Σύνδεση

View Full Version : Επίσκεψη στο εστιατόριο Δέλτα (** MIchelin) στις 9 ή 10 Ιανουαρίου.

ptc
01/01/2025, 14:38
Χρονια πολλα και καλη χρονια. Λιγο περιεργο το ποστ, αλλα σκεφτηκα πως δεν εχω να χασω κατι. Θα βρισκομαι στις 9-11 Γεναρη στην πρωτευουσα σε επαγγελματικο ταξιδι. Όσο θα είμαι εκεί έχω σκοπό να επισκεφτώ το εστιατόριο Δέλτα, το μοναδικό διάστερο εστιατόριο της χώρας. Μιας και κανενας συναδερφος δεν ψηνεται, ειπα να κανω μια ερωτηση εδω μηπως υπαρχει κανεις συμφορουμιτης που να ενδιαφερεται για μια τετοια εμπειρια.
Το κόστος για το μενού γευσιγνωσίας 12 πιάτων είναι 240€. Υπάρχουν και διάφορα pairings ποτών που ξεκινάνε από 90€ και φτάνουν ως τα 360€. Φυσικα τα pairings δεν ειναι υποχρεωτικα. Για την κράτηση απαιτείται προκαταβολή 100€. Θα με βολευε οποιο απο τα δυο βραδια του τιτλου.

Αν υπαρχει κανεις που ενδιαφερεται ας ποσταρει εδω ή μιλαμε με pm. Thanks.

sanctusan
01/01/2025, 17:36
Σκέφτομαι καιρό να δοκιμάσω το Δέλτα, θα είναι πολύ δυνατή εμπειρία!!!

Αλλά το budget αυτή τη στιγμή σηκώνει μέχρι το σουβλατζίδικο της γειτονιάς

Lioulios
01/01/2025, 18:22
Ωραια φαση !
Μακαρι να πατε να μας πεις και πως ηταν.
Εγω λογο δουλειας εχω κανει πολλα και απο μεσα και απο εξω ...αλλα εχω καιρο να κανω κατι τετοιο.

ptc
01/01/2025, 18:27
Πρώην μάγειρας κι εγώ, έχω κάνει stage σε εστιατόριο με ένα αστέρι στην Ιταλία και με δύο στη Γαλλία. Ως πελάτης έχω φάει μόνο σε εστιατόριο με ένα αστέρι και πιστεύω ότι τα 240 είναι εξαιρετικό ντιλ για διάστερο.

Αν δε βρεθεί παρέα λέω να πάω μόνος.

Tallyban
01/01/2025, 18:38
Άμα περισσέψει τίποτα,βάλτο σε μια σακούλα και κρέμασε το σε κάνα δέντρο να φάει κανείς πεινασμένος,χρονιάρες μέρες.

ptc
01/01/2025, 19:17
Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου...

Καλή χρονιά και σε σένα Ταλιμπάν.

BLiTzER
01/01/2025, 19:27
Τι να περισσέψει από τις μερίδες των 12 γραμμαρίων; :lol:

νεοσσός
01/01/2025, 20:41
Έριξα μία ματιά για να δω τη συσχέτιση με την εταιρεία ελαστικών και έχει ενδιαφέρον (https://traction.gr/asteria-michelin-telika-ti-simainoun-kai-pos-proekypsan/).

Παράξενη σύμπτωση είναι ότι με το κόστος του γεύματος σε εστιατόρια με δύο αστέρια Michelin, θα μπορούσες να πάρεις δύο λάστιχα Michelin για το μοτοσακό σου. Δύο αστέρια ή δύο λάστιχα; :p

Να περάσατε πολύ όμορφα και να μας πείτε τις εμπειρίες σας. Φαίνεται για μία ακόμα φορά ότι μερικά πράγματα τα εκτιμούν κυρίως οι μυημένοι στη διαδικασία, τέχνη, επιστήμη κλπ, ενώ στους αμύητους φαντάζουν ξένα. Φυσικά το πού δίνει ο καθένας τα χρήματα του είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση.

ptc
01/01/2025, 21:00
Επειδη τυχαινει οπως ειπα να εχω εμπειρια απο πρωτο χερι για το τι δουλεια υπαρχει πισω απο ενα τετοιο εστιατοριο θελω να πω οτι τα λεφτα που ζηταει το Δελτα ειναι τοσο λιγα καθαρα επειδη εχει μη κερδοσκοπικο χαρακτηρα λογω ΙΣΝ. Στο εστιατοριο που δουλεψα στη Γαλλια το menu degustation ηταν στα διπλα λεφτα, κι αυτο πριν 14 χρονια.

Δε νομιζω πως χρειαζεται ιδιαιτερη μυηση για να εκτιμησει κανεις την υψηλη γαστρονομια παντως. Ισα-ισα, πρεπει να εισαι πολυ γιδι για να μην καταλαβεις το ποσο διαφορετικο ειναι το ολο σκηνικο σε σχεση με αυτο που τρως καθε μερα. Για να το πουμε αλλιως, καθε μερα οδηγας το αμαξι σου αλλα αν σου ελεγα οτι μπορεις να οδηγησεις μια formula 1 για 2 ωρες για 500€ λογικα θα ελεγες οτι ειναι ευκαιρια. Κατι τετοιο.

sanctusan
01/01/2025, 22:08
Επειδη τυχαινει οπως ειπα να εχω εμπειρια απο πρωτο χερι για το τι δουλεια υπαρχει πισω απο ενα τετοιο εστιατοριο θελω να πω οτι τα λεφτα που ζηταει το Δελτα ειναι τοσο λιγα καθαρα επειδη εχει μη κερδοσκοπικο χαρακτηρα λογω ΙΣΝ. Στο εστιατοριο που δουλεψα στη Γαλλια το menu degustation ηταν στα διπλα λεφτα, κι αυτο πριν 14 χρονια.

Δε νομιζω πως χρειαζεται ιδιαιτερη μυηση για να εκτιμησει κανεις την υψηλη γαστρονομια παντως. Ισα-ισα, πρεπει να εισαι πολυ γιδι για να μην καταλαβεις το ποσο διαφορετικο ειναι το ολο σκηνικο σε σχεση με αυτο που τρως καθε μερα. Για να το πουμε αλλιως, καθε μερα οδηγας το αμαξι σου αλλα αν σου ελεγα οτι μπορεις να οδηγησεις μια formula 1 για 2 ωρες για 500€ λογικα θα ελεγες οτι ειναι ευκαιρια. Κατι τετοιο.

Υπάρχει πολλής κόσμος που τρώει για να χωρτάσει και όχι για να νιώσει την εμπειρία μίας τελείως διαφορετικής γεύσης.

Όπως και πολλοί αυτοί που θα έλεγαν, στην F1 δεν είμαι καλυμένος από τη βροχή και δεν έχει A/C,γιατί να πληρώσω 500€.

Η διαφορετική κουζίνα θέλει ανοιχτό μυαλό.

Nomand
01/01/2025, 23:33

Επειδή πηγα με την γυναίκα μου σε μια ξεχωριστή περίπτωση για εμάς μπορώ να σου πω πως δεν μετανοιωσα ούτε ένα ευρώ από όσα δώσαμε, ήταν εμπειρία που σου μένει

Lioulios
01/01/2025, 23:47
Θα συμφωνησω και εγω μιας και εγω εχω κανει σε μισελιν και Ιταλια και Ελβετια και δουλευα σε καλα εστιατορια στη χωρα μας ...
Δεν ειναι για ολους . Ειναι για αυτους που εκτιμανε τον κοπο , την πρωτη υλη και την ατμοσφαιρα .
Σιγουρα για καποιους απο εμας , δεν ειναι για καθε βδομαδα ,αλλα εδω θα πρεπει να πω πως υπαρχουν και ατομα που πανε σχεδον καθημερηνα και ουδεποτε εκτιμησαν πραγματικα το παραμικρο .

telegonos
01/01/2025, 23:53
Εμένα, βάλε με στα πολύ γίδια.

ptc
02/01/2025, 06:59
Επειδή πηγα με την γυναίκα μου σε μια ξεχωριστή περίπτωση για εμάς μπορώ να σου πω πως δεν μετανοιωσα ούτε ένα ευρώ από όσα δώσαμε, ήταν εμπειρία που σου μένει

Είμαι σίγουρος. Έχεις να προτείνεις κάτι από pairings ή παραγγείλατε a la carte;

Bowleno
02/01/2025, 10:17
Εμένα, βάλε με στα πολύ γίδια.

Κι εμένα, εγώ δεν έχω τους λεπτούς γευστικούς κάλυκες να εκτιμήσω τέτοια πιάτα, οπότε.....

ptc
02/01/2025, 10:25
Θα το εκτιμουσα πολυ αν καποιος mod μπορει να το κλειδωσει. Αν καποιος ενδιαφερεται να επικοινωνησει για κατι ουσιαστικο επι του θεματος, μιλαμε μεσω pm.

Ευχαριστω.

harris_x
02/01/2025, 11:01
Θα το εκτιμουσα πολυ αν καποιος mod μπορει να το κλειδωσει. Αν καποιος ενδιαφερεται να επικοινωνησει για κατι ουσιαστικο επι του θεματος, μιλαμε μεσω pm.

Ευχαριστω.

Τι συνέβη αγαπητέ "μέτοχε", άρχισαν να απαντούν τα "γίδια" και ξεφεύγει;

ptc
02/01/2025, 12:01
Να ξεφυγει απο τι; Ο σκοπος του νηματος ηταν πολυ συγκεκριμενος.
Δεν ειχα καμια απορια να μαθω αν το Χ μελος εχει ευαισθητους καλυκες ή οχι. Αλλα μιας και περιμενω απαντηση για την προσκληση που εκανα καθε φορα που καθενας γραφει το μακρυ και το κοντο του μπαινω και διαβαζω. Οποτε λεω πως μου ειναι πιο ευκολο να γινει η επικοινωνια μεσω pm.

Btw, επειδη δε μου αρεσει να μου βαζουν λογια στο στομα, δεν αποκαλεσα κανεναν απο τους συμμετεχοντες γιδι. Πλην ενος, κανεις απο οσους απαντησαν δεν εχουν παει να δοκιμασουν στο Δελτα και μετα μπηκαν να γραψουν οτι δεν τους εκανε καμια αισθηση. Μενουμε απλα σε μια εντυπωση σχηματισμενη απο προκαταληψεις. Το κλασικο "ειναι μικρα πιατα, θα φαμε και μετα θα πειναμε" που λενε οι περισσοτεροι που δεν εχουν φαει ποτε στη ζωη τους menu degustation.

Και μια ερωτηση σχετικα με το forum. Ειναι λαθος το να ζητησω να κλειδωθει ενα θεμα που ανοιξα εγω;

Volpad
02/01/2025, 12:23
Σε δημόσιο φόρουμ είμαστε... ο κάθε ένας μπορεί να γράψει και να σχολιάσει ότι γουστάρει και στο παρόν θέμα δεν έχει ειπωθεί κάτι που να παραβαίνει κάποιο κανόνα.

Τα νήματα δεν ανοίγονται για να κλειδώνουν. Ανοίγονται για να γίνει συζήτηση. Το ότι δεν σε βολεύει εσένα να μπαίνεις μέσα στο νήμα για να δεις αν σου απάντησε κάποιος, δεν είναι λόγος να κλειδωθεί.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη πρόταση σου, μπορεί είτε να σου στείλει pm, είτε να το γράψει εδώ.

ptc
02/01/2025, 12:34
Σε δημόσιο φόρουμ είμαστε... ο κάθε ένας μπορεί να γράψει και να σχολιάσει ότι γουστάρει και στο παρόν θέμα δεν έχει ειπωθεί κάτι που να παραβαίνει κάποιο κανόνα.

Τα νήματα δεν ανοίγονται για να κλειδώνουν. Ανοίγονται για να γίνει συζήτηση. Το ότι δεν σε βολεύει εσένα να μπαίνεις μέσα στο νήμα για να δεις αν σου απάντησε κάποιος, δεν είναι λόγος να κλειδωθεί.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη πρόταση σου, μπορεί είτε να σου στείλει pm, είτε να το γράψει εδώ.

Δεκτο. Προφανως ειναι κατι που εχει να κανει με το τωρινο administration, μιας και αντιστοιχα αιτηματα στο παρελθον ειχαν γινει δεκτα. Εξου και η απορια μου.

Ο λογος που ζητησα να κλειδωθει ηταν καθαρα πρακτικος παντως και τον εξηγησα. Δεν υπονοησα πουθενα οτι παραβαινονται κανονες.

ΥΓ: Χαρη το μετοχος γιατι εντος εισαγωγικων ρε συ; Τοσα πακετα εχουμε χωσει για να σωθει η εταιρεια. :lol:

harris_x
02/01/2025, 12:43
Δεκτο. Προφανως ειναι κατι που εχει να κανει με το τωρινο administration, μιας και αντιστοιχα αιτηματα στο παρελθον ειχαν γινει δεκτα. Εξου και η απορια μου.

Ο λογος που ζητησα να κλειδωθει ηταν καθαρα πρακτικος παντως και τον εξηγησα. Δεν υπονοησα πουθενα οτι παραβαινονται κανονες.

ΥΓ: Χαρη το μετοχος γιατι εντος εισαγωγικων ρε συ; Τοσα πακετα εχουμε χωσει για να σωθει η εταιρεια. :lol:αφου είπες ότι πούλησες :lol:

Nomand
02/01/2025, 14:35
Είμαι σίγουρος. Έχεις να προτείνεις κάτι από pairings ή παραγγείλατε a la carte;

Πήραμε το fixed menu με τ 12 πιάτα μόνο

Bowleno
02/01/2025, 17:06
ΥΓ: Χαρη το μετοχος γιατι εντος εισαγωγικων ρε συ; Τοσα πακετα εχουμε χωσει για να σωθει η εταιρεια. :lol:

αφου είπες ότι πούλησες :lol:

Αυτό κάνετε όσοι πουλάτε μετοχές που είναι στα πάνω τους; πάτε σε μισελενάτα; :confused:

:p

telegonos
02/01/2025, 17:22
Btw, επειδη δε μου αρεσει να μου βαζουν λογια στο στομα, δεν αποκαλεσα κανεναν απο τους συμμετεχοντες γιδι. Πλην ενος, κανεις απο οσους απαντησαν δεν εχουν παει να δοκιμασουν στο Δελτα και μετα μπηκαν να γραψουν οτι δεν τους εκανε καμια αισθηση. Μενουμε απλα σε μια εντυπωση σχηματισμενη απο προκαταληψεις. Το κλασικο "ειναι μικρα πιατα, θα φαμε και μετα θα πειναμε" που λενε οι περισσοτεροι που δεν εχουν φαει ποτε στη ζωη τους menu degustation.

Για να μην υπάρχει καμιά παρεξήγηση, το δικό μου σχόλιο ήταν ατάκα τύπου Bruce Willis Die Hard, για την πλάκα της ατάκας και μόνο.

Ούτε κρίνω κανέναν που π.χ. πάει να φάει, ούτε και παρεξήγησα το σχολιό σου για τα ''πολύ γίδια'' πλην του αστείου που μου γέννησε εμένα.

Το μόνο που κρίνω είναι ο ευατός μου, το σχόλιό μου είναι χιουμοριστική αυτοειρωνία.

Ολα καλά, και όσοι πάτε, καλά να περάσετε.

bulmont
02/01/2025, 17:36
Αυτό κάνετε όσοι πουλάτε μετοχές που είναι στα πάνω τους; πάτε σε μισελενάτα; :confused:

:p

Ναι ρε κορόιδο, όχι σαν και σένα που με τα λεφτά από τις λαιμαριές
πήγες Τομπουκτού.....άκου ρε που πήγε...ΤΟΜΠΟΥΚΤΟΥ!!!!!!!!!!....

:lol::lol::lol::lol::lol:

Bowleno
02/01/2025, 18:45
Ναι ρε κορόιδο, όχι σαν και σένα που με τα λεφτά από τις λαιμαριές
πήγες Τομπουκτού.....άκου ρε που πήγε...ΤΟΜΠΟΥΚΤΟΥ!!!!!!!!!!....

:lol::lol::lol::lol::lol:

Για μέχρι εκεί έφταναν, αφενός, :moutza:
Και αφετέρου, κάνουν τρομερά λουκάνικα εκεί :moutza:

:lol::lol:

Vassilis
02/01/2025, 21:46

Μήπως έχεις παει CTC και Soil να συγκρίνεις;

STF
02/01/2025, 21:48
Εγώ σε εστιατόριο με αστέρι/ια Michelin δεν έχω φάει. Έχω φάει όμως στο FUGA του οποίου ο ιδιοκτήτης ξέρω πως έχει και εστιατόριο με αστέρι Michelin. Τα πιάτα στο FUGA είναι αντίστοιχου επιπέδου αλλά μου εξηγήθηκε πως δεν θέλουν να έχουν κι άλλο εστιατόριο με Michelin καθώς η διατήρηση τέτοιου εστιατορίου είναι ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση και στη χώρα μας μάλλον ασύμφορη.

Ίσως οι τιμές στο FUGA να είναι ελάχιστα πιο χαμηλές. Εγώ δεν ανήκω στους ανθρώπους που έχουν αυτού του επιπέδου την γευσιγνωσία και είχα τη τύχη να φάω εκεί σε επαγγελματικό τραπέζι. Για να είμαι ειλικρινείς, θα πω πως λίγο κορόιδευα και λίγο τις "λειψές" μερίδες των γκουρμέ εστιατορίων. Μετά όμως από την εμπειρία στο FUGA κατάλαβα πως δεν πρόκειται για μια εμπειρία συνυφασμένη με το να γεμίσεις το στομάχι σου, αλλά πραγματικά για να ανακαλύψει νέες γεύσεις ο ουρανίσκος σου και αυτό που μου έχει μείνει είναι η αίσθηση εκρήξεων γεύσεων σε συνέχεια στην ίδια μπουκιά. Από τότε κατάλαβα πως πρόκειται για κάτι άλλο και όχι ακριβώς για τη λογική πάμε να φάμε. Πάντως δεν το ξανακορόιδεψα ποτέ από τότε. Δεν θεωρώ πως έγινα γευσιγνώστης αλλά σίγουρα και ο πιο αδαείς θα ζήσει μια διαφορετική και αντιληπτή εμπειρία.

Τα χρήματα σε κάθε περίπτωση είναι πολλά και πρέπει ή να σου περισσεύουν για να μπορείς να το κάνεις ή να είναι μια πολύ ειδική περίπτωση που θα αξίζει αυτό το τραπέζι. Μπορώ να καταλάβω και όσους ασχολούνται με τη μαγειρική και από χόμπι στο σπίτι τους σε υψηλό επίπεδο να θέλουν να γεύονται τέτοιες κουζίνες.

husky21
02/01/2025, 23:39
Προφανως και το να φας σε ενα τετοιο εστιατοριο
ειναι το ιδιο "αχρηστο" οπως τα πολλα κυβικα και αλογα
που εχουν τα "αχρηστα" μοτοσακα

Αν εχεις πολλα λεφτα ή εισαι του χωρου ή οτιδηποτε θα πας
και κατα πασα πιθανοτητα θα το ευχαριστηθεις(δεν εχω παει-δεν ξερω)
Εγω ευχαριστως θα πηγαινα αν με κερνουσε καποιος

Bowleno
03/01/2025, 01:08
Εγω ευχαριστως θα πηγαινα αν με κερνουσε καποιος

Γιατί, οι υπόλοιποι τι θα κάναμε νομίζεις; :D

sanctusan
03/01/2025, 08:46
Έχω δοκιμάσει το Pelagos της Four Seasons και εκεί κατάλαβα της διαφορές μία τέτοιας κουζίνας.

Νομίζω είναι ακόμα Michelin αλλά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

Υπάρχουν κιάλλου τύπου ακριβά εστιατόρια (π.χ. Beefbar) που δεν θα το έλεγα υψηλή γαστρονομία, αλλά προφανώς είναι και αυτό γ@μιστερό.

D3300
03/01/2025, 09:21
Έχω πάει 2-3 φορές στης Λαμπίρη στο Πικέρμι (meat the stars).
Ο υιός γουστάρει πικάνιες κι εγώ με τη γυναίκα μου μάγουλα και σαλάτα του Καίσαρα.
Βασικά σκάσαμε στο κρεατικό, καλό κρεατικό όμως.
Είμαι βλάχος στο φαγητό το ξέρω.

Bowleno
03/01/2025, 10:16
Έχω πάει 2-3 φορές στης Λαμπίρη στο Πικέρμι (meat the stars).
Ο υιός γουστάρει πικάνιες κι εγώ με τη γυναίκα μου μάγουλα και σαλάτα του Καίσαρα.
Βασικά σκάσαμε στο κρεατικό, καλό κρεατικό όμως.
Είμαι βλάχος στο φαγητό το ξέρω.

Τελικά τα "γίδια" ήμαστε περισσότερα από όσα νομίζαμε.....:lol:

(Από βδομάδα πάω για προσκύνημα στα Καλύβια.....)

Tsber
03/01/2025, 10:29
Θα κάνω μία γενική παρατήρηση, τα εγώ δεν ξέρω από τέχνη, γαστρονομία, λογοτεχνία, μουσική κλπ ¨σκοτώνουν¨ ευκαιρίες και προοπτικές να ζήσουμε εμπειρίες και να γνωρίσουμε - εκτιμήσουμε νέα και υπέροχα πράγματα.

Ένας πίνακας μπορεί να αξίζει περισσότερο από τις μπογιές του, ένα βιβλίο από το χαρτί του, μια συναυλία από ένα cd και ένα ποιοτικό γεύμα από τα 50 πιτόγυρα που θα μπορούσαμε αντίστοιχα να αγοράσουμε.

Και αυτό δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να το καταλάβει και να το εκτιμήσει!

Προφανώς δεν είναι όλα για όλους ούτε και για χόρταση αλλά είναι κρίμα να μην εξελισσόμαστε λόγω άγνοιας που αντανακλαστικά προκαλεί την ατολμία και τη χλεύη.

Προφανώς τα παραπάνω δεν απευθύνονται σε κανέναν προσωπικά!

CorpseAlive
03/01/2025, 10:41
Θα κάνω μία γενική παρατήρηση, τα εγώ δεν ξέρω από τέχνη, γαστρονομία, λογοτεχνία, μουσική κλπ ¨σκοτώνουν¨ ευκαιρίες και προοπτικές να ζήσουμε εμπειρίες και να γνωρίσουμε - εκτιμήσουμε νέα και υπέροχα πράγματα.

Ένας πίνακας μπορεί να αξίζει περισσότερο από τις μπογιές του, ένα βιβλίο από το χαρτί του, μια συναυλία από ένα cd και ένα ποιοτικό γεύμα από τα 50 πιτόγυρα που θα μπορούσαμε αντίστοιχα να αγοράσουμε.

Και αυτό δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να το καταλάβει και να το εκτιμήσει!

Προφανώς δεν είναι όλα για όλους ούτε και για χόρταση αλλά είναι κρίμα να μην εξελισσόμαστε λόγω άγνοιας που αντανακλαστικά προκαλεί την ατολμία και τη χλεύη.

Ξέρεις Παντελή ενώ συμφωνώ στο animus όσων λες , διαφωνώ στην σύγκριση και θα εξηγήσω.

Το να πας σε ένα μουσείο τέχνης και να θαυμάσεις έναν πίνακα , γλυπτό κλπ είναι οικονομικά προσβάσιμο σε όλους, καθώς τα κόστη αυτών δεν είναι απαγορευτικά (και πολλές φορές δωρεάν )
Το να διαβάσεις ένα βιβλίο ή μια συλλογή ποιημάτων καλή ώρα , επίσης.
Το να πας σε μία συναυλία και να απολαύσεις έναν καλλιτέχνη επίσης.

Η υψηλή γαστρονομία όμως καλώς ή κακώς έχει καθαρή ταξική απόχρωση.
Το υψηλής γαστρονομίας φαγητό είναι μια ζωιρή υπενθύμιση ότι κάποιοι δεν έχουν φάει 3 μέρες και κάποιοι ''κάνουν παιχνίδι '' με το φαγητό τους στην ενήλικη διάσταση του.
Δεν απευθύνεται σε όλους, δεν έχει καμία καθολική ή απόλυτη πανανθρώπινη αξία.

Ελιτιστική αντιμετώπιση μίας βασικής ανθρώπινης ανάγκης στο βωμό του να ξεχωρίσουν οι λίγοι από τους πολλούς.
Αλλά όλο αυτό είναι η άποψη μου και η αξία της περιορίζεται υποκειμενικά στο αποδέκτη.

Τέλος, δεν έχει καμία σχέση ούτε είναι κατά οποιονδήποτε τρόπο νύξη προς τον επενδυτή της καρδίας μου. (ptc)

BLiTzER
03/01/2025, 10:57
Ήθελα να απέχω για να μη χαλάσω την πρόσκληση του πουτς, αλλά ακριβώς ό,τι είπε ο πτώμας. Προσωπικά, απολαμβάνω πιο μοντέρνα κουζίνα και "περίεργες" γεύσεις, και, ενίοτε, επισκέπτομαι κάποιο καλό εστιατόριο. Αλλά 240€ για να φάει ένα άτομο 12 μπουκιές δε θα τα έδινα ποτέ μου. Και, μάλιστα, θεωρείται και εξαιρετική τιμή. :lol: Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ούτε η κουζίνα, ούτε η ποσότητα.

Αν και δέχομαι ότι κάποιοι σνομπάρουν και την κουζίνα καθαυτή, όπως αντίστοιχα κάνω εγώ όταν βλέπω να κανονίζετε μοτοβόλτες και κάποιοι το πρώτο που ρωτάνε είναι αν θα έχει παϊδάκια ή προβατίνα. :lol: Όπως τη βρίσκει κανείς.

CorpseAlive
03/01/2025, 11:07
Ήθελα να απέχω για να μη χαλάσω την πρόσκληση του πουτς, αλλά ακριβώς ό,τι είπε ο πτώμας. Προσωπικά, απολαμβάνω πιο μοντέρνα κουζίνα και "περίεργες" γεύσεις, και, ενίοτε, επισκέπτομαι κάποιο καλό εστιατόριο. Αλλά 240€ για να φάει ένα άτομο 12 μπουκιές δε θα τα έδινα ποτέ μου. Και, μάλιστα, θεωρείται και εξαιρετική τιμή. :lol: Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ούτε η κουζίνα, ούτε η ποσότητα.

Αν και δέχομαι ότι κάποιοι σνομπάρουν και την κουζίνα καθαυτή, όπως αντίστοιχα κάνω εγώ όταν βλέπω να κανονίζετε μοτοβόλτες και κάποιοι το πρώτο που ρωτάνε είναι αν θα έχει παϊδάκια ή προβατίνα. :lol: Όπως τη βρίσκει κανείς.

Α καλά , φτάσαμε να συμφωνούμε δημοσίως.

Μισή ντροπή δική σου μισή ντροπή δική μου.
:bawl::pink:

Tsber
03/01/2025, 11:09
Ήθελα να απέχω για να μη χαλάσω την πρόσκληση...

Κι εγώ για αυτό έγραψα μετά από κάτι μέρες, αλλά πλέον νομίζω ότι το θέμα, καλώς ή κακώς έχει παρεκκλίνει ήδη αμετάκλητα.

Διαβάζω με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων :beer:

SeniorCanardo
03/01/2025, 11:44

Προφανώς τα παραπάνω δεν απευθύνονται σε κανέναν προσωπικά!

Διαβάζοντας το, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι τα οπιούχα.

Άντε εξήγησε εσύ στους μπάτσους, ότι το g σου είναι για διεύρυνση των οριζόντων σου. :bawl:

ThatSlowMF
03/01/2025, 11:49
"Βεβαίως Κυρ πάτσε μου μιλάμε καθαρά εγκυκλοπαίδικη χρήση, με παρεξηγήσατε"

:bawl:

Tsber
03/01/2025, 11:57
Διαβάζοντας το, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι τα οπιούχα.

Άντε εξήγησε εσύ στους μπάτσους, ότι το g σου είναι για διεύρυνση των οριζόντων σου. :bawl:

"Βεβαίως Κυρ πάτσε μου μιλάμε καθαρά εγκυκλοπαίδικη χρήση, με παρεξηγήσατε"

:bawl:

Τι να σου κάνουνε λεφτά, μπριζόλες και ναρκωτικά όταν έχεις Er :p

Lioulios
03/01/2025, 13:55
Θας σας πω μια αστεια κατ' εμε ιστορια ..επι του θεματος.

Για τον κλασικο τον Ελληνα ...
Την θυμαμαι και γελαω .

Συνεβη σε μια απο τις επισκεψεις μου σε εστιατοριο/ ξενοδοχειο της Λοζανης στην Ελβετια οπου ειχαμε παει ενα team απο την επιχειρηση που εργαζομουν για να κανουμε μια παρουσιαση της Ελληνικης γαστρονομιας, κρασιων κτλ ...ακομα και το κλιμα (μουσικη , ντεκορ) θυμιζε Ελλαδα .
Αφου τελειωσαμε και οι υποχρεωσεις μας ελαβαν τελος , για να μας ευχαριστησουν οι Ελβετοι ( και αφου ημασταν και φιλοξενουμενοι στο ιδιο το ξενοδοχειο μες στην χλιδή καξ μας ειχαν δωσει και pass για το prive club που ειχε στο ισογειο διπλα ) μας εκαναν "δωρο" ενα τραπεζι στο πιο καλο μαγαζι τους και συγγεκρημενα στο καλυτερο τραπεζι .
Το τραπεζι αυτο ειχε εξτρα χρεωση κανονικα και βρισκοταν στην ουσια μεσα και πανω απο την κουζινα ,οπου εβλεπες μπροστα σου την ολη διαδικασια .
Το μαγαζι λεγοταν la table .
...Εκει λοιπον την ωρα που εσκασε ο σομελιερ με το κρασι και αναλαβε ο δικος μας προυσταμενος εστιατοριου να δοκιμασει το κρασι και να πει οκ για να συνεχισουμε ....
Τους τα εβγαλε 2 φορες χαλασμενα !!! Εκει πρεπει να μας καταραστηκανε κανονικα ομως !
:bawl::bawl:

HelenKoR
03/01/2025, 14:34
Εμένα θα με ενδιέφερε

Bowleno
03/01/2025, 14:39
Το υψηλής γαστρονομίας φαγητό είναι μια ζωιρή υπενθύμιση ότι κάποιοι δεν έχουν φάει 3 μέρες και κάποιοι ''κάνουν παιχνίδι '' με το φαγητό τους στην ενήλικη διάσταση του.
(ptc)

ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα λεφτά!!!!

Έχω φάει κι εγώ σε λεγόμενο "καλό" εστιατόριο (λόγω δουλειάς) όπου ο λογαριασμός είχε φτάσει στον θεό για να εντυπωσιάσουμε και καλά, τον πρόεδρο της ISUZU Ταϊλάνδης (αυτός, βέβαια ήταν περίπου "ενεργήθη η φόρβας εις το αλώνιον")
Νόστιμο; πολύ! Χόρτασα; όσο δεν πήγαινε (τζάμπα ήταν....:D) αλλά 200 ευρώ που πήγε (περίπου) το κεφάλι, ΔΕΝ θα τα έδινα.....

telegonos
03/01/2025, 15:13
Εμένα θα με ενδιέφερε

Ε ναι, εσένα σε βλέπει κανείς, και λέει, αυτή είναι σωποδήποτε φαγού.

katsar
03/01/2025, 17:19
καλώς ή κακώς έχει καθαρή ταξική απόχρωση.

Ελιτιστική αντιμετώπιση μίας βασικής ανθρώπινης ανάγκης στο βωμό του να ξεχωρίσουν οι λίγοι από τους πολλούς.

Δεν έχεις άδικο αλλά έχει σημασία για τον 3 μέρες πεινασμένο αν η κοιλιά σου είναι γεμάτη χαβιάρι αξίας 300ε ή πιτόγυρα αξίας 15 ε;
Αυτός και πάλι πεινασμένος θα μείνει όπως και δεν πιστεύω πως όποιος τρώει λαικά είναι λιγότερο υπεύθυνος ή θα πρέπει να νιώθει λίγο καλύτερα για την κατάντια της κοινωνίας απέναντι στους πεινασμένους του πλανήτη.
Το ίδιο προκλητικό απέναντι σε τέτοιους ανθρώπους είναι ίσως και μια μοτοσυκλέτα των 15Κ ε, ''μα καλά εδώ ο κόσμος πεινάει και αυτός έδωσε 15 χιλιάρικα για 2 ρόδες με παλιοσίδερα;''

Μία μοτοσυκλέτα,ένα όχημα των ας πούμε 25χιλιάδω ευρό ξεπερνάει κατά πολύ την ανθρώπινη ανάγκη για μετακίνηση και γίνεται από επένδυση, επίδειξη πλούτου /κοινώνικου στάτους μέχρι και βίτσιο/φετίχ ,αντικείμενο ηδονής .

εντιτ Για να καταλήξω ,σχεδόν τα πάντα στην κοινωνία έχουν ταξικές διαβαθμίσεις .

basilis_k6
03/01/2025, 17:46

ολες οι απολαυσεις στη ζωη εχουν ταξικη αποχρωση. ακομα και ενα σπιτι σημερα για καποιον ειναι πολυτελεια ενω αλλος παιρνει νοικια απο 20 διαφορετικα. ολα τα εμπορευματα και οι υπηρεσιες (ακομα και σε βασικα αγαθα οπως το φαι εν προκειμένω) εχουν ακριβες εκδοσεις για λιγους ή και πολυ λιγους. σε αυτα τα εστιατορια πληρωνεις περαν ολων των αλλων και τις απειρες ωρες που καθεται καποιος να φτιαξει 150 γραμμαρια φαι. το κανει επειδη καποιοι το πληρωνουν, οπως σε ΟΛΑ τα αγαθα γυρω μας.

RaGe_Raptor
03/01/2025, 18:16
το γυρίσατε στην ταξική πάλη... :rolleyes:

telegonos
03/01/2025, 18:26
Η ποιοτική διαφορά της κοινωνικής τάξης της μοτοσυκλέτας των 25000 ευρώ από την τάξη των φαγιών των 250 ευρώ, είναι ότι η μοτοσυκλέτα με κάποιο τρόπο ανταποκρίνεται στο κόστος της, ενώ το φαί όχι, καθώς επίσης και ότι την μοτοσυκλέτα την έχεις για όσο θέλεις, για πολλές αποστολές και όταν δεν την θέλεις την πουλάς, ενώ το φαί είναι μιας χρήσεως* και αμέσως μετά την χρήση του, καλό, κακό, μέτριο, υπέρτατο, πάντα καταλήγει σκ...α σε μια λεκάνη τουαλέτας.

*Τώρα που το σκέφτομαι, θυμάμαι στον Δικαστή Ντρέντ, που διαφήμιζε εκείνο το μηχάνημα ''eat recycled food'' οπότε το ''μιας χρήσεως'' αμφισβητείται.

RaGe_Raptor
03/01/2025, 18:41
Η ποιοτική διαφορά της κοινωνικής τάξης της μοτοσυκλέτας των 25000 ευρώ από την τάξη των φαγιών των 250 ευρώ, είναι ότι η μοτοσυκλέτα με κάποιο τρόπο ανταποκρίνεται στο κόστος της, ενώ το φαί όχι, καθώς επίσης και ότι την μοτοσυκλέτα την έχεις για όσο θέλεις, για πολλές αποστολές και όταν δεν την θέλεις την πουλάς, ενώ το φαί είναι μιας χρήσεως* και αμέσως μετά την χρήση του, καλό, κακό, μέτριο, υπέρτατο, πάντα καταλήγει σκ...α σε μια λεκάνη τουαλέτας.

*Τώρα που το σκέφτομαι, θυμάμαι στον Δικαστή Ντρέντ, που διαφήμιζε εκείνο το μηχάνημα ''eat recycled food'' οπότε το ''μιας χρήσεως'' αμφισβητείται.

τίποτα από τα 2 που ανέφερες δεν καλύπτει κάποια βασική ανάγκη ή για να το πω καλύτερα , υπάρχουν πολύ-πολύ φθηνότερες λύσεις και στις 2 περιπτώσεις. δεν μπορείς να σπινάρεις μοτο των 25k ως "λογική" κίνηση σε σχέση με (υπο)μερίδα 250€, και τα 2 είναι εξεζητημένα

telegonos
03/01/2025, 18:54
τίποτα από τα 2 που ανέφερες δεν καλύπτει κάποια βασική ανάγκη ή για να το πω καλύτερα , υπάρχουν πολύ-πολύ φθηνότερες λύσεις και στις 2 περιπτώσεις. δεν μπορείς να σπινάρεις μοτο των 25k ως "λογική" κίνηση σε σχέση με (υπο)μερίδα 250€, και τα 2 είναι εξεζητημένα

Ειπα εγώ ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες κάπου;

RaGe_Raptor
03/01/2025, 19:02
Ειπα εγώ ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες κάπου;

έγραψα κάπου ότι το είπες?

Volpad
03/01/2025, 19:31
Έγραψα εγώ ότι έγραψε κάποιος ότι το είπε?

motojojo
03/01/2025, 20:37
Έχω φάει μια φορά σε αντάξιο εστιατόριο, όχι μισελενάτο αλλά ενα κλικ κάτω, στην Ισπανία. Πληρώσαμε καπου 70 ή 80 ευρώ για πέντε μπουκιές και το κρασί.

Πήγα προκατελειμένος ότι θα φύγω νηστικός. Διαψεύστηκα τελείως.
Κι εγω γίδι είμαι, εβλεπα τα πηρουνακια στη σειρα και δεν ηξερα με ποιο να συνεχίσω. Τελικά αποδείχτηκε ωραία εμπειρία. Ο σεφ ερχόταν σε κάθε γύρο και μας εξηγουσε τις γευσεις (σε σπαστά αγγλικά, σε μη τουριστικη πολη) και φυσικά μας υπέδειχνε με ποια σειρά να φαμε τα πιατα(κια).

Όσο απιστευτο και να σας φαίνεται, φύγαμε όλοι απολύτως χορτάτοι και σαν εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, χαίρομαι που την έζησα. Τα λεφτά δεν τα έκλαψα καθόλου.
Σε έτοιμο μισελενάτο και σε πιο τουριστικη πόλη μπορεί να κόστιζε τα διπλά.
Είχε και δευτερο μενου με 7 πιάτα, δεν θυμάμαι πόσο ακριβότερο, αλλά έπρεπε να το προ-παραγγειλουμε οπότε δεν ήταν διαθέσιμο και αρκεστήκαμε στο "μικρό" μενου.

Γενικά είναι κάτι που δεν το κάνεις κάθε μέρα, ουτε καν καθε μήνα. Το ομολογώ ένοιωσα αρχοντικά αλλά όχι ξιπασμένος. Οπότε οποιαδήποτε απόπειρα απόδοσης ταξικής αποχρωσης τη βρίσκω εντελώς άτοπη.

BLiTzER
03/01/2025, 20:49
Έχω φάει μια φορά σε αντάξιο εστιατόριο, όχι μισελενάτο αλλά ενα κλικ κάτω, στην Ισπανία. Πληρώσαμε καπου 70 ή 80 ευρώ για πέντε μπουκιές και το κρασί.

...

Το ομολογώ ένοιωσα αρχοντικά αλλά όχι ξιπασμένος. Οπότε οποιαδήποτε απόπειρα απόδοσης ταξικής αποχρωσης τη βρίσκω εντελώς άτοπη.

70€ δίνεις και στα TGI. Εδώ μιλάμε για 250-500€ το άτομο. :lol:

katsar
03/01/2025, 21:21
Έτσι είναι η ζωή καλώς ή κακώς ,όσο φαίνονται υπερβολικά τα 300ε για ένα γεύμα στους περισσότερους μας άλλο τόσο για κάποιους άλλους
φαίνονται πολλά ίσως και άχρηστα,πεταμένα χρήματα και τα 200-300 που χαλάμε για ένα μοτο weekend με όλα τα παρελκόμενα .

Λεφτά να έχουμε να ξοδεύουμε , τώρα πως και που , ε όπως την βρίσκει κανείς.

motojojo
03/01/2025, 21:35
70€ δίνεις και στα TGI. Εδώ μιλάμε για 250-500€ το άτομο. :lol:

Μα αυτή ήταν η μαγκιά. Ότι έζησα ανάλογη εμπειρία με λιγότερα χρήματα.

RaGe_Raptor
03/01/2025, 22:02
με 70€/άτομο είχα μια ανάλογη γαστρονομική εμπειρία (st.valentine's menu) στο restaurant του casino Θεσσαλονίκης. το 2008! αστεία λ7 με τα σημερινά δεδομένα

AristidisZ
03/01/2025, 22:46
Ξέρεις Παντελή ενώ συμφωνώ στο animus όσων λες , διαφωνώ στην σύγκριση και θα εξηγήσω.

Το να πας σε ένα μουσείο τέχνης και να θαυμάσεις έναν πίνακα , γλυπτό κλπ είναι οικονομικά προσβάσιμο σε όλους, καθώς τα κόστη αυτών δεν είναι απαγορευτικά (και πολλές φορές δωρεάν )
Το να διαβάσεις ένα βιβλίο ή μια συλλογή ποιημάτων καλή ώρα , επίσης.
Το να πας σε μία συναυλία και να απολαύσεις έναν καλλιτέχνη επίσης.

Αλλά όλο αυτό είναι η άποψη μου και η αξία της περιορίζεται υποκειμενικά στο αποδέκτη.

Τέλος, δεν έχει καμία σχέση ούτε είναι κατά οποιονδήποτε τρόπο νύξη προς τον επενδυτή της καρδίας μου. (ptc)
Άμα μιλάμε για συναυλία της Ματούλας, ναι είναι κάτι οικονομικά προσβάσιμο πρακτικά σε όλους
Αν θες όμως να δεις πχ oasis reunion θα σκάσεις κάνα 200αρι

Έτσι και για φαΐ έχει να φας και σουβλάκια με ένα δεκάρικο, έχει και διστερα Michelin που δε σου φτάνουν 200
Ειδικά σε ένα φόρουμ που κατά βάση οι περισσότεροι κάνουμε την καυλα μας και χαλάμε πολύ περισσότερα λεφτά από αυτά που χρειάζεται για να ικανοποιήσουμε μια βασική μας ανάγκη (μετακίνηση) νομίζω είναι εντελώς άτοπο να κάνουμε κουβέντα περί ταξικής συνείδησης

telegonos
04/01/2025, 00:13
Ειδικά σε ένα φόρουμ που κατά βάση οι περισσότεροι κάνουμε την καυλα μας και χαλάμε πολύ περισσότερα λεφτά από αυτά που χρειάζεται για να ικανοποιήσουμε μια βασική μας ανάγκη (μετακίνηση) νομίζω είναι εντελώς άτοπο να κάνουμε κουβέντα περί ταξικής συνείδησης

Σχεδόν κανείς δεν οδηγάει μοτοσυκλέτα για ''μετακίνηση''. Για την χαρά της οδήγησης την οδηγεί.

Μοτοσυκλέτα λέμε τώρα ε; Μην μου πεις για σκούτερ, παπάκια και μηχανάκια (=μικρού κυβισμού) αστικής μετακίνησης.

toyar
04/01/2025, 08:32
Θα πληρώσω για να φάω με πρωτόκολλο;
Με συγκεκριμένο πηρούνι και συγκεκριμένη σειρά φαγητών;
Και έναν λιμοκοντορο από πάνω μου να μου εξηγεί και να μου δίνει οδηγίες;
Μου κόπηκε η όρεξη ακόμα κι αν τρώω πιτογυρο με 3.30
Για μένα το αποτρεπτικό δεν είναι τα χρήματα αλλά η ατμόσφαιρα
Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τα λεφτά του ότι θέλει αρκεί να μην είναι κλεμμένα η δανεικα

D3300
04/01/2025, 08:36
Ταξικό δεν είναι τίποτα, αλλά συνάμα ταξικά είναι όλα.
Η οικονομική διαστρωμάτωση ήταν, είναι και θα είναι ταξική.
Έχω καταλήξει πως το κάνω για την προσωπική μου ευχαρίστηση (χωρίς ενοχές, άλλωστε δεν είμαι λαμόγιο που τα έφαγα από την κοινωνία).
Προσωπική ευχαρίστηση είναι το καλό εστιατόριο, το καλό αυτοκίνητο, η ακριβή μοτοσυκλέτα.
Στην απόλαυση δεν υπάρχει η ανάγκη.
Αν κάποιος το κάνει για προβολή, τότε υπάρχει ψυχολογικό ή ψυχιατρικό ιστορικό.
Αλίμονο αν μπορούσαμε από μόνοι μας να εξαφανίσουμε τους άστεγους ή τα αδέσποτα, δυστυχώς δεν μπορούμε.
Βοηθώντας τους/τα κάνουμε λιγότερο γκρίζο το φόντο της κοινωνίας που ζούμε, απολαμβάνοντας αυτό που μπορούμε να απολαύσουμε με την οικονομική μας δυνατότητα.

karellen
04/01/2025, 08:45
Συνειδητοποιείτε, φαντάζομαι,ότι ο νηματοθέτης ξεκίνησε το παρόν μήπως βρει και παρέα σε κάτι που θέλει ούτως ή άλλως να κάνει.
Από εκεί κι ύστερα τα σκυλάκια,οι άστεγοι και η ταξική ανισότητα είναι άσχετα με την παρούσα κουβέντα.