Σύνδεση

View Full Version : Φόροι εισαγωγής στις ΗΠΑ



doctor_john
03/04/2025, 19:45
Παιδιά συγνώμη που ρωτάω κάτι τέτοιο αλλά έχω λυσσάξει.
Με έχουν τρελάνει τόσες μέρες στα κανάλια και γενικά σε όλα τα ειδησιογραφικά να ορίονται για τους δασμούς που θαμπουν για πρώτη φορά στις εισαγωγές εντός των ηνωμένων πολιτειών.

Μήπως γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω γιατί μου φαίνονται τελείως αλλοπρόσαλα αυτά που παρουσιάζουν.

Πρώτο:
Δεν έχω καταλάβει γιατί θα πρέπει εμείς να έχουμε φόρους εισαγωγής στη χώρα μας τον αμερικάνικων προϊόντων ενώ οι αμερικάνοι δεν θα έπρεπε να έχουν φόρους εισαγωγής στην χώρα τους.

Δευτερο:
Πως θα "χτυπηθεί" η κυβέρνηση των ηνωμένων πολιτειών που βάζει φόρους εισαγωγής στη χώρα τους αν αυξηθούν οι φόροι εισαγωγής (που υπάρχουν ήδη) των αμερικανικών προϊόντων στη χώρα μας. Έτσι κι αλλιώς οι πολίτες στην ελλάδα αγοράζουν αμερικανικό όταν είναι απόλυτα απαραίτητο ή λόγω του ότι είναι αμερικανικό.

Με λίγα λόγια δεν θα αλλάξει τίποτα και θα μας έχει κοστίσει περισσότερο.

Τρίτο:
Γιατί ορίονται ότι θα χάσουν στον ανταγωνισμό τα ελληνικά προϊόντα;
σε όλα τα προϊόντα εισαγωγής δεν θα εφαρμοστεί η φορολογία;
Είχανε κάποιο ανταγωνιστή μη εισαγόμενο στην αμερική τα ελληνικά προϊόντα; από πότε;
Είναι μια αγορά που μας απορροφά οποιαδήποτε ποσότητα της δόσουμε. Είχαμε ποτέ επιστροφές ; Ούτε σε γιαούρτια που θα ταν και φυσιολογικό να χαμε μερικές επιστροφές.

Tallyban
03/04/2025, 20:31
Οι δασμοί μάλλον έχουν σχέση με βιομηχανικά προϊόντα και πρώτες ύλες,δε νομίζω να περιλαμβάνει τη φέτα.

Phantom
03/04/2025, 20:46
Το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό, παρά οικονομικό, αλλά θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο πιο σωστά γίνεται:

1) Σε γενικές γραμμές υπήρχαν δασμοί τόσο στην Ευρώπη όταν εισάγει από τις ΗΠΑ, όσο και και στις ΗΠΑ όταν εισάγει από Ευρώπη. Το σε ποια προϊόντα και πόσο είναι αυτοί οι δασμοί είναι αυτό που άλλαξε (και θα αλλάξει κι άλλο στο μέλλον)
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν μεταξύ τους μια κάποια συμφωνία που όριζε κανόνες "ελεύθερου εμπορίου" για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό που πολύς κόσμος νομίζει οτι οι ΗΠΑ δεν είχαν δασμούς, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Είναι πολιτική κυρίως προπαγάνδα και γι αυτό ας το αφήσουμε εδώ.

2) Μην κοιτάς "μόνο" την φτωχή Ελλάδα. Αλλά σε γενικές γραμμές ας το δούμε αλλιώς: Οι ΗΠΑ εξάγουν πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα Σόγιας. Μεγάλο μέρος από τη Σόγια που εξάγουν, το εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να φτιάξει προϊόντα από Σόγια. Αν τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση βάλει 20% (τυχαίο το νούμερο) έξτρα δασμό στην Αμερικάνικη Σόγια, θα συμβούν ΔΥΟ πράγματα:
Α) Τα εργοστάσια στην Ευρώπη θα αρχίσουν να αγοράζουν περισσότερη Σόγια από ανταγωνιστικές αγορές (π.χ. από τη Βραζιλία) και λιγότερη από της ΗΠΑ. Αυτό θα επιφέρει ζημιά (λιγότερες πωλήσεις) στους Αμερικανούς αγρότες και την Αμερικάνικη οικονομία
Β) Τα προϊόντα από Σόγια θα ακριβύνουν στην Ευρώπη (αφού θα έχουν δασμούς στην πρώτη ύλη) πράγμα που λογικά θα οδηγήσει σε λιγότερες πωλήσεις και επομένως σε μικρότερες ποσότητες εισαγωγής Σόγιας (και άρα λιγότερες αγορές από ΗΠΑ, ζημιά στους Αμερικανούς αγρότες κτλ , βλέπε τι έγραψα στο Α)

3) Η διαφορά στο ποσοστό των δασμών, μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε ΚΑΠΟΙΑ Ελληνικά προϊόντα όπως π.χ. το Ελαιόλαδο. Ελαιόλαδο μπορεί να εξάγεις εσύ με δασμό 20% και μπορεί να εξάγει και η Τουρκία π.χ. με δασμό 10%, οπότε ξαφνικά έχεις ανταγωνιστικό μειωνέκτιμα.
Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα είναι πολύ μικρός παίκτης από μόνη της για να κάνει την οποιαδήποτε διαφορά, και ως ένα βαθμό για αυτό το λόγο είναι και "μερικώς" προστατευμένη. Στο παράδειγμα με το ελαιόλαδο, η Ελλάδα μπορεί να έχει περισσότερο ανταγωνισμό με την Ισπανία απ' οτι με την Τουρκία, αλλά επειδή και Ελλάδα και Ισπανία λογίζονται σαν Ε.Ε. έχουν τους ίδιους δασμούς και επομένως καμία χώρα δεν κερδίζει ή χάνει απέναντι στην άλλη.


Υ.Γ.:
Όσοι ασχολούνται ψύχραιμα με το θέμα, λένε το αυτονόητο. Οτι ένας πόλεμος δασμών δεν θα βοηθήσει κανένα. Σε βάθος χρόνου ΟΛΟΙ θα είναι χαμένοι και το μόνο που θα συμβεί θα είναι να έχουν ακριβύνει όλα.

Και μιας και είμαστε σε Forum μοτοσικλέτας, ας πούμε και κάτι που αφορά τη μοτοσικλέτα.

Εδώ και χρόνια η Harley Davidson χαροπαλεύει, αλλά κουτσά στραβά τα ψιλοκαταφαίρνει ακόμα να μένει ζωντανή.
Φαντάσου τώρα το εξής:
Από "αύριο" όλο το ατσάλι και το αλουμίνιο που χρησιμοποιεί η Harley για να φτιάξει μοτοσικλέτες και ανταλλακτικά γίνεται πιο ακριβό.
Από "αύριο" όλα τα νέα ανταλλακτικά και όλες οι νέες μοτοσικλέτες κοστίζουν περισσότερο για να φτιαχτούν. Άρα πωλούνται και ακριβότερα.
Ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού η μοτοσικλέτα (ή το ανταλλακτικό) κόστισε περισσότερο για να κατασκευαστεί πωλείται με υψηλότερη τιμή. Αυτό από μόνο του κάνει τις Harley λιγότερο ανταγωνιστικές στην Ε.Ε.
Και μετά από ένα μήνα, έρχεται η Ε.Ε. και επιβάλει 20% ανταποδοτικούς δασμούς στις Αμερικάνικες μοτοσικλέτες.
Πλέον οι Harley γίνονται τελείως ΜΗ ανταγωνιστικές στην Ευρώπη. Ακόμα και για το "ειδικό" κοινό στο οποίο απευθύνονται.
Οι πωλήσεις στην Ευρώπη πέφτουν κατακόρυφα.
Και ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ αν χαθούν αυτές οι λίγες πωλήσεις να μην μπορεί πλέον να σταθεί η Αμερικάνικη εταιρεία στα πόδια της και να πτωχεύσει ή να απολύσει κόσμο, είναι υπαρκτός.

Το παράδειγμα με την Harley είναι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να έχει η επιβολή δασμών όταν γίνεται με τον τρόπο που γίνεται τώρα (με το μπαλτά αντί για νυστέρι)

Οι δασμοί στην οικονομία είναι εργαλεία "ακριβείας". Όχι "όποιον πάρει ο χάρος" γιατί ο χάρος μπορεί να πάρει και πράγματα που δεν ήθελες / δεν σκέφτικες.



Υ.Γ.: Προσπάθησα να τα γράψω απλά, βγάζοντας την πολιτική από την μέση. Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο να καταλάβεις τι παίζει.

ΓιώργοςΤΤ
03/04/2025, 20:58
Στο πρώτο ερώτημα, η ΕΕ είναι ένας σάπιος οργανισμός, που κυβερνάται από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες, έχει ασπαστεί 100% την woke agenda και πλέον εξυπηρετεί συμφέροντα ΜΚΟ, πράσινων οικολόγων κλπ. Δεν έχουν ή δεν θέλουν να έχουν καμία επαφή με οικονομία, εμπόριο, εξαγωγές, ανταγωνισμό κλπ. Για αυτό θα δεις ότι όλα τα μέτρα που παίρνει στρέφονται κατά της ίδιας της βιομηχανίας της (πράσινα τέλη, αποτύπωμα άνθρακα και λοιπές βλακείες), βγάζοντας σταδιακά την ευρωπαϊκή βιομηχανία εκτός παιχνιδιού. Αποκορύφωμα της ασχετοσυνης που τους διέπει ήταν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που στην ουσία πυροβολήσαμε τα πόδια μας. Ο αυτιστικός λοιπόν αυτός οργανισμός θεωρεί δίκαιο να μην εισάγει τίποτα από την Αμερική αλλά έχει την απαίτηση η Αμερική να εισάγει σχεδόν τα πάντα από την Ευρώπη. Αποικιοκράτες που βγήκαν από την ναφθαλίνη.

Στο δεύτερο ερώτημα σου, δασμοί σε προϊόν το καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικό. Για παράδειγμα αν το ελληνικό κρασί

svaboda
03/04/2025, 21:02
Η woke magenta

ΓιώργοςΤΤ
03/04/2025, 21:02
πού έστω ότι είναι ίδιας ποιότητας με το αμερικανικό, έχει καπέλο 40% λόγω δασμών, προφανώς και δεν θα το προτιμήσει ο καταναλωτής.

Phantom
03/04/2025, 21:03
Να συμπληρώσω απλά, οτι το παράδειγμα της Harley είναι ΥΠΑΡΚΤΟ και λίγο πιο πολύπλοκο.
Αλλά, επειδή δεν το έγραψα και το βλέπω να έρχεται:
Ναι οι Ιαπωνικές και Ευρωπαϊκές / Κινέζικες και Ινδικές μοτοσικλέτες θα ακριβύνουν λόγω δασμών στις ΗΠΑ.
Θεωρητικά κανείς θα περίμενε οτι αυτό θα λειτουργούσε υπέρ των Harley οι οποίες θα αύξαναν τις πωλήσεις τους αφού θα είχαν πιο ελκυστική τιμή απέναντι στον ανταγωνισμό.
Και ΝΑΙ, αυτό θα συνέβαινε αν οι δασμοί χρησιμοποιούνταν με μέτρο και με "το νυστέρι"
Τώρα όμως ΚΑΙ οι Harley θα ακριβύνουν μαζί με τις υπόλοιπες μοτοσικλέτες, γιατί απλά θα έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής.
Και ας ελπίσουμε οτι οι Harley δεν ακολουθούν γραμμή παραγωγής παρόμοια με αυτή των Αμερικάνικων αυτοκινήτων που περνάνε τα σύνορα Καναδά και Μεξικού καμιά δεκαριά φορές μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, γιατί αλλιώς θα έχουν και έξτρα δασμούς!
Οπότε αυτό που θα συμβεί είναι οτι η Αμερικάνικη εταιρεία και ο Αμερικάνος κατασκευαστής ΔΕΝ ευνοήθηκε από τους δασμούς.
Αντίθετα, επειδή το γενικότερο κόστος ζωής θα αυξηθεί, οι πωλήσεις γενικά θα πέσουν.

Οπότε, ενώ με τους δασμούς ήθελες να τονώσεις την κατασκευή αγαθών εντός των ΗΠΑ, στην πράξη καταφέρνεις το αντίθετο..

Manalishi
03/04/2025, 21:35
Συμπληρωματικά μετα απο πάνω, γιατί τα χρηματιστήρια "κλάψανε" πολύ (πολλοί) σήμερα:

Ακου τώρα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πως το σκέφτηκα ρε φίλε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, απαπαπα, όλο βλακείες λέω....
Δεν εχω άλλα λεφτά να χρηματοδοτήσω το 1.3 τρις χρέος που έχω. Τι κάνω??
Ρίχνω δασμούς, πέφτει το χρηματιστήριο. Που θα στραφεί ο κόσμος? Στα ομόλογα...
Ας βγάλω μερικά όμόλογα λοιπόν, να μαζέψω κανα μπίλλιον να έχω να πληρώσω τόκους και τα συναφή, και να ξελασπώσω όσο μπορώ. Εντο με ταξί, θα έχω καβατζώσει (προσωπικά εγώ και οι φίλοι μου...) και μετοχές απο εταιρείες που θα πάνε πάλι τραίνο όταν καθίσει η σκόνη απο την αναμπουμπούλα...

Απαπαπα, δεν γίνονται αυτά, άσε με σου λεώ, όνειρα θερινής νυκτός τώρα είναι, μόνο ένας πειραγμένος θα το σκεφτόταν....

Ώπα.....

telegonos
03/04/2025, 21:56
Από οικονομικά πολλά δεν ξέρω, παρατηρώ όμως την κοινωνία.

Δεκαετίες τώρα, διάφορες ομάδες ανθρώπων, προσπαθούσαν να μας πείσουν πόσο κακό πράγμα είναι η παγκοσμιοποίηση και η ''νεα τάξη πραγμάτων'' , δλδ το όσο γίνεται πιο ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο από όλους σε όλους, πόσο άδικο για μικρές κοινωνίες, για τους αδύναμους στον ανταγωνισμό κ.ο.κ.

Το να βάζουμε δασμούς, υποτίθεται είναι άρση της παγκοσμιοποίησης, και δίνει και πάλι στις πιο αδύναμες κοινωνίες την ευκαιρία να μην έχουν να ανταγωνισθούν τα μεγαθήρια στις αγορές τους. (το αν είναι όντως έτσι, δεν μπορώ να το ξέρω)

Ε εδώ είναι το περίεργο. Πάνω κάτω, ΣΗΜΕΡΑ, είναι οι ΙΔΙΕΣ ομάδες που έκραζαν την παγκοσμιοποίηση, τώρα κράζουν την άρση της.

Μπας, χεσμένα τα έχουν όσα κράζουν, και απλά κράζουν για άλλα, δικά τους, υπαρκτά ή ιδεατά συμφέροντα;

stefanos
03/04/2025, 22:00
Μεγάλη κουβέντα ,έψαξα και βρήκα ένα παλιό άρθρο σχετικά με την "ελεύθερη" οικονομία της Αμερικής που στα μάτια έμοιαζε με ανέκδοτο εκείνη την εποχή.
Η Αμερική να βάζει δασμούς στις εισαγωγές σωλήνων από την Ελλάδα.:confused:
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3312179/oi-dasmoi-ton-ipa-kai-i-solinourgeia-korinthou/

Phantom
03/04/2025, 22:13
Από οικονομικά πολλά δεν ξέρω, παρατηρώ όμως την κοινωνία.

Δεκαετίες τώρα, διάφορες ομάδες ανθρώπων, προσπαθούσαν να μας πείσουν πόσο κακό πράγμα είναι η παγκοσμιοποίηση και η ''νεα τάξη πραγμάτων'' , δλδ το όσο γίνεται πιο ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο από όλους σε όλους, πόσο άδικο για μικρές κοινωνίες, για τους αδύναμους στον ανταγωνισμό κ.ο.κ.

Το να βάζουμε δασμούς, υποτίθεται είναι άρση της παγκοσμιοποίησης, και δίνει και πάλι στις πιο αδύναμες κοινωνίες την ευκαιρία να μην έχουν να ανταγωνισθούν τα μεγαθήρια στις αγορές τους. (το αν είναι όντως έτσι, δεν μπορώ να το ξέρω)

Ε εδώ είναι το περίεργο. Πάνω κάτω, ΣΗΜΕΡΑ, είναι οι ΙΔΙΕΣ ομάδες που έκραζαν την παγκοσμιοποίηση, τώρα κράζουν την άρση της.

Μπας, χεσμένα τα έχουν όσα κράζουν, και απλά κράζουν για άλλα, δικά τους, υπαρκτά ή ιδεατά συμφέροντα;

Το πρόβλημα (όπως το βλέπω εγώ) είναι οτι δεν υπάρχει σειρά και λογική.


Μπακαλίστικη λογική, αλλά θα το κάνω κατανοητό νομίζω:
Είμαστε στην Ελλάδα.
Έχουμε αγρότες.
Βγάζουν πατάτες, και κοστίζουν 1 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα εισάγουμε πατάτες από την Αίγυπτο με 0,5 ευρώ το κιλό.

Σε μια ιδεατή κατάσταση, θα επιβάλαμε δασμούς στις Αιγυπτιακές πατάτες ώστε να κοστίζουν κι αυτές 1 ευρώ το κιλό, ή να κοστίζουν 1,1 ευρώ το κιλό.
Αυτό θα το κάναμε για να προστατέψουμε τον Έλληνα αγρότη από την φθηνή Αιγυπτιακή πατάτα, ώστε να κρατήσει την παραγωγή του.

Όμως τι κάνουμε;
Βάζουμε FLAT δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.. Όχι μόνο στην πατάτα..
Ακόμα και στις μπανάνες ξέρω γω που γενικά ΔΕΝ βγάζουμε σαν χώρα (έχουμε υπερβολικά μικρή παραγωγή)

Άρα στόχος μας δεν είναι να προστατέψουμε τον αγρότη από την εισαγωγή φθηνών προϊόντων.
Κι επειδή παράλληλα είμαστε και καταναλωτές, μας πειράζει/ενοχλεί να πληρώνουμε ξαφνικά την μπανάνα πιο ακριβή ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.
Αλλά θα πληρώσουμε πιο ακριβή και την πατάτα!
Γιατί αν βάλεις δασμό ώστε να πάει η Αιγυπτιακή πατάτα στα 2 ευρώ το κιλό, την ΕΠΟΜΕΝΗ κόλας ΜΕΡΑ ο Έλληνας παραγωγός θα σου πουλάει 1,99 και θα σου λέει "δεν βγαίνω"

Phantom
03/04/2025, 22:17
Από οικονομικά πολλά δεν ξέρω, παρατηρώ όμως την κοινωνία.

Η Ελληνική κοινωνία πάντως για ένα πράγμα είναι καλή..

Να γκρινιάζει και να της φταίνε πάντα όλα και πάντα οι άλλοι.
Η Ελληνική κοινωνία (σαν ομάδα/μάζα) είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως.
Δεν είναι η χειρότερη, γιατί φρόντισε (κατά την δική μου άποψη) να την ξεπεράσει (σε χάλι) η Αμερικάνικη..

basilis_k6
03/04/2025, 22:21
Από οικονομικά πολλά δεν ξέρω, παρατηρώ όμως την κοινωνία.

Δεκαετίες τώρα, διάφορες ομάδες ανθρώπων, προσπαθούσαν να μας πείσουν πόσο κακό πράγμα είναι η παγκοσμιοποίηση και η ''νεα τάξη πραγμάτων'' , δλδ το όσο γίνεται πιο ελεύθερο και ανεμπόδιστο εμπόριο από όλους σε όλους, πόσο άδικο για μικρές κοινωνίες, για τους αδύναμους στον ανταγωνισμό κ.ο.κ.

Το να βάζουμε δασμούς, υποτίθεται είναι άρση της παγκοσμιοποίησης, και δίνει και πάλι στις πιο αδύναμες κοινωνίες την ευκαιρία να μην έχουν να ανταγωνισθούν τα μεγαθήρια στις αγορές τους. (το αν είναι όντως έτσι, δεν μπορώ να το ξέρω)

Ε εδώ είναι το περίεργο. Πάνω κάτω, ΣΗΜΕΡΑ, είναι οι ΙΔΙΕΣ ομάδες που έκραζαν την παγκοσμιοποίηση, τώρα κράζουν την άρση της.

Μπας, χεσμένα τα έχουν όσα κράζουν, και απλά κράζουν για άλλα, δικά τους, υπαρκτά ή ιδεατά συμφέροντα;

Αυτο
αν το ντομινο δασμων μειωσει την παγκοσμιοποιηση, εγω ειμαι μεσα. βοηθησε τους εχοντες, εμεις γιναμε φτωχοτεροι. στην τελικη ολα πανε κατα διαολου για τη χαμηλη\μεσαια ταξη, ας δοκιμαστει και αυτο. κανουμε εισαγωγη μεχρι και φακες, εγιναν μηπως φθηνοτερες; ουτε καν, παλι τα ιδια λαμογια πλουτιζουν.

telegonos
03/04/2025, 22:52
Το πρόβλημα (όπως το βλέπω εγώ) είναι οτι δεν υπάρχει σειρά και λογική.


Μπακαλίστικη λογική, αλλά θα το κάνω κατανοητό νομίζω:
Είμαστε στην Ελλάδα.
Έχουμε αγρότες.
Βγάζουν πατάτες, και κοστίζουν 1 ευρώ το κιλό.
Παράλληλα εισάγουμε πατάτες από την Αίγυπτο με 0,5 ευρώ το κιλό.

Σε μια ιδεατή κατάσταση, θα επιβάλαμε δασμούς στις Αιγυπτιακές πατάτες ώστε να κοστίζουν κι αυτές 1 ευρώ το κιλό, ή να κοστίζουν 1,1 ευρώ το κιλό.
Αυτό θα το κάναμε για να προστατέψουμε τον Έλληνα αγρότη από την φθηνή Αιγυπτιακή πατάτα, ώστε να κρατήσει την παραγωγή του.

Όμως τι κάνουμε;
Βάζουμε FLAT δασμούς σε όλα τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.. Όχι μόνο στην πατάτα..
Ακόμα και στις μπανάνες ξέρω γω που γενικά ΔΕΝ βγάζουμε σαν χώρα (έχουμε υπερβολικά μικρή παραγωγή)

Άρα στόχος μας δεν είναι να προστατέψουμε τον αγρότη από την εισαγωγή φθηνών προϊόντων.
Κι επειδή παράλληλα είμαστε και καταναλωτές, μας πειράζει/ενοχλεί να πληρώνουμε ξαφνικά την μπανάνα πιο ακριβή ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.
Αλλά θα πληρώσουμε πιο ακριβή και την πατάτα!
Γιατί αν βάλεις δασμό ώστε να πάει η Αιγυπτιακή πατάτα στα 2 ευρώ το κιλό, την ΕΠΟΜΕΝΗ κόλας ΜΕΡΑ ο Έλληνας παραγωγός θα σου πουλάει 1,99 και θα σου λέει "δεν βγαίνω"

Η οικογενειά μου, την δεκαετία του '80 έβγαζε 50 τόνους σταφύλια κάθε χρόνο. Εγινε η παγκοσμιοποίηση και ξέρεις τι τα κάναμε τα αμπέλια, σήμερα; Τίποτα. Τα παρατήσαμε, γιατί δεν συμφέρει πια να τα καλλιεργείς, ΧΑΝΕΙΣ λεφτά ακόμα και οικογενειακά να τα τρέξεις, που ούτε κι αυτό γίνεται πια στις σύχρονες οικογένειες και να ήθελες. Γιατί; Παγκοσμιοποίηση, μπορείς να συναγωνιστείς τον Αλγερινό που πουλάει 2 λεπτά το κιλό τον μούστο, και εσύ δεν βγαίνεις κάτω απο 50;

Ολα τα άλλα που έγραψες, τα ξέρω πολύ καλά, από εμπειρία.

stefanos
03/04/2025, 23:40
Υπάρχουν δύο δρόμοι δασμοί και προστατεύεις την εγχώρια παραγωγή κάνοντας τα εισαγόμενα ακριβότερα αλλά παράλληλα τρώς ξύλο στις εξαγωγές γιατί συνήθως οι "πελάτες" πράττουν ανάλογα.
Και το ακριβώς αντίθετο.
Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει εξέλιξη ούτε επενδύσεις γιατί ποιος ο λόγος να φτιάξω καλύτερο ποιόν εφόσον το κράτος με προστατεύει από τον εξωτερικό ανταγωνισμό,
π.χ όπως κάνει η Ευρώπη και η Αμερική στην αυτοκινητοβιομηχανία της απέναντι στην Κίνα.
Στην δεύτερη πρέπει να είσαι άκρως ανταγωνιστικός καινοτόμος και να επενδύεις με κίνδυνο και μεγάλη πιθανότητα να πνιγείς στα χρέη.
Για τον απλό κόσμο δεν βλέπω και μεγάλες διαφορές ειδικά στην Ελλάδα που δεν έχουμε και σοβαρή παραγωγή σε τίποτα.
Και πάντα είναι θέμα πολιτικής οπότε τα ισχυρά κράτη φροντίζουν να επιβάλλονται με τα παραπάνω εργαλεία στα υπόλοιπα.

STF
03/04/2025, 23:57
2) Μην κοιτάς "μόνο" την φτωχή Ελλάδα. Αλλά σε γενικές γραμμές ας το δούμε αλλιώς: Οι ΗΠΑ εξάγουν πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα Σόγιας. Μεγάλο μέρος από τη Σόγια που εξάγουν, το εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να φτιάξει προϊόντα από Σόγια. Αν τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση βάλει 20% (τυχαίο το νούμερο) έξτρα δασμό στην Αμερικάνικη Σόγια, θα συμβούν ΔΥΟ πράγματα:
Α) Τα εργοστάσια στην Ευρώπη θα αρχίσουν να αγοράζουν περισσότερη Σόγια από ανταγωνιστικές αγορές (π.χ. από τη Βραζιλία) και λιγότερη από της ΗΠΑ. Αυτό θα επιφέρει ζημιά (λιγότερες πωλήσεις) στους Αμερικανούς αγρότες και την Αμερικάνικη οικονομία
Β) Τα προϊόντα από Σόγια θα ακριβύνουν στην Ευρώπη (αφού θα έχουν δασμούς στην πρώτη ύλη) πράγμα που λογικά θα οδηγήσει σε λιγότερες πωλήσεις και επομένως σε μικρότερες ποσότητες εισαγωγής Σόγιας (και άρα λιγότερες αγορές από ΗΠΑ, ζημιά στους Αμερικανούς αγρότες κτλ , βλέπε τι έγραψα στο Α)

3) Η διαφορά στο ποσοστό των δασμών, μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε ΚΑΠΟΙΑ Ελληνικά προϊόντα όπως π.χ. το Ελαιόλαδο. Ελαιόλαδο μπορεί να εξάγεις εσύ με δασμό 20% και μπορεί να εξάγει και η Τουρκία π.χ. με δασμό 10%, οπότε ξαφνικά έχεις ανταγωνιστικό μειωνέκτιμα.
Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα είναι πολύ μικρός παίκτης από μόνη της για να κάνει την οποιαδήποτε διαφορά, και ως ένα βαθμό για αυτό το λόγο είναι και "μερικώς" προστατευμένη. Στο παράδειγμα με το ελαιόλαδο, η Ελλάδα μπορεί να έχει περισσότερο ανταγωνισμό με την Ισπανία απ' οτι με την Τουρκία, αλλά επειδή και Ελλάδα και Ισπανία λογίζονται σαν Ε.Ε. έχουν τους ίδιους δασμούς και επομένως καμία χώρα δεν κερδίζει ή χάνει απέναντι στην άλλη.


Να συμπληρώσω μια σημείωση. Σε τέτοιες κταστάσεις υπάρχουν και μακροοικονμικές απώλειες οι οποίες εμφανίζονται σε βάθος χρόνου.
Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα (σχεδόν) και άρα δεν έχει πολλά να χάσει από τον πόλεμο των δυνατών. Όμως παράγει (λέμε τώρα γιατί και αυτό θέλει συζήτηση) τουρισμό. Όταν το πορτοφόλι του Γερμανού και του Άγγλου φτωχύνει δεν θα έρχεται ποια στην Ελλάδα για τουρισμό και εκεί θα γευτούμε τα αποτελέσματα τις κρίσης δασμών κι εμείς.

Κάπως υπεραπλουστευμένο το παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι πάντα υπάρχουν και μακροοικονομικές συνέπειες όταν συμμετέχεις σε έναν οργανισμό (ΕΕ).

Manalishi
04/04/2025, 00:28
Συμπληρωματικά μετα απο πάνω, γιατί τα χρηματιστήρια "κλάψανε" πολύ (πολλοί) σήμερα:

Ακου τώρα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πως το σκέφτηκα ρε φίλε, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, απαπαπα, όλο βλακείες λέω....
Δεν εχω άλλα λεφτά να χρηματοδοτήσω το 1.3 τρις χρέος που έχω. Τι κάνω??
Ρίχνω δασμούς, πέφτει το χρηματιστήριο. Που θα στραφεί ο κόσμος? Στα ομόλογα...
Ας βγάλω μερικά όμόλογα λοιπόν, να μαζέψω κανα μπίλλιον να έχω να πληρώσω τόκους και τα συναφή, και να ξελασπώσω όσο μπορώ. Εντο με ταξί, θα έχω καβατζώσει (προσωπικά εγώ και οι φίλοι μου...) και μετοχές απο εταιρείες που θα πάνε πάλι τραίνο όταν καθίσει η σκόνη απο την αναμπουμπούλα...

Απαπαπα, δεν γίνονται αυτά, άσε με σου λεώ, όνειρα θερινής νυκτός τώρα είναι, μόνο ένας πειραγμένος θα το σκεφτόταν....

Ώπα.....

Δεν έλεγα 6 νούμερα καλύτερα....

"«Αυτό ήταν το χειρότερο σενάριο για τους δασμούς που δεν είχε προεξοφληθεί από τις αγορές. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο S&P 500 μπορεί να κρατήσει το επίπεδο των 5.500 μονάδων. Εάν όχι, τότε μπορεί να τον δούμε να υποχωρεί ένα επιπλέον 5% έως 10%, που σημαίνει ότι μπορεί να τον δούμε στις 5.200 έως 5.400 μονάδες», ανέφερε η Μέρι Άν Μπάρτελς, στρατηγική αναλύτρια της Sanctuary Wealth.

Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου να υποχωρεί κάτω από το 4%."

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/markets/1941011/me-megali-ptosi-ekleise-i-wall/

doctoras
04/04/2025, 08:48
Πρώτο:
Δεν έχω καταλάβει γιατί θα πρέπει εμείς να έχουμε φόρους εισαγωγής στη χώρα μας τον αμερικάνικων προϊόντων ενώ οι αμερικάνοι δεν θα έπρεπε να έχουν φόρους εισαγωγής στην χώρα τους.

Δευτερο:
Πως θα "χτυπηθεί" η κυβέρνηση των ηνωμένων πολιτειών που βάζει φόρους εισαγωγής στη χώρα τους αν αυξηθούν οι φόροι εισαγωγής (που υπάρχουν ήδη) των αμερικανικών προϊόντων στη χώρα μας. Έτσι κι αλλιώς οι πολίτες στην ελλάδα αγοράζουν αμερικανικό όταν είναι απόλυτα απαραίτητο ή λόγω του ότι είναι αμερικανικό.

Με λίγα λόγια δεν θα αλλάξει τίποτα και θα μας έχει κοστίσει περισσότερο.

Τρίτο:
Γιατί ορίονται ότι θα χάσουν στον ανταγωνισμό τα ελληνικά προϊόντα;
σε όλα τα προϊόντα εισαγωγής δεν θα εφαρμοστεί η φορολογία;
Είχανε κάποιο ανταγωνιστή μη εισαγόμενο στην αμερική τα ελληνικά προϊόντα; από πότε;
Είναι μια αγορά που μας απορροφά οποιαδήποτε ποσότητα της δόσουμε. Είχαμε ποτέ επιστροφές ; Ούτε σε γιαούρτια που θα ταν και φυσιολογικό να χαμε μερικές επιστροφές.

Τα δικά μου συμπεράσματα από τα ρεπορτάζ που άκουσα


1. Είχαν δασμούς, τώρα τους προσαυξάνει κατά 20% απο την EU
Και αναλογικά οπως νομίζει απο αλλες Ηπείρους.
Αν το καπιταλιστικό μοντέλο θεωρητικά ήταν υπέρ την ελεύθερης αγοράς και της διακίνησης της με την συμβολή της παγκοσμιοποίησης , βλέπεις 2 μέτρα 2 σταθμά

2. Δεν θα χτυπηθεί. Η φοντερλαινεν είπε για αντίμετρα που αν εφαρμόσουν ο τραμπ απειλεί με διπλασιασμό των δασμών σε τέτοιες περιπτώσεις
Έχουμε ένα ποσό εξαγωγών όπως λένε 5 δις σε λάδι κρασί φέτα προς υπα, σε αυτο θα υπάρχει πρόβλημα

3. Γιατί από την Τουρκία και Αίγυπτο που είναι εκτός eu ζητάει 10% αυτό θα φέρει αλλαγές στις προτιμήσεις εισαγωγών στης υπα


Αν η σύσταση του ευρωκοινοβουλίου κοιτούσε πραγματικά τα συμφέροντα των πολιτών του θα απειλούσε με σπάσιμο του νατο που είναι η πρώτη γραμμή εμπορικής ανάπτυξης των υπα.
Αλλά τίποτα από όλα αυτά δε θα συμβεί.
Ποντάρω απλά σε περεταίρω φτωχοποίηση που θα χαθούν θέσεις λόγω του εμπορικού ανταγωνισμού των βιομηχάνων είτε από την δώθε είτε από την κειθε μεριά

Πάντως ιστορικά οπότε υπήρχαν εμπορικά αδιέξοδα, μαντέψτε πως τελικά κατέληξαν….ας μην πέσουμε από τα σύννεφα

Phantom
04/04/2025, 09:46
Να συμπληρώσω μια σημείωση. Σε τέτοιες κταστάσεις υπάρχουν και μακροοικονμικές απώλειες οι οποίες εμφανίζονται σε βάθος χρόνου.
Με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα (σχεδόν) και άρα δεν έχει πολλά να χάσει από τον πόλεμο των δυνατών. Όμως παράγει (λέμε τώρα γιατί και αυτό θέλει συζήτηση) τουρισμό. Όταν το πορτοφόλι του Γερμανού και του Άγγλου φτωχύνει δεν θα έρχεται ποια στην Ελλάδα για τουρισμό και εκεί θα γευτούμε τα αποτελέσματα τις κρίσης δασμών κι εμείς.

Κάπως υπεραπλουστευμένο το παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι πάντα υπάρχουν και μακροοικονομικές συνέπειες όταν συμμετέχεις σε έναν οργανισμό (ΕΕ).

Σωστός!

Αλλά και να μην συμμετέχεις σε οργανισμό (Ε.Ε.) το ίδιο είναι.
Και γι αυτό αρχικά έγραψα οτι σε βάθος χρόνου θα είναι ΟΛΟΙ χαμένοι. Και εμείς στην Ελλάδα!


Υ.Γ.: Εδώ δεν την γλύτωσαν οι πιγκουίνοι των νήσων Χέρντ, πιστεύει κανείς οτι θα την γλύτωνε η Ελλάδα αν δεν ήταν μέλος της Ε.Ε.;
Άσε που θα κινδυνεύαμε να έχουμε 20% δασμούς στην Ελλάδα, και 45% δασμούς στη Σαντορίνη :p (τραγελαφικές καταστάσεις)

nickald
04/04/2025, 10:23
Βαλτε στην εξισωση και την αποφαση της ΕΕ να ριξει ολα τα ευρω του ρεαρμγιουροπ μονο σε ευρωπαικες εταιρειες και την αντιδραση που εφερε αυτο απο την αμερικανικη πολεμικη παραγωγη.

Στο τελος θα τα "βρουμε" καπου στην μεση και θα γινει ενα τσακ πιο πλουσιο το 1% οπως παντα.

https://www.protothema.gr/world/article/1621188/komision-thoruvimeni-i-ouasington-apo-to-rearm-europe-min-apokleisete-tis-amerikanikes-etaireies-apo-ta-exoplistika/

ΓιώργοςΤΤ
04/04/2025, 10:26
Οι πράσινοι φόροι θα επιβληθούν στις βιομηχανίες όπλων που θέλει η Ούρσουλα να φτιάξει ξανα;

Tallyban
04/04/2025, 11:14
MT03 ABS στην Αργεντινή,9300€ έχει.

ΓιώργοςΤΤ
04/04/2025, 11:36
Έχουν € στην Αργεντινή;

motojojo
04/04/2025, 11:44
Οι πράσινοι φόροι θα επιβληθούν στις βιομηχανίες όπλων που θέλει η Ούρσουλα να φτιάξει ξανα;

Τα τανκς θα ειναι euro7

doctoras
04/04/2025, 11:47
Παίζει… έχουν φάει περισσότερα μνημόνια από εμας

PortisHead
04/04/2025, 14:41
Καιρος να μαθουν οι αμερικανοι να αγοραζουν Dodge και Chrysler κι οχι Toyota και Volkswagen
Yeaaaahaaaaawwwww !!!
:lol:

stefanos
04/04/2025, 16:53
Καιρος να μαθουν οι αμερικανοι να αγοραζουν Dodge και Chrysler κι οχι Toyota και Volkswagen
Yeaaaahaaaaawwwww !!!
:lol:

:lol: Σιγά, και οι 2 παραπάνω έχουν εργοστάσια στην Αμερική και ειδικά η toyota παίζει να είναι το μακράν πιο made in USA αμερικάνικο αυτοκίνητο.
Από εκεί και πέρα μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικάνικες βιομηχανίες έχουν εργοστάσια και υποκατασκευαστές σε Καναδά και Μεξικό που θα φάνε δασμούς, και ότι από αυτά είναι χαλύβδινο ή αλουμίνιο θα φάει και τους επιπλέον δασμούς.

Tallyban
04/04/2025, 20:08
Τυχεροί είμαστε,εκτός ΕΕ θα πληρώναμε το Μπουσα 40000€.

Bowleno
08/04/2025, 14:22
Προλαβαίνετε ακόμα να πάρετε φτηνές Harley.... (https://www.in.gr/2025/04/08/economy/diethnis-oikonomia/reuters-stis-16-maiou-oi-dasmoi-tis-ee-se-amerikanika-proionta-sxedio-ton-vryksellon/) :tooth::tooth:

husky21
08/04/2025, 17:26
Προλαβαίνετε ακόμα να πάρετε φτηνές Harley.... (https://www.in.gr/2025/04/08/economy/diethnis-oikonomia/reuters-stis-16-maiou-oi-dasmoi-tis-ee-se-amerikanika-proionta-sxedio-ton-vryksellon/) :tooth::tooth:

δεν θα εχουμε λοκωχαρτο να σκουπιστουμε
παω να παρω 12 8αδες καλου κακου

Manalishi
10/04/2025, 07:30
Το έξυπνο πουλί απο τη μύτη πιάνεται... πώς λέγεται η κωλοτούμπα στα αμερικλάνικα??

https://www.naftemporiki.gr/finance/markets/1942639/ekrixi-stin-agora-omologon-vythizontai-oi-times-ektinassetai-to-kostos-daneismoy/

Οι «εκρηκτικοί», όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος ο Τραμπ, δασμοί φέρνουν και εκρηκτική κρίση. Και αυτή έχει θύματα και στην αγορά κρατικού χρέους, που μόλις πριν από λίγες ημέρες λειτουργούσε ως ασφαλές καταφύγιο. Σήμερα οι τιμές των ομολόγων βυθίζονται και οι αποδόσεις εκτινάσσονται στα ύψη.
Η επιθετική ρευστοποίηση αμερικανικών ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας που ξεκίνησε χθες, πήρε διαστάσεις πανικού σήμερα, κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών. Το αποτέλεσμα: η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου σκαρφάλωσε στο 4,47% από 4,26% την Τρίτη και λιγότερο από 4% την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση του 30ετούς πλησίασε το 5%.

Και έτσι κάνουμε λίγο πίσω στους δασμούς....

karellen
10/04/2025, 07:54
Το ίδιο είχε συμβεί με τον τρελλό και το 2019 όταν οι δασμοί για το αμερικάνικο χάλυβα και αλουμίνιο είχαν φτάσει στο +30%.Τότε είχε πληγεί σοβαρά και η Harley αποφασίζοντας να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της στην Ευρώπη για να μειώσει τη ζημιά βαφτίζοντας τα μοντέλα της Ευρωπαϊκά (άσχετα αν δεν της βγήκε στο τέλος).