PDA

View Full Version : Ξυλόκολλα προτάσεις

doctor_john
27/09/2024, 07:21
Καλημέρα,

χρειάζομαι ξυλόκολλα με εντυπωσιακές επιδόσεις. Αν έχει κάποιος παρατηρήσει κάποια που του αρέσει, ας μου πει.
Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ λευκές κρυσταλλικές όπως η ατλακολ, δεν είχα ποτέ πρόβλημα.

Ευχαριστώ!

Bowleno
27/09/2024, 07:49
Η γυναίκα χρησιμοποιεί ατλακόλ νο 45 και δεν την αλλάζει με καμία.
αναλόγως εφαρμογής, την αραιώνει με νερό για χαρτί και σκέτη για ξύλο. Και είναι όντως πολύ καλή.
Εφόσον οπως λες δεν έχεις πρόβλημα, γιατί ψάχνεις άλλες; και τι θέλεις να κολλήσεις;

doctor_john
27/09/2024, 08:11
Πιχάκια 2m x 7cm με 7-8mm πάχος μεταξύ τους για να σχηματίσω μία ξύλινη πλάκα 2m x 1,30m με 7cm πάχος.

Bowleno
27/09/2024, 08:36
Πιχάκια 2m x 7cm με 7-8mm πάχος μεταξύ τους για να σχηματίσω μία ξύλινη πλάκα 2m x 1,30m με 7cm πάχος.

Μια χαρά δουλειά θα σου κάνει η συγκεκριμένη, μην ψάχνεις άλλη. φαντάζομαι, έχεις σφιγκτήρες ανάλογου μεγέθους, έτσι; αλλιώς δουλειά δεν θα κάνεις.
Απλά να τα αφήσεις μια μέρα και θα είναι σούπερ.
Έχω κάνει κι εγώ ανάλογες κατασκευές με άριστο αποτέλεσμα.

PaNick67
27/09/2024, 08:59
https://www.skroutz.gr/s/32610058/Bison-Super-Wood-Glue-Xylokolla-Leyki-750gr.html

Η καλυτερη της αγορας αλλα την ιδια δουλεια θα κανεις και με την Ατλακολ 45. Εκτος αν η συγκολλημενη πλακα θα εχει να διαχειριστει βαρος

doctor_john
27/09/2024, 10:04
Το δικό της, πόρτες είναι και υπολογίζω μπράτσο μεντεσέ που μοιράζει το φορτίο στο πλάτος τους.
Περίπου 25κ η κάθε μία.

azar41
27/09/2024, 10:24
Καθάρισμα με νερό τα περισεύματα πριν στεγνώσει!

ratamahatta
27/09/2024, 14:55
Εγώ αυτή χρησιμοποιώ όπου έχει χρειαστεί χωρίς πρόβλημα
456178

Pan
27/09/2024, 17:19
456185

αλλά δεν είναι αδιάβροχη.
Για αντοχή στο νερό παιρνεις D4.

george.S
27/09/2024, 17:32
Κοίτα για ισχυρή συγκόλληση δες balitan η merkola τον τύπο που σου έβαλαν πιο πάνω για ναυτική χρήση όμως

Balitan αφρίζει λίγο στις άκρες(απλά θέλει γυαλοχαρταρισμα) αλλά σε κατασκευή 5κολητου ψαροτουφεκου (laminate φάση με teak και ιροκο) Έχει την καλύτερη συμπεριφορά.

Ίσως δεν συναντήσεις δυσκολότερη δοκιμασία από το ψαροτουφεκο
Σκέψου εναλλαγές ....... από το πορτ μπαγκάζ στην βάρκα στον ήλιο
Ξαφνικά στα 25 μέτρα βάθος και ξανά αντίστροφα η διαδικασία..

https://zalonis.eu/kolla-polyoyrethanis-ballytan-250gr

george.S
27/09/2024, 17:41
Επίσης σημαντικό ειδικά για ζωντανά λαδερά ξύλα όπως είναι τα εξωτικά πριν εφαρμόσεις κόλλα Καθάρισμα τα ξύλα με καθαρή ακετονη (καθαρό ασετον)

Επίσης αν πας σε κρυσταλλική Ξυλοκολα να την αραιώσεις με νερό (λίγο)ώστε να ρουφήξει το ξύλο και να έχεις ισχυρή συγκόλληση και όχι επιφανειακή

doctor_john
27/09/2024, 18:20
Ευχαριστώ πολύ! Ουσιαστικές πληροφορίες απο όλους, Το νέρωμα και τον καθαρισμό δεν τα ήξερα Γιώργο.

Τα ξύλα πρέπει να είναι όμοιας πυκνότητας και ξηραντήριου για να κόβονται και να μην κατσαρώνουν κ.λπ.

1/4 καρυδιά και τα υπόλοιπα οξια και δρύς, Αν είναι πολύ όμοια ίσως βάλω λευκαντικό σε λίγα απο αυτά.

Για να είμαι μισό βήμα μπροστά, θα φτιάξω μια "τσέπη - καλίμπρα" με στραντζαριστά, να τα χωρά ίσα ίσα, που μου επιτρέπει να δουλέψω
με, ας πούμε μηδέν (+-3mm) τραπέζι, έτσι ώστε να τα περνώ ξεχονδριστήρα εύκολα πχ ανα 20 ήδη κολλημένα και να πρεσάρω ξανά ομάδες
πλέον.
Γι' αυτό λέω αρχικά με 7cm πάχος, να έχω περιθώριο να καθαρίζουν και να μείνει κοντά στα 4.5cm το τελικό.

Στην καλίμπρα είναι εύκολο να τα τρυπάω με λεπτομέρεια και να οδηγήσω ένα δρύινο σκουπόξυλο στο τέλος, σαν καβίλια ανάμεσα απο όλα.
Ο ξυλουργός μου είπε πως είναι απαραίτητο σε άλλους πλανήτες αλλά στην γή να μην κάνω μλκιες.. οκ..

Άντε να δούμε.

υγ: σκέφτομαι να ξαναρχίσω το HEMO με χτυπητό αυγό το πρωϊ πλάκα πλάκα

azar41
27/09/2024, 18:31
Aφού πρόκειται για πόρτες,αν υπάρχει η δυνατότητα,σκίσε τις φαρδιές πλαινές τραβέρσες στη μέση του πλάτους και ξανακόλατες κάνοντας αναστροφή στην μια(το πάνω-κάτω).
Έτσι αποφεύγεις το πετσικάρισμα και το στράβωμα λόγω τραβήγματος των νερών του ξύλου.

R43
27/09/2024, 18:43
Δες και την TITEBOND. Η III ULTIMATE αναφέρει 4.000 psi σαν ισχύ συγκόλλησης https://www.titebondglues.gr/titebond-iii-ultimate/.

Γενικότερα, η TITEBOND θεωρείται απο τις κορυφαίες κόλλες ξύλου στον κόσμο, αλλά το κόστος ξεφεύγει πολύ https://www.titebondglues.gr/.

Και ένα video απο το κανάλι τους https://www.youtube.com/watch?v=Kjew1Pa6oE4

doctor_john
27/09/2024, 18:52
Εντυπωσιακή η titebond. Από τιμές.. όσα βγάλαμε στα ξένα.. :lol:

Φίλε azar41 είναι περίπου 81 "τραβέρσες" κολλημένες η μία δίπλα στην άλλη αυτό που περιγράφω.
Είναι πολύ λεπτά αρα αδύναμα και σίγουρα θα κολλάω με αντίθετα νερά.

R43
27/09/2024, 19:52
Ευχαριστώ πολύ! Ουσιαστικές πληροφορίες απο όλους, Το νέρωμα και τον καθαρισμό δεν τα ήξερα Γιώργο.

Τα ξύλα πρέπει να είναι όμοιας πυκνότητας και ξηραντήριου για να κόβονται και να μην κατσαρώνουν κ.λπ.

1/4 καρυδιά και τα υπόλοιπα οξια και δρύς, Αν είναι πολύ όμοια ίσως βάλω λευκαντικό σε λίγα απο αυτά.

Για να είμαι μισό βήμα μπροστά, θα φτιάξω μια "τσέπη - καλίμπρα" με στραντζαριστά, να τα χωρά ίσα ίσα, που μου επιτρέπει να δουλέψω
με, ας πούμε μηδέν (+-3mm) τραπέζι, έτσι ώστε να τα περνώ ξεχονδριστήρα εύκολα πχ ανα 20 ήδη κολλημένα και να πρεσάρω ξανά ομάδες
πλέον.
Γι' αυτό λέω αρχικά με 7cm πάχος, να έχω περιθώριο να καθαρίζουν και να μείνει κοντά στα 4.5cm το τελικό.

Στην καλίμπρα είναι εύκολο να τα τρυπάω με λεπτομέρεια και να οδηγήσω ένα δρύινο σκουπόξυλο στο τέλος, σαν καβίλια ανάμεσα απο όλα.
Ο ξυλουργός μου είπε πως είναι απαραίτητο σε άλλους πλανήτες αλλά στην γή να μην κάνω μλκιες.. οκ..

Άντε να δούμε.

υγ: σκέφτομαι να ξαναρχίσω το HEMO με χτυπητό αυγό το πρωϊ πλάκα πλάκα

Δεν γνωρίζω ποιους σφιγκτήρες έχεις, αλλά μια φτηνή λύση είναι αυτοί https://www.e-dructer.com/vendors/kraftdele/%CF%83%CF%86%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%89%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1-34-kraftdele-kd-10187.htm?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwr9m3BhDHARIsANut04bqPpOXnc4IFoMnASql5R9lWcI4haiUx6z8zpaqRPL62fiHpkThF0IaApfSEALw_wcB που παίρνουν μεταλλικούς σωλήνες ύδρευσης, οπότε τους φτάνεις σε όποιο μήκος θέλεις.

Για το τρύπημα στις καβίλιες προφανώς θα χρησιμοποιήσεις αυτοπροωθούμενα (οφιοειδή, αρίδα ....). Αν θέλεις δώσε κάποια επιπλέον πληροφορία γιατί είναι αρκετά ενδιαφέρον το τρύπημα ακριβείας σε μήκος τουλάχιστον 65cm (αν έχω καταλάβει καλά).

grinderx
28/09/2024, 14:12
Late to the party μια και οι συμφορουμίτες τα έγραψαν αναλυτικότατα. Ας πω κι εγώ όμως:

Τα χρόνια που έζησα στο ΗΒ αγόραζα αποκλειστικά Titebond και πραγματικά είναι σούπερ! Εδώ που έχω επισκευάσει 2-3 πραγματάκια έχω μια Mercola, αλλά οι περιπτώσεις δεν ήταν και οι απαιτητικότερες . Τη δουλειά της την έκανε πάντως μια χαρά.

doctor_john
28/09/2024, 18:20
Δεν γνωρίζω ποιους σφιγκτήρες έχεις, αλλά μια φτηνή λύση είναι αυτοί https://www.e-dructer.com/vendors/kraftdele/%CF%83%CF%86%CE%B9%CE%B3%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B1%CF%83-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%89%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1-34-kraftdele-kd-10187.htm?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwr9m3BhDHARIsANut04bqPpOXnc4IFoMnASql5R9lWcI4haiUx6z8zpaqRPL62fiHpkThF0IaApfSEALw_wcB που παίρνουν μεταλλικούς σωλήνες ύδρευσης, οπότε τους φτάνεις σε όποιο μήκος θέλεις.

Για το τρύπημα στις καβίλιες προφανώς θα χρησιμοποιήσεις αυτοπροωθούμενα (οφιοειδή, αρίδα ....). Αν θέλεις δώσε κάποια επιπλέον πληροφορία γιατί είναι αρκετά ενδιαφέρον το τρύπημα ακριβείας σε μήκος τουλάχιστον 65cm (αν έχω καταλάβει καλά).

Φοβεροί σφιγκτήρες! ότι πρέπει. Το τρύπημα είναι εύκολο γιατί τρυπάς 15cm την φορά μέσα στην καλίμπρα. Δεν θα κολλήσω κατευθείαν όλα τα πιχάκια.