View Full Version : "Κλότσημα" σπειρώματος σε σκελετό.
Billybob
09/06/2024, 22:00
Καλησπέρα στο φόρουμ. Πριν λίγες μέρες στο XT660 μου κατάφερα και κλότσησα το σπειρώματα σε μια από τις βάσεις του σκελετού οπού βιδώνει η δεξιά εξάτμιση (η φωτογραφία είναι ενδεικτική).
453685
Με το να βάλω μια μακρύτερη βίδα και ένα παξιμάδι από την πίσω μεριά, ίσως να λυθεί ή συγκεκριμένη ζημιά, αλλά μιας και κλότσησε σε τυχαίο χρόνο χωρίς ιδιαίτερη δύναμη κατά το σφίξιμο πιστεύω πως έχω παρασφίξει στο παρελθόν και τις υπόλοιπες, όπως και αυτές που συγκρατούν τα χερούλια και τα πατάκια του συνοδηγού και πως και αυτές επίσης μπορεί να κλοτσήσουν το σπείρωμά τους κάποια στιγμή.
Οπότε θέλω να ρωτήσω προκαταβολικά σε περίπτωση που ξανασυμβεί σε κάποιο από αυτά τα σημεία, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να επισκευαστεί; Με hellicoil, με threaded insert (δεν βρήκα την ονομασία του στα Ελληνικά) ή με το να γεμιστεί η τρύπα και να ανοιχτούν νέα σπειρώματα;
Το hellicoil (αν μπορεί να μπει εκεί) γενικά αντέχει στο να αφαιρεθεί και να ξαναβιδωθεί βίδα στο μέλλον πολλές φορές;
Στην περίπτωση που κολληθεί ο σκελετός θα χρειαστεί να αφαιρεθεί πολύ χρώμα από την περιοχή και μετά θα χρειάζεται εξτρά δουλειά σε φανοποιό;
Κάθε ιδέα ευπρόσδεκτη, ευχαριστώ!
o_gavros
09/06/2024, 22:03
Στο σημείο που δείχνεις, η τρύπα είναι διαμπερής.
Δε νομίζω πως εφαρμόζει το helicoil ή όποιο thread insert σε διαμπερείς τρύπες.
Οπότε ή που ανοίγεις κατατι την τρύπα και κόβεις νέο σπείρωμα ή που οπως είπες τη γεμίζεις.
Αν η ζημιά είναι μόνο σε αυτο το σημείο,εγώ απλά θα έβαζα μια περαστη με παξιμάδι ασφαλείας
telegonos
09/06/2024, 22:18
Μπορείς επίσης να ανοίξεις λίγο την τρύπα, και να βάλεις πριτσίνι με σπείρωμα ίδιο με την βιδα που έχεις, που θα είναι και αθάνατο.
Ανάλογα την εφαρμογη είναι και το πριτσίνι, σαν αυτά περίπου είναι
453690
Το βάζεις στην τρύπα, το τραβάει ο πριτσιναδώρος και αυτό φαρδαίνει, δημιουργώντας ένα ''γεισο'' πίσω από την τρύπα, που το σταθεροποιεί στην θέση του.
453691
Προσωπικά, για την περίπτωσή σου ακριβώς, εγώ θα έβαζα ένα παξιμάδι από την άλλη μεριά και no more tears που έλεγε και στο ozzmosis
Billybob
09/06/2024, 22:21
Στο σημείο που δείχνεις, η τρύπα είναι διαμπερής.
Δε νομίζω πως εφαρμόζει το helicoil ή όποιο thread insert σε διαμπερείς τρύπες.
Οπότε ή που ανοίγεις κατατι την τρύπα και κόβεις νέο σπείρωμα ή που οπως είπες τη γεμίζεις.
Αν η ζημιά είναι μόνο σε αυτο το σημείο,εγώ απλά θα έβαζα μια περαστη με παξιμάδι ασφαλείας
Όπως είπες επειδή η συγκεκριμένη είναι διαμπερής, πιστεύω και εγώ ότι σώζεται με ένα παξιμάδι.
Σε περίπτωση που μου κλοτσήσει όμως η κάτω απο τις δύο που κρατάνε το χερούλι του συνοδηγού; Γιατί εκεί νομίζω πως αν και διαμπερής, δεν χωράει να μπει απο πίσω παξιμάδι. Τώρα θα μου πεις ας γίνει πρώτα και μετά το βλέπεις αλλά ρωτάω κυρίως απο περιέργια και ανασφάλεια.
Για να γεμιστεί, πρέπει να αφαιρεθεί πολύ απο το σημείο;
Billybob
09/06/2024, 22:22
Μπορείς επίσης να ανοίξεις λίγο την τρύπα, και να βάλεις πριτσίνι με σπείρωμα ίδιο με την βιδα που έχεις, που θα είναι και αθάνατο.
Ανάλογα την εφαρμογη είναι και το πριτσίνι, σαν αυτά περίπου είναι
453690
Το βάζεις στην τρύπα, το τραβάει ο πριτσιναδώρος και αυτό φαρδαίνει, δημιουργώντας ένα ''γεισο'' πίσω από την τρύπα, που το σταθεροποιεί στην θέση του.
453691
Προσωπικά, για την περίπτωσή σου ακριβώς, εγώ θα έβαζα ένα παξιμάδι από την άλλη μεριά και no more tears που έλεγε και στο ozzmosis
Ωραία λύση με το πριτσίνι, όσο και να έψαξα δεν βρήκα κάτι παρόμοιο...
karellen
10/06/2024, 08:24
Βάλε λίγο μακρύτερη βίδα με παξιμάδι και θα είσαι μια χαρά,όσο για τις υπόλοιπες μην τις φοβάσαι δεν κλωτσάνε εύκολα,την συγκεκριμένη ίσως να την παράσφιξες.
Στο δικό μου ΧΤΧ είχα 2 σετ τελικών,ένα μαμά και ένα πιο μπάσο και τα άλλαζα σχεδόν κάθε βδομάδα,ανάλογα τα κέφια μου και δεν είχε κλωτσήσει ποτέ βόλτα.
και εγω τείνω προς το περικόχλιο ασφαλείας. η εφαρμογή ειναι βοηθητική οπότε αρχικά λεω να μην μπείς σε διαδικασίες γεμίσματος .
και αυτο γιατι γενικά τα μέταλλα πλαισίου -υποπλαισίου ειναι κάτι υποκειμενικό για κάθε εταιρία και δεν ξέρεις με τι υλικό να γεμισεις για να γίνει μια σφιχτη και απροβλημάτιστη συναρμογή.
στο μελλον λοιπόν θα έψαχνα ίσως την λύση του πριτσινιού που όμως ξεχειλώνει με το βάρος-κραδασμο ή την συγκόλληση περικοχλίου στο πίσω μέρος της οπής.
SeniorCanardo
10/06/2024, 10:07
Να πούμε επίσης, ότι το πριτσίνι με σπέιρωμα θέλει ειδικό πριτσιναδώρο.
Στην αγορά έχουμε πριτσίνια αλουμινίου και σιδερένια.
Τα σιδερένια και ανάλογα την διάμετρο τους τοποθετούνται με δυσκολία με πριτσιναδώρο χειρός και συνήθως χρησιμοποιείται αέρος.
Τα πριτσίνια με πάσο γενικά δεν τοποθετούνται σε τυφλά σημεία, αλλά σε λαμαρίνες, κοιλοδοκούς και στραντζαριστά, αν και το έχω βάλει σε τυφλό ως λύση ανάγκης και βαστάει ακόμα.
Δεν υπάρχει συνταγή που να ισχύει πάντα!
Ανάλογα με το σπείρωμα, τη θέση και την εφαρμογή αποφασίζουμε κατά περίπτωση.
Pearl Nebular
10/06/2024, 19:29
Να πούμε επίσης, ότι το πριτσίνι με σπέιρωμα θέλει ειδικό πριτσιναδώρο.
Στην αγορά έχουμε πριτσίνια αλουμινίου και σιδερένια.
Τα σιδερένια και ανάλογα την διάμετρο τους τοποθετούνται με δυσκολία με πριτσιναδώρο χειρός και συνήθως χρησιμοποιείται αέρος.
Τα πριτσίνια με πάσο γενικά δεν τοποθετούνται σε τυφλά σημεία, αλλά σε λαμαρίνες, κοιλοδοκούς και στραντζαριστά, αν και το έχω βάλει σε τυφλό ως λύση ανάγκης και βαστάει ακόμα.
Δεν υπάρχει συνταγή που να ισχύει πάντα!
Ανάλογα με το σπείρωμα, τη θέση και την εφαρμογή αποφασίζουμε κατά περίπτωση.
Σωστά. Να προσθέσω και τη δική μου εμπειρία από τα πριτσίνια FAR:
Είναι η εύκολη λύση όταν δεν έχεις μεγάλες απαιτήσεις από την στήριξη της βίδας, τους υπάρχοντες κραδασμούς και το επαναλαμβανόμενο λύσε - δέσε.
Χρησιμοποιείται σε βιομηχανική παραγωγή (μεγάλες ποσότητες) και κυρίως σε σημεία που δεν μπορείς εκ των πραγμάτων να χρησιμοποιήσεις παξιμάδι.
Τα έχω δουλέψει σε προηγούμενη δουλειά με πριτσιναδόρο αέρα. Θέλει ρύθμιση στο πόσο θα τραβήξει το πριτσίνι, το οποίο είναι σε συνάρτηση με το μήκος του πριτσινιού και με το πάχος της λαμαρίνας που θα πιάσει.
Το λύσιμο - δέσιμο και οι κραδασμοί καταπονούν το αλουμινένιο κομμάτι του πριτσινιού που ξεχειλώνει, με αποτέλεσμα να έρθει χαλάρωση του grip που κάνει το πριτσίνι να γυρίζει τρελλά στην τρύπα του. Να μην αναφέρω και την θερμοκρασία που έχει η εξάτμιση και θα μεταφέρεται στο πριτσίνι.
Εάν υπάρχουν και πριτσίνια με ατσάλινο στέλεχος δεν ξέρω πως συμπεριφέρονται σε θέμα αντοχής στη χρήση.
Συνοψίζοντας, να συμφωνήσω με την πρόταση για παξιμάδι, που μάλλον είναι η καλύτερη για την περίπτωση σου.
Παξιμάδι ασφαλείας και καθάρισες σε 3 λεπτά.
Billybob
29/06/2024, 19:53
Έπειτα από φρέσκο ατύχημα, χρειάστηκε να βγάλω το μαρσπιε του συνοδηγού και απο ότι φαίνεται έχουν πάθει την ιδια ζημιά και τα σπειρώματα στο συγκεκριμένο σημείο. Θα επανέλθω οταν το πάω σε συνεργείο και μου πει τι μπορεί να κάνουμε για το συγκεκριμένο σημείο (στο δέσιμο της εξάτμισης έβαλα παξιμάδι). Ελπίζω να σώζεται και ναμην κατέστρεψα το σασί μη ξέροντας και παρασφιγγοντας μαρσπιε και εξατμίσεις
lykourgi
29/06/2024, 19:57
Δεν καταστρέφεται το συγκεκριμένο σημείο, μην φοβάσαι. Είναι σίδερο και μάλιστα με αρκετό πάχος.
Μπορεί να επισκευαστεί με διάφορουςτρόπους, ανάλογα την ζημιά.