PDA

View Full Version : Γενικη επισκευη μοτερ XT660 λογω σασμαν

Billybob
02/10/2025, 10:03
Καλημερα σε ολους. Εχω ενα xt660x με 57.000 το οποιο χθες το βραδυ μαλλον διελυσε το σασμαν του. Το πιο πιθανο ειναι να φταιω εγω γιατι αλλαζα ταχυτητες clutchless κλεινοντας το γκαζι βεβαια, αλλα σε αλλαγη απο τριτη σε τεταρτη σε ψηλες στροφες, βαζοντας την τεταρτη ηταν σαν να γλυστρησε, δεν προχωρουσε δηλαδη με την τεταρτη ταχυτητα μεσα, εβαλα πεμπτη προχωρησα λιγο πιο κατω και σταματησα. Δεν μπορεσα να ξανακατεβασω ταχυτητα και εμεινε με την πεμπτη ταχυτητα μεσα, καλεσα οδικη και το πηγα στον μαστορα. Ο μαστορας ακομη δεν προλαβε να το ανοιξει αλλα σαν πρωτη εκτιμηση μου ειπε οτι πιθανον να εχει να κανει με το σασμαν ή με καποια φουρκετα του σασμαν.
Προφανως για να επισκευαστει , στην περιπτωση που θα ειναι σασμαν, πρεπει να ανοιχτουν τα παντα. Σε μια τετοια περιπτωση, ποσο μεγαλο μπορει να ειναι το συνολικο κοστος; Ο μαστορας προτεινε ΟΧΙ γνησιες φλατζες και μου ανεφερε ενα κιτ των 200ευρω χωρις να μου αναφερει μαρκα, μαλλον ενα kit της ATHENA απο οσο εψαξα. Ειναι αξιοπιστη τετοια επιλογη;
Επισης το να ανοιχτει το να ξαναμπει το ιδιο πιστονι ακομη και με νεα ελατηρια, θα ειναι κομπλε ;
Εχω γενικα πολλες αποριες για την ολη κατασταση, ξερω οτι τα συγκεκριμενα μοτερ εχουν βγαλει σε διαφορους κατοχους προβλημα στο σασμαν και θα ηθελα να μου γραψει καποιος αν εχει παρομοια εμπειρια, με ποιον τροπο προσεγγισε και ελυσε το προβλημα.

Bowleno
02/10/2025, 10:41
Είχα το συγκεκριμένο μοτέρ, σε aprilia Strada, το έδωσα με 80.000 χλμ. χωρίς κανένα θέμα στο μοτέρ, ούτε λάδια έκαιγε.
Για τις φλάντζες δεν ξέρω να σου πω, εγώ θα προτιμούσα τις γνήσιες για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Ναι, μόνο ελατήρια αν ο κύλινδρος είναι εντός ανοχών του κατασκευαστή, θα είναι κομπλέ. Όμως εφόσον θα ανοιχθεί το μοτέρ, να μην τρίψει βαλβίδες, αλλαγή τσιμουχάκια κ.λ.π.
Το κόστος, να ξέρεις, εύκολα θα πάει στο χιλιάρικο+.....

Billybob
02/10/2025, 10:47
τοσο πολυ ; Υπολογιζα λιγοτερα, ή ετσι ηθελα να πιστευω

SeniorCanardo
02/10/2025, 11:38
Παρόμοια θέμα είχα εγώ με άλλο μηχανάκι (KLR 650), που κούρεψε γρανάζι τρίτης.

Για κατέβασμα κινητήρα και διάγνωση είχα ακούσει από 300€ μέχρι 600€, χωρίς το κόστος επισκευής και ανταλλακτικών.

Αν ανοιχτεί το μοτέρ και έχεις σκοπό να το κρατήσεις, μετράς, ελέγχεις και αλλάζεις ότι πρέπει να αλλαχτεί.

Ο κύλινδρος και το πιστόνι θα μετρηθούν και μετά θα ξέρεις αν και τι πρέπει να γίνει.

Athena γενικά είναι αξιόπιστες οι φλάντζες, αλλά σαν τις "μαμά" δεν έχει.
Κάποιες φλάντζες after μου έχουν βγει καλές και κάποιες όχι.

Εγώ το δικό μου (KLR) το έλυσα-έδεσα μόνος μου.
Έδωσα έξω μόνο κύλινδρο- πιστόνι για έλεγχο και καθαρισμό κεφαλής. (@ρχίδι@ καθαρισμό έκανε αλλά τέσπα).
Μετά από 10χιλ χιλιόμετρα δεν έχει ανατιναχθεί οπότε, όλα καλά.

Καλά κουράγια και ενημέρωσε μας πως πάει αυτό.

Bowleno
02/10/2025, 13:07
τοσο πολυ ; Υπολογιζα λιγοτερα, ή ετσι ηθελα να πιστευω

Και άλλοι με παρόμοια θέματα έτσι νόμιζαν...:cry:

taisteal
02/10/2025, 14:34
Αυτά τα μηχανάκια δεν είχανε θέμα στο σασμαν εκτός αν ήσουν κάγκουρας.
Βάλε τις γνήσιες φλατζες.

Billybob
02/10/2025, 14:52
Εβαζα ταχυτητες χωρις συμπλεκτη , αλλα κλεινοντας το γκαζι. Εχω δει πολλους να το κανουν στην συγκεκριμενη μηχανη και σε αλλα μονοκυλινδρα .δεν περιμενα να μου δημιουργησει θέμα

taisteal
02/10/2025, 15:00
Εβαζα ταχυτητες χωρις συμπλεκτη , αλλα κλεινοντας το γκαζι. Εχω δει πολλους να το κανουν στην συγκεκριμενη μηχανη και σε αλλα μονοκυλινδρα .δεν περιμενα να μου δημιουργησει θέμα

Αλήθεια,γιατί να το κάνεις αυτο σε ένα μηχανάκι που δεν είναι επιδόσεων;

Manalishi
02/10/2025, 15:23
Αλήθεια,γιατί να το κάνεις αυτο σε ένα μηχανάκι που δεν είναι επιδόσεων;

...Μα, Για να γίνει....

Bowleno
02/10/2025, 16:21

Στο ανέβασμα πολλοί το κάνουν(μεταξύ των, κι εγώ) θέλει όμως να το νιώθεις/έχεις και λίγο και σίγουρα όχι σε ψηλές στροφές Και οπωσδήποτε ΟΧΙ στο κατέβασμα....

Billybob
02/10/2025, 17:31
Κατεβασμα δεν εκανα ποτε , μονο στο ανεβασμα εκλεινα γκαζι για 0.5-1 δευτερολεπτο, ανεβαζα ταχυτητα, ξανα ανοιγα γκαζι. Δεν τις επαιρνε τερμα απαλα παντα, αλλα η αισθηση ηταν αντιστοιχη με το να τις ανεβαζω με συμπλεκτη. Η αληθεια ειναι οτι ισως να το αποτελείωσα λογω ψηλων στροφων γιατι πρεπει να ανεβασα σε τεταρτη ενω ειχα 110χλμ/ωρα με την τριτη.

Billybob
02/10/2025, 17:34
Παρόμοια θέμα είχα εγώ με άλλο μηχανάκι (KLR 650), που κούρεψε γρανάζι τρίτης.

Για κατέβασμα κινητήρα και διάγνωση είχα ακούσει από 300€ μέχρι 600€, χωρίς το κόστος επισκευής και ανταλλακτικών.

Αν ανοιχτεί το μοτέρ και έχεις σκοπό να το κρατήσεις, μετράς, ελέγχεις και αλλάζεις ότι πρέπει να αλλαχτεί.

Ο κύλινδρος και το πιστόνι θα μετρηθούν και μετά θα ξέρεις αν και τι πρέπει να γίνει.

Athena γενικά είναι αξιόπιστες οι φλάντζες, αλλά σαν τις "μαμά" δεν έχει.
Κάποιες φλάντζες after μου έχουν βγει καλές και κάποιες όχι.

Εγώ το δικό μου (KLR) το έλυσα-έδεσα μόνος μου.
Έδωσα έξω μόνο κύλινδρο- πιστόνι για έλεγχο και καθαρισμό κεφαλής. (@ρχίδι@ καθαρισμό έκανε αλλά τέσπα).
Μετά από 10χιλ χιλιόμετρα δεν έχει ανατιναχθεί οπότε, όλα καλά.

Καλά κουράγια και ενημέρωσε μας πως πάει αυτό.

Οταν αναφερομαστε στο "κουρεμα" ειναι οταν με την εκαστοτε ταχυτητα δεν προχωραει; Σαν να πατιναρει στην τεταρτη ας πουμε; Γιατι εγω αυτο ενιωσα οταν εγινε το συμβαν, βέβαια μετα δεν ξαναπηρε αλλη ταχύτητα που λογικα σημαινει οτι κατι εσπασε και δεν επιτρεπει στο σασμαν να μετακινηθει

Billybob
02/10/2025, 17:36
Ρε φιλε δεν ειπε κανεις οτι το xtx ειναι μηχανη επιδοσεων. Καποιες οδηγικες συμπεριφορες τις κανουμε για να χαρουμε αυτο που οδηγαμε. Αν ηταν ετσι ουτε σουζες θα εκανε κανεις, ουτε μπαντες, ουτε θα ξεπερνουσαμε τα ορια ταχυτητας, με τα "οχι επιδοσεων μηχανακια" μας

Bowleno
02/10/2025, 17:40
Κατεβασμα δεν εκανα ποτε , μονο στο ανεβασμα εκλεινα γκαζι για 0.5-1 δευτερολεπτο, ανεβαζα ταχυτητα, ξανα ανοιγα γκαζι. Δεν τις επαιρνε τερμα απαλα παντα, αλλα η αισθηση ηταν αντιστοιχη με το να τις ανεβαζω με συμπλεκτη. Η αληθεια ειναι οτι ισως να το αποτελείωσα λογω ψηλων στροφων γιατι πρεπει να ανεβασα σε τεταρτη ενω ειχα 110χλμ/ωρα με την τριτη.

Όχι ίσως....σίγουρα! 110 με τρίτη είναι ήδη πολύ ψηλά για αυτό το μοτέρ (εγώ δεν την είχα πάει ποτέ τόσο με τρίτη) και στο καπάκι αλλαγή σε 4η χωρίς συμπλέκτη, ε, πήγαινες γυρεύοντας, με το συμπάθιό......

Επίσης, στις καρφωτές αλλαγές θέλει λίγο παίξιμο το γκάζι, το απλό "κλείνω και ξανανοίγω" δεν είναι πανάκεια

karellen
02/10/2025, 17:47
Με κλειστό το γκάζι και σε ένα ορισμένο εύρος στροφών οι ταχύτητες κουμπώνουν αθόρυβα στο ανέβασμα,το έκανα χρόνια στο δικό μου 660.
Μάλλον η πολυστροφία σού έκανε τη ζημιά.

Billybob
02/10/2025, 17:52
Προς το παρον ελπιζω να ειναι φουρκετα που απο οσο μου ειπε ο μάστορας, αλλαζεται μονο με την αφαιρεση του δεξιού καπακιου χωρις λυσιματα. Δεν πιστεύω να ειναι αυτο αλλα απο εβδομαδα που θα ξεκινησει τις εργασιες θα ενημερωσω με την εξελιξη της επισκευης

kostaskk
02/10/2025, 18:48
Η φουρκέτα είναι ανάμεσα στα γρανάζια του σασμαν
Οπότε συνήθος θέλει ολικό λύσιμο το μοτέρ,,
Εκτός αν έχεις κανένα σασμάν τύπου 'κασέτα' που δύσκολα να έχει το xtx (δεν ξέρω).
Από το πλάι-καμπανα θα μπορούσε αν ήταν κανας επιλογέας, αστεράκι, μύλος..

Αυτές οι τακτικές είναι για το αν είσαι σε καμία κόντρα, η δοκιμάζεις τις απόλυτες επιδώσεις-μετρας το μηχανάκι,,, δεν είναι για κάθε μέρα και να αλλάζεις καρφωτες πηγαίνοντας χαλαρά στο περίπτερο... Αν έχεις πάντα τέλειο συντονισμό, δλδ όταν πατάς λεβιέ ταυτόχρονα να κλείνει και το γκάζι, ναι οκ μπορεί να δουλέψει,, αλλά την μια φορά που δεν θα γίνει ακριβός ο συντονισμός τότε θα γίνει ζημιά,,, η θα μαζεύονται αν το αποτύχεις καμιά δεκαριά φορές και μετά μπαμ.

Το quick shifter κάνει περίπου το ίδιο αλλά σε 30-40 millisecond και το κάνει πάντα σταθερά με την ίδια ακρίβεια,, και πάλι μερικά μοτό στις χαμηλές δυσκολεύονται, δεν αλλάζουν καλά,

Η μανέτα συμπλέκτη για κάποιο λόγο υπάρχει.
Για να μην τρώει το ζόρι- κλοτσιά το σασμάν όταν κάποιος δεν κάνει τον τέλειο συντονισμό
(Η δύναμη τις κλοτσιας θα απορροφηθεί από τα ολισθαινοντα δισκα και δεν θα πάει στο σασμάν).

Αυτό που λες μοιάζει σαν να πέταξε ταχύτητα(που είναι σαν να βάζεις ξαφνικά νεκρά) και μετά έγινε ότι έγινε.

taisteal
02/10/2025, 19:12
Ρε φιλε δεν ειπε κανεις οτι το xtx ειναι μηχανη επιδοσεων. Καποιες οδηγικες συμπεριφορες τις κανουμε για να χαρουμε αυτο που οδηγαμε. Αν ηταν ετσι ουτε σουζες θα εκανε κανεις, ουτε μπαντες, ουτε θα ξεπερνουσαμε τα ορια ταχυτητας, με τα "οχι επιδοσεων μηχανακια" μας

Πολύ σωστά τα λες.
Απλα υπάρχει και το ανάλογο κόστος.

telegonos
02/10/2025, 19:21
Προς το παρον ελπιζω να ειναι φουρκετα που απο οσο μου ειπε ο μάστορας, αλλαζεται μονο με την αφαιρεση του δεξιού καπακιου χωρις λυσιματα. Δεν πιστεύω να ειναι αυτο αλλα απο εβδομαδα που θα ξεκινησει τις εργασιες θα ενημερωσω με την εξελιξη της επισκευης

Απόσο ξέρω στο ΧΤΧ στο δεξί καπάκι, είναι ο εξωτερικός μηχανισμός του κιβωτίου, αυτός δλδ που παίρνει την κίνηση από τον λεβιέ των ταχυτήτων και την μετατρέπει σε περιστροφή του μύλου που οδηγεί τις φουρκέτες.

Στο ΧΤΧ ο λεβιές των ταχυτήτων είναι αριστερά όπως σε όλες τις μοτοσυκλέτες, ΑΛΛΑ ένας μακρύς άξονας που διαπερνάει τον κινητήρας, πέρνει την κίνηση του ποδιού και την μεταφέρει στην άλλη μεριά του μοτέρ, στην δεξιά.

Μακάρι σε κάθε περίπτωση, να είναι κάτι σχετικά εξωτερικό, και να μην χρειαστεί άνοιγμα τα κάρτερ.

Billybob
Η φουρκέτα είναι ανάμεσα στα γρανάζια του σασμαν
Οπότε συνήθος θέλει ολικό λύσιμο το μοτέρ,,
Εκτός αν έχεις κανένα σασμάν τύπου 'κασέτα' που δύσκολα να έχει το xtx (δεν ξέρω).
Από το πλάι-καμπανα θα μπορούσε αν ήταν κανας επιλογέας, αστεράκι, μύλος..

Αυτές οι τακτικές είναι για το αν είσαι σε καμία κόντρα, η δοκιμάζεις τις απόλυτες επιδώσεις-μετρας το μηχανάκι,,, δεν είναι για κάθε μέρα και να αλλάζεις καρφωτες πηγαίνοντας χαλαρά στο περίπτερο... Αν έχεις πάντα τέλειο συντονισμό, δλδ όταν πατάς λεβιέ ταυτόχρονα να κλείνει και το γκάζι, ναι οκ μπορεί να δουλέψει,, αλλά την μια φορά που δεν θα γίνει ακριβός ο συντονισμός τότε θα γίνει ζημιά,,, η θα μαζεύονται αν το αποτύχεις καμιά δεκαριά φορές και μετά μπαμ.

Το quick shifter κάνει περίπου το ίδιο αλλά σε 30-40 millisecond και το κάνει πάντα σταθερά με την ίδια ακρίβεια,, και πάλι μερικά μοτό στις χαμηλές δυσκολεύονται, δεν αλλάζουν καλά,

Η μανέτα συμπλέκτη για κάποιο λόγο υπάρχει.
Για να μην τρώει το ζόρι- κλοτσιά το σασμάν όταν κάποιος δεν κάνει τον τέλειο συντονισμό
(Η δύναμη τις κλοτσιας θα απορροφηθεί από τα ολισθαινοντα δισκα και δεν θα πάει στο σασμάν).

Αυτό που λες μοιάζει σαν να πέταξε ταχύτητα(που είναι σαν να βάζεις ξαφνικά νεκρά) και μετά έγινε ότι έγινε.

Πεταξε την ταχυτητα αλλα δεν ηταν σαν να εβαλε νεκρα γιατι αφου μπηκε η τεταρτη εκανε μεταλλικο ηχο και δεν "επιανε" η ταχυτητα για να προχωρησει το μηχανακι.

Billybob
Και μετα απο λιγη ωρα οσο περιμενα , το εβαλα μπροστα με κρατημενο τον συμπλεκτη και εκανε εναν ηχο συρσιματος σαν βουητο

bulmont
02/10/2025, 19:52
Και μετα απο λιγη ωρα οσο περιμενα , το εβαλα μπροστα με κρατημενο τον συμπλεκτη και εκανε εναν ηχο συρσιματος σαν βουητο

465573

SeniorCanardo
03/10/2025, 11:41
Οταν αναφερομαστε στο "κουρεμα" ειναι οταν με την εκαστοτε ταχυτητα δεν προχωραει; Σαν να πατιναρει στην τεταρτη ας πουμε; Γιατι εγω αυτο ενιωσα οταν εγινε το συμβαν, βέβαια μετα δεν ξαναπηρε αλλη ταχύτητα που λογικα σημαινει οτι κατι εσπασε και δεν επιτρεπει στο σασμαν να μετακινηθει

Το ίδιο πράγμα, περίπου.

Εμένα ακούγονταν 2 κλικ πάνω, ένα κάτω όταν προσπαθούσα να βάλω ταχύτητα, αλλά ήταν σαν να έχω νεκρά.

"Κουρεμένο" σημαίνει ότι έχει φάει τα "δόντια" του γραναζιού.

Πάρε μια ιδέα παρακάτω.:cry:

Υπόλειμμα γραναζιού 3ής:

465633

Σασμανάκι "κουρεμένο" επιμελώς:

465634

Άλλα ενδιαφέροντα πραγματάκια που βρέθηκαν εντός του μοτέρ:

465635

Χωρίς να θέλω να σε στενοχωρήσω, αν ήταν φουρκέτα θα σου έδινε σημάδια και πιο μπροστά.

Η αλλαγές χωρίς συμπλέκτη ΑΝ γίνονται σωστά δεν επιβαρύνουν το σασμάν, από την άλλη δεν σου χρειάζονται για καθημερινή χρήση.
Αν κάνεις πατήματα ή θέλεις απλά να μάθεις την τεχνική για να την μεταφέρεις αλλού, ΟΚ.

Billybob
04/10/2025, 17:50
Καλησπερα σε ολους. Ανοιχτηκε σημερα το δεξι καπακι του μοτερ και για αρχη σπασμενο βρεθηκε το σασμαν, ενα κομματι καρτερ αδιευκρινιστης προελευσης, καποιες ελαχιστες φθορες στα γραναζια τρομπας λαδιου και καμπανας. Το πιο ανησυχιτικο περα απο το καρτερ ειναι οτι η τρομπα δεν γυρναει με ευκολια σε ενα συγκεκριμενο σημειο της περισοτροφης που σημαινει οτι κατι μετεφερε το λαδι προς τα εκει.
Οι δυο λυσεις σε αυτην την τεραστια μαλακια που εκανα, ειναι είτε να το πουλησω για πολυ λιγα λεφτα οπως ειναι σε καποιο συνεργειο/μαντρα και να το κανουν οτι νομιζουν, ειτε να αγορασω ενα μοτερ που εχω βρει με υποτιθεμενα 37.000χιλιομετρα απο gen2 μοντελο. Υπαρχει καποια λογικη για την τσεπη και αξιποιστη λυση που μου διαφευγει; Αμα καταληξω στην αγορα του τζεν 2 μοτερ, θα χρειαστω κι αλλα εξαρτμηατα εκτος απο τον Αισθητηρα Λ; Οι εγκεφαλοι τους ειναι διαφορετικοι ή θα δουλεψει μια χαρα με το gen 1 σασι μου ;

Η νομιμη αλλαγη μοτερ, ειναι μεγαλη διαδικασια;

patsavour
04/10/2025, 22:47
Πουλά το ,και τραβά γι' αλλά.Το μτχ μοτερ είναι ρίσκο,και μπορεί ναναι βαρελι διχως πατο.

telegonos
04/10/2025, 22:54
Η νομιμη αλλαγη μοτερ, ειναι μεγαλη διαδικασια;

Η νόμιμη διαδικασία, εφόσον είναι ΙΔΙΟΣ τύπος μοτέρ, είναι: Βγάζεις το ένα από την μοτοσυκλέτα, βάζεις το άλλο στην μοτοσυκλέτα.