PDA

View Full Version : Ας μιλήσουμε και για Drones

harris_x
07/10/2024, 13:13
Έχει κάποιος;

Για χρήση μια φορά το εξάμηνο που ίσως "χρειαστεί" ποιο θα προτείνατε;
Υπάρχει κάποιο που να ακολουθεί σε μεγάλη ταχύτητα;

Any tips;

456471

Phantom
07/10/2024, 13:22
Έχω ένα DJI Air 3.

Για χρήση μια στο στο τόσο, προτείνω το DJI Mini 4 PRO (για πολλούς λόγους που αν θες μπορώ να τους αναλύσω)

Γενικά τα consumer drones δεν μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες, ικανές να ακολουθήσουν μοτοσυκλέτα. Κάποια FPV μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να μπορέσουν να ακολουθήσουν, αλλά είναι πολύ στρεσαρισμένο σενάριο.
Τα drones που μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες και να ακολουθήσουν μοτοσικλέτα (εντός ορίων πάντα) είναι επαγγελματικά και πανάκριβα (της τάξης μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ)

Τα consumer drones μπορούν να ακολουθήσουν "αντικείμενο" μέχρι 40-50 χαω στην καλύτερη περίπτωση. Αν κάνεις κυκλική διαδρομή σε πίστα, τότε υπό προϋποθέσεις ίσως μπορέσεις να κάνεις δουλειά και με consumer drone. Αλλά μάλλον θα πρέπει να το πετάει κάποιος χειροκίνητα, και όχι να σε ακολουθεί στο αυτόματο (tracking)

Σημείωση: Για όλα τα Drone που έχουν κάμερα και δεν είναι χαρακτηρισμένα σαν παιχνίδι, χρειάζεσαι δίπλωμα από την ΥΠΑ/EASA (βγαίνει εύκολα)

harris_x
07/10/2024, 13:28
Έχω ένα DJI Air 3.

Για χρήση μια στο στο τόσο, προτείνω το DJI Mini 4 PRO (για πολλούς λόγους που αν θες μπορώ να τους αναλύσω)

Αν δε σου κάνει κόπο, θα βοηθούσε πολλούς εκτός απο εμένα ;)

Σημείωση: Για όλα τα Drone που έχουν κάμερα και δεν είναι χαρακτηρισμένα σαν παιχνίδι, χρειάζεσαι δίπλωμα από την ΥΠΑ/EASA (βγαίνει εύκολα)
Για αυτό δεν παίζει ρόλο και το βάρος;

PortisHead
07/10/2024, 13:52
Τα drones που μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες και να ακολουθήσουν μοτοσικλέτα (εντός ορίων πάντα) είναι επαγγελματικά και πανάκριβα (της τάξης μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ)

Απο 1500 ευρώ την ωρα.

https://bellavia.gr/ (https://bellavia.gr/)

:lol:

Phantom
07/10/2024, 13:53
Η νομοθεσία διαφέρει ΛΙΓΟ στις ΗΠΑ (για τις οποίες γίνονται τα περισσότερα video για drones στο YouTube) και στην Ευρώπη.
ΝΑΙ, η άδεια που χρειάζεται ο χειριστής ενός drone έχει να κάνει κατά βάση με το βάρος, γιατί όσο πιο βαρύ είναι ένα drone τόσο πιο επικίνδυνο θεωρείται.
Στην Ευρώπη όμως, (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ) υπάρχει και μια έξτρα απαίτηση. Λόγω GDPR, αν το Drone φέρει κάμερα (και δεν είναι παιχνίδι) τότε ο χειριστής του χρειάζεται να έχει άδεια χειριστή, ακόμα κι αν το drone λόγω βάρους (κάτω των 250 γραμμαρίων) δεν θα απαιτούσε διαφορετικά άδεια.

Στην ουσία τα "μαθήματα" για την άδεια χειριστή ΣΜΗΕΑ έχουν μέσα και 1-2 κεφάλαια σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR. Έτσι επειδή πετάς drone που μπορεί να καταγράψει βίντεο το οποίο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα κάποιου, χρειάζεται να έχεις εκπαιδευτεί για το πότε και πως μπορείς να γράψεις video, τι είναι νόμιμο και το όχι, κτλ.
Γι αυτό και ακόμα και σε drones των 249g στην Ε.Ε. απαιτείται να έχεις άδεια χειριστή αν φέρουν κάμερα.

Τώρα οι λόγοι που προτείνω το DJI Air 4 PRO είναι χοντρικά:

1) Είναι κάτω των 250 γραμμαρίων. Αυτό του επιτρέπει να πετάξει "ΕΛΕΥΘΕΡΑ" και πάνω από ανθρώπους. Η νομοθεσία λέει οτι συνίσταται η αποφυγή πτήσεων πάνω από ανθρώπους, αλλά δεν απαγορεύει στο drone να ίπταται πάνω από αυτούς. Σε όλες τις άλλες κατηγορίες drone υπάρχουν πολύ περισσότεροι περιορισμοί.

2) Είναι μικρό και άρα το παίρνεις μαζί σου εύκολα. Το ανοίγεις εύκολα, και μπορείς να το απογειώσεις και να το προσγειώσεις ακόμη και στο χέρι σου με σχετική ευκολία.

3) Αν πας στις ΗΠΑ μπορείς να το πετάξεις νόμιμα καθώς δεν χρειάζεται άδεια χειριστή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενιαία νομοθεσία και χρειάζεσαι άδεια. Η άδεια που βγάζεις στην Ελλάδα ισχύει και σε όλα τα κράτη μέλη της EASA αυτόματα. Η Αγγλία έχει ίδιους νόμους αλλά προς το παρών λόγω Brexit χρειάζεται να βγάλεις δίπλωμα εκεί. Γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί αυτό στο μέλλον.

4) Η μπαταρία του είναι ικανοποιητική και η ποιότητα του video και των φωτογραφιών του είναι παραπάνω απο ικανοποιητική για το μέσο χρήστη (υπάρχουν και επαγγελματίες φωτογράφοι που το χρησιμοποιούν)

5) Τέλος, σήμερα τουλάχιστον, η DJI είναι μονοπώλιο, και όχι τυχαία. Τα προϊόντα της έχουν ποιότητα και υποστήριξη. Ανταλλακτικά υπάρχουν παντού, και η εταιρεία γενικά αν και λίγο "δύσκολη" στη συνεννόηση λόγω Κίνας, ανταποκρίνεται γενικά με θετικό τρόπο στις εγγυήσεις που δίνει (επισκευή/αντικατάσταση κτλ)

Phantom
07/10/2024, 13:58
Απο 1500 ευρώ την ωρα.

https://bellavia.gr/ (https://bellavia.gr/)

:lol:

Λόγω επαγγέλματος (Τοπογράφος Μηχανικός) έχω πρόσβαση σε ένα επαγγελματικό drone της DJI για χαρτογραφικούς σκοπούς.
Οι λεπτομέρειες δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά πιάνει τα 100 χαω σε ελεύθερη πτήση, και το ιπτάμενο κομμάτι του μόνο (αυτό που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στον αέρα, χωρίς τα παρελκόμενα) κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.

Οπότε φαντάσου που φτάνουν άλλα drone που είναι specialized για action shooting.

PortisHead
07/10/2024, 14:05
Λόγω επαγγέλματος (Τοπογράφος Μηχανικός) έχω πρόσβαση σε ένα επαγγελματικό drone της DJI για χαρτογραφικούς σκοπούς.
Οι λεπτομέρειες δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά πιάνει τα 100 χαω σε ελεύθερη πτήση, και το ιπτάμενο κομμάτι του μόνο (αυτό που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στον αέρα, χωρίς τα παρελκόμενα) κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.

Οπότε φαντάσου που φτάνουν άλλα drone που είναι specialized για action shooting.

Αρα αυτο που προτεινα χιουμοριστικα καρασυμφερει.
Σου περρισευουν και για επαγγελματια cameraman να καταγραφει ολες τις καγκουριές σου :lol:

Phantom
07/10/2024, 14:14
Εξαρτάται από τις ώρες πτήσης.. :p

Γιατί για να τραβήξεις ένα trackday θα θες από 8000 μέχρι 12000 ευρώ.

Αν θες να τραβήξεις 4 :evil: trackday το χρόνο.. :eleison::eleison::eleison::eleison:

STF
07/10/2024, 14:20
Καλησπέρα Χάρη! Έχω ένα DJI AIR2S που συνεχίζει να θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη σχέση τιμής απόδοσης. Ο όγκος του δεν είναι μεγάλος και στο set combo που σου δίνει το βαλιτσάκι ο χώρος που μπορεί να πιάσει στις αποσκευές σου ή σε ένα backpack είναι αρκετά μαζεμένος, το θεωρώ μικρό.
Τα πολύ μικρά έχουν ένα πλεονέκτημα στο θέμα μεταφοράς αλλά μόνο το DJI mini Pro 4 έχει τη δυνατότητα να σε ακολουθούν αυτόματα (προηγούμενης γενιάς πολύ μικρά δεν έχουν την δυνατότητα). Το θέμα ταχύτητας δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί εξαρτάται και από το ύψος που ίπταται το drone, στο κάτω-κάτω για τέτοιες λήψεις και τα 40-50 χλμ/ώρα είναι καλή ταχύτητα για να μπορέσεις να αποθανατίσεις τοπίο και μοτοσυκλέτα.
Η ένσταση μου στα μικρά είναι η έλλειψη βιντιλατέρ που είναι περιοριστικό σε στατικές δοκιμές, σεταρίσματα, και αυξάνει την κατανάλωση μπαταρίας σε υψηλές θερμοκρασίες.

Θα προσπαθήσω απόψε να καταφέρω να έρθω στο σκίτσιο, οπότε θα τα πούμε και από κοντά.

PortisHead
07/10/2024, 14:21
Εξαρτάται από τις ώρες πτήσης.. :p

Γιατί για να τραβήξεις ένα trackday θα θες από 8000 μέχρι 12000 ευρώ.

Αν θες να τραβήξεις 4 :evil: trackday το χρόνο.. :eleison::eleison::eleison::eleison:

Ναι εκει δεν συμφερει.
Εδω μιλαμε για κανα βιντεακι μιας ωρας μεχρι το Stork, να KTMιάσει ο admin τους κουλούς στη διαδρομή, κανα έντο καμμια σουζα, ενα περιφερειακο πλανο την ταβέρνα απο πανω
και μερικά πλάνα με BMW απανω σε οδικές στην επιστροφή.

CorpseAlive
07/10/2024, 14:24
Καλησπέρα Χάρη! Έχω ένα DJI AIR2S που συνεχίζει να θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη σχέση τιμής απόδοσης. Ο όγκος του δεν είναι μεγάλος και στο set combo που σου δίνει το βαλιτσάκι ο χώρος που μπορεί να πιάσει στις αποσκευές σου ή σε ένα backpack είναι αρκετά μαζεμένος, το θεωρώ μικρό.
Τα πολύ μικρά έχουν ένα πλεονέκτημα στο θέμα μεταφοράς αλλά μόνο το DJI mini Pro έχει τη δυνατότητα να σε ακολουθούν αυτόματα (προηγούμενης γενιάς πολύ μικρά δεν έχουν την δυνατότητα). Το θέμα ταχύτητας δεν είναι τόσο σημαντικό γιατί εξαρτάται και από το ύψος που ίπταται το drone, στο κάτω-κάτω για τέτοιες λήψεις και τα 40-50 χλμ/ώρα είναι καλή ταχύτητα για να μπορέσεις να αποθανατίσεις τοπίο και μοτοσυκλέτα.
Η ένσταση μου στα μικρά είναι η έλλειψη βιντιλατέρ που είναι περιοριστικό σε στατικές δοκιμές, σεταρίσματα, και αυξάνει την κατανάλωση μπαταρίας σε υψηλές θερμοκρασίες.

Θα προσπαθήσω απόψε να καταφέρω να έρθω στο σκίτσιο, οπότε θα τα πούμε και από κοντά.

Φίλε είσαι ο STF? :lol:

Τα λέμε σκίτσο!

υ.γ. Χάρη δώσε μου εμένα ένα 1000ρικο να σε ακολουθώ σαν Drone στις βόλτες.

Phantom
07/10/2024, 14:41
Αν κάποιος θέλει να αγοράσει ΣΗΜΕΡΑ καινούργιο drone, δεν θα του συνιστούσα να αγοράσει οτιδήποτε προηγούμενης γενιάς, όσο κι αν είναι πειρασμός η τιμή.
Κατ' αρχήν τα drones προηγούμενης γενιάς όπως το Air 2S και το Mini 3 PRO δεν φέρουν το αυτοκόλλητο πιστοποίησης κατηγορίας CE που πλέον είναι απαραίτητο για πτήσεις κοντά και γύρω από σπίτια.
Υπάρχει διαδικασία να το αποκτήσεις (τουλάχιστον για το Mini 3 PRO) αλλά γιατί να μπλέκεις;
Τέλος όλοι οι αισθητήρες αποφυγής κρούσης των drone έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ στις τελευταίες σειρές (Mini 4 PRO, Air 3) σε σχέση με τις προηγούμενες. Το ίδιο και το tracking. Οπότε ειδικά αν μας ενδιαφέρει το tracking, η διαφορά μεταξύ των δύο γενεών είναι γκοτζιλοτεράστια, καθώς αυτός ήταν ο βασικός τομέας βελτίωσης μεταξύ των γενεών.
Οπότε αν κάποιος θέλει ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ και όχι μεταχειρισμένο drone, δεν έχει νόημα να πάει προς τα πίσω κατά τη γνώμη μου.

Σημείωση: Τόσο το Mini 4 PRO όσο και το Air 3 (ο διάδοχος του Air 2S) μια χαρά μπορούν να κάνουν tracking και να σε ακολουθούν αυτόματα.
Εγώ προσωπικά αγόρασα το Air 3 που ναι μεν είναι πιο μεγάλο και βαρύ (και επομένως έχει περισσότερους περιορισμούς στο πως και που πετάει) αλλά έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, και αυτό ήταν πολύ βασικό κριτήριο για μένα.
Έχοντας όμως πετάξει το drone κάμποσες φορές, μπορώ να πω με σιγουριά πως ένα μικρότερο drone θα το σήκωνα συχνότερα σε "χαλαρές" φάσεις, όπως στις διακοπές, σε μια βόλτα με την παρέα, κτλ. Δηλαδή θα το σήκωνα πιο αυθόρμητα.
Οπότε για τον "μέσο" χρήστη που δεν έχει τρελές απαιτήσεις από ένα drone και θέλει χρήση "μια στο τόσο" και το μικρό θα κάνει μια χαρά δουλειά.. Και επειδή είναι μικρό, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά και ξανά.. ;)

harris_x
07/10/2024, 16:11
Ναι εκει δεν συμφερει.
Εδω μιλαμε για κανα βιντεακι μιας ωρας μεχρι το Stork, να KTMιάσει ο admin τους κουλούς στη διαδρομή, κανα έντο καμμια σουζα, ενα περιφερειακο πλανο την ταβέρνα απο πανω
και μερικά πλάνα με BMW απανω σε οδικές στην επιστροφή.

:lol::lol::lol::lol::lol:

υ.γ. Χάρη δώσε μου εμένα ένα 1000ρικο να σε ακολουθώ σαν Drone στις βόλτες.

:bawl::bawl::bawl:

harris_x
07/10/2024, 16:13
Έχοντας όμως πετάξει το drone κάμποσες φορές, μπορώ να πω με σιγουριά πως ένα μικρότερο drone θα το σήκωνα συχνότερα σε "χαλαρές" φάσεις, όπως στις διακοπές, σε μια βόλτα με την παρέα, κτλ. Δηλαδή θα το σήκωνα πιο αυθόρμητα.
Οπότε για τον "μέσο" χρήστη που δεν έχει τρελές απαιτήσεις από ένα drone και θέλει χρήση "μια στο τόσο" και το μικρό θα κάνει μια χαρά δουλειά.. Και επειδή είναι μικρό, είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά και ξανά.. ;)

Κάτι τέτοιο δηλαδή;

https://store.dji.com/gr/product/dji-neo?vid=169761

456473

Phantom
07/10/2024, 18:58
Θα το ήθελα και εγώ και εσύ, αλλά είναι 2 good 2 be true για αυτά που συζητάμε.
Το συγκεκριμένο entry-level drone είναι καλό για πτήσεις χαμηλού ύψους σε κοντινή απόσταση από το αντικείμενο λήψης, ενώ απουσιάζουν παντελώς οι αισθητήρες αποφυγής κρούσης (εξού και τα τεράστια propeller guards)
Με λίγα λόγια έχει φτιαχτεί για ένα κοινό με πολύ διαφορετικές ανάγκες. Ναι είναι μικρό. Ναι απογειώνεται/προσγειώνεται εύκολα, και ναι ακόμα και η χρήση του φαντάζει πιο εύκολη από αυτή του μέσου drone. Αλλά δεν νομίζω οτι κάνει για αυτό που εδώ ζητάμε από ένα drone.
Αν μιλούσαμε για κάποιον "instagrammer" :p τότε ναι θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή.. (και γι αυτό και μοσχοπουλάνε σαν hot cakes που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι)

harris_x
07/10/2024, 19:04
Τι ζητάμε από ένα drone;

Phantom
07/10/2024, 19:14
Ξέρω εγώ; Να πετάει; Να μπιστάει;;; :bawl::bawl::bawl::bawl:

Υποθέτω οτι σε ένα forum μοτοσικλέτας θέλουμε να συνδυάσουμε και κάπως το drone με την μοτοσικλέτα.
Έτσι θέλουμε π.χ. να βάλουμε το drone να μας τραβήξει όταν κάνουμε ένα πέρασμα σε μια στροφή/ευθεία.
Ή θέλουμε να τραβήξουμε εμείς το πέρασμα ενός φίλου / μιας παρέας
Ή θέλουμε εκεί που ταξιδεύουμε και βλέπουμε ένα μαγικό τοπίο να σηκώσουμε το drone και να τραβήξουμε το τοπίο, με ή χωρίς εμάς μέσα στο κάδρο, με ή χωρίς κίνηση της μοτοσικλέτας.

Ή τελικά ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω..

harris_x
07/10/2024, 20:31

Υποθέτω οτι σε ένα forum μοτοσικλέτας θέλουμε να συνδυάσουμε και κάπως το drone με την μοτοσικλέτα.
Έτσι θέλουμε π.χ. να βάλουμε το drone να μας τραβήξει όταν κάνουμε ένα πέρασμα σε μια στροφή/ευθεία.
Ή θέλουμε να τραβήξουμε εμείς το πέρασμα ενός φίλου / μιας παρέας
Ή θέλουμε εκεί που ταξιδεύουμε και βλέπουμε ένα μαγικό τοπίο να σηκώσουμε το drone και να τραβήξουμε το τοπίο, με ή χωρίς εμάς μέσα στο κάδρο, με ή χωρίς κίνηση της μοτοσικλέτας.

Ή τελικά ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω..

Ε ναι, εκτός από το πέρασμα, τα υπόλοιπα δε τα καλύπτει το μικρό;

νεοσσός
07/10/2024, 21:06
Θα το ήθελα και εγώ και εσύ, αλλά είναι 2 good 2 be true για αυτά που συζητάμε.... Αλλά δεν νομίζω οτι κάνει για αυτό που εδώ ζητάμε από ένα drone.

Τι ζητάμε από ένα drone;

:lol::bawl::bawl:

Αν ήταν πρωί θα μου είχε χυθεί ο καφές. Τώρα χύθηκε μόνο λίγο χαμομήλι. :p

Dimmanoukas
07/10/2024, 22:23
Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι σε "γήινα" κόστη τα drone δεν μπιστανε ξεκάθαρα.

Και υπέρβαρο να είναι το φορτηγό, πιστεύω ότι το χει άνετα.

Άρα Χαρη (με το ktm), ξεκινά διαπραγματεύσεις με τον άλλο Χαρη (με το bmw) να σου δώσει καλή τιμή για να τραβήξει τα πλάνα.

Όχι όμως χιλιάρικα και λοιπά αστρονομικά ποσά και σίγουρα να έχει και απόδειξη παροχής για να μπουν στα έξοδα, καθαρές δουλειές Ε!!!

Phantom
07/10/2024, 22:36
Ε ναι, εκτός από το πέρασμα, τα υπόλοιπα δε τα καλύπτει το μικρό;

Θεωρητικά ναι.
Αλλά να στο θέσω σε μοτοσικλετιστικούς όρους, τα καλύπτει όπως ένα παπί σε πάει Αθήνα - Λαμία. Σε "πάει" αλλά το πως σε πάει είναι το θέμα. :p
Αντίστοιχα μία Busa μπορεί να κάνει και ντελίβερι πιτόγυρα για το σουβλατζίδικο της γειτονιάς, αλλά πως το κάνει είναι επίσης ένα θέμα..

Οπότε ναι, το μικρό για κάποιον που θέλει απλά "να παίξει" λίγο, είναι καλό.
Για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί λίγο περισσότερο (και ίσως ανακαλύψει και ένα νέο hobby) το "δεύτερο" μικρό (Mini 4 PRO) είναι σαφώς καλύτερο!

Σημείωση: Και το μικρό, παρόλο που είναι σχεδόν σαν παιχνίδι και πολύ ελαφρύ, χρειάζεται άδεια χειριστή από την στιγμή που φέρει κάμερα.

Phantom
07/10/2024, 22:40
Μια μικρή παρένθεση:

Ένας από τους λόγους που προσωπικά έφτασα στα 46 να ασχοληθώ με τη μοτοσικλέτα, ήταν το drone. Είναι πιο εύκολο (εδώ στην επαρχία) να κάνεις μικρές εξορμήσεις με τη μοτοσικλέτα για να βρεις ωραία τοπία να σηκώσεις το drone.
Και αν έχεις έστω και λίγο το μικρόβιο της φωτογραφίας/βιντεοσκόπησης, με το drone κολλάς

harris_x
10/10/2024, 13:11
Χμμμμμ...

https://youtu.be/qh7bx5J1Udc?si=z5eJ-TU_plnvMdhp

OldMan
10/10/2024, 13:27
Μια χαρεα μας εκανε την δουλεια το Αγιο Πνευμα παλιοτερα αλλα δεν τα βρισκαν οι χειριστες με το Filioque..

costas_versys
11/10/2024, 14:17
Πολύ ενδιαφέον και αρκετά κατατοπηστικό.
Το Σ/Κ έκανα μια μεγάλη βόλτα να περάσω λίγο την ώρα μου με το Drone.
Είχα να το δουλέψω από τον Αύγουστο και να πω την αλήθεια μου χάλασε η διάθεση όταν διαπίστωσα ότι και οι 3 μπαταρίες (>70 κύκλους) είχαν φουσκώσει και οριακά μπήκαν και βγήκαν στο σώμα του Drone. Εχω πραγματικά απογοητευτεί αφού δεν περίμενα ότι θα παρουσιασουν τέτοιο πρόβλημα.
Πάω για καινούριες ? Επισκευάζονται ?

Volpad
11/10/2024, 14:23
Οι μπαταρίες δεν επισκευάζονται. Αν φουσκώσουν τις αντικαθιστάς.

Phantom
11/10/2024, 14:39
Ότι είπε ο Volpad.

costas_versys
11/10/2024, 14:51
Και να υποθέσω μόνο DJI original ..
Δηλαδή 3 x 55 = 165!

Με τις υγείες μας

liospi
11/10/2024, 14:55
ποιο μοντέλο έχεις φίλε μου;

Phantom
11/10/2024, 14:57
Πρώτον σκέψου αν όντως χρειάζεσαι 3 μπαταρίες, ή σου φτάνουν και δύο.

Δεύτερον, κανονικά δεν έπρεπε να φουσκώσουν. Επικοινώνησε με την DJI μήπως σου κάνουν καμιά έκπτωση.
Για να φουσκώσουν, ή είχαν σοβαρό πρόβλημα, ή είχαν αποθηκευτεί λάθος, σε μέρος με πολύ ζέστη / απευθείας έκθεση στον ήλιο κτλ.

Πάντως ναι, σε drone (άσχετα από μάρκα) δεν θα ρίσκαρα να βάλω ιμιτασιόν μπαταρίες (και δεν ξέρω καν αν υπάρχουν, αφού και οι μπαταρίες φέρουν το δικό τους firmware που συχνά χρειάζεται κι αυτό αναβάθμιση μαζί με το firmware του drone)

costas_versys
11/10/2024, 15:15
Για να δω το θα μου πει η dji

costas_versys
11/10/2024, 17:01
Απευθήνθηκα λοιπόν στην DJI Europe και τους είπα το θέμα με τις μπαταρίες. Οι μπαταρίες είναι εκτός εγγύησης, εντελώς άχρηστες και θα πρέπει να αγοράσω καινούριες. Η τρέχουσα τιμή για κάθε μία είναι €55. Μου έστειλαν όμως κουπόνι έκπτωσης για τις αγοράσω προς €20 έκαστη από οποιοδήποτε συνεργζόμενο κατάστημα στην Αθήνα.

Καθόλου άσχημα μπορώ να πω.

harris_x
11/10/2024, 17:02
Απευθήνθηκα λοιπόν στην DJI Europe και τους είπα το θέμα με τις μπαταρίες. Οι μπαταρίες είναι εκτός εγγύησης, εντελώς άχρηστες και θα πρέπει να αγοράσω καινούριες. Η τρέχουσα τιμή για κάθε μία είναι €55. Μου έστειλαν όμως κουπόνι έκπτωσης για τις αγοράσω προς €20 έκαστη από οποιοδήποτε συνεργζόμενο κατάστημα στην Αθήνα.

Καθόλου άσχημα μπορώ να πω.

Μια χαρά το βρίσκω!

costas_versys
11/10/2024, 17:08
ποιο μοντέλο έχεις φίλε μου;

DJI Mini 2

harris_x
13/10/2024, 12:41
Αν θέλετε ένα drone που να μπορείτε:

να το πετάξετε μέσα στο σπίτι,
να τραβήξετε ένα πέρασμα των φίλων σας με τα μηχανάκια από ψηλά,
να το βάλετε να σας ακολουθήσει σε πεζοπορία,
να τραβήξετε το παιδί με το ποδήλατο...

Μια εξαιρετική λύση είναι το DJI NEO (https://www.skroutz.gr/s/55853532/DJI-Neo-Drone-Mini-WiFi-me-4K-Kamera-CP-FP-00000184-03.html) στα περίπου 210€.

456640

Αν πέρα από όλα τα παραπάνω θέλετε και λίγο μεγαλύτερη άνεση στον χειρισμό, κάποιες επιπλέον δυνατότητες όπως μεγαλύτερη εμβέλια και ταχύτητα, αλλά και δύο επιπλέον μπαταρίες, πάτε στο DJI NEO Fly More Combo (https://www.skroutz.gr/s/55854294/DJI-Neo-Drone-Fly-More-Combo-Mini-WiFi-me-4K-Kamera-kai-CHeiristirio-Symvato-me-Smartphone-CP-FP-00000185-01.html) στα περίπου 360€.

456645

Αν το είχα ψάξει λίγο παραπάνω, θα πήγαινα στο Combo, αλλα δεν πειράζει.

Καλα! Πειράζει, αλλα τι να κάνουμε... :a018:

harris_x
03/12/2024, 12:46
Για πείτε οι γνώστες (STF ακούει; ), πού να ψάξω αγγελίες για μεταχειρισμένα;

Phantom
03/12/2024, 12:59
Στο car.gr
https://www.car.gr/classifieds/airsports/

harris_x
03/12/2024, 13:05
Μετά από αρκετή χρήση του DJI Neo έχω να πω ότι αν είχα πάρει το DJI NEO Fly More Combo, θα ήταν πολύ καλύτερα.
Η χρήση του από το κινητό έχει περιορισμό στην ταχύτητα πτήσης και την εμβέλεια (30m max), κάτι που αλλάζει με το χειριστήριο RC2 και το RC-N3, 1800m max λόγω μπαταρίας (https://youtu.be/DFwPC3d3cTI?list=LL&t=217).

Οταν το drone χρησιμοποιηθεί σε manual mode με FPV και το DJI FPV Remote Controller 2 με την κάμερα σε γωνία λήψης 40ο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από 65km/h (https://youtu.be/LRua_QaOSJI?list=LL&t=828).

costas_versys
03/12/2024, 16:43
Στην μηχανή δεν έχω τολμήσει ακόμα να χρησιμοποιήσω το Drone, το έχω χρησιμοποιήσει όμως αρκετά στο σκάφος. Εδω το τελευταίο μου video :

https://youtu.be/tj7dMiUqsSA

harris_x
03/12/2024, 16:59
Στην μηχανή δεν έχω τολμήσει ακόμα να χρησιμοποιήσω το Drone, το έχω χρησιμοποιήσει όμως αρκετά στο σκάφος. Εδω το τελευταίο μου video :

https://youtu.be/tj7dMiUqsSA
Πολύ ωραίο!

:beer:

costas_versys
07/12/2024, 19:45
Ακόμα ένα

https://youtu.be/jM-SsK9S1QE?si=ocBRUS-3Iwaex3qg

STF
07/12/2024, 23:59
Για πείτε οι γνώστες (STF ακούει; ), πού να ψάξω αγγελίες για μεταχειρισμένα;

Insomnia.gr κυρίως και Vendora.gr. Εγώ από insomnia είχα πάρει στη μισή τιμή ένα ολοκαίνουργιο τηλεχειριστήριο (μεταχείρω αλλά αχρησιμοποίητο).

harris_x
08/12/2024, 09:17
Insomnia.gr κυρίως και Vendora.gr. Εγώ από insomnia είχα πάρει στη μισή τιμή ένα ολοκαίνουργιο τηλεχειριστήριο (μεταχείρω αλλά αχρησιμοποίητο).

Είναι αργά πια... τα πήρα καινούρια από το DJI Market.

Thanks anyway!
:beer:

harris_x
31/12/2024, 11:39
459080

459081

Με το χειριστήριο έχει αυξηθεί η ταχύτητα και το σημαντικότερο, η εμβέλεια.