View Full Version : Μπουλόνια για ακτινικές δαγκάνες
RaGe_Raptor
18/04/2024, 15:59
Χρειάζομαι μακρύτερα μπουλονια για τις δαγκάνες, συγκεκριμένα M10x1.25x75
Ποιές άλλες προδιαγραφές πρέπει να πληρούν?
έχω την εντύπωση ότι η κοινή σκληρότητα 8.8 δεν κάνει. θα πρέπει να βρεις σε 10.9.
RaGe_Raptor
18/04/2024, 17:13
έχω την εντύπωση ότι η κοινή σκληρότητα 8.8 δεν κάνει. θα πρέπει να βρεις σε 10.9.
Ναι, εννοείται ότι 8.8 δεν κάνουν. 10.9 ή 12.9?
Προφανώς ο τίτλος είναι μπουλόνια :bawl:
o_gavros
18/04/2024, 17:16
Έτσι από περιέργεια,πως προέκυψε η ανάγκη;
sanctusan
18/04/2024, 17:17
Δεν ξέρω, ρωτάω.
Αν πας με τα ήδη υπάρχοντα μπουλόνια σε ένα καλό κέντρο βίδας, δεν θα ξέρουν τι να σου δώσουν;
Ή ίσως να τα πάρεις από τον ίδιο κατασκευαστή των δαγκανων;
Δεν ξέρω, ρωτάω.
Αν πας με τα ήδη υπάρχοντα μπουλόνια σε ένα καλό κέντρο βίδας, δεν θα ξέρουν τι να σου δώσουν;
Ή ίσως να τα πάρεις από τον ίδιο κατασκευαστή των δαγκανων;
αν δεν γράφουν επάνω σκληρότητα .....δεν νομίζω να έχεις κανείς σκληρόμετρο να τα ελέγξει.
μια αρχή είναι ένα mail στην εταιρία των δαγκανων
RaGe_Raptor
18/04/2024, 17:34
Ξεκινάω από το ότι στην επαρχία δεν έχεις και πολλές επιλογές τοπικά.
Πως προέκυψε: οι μόνες ετοιμοπαραδοτες σοβαρές δισκοπλακες (5.5mm) είναι oversized 320mm, οπότε θα χρειαστεί να μετακινήσω τις δαγκάνες 5mm .
Το set αποστατών που δίνει η brembo είναι για τις δικές της δαγκάνες, οπότε δεν ταιριάζουν.
RaGe_Raptor
18/04/2024, 17:38
Να και κάτι που δεν περίμενα. Το set που δίνει η brembo έχει μπουλόνια σκληρότητας 8.8!
τέλεια....βάλε 10.9 για κοιμάσαι ήσυχα. απλά σφίξε με 5 Nm παραπάνω.
doctor_john
18/04/2024, 17:54
Μήπως αντέχουν λιγότερο σε κρούση οι μεγαλύτερες;
Σας βλέπω πολύ άνετους, τι γίνεται; μόνο εμένα μου φάνηκαν πολύ ακριβές..
Την σκληρότητα που την γράφει δεν είναι κούφιες;
RaGe_Raptor
18/04/2024, 18:00
Οι σκληρότερες?
του προτείνω 10.9 για τον λόγο ότι πάει σε πιο μακριά βίδα και μεγαλύτερες ροπές.
οι 10.9 δεν έχουν την ελαστικότητα της 8.8 άλλα ούτε και την ψαθυροτητα των 12.9.
από εμπειρία στο εργοστάσιο ,όπου ψαλιδιζονταν οι 8.8 και βάζουμε 10.9 λύνεται το πρόβλημα χωρίς να έχουμε δει σπασίματα.
o_gavros
18/04/2024, 18:09
Ρε σεις,μην τρελαθουμε, μπουλόνι Μ10 8.8 δεν είναι κλαδάκι.
Ρεητζ,οι αποστάτες από τι μέταλλο θα είναι ;
RaGe_Raptor
18/04/2024, 18:11
Ρε σεις,μην τρελαθουμε, μπουλόνι Μ10 8.8 δεν είναι κλαδάκι.
Ρεητζ,οι αποστάτες από τι μέταλλο θα είναι ;
Αλουμίνιο.
o_gavros
18/04/2024, 18:12
Αν δε σε νοιάζει το είδος του κεφαλιού (Άλλεν, παξιμάδι,κλπ) παράγγειλε γαλβανισμένα από κάποιο βιδαδικο που έχει ονλαην παρουσία.
RaGe_Raptor
18/04/2024, 18:14
Αν δε σε νοιάζει το είδος του κεφαλιού (Άλλεν, παξιμάδι,κλπ) παράγγειλε γαλβανισμένα από κάποιο βιδαδικο που έχει ονλαην παρουσία.
Εντάξει, βρίσκω κι εδώ αλλά δε νομίζω πως είναι τα απλά γαλβανισμένα. Είναι παρόμοια με τα μπουλόνια των κεφαλών, φλαντζωτά.
Να σημειώσω ότι μιλάμε για +5mm , από 70 σε 75mm όχι τίποτα τρελό
doctor_john
18/04/2024, 18:27
Τι είναι το ψαλίδισμα;
Σαν ατσάλι το λέω, μήπως το σκέφτονται έτσι στην brebo. Οι περισσότερες δυνάμεις κάθετα σε αυτές εφαρμόζονται.
Αλουμίνιο σε αλουμίνιο κρατάνε, δεν είναι πως έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στον εφελκυσμό. Ότι του δώσουμε δεν κρατά;
Σκέφτομαι πως επειδή βιδώνουμε σε αλουμίνιο, το όριο του υλικού είναι μικρό και σταθερό σε σχέση με τις βίδες.
Δεν γνωρίζω όμως μην σε παρασύρω, κουβέντα κάνω.
RaGe_Raptor
18/04/2024, 18:27
Σας βλέπω πολύ άνετους, τι γίνεται; μόνο εμένα μου φάνηκαν πολύ ακριβές..
Την σκληρότητα που την γράφει δεν είναι κούφιες;
Elaborate please.
Ρωτάς αν αντέχουν λιγότερο σε κρούση οι +5mm?
Ποιές είναι πολύ ακριβές?
Ποιες να είναι κουφιες, οι βιδες της brembo?
doctor_john
18/04/2024, 18:34
Σόρυ οι 10.9 σε σχέση με τις 8.8 :D
Ρώτησα για τις βίδες (cbr1000rr) κάποια στιγμή και είχαν 70 η μία; μην πω ψέματα μπορεί και 55.
Νόμιζα πως είναι σε όλα τα μεγάλα, της honda πάντως είναι, τις τσέκαρα μόλις, βλέπω απέναντι.
RaGe_Raptor
18/04/2024, 18:39
Σόρυ οι 10.9 σε σχέση με τις 8.8 :D
Ρώτησα για τις βίδες (cbr1000rr) κάποια στιγμή και είχαν 70 η μία; μην πω ψέματα μπορεί και 55.
Νόμιζα πως είναι σε όλα τα μεγάλα, της honda πάντως είναι, τις τσέκαρα μόλις, βλέπω απέναντι.
Κοιτα, και οι oem Sunstar δίσκοι 5.5mm έχουν σχεδόν 350€. Ο ένας!
Με 70€ παίρνεις ένα σετ μπουλονια τιτανίου από probolt etc
Τι είναι το ψαλίδισμα;
διατμηση για τους διαβασμένους , έλα ...ξέρω ότι το ξέρεις.
Σαν ατσάλι το λέω, μήπως το σκέφτονται έτσι στην brebo. Οι περισσότερες δυνάμεις κάθετα σε αυτές εφαρμόζονται.
Αλουμίνιο σε αλουμίνιο κρατάνε, δεν είναι πως έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις στον εφελκυσμό. Ότι του δώσουμε δεν κρατά;
Σκέφτομαι πως επειδή βιδώνουμε σε αλουμίνιο, το όριο του υλικού είναι μικρό και σταθερό σε σχέση με τις βίδες.
Δεν γνωρίζω όμως μην σε παρασύρω, κουβέντα κάνω.
σκέψου ότι σπρώχνουμε την δάγκανα προς τα επάνω. Έχουμε κάμψη λόγο μήκους βίδας και διατίμηση λόγο ενός ή δυο πλέων λόγο αποστάτη σημείων ένωσης εξαρτημάτων.
εφελκυσμό έχουμε ελάχιστο στην κάτω μόνο βίδα λόγο ότι η δάγκανα θέλει κατά το φρενάρισμα να "φύγει" προς τα πίσω και επάνω.
karellen
18/04/2024, 19:12
Ναι, εννοείται ότι 8.8 δεν κάνουν. 10.9 ή 12.9?
Προφανώς ο τίτλος είναι μπουλόνια :bawl:
Φιξντ :smokin:
Coyote.V
19/04/2024, 10:37
τέλεια....βάλε 10.9 για κοιμάσαι ήσυχα. απλά σφίξε με 5 Nm παραπάνω.
Από περιέργεια να ρωτήσω... εφόσον η βίδα έχει μια (α) σκληρότητα και σφίγγοντάς τη παραπάνω της δημιουργούμε εφελκυσμό με αποτέλεσμα να έχει μικρότερη αντοχή και στις πλάγιες καταπονήσεις...
Στην περίπτωσή μας τα 5Νm δεν είναι τίποτα, αλλά γιατί;
doctor_john
19/04/2024, 12:41
Δεν πλησιάζουμε τα όρια της βίδας.
Τα όρια που έχουν ορίσει για τις φωλιές θα μπορούσαμε να πούμε πως υπερβαίνουμε
sanctusan
19/04/2024, 14:05
Ερώτηση για να καταλάβω και να μάθω.
Όταν έχουμε μεγαλύτερη σκληρότητα, χάνουμε από την πλαστική ιδιότητα, σωστά;
Άρα αν σφήξουμε με μεγαλύτερη ροπή, ζορίζουμε περισσότερο το θηλικό σπείρωμα, μήπως ξεπερνάει αρκετά τα όρια του;
RaGe_Raptor
19/04/2024, 14:45
Μετά από μια γύρα τοπικά και μερικά τηλέφωνα σε Θεσσαλονίκη/ Αθήνα, έχω πεισθεί πως δεν θα βρω Ελλάδα. Απίστευτο!
Φλατζωτή , ψιλόπαση βίδα δεν υπάρχει.
Στην περίπτωση μας η σύσφιξη και η μη χαλάρωση της βίδας έρχεται από την τριβή του δημιουργείτε μεταξύ κεφαλιού βίδας και δαγκάνας , τριβή στα σπειρώματα και κύριος στην πλαστική παραμόρφωση βίδας ,σπειρωμάτων αυτής και σπειρώματος της φωλιάς.
Μια ποιο σκληρή βίδα χρειάζεται παραπάνω ροπή σύσφιξης για να έχει πλαστική παραμόρφωση.
Και μην ανησυχείτε για το σπείρωμα της φωλιάς ,τα 5 Nm είναι πολύ λίγο παραπάνω για να χαλάσουν.
doctor_john
19/04/2024, 15:19
Πολύ χονδρικά ναι αλλά το πιθανότερο είναι να έχουν περάσει διαδικασιες που τους δίνει την δυνατότητα να έχουν την ισορροπία που θέλουν κλπ.
Οι φωλιές δεν έχουν θέμα για 5Nm παραπάνω από όσο δίνει το εργοστάσιο.
Τουλάχιστον 20Νm παραπάνω πρέπει να είναι το όριο σε αυτό το σημείο.
Μετά από μια γύρα τοπικά και μερικά τηλέφωνα σε Θεσσαλονίκη/ Αθήνα, έχω πεισθεί πως δεν θα βρω Ελλάδα. Απίστευτο!
βάλε μια φωτογραφία του κεφαλιού να δω αν θα σου βρω.
DoctoR_k6
19/04/2024, 15:31
Απ εξω δεν βρισκεις?
Αν και φοβαμαι πως θα εχει μινιμουμ κοστος για αγορα.
Ειχα βαλει κατι τιτανιου εγω πριν 7-8 χρονια με ενα group buy.
Μην αλλαξε κατι πλεον?
RaGe_Raptor
19/04/2024, 15:32
βάλε μια φωτογραφία του κεφαλιού να δω αν θα σου βρω.
17mm είναι η διάμετρος της φλάντζας
RaGe_Raptor
19/04/2024, 15:34
Απ εξω δεν βρισκεις?
Αν και φοβαμαι πως θα εχει μινιμουμ κοστος για αγορα.
Ειχα βαλει κατι τιτανιου εγω πριν 7-8 χρονια με ενα group buy.
Μην αλλαξε κατι πλεον?
Σε ένα γερμανικό που βρήκα είχε min παραγγελία 100€ :cry:
17mm είναι η διάμετρος της φλάντζας
Μήκος σπειρωματος πες μου και θα δω το βράδυ στους καταλόγους.
Coyote.V
19/04/2024, 16:07
Ερώτηση για να καταλάβω και να μάθω.
Όταν έχουμε μεγαλύτερη σκληρότητα, χάνουμε από την πλαστική ιδιότητα, σωστά;
Άρα αν σφήξουμε με μεγαλύτερη ροπή, ζορίζουμε περισσότερο το θηλικό σπείρωμα, μήπως ξεπερνάει αρκετά τα όρια του;
Σωστά.
Όχι μόνο το σπείρωμα αλλά και την ίδια την βίδα... όταν σφίγγεις πολύ ξεπερνάς τα όρια του εφελκυσμού και κόβεται.
RaGe_Raptor
19/04/2024, 16:12
Μήκος σπειρωματος πες μου και θα δω το βράδυ στους καταλόγους.
16mm και σ'ευχαριστώ που μπαινεις στον κόπο :beer:
Και γώ που χρειάστηκα πρόσφατα να αντικαταστήσω τις βίδες στις δαγκάνες στο Tuono (γιατι είχαν χαλάσει τα κεφάλια), ρώτησα στην βιδεμπορική στην Χαλκίδα και σε ενα βιδομάγαζο στον Πειραιά αλλά δεν μπόρεσαν να με εξυπηρετήσουν.
Τελικά τις πήρα σαν ανταλλακτικό απο την Aprilia. Κόστος για 4 βίδες (Μ8) μαζι με τα μεταφορικά στα 15€.
RaGe_Raptor
19/04/2024, 22:14
Και γώ που χρειάστηκα πρόσφατα να αντικαταστήσω τις βίδες στις δαγκάνες στο Tuono (γιατι είχαν χαλάσει τα κεφάλια), ρώτησα στην βιδεμπορική στην Χαλκίδα και σε ενα βιδομάγαζο στον Πειραιά αλλά δεν μπόρεσαν να με εξυπηρετήσουν.
Τελικά τις πήρα σαν ανταλλακτικό απο την Aprilia. Κόστος για 4 βίδες (Μ8) μαζι με τα μεταφορικά στα 15€.
Για τέτοιες τιμές ψάχνω :p
Η ώρα 5:30 το πρωί και τώρα βρήκα χρόνο να κοιτάξω.
Λοιπών έχουμε και λέμε.
Φλατζωτη δεν βρήκα!
Απλή εξαγωνη και να παίξεις με έξτρα ροδέλα θα βρεις
1)Δαμιγος.
2)Τσαμουρης. Νομίζω δεν πουλάει κομμάτια αλλά μόνο κουτιά! ������
Κανε ένα τηλ και στους δύο μήπως και έχουν Φλατζωτη αλλά δεν την έχουν στον κατάλογο τους. (δεν νομίζω βέβαια)
Κάνε και ένα την εδώ :μπουζανης 210 9247304.
Αν δεν έχουν οι δύο πρώτοι δεν νομίζω να βρεις κάπου αλλού :(.
Υ. Γ αν θα επιλέξεις να αγοράσεις από Αθήνα και δεν αναλαμβάνουν αποστολή τα μαγαζιά.... Ενόχλησε με να στις πάρω και να στις στείλω.
Καλημέρα και καλό μου σχολασμα :zzz::zzz:
Σε ένα γερμανικό που βρήκα είχε min παραγγελία 100€ :cry:
Κοίτα ξανά....
Απο περιέργεια κοίταξα και στο εξωτερικό και βρήκα και σε amazon και σε ebay.
Πλήρες ονομασία βίδας
m10-1.25 x 75 hex (εξαγωνη) flange bolt (Φλατζωτη)
Υπάρχει πάντα και η επιλογή βίδας τιτανίου.... Δίνει και ένα άλογο ανά βίδα :bawl:
Υ. Γ και inox να βρεις άμα είναι κατά din ή iso μπορείς να την βάλεις απλά θα πρέπει να μπει με πάστα συναρμογής γιατί inox και αλουμίνιο αντιδρούν κάπως περίεργα. (εδώ μέσα το έμαθα, μην το παίξω και έξυπνος)
Tallyban
20/04/2024, 08:24
Συγγνώμη, αλλά οι βίδες στις δαγκάνες σφίγγονται με πλαστική παραμόρφωση;
Δηλαδή αν τις βγάλουμε δε μπορούμε να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε;
https://el.probolt-eu.com/?_ga=2.261462537.507461815.1713595552-301662622.1713595549&_gl=1*1h4btx9*_ga*MzAxNjYyNjIyLjE3MTM1OTU1NDk.*_ga_EERGNP8VRV*MTcxMzU5NTU0OC4xLjAuMTcxMzU5NTU1Ni41Ni 4wLjA.
telegonos
20/04/2024, 09:57
Συγγνώμη, αλλά οι βίδες στις δαγκάνες σφίγγονται με πλαστική παραμόρφωση;
Δηλαδή αν τις βγάλουμε δε μπορούμε να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε;
Ναι με κανά 30ρι-40ρι ΝΜ που θα δίνει το μάνιουαλ ροπή σφιξίματος, οι βίδες παραμορφώνοται πλαστικά, γιατί είναι από συμπιεσμένο λουκουμά.
Μέσα σε αλουμινένιο σπείρωμα λέμε τώρα, θα πάθει πλαστική παραμόρφωση η ατσάλινη βίδα.
Πλαστική κιόλας. Ουτε καν ελαστική.
sanctusan
20/04/2024, 11:50
Ναι με κανά 30ρι-40ρι ΝΜ που θα δίνει το μάνιουαλ ροπή σφιξίματος, οι βίδες παραμορφώνοται πλαστικά, γιατί είναι από συμπιεσμένο λουκουμά.
Μέσα σε αλουμινένιο σπείρωμα λέμε τώρα, θα πάθει πλαστική παραμόρφωση η ατσάλινη βίδα.
Πλαστική κιόλας. Ουτε καν ελαστική.
Εχω μία εντύπωση πως όλα (ή σχεδόν όλα) τα μέταλλα έχουν πλαστική και ελαστική ιδιότητα, στο ελάχιστο αλλά έχουν.
Η απορία μας ήταν η ίδια, μήπως χαλάσει το σπείρωμα, όχι η βίδα
RaGe_Raptor
20/04/2024, 12:11
https://el.probolt-eu.com/?_ga=2.261462537.507461815.1713595552-301662622.1713595549&_gl=1*1h4btx9*_ga*MzAxNjYyNjIyLjE3MTM1OTU1NDk.*_ga_EERGNP8VRV*MTcxMzU5NTU0OC4xLjAuMTcxMzU5NTU1Ni41Ni 4wLjA.
Έλεγα να τη βγάλω λίγο πιο φθηνά αφού ήδη είναι πολλά τα € για δισκους/τακακια αλλά μάλλον δεν το γλιτώνω.
RaGe_Raptor
20/04/2024, 12:19
Η ώρα 5:30 το πρωί και τώρα βρήκα χρόνο να κοιτάξω.
Λοιπών έχουμε και λέμε.
Φλατζωτη δεν βρήκα!
Απλή εξαγωνη και να παίξεις με έξτρα παξιμάδι θα βρεις
1)Δαμιγος.
2)Τσαμουρης. Νομίζω δεν πουλάει κομμάτια αλλά μόνο κουτιά! ������
Κανε ένα τηλ και στους δύο μήπως και έχουν Φλατζωτη αλλά δεν την έχουν στον κατάλογο τους. (δεν νομίζω βέβαια)
Κάνε και ένα την εδώ :μπουζανης 210 9247304.
Αν δεν έχουν οι δύο πρώτοι δεν νομίζω να βρεις κάπου αλλού :(.
Υ. Γ αν θα επιλέξεις να αγοράσεις από Αθήνα και δεν αναλαμβάνουν αποστολή τα μαγαζιά.... Ενόχλησε με να στις πάρω και να στις στείλω.
Καλημέρα και καλό μου σχολασμα :zzz::zzz:
Κοίτα ξανά....
Απο περιέργεια κοίταξα και στο εξωτερικό και βρήκα και σε amazon και σε ebay.
Πλήρες ονομασία βίδας
m10-1.25 x 75 hex (εξαγωνη) flange bolt (Φλατζωτη)
Υπάρχει πάντα και η επιλογή βίδας τιτανίου.... Δίνει και ένα άλογο ανά βίδα :bawl:
Υ. Γ και inox να βρεις άμα είναι κατά din ή iso μπορείς να την βάλεις απλά θα πρέπει να μπει με πάστα συναρμογής γιατί inox και αλουμίνιο αντιδρούν κάπως περίεργα. (εδώ μέσα το έμαθα, μην το παίξω και έξυπνος)
Στο τέλος θα παραγγείλω δίσκους 310mm αντί των ετοιμοπαράδοτων 320mm και δεν θα χρειαστεί κάτι άλλο :D
Ευχαριστώ πολύ!
RaGe_Raptor
03/05/2024, 14:57
βρίσκομαι σε καλό δρόμο,νομίζω.
θα χρειαστεί να παραγγείλω από triumph το ανταλλακτικό #Τ3332620
done. :D