View Full Version : Παγωμένη κλειδαριά
atom_smasher
28/11/2023, 21:31
Αγαπητοί σύντροχοι,
γυρισα απο το επαγγελματικό ταξίδι στο Τρομσο και απ ότι φαίνεται έφερα τις πολικές ή εστω αρκτικές θερμοκρασίες στην μεσογειακή Κοπενχάγη.
Εχουμε γυρω στο -3 -5 και ενω την Δευτέρα είπα να πάω στο γραφείο χωρίς χιόνια αφου, δεν μπόρεσα να γυρίσω το κλειδί στην μηχανή. Καλά καλά δεν έμπαινε, το ίδιο και στο λουκέτο της βαλίτσας πίσω αλλά και της αποθηκούλας που έχουμε τα διάφορα εργαλεια- ασχετο. Παω να πάρω anti-freeze κλπ εκτός αν έχετε κανα αλλο γιατροσόφι. Πρέπει να την βάλω αποθήκη την πέμπτη για να ξεχειμωνιάασει και δεν θα μπορώ να την πάω!!Το ίδιο πάνω κάτω έχει πάθει και ο φίλο ςπου το δικό του δεν παίρνει μπροστά. Μας βλέπω να τα πηγαίνουμε με τα πόδια 8 χλμ..και ξεκίνησε και να χιονίζει τώρα..χελπ. σοσ. χελπ.
telegonos
28/11/2023, 21:37
Δλδ, τώρα, ρωτάς με τι λιώνει ο πάγος;
https://www.youtube.com/watch?v=rnEB2F_v_cE
panavour
28/11/2023, 21:39
Αγαπητοί σύντροχοι,
γυρισα απο το επαγγελματικό ταξίδι στο Τρομσο και απ ότι φαίνεται έφερα τις πολικές ή εστω αρκτικές θερμοκρασίες στην μεσογειακή Κοπενχάγη.
Εχουμε γυρω στο -3 -5 και ενω την Δευτέρα είπα να πάω στο γραφείο χωρίς χιόνια αφου, δεν μπόρεσα να γυρίσω το κλειδί στην μηχανή. Καλά καλά δεν έμπαινε, το ίδιο και στο λουκέτο της βαλίτσας πίσω αλλά και της αποθηκούλας που έχουμε τα διάφορα εργαλεια- ασχετο. Παω να πάρω anti-freeze κλπ εκτός αν έχετε κανα αλλο γιατροσόφι. Πρέπει να την βάλω αποθήκη την πέμπτη για να ξεχειμωνιάασει και δεν θα μπορώ να την πάω!!Το ίδιο πάνω κάτω έχει πάθει και ο φίλο ςπου το δικό του δεν παίρνει μπροστά. Μας βλέπω να τα πηγαίνουμε με τα πόδια 8 χλμ..και ξεκίνησε και να χιονίζει τώρα..χελπ. σοσ. χελπ.
με 30 ευρω ,αγοραζεις πιστολι θερμου αερα.
motojojo
28/11/2023, 21:43
Στη γερμανια ειχα ενα ξεπαγωτικό της sonax για το παρμπριζ το οποίο έκανε καλή δουλίτσα. Μηπως το δοκίμαζες;
Ψέκασμα μετά από κάθε χρήση με WD40. Θα γλυτώσεις!
atom_smasher
28/11/2023, 23:23
Ψέκασμα μετά από κάθε χρήση με WD40. Θα γλυτώσεις!
Κάθε φορά δηλαδή που σβηνω το μηχανάκι να ρίχνω και λιγο wd40; μετα το πάγωμα δεν βοήθησε. έριξα.
atom_smasher
28/11/2023, 23:25
Δλδ, τώρα, ρωτάς με τι λιώνει ο πάγος;
https://www.youtube.com/watch?v=rnEB2F_v_cE
ναι, αλλά επειδή θα δούμε ήλιο σε 10 μέρες και εγώ θέλω να αποθηκεύσω το μηχανάκι 30 Νοέμβρη γιατί μετά δεν επιτρεπεται η μετακίνηση δεν εχω χρόνο να περιμένω. Πάλι καλά να λέω που δεν είμαι στο Τρόμσο που θα δούνε ήλιο να ανατέλει τέλος Γενάρη.
Αν αρχίσεις να τη χαϊδεύεις με κανα τέτοιο (https://www.skroutz.gr/c/3630/diafora-epiviosis/f/965312/thermantika-akron.html?keyphrase=hand+warmer) στα επίμαχα σημεία;
:rolleyes:
turogalos
29/11/2023, 00:55
Κάθε φορά δηλαδή που σβηνω το μηχανάκι να ρίχνω και λιγο wd40; μετα το πάγωμα δεν βοήθησε. έριξα.
Όσο έμενα Φινλανδία ήταν πρόβλημα τον χειμώνα σε παλαιότερα αυτοκίνητα χωρίς τηλεχειρισμό. Συνήθως βάζεις ζεστό νερό σε μια σακούλα και το ακουμπάς στην κλειδαριά για να την ξεπαγώσεις. Σε το πολύ 3-5 λεπτά ξεπάγωσε. WD40 και λοιπά δεν κάνουν καλό, γεμίζει εύκολα σκουπίδια μετά η κλειδαριά. Αντιψυκτικό για τζάμια θα ήταν εξίσου άσχημο. Γενικά καθόλου λίπανση στις κλειδαριές. Αυτό που βοήθησε σε εκτεθειμένες κλειδαριές και μου το είχε προτείνει κλειδαράς εκεί είναι το λιπαντικό όπλων σε σπρέι μορφή. Συνήθως ένα μικρό σπρέι μπουκαλάκι των 50-75ml, ψεκάζεις πολύ λίγο και δεν αφήνει την κλειδαριά να παγώσει τον χειμώνα.
Mιάς και αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα ένα πρωί στο Μούρμανσκ, αρχικά κατέφυγα στην
πιό προσβάσιμη λύση από την κουζίνα του ξενοδοχείου.....
448613
Αφού μ' εξυπηρέτησαν τα κορίτσια εκεί μου είπαν και για την ορθή και γρήγορη
λύση που εφαρμόζουν όλοι εκεί.....
448614
¨...ενα τέτοιο σπρέι λοιπόν πάντα στην τσέπη του μπουφάν γιά άμεση χρήση
ανά πάσα στιγμή, μιάς και οι κλειδαριές από το Ντάτσια πάγωναν ακόμα και
στό δίωρο που χρειαζόσουν για να φάς σε αστιατόριο.....ή να κάνεις ψώνια
σε κάποια ανοικτή αγορά....
Όσο έμενα Φινλανδία ήταν πρόβλημα τον χειμώνα σε παλαιότερα αυτοκίνητα χωρίς τηλεχειρισμό. Συνήθως βάζεις ζεστό νερό σε μια σακούλα και το ακουμπάς στην κλειδαριά για να την ξεπαγώσεις. Σε το πολύ 3-5 λεπτά ξεπάγωσε. WD40 και λοιπά δεν κάνουν καλό, γεμίζει εύκολα σκουπίδια μετά η κλειδαριά. Αντιψυκτικό για τζάμια θα ήταν εξίσου άσχημο. Γενικά καθόλου λίπανση στις κλειδαριές. Αυτό που βοήθησε σε εκτεθειμένες κλειδαριές και μου το είχε προτείνει κλειδαράς εκεί είναι το λιπαντικό όπλων σε σπρέι μορφή. Συνήθως ένα μικρό σπρέι μπουκαλάκι των 50-75ml, ψεκάζεις πολύ λίγο και δεν αφήνει την κλειδαριά να παγώσει τον χειμώνα.
Ίσα ίσα οι κλειδαριές, καθότι μεταλλικές και εκτεθειμένες στην υγρασία, επιβάλλεται να λιπαίνονται. ΕΙδάλλως τα μικρά ρινίσματα που δημιουργούνται απο τη χρήση, σε συνδυασμό με την οξείδωση, κάνουν τη λειτουργία τους δυσκολότερη κια κάποιες φορές φτάνουν σε σημείο να μπλοκάρουν. Το WD40 δε θα αφησει την υγρασία να προσκολληθεί στα τοιχώματα της κλειδαριάς, καθότι έιναι υδατοαπωθητικό. Έτσι θα αποφύγεις και τη δημιουργία πάγου στο εσωτερικό της. Όσο για τα de- icer, συνήθως περιλαμβάνουν ουσίες που καταβάζουν το σημείο πήξης του νερού σε ακόμα πιο χαμηλή θερμοκρασία , ώστε να υγροποιηθεί και να ξεμπλοκάρει κ κλειδαριά. Αυτές οι ουσίες επιταχύνουν όμως την οξείδωση. Άρα καλύτερα πρόληψη, παρά αντιμετώπιση.
Coyote.V
29/11/2023, 09:33
Ένας τρόπος να ξεπαγώσει αμέσως για να φύγεις είναι το οινόπνευμα, λίγο στην τρύπα και στο κλειδί. Τώρα για μόνιμη δουλειά είναι το λαδάκι. Μία σταγόνα στην τρύπα και μια στο κλειδί.
Το έχω κάνει και στα μηχανάκια μου και σε πόρτα.
Ένας τρόπος να ξεπαγώσει αμέσως για να φύγεις είναι το οινόπνευμα, λίγο στην τρύπα και στο κλειδί. Τώρα για μόνιμη δουλειά είναι το λαδάκι. Μία σταγόνα στην τρύπα και μια στο κλειδί.
Το έχω κάνει και στα μηχανάκια μου και σε πόρτα.
Έπιασε και σε εμένα το οινόπνευμα κάποτε στη Βουλγαρία αλλά δεν ξέρω αν κάνει ζημιά ή όχι μακροπρόθεσμα :)
Coyote.V
29/11/2023, 09:43
Έπιασε και σε εμένα το οινόπνευμα κάποτε στη Βουλγαρία αλλά δεν ξέρω αν κάνει ζημιά ή όχι μακροπρόθεσμα :)
Με την πρώτη ευκαιρία την λαδώνεις και δεν υπάρχει θέμα... ο μηχανισμός είναι απομονωμένος από τις επαφές, μιλάμε για 1 σταγόνα όχι υπερβολές. ;)
Με την πρώτη ευκαιρία την λαδώνεις και δεν υπάρχει θέμα... ο μηχανισμός είναι απομονωμένος από τις επαφές, μιλάμε για 1 σταγόνα όχι υπερβολές. ;)
Δεν ξαναχρειάστηκε ποτέ από τότε, αλλά όταν εφαρμόστηκε μάς έσωσε οικογενειακώς :D
Αυτοκινήτου ήταν.
Coyote.V
29/11/2023, 09:56
Οι κλειδαριές πρέπει να λαδώνονται ανά διαστήματα για τις φθορές... όλες οι κλειδαριές. Αυτό ξέρω.
atom_smasher
29/11/2023, 10:19
Χιόνιζε όλο το βράδυ. Οινόπνευμα δεν πωλείται καθαρό εδώ καθότι το πίνουν μόνο. Ισως εχουν μεινει 2 σταγονες από ενα μπουκάλι που ειχα φερει, θα το δοκιμάσω και μετά την σακκούλα με ζεστό νερό και μετά εχω βρει που πουλάνε αυτο το anti freeze, αλλά δεν έχω χρόνο και μέσο για να φτάσω κάποιο μαγαζί εύκολα. Αλλιώς με βλέπω να σμπρωχνω 8 χλμ. WD-40 εχω βάλει κατα καιρούς, ακόμα και στην κλειδαρία της αποθήκης που εχει παγώσει και αυτή, τους τελευταίους μήνες μιάς και μετακομίσαμε εδω τον Αυγουστο. Δεν εννοείς φαντάζομαι ελαιόλαδο;!
Coyote.V
29/11/2023, 10:34
Λάδι μηχανής 10W- 40. Το ελαιόλαδο είναι μόνο για φαγητό και πανάκριβο, ψάχνω για σπρέιερ για να ψεκάζω την σαλάτα. :lol:
Δεν χρειάζεται καθαρό οινόπνευμα... το απλό.
dankannn
29/11/2023, 12:24
Αγαπητοί σύντροχοι,
Καθαρο οινόπνευμα αγορι κια καθαρισες , το κανουν φιλοι μου στον Καναδα.
Δεν θα παθει κατι η κλειδαριά σου και ειναι αμεσο
Coyote.V
29/11/2023, 12:25
Γιατί καθαρό;
Δεν το καταλαβαίνω... γιατί να πληρώσεις κάτι πανάκριβα;
Εκτός αν εννοείται το διάφανο μη πόσιμο και όχι το μπλε. Το καθαρό είναι για φαρμακευτική χρήση.
dankannn
29/11/2023, 12:39
Γιατί καθαρό;
Δεν το καταλαβαίνω... γιατί να πληρώσεις κάτι πανάκριβα;
Εκτός αν εννοείται το διάφανο μη πόσιμο και όχι το μπλε. Το καθαρό είναι για φαρμακευτική χρήση.
Γιατι το μπλε εχει χρώμα και πιθανα να αφησει υπολείματα και τα απλα εχουν γλυκερίνη
Ακομα δεν ειναι για χορταση , 2-3 σταγονες θα βαλει
Σορυ ρε σεις..... εγω θα δοκιμαζα να τη κατουρουσα τη κλειδαρια. Τοση θερμοτητα χαμενη?
telegonos
29/11/2023, 13:06
ναι, αλλά επειδή θα δούμε ήλιο σε 10 μέρες και εγώ θέλω να αποθηκεύσω το μηχανάκι 30 Νοέμβρη γιατί μετά δεν επιτρεπεται η μετακίνηση δεν εχω χρόνο να περιμένω. Πάλι καλά να λέω που δεν είμαι στο Τρόμσο που θα δούνε ήλιο να ανατέλει τέλος Γενάρη.
ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ. Η θερμότητα λιώνει τους πάγους. Ενα φορητό πιστόλι ζεστού αέρα με μπαταρία, αν μπορείς να έχεις εκεί που παρκάρεις, την κάνεις την δουλειά σε δευτερόλεπτα.
Εναλλακτικά, για οχι πολύ κάτω από το μηδέν, μπορείς να ρίχνεις αλκοόλη, όχι μόνο αιθυλική (οινόπνευμα δλδ), αλλά και οι άλλες αλκοόλες π.χ. μεθυλική (ξυλόπνευμα) κάνει δουλειά, γιατί ρίχνει το σημείο πήξης, κι εκεί που το νερό πήζει τους 0, ε με την αλκοόλη πήζει στους -10 (παράδειγμα το νούμερο) και ξεκλειδώνει η κλειδαριά, όπως και οι πάγοι στο παρμπρίζ. Τακτικό λάδωμα της κλειδαριάς με WD40 επίσης βοηθάει, γιατί δεν πιάνει το νερό στις επιφάνειες, οπότε αν δεν υπάρχει νερό, δεν παγώνει κιόλας.
Αυτά και καλή τύχη.
Coyote.V
29/11/2023, 13:22
Γιατι το μπλε εχει χρώμα και πιθανα να αφησει υπολείματα και τα απλα εχουν γλυκερίνη
Ακομα δεν ειναι για χορταση , 2-3 σταγονες θα βαλει
Έχω ρίξει πολλές φορές διάφανο απλό στις κλειδαριές και μπλε σε σπιτιού, δεν έχουν πάθει τίποτα πάντως. Φυσικά σε ανάγκη, και με την πρώτη ευκαιρία λάδωμα γιατί ξεπλένει τη όποια λίπανση. Τες πα δεν είναι λόγος διαφωνίας για μένα ό,τι νομίζει ο καθένας.
atom_smasher
29/11/2023, 21:10
Νενικήκαμεν. Ελπίζω και αύριο το απόγευμα που θα εχει μονο -2 να πάρει και να μπορέσω να την πάω στο χειμαδιό της.
Νενικήκαμεν....
Μπραβο. Τελικά
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
την κατουρησες? :lol:
atom_smasher
30/11/2023, 00:57
Ειχανε περισσέψει 2 σταγόνες οινόπνευμα, πήρα κ ένα σπρέι ξεπαγωματος κ καλά. Που να την βρω με -6 για να κατουρησω.
giorgosb
30/11/2023, 11:57
Από μία σελίδα που ακολουθώ, αν δεν κάνω λάθος, το ψιλοέστρωσε σήμερα. Σ' αυτή την περίπτωση τι κάνεις; Το μετακινείς το μηχανάκι ή ξεκινά από σήμερα η απαγόρευση;
Απορία, το διάστημα που είναι στο γκαράζ το εργαλείο, πως μετακινείσαι; Ποδήλατο, αμάξι ή ΜΜΜ;
atom_smasher
01/12/2023, 00:05
Από μία σελίδα που ακολουθώ, αν δεν κάνω λάθος, το ψιλοέστρωσε σήμερα. Σ' αυτή την περίπτωση τι κάνεις; Το μετακινείς το μηχανάκι ή ξεκινά από σήμερα η απαγόρευση;
Απορία, το διάστημα που είναι στο γκαράζ το εργαλείο, πως μετακινείσαι; Ποδήλατο, αμάξι ή ΜΜΜ;
Λοιπόν μιάς και μου δίνεις την πάσα να σας ενημερώσω πως όλα κύλησαν καλά - παρα την χάμηλη πίεση στο εμπρος ελαστικό της χόντα του φίλου και το χιόνι και κρύο - παραδώσαμε τα μηχανάκια στο συνεργείο..το οποίο φρόντισε να μας γδάρει κατα τις ιερές παραδόσεις της εν λόγω συνομοταξίας επαγγελματιών. Ναι το έχει ψιλοστρώσει μην σου πω από την Δευτέρα γιατί εγώ μένω πλέον και 30 χλμ βόρεια της Κοπενχάγης που εχει περισσότερο χιόνι. Ειναι αρκετά όμορφα. Βεβαια ήμουν Τρομσο ως την Κυριακή και εκεί ήταν αρκετά περισσότερο το χιόνι και το κρύο και υπέροχο το τοπίο. Το μηχανάκι θα το ξαναδώ όποτε αποφασίσω να το βγάλω από το χειμαδιό και το νωρίτερα που μπορεί να συμβεί είναι στη 1η Μαρτίου. Εχω συναντήσει 2-3 φορες΄κάποιους τρελούς που το χρησιμοποιούσαν μέσα στους 3 μήνες που "απαγορεύεται". Θέλει έξτρα ασφάλεια που δεν αξίζει τον κόπο να την πληρώσεις. Ετσι η συντριπτική πλεινότητα των μοτοσυκλετιστών τις παρκάρει. Εντάξει εγώ ως μαζόχας 1 Μαρτίου την βγάζω έξω, αλλά πολλές φορες ο Μάρτιος έχει και αρκετές μέρες υπό το μηδεν. Ο φίλος περιμένει να ζεστάνει λίγο ο καιρός. Οι περισσότεροι δεν την έχουν για κάθε μέρα όπως εγώ που πήγαινα δουλειά με αυτήν βρεξει/χιονίσει. Το διάστημα λοιπόν που είναι στο γκαράζ εγώ πλέον ΜΜΜ και συγκεκριμένα τραίνο+προαστιακό. Πριν που έμενα εντός Κοπενχάγης Μετρό ή και τραίνο. Ποδήλατο όταν ήταν μικρές οι αποατάσεις. Δεν κάθομαι να κάνω 10 χλμ, αλλά θα πάρω τωρα ξανα για τα πρωτα 1000 και τα τελευταία 800 μέτρα να φτάνω στην δουλειά πιο γρήγορα. Ποδήλατο ούτως ή άλλως χρησιμοποιώ κάθε μέρα μιάς και το παιδί το παίρνουμε και το πάμε στο παιδικό με το ποδήλατο. Αυτοκίνητο δεν εχω αποκτήσει ακόμα, αλλά ίσως χρειαστεί απο του χρόνου. Οποτε χρειάζομαι νοικιάζω από εφαρμογές βραχυχρόνιας ενοικίασης. Η καινούρια μου δουλειά δυστυχώς δεν έχει πάρκινγκ και είναι μέσα στα όρια ελεγχόμενου παρκαρίσματος οπότε θα πληρώνω το 160 το μήνα για την συγκοινωνία.