PDA

View Full Version : Άλλος ένας νέος και άσχετος που χρειάζεται βοήθεια

Σελίδες : [1] 2

Phantom
30/07/2024, 13:44
Καλημέρα/καλησπέρα σε όλους.

Όπως καταλάβατε από τον τίτλο, είμαι κι εγώ ένας νέος (στον χώρο, όχι στην ηλικία) που χρειάζεται τα φώτα σας.

Καταρχήν είμαι ο Γιώργος, και είμαι 46 χρονών, 1.74 ύψος και 100 κιλά (για να φεύγει αυτό από τη μέση)

Οι μοτοσικλέτες πάντα μου άρεσαν, αλλά μέχρι σήμερα δεν "έτυχε" να τολμήσω να ασχοληθώ μαζί τους.

Πριν από μερικές μέρες το πήρα απόφαση τελικά και ξεκίνησα τα απαραίτητα μαθήματα στη σχολή οδηγών για το δίπλωμα.

Η πρώτη μου απορία ήταν αν θα ήταν προτιμότερο να εκμεταλλευτώ την διάταξη του νόμου και να επεκτείνω το δίπλωμα αυτοκινήτου που κατέχω και στις μοτοσικλέτες μέχρι 125cc χωρίς πολλά - πολλά, ή αν θα έπρεπε να μπω στη διαδικασία να βγάλω απεριόριστο δίπλωμα κατηγορίας Α. Αυτό τελικά το αποφάσισα, και πάω για πλήρες δίπλωμα μιας και έτσι κι αλλιώς χρειάζομαι κανονικά (και όχι τυπικά) μαθήματα οδήγησης.

Εκεί που χρειάζομαι βοήθεια είναι στα βήματα που έχω να κάνω μετά.

Θέλω να αγοράσω μια μοτοσικλέτα και θα χρειαστώ όση βοήθεια χρειάζεται και ένα μωρό 6 μηνών για να φάει την κρέμα του.. :P

Εξηγώ:
- Θέλω μια μοτοσικλέτα κυρίως για να κινούμαι μέσα στη μικρή επαρχιακή πόλη που μένω, και ΑΡΓΟΤΕΡΑ (πολύ αργότερα) για μικρές βόλτες σε κοντινούς προορισμούς (30-40 χιλιόμετρα max).
- Οι μοτοσικλέτες που μου αρέσουν ανήκουν (νομίζω) στις κατηγορίες Cafe Racer, Naked, Choper, Scrabler
Ενδεικτικά κάποια μοντέλα που μου έκανα "κλικ" είναι Honda CB 400 1999 Super Four, Honda CM 125 1995, Kawasaki EL 250 1996-1998 (και δεν έχω ιδέα αν το Eliminator είναι διαφορετικό/special μοντέλο ή όχι), Honda CB 750 1992-1996 Seven Fifty, και από πιο "μοντέρνα", Honda CBF 600S
Αυτές είναι μοτοσικλέτες που μου κάνουν κλικ "στο μάτι", δηλαδή που μου αρέσει να με φαντάζομαι σαν ιδιοκτήτη μιας τέτοιας. Δεν σημαίνει απαραίτητα οτι ψάχνω για μια από αυτές. Τις αναφέρω μόνο για να πάρετε μια ιδέα από το γούστο μου.
- Γενικά (και λόγω ηλικίας) θέλω κάτι "ήρεμο" να πάω τις βόλτες μου, αλλά να μην "σέρνεται" κιόλας.
- Λόγω σωματότυπου (δεν με λες και πρώτο μπόι) ψάχνω κάτι που να μην είναι ψηλό.
- Ξέρω οτι θα χρειαστώ μια προίκα (κράνος, γάντια, κτλ) οπότε το διαθέσιμο budjet καθαρά για τη μοτοσικλέτα είναι μέχρι 3000/4000 ευρώ, υπό προϋποθέσεις.
- Δεν ξέρω αν πρέπει να κοιτάξω για μεταχειρισμένο ή καινούργιο. Από τη μία θεωρητικά το καινούργιο θα έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία αλλά θα είναι και πιο ακριβό. Από την άλλη, έχοντας "μαύρα μεσάνυχτα" ακόμα από αυτό τον χώρο δεν έχω ιδέα τι θα έπρεπε να προσέξω σε περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου. Επίσης το μεταχειρισμένο στην δική μου περίπτωση σημαίνει ακόμα μια έξτρα "φασαρία" (και έξοδα), αυτή της αποστολής στην πόλη που μένω, καθώς ακόμα και την πιο ταξιδιάρα μοτοσικλέτα του κόσμου να πάρω, δεν υπάρχει περίπτωση να την οδηγήσω 50/100/200 χιλιόμετρα με το καλημέρα! :P
- Δεν έχω ιδέα ούτε τι κυβικά πρέπει να κοιτάξω, ούτε τι άλλο πρέπει να προσέξω. Οπότε ζητώ τα φώτα σας, και κυρίως τις προτάσεις σας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

THRESH
30/07/2024, 14:06
Ποτέ δεν είναι αργά, εναλλακτικός τίτλος :beer:

Έτσι όπως το βλέπω και μια πρόχειρη ψακτική :

- Honda Transalp 700
- Kawasaki ER-6F (με προσοχή εδώ)
- Husqvarna Svartpilen 250
- Suzuki Bandit 650 S

και μερικές ακόμα προτάσεις , παρόμοιες. Το καθένα με τα πλην και συν. Έβαλα οπωσδήποτε ABS.

Όλα τα παραπάνω μέχρι 3500 max ,εντός εκτός παζαρέματος, ώστε να μπορεσεις να πάρεις και εξοπλισμό (100+100+200+35+100 =~ 500 _ 600 ευρώ)

Στο μτχ να προσέξεις να σου δίνει εμπιστοσύνη ο άνθρωπος που σου φέρνει τη μηχανή , να δεις πως φαίνεται η μηχανή, πως ακούγεται και να ζητήσεις έλεγχο σε κάποιο συνεργείο - ΚΤΕΟ.

Εδώ είμαστε

Nostradamus
30/07/2024, 14:30
Επειδη ερχομαι απο μικρη επαρχιακη πολη και κοιτας για μεταχειρισμένο, εγω θα βάλω και την παραμετρο σέρβις.

Δες τι αντιπροσωπους εχεις και μαζεψε και λιγες πληροφοριες για τα συνεργεια γενικα.

Αυτα που αναφερεις είναι ολα πολύ παλια, θα πρέπει να βρεις καθαρό οσο γίνεται και σίγουρα ολο και κατι θα βγάζει. Οποτε σε ενδιαφερει και η καλυψη απο συνεργειο. To ABS γενικα είναι πολυ πολυ χρησιμο και απαραίτητο πλεον για μενα οποτε θα κοιτούσα για κάτι πολυ νεότερο αν μπορούσα. Απο την αλλη (και παλι εξαρτάται απο την πολη) ισως μπορεις να ζείς και χωρίς αυτό...

Θα κοιτουσα για κανενα SYM NHT 300 αν και δεν ειναι στην κατηγορια που ανεφερεις.

Δεν θα κοιτουσα μαλλον σε κινεζακια που υπαρχουν προτασεις αλλα δεν ξερω τι γινεται οταν χρειαστεις αντιπροσωπεια εστω και για μικροθέματα.

Welcome by the way και ευχομαι να το ευχαριστηθεις οτι και αν παρεις.

Phantom
30/07/2024, 14:39
Ευχαριστώ για τις προτάσεις.
Θα τις κοιτάξω με προσοχή.
Να διευκρινίσω μόνο οτι το budjet που ανέφερα (από 3000 μέχρι 4000 ευρώ υπό προϋποθέσεις), αφορά αποκλειστικά τη μοτοσικλέτα, καθώς έχω ήδη υπολογίσει το κόστος του εξοπλισμού χωριστά που μαζί με τη σχολή οδήγησης, τα παράβολα για το δίπλωμα κτλ θα φτάσει το χιλιάρικο.

OldMan
30/07/2024, 14:40
Honda CB 400 1999 Super Four,

Συμπαθητικο, αρκει να εχει συγχρονισμενα καρπυρατερ..;)

Phantom
30/07/2024, 14:47
@Nostradamus

Ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Όπως έγραψα, αυτά είναι "που μου αρέσουν" σαν στυλ. Δεν ψάχνω αυτά συγκεκριμένα.
Το πρόβλημα μου είναι οτι σε πιο καινούργια μοντέλα δεν βρίσκω αυτό το στυλ ή δεν ξέρω που να ψάξω να το βρω.

To SYM είναι όντως εκτός του γούστου μου, αλλά σε ευχαριστώ για την πρόταση!

Dimmanoukas
30/07/2024, 14:49
Καλησπέρα, τα ερωτήματα που θέτεις είναι σαν να βλέπω τον εαυτό μου δύο χρόνια πριν.

Χαζευα πάντα ότι κατασκευή υπήρχε σε cafe racer, scrambler και τσοπεροειδη και κάπως προσπαθούσα να φανταστώ τον εαυτό μου πάνω τους.

Μετά από μια βραχεία συμβίωση με σκούτερ για να πάρω τον αέρα της κίνησης στην Αθήνα κατέληξα σε μια μηχανή (700 κυβ. εκ.).

Η επαρχία όπου ζεις είναι καθαρά μειονέκτημα στο να βρεις πληθώρα μεταχειρισμένων, αλλά όταν βρεις και αποκτήσεις αυτό που θες, θα είναι όνειρο η οδήγηση και όλα τα άλλα (άντε αρκεί να βρεις και ένα καλό συνεργείο)

Κάποια πρώτα hints που λένε και στο χωριό μου

Στην αρχή το σώμα και το μυαλό είναι αμαθο και θέλει χρόνο να συνηθίσει μεγέθη, βάρη και τα συναφή.
Και εγώ πριν αρχίσω να οδηγώ, σε ότι μηχανή καθόμουν στατικά μου φαίνονταν μεγάλη και σκέψου είμαι 1,87 και κιλά κοντά στα δικά σου.

Όμως στην πορεία εξοικειωνεσαι και με το μέγεθος - βάρος και με την γενικότερη καταπόνηση του σώματος. (Στην αρχή όλοι είμαστε σφιγμένοι πάνω τους)

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να νιώθεις άνετα πάνω της και να έχει abs.

Το γκάζι εμένα ποτέ δεν με πείραξε καθώς σε κάθε περίπτωση η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και προσοχή.

Αφού έχω πει όλα αυτά, θα σε προέτρεπα να δεις πως θα σου φανεί η όλη η διαδικασία με τη μηχανή που κανείς τα μαθήματα, να κάτσεις στατικά σε κανένα μοντέλο να δεις πως είναι (γιατί αλλιώς είναι στη φωτό τα cafe racer αλλά αλλιώς όταν είσαι πάνω τους) και σιγά σιγά θα ξεδιαλύνει το τοπίο.

Τέλος ας κάνω και μια πρόταση σε μηχανή, από όλα αυτά που αναφέρεις, πιστεύω θα του ταίριαζε γάντι το Hunter της royal Enfield, το οποίο μπορεί να μην βάζει φωτιά στην άσφαλτο, αλλά έχει τόσα πολλά να σου δώσει (έχει στυλ που σου ταιριάζει, χαμηλή για να μην σε δυσκολέψει, abs και είναι σούπερ οικονομική σε χρήση και συντήρηση)
Α και λογικά σε λίγο καιρό θα τη βρίσκεις και σε καλή τιμή καθώς όλοι θα θέλουν να τη δώσουν για το καινούργιο το guerilla που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Οπότε καλή αρχή, να μην προσπεράσεις εύκολα τον εξοπλισμό και να είσαι πάντα όρθιος, να χαίρεσαι τη μηχανή σου κάθε μέρα και στις εξορμήσεις σου. Είναι έρωτας οι ατιμες και στο λέω εγώ που μέχρι πριν δύο χρόνια ήμουν ορκισμένος στα τετράτροχα.

ptc
30/07/2024, 14:56
Το Svartpilen ηταν το πρωτο που μου ηρθε στο μυαλο κι εμενα. Πολυ ομορφο μηχανακι. Εκτος αυτου ολοι οι κινεζοι κατασκευαστες εχουν στρογγυλοφαναρα μικρα που καλυπτουν τις αναγκες σου (Benelli Leoncino 250, CF Moto CL-X 250, Voge AC300) -χωρις να ειναι κατι που προσωπικα θα επελεγα. Θα συμφωνησω με τον Nostradamus οτι πρεπει να δεις τι σε καλυπτει απο πλευρας σερβις στην πολη σου.

Δε θα πηγαινα σε τοσο παλια μοντελα οπως αυτα που αναφερεις πρωτον λογω απουσιας ABS και δευτερο λογω αναποφευκτων θεματων που θα προκυπτουν κατα καιρους. Οσο για το διπλωμα, για μενα βγαλε κατευθειαν το απεριοριστο.

Καλως ηρθες και με το καλο ο,τι παρεις.

Dimmanoukas
30/07/2024, 15:03
Η αλήθεια είναι ότι το svartpilen είναι πολύ όμορφο και αξιόλογη επιλογή, ίσως να φτάνει σε μεταχειρισμένο και στο 400αρι, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα τον βολεψει λόγω ύψους, είναι λίγο ψηλά η σέλα του.

Εγώ στο 1,87 δεν είχα θέμα αλλά στο 1,74 θα πρέπει να το δει.

Ίσως να το θυμάμαι ψηλό επειδή ήμουν αμαθος τότε δεν ξέρω.

Phantom
30/07/2024, 15:08
Για το δίπλωμα η απόφαση έχει παρθεί (Απεριόριστο Α)

Για τα υπόλοιπα, θα συμφωνήσω οτι πρέπει να "κάτσω" πάνω σε τους, να δω πως τις αισθάνομαι κ.ο.κ. αλλά για να καθίσω, θα πρέπει πρώτα να βάλω στο μάτι μερικά μοντέλα, μετά να ψάξω να βρω που υπάρχουν διαθέσιμα κοντά μου, και μετά να "καθίσω" για να δω πως είναι..

Οπότε στην παρούσα φάση μαζεύω υποψήφια μοντέλα, ώστε αργότερα να καταλήξω κάπου.

Τέλος, για κάποιες γνωστές τουλάχιστον μάρκες (Honda, Kawasaki, Suzuki, Yamaha και Sym) ξέρω 2/3 καλά συνεργεία στην περιοχή μου οπότε αυτό το κομμάτι δεν με απασχολεί ιδιαίτερα (εννοώντας οτι για τις περισσότερες εργασίες ξέρω οτι γίνονται άψογα τοπικά)

Το svartpilen κι εμένα από τις φωτογραφίες μου φάνηκε ψηλό, αλλά θα το βάλω στο μυαλό μου να το δω από κοντά.
Ευχαριστώ!

2stroker
30/07/2024, 15:09
Καλησπερα φιλε! Ποτε δεν ειναι αργα για τιποτα. Εχω φιλο που εβγαλε πρωτη φορα διπλωμα μοτο στα 55 αγορασε μια royal enfield himalayan την κρατησε δυο χρονια και τωρα πηρε ενα moto guzzi V7.

καλυτερα να βγαλεις διπλωμα απεριοριστων κυβικων ωστε αργοτερα αν θες να ανεβεις κατηγορια να μην μπλεκεις ξανα με εξετασεις κλπ.

Τωρα οσο αφορα τι μηχανακι θα παρεις, ιδανικα για πρωτο θα ελεγα οπως και εσυ κατι ενδιαμεσο. Ουτε πολυ γκαζι ουτε ομως και εντελο ψοφιο.

Το CB400 ειναι πολυ τιμιο μηχανακι και vfm και ειναι πολυ κοντα σε αυτο που ζητας. Σε τετοια και παρομοια κατηγορια μπορεις να κοιταξεις και τo Yamaha Mt-03 το παλιο με το μοτερ του XT660. Ακομα και ενα Ktm Duke 250-390 δεν θα ηταν ασχημο για αρχη.
Δεν σου προτεινω καποιο εντουρακι που για μενα ειναι το καλυτερο σχολειο γιατι απο οτι καταλαβαινω δεν τα πολυ συμπαθεις.

extisatokat
30/07/2024, 16:18
1)καινουργιο μεχρι 250
2)ανεβα ,οδηγα,οτι ειναι να παρεις.
3)ναχει ABS
4)να πατάς καλά κατω.
Καλοριζικο.

:beer:

george.S
30/07/2024, 17:56
Καλησπέρα
Θα κοιτούσα μέχρι 250 σχετικά σύγχρονο και μετά από κάνα 2 χρόνια πιο κατασταλαγμενος θα ανέβεις κατηγορία

https://www.car.gr/s/fuxdlr5d/
Δεν το ξέρω το συγκεκριμένο αλλά υπάρχουν επιλογές σαν αυτο σε honda,Suzuki,yamaha
Μιλάω ξεκάθαρα σαν κατηγορία που θα σε κάνει αναβάτη και παράλληλα το κρατάς για υπηρέτη γιατί κοστίζει λίγα και κάνει πολλά ,όταν έρθει η ώρα για αναβάθμιση.

grinderx
30/07/2024, 23:04
Καλησπέρα/καλημέρα συνονόματε. Ποτέ δεν είναι αργά. Μόλις χθες (30/7) πήρα το δίπλωμα στα 44+ (δεν είχα καμία επαφή με μοτοσυκλέτες μέχρι τώρα). Προσωπικά θα επιμείνω σε αυτό:

Η πρώτη μου απορία ήταν αν θα ήταν προτιμότερο να εκμεταλλευτώ την διάταξη του νόμου και να επεκτείνω το δίπλωμα αυτοκινήτου που κατέχω και στις μοτοσικλέτες μέχρι 125cc χωρίς πολλά - πολλά, ή αν θα έπρεπε να μπω στη διαδικασία να βγάλω απεριόριστο δίπλωμα κατηγορίας Α. Αυτό τελικά το αποφάσισα, και πάω για πλήρες δίπλωμα μιας και έτσι κι αλλιώς χρειάζομαι κανονικά (και όχι τυπικά) μαθήματα οδήγησης.
Να πας σε δίπλωμα κατηγορίας Α' (αν και είπες ότι το αποφάσισες ήδη). Όχι τόσο γιατί θα σου δώσει τη δυνατότητα να καβαλήσεις ότι θες μελλοντικά. Το σημαντικό είναι να βρεις έναν καλό δάσκαλο που θα σου δώσει σωστές βάσεις (τα μηχανοκίνητα δίτροχα, ακόμα και τα παπιά, είναι πολύ διαφορετικά οχήματα από τα αυτοκίνητα) και όχι απλώς να σου δείξει πως θα περάσεις την εξέταση για το δίπλωμα. Ακόμα και να πάρεις το δίπλωμα έχει δρόμο. Σιγά, σιγά και με προσοχή.

Από εκεί κι έπειτα προσωπικά πιστεύω πως από τη στιγμή που έχεις το μυαλό στη θέση του, καβαλάς ότι θες (στα μαθήματα ήμουν με μια παλιά στρογγυλοφάναρη Hornet με την οποία ένιωθα πολύ άνετα, από την άλλη το CB500 κατηγορίας Α2 δεν το μπορούσα καθόλου). Πχ εγώ πήρα αυτό (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=78222&page=71&p=3212076&viewfull=1#post3212076). Οπωσδήποτε ABS και αν πρόκειται για μεταχειρισμένο γνώμη μου είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό (χωρίς after market εξατμίσεις και διάφορα άλλα «περίεργα» για εμάς τους άμαθους/άσχετους/νέοπες, και δεν εννοώ αναλώσιμα τύπου αλυσίδα ή αναρτήσεις) και όχι καρμπυρατερ.

Το Royal Enfield Hunter 350, που αναφέρθηκε πριν, το κοίταζα κι εγώ (είναι η αιτία που μπήκα στο χώρο όταν το είδα στην έκθεση μοτοσυκλέτας πριν λίγους μήνες). Ένιωσα πολύ άνετα όταν το καβάλησα (γενικά πάντα μου άρεσαν οι γυμνές στρογγυλοφάναρες, πως κατέληξα σε full fairing Yamaha είναι ένα ερώτημα που δεν ξέρω να απαντήσω :lol: :p). Τελικά προτίμησα να αποφύγω τα μονοκύλινδρα και να πάω σε κάτι μεγαλύτερο.

Τέλος όσον αφορά τον εξοπλισμό μπορείς να βρεις πολύ ποιοτικές λύσεις χωρίς να ξεπαραδιαστείς. Με 640€ πήρα πολύ καλό κράνος (https://shark-helmets.com/en_GB/products/spartan-rs-spartan-rs-eu), μπουφάν (https://www.nordcodegear.com/products/1815-fight-air-pro-wp-black), γάντια (https://five-gloves.com/en/glove/tricks/) και παπούτσια (https://www.dainese.com/us/en/motorbike/shoes/textile/metractive-air-shoes-201775233.html).

Αυτά από έναν συμπάσχοντα συνομήλικο που μόλις ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο της μοτοσυκλέτας. Ελπίζω να βοήθησα. Καλή αρχή και καλά χιλιόμετρα :a013: :a013: :a013:

telegonos
31/07/2024, 00:02
Ασχετε, που χρειάζεσαι βοήθεια, ωραίο το CB400SF, αλλά να ξέρεις, εκτός από οδηγός μαζί της, θα πρέπει να γίνεις και λίγο μηχανικός. Οχι οτι είναι αναξιόπιστο το μοντέλο, ίσα-ίσα. Είναι όμως πολλά τα χρόνια και πολλοί οι Νεοέλληνες που τα έχουν βυσσοδομήσει, και όσο νάναι τα κουσουράκια, θα εμφανίζονται που και που, και αλίμονο αν τρέχεις κάθε φορά στα συνεργεία.

Κι όταν λέμε να γίνεις και λίγο μηχανικός, δεν λέμε να κατεβάζεις μοτέρ. Απλά μια χρονιά που έλιωσε το oring στην κάνουλα του ντεπόζιτου και έτρεχε η βενζίνη, μια άλλη χρονιά που κόπηκε η ντίζα του συμπλέκτη, μια παράλλη που δεν φόρτιζε η μπαταρία σωστα, τέτοια πράγματα, να μάθεις να τα ψιλοαντιμετωπίζεις.

Κατά τα άλλα, ότι σου λένε και θα σου πουν, και το παλιό καλό είναι αν ξέρεις ή μπορείς να μάθεις τι κάνεις, και το νέο ωραίο είναι και έχει υπέροχες ΝΕΕΣ μοτό η αγορά στο 2024.

harris_x
31/07/2024, 07:58
Το svartpilen κι εμένα από τις φωτογραφίες μου φάνηκε ψηλό, αλλά θα το βάλω στο μυαλό μου να το δω από κοντά.
Ευχαριστώ!Δεν είναι, και δεν είναι απαραίτητο να πατάς και με τα δύο πέλματα κάτω.
Ίσως στην αρχή να δυσκολευτείς λιγάκι αλλά μέχρι εκεί.

Σε καμία περίπτωση μη πας σε κάτι κάτω απο 400κ.εκ.
Θα βλαστημήσεις την ώρα και τη στιγμή που το έκανες.
Δεν είσαι έφηβος για να πρέπει να προστατευτείς απο το γκάζι, φαντάζομαι μπορείς να ορίσεις τον δεξί σου καρπό.

Σε ότι αφορά στο ABS, αν δεν είναι τελευταίας γενιάς, μακριά.
Ίσως σου σώσει μια πτώση σε περίπτωση που το τσαρουχώσεις αλλά σε περιπτώσεις που θα χρειαστείς φρένα, θα σου επιμηκύνει την απόσταση.

harris_x
31/07/2024, 08:22
:evil:

Phantom
31/07/2024, 09:01
Δεν είσαι έφηβος για να πρέπει να προστατευτείς απο το γκάζι, φαντάζομαι μπορείς να ορίσεις τον δεξί σου καρπό.
Για τον καρπό δεν ξέρω, αλλά για το πόδι σίγουρα.. :P

Το λέω συχνά οτι στη ζωή μου ήμουν τυχερός..
Όταν ήμουν νέος και δεν είχα μυαλό, δεν είχα και τετράτροχο με αξιόλογες επιδόσεις (και φυσικά δίτροχο)
Όταν κατάφερα και απέκτησα τετράτροχο με αξιόλογες επιδόσεις, το μυαλό είχε πήξει και πλέον το "put the pedal to the metal" σε κάθε πρώτη ευκαιρία δεν ήταν αυτοσκοπός.
Τώρα πλέον πάνε μερικά χρόνια που έδωσα και το τετράτροχο με τις αξιόλογες επιδόσεις και έχω ηρεμήσει τελείως. Οπότε νομίζω πως το 'χω!

doctoras
31/07/2024, 09:02
https://www.car.gr/s/992zd3rt/

harris_x
31/07/2024, 09:40
Για τον καρπό δεν ξέρω, αλλά για το πόδι σίγουρα.. :P

Το λέω συχνά οτι στη ζωή μου ήμουν τυχερός..
Όταν ήμουν νέος και δεν είχα μυαλό, δεν είχα και τετράτροχο με αξιόλογες επιδόσεις (και φυσικά δίτροχο)
Όταν κατάφερα και απέκτησα τετράτροχο με αξιόλογες επιδόσεις, το μυαλό είχε πήξει και πλέον το "put the pedal to the metal" σε κάθε πρώτη ευκαιρία δεν ήταν αυτοσκοπός.
Τώρα πλέον πάνε μερικά χρόνια που έδωσα και το τετράτροχο με τις αξιόλογες επιδόσεις και έχω ηρεμήσει τελείως. Οπότε νομίζω πως το 'χω!

Εγω ξεκίνησα στα 27 μου χωρίς πρότερη εμπειρία, με ένα τέτοιο:

https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/325009409-honda-cb-600f-hornet

454938

Just saying... :whistle:

TheRegulator
31/07/2024, 09:48
Συμφωνώ με αρκετά απ τα σχόλια που ειπώθηκαν. Και θα σου μιλήσω σαν νέος στα μηχανάκια (επανεκκίνηση σε διαφορετικό επίπεδο μετά από πολλά χρόνια).

Δεν χρειάζεται να πάρεις κάτι αργό για να ξεκινήσεις, εισαι ενήλικος, ξέρεις ποτε και που να κανεις τι.
Αυτό που χρειάζεται να πάρεις είναι ένα μηχανάκι με όσα πιο πολλά ηλεκτρονικά βοηθήματα γίνεται (Traction control/Anti Wheelie, ABS/Cornering ABS κτλ) και ειδικότερα ενα μηχανάκι που μπορείς απ την εταιρία να βάλεις κόφτη στα 35kw για τον πρώτο καιρό.
Δες το Honda CB 650 και το Kawasaki Z900.

Είναι ακριβές λύσεις αλλά είναι λύσεις που θα σε βάλουν σωστά στο χώρο της μοτοσυκλετας χωρίς άγχος και πάνω απ όλα δεν χρειάζεται να αλλάξεις μηχανάκι μετά από 1-2 χρόνια.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω πως τα πιο σημαντικά πράγματα σε αυτή την εμπειρία είναι ο δάσκαλος και το μυαλό που κουβαλάει ο καθένας μας.

grinderx
31/07/2024, 09:49
Σε ότι αφορά στο ABS, αν δεν είναι τελευταίας γενιάς, μακριά.
Μπορείς να το ορίσεις πιο συγκεκριμένα αυτό; Δηλαδή από πια χρονιά και μετά;

Phantom
31/07/2024, 10:02
Είναι ακριβές λύσεις αλλά είναι λύσεις που θα σε βάλουν σωστά στο χώρο της μοτοσυκλετας χωρίς άγχος και πάνω απ όλα δεν χρειάζεται να αλλάξεις μηχανάκι μετά από 1-2 χρόνια.
Δυστυχώς το budjet που διαθέτω είναι αυτό που είναι..
Η μοτοσικλέτα είναι ένα "δώρο" που θέλω να κάνω στον εαυτό μου για να ξεφεύγει που και που από το άγχος της καθημερινότητας. Αν είναι να μου προσθέσει το άγχος του πως θα την ξοφλήσω.. άστα να πάνε! :P

Ευχαριστώ πάντως για την άποψη σου και την εμπειρία σου! :)

CorpseAlive
31/07/2024, 10:08
Δυστυχώς το budjet που διαθέτω είναι αυτό που είναι..
Η μοτοσικλέτα είναι ένα "δώρο" που θέλω να κάνω στον εαυτό μου για να ξεφεύγει που και που από το άγχος της καθημερινότητας. Αν είναι να μου προσθέσει το άγχος του πως θα την ξοφλήσω.. άστα να πάνε! :P

Ευχαριστώ πάντως για την άποψη σου και την εμπειρία σου! :)

Κοιτά το hornet 600 είναι καλό μηχανάκι για να μάθεις (πιθανώς να μαθαίνεις σε hornet στην σχολή )
Και το er 6 Kawasaki είναι καλό για αρχή !
Και το sv 650 .
Αυτά από γυμνά
Από on off κοιτάς transalp 700 , bmw f650 που είναι τίμια .
Το v strom επίσης απλά είναι νομίζω πιο ακριβό .

ptc
31/07/2024, 10:17
Ξεκινησα με NX650 και στο μισο χρονο το αλλαξα για ενα GSR600. Κοιτωντας πισω θα προτιμουσα να ειχα ξεκινησει με πιο μικρα μηχανακια. Οχι γιατι κινδυνεψα απο το παραπανω γκαζι, αλλα γιατι τζαμπα με παιδεψε το εξτρα βαρος της μεγαλυτερης μηχανης και φυσικα τζαμπα πληρωνα τα φουσκωμενα εξοδα της. Για τον πρωτο καιρο οσα αλογα και να εχει η μηχανη σου εσυ τα 25-30 θα χρησιμοποιεις (εκτος απο κανενα ανοιγμα στις ευθειες). Οποτε τι να τα κανω τα 100 αλογα του GSR; Τζαμπα βαρος κουβαλουσα και φυσικα τζαμπα βενζινες, ακριβοτερα λαστιχα, σερβις, κοκ.

Παντα μιλαω για εμενα, απλα ηθελα να αιτιολογησω τεκμηριωμενα τη δικη μου προταση για 250-300 κυβικα.

grinderx
31/07/2024, 10:47
Ξεκινησα με NX650 και στο μισο χρονο το αλλαξα για ενα GSR600. Κοιτωντας πισω θα προτιμουσα να ειχα ξεκινησει με πιο μικρα μηχανακια. Οχι γιατι κινδυνεψα απο το παραπανω γκαζι, αλλα γιατι τζαμπα με παιδεψε το εξτρα βαρος της μεγαλυτερης μηχανης και φυσικα τζαμπα πληρωνα τα φουσκωμενα εξοδα της. Για τον πρωτο καιρο οσα αλογα και να εχει η μηχανη σου εσυ τα 25-30 θα χρησιμοποιεις (εκτος απο κανενα ανοιγμα στις ευθειες). Οποτε τι να τα κανω τα 100 αλογα του GSR; Τζαμπα βαρος κουβαλουσα και φυσικα τζαμπα βενζινες, ακριβοτερα λαστιχα, σερβις, κοκ.

Παντα μιλαω για εμενα, απλα ηθελα να αιτιολογησω τεκμηριωμενα τη δικη μου προταση για 250-300 κυβικα.
Αυτό είναι σωστό. Προσωπικά είναι και ο λόγος που πήγα σε XJ6. Μεγάλο για αρχή, αλλά ποιο οικονομικό από το GSR (που επίσης κοίταζα, αλλά όταν είδα ότι καίει τη μισή Σαουδική Αραβία, είπα άστο καλύτερα :p). Έψαχνα και τα Honda NC (που δεν καίνε τίποτα, είναι σούπερ αξιόπιστα και έχουν και τη μαγκιά με τον αποθηκευτικό χώρο με το ψεύτικο ντεπόζιτο), αλλά πρώτον γυμνά στην Αθήνα (και Ελλάδα γενικότερα) είναι ελάχιστα (αλήθεια γιατί δεν τα έφεραν επίσημα στη χώρα;; ) και δεύτερον μείωσα το budget μου. Τέλος σκέφτηκα με τη λογική ότι πάρω να το κρατήσω όσο περισσότερο μπορώ (κάτι που εφαρμόζω γενικότερα με ότι αγοράζω). Δεν είμαι σε φάση να αλλάζω μηχανάκι κάθε 1-2 χρόνια (δεν αντέχει και η τσέπη δηλαδή που είναι και το βασικότερο).

Nitse3
31/07/2024, 11:16
Δεν είναι, και δεν είναι απαραίτητο να πατάς και με τα δύο πέλματα κάτω.
Ίσως στην αρχή να δυσκολευτείς λιγάκι αλλά μέχρι εκεί.

Επιβεβαιώνω είμαι 1,73 και δεν με δυσκόλεψε στο test ride. Έχει και αρκετά στενή σέλα, είναι και ελαφρύ οπότε δεν θα έχεις θέμα από εκεί.

grinderx
31/07/2024, 11:29
Μου λείπει ένας πόντος για το 1,70 :p Το φοβόμουν κι εγώ, αλλά μια χαρά ήμουν με τη Hornet στα μαθήματα :)

Phantom
01/08/2024, 13:14
Να ρωτήσω κάτι εδώ, να μην ανοίγω νέο νήμα και κυρίως να μην θεωρηθεί διαφήμιση..

Πριν από 3-4 χρόνια όταν αγόρασα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από Αθήνα (καθότι όπως είπα μένω επαρχία) είχα βρει μία εταιρεία που έκανε για λογαριασμό του πελάτη της επιτόπιους ελέγχους στα αυτοκίνητα που ενδιέφεραν τον πελάτη και του έστελνε ένα ραπόρτο με το τι βρήκε.
Είχα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την συγκεκριμένη εταιρεία και από την όλη διαδικασία.
Δυστυχώς η συγκεκριμένη εταιρεία όμως δεν ασχολείται με μοτοσικλέτες.

Και η ερώτηση είναι:
Υπάρχει κάτι αντίστοιχο ή κάποια αντίστοιχη εταιρεία για μοτοσικλέτες;
Αν (σε περίπτωση θετικής απάντησης) θεωρείται οτι οι απαντήσεις είναι διαφήμιση, τότε ας μου στείλει κάποιος π.μ.

Βλέπω κάποιες μοτοσικλέτες που με ενδιαφέρουν στο car.gr αλλά μου είναι αδύνατο (και οικονομικά ασύμφορο) να κατέβω Αθήνα, να κανονίσω μεταφορά και διαμονή, να κανονίσω ραντεβού με τον κάθε υποψήφιο πωλητή και μετά να αρχίσω να κοιτάζω τις συγκεκριμένες μοτοσικλέτες μία - μία, ψάχνοντας και συνεργείο κάθε φορά..

Κοινώς ψάχνω μια εταιρεία, να την πληρώσω για να κανονίσει τα ραντεβού και να κάνει αυτή τους ελέγχους για λογαριασμό μου..

Bowleno
01/08/2024, 13:18
Να ρωτήσω κάτι εδώ, να μην ανοίγω νέο νήμα και κυρίως να μην θεωρηθεί διαφήμιση..

Πριν από 3-4 χρόνια όταν αγόρασα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από Αθήνα (καθότι όπως είπα μένω επαρχία) είχα βρει μία εταιρεία που έκανε για λογαριασμό του πελάτη της επιτόπιους ελέγχους στα αυτοκίνητα που ενδιέφεραν τον πελάτη και του έστελνε ένα ραπόρτο με το τι βρήκε.
Είχα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος από την συγκεκριμένη εταιρεία και από την όλη διαδικασία.

Και η ερώτηση είναι:
Αν (σε περίπτωση θετικής απάντησης) θεωρείται οτι οι απαντήσεις είναι διαφήμιση, τότε ας μου στείλει κάποιος π.μ.

Βλέπω κάποιες μοτοσικλέτες που με ενδιαφέρουν στο car.gr αλλά μου είναι αδύνατο (και οικονομικά ασύμφορο) να κατέβω Αθήνα, να κανονίσω μεταφορά και διαμονή, να κανονίσω ραντεβού με τον κάθε υποψήφιο πωλητή και μετά να αρχίσω να κοιτάζω τις συγκεκριμένες μοτοσικλέτες μία - μία, ψάχνοντας και συνεργείο κάθε φορά..

Κοινώς ψάχνω μια εταιρεία, να την πληρώσω για να κανονίσει τα ραντεβού και να κάνει αυτή τους ελέγχους για λογαριασμό μου..

Ανέκδοτο που στέκεται άνετα μόνο του :lol: Σε ότι αφορά την Ελλάδα, βέβαια. Έξω στις σοβαρές χώρες φαντάζομαι θα υπάρχουν.
Εδώ, στηρίζεσαι κατά κύριο λόγο σε αξιόπιστο μηχανικό (ότι και αν σημαίνει αυτό....)

harris_x
01/08/2024, 13:30

Και η ερώτηση είναι:

Αν έχεις κάποιον γνωστό, τον αγγαρεύεις να πάει να το δει και να κανονίσει να πάνε σε κάποιο συνεργείο της επιλογής σου για έλεγχο.

Τι μηχανάκι είναι;

Phantom
01/08/2024, 13:49
Κατάλαβα..

Δηλαδή κοιτάς κυρίως για.. "παπούτσι από τον τόπο σου" :P

Phantom
01/08/2024, 14:02
Αν έχεις κάποιον γνωστό, τον αγγαρεύεις να πάει να το δει και να κανονίσει να πάνε σε κάποιο συνεργείο της επιλογής σου για έλεγχο.

Τι μηχανάκι είναι;

Δεν είναι ένα. Αν ήταν ένα, τότε οκ.
Κοιτάζω 3-4, όλα Honda CB

Αλλά το πρόβλημα είναι οτι το να δεις 4 μηχανάκια σε μια μέρα (και να τα πας και για έλεγχο ακόμα και στο κοντινότερο συνεργείο που δείχνει το GPS) δεν είναι εύκολο, ειδικά για κάποιον που έρχεται από επαρχεία (και δεν κινείται με άνεση είτε με ΜΜΜ είτε με ιδιωτικό μέσο/ΙΧ) μέσα στον αστικό ιστό της Αθήνας.
Αν ήταν μόνο 1, τότε οκ, μπορούσε να κανονισθεί.
Αλλά αν κανονίσω μόνο ένα την φορά, τότε (σε περίπτωση που δεν κάνει το μηχανάκι) έχω και μια αξιόλογη οικονομική χασούρα τη φορά (200 με 250 ευρώ)
Δηλαδή αν χρειαστεί να δω 3 μηχανάκια και να αγοράσω στο τέλος το τέταρτο (εφόσον είναι καλό) με αυτό τον τρόπο θα έχω χάσει σχεδόν ένα χιλιάρικο που θα μπορούσα εξ αρχής να το δώσω για να πάρω κάποιο άλλο μηχανάκι ή να αλλάξω κατηγορία, κτλ. Εννοώ οτι 1000 ευρώ δεν είναι λίγα..

Πως αγόρασα το Χ3 πριν από 3 χρόνια:

Είδα τις αγγελίες.
Κατέληξα σε 4 αυτοκίνητα.
Έστειλα μια εταιρεία να ελέγξει και τα 4
Το έκανε μέσα σε 3 μέρες
Μου έστειλε ένα report για κάθε αυτοκίνητο.
Κατέληξα σε ένα.
Κατέβηκα Αθήνα, πήγα στον έμπορο, το είδα κι απο κοντά, μιλήσαμε, κάναμε τα διαδικαστικά, και την επόμενη μέρα έφυγα με το αυτοκίνητο (που ήξερα οτι ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, και όταν το πήγα στον δικό μου μηχανικό αποδείχτηκε ακόμα καλύτερο)

Ήλπιζα μήπως μπορούσα να κάνω κάτι παρόμοιο και τώρα.. :P

THRESH
01/08/2024, 14:22
Αυτή η εταιρία διατείνεται οτι κάνει τον έλεγχο της μηχανής

https://checkmoto.gr/

και έχει και άλλες για έλεγχο πλαισίου.

Δεν χάνεις να κάνεις ένα τηλέφωνο

Nomand
01/08/2024, 14:23
https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/339530839-honda-cb-400sf
https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/41289982-honda
Το πρώτο φαίνεται αξιόλογο και σε λογική τιμή
Το δεύτερο εάν έχει τα χαρτιά του το παίρνεις 1000 ευρώ χωρίς καν να ιδρώσεις και μετα ότι θέλεις το φτιάχνεις άνετα όπως γουστάρεις με το κεφάλαιο που διαθέτεις.
Και ειναι και η έκδοση r που ηταν η πιο ακριβή διότι φορούσε brembo φρένα

motojojo
01/08/2024, 17:38
Αυτή η εταιρία διατείνεται οτι κάνει τον έλεγχο της μηχανής

https://checkmoto.gr/

και έχει και άλλες για έλεγχο πλαισίου.

Δεν χάνεις να κάνεις ένα τηλέφωνο

Από την περιγραφή θα εμπιστευόμουν πιο πολύ τις υπηρεσίες αυτου το site παρά το οποιοδήποτε συνεργείο. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι ούτε το συνεργείο, ό,τι δω/καταλάβω μόνος μου, με όποιο ρίσκο συνεπάγεται αυτό.

Από εκει και πέρα αν δεν το έχεις με το μεταχειρισμένο ή δεν έχεις καποιον δικό σου άνθρωπο, θα έλεγα καλύτερα να το ξανασκεφτείς, είτε να πας σε κάτι καινουργιο στα 300κε που υπάρχουν επιλογές (εστω και κινέζικες) είτε να το αναβάλεις για λίγο καιρό μέχρι το μπατζετ από 4Κ να γινει 5Κ και να πας σε πιο αξιόλογο καινουργιο ή ελαφρως μτχ. Πχ ενα triumph speed 400 φαντάζομαι είναι πολύ κοντά στο γουστο σου και με 5.5Κ αξίζει την υπομονή ή έστω μερικές δόσεις (όχι περισσότερες απο ένα έτος - αν και το συγκεκριμένο λογω μαρκας δεν ξερω τι υποστηριξη έχει στην επαρχία).

Οι αρχαιολογίες ωραίες και ομορφες είναι αλλά απαιτούν εξοικείωση τόσο με μικρές και χαζές βλάβες όσο και με το συνάφι των συνεργειατζήδων.

Όπου και να είσαι στην επαρχία θα υπάρχει κοντά σου τουλάχιστον ένα κατάστημα με καινουργιες και ελαφρως μτχ μοτοσυκλέτες σε αυτό το εύρος τιμής για να τις δεις και απο κοντά.

mp-giorgos
01/08/2024, 17:47
Από την περιγραφή θα εμπιστευόμουν πιο πολύ τις υπηρεσίες αυτου το site παρά το οποιοδήποτε συνεργείο. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι ούτε το συνεργείο, ό,τι δω/καταλάβω μόνος μου, με όποιο ρίσκο συνεπάγεται αυτό.

Από εκει και πέρα αν δεν το έχεις με το μεταχειρισμένο ή δεν έχεις καποιον δικό σου άνθρωπο, θα έλεγα καλύτερα να το ξανασκεφτείς, είτε να πας σε κάτι καινουργιο στα 300κε που υπάρχουν επιλογές (εστω και κινέζικες) είτε να το αναβάλεις για λίγο καιρό μέχρι το μπατζετ από 4Κ να γινει 5Κ και να πας σε πιο αξιόλογο καινουργιο ή ελαφρως μτχ. Πχ ενα triumph speed 400 φαντάζομαι είναι πολύ κοντά στο γουστο σου και με 5.5Κ αξίζει την υπομονή ή έστω μερικές δόσεις (όχι περισσότερες απο ένα έτος - αν και το συγκεκριμένο λογω μαρκας δεν ξερω τι υποστηριξη έχει στην επαρχία).

Οι αρχαιολογίες ωραίες και ομορφες είναι αλλά απαιτούν εξοικείωση τόσο με μικρές και χαζές βλάβες όσο και με το συνάφι των συνεργειατζήδων.

Όπου και να είσαι στην επαρχία θα υπάρχει κοντά σου τουλάχιστον ένα κατάστημα με καινουργιες και ελαφρως μτχ μοτοσυκλέτες σε αυτό το εύρος τιμής για να τις δεις και απο κοντά.
Ωραιο ειναι το παραδειγμα αυτο, θα ανοιξω δουλειες μου φαινεται.....

telegonos
01/08/2024, 18:06
Και ειναι και η έκδοση r που ηταν η πιο ακριβή διότι φορούσε brembo φρένα

H εκδοση R φόραγε το μασκάκι με το πολυεστιακό φανάρι. Φρένα είχε σαν του απλού.
Η εκδοση S είχε τα φρένα που λες (τετραπίστονες με ανισομεγέθη έμβολα)

Nomand
01/08/2024, 18:28
H εκδοση R φόραγε το μασκάκι με το πολυεστιακό φανάρι. Φρένα είχε σαν του απλού.
Η εκδοση S είχε τα φρένα που λες (τετραπίστονες με ανισομεγέθη έμβολα)

Έχουν περάσει κάποια χρόνια από.τοτε που το.θυμαμαι αλλά προφανώς έχεις δίκιο!

george.S
01/08/2024, 18:51
Επίσης η ηλικία του οχήματος είναι αυτή από το εργοστάσιο ποτέ παράχθηκε και όχι πότε έβγαλε πρώτη πινακίδα στην Ελλάδα.

dumutrus
01/08/2024, 19:09
Απλά θα πρέπει ξέρεις ότι τα cb που κοιτάς λόγο που είναι παλία θα ζητάνε και αν ο προηγούμενος δεν το πρόσεχε ιδιαίτερα στην αρχή μπορεί να απογοητευτείς δε στο λέω για να σε αποτρέψω απλά θα πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος οτι το μηχανάκι δε είναι το πήρα και δεν ασχολούμαι απλά οδηγώ αν πάλι το πάρεις και το στρώσεις θα το καταευχαριστηθείς

Phantom
01/08/2024, 19:48

Καταλαβαίνω απόλυτα το σκεπτικό σου, και είναι απόλυτα λογική και αιτιολογημένη η πρόταση σου.
Το πρόβλημα είναι.. η ηλικία! (μου)
Και εξηγώ:

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο οικονομικό. Διαθέτω ένα budget που θα μπορούσα άνετα να το αλλάξω "μερικές χιλιάδες" ευρώ προς τα πάνω. Αλλά για να το κάνω αυτό έχω θέσει στον εαυτό μου κάποιους όρους:
α) Το δίκυκλο θα πρέπει να είναι καινούργιο κούτα, ΚΑΙ ταυτόχρονα
β) να με εξιτάρει πέρα από το αναμενόμενο.. να μου πάρει τα μυαλά που λένε..

Δυστυχώς με βάση το δικό μου γούστο δεν βλέπω ΤΙΠΟΤΑ καινούργιο που να με "φτιάχνει". Είναι όλα πολύ "μυτερά" / "δυναμικά" / "νίντζα" / "τρανσφόρμερ" (δεν ξέρω πως να το εξηγήσω/περιγράψω) και πολύ ψηφιακά για τα γούστα μου.
Ίσως φταίει η ηλικία (46) αλλά ένας πίνακας οργάνων με ένα αναλογικό στροφόμετρο και ένα αναλογικό ταχύμετρο, φαντάζει στα δικά μου μάτια πολύ πιο ωραίος από το κάθε τάμπλετ με τις 2000 πληροφορίες, 3000 ρυθμίσεις και 4000 παραμετροποιήσεις που έχουν τα καινούργια.

Είναι σαν τις γκόμενες/γκόμενους.
Θες να δεις κάποια/κάποιον και να πάθεις την πλάκα σου.
Και αν πάθεις την πλάκα σου με κάποια/κάποιον τότε δεν ακούς και τόσο την φωνή της λογικής.. Βρε τη την θες την Σούλα, κοίτα την Κούλα, μια χαρά κορίτσι, θα σε έχει στα ώπα-ώπα, δεν θα σου χαλάει χατίρι, δεν έχει μάτια για άλλον κτλ.. Τίποτα εσύ.. Κι ας είναι η Κούλα για το 99% του κόσμου πέρα από τα άλλα και σεξοβόμβα.. :P

Δεν έχω κολλήσει απαραίτητα με τις παλιές. Αλλά δεν με συγκινεί και τίποτα καινούργιο για να αλλάξω το budget μου σε λογικά πλαίσια προς τα πάνω.
Και επειδή τη μηχανή την θέλω για βόλτες και μικρές αποδράσεις (δηλαδή σαν μέσω διασκέδασης / ψυχαγωγίας) κι όχι σαν βασικό μέσο μετακίνησης, είμαι διατεθειμένος να κάνω κάποιες μικρές θυσίες (στο κάτω κάτω οι συνεργειατζήδες κι αυτοί παιδιά έχουν να θρέψουν και να μεγαλώσουν)
Ξέρω οτι με την αγορά ενός μεταχειρισμένου και κάποια έξτρα έξοδα θα έρθουν, και κάποια έξτρα ταλαιπωρία. Αυτά τα περιμένω ως "αναπόφευκτα"
Αλλά άλλο πράγμα μία προσεγμένη μοτοσικλέτα που μπορεί να τύχει να βγάλει και 2-3 βλάβες λόγω ηλικίας και να φάει π.χ. 500 ευρώ, και άλλο πράγμα ένα χρέπι που κάθε 3 και λίγο θα βγάζει βλάβες, ακόμα κι αν επισκευάζονται με 20 ευρώ η μία.
Το χρέπι θέλω να αποφύγω σαν πρώτη αγορά, και ψάχνομαι να δω πως μπορώ να το πετύχω μέχρι να μάθω και 5 πράγματα ώστε να μπορώ να κρίνω και μόνος μου.

Έχω (πάνω/κάτω) ακόμα ένα μήνα στην διάθεση μου να αποφασίσω.
Δεν έχω κατασταλάξει πουθενά, αλλά τις τελευταίες 3 μέρες τόσο με τις απαντήσεις σας εδώ, όσο και σε παρόμοια νήματα που διάβασα εδώ μέσα, έχω αρχίσει να βγάζω μια άκρη και σίγουρα "ξέρω" (καταλαβαίνω) πολύ περισσότερα από όσα ήξερα 3 μέρες πριν, πριν πάω στη σχολή οδηγών να κάνω τα χαρτιά για το δίπλωμα.
Σας ευχαριστώ όλους για αυτό!

dumutrus
01/08/2024, 19:58
Ένα τελευταίο απλά να έχεις στον νούς σου οτι δεν είναι μόνο τώρα 2-3 βλάβες και τελείωσες είναι και το άλλο τρίμηνο και ου το κάθε 'ξείς αλλά επειδή σε καταλαβαίνω ως προς το γούστο χτύπα αυτό που σου αρέσει και μη κολλάς σιγά σιγά θα μάθεις να φτιάχνεις και μόνος κάποια πραγματάκια

Phantom
01/08/2024, 20:10
500 ευρώ το τρίμηνο σε βλάβες..
Κάθε 2 χρόνια θα παίρνω και καινούργιο μεταχειρισμένο! :P

Πλάκα κάνω, καταλαβαίνω τι εννοείς.

Δεν ξέρω πόσο διαφέρουν οι μοτοσικλέτες σε σχέση με τα αυτοκίνητα, αλλά έχω αγοράσει και έχω "στρώσει" 4 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέχρι τώρα.
Θέλω να ελπίζω οτι και στις μοτοσικλέτες ισχύει το ίδιο με τα αυτοκίνητα:
Με ένα καλό εμπροσθοβαρή έλεγχο αμέσως μετά την αγορά (μάστορα σήκωσε το, κάν'το βίδες, και πες τι χρειάζεται να φτιάξουμε, να το φτιάξουμε ΤΩΡΑ, να ξεμπερδεύουμε) οτι κι αν έρθει αργότερα θα είναι "μικρό" και "πτέσμα" και στα πλαίσια του λογικού.
Αυτό έκανα με όλα μου τα (μεταχειρισμένα) αυτοκίνητα, αυτό έχω σκοπό να κάνω και τώρα.

dumutrus
01/08/2024, 20:39
Έχεις μάστορα που ξέρει θέλει να ασχολειθεί συνήθος όταν βλέπουν παλία για κάποιον λόγο δεν ασχολούνται ή κάνουν ότι ασχολούνται για να στα πάρουν παθών Όχι όλοι υπάρχουν και τίμιοι αν έχεις προχώρα

Dimmanoukas
01/08/2024, 21:41
Θα θέσω και μια ακόμη παράμετρο στο όλο σκεπτικό.

Καλές οι παλιές και τα αναλογικά όργανα σε πιο νορμάλ ποσά, ωστόσο δεν έχουν abs που είναι απολύτως απαραίτητο, ειδικά και σε έναν νέο χρήστη.

Να μην πω και για τον συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης.

Ωστόσο εάν υπάρχει η δυνατότητα να ανέβει το budget, υπάρχουν σαφώς και πιο φρέσκιες vintage αισθητικής επιλογές (πχ royal Enfield interceptor) και με αναλογικά όργανα, αλλά και το πανέμορφο kawasaki z600 rs.

Εξαιρετική επίσης επιλογή και πολύ καλό value for money το suzuki sv 650 για όσο θα παράγεται ακόμη, και το moto guzzi v7.

Τέλος υπάρχει και το w800 της kawasaki, πάλι εξαιρετικής αισθητικής.

Εσύ πρέπει να σταθμίσεις τα θέλω σου και τις ανάγκες σου, τις οποίες θα ξεδιαλύνεις μπαίνοντας και στην λογική των μαθημάτων οδήγησης.

ptc
01/08/2024, 22:13
Δεν ξέρω πόσο διαφέρουν οι μοτοσικλέτες σε σχέση με τα αυτοκίνητα, αλλά έχω αγοράσει και έχω "στρώσει" 4 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέχρι τώρα.
Θέλω να ελπίζω οτι και στις μοτοσικλέτες ισχύει το ίδιο με τα αυτοκίνητα.

Διαφερουν αρκετα εως πολυ, μαλλον διαφωνω με το σκεπτικο σου. Οι μοτοσυκλετες ειναι πολυ πιο απαιτητικα μηχανηματα σε θεματα συντηρησης και με μικροτερη ζωη γενικα. Μια μηχανη με 100Κ χλμ θεωρειται οτι σχεδον εχει φαει τα ψωμια της, ενα αμαξι με τα ιδια χιλιομετρα ειναι ακομα καινουριο. Ενα πραγμα μονο σκεψου, το CB400SF απο 400 κυβικα βγαζει 53 αλογα. Κανε τις πραξεις και θα δεις οτι ενα αυτοκινητο 1600 κυβικα με αντιστοιχη αποδοση θα εβγαζε 212 αλογα. Κατι θα επρεπε να σου λεει αυτο. Αλλη εντελως λογικη, ολα σε μια μηχανη ειναι πιο πουσαρισμενα και αυτο εχει τις συνεπειες του στις αναγκες συντηρησης.

Δε λεω πως ειναι λαθος να παρεις μια τετοια μηχανη αλλα ακουσε αυτο που σου λενε ανθρωποι που ξερουν. Ειδικα ο dumutrus που σου εχει γραψει αναλυτικα καποια πραγματα ειναι κατοχος ενος Honda CB-1 και το εχει δει απο πρωτο χερι το εργο. Μπες αν θες στο προφιλ του και δες τι ζηταει κατα καιρους το μηχανακι του και ποσο πολυ εχει ασχοληθει μαζι του για να παρεις μια ιδεα.

motojojo
01/08/2024, 22:23
Δυστυχώς με βάση το δικό μου γούστο δεν βλέπω ΤΙΠΟΤΑ καινούργιο που να με "φτιάχνει". Είναι όλα πολύ "μυτερά" / "δυναμικά" / "νίντζα" / "τρανσφόρμερ" (δεν ξέρω πως να το εξηγήσω/περιγράψω) και πολύ ψηφιακά για τα γούστα μου.
Ίσως φταίει η ηλικία (46) αλλά ένας πίνακας οργάνων με ένα αναλογικό στροφόμετρο και ένα αναλογικό ταχύμετρο, φαντάζει στα δικά μου μάτια πολύ πιο ωραίος από το κάθε τάμπλετ με τις 2000 πληροφορίες, 3000 ρυθμίσεις και 4000 παραμετροποιήσεις που έχουν τα καινούργια.

Καταλαβαίνω τι λες. Ήμουν πολύ κοντά στο σκεπτικό σου πίσω στο κοντινο 2019 όταν κοιταζα κι εγω για μηχανη αλλα δεν ημουν διατεθειμενος να αυξήσω πολυ το μπατζετ και κατέληξα σε ένα τέτοιο (https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/340761228-suzuki-gsf-600-bandit#bigger-photos) μαυρο όμως. Στρογγυλό φαναρι, δυο στρογγυλα νικελ οργανα (και με ένδειξη βενζίνης!) και γυμνό. Ευκολοοδήγητο και απ'ότι λένε όλοι τρομερά αξιόπιστο (να παινεψουμε λίγο το σπίτι μας!) :lol:
Δυστηχώς σου πέφτει λιιιιγο μακρυα.

Εναλλακτικά κάποιο καλό hornet (https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/344490841-honda-cb-600f-hornet)

Δεν ξερω για το χορνετ, αλλα τουλάχιστον για το μπαντιτ μπορω να σου πω με σιγουρια οτι δεν τρομάζει παρά τα κυβικά του (και τα κιλάκια του).

Εσυ θα μας πεις πόσο κοντά ήρθαμε στη Σουλα ή την Κουλα.

doctoras
01/08/2024, 22:34
Αν μοτερ είναι οκ με λίγα σχετικά χλμ (πχ 100k όχι βασανισμένα), ρυθμισμένα καρμπς που δουλευουν καλά.
Πλαίσιο υποπλαίσιο καθαρό από περιπτωση πτώσης.
Όλα τα αλλά έρχονται. Αν καταπιάνεσαι γίνονται εύκολα χωρίς πολλα κόστη, αν δεν, θα πρέπει να έχεις μάστορα ικανό και γνωστό να μη γίνει από κούκος αηδόνι

Στο μοτερ θα πρέπει να έχουν γίνει επιβεβαιωμένες εργασίες αλλιώς θα τις κανεις εσυ ως μεγάλο σέρβις
Οπωσ ελεγχο τεντωτηρα και καδένας
Έλεγχος-ρύθμιση βαλβίδων,λαδια, φίλτρα

Η σούμα για τα υπόλοιπα είναι:
Πλεξούδα καθαρή (μονωμένη όπως η εργοστασιακή χωρίς κοψίματα).
Έλεγχο ρευμάτων σε πηνία-ανορθωτή-μπαταρία στις τιμές κατασκευαστή.
Αντικατάσταση ρουλεμάν τροχών λαιμού.
Καθαρισμός έμβολων δαγκανών, αντικατάσταση σωληνώσεων, τακάκια και υγρών.
Αλλαγή λαδιών σε πιρούνι, αμορτισέρ, μέτρηση μήκους ελατηρίων εντός οριων(εκτός οριων αλλαγή ελατηρίων).
Καθαρισμός γράσαρισμα ψαλιδιού.
Αλυσογραναζα.
Λάστιχα.
Ντίζες γκαζιού συμπλέκτη αν είναι παλιές.
Ατέρμονες αν δε δουλεύει κάποιο όργανο.

Και από εκεί και μετά πάει στο ποσό μερακλής μπορεις να γίνεις με το αισθητικό βάψιμο-φρεσκάρισμα πλαισίου+πλαστικών τμημάτων, αφαίρεση ψωριάσης από τα αλουμίνια και σκουριάς από τα μεταλλικά σημεία

+ κάνα καστομαρισμα στη σέλα

Αν αυτά σου φαίνονται εφικτά προχωράς.
Αν τα βρίσκεις βουνό, στρεψου σε μηχανάκια της τελευταίας 5ετιας

Bowleno
01/08/2024, 23:38
Αν μοτερ είναι οκ με λίγα σχετικά χλμ (πχ 100k όχι βασανισμένα), ρυθμισμένα καρμπς που δουλευουν καλά.
Πλαίσιο υποπλαίσιο καθαρό από περιπτωση πτώσης.
Όλα τα αλλά έρχονται. Αν καταπιάνεσαι γίνονται εύκολα χωρίς πολλα κόστη, αν δεν, θα πρέπει να έχεις μάστορα ικανό και γνωστό να μη γίνει από κούκος αηδόνι

Στο μοτερ θα πρέπει να έχουν γίνει επιβεβαιωμένες εργασίες αλλιώς θα τις κανεις εσυ ως μεγάλο σέρβις
Οπωσ ελεγχο τεντωτηρα και καδένας
Έλεγχος-ρύθμιση βαλβίδων,λαδια, φίλτρα

Η σούμα για τα υπόλοιπα είναι:
Πλεξούδα καθαρή (μονωμένη όπως η εργοστασιακή χωρίς κοψίματα).
Έλεγχο ρευμάτων σε πηνία-ανορθωτή-μπαταρία στις τιμές κατασκευαστή.
Αντικατάσταση ρουλεμάν τροχών λαιμού.
Καθαρισμός έμβολων δαγκανών, αντικατάσταση σωληνώσεων, τακάκια και υγρών.
Αλλαγή λαδιών σε πιρούνι, αμορτισέρ, μέτρηση μήκους ελατηρίων εντός οριων(εκτός οριων αλλαγή ελατηρίων).
Καθαρισμός γράσαρισμα ψαλιδιού.
Αλυσογραναζα.
Λάστιχα.
Ντίζες γκαζιού συμπλέκτη αν είναι παλιές.
Ατέρμονες αν δε δουλεύει κάποιο όργανο.

Και από εκεί και μετά πάει στο ποσό μερακλής μπορεις να γίνεις με το αισθητικό βάψιμο-φρεσκάρισμα πλαισίου+πλαστικών τμημάτων, αφαίρεση ψωριάσης από τα αλουμίνια και σκουριάς από τα μεταλλικά σημεία

+ κάνα καστομαρισμα στη σέλα

Αν αυτά σου φαίνονται εφικτά προχωράς.
Αν τα βρίσκεις βουνό, στρεψου σε μηχανάκια της τελευταίας 5ετιας

Εξ ου, αγοράζουμε καινούργιο και μόλις ζητήσει ολα τα παραπάνω, το πουλάμε και παίρνουμε πάλι καινούργιο....:D

:lol:

telegonos
02/08/2024, 00:07
Αυτό με τις μηχανές στα 100.000 χλμ, ότι θεωρούνται ότι έχουν φάει τα ψωμιά τους, ισχύει μόνο αν μιλάμε για τρακαρισμένες, παρατημένες, εγκληματικά ασυντήρητες, ιδιοκτήτη που όποτε τον χωρίζει η γκόμενα παίρνει μια βαριά και ξεσπάει στην μοτοσυκλέτα κ.ο.κ.

Μια μηχανή που την προσέχει ο ιδιοκτήτης της, στα 100.000 χλμ είναι μια χαρά, και ουδεμία σχέση έχει με πραγματικότητα ότι στα 100.000 χλμ έχει φάει τα ψωμιά της.

doctoras
02/08/2024, 00:34
Εξ ου, αγοράζουμε καινούργιο και μόλις ζητήσει ολα τα παραπάνω, το πουλάμε και παίρνουμε πάλι καινούργιο....:D

:lol:

Μέσα στα πλαίσια του μοτοσυκλετισμου αλλο ένα κομμάτι που δίνει εξίσου μεγάλη ευχαρίστηση είναι και το μαστόρεμα σε ότι εργασία απαιτηθεί από απλή συντήρηση, ή εξειδικευμένες εργασιες σε ακόμη ακόμη αναπαλαίωση ή τροποποίηση.
Θυμάσαι τα σχετικα ένθετα του φόρουμ την δεκαετία 2005-2015, διαμαντακια!
Αλλά θα συμφωνήσουμε δεν είναι για όλους

Δεν κατάλαβα αν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στην συγκεκριμένη κατηγορία

grinderx
02/08/2024, 00:38

Δεν έχω κολλήσει απαραίτητα με τις παλιές. Αλλά δεν με συγκινεί και τίποτα καινούργιο για να αλλάξω το budget μου σε λογικά πλαίσια προς τα πάνω.
Και επειδή τη μηχανή την θέλω για βόλτες και μικρές αποδράσεις (δηλαδή σαν μέσω διασκέδασης / ψυχαγωγίας) κι όχι σαν βασικό μέσο μετακίνησης, είμαι διατεθειμένος να κάνω κάποιες μικρές θυσίες (στο κάτω κάτω οι συνεργειατζήδες κι αυτοί παιδιά έχουν να θρέψουν και να μεγαλώσουν)
Ξέρω οτι με την αγορά ενός μεταχειρισμένου και κάποια έξτρα έξοδα θα έρθουν, και κάποια έξτρα ταλαιπωρία. Αυτά τα περιμένω ως "αναπόφευκτα"
Αλλά άλλο πράγμα μία προσεγμένη μοτοσικλέτα που μπορεί να τύχει να βγάλει και 2-3 βλάβες λόγω ηλικίας και να φάει π.χ. 500 ευρώ, και άλλο πράγμα ένα χρέπι που κάθε 3 και λίγο θα βγάζει βλάβες, ακόμα κι αν επισκευάζονται με 20 ευρώ η μία.
Το χρέπι θέλω να αποφύγω σαν πρώτη αγορά, και ψάχνομαι να δω πως μπορώ να το πετύχω μέχρι να μάθω και 5 πράγματα ώστε να μπορώ να κρίνω και μόνος μου.
Επειδή ήμουν/είμαι ακριβώς στην ίδια φάση (βόλτες/ψυχοθεραπεία, όχι βασικό μέσο μετακίνησης και γουστάρω αναλογικίλα, σε πολλά θέματα, όχι μόνο στις μηχανές, αν και βγάζω το ψωμί μου ως γκομπιουτεράς :p) και αφού αποφάσισα ότι θα πάρω κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είχα αρχικά στο νου μου, το έψαξα και κατέληξα σε αυτό που κατέληξα. Το σκεπτικό μου:

1. Θέλω να κάνω την κ*β** μου -> θα ρίξω το budjet από 5000€ στα 3000€ (έχουμε και μια οικογένεια από πίσω και πράγματα στο σπίτι που θέλουμε να φτιάξουμε ως επαναπατρισθέντες εδώ και 2+ χρόνια μετά από ~15 χρόνια που έπινα τσάι με τη συγχωρεμένη τη Λίζα :p)
2. Κοιτάζω μηχανές από το 2010 και μετά. Ναι, λόγω περιορισμένου budget μπορεί να πάω σε κάτι που θα έχει πάνω από 100k χιλιόμετρα (όπως και έγινε), αλλά θα συμβιβαστώ (άλλωστε έχω το δάσκαλο που θα με βοηθήσει και όντως βοήθησε. γειά σου Χρηστάρα :)).
3. Ότι θα πάρω να έχει οπωσδήποτε ABS και injection
4. Ακούω το δάσκαλο που είναι γνώστης με 25+ χρόνια εμπειρία -> αποφεύγω αυτό, αυτό κι αυτό.

Θα επιμείνω στο τελευταίο. Βρες άνθρωπο που να ξέρει καλά από μοτοσυκλέτες, ώστε να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Είπαμε είναι πολύ διαφορετικά οχήματα (συν το γεγονός ότι υπάρχουν πόσοι που τα πειράζουν και τα σκίζουν ή δεν τα συντηρούν σωστά). Αν είναι για μεταχειρισμένο καλύτερα να σου πάρει λίγο παραπάνω χρόνο για να βρεις κάτι πραγματικά καλό. Συν ότι το καλοκαίρι δεν είναι και η καλύτερη εποχή (σύμφωνα με το δάσκαλο).

Χαρακτηριστικά η πρώτη μηχανή που είδα (μια Honda NC700 γυμνή), στα χαρτιά φαινόταν πολύ καλή περίπτωση. Όταν την είδε ο δάσκαλος, κατάλαβε με τη μία τι παίζει και με το όχημα και με το άτομο (το 2ο το είχα πάρει μυρωδιά κι εγώ στην επικοινωνία μαζί του). Χαρακτηριστικά μου είχε πει: «Αυτά τα μηχανάκια κανονικά δεν παθαίνουν τίποτα. Πώς την κατάντησαν έτσι; Είναι σα να τους έδωσαν Ferrari και να την άρχισαν στις κλωτσές! Αν σου αρέσει τόσο πολύ OK, αλλά υπολόγισε και 500-1000€ για μαζέματα. Θα γίνει καινούργια κι αυτό επειδή είναι Hondaρα». Εγώ ως άσχετος δεν είχα πάρει χαμπάρι!

Είδα κι άλλη μια NC και την XJ6 που τελικά αγόρασα. Οι ιδιοκτήτες τους πραγματικά σοβαροί άνθρωποι, γνώστες του χώρου με δεκαετίες πάνω σε δίκυκλα, μερακλήδες και ψείρες με τα μηχανάκια τους. Ακόμα και η μάνα μου που δεν έχει ιδέα, όταν είδε τη μηχανή είπε «Καλέ αυτή είναι σαν καινούργια!»

Συνοψίζω γιατί μακρυγόρησα. Αν πας για μεταχειρισμένο:

1. Βρες κάποιον που να ξέρει πραγματικά από μοτοσυκλέτες (ξέρω επαρχία, αλλά προσπάθησέ το).
2. Προτίμησε ιδιώτες (πολλά χρέπια στα μαγαζιά, που κρύβουν επιμελώς τα χάλια τους, κι εσύ δεν παίρνεις χαμπάρι έτσι γυαλιστερά που τα έχουν).
3. Να επικοινωνείς με τους πωλητές. Ρώτα όσα περισσότερα μπορείς (μη σκέφτεσαι ότι τους τρως το χρόνο στο τηλέφωνο, να πουλήσουν θέλουν).
4. Κανόνιζε να βλέπεις (εσύ με κάποιον γνώστη δικό σου ή έστω ο γνώστης) τα μηχανάκια και τους ίδιους τους πωλητές (όχι φίλους τους ξέρω γω) από κοντά (ναι ΟΚ, επαρχία).
5. Πάρε το χρόνο σου. Μηχανάκια στην αγορά άπειρα! Καλύτερα να σου πάρει 1-2 μήνες παραπάνω, παρά μετά να σιχτιρίζεις για κάτι που θέλεις να σου προσφέρει ευχαρίστηση.

Προσωπικά δεν έχω χρόνο να μάθω να φτιάχνω το μηχανάκι (ακόμα και τα απλά που ξέρω πως μπορώ να τα κάνω μόνος μου, πχ αλλαγή λαδιών, τα χέρια μου πιάνουν άλλωστε, δε συζητάμε ευκολάκια τύπου καθάρισμα/λίπανση αλυσίδας, αυτό εννοείται μόνος μου). Αν στην πορεία γουστάρω τόσο τρελά ώστε να φτάσω στο σημείο να μαστορεύω το όχημα θα δείξει. Για την ώρα θέλω να μάθω να οδηγώ και να ευχαριστιέμαι βόλτες με τη Yamahaρα μου :)

PaNick67
02/08/2024, 08:59
Αφουν δεν θες αιχμηρα κλπ, να μια πολυ καλη επιλογη. Ονομα με ιστορια, συγχρονο, με εγγυηση και στρογγυλο. Α, και ολοκαινουργιο!

https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/340225878-triumph#bigger-photos

454972

ΝΑ σου πω και το αλλο, το μεταχειρο με τα 3Κ θα θελησει μεσα σε λιγους μηνες ενα μεγαλο σερβις, λαστιχα, αλυσιδογραναζα, πιθανα δισκοπλακες με τακακια, κλπ
Αυτα πολυ ευκολα μπορουν να περασουν το διχιλιαρο αν τα κανεις μαζι οπως λες και θα εχεις μια μοτοσυλκετα παλια

ptc
02/08/2024, 09:05
Αυτό με τις μηχανές στα 100.000 χλμ, ότι θεωρούνται ότι έχουν φάει τα ψωμιά τους, ισχύει μόνο αν μιλάμε για τρακαρισμένες, παρατημένες, εγκληματικά ασυντήρητες, ιδιοκτήτη που όποτε τον χωρίζει η γκόμενα παίρνει μια βαριά και ξεσπάει στην μοτοσυκλέτα κ.ο.κ.

Μια μηχανή που την προσέχει ο ιδιοκτήτης της, στα 100.000 χλμ είναι μια χαρά, και ουδεμία σχέση έχει με πραγματικότητα ότι στα 100.000 χλμ έχει φάει τα ψωμιά της.

Σε καμια περιπτωση ενα Honda που εχει συντηρηθει σωστα δεν εχει φαει τα ψωμια του σε αυτα τα χλμ. Αλλα επειδη εσυ κι εγω ειμαστε η εξαιρεση ως ιδιοκτητες και οχι ο κανονας, η μεση μηχανη στην Ελλαδα με αυτα τα χιλιομετρα θελει ενα πολυ σεβαστο ποσο για να ερθει στα ισια της. Και καποια πραγματα που συνεπαγεται η αμελης συντηρηση θα συνεχιζει να τα κουβαλαει η μηχανη ακομα και μετα το μαζεμα που θα κανεις (εκτος κι αν ανοιχτει μοτερ). Οι περισσοτεροι ιδιοκτητες απλα αλλαζουν λαδια οποτε θυμουνται και επισκευαζουν ο,τι χαλαει. Η τυπικη συντηρηση μιας μηχανης προϋποθετει πολλα παραπανω πραγματα (ο doctoras τα εγραψε πολυ ωραια) και απ΄την εμπειρια μου στην αγορα μεταχειρισμενου πολυ σπανια θα βρεις τετοια περιπτωση στην ελληνικη αγορα.

harris_x
02/08/2024, 09:13
Αφουν δεν θες αιχμηρα κλπ, να μια πολυ καλη επιλογη. Ονομα με ιστορια, συγχρονο, με εγγυηση και στρογγυλο. Α, και ολοκαινουργιο!

https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/340225878-triumph#bigger-photos

454972

ΝΑ σου πω και το αλλο, το μεταχειρο με τα 3Κ θα θελησει μεσα σε λιγους μηνες ενα μεγαλο σερβις, λαστιχα, αλυσιδογραναζα, πιθανα δισκοπλακες με τακακια, κλπ
Αυτα πολυ ευκολα μπορουν να περασουν το διχιλιαρο αν τα κανεις μαζι οπως λες και θα εχεις μια μοτοσυλκετα παλια
:a10:

Phantom
02/08/2024, 09:42
Καταλαβαίνω τι λες. Ήμουν πολύ κοντά στο σκεπτικό σου πίσω στο κοντινο 2019 όταν κοιταζα κι εγω για μηχανη αλλα δεν ημουν διατεθειμενος να αυξήσω πολυ το μπατζετ και κατέληξα σε ένα τέτοιο (https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/340761228-suzuki-gsf-600-bandit#bigger-photos) μαυρο όμως. Στρογγυλό φαναρι, δυο στρογγυλα νικελ οργανα (και με ένδειξη βενζίνης!) και γυμνό. Ευκολοοδήγητο και απ'ότι λένε όλοι τρομερά αξιόπιστο (να παινεψουμε λίγο το σπίτι μας!) :lol:

Ωραίο. Δεν είχε πέσει στην αντίληψη μου!
Το μόνο "κακό", οτι δεν βλέπω πολλά διαθέσιμα προς πώληση.

Για Hornet κοιτάζω κι εγώ. Είναι ένα από τα μοντέλα που μου προτάθηκαν εδώ στο forum και μου έκαναν ένα σχετικό "κλικ"

Αλλά εντάξει παιδιά.. μου τα κόψατε τα φτερά..
Η πάρε καινούργιο ή μην πάρεις τίποτα.. :P
Ωραίοι είστε!

(Πλάκα κάνω)

motojojo
02/08/2024, 10:18
Το μτχ θέλει υπομονη και χρόνο. Αν βιάζεσαι πιθανοτατα δεν θα κανεις καλη επιλογή.

Μιας και έχεις χρόνο και η εγχωρια αγορα ειναι περιορισμένη, ριξε μια ματιά και εδώ (https://www.moto.gr/forums/showthread.php?t=163856)
Δεν ειναι ότι εξω θα βρεις κατι φτηνότερα, στα ιδια λεφτά (ισως και λιιγο παραπανω θα σου βγει) αλλα ειναι πιο πιθανο να βρεις κατι καλό, να βρεις αυτο που θες σε καλή κατάσταση.
Ειδικά στις βορειες χώρες που η μοτοσυκλέτα ειναι ως επι το πλειστον χομπυ, υπάρχουν πολλές αξιόλογες επιλογές με λιγα σχετικά χλμ και πολύ καλη κατάσταση.

Οπότε κανε μια ψακτική και προς τα εκει.

grinderx
02/08/2024, 12:20
Να προτείνω Bajaj Dominar 400 (ίδιος κινητήρας με το Triumph που ανάφερε ο PaNick67 και τα KTM 390 αν θυμάμαι καλά, μόνο λίγο διαφορετικά ρυθμισμένος); Κατά προτίμηση μοντέλα του 2022 και μετά (έχουν κάποιες ψιλοβελτιώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα, αλλά γενικά θεωρούνται αξιόπιστα ανεξαρτήτως χρονιάς).

ΓιώργοςΤΤ
02/08/2024, 12:49
Από το να δώσει λεφτά για Bajbaj, καλύτερα να τα κάψει για ζεστή τον χειμώνα.

grinderx
02/08/2024, 13:37
Αν το πάμε έτσι, τότε να τα κάψει ακόμα κι αν είναι να πάρει Triumph Speed 400:

The Triumph Speed 400 and Scrambler 400 X are designed by Triumph and will be produced in Bajaj Auto’s new Chakan plant.

https://www.bajajauto.com/corporate/media-centre/press-releases/new-triumph-speed-400-launched-in-india-at-price-of-2-23-000

Επίσης είπα για μεταχειρισμένο Bajaj. Στα ~5 χιλιάρικα καινούργιο, με τα δεδομένα που έθεσε ο Phantom σαφώς και το Triumph είναι προτιμότερο (βγαίνει 700-800€ παραπάνω, κάτι τέτοιο)

Tallyban
03/08/2024, 08:19
Γερό μηχανάκι έχει βγει αυτό το Βάζα,πως το λενε.Καθημερινά και επί χρόνια,καθοδόν για δουλειά βλέπω ένα στο δρόμο.Οποτε δε σκορπάει...

Phantom
05/08/2024, 08:04
Να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση, γιατί απλά πετάμε πράγματα δεξιά και αριστερά πλέον.

Το μεγαλύτερο επίπεδο σύγκλισης απόψεων λέει:
1) Σύμφωνα με τους περισσότερους, να κοιτάξω να πάρω κάτι καινούργιο που να έχει οπωσδήποτε ABS
2) Σύμφωνα με τους περισσότερους, αν πάρω μεταχειρισμένο να πάρω κάτι που να έχει ABS αλλά να είναι τεχνολογίας 5 ετών το πολύ γιατί τα παλιότερα ABS είχαν παιδικές ασθένειες (δηλαδή να πάρω μεταχειρισμένο το πολύ 5 ετών)

Από εκεί και κάτω ξεκινούν οι διαφοροποιήσεις.

Οπότε, μερικές "ερωτήσεις" ακόμα:

1) Αν μιλάμε για μηχανή 10-15 ετών (π.χ. Honda CBF600S) έχει νόημα να κυνηγάμε το ABS ? Δηλαδή, σε μηχανή 15ετίας, το θέλουμε ή δεν το θέλουμε το ABS ?
2) Με τις τιμές που παίζουν στα μεταχειρισμένα "μέχρι 5 ετών" έχει νόημα να κοιτάει κανείς μεταχειρισμένο; Ο καθένας πουλάει όσο θέλει, συμφωνώ, αλλά όταν το μεταχειρισμένο 5ετίας δεν είναι ούτε 10% πιο κάτω από το καινούργιο έχει νόημα να κοιτά κανείς μεταχειρισμένο;

Ρωτάω γιατί τελικά προσωπικά καταλήγω στο εξής δίλλημα:
Η πάω για καινούργια (κούτα) ή πάω για μοτοσικλέτα 15-20 ετών χωρίς ABS.
Και ναι, καμία σχέση το ένα με το άλλο, αλλά το έχω ξαναγράψει, οι καινούργιες δεν μου αρέσουν..
Έχω διαβάσει (και εδώ μέσα σε παρόμοια νήματα) οτι η σωστή μοτοσικλέτα που πρέπει να πάρει κάποιος είναι αυτή "που θα σε κάνει να θες να την οδηγήσεις"
Ε δεν με τραβάνε οι καινούργιες, πως να το κάνουμε; (γούστα είναι αυτά).

Δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί, αλλά τουλάχιστον έχω αρχίσει να ξετυλίγω το κουβάρι, οπότε άκρη θα βρεθεί αργά ή γρήγορα.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.

harris_x
05/08/2024, 08:09
Επειδή με όλα όσα έχουν γραφτεί είναι λογικό να μπερδεύεσαι, θα σου έλεγα να δεις το πιο καινούριο από αυτά που σου αρέσουν και δεν έχει εξωπραγματική τιμή.
Το ABS όσο παλιό και να είναι, σε έναν νέο οδηγό θα την κάνει τη δουλειά του, μη κολλάς σε αυτό.

doctoras
05/08/2024, 08:36
Phantom εσυ θα βάζεις τις κατευθύνσεις για να παίρνεις τις απαντήσεις που σε ενδιαφέρουν. Αν το γενικεύσεις θα γενικευθεί και αυτό.

Θα σου απαντήσω για τη cbf600s
Υπάρχουν 2 γενεές MK1 (2004-2007) MK2 (2008-2013)

Το πρωτο με μαύρο μοτερ και καρμπς, το δεύτερο με ασημένιο μοτερ και injection

Το MK1 είχε εισαχθεί σε 2 εκδόσεις με φερινκ και μια γυμνή στρογγυλοφαναρο(που ήταν και το πιο όμορφο στα μάτια μου αλλά πουλήθηκαν λιγότερα και είναι σπανιότερα σε μεταχειρισμένα.

Τα τετρακύλινδρα μοτερ αν αυτό σε ενδιαφέρει από αισθηση / ήχο είναι και αυτά που μπορούν να αντέξουν πολλα περισσότερα χλμ χωρίς επισκευή λόγω χαμηλότερων τριβών και ομαλότερων αποδόσεων.
Ενδεικτικά ένα τέτοιο μοτερ με τα σέρβις όπως αναφέρει ο κατασκευαστής θα φτάσει άνετα τα 500k χώρις επισκευή

Υπάρχουν προσεγμένα μεταχειρισμένα όμως τα MK2 θα τα βρεις στα 4k - 4.5k στο car.
Για τους λόγους που αναφέρεις, ότι δηλαδή μια τετοια μηχανή είναι πολύ περισσότερη μοτοσυκλέτα από ένα σύγχρονο μονοκυλινδρο A2 ίσως και αμφιλεγόμενης προέλευσης

Ένα προσεγμένο MK1 θα το βρεις 3k-3.5k

Σχετικά με το abs
Προσωπικά σε μια τετοια αγορά προτεραιότητα έχει η καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση και δευτερεύον το abs
Αφετέρου θα μάθεις να φρενάρεις με περισσότερη προνοητικότητα και να διαβάζεις καλύτερα τα διαφορετικά οδοστρώματα είναι κάτι που θα σε εξελίσσει ως οδηγό από το να πεις έχω abs και θα πάω όπως να ναι γιατί δεν θα μπλοκάρουν οι τροχοί σε ακραίο φρενάρισμα

Sorath
05/08/2024, 09:14
Είχα το CBF600s του 2005 (ΜΚ1) για 15 χρόνια.

Πάρα πολύ άνετο, δεν κουράζει καθόλου, οπότε δεν ζητάς να κατέβεις ποτέ. Πραγματικός χιλιομετροφάγος. Έχει και το πιο "βουτυρένιο" μοτέρ απο θέμα λειτουργίας. Κατανάλωση στην εθνική, μεταξύ 5.5 και 6.5lt/100km, ανάλογα την ταχύτητα.
Πολύ "δίκαια" μοτοσυκλέτα, την καταευχαριστήθηκα και δεν με απογοήτευσέ ποτέ.

Μπορεί να βρεθεί σε καλή κατάσταση, σε λογική τιμή γύρω στα 2500€. Το δικό μου με 60.000χλμ ήταν στην πένα, και πουλήθηκε άμεσα λίγο πάνω απο 2k.

Phantom
05/08/2024, 09:29
Το MK1 είχε εισαχθεί σε 2 εκδόσεις με φερινκ και μια γυμνή στρογγυλοφαναρο(που ήταν και το πιο όμορφο στα μάτια μου αλλά πουλήθηκαν λιγότερα και είναι σπανιότερα σε μεταχειρισμένα.

Έχει ένας γνωστός μου ένα MK1 (με φέρινγκ) που το χρησιμοποιεί καθημερινά και γενικά το προσέχει και σκέφτεται να το πουλήσει για κάτι πιο καινούργιο.
Γι αυτό και μπήκε στη λίστα με τα υποψήφια προς αγορά.

Ερώτηση: Υπάρχει η δυνατότητα το 600S με φέρινγ να μετατραπεί σε στρογγυλοφάναρο;
Όχι οτι η απάντηση παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά αν η απάντηση είναι ναι, τότε ίσως βρήκα την πρώτη μου μοτοσικλέτα! :P

Εχώ δει στο CAR ένα - δύο στρογγυλοφάναρα, όπως και κάτι στρογγυλοφάναρα Hornet του 2004-2005, και μου τρέχουν τα σάλια, αλλά οκ, το look δεν είναι το παν..

Sorath
05/08/2024, 09:40
Θεωρώ πως θα γίνεται, μιας και μιλάμε ουσιαστικά για την ίδια μοτοσυκλέτα.

Αλλά δεν αξίζει, και για λόγω κόστους (αγορά για όργανα, φανάρι κτλ) αλλά και οτι το φέρινγκ του προσφέρει εξαιρετική κάλυψη απο τον αέρα ακόμα και στην τελική του (~215)

Phantom
05/08/2024, 09:50
Οκ. Αν και δεν νομίζω να χρειαστεί να πάω ποτέ με πάνω από 100χ.α.ω :P
Το κόστος δεν θα με απασχολούσε τόσο (τα γούστα έστω και σε δευτερεύοντα χρόνο πληρώνονται)
Αλλά το θέμα της κάλυψης από τον αέρα είναι σοβαρό.

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. :)

grinderx
05/08/2024, 10:28
Να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση, γιατί απλά πετάμε πράγματα δεξιά και αριστερά πλέον.

Το μεγαλύτερο επίπεδο σύγκλισης απόψεων λέει:
1) Σύμφωνα με τους περισσότερους, να κοιτάξω να πάρω κάτι καινούργιο που να έχει οπωσδήποτε ABS
2) Σύμφωνα με τους περισσότερους, αν πάρω μεταχειρισμένο να πάρω κάτι που να έχει ABS αλλά να είναι τεχνολογίας 5 ετών το πολύ γιατί τα παλιότερα ABS είχαν παιδικές ασθένειες (δηλαδή να πάρω μεταχειρισμένο το πολύ 5 ετών)

Από εκεί και κάτω ξεκινούν οι διαφοροποιήσεις.

Οπότε, μερικές "ερωτήσεις" ακόμα:

1) Αν μιλάμε για μηχανή 10-15 ετών (π.χ. Honda CBF600S) έχει νόημα να κυνηγάμε το ABS ? Δηλαδή, σε μηχανή 15ετίας, το θέλουμε ή δεν το θέλουμε το ABS ?
2) Με τις τιμές που παίζουν στα μεταχειρισμένα "μέχρι 5 ετών" έχει νόημα να κοιτάει κανείς μεταχειρισμένο; Ο καθένας πουλάει όσο θέλει, συμφωνώ, αλλά όταν το μεταχειρισμένο 5ετίας δεν είναι ούτε 10% πιο κάτω από το καινούργιο έχει νόημα να κοιτά κανείς μεταχειρισμένο;

Ρωτάω γιατί τελικά προσωπικά καταλήγω στο εξής δίλλημα:
Η πάω για καινούργια (κούτα) ή πάω για μοτοσικλέτα 15-20 ετών χωρίς ABS.
Και ναι, καμία σχέση το ένα με το άλλο, αλλά το έχω ξαναγράψει, οι καινούργιες δεν μου αρέσουν..
Έχω διαβάσει (και εδώ μέσα σε παρόμοια νήματα) οτι η σωστή μοτοσικλέτα που πρέπει να πάρει κάποιος είναι αυτή "που θα σε κάνει να θες να την οδηγήσεις"
Ε δεν με τραβάνε οι καινούργιες, πως να το κάνουμε; (γούστα είναι αυτά).

Δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί, αλλά τουλάχιστον έχω αρχίσει να ξετυλίγω το κουβάρι, οπότε άκρη θα βρεθεί αργά ή γρήγορα.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Καταλαβαίνω πως μπερδεύεσαι, κι εγώ ως νέος μέχρι να καταλήξω κάπου από την πολύ μελέτη είχα κάνει το μυαλό μου κιμά :p Για να προχωρήσεις κάνε τα εξής:

1. Θέσε το budget σου (άνω όριο). Με 3-5000€ μπορείς να κινηθείς τόσο στην αγορά του μεταχειρισμένου, όσο και για αγορά κούτας
2. Βάλε τα κριτήριά σου. Πχ γυμνό στρογγυλοφάναρο, μέχρι τόσα κυβικά και τόσοι κύλινδροι, τάδε εξοπλισμό (ABS ή ότι άλλο έχουμε πει εδώ μέσα), κτλ, κτλ.
3. Δοκίμασε απλώς να ανέβεις σε μηχανές για να πάρεις μια ιδέα.
4. Βρες καλό δάσκαλο.

Με άλλα λόγια από ένα σημείο κι έπειτα πρέπει να προχωρήσεις στην πράξη. Τόσο όσον αφορά τα μαθήματα, όσο και όσον αφορά την αγορά της μηχανής αυτής καθ' αυτής. Καλό το μπλα, μπλα στα forums («δες αυτό ή δες εκείνο») και η μελέτη στο ντερνέτ, αλλά μόνο με την πράξη θ' αρχίσει το μυαλό να ξεμπλοκάρει και να παίρνει αποφάσεις.

Nomand
05/08/2024, 10:34
Οκ. Αν και δεν νομίζω να χρειαστεί να πάω ποτέ με πάνω από 100χ.α.ω :P
Το κόστος δεν θα με απασχολούσε τόσο (τα γούστα έστω και σε δευτερεύοντα χρόνο πληρώνονται)
Αλλά το θέμα της κάλυψης από τον αέρα είναι σοβαρό.

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. :)
https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/343859574-honda-cbf-600s
Με κάτι τέτοιο πιστεύω θα εχεις καλύψει σχεδόν όλες σου τις ανάγκες για πρώτη μηχανή, διότι να είσαι σίγουρος ότι μετά από λίγο καιρό το μικρόβιο θα σε κάνει να πας σε αναβάθμιση !!!!

Phantom
05/08/2024, 11:15
3. Δοκίμασε απλώς να ανέβεις σε μηχανές για να πάρεις μια ιδέα.
4. Βρες καλό δάσκαλο.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές.
Για το 3, ενδεικτικά, σε ακτίνα 100 χλμ από την τοποθεσία μου, πωλούνται συνολικά 28 μεταχειρισμένες μοτοσικλέτες κάθε κατηγορίας (εξαιρουμένων των scooter και παπιών) χρονολογίας μετά το 2000 και τιμής κάτω από 4500 ευρώ
Καταλαβαίνεις λοιπόν οτι το να ανέβεις σε κάποια μοντέλα είναι αδύνατο.
Δυστυχώς, πρέπει να καταλήξω σε μια μικρή λίστα (2-3 μοτοσικλέτες max) και έπειτα να επιδιώξω να τις βρω όπου μπορώ για να δοκιμάσω να ανέβω στατικά.

Ακόμα και το 4, είναι υποκειμενικό. Πέρα από την υποκειμενικότητα του "τι είναι καλός δάσκαλος", σε μία πόλη με 6-7 σχολές οδηγών στο σύνολο, απλά διαλέγεις οτι έχεις ακούσει οτι είναι "καλό" και εύχεσαι να είναι πραγματικά καλό, γιατί στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει.
Δεν το λέω με κακό τρόπο. Αλλά μπορεί ο "μέτριος" δάσκαλος σε μια πόλη με 100 σχολές οδηγών να είναι καλύτερος από τον "καλό" σε μια πόλη με 5..

Α, και τέλος οι αντιπροσωπείες όσον αφορά τις μοτοσικλέτες.. έχουν από την μία πλευρά μοντέλα τύπου CBR1000 και CRF1100 (απλησίαστα οικονομικά) και από την άλλη κάτι Κινέζικα που ούτε εδώ στο forum δεν μπορώ να βρω το όνομά τους.
Επίσης η αναλογία μοντέλων προς πώληση είναι 5 μοτοσικλέτες για κάθε 95 scooter.. Και φυσικά δεν ασχολούνται με / πωλούν μεταχειρισμένα.. Στην καλύτερη να έχουν κανένα μοντέλο με κάτω από 1000 χιλιόμετρα που στο πουλάνε "σχεδόν" στην ίδια τιμή με το καινούργιο και "δίνουν" δώρο τίποτα service για να καλύψουν "την διαφορά"

Οπότε όλα τα ωραία κόλπα που ισχύουν για Αθήνα και ΙΣΩΣ Θεσσαλονίκη, δεν ισχύουν εδώ! :(

Είχα φτιάξει μια λίστα με 11-12 μοτοσικλέτες.
Τις κατέβασα στις 4-5, και τώρα στην ουσία προσπαθώ να τις κάνω 2-3. :)

grinderx
05/08/2024, 11:31
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές.
Για το 3, ενδεικτικά, σε ακτίνα 100 χλμ από την τοποθεσία μου, πωλούνται συνολικά 28 μεταχειρισμένες μοτοσικλέτες κάθε κατηγορίας (εξαιρουμένων των scooter και παπιών) χρονολογίας μετά το 2000 και τιμής κάτω από 4500 ευρώ
Καταλαβαίνεις λοιπόν οτι το να ανέβεις σε κάποια μοντέλα είναι αδύνατο.
Δυστυχώς, πρέπει να καταλήξω σε μια μικρή λίστα (2-3 μοτοσικλέτες max) και έπειτα να επιδιώξω να τις βρω όπου μπορώ για να δοκιμάσω να ανέβω στατικά.

Ακόμα και το 4, είναι υποκειμενικό. Πέρα από την υποκειμενικότητα του "τι είναι καλός δάσκαλος", σε μία πόλη με 6-7 σχολές οδηγών στο σύνολο, απλά διαλέγεις οτι έχεις ακούσει οτι είναι "καλό" και εύχεσαι να είναι πραγματικά καλό, γιατί στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει.
Δεν το λέω με κακό τρόπο. Αλλά μπορεί ο "μέτριος" δάσκαλος σε μια πόλη με 100 σχολές οδηγών να είναι καλύτερος από τον "καλό" σε μια πόλη με 5..

Α, και τέλος οι αντιπροσωπείες όσον αφορά τις μοτοσικλέτες.. έχουν από την μία πλευρά μοντέλα τύπου CBR1000 και CRF1100 (απλησίαστα οικονομικά) και από την άλλη κάτι Κινέζικα που ούτε εδώ στο forum δεν μπορώ να βρω το όνομά τους.
Επίσης η αναλογία μοντέλων προς πώληση είναι 5 μοτοσικλέτες για κάθε 95 scooter.. Και φυσικά δεν ασχολούνται με / πωλούν μεταχειρισμένα.. Στην καλύτερη να έχουν κανένα μοντέλο με κάτω από 1000 χιλιόμετρα που στο πουλάνε "σχεδόν" στην ίδια τιμή με το καινούργιο και "δίνουν" δώρο τίποτα service για να καλύψουν "την διαφορά"

Οπότε όλα τα ωραία κόλπα που ισχύουν για Αθήνα και ΙΣΩΣ Θεσσαλονίκη, δεν ισχύουν εδώ! :(

Είχα φτιάξει μια λίστα με 11-12 μοτοσικλέτες.
Τις κατέβασα στις 4-5, και τώρα στην ουσία προσπαθώ να τις κάνω 2-3. :)
Νομίζω το βλέπεις λάθος. Ακόμα και αυτά τα λίγα που βρίσκεις στην περιοχή σου, ακόμα κι αν δεν σε ενδιαφέρουν στην πραγματικότητα, πήγαινε και δέστα να έχεις μια αίσθηση. Αυτό έκανα κι εγώ: Πήγα σε 2-3 μαγαζιά και καβαλούσα μοτοσυκλέτες (άλλες μου άρεσαν/ενδιέφεραν, πχ Suzuki SV650, άλλες όχι), δοκίμαζα κράνη, συζητούσα με τους πωλητές, κτλ, μόνο και μόνο για να αρχίσω να μιλάω με κόσμο από κοντά και να αρχίσω να καταλαβαίνω πρακτικά τι παίζει με το χώρο της μοτοσυκλέτας. Με άλλα λόγια να αρχίσω να αποκτώ σιγά, σιγά μια τριβή με το αντικείμενο στην πράξη και όχι απλώς μπαίνοντας σε forums και βλέποντας βίντεο στο youtube.

Για τους δασκάλους το ίδιο. Ψάξε, μάθε, ρώτα, πήγαινε από κοντά και συζήτα. Στο τέλος θα διαλέξεις το δάσκαλο που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει.

Ξαναλέω, καλή η θεωρία και το ψείρισμα, αλλά αφού το πήρες απόφαση να χορέψεις, κάποια στιγμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να μπεις στο χορό και όντως να χορέψεις. Και αυτό ισχύει για όλα τα θέματα. Δε γίνεται αλλιώς.

Nomand
05/08/2024, 11:45
Σε ποιο μέρος ακριβώς μένεις?

Phantom
05/08/2024, 11:58
Τρίκαλα Θεσσαλίας..

Dimmanoukas
05/08/2024, 12:13
Ρε φαντομα είσαι και κοντοχωριανός που λέμε. (Από Καρδίτσα εγώ αλλά ζω στην Αθήνα πλέον 20 χρόνια)

Κάνε αυτό που σου λέμε αρκετοί, κάτσε έστω και στατικά κάπου να πάρεις μια ιδέα.
Κάνε τα μαθήματα σου και θα καταλάβεις εάν το χεις, εάν σου αρέσει κλπ.
Η αλήθεια ειναι ότι η επαρχία και πόσο μάλλον τα Τρίκαλα βολεύουν αρκετά για μια μηχανή, έχει τρομερές διαδρομές στα γύρω μέρη και ότι και να πάρεις θα την λατρέψεις και στις βόλτες αλλά και στην καθημερινότητα σου.
Αλλά κάνε τα βήματα ένα ένα...ξεκινά άμεσα μαθήματα και όλα θα έρθουν μόνα τους

grinderx
05/08/2024, 12:17
Ρε φαντομα είσαι και κοντοχωριανός που λέμε. (Από Καρδίτσα εγώ αλλά ζω στην Αθήνα πλέον 20 χρόνια)

Κάνε αυτό που σου λέμε αρκετοί, κάτσε έστω και στατικά κάπου να πάρεις μια ιδέα.
Κάνε τα μαθήματα σου και θα καταλάβεις εάν το χεις, εάν σου αρέσει κλπ.
Η αλήθεια ειναι ότι η επαρχία και πόσο μάλλον τα Τρίκαλα βολεύουν αρκετά για μια μηχανή, έχει τρομερές διαδρομές στα γύρω μέρη και ότι και να πάρεις θα την λατρέψεις και στις βόλτες αλλά και στην καθημερινότητα σου.
Αλλά κάνε τα βήματα ένα ένα...ξεκινά άμεσα μαθήματα και όλα θα έρθουν μόνα τους
Α να μπράβο!! :a013: :a013: :a013:

Nomand
05/08/2024, 12:20
Τρίκαλα Θεσσαλίας..

https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/343554429-honda-cb-400sf
https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/344454813-honda-cbf-600
https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/41369592-honda-cb-600f-hornet
https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/338187385-suzuki-bandit-650
https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/41415031-yamaha-xj-600
Όλα αυτά είναι η διπλα σου ή 40 λεπτά απόσταση
Και νομίζω κοντά στις ανάγκες που έχεις θέσει
Έχω άδεια και κάπως πρέπει να περνάει η μέρα!!!

Phantom
05/08/2024, 12:22
Ρε παιδιά, τα μαθήματα τα έχω ξεκινήσει.
Από που προκύπτει οτι δεν τα ξεκίνησα;
Μοτοσικλέτα ψάχνω να αγοράσω. Όχι να δω μέσα από συζήτηση αν θα μου αρέσει.. αν είναι δυνατόν! Φυσικά και μου αρέσει, και ιδανικά θα ήθελα μόλις τελειώσω με τις εξετάσεις να μπορώ την επόμενη μέρα να αγοράσω την δική μου..
Απλά δεν έχω την πολυτέλεια να πάω κάπου που να μπορώ να δοκιμάσω να κάτσω πάνω σε 15 διαφορετικές μοτοσικλέτες. Και έτσι προσπαθώ να κάνω μια "προετοιμασία"

Ξέρω, ίσως σας κουράζω. Απλά ρωτάω οτι θα ρωτούσα κάποιον φίλο που ασχολείται με μοτοσικλέτες, ΑΝ ΕΙΧΑ ένα τέτοιο..

Phantom
05/08/2024, 12:25

Ευχαριστώ! Κάποια από αυτά τα έχω ήδη παρκάρει στο car.gr :)

Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο και για τον κόπο σου!

grinderx
05/08/2024, 12:37
Ρε παιδιά, τα μαθήματα τα έχω ξεκινήσει.
Από που προκύπτει οτι δεν τα ξεκίνησα;
Μοτοσικλέτα ψάχνω να αγοράσω. Όχι να δω μέσα από συζήτηση αν θα μου αρέσει.. αν είναι δυνατόν! Φυσικά και μου αρέσει, και ιδανικά θα ήθελα μόλις τελειώσω με τις εξετάσεις να μπορώ την επόμενη μέρα να αγοράσω την δική μου..
Απλά δεν έχω την πολυτέλεια να πάω κάπου που να μπορώ να δοκιμάσω να κάτσω πάνω σε 15 διαφορετικές μοτοσικλέτες. Και έτσι προσπαθώ να κάνω μια "προετοιμασία"

Ξέρω, ίσως σας κουράζω. Απλά ρωτάω οτι θα ρωτούσα κάποιον φίλο που ασχολείται με μοτοσικλέτες, ΑΝ ΕΙΧΑ ένα τέτοιο..
Αν δεν κάνω λάθος δεν αναφέρθηκε ότι έχεις ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα. Αν το είπες, πάσο. Μικρή σημασία έχει όμως.

Στο διαταύτα: ΔΕΝ κουράζεις. Αυτό που προσωπικά λέω είναι ότι πολλές φορές τα πράγματα μέσα στο κεφάλι μας τα μεγαλοποιούμε κάνοντας τη ζωή μας δύσκολη (το κάνω κι εγώ αυτό το λάθος).

Ξεκινάμε και όπου μας πάει. Ψυχραιμία και υπομονή χρειάζεται κι όλα θα γίνουν. Είμαστε (μεγάλα) παιδιά (40+ :p), άπειροι με τα μηχανάκια, αλλά ούτε οι πρώτοι είμαστε, ούτε οι τελευταίοι που καβαλάμε μοτοσακό. Για μοτοσυκλέτες μιλάμε, όχι για διαστημική αποστολή στον Άρη, ούτε για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ;)

Nomand
05/08/2024, 12:50
Και το cbf στην Λάρισα το μαύρο φαίνεται καλή περίπτωση που δηλώνει 1ο χέρι, που ανέφερα πιο πάν και πρέπει να είναι χωρίς abs αλλά με CBS

ptc
05/08/2024, 13:18

Το cb400sf το αγόραζα κι απ'το τηλέφωνο χωρίς να το δω. Φαίνεται ο μερακλής ιδιοκτήτης. Βέβαια τα λεφτά δεν είναι λίγα αλλά και πάλι...

doctoras
05/08/2024, 13:38
Έχει ένας γνωστός μου ένα MK1 (με φέρινγκ) που το χρησιμοποιεί καθημερινά και γενικά το προσέχει και σκέφτεται να το πουλήσει για κάτι πιο καινούργιο.
Γι αυτό και μπήκε στη λίστα με τα υποψήφια προς αγορά.

Ερώτηση: Υπάρχει η δυνατότητα το 600S με φέρινγ να μετατραπεί σε στρογγυλοφάναρο;
Όχι οτι η απάντηση παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά αν η απάντηση είναι ναι, τότε ίσως βρήκα την πρώτη μου μοτοσικλέτα! :P

Εχώ δει στο CAR ένα - δύο στρογγυλοφάναρα, όπως και κάτι στρογγυλοφάναρα Hornet του 2004-2005, και μου τρέχουν τα σάλια, αλλά οκ, το look δεν είναι το παν..

Είμαι θιασώτης του ελαφρού customazation.
Θεωρητικά γίνεται, πρακτικά εκτός από τα όργανα έχουν και διαφορετικό ρεζερβουάρ σε σχήμα. Το cbf1000 το cbf500και το cbf600Ν έχουν ενιαίο ρεζερβουάρ
Το 600S έχει διαφορετικό γιατί βγήκε πρωτο χρονολογικά

Αν το παρεις για να το κρατήσεις αξίζει, αν όχι δεν αξίζει γιατί αυτή η μετατροπή μπορεί να θεωρηθεί ότι έγινε από πτώση και θα πρέπει να αποδειξεις τις αλλαγές.

Αν το μηχανάκι είναι το παρακάτω και μπορούν να αποδειχθούν τα πάντα με μια καλή έκπτωση εφόσον είναι γνωστός σου μπορεις να προχωρήσεις

https://www.car.gr/s/9tb72m1m/

doctoras
05/08/2024, 13:47
Το cb400sf το αγόραζα κι απ'το τηλέφωνο χωρίς να το δω. Φαίνεται ο μερακλής ιδιοκτήτης. Βέβαια τα λεφτά δεν είναι λίγα αλλά και πάλι...

Εξαιρετικά σπανιο, μονοψήφιος αριθμός στην ελλην. αγορά είναι κάποιες από τις εισαγωγές αρχές ‘00
Η διαφορά είναι ότι φοράει injection και ψηφιακούς χιλιόμετρητές στα οργανα

Nomand
05/08/2024, 14:01
Κοίτα βλέποντας και τι άλλα έχει στην κατοχή του πιθανόν ο άνθρωπος και το γεγονός ότι είναι η έκδοση με το v tech ,που είναι παρα πολύ σπάνια στην Ελλάδα πιστεύω στα 3χιλ που ζητάει τα αξίζει να τα δώσει κάποιος, και εγώ νομίζω θα το ρίσκαρα να το φέρω με μεταφορική εάν έψαχνα το συγκεκριμένο!

Phantom
05/08/2024, 14:10
Πείτε κι άλλα, πείτε κι άλλα.. :p

Το γλυκοκοιτούσα το συγκεκριμένο, αλλά σαν άσχετος δεν ήξερα αν όλα αυτά που λέει είναι για καλό ή αν είναι μπαρούφες για να τσιμπήσει κάποιος άσχετος σαν κι εμένα..

harris_x
05/08/2024, 14:32
Εγω πάντως δεν θα έπαιρνα τόσο παλιό μηχανάκι και ειδικά με τις αλλαγές/τροποποιήσεις που έχει το συγκεκριμένο.

ούτε θα πείραζα το CBF.

Ή θα έπαιρνα κατ' ευθείαν το CBF500, το Hornet, ή ένα monster (https://www.car.gr/classifieds/bikes/view/336577598-ducati-monster-695).

Nomand
05/08/2024, 14:42
Πείτε κι άλλα, πείτε κι άλλα.. :p

Το γλυκοκοιτούσα το συγκεκριμένο, αλλά σαν άσχετος δεν ήξερα αν όλα αυτά που λέει είναι για καλό ή αν είναι μπαρούφες για να τσιμπήσει κάποιος άσχετος σαν κι εμένα..

455049
Παραπάνω να διαβάσεις την διαφορά με τις άλλες εκδόσεις, οι αναρτήσεις που έχει βάλει από το 1300 το cb είναι πολύ καλή βελτίωση και τα μπροστινά από το 900 cbr έχει κάνει σωστές βελτιώσεις και με σωστά εξαρτήματα, εγώ θα το επερνα ένα τηλ να δω πρωτα εάν έχει χαρτιά και πινακίδες εν ισχύ (να μην είναι σε ακινησία δλδ) ζητά να σου στείλει μια φώτο την άδεια και τον αριθμό πλαισίου από την μηχανή να δεις ότι ταιριάζουν

Τα χρώματα του είναι τα σωστά από το εργοστάσιο
Έαν είναι οκ από χαρτιά πήγαινε να το δείτε με κάποιον μαζί για τυχόν διαρροές η σημάδια από σκουριά και βρείτε ένα συνεργείο να δείτε ότι είναι ίσιο και να το ακούσει

doctoras
05/08/2024, 14:49
Εξαιρετικά σπανιο, μονοψήφιος αριθμός στην ελλην. αγορά είναι κάποιες από τις εισαγωγές αρχές ‘00
Η διαφορά είναι ότι φοράει injection ειναι vtec και ψηφιακούς χιλιόμετρητές στα οργανα

Edit τα injection βγήκαν από το ‘08 και μετά δεν έχουμε τέτοιο στην Ευρώπη συνεπώς και Ελλάδα

doctoras
05/08/2024, 14:55
Έπισης ένα θέμα με τις αναρτήσεις είναι αν η σκληρότητα των ελατηρίων των αμορτισέρ ταιριάζει . Γιατί το ένα μηχανάκι γεμάτο είναι 180 και το αλλο 250
Όπως και το μήκος των αμορτισέρ γιατί θα επηρέαζε την καστερ του
Γενικώς έδω έχει μέρος ρίσκου

Sorath
05/08/2024, 15:49
https://www.car.gr/s/9tb72m1m/

Ρε γαμώτο, 4κ για 600άρι 20ετίας; Υπερβολικό μου φαίνεται!

Και το δικό μου, στην ίδια καλή κατάσταση ήταν οταν το έδωσα πέρσι, και με ένα σκασμό πρόσθετα πάνω, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να το βάλω πάνω απο 2500€.Εδώ 4 χιλιάρικα το πήρα το 2008!

mp-giorgos
05/08/2024, 17:50
Καβαλαω μοτοσυκλετες και σκουτερ απο το 93, το πρωτο μηχανακι που πηρα με ABS, ειναι αυτο που εχω τωρα και ειναι μονο 125 κ.εκ και σχεδον 15 ηπποι, πλεον δεν μπορω να φανταστω οτι αγοραζω μηχανη χωρις ABS. Ενας καινουργιος οδηγος ειναι πολυ ευκολο πανω σε φρενα πανικου να μπλοκαρει το μπροστινο και να πεσει, ακομα και ενας εμπειρος μπορει να την ''πατησει''. Το 2007 ειχα παρει καινουργιο ενα GSXR 1000, τα φρενα ηταν το μονο πραγμα που με προβληματιζε και προσεχα.Πρωτη γενια ABS με τωρινη εχει αρκετη διαφορα, τα honda sh 300 οταν πρωτοβγηκαν στην αρχη με ABS δεν σταματουσαν και υπηρξαν και αρκετα ατυχηματα, πλεον φυσικα δεν υπαρχει αυτο το προβλημα. Και πλεον υπαρχει και το traction control που οταν εισαι κουρασμενος, βρεχει και απλα θες να πας σπιτι, βοηθαει να πας χωρις να εισαι στη ''πριζα''.

doctoras
05/08/2024, 20:10
Ρε γαμώτο, 4κ για 600άρι 20ετίας; Υπερβολικό μου φαίνεται!

Και το δικό μου, στην ίδια καλή κατάσταση ήταν οταν το έδωσα πέρσι, και με ένα σκασμό πρόσθετα πάνω, αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να το βάλω πάνω απο 2500€.Εδώ 4 χιλιάρικα το πήρα το 2008!

Οκ είναι τσιμπημένο για MK1, όμως αυτός εφόσον το αγόρασε καινούργιο όπως λέει, κόστιζε 7.5k

doctoras
05/08/2024, 20:16
Καβαλαω μοτοσυκλετες και σκουτερ απο το 93, το πρωτο μηχανακι που πηρα με ABS, ειναι αυτο που εχω τωρα και ειναι μονο 125 κ.εκ και σχεδον 15 ηπποι, πλεον δεν μπορω να φανταστω οτι αγοραζω μηχανη χωρις ABS. Ενας καινουργιος οδηγος ειναι πολυ ευκολο πανω σε φρενα πανικου να μπλοκαρει το μπροστινο και να πεσει, ακομα και ενας εμπειρος μπορει να την ''πατησει''. Το 2007 ειχα παρει καινουργιο ενα GSXR 1000, τα φρενα ηταν το μονο πραγμα που με προβληματιζε και προσεχα.Πρωτη γενια ABS με τωρινη εχει αρκετη διαφορα, τα honda sh 300 οταν πρωτοβγηκαν στην αρχη με ABS δεν σταματουσαν και υπηρξαν και αρκετα ατυχηματα, πλεον φυσικα δεν υπαρχει αυτο το προβλημα. Και πλεον υπαρχει και το traction control που οταν εισαι κουρασμενος, βρεχει και απλα θες να πας σπιτι, βοηθαει να πας χωρις να εισαι στη ''πριζα''.

Η αποτελεσματικότητα της απόδοσης πέδησης εξαρτάται από την τρόμπα την δαγκάνα και το υλικό τριβής των τακακιων.
Η μονάδα abs είναι υπεύθυνη στο να μη μπλοκάρουν οι τροχοί σε πιθανό άτσαλο τσάρουχώμα

mp-giorgos
05/08/2024, 21:37
Η αποτελεσματικότητα της απόδοσης πέδησης εξαρτάται από την τρόμπα την δαγκάνα και το υλικό τριβής των τακακιων.
Η μονάδα abs είναι υπεύθυνη στο να μη μπλοκάρουν οι τροχοί σε πιθανό άτσαλο τσάρουχώμα
Συμφωνω, αλλα και τα καλυτερα φρενα σε εναν απειρο ή αφηρημενο πανω σε πανικο και σε γλυστερο οδοστρωμα, μπορουν ανετα να μπλοκαρουν.

Phantom
09/09/2024, 10:32
Για την πληρότητα του θέματος, τελικά κατέληξα σε ένα Honda CB 600F Hornet του 2002.
Αν έκανα καλά ή όχι, θα το δείξει η συνέχεια.. :)

Σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες απόψεις και συμβουλές σας.

grinderx
09/09/2024, 10:39
Καλοτάξιδο και πάντα όρθιος! :beer:

Tsber
09/09/2024, 10:43
Καλές βόλτες :beer:

karellen
09/09/2024, 12:14
Καλορίζικο!
Μια χαρά μοτοσυκλέτα,θα σου χαρίσει ωραίες στιγμές. :beer: