View Full Version : Investment
Ασχολείται κανείς με επενδύσεις; Έχω ένα πενταψήφιο ποσό σε λογαριασμό καταθέσεων και μιας και τα χρήματά μου χάνουν την αξία τους όσο κάθονται εκεί, σκέφτομαι να κάνω κάποια επένδυση. Γράφτηκα στο Degiro και σκέφτομαι να προχωρήσω σε κάτι σχετικά συντηρητικό, όπως Vanguard S&P 500 ETF και REIT. Ασχολείται κανείς με το αντικείμενο;
CorpseAlive
29/03/2024, 00:12
Ασχολείται κανείς με επενδύσεις; Έχω ένα πενταψήφιο ποσό σε λογαριασμό καταθέσεων και μιας και τα χρήματά μου χάνουν την αξία τους όσο κάθονται εκεί, σκέφτομαι να κάνω κάποια επένδυση. Γράφτηκα στο Degiro και σκέφτομαι να προχωρήσω σε κάτι σχετικά συντηρητικό, όπως Vanguard S&P 500 ETF και REIT. Ασχολείται κανείς με το αντικείμενο;
Πάρε κινέζικο.
Όπα λάθος τοπικ.
Ο S&P 500 είναι οκ μακροπρόθεσμα αν και θα υπάρξουν τριγμοί τώρα που αναπτύσσεται το δίκτυο των Brics και με αυξημένες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αφρική από Κίνα.
Τι πλάνο θες να κάνεις είναι το θέμα.
Αν κοιτάς μεσοπρόθεσμα μαξ 5 ετών , αγόρασε μετοχές αν κοιτάς κάτι πιο σύντομο ακόμα κοιτάς IPO .
Αν θες ακόμα πιο σύντομο ρίξε τα στο 23 μαύρο στην ρουλέτα.
Υ.γ.
Προσωπικά έχω Pullarei τα περισσότερα Possitions χωρίς καμία λογική από πίσω μόνο το ''κακό μου προαίσθημα'' και το γνωμικό ''όταν βλέπεις ταξιτζή να αγοράζει μετοχές φύγε'' .
Υ.γ.2. Προφανώς μην λάβεις επενδυτικές συμβουλές από randos στο Net.
Υ.γ.3. Σοβαρολογώ για το 23 μαύρο.
Κεφάλαιο ~20Κ και minimum 5ετία χωρίς ρευστοποίηση.
Βρες ένα ωραίο pantah από έξω και σε 5 χρόνια θα έχεις βγάλει 5-10 χιλιάρικα εύκολα...
peterTHErider
29/03/2024, 07:08
Spam on, πάρε ένα ρολεξ αν μπορέσεις τώρα που είναι οι τιμές πάτο και βάλτο στο ντουλάπι. Μόνο θα κερδίσεις. Πότε δεν έχω χάσει από ρολεξ. Spam off.
Υπάρχει η επένδυση, όπου ισχύει το γνωμικό του Χάρη. Αποφεύγεις να κάνεις ό,τι κάνει ο πολύς κόσμος.
Υπάρχει όμως και η τοποθέτηση χρημάτων, όπου η λογική είναι η διασπορά κινδύνου με τις διαφοροποιημένες τοποθετήσεις. Εκεί δεν πας για το κέρδος, αλλά για τον περιορισμό της ολοσχερούς απώλειας.
Tallyban
29/03/2024, 07:53
Η καλύτερη επένδυση είναι να τα παντελόνιάσεις asap.
karellen
29/03/2024, 07:57
Ας κρατήσουμε το θέμα καθαρό παίδες.
ΓιώργοςΤΤ
29/03/2024, 08:09
Αυτό που ψάχνεις απαιτεί πολύ μελέτη από μέρος σου, κατανόηση των κινδύνων και πιθανών απωλειών και σίγουρα δεν εφαρμόζεις κάτι επειδή στο είπα εγώ ή ο ΧΨΖ χωρίς να κάνεις "την δική σου έρευνα'.
Πρέπει να έχεις υπόψιν σου τα εξής:
1. Κάτι που σήμερα δείχνει καλή επένδυση, αύριο μπορεί να είναι καταστροφή. Πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς τις εξελίξεις για να κινείσαι ανάλογα.
2. Κάτι που δουλεύει για εμένα και είναι κερδοφόρο, για εσένα μπορεί να μην είναι. Η απόφασή σου για επενδύσεις εξαρτάται από το τί θέλεις να πετύχει, δηλαδή να θέσεις στόχους. Άλλος λέει έχω 10.000 ευρώ και θέλω να παίρνω 50 ευρώ το μήνα παθητικό εισόδημα. Άλλος μπορεί να πει έχω 500 ευρώ και θέλω να αγοράσω αυτοκίνητο.
3. Από τα λίγα που ξέρω, ο S&P 500 θεωρείται επένδυση χαμηλού ρίσκου με μικρές αντίστοιχα απολαβές.
4. Βασικό, όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι.
5. Διάβασε μερικά βιβλία για αγορές κλπ ώστε να έχεις μία εικόνα περί τίνος πρόκειται. Αν ενδιαφέρεσαι, μπορώ να σου στείλω μερικά δικά μου στα Αγγλικά.
6. Ξεκίνα να παρακολουθείς CNBC και μερικά επιλεγμένα κανάλια στο Χ, είναι οι καλύτερες πηγές ενημέρωσης.
7. Προτείνω να παρακολουθήσεις την αγορά τουλάχιστον 6 μήνες πριν αποφασίσεις την τελική σου επένδυση.
8. Αν ενδιαφέρεσαι για την άγρια Δύση των επενδύσεων (crypto) μπορώ να σου δώσω πιο συγκεκριμένες συμβουλές και οδηγίες.
Disclaimer: Δεν είμαι επενδυτικός σύμβουλος, DYOR.
CorpseAlive
29/03/2024, 08:39
Αυτό που ψάχνεις απαιτεί πολύ μελέτη από μέρος σου, κατανόηση των κινδύνων και πιθανών απωλειών και σίγουρα δεν εφαρμόζεις κάτι επειδή στο είπα εγώ ή ο ΧΨΖ χωρίς να κάνεις "την δική σου έρευνα'.
1. Κάτι που σήμερα δείχνει καλή επένδυση, αύριο μπορεί να είναι καταστροφή. Πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς τις εξελίξεις για να κινείσαι ανάλογα.
2. Κάτι που δουλεύει για εμένα και είναι κερδοφόρο, για εσένα μπορεί να μην είναι. Η απόφασή σου για επενδύσεις εξαρτάται από το τί θέλεις να πετύχει, δηλαδή να θέσεις στόχους. Άλλος λέει έχω 10.000 ευρώ και θέλω να παίρνω 50 ευρώ το μήνα παθητικό εισόδημα. Άλλος μπορεί να πει έχω 500 ευρώ και θέλω να αγοράσω αυτοκίνητο.
3. Από τα λίγα που ξέρω, ο S&P 500 θεωρείται επένδυση χαμηλού ρίσκου με μικρές αντίστοιχα απολαβές.
5. Διάβασε μερικά βιβλία για αγορές κλπ ώστε να έχεις μία εικόνα περί τίνος πρόκειται. Αν ενδιαφέρεσαι, μπορώ να σου στείλω μερικά δικά μου στα Αγγλικά.
6. Ξεκίνα να παρακολουθείς CNBC και μερικά επιλεγμένα κανάλια στο Χ, είναι οι καλύτερες πηγές ενημέρωσης.
7. Προτείνω να παρακολουθήσεις την αγορά τουλάχιστον 6 μήνες πριν αποφασίσεις την τελική σου επένδυση.
8. Αν ενδιαφέρεσαι για την άγρια Δύση των επενδύσεων (crypto) μπορώ να σου δώσω πιο συγκεκριμένες συμβουλές και οδηγίες.
Συγνώμη κιόλας, αλλά στα κρύπτο τι συμβουλή μπορείς να δώσεις πέραν του πως να διαχειρίζεσαι ένα wallet και την βασική λειτουργία του?
Εδώ καλά καλά σοβαροί Analysts και έχουν αποτύχει παταγωδώς να προβλέψουν έστω μία διακύμανση σε σοβαρά κρύπτος, πόσω δε μάλλω σε float coins που το 99% είναι Pull the Rug schemes .
Είδα πρόσφατα ένα βίντεο του greekonomics όπου έκανε λεπτομερή αξιολόγηση της γνωστής νέας πλατφόρμας επενδύσεων που υποστηρίζει πολλούς YouTubers και που διαφημίζουν πολλοί YouTubers.
Ωραίο βίντεο, από έναν άνθρωπο πολύ σχετικό με το χώρο.
Οι μηδαμινές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να ασχοληθώ με το σπορ αλλά αυτό που κράτησα από το βίντεο είναι το εξής:
Δεν πας με ένα μικρό 5ψηφιο που είναι οι οικονομίες σου να ασχοληθείς με επενδύσεις .
Οι επενδύσεις έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα : για παράδειγμα, όπως είπε και ο τύπος εκεί, αντί να βγάζω στην άκρη 50-100 ευρώ το μήνα και να απολαύσω το αστρονομικό ποσό των περίπου 35000€ μετά από 30 χρόνια, επενδύοντας το ίδιο ποσό (κάθε μήνα) σε επενδύσεις σχετικά χαμηλού ρίσκου μπορείς να βρεθείς μετά από 30 χρόνια με 200.000€ +. Όλα αυτά αν η αγορά δεν καταρρεύσει τελείως , αν το ένα , αν το άλλο.
Δύσκολο σπορ, προσεκτικά .
ΓιώργοςΤΤ
29/03/2024, 09:03
Αυτά που είπες και επιπλέον, ευκαιρίες για καλό κέρδος με σχετικά μικρό ρίσκο, κάποια σωστά ειδησιογραφικά κανάλια, πώς να ξεχωρίζεις ένα σοβαρό project από ένα shit coin, κάποια σίγουρα καλά coins με μέλλον κλπ. Πρόβλεψη της αγοράς μέχρι ένα βαθμό γίνεται, δεν ξέρω ποιους σοβαρούς παρακολουθείς. Εγώ που παρακολουθώ συνεχώς, πλην του γραφικού πλέον Cramer, οι υπόλοιποι δεν τα πάνε και άσχημα. Εν πάση περιπτώσει, όπως είπα είναι περιβάλλον άγριας Δύσης, ζω σε αυτό με αυτό από το 2021, πέρασα κρυπτο-χειμώνα χωρίς να χρεοκοπήσω και γενικά (θεωρώ ότι) είμαι σε έναν καλό δρόμο.
Το bitcoin μέχρι στιγμής, σε οποιαδήποτε επιμέρους τετραετία, είχε ανοδική τάση. Τονίζω το "μέχρι στιγμής".
Έχει έντονες διακυμάνσεις, αλλά όποιος δεν φρικάρισε με τις υφέσεις, σε βάθος τετραετίας δεν έχασε.
CorpseAlive
29/03/2024, 09:20
Αυτά που είπες και επιπλέον, ευκαιρίες για καλό κέρδος με σχετικά μικρό ρίσκο, κάποια σωστά ειδησιογραφικά κανάλια, πώς να ξεχωρίζεις ένα σοβαρό project από ένα shit coin, κάποια σίγουρα καλά coins με μέλλον κλπ. Πρόβλεψη της αγοράς μέχρι ένα βαθμό γίνεται, δεν ξέρω ποιους σοβαρούς παρακολουθείς. Εγώ που παρακολουθώ συνεχώς, πλην του γραφικού πλέον Cramer, οι υπόλοιποι δεν τα πάνε και άσχημα. Εν πάση περιπτώσει, όπως είπα είναι περιβάλλον άγριας Δύσης, ζω σε αυτό με αυτό από το 2021, πέρασα κρυπτο-χειμώνα χωρίς να χρεοκοπήσω και γενικά (θεωρώ ότι) είμαι σε έναν καλό δρόμο.
Ξαναλέω , άλλο η γνώμη άλλο η σοβαρή ανάλυση.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανάλυση, όλα είναι γνώμες.
Κάποιες φορές θα πέσουν μέσα πολλές φορές θα πέσουν έξω και ούτω κάθεξης.
Προς θεού δεν ακυρώνω την αξία των Crypto απλά λέω ότι ακόμα σε αυτή την φάση είναι κυρίως Τζόγος (για τους μικρούς στον χώρο) και ξέπλυμα (για τους μεγάλους στο χώρο) επικαλυμμένος με οικονομικές-μαθηματικές αναφορές.
Γι'αυτό ρωτάω πέραν των απόλυτα τεχνικών γνώσεων που δεδομένα θα πρέπει να έχεις , πως γίνεται δώσεις συμβουλές για ''καλά Coins'' ?
Τι σημαίνει καν ο όρος αυτός?
Όλα τα Coins είναι εν δυνάμει και καλά και Shitcoins και FloatCoins.
Δες τι έγινε με το XRP και την Morgan.
Το XRP ήταν Shitcoin?
ΓιώργοςΤΤ
29/03/2024, 09:20
To Βitcoin είναι η κορυφή από το παγόβουνο που λέγεται κρυπτονομίσματα. Κάτω από την επιφάνεια υπάρχουν χιλιάδες ευκαιρίες και δυνατότητες.
ΓιώργοςΤΤ
29/03/2024, 09:34
Και εγώ σου λέω για σοβαρές αναλύσεις. Βέβαια το τί θεωρεί σοβαρό ο καθένας είναι και λίγο υποκειμενικό.
Τζόγος είναι αν αγοράζεις ότι βλέπεις στο Youtube, αν μπορεί κάποιος να διαβάσει σωστά ένα διάγραμμα, μερικούς δείκτες, να πιάνει το κλίμα της αγοράς κλπ,μπορεί να κάνει ασφαλείς επενδύσεις στον χώρο. Δεν σου λέω ότι θα πλουτίσει, απλά θα πετύχει τον πρώτο στόχο κάθε επενδυτή που είναι να κάνει συναλλαγές χωρίς να χάνει λεφτά.
Shit coin για παράδειγμα, είναι ένα νόμισμα αμφιβόλου προελεύσεως, που δεν έχει χρηστική αξία, με μικρή κεφαλαιοποίηση που βρίσκεται σε λίγα πορτοφόλια.
Το XRP μια χαρά πάει, κέρδισε και την δίκη με την SEC η Ripple, απλά οι holders του γκρινιάζουν συνεχώς, βλέπε 500 ευρώ για να πάρω αυτοκίνητο.
Μην νομίζεις ότι δεν έχω φάει φόλες ή δεν έχω χάσει λεφτά ή ότι έβγαλα κανένα κότερο. Και φυσικά δυνητικά τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν, το θέμα είναι ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό.
Να στο πω και με τα του επαγγέλματός σου, ο Κούγιας δεν έχει χάσει ποτέ δίκη;
CorpseAlive
29/03/2024, 09:42
Και εγώ σου λέω για σοβαρές αναλύσεις. Βέβαια το τί θεωρεί σοβαρό ο καθένας είναι και λίγο υποκειμενικό.
Τζόγος είναι αν αγοράζεις ότι βλέπεις στο Youtube, αν μπορεί κάποιος να διαβάσει σωστά ένα διάγραμμα, μερικούς δείκτες, να πιάνει το κλίμα της αγοράς κλπ,μπορεί να κάνει ασφαλείς επενδύσεις στον χώρο. Δεν σου λέω ότι θα πλουτίσει, απλά θα πετύχει τον πρώτο στόχο κάθε επενδυτή που είναι να κάνει συναλλαγές χωρίς να χάνει λεφτά.
Shit coin για παράδειγμα, είναι ένα νόμισμα αμφιβόλου προελεύσεως, που δεν έχει χρηστική αξία, με μικρή κεφαλαιοποίηση που βρίσκεται σε λίγα πορτοφόλια.
Το XRP μια χαρά πάει, κέρδισε και την δίκη με την SEC η Ripple, απλά οι holders του γκρινιάζουν συνεχώς, βλέπε 500 ευρώ για να πάρω αυτοκίνητο.
Μην νομίζεις ότι δεν έχω φάει φόλες ή δεν έχω χάσει λεφτά ή ότι έβγαλα κανένα κότερο. Και φυσικά δυνητικά τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν, το θέμα είναι ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό.
Να στο πω και με τα του επαγγέλματός σου, ο Κούγιας δεν έχει χάσει ποτέ δίκη;
Προφανώς και έχει χάσει.
Δεν μιλάω για τζόγο επειδή υπάρχει πιθανότητα να χάσεις .
Μιλάω για τζόγο γιατί οι κανόνες του παιχνιδιού δεν υπάρχουν.
Ελεγκτικοί οργανισμοί 0 και ο καθένας κάνει ότι θέλει.
Αυτό είναι τρομερό για να αγοράσω 2 τόνους ηρωίνη από Γερμανία ή να ξεπλύνω 10 εκατομμύρια μέσω πολλαπλών λογαριασμών αλλά για να επενδύσω στα σοβαρά χρήματα ή να πω ότι κάνω Trade βάσει κάποιας ορισμένης λογικής δεν είναι.
Να στο θέσω αλλιώς , η επένδυση στα κρύπτο έχει οριακά αρνητικό EV σχεδόν πάντα .
Αυτό αλλάζει μόνο στα Shitcoins/Floatcoins αλλά με τεράστιο ρίσκο.
ΓιώργοςΤΤ
29/03/2024, 09:54
Eπέτρεψέ μου να διαφωνήσω στα περί τζόγου και trade βάση λογικής.
Έλεγχος υπάρχει αλλά όχι στον βαθμό που θέλουν οι κυβερνήσεις. Tα CEX έχουν μια χαρά άδεια λειτουργίας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική. Ο SBF μια χαρά 25 χρόνια έφαγε χτες για απάτη και αναμένεται και η απόφαση για τον έτερο "απατεώνα" του Terra labs. Ξαναλέω είναι η άγρια Δύση, υπάρχουν σερίφηδες αλλά τις περισσότερες φορές είσαι μόνος.
Το οριακά αρνητικό EV πώς προκύπτει; Με +150% ytd για το BTC, πώς γίνεται να είναι αρνητικό;
skritikos
29/03/2024, 09:59
Τα ETF είναι από τις καλές low maintenance & long term επενδύσεις. Πας σε ευρωπαικά (UCITS στον τίτλο τους) για μην έχεις φορολογία.
skritikos
29/03/2024, 10:03
Είδα πρόσφατα ένα βίντεο του greekonomics όπου έκανε λεπτομερή αξιολόγηση της γνωστής νέας πλατφόρμας επενδύσεων που υποστηρίζει πολλούς YouTubers και που διαφημίζουν πολλοί YouTubers.
Ωραίο βίντεο, από έναν άνθρωπο πολύ σχετικό με το χώρο.
Οι μηδαμινές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να ασχοληθώ με το σπορ αλλά αυτό που κράτησα από το βίντεο είναι το εξής:
Δεν πας με ένα μικρό 5ψηφιο που είναι οι οικονομίες σου να ασχοληθείς με επενδύσεις .
Οι επενδύσεις έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα : για παράδειγμα, όπως είπε και ο τύπος εκεί, αντί να βγάζω στην άκρη 50-100 ευρώ το μήνα και να απολαύσω το αστρονομικό ποσό των περίπου 35000€ μετά από 30 χρόνια, επενδύοντας το ίδιο ποσό (κάθε μήνα) σε επενδύσεις σχετικά χαμηλού ρίσκου μπορείς να βρεθείς μετά από 30 χρόνια με 200.000€ +. Όλα αυτά αν η αγορά δεν καταρρεύσει τελείως , αν το ένα , αν το άλλο.
Δύσκολο σπορ, προσεκτικά .
Ο καθένας επενδύει ότι μπορεί και με χαμηλό ρίσκο.
Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος τόσο καλύτερα. Είναι τρελά τα ποσά που έχουν φτάσει άνθρωποι κάνοντας τακτικές μηνιαίες επενδύσεις.
TheRegulator
29/03/2024, 10:15
Spam on, πάρε ένα ρολεξ αν μπορέσεις τώρα που είναι οι τιμές πάτο και βάλτο στο ντουλάπι. Μόνο θα κερδίσεις. Πότε δεν έχω χάσει από ρολεξ. Spam off.
Που ειναι τα ρολεξ πατο? Μιλαμε για all time high...
υγ. Τροπος του λεγην το all time high. σιγουρα δεν ειναι σε επιπεδα 2021..
Ακριβως στην ιδια φαση βρισκομαι και εγω. Απο το να τα εχω στη τραπεζα και να χανουν αξια, σκεφτομουν κατι, με οχι τρελο κερδος, απλα πανω απο το πληθωρισμο ωστε να μη χανω τουλαχιστον.
Για καποιον που δε θελει να ειναι καθε μερα απο πανω και να το ψαχνει, τι λυσεις υπαρχουν; Πχ απο τη τραπεζα μου ειχαν προτεινει καποια, που προφανως θα ειναι αθλια, αλλα τι παιζει με αυτα;
Ακριβως στην ιδια φαση βρισκομαι και εγω. Απο το να τα εχω στη τραπεζα και να χανουν αξια, σκεφτομουν κατι, με οχι τρελο κερδος, απλα πανω απο το πληθωρισμο ωστε να μη χανω τουλαχιστον.
Για καποιον που δε θελει να ειναι καθε μερα απο πανω και να το ψαχνει, τι λυσεις υπαρχουν; Πχ απο τη τραπεζα μου ειχαν προτεινει καποια, που προφανως θα ειναι αθλια, αλλα τι παιζει με αυτα;
Ακριβώς αυτή τη λογική έχω. Δε θέλω να γίνω πλούσιος, απλά να μη χάνουν την αξία τους τα χρήματα. Πχ απ τα 20, τα δέκα χιλιάρικα τα έχω στον λογαριασμό απ το 2014. Πριν δέκα χρόνια με 10Κ έπαιρνες αμάξι, σήμερα παίρνεις Voge.
edit: Κι εμενα απο την τραπεζα μου μου ειπαν οτι απο βδομαδα βγαινει καινουρο Alpha target maturity (https://www.alphamutual.gr/el/ta-amoivaia-kefalaia-mas/alpha-target-maturity-i-2028-omologiako-classic-d). Με προφιλ κινδυνου 2/7 (εντοκα γραμματια και ομολογα ειναι το χαρτοφυλακιο), οποτε safe bet και με αποδοση που θα παιζει γυρω στον πληθωρισμο λογικα. Το σκεφτομαι κι αυτο σοβαρα.
Τα crypto είναι, γενικά, τζόγος. Έχουν τεράστιες διακυμάνσεις, δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει πρόβλεψη. Είναι high risk, high reward "επένδυση". Θέλει μπαλάκια και τύχη.
Αλλά ισχύει κι αυτό που έγραψε ο νεοσσός. Παραδοσιακά, σε βάθος 4ετίας, το BTC έχει σημαντική αύξηση. Και συνήθως παρασέρνει και τα υπόλοιπα μαζί του. Αρκεί να "ξέρεις" πού να μπεις και πού να βγεις. Και πάλι κανείς δεν εγγυάται τίποτα. Αυτό μπορεί να μην επαναληφθεί στον επόμενο κύκλο. High risk, high reward.
peterTHErider
29/03/2024, 12:04
Που ειναι τα ρολεξ πατο? Μιλαμε για all time high...
υγ. Τροπος του λεγην το all time high. σιγουρα δεν ειναι σε επιπεδα 2021..
σε σχεση με το 21 ειναι κατα μεσο ορο 30-40 κατω.απο το 19 εχω αλλαξει πανω απο 5-6 κομματια.πλεον βαρεθηκα να σου πω και ειμαι σε αλλη φαση και δεν τα δινω.αλλα ειναι καλη στιγμη ειδικα αν παρεις σωστα ρολογια.
σιγουρα η grey market προσπαθει να κρατησει τιμες και πρεστιζ αλλα τους εχουν μεινει πολλα στο χερι.
Manalishi
29/03/2024, 12:05
Τα ερωτήματα είναι τα εξής:
1- Θέλω γρήγορη απόδοση;;
2- Εαν χάσω έστω τα μισά, θα μου λείψουν;;
1. α.Εαν ναι, κρύπτο ή μετοχές σε κλάδους που ξέρω (ναυτιλία ας πουμε εδώ) ή που μπορώ να καταλάβω (τεχνολογία και τέτοια..) και καθημερινή ασχολία.
β.Εαν όχι, οικοπεδάκι εκτος σχεδίου "και άααστο να κάθεται...", ή μετοχές με εγγυημένα μερίσματα, τις ξεχνάς και τα ξανακοιτάς σε 5 χρόνια
2. Εαν ναι, τότε θέλει πολύ προσοχή, να είσαι απο πάνω σε κάθε κίνηση της αγοράς.
Εγώ, εκτός απο μετοχές με κάτι ψιλικοκό για να βγάζουμε 100-200 ευρώ (το μήνα...), έχω "κλείσει" 3χιλ σε μερισματικές μετοχές, περίπου 140 απο αυτές.. Κάποια στιγμή απο τα μερίσματα έβγαζα 200 ευρ αλλά έχανα 600 απο την πτώση της τιμής της εκάστοτε μετοχής. Τώρα, ανέβηκαν οι μετοχές, είμαι στο +350. Δεν με ένοιαξε, δεν τα υπολογίζω άμεσα, σκέφτομαι οτι σε 10 χρόνια θα μαζευτεί ενα ποσό για τον μικρό, ξέρω 'γω , ας πούμε 5-6χιλ. Σα να βρίσκεις 20ευρω στο παντελόνι να' ούμε εκεί που δεν το περιμένεις...
Εγώ τα τρώω, μένουν κάποια κάθε μήνα για τυχόν ανάγκη. Δεν θα τα πάρω μαζί μου, οπότε.....
Εγώ τα τρώω, μένουν κάποια κάθε μήνα για τυχόν ανάγκη. Δεν θα τα πάρω μαζί μου, οπότε.....
Εσύ έχεις ένα λιγότερο πράγμα να χάσεις από εμάς, οπότε βρίσκεσαι σε ευνοϊκότερη θέση.
Εσύ έχεις ένα λιγότερο πράγμα να χάσεις από εμάς, οπότε βρίσκεσαι σε ευνοϊκότερη θέση.
Δηλαδή;
L.omerta
29/03/2024, 14:13
Πάντως αν έχεις λίγο χρόνο να ασχοληθείς, αξίζει να ψάξεις λίγο τα crypto, αν θεωρείς ότι δεν θα εξαφανιστούν είναι ακόμα "σχετικά" νωρίς. Αν δεν θες να ασχοληθείς καθόλου το οικοπεδάκι πιο πάνω ακούγεται η καλύτερη λύση. Ανάλογα με τις μερισματικές μετοχές πάντως μπορείς να δεις και τα native tokens των μεγάλων ανταλλακτηρίων. Γενικά μην κάνεις τυφλές κινήσεις, να ξέρεις που βάζεις τα λεφτά σου.
CorpseAlive
29/03/2024, 14:39
Eπέτρεψέ μου να διαφωνήσω στα περί τζόγου και trade βάση λογικής.
Έλεγχος υπάρχει αλλά όχι στον βαθμό που θέλουν οι κυβερνήσεις. Tα CEX έχουν μια χαρά άδεια λειτουργίας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική. Ο SBF μια χαρά 25 χρόνια έφαγε χτες για απάτη και αναμένεται και η απόφαση για τον έτερο "απατεώνα" του Terra labs. Ξαναλέω είναι η άγρια Δύση, υπάρχουν σερίφηδες αλλά τις περισσότερες φορές είσαι μόνος.
Το οριακά αρνητικό EV πώς προκύπτει; Με +150% ytd για το BTC, πώς γίνεται να είναι αρνητικό;
Το EV (Expected Value) δεν αναφέρεται στην τιμαριθμική εξέλιξη ενός Coin αλλά στο ratio Risk/Value .
Παλιά που τα Crypto ήταν ακραία φθηνά (μέχρι τό 2014-2015) αλλά με κάποια αξία το EV ήταν θετικό.
Πλέον για να μπεις σοβαρά στο παιχνίδι πρέπει είτε να τζογάρεις σε νέα φθηνά κρύπτο με το τεράστιο πλέον ρίσκο του pull the rug scheme είτε να μπεις χοντρά στα σοβαρά κρύπτο για να έχεις EV θετικό.
Btw ο SBF την έφαγε γιατί έστησε κανονική εταιρεία μετατροπής κρύπτο.
Αν είχε μείνει μόνο σε Crypto Trading δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα.
Δεν χωράνε στό μοτόρι;;;;;;;;;;;;;;;;;
harris_x
29/03/2024, 15:56
:eek:
δεν έχει μπαγκαζιέρα το κινέζικο;
:eek:
δεν έχει μπαγκαζιέρα το κινέζικο;
:moutza::moutza: Ρε τσογλάνια, δεν πάτε πιο πέρα να δω κάτι;
:lol:
TheRegulator
29/03/2024, 19:22
σε σχεση με το 21 ειναι κατα μεσο ορο 30-40 κατω.απο το 19 εχω αλλαξει πανω απο 5-6 κομματια.πλεον βαρεθηκα να σου πω και ειμαι σε αλλη φαση και δεν τα δινω.αλλα ειναι καλη στιγμη ειδικα αν παρεις σωστα ρολογια.
σιγουρα η grey market προσπαθει να κρατησει τιμες και πρεστιζ αλλα τους εχουν μεινει πολλα στο χερι.
ΑΔΕΡΦΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΑΜΕΣΑ...
Η γκρι αγορα μας γαμησε, δεν μπορω να βρω αλοκεισο στην Ελβετια γιατι γαμιουνται και λεω ετσι ειστε και πηρα το ομεγκα το μουνφεις για τα χριστουγεννα! :lol:
peterTHErider
29/03/2024, 21:24
ΑΔΕΡΦΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΑΜΕΣΑ...
Η γκρι αγορα μας γαμησε, δεν μπορω να βρω αλοκεισο στην Ελβετια γιατι γαμιουνται και λεω ετσι ειστε και πηρα το ομεγκα το μουνφεις για τα χριστουγεννα! :lol:
Ποιο ψάχνεις ακριβώς?
Αν δεν σε ξέρουν μην περιμένεις να πάρεις από OD.
Από ομεγα έχω ένα seamaster 300αρι.
TheRegulator
29/03/2024, 22:06
Ποιο ψάχνεις ακριβώς?
Αν δεν σε ξέρουν μην περιμένεις να πάρεις από OD.
Από ομεγα έχω ένα seamaster 300αρι.
Απο καινουργια θελω ενα gmt master 2 126710, oystersteel με jubilee. Ειτε μπλε μαυρο ειτε πρασινο μαυρο...
Απο μτχ 16710 του 92 σε κοκκινο-μαυρο. (Επειδη δεν μου το πηρε ο πατερας μου οταν γεννήθηκα , θα μου το παρω εγω! :lol:)
peterTHErider
29/03/2024, 22:14
Απο καινουργια θελω ενα gmt master 2 126710, oystersteel με jubilee. Ειτε μπλε μαυρο ειτε πρασινο μαυρο...
Απο μτχ 16710 του 92 σε κοκκινο-μαυρο. (Επειδη δεν μου το πηρε ο πατερας μου οταν γεννήθηκα , θα μου το παρω εγω! :lol:)
Σου στέλνω inbox.
TheRegulator
29/03/2024, 22:17
Σου στέλνω inbox.
Αναμένω!
Το πέτυχα σήμερα στο LinkedIn και μου φάνηκε σχετικό...
451953
Γιωργο ακολουθησα τις συμβουλες σου και μετα απο εννια μηνες επιστρεφω. Διαβασα καποια βιβλια, παρακολουθω την αγορα και συμμετεχω σε επενδυτικα subs του reddit.
Ο,τι κι αν γραφτηκε για τα crypto, η πραγματικοτητα στο ενδιαμεσο σε εβγαλε ασπροπροσωπο οποτε δεν εχει πολλα να πουμε σε αυτο το κομματι. Money talks.
Ηρθε η ωρα να κανω το βημα λοιπον. Εχω βαλει ενα μικρο ποσοστο 10% στην ακρη για trading -ξεκινησα με την ΚΤΜ και πλεον εχω αλλες τεσσερις θεσεις στο χαρτοφυλακιο μου. Μια χαρα παει αυτο, ειμαστε στο +38% μεσα σε δυο μηνες περιπου, με την ΚΤΜ να κανει το heavy lifting προφανως (+118% αυτη τη στιγμη που γραφω). Οι αλλες επενδυσεις ειναι πολυ πιο συντηρητικες, δεν κανω τζογο παντου.
Θελω να βαλω ενα 80% σε ETF και κραταω και ενα 10% για crypto. Εχω δει να αναφερεσαι επανειλλημενα στο Sui το οποιο οντως στο ενδιαμεσο που το παρακολουθω παει μπαλα. Το κακο ειναι οτι δεν εχω προσβαση ουτε μεσω degiro ουτε IBKR που εχω λογαριασμους. Ποια πλατφορμα χρησιμοποιεις; Ποια ειναι η γνωμη σου για crypto-based ETFs; Γενικοτερα επειδη απο crypto δεν εχω καμια απολυτως ιδεα, δωσε μου τα φωτα σου. Προφανως δεν εχεις καμια ευθυνη για το τι θα κανω, εγω απλα θελω να μου πεις τι θα εκανες εσυ αν ησουν στη θεση μου.
Απο απλα ETF ειμαι αναμεσα σε VWCE και MSCI, αν και δε νομιζω πως ειναι και καμια φοβερη αποφαση το πού θα καταληξω.
Για crypto εγώ χρησιμοποιώ Coinbase εδώ και χρόνια. Έχω και hardware wallet, εννοείται. Προσωπικά, περιμένω το επόμενο crash για να (ξανα)μπω. Το BTC είναι πολύ κοντά στο ATH του αυτή την περίοδο, οπότε για μένα αξίζει να κάνεις υπομονή. Ανάλογα τα κέφια σου και τη διάθεσή σου για ρίσκο, φυσικά. Υπάρχουν προβλέψεις που το βλέπουν στα 150 χιλιάρικα ή παραπάνω φέτος. Εγώ δεν το βλέπω.
ΓιώργοςΤΤ
03/01/2025, 11:33
Καλή χρονιά με υγεία εύχομαι σε όλους!
Στα των κρύπτο:
1. Δουλεύω πάνω στο crypto.com σε εφαρμογή κινητού και για spot trading είμαι στο exchange. Αν δεν ξέρεις τις διαφορές μεταξύ spot trading και ανταλλακτηρίου, πες μου να στις αναλύσω.
2. Hot wallet έχω το crypto.com DeFi wallet και το X portal, αυτά τα δύο πρακτικά καλύπτουν τον μεγαλύτερο αριθμό αξιόλογων κρύπτο.
3. Το Sui είναι από τα πλέον ελπιδοφόρα projects αυτής της περιόδου. Tην στιγμή που γράφω, είναι 12% κάτω από το ATH του, αν αυτό λέει κάτι. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω μελετήσει τόσο για να δω αν είναι σε φάση entry.
4. ETF υπάρχουν αυτή την στιγμή μόνο για Ethereum και Bitcoin. Για εμένα ένας μικρός retail investor δεν αξίζει να ασχοληθεί με ETF λόγω μεγάλων προμηθειών. Προτιμώ να τα αγοράσω από spot trading.
5. Μπες στο tradingview.com, φτιάξε μία shortlist με όσα σε ενδιαφέρουν και παρακολούθησέ τα τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Έτσι θα έχεις μία εικόνα του πως κινείται κάθε νόμισμα, ποιες τιμές είναι "χαμηλές" και ποιες "υψηλές". Tί εννοώ: Αν πεις σε κάποιον με μετοχές ότι έχει πτώση 5% η μετοχή του, θα πάθει δέκα εμφράγματα και 20 εγκεφαλικά. Σε κρύπτο όπως το MANA είναι στην ημερίσια διάταξη τέτοιες διακυμάνσεις.
6. Σημαντικό: Θέσε στόχους και τήρησέ τους. Mην γίνεσαι άπληστος και μην φοβάσαι να παραδεχτείς το λάθος και να βγεις από μία κακή αγορά.
7. Κανάλια στο Χ για να ακολουθήσεις: https://x.com/WorldOfCharts1
https://x.com/ali_charts
https://x.com/0xENAS
https://x.com/WatcherGuru
https://x.com/TraderKoz
https://x.com/cryptocom
https://x.com/cryptclay
https://x.com/kris
https://x.com/bitcoinmunger
Σας ευχαριστώ. Έχω κάποιες άγνωστες έννοιες, θα κάνω τη μελέτη μου το βράδυ που θα κοιμηθεί ο μικρός και θα επανέλθω αν έχω νέες απορίες. :beer:
Σε ETFs επενδύει κανείς; Ποια πλατφόρμα χρησιμοποιείτε;
Πολύ γενικό ρε Γιώργο αυτό που λες. ETF (exchange traded funds) ειναι ενα καλάθι από οτιδήποτε. Υπάρχουν ETF σε ομόλογα, μετοχές Ευρώπη, Αμερική, Ασία και σχεδόν σε οποιοδήποτε asset σε όλο τον κόσμο.
Ακόμα και ελληνικά ETF στο ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν.
Ποια εννοείς;
Τώρα ψάχνομαι, αλλά θεωρώ ότι με ενδιαφέρουν κυρίως ETFs που ακολουθούν US δείκτες, S&P 500 κτλ.
Τώρα ψάχνομαι, αλλά θεωρώ ότι με ενδιαφέρουν κυρίως ETFs που ακολουθούν US δείκτες, S&P 500 κτλ.
Όλα τα ETFs ακολουθούν έναν υποκείμενο δείκτη, τουλάχιστον με 95% συσχέτιση.
Για US, το SPY US για τον SP500 και το QQQ US για τον Nasdaq είναι τα μεγαλύτερα.
Εννοείται πως υπάρχουν δεκάδες, απλά σου ανέφερα τα μεγαλύτερα σε ενεργητικό.
Για πλατφόρμα sorry, δεν ξερω να σου πω με ποιον τρόπο αγοράζουν οι ιδιώτες, πέραν του προφανούς από την χρηματιστηριακη τους.
SPY και QQQ δεν μπορείς να αγοράσεις από EU, όμως, σωστά; Μιλάω για VUAA, VWCE, και δεν ξέρω τι άλλο αξίζει να ασχοληθεί κανείς.
Έκανα account IBKR προς το παρόν και το έριξα στο διάβασμα. :D
SPY και QQQ δεν μπορείς να αγοράσεις από EU, όμως, σωστά; Μιλάω για VUAA, VWCE, και δεν ξέρω τι άλλο αξίζει να ασχοληθεί κανείς.
Έκανα account IBKR προς το παρόν και το έριξα στο διάβασμα. :D
Γιατί δεν μπορείς να αγοράσεις; Μια χαρά μπορείς, απλά θα κάνεις μετατροπή τα € σε $ μιας και είναι δολλαριακα.
Εννοείται πως μπορείς.
Δεν είναι UCITS, μιας και αυτό αφορά (όχι αποκλειστικά όλα) την Ευρώπη, αλλά σαφως και είναι διαθέσιμα σε ιδιώτες.
Γιατί δεν μπορείς να αγοράσεις; Μια χαρά μπορείς, απλά θα κάνεις μετατροπή τα € σε $ μιας και είναι δολλαριακα.
Εννοείται πως μπορείς.
Δεν είναι UCITS, μιας και αυτό αφορά (όχι αποκλειστικά όλα) την Ευρώπη, αλλά σαφως και είναι διαθέσιμα σε ιδιώτες.
Για δες: "Since 2018, ordinary investors in the European Union cannot invest in US exchange-traded funds (US ETFs)[1]. This is because rules[2] came into force in 2018 requiring providers of investment products to supply retail investors with a ‘key information document’ (KID) to help them better understand the product they are buying. US ETFs do not provide such a document." (από https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-004745_EN.html)
Εκτός αν καταλαβαίνω εγώ κάτι λάθος.
L.omerta
12/01/2025, 09:20
UVAA μπορείς να πάρεις είτε από Degiro, Freedom24 είτε από Revolut
Έκανα την αρχή με VWCE μέσω IBKR. Δεν έχω κάτι ουσίας να προσθέσω στη συζήτηση. Ίσως το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αποφάσισα να μπω σταδιακά (DCA) λόγω περίεργων γενικότερων συνθηκών. Οπότε αντί να βάλω όλο το ποσό μπραφ, ξεκίνησα να μπαίνω με 2,5Κ κάθε μήνα.
Και πολλά βάζεις. 100-200€ τον μήνα θεωρώ ότι είναι υπεραρκετά. Κοιτάμε μακριά. Το ψάχνω ακόμα, αλλά μάλλον θα μπω κι εγώ με την ίδια στρατηγική.
Για δες: "Since 2018, ordinary investors in the European Union cannot invest in US exchange-traded funds (US ETFs)[1]. This is because rules[2] came into force in 2018 requiring providers of investment products to supply retail investors with a ‘key information document’ (KID) to help them better understand the product they are buying. US ETFs do not provide such a document." (από https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-004745_EN.html)
Εκτός αν καταλαβαίνω εγώ κάτι λάθος.
Αυτά έχουν να κάνουν με τη Mifid που έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχει υπογράψει ο πελάτης. Για να αγοράσει κάποιος αμερικάνικο etf πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ως professional. Εγώ λόγω επαγγέλματος μπορώ και ψωνίζω, αλλά δεν σε επηρεάζει αυτό εφόσον υπάρχουν UCITS ETFs που κάνουν track τους αμερικάνικους δείκτες. SPDR, I-Shares, Vanguard, και μάλλον όλες οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν ETF's που είναι ucits και αγοράζονται από ιδιώτες στην Ευρώπη.
Γενικά το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρώπης είναι πολύ πιο αυστηρό από την Αμερική, χωρίς όμως να είναι απαγορευτικό.
Mifid προφανώς και θα πρέπει να υπογράψεις, αλλά αν δεν βγάλεις κάποιο πολύ συντηρητικό profil επενδυτή, αγοράζεις μάλλον ότι θέλεις. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί κάποιος να αγοράσει ETF σε crypto στην Ευρώπη, αλλά οκ υπάρχουν άλλοι τρόποι.
... εφόσον υπάρχουν UCITS ETFs που κάνουν track τους αμερικάνικους δείκτες. SPDR, I-Shares, Vanguard, και μάλλον όλες οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν ETF's που είναι ucits και αγοράζονται από ιδιώτες στην Ευρώπη.
Thanks. Αυτό ακριβώς ψάχνω! Τα 2 που προανέφερα είναι τέτοια. :D
Πόσο ασφαλές θεωρείτε εσείς οι γνώστες να "αποθηκεύεις" εκεί τις οικονομίες σου αντί να κάθονται σε κάποια ελληνική τράπεζα; Είναι πολύ αυξημένο το ρίσκο; Οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, εννοείται.
Thanks. Αυτό ακριβώς ψάχνω! Τα 2 που προανέφερα είναι τέτοια. :D
Πόσο ασφαλές θεωρείτε εσείς οι γνώστες να "αποθηκεύεις" εκεί τις οικονομίες σου αντί να κάθονται σε κάποια ελληνική τράπεζα; Είναι πολύ αυξημένο το ρίσκο; Οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, εννοείται.
Πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι θέλεις. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κάποιο ρίσκο αν φοβάσαι bail in στις καταθέσεις. Οι δείκτες CET1 είναι πάρα πολύ ψηλά.
Διάχυση ρίσκου σε ETF επομένως, έχει να κάνει με το ερώτημα τι είδους ETF? Τα ομολογιακά προσφέρουν ασφάλεια στο credit risk, μην σου σκάσει ο εκδότης, τα ETF που ακολουθούν το Euribor θα σου δώσουν ότι η κατάθεση στην τράπεζα χωρίς την συγκέντρωση των χρημάτων σε μια τράπεζα.
Αν μιλάς για μετοχικά, ειναι ο ασφαλεστεστερος και φθηνότερος τρόπος να ακολουθήσεις έναν δείκτη. Εφόσον βέβαια το view σου είναι πως οι αγορές είναι για πάνω.
Αν παρακολουθείς πιο στενά επιμέρους μετοχές, εγώ παίρνω θέση στην ίδια την μετοχή και όχι στον δείκτη για ένα μέρος των χρημάτων και τα υπόλοιπα σε ETF.
Με το ρίσκο βέβαια η Nvidia πχ να μην βγάλει τα νούμερα που περιμένουν και να φάει ένα - 20% για πλάκα, σε σχέση με ένα ETF που θα φάει - 5%. Το ίδιο ισχύει και στο πάνω.
Το τι θα κάνουν οι αγορές βέβαια, ειναι άλλο θέμα. Η Αμερική σίγουρα δείχνει πολύ πιο δυνατή ως οικονομία από την Ευρώπη. Και μάλλον αυτό είναι το view που έχουν όλοι οι διαχειριστές επενδύσεων, και όλοι φοβούνται διόρθωση με τις αποτιμήσεις εδώ που είναι.
Υπάρχει και το σοφό ρητό βέβαια, πως οι αγορές ανεβαίνουν με φόβο και πέφτουν με ελπίδα... :D
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανύπαρκτο επιτόκιο, άρα τα χρήματα χάνουν την αξία τους με τον χρόνο. Δε "φοβάμαι" κάτι, αλλά θα ήθελα να έχω μια σοβαρή απόδοση στις καταθέσεις μου, αντί να κάνω τζάμπα πλούσιες τις τράπεζες.
Τα VUAA (US) και VWCE (global) ETFs φαίνονται ασφαλείς επιλογές για μακροχρόνια επένδυση. Δηλαδή οκ, όπως το βλέπω εγώ, θα χάσεις μόνο αν καταρρεύσει όλο το οικονομικό σύστημα. Που, σε τέτοια περίπτωση, θα χάσεις ούτως ή άλλως. Επενδύοντας μηνιαίως (DCA) σε accumulating ETFs και διάρκεια 5, 10, 20 χρόνια, ελαχιστοποιείς το ρίσκο, και μπορεί να δεις σοβαρά λεφτά στον λογαριασμό σου στο τέλος της διάρκειας, με επιτόκια που παίζουν μεταξύ 8-10% (ιστορικά). Δες το σαν συνταξιοδοτικό ή έναν αξιόλογο αποταμιευτικό, όπως θα έπρεπε να είναι. Δε σε νοιάζει αν η αγορά φτάσει στον πάτο φέτος ή του χρόνου ή σε 3 χρόνια, αλλά σε 10-20 χρόνια έχεις εξαιρετικές πιθανότητες να είναι πολύ πιο ψηλά από σήμερα. Σκέφτομαι λάθος;
Και εδώ ακριβώς έρχεται η ερώτησή μου: αν έχεις πχ 50 χιλιάρικα στην άκρη, κρατάς ένα fund για έκτακτα, επενδύεις ένα 10-20-30% σε crypto, bonds, χρυσό ή ό,τι άλλο θέλεις. Είναι καλή ιδέα να επενδύσεις όλο το υπόλοιπο ποσό στα παραπάνω, έναντι του να το αφήσεις σε έναν καταθετικό λογαριασμό να χαραμίζεται; Ή είναι πολύ μεγάλο ρίσκο για να διαθέσεις το 70-80% της "καβάτζας" σου; Μιλάω πάντα για τα συγκεκριμένα ETFs (ή αντίστοιχα), που ακολουθούν δείκτες S&P 500 και FTSE All-World.
Εναλλακτικά, μου πέρασε από το μυαλό κάποια αγορά ακινήτου (είτε για βραχυχρόνια, είτε για μακροχρόνια μίσθωση), αλλά οι τιμές ακινήτων τώρα είναι ψηλά, τα στεγαστικά δάνεια είναι ληστεία (περίπου +50% κόστος στα 20 χρόνια, +80% στα 30), το airbnb (που είναι αρκετά κερδοφόρο, αλλά με λίγο θολό τοπίο) είναι super high maintenance και η πληρότητα 70%+ δεν είναι εγγυημένη, και, τέλος, σκέφτομαι ότι σε βάθος 10, 20 ή 30 ετών το ETF φαίνεται πολύ πιο δελεαστικό και πολύ πιο αναίμακτο. Οριακά έχεις ξεχρεώσει το στεγαστικό σου έως τότε, πιθανότατα με 0 τσέπη.
ΥΓ: Μην ανησυχείς. Δε θα πάω να βάλω όλες τις οικονομίες μου επειδή το είπες. :p Μαζεύω γνώμες, όμως, ώστε να σχεδιάσω ανάλογα. Ειδικά από γνώστες του αντικειμένου έχουν μεγαλύτερο βάρος.
Η απαντηση στο ερώτημα, ειναι ναι. Είναι η καλύτερη ιδέα. Σταδιακες καταβολές προκειμένου να είσαι τοποθετημένος σε διάφορα επίπεδα, και ακόμα καλύτερα προτίμησε κάποιο/κάποια world equity etf που ακολουθούν τον MSCI world για ακόμα μεγαλύτερη διασπορά.
Ακόμα και αυτός όμως, εχει 70-75% έκθεση σε us Equities καθώς τα "βάρη" στους δείκτες διαμορφωνονται με την κεφαλαιοποίηση.
Airbnb κλπ προαπαιτουν κεφάλαιο και σοβαρό χρόνο ενασχόλησης με αβέβαιο αποτέλεσμα καθώς η προσέγγιση της κυβέρνησης πλέον, δεν είναι και τόσο φιλική προς τον χώρο. Σε επίπεδο απαιτήσεων λειτουργίας, φορολογία, προμήθειες του παρόχου + το ρίσκο να σου κάτσει κακή βαθμολογία από κάποιον μουρλο και να έχεις πρόβλημα.
Και πολλά βάζεις. 100-200€ τον μήνα θεωρώ ότι είναι υπεραρκετά. Κοιτάμε μακριά. Το ψάχνω ακόμα, αλλά μάλλον θα μπω κι εγώ με την ίδια στρατηγική.
Καλά, αν σου πάρει καμιά δεκαετία για να μπεις μετά φαντάζομαι αρχίζει να λειτουργεί το "time in the market beats timing the market" σοβαρά εις βάρος σου. Δεν είμαστε και 20 χρονών άλλωστε.
Καλά, αν σου πάρει καμιά δεκαετία για να μπεις μετά φαντάζομαι αρχίζει να λειτουργεί το "time in the market beats timing the market" σοβαρά εις βάρος σου. Δεν είμαστε και 20 χρονών άλλωστε.
Όχι οκ, δίκιο έχεις, εφόσον έχεις αρχικό κεφάλαιο. Κάπου στη μέση θεωρώ ότι θα ήταν το ιδανικό. Πχ να τα σπάσεις σε χιλιάρικα και να βάζεις ένα κάθε μήνα, ώστε να τα "απλώσεις" μέσα στο έτος. Ειδικά δεδομένου ότι τα πάντα είναι ψηλά τώρα. Γενικά, πάντως, έχεις δίκιο. Εγώ νομίζω θα περιμένω 3-5 μήνες για να επενδύσω σοβαρά.
Τελικά μετέφερα αυτές τις μέρες το 90% των χρημάτων μου σε 2 πλατφόρμες εξωτερικού: μία για επενδύσεις, και μία ως cash σε τράπεζα με σοβαρό επιτόκιο, κι όχι τα καραγκιοζιλίκια των ελληνικών τραπεζών, που επιβάλλουν και χρεώσεις για να πλουτίζουν με τα δικά μου λεφτά. Στην πρώτη πλατφόρμα έστησα ένα recurring μηνιαίo investment σε ένα μοναδικό ETF, για να αποφύγω την πολυπλοκότητα. Ξεκινώντας από σήμερα. UCITS πάντα. Επίσης έκλεισα τον έναν από τους δύο λογαριασμούς που διατηρούσα σε ελληνικές τράπεζες, και κράτησα μόνο τον απαραίτητο, δηλαδή της μισθοδοσίας. Ούτε σεντ ξανά σε ελληνική τράπεζα. Μόνο τα αναγκαία.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ανταλλάξουμε γνώμες, τιπς κτλ, τα λέμε σε πμ. Αλλιώς θα επιστρέψω σε 10-20 χρόνια να σας πω πώς πήγε. :lol:
ΥΓ: Ευχαριστούμε τον Βύρωνα και όλα τα παιδιά που συνεισέφεραν στο παρόν. :pink:
ΥΓ2: Βύρωνα, ΥΠΕΡΟΧΟΣ ο Lynch παραπάνω. Πολυαγαπημένη ταινία το Mulholland Dr. Δεκάδες θεάσεις και αναλύσεις επί αναλύσεων με φίλους. :pink:
Αν επιτρεπεται ποια ειναι η τραπεζα που επελεξες για καταθετικο λογαριασμο και ποιο το επιτοκιο; Το εψαξα κι εγω αρκετα αλλα δε βρηκα κατι που να με ικανοποιησει στο ισοζυγιο επιτοκιου-σιγουριας (απο πλευρας ιδρυματος).
Για καταθετικο λογαριασμο προσωπικα ειπα να παω τερμα συντηρητικα και κατεληξα στην Εθνικη Παιδων της ΕΤΕ (προϋποθεση η υπαρξη ανηλικου τεκνου). Αυτη τη στιγμη ειναι στο 3.15% το επιτοκιο για πενταψηφιο ποσο και μπορει να ανεβει κι αλλο με καποιους ορους (μια καταθεση καθε μηνα, χρηση πιστωτικης καρτας). Ανατοκισμος δυο φορες το χρονο.
Σου στέλνω πμ. 3% επιτόκιο ανεξαρτήτως ποσού, υπολογίζεται καθημερινά και πληρώνεται μηνιαίως, με απεριόριστες αναλήψεις δωρεάν (άνω των 100€), δεν "κλείνεις" τα λεφτά σου. Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη επιλογή σήμερα από άποψη απόδοσης, benefits και ασφάλειας (έχει τεράστιες τράπεζες από πίσω).
basilis_k6
15/01/2025, 16:09
θελω και εγω πμ και για τα 2 που εκανες. ειμαι κοντα στο να τα ριξω σε ρεβολουτ που ανοιχτα δινει ενα νορμαλ επιτοκιο αλλα και καποια σε etf
στειλε και εδω ενα pm αν δε σου ειναι κοπος
Εγώ έχω ρίξει όλες μου τις οικονομίες σε bitcoin.
459500
...........................
Τελικά μετέφερα αυτές τις μέρες το 90% των χρημάτων μου σε 2 πλατφόρμες εξωτερικού: μία για επενδύσεις, και μία ως cash σε τράπεζα με σοβαρό επιτόκιο, κι όχι τα καραγκιοζιλίκια των ελληνικών τραπεζών, που επιβάλλουν και χρεώσεις για να πλουτίζουν με τα δικά μου λεφτά. Στην πρώτη πλατφόρμα έστησα ένα recurring μηνιαίo investment σε ένα μοναδικό ETF, για να αποφύγω την πολυπλοκότητα. Ξεκινώντας από σήμερα. UCITS πάντα. Επίσης έκλεισα τον έναν από τους δύο λογαριασμούς που διατηρούσα σε ελληνικές τράπεζες, και κράτησα μόνο τον απαραίτητο, δηλαδή της μισθοδοσίας. Ούτε σεντ ξανά σε ελληνική τράπεζα. Μόνο τα αναγκαία.
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να ανταλλάξουμε γνώμες, τιπς κτλ, τα λέμε σε πμ. Αλλιώς θα επιστρέψω σε 10-20 χρόνια να σας πω πώς πήγε. :lol:
ΥΓ: Ευχαριστούμε τον Βύρωνα και όλα τα παιδιά που συνεισέφεραν στο παρόν. :pink:
ΥΓ2: Βύρωνα, ΥΠΕΡΟΧΟΣ ο Lynch παραπάνω. Πολυαγαπημένη ταινία το Mulholland Dr. Δεκάδες θεάσεις και αναλύσεις επί αναλύσεων με φίλους. :pink:
Από λάστιχα και εργαλεία, μέχρι αφυγραντήρες και ντρόουνς, το μοτο δεν απογοητευει ποτέ.
Ως κάποιος που δεν έχει κανένα υπόβαθρο στις οικονομικές επιστήμες και πότε στο παρελθόν δεν είχε ασχοληθεί με οποιουδήποτε είδους χρηματιστηριακές επενδύσεις, δηλώνω πως η ορολογία του νήματος, μου φαίνεται ξένη γλώσσα. Με μια στοιχειώδη αντίληψη όμως, η θεωρία (κυρίως όπως την εξέφρασε ο blitzer) δείχνει απολύτως λογική.
Δεν μπορώ παρά να κανω τον παραλληλισμό με παπούδες που πληρώνουν λογαριασμούς στα προπατζίδικα, ή όσους κλείνουν αεροπορικά εισιτήρια απο γραφεία, επειδή τους φαίνεται εξωγήινο το διαδύκτιο. Μήπως είμαστε οι αντίστοιχοι 'παπούδες', όσοι χρησιμοποιούμε ακόμα τις 'τυπικές' τράπεζες για αποταμίευση?
Πως μπορεί κάποιος να εξοικιωθεί με τα αρτικόλεξα που αναφέρονται στο παρόν νημα? Ή έστω να γνωριστεί, για αρχή?
Παρακολουθησα 2-3 βίντεο ( πχ greekonomics - για να τον βρήκα με τόσο επιφανειακό ψάξιμο, προφανώς είναι για την μάζα, αλλά εχει δομημένο λόγο και μπορεσα να τελειώσω τα βιντεό του χωρίς να βαρεθώ ή να αισθανθώ ότι κοροιδεύει-εξόφθαλμα, έστω) και η αίσθηση που μου άφησαν ήταν ντεζαβού με αυτή την συζήτηση εδω μέσα.
Δηλαδή, να τείνω να συμφωνησω με σας και να θέλω να κάνω το ίδιο, αλλά η επίγνωση της άγνοιάς μου στον τομέα, δεν μου επιτρέπει να ξεκινήσω κάν το γκουγκλάρισμα καλά καλά, στην σκέψη πως κάποιος όπως εγώ, με την ελάχιστη επαφή, θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
Έχετε να προτείνετε κάποιο εισαγωγικό course/βιβλίο/tutorial, ώστε να παρει κάποιος μια πρώτη γεύση? Σα να λέμε, να με φέρει στο επίπεδο να μπορώ να ακολουθήσω τι συμβουλές του Γιώργος ΤΤ παραπάνω και να μπορώ να κατευθύνω την δική μου έρευνα.
Έτσι ακριβώς είναι. Αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Και μας κατακλέβουν γι' αυτό. Ειδικά στην Ελλάδα, με τα καρτέλ σε όλους τους τομείς, το ανύπαρκτο κράτος, και την κλοπή από τον πολίτη ως επίσημο επάγγελμα.
Προσωπικά έριξα πολύ διάβασμα σε forums, γκουγκλάρισμα για οτιδήποτε δεν καταλάβαινα, αλλά κυρίως βιντεάκια στο ΥΤ από ανθρώπους που φαίνονταν αξιόπιστοι και ανεξάρτητοι. Τονίζω αυτό το τελευταίο, γιατί πολλοί (ειδικά Έλληνες) σπονσοράρονται (κρυφά ή φανερά) οπότε προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα ή πρακτικές. Θέλεις να μείνεις μακριά από αυτούς. Ή απλά άκουσε τι έχουν να πουν και προχώρα παρακάτω.
Μια καλή αρχή είναι να διαβάσεις τα wiki και faq στο παρακάτω φόρουμ. Δεξιά βρίσκονται.
https://old.reddit.com/r/eupersonalfinance/
Η λύση που ακολούθησε ο Γιώργος είναι η καλύτερη. Κάποια γνωστή πλατφόρμα που να παρέχει ασφάλεια και διαφάνεια και κυρίως να λειτουργεί σε κάποιο σοβαρό δυτικό κράτος και όχι στο Καζακστάν, και κάποιο λογαριασμό που να προσφέρει ένα αξιοπρεπές επιτόκιο που να συνάδει με τα επιτόκια της ECB και χαμηλές προμήθειες.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν προσφέρουν επιτόκια, για τον απλό λόγο πως εκεί στηρίζεται η κερδοφορία τους.
Αν δει κάποιος τα αποτελέσματα των 3μηνων, το ΝΙΙ (net interest income) και τα fees είναι το 80% της κερδοφορίας τους. Το ΝΙΙ δεν διαμορφώνεται μόνο από τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια μεν, αλλά έχει σημαντική συνεισφορά.
Τα etf είναι ο ασφαλέστερος και φθηνότερος τρόπος για να επενδύσει οπουδήποτε. Μακράν. Και ένα δείγμα της ασχετοσύνης μας, ειναι πως μόνο στην Ελλάδα δεν είχαν επιτυχία, μιας και εξακολουθούμε να λειτουργούμε με tips του φίλου για το Χ Ψ crypto ή μετοχή που θα μας κάνει πλούσιους.
Το πιο δύσκολο πράγμα στις επενδύσεις, ειναι το εύκολο κέρδος, γιαυτό προσοχή ΤΕΡΑΣΤΙΑ σε τι ακούμε. Οι περισσότερες συμβουλές είναι από άσχετους, απατεώνες ή ενθουσιασμένους φίλους που θα την πατήσουν.
Και η συμβουλή μου για τα cryptos είναι να είσαστε μαζεμένοι, καθώς το όλο project δεν είναι παρά μία high tech πυραμίδα. Το αν θα πάει στα 200 χιλιάρικα ή στα 10 δεν το ξέρω και δεν με ενδιαφέρει. Ποτέ δεν βάζω λεφτά σε κάτι που δεν καταλαβαίνω.
Σε ότι αφορά τα αρκτικόλεξα και τι σημαίνουν, ευχαριστώς να βοηθήσω αν μπορώ, αρκεί να μην αφορά cryptos :D
ΥΓ. Επειδή οι επενδυτικοί σύμβουλοι και οι υποσχόμενες μεγάλες αποδόσεις είναι παντού, καλό είναι να τσεκάρετε αν οποίος σας μιλάει για αυτές, έχει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγορα, ελληνική ή ευρωπαϊκή. Τα χρήματα μας είναι κάτι πολύ σοβαρό για να καταληγουν σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε.
nikos6750
16/01/2025, 09:03
Γιωργο στειλει και σε μενα ενα pm.Ευχαριστω.
το όλο project δεν είναι παρά μία high tech πυραμίδα.
Αυτό δεν ισχύει. Την απάντηση την δίνεις μόνος σου παρακάτω.
Ποτέ δεν βάζω λεφτά σε κάτι που δεν καταλαβαίνω.
Εδώ μιλάς σωστά :)
Η λύση που ακολούθησε ο Γιώργος είναι η καλύτερη.
:pink:
Δεν έχει ακριβώς άδικο. Βέβαια το BTC έχει διαψεύσει τους πάντες χρόνια τώρα και συνεχίζει να το κάνει, αλλά η τεχνολογία εξυπηρετεί κατά βάση τους λάθος λόγους και, επιπλέον, είναι highly volatile, υψηλότατου ρίσκου. Ο καθένας όπως τη βρίσκει. Εγώ ξεκίνησα με crypto πριν λίγα χρόνια και δεν έχω σκοπό να τα παρατήσω τελείως, αλλά θα κρατήσω μόνο ένα μικρό ποσοστό μέσα.
Είναι όντως μεγάλη κουβέντα, αλλά οι βασικές (και πολύ γενικές) αρχές ενός νομίσματος είναι ότι:
1) Συνδέεται με τις παραγωγικές δυνατότητες μιας οικονομίας,πλεονασματα, ελλείμματα, πληθωρισμό κλπ. Πολύ ευρεία έννοια μιας και εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, αν είναι αποθεματικό νομισμα κλπ κλπ, αλλά σε γενικές γραμμές και με απλά λόγια το νόμισμα αντανακλά την οικονομία μιας χώρας. Οι ισοτιμίες των νομισμάτων μεταξύ τους, έτσι διαμορφώνονται και από την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
2) Ποιος είναι ο εκδότης. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση.
3) Να είναι αποδεκτό ως μέσο ανταλλαγής αγαθων.
Απο τα 3 παραπάνω, μόνο η 3η συνθήκη (υπό προϋποθέσεις) καλύπτεται.
Εκδότης είναι ο ναχαμεναλεγαμε, και η "εσωτερική" του αξία είναι κάτι απροσδιοριστο. Εκτός και βαφτίσουμε το mining εσωτερική αξία που μάλλον είναι αστείο.
Η "αξία" του προσδιορίζεται από το αν θα πει κάτι ο Trump ή ο Musk (που trede-άρουν χοντρά την αγορά), αν θα διευρυνθει η χρήση του περαιτέρω μπας και μπορέσει να θεωρηθεί FIAT currency και φυσικά η κερδοσκοπία την οποία σέβομαι ως επαγγελματίας.
Οι προσδοκιες ανόδου άλλωστε κινούν και τις μετοχές, με την διαφορά πως εκεί μπορώ ανά 3μηνο να ελέγχω αν έχω αγοράσει φθηνά με P/E 22 ή πιάστηκα κορόιδο.
Επομένως, εφοσον υπάρξει κάποια αντίστοιχη αξιοποιησιμη πληροφόρηση στο τι ακριβώς προσφέρουν τα cryptos πέραν της κυκλοφορίας εκτός ελέγχων μαύρου χρήματος και της προοπτικής κερδοσκοπίας, το ξαναβλεπουμε.
Εννοείται πως τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις. Το ότι δουλεύω ως διαχειριστής επί 33 χρόνια και έχουν δει πολλά τα μάτια μου, ίσως να με έχουν κάνει συντηρητικό. Ή περισσοτερο προσεκτικό στα όνειρα που θέλει να μοιραστεί μαζί μου ή επενδυτική κοινότητα.
Γενικά στις επενδύσεις ισχύει το ρητό: Don't invest money you can't afford to lose.
Οπότε αν ο επενδυτής καλύπτει τον παραπάνω όρο, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό ρίσκο. Αν επενδύσει όλο του το βιός ή πάρει δάνεια για να κάνει επενδύσεις, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Τα crypto είναι αρκετά volatile (συγκρινόμενα με traditional investments) και εννοείται δεν συστήνω σε κανένα να επενδύσει αν δεν καταλαβαίνει την τεχνολογία. Όσο πιο βαθειά την καταλαβαίνει κάποιος (πχ σε επίπεδο κώδικα), τόσο πιο πολύ αναγνωρίζει την αξία τους (ή όχι, ανα περίπτωση). Προσωπικά την καταλαβαίνω αρκετά καλά και έχω κάνει και commits στον κώδικα crypto projects που μου αρέσουν.
Θα αναφέρω μερικά προσωπικά παραδείγματα σε σχέση με τα crypto.
Στο BTC μπήκα πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2017 και μετά ξανά τον Δεκέμβριο του 2022. Εξαιρετικές αποδόσεις (πάνω από 2000%).
Στο ETH μπήκα πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και μετά ξανά τον Δεκέμβριο του 2022. Επίσης το 90% της επένδυσης το κάνω staking οπότε έχω και compounding interest 3.52% από πάνω. Καλές αποδόσεις (πάνω από 350%).
Για μερικά χρόνια έκανα staking σε USDC με compounding interest 12%. Στη συνέχεια τα έκανα cash out.
Έχω και άλλες επενδύσεις, crypto και traditional σε ομόλογα κλπ στο εξωτερικό. Don't put all your eggs in one basket, που λένε και στο χωριό.
Αναφορικά με τα crypto, σε κάποιους μπορεί να φαίνεται ότι ήμουν τυχερός και μπήκα νωρίς. Εμένα μου φαίνεται ότι μπήκα πολύ αργά, σε σχέση με τις τεχνολογικές γνώσεις που έχω. Είχα ευκαιρία να μπω πολύ νωρίτερα αλλά δεν τον έκανα. Έχω φίλους (και στην Ελλάδα) που μπήκαν το 2012...
Γενικά, τις επενδύσεις τις βλέπω σχεδόν πάντα με ορίζοντα 10-20 χρόνια. Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις έχουν ακόμα πιο μεγάλο ρίσκο αλλά μπορείς να κάνεις cash out γρήγορα. Αυτές οι επενδύσεις απαιτούν συνεχόμενη παρακολούθηση της αγοράς και συνήθως αυτοί που ξέρουν τι γίνεται (ή πρόκειται να γίνει) βρίσκονται σε κλειστά groups. Θα αναφέρω χαρακτηριστικό παράδειγμα, 1 μέρα πριν ο WHO ανακύρηξε τον covid ως πανδημία, είχε πέσει σύρμα σε κλειστό group επενδυτών να κάνουν short τις μεγάλες παγκόσμιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Εννοείται οι περισσότεροι το έκαναν και την επόμενη μέρα που ανακοινώθηκε επίσημα η πανδημία, οι μετοχές των ξενοδοχείων κατρακύλησαν με αποτέλεσμα οι επενδυτές που σόρταραν να βγάλουν τεράστιο κέρδος μέσα σε μια νύχτα. Οπότε η παρακολούθηση της αγοράς και η γνώση βοηθούν :)
Γενικά στις επενδύσεις ισχύει το ρητό: Don't invest money you can't afford to lose.
Δεν έχω κάποιον αντίλογο σε ότι έγραψες. Οι ίδιες αρχές που αναφέρεις, ισχύουν σε όλες τα assets. Και εφόσον κάποιος γνωρίζει την αγορά και τα ρίσκα, εννοείται πως καλά κάνει και βγάζει λεφτά.
Άλλωστε, όλοι ποταποί κερδοσκόποι είμεθα, κανείς δεν μπαίνει σε επενδύσεις για να χάσει λεφτά.
Σε ότι αφορά τα groups, δεν τα γνωρίζω αν υπάρχουν. Αυτό που γνωρίζω είναι πως το inside information παντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Και ενίοτε έχει και επίσημη μορφή, πριν κανένα χρόνο ειχε γραφτεί πως το National Bureau of Commerce νομιζω, ειχε ενα κλειστό mail list όπου έστελνε επιμέρους στοιχεία σε επιλεγμένα μεγαλα μαγαζιά (Citi, JP, Blackrock κλπ) για την πορεία κάποιων επιμέρους δεικτών που απαρτίζουν τους μεγάλους οικονομικούς δείκτες.
Και οι μεγάλοι Αμερικανικοι δείκτες τύπου payrolls, cpi, jobless κλπ κουνάνε όλες τις αγορές...
Bladerunner
16/01/2025, 12:39
Άσχετο - Σχετικό... Οι κεντρικές τράπεζες μάλλον δεν θεωρούν αμελητέα την πιθανότητα καθιέρωσης κάποιου (σταθερού) κρυπτονομίσματος. Γι΄αυτό και επεξεργάζονται την ιδέα δημιουργίας του ψηφιακού ευρώ.
https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/html/index.el.html
(https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/html/index.el.html)
Άσχετο - Σχετικό... Οι κεντρικές τράπεζες μάλλον δεν θεωρούν αμελητέα την πιθανότητα καθιέρωσης κάποιου (σταθερού) κρυπτονομίσματος. Γι΄αυτό και επεξεργάζονται την ιδέα δημιουργίας του ψηφιακού ευρώ.
https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/html/index.el.html
(https://www.ecb.europa.eu/euro/digital_euro/html/index.el.html)
Ορθόν. Το οποίο θα έχει την μορφή € σε ψηφιακό πορτοφόλι και θα απέχει παρασάγγας από την μορφή των crypto που λειτουργούν με δικούς τους (ανεξελεγκτους) κανόνες.
Ανεξελεγκτους εννοώ σε επίπεδο ανωνυμίας, προέλευσης, ξέπλυμα κλπ.
Για να χαλαρώσουμε την κουβέντα, συστήνω 4 ταινίες σχετικές με το θέμα.
1. Wall Street (https://www.imdb.com/title/tt0094291/?ref_=ls_t_1) του Oliver Stone.
Κλασική ταινία του είδους. Και έχει πολύ πλάκα να την βλέπεις το 2025...
459516
2. The Wolf of Wall Street (https://www.imdb.com/title/tt0993846/?ref_=ls_t_2) του Martin Scorsese.
Ότι και να πει κανείς για αυτή την ταινία είναι λίγο.
3. Margin Call (https://www.imdb.com/title/tt1615147/?ref_=nm_flmg_job_2_cdt_t_5) του J.C. Chandor.
Η καλύτερη ταινία για την οικονομική κρίση του 2008.
4. Capitalism: A Love Story (https://www.imdb.com/title/tt1232207/?ref_=ls_t_11) του Michael Moore.
Καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για την εταιρική απληστία.
To Margin Call ειναι απο τις αγαπημενες μου. Ο μονολογος του Jeremy Irons στο διοικητικο συμβουλιο απο τις κορυφαιες στιγμες.
Αλλαγη θεματος, με μετοχες ασχολειται κανεις; Υπαρχει κατι που να σας εχει τραβηξει το ενδιαφερον;
Εχω ρευστοποιησει το μεγαλυτερο μερος της ΚΤΜ (μιας και φαινεται πως στην εκτακτη γενικη συνελευση της 27/1 θα οδηγηθει σε dilution η μετοχη*) και σκεφτομαι αν τα κερδη θα τα ριξω αμεσως στο μηχανακι ή θα παω σε καμια αλλη μετοχη. Κανενα γκανιαν εχουμε; :p
*Παρεμπιπτοντως, αν ενιωθα πιο ριψοκινδυνος εδω υπαρχει καλη ευκαιρια για σορταρισμα. Την Παρασκευη 24/1 ειναι η δευτερη παρουσια στο δικαστηριο για την Pierer, οπου κατα 99% θα υπαρχουν καλα νεα (οι επενδυτες φαινεται πως εχουν βρεθει). Οποτε Παρασκευη λογικα θα κανει ξανα ενα μπαμ η μετοχη. Και την επομενη βδομαδα μετα την εκτακτη συνελευση πιστευω θα σκασουν τα νεα για το dilution (ειτε convertible securities ή απλα νεες μετοχες). Και κλαμα οι μετοχοι...
Αλλα ειμαι πολυ νεουδι για να μπλεξω με shorting οποτε καθομαι στ'αβγα μου. :rolleyes:
basilis_k6
17/01/2025, 17:42
*Παρεμπιπτοντως, αν ενιωθα πιο ριψοκινδυνος εδω υπαρχει καλη ευκαιρια για σορταρισμα. Την Παρασκευη 24/1 ειναι η δευτερη παρουσια στο δικαστηριο για την Pierer, οπου κατα 99% θα υπαρχουν καλα νεα (οι επενδυτες φαινεται πως εχουν βρεθει). Οποτε Παρασκευη λογικα θα κανει ξανα ενα μπαμ η μετοχη. Και την επομενη βδομαδα μετα την εκτακτη συνελευση πιστευω θα σκασουν τα νεα για το dilution (ειτε convertible securities ή απλα νεες μετοχες). Και κλαμα οι μετοχοι...
Αλλα ειμαι πολυ νεουδι για να μπλεξω με shorting οποτε καθομαι στ'αβγα μου. :rolleyes:
γιατι το πιστευεις αυτο? παντως εχει κολλησει στα 16 μια εβδομαδα τωρα. σταματησε το πανω κατω, εβγαλαν πολλα λεφτα και βαρεθηκαν..
γιατι το πιστευεις αυτο? παντως εχει κολλησει στα 16 μια εβδομαδα τωρα. σταματησε το πανω κατω, εβγαλαν πολλα λεφτα και βαρεθηκαν..
https://www.pierermobility.com/en/newsroom/eqsfeed/2912261?type=adhoc
In addition, new conditional capital is to be created at this general assembly in order to enable the flexible issue of financial instruments by the executive board.
Δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη αυτές τις μέρες, λογικό να μένει σταθερή. Έκανε μια βουτιά αφού βγήκε η παραπάνω ανακοίνωση και σταθεροποιήθηκε.
basilis_k6
17/01/2025, 18:35
https://www.pierermobility.com/en/newsroom/eqsfeed/2912261?type=adhoc
Δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη αυτές τις μέρες, λογικό να μένει σταθερή. Έκανε μια βουτιά αφού βγήκε η παραπάνω ανακοίνωση και σταθεροποιήθηκε.
πιστευεις οτι αν συμβει αυτο η μετοχη θα καταρευσει? ισως στην αρχη να πεσει αρκετα αλλα μετα?
Προφανώς ό,τι γράφω είναι δικές μου εκτιμήσεις και τπτ παραπάνω...
Αν συμβεί το dilution η μετοχή τις πρώτες μέρες θα πέσει πολύ. Αν όλα πάνε καλά και τελικά η ΚΤΜ βγει απ όλο αυτό (λογικά θα βγει) θα είναι μια μετοχή που εκεί που πίστευα ότι το ταβάνι της είναι ας πούμε 40 πλέον θα είναι 30 (πολύ χονδρικά). Οπότε εγώ προτιμώ να βγω με σίγουρα κέρδη έχοντας υπερδιπλασιάσει τα λεφτά μου. Ήδη έχω 450€ πραγματοποιημένα κέρδη, θα πουλήσω και τα τελευταία την Παρασκευή κάπου στα 20-22€ και θα έχω καμία 600€ τσέπη. Και πάμε παρακάτω.
Φτάνουν για quickshifter, ελατήρια για το βάρος μου και ίσως καμιά τρόμπα. Δε θέλω και κάτι παραπάνω για το μηχανάκι μου.
basilis_k6
17/01/2025, 23:36
Προφανώς ό,τι γράφω είναι δικές μου εκτιμήσεις και τπτ παραπάνω...
Αν συμβεί το dilution η μετοχή τις πρώτες μέρες θα πέσει πολύ. Αν όλα πάνε καλά και τελικά η ΚΤΜ βγει απ όλο αυτό (λογικά θα βγει) θα είναι μια μετοχή που εκεί που πίστευα ότι το ταβάνι της είναι ας πούμε 40 πλέον θα είναι 30 (πολύ χονδρικά). Οπότε εγώ προτιμώ να βγω με σίγουρα κέρδη έχοντας υπερδιπλασιάσει τα λεφτά μου. Ήδη έχω 450€ πραγματοποιημένα κέρδη, θα πουλήσω και τα τελευταία την Παρασκευή κάπου στα 20-22€ και θα έχω καμία 600€ τσέπη. Και πάμε παρακάτω.
Φτάνουν για quickshifter, ελατήρια για το βάρος μου και ίσως καμιά τρόμπα. Δε θέλω και κάτι παραπάνω για το μηχανάκι μου.
αμα πουλησεις ομως θα σου παρω τη θεση στο board
αμα πουλησεις ομως θα σου παρω τη θεση στο board
Κράτα γερά Βασίλη. Εγώ πήγα ταμείο σήμερα. Πάμε γι' άλλα. :beer:
459721
basilis_k6
24/01/2025, 23:07
Κράτα γερά Βασίλη. Εγώ πήγα ταμείο σήμερα. Πάμε γι' άλλα. :beer:
459721
σκεφτηκα να βγω και εγω αλλα αποφασισα να μεινω μεχρι τελος. οτι γινει, double or nothing.
φευγεις μαζι με τον pierer, κατι ξερεις... :p
NikolaosPapad
21/02/2025, 15:00
Συμφωνώ με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν σχετικά με την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, παρά τις ευκαιρίες για κέρδη, η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από υψηλό ρίσκο. Προσωπικά, θεωρώ ότι η επένδυση σε πιο παραδοσιακά μέσα, όπως μετοχές ή ακίνητα, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Φυσικά, κάθε επενδυτική απόφαση πρέπει να βασίζεται στην προσωπική έρευνα και την ανοχή ρίσκου του καθενός.
CorpseAlive
21/02/2025, 15:58
Συμφωνώ με τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν σχετικά με την αστάθεια των κρυπτονομισμάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, παρά τις ευκαιρίες για κέρδη, η αγορά αυτή χαρακτηρίζεται από υψηλό ρίσκο. Προσωπικά, θεωρώ ότι η επένδυση σε πιο παραδοσιακά μέσα, όπως μετοχές ή ακίνητα, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Φυσικά, κάθε επενδυτική απόφαση πρέπει να βασίζεται στην προσωπική έρευνα και την ανοχή ρίσκου του καθενός.
Θα επένδυες σε ακίνητα αυτήν την εποχή ;;
:bawl:
Στην Ελλάδα ειδικά με τίποτα. Είναι όλα overvalued και γενικά τα ακίνητα σαν επένδυση δεν αξίζουν.
Όποιος θέλει σταθερότητα σε βάθος χρόνου, S&P 500 και καθάρισε. Αφορολόγητα και 10% το χρόνο μέσο όρο.
Σήμερα έχει εκπτώσεις. :a014:
basilis_k6
04/03/2025, 18:41
Σήμερα έχει εκπτώσεις. :a014:
Μιλα καθαρά!
Μιλα καθαρά!
Έχουν πέσει τα πάντα λόγω Τραμπ. Αν έχεις κάποιο πρόγραμμα για επένδυση σε συγκεκριμένες θέσεις είναι μέρα αγορών.
basilis_k6
04/03/2025, 19:37
Έχουν πέσει τα πάντα λόγω Τραμπ. Αν έχεις κάποιο πρόγραμμα για επένδυση σε συγκεκριμένες θέσεις είναι μέρα αγορών.
οχι ειμαι πιο εξυπνος αγορασα μια μερα πριν το μπαμ και τωρα ειμαι -15% :D
Ήμουν εξαιρετικά κωλόφαρδος αυτές τις μέρες και μπήκα - από προαίσθημα - σε alt coin πριν 2-3 βδομάδες, με σοβαρό ποσό. Σε αυτήν την περίοδο ανέβηκε 10-15%, έμεινα, μετά έπεσε γύρω στο 30%, ξαναέμεινα, και προχτές ήταν το μοναδικό που έκανε ένα μπαμ +70%. Ήταν ένα από τα 3 που ανέφερε ο Trump. Το πούλησα όλο και μάζεψα +50% από το αρχικό μου ποσό. Not bad.
Σήμερα αγόρασα ξανά crypto και αύριο το πρόγραμμα έχει επένδυση +100% του ποσού που ήδη έχω στο ETF μου. Στα crypto είμαι ήδη +10% πάνω, αλλά ελπίζω σε πολύ καλύτερα.