Σύνδεση

View Full Version : Ψάχνω επαγγελματία για restoring Λούστρου Κοσμηματοποιείας

sanctusan
12/07/2024, 13:50
Υπάρχει ένα λούστρο για αργυροτεχνία (εμένα σαν δίδυμος τροχός μου φαίνεται πάνω σε πάγκο φτιαγμένο για να αποροφά τα υπολοίματα) που είναι αρκετά παλιό.
Πλέον κάνει αρκετή φασαρία και φαίνεται ότι πλέον δεν είναι τόσο σταθερό. Μου δίνει την εντύπωση πως θέσει ρουλεμάν και μια μικρή επισκευή στα καλώδια(έκανα μία πατεντούλα αλλά δεν είναι για πολύ).

Ξέρουμε κανέναν επαγγελματία που να γνωρίζει να μας κάνει τι δουλειά; Δε θέλω να παλέψω μόνος μου γιατί είναι απαγγελματικό εργαλείο και δεν είναι για να παίζουμε.

Έρχονται φωτογραφίες εντός ολίγου.

sanctusan
12/07/2024, 13:56
454402

454403

Ας διορθώσει κάποιος το restoring γιατί κριντζάρω που το βλέπω.

motojojo
12/07/2024, 15:29
DDR??? Από ανατολική γερμανία! Πάνω απο 35 χρόνια εργαλείο!

doctor_john
12/07/2024, 16:51
Σε όλα τα μηχανουργεία και τα καταστήματα επισκευής εργαλείων.

Αν είσαι κοντά στην Φιλαδέλφεια να σου προτείνω.
Επίσης αν θες να βάψεις τα τμήματα που βάφονται να σου στείλω pm.

Ωραίο εργαλείο!

o_gavros
12/07/2024, 17:41
Δεν είναι τίποτα το να το ανοίξεις Γιάννη.
Συνήθως αυτά μέσα έχουν πολύ λίγα περιεχόμενά. Έναν αξονα,μια μπομπινα και το καλώδιο.

sanctusan
12/07/2024, 17:54
Συνήθως αυτά μέσα έχουν πολύ λίγα περιεχόμενά. Έναν αξονα,μια μπομπινα και το καλώδιο.

Το ξέρω, το ανοιξα απο κάτω και είδα τι έχει αλλά και πάλι δεν θέλω να παίξω ένα τέτοιο εργαλείο. Είναι για άνθρωπο που ζει από αυτή τη δουλειά.

sanctusan
12/07/2024, 18:02
Σε όλα τα μηχανουργεία και τα καταστήματα επισκευής εργαλείων.

Το σκέφτηκα αλλά προτειμώ να πάω συστημένος, προτειμώ να πάω σε κάποιον δοκιμασμένο.

Αν είσαι κοντά στην Φιλαδέλφεια να σου προτείνω.

Αν μας πει κάποιος άλλος κάτι πιο κοντα στην Ηλιούπολη θα το προτειμίσω, αλλιώς θα ανέβω Φιλαδέλφεια.

Επίσης αν θες να βάψεις τα τμήματα που βάφονται να σου στείλω pm.

Ωραίο εργαλείο!

Έχεις Vroom για το βάψιμο.

Ευχαριστώ όλους.

telegonos
12/07/2024, 22:41
Οι περισσότερες κατασκευές του είδους, έχουν εκτός από το ηλεκτρικό μοτέρ, και έναν μεγάλο πυκνωτή, συνήθως κυλινδρικού σχήματος, που ομαλοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα όταν ξεκινάει το μοτέρ, όταν το βάζεις μπροστά δλδ.

Με τα χρόνια, η πιο συνήθης βλάβη είναι να σκάει ή να πέφτει η απόδοση του πυκνωτή, και το μοτέρ δυσκολεύεται να ξεκινήσει.

Αν δεν ξεκινάει μόνο του, και θέλει βοήθεια με το χέρι για να ξεκινήσει, να ξέρεις είναι ο πυκνωτής.

Σε μαγαζιά με ηλεκτρονικά ανταλλακτικά θα βρεις, μικροποσά έχουν.

ΑΝ λέμε έχει.

doctor_john
12/07/2024, 22:46

Πήγα να σου πω διαφωνώ αλλά έχει μια αλήθεια αυτό που λες. Να το κλείσεις θέλει γνώσεις.

Πέρα από αυτό, ανακατασκευή σημαίνει αλλαγή όλων όσων αλλάζουν με καινούρια.

Το μοτέρ μου στο δράπανο πήγε κανα 40αρι πριν 10 χρόνια, ρουλεμαν, καλώδια, ευγράμιση στο καπάκι κ.λπ.

Και στην Σπ. Πάτση να κοιτάξεις θα βρεις, σοβαροί και εκεί.

o_gavros
12/07/2024, 23:13
Δοκτοργιαννη είναι σαν κατασκευές από τις πλέον απλές για αυτό πρότεινα με τόση άνεση το κατσαβιδιασμα.
Λιγο προσοχή στο στατορα θέλει μόνο για να μην τραυματίσεις/κόψεις το τύλιγμα. Όλα τα υπόλοιπα βγαίνουν πολύ εύκολα.
Αν δε,είναι ο πυκνωτής όπως αναφέρει ο τηλεγονος, τότε μιλάμε για σχεδόν αστείο φιξ.
Όλα αυτά, δεδομένου ότι ο Γιάννης νιώθει και έχει μια κατανόηση των πραγμάτων.
Αν τώρα έχει θέμα με το τύλιγμα ή τη μπομπινα,εκεί είναι ζήτημα η συνέχεια λόγω διαθεσιμότητας ανταλλακτικών.
Θα είχα να προτείνω άνθρωπο για καινούρια περιέλιξη αλλά δεν νομίζω ότι το μηχάνημα όπως το βλέπω αξίζει τέτοια κόστη.
Ένας καινούριος δίδυμος, καλός και δυνατός βγαίνει 2-3 κατοσταρικα. Τα προσαρτήματα για τα κοσμήματα δεν είναι κάτι το εξτραβαγκαντ.
Γέρου, ρίξε την ιδέα στον κάτοχο ότι ίσως,ίσως λέω, είναι ώρα για αναβάθμιση αν δεν βγάλετε άκρη.

sanctusan
12/07/2024, 23:15
Το μοτέρ έχει ρίξει πολύ δουλειά.
Αγοράστηκε πριν χρόνια από εργαστήριο που ΣΙΓΟΥΡΑ δούλευε 8ωρες το 24ωρο για πολλά χρόνια, κάθε μέρα χωρίς να σβήσει.
Δεν έχει προβλήματα εκκίνησης, απλά κάνει φασαρία λες και έχει πρόβλημα στα ρουλεμάν και αν μπει κανένας περίεργος τροχός, παλατσάρει, το βλέπεις δεν δουλεύει ίσια.

o_gavros
12/07/2024, 23:25
Αν έχεις τον άξονα στο χέρι, τα ρουλεμάν αλλάζονται με σχετική ευκολία.
Για το παλατζαρισμα θα βρεις πολλά διαφωτιστικά βιντεα στο σωλήνα. Ψάξε bench grinder stabilisation ή κάτι παρεμφερές και θα βρεις.
Δεν αμφιβάλλω για το πόσο δουλειά μπορεί να έχει βγάλει, για αυτό τα φτιάχναν.

panavour
12/07/2024, 23:26
Υπάρχει ένα λούστρο για αργυροτεχνία (εμένα σαν δίδυμος τροχός μου φαίνεται πάνω σε πάγκο φτιαγμένο για να αποροφά τα υπολοίματα) που είναι αρκετά παλιό.
Πλέον κάνει αρκετή φασαρία και φαίνεται ότι πλέον δεν είναι τόσο σταθερό. Μου δίνει την εντύπωση πως θέσει ρουλεμάν και μια μικρή επισκευή στα καλώδια(έκανα μία πατεντούλα αλλά δεν είναι για πολύ).

Ξέρουμε κανέναν επαγγελματία που να γνωρίζει να μας κάνει τι δουλειά; Δε θέλω να παλέψω μόνος μου γιατί είναι απαγγελματικό εργαλείο και δεν είναι για να παίζουμε.

Έρχονται φωτογραφίες εντός ολίγου.

μαλλον παρε κανα καινουργιο,λιγοτερο θα σου στοιχισει.

sanctusan
13/07/2024, 02:48
Αν παρατηρήσετε ο άξονας είναι κωνικός και οι τροχοί δεν έχουν βάρος όπως οι δίδυμοι τροχοί. Παίρνει κάτι σμυριδοκύλινδρους και κετσέδες. Δεν είναι για να τροχίσεις ή να "κατεβάσεις" κάποιο υλικό αλλά για να φινίρισμα κοσμημάτων.

doctor_john
13/07/2024, 10:47
Eίναι ένα εργαλείο από την κορυφή της κατηγορίας του. Εύκολα των ~600ε.
Χαμηλά Amp, 3000rpm αντί των 2850 που έχουν οι άλλοι.
Δεν νομίζω πως θα ξεπεράσει τα 150ε η ανακατασκευή του μαζί με τα χρώμματα.

Πλέον υπάρχουν 25 εργαλειοχρώματα να διαλέξει στο πλησιέστερο χρωματοπωλείο, πανεύκολη αποβαφή - βαφή
και θα έχει την bentley που αγόρασε μικρός καινούρια.

οχι κάποιο αποκύημα οικονομίας για να κάνουμε την δουλίτσα μας οι καημένοι..

υγ: αν την βάψετε να σας κάνω μια μικρή μάσκα το λογότυπο της να το βάλετε με φυλλαράκι ασήμι ή χρυσό :beer:

sanctusan
14/07/2024, 02:07
Διαβάζοντας το thread η ιδιοκτήτρια, θέλει να το κάνουμε παρέα.(δεν ακούστηκε καλά αυτό)
Δεν υπάρχει βιασύνη να γίνει άμεσα διότι είναι πλήρως λειτουργικό.

Ρουλεμάν
Καθαριότητα
Βάψιμο
Στο καλώδιο μια επισκευή (έχει κοπεί αυτό το "δεν ξέρω πως το λένε" που είναι πιο σκληρό όταν φεύγει το καλώδιο από τη συσκευή) Αυτό που έβαλα στη φώτο αλλά από τη μεριά της συσκευής.
454449

Doctor ρίξε τα φώτα σου για χρώμα και κάνε πιο σταράτο αυτό ''σας κάνω μια μικρή μάσκα το λογότυπο της να το βάλετε με φυλλαράκι ασήμι ή χρυσό''.

o_gavros
14/07/2024, 07:00
Ένα καινούργιο φις σου λύνει κάθε θέμα με το καλώδιο. Αυτό που κυκλωσες είναι προστασία κατά του τσακισματος (όχι του δκουσ,του καλωδίου). Πάρε δύο για να αλλάξεις και τη μεριά προς το μηχάνημα. Ή βάλε θερμοσυστελλομενο.
Σεβασμό και προσοχή στην αφαίρεση βιδων κι όλα καλά θα πάνε.

doctor_john
14/07/2024, 10:00
Καλημέρα! σορυ Τζων δεν είχα δει το μήνυμά σου.
Είναι καλό εργαλείο, με άλλες προδιαγραφές από τα σημερινά.

Από την στιγμή που δεν έχει αλλάξει η τεχνολογία τους, κάνω συγκρίσεις..
Αν βρει η φίλη σου κάποιον που της αρέσει περισσότερο, ναι να δούμε αν δείχνει κατάλληλος για επαγγελματία.
Αν της αρέσει, έχει μεγαλύτερη ποιότητα και κόστος ανακατασκευής όσο ένας οικονομικός.

Επιμένω για τεχνικό, οι άνθρωποι είναι ειδικευμένοι, έχουν εργαλεία και υλικά που δεν έχουμε, το έχουν κάνει πολλές φορές.
Ένα εργαλείο που δεν έκανε κιχ για 30 χρόνια, δεν το μπαλώνεις να συνεχίσει, αν γίνεται το κάνεις καινούριο.

χρώματα έχει να κάνει τι απολαμβάνει, δεν την ενοχλεί.

454452

αυτά βρήκα στο πρώτο κατάστημα που μπήκα, δεν τους λείπει ποιότητα, υπάρχουν και καλύτερα.
Μου άρεσε το ελαφρύ μωβ και λειτούργησε καλά, ήσυχο, φωτεινό, πολύ καλύτερη διάθεση στο χώρο.

Η μάσκα που λέω είναι ένα μικρό αυτοκόλλητο με τρύπα το λογότυπο, βάζεις λίγη κόλλα και το χρώμα που σου αρέσει. Πολύ εύκολο.

mp-giorgos
14/07/2024, 10:23
Το μοτερ ειναι μαρκας vem, λογικα θελει ρουλεμαν και ενα ελεγχο στο καλωδιο.Ενδεχεται να εχει κανει ζημια στη φωλια των ρουλεμαν στα ''καπακια'' δεξια αριστερα. Δεν ειναι δυσκολη δουλεια αλλα θελει και καποιες γνωσεις για να μη γινει ζημια, γι'αυτο καλο ειναι να παει σε τεχνικο που επισκευαζει συντηρει ηλεκτρικα εργαλεια και μοτερ.

Tallyban
14/07/2024, 21:43
Τον ίδιο έχω,και στη μισή ώρα (περιστασιακή χρήση)λειτουργία ζεματαει το καβούκι,απορώ πως αυτός άντεξε τόσα χρόνια.
Λογικα το/τα ρουλεμάν είναι.

sanctusan
01/08/2024, 10:03
Τον ίδιο έχω,και στη μισή ώρα (περιστασιακή χρήση)λειτουργία ζεματαει το καβούκι,απορώ πως αυτός άντεξε τόσα χρόνια.
Λογικα το/τα ρουλεμάν είναι.

Ζεμάταει το καβούκι κανονικά, αλλά δουλεύει ώρες ασταμάτητα και χωρίς πρόβλημα.
Δε ξέρω αν θα έπρεπε ή όχι αλλά τα τελευταία 5 χρόνια που το έχει η τελευταία ιδιοκτήτρια, έτσι δουλεύει.

sanctusan
01/08/2024, 10:29
Χθες άρχισαν τα πειράματα, το έκανα βίδες με βάση κάποια βίντεο που είδα στο σωλήνα.

Δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε πολύπλοκο.

Τα ρουλεμαν θέλουν σίγουρα αλλαγή.
Μέσα είχε πολύ βρώμα που έμοιαζε σαν anti-seize πάστα τρεγμένη σε όλα τα τοιχώματα και παντού. Φαντάζομαι είναι η φθορά του μετάλλου με το γράσο που έτρεξε από τις θερμοκρασίες.

Μερικές ερωτήσεις.

1. Πως να το πλύνω αυτό το πράγμα; (Μιλάω για το μοτέρ, τα καβούκια είναι εύκολο να πλυθούν) Φαντάζομαι κάποιο σπρει.

2. Ο άξονας έχει κάποιες σκουριές πάνω στο κύλινδρο εκεί που περνάει μέσα στο μοτέρ(δεν ξέρω πως λέγεται, προσπαθώ να το περιγράψω). Στα βιντεο επισκευής βλέπω ότι το τρίβουν λίγο για να φύγει η σκουριά, εσείς τι λέτε;

3. Κάτι που δεν είχα ξαναδεί είναι πως τα ρουλεμαν μπαίνουν στον άξονα, και δεν τερματίζουν σε κάποια «πατούρα» του άξονα αλλά προηγείται ένα χάλκινο δαχτυλίδι. Τι παίζει εδώ;

mp-giorgos
01/08/2024, 16:58
Για πλυσιμο της περιεληξης θες κατι σαν αυτο https://www.kalochem.gr/product/2164/%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%B1%CE%B9%CE%B8%CF%85%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE% BF

doctor_john
01/08/2024, 17:06
Για όλα τα άλλα θα σου πει ο Τζων που σε έβαλε να το ανοίξεις :lol:

sanctusan
01/08/2024, 17:27
Για πλυσιμο της περιεληξης θες κατι σαν αυτο https://www.kalochem.gr/product/2164/%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%BF%CE%B1%CE%B9%CE%B8%CF%85%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE% BF

Περιχύνω όπως ο πάρακάτω ή τρίβω και με κάποιο τρόπο;

Σωστή συντήρηση και αλλαγή ρουλεμάν σε ηλεκτρομοτέρ. Μάθε όλα τα μυστικά!
(https://www.youtube.com/watch?v=QX7osyFigWk)

sanctusan
01/08/2024, 17:28
Για όλα τα άλλα θα σου πει ο Τζων που σε έβαλε να το ανοίξεις :lol:

Μοιράσου μαζί μας το χαβαλέ και τις γνώσεις σου :beer:

mp-giorgos
01/08/2024, 17:39
Κανονικα το βαζεις σε πιστολι με δοχειο και το ψεκαζεις με αερα αλλα το κομπρεσερ του αερα πρεπει να εχει αφυγραντη, και σε σημεια δυσκολα χρησιμοποιεις πινελο και αφου πλυθει πρεπει να στεγνωσει πριν το κλεισουμε.Τα ρουλεμαν μπορεις να τα ζεστανεις λιγο μονο το εσωτερικο δακτυλιδι, με φλογιστρο.

doctor_john
01/08/2024, 18:13
Μοιράσου μαζί μας το χαβαλέ και τις γνώσεις σου :beer:

Παρεξήγησες, δεν έχω αντίστοιχη εμπειρία, τα πάω σε μηχανουργείο. :D

sanctusan
01/08/2024, 18:23
...

Μερικές ερωτήσεις.

...

2. Ο άξονας έχει κάποιες σκουριές πάνω στο κύλινδρο εκεί που περνάει μέσα στο μοτέρ(δεν ξέρω πως λέγεται, προσπαθώ να το περιγράψω). Στα βιντεο επισκευής βλέπω ότι το τρίβουν λίγο για να φύγει η σκουριά, εσείς τι λέτε;

3. Κάτι που δεν είχα ξαναδεί είναι πως τα ρουλεμαν μπαίνουν στον άξονα, και δεν τερματίζουν σε κάποια «πατούρα» του άξονα αλλά προηγείται ένα χάλκινο δαχτυλίδι. Τι παίζει εδώ;

Επιστρέφω με φωτογραφικό υλικό

2.Ο κύλινδρος και ο άξονας έχουν σκουριές.

Να τρίψω;
Να τα περάσω και κάποιο λυπαντικό για να μην ξανασκουριάσουν άμεσα;

454964

3. Το χάλκινο δαχτυλίδι που ήταν σφηνομένο ανάμεσα στο ρουλεμάν και τη πατούρα.

Να το αντικαταστήσω;
Πως λέγεται και τι χρήση έχει;

454965

Τα φώτα σας παρακαλώ!!!

sanctusan
01/08/2024, 18:23
Παρεξήγησες, δεν έχω αντίστοιχη εμπειρία, τα πάω σε μηχανουργείο. :D

Και ο χαβαλές μόνος του μας κάνει :lol:

o_gavros
01/08/2024, 18:42
Εγώ δε ξζερω απαφτα,μη μανακαταβετ

doctor_john
01/08/2024, 19:02
Ξέρει και δεν λέει!

τα ίδια μοτέρ έχουν λίγο μεγαλύτερα (20Hp 350kg)

sanctusan
01/08/2024, 19:10
Εγώ δε ξζερω απαφτα,μη μανακαταβετ

Μίλα ρε μ00νί, επισκευάζεις τα μοτέρ σαν σωστός μάστορας ή μόνο λαδώνεις τα πόμολα;

sanctusan
01/08/2024, 19:23
Κανονικα το βαζεις σε πιστολι με δοχειο και το ψεκαζεις με αερα αλλα το κομπρεσερ του αερα πρεπει να εχει αφυγραντη, και σε σημεια δυσκολα χρησιμοποιεις πινελο και αφου πλυθει πρεπει να στεγνωσει πριν το κλεισουμε.Τα ρουλεμαν μπορεις να τα ζεστανεις λιγο μονο το εσωτερικο δακτυλιδι, με φλογιστρο.

Αν το βάλω σε έναν καλά πλυμένο ψεκαστήρα που ανεβάζει κάποια πίεση με τρόμπα; Θεωρείς ότι θα κάνω δουλειά;
Επίσης σκέφτομαι να βάλω στη κατάψηξη τον άξονα αντί να ζεστάνω το ρουλεμάν

mp-giorgos
01/08/2024, 19:34
Το κανεις και με τον ψεκαστηρα. Αν βαλεις το ροτορα στην καταψηξη, θα κρατησει υγρασια και αργοτερα θα βγαλει σκουριες. Το ζεσταμα ειναι για να μπει πιο ευκολα.

mp-giorgos
01/08/2024, 19:44
Επιστρέφω με φωτογραφικό υλικό

2.Ο κύλινδρος και ο άξονας έχουν σκουριές.

Να τρίψω;
Να τα περάσω και κάποιο λυπαντικό για να μην ξανασκουριάσουν άμεσα;

454964

3. Το χάλκινο δαχτυλίδι που ήταν σφηνομένο ανάμεσα στο ρουλεμάν και τη πατούρα.

Να το αντικαταστήσω;
Πως λέγεται και τι χρήση έχει;

454965

Τα φώτα σας παρακαλώ!!!

Το ροτορα αν θες καθαρισε τον με λιγο γυαλοχαρτο και αν εχεις ριξε λιγο σπρευ βερνικι, κι'ετσι να το αφησεις δεν παθαινει τιποτα.Το δακτυλιδι βαζεις το ιδιο, τα ρουλεμαν αλλαξε με κανα Γιαπονεζικο και δες αν γραφει στοιχεια πανω να παρεις ιδια.

sanctusan
01/08/2024, 19:52
Το ροτορα αν θες καθαρισε τον με λιγο γυαλοχαρτο και αν εχεις ριξε λιγο σπρευ βερνικι, κι'ετσι να το αφησεις δεν παθαινει τιποτα.Το δακτυλιδι βαζεις το ιδιο, τα ρουλεμαν αλλαξε με κανα Γιαπονεζικο και δες αν γραφει στοιχεια πανω να παρεις ιδια.

Φαίνεται να ξέρεις, σε ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Αυτά τα δαχτυλίδια πού μπορώ να τα βρώ γιατί το ένα είναι τσαλακωμένο;

Για ρουλεμάν έχω στάνταρ τεχνική, τα παίρνω στο χέρι και πάω στo Δονούπογλου να πάρω. Αν και τα συγκεκριμένα είναι Koyo άρα μάλλον κάποια στιγμή έχει ξαναμπεί χέρι.

mp-giorgos
01/08/2024, 19:56
Αφου θα πας στον Δονουπογλου, ρωτα εκει, ρωτα το Λαζαρο.

sanctusan
06/08/2024, 02:34

Έψαξα στην Σπύρου Πάτση σε μαγαζιά με χημικά και καθαριστικά. Βρήκα αυτό που λες αλλά και στα 2 μαγαζιά μου πρότειναν να μην το πάρω. Είναι πλήρως τοξικό για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον, είναι απαγορευμένο από την Ε.Ε. και χρησιμοποιείται (κακώς) σε βαριά βιομηχανία και υπό τάση γιατί είναι από τα λίγα μη εύφλεκτα. Μου έδειξαν τον ήπιο αντικαταστάτη του σε υγρό και σε σπρει. Διάλεξα το σπρει, με αυτό τον τρόπο αποφεύγω τα υπολείμματα και τις υγρασίες που μπορεί να έχει ένας ψεκαστήρας.

455059

455060

Τι λέτε; Να τα βάλω;

……
χρώματα έχει να κάνει τι απολαμβάνει, δεν την ενοχλεί.

454452

αυτά βρήκα στο πρώτο κατάστημα που μπήκα, δεν τους λείπει ποιότητα, υπάρχουν και καλύτερα.
Μου άρεσε το ελαφρύ μωβ και λειτούργησε καλά, ήσυχο, φωτεινό, πολύ καλύτερη διάθεση στο χώρο.

Η μάσκα που λέω είναι ένα μικρό αυτοκόλλητο με τρύπα το λογότυπο, βάζεις λίγη κόλλα και το χρώμα που σου αρέσει. Πολύ εύκολο.

Άρα λες να ψάξω οποιοδήποτε σφυρήλατο χρώμα μου αρέσει, δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο χρώμα με μεγάλες αντοχές για εργαλεία, απλά έχει την αίσθηση του σφυρήλατου; Σωστά;

Αυτό με τη μάσκα, ακόμα δεν κατάλαβα τι είναι, αλλά ακούγεται ενδιαφέρον, μπας και πιούμε και τον καφέ που λέγαμε.

Αφου θα πας στον Δονουπογλου, ρωτα εκει, ρωτα το Λαζαρο.

Ρουλεμάν πήραμε, το χάλκινο δακτυλίδι δεν το βρήκα, ο Δονούπογλου δεν είχε ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Θα το κατασκευάσει η καλητέχνιδα από σύρμα χαλκού, ούτως η άλλως αυτή είναι η δουλειά της, δακτυλίδια και κοσμήματα.

Το μοτέρ δείχνει σε καλή κατάσταση για τα χρόνο του.

455061

455062

Έχει και μια βίδα που δείχνει ότι μπορώ να αφαιρέσω το στάτορα από μέσα ώστε να το καθαρίσω καλύτερα αλλά δεν ξέρω αν έχει νόημα. Σίγουρα θα με βοηθήσει να το βάψω χωρίς πρόβλημα.

Spam

Το ροζ πόνι τι σας λέει;

doctor_john
06/08/2024, 08:32
μονόκερος είναι...

sanctusan
06/08/2024, 13:39
μονόκερος είναι...

Είναι φιγούρα από το παιδικό My little Pony

mp-giorgos
06/08/2024, 15:28
Επειδη ο ροτορας εχει σκουρια, καλο θα ηταν να πλυνεις το στατορα πιο πολυ για τυχον υγρασιες, χρησιμοποιησε το σπρευ που πηρες και ριξε και μεσα στα λουκια στα κενα που αφηνουν τα συρματα. Το δακτυλιδι ειναι χαλκινο ή μπρουτζινο(ισως ανθρακουχος μπρουτζος)?

sanctusan
06/08/2024, 15:37
Επειδη ο ροτορας εχει σκουρια, καλο θα ηταν να πλυνεις το στατορα πιο πολυ για τυχον υγρασιες, χρησιμοποιησε το σπρευ που πηρες και ριξε και μεσα στα λουκια στα κενα που αφηνουν τα συρματα. Το δακτυλιδι ειναι χαλκινο ή μπρουτζινο(ισως ανθρακουχος μπρουτζος)?

Το δαχτυλίδι είναι χάλκινο. Δεν ξέρω αν είναι καποιο συγκεκριμένο κράμα, αλλά είναι χαλκός.
Με τα λεγόμενα όσων το είδαν και με βάση το χρώμα του, μοιάζει χαλκός.

mp-giorgos
06/08/2024, 17:31
Το δαχτυλίδι είναι χάλκινο. Δεν ξέρω αν είναι καποιο συγκεκριμένο κράμα, αλλά είναι χαλκός.
Με τα λεγόμενα όσων το είδαν και με βάση το χρώμα του, μοιάζει χαλκός.

Καλησπερα, ο χαλκος ειναι σχετικα μαλακο μεταλλο και δεν μου εχει τυχει ποτε να βρω σε μοτερ τετοιο δακτυλιδι, αν και τα μοτερ που συντηρω ειναι πιο μεγαλα σε ισχυ και σε διαφορετικες εφαρμογες.Αφου ο κατασκευαστης εχει χρησιμοποιησει τετοιο δακτυλιδι, τετοιο πρεπει να ξαναμπει.

doctor_john
06/08/2024, 18:43
Εύκολο άρθρο για τις διαφορές τους:

Brass Vs Bronze Vs Copper:
(https://gr.sstmachinery.com/news/brass-vs-bronze-vs-copper-57714079.html)Ορείχαλκος Vs Χάλκινος Vs Χαλκός

Είναι φιγούρα από το παιδικό My little Pony

μονόκερος λέμεε..

o_gavros
07/08/2024, 16:48
το δαχτυλιδι, αν ειναι σκληρο κι οχι ευπλαστο σαν χαλκος μονοκλωνου καλωδιου, ισως ςιναι εκει βαλμενο ως ασφαλεια αξονα. Υποθετω για να μενει στη θεσητ το ρουλεμαν. Ενιοτε ισως φωλιαζει και σε καποια μικρη εγκοπη επι του αξονος.

παραδειγματα ασφαλειων αξονωνε:

455087

455089

455088

υγ: και τι καταλαβες που το κανες Μονη καλλιγραφια το μηχάνημα;

mp-giorgos
07/08/2024, 17:04
Τα δακτυλιδια αν ειναι χαλκινα, ισως ειναι θρος και σαφως δεν ειναι ασφαλειες.

o_gavros
07/08/2024, 17:11
ναι παιζει κι αυτο.
εν ειδη wear ring, για να βλεπεις αν ή ποσο ειναι φθαρμενο

sanctusan
07/08/2024, 18:17
Σίγουρα δεν είναι ασφάλειες.
Είναι σαν αυτό που είπες, χαλκος μονόκλονου καλωδίου.
Ίσως λίγο πιο σκληρό

sanctusan
07/08/2024, 18:18
υγ: και τι καταλαβες που το κανες Μονη καλλιγραφια το μηχάνημα;

Ε ζόμπι, θα σου τι γκ@μίσω τι μπουφάν

sanctusan
07/08/2024, 18:21
ναι παιζει κι αυτο.
εν ειδη wear ring, για να βλεπεις αν ή ποσο ειναι φθαρμενο

wear what?

Τα δακτυλιδια αν ειναι χαλκινα, ισως ειναι θρος και σαφως δεν ειναι ασφαλειες.

θρος τι;

Το μυαλό μου μέσα με αυτά που ασχολούμε όταν δεν ξέρω καλά.
Θα το καταφέρω, αλλά με έχει μπερδέψει η λαλακία.

mp-giorgos
07/08/2024, 18:37
Μπαινουν δεξια αριστερα και δεν αφηνουν το ροτορα να ερχεται σε επαφη με τα καπακια του μοτερ, επειδη ειναι μαλακο μεταλλο φθειρονται αυτα.Κατι σαν στοπ.

o_gavros
07/08/2024, 18:39
και να μη κοντρρραρεις

mp-giorgos
07/08/2024, 18:51
Μέτρα διαστασεις μην τυχον εχω κανενα δακτυλιδι πιο μεγαλο, να το πας μηχανουργειο και να σου φτιαξει, εχω καποια πιο χοντρα.

sanctusan
07/08/2024, 18:58
Μπαινουν δεξια αριστερα και δεν αφηνουν το ροτορα να ερχεται σε επαφη με τα καπακια του μοτερ, επειδη ειναι μαλακο μεταλλο φθειρονται αυτα.Κατι σαν στοπ.

Κάπως έτσι, αλλά το ανάποδο.

455093

Στο μπλε βελάκι είναι πατούρα του ρότορα για το ρολεμάν.
Και έχουμε
Πρώτα την πατούρα
Μπαίνει το δαχτυλίδι
Και μετά το ρουλεμάν
Δεν έχει κανένα σημείο τριβής ή κάτι τέτοιο, απλά πατάει πάνω του το ρουλεμάν

Στο κόκκινο βελάκι δεν είχε τίποτα, απλά μια εσοχή, ούτε ασφάλεια ούτε τίποτα.

sanctusan
07/08/2024, 18:59
Μέτρα διαστασεις μην τυχον εχω κανενα δακτυλιδι πιο μεγαλο, να το πας μηχανουργειο και να σου φτιαξει, εχω καποια πιο χοντρα.

1.2mm με το μικρόμετρο

sanctusan
07/08/2024, 18:59
και να μη κοντρρραρεις

Και τι νάκανα;

mp-giorgos
07/08/2024, 19:07
Εκτος απο το παχος, μετρα τη διαμετρο του αξονα στο σημειο που μπαινει το δακτυλιδι και την εξωτερικη διαμετρο απο το καλο δακτυλιδι.Τα ρουλεμαν μπαινουν πανω στο ροτορα και μετα τα πλαινα καπακια ή μπαινουν πρωτα τα καπακια μετα τα δακτυλιδια και μετα τα ρουλεμαν?

o_gavros
07/08/2024, 19:29
αν το δαχτυλίδι παρεμβάλλεται της πατουρας και του ρουλεμάν, τότε κάνει τον αποστάτη (κι ας μην κατανοώ γιατί να χρειάζεται). Ίσως επιλεξανε χάλκινο για πιο απτή παρατήρηση της φθοράς; ποιος ξέρει πόσα χέρια έχουνε πέσει πάνω του
αν όμως έμπαινε στην εγκοπή που δείχνει το κόκκινο βελάκι, εγώ θα το σκεφτόμουν ως ασφαλεια,στοπ αν προτιμάς για το ρουλεμάν. Βέβαια, αν ήταν ασφαλεια δε θα ήταν χάλκινη αλλά σιδερένια στη χειρότερη.
Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι ισχύει εδώ.
ίσως ο προηγούμενος να μην σκέφτηκε ποτέ να του βάλει μια σωστή ασφάλεια άξονα. η εγκοπή εκεί πάντως, μαρτυράει ασφάλεια. τώρα γιατι δεν είχε, άλλο καπέλο.

stefanos
07/08/2024, 20:08
Μου θυμίζει τις πατέντες μου ,δεν βρίσκω σωστό ρουλεμάν, είναι στενότερο και παίζει ο άξονας μαζί με το ρουλεμάν στη φωλιά κάτσε να βάλω ένα συρματάκι.
Παίζει βέβαια να είναι εκεί για να προφορτιζει ελαφρά το ρουλεμάν να πάρει τον εγκάρσιο τζόγο του.

sanctusan
07/08/2024, 21:24
Εκτος απο το παχος, μετρα τη διαμετρο του αξονα στο σημειο που μπαινει το δακτυλιδι και την εξωτερικη διαμετρο απο το καλο δακτυλιδι.Τα ρουλεμαν μπαινουν πανω στο ροτορα και μετα τα πλαινα καπακια ή μπαινουν πρωτα τα καπακια μετα τα δακτυλιδια και μετα τα ρουλεμαν?

Η πατούρα 24mm με υφή από τόρνο, φαίνονται οι γραμμές πάνω του.

Το δαχτυλίδι πατάει στη πατούρα με 22mm και με υφή τόρνου, επίσης φαίνονται οι γραμμές.

Το ρουλεμάν στα 22mm με γυαλιστερή υφή κρατάει σφηνομένο το δαχτυλίδι.

455094

Τα καπάκια μπαίνουν μετά και δεν έχουν καμία επαφή με το δαχτυλίδι.

sanctusan
07/08/2024, 21:30
Μου θυμίζει τις πατέντες μου ,δεν βρίσκω σωστό ρουλεμάν, είναι στενότερο και παίζει ο άξονας μαζί με το ρουλεμάν στη φωλιά κάτσε να βάλω ένα συρματάκι.
Παίζει βέβαια να είναι εκεί για να προφορτιζει ελαφρά το ρουλεμάν να πάρει τον εγκάρσιο τζόγο του.

Το σκέφτηκα και αυτό, μήπως δεν εβρησκαν ρουλεμάν και "μπάλωσαν" με χάλκινο σύρμα.

doctor_john
07/08/2024, 22:38
Tι δουλειά κάνει;
έτσι όπως το δείχνεις μοιάζει με αποστάτη απο μαλακό μέταλλο που πατάει με το σφίξιμο των καπακιών.
Αν βλέπεις πως είναι απο χαλκό συμφωνεί.

πολύ πιθανά το φτιάχνεις και μόνος

μετράς 1.2mm με το μικρόμετρο* σε δέκατα αυτό που είχε; ενα παραπάνω χρειάζεσαι για νέο.

* θα περίμενε κάποιος πως το μικρόμετρο θα ήταν πιο λεπτομερές..

mp-giorgos
07/08/2024, 23:04
Μαλλον αποστατες ειναι που μπορουν να φτιαχτουν και απο αλουμινιο και απο μπρουτζο. Ισως δεν εβρισκαν τα ιδια ρουλεμαν.

sanctusan
10/08/2024, 16:33
Εδώ είμαι πάλι

Μπήκαν χειροποίητα ασημένια δαχτυλίδια και καινούργια ρουλεμάν, επίσης πέρασα το ρότορα σπρει βερνίκι υψηλής θερμοκρασίας.

455122

455123

Τον στάτορα τον έβγαλα από το άλλο καπάκι και έχουν ήδη τριφτεί κι περαστεί βερνίκι ώστε να βαφτεί αύριο.

455124

sanctusan
10/08/2024, 16:37
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον mp-giorgos που του ζήτησα βοήθεια, με έβαλε στο μαγαζί που δουλεύει, μου έδειξε πράγματα και στο τέλος έκανα άλλη μια φοβερή γνωριμία μέσα από το forum.

Ευχαριστώ Γιώργο!!!

sanctusan
10/08/2024, 16:40
Βλέπω μερικούς που λούζουν το στατορα με βερνίκι, ξέρετε αν το σπρει θερμοκρασία η ψηλών θερμοκρασιών κάνει;

mp-giorgos
10/08/2024, 17:08
Βλέπω μερικούς που λούζουν το στατορα με βερνίκι, ξέρετε αν το σπρει θερμοκρασία η ψηλών θερμοκρασιών κάνει;

Δεν κανει, υπαρχει βερνικι συντηρησης για περιελιξεις. coil (https://www.coil.gr/)

Με το καλωδιο τι εκανες?

mp-giorgos
10/08/2024, 17:22
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον mp-giorgos που του ζήτησα βοήθεια, με έβαλε στο μαγαζί που δουλεύει, μου έδειξε πράγματα και στο τέλος έκανα άλλη μια φοβερή γνωριμία μέσα από το forum.

Ευχαριστώ Γιώργο!!!

Εγω μπορω να πω οτι γνωρισα ενα πολυ καλο και ευγενικο ατομο και επειδη συζηταγαμε διαφορα, ξεχασαμε το μοτερ....

sanctusan
10/08/2024, 17:47
Δεν κανει, υπαρχει βερνικι συντηρησης για περιελιξεις. coil (https://www.coil.gr/)

Με το καλωδιο τι εκανες?

Για το καλώδιο βρήκα κάτι, δεν ξέρω πως λέγεται αλλά επειδή έχει περάσει ο καιρός, πρέπει να δέσω το μοτέρ και αυτό θα το φτιάχνω αργότερα.

JNP
11/08/2024, 08:43

Με το καλωδιο τι εκανες?

Μπράβο για την πληροφορία,δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοια υλικά.

sanctusan
13/08/2024, 14:39
Έτοιμο το εργαλείο!!!

Συνοπτικά οι δουλειές που έγιναν.

1. Καινούργια ρουλεμάν και καινούργιοι αποστάτες
2. Καθάρισμα του στάτορα
3. Γυάλισμα το ρότορα και πέρασμα ένα λεπτό φίλμ από βερνίκι θερμοκρασίας
4. Αλλαγή πυκνωτή
5. Αλλάγή κουμπιού ON/OFF
6. Βάψιμο με πλήρη αποτυχία :lol: :lol: :lol:
7. Αλλαγή το σκληρό σημείο στο καλώδιο που εισέρχεται στη συσκευή

Όλα πήγα καλά και με σχετική ευκολία. Εκτός από το κωλόχρωμα που δεν κατάφερα να το δουλεψω σωστά.
Επεσα μέσα στην αλλαγή ρουλεμάν, είναι λες και μπήκε στο mute.

Αυτά που έπρεπε να γίνουν αλλά δεν υπήρχε χρόνος

1. Λούσιμο το στάτορα με βερνίκι πηνίων
2. Αντικατάσταση ένα μεταλλικό πλακάκι για αισθητικούς λόγους
3. Καινούργια grover στις ντίζες που δένουν το καβούκι
4. Τα pin που συνδέουν τα καλώδια με το το διακόπτη

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις γνώσεις και την όρεξη.
Ιδιαιτέρως τον mp-giorgos και τον doctor_john

Θα ανεβάσω και μερικές φωτογραφίες σε λίγο.

sanctusan
13/08/2024, 17:44
Εδώ βλέπουμε την ιδιοκτήτρια που την έχω χώσει να κάνει τις συνδέσεις στο διακόπτη γιατί είχα αρχίσει να ψέλνω όλη τη καινή διαθήκη και γενικά τα πάει καλά με τις λεπτοδουλειές λογω επαγγέλματος

455161

Εδώ βλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα

455160

455159

Και τέλος, ένα κόσμημα που έφτιαξε τάκα-τάκα από 2 αποστάτες που δεν ταίριαζαν στην επισκευή.

455163

JNP
14/08/2024, 18:45
Το χρώμα έγινε ότι πρέπει για κάγκελα,
μόνο χτυπητό δεν έγινε!:nono:
Και το πινέλο θέλει μαστοριά...:D
Όμως του δώσατε πολύ ζωή με αυτή την περιποίηση,ελπίζω να δουλεύει χωρίς κραδασμούς τώρα.
Έχω την εντύπωση ότι έχω το αδερφάκι του τροχου σε πράσινο χρώμα χτυπητό αλλά με στρογγυλές πέτρες,αγορασμενο στην Αθηνάς περίπου το 1990,DDR φυσικά και αθάνατο!

doctor_john
14/08/2024, 19:21
το τρεξε στη μοστρα ε; τώρα το είδα :plaf:

sanctusan
15/08/2024, 20:32
Το έτρεξε στη μόστρα;
Έτρεξε παντού. Το άφηνα να σφίξει, γινόταν σαν τσίχλα, το αραίωνα γινόταν νερό.
Πάντως έγινε καλύτερο από πριν και δουλεύει πολύ καλύτερα!

JNP
16/08/2024, 08:04
Ίσως η πυκνότητα της μπογιάς δεν ήταν η σωστή.
Δεν πειράζει καθόλου , πέραν της πλάκας που κάνουμε.
Σημασία έχει ότι με την όλη περιποίηση θα παρέχει υπηρεσία για πάρα πολλά χρόνια.
Ο δικός μου είναι απειραχτος στη βάση του 40 χρόνια λόγω ερασιτεχνικής χρήσης.
Δυστυχώς τώρα χρειάζομαι περισσότερο έναν τέτοιο γυαλισματος,κοιτάω στο διαδίκτυο και οι εξίσου καλοί είναι στα 1000-1500 ευρώ συν μεταφορικά! Υπάρχουν πλέον καταπληκτικά υλικά γυαλισματος αλλά θες και άριστο τροχό.
https://youtu.be/n_K6cqCrWyI?si=lwkA6-MKWRimPutP

doctor_john
16/08/2024, 08:48
Δεν φταις εσύ Gionanni, ο εμποροράπτης που σου έδωσε νέφτι..

JNP
16/08/2024, 09:24
Δεν φταις εσύ Gionanni, ο εμποροράπτης που σου έδωσε νέφτι..

Νέφτι;
Νομίζω αραιωνεται με το white spirit.
Αστάρι μετάλλου περάστηκε πριν το χρώμα;

doctor_john
16/08/2024, 13:27
Είναι πολύ "σκληρά" για τα στοιχεία που έχουν τα σύγχρονα βερνικοχρώματα.
Αυτό που λέει ο sanctusan το άφηνα να σφίξει, το αραίωνα κ.λπ. είναι περισσότερο αντίδραση μεταξύ των υλικών.

Στην θερμοκρασία που τα αναμείγνυε δεν θα είχε ποτέ "ισορροπία" στο σημείο που βόλευε τον ίδιο.
Η "ισορροπία" που πετύχαινε ήταν σφικτό όταν κάθονταν τα υλικά και αραιό όταν τα ανακάτευε..

Είναι πολύ καλύτερα τέτοιου τύπου χρώματα με ακρυλικά διαλυτικά, στεγνώνουν πολύ καλύτερα χωρίς
κατάλοιπα και μηχανικές αντιδράσεις.

silkman
17/08/2024, 02:52
Βασικα για τετοιες δουλειες παιρνεις χρωμα σε σπρευ και γινεται αψογο.

Ταπεινη μου αποψη παντα.

doctor_john
17/08/2024, 09:23
Δεν βρίσκεις τα συγκεκριμένα για να πετύχεις αντοχή. Θα βρείς να το κάνεις ωραίο αλλά όχι αυτά.

H ποιότητα των σφυρήλατων στην εμφάνιση, πλέον υπάρχει στα special effects της motip.
Πολύ καλή πρόσφυση (τσεκ σε γυαλί) αλλά χωρίς την δομή που έχουν τα σφυρήλατα.
Για να πετύχαινε πχ το ίδιο πάχος ο sanctusan θα έριχνε ένα ολόκληρο σπρέυ σε στρώσεις ανα 10'
~230ml -> 15-17 στρώσεις :D

Είναι ωραία εποχή για χομπίστες, βρίσκεις υλικά να κάνεις θαύματα.
Ένα την φορά είναι το μυστικό :lol:

sanctusan
17/08/2024, 14:18
Πραγματικά δεν πειράζει.
Η μαστόρισα υπερευχαριστημένη και εγώ κομπλέ, γιατί έγινε το πρακτικό κομμάτι σωστά και το XP ανέβηκε Level, αφού είδα κάτι καινούργιο.