View Full Version : Ηλεκτρολογικό θέμα με CB400 SF
AnonSF400
16/03/2025, 20:55
Καλησπέρα παιδία,
Είμαι καινούργιος οδηγός και πήρα πρόσφατα ένα Honda CB400 SF του 1999. Αφού του έκανε ένα βασικό service ο μηχανικός, το πήρα και άρχισε να μου εμφανίζει ηλεκτρολογικά ζητήματα. Νέκρωνε στα καλά του καθουμένου ενώ παράλληλα κάποιες φορές στο πουθενά μου άδειαζε την μπαταρία.
Να μην σας τα πολυλέω, το έχω πάει 4 φορές για service και το έχουν δει 2 ηλεκτρολόγοι. Έχουμε αλλάξει θεωρητικά τα πάντα, ωστόσο ακόμη και τώρα στο άκυρο μου αδειάζει τη μπαταρία και το ποιο κουλό είναι ότι αν το βάλω μπρος μετά από κάποιες ώρες ή την επόμενη μέρα παίρνει κανονικά η μίζα. Αυτό που μου είπε ο μηχανικός είναι ότι έχει ειδική μίζα γιατί είναι vtec και καμιά φορά μπορεί να κάνει θεματάκια. Την αλλάξαμε (με μεταχειρισμένη), και θεωρητικά θα έπρεπε να λυθεί το ζήτημα αλλά τίποτα.
Η αλήθεια είναι ότι έχω απελπιστεί γιατί έχω κάψει εργατοώρες περιμένοντας την οδική και έχω ρίξει και ένα σκασμό λεφτά για ένα μηχανάκι 25ετίας.
Έχει ξαναπάθει κανείς κάτι αντίστοιχο, ή θα μπορούσε να με κατευθύνει σχετικά γιατί έχω φτάσει σε σημείο να μην εμπιστεύομαι και τον ηλεκτρολόγο.
Ευχαριστώ.
kostaskk
16/03/2025, 22:11
Από αυτά που λέει,, ειδική μίζα και vtec μάλλον δεν έχει ιδέα γενικά από μηχανάκια...
Όλα να τα αλλάξατε δύσκολο,, πλεξούδα ας πούμε?
Αν έβρισκες μια καλή μεταχειρισμένη ακοπη ίσως έλυνε το πρόβλημα,,
Απλά πρέπει να πάρεις ένα κινέζικο βολτόμετρο με 3€ να το συνδέσεις στην μπαταρία η μπροστά στα οργανα και να παρακολουθείς τι συμβαίνει...
Όταν δουλεύει πρέπει να έχει 14-14,5 βολτ
Και σβηστό 12,8. Ανωρθοτης, Πηνεία, συνδέσεις αυτών, καλώδια μπαταρίας, μίζας είναι μερικά που θέλουν κοίταγμα.
Καλησπέρα παιδία,
Είμαι καινούργιος οδηγός και πήρα πρόσφατα ένα Honda CB400 SF του 1999. Αφού του έκανε ένα βασικό service ο μηχανικός, το πήρα και άρχισε να μου εμφανίζει ηλεκτρολογικά ζητήματα. Νέκρωνε στα καλά του καθουμένου ενώ παράλληλα κάποιες φορές στο πουθενά μου άδειαζε την μπαταρία.
Να μην σας τα πολυλέω, το έχω πάει 4 φορές για service και το έχουν δει 2 ηλεκτρολόγοι. Έχουμε αλλάξει θεωρητικά τα πάντα, ωστόσο ακόμη και τώρα στο άκυρο μου αδειάζει τη μπαταρία και το ποιο κουλό είναι ότι αν το βάλω μπρος μετά από κάποιες ώρες ή την επόμενη μέρα παίρνει κανονικά η μίζα. Αυτό που μου είπε ο μηχανικός είναι ότι έχει ειδική μίζα γιατί είναι vtec και καμιά φορά μπορεί να κάνει θεματάκια. Την αλλάξαμε (με μεταχειρισμένη), και θεωρητικά θα έπρεπε να λυθεί το ζήτημα αλλά τίποτα.
Η αλήθεια είναι ότι έχω απελπιστεί γιατί έχω κάψει εργατοώρες περιμένοντας την οδική και έχω ρίξει και ένα σκασμό λεφτά για ένα μηχανάκι 25ετίας.
Έχει ξαναπάθει κανείς κάτι αντίστοιχο, ή θα μπορούσε να με κατευθύνει σχετικά γιατί έχω φτάσει σε σημείο να μην εμπιστεύομαι και τον ηλεκτρολόγο.
Ευχαριστώ.
Από αυτό το "Αυτό που μου είπε ο μηχανικός είναι ότι έχει ειδική μίζα γιατί είναι vtec και καμιά φορά μπορεί να κάνει θεματάκια." και μετά, σταμάτησα να διαβάζω...
Άλλαξε μηχανικό asap.
Αυτά που είπε ο Κώστας πιο πάνω, είναι τα ενδεδειγμένα βήματα που πρέπει να γίνουν....
AnonSF400
17/03/2025, 06:55
Ok, ψάχνω ήδη εξουσιοδοτημένο Honda μπας και βγάλουμε άκρη.
Θα σας πω μέχρι στιγμής τι έχει αλλαχθεί (κατά δήλωσή του). Έχει καθαριστεί η πλεξούδα (αν θυμάμαι καλά στο μπροστινό φανάρι) γιατί κάποιος από τους προηγούμενους την είχε πειράξει. Έχει αλλαχθεί μπαταρία (αν θυμάμαι καλά 2 φορές) και ανορθωτής. Έχει γίνει περιέλιξη στα πηνία γιατί ο ηλεκτρολόγος βρήκε διαρροή, καθώς και αλλαχθήκαν και 2 καμένες φίσες. Μετά το τελευταίο συμβάν που έγινε πριν καμιά βδομάδα ελέγξαν την μπαταρία και την βρήκαν στα 14.2 βολτ και μου είπαν ότι είναι το φυσιολογικό. Σας σημειώνω ότι ξέρω και μου έχουν πει.
Το πρόβλημα είναι ότι π.χ. χθες το μηχανάκι έκανε 12 χλμ ανεμπόδιστα χωρίς κανένα πρόβλημα το μεσημέρι. Το βράδυ που το έβγαλα να το παρκάρω, ως καινούριος οδηγός έκανα μλκς μέχρι να βρώ μια θέση της προκοπής και μου έσβησε αρκετές φορές με αποτέλεσμα κάποια στιγμή όταν προσπάθησα να το μετακινήσω να μην παίρνει μπροστά και όταν πάταγα την μίζα έσβηνε το φως στο φανάρι. Μετά από κανα δυό τρεις προσπάθειες δεν έπαιρνε καν η μίζα.
Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι στις 3 φορές που το έχω πάθει, μετά από κάποιες ώρες αν πας να το βάλεις μπροστά παίρνει κανονικά. Πως μπορεί ένα μηχανάκι που έκανε χιλιόμετρα και με ταχύτητα και στροφές (6-7k) το μεσημέρι να αδειάζει η μπαταρία του το βράδυ με μερικές μηζιές και μετά από μερικές ώρες να ξαναπέρνει μπρος;
Υπάρχει περίπτωση να μην είναι αμιγώς ηλεκτρολογικό το θέμα;
Ευχαριστώ για την κατανόησή σας, γιατί και εγώ προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται και αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύουν και απλά πετάω λεφτά.
AnonSF400
17/03/2025, 07:04
Δεν ξέρω αν έχει ιδέα η όχι, εμένα με συνέστησαν φίλοι που είχαν μείνει ικανοποιημένοι. Ρώτησα και άλλον μηχανικό που είναι έμπειρος και έχει εξουσιοδοτημένο για άλλα brands και μου είπε ότι τα super four θέλουν όντως ειδική μίζα λόγω του ότι έχουν vtec τεχνολογία και κάτι παίζει με τα volt που δίνει, οπότε όντως μπορεί να κάνει μυστήρια πράγματα με την μπαταρία αν δεν έχει τη δική του μίζα. Ο μηχανικός έψαξε στην Honda για γνήσια μίζα και του είπαν 400€ οπότε βρήκε και έβαλε μεταχειρισμένη.
Για την πλεξούδα το σκέφτηκα και ρώτησα ένα καλό φίλο που συντηρεί μόνος του τα μηχανάκια του (παλιά Honda cm) και μου είπε ο άνθρωπος ότι καλό είναι να βρούμε που μπορεί να είναι το πρόβλημα πριν δοκιμάσουμε να αλλάξουμε πλεξούδα. Τι να σου πω, δεν ξέρω κάτι άλλο...
telegonos
17/03/2025, 07:09
Από αυτό το "Αυτό που μου είπε ο μηχανικός είναι ότι έχει ειδική μίζα γιατί είναι vtec και καμιά φορά μπορεί να κάνει θεματάκια." και μετά, σταμάτησα να διαβάζω...
Άλλαξε μηχανικό asap.
Ελα μωρε τώρα. Κάτι άλλο έχει ειπωθεί και το μεταφέρει ΛΑΘΟΣ ο φίλος εδώ. Ελεος, θα κρίνουμε τους μηχανικούς από το μούπε-σούπα
telegonos
17/03/2025, 07:16
Ok, ψάχνω ήδη εξουσιοδοτημένο Honda μπας και βγάλουμε άκρη.
Θα σας πω μέχρι στιγμής τι έχει αλλαχθεί (κατά δήλωσή του). Έχει καθαριστεί η πλεξούδα (αν θυμάμαι καλά στο μπροστινό φανάρι) γιατί κάποιος από τους προηγούμενους την είχε πειράξει. Έχει αλλαχθεί μπαταρία (αν θυμάμαι καλά 2 φορές) και ανορθωτής. Έχει γίνει περιέλιξη στα πηνία γιατί ο ηλεκτρολόγος βρήκε διαρροή, καθώς και αλλαχθήκαν και 2 καμένες φίσες. Μετά το τελευταίο συμβάν που έγινε πριν καμιά βδομάδα ελέγξαν την μπαταρία και την βρήκαν στα 14.2 βολτ και μου είπαν ότι είναι το φυσιολογικό. Σας σημειώνω ότι ξέρω και μου έχουν πει.
Το πρόβλημα είναι ότι π.χ. χθες το μηχανάκι έκανε 12 χλμ ανεμπόδιστα χωρίς κανένα πρόβλημα το μεσημέρι. Το βράδυ που το έβγαλα να το παρκάρω, ως καινούριος οδηγός έκανα μλκς μέχρι να βρώ μια θέση της προκοπής και μου έσβησε αρκετές φορές με αποτέλεσμα κάποια στιγμή όταν προσπάθησα να το μετακινήσω να μην παίρνει μπροστά και όταν πάταγα την μίζα έσβηνε το φως στο φανάρι. Μετά από κανα δυό τρεις προσπάθειες δεν έπαιρνε καν η μίζα.
Αυτό που με τρελαίνει είναι ότι στις 3 φορές που το έχω πάθει, μετά από κάποιες ώρες αν πας να το βάλεις μπροστά παίρνει κανονικά. Πως μπορεί ένα μηχανάκι που έκανε χιλιόμετρα και με ταχύτητα και στροφές (6-7k) το μεσημέρι να αδειάζει η μπαταρία του το βράδυ με μερικές μηζιές και μετά από μερικές ώρες να ξαναπέρνει μπρος;
Υπάρχει περίπτωση να μην είναι αμιγώς ηλεκτρολογικό το θέμα;
Ευχαριστώ για την κατανόησή σας, γιατί και εγώ προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται και αισθάνομαι ότι με κοροϊδεύουν και απλά πετάω λεφτά.
Μπαταρία στα 14,2 volt, φαντάζομαι εννοείς με τον κινητήρα σε λειτουργία, φώτα αναμμένα ε; Γιατί αν εννοείς με τον κινητήρα σβηστό 14,2, οχι δεν είναι καθόλου φυσιολογική τιμή.
Να προσθέσεις στα όργανά σου ένα μικρό βολτόμετρο, που να δείχνει real time τι τάση υπάρχει στους πόλους της μπαταρίας.
Ετσι, θα βλέπεις αν κάτι πάει στραβά στην φόρτιση, την ώρα που αυτό συμβαίνει και ανά πάσα στιγμή.
Μπορεί για παράδειγμα, το σύστημά σου, να δίνει 14,2 όταν το μετράς στην δοκιμή, αλλά για παράδειγμα, από την μισή ώρα λειτουργίας και μετά, να παύει να δίνει ή να δίνει λάθος τιμή (υπερβολική). Αυτό δεν θα το δεις ποτέ, με μια μέτρηση στο συνεργείο, αυτό θα το δεις και θα μπορέσεις να το διαγνώσεις, μόνο με βολτόμετρο στα όργανα.
Επίσης, να ξέρεις μια μπαταρία που έχει ξεζουμιστεί, και δεν γυρνάει καν την μίζα, αν την αφήσεις κάποιες ώρες, κάνει ακόμα μερικές αντιδράσεις μέσα της, και βρίσκει λίγο φορτίο. Για αυτό ενώ σου έχει πεθάνει καθώς οδηγάς, και δεν μιζάρει καν, πας την άλλη μέρα και έχει δύναμη η μπαταρία.
Μάρκα και μοντέλο μπαταρίας που εχεις;
Να ρωτήσω κάτι ακόμα: Διάκενα βαλβίδων, πόσα χλμ έχουν να ρυθμιστούν; Εχουν έστω μετρηθεί ότι είναι εντός ορίων σχετικά πρόσφατα;
AnonSF400
17/03/2025, 09:55
Μπαταρία στα 14,2 volt, φαντάζομαι εννοείς με τον κινητήρα σε λειτουργία, φώτα αναμμένα ε; Γιατί αν εννοείς με τον κινητήρα σβηστό 14,2, οχι δεν είναι καθόλου φυσιολογική τιμή.
Να προσθέσεις στα όργανά σου ένα μικρό βολτόμετρο, που να δείχνει real time τι τάση υπάρχει στους πόλους της μπαταρίας.
Ετσι, θα βλέπεις αν κάτι πάει στραβά στην φόρτιση, την ώρα που αυτό συμβαίνει και ανά πάσα στιγμή.
Μπορεί για παράδειγμα, το σύστημά σου, να δίνει 14,2 όταν το μετράς στην δοκιμή, αλλά για παράδειγμα, από την μισή ώρα λειτουργίας και μετά, να παύει να δίνει ή να δίνει λάθος τιμή (υπερβολική). Αυτό δεν θα το δεις ποτέ, με μια μέτρηση στο συνεργείο, αυτό θα το δεις και θα μπορέσεις να το διαγνώσεις, μόνο με βολτόμετρο στα όργανα.
Επίσης, να ξέρεις μια μπαταρία που έχει ξεζουμιστεί, και δεν γυρνάει καν την μίζα, αν την αφήσεις κάποιες ώρες, κάνει ακόμα μερικές αντιδράσεις μέσα της, και βρίσκει λίγο φορτίο. Για αυτό ενώ σου έχει πεθάνει καθώς οδηγάς, και δεν μιζάρει καν, πας την άλλη μέρα και έχει δύναμη η μπαταρία.
Μάρκα και μοντέλο μπαταρίας που εχεις;
Να ρωτήσω κάτι ακόμα: Διάκενα βαλβίδων, πόσα χλμ έχουν να ρυθμιστούν; Εχουν έστω μετρηθεί ότι είναι εντός ορίων σχετικά πρόσφατα;
Δεν το ξέρω, αλλά θα ρωτήσω.
Προς το παρόν ψάχνω ηλεκτρολόγο για να το δει και να κάνει τις μετρήσεις να το δούμε και θα επανέλθω.
telegonos
17/03/2025, 10:02
Δλδ καμία από τις ερωτήσεις, δεν ξέρεις απάντηση και θα ρωτήσεις; Ποιόν θα ρωτήσεις; Εσύ δεν το έχεις το δίτροχο;
AnonSF400
17/03/2025, 10:23
Καινούριος οδηγός με πρώτο μηχανάκι;
Δυστυχώς και εγώ μόνος μου προσπαθώ να βγάλω άκρη και ψάχνω κάποιον να με κατευθύνει. Το ποστ το έβαλα, μήπως κάποιος έχει πάθει κάτι αντίστοιχο για να ξέρω τι παραπάνω να κοιτάξω από αυτά που μου έχουν πει.
Επί της αρχής δηλώνω άσχετος και συγνώμη εάν δεν ήταν ξεκάθαρο (και δεν το λέω ειρωνικά).
Δλδ καμία από τις ερωτήσεις, δεν ξέρεις απάντηση και θα ρωτήσεις; Ποιόν θα ρωτήσεις; Εσύ δεν το έχεις το δίτροχο;
Καλα ρε φιλε απο την αρχη δεν καταλαβαινεις την εμπειρια και της γνωσεις του παιδιου απο τα λεγομενα του?
Αφου δεν καταλαβαινεις κατι που σου εξηγει παρακατω,πως εσεις εχεις την απαιτηση να ξερει ολα αυτα που ρωτας και τα θεωρεις και δεδομενα μαλιστα.
Ο τροπος σου ειναι απαραδεκτος,και το κανεις συνεχεια....
Γνωμη μου.
Ελα μωρε τώρα. Κάτι άλλο έχει ειπωθεί και το μεταφέρει ΛΑΘΟΣ ο φίλος εδώ. Ελεος, θα κρίνουμε τους μηχανικούς από το μούπε-σούπα
Ναι ρε Τελεγονε, εχεις δικιο..
Του το φτιαξαν το μηχανακι ΑΨΟΓΟ και εμεις καθομαστε και κρίνουμε τα λεχθεντα..
Υ.Γ.
Ενα φουστη μαστορα δεν εχω ακουσει ποτε να παραδεχτεί οτι δεν ξερει/μπορει να φτιαξει καποιο πρόβλημα..!!!
Χαλάρωσε λίγο, ναι;
Το παλικάρι το είπε, νέος, πρώτη μηχανή, προφανώς του πούλησαν φύκι για μεταξωτή κορδέλα και ψάχνεται τώρα.
ΟΛΟΙ το έχουμε περάσει αυτό το στάδιο. Και πρώτος από όλους, εγώ. Και;
Ξεκινάμε απ' τα απλά:
1) Ναι είναι δυνατό μια μπαταρία με "10/15" μιζιές η μία μετά την άλλη να μην μπορεί να συνεχίσει να δίνει ικανοποιητικό ρεύμα εφόσον δεν πρόλαβε να φορτώσει στο ενδιάμεσο.
2) Ναι, σε γενικές γραμμές η χημεία μιας μπαταρίας της επιτρέπει να "μαζέψει λίγη φόρτιση" με το χρόνο. Οπότε ναι, είναι δυνατόν μια μπαταρία που δεν μπορεί να δώσει μίζα τώρα, να μπορεί να δώσει μετά από λίγη ώρα. Πρόσεχε, δεν θα μπορεί να δώσει ξανά μίζα 10 φορές. Μία, "και αν"
3) Αυτό που δεν καταλαβαίνω εγώ είναι το εξής:
Αν "νεκρώνει" στα καλά καθούμενα το μηχανάκι και αν "αδειάζει" στα ξαφνικά η μπαταρία, το πρώτο που θα σκεφτόταν και θα εξέταζε κάθε ηλεκτρολόγος, θα ήταν βραχυκύκλωμα και διαρροή ρεύματος.
Η ενέργεια που έχει αποθηκευμένη η μπαταρία σου, δεν "εξατμίζεται" απλά.. Για να χάνεται, πάει κάπου.. Και αυτό το κάπου είναι και επικίνδυνο..
Επίσης είναι διαφορετικό πράγμα να μην φορτίζει η μπαταρία σου, (οπότε με τις μιζιές χάνει ενέργεια και στο τέλος μένει αδρανής) και άλλο να φορτίζει αλλά να εκφορτίζει "στα καλά καθούμενα"
Γι αυτό, για μένα το πρώτο πράγμα που πρέπει να δεις είναι αν φορτίζει κανονικά η μπαταρία.
Αν φορτίζει κανονικά, και στην διάρκεια της μέρας όσο το μηχανάκι είναι σβηστό χάνει φόρτιση τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό σε σημείο ανησυχίας αφού υπάρχει πλέον μέχρι και κίνδυνος πυρκαγιάς.
Edit: Εν το μεταξύ ρε φίλε, συμπάσχω μέχρι κεραίας..
Πριν από 6 μήνες κοιτούσα ένα CΒ400SF VTEC του 1999. Δεν ξέρω αν πήρες αυτό που κοιτούσα. Θα μπορούσα όμως να ήμουν στην θέση σου..
AnonSF400
17/03/2025, 13:17
Ευχαριστώ παιδία και πραγματικά συγνώμη για την πάρλα αλλά είμαι λίγο σαλταρισμένος.
Έκλεισα έναν ηλεκτρολόγο για την Παρασκευή που θα έρθει να το δει και να καταγράψει τιμές, ώστε να αποκλείσουμε ηλεκτρολογικό ζήτημα ή να βρούμε τι φταίει.
Έχω πάρει τουλάχιστον 3 εξουσιοδοτημένα της Honda και καταλαβαίνω ότι κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με τόσο παλιό μηχανάκι και κανένας δεν έχει ηλεκτρολόγο.
Στον μηχανικό μου που απευθύνθηκα, μου λέει ότι αποκλείεται να είναι ηλεκτρολογικό ζήτημα καθώς έχουν τσεκαριστεί τα πάντα από ηλεκτρολόγο και ότι μάλλον είναι κάποιο καρμπιρατέρ που έχει μπουκώσει και κάνει βραχυκύκλωμα (τα οποία όμως τα καταραμένα έχουν καθαριστεί και έχουν αλλαχθεί και τα μπουζί στο 1ο σερβις). Σας λέω ότι μου είπε για να μην βαράτε.
Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι θα γίνω εγώ μηχανικός σιγά σιγά γιατί έμπλεξα και φως δεν βλέπω. Στην κατάσταση που είναι ούτε πουλιέται, ούτε καβαλιέται και είναι και κρίμα γιατί από το λίγο που μπόρεσα να το τρέξω είναι ωραίο μηχανάκι.
Ευχαριστώ και πάλι και θα ενημερώνω.
υγ προς Phantom: Αν ήταν καφέ σε κλειστό γκαράζ τότε μάλλον αυτό ήταν. Όπως και να έχει τώρα θα κολυμπήσουμε και ελπίζω να το φτιάξω...
προς Phantom: Αν ήταν καφέ σε κλειστό γκαράζ τότε μάλλον αυτό ήταν. Όπως και να έχει τώρα θα κολυμπήσουμε και ελπίζω να το φτιάξω...
Όχι, λευκό/γκρι ήταν.
Τα παλιά μηχανάκια αυτό έχουν.. Θέλουν τρέξιμο, και δεν βρίσκεις πλέον εύκολα "μαστόρια" που να έχουν όρεξη να ασχοληθούν.
Μην νομίζεις, κι εγώ τελικά σε ένα CB600F του 2002 κατέληξα.
Μπορεί να μας παιδεύουν, αλλά όπως το είπες.. είναι ωραία μηχανάκια. Λίγο κουράγιο κάνε.. :)
2 παρατηρησεις....
-οταν ειμαστε νεοι στο χωρο και χωρις τεχνικες γνωσεις δεν παιρνουμε μεταχειρισμενο και τοσο παλιο
-οταν δε λυνεται ενα προβλημα για το οποιο πληρωσαμε προσπαθουμε να μην ξαναπληρωσουμε για το ιδιο
ευχομαι να το φτιαξεις γρηγορα και φθηνα και να το χαρεις γιατι το μηχανακι σου οταν δουλευει ειναι φανταστικο
Nostradamus
17/03/2025, 14:29
να σε ρωτησω, σε ποια περιοχη εισαι (αν εισαι Αττικη) και μέχρι που θα πήγαινες.. Για να σου προτείνουμε καποιο συνεργειο..
-οταν ειμαστε νεοι στο χωρο και χωρις τεχνικες γνωσεις δεν παιρνουμε μεταχειρισμενο και τοσο παλιο
Εύκολη συμβουλή να την δίνεις, δύσκολη να την ακολουθείς όμως.
Μιλάω μόνο για μένα (που κι εμένα την ίδια συμβουλή μου έδωσαν), αλλά το να πάρεις ένα παλιό και πολλές φορές φθηνό μηχανάκι που δεν θα το λυπηθείς τόσο έτσι και το χτυπήσεις/ρίξεις/σφάξεις σαν νέος οδηγός, υπερνικάει το από πάνω επιχείρημα!
Ναι, οικονομικά ώρες ώρες σε πονάει το παλιό καθώς ζητάει, αλλά και πάλι ανάλογα με το πως θα παίξεις τα χαρτιά σου, κερδισμένος είσαι..
dumutrus
17/03/2025, 15:12
Μία παρατήρηση μπορείς να κάνεις;;Το μηχανάκι συμπεριφέται σωστά όταν είναι κρύο και αρχίζει τα κόλπα αφού ζεσταθεί ή δεν έχει σχέση σε ποία φάση είναι;
AnonSF400
17/03/2025, 15:38
Το μηχανάκι δεν έχει θέμα με την θερμοκρασία απ' όσο έχω δει εγώ. Το έχω φτάσει βεβαία μέχρι 80χλμ και 7k στροφές, αλλά ένας φίλος που το έτρεξε μέχρι 150χλμ μου είπε ότι το βιντιλατέρ ανοίγει κανονικά και χωρίς πρόβλημα. Δεν φαίνεται να το επηρεάζει με κάποιο τρόπο η θερμοκρασία και συνήθως σβήνει πιο εύκολα όταν κάνει κρύο.
Το μηχανάκι παρουσιάζει πρόβλημα μόνο όταν δεν έχει τρέξει αρκετά και πατάς πολλές μιζιές και υποθέτω ότι η μπαταρία μάλλον δεν φορτίζει σωστά, χωρίς να ξέρω το γιατί.
Όσον αφορά τα περι μεταχειρισμένου, ως νέος οδηγός είπα να ξεκινήσω με κάτι που δεν θα το έκλαιγα άμα το έριχνα. Επειδή είμαι ψηλός εγώ έξαχνα on/off σε 600cc και πάνω, αλλά όλοι μου οι γνωστοί που οδηγούν με αποτρέψαν λόγω απειρίας (και καλά κάνανε γιατί αν είχα πάθει αυτά που έχω πάθει με αυτό, ούτε που ξέρω που θα ήμουν τώρα). Μαζί με φίλο το βρήκαμε και πήγαμε και το είδαμε.
Πριν το πάρω έψαξα πολύ και ρώτησα κόσμο που το είχε και όλοι ήταν πολύ θετικοί και ενθαρρυντικοί. Μόνο ένας φίλος μου είπε να μην το πάρω γιατί είχε αντίστοιχη εμπειρία με μια παλιά ΧΤ. Είχα ψάξει αρκετά και όποιον ρώταγα του έλεγα ότι βασικό κριτήριο ήταν ότι "δεν ήθελα να πληρώνω". Να μη σου πω τι μου έλεγαν. Ε, τελικά μάλλον το χρουσούζεψα γιατί το μηχανάκι είχε πειραγμένα ηλεκτρολογικά και τώρα είμαστε εδώ και ακόμη πληρώνω.
Ο μάστορας που το ανέλαβε ήταν και αυτός που το "έλεγξε" και μου έδωσε και το οκ να το πάρω και χαρακτηριστικά μου είπε μετά το γενικό σέρβις ότι το μηχανάκι ήταν "χαρτί". Τώρα, δύο μήνες μετά έρχεται και μου λέει ότι να 'ναι για τα καρμπυρατέρ και τους κυλίνδρους και εγώ αναρωτιέμαι τότε που το τσέκαρε δεν τα πρόσεξε αυτά τα πράγματα; Όταν καθάρισε τα καρμπυρατέρ και άλλαξε τα μπουζί δεν είδε δλδ ότι κάτι μπούκωνε, όπως μου λέει τώρα;
Τεσπά, τώρα μου έκατσε ο μουτζούρης και θα κάνω ότι μπορώ. Τώρα που γύρισα από τη δουλειά το έβαλα μπροστά και πήρε με την πρώτη χωρίς κανένα θέμα και το άφησα για κανά 5λεπτο δίνοντας λίγο γκάζι.
Μέχρι να το δει ο ηλεκτρολόγος δεν το καβαλάω και θα το ανοίγω για λίγο κάθε μέρα.
AnonSF400
17/03/2025, 15:44
Όχι, λευκό/γκρι ήταν.
Τα παλιά μηχανάκια αυτό έχουν.. Θέλουν τρέξιμο, και δεν βρίσκεις πλέον εύκολα "μαστόρια" που να έχουν όρεξη να ασχοληθούν.
Μην νομίζεις, κι εγώ τελικά σε ένα CB600F του 2002 κατέληξα.
Μπορεί να μας παιδεύουν, αλλά όπως το είπες.. είναι ωραία μηχανάκια. Λίγο κουράγιο κάνε.. :)
Hornet;
Το πιστεύεις ότι το μετανοιώνω που δεν έψαξα να πάρω γιατί με φόβιζε το γκάζι του; Είχε κοντέψει να μου φύγει κανα δυό φορές στα μαθήματα γιατί με αυτό έδωσα.
Και τώρα αν μου δωθεί η ευκαιρία μπορεί να το τσίμπαγα αλλά μόνο από γνωστό που ξέρω πως το έχει μεταχειριστεί
AnonSF400
17/03/2025, 15:55
να σε ρωτησω, σε ποια περιοχη εισαι (αν εισαι Αττικη) και μέχρι που θα πήγαινες.. Για να σου προτείνουμε καποιο συνεργειο..
Αδερφέ, ευχαριστώ πολύ. Είμαι Αθήνα κοντά στο κέντρο και έχω βρει άλλους μάστορες που είναι διατεθειμένοι να το αναλαμβάνουν με την επιφύλαξη της διαθεσιμότητας ανταλλακτικών. Ο ένας είναι και δίπλα μου και μου τον σύστησαν, αλλά δυστυχώς τον ανακάλυψα αφού έμπλεξα. Μάλιστα είναι αυτός που μου σύστησε τον ηλεκτρολόγο που θα έρθει να το δει.
Hornet;
Το πιστεύεις ότι το μετανοιώνω που δεν έψαξα να πάρω γιατί με φόβιζε το γκάζι του; Είχε κοντέψει να μου φύγει κανα δυό φορές στα μαθήματα γιατί με αυτό έδωσα.
Και τώρα αν μου δωθεί η ευκαιρία μπορεί να το τσίμπαγα αλλά μόνο από γνωστό που ξέρω πως το έχει μεταχειριστεί
Ναι. Hornet.
Κι εγώ με Hornet έδωσα για δίπλωμα (τον Οκτώβριο) αλλά με μοντέλο 2011, αντί για 2002 που αγόρασα.
Εμένα με πονήρεψαν λίγο και 3 αξιόπιστα συνεργεία που ξέρω στην περιοχή.
Μου είπαν και στα τρία, "καλά μηχανήματα τα CB400 αλλά πολλές φορές έχουμε πρόβλημα στο να βρούμε ανταλλακτικά. Κοίτα καλύτερα κάτι άλλο"
Λογικό, αφού όλα τα CB400 είναι παραεισαγωγές.
Έτσι το Hornet ήρθε "πρώτο" στην κατάταξη, και το CB400 δεύτερο.
mp-giorgos
17/03/2025, 17:03
Ισως η καλωδιωση στο λαιμο, στο σημειο που λυγιζει με το τιμονι να εχει κομενα καλωδια.
dumutrus
17/03/2025, 20:40
Δε σε έδωσα να καταλάβεις τα προβλήματα όταν έρχονται η μηχανή είναι σε ζεστή κατάσταση ή κρύα;Το λέω γιατί εμένα ο ανορθωτής όταν το μηχανάκι ήταν κρύο δεν παρουσίαζε τίποτα αλλά όταν ζεστενόταν μου έσβηνε δεν μπορούσε να πάρει μπρός μου ξελίγοναι την μπαταρία σε δύο μιζίες αλλά αμα το άφηνα να κρυώσει έπαιρνε με μισή μιζία.Κάνε αυτό που σου είπαν τα παιδία βάλε το βολτόμετρο και μετά ψάξε την αιτία θα σου πεί πολλά.Η μαμά honda για το cb-1 και sf λέει οτι μετράμε την τάση στις 5000σαλ και θα πρέπει να βλέπουμε 14-16v.
460786
AnonSF400
18/03/2025, 08:44
Δε σε έδωσα να καταλάβεις τα προβλήματα όταν έρχονται η μηχανή είναι σε ζεστή κατάσταση ή κρύα;Το λέω γιατί εμένα ο ανορθωτής όταν το μηχανάκι ήταν κρύο δεν παρουσίαζε τίποτα αλλά όταν ζεστενόταν μου έσβηνε δεν μπορούσε να πάρει μπρός μου ξελίγοναι την μπαταρία σε δύο μιζίες αλλά αμα το άφηνα να κρυώσει έπαιρνε με μισή μιζία.Κάνε αυτό που σου είπαν τα παιδία βάλε το βολτόμετρο και μετά ψάξε την αιτία θα σου πεί πολλά.Η μαμά honda για το cb-1 και sf λέει οτι μετράμε την τάση στις 5000σαλ και θα πρέπει να βλέπουμε 14-16v.
460786
Οκ, θα το τσεκάρω. Το θέμα είναι ότι όσες φορές μου έχει μείνει είναι στα πρώτα χιλιόμετρα που μάλλον δεν έχει ζεσταθεί καλά. Αν ξεκινήσει και τρέξει για λίγο δεν βγάζει θέμα. Να σου δώσω να καταλάβεις τις προάλλες έκανα κάποια χιλιόμετρα και κόλλησα σε μια ανηφόρα και έμεινα κάμποσες φορές. Δεν μου άδειασε την μπαταρία παρά τις μιζιές και τα φρεναρίσματα. Δεν ξέρω τι σχέση έχει η θερμοκρασία με αυτό αλλά να το δω. Επίσης, ο ανορθωτής έχει αλλαχθεί πολύ πρόσφατα αλλά πάλι η μπαταρία δεν γεμίζει σωστά.
Υπάρχει περίπτωση ρε παιδία μπουκωμένο καρμπυρατέρ ή βραχυκύκλωμα σε μπουζί να προκαλεί τέτοια συμπεριφορά;
edit: φίλε dumutrus αυτό το screenshot από που είναι; Είναι από κάποιο συγκεκριμένο manual;
Αν και εφόσον ισχύει ότι η καλωδίωση είναι πειραγμένη πρέπει να γίνει επιθεώρηση σε όλη την καλωδίωση όπως και στις γειώσεις
Ναι. Τα καρμπς μπορεί να σου κάνουν θέμα και εξαρτάται τι έχουν κάνει και πως το έχουν κάνει
Με τα συνεργεΙα αντιπροσωπείας Honda να ξέρεις δεν θα βγάλεις άκρη και θα πληρώσεις ένα σκασμό λ7. Τα 400αρια αυτά δεν ήρθαν ποτέ επίσημα στην Ελλάδα παρά μόνο από εισαγωγείς σαν μεταχειρισμένα
Και επειδή όπως καταλαβαίνω δεν πιάνουν τα χέρια σου θα πονέσει η τσέπη….
Ξεκινάς με έναν καλό ηλεκτρολόγο και μετά πας σε μηχανικό
Στείλε πμ το τηλέφωνο σου μπας και μπορώ να σε βοηθήσω κάπως
AnonSF400
18/03/2025, 09:55
Αν και εφόσον ισχύει ότι η καλωδίωση είναι πειραγμένη πρέπει να γίνει επιθεώρηση σε όλη την καλωδίωση όπως και στις γειώσεις
Ναι. Τα καρμπς μπορεί να σου κάνουν θέμα και εξαρτάται τι έχουν κάνει και πως το έχουν κάνει
Με τα συνεργεΙα αντιπροσωπείας Honda να ξέρεις δεν θα βγάλεις άκρη και θα πληρώσεις ένα σκασμό λ7. Τα 400αρια αυτά δεν ήρθαν ποτέ επίσημα στην Ελλάδα παρά μόνο από εισαγωγείς σαν μεταχειρισμένα
Και επειδή όπως καταλαβαίνω δεν πιάνουν τα χέρια σου θα πονέσει η τσέπη….
Ξεκινάς με έναν καλό ηλεκτρολόγο και μετά πας σε μηχανικό
Στείλε πμ το τηλέφωνο σου μπας και μπορώ να σε βοηθήσω κάπως
Ευχαριστώ πολύ αδερφέ μου. Δυστυχώς έμαθα ότι όλα τα superfour ήταν παραεισαγωγές αφού το πήρα και μετά από ψάξιμο. Μόλις τελειώσω με τον ηλεκτρολόγο αν χρειαστεί θα επικοινωνήσω. Έχω ένα γνωστό με γνώσεις και καλό χέρι και θα κάτσουμε να τσεκάρουμε ένα-δυο πραγματάκια έτσι ώστε όταν πάω σε νέο μηχανικό να μην μου λέει ότι νά'ναι.
dumutrus
18/03/2025, 13:23
Το ότι είναι αλλαγμένος δε πάει να πεί πως δουλεύει σωστά είπες πως έκανες περιέλιξη στα πηνία με ποία σειρά έγιναν πρώτα άλλαξες ανορθωτή και μετά πηνεία ή το αντίθετο;ΘΑ μπορούσε να είναι και οι πολλαπλασιαστές των μπουζί εμένα όταν με βασάνισε ο ανορθωτής μου έσβηνε στο ρελαντί και δυσκολεύοταν να πάρει μπρός (τις περισσότερες φορές σκαστό)τα συπτώματα πιο πολύ με πήγαιναν για καύσιμο,τροφοδοσία αλλά ήταν ηλεκτρικό.Άσε το τι έχεις πληρώσει ως τώρα για να σου κάνουν και πάρε τα όλα από την αρχή ένα ένα το οτι είναι κάτι καινούργιο δεν σημαίνει οτι πρέπει να δουλεύει σωστά.Το μάνουαλ είναι από το cb-1 το βρίσκεις εύκολα στο ιντερνετ έχει πολλά κοινά με το sf στα πρώτα μοντέλα τώρα με το vtec έχουν καμία 10 χρόνια διαφορά.
Το ότι είναι αλλαγμένος δε πάει να πεί πως δουλεύει σωστά είπες πως έκανες περιέλιξη στα πηνία με ποία σειρά έγιναν πρώτα άλλαξες ανορθωτή και μετά πηνεία ή το αντίθετο;ΘΑ μπορούσε να είναι και οι πολλαπλασιαστές των μπουζί εμένα όταν με βασάνισε ο ανορθωτής μου έσβηνε στο ρελαντί και δυσκολεύοταν να πάρει μπρός (τις περισσότερες φορές σκαστό)τα συπτώματα πιο πολύ με πήγαιναν για καύσιμο,τροφοδοσία αλλά ήταν ηλεκτρικό.Άσε το τι έχεις πληρώσει ως τώρα για να σου κάνουν και πάρε τα όλα από την αρχή ένα ένα το οτι είναι κάτι καινούργιο δεν σημαίνει οτι πρέπει να δουλεύει σωστά.Το μάνουαλ είναι από το cb-1 το βρίσκεις εύκολα στο ιντερνετ έχει πολλά κοινά με το sf στα πρώτα μοντέλα τώρα με το vtec έχουν καμία 10 χρόνια διαφορά.
Το μοτέρ του cb1 δεν έχει καμμία σχέση με του SF
stefanos
18/03/2025, 18:30
Πάντως αν τα λέει καλά το ίντερνετ και μιλάμε για 99 vtec japan η μίζα 31200MCE003 μπήκε μόνο από 99 μέχρι 03 μόνο στο συγκεκριμένο μοντέλο...
dumutrus
18/03/2025, 21:47
αν εξεραίσεις οτι το cb -1 έχει κίνηση εκκεντροφόρων με γρανάζια ενώ το sf με καδένα έχουν πολλά πράγματα κοινά όπως συμπλέκτη τρόμπα νερού λάδιού τιμονόπλακες πηνία ανάφλεξης ειδικά το cb sf project big one (pb1) που βγήκε το92 αμέσος μετά το cb-1 έχει τα πιο κοινά χαρακτηριστηκά αλλά το τόνισα ότι το vtec είναι μετά από 10 χρόνια οπότε δε ξέρω αν πλέων ισχύουν οι όποιες ομοιότητες.Μάλιστα υπάρχει ρώσικο manual που περιγράφει και τα δύο μηχανάκια και εκεί μπορεί κανείς να καταλάβει που τερίαζουν και που διαφέρουν.
Σύμφωνα με την παρακάτω σελίδα
https://www.bike-parts-honda.com/honda-motorcycle/400-MOTO/CB/1999/CB400SFX/29337
το CΒ400SF VTEC του 1999 φοράει το starter motor 31200-mce-003 το οποίο το φοράνε όλα τα CB400SF από το 1999 μέχρι το 2007
https://www.bike-parts-honda.com/honda-motorcycle/400-MOTO/CB/1999/CB400SFX/Engine/STARTER-MOTOR/100926/E_12/1/29339
telegonos
18/03/2025, 23:11
Υπάρχει περίπτωση ρε παιδία μπουκωμένο καρμπυρατέρ ή βραχυκύκλωμα σε μπουζί να προκαλεί τέτοια συμπεριφορά;
Συμπληρωματικά θα σου πω να το ξέρεις, κι ας μην έχει απαραίτητα την πρώτη σχέση με την δική σου περίπτωση.
Ολοι οι κινητήρες, ΟΛΟΙ όμως, δεν τους κάνει καλό, να τους βάζεις μπροστά από κρύους, για πολύ μικρό διάστημα, και να τους σβήνεις.
Π.χ. έχεις παρκάρει στο δρόμο, και θες να του αλλάξεις θέση να το βάλεις πάνω στο πεζοδρόμιο, αλλά βαριέσαι ή δεν έχεις την δύναμη να το σπρώξεις, και το βάζεις μπροστά ίσα-ίσα για να το μετακινήσεις για δυο μέτρα. Ε αυτό είναι ΘΑΝΑΤΟΣ για τον κινητήρα, ότι χειρότερο μπορεί να του κάνεις.
ΠΑΝΤΑ, μα ΠΑΝΤΑ, αφού πάρει μπροστά από κρύο, δεν το σβήνεις, και το κάνεις μια μικρή βόλτα, το τετράγωνο γύρω-γύρω, μέχρι το σουπερμάρκετ, κάτι.
Διαφορετικά, θα σου λαδώσει μπουζί, θα γεμίσει καρβουνίλα τον θάλαμο καύσης, θα μπερδευτεί γενικώς.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί όσο είναι κρύο το μοτέρ, μέχρι να ζεσταθεί, η καύση μέσα στον θάλαμο καύσης, δεν γίνεται απόλυτα σωστά, δουλεύει με μεγάλη αναλογία καυσίμου-αέρα για να υπερνικήσει ότι με κρύα τοιχώματα και επιφάνειες στον κύλινδρο η βενζίνη δεν εξαερώνεται αρκετά, με αποτέλεσμα, προσωρινά ο θάλαμος καύσης να ''βρωμίζει''. Αν δεν κάνει ένα κύκλο ζεστάματος ο κινητήρας, να καθαρίσει σωστά με σωστές καύσεις, την επόμενη φορά που θα πας να το βάλεις μπροστά, κάποιο μπουζί μπορεί να έχει μουσκέψει για παράδειγμα ή κάποια βαλβίδα να έχει πιάσει καρβουνίλα και να μην σφραγίζει σωστά, αποτέλεσμα προβλήματα εκκίνησης.
ΠΑΝΤΑ, μα ΠΑΝΤΑ, όταν θα το βάλουμε μπροστά από κρύο, φροντίζουμε να ΜΗΝ ΤΟ ΣΒΗΣΟΥΜΕ πριν ζεσταθεί στοιχειωδώς, και ακόμα καλύτερα αυτό να γίνει εν κινήσει, οδηγώντας, όχι στατικό.
Τσέκαρε ότι μαζί με όποιο άλλο πρόβλημα βρεθεί, δεν του κάνεις κι αυτό, να το βάζεις για πολύ λίγο μπροστά, και να το σβήνεις καπάκι.
stefanos
18/03/2025, 23:47
Εγώ όταν ψάχνω με το part number μου το βγάζει μέχρι το 03.
AnonSF400
19/03/2025, 08:39
Συμπληρωματικά θα σου πω να το ξέρεις, κι ας μην έχει απαραίτητα την πρώτη σχέση με την δική σου περίπτωση.
Ολοι οι κινητήρες, ΟΛΟΙ όμως, δεν τους κάνει καλό, να τους βάζεις μπροστά από κρύους, για πολύ μικρό διάστημα, και να τους σβήνεις.
Π.χ. έχεις παρκάρει στο δρόμο, και θες να του αλλάξεις θέση να το βάλεις πάνω στο πεζοδρόμιο, αλλά βαριέσαι ή δεν έχεις την δύναμη να το σπρώξεις, και το βάζεις μπροστά ίσα-ίσα για να το μετακινήσεις για δυο μέτρα. Ε αυτό είναι ΘΑΝΑΤΟΣ για τον κινητήρα, ότι χειρότερο μπορεί να του κάνεις.
ΠΑΝΤΑ, μα ΠΑΝΤΑ, αφού πάρει μπροστά από κρύο, δεν το σβήνεις, και το κάνεις μια μικρή βόλτα, το τετράγωνο γύρω-γύρω, μέχρι το σουπερμάρκετ, κάτι.
Διαφορετικά, θα σου λαδώσει μπουζί, θα γεμίσει καρβουνίλα τον θάλαμο καύσης, θα μπερδευτεί γενικώς.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί όσο είναι κρύο το μοτέρ, μέχρι να ζεσταθεί, η καύση μέσα στον θάλαμο καύσης, δεν γίνεται απόλυτα σωστά, δουλεύει με μεγάλη αναλογία καυσίμου-αέρα για να υπερνικήσει ότι με κρύα τοιχώματα και επιφάνειες στον κύλινδρο η βενζίνη δεν εξαερώνεται αρκετά, με αποτέλεσμα, προσωρινά ο θάλαμος καύσης να ''βρωμίζει''. Αν δεν κάνει ένα κύκλο ζεστάματος ο κινητήρας, να καθαρίσει σωστά με σωστές καύσεις, την επόμενη φορά που θα πας να το βάλεις μπροστά, κάποιο μπουζί μπορεί να έχει μουσκέψει για παράδειγμα ή κάποια βαλβίδα να έχει πιάσει καρβουνίλα και να μην σφραγίζει σωστά, αποτέλεσμα προβλήματα εκκίνησης.
ΠΑΝΤΑ, μα ΠΑΝΤΑ, όταν θα το βάλουμε μπροστά από κρύο, φροντίζουμε να ΜΗΝ ΤΟ ΣΒΗΣΟΥΜΕ πριν ζεσταθεί στοιχειωδώς, και ακόμα καλύτερα αυτό να γίνει εν κινήσει, οδηγώντας, όχι στατικό.
Τσέκαρε ότι μαζί με όποιο άλλο πρόβλημα βρεθεί, δεν του κάνεις κι αυτό, να το βάζεις για πολύ λίγο μπροστά, και να το σβήνεις καπάκι.
Δεν το ήξερα καθόλου. Όσες φορές το έχω ανοίξει, το έχω βολτάρει για λίγο και όποτε έχω αναγκαστεί να το αναβοσβήσω σε περίπτωση παρκαρίσματος έχει γίνει αφού το μηχανάκι έχει κινηθεί. Την Κυριακή που μου έμεινε ήμουν ήδη ένα 7'-10' σε λειτουργία απλά το μετακίνησα στο τετράγωνο και έψαχνα πως θα το παρκάρω.
Άσχετο, αλλά εγώ τώρα που το ανοίγω για κανένα 10' έτσι να να δουλέψει λίγο χωρίς να το κινώ, θα έχει θέμα;
Ερώτηση, αν βάλω booster έτσι προσωρινά μέχρι να βρούμε τι έχει υπάρχει περίπτωση να τα κάνω χειρότερα αν υπάρχει ηλεκτρολογικό ζήτημα;
Ερώτηση, αν βάλω booster έτσι προσωρινά μέχρι να βρούμε τι έχει υπάρχει περίπτωση να τα κάνω χειρότερα αν υπάρχει ηλεκτρολογικό ζήτημα;
Ναι. Αν κάποια καλώδια βραχυκυκλώνουν κάπου (και γι αυτό εκφορτίζει και η μπαταρία) τότε με ένα booster που θα δίνει συνεχώς ρεύμα, ρισκάρεις τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Να θυμάσαι οτι ένας από τους κύριους λόγους φωτιάς σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες είναι τα ηλεκτρολογικά προβλήματα (βραχυκύκλωμα)
Επίσης ανέφερες οτι αλλάξατε δύο καμένες φίσες. Οι φίσες αυτές γιατί κάηκαν; Και τι συνδέεται πάνω σ' αυτές τις φίσες;
Δεν λέω οτι το πρόβλημα σου είναι εκεί, αλλά θα έπρεπε να είναι αρκετό για να σε προβληματίσει εφόσον το πρόβλημα παραμένει.
Πάντως εγώ αν είχα μηχανάκι/αυτοκίνητο που εκφόρτιζε την μπαταρία, θα την αποσύνδεα τελείως μέχρι να το δει ηλεκτρολόγος.
Επαναλαμβάνω, μηχανάκι που εκφορτίζει την μπαταρία σβηστό. Όχι μηχανάκι που δεν μπορεί να φορτίσει την μπαταρία και στο τέλος η μπαταρία μένει αφόρτιστη/άδεια.
AnonSF400
19/03/2025, 10:25
Ναι. Αν κάποια καλώδια βραχυκυκλώνουν κάπου (και γι αυτό εκφορτίζει και η μπαταρία) τότε με ένα booster που θα δίνει συνεχώς ρεύμα, ρισκάρεις τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Να θυμάσαι οτι ένας από τους κύριους λόγους φωτιάς σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες είναι τα ηλεκτρολογικά προβλήματα (βραχυκύκλωμα)
Επίσης ανέφερες οτι αλλάξατε δύο καμένες φίσες. Οι φίσες αυτές γιατί κάηκαν; Και τι συνδέεται πάνω σ' αυτές τις φίσες;
Δεν λέω οτι το πρόβλημα σου είναι εκεί, αλλά θα έπρεπε να είναι αρκετό για να σε προβληματίσει εφόσον το πρόβλημα παραμένει.
Πάντως εγώ αν είχα μηχανάκι/αυτοκίνητο που εκφόρτιζε την μπαταρία, θα την αποσύνδεα τελείως μέχρι να το δει ηλεκτρολόγος.
Επαναλαμβάνω, μηχανάκι που εκφορτίζει την μπαταρία σβηστό. Όχι μηχανάκι που δεν μπορεί να φορτίσει την μπαταρία και στο τέλος η μπαταρία μένει αφόρτιστη/άδεια.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία το μηχανάκι παίρνει μπρος και μετά από 3 μέρες ακινησίας. Πιθανόν είτε εκφορτίζει, αργά είτε το πρόβλημα να είναι ότι δεν φορτίζει καλά (κάτι δεν δίνει αρκετό ρεύμα στην μπαταρία κατά την κίνηση) οπότε μάλλον ήμαστε στην 2η περίπτωση που αναφέρεις, αλλά δεν είμαι ηλεκτρολόγος για να είμαι και απόλυτα βέβαιος. Το έχω πάθει τουλάχιστον 5 φορές οπότε αυτό έχω παρατηρήσει.
Αυτό που αναφέρεις για τις φίσες είναι και ο λόγος που έγραψα στο forum. Έχω ζητήσει το τηλέφωνο του ηλεκτρολόγου από το μάστορα για να συνεννοηθώ και να μου πει δυο πράγματα και δεν μου το δίνει. Δεν αρνείται, αλλά μου αρχίζει τις παρλαπίπες και μετά μου λέει "ναι ναι θα στο δώσω...". Μάλιστα το χειρότερο είναι ότι αφού επέμενε εμμονικά ότι δεν είναι ηλεκτρολογικό ζήτημα και του είπα ότι έκλεισα ηλεκτρολόγο να το δει, γύρισε και μου είπε ότι αν βρει κάτι θα το ξαναπάμε γιατί μας έχει δώσει εγγύηση. Τον έχω παρακαλέσει 2 φορές να το ξαναπάει το μηχανάκι γιατί έχω πληρώσει και μου λέει ότι "κατά 99,9% δεν είναι ηλεκτρολογικό θέμα και ότι είναι κάτι στο καρμπιρατέρ". Εκεί είναι που τρελάθηκα και κατάλαβα αυτό που μου έλεγε ένας καλός φίλος ότι πολλοί μάστορες δεν ξέρουν και μαθαίνουν πάνω στα μηχανάκια μας με "δοκιμή και λάθος" και εμείς απλά πληρώνουμε για να μάθουν αυτοί...
Καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από βέσπα;
Εγώ στην θέση σου θα ξεχνούσα τον ηλεκτρολόγο του μάστορα.
Θα πήγαινα μόνος μου στον πρώτο ηλεκτρολόγο που θα έβρισκα. Ναι, θα έχανα ένα εικοσάευρω, αλλά θα έπαιρνα και μια δεύτερη "ανεξάρτητη" γνώμη από πρώτο χέρι.
Ακόμα κι αν ο "τυχαίος" ηλεκτρολόγος θέλει να στα φουσκώσει για να σου πάρει λεφτά, είτε θα σου πει κάτι άσχετο τελείως, είτε απλά θα μιλήσει για το πραγματικό πρόβλημα κάνοντας το να ακουστεί πολύ πιο σοβαρό και ακριβό απ' ότι είναι.
Νομίζω κάποια παιδιά εδώ μέσα σου πρότειναν να σου δώσουν τηλέφωνα και διευθύνσεις από ηλεκτρολόγους που εμπιστεύονται (όσο μπορείς να εμπιστευτείς μάστορα)
Οπότε πάρε δυο/τρία, βρες τον κοντινότερο και πήγαινε από εκεί.
Προσωπικά ένας από τους λόγους που αγόρασα το Hornet είναι οτι σαν μεταχειρισμένο (αυτής της ηλικίας) η τιμή του ήταν αρκετά χαμηλή. Έτσι μου "περισσεύουν" και 5 ψιλά για να φτιάχνω χαζομαρίτσες χωρίς να το σκέφτομαι ή να ζορίζομαι.
Εγώ έχω ένα θέμα με το στροφόμετρο (έχω σχετικό νήμα ανοιχτό εδώ μέσα). Ακόμα κι αν δώσω 200 ή και 300 ευρώ για να το φτιάξω αντί για 50, πάλι το σύνολο των χρημάτων που πλήρωσα για τη μοτοσικλέτα είναι τέτοιο που εξακολουθώ να είμαι κερδισμένος.
Θέλω να πω.. Μην κοιτάς αν θα δώσεις άλλο ένα 20ευρω π.χ. Κοίτα να κάνεις δουλειά, αφού μόλις συμμαζέψεις τις 2/3 χαζομαρίτσες που έχει η μοτοσικλέτα σου, μετά θα είναι "αθάνατη" όσο φυσικά την προσέχεις και θα είσαι κερδισμένος και οικονομικά..
AnonSF400
19/03/2025, 11:23
Καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από βέσπα;
Εγώ στην θέση σου θα ξεχνούσα τον ηλεκτρολόγο του μάστορα.
Θα πήγαινα μόνος μου στον πρώτο ηλεκτρολόγο που θα έβρισκα. Ναι, θα έχανα ένα εικοσάευρω, αλλά θα έπαιρνα και μια δεύτερη "ανεξάρτητη" γνώμη από πρώτο χέρι.
Ακόμα κι αν ο "τυχαίος" ηλεκτρολόγος θέλει να στα φουσκώσει για να σου πάρει λεφτά, είτε θα σου πει κάτι άσχετο τελείως, είτε απλά θα μιλήσει για το πραγματικό πρόβλημα κάνοντας το να ακουστεί πολύ πιο σοβαρό και ακριβό απ' ότι είναι.
Νομίζω κάποια παιδιά εδώ μέσα σου πρότειναν να σου δώσουν τηλέφωνα και διευθύνσεις από ηλεκτρολόγους που εμπιστεύονται (όσο μπορείς να εμπιστευτείς μάστορα)
Οπότε πάρε δυο/τρία, βρες τον κοντινότερο και πήγαινε από εκεί.
Προσωπικά ένας από τους λόγους που αγόρασα το Hornet είναι οτι σαν μεταχειρισμένο (αυτής της ηλικίας) η τιμή του ήταν αρκετά χαμηλή. Έτσι μου "περισσεύουν" και 5 ψιλά για να φτιάχνω χαζομαρίτσες χωρίς να το σκέφτομαι ή να ζορίζομαι.
Εγώ έχω ένα θέμα με το στροφόμετρο (έχω σχετικό νήμα ανοιχτό εδώ μέσα). Ακόμα κι αν δώσω 200 ή και 300 ευρώ για να το φτιάξω αντί για 50, πάλι το σύνολο των χρημάτων που πλήρωσα για τη μοτοσικλέτα είναι τέτοιο που εξακολουθώ να είμαι κερδισμένος.
Θέλω να πω.. Μην κοιτάς αν θα δώσεις άλλο ένα 20ευρω π.χ. Κοίτα να κάνεις δουλειά, αφού μόλις συμμαζέψεις τις 2/3 χαζομαρίτσες που έχει η μοτοσικλέτα σου, μετά θα είναι "αθάνατη" όσο φυσικά την προσέχεις και θα είσαι κερδισμένος και οικονομικά..
Έχεις απόλυτο δίκιο και το ξέρω και πίστεψέ με δεν έχω τσιγκουνευτεί τα λεφτά καθόλου. Ήδη από την πρώτη μέρα έψαξα για άλλο μάστορα, αλλά κανένας δεν είχε ηλεκτρολόγο και αφού τα ακούμπησα στο πρώτο βραχυκύκλωμα απλά με ρούφηξε η κινούμενη άμμος γιατί ήθελα αποτέλεσμα για τα λεφτά που έδωσα. Μαλακία το ξέρω, αλλά ο παθών μαθών...
Δεν χρειάζεται να πας σε "μάστορα" για στο πάει αυτός σε ηλεκτρολόγο..
Πας σε ηλεκτρολόγο κατευθείαν μόνος σου.. :P
True story:
Πριν από καμιά 20αριά χρόνια κυκλοφορούσα με ένα Honda Civic της κοπέλας που είχα τότε.
Εκείνο το Civic είχε χαλασμένο δείκτη βενζίνης που δούλευε μεν αλλά έδειχνε λάθος δε.
Μια μέρα έχουμε πάει "εκδρομή" σε μικρή επαρχιακή πόλη για να κάνει κάτι δουλειές και να βρει και κάτι φίλες της.
Έτσι έχω μείνει εγώ μόνος μου με το αυτοκίνητο για κανένα δίωρο που δεν θα είχα τι να κάνω, παρά να βρω κάπου να πιώ ένα καφέ.
Ψάχνοντας για καφετέρια, βλέπω ένα τυχαίο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων με 2/3 αυτοκίνητα απ' έξω και το σηματάκι της Honda.
"Δεν έχω να χάσω τίποτα" σκέφτομαι, και σταματάω..
- Ρε μάστορα, το και το του λέω
- Καμένη αντίσταση στο φλοτέρ μου λέει. Μόνο που αυτά φοράνε 2/3 κωδικούς και θα πρέπει να δοκιμάσουμε να δούμε αν θα πετύχουμε τον δικό του.
Μην στα πολυλογώ, μιάμιση ώρα αργότερα έφυγα με αυτοκίνητο που είχε πλέον σωστό δείκτη βενζίνης, είχα πιεί καφεδάκι κερασμένο από το συνεργείο, και είχα πληρώσει όσο θα πλήρωνα 2 πακέτα τσιγάρα και 2 καφεδάκια.. :p (δεν θυμάμαι νούμερο, θυμάμαι μόνο οτι ήταν αστεία μικρό το ποσό)
Εγώ όταν ψάχνω με το part number μου το βγάζει μέχρι το 03.
Μάλλον έχεις δίκιο.
Δεν διεκδικώ το αλάθητο.
Εμένα σε 2/3 sites μου έβγαλε το ανταλλακτικό για 99-07 αλλά κοιτώντας τα part numbers όντως το CB400SF του 2004 έχει διαφορετικό part number για την μίζα.
AnonSF400
22/03/2025, 17:14
Καλησπέρα σε όλους.
Το τσέκαρε ηλεκτρολόγος χθες και πέρασε σήμερα φίλος για να δούμε τα υπόλοιπα.
Ηλεκτρολογικά το μηχανάκι είναι οκ. Οι τάσεις των ρευμάτων είναι σωστές (12,8 σβηστό και 14.6-14.8 αναμμένο). Η μπαταρία ήταν μια Haiju 10άρα κλειστού τύπου και είπαμε να την αλλάξουμε με Yuasa 9άρα. Το ρελαντί ήταν ρυθμισμένο πολύ χαμηλά (500 στροφές +/-) οπότε το ανέβασε στις 1000 και μου είπε ότι δεν φαίνεται να έχει κάτι το μηχανάκι και το βλέπουμε εκ νέου αν ξαναπροκύψει ζήτημα. Οι καμμένες φίσες που αλλάχθηκαν ήταν αυτές των πινίων & του ανορθωτή και ο ανορθωτής ήταν καινούργιος.
Σήμερα κάτσαμε με έναν φίλο και το είδαμε μαζί. Αλλάξαμε μπαταρία και βάλαμε την παλιά να φορτίζει (φόρτιζε πολύ αργά). Εκεί που προέκυψε θέμα είναι στον τρίτο κύλινδρο. Ο λαιμός του ήταν κρύος παρά το ότι το μηχανάκι ήταν ώρα αναμμένο και δυσκολευόταν να κρατήσει ρελαντί στα 1000. Βάλαμε μικροκάμερα στο ντεπόζιτο και δεν βρήκαμε σκουριά ούτε στη βάση ούτε στην είσοδο του ρουμπινέτου. Παρεμπιπτόντως το ντεπόζιτο έχει πλαστικοποιηθεί από κάποιον προηγούμενο ιδιοκτήτη.
Ξεβιδώσαμε τις βίδες αποστράγγισης στα καρμπυρατέρ και ενώ στα 3/4 είχε ροή στο 3ο καρμπυρατέρ πέφταν σταγόνες. Είχε βενζίνη αλλά η ροή δεν ήταν καλή.
Οπότε ξέρουμε ότι το μηχανάκι δουλεύει με 3 κυλίνδρους καθώς υπάρχει θέμα στη ροή βενζίνης από το καρμπυρατέρ (τουλάχιστον στις χαμηλές στροφές). Δεν ρισκάρω να το ανοίξω για να δω αν ξεμπλοκάρει σε παραπάνω στροφές.
Τώρα το μυστήριο της μπαταρίας παραμένει και δεν ξέρουμε αν συνδέεται το ένα με το άλλο. Το φιλαράκι πήρε την μπαταρία για να την φορτίσει καθώς το διαγνωστικό έδειχνε ότι είναι οκ (Health 100) με 69% φόρτιση αλλά όταν την βάλαμε να φορτίσει αργούσε πάρα πολύ.
Προς το παρόν έχω βρει μηχανικό που ξέρει το μηχανάκι και είναι έμπιστος, αλλά δεν μπορεί να το αναλάβει για τις επόμενες 3 εβδομάδες, οπότε θα κάνω υπομονή και βλέπουμε.
Αυτά...
Καλησπέρα σε όλους.
Το τσέκαρε ηλεκτρολόγος χθες και πέρασε σήμερα φίλος για να δούμε τα υπόλοιπα.
Ηλεκτρολογικά το μηχανάκι είναι οκ. Οι τάσεις των ρευμάτων είναι σωστές (12,8 σβηστό και 14.6-14.8 αναμμένο). Η μπαταρία ήταν μια Haiju 10άρα κλειστού τύπου και είπαμε να την αλλάξουμε με Yuasa 9άρα. Το ρελαντί ήταν ρυθμισμένο πολύ χαμηλά (500 στροφές +/-) οπότε το ανέβασε στις 1000 και μου είπε ότι δεν φαίνεται να έχει κάτι το μηχανάκι και το βλέπουμε εκ νέου αν ξαναπροκύψει ζήτημα. Οι καμμένες φίσες που αλλάχθηκαν ήταν αυτές των πινίων & του ανορθωτή και ο ανορθωτής ήταν καινούργιος.
Σήμερα κάτσαμε με έναν φίλο και το είδαμε μαζί. Αλλάξαμε μπαταρία και βάλαμε την παλιά να φορτίζει (φόρτιζε πολύ αργά). Εκεί που προέκυψε θέμα είναι στον τρίτο κύλινδρο. Ο λαιμός του ήταν κρύος παρά το ότι το μηχανάκι ήταν ώρα αναμμένο και δυσκολευόταν να κρατήσει ρελαντί στα 1000. Βάλαμε μικροκάμερα στο ντεπόζιτο και δεν βρήκαμε σκουριά ούτε στη βάση ούτε στην είσοδο του ρουμπινέτου. Παρεμπιπτόντως το ντεπόζιτο έχει πλαστικοποιηθεί από κάποιον προηγούμενο ιδιοκτήτη.
Ξεβιδώσαμε τις βίδες αποστράγγισης στα καρμπυρατέρ και ενώ στα 3/4 είχε ροή στο 3ο καρμπυρατέρ πέφταν σταγόνες. Είχε βενζίνη αλλά η ροή δεν ήταν καλή.
Οπότε ξέρουμε ότι το μηχανάκι δουλεύει με 3 κυλίνδρους καθώς υπάρχει θέμα στη ροή βενζίνης από το καρμπυρατέρ (τουλάχιστον στις χαμηλές στροφές). Δεν ρισκάρω να το ανοίξω για να δω αν ξεμπλοκάρει σε παραπάνω στροφές.
Τώρα το μυστήριο της μπαταρίας παραμένει και δεν ξέρουμε αν συνδέεται το ένα με το άλλο. Το φιλαράκι πήρε την μπαταρία για να την φορτίσει καθώς το διαγνωστικό έδειχνε ότι είναι οκ (Health 100) με 69% φόρτιση αλλά όταν την βάλαμε να φορτίσει αργούσε πάρα πολύ.
Προς το παρόν έχω βρει μηχανικό που ξέρει το μηχανάκι και είναι έμπιστος, αλλά δεν μπορεί να το αναλάβει για τις επόμενες 3 εβδομάδες, οπότε θα κάνω υπομονή και βλέπουμε.
Αυτά...
Πας για άνοιγμα καρμπυρατέρ
Και εννοείται ότι δεν το δουλεύεις με 3 κυλίνδρους
AnonSF400
22/03/2025, 19:00
Πας για άνοιγμα καρμπυρατέρ
Και εννοείται ότι δεν το δουλεύεις με 3 κυλίνδρους
Αυτό μου είπε και το φιλαράκι μου. Όλα καλά.
Τουλάχιστον τώρα ξέρω τι έχει και αύριο θα ξέρω αν ήταν σόι η προηγούμενη μπαταρία και προχωράμε.
Επίσης, να αναγνωρίσω ότι ο μηχανικός είχε δίκιο ότι υπήρχε θέμα στον κύλινδρο που μάλλον είχε να κάνει με το καρμπιρατέρ. Μπορεί όμως κάποιος να μου πει αν ήταν οκ που μου έλεγε να το ανοίγω αρκετά για να το ξεμπουκώνω ή πολύ απλά ήταν συνταγή για καταστροφή;
Αυτό μου είπε και το φιλαράκι μου. Όλα καλά.
Τουλάχιστον τώρα ξέρω τι έχει και αύριο θα ξέρω αν ήταν σόι η προηγούμενη μπαταρία και προχωράμε.
Επίσης, να αναγνωρίσω ότι ο μηχανικός είχε δίκιο ότι υπήρχε θέμα στον κύλινδρο που μάλλον είχε να κάνει με το καρμπιρατέρ. Μπορεί όμως κάποιος να μου πει αν ήταν οκ που μου έλεγε να το ανοίγω αρκετά για να το ξεμπουκώνω ή πολύ απλά ήταν συνταγή για καταστροφή;
Το ότι τα καρμπυρτεράτα μοτέρ ένα "καλό άνοιγμα" για να ξεμπουκώνουν, μια στο τόσο το θέλουν, το θέλουν.
Αυτό, όμως όταν ΔΕΝ έχουμε άλλα θέματα σε καρμπς, βαλβίδες μοτέρ κ.λ.π.
Η ανάγκη αυτή, στα ψεκαστά, έχει πλέον εκλείψει.....
Η ανάγκη αυτή, στα ψεκαστά, έχει πλέον εκλείψει.....
Δεν είμαι και τόσο σίγουρος..
Ακόμα θυμάμαι που πριν από μερικά χρόνια ο μηχανικός που έχω για το αυτοκίνητο με "μάλωνε" γιατί δεν το άνοιγα.. :p
Κολλάει μάκα στις βαλβίδες μου είπε. Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους.. Αν δεν αντέχει η τσέπη σου να ανοίγεις τρίλιτρο BMW, πάρε Hyundai..
Χαχαχαχα. Αυτό που θέλω να πω είναι οτι όταν ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργεί σωστά, θέλει ΚΑΙ τα ξεσπάσματα του για να λειτουργεί σωστά, ανεξάρτητα από το αν φοράει κάρμπς ή ιντζέξιον..
motojojo
23/03/2025, 11:22
Αυτό που έχω δει εγω στην πράξη (και στο αυτοκινητο και στη μοτοσυκλέτα) είναι ότι "άνοιγμα" δεν ειναι μια 1η-2α-3η στον κοφτη και τέρμα, ούτε μια τελική για 2 λεπτά σε έναν περιφερειακό.
Αυτα τα "ανοιγματα" είναι σαν να ξεκινάς προπόνηση και μετά το ζέσταμα να σταματάς και να λες εντάξει, αρκετή γυμναστική έκανα σημερα.
Για την ακρίβεια δεν ειναι καν τοσο απαραίτητο να πιέζεις έτσι τον κινητήρα.
Αν θες καθάρισμα από μακα, επικαθισεις, καρβουνίλες κλπ, με ένα δύωρο ταξιδάκι (και σε ανθρώπινες ταχύτητες μάλιστα) γυρνάς με καθαρό μοτερ.
dumutrus
23/03/2025, 21:36
ΤΑ καρμπιρατερ είναι keihin;
AnonSF400
24/03/2025, 11:59
ΤΑ καρμπιρατερ είναι keihin;
Από το ψάξιμο που έκανα, στο πλαίσιο αναφέρει ότι το μοντέλο είναι το CB400F II (N). Από τη Wiki αναφέρει ότι τα super four '92-'98 έχουν καρμπυρατέρ Keihin VP22 32 mm, ενώ αυτά του '99-'01 έχουν Keihin VP04 32 mm. Δεν ξέρω αν παίζει κάποιο ρόλο, αλλά με τα manuals με έχει ζορίσει καθώς λόγω χρονολογίας πρέπει να είναι η σειρά NC39 και δεν υπάρχει manual στο ίντερνετ.
Με βάση τον αριθμό πλαισίου, έχω βρεί ένα manual μεταφρασμένο από τα ρώσικα που και πάλι έχει τις σειρές CB400FII S.T.V αλλά όχι την Ν. Από έκει αναφέρεται σε καρμπυρατέρ Keihin VP22. Υποθέτω ότι έχω τα VP04, αλλά αυτά θα τα δούμε αν το ανοίξουμε και δούμε τους αριθμούς πλαισίου στο εξάρτημα.
thunder ace
24/03/2025, 12:32
Αυτό που έχω δει εγω στην πράξη (και στο αυτοκινητο και στη μοτοσυκλέτα) είναι ότι "άνοιγμα" δεν ειναι μια 1η-2α-3η στον κοφτη και τέρμα, ούτε μια τελική για 2 λεπτά σε έναν περιφερειακό.
Αυτα τα "ανοιγματα" είναι σαν να ξεκινάς προπόνηση και μετά το ζέσταμα να σταματάς και να λες εντάξει, αρκετή γυμναστική έκανα σημερα.
Για την ακρίβεια δεν ειναι καν τοσο απαραίτητο να πιέζεις έτσι τον κινητήρα.
Αν θες καθάρισμα από μακα, επικαθισεις, καρβουνίλες κλπ, με ένα δύωρο ταξιδάκι (και σε ανθρώπινες ταχύτητες μάλιστα) γυρνάς με καθαρό μοτερ.
αυτο πιστευω και εγω.....ΚΑΙ το εχω διαπιστωσει
Ταξιδάκι με ταξιδάκι διαφέρει..
Αν βγεις στην Εθνική με 5η και 3000 σαλ (περίπου 120 με 130 χαω) δεν πετυχαίνεις και πολλά, ειδικά σε πολύστροφους κινητήρες και κινητήρες βενζίνης (το diesel διαφέρει)
Αν όμως πάρεις τίποτα "στριφτούς" δρόμους και κινείσαι μεταξύ 60 με 80 χαω αλλά όλη την ώρα ανοίγεις και μαζεύεις τις στροφές του κινητήρα (χωρίς να φτάνεις κόφτες, δεν χρειάζεται) τότε κάνεις πολύ καλύτερη δουλειά.
Απλά η "οικονομική" οδήγηση (αυτή που κρατάς τον κινητήρα μόνιμα σε χαμηλές στροφές, επιταχύνεις αργά και προοδευτικά κτλ) δεν βοηθάει στο καθάρισμα του κινητήρα. Μάλλον το αντίθετο.
Αυτό εννοούσε και ο μηχανικός μου, καθώς πλέον (σημεία των καιρών) οι περισσότεροι από εμάς, τις περισσότερες φορές, σκεφτόμαστε διπλά και τριπλά πριν πατήσουμε το γκάζι σε τέτοιους κινητήρες που πίνουν το καύσιμο για πλάκα.
Αν πάλι η σπορτιφ οδήγηση είναι η δεύτερη σου φύση, τότε δεν χρειάζεσαι κανένα "άνοιγμα" :beer:
kostaskk
24/03/2025, 14:13
Δε νομίζω να ισχύει αυτό, ότι μοτέρ παπιου έχω ανοίξει με 50.000+ ήταν γεμάτο καρβουνιλες σε πιστόνι,βαλβίδες,εξαγωγή και ας πήγαινε συνέχεια τέρμα η με πολλές rpm κάθε μέρα... Και ήταν και με φτωχό μίγμα,, με πλούσιο βλέπεις καρβουνιλα-μαυριλα στο μπουζί και σε 5λεπτα χρήσης,,
Ίσως μόνο με κάνα τρόπο όπως το ξεμπουλομα δίχρονου, να κρατάς σταθερό γκάζι και οι στροφές να αυξάνονται σιγά σιγά να μπορεί να καθαρίσει λόγο φτωχού μίγματος
dumutrus
24/03/2025, 20:13
Μέσα στις φωλίες των φλοτέρ του καρμπιρατερ υπάρχουν σιτούλες που δουλεύουν σαν φίλτρα τσεκαρέτα
460941
νούμερο 16 στη φωτογραφία.
AnonSF400
04/04/2025, 13:14
Update:
Φίλοι του forum τα φώτα σας.
Την πήγα την μηχανή και μου είπε ο νέος μάστορας, ότι δεν δούλευε σωστά η υποπίεση του κινητήρα και σε συνδυασμό με ένα βραχυκυκλωμένο μπουζί δεν έδινε καθόλου του 3ος κύλινδρος. Παράλληλα βρήκε τουλάχιστον 1 λίτρο βενζίνη στα λάδια του κινητήρα με αποτέλεσμα το μηχανάκι να "καπνίζει". Το έτρεξε χθες και σήμερα και το μηχανάκι δουλεύει κανονικά.
Τον ρώτησα αν τα καρμπυρατέρ ήταν οκ και μου είπε ότι ήταν μια χαρά μηχανολογικά και δεν είδε κάποιο πρόβλημα (κάτι να μην δουλεύει σωστά δηλαδή).
Ο μεγάλος προβληματισμός μου είναι τι είναι αυτό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υποπίεσης στον κινητήρα χωρίς παράλληλα να έχει γίνει ζημιά στα καρμπς (φλοτερ, βαλβίδα εισαγωγής κλπ) και παράλληλα να περάσει μέσα στον κινητήρα τόση ποσότητα βενζίνης;
Το μόνο σενάριο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι πρόσφατα είχα θέμα με το ρουμπινέτο και μετά από μια "όμορφη" περιπέτεια αλλάξαμε ελατήριο και λαστιχάκι. Υπάρχει ενδεχόμενο, από χαλασμένο ρουμπινέτο να περάσει βενζίνη στον κινητήρα;
Η ποσότητα δεν είναι μικρή για να πω ότι πέρασε σταδιακά και μου φαίνεται δυσκολάκι να έκανε τόσο μεγάλη μαλακία ο προηγούμενος μάστορας.
Thanks!
ΓιώργοςΤΤ
04/04/2025, 13:44
Για να περάσει βενζίνη στα λάδια, σημαίνει ότι κάποια στιγμή υπερχείλισε το καρμπυρατέρ, έτρεξε βενζίνη προς την κεφαλή, βρήκε ανοιχτή κάποια βαλβίδα εισαγωγής και κύλισε στον κύλινδρο. Από εκεί επειδή είναι λεπτόρευστη, πέρασε τα ελατήρια και έσταξε μέσα στο κάρτερ.
Αν σου είπε ότι δεν δούλευε σωστά η υποπίεση, προφανώς εννοούσε το καρμπυρατέρ. Σκίζεται η ελαστική μεμβράνη και δεν ανοίγει το slide. Συχνό πρόβλημα σε παλιά καρμπυρατέρ.
Εννοείται ότι τα λάδια είναι για πέταμα (ανακύκλωση).
https://www.youtube.com/watch?v=yPbxS53iCdI
Για να δεις οτι είναι απόλυτα εφικτό.
Εδώ είχε πρόβλημα ο ρυθμιστής καυσίμου..
AnonSF400
04/04/2025, 14:26
Για να περάσει βενζίνη στα λάδια, σημαίνει ότι κάποια στιγμή υπερχείλισε το καρμπυρατέρ, έτρεξε βενζίνη προς την κεφαλή, βρήκε ανοιχτή κάποια βαλβίδα εισαγωγής και κύλισε στον κύλινδρο. Από εκεί επειδή είναι λεπτόρευστη, πέρασε τα ελατήρια και έσταξε μέσα στο κάρτερ.
Αν σου είπε ότι δεν δούλευε σωστά η υποπίεση, προφανώς εννοούσε το καρμπυρατέρ. Σκίζεται η ελαστική μεμβράνη και δεν ανοίγει το slide. Συχνό πρόβλημα σε παλιά καρμπυρατέρ.
Εννοείται ότι τα λάδια είναι για πέταμα (ανακύκλωση).
Αυτό ακριβώς συζητούσα με ένα φίλο και ήταν το πρώτο πράγμα που μου είπε να τσεκάρω (ελαστική μεμβράνη) γιατί και αυτός υπέθεσε ότι ήταν ζήτημα υποπίεσης στις χαμηλές στροφές. Ωστόσο ο μάστορας λέει ότι το καρμπυρατέρ δεν είχε κάποιο πρόβλημα, δεν βρήκε δηλαδή κάτι ελλαττωματικό στα επιμέρους.
Με έχει προβληματίσει να πω την αλήθεια γιατί φοβάμαι ότι άμα δεν βρούμε την αιτία θα μου ξανασκάσει...
telegonos
04/04/2025, 14:36
Update:
Φίλοι του forum τα φώτα σας.
Την πήγα την μηχανή και μου είπε ο νέος μάστορας, ότι δεν δούλευε σωστά η υποπίεση του κινητήρα και σε συνδυασμό με ένα βραχυκυκλωμένο μπουζί δεν έδινε καθόλου του 3ος κύλινδρος. Παράλληλα βρήκε τουλάχιστον 1 λίτρο βενζίνη στα λάδια του κινητήρα με αποτέλεσμα το μηχανάκι να "καπνίζει". Το έτρεξε χθες και σήμερα και το μηχανάκι δουλεύει κανονικά.
Τον ρώτησα αν τα καρμπυρατέρ ήταν οκ και μου είπε ότι ήταν μια χαρά μηχανολογικά και δεν είδε κάποιο πρόβλημα (κάτι να μην δουλεύει σωστά δηλαδή).
Ο μεγάλος προβληματισμός μου είναι τι είναι αυτό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υποπίεσης στον κινητήρα χωρίς παράλληλα να έχει γίνει ζημιά στα καρμπς (φλοτερ, βαλβίδα εισαγωγής κλπ) και παράλληλα να περάσει μέσα στον κινητήρα τόση ποσότητα βενζίνης;
Το μόνο σενάριο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι πρόσφατα είχα θέμα με το ρουμπινέτο και μετά από μια "όμορφη" περιπέτεια αλλάξαμε ελατήριο και λαστιχάκι. Υπάρχει ενδεχόμενο, από χαλασμένο ρουμπινέτο να περάσει βενζίνη στον κινητήρα;
Η ποσότητα δεν είναι μικρή για να πω ότι πέρασε σταδιακά και μου φαίνεται δυσκολάκι να έκανε τόσο μεγάλη μαλακία ο προηγούμενος μάστορας.
Thanks!
Μαλλον ο μάστορας εννοεί την κάνουλα της βενζίνης, η οποία ανοίγει την παροχή της βενζίνης όταν δεχτεί υποπίεση από τον κινητήρα.
Η κάνουλα αυτή, είναι στο ντεπόζιτο, όχι στα καρμπυρατέρ, και έχει μέσα της μια διπλή μεμβράνη, που την τραβάει η υποπίεση του κινητήρα, και ανοίγει το πέρασμα της βενζινης.
Με τα χρόνια η μεμβράνη αυτή σκίζεται, και βενζίνη από την κανουλα, διαρρέει στο σωληνάκι υποπίεσης που έρχεται από κάποιον αυλό του κινητήρα. Λογικά στον 3. Η βενζινη σιγά σιγά πλημυρίζει τον κινητήρα, εξού και η βενζίνη στα λάδια.
Καλό είναι όταν σου λέει κάτι ο μάστορας, να το ρωτάς να στο εξηγεί, για να μην κάνουμε ερμηνείες εμείς.
Αν όντως είναι αυτό, θέλει καινούρια μεμβράνη, υπάρχει στο εμπόριο, είναι κοινή για πολλά μοντέλα Honda.
AnonSF400
04/04/2025, 15:00
Μαλλον ο μάστορας εννοεί την κάνουλα της βενζίνης, η οποία ανοίγει την παροχή της βενζίνης όταν δεχτεί υποπίεση από τον κινητήρα.
Η κάνουλα αυτή, είναι στο ντεπόζιτο, όχι στα καρμπυρατέρ, και έχει μέσα της μια διπλή μεμβράνη, που την τραβάει η υποπίεση του κινητήρα, και ανοίγει το πέρασμα της βενζινης.
Με τα χρόνια η μεμβράνη αυτή σκίζεται, και βενζίνη από την κανουλα, διαρρέει στο σωληνάκι υποπίεσης που έρχεται από κάποιον αυλό του κινητήρα. Λογικά στον 3. Η βενζινη σιγά σιγά πλημυρίζει τον κινητήρα, εξού και η βενζίνη στα λάδια.
Καλό είναι όταν σου λέει κάτι ο μάστορας, να το ρωτάς να στο εξηγεί, για να μην κάνουμε ερμηνείες εμείς.
Αν όντως είναι αυτό, θέλει καινούρια μεμβράνη, υπάρχει στο εμπόριο, είναι κοινή για πολλά μοντέλα Honda.
Εγώ ως ελαστική μεμβράνη κατάλαβα αυτό:
https://www.cmsnl.com/products/piston-comp-vacuu_16111mce003/
https://www.ebay.com/itm/175098866539
Την ερώτηση την έκανα γιατί ο μάστορας τα έλεγξε αυτά και δεν βρήκε κάτι προβληματικό. Το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα να μου εξηγήσει ήταν που οφειλόταν η μη σωστή λειτουργία της υποπίεσης και ήταν ξεκάθαρος ότι δεν οφειλόταν σε κάποιο προβληματικό κομμάτι είτε στο ντεπόζιτο είτε στο καρμπυρατέρ. Τι θες να σου πω ότι μου είπε ότι δεν ξέρει; Γι' αυτό και ξαναρώτησα το forum γιατί και πάλι είμαι στα τυφλά.
Ο άνθρωπος άλλαξε λάδια και μπουζί και το μηχανάκι άρχισε να δουλεύει κανονικά. Θα το κρατήσει κάποιες μέρες για να δει κάποια επιπλέον που του ζήτησα, αλλά και εγώ τι άλλο να κάνω, να απαιτήσω σώνει και ντε να μου εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό; Ότι είδε ο άνθρωπος μου είπε...
edit: Ίσως να μην ήμουν πολύ σαφής στο post και δημιουργήθηκε παρανόηση. Ευχαριστώ πάντως για την εξήγηση και θα το συζητήσω μαζί του εκ νέου για να μου πει τι υποθέτει και αυτός. Ελπίζω όντως να είναι μια σκισμένη μεμβράνη γιατί και αυτόν δεν το άκουσα πολύ βέβαιο για το πως πέρασε η βενζίνη στον κινητήρα και το μηχανάκι το ξέρει και το ξέρει και πολύ καλά και γι' αυτό του το πήγα.
Πάνω στην κεφαλή έχει ένα ακρυφυσιο που συνδέεται με το διακόπτη της βενζίνης με ένα μικρό σωληνακι
Ίσως εκεί έχει το πρόβλημα
Βρες ένα λεπτό συρμα να το καθαρίσεις αν δεν το έχει κάνει ο μάστορας
telegonos
04/04/2025, 17:30
Εγώ ως ελαστική μεμβράνη κατάλαβα αυτό:
https://www.cmsnl.com/products/piston-comp-vacuu_16111mce003/
https://www.ebay.com/itm/175098866539
Την ερώτηση την έκανα γιατί ο μάστορας τα έλεγξε αυτά και δεν βρήκε κάτι προβληματικό. Το πρώτο πράγμα που τον ρώτησα να μου εξηγήσει ήταν που οφειλόταν η μη σωστή λειτουργία της υποπίεσης και ήταν ξεκάθαρος ότι δεν οφειλόταν σε κάποιο προβληματικό κομμάτι είτε στο ντεπόζιτο είτε στο καρμπυρατέρ. Τι θες να σου πω ότι μου είπε ότι δεν ξέρει; Γι' αυτό και ξαναρώτησα το forum γιατί και πάλι είμαι στα τυφλά.
Ο άνθρωπος άλλαξε λάδια και μπουζί και το μηχανάκι άρχισε να δουλεύει κανονικά. Θα το κρατήσει κάποιες μέρες για να δει κάποια επιπλέον που του ζήτησα, αλλά και εγώ τι άλλο να κάνω, να απαιτήσω σώνει και ντε να μου εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό; Ότι είδε ο άνθρωπος μου είπε...
edit: Ίσως να μην ήμουν πολύ σαφής στο post και δημιουργήθηκε παρανόηση. Ευχαριστώ πάντως για την εξήγηση και θα το συζητήσω μαζί του εκ νέου για να μου πει τι υποθέτει και αυτός. Ελπίζω όντως να είναι μια σκισμένη μεμβράνη γιατί και αυτόν δεν το άκουσα πολύ βέβαιο για το πως πέρασε η βενζίνη στον κινητήρα και το μηχανάκι το ξέρει και το ξέρει και πολύ καλά και γι' αυτό του το πήγα.
Αυτά στα λινκς που έβαλες, είναι οι μεμβράνες που ανοίγουν τα slides με τις βελόνες, μέσα στα καρμπυρατέρ, από τις οποίες περνάει το καύσιμο στις ψηλές στροφές, οταν πας από τα 2/3 ανοικτό το γκάζι και πανω. Δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με υπερχειλιση και διαρροή βενζίνης. Αν αυτά τρυπήσουν, απλα δεν ανοίγει το slide και δεν ανεβάζει στροφές ψηλά ο κινητήρας. Και τελείως να τα βγάλεις, μέχρι τις μεσαίες στροφές, θα δουλεύει. Είναι πολύ σημαντικά για την σωστή λειτουργία του κινητήρα στο ανοικτό γκάζι και στο τέρμα, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με υπερχειλίσεις
Εγώ σου γράφω για την κάνουλα ή ρουμπινέτο, που είναι κάπως έτσι:
461202
και μέσα έχει ΑΥΤΟ το διάφραγμα:
461203
ΑΥΤΟ τρυπάει, και τρέχει η βενζίνη από το σωληνάκι της υποπίεσης και πλυμηρίζει αργά αλλά σταθερά τον κύλινδρο κι από κει περνάει εξίσου αργά και σταθερά στα λάδια.
Το έχει γράψει τηλεγονε! Αυτό ήταν λογικά το πρόβλημα της υπερχείλισης, έχεις δίκιο!
AnonSF400
04/04/2025, 18:57
Αυτά στα λινκς που έβαλες, είναι οι μεμβράνες που ανοίγουν τα slides με τις βελόνες, μέσα στα καρμπυρατέρ, από τις οποίες περνάει το καύσιμο στις ψηλές στροφές, οταν πας από τα 2/3 ανοικτό το γκάζι και πανω. Δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με υπερχειλιση και διαρροή βενζίνης. Αν αυτά τρυπήσουν, απλα δεν ανοίγει το slide και δεν ανεβάζει στροφές ψηλά ο κινητήρας. Και τελείως να τα βγάλεις, μέχρι τις μεσαίες στροφές, θα δουλεύει. Είναι πολύ σημαντικά για την σωστή λειτουργία του κινητήρα στο ανοικτό γκάζι και στο τέρμα, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με υπερχειλίσεις
Εγώ σου γράφω για την κάνουλα ή ρουμπινέτο, που είναι κάπως έτσι:
461202
και μέσα έχει ΑΥΤΟ το διάφραγμα:
461203
ΑΥΤΟ τρυπάει, και τρέχει η βενζίνη από το σωληνάκι της υποπίεσης και πλυμηρίζει αργά αλλά σταθερά τον κύλινδρο κι από κει περνάει εξίσου αργά και σταθερά στα λάδια.
Thanks, ελπίζω αυτό να ήταν το θέμα και όντως να έγινε από εκεί. Θα είχε λογική τότε γιατί ο μάστορας δεν μπορεί να βρεί κάτι άλλο (ελπίζω δηλαδή)
kostaskk
04/04/2025, 20:02
Δεν ξέρω για τα υποπίεσης αλλά συνιθος έχουν το σύστημα υπερχείλισης που αν αυξηθεί η στάθμη μέσα στο μπολ για κάποιο λόγο η αλλάξει πολύ η γωνια-πεσει κάτω τότε η βενζίνη αδειάζει στο έδαφος από το σωληνάκι υπερχείλισης. Αν δεν αδειάσει θα ανέβει από το ζιγκλερ και βελωνα μέχρι τις εισαγωγές και τον κύλινδρο..
ίσως από αλλού έχασε, αν τρυπισει η φούσκα στο slide φαντάζομαι ότι απλά δεν κάνει υποπίεση και δεν δουλεύει σωστα
SeniorCanardo
07/04/2025, 11:54
Από ότι κατάλαβα οι μάστορες σου λένε ιστορίες, για "δράκους και νεράιδες".
Και εδώ μέσα πάλι, μην παίρνεις και τοις μετρητοίς αυτά που διαβάζεις.
To ρουμπινέτο υποπίεσης, δουλεύει με υποπίεση. (Λογικό!)
Αν χαλάσει η μεμβράνη δεν κατεβάζει βενζίνη και όχι το αντίθετο, όπως υποστηρίχθηκε. (Με παρόμοιο τρόπο δουλεύουν και τα καρμπιρατέρ υποπίεσης).
Υπάρχει o-ring στεγανοποίησης στην βαλβίδα, που μπορεί να χαλάσει και να προκαλέσει συνεχόμενη ροή.
Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε ότι κάποιος έκανε μόντα στο καρμπ ή το ξέχασε στη θέση PRI (συνεχής ροή) ή χάλασε το o-ring, θα έπρεπε ταυτόχρονα να έχει χαλάσει και η βελόνα του φλοτέρ ("πυραυλάκι") του καρμπιρατέρ, αλλά και η υπερχείληση στο λεκανάκι του καρμπιρατέρ.
"Ευθυγράμμιση πλανητών" δηλαδή σε συνδυασμό με "κακό μάτι".:D
Παρακάτω δεν ξέρω τι μπορεί να έχει γίνει, γιατί δεν έχω καθαρή εικόνα και η πληροφορία έρχεται "σπασμένη" από το μάστορα σε εσένα και από εσένα σε εμάς.
Γενική συμβουλή, θες την κρατάς, θες την πετάς!
Πήρες ένα μηχανάκι 25 χρόνων, παραεισαγωγής (με ότι συνεπάγεται αυτό), χωρίς να έχεις από ότι κατάλαβα ιδιαίτερη εμπειρία.
Καλές οι καφενειακές ιστορίες, "Δεν σπάει δεν χαλάει", "Γιαπωνέζικο ρε αθάνατο", "Τι να πάθει μωρές ο Ιάπωνας", αλλά ο χρόνος καταστρέφει τα πάντα.
Αν το συνδυάσεις και με ελλειπή συντήρηση από "άμπαλο" ιδιοκτήτη, τα δυσάρεστα αποτελέσματα πολλαπλασιάζονται.
Δυο λύσεις βλέπω εγώ, αν υποθέσουμε ότι έχεις ιδιαίτερη κάψα με το συγκεκριμένο.
Είτε θα σκορπάς 20άρικα στα μαστόρια, είτε θα αρχίσεις το διάβασμα, θα "λερώσεις νυχάκι" και θα το συντηρείς μόνος σου.
Εκτός και αν είσαι τυχερός και βρεις κάποιον, που να θέλει να ασχοληθεί με σοβαρότητα και συνέπεια. (Δυσκολάκι το βλέπω).
Αν δεν έχεις τρέλα με το συγκεκριμένο, δωστο και πάνε σε κάτι πιο σύγχρονο.
Και εμένα μου αρέσει το SF και το χαζεύω χρόνια, αλλά δεν ψήνομαι να μπλέξω, ειδικά στις τιμές που τα ζητάνε και στην κατάσταση που τα έχουν!
Αμα το συντηρήσει σωστά, δεν έχουν κανένα θέμα.
Ο πατέρας μου έχει ένα CB400 Super Four, του '95, τρίτο χέρι με 260.000χλμ+ και είναι στην πένα.
Πέρα απο θέμα με τον ανορθωτή που του παρουσίασε στις αρχές αρχές (λύθηκε με έναν απο Yamaha :) ) δεν έχει βγάλει κάτι άλλο πέρα απο τα αναλώσιμά του.
SeniorCanardo
07/04/2025, 15:39
Αμα το συντηρήσει σωστά, δεν έχουν κανένα θέμα.
Ο πατέρας μου έχει ένα CB400 Super Four, του '95, τρίτο χέρι με 260.000χλμ+ και είναι στην πένα.
Πέρα απο θέμα με τον ανορθωτή που του παρουσίασε στις αρχές αρχές (λύθηκε με έναν απο Yamaha :) ) δεν έχει βγάλει κάτι άλλο πέρα απο τα αναλώσιμά του.
Πως σου φαίνεται το μηχανάκι του φίλου (όχι του πατέρα σου);
Καλοδιατηρημένο που θα χρειαστεί μόνο τακτική συντήρηση;
Εδώ ο άνθρωπος πάει από τον "Άννα στον Καϊάφα" και άκρη δεν βγάζει.
Κάτσε να βγάλει πρώτα άκρη, να δουλέψει σωστά και μετά ξανά μιλάμε για χρήση και συντήρηση.
stefanos
07/04/2025, 17:53
Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε ότι κάποιος έκανε μόντα στο καρμπ ή το ξέχασε στη θέση PRI (συνεχής ροή) ή χάλασε το o-ring, θα έπρεπε ταυτόχρονα να έχει χαλάσει και η βελόνα του φλοτέρ ("πυραυλάκι") του καρμπιρατέρ, αλλά και η υπερχείληση στο λεκανάκι του καρμπιρατέρ.
Στην προηγούμενη σελίδα το καρμπ στον Νο3 δεν είχε ικανοποιητική παροχή, τι δεν ανοίγει τι δεν κλείνει ... προσωπικά θα είχα ήδη αλλάξει τις βελόνες στα φλοτέρ. Για υπερχείλιση δεν ξέρω καν εάν έχουν και που την έχουν.
Ρε παιδιά, συγνώμη κιόλας..
Ολόκληρο το νήμα είναι ένα "σπασμένο τηλέφωνο" κι εμείς προσπαθούμε να κάνουμε διάγνωση τι φταίει, ποιος μάστορας τα λέει καλά και ποιος όχι, και πάει λέγοντας;
Καταλαβαίνω οτι ο AnonSF400 δεν έχει ιδέα από μοτοσικλέτες (κι εγώ δεν έχω, τώρα μαθαίνω, ψάχνομαι, βλέπω videos στο YouTube κτλ) αλλά με το να μην γράφει / συγκρατεί και μεταφέρει σωστά εδώ τι του είπε ο κάθε "μάστορας" δεν βγαίνει άκρη, και ούτε πρόκειται να βγει.
Μπορεί η μοτοσικλέτα να έχει χοντρό πρόβλημα, μπορεί και όχι. Μπορεί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να την πρόσεχε, μπορεί και όχι.
Δεν θα μάθουμε ποτέ.
Και η τηλεδιάγνωση είναι δύσκολη ακόμα κι όταν το απομακρισμένο μέλος ξέρει τι του γίνεται. Φαντάσου τώρα που δεν ξέρει..
Χωρίς παρεξήγηση @AnonSF400, δεν το λέω για κακό. Κι εγώ δεν ξέρω τι μου γίνεται. Οπότε το να γράψω εδώ ένα πρόβλημα (που δεν έχω ιδέα τι και πως) και να μου κάνει κάποιος άλλος διάγνωση το θεωρώ δύσκολο έως ακατόρθωτο.
telegonos
07/04/2025, 22:22
Και εδώ μέσα πάλι, μην παίρνεις και τοις μετρητοίς αυτά που διαβάζεις.
To ρουμπινέτο υποπίεσης, δουλεύει με υποπίεση. (Λογικό!)
Αν χαλάσει η μεμβράνη δεν κατεβάζει βενζίνη και όχι το αντίθετο, όπως υποστηρίχθηκε. (Με παρόμοιο τρόπο δουλεύουν και τα καρμπιρατέρ υποπίεσης).
Υπάρχει o-ring στεγανοποίησης στην βαλβίδα, που μπορεί να χαλάσει και να προκαλέσει συνεχόμενη ροή.
Παρακάτω δεν ξέρω τι μπορεί να έχει γίνει, γιατί δεν έχω καθαρή εικόνα και η πληροφορία έρχεται "σπασμένη" από το μάστορα σε εσένα και από εσένα σε εμάς.
Δυο λύσεις βλέπω εγώ, αν υποθέσουμε ότι έχεις ιδιαίτερη κάψα με το συγκεκριμένο.
Είτε θα σκορπάς 20άρικα στα μαστόρια, είτε θα αρχίσεις το διάβασμα, θα "λερώσεις νυχάκι" και θα το συντηρείς μόνος σου.
Εκτός και αν είσαι τυχερός και βρεις κάποιον, που να θέλει να ασχοληθεί με σοβαρότητα και συνέπεια. (Δυσκολάκι το βλέπω).
Το συγκεκριμένο ρουμπινέτο του CB400SF ΔΕΝ ΕΧΕΙ θέση pri. Γενικά τα Honda εκείνης της εποχής, είχαν θέση ON, OFF, RES. Το PRI ήταν κάτι που έχουν άλλες μάρκες.
Το συγκεκριμένο ρουμπινέτο του CB400SF έχει ΔΥΟ μεμβράνες, που το χωρίζουν ουσιαστικά σε τρεις θαλάμους, έναν βενζίνης, έναν ενδιάμεσο και έναν υποπίεσης που έχει αέρα. Η πρώτη μεμβράνη έχει το σχήμα πιστονιού στην μια άκρη της, που πάει και φράζει την ροή της βενζίνης. Αν το ντεπόζιτο είναι 128 ετών, και έχει σκουριές ή άλλες ακαθαρσίες και έχει πολλά χρόνια να καθαριστεί, αυτές εμποδίζουν το υγροστεγές κλείσιμο και η βενζίνη περνάει παρόλο που ''το ρουμπινέτο είναι υποπίεσης''. Αν αυτή η πρώτη μεμβράνη σκίσει ή τρυπήσει με τα χρόνια, η βενζίνη διαρρέει και γεμίζει τον ενδιάμεσο θάλαμο, με έξοδο αποχέτευσης, ώστε η βενζίνη ως λιγότερη κακή λύση, να χυθεί στο έδαφος, και όχι να πιέζει να περάσει την ΔΕΥΤΕΡΗ μεμβράνη, αυτή την οποία τραβάει η υποπίεση στον τρίτο θάλαμο. Μπορεί όμως να τρυπήσει ΚΑΙ η δεύτερη μεμβράνη, και αν αυτο συνδυαστεί με λάθος συναρμολόγηση του ρουμπινέτου από κανά ''μαστορα'' που εμποδίζει ή έχει βάλει την αποχέτευση να κοιτάει ψηλά αντί για προς τα κάτω, η βενζίνη περνάει και την δεύτερη μεμβράνη και περνάει στον χώρο της υποπίεσης, δλδ στο σωληνάκι που την φέρνει από τον αυλό εισαγωγής κάποιου κυλίνδρου. Στην περίπτωση αυτή, η βενζίνη διαρρέει, από το ντεπόζιτο, στο ίδιο το σωληνάκι της υποπίεσης, παρακάμπτοντας τελείως το καρμπυρατέρ και από εκεί στον αυλό εισαγωγής και στον θάλαμο καύσης, με τελικό αποτέλεσμα βενζίνη στα λάδια.
Στο συγκεκριμένο ρουμπινέτο, και η πρώτη περίπτωση να συμβεί, της βρωμιάς που δεν αφήνει το πιστονάκι του ρουμπινέτου να σφραγίσει τελείως την ροή της βενζίνης, κατά κανόνα η ίδια βρωμιά θα βρίσκεται ΚΑΙ στο φλοτέρ, που επίσης δεν θα σφραγίσει, και μάντεψε... πάλι καταλήγει η βενζίνη στον θάλαμο καύσης και τελικά στα λάδια. Αυτό σε μια παλιά μηχανή, που δεν έχει τακτική συντήρηση και έχει παρατηθεί για πολλά χρόνια στην τύχη της, δεν είναι καθόλου ''συγκλιση πλανητών'' και τυχαίνει. Για αυτό η συντήρηση και ο καθαρισμός με πλήρες λύσιμο καρμπυρατέρ πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση ανά έτος ή το πολύ δυο έτη αναλόγως χρήσης ή μη-χρήσης, στις παλιές μηχανές με τέτοια συστήματα, για αυτό και υπάρχουν στο εμπόριο ''κιτ επισκευής'' καρμπυρατέρ καθώς επίσης και ''κιτ επισκευής ρουμπινέτου''.
Στα συγκεκριμένα καρμπυρατέρ του CB400SF, η υπερχείλιση όταν συμβεί, γίνεται ΜΕΣΑ στο σώμα, δλδ δεν υπάρχει διέξοδος με αποχέτευση όπως π.χ. στα παπίσια καρμπυρατέρ. Αν η βενζίνη δεν σταματήσει στο φλοτέρ, το καρμπυρατέρ πλημμυρίζει τόσο ωστε η βενζίνη κάποια στιγμή να περνάει στον αυλό εισαγωγής. Α και το ότι το καρμπυρατέρ είναι υποπίεσης, έχει σχέση με το πως ανοίγει το slide που 1-τραβάει την βελόνα στο κύριο ζιγκλέρ 2-ελευθερώνει την ροή του μίγματος μέσα στον αυλό του καρμπυρατέρ επικουρικά της πεταλούδας, δλδ ο άνθρωπος ελέγχει με την γκαζιέρα την πεταλούδα, αλλά slide-βελόνα-ροή ελέγχονται από το πόσο ''ρουφάει'' ο κινητήρας. Δεν έχει να κάνει με το πως φράζεται η βενζίνη να μην πλημμυρίζει το καρμπ.
Οσα έγραψες είναι λάθος. Νταξ όμως, μας πληροφόρησες στο τι να παίρνουμε τους μετρητοίς.
Το σωστό να λέγεται όμως, εδώ ολόσωστος:
Εκτός και αν είσαι τυχερός και βρεις κάποιον, που να θέλει να ασχοληθεί με σοβαρότητα και συνέπεια
SeniorCanardo
09/04/2025, 12:13
Το συγκεκριμένο ρουμπινέτο του CB400SF ΔΕΝ ΕΧΕΙ θέση pri. Γενικά τα Honda εκείνης της εποχής, είχαν θέση ON, OFF, RES. Το PRI ήταν κάτι που έχουν άλλες μάρκες.
Σωστός!
Αν και δεν καταλαβαίνω την λογική της HONDA για την θέση OFF.
Υποτίθεται ότι αν δεν υπάρχει υποπίεση δεν υπάρχει ροή.
Μόνο σαν έξτρα προστασία μπορώ να το καταλάβω.
Το συγκεκριμένο ρουμπινέτο του CB400SF έχει ΔΥΟ μεμβράνες, που το χωρίζουν ουσιαστικά σε τρεις θαλάμους, έναν βενζίνης, έναν ενδιάμεσο και έναν υποπίεσης που έχει αέρα. Η πρώτη μεμβράνη έχει το σχήμα πιστονιού στην μια άκρη της, που πάει και φράζει την ροή της βενζίνης. Αν το ντεπόζιτο είναι 128 ετών, και έχει σκουριές ή άλλες ακαθαρσίες και έχει πολλά χρόνια να καθαριστεί, αυτές εμποδίζουν το υγροστεγές κλείσιμο και η βενζίνη περνάει παρόλο που ''το ρουμπινέτο είναι υποπίεσης''. Αν αυτή η πρώτη μεμβράνη σκίσει ή τρυπήσει με τα χρόνια, η βενζίνη διαρρέει και γεμίζει τον ενδιάμεσο θάλαμο, με έξοδο αποχέτευσης, ώστε η βενζίνη ως λιγότερη κακή λύση, να χυθεί στο έδαφος, και όχι να πιέζει να περάσει την ΔΕΥΤΕΡΗ μεμβράνη, αυτή την οποία τραβάει η υποπίεση στον τρίτο θάλαμο. Μπορεί όμως να τρυπήσει ΚΑΙ η δεύτερη μεμβράνη, και αν αυτο συνδυαστεί με λάθος συναρμολόγηση του ρουμπινέτου από κανά ''μαστορα'' που εμποδίζει ή έχει βάλει την αποχέτευση να κοιτάει ψηλά αντί για προς τα κάτω, η βενζίνη περνάει και την δεύτερη μεμβράνη και περνάει στον χώρο της υποπίεσης, δλδ στο σωληνάκι που την φέρνει από τον αυλό εισαγωγής κάποιου κυλίνδρου. Στην περίπτωση αυτή, η βενζίνη διαρρέει, από το ντεπόζιτο, στο ίδιο το σωληνάκι της υποπίεσης, παρακάμπτοντας τελείως το καρμπυρατέρ και από εκεί στον αυλό εισαγωγής και στον θάλαμο καύσης, με τελικό αποτέλεσμα βενζίνη στα λάδια.
Σωστός και πάλι αν και δυνατόν να συμβεί μάλλον είναι απίθανο.
Πρέπει να ικανοποιούνται τουλάχιστον τρεις συνθήκες ταυτόχρονα για να συμβεί.
Επίσης λέει ότι το εσωτερικό είναι καθαρό από σκουριές, πλαστικοποιημένο και δεν βλέπει βρωμία στην βάση του ρουμπινέτου εσωτερικά.
Επίσης λέει ότι το περισσότερο που έχει να το βάλει μπροστά είναι 3 ημέρες.
Σε 3 μέρες από εκείνη την οπή μπορεί να περάσει ένα λίτρο βενζίνης;
Στο συγκεκριμένο ρουμπινέτο, και η πρώτη περίπτωση να συμβεί, της βρωμιάς που δεν αφήνει το πιστονάκι του ρουμπινέτου να σφραγίσει τελείως την ροή της βενζίνης, κατά κανόνα η ίδια βρωμιά θα βρίσκεται ΚΑΙ στο φλοτέρ, που επίσης δεν θα σφραγίσει, και μάντεψε... πάλι καταλήγει η βενζίνη στον θάλαμο καύσης και τελικά στα λάδια. Αυτό σε μια παλιά μηχανή, που δεν έχει τακτική συντήρηση και έχει παρατηθεί για πολλά χρόνια στην τύχη της, δεν είναι καθόλου ''συγκλιση πλανητών'' και τυχαίνει. Για αυτό η συντήρηση και ο καθαρισμός με πλήρες λύσιμο καρμπυρατέρ πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση ανά έτος ή το πολύ δυο έτη αναλόγως χρήσης ή μη-χρήσης, στις παλιές μηχανές με τέτοια συστήματα, για αυτό και υπάρχουν στο εμπόριο ''κιτ επισκευής'' καρμπυρατέρ καθώς επίσης και ''κιτ επισκευής ρουμπινέτου''.
Βλ. παραπάνω περί μη ύπαρξης βρωμίας.
Έχω λύσει καρμπ που ήταν 16 χρόνια σε ακινησία και είχε κωλήσει το slide με το σώμα, το φλοτέρ και η σφράγιση του δούλευε κανονικότατα.
Τέτοιο χάλι δεν έχω συναντήσει ακόμα και σε ντεπόζιτο με σκουριές.
Για να το λες και δεδομένου ότι έχεις δουλέψει σε περισσότερα παρτάλια από ότι εγώ, πιθανότατα να συμβαίνει και αυτό.
Στα συγκεκριμένα καρμπυρατέρ του CB400SF, η υπερχείλιση όταν συμβεί, γίνεται ΜΕΣΑ στο σώμα, δλδ δεν υπάρχει διέξοδος με αποχέτευση όπως π.χ. στα παπίσια καρμπυρατέρ. Αν η βενζίνη δεν σταματήσει στο φλοτέρ, το καρμπυρατέρ πλημμυρίζει τόσο ωστε η βενζίνη κάποια στιγμή να περνάει στον αυλό εισαγωγής. Α και το ότι το καρμπυρατέρ είναι υποπίεσης, έχει σχέση με το πως ανοίγει το slide που 1-τραβάει την βελόνα στο κύριο ζιγκλέρ 2-ελευθερώνει την ροή του μίγματος μέσα στον αυλό του καρμπυρατέρ επικουρικά της πεταλούδας, δλδ ο άνθρωπος ελέγχει με την γκαζιέρα την πεταλούδα, αλλά slide-βελόνα-ροή ελέγχονται από το πόσο ''ρουφάει'' ο κινητήρας. Δεν έχει να κάνει με το πως φράζεται η βενζίνη να μην πλημμυρίζει το καρμπ.
Εδώ σε έχασα.
Το νόημα έχει μια υπερχείλιση που στην ουσία επιστρέφει την βενζίνη πάλι στο καρμπ.
Σε τι εξυπηρετεί;
Σε φωτό βλέπω αυτό:
461311
461312
Δεν είναι αποχέτευση της υπερχείλισης στην πρώτη φωτό, και το αντίστοιχο λοξό σωληνάκι στο λεκανάκι στην δεύτερη ή είναι μόνο για αποστράγγιση;
Το πως λειτουργεί το καρμπ υποπίεσης το γνωρίζω, κάτι κατάλαβες λάθος!
Ο @stefanos το κατάλαβε και απάντησε.
Για την βαλβίδα (βέλονα) του φλοτέρ μιλάω, αυτή εδώ δηλαδή:
461314
Απάντησες σχετικά με αυτή πιο πάνω.
SeniorCanardo
09/04/2025, 12:20
Οσα έγραψες είναι λάθος. Νταξ όμως, μας πληροφόρησες στο τι να παίρνουμε τους μετρητοίς.
Όχι δεν είναι λάθος!
Όσα έγραψα ισχύουν για άλλες υλοποιήσεις, δεν έχουν όμως άμεση εφαρμογή στο συγκεκριμένο, οπότε σαφώς λιγότερο χρήσιμα για την περίπτωση μας.