Σύνδεση

View Full Version : Άγιος Ιωάννης Κηρέα- Λίμνες Ορυχείων Ευβοίας 7-1-2024

billy84
12/01/2024, 17:01
Η δεύτερη εξόρμηση για το 2024 ήρθε αρκετά σύντομα. Λόγω άστατου καιρού επέλεξα την Εύβοια αυτή τη φορά. Μάλλον για να είμαι ειλικρινής, περίμενα πως και πως μια μέρα με άστατο καιρό ο οποίος θα με ωθούσε στην αγαπημένη μου Εύβοια η οποία, πάντα έχει και θα έχει κάτι νέο να μου δώσει. Αυτή τη φορά μου έδωσε και καλά αλλά και άσχημα νέα για τα οποία θα αναφερθώ αργότερα.

Σύντομη στάση στον ποταμό Κηρέα, με τον οποίο ταξιδεύουν παράλληλα όσοι ανεβαίνουν για το Προκόπι.

449745

Σε έναν κάθετο χωματόδρομο, στο ύψος των κατολισθήσεων βρίσκεται αυτή η μπάρα. Υπήρχε ελάχιστος χώρος για να μπορέσω να περάσω.

449746

Εκεί το ποτάμι διασταυρώνεται με το ρέμα του Κηρέα το οποίο έρχεται από το όρος Καντήλι. Πρόκειται για το ίδιο ποτάμι ουσιαστικά. Τράβηξα τον χωματόδρομο με στόχο να φτάσω όσο πιο κοντά στην τοποθεσία που έβλεπα στον χάρτη ότι βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Σταμάτησα σχετικά σύντομα καθώς σε ακόμα ένα κάθετο ρέμα ο δρόμος έχει διαλυθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=j_1RMAmYYeU

Η τοποθεσία ήταν εκπληκτική.

449747

Ευτυχώς το ρέμα δεν είχε πολύ νερό και πέρασα στεγνός απέναντι.

449748

billy84
12/01/2024, 17:04
Στη δορυφορική εικόνα μπορούσα να διακρίνω τη συνέχεια του υποτιθέμενου δρόμου. Αποφάσισα να τον πάω μέχρι τέλους μήπως βρω κάποια ταμπέλα ή κάποιου είδους σήμανση.

449749

Συνεχίζοντας μετά από κάποιες φουρκέτες. Ο δρόμος δείχνει να φτάνει στο τέρμα του.

449750

Το τοπίο εδώ είναι καταπράσινο, ευτυχώς έχει ξεφύγει για την ώρα από επίδοξα λαμόγια...

449751

Χαμένος μέσα στα καταπράσινα δάση!

449752

Παρόλο που ο δρόμος είχε διάφορα παρακλάδια, δεν τα ακολούθησα και πήγα μέχρι το τέλος του όπου έδειχνε να μεταμορφώνεται σε μονοπάτι. Σήμανση δεν είδα πουθενά εκτός από κάποιες διάσπαρτες κορδέλες νωρίτερα που μάλλον αποπροσανατόλιζαν παρά βοηθούσαν.

449753

Πράγματι στο τέλος του στενού μονοπατιού η συνέχεια τραβερσάριζε την πλαγιά. Σήμανση ούτε για αστείο φυσικά αλλά όταν κάποιος έχει φτάσει μέχρι εκεί μάλλον δεν τη χρειάζεται ούτως ή άλλως. Κερδίζοντας ύψος θαύμασα αυτό το μίνι φαράγγι. Η κορυφή στα αριστερά ονομάζεται Καστρί και έχει υψόμετρο 500m. O Άγιος Ιωάννης βρίσκεται στα δεξιά αλλά έχω δρόμο ακόμα.

449754

Το μονοπάτι και η γενικότερη φάση ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες που είχα.

449755

Έχοντας κερδίσει ύψος έπειτα από μερικές τραβέρσες, μου τράβηξε την προσοχή η σπηλιά χαμηλά στο φαράγγι.

449756

billy84
12/01/2024, 17:06
Το εντυπωσιακότερο όλων ήταν οτι το μονοπάτι ήταν σούπερ προσεγμένο. Μέχρι και σκαλιά είχαν δημιουργηθεί ώστε να γίνεται η ζωή ευκολότερη. Παρολαυτά δεν υπάρχει πουθενά ούτε μια ταμπέλα για τον Άγιο Ιωάννη και το συγκεκριμένο μονοπάτι είναι πραγματικά άγνωστο.

449757

Μετά από 40 λεπτά απο το σημείο που ξεκίνησα. έφτασα στον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Εκπληκτική τοποθεσία! Ψοφάω για τέτοια!

449758

Πάρα πολύ προσεγμένος εξωτερικά ο ναός.

449759

Η θέα από το εκκλησάκι. Μετά βίας καταλαβαίνεις ότι από κάτω βρίσκεται φαράγγι. Άκουγα το νερό παρόλαυτά.

449760

Εσωτερικά του σπηλαιώδους ναού. Δυστυχώς δε βρήκα ιστορικά στοιχεία.

449761

https://www.youtube.com/watch?v=jQ8q3nzsheM

billy84
12/01/2024, 17:09
Επόμενος προορισμός ήταν οι λίμνες των Ορυχείων κοντά στο Τρούπι. Είχα πάει ξανά στο παρελθόν αλλά είχα την αίσθηση πως μου είχε διαφύγει κάτι. Ο δρόμος για Τρούπι ήταν μετ΄εμποδίων καθώς από την πρόσφατη κακοκαιρία είχαν πέσει δέντρα μέσα στο δρόμο.

https://www.youtube.com/watch?v=DFsiIMh0mSw

Σχεδόν δίπλα στο Τρούπι βρίσκεται η λίμνη Παπαστράτη. Πανέμορφη, έχει δημιουργηθεί όπως και οι υπόλοιπες από τις εξορύξεις λευκόλιθου

449762

Από τις ελάχιστες φορές που ο άνθρωπος πληγώνει το περιβάλλον και αυτό γίνεται καλύτερο με τα χρόνια! Σαν να προσαρμόζεται και να επιστρέφει δυνατότερο. Σαν να σου λέει '' όσο και να προσπαθείς, εγώ θα υπάρχω για εκατομμύρια ακόμα χρόνια ενώ εσύ θα είσαι για μια στιγμή εδώ''

449763

Ακολούθησα τον δρόμο που είχα ακολουθήσει και στο παρελθόν ο οποίος περνούσε μέσα από το εργοστάσιο και δίπλα από τις λίμνες.

449764

Πλέον υπάρχει μπάρα που απαγορεύει την είσοδο για τα οχήματα. Συνέχισα με τα πόδια για να δω μια πολύ συγκεκριμένη λίμνη που μου είχε διαφύγει τότε.

449765

billy84
12/01/2024, 17:12
Οι εικόνες μέσα σε αυτήν την περιοχή είναι εξωπλανητικές θα έλεγα. Θα μπορύσε πανεύκολα να δημιουργηθεί ένα Γεωπάρκο όπως στο Μικρόβαλτο Κοζάνης (το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ βέβαια γιατί... Ελλάδα)

449766

Ακόμη μια λίμνη, στο βάθος το Καντήλι.

449767

Εντυπωσιάστηκα για ακόμη μια φορά από τους γεωλογικούς σχηματισμούς.

449768

449769

Έφτασα από πάνω από τη λίμνη Κόλα και συνειδητοποίησα πως τελικά την είχα δει και τότε. Όμως η συγκεκριμένη λίμνη το καλοκαίρι αποκτά ένα ανοιχτό γαλάζιο χρώμα και για αυτό βλέποντάς τη σε φωτογραφίες νόμιζα πως μου είχε διαφύγει τότε. Την είχα δει στον ίδιο χρωματισμό, ο οποίος προφανώς και είναι εντυπωσιακός. αλλά δεν έμοιαζε με αυτή τη γαλάζια που πέτυχα σε φωτογραφίες. Θα επιστρέψω ξανά το καλοκαίρι.

449770

Από αυτήν την πλευρά θαρρεί κανείς πως βλέπει ένα μικρό ηφαίστειο.

449771

Στην αριστερή πλευρά χαμηλά θαρρεί κανείς πως βλέπει μια μικρογραφία των Λευκών Ορέων

449772

Φανταστικοί σχηματισμοί. Μπορείς να γεμίσεις με 1000 φωτογραφίες μέσα σε μια ώρα σε αυτό το μέρος.

449773

billy84
12/01/2024, 17:17
Φεύγοντας λίγο πριν φτάσω στη μπάρα με προσέγγισε ένας φύλακας του εργοστασίου με αυτοκίνητο. Η συνομιλία είχε ως εξής:

-Αφού βλέπεις μπάρα γιατί μπαίνεις μέσα? (όχι σε έντονο ύφος)

-Έχετε δίκιο, δεν έκανα κάτι περίεργο, ήρθα για να φωτογραφίσω τη γαλάζια λίμνη.

-Ναι αλλά αν γίνει κάτι εσένα θα καλέσουν κλπ. Έχεις φανεί από τις κάμερες.

-Σαν τι να γίνει? Να κλέψω χώμα? :lol:

- Δεν ξέρω, οτιδήποτε. Στη γαλάζια λίμνη δεν πας από εδώ. Θα σου πω εγώ ακριβώς πως θα πας, ξέρω κλπ κλπ

-Τι εννοείτε δεν πάω από εδώ? Αφού πήγα από πάνω με τα πόδια. Αυτή εδώ δεν είναι στη δορυφορική εικόνα που φαίνεται γαλάζια από πάνω (του έδειχνα το κινητό)???

-Δεν πας από εδώ σου λέω, πρέπει να πας στο Σπαθάρι (ένα χωριό λίγο πιο κάτω), να πάρεις τον χωματόδρομο που πάει για το μνημείο ΕΛΔΥΚ. Μόλις συνεχίσεις θα βγεις σε αυτή τη λίμνη. Άκου που σου λέω είμαι εδώ 2,5 χρόνια τα ξέρω απ'εξω.

-Σας ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία και συγνώμη και για την αναστάτωση. Πάω από εκεί που λέτε να δω.

Πήγα στο Σπαθάρι λοιπόν μέσω του ασφαλτόδρομου και συνέχισα μέχρι το μνημείο ΕΛΔΥΚ

449774

Μετά πήρα τον χωματόδρομο που μου είπε και πήγα τέρμα

449775

Και έφτασα στην ίδια λίμνη που είχα πάει νωρίτερα με τα πόδια. Εκεί απέναντι στο ύψωμα βρισκόμουν!:bawl:

449776

Για να είμαι ειλικρινής, μόλις έφτασα στο Σπαθάρι και είδα τον χάρτη, είχα δει ήδη ότι θα καταλήξω στην ίδια λίμνη και ότι ο τύπος δεν ήξερε τι του γινόταν! :lol:

Απλώς ήθελα να πάω και στις λίμνες Κηρέα που βρίσκονται λίγο παρακάτω και δεν είχα πάει την προηγούμενη φορά. Αν ποτέ νιώσετε άχρηστοι για τον οποιονδήποτε λόγο πάντως, μπείτε να ξαναδιαβάσετε αυτό το ταξιδιωτικό. Θα νιώσετε σίγουρα καλύτερα! :D

449777

Θαυμάστε γεωλογικούς σχηματισμούς! Καλλιτεχνίες της φύσης πάνω στα τερατουργήματα του ανθρώπου!

449778

Αυτά ονομάζονται Νοχτάρια και υπάρχουν πολλά στο γεωπάρκο στο Μικρόβαλτο Κοζάνης. Και σε άλλες τοποθεσίες με μαλακό έδαφος τα έχω συναντήσει βέβαια.

449779

billy84
12/01/2024, 17:20
Επιστρέφοντας από Μετόχι- Κήρινθο. Στο πλάνο ο ποταμός Νηλέας που συνδέεται κάποια στιγμή με τον Κηρέα και εκβάλλουν στο βόρειο Αιγαίο.

449780

Εδώ είναι τα κακά νέα καθώς τρόμαξα να γνωρίσω το μέρος. Είναι ο Αλεξίου, το κλασσικό στέκι για λουκουμάδες. Χιλιάδες μοτοσυκλετιστές τον έχουν επισκεφθεί. Απέναντι το τοπίο ήταν καταπράσινο. Πλέον δεν υπάρχει τίποτα. Η γνωστή αρρώστια που έχει χτυπήσει πολλά πλατάνια στην Ελλάδα χτύπησε και εδώ. Το μέρος είναι αγνώριστο...

449781

Δείτε πως ήταν το μέρος πριν κάποια χρόνια, όσοι δεν το προλάβατε...

449782

449783

Εκτός αυτού ήταν και κλειστός ο Αλεξίου χωρίς ούτε μια μηχανή απ'έξω. Με έπιασε η ψυχή μου, μετά από μια τρομερή εξόρμηση με φανταστικές εικόνες, προσπέρασα ένα μέρος χωρίς να καταλάβω καν ότι ήταν το ίδιο που είχα περάσει πολλές όμορφες στιγμές με πολλούς φίλους. Δυστυχώς η γεύση στο τέλος ήταν πολύ πικρή. Θα προσπαθήσω όμως να θυμάμαι τα καλά...

Πάντα όρθιοι!:beer:

harris_x
12/01/2024, 17:27
Ωραίος ο Βilly :beer:

Επιστρέφοντας από Μετόχι- Κήρινθο. Στο πλάνο ο ποταμός Νηλέας που συνδέεται κάποια στιγμή με τον Κηρέα και εκβάλλουν στο βόρειο Αιγαίο.

449780

Εδώ είναι τα κακά νέα καθώς τρόμαξα να γνωρίσω το μέρος. Είναι ο Αλεξίου, το κλασσικό στέκι για λουκουμάδες. Χιλιάδες μοτοσυκλετιστές τον έχουν επισκεφθεί. Απέναντι το τοπίο ήταν καταπράσινο. Πλέον δεν υπάρχει τίποτα. Η γνωστή αρρώστια που έχει χτυπήσει πολλά πλατάνια στην Ελλάδα χτύπησε και εδώ. Το μέρος είναι αγνώριστο...

449781

Δείτε πως ήταν το μέρος πριν κάποια χρόνια, όσοι δεν το προλάβατε...

449782

449783

Εκτός αυτού ήταν και κλειστός ο Αλεξίου χωρίς ούτε μια μηχανή απ'έξω. Με έπιασε η ψυχή μου, μετά από μια τρομερή εξόρμηση με φανταστικές εικόνες, προσπέρασα ένα μέρος χωρίς να καταλάβω καν ότι ήταν το ίδιο που είχα περάσει πολλές όμορφες στιγμές με πολλούς φίλους. Δυστυχώς η γεύση στο τέλος ήταν πολύ πικρή. Θα προσπαθήσω όμως να θυμάμαι τα καλά...

Πάντα όρθιοι!:beer:

Έπαθα σοκ με τη φωτογραφία στον Αλεξίου.... :sad:

Panos760
12/01/2024, 18:28
Μπράβο Bill, ωραία περιήγηση.
Η Εύβοια είναι και κοντά κ κρύβει πολλές εκπλήξεις.
Μου άρεσε η συνομιλία με τον σεκιουριτά που νόμισε πως ξέρει περισσότερα από σένα.
Τέτοιοι τύποι είναι απολαυστικοί με αυτά που κάνουν κ λένε.
Μου θύμισε μια περίπτωση πριν λίγα χρόνια όταν είχα πάρει το crypton για μια εξερεύνηση στην λίμνη Μαραθώνα.
Χώθηκα σε χωματόδρομους γύρω από το φράγμα, έβγαλα τα βιντεάκια μου, έβγαλα την κάμερα από το κράνος κ άφησα την βάση της μόνο.
Επιστρέφοντας στην άσφαλτο, φτάνω στο γνωστό φανάρι στο φράγμα κ περιμένω να περάσω.
Δίπλα μου ήταν δύο φύλακες της ΕΥΔΑΠ κ ο ένας έτρεξε δίπλα μου κ επέμενε να "κλείσω την κάμερα".
Του λέω, ποια κάμερα ρε άνθρωπε, το αυτοκόλλητο βλέπεις....

Coyote.V
12/01/2024, 18:37
Δεν σε προλαβαίνουμε ρε Βασίλη... η μια εξόρμηση πίσω από την άλλη!

Όντως χάλια το μέρος στον Αλεξίου, μήπως είναι από τις φωτιές και όχι από την αρρώστια;

azar41
12/01/2024, 19:20
Πολύ όμορφο μέρος το φαράγγι με το εκκλησάκι,απόρησα και στο facebook που πρωτοείδα την φωτό απο τον Αλεξίου,το επιβεβαίωσες εδώ,δυστυχώς πάει το πλατανόδασος!
Καλή συνέχεια Βασίλη!

cosgili
12/01/2024, 20:28
Καλά πότε έγινε αυτό το κακό στον Αλεξίου? Δεν είναι 1 χρόνος που πήγα τελευταία φορά...
Έχω μείνει άφωνος...

Ωραία βόλτα Bill:beer:

lykourgi
13/01/2024, 09:09
Το σοκ στον Αλεξίου, το έπαθα και εγώ τον Αύγουστο ('23). Το μέρος δεν το αναγνωρίζεις, αν το ήξερες από παλιά. Στο μαγαζί μου είπαν ότι είναι αποτέλεσμα της ασθένειας και όχι από πυρκαγιά.

Κατά τα άλλα, πολύ ωραία βόλτα. Πάντα τέτοια.

billy84
13/01/2024, 15:02
Δεν σε προλαβαίνουμε ρε Βασίλη... η μια εξόρμηση πίσω από την άλλη!

Όντως χάλια το μέρος στον Αλεξίου, μήπως είναι από τις φωτιές και όχι από την αρρώστια;

Δυστυχώς αρρώστησαν τα πλατάνια και επειδή ήταν πολύ πυκνό το δάσος μεταδόθηκε σε όλα. Πόνεσε η ψυχή μου!:(

Πολύ όμορφο μέρος το φαράγγι με το εκκλησάκι,απόρησα και στο facebook που πρωτοείδα την φωτό απο τον Αλεξίου,το επιβεβαίωσες εδώ,δυστυχώς πάει το πλατανόδασος!
Καλή συνέχεια Βασίλη!

Δυστυχώς αυτό ήταν Πάρη. Πολύ κρίμα! Όντως πάντως το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη στο φαράγγι ήταν κορυφή! Μακάρι το μέρος να παραμείνει έτσι όπως είναι.

Καλά πότε έγινε αυτό το κακό στον Αλεξίου? Δεν είναι 1 χρόνος που πήγα τελευταία φορά...
Έχω μείνει άφωνος...

Ωραία βόλτα Bill:beer:

Δείχνει σχετικά πρόσφατο όπως λέει και ο φίλος Lykoyrgi. Μερικούς μήνες λογικά θα έχει που τα έκοψαν. Πολύ κρίμα!

Να είσαι καλά φίλε!:beer:

Το σοκ στον Αλεξίου, το έπαθα και εγώ τον Αύγουστο ('23). Το μέρος δεν το αναγνωρίζεις, αν το ήξερες από παλιά. Στο μαγαζί μου είπαν ότι είναι αποτέλεσμα της ασθένειας και όχι από πυρκαγιά.

Κατά τα άλλα, πολύ ωραία βόλτα. Πάντα τέτοια.

Εγώ το πέρασα σκέψου και επειδή κατέβαινα προς Χαλκίδα νόμιζα πως δεν είχα φτάσει ακόμα και γύρισα πίσω. Θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσουμε αυτό το πράγμα εκεί όπως και τη διαδρομή μέχρι τις κατολισθήσεις!

o_gavros
13/01/2024, 21:54
Δε θα μείνει πλάτανος για πλάτανος στο σάνι γκρις δυστυχώς, εξαιτίας αυτού του σαρακιού.
Και είναι πολύ κρίμα ρε γαμώτο γιατι είναι αμέτρητα τα αιωνόβια πλατάνια και απαράμιλλη η ομορφιά τους!

Μπίλυ πολύ ωραίος ρε!
τον Νηλέα τον έχω πεζοπορήσει ενα καλοκαίρι πριν τις καραντίνες.τι εκπληκτικό νησί αυτη η Εύβοια,γεμάτη διαμάντια!

Coyote.V
13/01/2024, 22:16
Η φράση "χαιρέτα μου τον πλάτανο" αποκτάει άλλες διαστάσεις! :(

est
15/01/2024, 10:39
Έχω να περάσω καιρό από εκεί.. στενάχωρες οι εικόνες :(

kordix
15/01/2024, 11:32
Θα μείνω μόνο στα θετικά της βόλτας σου γιατί η μη αναστρέψιμη καταστροφή που συμβαίνει στα Πλατάνια της χώρας με στεναχωρεί πολύ.

Έχουμε περάσει σε χωμάτινες βολτεςκάμποσες φορές από τα ορυχεία και τις λίμνες. Και δεν είχα ιδέα για αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι στο φαράγγι. Billy να είσαι καλά να ταξιδεύεις και να γράφεις. Μας δίνεις έμπνευση για νέες βόλτες με περπάτημα μέσα σε νέους προορισμούς.

:beer:

billy84
15/01/2024, 16:50
Δε θα μείνει πλάτανος για πλάτανος στο σάνι γκρις δυστυχώς, εξαιτίας αυτού του σαρακιού.
Και είναι πολύ κρίμα ρε γαμώτο γιατι είναι αμέτρητα τα αιωνόβια πλατάνια και απαράμιλλη η ομορφιά τους!

Μπίλυ πολύ ωραίος ρε!
τον Νηλέα τον έχω πεζοπορήσει ενα καλοκαίρι πριν τις καραντίνες.τι εκπληκτικό νησί αυτη η Εύβοια,γεμάτη διαμάντια!

Δεν έχω αξιωθεί να πάω στο φαράγγι Νηλέα. Όλο το λέω από το 2015 να φανταστείς! Εννοείται αυτά που έχω δει στην Εύβοια από νότια εώς βόρεια είναι πραγματικά μοναδικά! :beer:

Έχω να περάσω καιρό από εκεί.. στενάχωρες οι εικόνες :(

Φαντάσου τι σοκ έπαθα που δε γνώριζα τι έχει γίνει εκεί και το είδα live...

Θα μείνω μόνο στα θετικά της βόλτας σου γιατί η μη αναστρέψιμη καταστροφή που συμβαίνει στα Πλατάνια της χώρας με στεναχωρεί πολύ.

Έχουμε περάσει σε χωμάτινες βολτεςκάμποσες φορές από τα ορυχεία και τις λίμνες. Και δεν είχα ιδέα για αυτό το πανέμορφο εκκλησάκι στο φαράγγι. Billy να είσαι καλά να ταξιδεύεις και να γράφεις. Μας δίνεις έμπνευση για νέες βόλτες με περπάτημα μέσα σε νέους προορισμούς.

:beer:

Να είσαι καλά αδερφέ! Καλές βόλτες και εσύ με την Αφρικάνα!:beer:

DoctoR_k6
16/01/2024, 10:05
Ωραια βολτα Βασιλη!! :beer:

Τι κακο εγινε με τα πλατανια ρε φιλε?!! :eek:
Χαιροσουν να πινεις καφε μεσα στη δροσ(ι)α και να τρως λουκουμαδες και τωρα κρανιου τοπος!!!
Τι να πω ρπμ!!!

gaslion
16/01/2024, 12:02
Ωραίος Βασίλη!

billy84
16/01/2024, 16:51
Ωραια βολτα Βασιλη!! :beer:

Τι κακο εγινε με τα πλατανια ρε φιλε?!! :eek:
Χαιροσουν να πινεις καφε μεσα στη δροσ(ι)α και να τρως λουκουμαδες και τωρα κρανιου τοπος!!!
Τι να πω ρπμ!!!

Είχα ακούσει πριν κάποια χρόνια για μια ασθένεια που ξεκίνησε να τα χτυπά αλλά δεν περίμενα να εξαπλωθεί παντού! Πραγματικά θλίψη...

Ωραίος Βασίλη!

lykourgi
16/01/2024, 17:00
Για όποιον ενδιαφέρεται, η ασθένεια των πλατάνων είναι αυτή:
https://www.google.com/amp/s/dasarxeio.com/2018/12/29/63395/amp/