PDA

View Full Version : Περί TPS

azar41
05/02/2025, 12:44
Καλησπέρα στην παρέα!
Εδώ και λίγες μέρες το Freewind είχε αρυθμίες στο ρελαντί και χαμηλά μέχρι τις 4000 χιλ στροφές περίπου,έκανε κομπιάσματα και βηξήματα,πράγμα πολύ σπαστικό που έκανε το μηχανάκι μη οδηγήσημο!
Ο πρώτος ύποπτος ήταν το TPS και όντως αφού το αποσύνδεσα,τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν!
Δεν παρατηρώ κάποια διαφορά στην απόδοση,ίσως εναν ελάχιστο δισταγμό στο χούφτωμα του γκαζιού χαμηλά.

Το ερώτημα είναι,επιβάλεται να βάλω καινούργιο,αν όχι θα έχω κάποιο θέμα(ίσως αυξημένη κατανάλωση;)
Γνωρίζω οτι το tps είναι ένα ποτενσιόμετρο που δείχνει στον εγκέφαλο την θέση του γκαζιού ανά πάσα στιγμή.
Αυτό που δεν ξέρω είναι τι κάνει ο εγκέφαλος με αυτή την πληροφορία,π.χ,δίνει προπορεία χαμηλά για καλύτερη απόκριση;

doctor_john
05/02/2025, 16:41
Αν δεν κάνω λάθος με το ακρονυμιο, βλέπει την χαμηλή πιεση στο φίλτρο κουτί (όταν υφίσταται) και περιορίζει το καύσιμο για να μην σου μπουκώνει σε.. χουφτομα.

Είναι από τα πρώτα που ακυρώνω και ακολουθεί ο αισθητήρας Λ που πρέπει να ρυθμιστεί να μένει μόνιμα σε λειτουργία "ανοικτου κύκλου;" έτσι ώστε να δίνει πληροφορίες στην ecu αλλά χωρίς να περιορίζει το καύσιμο, όπως λειτουργεί τα πρώτα λεπτά, πριν έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας ο κινητήρας.

stefanos
05/02/2025, 20:45
Καλησπέρα στην παρέα!
Εδώ και λίγες μέρες το Freewind είχε αρυθμίες στο ρελαντί και χαμηλά μέχρι τις 4000 χιλ στροφές περίπου,έκανε κομπιάσματα και βηξήματα,πράγμα πολύ σπαστικό που έκανε το μηχανάκι μη οδηγήσημο!
Ο πρώτος ύποπτος ήταν το TPS και όντως αφού το αποσύνδεσα,τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν!
Δεν παρατηρώ κάποια διαφορά στην απόδοση,ίσως εναν ελάχιστο δισταγμό στο χούφτωμα του γκαζιού χαμηλά.

Το ερώτημα είναι,επιβάλεται να βάλω καινούργιο,αν όχι θα έχω κάποιο θέμα(ίσως αυξημένη κατανάλωση;)
Γνωρίζω οτι το tps είναι ένα ποτενσιόμετρο που δείχνει στον εγκέφαλο την θέση του γκαζιού ανά πάσα στιγμή.
Αυτό που δεν ξέρω είναι τι κάνει ο εγκέφαλος με αυτή την πληροφορία,π.χ,δίνει προπορεία χαμηλά για καλύτερη απόκριση;

Εφόσον μιλάμε για καρμπυρατέρ το tps μιλάει στην ηλεκτρονική οπότε ακριβώς κανονίζει την προπορία ανάλογα με τη θέση του γκαζιού.

azar41
05/02/2025, 20:53
Αυτό έχει επίπτωση στην κατανάλωση;

stefanos
05/02/2025, 21:44
Αυτό έχει επίπτωση στην κατανάλωση;

Φυσικό δεν είναι?. Ο ελάχιστος δισταγμός που βλέπεις πχ δεν οφείλεται ας πούμε σε έλλειψη καυσίμου, το ίδιο καύσιμο μετράει το καρμπυρατέρ αλλά δεν έχεις το αντίστοιχο αποτέλεσμα άρα καταναλώνεις καύσιμο χωρίς να παράγεις αντίστοιχο έργο.
Γενικά για να το βάλει η suzuki σημαίνει ότι κερδίσανε κάτι σε επιδόσεις και κατανάλωση.

azar41
05/02/2025, 22:37
Σωστός,ευχαριστώ!