View Full Version : ερωτηση για ηλεκτρολογο σπιτιου
thunder ace
16/01/2025, 19:20
Εχουμε μια κουζινα 15ετιας αλλα καινουρια (bosch)
Aυτη βγαζει απο πισω τρια καλωδια (φωτο 1)
ο τοιχος ομως βγαζει 5 (φωτο 2)
Φωναζω λοιπον τον ανηψιο μου που εχει διπλωμα ηλεκτρολογου (ασχετα που δεν ακολουθησε το επαγγελμα)και μου κανει την συνδεση
Οπως ειδα ενωσε ΚΑΙ τα 5 του τοιχου με τα 3 της κουζινας κατα καποιο τροπο(ειπαμε,ειμαι ασχετος)
με το που ανοιγουμε το ματι για δοκιμες,σχεδον αμεσως ριχνει ασφαλεια
Το εκανε τρεις φορες.
Μετα δεν ριχνει ασφαλεια ,αλλα δυο απο τα τεσσερα ματια δεν λειτουργουν!!!!!
Πηγε η νυφη μου σημερα να αναψει τον φουρνο και περιπου στο 2λεπτο ριχνει γενικο.
Καποια ιδεα;
""καπως ετσι ειναι η κουζινα'' (φωτο απο ιντερνετ)
459529
459530
459531
mp-giorgos
16/01/2025, 19:27
Εχεις τριφασικη παροχη, η κουζινα ηταν συνδεδεμενη σε μονοφασικο. Αν ανοιξεις το κουτι της κουζινας που βγαινει το καλωδιο, μεσα εχει τη δυνατοτητα να συνδεθει και σε τριφασικο. Χρειαζεται καινουργιο καλωδιο και να βγουν δυο γεφυρες απο το κουτι συνδεσης της κουζινας.
ΔΕΝ γεφυρωνουμε ποτε τις τρεις φασεις.
Ριχνει ασφαλεια ή ΔΔΕ(ρελε διαρροης)?
motojojo
16/01/2025, 19:31
Ειπες η κουζινα 15 ετών αλλά καινουργια. Οπότε αχρησιμοποίητη.
Ήταν κάπου αποθηκευμένη;
Σε παρόμοιο πρόβλημα που είχα κι εγω (παροπλισμένη για πολύ καιρό) έφταιγε η υγρασία στις αντιστάσεις. Άφησα το φουρνο αναμένο στους 50 βαθμους για κανα δυωρο και μετά σταδιακά ανέβαζα τη θερμοκρασία.
Τώρα λειτουργεί κανονικά.
thunder ace
16/01/2025, 19:41
την αγορασα το 09 πανακριβα κιολας!!!!
την δουλεψε η κυρα κανα τετραμηνο και μετα την βαλαμε σε ενα δωματιο που σχεδον δεν ανοιξε ποτε για 14 χρονια.
Οποτε ουτε ποντικια μπορουσαν να περασουν μεσα και πιθανοτατα ουτε υγρασια ειχε (ποση υγρασια μπορει να εχει η Καλλιθεα!!!!!!)
karellen
16/01/2025, 19:53
Καταργείς το γκρι και το καφέ (κόψε τις άκρες και μονωσε τα με ταινία) και βάλε το μαυρο στη φάση της κουζίνας, το μπλε στον ουδέτερο και το κίτρινο στη γείωση.
Τέλος.
Πιθανόν να υπάρχει αυτοκόλλητο πίσω στο καπάκι της κουζίνας που να δείχνει και τρόπο για τριφασικά σύνδεση αλλά στην παρούσα δεν σε ενδιαφέρει.
thunder ace
16/01/2025, 19:59
Αυτό έχει από πίσω.
459535
o_gavros
16/01/2025, 20:46
έχεις τριφασικό ρεύμα στο σπίτι;
βγάλε και μια φωτό τι και κυρίως πως, τα σύνδεσε ο ανιψιός σου
telegonos
16/01/2025, 20:53
Αυτό που έχει από πίσω, σου δείχνει 3 διαφορετικές συνδέσεις, για να κάνεις όποια θες εσυ, όποια βολεύει δλδ το δικτυό σου.
Στην περίπτωση 1, έχει σύνδεση με ΤΡΕΙΣ φάσεις, μια φάση ανά υποδοχή, δλδ τα καλώδια μαύρο, καφέ, γκρι (συνήθως αυτά τα χρώματα έχουν οι φάσεις), πάνε στα 1, 2, 3. Το μπλε (ουδέτερο) πάει στα 4,5 και η γείωση κίτρινο με πράσινη ρίγα, πάει στο PE
Στην περίπτωση 2, έχει σύνδεση με ΔΥΟ φάσεις, τις οποίες μοιράζει στο 1, και με ΓΕΦΥΡΑ στο 2+3
Στην περίπτωση 3, έχει σύνδεση με ΜΙΑ φάση, την οποία ενώνει ΚΑΙ στα 1+2+3 με δύο ΓΕΦΥΡΕΣ.
Οι ενωτικές γραμμές στο σχέδιο είναι γέφυρες, δλδ μεταλικά λαμάκια σε σχήμα Π
459536
που ενώνουν γειτονικές υποδοχές στην συσκευή, και ανάλογα την περίπτωση πρέπει να τα έχεις ή να τα έχει βγάλει.
Ολα αυτά, συνήθως καλύπτονται από ένα κάλυμα στο πίσω μέρος της συσκευής, που πρέπει να βγάλεις για να τα δεις.
karellen
16/01/2025, 20:55
Αυτό έχει από πίσω.
459535
Λογικά η κουζίνα σου ακολουθεί το δι'αγραμμα 2Ν.
Γεφυρώνει τις επαφές 1-2-3 (αυτά τα κυρτά λαμάκια στο σχέδιο) που συνδέεται η φάση L,και τις 4-5 που συνδέεται ο ουδέτερος N.
Ρίξε μια ματιά και συ ρε Ιωακείμ αφού το κατέχεις λίγο!
Edit,τώρα πρόσεξα που λες ότι και η κουζίνα βγάζει ένα καλώδιο με τρεις αγωγούς,οπότε συνδέεις με κλέμες τα ίδια χρώματα.
Πρέπει να ακολουθήσεις το διάγραμμα 1 από τη φωτογραφία που έστειλες.
Εκεί που την είχες πριν, ήταν σε μονοφασική παροχή, και για αυτό έχει ακολουθηθεί το διάγραμμα 3 και βγαίνει ένα καλώδιο έξω, με μια φάση, έναν ουδέτερο και μια γείωση.
Λύσε από πίσω το φούρνο.
Βγάλε τις γέφυρες που έχει στις 3 φάσεις (όπως στο διάγραμμα) και συνεδεσε τα καλώδια μπλε καφέ και γκρι, στις θέσεις L1, L2 και L3 αντίστοιχα.
Το μαύρο καλώδιο, στο 4 και στο 5 (με γεφυρα) και την γείωση στην γείωση.
Για να λες ότι δούλευαν τα μισά ματιά, υποπτεύομαι ότι σου έχει πέσει η ασφάλεια της μιας φάσης (η κατά πάσα πιθανότητα, 2 φασεων).
mp-giorgos
16/01/2025, 21:23
Εκεί που την είχες πριν, ήταν σε μονοφασική παροχή, και για αυτό έχει ακολουθηθεί το διάγραμμα 3 και βγαίνει ένα καλώδιο έξω, με μια φάση, έναν ουδέτερο και μια γείωση.
Λύσε από πίσω το φούρνο.
Βγάλε τις γέφυρες που έχει στις 3 φάσεις (όπως στο διάγραμμα) και συνεδεσε τα καλώδια μπλε καφέ και γκρι, στις θέσεις L1, L2 και L3 αντίστοιχα.
Για να λες ότι δούλευαν τα μισά ματιά, υποπτεύομαι ότι σου έχει πέσει η ασφάλεια της μιας φάσης (η κατά πάσα πιθανότητα, 2 φασεων).
Το μαυρο ειναι φαση και το μπλε ειναι ουδετερος. Στο 4 και στο 5 μπαινει το μπλε, οχι το μαυρο.
motojojo
16/01/2025, 21:34
Λύσε από πίσω το φούρνο.
Εγώ θα ακολουθουσα τις οδηγίες αυτουνου γιατί έχει ντουκάτι. Κάτι θα ξέρει.
Εγώ θα ακολουθουσα τις οδηγίες αυτουνου γιατί έχει ντουκάτι. Κάτι θα ξέρει.
Λογικό το βρίσκω :tooth:
Το μαυρο ειναι φαση και το μπλε ειναι ουδετερος. Στο 4 και στο 5 μπαινει το μπλε, οχι το μαυρο.
Ναι, πιθανό...
Έτσι που είναι χωρισμένα στη φώτο, μπερδεύτηκα...
με τα ρευματα δεν παιζουμε
υπαρχει κινδυνος ηλεκτροπληξιας και φωτιας
προσωπικα δεν θα κατηυθηνα ποτε απο μακρυα καποιον ασχετο με το αντικειμενο να συνδεσει οχι κουζινα αλλα ουτε απλη πριζα
Εδώ έχει ενώσει 3 φάσεις μαζί.....
doctoras
17/01/2025, 00:24
:a018: να είσαι ηλεκτρολόγος και να ενώσεις 3 φάσεις μαζί…πως και δε τα τίναξε όλα στον αέρα απορίας άξιο
Ότι είπε ο mp-giorgos η κωδικοποίηση των χρωμάτων των καλουδιών είναι μαύρο-γκρι-καφέ φάσεις, μπλε ουδέτερος, κίτρινο γείωση
Πηγαίνετε προσεκτικά, μετρήστε με βολτομετρο πριν και μετά την σύνδεση
:a018: να είσαι ηλεκτρολόγος και να ενώσεις 3 φάσεις μαζί…πως και δε τα τίναξε όλα στον αέρα απορίας άξιο
Ότι είπε ο mp-giorgos η κωδικοποίηση των χρωμάτων των καλουδιών είναι μαύρο-γκρι-καφέ φάσεις, μπλε ουδέτερος, κίτρινο γείωση
Πηγαίνετε προσεκτικά, μετρήστε με βολτομετρο πριν και μετά την σύνδεση
Γιαυτό υπάρχουν οι ασφάλειες, Κόναν....μου αρέσει που το επανέλαβε 3 φορές κιόλας :cry::lol:
@Ρε συ, Ιωακείμ, από που πήρε το....."δίπλωμα" ο ανηψιός; εγώ ηλεκτρολόγος ΔΕΝ είμαι, έχω συνδέσει κάμποσες κουζίνες, τέτοια κουτουράδα δεν έχω κάνει.
Σοβαρα τωρα πες τον ανιψιο σου να μην ξανασχοληθει με ρευματα γιατι στην καλυτερη θα κανει υλικη ζημια.
Κατα τα αλλα την απαντηση στην εδωσαν πιο πανω με το σχεδιαγραμμα της κουζινας. L1,L2 και L3 ειναι οι φασεις (το ρευμα), στην συνεχεια ειναι ο ουδετερος (μπλε) και το πρασινοκιτρινο η γειωση.
Αν την συνδεσεις τριφασικα πρεπει να βγει το μεταλλικο ελασμα που κανει γεφυρα απο τα L1,L2 και L3.
thunder ace
17/01/2025, 09:29
Η αληθεια ειναι οτι δεν καταλαβαινω μια απ αυτα που μου γραφετε.
Αυριο θα ερθει ο ανηψιος,θα τον βαλω να διαβασει αυτα που γραφετε....και ο θεος βοηθος.
Παντως μου φαινεται οτι ηδη εχει παθει ζημια η κουζινα
Θα δειξει
Ευχαριστω boys.
SeniorCanardo
17/01/2025, 09:54
Επίσης μη θεωρείς σε καμία περίπτωση ότι η χρωματική κωδικοποίηση αντιστοιχεί με αυτή της εγκατάστασης.
Περισσότερες από μια φορές έχει τύχει ο εγκαταστάτης να χρησιμοποίησε χρώμα καλωδίων κατά το δοκούν.
Οπωσδήποτε επιβεβαίωση των φάσεων.
telegonos
17/01/2025, 10:42
Η αληθεια ειναι οτι δεν καταλαβαινω μια απ αυτα που μου γραφετε.
Αυριο θα ερθει ο ανηψιος,θα τον βαλω να διαβασει αυτα που γραφετε....και ο θεος βοηθος.
Παντως μου φαινεται οτι ηδη εχει παθει ζημια η κουζινα
Θα δειξει
Ευχαριστω boys.
Λύσε μου μια απορία.
Εσύ δεν είσαι που εμπορεύεσαι ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Που συναρμολογείς ο ίδιος κάποιες φορές;
Που ξέρεις να συνδέεις IDE, Sata, AGP, ISA, EISA, PCI, PCI-e, 4-din, usb, μπροστινές ενδείξεις κ.ο.κ.;
Και δεν ξέρεις τι είναι τα καλώδια του ρεύματος;
thunder ace
17/01/2025, 10:52
Λύσε μου μια απορία.
Εσύ δεν είσαι που εμπορεύεσαι ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Που συναρμολογείς ο ίδιος κάποιες φορές;
Που ξέρεις να συνδέεις IDE, Sata, AGP, ISA, EISA, PCI, PCI-e, 4-din, usb, μπροστινές ενδείξεις κ.ο.κ.;
Και δεν ξέρεις τι είναι τα καλώδια του ρεύματος;
Ακριβώς.
10 νοματαίοι 10 διαφορετικές απαντήσεις. Παλιό καλό moto.
Προφανώς εχεις τριφασική παροχή στο σπίτι και η κουζίνα είναι μονοφασική. Οπότε ότι είπε ο mp-giorgos. Ακολουθείς το διάγραμμα στο πίσω μέρος της κουζίνας που σε οδηγεί τι θα κάνεις αναλόγως της εγκατάστασης που έχεις. Όπου L=φάση, όπου Ν=ουδέτερος
nauagios
17/01/2025, 11:36
Από θέμα ασφάλειας είναι απαραίτητο να ξέρεις πριν βάλεις χέρι. Από θέμα πρακτικότητας, μπορείς να συναρμολογησεις εύκολα απλά και μόνο επειδή το κάθε ένα εξάρτημα έχει την δική του φισα και την δική του υποδοχή. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά λάθος. Αν καταφέρεις και κάνεις λάθος μάλλον θα κλαις τα πολλά λεφτά που έκανε η gpu που μόλις έκαψες. Εκτός από το τροφοδοτικό που έχει σοβαρό ρεύμα τα άλλα είναι μονόδρομος από τις υποδοχές τους.
harris_x
17/01/2025, 12:45
Αυτα και να θέλεις, δε μπορείς να τα κάνεις λάθος ;)
harris_x
17/01/2025, 12:46
Ακριβώς.
Μήπως να μας έστελνες μια φωτογραφία απο το σημείο σύνδεσης της κουζίνας (όχι τα καλώδια, το κουτί, ανοικτό για να δούμε τη συνδεση) και το κουτί του τοίχου που έχει τα καλώδια του σπιτιού;
stefanos
17/01/2025, 13:48
(όχι τα καλώδια, το κουτί, ανοικτό για να δούμε τη συνδεση)
Αν είχε ανοίξει το κουτί δεν θα κάναμε συζήτηση βγάζει μάτι ,... ενώσανε τα καλώδια μεταξύ τους.
Να σου στείλω το τηλέφωνο ενός ηλεκτρολόγου στη Καλλιθέα να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και κυρίως να μη γίνετε παρανάλωμα;
thunder ace
17/01/2025, 16:45
Να σου στείλω το τηλέφωνο ενός ηλεκτρολόγου στη Καλλιθέα να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και κυρίως να μη γίνετε παρανάλωμα;
Δεν είμαι πια Καλλιθέα.
Η κουζίνα ήταν Καλλιθέα.
Την έφερα Αγρίνιο και την έδωσα στον γιο μου που στήνει το σπιτικό του.
asxetost
17/01/2025, 17:05
Κείμη με όλο το θάρρος, μήπως να τρενάρεις τη σύνδεση μέχρι να βρεις κάποιον που να είναι απόλυτα σίγουρος;
Δεν ειναι μόνο να μην τιναχτείτε στον αέρα εκείνη τη στιγμή, είναι να γίνουν σωστά και με ασφάλεια όλες οι συνδέσεις και να μείνουν ετσι εν καιρώ, μα γιατί μπορεί να κάνεις λίγο μπρος πίσω την κουζίνα για οποιοδήποτε λόγο και κάποιο καλώδιο να μετακινηθεί και να ακουμπήσει σασί, μιλάμε για 370 από οτι καταλαβαίνω εδώ, το 220 υπό νορμάλ συνθήκες θα λέγαμε οτι δεν είναι τόσο θανατηφόρο, που και πάλι λάθος ακούγεται και είναι σαν πρόταση, αλλά κατάλαβες, ένα τίναγμα στα 370 δεν θες να το δεις και να το νιώσεις.
Απλά λόγω επαγγέλματος έχω δει πολύ την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας σαν να μην σημαίνει τίποτα και δεν μπορώ να κρύψω οτι μου χτυπάει έντονα κάθε φορά.
Ελπίζω να μην παρεξηγείς τον τρόπο μου, 50 € που μπορεί να πάρει ένας τυπικός Έλλην ηλεκτρολόγος πιστεύω οτι κοστίζουν πολύ λιγότερο από την σωματική μας ακεραιότητα και στην προκειμένη από
οτι κατάλαβα ο ανηψιός δεν ασχολείται με το σπορ..
Δεν είμαι πια Καλλιθέα.
Η κουζίνα ήταν Καλλιθέα.
Την έφερα Αγρίνιο και την έδωσα στον γιο μου που στήνει το σπιτικό του.
είναι η κόρη Αγρίνιο εδώ και 10 χρόνια και σίγουρα ξέρεις επαγγελματία ηλεκτρολόγο. Κοίτα το πμ σου σου στέλνω το τηλ μου
mp-giorgos
17/01/2025, 18:26
Εδώ έχει ενώσει 3 φάσεις μαζί.....
Μαλλον μονωσε τις δυο και συνδεσε μονο τη μια, γιατι αν τις ενωνε θα πεφτανε οι ασφαλειες λογω βραχυκυκλωματος.
Αν εδωσε ρευμα απο δυο φασεις, δλδ 400volt αντι 230volt, εκανε ζημια στη κουζινα.
telegonos
17/01/2025, 18:50
Αυτα και να θέλεις, δε μπορείς να τα κάνεις λάθος ;)
Ενω μία ή δύο ή τρεις φάσεις, μια νεκρά, και μια γείωση, που στα λέει κιόλας το σχέδιο, στα είπανε αναλυτικά στα σχόλια, είναι και ευκολονόητα, γίνεται;
Μονο εγώ βλέπω παράδοξο σε όλο αυτό;
Σαν να έρχεται κάποιος και να λέει, λύνω μερικές διαφορικές, αλλα μην τυχόν και μου βάλεις πρωτοβάθμια γραμμική, δεν καταλαβαίνω τίποτα.
harris_x
17/01/2025, 18:53
Ενω μία ή δύο ή τρεις φάσεις, μια νεκρά, και μια γείωση, που στα λέει κιόλας το σχέδιο, στα είπανε αναλυτικά στα σχόλια, είναι και ευκολονόητα, γίνεται;
Μονο εγώ βλέπω παράδοξο σε όλο αυτό;
όχι ρε παιδί μου, αλλα όταν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με κάτι, έχεις και μια δόση ανασφάλειας
λογικό είναι να μη νιώθει σίγουρος να το κάνει.
Μαλλον μονωσε τις δυο και συνδεσε μονο τη μια, γιατι αν τις ενωνε θα πεφτανε οι ασφαλειες λογω βραχυκυκλωματος.
Αν εδωσε ρευμα απο δυο φασεις, δλδ 400volt αντι 230volt, εκανε ζημια στη κουζινα.
Δίκιο έχεις. Αν είχε ενώσει τις 3 φάσεις μεταξυ τους, θα έπεφτε η ασφάλεια και δεν θα σηκωνόταν με τίποτα...
Λέει οτι ανάβουν κάποια μάτια μερικές φορές κλπ.
Aν μόνωσε τις 2 και έβαλε μόνο την μια καθώς και τον ουδέτερο στη θέση του (και όχι καμία άλλη φάση) τότε πιθανό, να πέφτει η ασφάλεια της φάσης αυτής γιατι τραβάει πολύ ρευμα απο αυτή.
Αν έχει βάλει 2η φάση στον ουδέτερο, τότε έχει πάθει ζημιά η κουζίνα γιατι της έδωσε 400V.
o_gavros
17/01/2025, 20:22
οι όμορφες κουζίνες, όμορφα (και πολυφασικα ενίοτε) καίγονται... παλιό Σλαβικο απόφθεγμα
Να ένα θέμα που (διαβάζοντας τη πρώτη σελίδα κιολας) θα έπρεπε να είχε κλειδωθεί.... χθες.
Παω να συνεχίσω την ανάγνωση :lol:
Χαζή ερώτηση θα κάνω, αλλά μήπως μπορούμε να έχουμε μια φωτογραφία από τον πίνακα, να δούμε αν έχει μονοφασικές η τριφασικό?
thunder ace
19/01/2025, 00:45
Αύριο το μεσημέρι θα έχει λυθεί το μυστήριο.
Λίγη προσοχή γενικά με το ρεύμα παίδες...
Αύριο το μεσημέρι θα έχει λυθεί το μυστήριο.
Εγώ περιμένω να μας πεις από ποια σχολή πήρε το δίπλωμα ο ανηψιός.
motojojo
19/01/2025, 18:11
Ξεκινάμε με δεδομένο ότι ο θαντερ εις είναι άσχετος. Δεν το λέω εγω, το παραδέχεται ο ίδιος (και καλά κάνει).
Πέρα από τα συμπτώματα, το μόνο που είπε είναι ότι τα 3 καλωδια της κουζίνας ενώθηκαν με τα 5 του σπιτιου. Καμια διευκρίνηση ποιο καλώδιο ενωθηκε με ποιο και πόσες φάσεις έχει το σπίτι.
Εκτός αν αναφέρθηκε και δεν το είδα, οπότε πάσο και δεν ισχύουν τα παρακάτω.
Παρόλα αυτά από την γενική περιγραφή κάποιου που παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα (γι'αυτο και ρωταει) βγήκε το συμπέρασμα ότι ο ανηψιός του, που έκανε τη σύνδεση και είναι πτυχιουχος πολυτεχνείου, έιναι άσχετος. Ακόμα και αν δεν ασχολείται με τον τομέα αυτό, είναι λίγο ακραίο να μη μπορεί να διαβάσει ένα σχεδιάγραμμα που υπάρχει επάνω στη συσκευή ή τουλάχιστον να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κινδύνου.
Σεβόμαστε την άγνοια του φίλου αλλά να μην φτάνουμε και σε υπερβολές.
Παρατηρηση, με ένα σύντομο γκουγκλάρισμα είδα ότι οι κουζίνες έχουν 5 καλώδια και από τον τοιχο βγαινουν 3, στην περίπτωση του τριφασικου.
Αυτό
Aυτη βγαζει απο πισω τρια καλωδια (φωτο 1)
ο τοιχος ομως βγαζει 5 (φωτο 2)
δεν ξέρω πως προέκυψε. Πιθανότατα και αυτά λάθος να τα είδε. Δε νομίζω να φταίει ο ανηψιος για αυτό.
Ξεκινάμε με δεδομένο ότι ο θαντερ εις είναι άσχετος. Δεν το λέω εγω, το παραδέχεται ο ίδιος (και καλά κάνει).
Πέρα από τα συμπτώματα, το μόνο που είπε είναι ότι τα 3 καλωδια της κουζίνας ενώθηκαν με τα 5 του σπιτιου. Καμια διευκρίνηση ποιο καλώδιο ενωθηκε με ποιο και πόσες φάσεις έχει το σπίτι.
Εκτός αν αναφέρθηκε και δεν το είδα, οπότε πάσο και δεν ισχύουν τα παρακάτω.
Παρόλα αυτά από την γενική περιγραφή κάποιου που παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα (γι'αυτο και ρωταει) βγήκε το συμπέρασμα ότι ο ανηψιός του, που έκανε τη σύνδεση και είναι πτυχιουχος πολυτεχνείου, έιναι άσχετος. Ακόμα και αν δεν ασχολείται με τον τομέα αυτό, είναι λίγο ακραίο να μη μπορεί να διαβάσει ένα σχεδιάγραμμα που υπάρχει επάνω στη συσκευή ή τουλάχιστον να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κινδύνου.
Σεβόμαστε την άγνοια του φίλου αλλά να μην φτάνουμε και σε υπερβολές.
Παρατηρηση, με ένα σύντομο γκουγκλάρισμα είδα ότι οι κουζίνες έχουν 5 καλώδια και από τον τοιχο βγαινουν 3, στην περίπτωση του τριφασικου.
Αυτό
δεν ξέρω πως προέκυψε. Πιθανότατα και αυτά λάθος να τα είδε. Δε νομίζω να φταίει ο ανηψιος για αυτό.
Ρε συ Γιώργο, ΚΑΜΙΑ κουζίνα όταν βγαίνει από το εργοστάσιο ΔΕΝ έχει καθόλου καλώδια.
Απλώς, έχει τις φάσεις και το σχεδιάγραμμα ώστε όταν τοποθετηθεί να μπουν γεφυρώσεις και καλώδιο όπου αυτό απαιτείται.
Η κουζίνα του θάντερ είναι χρησιμοποιημένη στο παλιό του σπίτι στην Καλλιθέα Αττικής. Όπερ σημαίνει, όποιος την τοποθέτησε έκανε τις γεφυρώσεις και έβαλε το καλώδιο για το συγκεκριμένο σπίτι το οποίο έχει μονοφασική (που είναι και το πλέον σύνηθες) παροχή.
Τώρα, στο σπίτι του γιου όπως φαίνεται έχει τριφασική παροχή (σχετικά σπάνιο) και έγινε ότι έγινε.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ τεράστιο ΦΑΟΥΛ κάποιος που έχει βγάλει μια σχολή ηλεκτρολόγων (το ότι δεν ακολούθησε το επάγγελμα ΔΕΝ αποτελεί δικαιολογία για μένα)
Να ενώνει "κουκουρούκου" καλώδια συσκευής χιλιάδων watt. (σύμφωνα, πάντα, με τα λεγόμενα του θάντερ, " Οπως ειδα ενωσε ΚΑΙ τα 5 του τοιχου με τα 3 της κουζινας κατα καποιο τροπο")
Κάποιος που καταλαβαίνει 5 πράγματα περί ηλεκτρικού ρεύματος και χωρίς να έχει πάει σχολή ΔΕΝ το κάνει αυτό.....
o_gavros
19/01/2025, 18:38
μην σταυρώνετε τον ανηψιό έτσι ελαφρά τη καρδία.
το να βγάλεις την πολυτεχνική σχολή ηλεκτρολόγων δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχεις την επάρκεια γνώσεως να βγεις να δουλέψεις μεροκάματο σαν μερεμετάκιας.
Κακώς, αλλά συμβαίνει. Δεν τους μαθαίνουν ΤΟΣΟ βασικά πράγματα αλλά άλλα, αλλεώτικα, σαφώς πιο θεωρητικά, ημίτονα συνημίτονα καμπύλες και ένα σκασμό μαθηματικά, μεταξύ άλλων.
Τωρα αν το θέμα "πιάνουν τα χέρια μου" χτυπάει τις αναίσθητες ορδές ορισμένωνε, ε τι να κάνουμε;
ο τεμπορα ο μορες κλπ
μην σταυρώνετε τον ανηψιό έτσι ελαφρά τη καρδία.
το να βγάλεις την πολυτεχνική σχολή ηλεκτρολόγων δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχεις την επάρκεια γνώσεως να βγεις να δουλέψεις μεροκάματο σαν μερεμετάκιας.
Κακώς, αλλά συμβαίνει. Δεν τους μαθαίνουν ΤΟΣΟ βασικά πράγματα αλλά άλλα, αλλεώτικα, σαφώς πιο θεωρητικά, ημίτονα συνημίτονα καμπύλες και ένα σκασμό μαθηματικά, μεταξύ άλλων.
Τωρα αν το θέμα "πιάνουν τα χέρια μου" χτυπάει τις αναίσθητες ορδές ορισμένωνε, ε τι να κάνουμε;
ο τεμπορα ο μορες κλπ
Δεν σταυρώνουμε κανέναν, Γιάννη, θα δεχόμουν να πει, ας πούμε, "θείο, ΔΕΝ ξέρω να τα συνδέσω" ΠΟΛΥ πιο τίμιο και αντρίκιο από το να ρισκάρει να κάνει ζημιά. (Που μάλλον έγινε)
Αυτό είναι το ποιντ μου....
o_gavros
19/01/2025, 18:50
όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι
όποιος τρώει ξανατρώει
όποιος νύχτα περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί
όποιου του μέλλει να πνιγεί, ποτέ του δεν πεθαίνει
όποιος δεν πάθει, δεν θα μάθει
ανακατώστε κυρίες μο...όλα ενα τάληρο...
sanctusan
19/01/2025, 19:44
Σταυρωμα και κρέμασμα ανάποδα...
....δικός μας ανηψιός είναι;
:bawl: :bawl: :bawl: :bawl: :bawl:
o_gavros
19/01/2025, 20:28
σωστά, δεν το σκέφτηκα έτσι :p
thunder ace
19/01/2025, 21:41
Λοιπόν κύριοι...
Το θέμα ελυθει.
Ο ανιψιός ήταν άψογος 100%.
Ήρθε ηλεκτρολόγος το απόγευμα την ελυσε από πίσω και ειπε:
Η σύνδεση είναι άψογη,ο ανιψιός έκανε σωστοτατα την δουλειά του.
Ο φταιχτης είναι ....είναι....είναι....ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΠΟΝΤΙΚΑΣ.
Όταν έφερα πριν περίπου τρεις μήνες την κουζίνα (μαζί και ένα ψυγείο)από την Αθήνα,τα έβαλα(αποθήκευση )στο πατρικό που δεν ζούμε πια εκεί.
Κάποια στιγμή ποντικός μπήκε από πισω και επερνε υαλοβάμβακα μαζί με το φύλο αλουμινίου που έχει ο υαλοβάμβακας και τα μετέφερε πάνω πάνω και μπροστά (ακριβώς πίσω από τα κουμπιά
Εκεί έκοψε και μερικά καλώδια.
Το ευτύχημα είναι ότι μάλλον ήταν ένας ποντικός που πριν καιρό πιάστηκε σε παγίδα που είχα και δεν πρόλαβε να τελειώσει το έργο του .
Αύριο το απόγευμα θα ξανάρθει ο άνθρωπος να την επισκευάσει.
Έβγαλα φωτό , αλλά ήδη σχεδόν ο μάστορας είχε απομακρύνει τον υαλοβάμβακα που είχε μαζευτεί σε εκείνο το σημείο.459626
Λοιπόν κύριοι...
Το θέμα ελυθει.
Ο ανιψιός ήταν άψογος 100%.
Ήρθε ηλεκτρολόγος το απόγευμα την ελυσε από πίσω και ειπε:
Η σύνδεση είναι άψογη,ο ανιψιός έκανε σωστοτατα την δουλειά του.
Ο φταιχτης είναι ....είναι....είναι....ΕΝΑΣ ΓΑΜΟΠΟΝΤΙΚΑΣ.
Όταν έφερα πριν περίπου τρεις μήνες την κουζίνα (μαζί και ένα ψυγείο)από την Αθήνα,τα έβαλα(αποθήκευση )στο πατρικό που δεν ζούμε πια εκεί.
Κάποια στιγμή ποντικός μπήκε από πισω και επερνε υαλοβάμβακα μαζί με το φύλο αλουμινίου που έχει ο υαλοβάμβακας και τα μετέφερε πάνω πάνω και μπροστά (ακριβώς πίσω από τα κουμπιά
Εκεί έκοψε και μερικά καλώδια.
Το ευτύχημα είναι ότι μάλλον ήταν ένας ποντικός που πριν καιρό πιάστηκε σε παγίδα που είχα και δεν πρόλαβε να τελειώσει το έργο του .
Αύριο το απόγευμα θα ξανάρθει ο άνθρωπος να την επισκευάσει.
Έβγαλα φωτό , αλλά ήδη σχεδόν ο μάστορας είχε απομακρύνει τον υαλοβάμβακα που είχε μαζευτεί σε εκείνο το σημείο.459626
Άρα, ούτε κρέμασμα ανάποδα ούτε σταύρωμα τον ανΕψιό....:lol:
Και αφού ο ποντικός ήδη υπεβλήθη στην εσχάτη των ποινών, να θεωρήσουμε το θέμα λήξαν.
Μένει μόνο ΜΙΑ απορία, εφόσον ήταν άψογος, πως σου προέκυψε ότι έβαλε τα καλώδια όπως περιέγραψες; μια φωτό της σύνδεσής τους, θα βοηθούσε να βγάλουμε συμπεράσματα.
o_gavros
20/01/2025, 06:29
παράτα τους υπολογιστές και γίνε φωτογράφος πορτραίτων...
doctor_john
20/01/2025, 13:01
:lol:
thunder ace
20/01/2025, 16:07
459645
o_gavros
20/01/2025, 16:18
αλήθεια τώρα;;;
δεμπεριγραφωαλλο...
mp-giorgos
20/01/2025, 16:27
459645
Πενταρι καλωδιο βαζουν σε τριφασικο ρευμα. Εγινε καποια αλλαγη στον πινακα?
Και συνδεση εκτος κουτιου στον τοιχο....
θα μπορουσε να χρησιμοποιησει ακροχιτωνια στη συνδεση.
o_gavros
20/01/2025, 16:29
6αρι...5 διατομή δεν νομίζω ότι υπάρχει
mp-giorgos
20/01/2025, 16:32
6αρι...5 διατομή δεν νομίζω ότι υπάρχει
Δεν φαινεται ευκολα απο φωτογραφια αν ειναι 5χ4 ή 5χ2,5.Αν και μαλλον 5χ2,5 πρεπει να ειναι.
George_M.
20/01/2025, 16:45
Δεν φαινεται ευκολα απο φωτογραφια αν ειναι 5χ4 ή 5χ2,5.Αν και μαλλον 5χ2,5 πρεπει να ειναι.
κ γω για χ2.5 το κοβω
ομως στην φωτο η συνδεση της μιας φασης στον ουδετερο..//??:look: τι μου ξεφευγει..?
459645
Θεέ μου.... υπήρχε κάποιος λόγος που το έκανε έτσι; :confused:
Γιατί να μην βάλει το καλώδιο του τοίχου κατευθείαν στο L3 της κουζίνας;
grinderx
20/01/2025, 17:45
Θεέ μου.... υπήρχε κάποιος λόγος που το έκανε έτσι; :confused:
Γιατί να μην βάλει το καλώδιο του τοίχου κατευθείαν στο L3 της κουζίνας;
Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ :hmm:
stefanos
20/01/2025, 17:46
Στον τοίχο έχει κουτί στην κουζίνα επίσης. Χρειάζεται 1.5 μέτρο καλώδιο και ένα κατσαβίδι για να κάνετε μια σύνδεση της προκοπής.
Στον τοίχο έχει κουτί στην κουζίνα επίσης. Χρειάζεται 1.5 μέτρο καλώδιο και ένα κατσαβίδι για να κάνετε μια σύνδεση της προκοπής.
Εγώ κουτί στον τοίχο (για την κουζίνα) δεν έχω δει ποτέ.
Μόνο το καλώδιο να εξέχει, του οποίου το μήκος εξαρτάται από το πόσο κόψε-ράψε έκανε ο προηγούμενος χρήστης του σπιτιού....
mp-giorgos
20/01/2025, 17:56
κ γω για χ2.5 το κοβω
ομως στην φωτο η συνδεση της μιας φασης στον ουδετερο..//??:look: τι μου ξεφευγει..?
Προφανως δεν ειναι τα καλωδια συνδεδεμενα σε τριφασικο και τα εκανε διπλα, οποτε δεν ισχυει ο χρωματικος κωδικας.Τωρα γιατι μπηκε τετοιο καλωδιο δεν μπορουμε να ξερουμε.
mp-giorgos
20/01/2025, 18:00
Μαλλον το κουτι στον τοιχο δεν ειναι ευκολα προσβασιμο λογων ντουλαπιων/συρταριων, οποτε βγαινει καλωδιο. Αν εφτανε το καλωδιο απο τον τοιχο, ισως συνδεοταν κατευθειαν στο κουτι της κουζινας.
Οπως και να'χει κανουμε υποθεσεις χωρις ιδιαιτερο νοημα.
stefanos
20/01/2025, 18:01
Μόνο το καλώδιο να εξέχει, του οποίου το μήκος εξαρτάται από το πόσο κόψε-ράψε έκανε ο προηγούμενος χρήστης του σπιτιού....
ούτε λίγο παραπάνω από την τρύπα?
mp-giorgos
20/01/2025, 18:08
Καλωδιο να ειναι χυμα, προσωπικα μονο μια φορα μου ετυχε στο διαμερισμα που μενω τωρα, κανονικα υπαρχει αναμονη σε κουτι στον τοιχο.Απλα δεν υπολογιζουν σωστα και ''προκυπτουν'' ντουλαπια/ συρταρια εκ των υστερων, ειδικα σε ανακατασκευες/ανακαινισεις.
ούτε λίγο παραπάνω από την τρύπα?
Σε νοίκι, που έμενα με τους γονείς μου, πριν κάτι αιώνες, ο προηγούμενος ενοικιαστής είχε διαλύσει το καλώδιο σε σημείο που ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη να καλέσει ηλεκτρολόγο να περάσει καινούργιο....έχουν δει τα ματάκια μου από παιδί ακόμα, στα διάφορα σπίτια που νοικιάζαμε τότε.:cry:
Από το '95 και μετά, έχω μετακομίσει μόνο 2 φορές, στην πρώην και στην νυν...:tooth:
εγω αυτο που δε μπορω να κατανοησω με τιποτα, ειναι γιατι να υπαρχει ολη αυτη
η παιδεμαρα με τα καλωδια της κουζινας, και να μην εχουν ΟΛΕΣ οι κουζινες μια
συγκεκριμενη τυποποιημενη "πριζα" να τη κουμπωνεις σε αναλογη υποδοχη στον
τοιχο και τελος... ποσο δυσκολο ειναι για τους κατασκευαστες να γινει κατι τετοιο δλδ??
....i have so many questions :lol:
o_gavros
20/01/2025, 19:33
εγω αυτο που δε μπορω να κατανοησω με τιποτα, ειναι γιατι να υπαρχει ολη αυτη
η παιδεμαρα με τα καλωδια της κουζινας, και να μην εχουν ΟΛΕΣ οι κουζινες μια
συγκεκριμενη τυποποιημενη "πριζα" να τη κουμπωνεις σε αναλογη υποδοχη στον
τοιχο και τελος... ποσο δυσκολο ειναι για τους κατασκευαστες να γινει κατι τετοιο δλδ??
γιατί η κουζίνα δεν μπορεί να κουμπώσει σε οποιαδήποτε πρίζα με οποιαδήποτε διατομής καλώδιο ασφαλισμένη από οποιαδήποτε ασφάλεια!
το πρόβλημα δεν είναι με την κουζίνα.
το πρόβλημα είναι με όποιον έφτιαξε αυτή τη ζωγραφιά...
γιατί η κουζίνα δεν μπορεί να κουμπώσει σε οποιαδήποτε πρίζα με οποιαδήποτε διατομής καλώδιο ασφαλισμένη από οποιαδήποτε ασφάλεια!
το πρόβλημα δεν είναι με την κουζίνα.
το πρόβλημα είναι με όποιον έφτιαξε αυτή τη ζωγραφιά...
δε μιλαω ρε συ για κοινη πριζα..
αυτο που λεω ειναι να βγαλουν οι κατασκευαστες μια ειδικου τυπου ενισχυμενη
υποδοχη αρσενικο-θυλικο αποκλειστικα για κουζινες, ωστε να κουμπωνεις το καλωδιο
και τελος.. ποσο δυσκολο ειναι δλδ να γινει κατι τετοιο?
o_gavros
20/01/2025, 19:53
αν σκεφτείς ότι έτσι όπως είναι τώρα, με αναμονή καλωδίων δηλαδή, γίνονται ομορφιές πανταχόθεν...
σκέψου τι θα γίνονταν αν τις έβγαζαν έτοιμες με φις...
7 νεκροί και 3 σκοτωμένοι κάθε βδομάδα θα χάμε
Σωστά
εντελώς λάθος να μην έχει η συσκευή λίγο αέρα να μετακινηθεί (έστω για καθάρισμα)
Κανόνισε
https://images.app.goo.gl/9KqKiPxfbrN6SN678
Σωστά
εντελώς λάθος να μην έχει η συσκευή λίγο αέρα να μετακινηθεί (έστω για καθάρισμα)
Δεν εννοούσα αυτό ρε Βασίλη... Το σωστό είναι να έχει τουλάχιστον 1,5 μέτρο, έχω δει με 1,5 έχω δει και με...15 πόντους:cry:
Λέω ότι ο κάθε "φωστήρας" ενοικιαστής κόβει αβερτα μέχρι να τον... Βολεψει...
Εξ ου, είχαμε βάλει τον ιδιοκτήτη να αλλάξει το καλώδιο, τότε...
harris_x
21/01/2025, 08:40
Δεν εννοούσα αυτό ρε Βασίλη... Το σωστό είναι να έχει τουλάχιστον 1,5 μέτρο, έχω δει με 1,5 έχω δει και με...15 πόντους:cry:
Λέω ότι ο κάθε "φωστήρας" ενοικιαστής κόβει αβερτα μέχρι να τον... Βολεψει...
Εξ ου, είχαμε βάλει τον ιδιοκτήτη να αλλάξει το καλώδιο, τότε...
καλά, το σωστό πάντως είναι να έχει κουτί.
καλά, το σωστό πάντως είναι να έχει κουτί.
Δεν αντιλέγω, και για μένα αυτό είναι το σωστό (και λογικό, βεβαίως) απλώς αναφέρω την εμπειρία που είχα στα μέχρι τώρα σπίτια που έμεινα, πλην αυτού που μένω τώρα και είναι κατασκευής 2007....