View Full Version : Ανατολική Ροδόπη- Θρακικά Μετέωρα 30-7-2023
Ακόμη μια τεράστια μονοήμερη εξόρμηση για έναν άγνωστο προορισμό απείρου φυσικού κάλλους! Παρόλο που το καλοκαίρι άργησε να μπει και ο καιρός ήταν πολύ άστατος, κατάφερα να εκμεταλλευτώ τον Ιούλιο και να βγάλω 5 δύσκολες εξορμήσεις που περιλάμβαναν και πεζοπορία. Μονοπάτι Κοντίβας, Γράμμος, Όλυμπος, Άγραφα-Ασπρόρεμα και την Κυριακή Θρακικά Μετέωρα. Η κάθεμία από αυτές είχε τη δυσκολία της. Στη Ροδόπη σκόπευα να περπατήσω λίγο όμως μερικοί αστάθμητοι παράγοντες κατά τη διάρκεια της μέρας με καθυστέρησαν σημαντικά. Τουλάχιστον όμως ο στόχος επετεύχθη, να φτάσω και να δω ιδίοις όμμασι αυτό το θαύμα της φύσης. Να δω μια μικρογραφία των γνωστών σε όλους Μετεώρων σε ένα καταπράσινο τοπίο, εκεί που κανείς δε θα περίμενε να δει κάτι παρόμοιο.
Από την Ξάνθη βγήκα στον παλιό δρόμο για να οδηγήσω στις παρυφές της Ανατολικής Ροδόπης. Από τα Κιμμέρια συνέχισα προς Κοπτερό και Ίασμο. Εντύπωση μου έκαναν για ακόμη μια φορά τα τζαμιά που είχε κάθε χωριό. Η κωμόπολη των Κιμμέριων είναι χωρισμένη σε δύο τομείς (μαχαλάδες) και χωρίζονται από τον ποταμό Κυδωνέα. Στον ανατολικό τομέα, ο Ματζήρ μαχαλάς, ήταν ο χώρος εγκατάστασης των προσφύγων από την Προύσα, τη Νικομήδεια, την Αδριανούπολη και την Ανατολική Θράκη που έφτασαν στα Κιμμέρια μετά το 1922. Μετά την επανάσταση του 1821, δέχτηκαν αποίκους από την Ήπειρο και την Μακεδονία και κυρίως από το Άργος Ορεστικό. Ιστορική στιγμή στην εξέλιξη του οικισμού ήταν και η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που περνούσε στα νότια του χωριού.
445276
Περνώντας από το Κοπτερό. Διακρίνεται ένα τζαμί στα αριστερά.
445277
Η διαδρομή μέχρι τον Ίασμο ο οποίος έχει πλυθησμό περίπου 2.500 κατοίκους και βρίσκεται και αυτός στις παρυφές της Ανατολικής Ροδόπης. Στην κωμόπολη συνυπάρχουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι με κύριες ασχολίες τις καλλιέργειες αλλά και την κτηνοτροφία. Φαίνεται ότι δημιουργήθηκε από κατοίκους της όμορης πόλης Αναστασιούπολης που ήταν ονομαστή βυζαντινή πόλη επί της Εγνατίας Οδού.
https://www.youtube.com/watch?v=hUNJLLiUziU
Λίγα μέτρα πριν τον Ίασμο, ένας χωματόδρομος στα αριστερά ξεκινά και διεισδύει βαθιά μέσα στη Ροδόπη. Δεν είναι σε καλή κατάσταση αν και είναι φαρδύς και έχει μήκος 22km. Η διαδρομή μοιάζει με τις υπόλοιπες της Ροδόπης, απέραντο πράσινο όσο φτάνει το μάτι σου. Μόνο που στη συγκεκριμένη υπάρχει η ιδιαιτερότητα αυτή εκεί στα δεξιά.
445278
Η αλήθεια είναι ότι τα μέρη είναι τόσο απομονωμένα που δεν περίμενα να συναντήσω κανέναν. Ένας βοσκός άραζε κάτω από τη σκιά. Σε κοντινή απόσταση ήταν τα γελάδια του.
445279
Μετά από 37 λεπτά σπαστηριού έφτασα στο Πολύαρνο. Εγκαταλελειμμένος οικισμός όπως και οι υπόλοιποι εδώ τριγύρω. Ίσως μερικοί βοσκοί να μένουν κάποιους μήνες.
https://www.youtube.com/watch?v=pVYPnHvAKbk
Από το Πολύαρνο συνέχισα σε ακόμα χειρότερο δρόμο προς το Εύθυμο
445280
445281
https://www.youtube.com/watch?v=wvMT5KOEO3k
Μέχρι που διέκρινα αυτό το μνημείο της φύσης!
445282
445283
Είναι αδύνατο να αντιληφθεί κανείς πόσο κόντρα στο τοπίο είναι αυτοί οι βραχώδεις σχηματισμοί.
445284
Και το λέω αυτό γιατί το συγκεκριμένο πέτρωμα είναι Ψαμμίτης, όπως και στα γνωστά Μετέωρα. Κάτι που δε συναντάς γενικά στη Ροδόπη, σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων.
445285
445286
445287
445288
Επιστρέφοντας προς το Πολύαρνο
445289
Στο Πολύαρνο
445290
Ένα ωραίο σημείο για φωτογραφία με φόντο τα Θρακικά Μετέωρα.
445291
Κλασσική φωτογραφία Ροδόπης από όπου και αν την τραβήξεις. Κυριαρχεί το πράσινο μέχρι τις κορυφές.
445292
Στο κέντρο της φωτογραφίας πάνω από το NC αχνοφαίνεται η Σαμοθράκη. 8 μήνες νωρίτερα υπό αντίξοες συνθήκες και μεγάλες υπερβάσεις, κατάφερα να φτάσω στην κορυφή του Σάος, ολοκληρώνοντας έτσι τη λίστα με τα 200 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Ξύπνησαν μνήμες από αυτήν την τρομερή ανάβαση.
445293
Από αυτήν την πλευρά διακρίνεται η λίμνη Βιστωνίδα και η Θάσος.
445294
Χάρτης εξόρμησης.
445295
Τα χιλιόμετρα ήταν πράγματι πολλά για μονοήμερη αλλά στην περίπτωσή μου ή θα πήγαινα τώρα ή μετά από χρόνια αν οι συνθήκες ευνοούσαν διανυκτέρευση. Τώρα που είχα την ευκαιρία, την ενέργεια και τη δύναμη να το κάνω, απλώς το έκανα. Αν το άφηνα για αργότερα πιθανότατα θα έμενε ένας ανεκπλήρωτος προορισμός. Με αυτά και με αυτά, με αυτή τη φιλοσοφία ζωής, έχω καταφέρει να δω αμέτρητα πράγματα που υπό ''φυσιολογικές'' συνθήκες, ψάχνοντας για 2 και 3 ελεύθερες μέρες, δε θα είχα δει ποτέ.
Πάντα όρθιοι!:beer:
George_M.
04/08/2023, 15:51
:cry:..1ημερη Ροδοπη ...κ απο την παλια εθνικη της Θηβας...:cry:
οτι κ να γραψω θα φανει αστειο μπροστα σεναν τετοιο διακτινισμο..!!!!!!!:uplate:
19 ώρες και 1.500 χλμ ''μονοήμερη'' :lol:
Α ρε billy84 μάγκα :beer:
CorpseAlive
04/08/2023, 16:40
1500 χλμ σε μία μέρα???
:eek::eek:
ΑΚΡΑΙΟΣ.
Μπράβο ρε Μπίλαρε! Δίδαξε. :beer:
Ασταμάτητος!
Αν υπάρχει το σωστό ταιμινγκ ολα γίνονται,μπράβο,καλή συνέχεια!:beer:
stavrouliasp
04/08/2023, 22:27
Σούπερ!!
:cry:..1ημερη Ροδοπη ...κ απο την παλια εθνικη της Θηβας...:cry:
οτι κ να γραψω θα φανει αστειο μπροστα σεναν τετοιο διακτινισμο..!!!!!!!:uplate:
Πάντα από παλιό στο πήγαινε μέχρι Λάρισα για να μην πεθάνουμε και από τη βαρεμάρα Γιώργαρε. Πρέπει να μοιράζεται λίγο αλλιώς δεν ευχαριστιέσαι τη βόλτα. Εννοείται αν είχα μέρες δε θα έβγαινα καθόλου νέα εθνική, ίσως μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.
19 ώρες και 1.500 χλμ ''μονοήμερη'' :lol:
Α ρε billy84 μάγκα :beer:
Ε εντάξει 19 ώρες βγάζει το google. Καθαρές είναι 13!:lol:
1500 χλμ σε μία μέρα???
:eek::eek:
ΑΚΡΑΙΟΣ.
Μπράβο ρε Μπίλαρε! Δίδαξε. :beer:
Εντάξει δεν είναι η 1η φορά αλλά σίγουρα θέλει αντοχή, κυρίως πνευματική!:beer:
Ασταμάτητος!
Αν υπάρχει το σωστό ταιμινγκ ολα γίνονται,μπράβο,καλή συνέχεια!:beer:
Ακριβώς αυτό φίλε! :beer:
Σούπερ!!
:beer:
doctoras
05/08/2023, 15:02
Σου αφιερώνω (σε παρερμηνεία) τους στίχους «Δεν υπάρχω και είμαι εδώ» της Λινας Νικολακόπουλου !
:a012:
Ωραίος ο φίλος!
:beer:
Σου αφιερώνω (σε παρερμηνεία) τους στίχους «Δεν υπάρχω και είμαι εδώ» της Λινας Νικολακόπουλου !
:a012:
Αυτό δεν το τραγούδαγε και ο Παπακωνσταντίνου ή είναι άλλο?:lol:
Να είσαι καλά φίλε! Ήταν μια ακόμη ''τρελή'' εξόρμηση αλλά έπρεπε να γίνει!:beer:
Σωραίος!
Νομίζω ότι δεν έχει μείνει άλλο βουνό. Πάρε ένα jet-ski, να αρχίσεις τα νησιά. :p
Σιγουρα δεν εχεις βαλει ενισχυση απο ανοξείδωτη λαμαρινα στον κωλο ε?
Σωραίος!
Νομίζω ότι δεν έχει μείνει άλλο βουνό. Πάρε ένα jet-ski, να αρχίσεις τα νησιά. :p
Σε ευχαριστώ φίλε! Η αλήθεια είναι ότι πολύ θα ήθελα να ξεκινήσω να πηγαίνω στα νησιά αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος. Έχουν πολύ ψωμάκι στα γούστα μου. Ευελπιστώ κάποτε...
Σιγουρα δεν εχεις βαλει ενισχυση απο ανοξείδωτη λαμαρινα στον κωλο ε?
:lol: Εν τω μεταξύ το 700 είχε μια χαρά σέλα και οι ηλίθιοι την άλλαξαν στο 750 με πολύ χειρότερη! Ακόμα και εγώ θα την είχα αλλάξει αμέσως αν είχα το 750. Δε μπορώ να καταλάβω τι τους πιάνει και τα καλά τα χαλάνε (σέλα, C-ABS κλπ). Προφανώς λόγω κόστους.