Σύνδεση

View Full Version : fz6 check engine light

fz600
29/07/2024, 05:30
Καλημέρα παιδιά.
Άναψε την Πέμπτη πρωί με το σφάλμα 46, όταν πήγαινα για δουλειά, και το απόγευμα η μπαταρία ήταν γονατισμένη δεν μιζάριζε, εντομεταξύ προσπάθησα να σβήσω το σφάλμα με το kill swich και δεν έσβηνε...την φορτίζω κανά 9ωρο και τα χαράματα Παρασκευή πριν πάω για δουλειά την βάζω, όλα οκ και το σφάλμα έσβησε μόνο του. Σάββατο όλα οκ, και Κυριακή 28/7 ξανά άναψε ενώ οδηγούσα, μετά από 2,5 ώρες μιζάρω όλα οκ, στην πορεία όμως η μπαταρία αποφορτίστηκε και το μηχανάκι άρχισε να μπερδεύει σαν να μην έχει βενζίνα, ήμουν σε κατηφόρα με νεκρά και έσβηνε, έβαζα ταχύτητα ξανά έπερνε αλλά για να μην σβήσει , έπρεπε να πηγαίνω γκαζομένος και το μηχανάκι έκανε διακοπές...τελικά μου έσβησε κοντα στο σπίτι μου...βγάζω την μπαταρία και την μετράω, ήταν 10.80V, τωρα την φορτίζω, και θα την αφήσω κανά δυό μέρες, να δω αν κρατάει το ρεύμα...η μπαταρία είναι gs 7.5 μηνών, το επισημένω γιατί έχει λεχθεί ότι ίσως φταίει η μπαταρία, σαν πρώτη αιτία....μέσα σε 1.5 μέρα, από 12.80V έφτασε 10.80V....μπαταρία η κάποια απώλεια;:confused: (πριν ξεκινήσω μετρήσεις σε ανορθωτή και πηνία)

kostaskk
29/07/2024, 05:55
Στο μανουαλ θα λέει τι είναι το σφαλμα 46.
Λογικά πρόβλημα φόρτισης θα λέει.

Με το kill swich γιατί να σβήσει το σφάλμα? Πρώτη φορά το ακούω αυτό

Πάρε ένα κινέζικο βολτόμετρο με 4€ η πάρε ένα πολύμετρο με 10-20€ η δανείσου ενα η έστω σύνδεσε τον φορτιστή πάνω χωρίς να φορτίζει, μόνο να δείχνει τα βολτ, και μέτρησε πόσα βόλτ έχει η μπαταρία με την μηχανή να δουλεύει,(δώσε και λιγο γκαζι-στροφες)
Οτιδήποτε διαφορετικό από 14-14,5 βόλτ σημαίνει πρόβλημα

D3300
29/07/2024, 08:03
Μπαταρία-ανορθωτής-πηνία.

Bowleno
29/07/2024, 08:21
Τα συμπτώματα δείχνουν ανεπάρκεια φόρτισης, πρώτος συνήθης ένοχος ο ανορθωτής και έπονται τα πηνία.
Το είχα πάθει με το strada, έπεφτε η μπαταρία και έκανε σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο το καντράν. Ένοχος ήταν ο ανορθωτής.
Έβαλα έναν από...χονΔα και λύθηκε δια παντός.

lykourgi
29/07/2024, 16:37
Μάλλον ανορθωτής.
Πιθανόν να χρειαστείς και μπαταρία, μετά τα χουνέρια που της έκανες (διαδοχικές εκφορτίσεις).

fz600
29/07/2024, 21:49
Στο μανουαλ θα λέει τι είναι το σφαλμα 46.
Λογικά πρόβλημα φόρτισης θα λέει.

Με το kill swich γιατί να σβήσει το σφάλμα? Πρώτη φορά το ακούω αυτό

Όταν βρίσκεται σε κατάσταση διάγνωσης τα errors σβήνουν με το kill swich

fz600
29/07/2024, 22:21
Τελικά μάλλον τα πηνία παρέδωσαν πνεύμα...την μπαταρία την φόρτισα, και από της 6 το πρωί μέχρι της 14.30 έδειχνε 12.97V σίγουρα δεν είναι...μέτρησα και τον ανορθωτή της τρεις φάσεις και δείχνει εντάξει (με το αρνητικό του πολυμέτρου στο θετικό του ανορθωτή, η τιμές ήταν 7.45, 7.41,7,62, και με το θετικό του πολυμέτρου στο αρνητικό του ανορθωτή η τιμές ήταν 7,46,7,30,7,60...στην θέση ΩΜ 20Κ). Αντιθέτως τα πηνία σε δυναμική μέτρηση με τον κινητήρα σε λειτουργία στο ρελαντί, έδειξαν 23V...17V...7V...στην θέση του πολυμέτρου 200V συνεχές...και στην θέση ΩΜ 200 η τιμές ήταν 0,5..2,1..1,8 ΩΜ. Πριν κάνω της μετρήσεις, ρώτησα για γνήσιο γιαμάχα ανορθωτή, και μου είπαν 251 ευρώ:uplate:..φαντάζομε πόσο θα κάνουν τα πηνία:confused:...Εσείς τι προτείνετε, γνήσια η aftermarket; και ποιας εταιρίας;

kostaskk
29/07/2024, 23:11
Πόσα βολτ έδειχνε στην μπαταρία όταν δούλευε?
Επισκευάζονται κιολας

fz600
29/07/2024, 23:14
Πόσα βολτ έδειχνε στην μπαταρία όταν δούλευε?
Επισκευάζονται κιολας

12,50V στης 5.000 στροφές, και πριν 7 μήνες 13,50V...ενώ έπρεπε να δείχνει πάνω από 14V

fz600
29/07/2024, 23:17
Επισκευάζονται κιολας

Αξίζει για ένα τόσο ζωτικής σημασίας εξάρτημα:confused:

D3300
30/07/2024, 08:26
Αξίζει για ένα τόσο ζωτικής σημασίας εξάρτημα:confused:

Όταν μάθεις τη τιμή των γνήσιων θα αλλάξεις γνώμη.
Μια χαρά επισκευάζονται, ίσως είναι και καλύτερα από τα εργοστασιακά.

toyar
30/07/2024, 10:35
Επειδή έτυχε να αντιμετωπίσω το ίδιο θεμα αυτές τις μέρες...
Μετραγα μπαταρία πηνία και ανόρθωτη και ήταν όλα οκ.
Τελικά το πρόβλημα ήταν στην κεντρική φυσά της πλεξουδας που κουμπώνει στο ρελε της μίζας
Δεν έκανε καλη επαφή
Ρίξε κι εκεί μια ματιά και σου εύχομαι να είναι αυτο

fz600
30/07/2024, 14:30
Επειδή έτυχε να αντιμετωπίσω το ίδιο θεμα αυτές τις μέρες...
Μετραγα μπαταρία πηνία και ανόρθωτη και ήταν όλα οκ.
Τελικά το πρόβλημα ήταν στην κεντρική φυσά της πλεξουδας που κουμπώνει στο ρελε της μίζας
Δεν έκανε καλη επαφή
Ρίξε κι εκεί μια ματιά και σου εύχομαι να είναι αυτο

Σε εμένα συμβαίνει το αντίθετο, η μετρήσης που εκανα απευθειας στην μπαταρία και στα πηνία, δεν ήταν σωστές...γίνετε η κεντρική φύσα να προκαλεί όλα αυτα τα προβλήματα;

fz600
30/07/2024, 15:25
Όταν μάθεις τη τιμή των γνήσιων θα αλλάξεις γνώμη.
Μια χαρά επισκευάζονται, ίσως είναι και καλύτερα από τα εργοστασιακά.

Γνωρίζεις κάποιον ηλεκτρολόγο, με καλό feedback που κάνει αυτή την δουλειά;

toyar
30/07/2024, 16:59
Οι ωμικες των πηνίων σου δεν είναι κακές
Ξαναμετρα τάσεις στο εναλλασομενο
Επίσης μέτρα συνέχεια πηνίων με γειωση
Επίσης οι δίοδοι του ανορθωτη δε μετριούνται με ωμομετρο

fz600
30/07/2024, 17:35
Επίσης μέτρα συνέχεια πηνίων με γειωση
Επίσης οι δίοδοι του ανορθωτη δε μετριούνται με ωμομετρο

Eπειδή δεν είμαι ηλεκτρολόγος, και από ανάγκη μαθαίνω κάποια πραγματάκια μέσα από βίντεο, όταν λες, ''μέτρα συνέχεια πηνίων με γειωση'', εννοείς ο ένας ακροδέκτης του πολυμέτρου στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας, και ο άλλος στης διόδους του πηνίου; αν ναι, τότε το alarm βαρούσε στο πολύμετρο και στης τρεις διόδους....το πολύμετρο σε ποια θέση πρέπει να είναι για να μετρήσω τον ανορθωτή;

edit εχεις δίκιο, έπρεπε να μετρήσω τον ανορθωτη, στην θέση του πολυμέτρου που είναι για διόδους, αρα αύριο θα τον ξανά μετρήσω και θα τσεκάρω και της ασφάλειες

toyar
30/07/2024, 20:00
Έχεις 3 καλώδια από τα πηνία
Αυτά δεν πρέπει να βγάζουν επαφή με τη γείωση
Δλδ το τζιτζίκι να μη χτυπάει με κανένα με το πλην
Τα πηνία δεν έχουν διόδους
Μετριούνται στη φίσα του ανορθωτη όταν είναι στον αέρα
Διόδους μετράς στον ανορθωτη χωρίς τη φίσα
Ούτε εγώ είμαι φουλ ηλεκτρολογος οπότε αν κάνω λάθος καπου ας με διορθώσει κάποιος πιο σχετικος
Πάντως αν θες να ξαναμετρησεις τάση πηνίων σε λειτουργία βάλτο στο εναλασσομενο
Κοίτα κι αυτο
https://youtu.be/mn6RtpdmeQE?si=sdXMqNyiWGppHqWU

fz600
31/07/2024, 14:17
Έχεις 3 καλώδια από τα πηνία
Αυτά δεν πρέπει να βγάζουν επαφή με τη γείωση
Δλδ το τζιτζίκι να μη χτυπάει με κανένα με το πλην

την έκανα αυτή την μέτρηση, το αρνητικό του πολύμετρου στον αρνητικο πόλο, και το θετικό στην φυσέτα των πηνίων, και χτυπούσαν και τα τρία καλώδια....αυτό σημαίνει πρόβλημα στα πηνία, αν δεν κάνω λάθος

toyar
31/07/2024, 14:56
Αυτό σημαίνει ότι είναι βραχυκύκλωμενα στη γειωση
Αλλά πες το στον μάστορα σου γιατί ηλεκτρολόγος δεν είμαι και το μηχανάκι σου δεν το ξερω
Στο δικό μου δε χτυπαει

fz600
31/07/2024, 15:16
Αυτό σημαίνει ότι είναι βραχυκύκλωμενα στη γειωση
Αλλά πες το στον μάστορα σου γιατί ηλεκτρολόγος δεν είμαι και το μηχανάκι σου δεν το ξερω
Στο δικό μου δε χτυπαει

https://www.youtube.com/watch?v=0wkNVJryNTQ
Και της τέσσερις μετρήσεις που δειχνει το βιντεο, της έκανα, και μου δείχνουν ότι είμαι για πηνία...όταν σφυρίζει το πολύμετρο, σημαινει διαρροή ρεύματος.

fz600
31/07/2024, 16:50
Τα γνήσια μαμά έχουν 445....έχει βάλει κάποιος παιδιά aftermarket, να μας πει την γνώμη του απο θέμα αξιοπιστίας;

Volpad
31/07/2024, 17:36
Να βγάλεις τα πηνία και να τα πάς για περιέλιξη.

harris_x
31/07/2024, 18:00
Να βγάλεις τα πηνία και να τα πάς για περιέλιξη.

Αυτό.

fz600
31/07/2024, 19:09
Αυτό.

Σύντροχοι τα φώτα σας:a4: πείτε μου κανέναν καλό ηλεκτρολόγο που κάνει αυτή την δουλειά, γιατί είμαι σε νησί

toyar
31/07/2024, 19:24
Εγώ θα έκανα μία ερώτηση σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο
Με κάποιον θα συνεργαζονται

fz600
01/08/2024, 15:14
Παρήγγειλα τα γνήσια από Σπηλιώτη, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, μία παροιμία λέει, το φτηνό το πληρώνεις δυό φορές....σε 15 εργάσιμες έρχονται από Ολλανδία...σας ευχαριστώ όλους για τα σχολιά σας, καλή συνέχεια και καλές διακοπές!

Nikos77
01/08/2024, 21:31
Συνήθως με 150 ευρώ περιελιξη έξω δίνουν και δύο χρόνια εγγύηση οπότε δεν είναι πάντα σωστή η παροιμία το φτηνό το πληρώνεις.....

Dant3
02/08/2024, 14:37
Παρήγγειλα τα γνήσια από Σπηλιώτη, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, μία παροιμία λέει, το φτηνό το πληρώνεις δυό φορές....σε 15 εργάσιμες έρχονται από Ολλανδία...σας ευχαριστώ όλους για τα σχολιά σας, καλή συνέχεια και καλές διακοπές!

Στη συγκεκριμενη περιπτωση το ακριβο το πληρωνεις δυο φορες.
Τα μαμα συνηθως εχουν θεμα και μια χειροποιητη περιηληξη σε καλο μαστορα ειναι ανωτερη. Τωρα εφοσον τα παραγγειλες , τελειωσε, αλλα καλυτερη αξιοπιστια θα εξασφαλιζες με επισκευη. Ηταν ενας στη Νεα Ιωνια ,δε ξερω αν δουλευει ακομα, που ηταν απο τους καλους.

Volpad
02/08/2024, 15:34
Στη συγκεκριμενη περιπτωση το ακριβο το πληρωνεις δυο φορες.
Τα μαμα συνηθως εχουν θεμα και μια χειροποιητη περιηληξη σε καλο μαστορα ειναι ανωτερη. Τωρα εφοσον τα παραγγειλες , τελειωσε, αλλα καλυτερη αξιοπιστια θα εξασφαλιζες με επισκευη. Ηταν ενας στη Νεα Ιωνια ,δε ξερω αν δουλευει ακομα, που ηταν απο τους καλους.

Ναι και εγώ σε αυτόν στην Νέα Ιωνία είχα πάει τα πηνία του BMW όταν είχε χρειαστεί.
Νομίζω τον λέγανε Τάσο.
Δεν θυμάμαι καμία άλλη πληροφορία βέβαια...

fz600
02/08/2024, 18:30
Δεν διαφωνώ ότι αν τα έκανα περιέλιξη, θα ήταν εξίσου αξιόπιστα με τα γνήσια και πιο οικονομικά, όπως λέτε, αλλά δεν βρήκα κάποιον ηλεκτρολόγο με feedback, και προτίμησα τα γνήσια, προς αποφυγή διάφορων καταστάσεων...εργαζόμενος μισθωτός είμαι, δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα... υγ: τα παλιά πηνία εφόσον επισκευάζονται, θα μπορούσα να τα πουλήσω κανά πενηντάρικο;

Nikos77
03/08/2024, 10:09
Δεν διαφωνώ ότι αν τα έκανα περιέλιξη, θα ήταν εξίσου αξιόπιστα με τα γνήσια και πιο οικονομικά, όπως λέτε, αλλά δεν βρήκα κάποιον ηλεκτρολόγο με feedback, και προτίμησα τα γνήσια, προς αποφυγή διάφορων καταστάσεων...εργαζόμενος μισθωτός είμαι, δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα... υγ: τα παλιά πηνία εφόσον επισκευάζονται, θα μπορούσα να τα πουλήσω κανά πενηντάρικο;
Βιαστηκες να τα αγοράσεις. Αφου εισαι μισθωτος θα επρεπε να περιμενεις λιγες μερες και θα εβρισκες ηλεκτρολογο. Ποιος ο λόγος να τα αγοράσει κάποιος χαλασμενα δίνοντας 50 ή οποιοδήποτε ποσό και να πληρώσει περιελιξη?
Προτιμότερο είναι να δώσει τα δικά του και να κάνει περιελιξη

fz600
03/08/2024, 14:34
Βιαστηκες να τα αγοράσεις. Αφου εισαι μισθωτος θα επρεπε να περιμενεις λιγες μερες και θα εβρισκες ηλεκτρολογο. Ποιος ο λόγος να τα αγοράσει κάποιος χαλασμενα δίνοντας 50 ή οποιοδήποτε ποσό και να πληρώσει περιελιξη?
Προτιμότερο είναι να δώσει τα δικά του και να κάνει περιελιξη

Δεν βαριέσαι...πες ότι τα είπιαμε στα τσίπουρα:D 455001

doctoras
03/08/2024, 15:58
Δεν βαριέσαι...πες ότι τα είπιαμε στα τσίπουρα:D 455001

Τα πηνια είναι μια συνηθισμένη φθορά αν δεν είσαι εστιασμένος σε δυνατά ρεύματα αρα αντικαταστάσεις μπαταριών στην ώρα τους. Και στη περίπτωση που τροποποιήσεις το κύκλωμα(θερμαινόμενα γκριπς, πρίζες 12v κλπ) θα πρέπει να γίνεται μέσω power distributors, χωρις περιττά κοψίματα ραψίματα και μόνο με ασφάλεια.

Στην θέση σου τα παλιά για παν ενδεχόμενο (όταν μπορούσα οικονομικά) θα τα έστελνα για περιέλιξη και αποθήκευση στο σπιτι

fz600
03/08/2024, 20:53
Τα πηνια είναι μια συνηθισμένη φθορά αν δεν είσαι εστιασμένος σε δυνατά ρεύματα αρα αντικαταστάσεις μπαταριών στην ώρα τους. Και στη περίπτωση που τροποποιήσεις το κύκλωμα(θερμαινόμενα γκριπς, πρίζες 12v κλπ) θα πρέπει να γίνεται μέσω power distributors, χωρις περιττά κοψίματα ραψίματα και μόνο με ασφάλεια.

Στην θέση σου τα παλιά για παν ενδεχόμενο (όταν μπορούσα οικονομικά) θα τα έστελνα για περιέλιξη και αποθήκευση στο σπιτι

Θεωρώ ότι ήταν φυσιολογική φθορά, η μπαταρίες αλλάζονταν στην ώρα τους, και δεν έχω extra πράγματα στην μηχανή, χιλιόμετρα δεν έχει η μηχανή(κάτω από 25.000) αλλά είναι 16 χρονών.

fz600
07/09/2024, 14:28
Καλησπέρα...μετά από ένα μήνα αναμονής, χθες παρέλαβα τα καινούρια πηνεία/φλάτζα και σήμερα τα τοποθέτησα, όλα οκ...μετράω με το πολύμετρο την μπαταρία με τον κινητήρα στο ρελαντί, και μου δείχνει 12.08v :uplate:....σε μέτρηση που είχα κάνει τον ανορθωτή πριν ένα μήνα, το πολύμετρο έδειχνε από 475-490 ενώ στο video Fab Motorbikes του δείχνει 525-530...πιθανόν μαζί με τα πηνεία, κάηκε και ο ανορθωτής;;;:cry:
https://www.youtube.com/watch?v=mn6RtpdmeQE