View Full Version : Μαδάρα-Πηλιουριώτικο (1.326m)-Χιονοβούνι 10-9-2023
Μετά από αρκετό καιρό είχε έρθει η ώρα να ανέβω σε μια κορυφή βουνού. Η Μαδάρα είναι ένα κατάφυτο βουνό του νομού Λακωνίας με απέραντη θέα στο Μυρτώο πέλαγος. Τον Απρίλιο που είχα κατέβει στον όρμο του Δρίμισκου, είχα πετύχει έναν βοσκό ο οποίος μόλις του είπα εν τάχει τι κάνω τόσα χρόνια, μου πρότεινε να ανέβω στα Πήλιουρα. Φυσικά η τοποθεσία ήταν παντελώς άγνωστη σε μένα, παρόλο που ουσιαστικά έχω περάσει εκατοντάδες φορές σχεδόν δίπλα αλλά κάποιες εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα από εκεί. Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή που είχα χρόνο έψαξα την τοποθεσία στον χάρτη, βρήκα τον χωματόδρομο που ανέβαινε εκεί και συνειδητοποίησα πως επρόκειτο για ένα μεγάλο οροπέδιο στο όρος Μαδάρα. Τη Μαδάρα μέχρι εκείνη τη στιγμή τη θεωρούσα ως μια απόληξη της οροσειράς του Πάρνωνα, όμως τελικά είναι ένα αυτόνομο βουνό με μέγιστο υψόμετρο 1.326m. Χωματόδρομος που ανεβαίνει σχεδόν στα 1000m, θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας πάνω σε ένα καταπράσινο βουνό. Ήταν πολλά τα κουτάκια που τικάριζε αυτό το βουνό μέσα στον εγκέφαλό μου οπότε σχεδίασα την εξόρμηση με κεντρικό πυρήνα τη Μαδάρα.
Σύντομη στάση λίγο πριν το Άστρος. Ο καιρός ιδανικός αν εξαιρέσεις τα αρκετά μποφόρ, που όμως τελικά μου χάρισαν μερικές μοναδικές εικόνες αργότερα.
446197
Το αγαπημένο μου Λεωνίδιο!
446198
Συνέχεια προς Φωκιανό
446199
Λίγο πριν το Κυπαρίσσι από τον παραλιακό δρόμο.
446200
Ακριβώς πριν το Κυπαρίσσι στον οικισμό της Μητρόπολης μπήκα σε έναν πολύ ανηφορικό και σαθρό χωματόδρομο ο οποίος με ανέβασε στο οροπέδιο των Πήλιουρων. Η θέα ήταν καταπληκτική από την αρχή μέχρι το τέλος!
https://www.youtube.com/watch?v=ikBERTkwgZg
Σε αυτό το σημείο σταμάτησα καθώς από εδώ θα συνέχιζα με τα πόδια για την κορυφή η οποία βρίσκεται κάπου χωμένη ψηλά στη νοητή ευθεία από τη θέση μου.
446201
Συνεχίζοντας λίγο προς τα αριστερά από το σημείο που σταμάτησα ώστε να συναντήσω ένα σημείο του βουνού που στον χάρτη φαινόταν πιο ήπιο.
446202
Βρήκα ένα σημείο στο οποίο έχουν τοποθετηθεί αυτοσχέδια φράγματα. Σε τι εξυπηρετούν άραγε? Ίσως με αυτόν τον τρόπο να μειώνουν τη φόρα που κατεβαίνει το νερό από το ρέμα σε περίπτωση δυνατών βροχών?
446203
Τα Πήλιουρα από ψηλά
446204
Και φυσικά τα εκθέματα που προσφέρει δωρεάν το βουνό.
446205
Έχοντας μπει σε δασωμένο κομμάτι. Το οξύμωρο με την ονομασία του βουνού είναι ότι το Μαδάρα χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει το γυμνό-ξερό τοπίο. Τα Λευκά Όρη πχ ονομάζονται και Μαδάρες καθώς έχουν τεράστιες γυμνές εκτάσεις σε υψόμετρα κοντά στα 2.000m. Γιατί άραγε ονομάστηκε Μαδάρα αυτό το κατάφυτο βουνό?
446206
Σε ένα άνοιγμα διακρίνω λίγο μπλε στο βάθος!
446207
Ακόμη ένα γλυπτό από τον κορυφαίο καλλιτέχνη που έδειξε τον δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους!
446208
Συνεχίζοντας σε καταπράσινο τοπίο αλλά σε πολύ σκληρό πετρώδες τερέν.
446209
446210
Μονοπάτι φυσικά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Παρόλο που το βουνό δεν έχει μεγάλες κλίσεις τουλάχιστον από αυτήν την πλευρά, είναι αδύνατο να κρατηθεί υψηλός ρυθμός με τόσες αιχμηρές πέτρες στο έδαφος.
446211
Οι εικόνες είναι ακριβώς αυτές που είχα οραματιστεί όταν σχεδίαζα την εξόρμηση. Πέτρα, πράσινο και απέραντο γαλάζιο.
446212
446213
Παρόλο που η υψομετρική διαφορά που είχα να καλύψω ήταν μικρή, ίσως κάτω από 300m, το δύσβατο τερέν με καθυστέρησε αρκετά. Τα ανθρακικά πετρώματα έχουν διαβρωθεί πλήρως από τις βροχές σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, πράγμα που συμβαίνει σε πολλά βουνά όπως ο Ελικώνας, ο Ζαγαράς και τα βουνά των νησιών.
446214
Μετά από μία ώρα και δέκα λεπτά φτάνω στην τελική ανάβαση για την κορυφή. Αυτό το ξέφωτο ίσως είναι η αιτία που το βουνό ονομάστηκε Μαδάρα, αν και δε στέκει ιδιαίτερα σαν συλλογισμός.
446215
Κοιτώντας το Μυρτώο πέλαγος. Τι να λέμε...
446216
Κοιτώντας νότια το τοπίο είναι καθηλωτικό αλλά και ενδεικτικό του πόσο δύσβατη είναι αυτή η χώρα ακόμα και πολύ κοντά στη θάλασσα. Για ποιούς δρόμους να μιλήσουμε? Για να δημιουργηθεί σοβαρό οδικό δίκτυο πρέπει να τρυπηθούν όλα τα βουνά. Είχα δει ένα ντοκιμανταιρ που εξηγούσε ακριβώς αυτό, πως οι χώρες με τέτοιο ανάγλυφο αναπτύσσονται πολλές φορές πιο αργά από τις υπόλοιπες. Η ομορφιά τους όμως...
446217
Μετά από συνολικά σχεδόν 1,5 ώρα φτάνω στο τριγωνομετρικό κολωνάκι της κορυφής η οποία ονομάζεται Πηλιουριώτικο.
446218
Το χαμηλό υψόμετρο του βουνού ευνοεί την ανάπτυξη ψηλότερων δέντρων οπότε η θέα δεν είναι η ιδανική σε αυτό το σημείο, όπως ήταν νωρίτερα.
446223
https://www.youtube.com/watch?v=5sxapYFpa_c
Επιστρέφοντας στον χωματόδρομο σταμάτησα να αποτυπώσω την ασύλληπτη θέα προς το Κυπαρίσσι.
446219
Σε ένα σημείο έχει δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής. Ήταν ιδανικός για να τσιμπήσω κάτι πρόχειρο καθώς το βουνό μου είχε ανοίξει την όρεξη. Η αλήθεια είναι ότι κοιτώντας χαμηλά, δεν είχα ξαναδεί τόσο γαλανά τα νερά στο Κυπαρίσσι ποτέ. Φυσικά αυτή η εικόνα με τράβηξε εκεί σα μαγνήτης
446220
Κατεβαίνοντας τον σαθρό χωματόδρομο
446221
Το βουνό από αυτήν την πλευρά είναι απροσπέλαστο φυσικά.
446222
Όταν έφτασα στο Κυπαρίσσι νόμιζα ότι είχα τηλεμεταφερθεί στη Λευκάδα, 2 εικόνες, 2 χιλιάδες λέξεις!
446224
Λόγω του χρώματος του νερού φυσικά. Αυτές ήταν οι μοναδικές εικόνες λόγω των πολλών μποφόρ που επικρατούσαν εκείνη τη μέρα.
446225
Την προηγούμενη φορά που είχα έρθει, είχα αφήσει εκκρεμότητα την Παναγία του Βράχου λίγο μετά το Κυπαρίσσι η οποία βρίσκεται στη βάση του όρους Χιονοβούνι,
446226
Εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί και σε αυτό το βουνό!
446227
Ανεβαίνοντας το καλοσχεδιασμένο μονοπάτι για την Παναγία
446228
446229
Εντυπωσιακοί βράχοι. Τρελαίνομαι για τέτοιες εικόνες! Θα ήμουν ακόμα πιο εντυπωσιασμένος αν ήταν οχυρωμένες αυτές οι εσοχές.
446230
Συνεχίζοντας
446231
Πλύνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου. Αυτή η φράση ήταν γραμμένη σε μια κρήνη στον περίβολο της Αγίας Σοφίας.
446232
Το μονοπάτι είναι σύντομο αλλά πολύ ανηφορικό. Εδώ το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κόψη ενός βράχου.
446233
Λίγο μετά συνάντησα την Παναγία του βράχου. Πάντα εντυπωσιάζει ένα εκκλησάκι ή ένα μοναστήρι που χτίστηκε σε τέτοια τοποθεσία.
446234
446235
Η θέα από εκεί ψηλά καταπληκτική!
446236
Είχα κάποιες εκκρεμότητες στην πάνω πλευρά του Χιονοβουνίου. Συνέχισα μέχρι τον Ζάρακα και από εκεί μπήκα σε μια εντυπωσιακή άγρια διαδρομή που με οδήγησε στο αδιάφορο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.
https://www.youtube.com/watch?v=IAXykeCx_Sw
446237
446238
Στην περιοχή αυτή του Χιονοβουνίου κυριαρχούν τα αιχμηρά βράχια που μοιάζουν σαν να δημιουργήθηκαν από ηφαίστειο
446239
Αργότερα μπήκα σε μια χωμάτινη διαδρομή η οποία με οδήγησε σε ένα κοπάδι γίδια όπου έκανα νέους φίλους!:D
446240
Προσπάθησα να πάω σε έναν δρόμο ο οποίος φαίνεται σαν μονοπάτι στη δορυφορική εικόνα. Αμέσως γύρισα πίσω καθώς ήταν πολύ χάλια, παρόλο που δε φαίνεται στην κάμερα αυτό.
446241
Περιπλανήθηκα σε μερικούς αδιέξοδους δρόμους που όλοι τους οδηγούσαν σε στάνες.
446242
446243
446244
https://www.youtube.com/watch?v=Mf-tQhoj7eI
Η ώρα πέρασε χωρίς να το καταλάβω. Επέστρεψα από Γεράκι και Σπάρτη ολοκληρώνοντας έτσι ακόμα μια ιδιαίτερη εξόρμηση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου.
Πάντα όρθιοι!:beer:
karellen
16/09/2023, 05:35
Ωραία χρώματα πέτυχες Βασίλη!
Μπράβο ρε billy... Φοβερές φωτογραφίες
Τα χίλια πρόσωπα αυτής της χώρας,πολύ όμορφη βόλτα!
Οι φωτό με τα βράχια τρομερές! :beer:
giorgosb
17/09/2023, 22:51
Πολύ όμορφα! :beer:
stavrouliasp
17/09/2023, 23:46
Σούπερ!
Μπράβο ρε billy... Φοβερές φωτογραφίες
Το τοπίο είναι που κάνει τη διαφορά!:beer:
Τα χίλια πρόσωπα αυτής της χώρας,πολύ όμορφη βόλτα!
Μια κουκίδα στο χάρτη, ίσως η περιεκτικότερη κουκίδα της Γης όμως!:beer:
Οι φωτό με τα βράχια τρομερές! :beer:
Φαίνονται και από το δρόμο αλλά όταν τα πλησιάσεις είναι άλλο πράγμα!:beer:
Πολύ όμορφα! :beer:
Ήταν φαντασία φίλε!:beer:
DoctoR_k6
19/09/2023, 10:01
Ωραια βολτα Βασιλη.
Καλα ο χωρος αναψυχης ηταν ολα τα λεφτα...
Τρομερο...το ζηλεψα!!!
:beer:
Ωραια βολτα Βασιλη.
Καλα ο χωρος αναψυχης ηταν ολα τα λεφτα...
Τρομερο...το ζηλεψα!!!
:beer:
Πραγματικά τέτοια θέα δε βρίσκεις εύκολα! Δυστυχώς (ή ευτυχώς) μόνο με 4χ4 ή μηχανή on off ανεβαίνεις εκεί καθώς ο δρόμος είναι χάλι μαύρο.
Να είσαι καλά φίλε!:beer:
Panos760
19/09/2023, 13:59
Πολύ ωραίες εικόνες από σχετικά άγνωστα μέρη.
Πριν χρόνια είχα ξεκινήσει από Μονεμβασιά για το Φωκιανό.
Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά έμπλεξα σε κάτι χάλια χωματόδρομους με τεράστιες κόκκινες πέτρες κ τελικά ένας θεός ξέρει πώς βγήκα.
Μετέπειτα έστρωσαν άσφαλτο κ έγινε ωραία διαδρομή, την οποία δεν έχω αξιωθεί ακόμη να κάνω.
Τέλος, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα εκκλησάκια, που είναι ο το αγαπημένο μου θέμα για φωτογράφιση.
Πολύ ωραίες εικόνες από σχετικά άγνωστα μέρη.
Πριν χρόνια είχα ξεκινήσει από Μονεμβασιά για το Φωκιανό.
Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά έμπλεξα σε κάτι χάλια χωματόδρομους με τεράστιες κόκκινες πέτρες κ τελικά ένας θεός ξέρει πώς βγήκα.
Μετέπειτα έστρωσαν άσφαλτο κ έγινε ωραία διαδρομή, την οποία δεν έχω αξιωθεί ακόμη να κάνω.
Τέλος, ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα εκκλησάκια, που είναι ο το αγαπημένο μου θέμα για φωτογράφιση.
Με την 1η ευκαιρία πρέπει να ξαναπάς! Από εκκλησάκια θα χορτάσει σίγουρα το μάτι σου δεν το συζητάμε!:lol: