Σύνδεση

View Full Version : Πληροφοριες για Ναξο

PortisHead
08/08/2024, 09:25
Αν ειναι κανεις απο κει ή αν την εχει γυρισει διεξοδικα.
Που αξιζει να παει κανεις περα απο τα γνωστα τουριστικά σημεια ?
Βλεπω μεγαλο νησι, με μεγαλο οδικο δικτυο, αξιζει η βορεια πλευρα ? η ανατολική ?
Για πειτε οσοι την εχετε "περπατησει"

Bowleno
08/08/2024, 12:19
Το νησί δεν το γνωρίζω αλλά έχω φίλη από εκεί, που μου φέρνει κάθε τόσο αρσενικό Νάξου (γραβιέρα από αγελαδινό γάλα) το οποίο ΚΑΜΙΑ σχέση με αυτό που πουλάνε στας Αθήνας....
Αν πας τελικά, πάρε οπωσδήποτε!

granazi
08/08/2024, 14:06
Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερο δώσε μερικές πληροφορίες
θα έχεις ημέρες διαθέσιμες?
Με τι όχημα σκοπεύεις να κάνεις τις διαδρομές?
Θα μείνεις Χώρα η εκεί κοντά?
Το νησί για να μπορέσει κάποιος να το δει επαρκώς χρειάζεται 3-4 ημέρες στην γύρα καθώς έχει αποστάσεις αλλά και σημεία που αξίζει να σταματήσεις και να τα χαρείς.
Επίσης υπάρχουν κομμάτια με χάλια οδικό δίκτυο αλλά που προσωπικά τα θεωρώ αξιόλογα

atom_smasher
08/08/2024, 21:36
Το 2006 που φυσαγε σαν τον διάολο στον Αγ. Προκόπιο, Αγ. Αννα κλπ μας δώσανε συμβουλή να πάμε στην άλλη πλευρα γιατί υπάρχει μόνο ένα λιμανάκι που δεν φυσάει. Πάνορμος. Πήραμε το μηχανάκι και πηγαμε...μας πήρε μαζι με τις στάσεις στον πεσμένο κούρο και σε κάποιες παραλίες απ την πίσω πλευραά απόγευμα πολλές ώρες. Ερημιά, Υπέροχη. Κάτσαμε μεχρι που διψάσαμε γιατί δεν είχαμε πάρει ουτε καν νερό και φύγαμε. Χαλαλι την ταλαιπωρία. Αν υπάρχει το waffle house και εκείνο το μπαράκι μεσα στην πόλη κοντά στο κάστρο αξίζει να πας μόνο και για αυτά. Α και την Αγ Αννα και Αγ Προκόπιο αν δεν φυσαει. ΑΝ.

yannis24
09/08/2024, 08:58
Το νησι ειναι πολυ ωραιο....
ειναι μεγαλο και εχει αποστασεις, αλλα γενικα γυρνα το......
σταματα οπου βρεις, πιες μια παγωμενη μπυρα, κανε την βουτια σου και ξανα ξεκινα....
το βραδυ στην χωρα γνεται ο πανικος ( αλλα που δεν γινεται τετοια εποχη!)

Καλα να περασεις !

Panos760
09/08/2024, 09:09
Αν ειναι κανεις απο κει ή αν την εχει γυρισει διεξοδικα.
Που αξιζει να παει κανεις περα απο τα γνωστα τουριστικά σημεια ?
Βλεπω μεγαλο νησι, με μεγαλο οδικο δικτυο, αξιζει η βορεια πλευρα ? η ανατολική ?
Για πειτε οσοι την εχετε "περπατησει"

Στην Νάξο έχω πάει δύο φορές, κ τις δύο με μηχανάκι.
Το νησί δεν έχει πράσινο ούτε ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.
Οδικό δίκτυο τυπικό για Κυκλάδες, δηλαδή, στεναδούρα, στροφές κ λακκούβες.
Στην ενδοχώρα έχει πολλά χωράφια όπου καλλιεργούνται κυρίως πατάτες κ βόσκουν αγελάδες κ κατσίκια.
Όλα τα αξιοθέατα έχουν συγκεντρωθεί στην Χώρα, πέριξ του λιμανιού.
Επιβάλλεται η περιήγηση στα στενά κ η επίσκεψη στο κάστρο κ φυσικά στην περίφημη Πορτάρα το ηλιοβασίλεμα.
Από παραλίες, κλασσικά τον χωματόδρομο όπου βλέπεις διαδοχικά την Αγία Άννα, Προκόπι, Μάραγκα κ Κακή Βίγλα, με την τελευταία παραλία να είναι σχεδόν αδύνατο να κολυμπήσεις λόγω αμέτρητων surfers που κάνουν το άθλημα τούς στα κύματα.
Αξίζει να πας ως την Απείρανθο , ένα χωριό που με έχει εντυπωσιάσει με την ομορφιά του.
Συγκεντρώνει όμως αρκετούς τουρίστες, οπότε να είσαι προετοιμασμένος.
Πολλοί πάνε στην παραλία που βρίσκεται κάτω από την Απείρανθο κ λέγεται Μουτσούνα.
Προσωπικά δεν εντυπωσιάστηκα , αλλά είναι η άποψη μου.
Στο δρόμο για την Απείρανθο θα συναντήσεις το χωριό Χαλκειός, όπου αξίζει μια επίσκεψη σε ένα αποστακτήριο που το έχουν κάνει μουσείο.
Εκεί, στην πλατεία του χωριού έχουν μερικά μαγαζιά που έχουν στήσει υπαίθριες ψησταριές κ διαλέγεις τι θα πάρεις.
Μετά το Χαλκειό θα κάνεις υποχρεωτική στάση για μακρινή φωτογραφία στο χωριό Φιλότι, το οποίο με λίγη φαντασία θυμίζει ορεινό χωριό της Ελλάδας.
Από εκεί, νομίζω πως υπάρχει μονοπάτι για την κορυφή του βουνού του νησιού, κάτι παραπάνω από 1000 υψόμετρο.
Ο Κούρος, τον οποίο πολλοί θεωρούν κορυφαίο αξιοθέατο, προσωπική άποψη μου κ πάλι, νομίζω πως είναι υπερεκτιμημένο αξιοθέατο.
Ένα μεγάλο άγαλμα πεσμένο, σε έναν χώρο μη διαμορφωμένο....θα μπορούσαν να το έχουν φροντίσει καλύτερα.
Πήγαινε, αξίζει, αλλά δεν θα τρελαθείς κιόλας.
Από τοπικά προϊόντα, αξίζει να πάρεις το γνωστό τυρί αρσενικό κ τρία μπουκαλάκια κίτρο.
Λευκό, κίτρινο κ πράσινο.
Τοπική κουζίνα, δεν θυμάμαι να είχαν κάτι ιδιαίτερο, πλην του τυριού που το κάνουν σαγανάκι ή το σερβίρουν σκέτο.
Όλα αυτά τα γράφω από μνήμης.
Σε γενικές γραμμές, θα περάσεις καλά όταν πας.
Δεν θα μετανιώσεις, ούτε θα κλαις τα λεφτά σου.

granazi
09/08/2024, 10:46
Συμπληρωματικά:
Στο Φιλότι υπάρχει αυτή η κορυφή η λεγόμενη σπηλιά του Ζά, (ζεύς-Δίας) όπου λένε ότι μεγάλωσε ο Δίας κρυφά για να μην τον φάει ο Κρόνος. Σύμφωνα με τον θρύλο συνδέεται ο Ζας υπόγεια μέχρι την Κρήτη, εξου και η προφορά των κατοίκων σε αυτά τα χωριά που μοιάζει με την κρητική.
Στην Απείρανθο (χωριό του Μανώλη Γλέζου) δοκίμασε τοπικά γλυκά του κουταλιού.
Από Απέιρανθο προς Μουτσούνα θα δείς απομεινάρια του εναέριου δικτύου μεταφοράς σμύριδας απο το ορυχείο στο λιμανάκι της Μουτσούνας, κρέμονται ακόμα στον αέρα τα βαγονάκια.
Μετά την Μουτσούνα πάμε ψιλή άμμο και μέσω μέτριου έως κακού δρόμου μέχρι Πάνορμο και Καλαντό όπου συνήθως πάνε απο θαλάσσης με σκάφη και λίγος κόσμος.
Ο ένας κούρος είναι στον Απόλωνα ο γνωστός. αν πάς εκεί θα επιστρέψεις Χώρα απο τον δρόμο προς Εγγαρές για να έχεις κάνει τον γύρο του νησιού.
Ο δεύτερος κούρος είναι στις Μέλανες. Εκεί έχω φάει τον καλύτερο κόκορα μακαρονάδα αλλά δεν θυμάμαι το μαγαζί.
Από τις Μέλανες προς Ποταμιά είναι τα Καλαμίτσια (Ενετικό θέρετρο Ιησουιτών)
Μετά το Γαλανάδο είναι ο πύργος του Μπελόνια ο πιο καλοδιατηρημένος απο τους 12 νομίζω που είναι διάσπαρτοι στο νησί απο την εποχή της Ενετοκρατίας.
Δεν σου λέω για Πορτάρες Προκόπηδες κτλ αυτά θα τα βρείς απο την πρώτη ημέρα.
Να περάσεις τέλεια

Dimmanoukas
09/08/2024, 18:48
Όπως είπε ο από πάνω για τις Μέλανες και τα κοκόρια θα σου πω και εγώ.

Δυστυχώς δεν την έχω επισκεφτεί για τουρισμό αλλά για δουλειά πριν πολλά χρόνια και φυσικά off season, οπότε δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.

Με είχε πάει ο τότε αντιδήμαρχος στις Μέλανες, όπου το φαγητό ήταν εξαίσιο (ίσως έπαιξε ρόλο και η παρουσία του). Και για επιδόρπιο ήρθε κηρήθρα, προσπαθώντας να με ψαρωσει.

Δεν ήξερε βέβαια ότι η καταγωγή μου δεν ήταν από Αθήνα και ότι ο παππούς μου ήταν μελισσοκόμος... χαχα.

karellen
09/08/2024, 19:21
Of topic on:
Εγώ θα παράταγα γυναίκα, μηχανάκι κλπ και θα νοικιαζα ένα surf ή καλύτερα, θα έφερνα το δικό μου.

Of topic off:

Panos760
09/08/2024, 22:03
Και για επιδόρπιο ήρθε κηρήθρα, προσπαθώντας να με ψαρωσει.

Τι μου θύμησες...
Έναν Μάιο ανηφορίζαμε με έναν φίλο από τα Άγραφα προς τα Καμάρια.
Στην διασταύρωση που πάει δεξιά για Χοντέϊκα συναντήσαμε έναν μελισσοκόμο πού πήγαινε στις κυψέλες με το φορτηγάκι του.
Πιάσαμε την κουβέντα κ ξαφνικά μας λέει "πείνασα, πάμε να φάμε κηρύθρες".
Δεν καταλάβαμε ακριβώς, αλλά τον ακολουθήσαμε.
Βρίσκει μια κυψέλη, την ανοίγει, βγάζει μια μεγάλη κηρύθρα, αφαιρεί προσεκτικά κάποιες μέλισσες που ήταν πάνω, βγάζει ένα μαχαίρι κ την κόβει σε τρία κομμάτια, που μας δίνει από ένα.
Πραγματικά, πολύ ωραία, αξέχαστη γεύση.
Είδε πώς μας άρεσε κ έβγαλε άλλη μια να φάμε.
Τον αποχαιρετήσαμε κ φυσικά αγοράσαμε από 1 κιλό μέλι έκαστος.

Dimmanoukas
09/08/2024, 22:10
Παναγιώτη, αυτή είναι η όμορφη πλευρά της Ελλάδας που την κρατάμε μέσα μας ως φυλαχτό.

Και οι στιγμές αυτές, ανασύρονται από τη μνήμη είτε από γεύσεις, αρώματα ή ήχους (ή στην χειρότερη περίπτωση από γραφόμενα άλλων μελών... χαχα).

Και για να είμαστε on topic, η Νάξος έχει και τρομερή γραβιέρα αλλά και ποικιλία πατάτας.

Τέλος εκεί έμαθα πρώτη φορά πως προέκυψε ως έκφραση το καλαμάκι (σουβλάκι) που λένε οι Αθηναίοι, καθώς στην Νάξο υπήρχαν αρκετές καλαμιές εκ των οποίων με επεξεργασία προέκυπτε το ξυλάκι (καλαμάκι) στο οποίο κάρφωναν το κρέας.