View Full Version : To Παρθένιο όρος και ο Μύθος της Αταλάντης 3-12-2023
Το κίνητρο είναι η δύναμη που μας ωθεί να δράσουμε και πρέπει να προϋπάρχει η έμπνευση. Δεν είναι απαραίτητο πάντα να υπάρχει κίνητρο για να ολοκληρώσουμε μια δραστηριότητα, σίγουρα όμως όταν υπάρχει θα παλέψουμε πιο σκληρά για να πετύχουμε τον στόχο μας. Έτσι λοιπόν, για να πραγματοποιήσω αυτήν την εξόρμηση εμπνεύστηκα από το μυθολογικό υπόβαθρο του Παρθενίου όρους, το οποίο βρίσκεται στα σύνορα Αργολίδας και Αρκαδίας. Η έμπνευση μετατράπηκε σε κίνητρο να εξερευνήσω το βουνό και να βρω μια σπηλιά η οποία θα ταίριαζε απόλυτα στον μύθο.
Σύμφωνα με τον μύθο λοιπόν, σε ένα σπήλαιο στο Παρθένιο όρος, ο ο πατέρας της Αταλάντης, διαψευσθείς ότι θα αποκτούσε γιο, την άφησε πολύ μικρή στο βουνό, όπου την υιοθέτησε και τη μεγάλωσε μια αρκούδα. Αργότερα την πήραν κάποιοι κυνηγοί κι έζησε καιρό μαζί τους, μαθαίνοντας έτσι ότι χρειάζεται στο κυνήγι. Η Αταλάντη έγινε μια ηρωϊδα την οποία συναντάμε συχνά στη μυθολογία, όντας η μοναδική γυναίκα που έλαβε μέρος στην αργοναυτική εκστρατεία (λόγω των ικανοτήτων της στο κυνήγι), σύμφωνα με κάποιες πηγές. Βέβαια σύμφωνα με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο που θεωρείται μάλλον η πιο έγκυρη πηγή, η Αταλάντη δεν αναφέρεται καν στην αργοναυτική εκστρατεία.
Μικρή σημασία είχε για μένα φυσικά. Εγώ από τη μέρα που διάβασα την ιστορία της Αταλάντης, ήθελα να ψάξω να βρω ένα σπήλαιο στο Παρθένιο όρος που να ταιριάζει στον μύθο. Ο λόγος είναι πως για να αναφέρεται συγκεκριμένα αυτό το βουνό στον μύθο, σίγουρα κάποιος θα είχε δει ένα σπήλαιο το οποίο θα ταίριαζε στην ιστορία αυτή.
Έτσι λοιπόν το πρωϊ της Κυριακής βρέθηκα στον Αχλαδόκαμπο για 1η φορά στη ζωή μου. Πάντα προσπερνούσα τον παλιό δρόμο από πάνω, πάντα έλεγα με φίλους να κατέβουμε να πιούμε ένα καφέ ή να φάμε στο χωριό, ποτέ δεν υλοποιήθηκε η ιδέα μου. Να που χρειάστηκε το διάβασμα μιας μυθικής ιστορίας για να βρεθώ εκεί.
449050
Η μέρα τουλάχιστον στο ξεκίνημά της δε θα μπορούσε να δώσει καλύτερες εικόνες...
449051
Μιας και βρέθηκα στον Αχλαδόκαμπο, χρειαζόταν και μια επίσκεψη στις αρχαίες Υσιές όπου πια έχει απομείνει μόνο το τείχος που βλέπετε. Στο βάθος το Παρθένιο όρος. Αρκετά επιβλητικό μπορώ να πω παρά το χαμηλό του ύψος, περί τα 1200m.
449052
Το 669 π.Χ., στην περιοχή της αρχαίας πόλης των Υσιών, οι Αργείοι υπό τον βασιλιά τους Φείδωνα νίκησαν για πρώτη φορά τους Λακεδαιμόνιους, στην τρίτη κατά σειρά πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ τους. Μετά την νίκη τους αυτή, οι Aργείοι έγιναν κυρίαρχοι της Kυνουρίας για εκατό τουλάχιστον χρόνια.Το 417 π.Χ. οι Λακεδαιμόνιοι κατέλαβαν τις Υσιές και τις κατέστρεψαν. Έκτοτε η κώμη δεν ξανακτίστηκε και εξαφανίζεται από το ιστορικό προσκήνιο.
449053
https://www.youtube.com/watch?v=DQc-wfuiVLE
Το οροπέδιο βρίσκεται στα 300m υψόμετρο και το βουνό ανυψώνεται απότομα 900m μέχρι την κορυφή του.
449054
Ένα παλιό σπίτι που αρνείται να πέσει. Δεξιά ψηλά το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό του Αχλαδόκαμπου. Πίσω ο Κτενιάς.
449055
Είχα μια έμπνευση να βγω χωμάτινα στο Ελαιοχώρι, κάτι που δεν ήταν προσχεδιασμένο αλλά αποτέλεσε τον καταλύτη της εξόρμησης. Βρέθηκα στην κάτω πλευρά του Αχλαδόκαμπου όπου συνάντησα τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.
449056
Η πιο συμπαθητική φιγούρα που έχω δει το τελευταίο 3μηνο τουλάχιστον!
449057
Αυτό που μου περνά από το μυαλό είναι το τεράστιο κόστος που χρειάστηκαν για να περάσουν οι γραμμές μέσα από τα βουνά, η ταλαιπωρία των εργατών και μετά από τόσα χρόνια να μη χρησιμοποιείται καν η γραμμή. Δηλαδή τόσος κόπος και κόστος για κάτι που μετά από μερικές δεκαετίες θα έμενε σαν παλιοσίδερα εκατοντάδων χιλιομέτρων στα βουνά. Δηλαδή ξεκινάς που ξεκινάς να κάνεις ένα τόσο μεγάλο έργο, κράτησέ το ρε αδερφέ, ή απλώς πέρνα το από αλλού εξ΄αρχής να μείνει για πάντα με μια σχετική συντήρηση.
449058
Συνέχισα λοιπόν για να βγω χωμάτινα στο Ελαιοχώρι, αρχικά παράλληλα με τις γραμμές.
449059
Εκεί όμως η συγκεκριμένη ταμπέλα μου τράβηξε την προσοχή. Είχα στο μυαλό μου να φτάσω από την άλλη πλευρά πρώτα, να ανέβω ψηλά στο βουνό από έναν χωματόδρομο και εκεί να τσεκάρω κάποια σημεία που είχαν potential. Κυριολεκτικά ακόμα δεν είχα ξεκινήσει την εξερεύνηση και βρέθηκα σε αυτό το σημείο καθαρά από τύχη.
449060
Δεν το σκέφτηκα πολύ όμως και ξεντύθηκα. Κάτι μου έλεγε ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία είχε πολύ ψωμάκι.
449061
Το βουνό είναι κατάφυτο αλλά στο βάθος διέκρινα κατακόρυφους βράχους οι οποίοι έδειχναν ότι θα δω τρομερά πράγματα.
449062
Συνεχίζοντας στο μονοπάτι το οποίο δεν υπήρχε σε κανέναν ορειβατικό χάρτη.
449063
Οδηγήθηκα σε ένα μεγάλο ρέμα το οποίο είχε λίγο νερό σε ορισμένα σημεία.
449064
Το μονοπάτι ξεκίνησε να γίνεται μόνιμα ανηφορικό και απότομο. Κάποια στιγμή έφτασα σε ένα πλάτωμα.
449065
Ανάμεσα σε δύο μεγάλους βράχους διέκρινα κάποια ''φυσικά σκαλοπάτια''
449066
Έφτασα σε ένα διαμπερές σπήλαιο όχι ιδιαίτερα βαθύ αλλά εντυπωσιακό.
449067
449068
Θα μπορούσε άραγε σε αυτό το σημείο να ήταν μια φωλιά αρκούδας πριν χιλιάδες χρόνια? Άνετα θα πω. Ταιριάζει μια χαρά στον μύθο. Ταιριάζει σε αυτό που θα είδε κάποιος στην αρχαιότητα και θα το μετέφερε σε 3ους ώστε κάποιος να εμπνευστεί και να γράψει μια μυθική ιστορία.
449069
449070
Πίστεψα ότι τα είχα δει όλα, όμως επιστρέφοντας στο πλάτωμα, είδα ότι η σήμανση συνεχιζόταν προς μια άλλη κατεύθυνση. Σκέφτηκα ότι υπήρχε κάποιο άλλο μονοπάτι που ερχόταν από αλλού. Αποφάσισα όμως να δω μήπως πηγαίνει και πουθενά ψηλότερα τραβερσάροντας την πλαγιά. Δικαιώθηκα για την επιλογή μου, το μονοπάτι όντως συνέχιζε με άγριες διαθέσεις... !!!
449071
Ένα μικροπροβληματάκι που είχα ήταν οι αρκετές τσουκνίδες που υπήρχαν. Πραγματικά σε ακουμπάνε λίγο και τρώγεσαι για μισή ώρα! Εφιάλτης!
449072
Η ομολογουμένως πολύ αραιή σήμανση, με οδήγησε σε ακόμα μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία η οποία στο βάθος έδειχνε να έχει κάποιου είδους σπήλαιο.
449073
Πράγματι λοιπόν, αυτό το σπήλαιο ταιριάζει ακόμα καλύτερα στον μύθο της Αταλάντης.
449074
Παρεπιπτόντως, κάποιος τρελο-ιταλός πριν 110 χρόνια εμπνέυστηκε από αυτήν την ηρωίδα και δημιούργησε τη γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα Atalanta. Διακρίνεται η Αταλάντη στο σήμα της.
449075
Και να φανταστεί κανείς πως δε θα το έβρισκα ποτέ αν δεν επέλεγα εντελώς τυχαία να βγω χωμάτινα από τον Αχλαδόκαμπο στο Ελαιοχώρι...
449076
https://www.youtube.com/watch?v=-mCCl-vz2Is
Επέστρεψα στο σημείο που ξεκίνησα και συνέχισα προς το Ελαιοχώρι. Δεν τα κατάφερα να βγω, έμπλεξα σε παρατημένους δρόμους στο ύψος του Βαγιορέματος.
https://www.youtube.com/watch?v=5faetX-ZqsA
Τελικά γύρισα πίσω και προσπάθησα να βγω από άλλους χωματόδρομους στην Ανδρίτσα.
449077
Πράγματι τα κατάφερα μετά από μισή ώρα περίπου, η διαδρομή με πέρασε από δεκάδες ελαιώνες. Η Ανδρίτσα είναι γνωστή για το σπηλαιοβάραθρό της όπου βρέθηκαν πάνω από 50 σκελετοί από τους Βυζαντινούς χρόνους. Η αιτία του θανάτου των ανθρώπων που βρέθηκαν στο σπήλαιο της Ανδρίτσας παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες:
1) Θεωρία φυσικού φαινομένου: Η είσοδος του σπηλαίου μπορεί να έκλεισε από σεισμό ή κατολίσθηση, εγκλωβίζοντας τους ανθρώπους μέσα.
2) Θεωρία ανθρώπινης βίας: Οι άνθρωποι μπορεί να σκοτώθηκαν από επιδρομείς που έκλεισαν την είσοδο του σπηλαίου για να τους παγιδεύσουν.
Το ότι βρέθηκαν σκελετοί σε διάφορα σημεία του σπηλαίου δείχνει ότι μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσαν να βρουν κάποια έξοδο διαφυγής.
Από την Ανδρίτσα συνέχισα χωμάτινα από μια απροσδόκητα όμορφη διαδρομή μέχρι την Πλατάνα Αρκαδίας.
449078
Ωραίο χωριό η Πλατάνα με μόλις 30 μόνιμους κατοίκους.
449079
Από εκεί βγήκα στο Ελαιοχώρι και ανέβηκα τον χωματόδρομο μέχρι την κορυφή του Παρθενίου όρους
449080
Η διαδρομή είναι βατή λόγω του αιολικού πάρκου.
449081
Κάποια στιγμή βρήκα έναν κάθετο χωματόδρομο ο οποίος με ανέβασε στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία
449082
Σε πολύ κοντινή απόσταση όμως έριχνε βροχή, συγκεκριμένα στον Κτενιά. Όλα έδειχναν πως θα έρθει σύντομα και προς την πλευρά μου.
449083
Καταπληκτική θέα προς τον Αργολικό κόλπο.
449084
Περιποιημένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Δεν πρόλαβα να κάτσω πάνω από λίγα λεπτά, έπρεπε να κατέβω σύντομα κάτω
449085
If you want the rainbow, you have to deal with the rain...
449086
Κινήθηκα νότια μιας και ο καιρός ήταν ανοιχτός προς τα εκεί. Έφτασα απέναντι από το αναρριχητικό πεδίο της Αγίας Σοφίας το οποίο είναι εντυπωσιακό.
449087
Η ώρα πέρασε και ο καιρός από τη βόρεια πλευρά του βουνού έδειχνε να ανοίγει, οπότε κινήθηκα πάλι βόρεια γιατί είχα ακόμα κάτι να δω σε αυτό το μυθικό βουνό. Μόλις έφτασα στο Παρθένι μπήκα δεξιά σε κάθετη ειδυλλιακή χωμάτινη διαδρομή.
449088
Με λίγο ψάξιμο έφτασα κοντά στην καταβόθρα του Παρθενίου όρους.
449089
Το σημείο έχει μερικά ρέματα που μάλλον έχουν δημιουργηθεί τεχνητά ώστε να οδηγούν το νερό προς την καταβόθρα.
449090
Στο βάθος διέκρινα το κτίσμα που προστατεύει την καταβόθρα από το να βουλώσει.
449091
Η κατασκευή είναι προσεγμένη και έχουν πέσει τόνοι από μπετόν και σίδερα
449092
449093
Δείτε τι φέρνει το ρέμα. Χωρίς τα κάγκελα η καταβόθρα θα μπούκωνε και η περιοχή θα πλυμμήριζε.
449094
449095
Από κάτω το χάος. Συνήθως τα πετρώματα είναι ασβεστολιθικά για να δημιουργηθεί μια καταβόθρα ώστε να διαβρώνονται από το νερό με τα χρόνια.
449096
Ο δρόμος της επιστροφής μετά από μια χορταστική εξόρμηση!
449097
Η Αταλάντη ήταν μια μυθική μορφή που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τους ανθρώπους. Η ιστορία της είναι μια ιστορία για την δύναμη της θέλησης και της ανεξαρτησίας. Είναι μια ιστορία για την ομορφιά της φύσης και την δύναμη της ψυχής. Οι μύθοι αν και ιστορίες-παραμύθια είχαν πάντα κάτι να πουν και μερικοί από αυτούς είναι επίκαιροι ακόμα και σήμερα. Είμαι τυχερός που βρέθηκα εντελώς τυχαία σε αυτό το μέρος και ταξίδεψα σε έναν υπερρεαλιστικό κόσμο!
Πάντα όρθιοι!:beer:
Τι εικόνες!
Φανταστικά μέρη!
Coyote.V
15/12/2023, 21:22
Δεν είναι μόνο μια εξόρμηση με μηχανή. ΄Έχει ποδαρόδρομο, ιστορία, αναζητήσεις...:)
Μπράβο ρε Βασίλη! Καταπληκτικές εικόνες, αλλά πολύ περισσότερο η αφήγηση. Να σαι καλά, να συνεχίσεις να ανακαλύπτεις
Τι εικόνες!
Φανταστικά μέρη!
Η τοποθεσία με το σπήλαιο ειδικά ήταν αποκάλυψη φίλε!:beer:
Όπως παντα:beer:
Γειά σου φίλε! :beer:
Δεν είναι μόνο μια εξόρμηση με μηχανή. ΄Έχει ποδαρόδρομο, ιστορία, αναζητήσεις...:)
Όλα τα καλά χωράνε στον κόσμο της μοτοσυκλέτας!:beer:
Μπράβο ρε Βασίλη! Καταπληκτικές εικόνες, αλλά πολύ περισσότερο η αφήγηση. Να σαι καλά, να συνεχίσεις να ανακαλύπτεις
Σε ευχαριστώ αδερφέ! Πάντα όρθιος!:beer:
Ρε όλο στα μέρη μου έρχεσαι; Συχνότερα από εμένα πας! :cry:
Ελαιοχώρι έχει και καλό φαΐ :D
Aλλη μιά φορά απολαυστικός όπως πάντα.........:a23::a23::a23:
Ρε όλο στα μέρη μου έρχεσαι; Συχνότερα από εμένα πας! :cry:
Ελαιοχώρι έχει και καλό φαΐ :D
Είμαι καλοφαγάς αλλά δεν κάθομαι μόνος να φάω σε ταβέρνα! Το φαϊ και η παρτούζα θέλουν παρέα!:lol:
Aλλη μιά φορά απολαυστικός όπως πάντα.........:a23::a23::a23:
Να είσαι καλά φίλε!:beer:
stavrouliasp
20/12/2023, 14:27
Άψογος οπως πάντα.