View Full Version : κολλητήρι
χρειάζομαι κολλητήρι για απλές οικιακές εργασίες (παιχνίδια των παιδιών, παλιές οικιακές συσκευές, παλιά κινητά τηλέφωνα κλπ).
τι να επιλέξω;;;;
με ρύθμιση θερμοκρασίας ή όχι;;;
σταθμός ή σκέτο κολλητήρι;;;
θέλω κάτι δοκιμασμένο, να έχει δουλευτεί και να υπάρχει και κάποια κάλυψη απο αντιπροσωπεία - έμπορο.
ευχαριστώ
asxetost
25/10/2024, 11:06
Καλημέρα, για τη χρήση που θες θα σου έλεγα οτι με ένα οικονομικό έως 30 ευρώ με καλές κριτικές στο σκρουτζ θα κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου.
Προφανως και πας σε μύτη και όχι σε U σχήμα για λόγους ακριβείας, εγώ έχω αυτό εδώ και 5-6 χρόνια: https://www.skroutz.gr/s/1708946/FixPoint-51191-Kollitiri-Reymatos-30W.html.
Μεταξύ άλλων ζεσταίνεται γρήγορα, έχει σχετικά φθηνές μύτες όταν χρειαστείς, δε σπάει δε χαλάει.
Προφανώς δεν περιμένεις από ένα τέτοιο να πιάνει θερμοκρασίες σε εξωτερικό χώρο με αέρα κτλ, αλλά αυτό μάλλον δε σε αφορά.
Πολύ σημαντικό να πάρεις σωστό καλάι, ιδανικά τις πιο λεπτές κουλούρες.
ευχαριστώ για την απάντηση σου.
αρα ξεχνάω ρυθμίσεις θερμοκρασίας και σταθμούς, ένα απλό "στυλό" και τέλος.
απο watt;;; 20,30,40,60,80,90,100 ;;;;
asxetost
25/10/2024, 11:36
Το συγκεκριμένο που σου έστειλα είναι 30watt, απλά για την ιστορία θα σου πω πως με το συγκεκριμένο εκτός από άπειρα καλώδια πριν κανα 3άρι χρόνια είχα φτιάξει ένα modular συνθ, γύρω στις 120 ώρες μοιρασμένες σε συνεχόμενα 8ωρα πολλές από αυτές.:p
Οπότε θεωρητικά από 30 και πάνω είσαι άρχοντας.
εντάξει λοιπόν, θα γίνω άρχοντας!
ευχαριστώ πολύ :beer:
motojojo
25/10/2024, 11:47
Είχε βγαλει και το λιντλ πρόσφατα, σκετο και σταθμός. Ριξε μια ματια μηπως έχει ξεμεινει κανενα.
είναι δοκιμασμένα αυτά ή να προτιμήσω αυτό που έβαλε ο asxetost;
έχω εργαλεία απο lidl αλλά γενικά τα αποφεύγω και προτιμώ να δώσω παραπάνω ή πολλές φορές αρκετά παραπάνω για να πάρω κάτι που θα το δουλέψω (και θα δουλεύει) για χρόνια.
thunder ace
25/10/2024, 12:10
Κατι σε Weller ;
Ειναι λιγο ακριβα ,αλλα απ οτι θυμαμαι ειναι σκυλια.
Ersa κατα προτίμηση και μετά Antex την κίτρινη σειρά.
Ανάλογα με το τί χρειάζεται να κολλήσεις, χρειάζεσαι και το κολλητήρι με τα αντίστοιχα W.
Για κινητά πχ, ένα 15W είναι αρκετό και ένα 30W είναι πολύ.
Για καλώδια 1,5, θές 40άρι με 60άρι.
Δεν φτάνει ένα κολλητήρι για όλες τις δουλειές.
motojojo
25/10/2024, 12:21
Πως ακριβως να δοκιμαστεί ένα κολητήρι των 10 ευρώ; Για απλή χρήση ειναι μια χαρά και δεν έχει κάτι να χαλάσει. Άντε να χρειαστείς καμια μύτη επιπλέον.
Σε αυτό το εύρος τιμών θεωρώ όλα ίδια είναι.
SeniorCanardo
25/10/2024, 12:29
Είχε βγαλει και το λιντλ πρόσφατα, σκετο και σταθμός. Ριξε μια ματια μηπως έχει ξεμεινει κανενα.
Το προηγούμενο λιντλίσιο με ρύθμιση θερμοκρασίας το είχα πάρει και το έχω ακόμα.
Είναι ψιλο-σκουπίδι, φθηνοκατασκευή και η μύτη έχει πολύ γρήγορη φθορά.
Έχω κολλήσει με αυτό, αν και κολλάω σπάνια, αλλά δεν θα το αγόραζα ξανά, ούτε θα το σύστηνα.
Ένα σαν του @asxetost που έχω, κράτησε χρόνια, τώρα το χρησιμοποιώ για να κολλάω τα σπασμένα πλαστικά στο εντούρο.
Ένα άλλο κινέζικο που πήρα του κιλού, για ψιλοδουλειά μια, δυο κολλήσεις τις έκανε μέχρι στιγμής, αλλά δεν το βλέπω να μακροημερεύει.
Αν γενικά έχεις σκοπό να κολλάς συχνά δώσε κάτι παραπάνω και πάρε κάτι δοκιμασμένο.
Μέχρι 40W απλό και εισαι μια χαρα..
Απλα πρόσεξε να υπαρχουν ανταλλακτικές μύτες, γιατι κυκλοφορούνε διαφορα που ειναι single-use..
Οι μύτες, παιζουν και τον ρόλο της ρυθμισης της θερμοκρασίας κόλλησης, ανάλογα με την μετωπική τους επιφάνεια..;)
Υ.,Γ.
Οσον αφορά (σ)τις μύτες (χρηση,καθαρισμός, συντήρηση κ.λ.π.) ας μην ανοίξουμε πονεμενες ιστορίες..:cry:
Για καλώδια 1,5, θές 40άρι με 60άρι.
25άρι με μύτη πλακε 4mm θα κολλήσει μια χαρά ενώ 60άρι με μυτη στρογγυλη 0.3mm θα σου βγάλει την πίστη (και θα κανεις και ψυχρή κόλληση απο τα νευρα σου..);)
Έχοντάς 2 παλιά πήρα αυτό γιατί είχα απηυδήσει.
https://www.skroutz.gr/s/2979577/Antex-XS25-Kollitiri-Reymatos-25W.html
Το έχω ευχαριστηθεί αλλά μαζί πήρα και καλή ( ακριβή ) κόλληση και αλοιφή.
Από την άλλη διάβασα και κάτι οδηγίες που έχουν γραφτεί και εδώ μέσα για την συντήρηση των μυτών γιατί μέχρι τώρα δεν είχα ιδέα πόσο σημαντική είναι.
Αυτά χρησιμοποιούνε το ίδιο αέριο (βουτάνιο) που χρησιμοποιούνε και οι αναπτήρες.
Η χρήση τους είναι για όταν δεν έχεις πρόσβαση σε ηλεκτρισμό εύκολα. Δηλαδή όταν δεν δουλεύεις σε πάγκο εργασίας.
Έχω ένα φίλο ηλεκτρολόγο, και χρησιμοποιούνε κολλητήρια αερίου συνέχεια σε οικοδομές όταν πρέπει να κολλήσουν καλώδια FTP (καλώδια θυροτηλεφώνου, συναγερμού κτλ)
Οικονομικά, αν έχεις εύκολη πρόσβαση σε πρίζα, ΔΕΝ συμφέρει το αέριο σε σχέση με το ρεύμα. Αλλά από την άλλη είναι 100% φορητό.
Edit:
Οπότε αγοράζεις φιάλες βουτανίου όπως ακριβώς θα έκανες και για να γεμίζεις αναπτήρες. Αποθηκεύεις με βάση τις ίδιες οδηγίες.
Από διάρκεια δεν ξέρω πως πάει, αλλά ένα μικρό που έχω δει έβγαλε άνετα μισή ώρα χρήση καίγοντας περίπου το 1/4 με 1/3 της δεξαμενής του (μικρό σε μέγεθος μαρκαδόρου jumbo)
Δοκίμασε αυτό https://sequremall.com/products/sequer-s60p-upgraded-version-electric-soldering-iron-supports-pd-qc-dc-pps-power-supply-compatible-with-c210-soldering-iron-tip-precision-electronic-mobile-phone-repair-tool-anti-static-soldering-pen-60w
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Ήδη ψάχνω για κολλητηρι με ανταλλαξιμες μύτες και ιδανικά μαζί με βαλιτσακι ή κουτάκι ή θήκη.
Το απο πανω δουλευει και με μυτες της σειρας c210 της jbc.
Βεβαια αμφιβάλλω αν θα σου χρειαστούν ποτε ανταλλακτικες με την χρήση για χόμπι εκτος αν τις κακομεταχείριζεσαι χωρις λογο.
Δοκίμασε αυτό https://sequremall.com/products/sequer-s60p-upgraded-version-electric-soldering-iron-supports-pd-qc-dc-pps-power-supply-compatible-with-c210-soldering-iron-tip-precision-electronic-mobile-phone-repair-tool-anti-static-soldering-pen-60w
Πολύ εντυπωσιακο εργαλείο, δεν το είχα ξαναδεί.
Και το κιτ πλήρες. Βολικό αυτό με τις γνωστές μύτες της jbc.
Χρησιμοποιείτε πάστα κόλλησης (flux);
Έχω ακούσει και δει τα δύο άκρα. Μεγάλη ομάδα πολύ έμπειρων τεχνικών με την οποία συνεργαζόμουν παλιότερα δεν διανοείται να κάνει κόλληση χωρίς πρόσθετο flux. Αναφέρομαι σε άτομα που κάνουν δεκάδες κολλήσεις τη μέρα για περισσότερα από 10 χρόνια.
Από την άλλη μεριά έχω ακούσει άλλους να λένε ότι δεν χρησιμοποιούν διότι:
1) Το flux είναι καρκινογόνο.
2) Το flux που βρίσκεις στο εμπόριο τις περισσότερες φορές δεν είναι το κατάλληλο για κολλήσεις και καταστρέφει τις μύτες των κολλητηριών, οξειδώνοντάς τις.
3) Αρκεί το flux που εμπεριέχεται στο καλάι.
Η δική μου εμπειρία είναι ότι με flux η κόλληση γίνεται με περισσότερη ακρίβεια, πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, αλλά δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το σωστό και ποιο το ακατάλληλο, αν πράγματι υφίσταται τέτοια διαφοροποίηση στα προϊόντα του εμπορίου.
Η χρήση που κάνω είναι περιστασιακή, οπότε με καλύπτει ένα απλό κολλητήρι των 10€ σαν εκείνο που προτάθηκε παραπάνω. Έχω δουλέψει και με σταθμούς των 400€, αλλά δεν αξίζει να επενδύσεις τόσα χρήματα αν δεν κάνεις συστηματική επαγγελματική χρήση σε ηλεκτρονικά, όπου η ακρίβεια είναι απαραίτητη. Αν αγόραζα τώρα, όπως ειπώθηκε παραπάνω, θα βασιζόμουν στις κριτικές. Για παράδειγμα βλέπω ότι αυτό (https://www.skroutz.gr/s/12532297/YH-936-Stathmos-Kollisis-Reymatos-45W-me-Rythmisi-THermokrasias.html) έχει μπόλικες και καλές, ενώ η τιμή είναι σχετικά χαμηλή, σε επίπεδο που δεν σε απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της εγγύησης και της υποστήριξης.
doctor_john
27/10/2024, 09:20
Είναι αδύνατον να θεωρήσει κάποιος ασφαλή κόλληση χωρίς έλεγχο της επιφάνειας απο βρωμιές και προστασία
του υλικού από το οξυγόνο για λίγο.
Αυτό κάνει το flux. Δημιουργεί ροή στο σημείο που εφαρμόζεται δίνοντας μας έλεγχο, κρατά καθαρά τα μέταλλα από ότι
εμφανιστεί στην θερμοκρασία κόλλησης και δίνει καλύτερα χαρακτηριστικά αντοχής στην οξείδωση της κόλλησης.
Προφανώς οι κολλήσεις κυκλωμάτων κ.λπ. έχουν ελάχιστες μηχανικές απαιτήσεις και μας ενδιαφέρει περισσότερο
η ακρίβεια, η καθαριότητα, η ομογένεια κ.λπ. Δεν τρέχει τίποτα αν σε εργαστήριο κάποιος κολλά καθαρές επαφές
με ελάχιστο ή καθόλου flux.
Tο θέμα απο εκεί και πέρα είναι, ποσο ακριβής θα είναι, αν χρειάζεται να επιβαρύνει τα υλικά περισσότερο (πχ να πρέπει να πιέσει παραπάνω στο σημείο) για να έχει έλεγχο, σε τι συνθήκες θα εκτίθενται οι κολλήσεις (ένα κουδούνι είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένο σε σχέση με ένα κύκλωμα μιας μηχανής που λειτουργεί πάντα σε εσωτερικό χώρο).
Για πολλά χρόνια το flux που υπήρχε για κολλήσεις με κράματα ασημιού ήταν καρκινογόνο.
Από τις αρχές του '00 είδαμε flux με σήμανση "νεα σύνθεση", "μη καρκινογόνο" κ.λπ.
Μετά το '06 νομίζω όλα τα καταστήματα έχουν υπόψιν αυτές τις προδιαγραφές και πλέον είναι δύσκολο
να βρεις flux με την παλιά σύνθεση.
Καλά θα κάνουμε να ρωτάμε στο κατάστημα γι' αυτές, δεν χαλάει κανέναν.
Οι μύτες που οξειδώνονται είναι γιατί δεν πλένονται.
Οι οδηγίες καθαρισμού του flux μετά την κόλληση είναι σε κάθε συσκευασία και αρκετά μπελάς αν πρόκειται για κράματα ατσαλιού.
Η λεξη flux δεν αναφέρεται σε μια ουσία. Ειναι ονοματοδοσία σε μια κατηγορία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα το υλικό, την δραστικότητα και φυσικά την εφαρμογή.
Μπορείς να πάρεις μια ιδεα για το θέμα απο το παρακατω λινκ που ειναι μια περίληψη της κατηγοριοποίησης που κανει η ipc για τα flux :
https://www.almit.de/export-reports/pdf-en/FLux_types_in_accordance_with_IPC-J-STD-004.pdf
fasarias
27/10/2024, 11:55
Ένα κολλητήρι με σταθμό parkside που είχα πάρει κάποια στιγμή από τα lidl αυτοαναφλέχθηκε μόνο του πάνω στην χρήση.
Μάλλον ήταν τυχαίο γεγονός γιατί εντάξει παρ'όλο που είναι οικονομικά και χαμηλής ποιότητας τα εργαλεία parkside για τα χρήματα τους είναι αποδεκτά και κάνεις την δουλειά σου, έχω μπόλικα και δεν είχα ποτέ σοβαρά προβλήματα από αυτά. Αυτό ήταν σοβαρό πρόβλημα γιατί το εργαλείο πήρε στην κυριολεξία φωτιά, και ναι μεν μπορεί να με κάλυψαν μέσω της εγγύησης αλλά δεν αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε προκληθεί ατύχημα και πιθανός τραυματισμός.
Απλά το αναφέρω να το λάβεις υπόψιν σου.
Εγώ με ερασιτεχνική χρήση πήρα ένα των 10 ευρώ και 30watt
Αυτό που έχω καταλάβει ότι μετράει είναι η δυνατότητα αλλαγής μύτης
Επίσης θα ήθελα από κάποιους πιο ειδικούς να μας περιγράψουν τη σωστή διαδικασία καθαρισμου-συντηρησης
doctor_john
27/10/2024, 12:49
Mε ισοπροπυλική αλκοόλη και βουρτσάκι.
Στα μεγάλα κομμάτια που κολλάς ώρα και μένει σαν βερνίκι στο κομμάτι δεν με βολεύει και τα βάζω σε βραστό νερό με σκόνη απορρυπαντικό και Vim.
Άλλες φορές το διαλύει τελείως και βλέπεις αμέσως σημάδια στο μέταλλο από το βούρτσισμα, άλλες κάνει μόνο ρωγμές και φεύγει αρχικά με κάτι αιχμηρό.
ειδικός όμως ούτε κατα διάνοια :look:
pano kato
27/10/2024, 14:12
Εγω απο παλια, που κολουσα ποιο συχνα, χρησιμοποιω κοματια απο ρετσινι πευκου! Καθαρες κολησεις με υπεροχο αρωμα !!!;)
Τελειώνεις την κόλληση, χτυπάς το χέρι σου στον πάγκο μες το κολλητήρι να φύγουν τυχών κομμάτια από την μύτη, προσοχή μην χτυπήσεις το κολλητήρι. Απαλό βούρτσισμα σε συρμάτινο σφουγγάρι (υπάρχουν και ειδικά με μεγαλύτερη πλέξη, με το απλό της κουζίνα είσαι οκ) βάζεις καλάι στην μύτη, επαναλαμβάνεις το πρώτο βήμα, ξαναβάζεις καλάι το αφήνεις να κρυώσει, μην αφήνεις την μύτη εκτεθειμένη.
υ.γ. για οικιακή χρίση τα κολλητήρια του δεκάρικου εικοσάρικου είναι μια χαρά, στην εργαλειοθήκη μου έχω ένα τέτοιο κοντά 10 χρόνια μια χαρά κάνει την δουλειά του στα ηλεκτρονικά και σε βασικά ηλεκτρολογικά, και έχει φάει πολύ ξύλο από καμμένα πλαστικά, μια φορά έχω αλλάξει μύτη.
υ.γ.2 στις χείριστες περιπτώσεις που έχει κολλήσει πάνω στην μύτη κάτι κακό, ξύνεις απαλά με φαλτσέτα υπό γωνία από την βάση προς την μύτη, ξαναλέω απαλά!
υ.γ.3 τα φτηνά κολλητήρια που πιάνουν πολύ υψηλή θερμοκρασία, όταν φτάσει πάνω από επιθυμητό τα βγάζουμε από την πρίζα, βολεύει πάρα πολύ να βάλεις απλό διακόπτη όπως του πορτατίφ. (ένα τιπ που είχα μάθει στην σχολή, προφανώς εκτός μαθήματος :lol:)
Μονο εγώ πηγαινω και μπλέκω; :bawl:
Για μια δουλεια χρειαστηκα οχι μονο κολλητηρι-σταθμό εργασίας αλλά και κολλητηρι θερμού αερα.
Ευτυχως ειχε και τα δυο ενας φίλος μου και δεν ξεφραγκιάστηκα.
Με ενα λιντλοεργαλείο που προσπαθησα να αλλαξω τις μπαταριες ΑΑ στη στηλη του, τελικα τα εκανα σκ*&% και εργαλειο και καινουριες μπαταριες πηγαν στα σκουπιδια.
Ενδιαφερον φαινεται το sequremall στο λινκ πιο πανω...
lazarefa
02/11/2024, 06:19
Silkman, αν κατάλαβα, εννοείς ότι προσπάθησες με κολλητήρι να ενώσεις συστοιχία επαναφορτιζόμενων μπαταριών που ήθελαν αντικατάσταση σε εργαλείο Parkside; Αν ναι, προφανώς ήθελες ηλεκτροπόντα μπαταριών.
Μονο εγώ πηγαινω και μπλέκω; :bawl:
Για μια δουλεια χρειαστηκα οχι μονο κολλητηρι-σταθμό εργασίας αλλά και κολλητηρι θερμού αερα.
Ευτυχως ειχε και τα δυο ενας φίλος μου και δεν ξεφραγκιάστηκα.
Με ενα λιντλοεργαλείο που προσπαθησα να αλλαξω τις μπαταριες ΑΑ στη στηλη του, τελικα τα εκανα σκ*&% και εργαλειο και καινουριες μπαταριες πηγαν στα σκουπιδια.
Ενδιαφερον φαινεται το sequremall στο λινκ πιο πανω...
Είναι δύσκολο να κολλήσεις μπαταρίες με κολλητήρι. Έχω προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία και σταμάτησα πριν κάνω ζημιά, επειδή είδα ότι ανέβαινε η θερμοκρασία της μπαταρίας.
Άλλοι λένε ότι το καταφέρνουν, αλλά όλοι θα σου πουν ότι με ηλεκτροπόντα θα κάνεις σωστή και γρήγορη δουλειά. Απλά θέλει καλή ηλεκτροπόντα, διότι στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποιες σχετικά αδύναμες που δεν βοηθούν ιδιαίτερα.
Οπότε καταλήγεις ότι συμφέρει να πληρώσεις επαγγελματία που έχει το εργαλείο, για τις λίγες φορές που θα σου χρειαστεί, παρά να επενδύσεις σε αυτό. Εκτός αν είσαι συλλέκτης εργαλείων και εξοπλισμού, οπότε βάζεις και μία τέτοια στη συλλογή σου και πετυχαίνεις την ικανοποίηση της επισκευής. :)
Ορθολογιστικά σκεπτόμενοι, ενδέχεται να σου έρθει πιο φθηνό να πάρεις καινούριο εργαλείο από το Lidl, παρά να επενδύσεις σε εξοπλισμό και ανταλλακτικά για την επισκευή του. Θα έχεις καινούριο εργαλείο, αντί ένα επισκευασμένο που μπορεί χαλάσει σε άλλο σημείο, με τη χρήση.
Ο vaskaς ακούει;
harris_x
02/11/2024, 13:12
Εγώ όταν ήθελα να κολλήσω καλώδιο σε μπαταρία, έκανα μερικές χαρακές με κοπίδι και έπιανε καλύτερα.
Εγώ έχω κολλήσει αρκετές φορές 18650 με κολλητήρι.
Αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι ότι απλά χρειάζεσαι μεγάλο κολλητήρι.
Έχω ένα 100αρι με πλατιά μύτη που την κάνει τη δουλειά σε δέκατα του δευτερολεπτου...
Εγώ έχω κολλήσει αρκετές φορές 18650 με κολλητήρι.
Αυτό που έχω παρατηρήσει, είναι ότι απλά χρειάζεσαι μεγάλο κολλητήρι.
Έχω ένα 100αρι με πλατιά μύτη που την κάνει τη δουλειά σε δέκατα του δευτερολεπτου...
Εχω κολλησει 18650 απο λαπτοπ σε μπαταρια εργαλειου κ κολλησαν μια χαρα. Αυτες οι ΑΑ του ΙΚΕΑ με τιποτα. Ασε που στο τελος καταλαβα ότι οι λιντλομπαταριες ΑΑ ηταν 1χιλ πιο κοντες (ελειπε το μυτακι) και δεν εμπαιναν στο εργαλειο με τπτ.
Εχω και κολλητηρι μεγαλο 180w πλατυ που λες
Εφυγαν ολα στα σκουπιδια. Απο τις λιγες αποτυχίες μου.