PDA

View Full Version : Ροδόπη, Βουλγαρία, κ.λπ...

Bowleno
06/10/2025, 17:19
Κάποιο βενζινάδικο στην Βουλγαρική Ροδόπη
(Ειχα βάλει με 1,46€ 100αρα LukOil στα σύνορα με Κομοτηνή)
465729

Δεν υπάρχει "βουλγαρική Ροδόπη", φιλτάτε....

RaGe_Raptor
06/10/2025, 17:26

πως κι έτσι?

εδιτ:
τα παρακάτω από copilot

"Η βουλγαρική Ροδόπη είναι ένα μαγευτικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης, που εκτείνεται κυρίως στη νότια Βουλγαρία (περίπου 82% της συνολικής έκτασης) και το υπόλοιπο στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια περιοχή με πλούσια φυσική ομορφιά, ιστορική σημασία και πολιτιστική κληρονομιά. [el.wikipedia.org]
Γεωγραφικά χαρακτηριστικά

Υψηλότερη κορυφή: Γκολιάμ Πέρελικ (2.191 μ.), το έβδομο ψηλότερο βουνό της Βουλγαρίας.
Έκταση: Περίπου 12.333 τ.χλμ. στη Βουλγαρία.
Ανάγλυφο: Λοφώδες και ορεινό, με βαθιά φαράγγια, ποτάμια, σπήλαια και καρστικά τοπία όπως το Φαράγγι Τρίγκραντ.
Δάση: Φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δάση κωνοφόρων στα Βαλκάνια.

Πολιτισμός και ιστορία

Αρχαιολογικοί χώροι:

Περπερικόν: Αρχαία ιερή πόλη με το ιερό του Διονύσου και πέτρινο θρόνο στραμμένο στην Ανατολή. [bnr.bg]
Τατούλ: Θρακική νεκρόπολη, πιθανώς αρχαιότερη από τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Μυθολογία: Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Ροδόπη πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα Ροδόπη, που μεταμορφώθηκε σε βουνό από τον Δία και την Ήρα. [el.wikipedia.org]

Τουρισμός και φύση

Οικοτουρισμός: Αναπτύσσεται σε χωριά όπως Σμιλιάν, Άρδα, Σιρόκα Λάκα, με δραστηριότητες όπως ποδηλασία, ιππασία και τζιπ σαφάρι. [bnr.bg]
Φιλοξενία: Οι κάτοικοι είναι γνωστοί για τη θερμή φιλοξενία τους, ακόμα και σε απομονωμένα χωριά χωρίς τουριστικές υποδομές.

Αν σε ενδιαφέρει να εξερευνήσεις τη βουλγαρική Ροδόπη είτε για ταξίδι είτε για ιστορική έρευνα, μπορώ να σου προτείνω διαδρομές, αξιοθέατα ή ακόμα και να οργανώσουμε ένα υποθετικό ταξίδι. Θες να εστιάσουμε σε κάτι συγκεκριμένο;"

SAVVAS62
06/10/2025, 18:18
Αν είναι εύκολο προσωπικά θα ενδιαφερόμουν για χάρτες - διαδρομές και οτιδήποτε άλλο είναι εύκολο να βάλεις σύντροχε διότι δυστυχώς κατά την τελευταία μου επίσκεψη οι καιρικές συνθήκες δεν μου επέτρεψαν να την δω.

Νομίζω ότι αν μπω από Νευροκόπι Βουλγαρία έχει ένα υπέροχο φαράγγι οδηγεί στον λεγόμενο λαιμό του διαβόλου (σπήλαιο) και καταλήγω κάπου πάνω από Κομοτηνή?
Ευχαριστώ.

RaGe_Raptor
06/10/2025, 21:51
Αν είναι εύκολο προσωπικά θα ενδιαφερόμουν για χάρτες - διαδρομές και οτιδήποτε άλλο είναι εύκολο να βάλεις σύντροχε διότι δυστυχώς κατά την τελευταία μου επίσκεψη οι καιρικές συνθήκες δεν μου επέτρεψαν να την δω.

Νομίζω ότι αν μπω από Νευροκόπι Βουλγαρία έχει ένα υπέροχο φαράγγι οδηγεί στον λεγόμενο λαιμό του διαβόλου (σπήλαιο) και καταλήγω κάπου πάνω από Κομοτηνή?
Ευχαριστώ.

μια φορά μπήκα Ελλάδα από Νευροκόπι. Είχαμε ανέβει αρκετά ψηλά και κατεβήκαμε από Dospat. Είχε πολύ όμορφα τοπία αλλά χάλια δρόμους με λακούβες,χώματα κτλ.

Η διαδρομή που θέλεις να κάνεις είναι η Dospat-Devil's Throat-Devin-Smolyan-Zlatograd-Kirkovo και να μπεις από Νυμφαίο στην Κομοτηνή. Έχω κάνει μέρη αυτης αλλά ποτέ ολόκληρη, δεν έχω άποψη.
Αυτό που συστήνω είναι το να φύγεις βόρεια από Devin παράλληλα με τον ποταμό Vacha και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη και μέχρι τουλάχιστον το Chilingira project όπoυ έχει πολύ ωραία θέα και παγωμένη Staropramen. H διαδρομή είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και οδηγικά. Έπειτα θα μπορούσες να συνεχίσεις για Plovdiv ή και να γυρίσεις πίσω.

465770

RaGe_Raptor
06/10/2025, 22:06
μια άλλη πολύ καλή "γύρα" με αφετηρία κ προορισμό το Zlatograd είναι η παρακάτω, μόνο που πρέπει να γίνει καλοκαίρι αφού ήδη κάνει χειμώνα-χειμώνα στο Pamporovo.
465773

κι αυτή είναι η πιο πρόσφατη (αφετηρία/προορισμός τα σύνορα Κομοτηνής)

465774

SAVVAS62
07/10/2025, 07:27
Σε ευχαριστώ πολύ, τα σημειώνω άμεσα.

Η διαδρομή πούκανα εγώ με την παρέα μου το 2023 είναι : Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ρίλα - Μπάνσκο - Φιλλιπούπολη- Πέρασμα Σίπκα - Μνημείο Σίπκα - Βέλικο Τάρνοβο - Βάρνα - Νέσεμπαρ - Μπουργκάς - Σωζόπολη - Στάρα Ζαγόρα - Οχυρό Άσεν - Συνοριακός σταθμός Νυμφαίου :

Και το βίντεο όλων αυτό :

https://www.youtube.com/watch?v=g7kx2Dmv8WM&t=1014s

caesarsk
07/10/2025, 08:53

Kι όμως υπάρχει και μάλιστα χρησιμοποιούν το ελληνικό όνομα της οροσειράς "Ροδόπη". Μάλιστα ο εθνικός ποιητής της Βουλγαρίας Ιβάν Βαζόφ είχε πει, "Αν δεν έχεις δει τον κόσμο από τις κορυφές της Ροδόπης, δεν έχεις δει τον κόσμο". Αυτό είναι χαραγμένο και στο μνημείο Eagle's Eye στην κορυφή πάνω από το Teshel

peterTHErider
07/10/2025, 09:03
μια φορά μπήκα Ελλάδα από Νευροκόπι. Είχαμε ανέβει αρκετά ψηλά και κατεβήκαμε από Dospat. Είχε πολύ όμορφα τοπία αλλά χάλια δρόμους με λακούβες,χώματα κτλ.

Η διαδρομή που θέλεις να κάνεις είναι η Dospat-Devil's Throat-Devin-Smolyan-Zlatograd-Kirkovo και να μπεις από Νυμφαίο στην Κομοτηνή. Έχω κάνει μέρη αυτης αλλά ποτέ ολόκληρη, δεν έχω άποψη.
Αυτό που συστήνω είναι το να φύγεις βόρεια από Devin παράλληλα με τον ποταμό Vacha και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη και μέχρι τουλάχιστον το Chilingira project όπoυ έχει πολύ ωραία θέα και παγωμένη Staropramen. H διαδρομή είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και οδηγικά. Έπειτα θα μπορούσες να συνεχίσεις για Plovdiv ή και να γυρίσεις πίσω.

465770

Την έκανα τον Αύγουστο την διαδρομή αυτή αλλά από Σέρρες-κατω Βροντού.
ΜΑΓΙΚΑ και πάνω από Σέρρες αλλά και από το devils throat έως krichim.
Να λιώσεις στο στρίψιμο.
Υπέροχο τοπίο,στριφτερη διαδρομή με πολύ καλή άσφαλτο.

RaGe_Raptor
07/10/2025, 11:14
Την έκανα τον Αύγουστο την διαδρομή αυτή αλλά από Σέρρες-κατω Βροντού.
ΜΑΓΙΚΑ και πάνω από Σέρρες αλλά και από το devils throat έως krichim.
Να λιώσεις στο στρίψιμο.
Υπέροχο τοπίο,στριφτερη διαδρομή με πολύ καλή άσφαλτο.

Ναι , το Devin, Mihalkovo, Krichim ειναι φανταστική διαδρομη!

katsar
07/10/2025, 18:01
Καλησπέρα.
Όποιος περνάει προς Ρίλα και το γνωστό μοναστήρι και έχει όχημα σχετικά offroad μπορεί να ανέβει στο φράγμα Kalin https://maps.app.goo.gl/osfVndmwMGzPNwj48

:wave2:

gabri
08/10/2025, 09:33
Σε ευχαριστώ πολύ, τα σημειώνω άμεσα.

Η διαδρομή πούκανα εγώ με την παρέα μου το 2023 είναι : Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ρίλα - Μπάνσκο - Φιλλιπούπολη- Πέρασμα Σίπκα - Μνημείο Σίπκα - Βέλικο Τάρνοβο - Βάρνα - Νέσεμπαρ - Μπουργκάς - Σωζόπολη - Στάρα Ζαγόρα - Οχυρό Άσεν - Συνοριακός σταθμός Νυμφαίου :

Και το βίντεο όλων αυτό :

https://www.youtube.com/watch?v=g7kx2Dmv8WM&t=1014s

Ρε φίλε, τι να πω!
Καταπληκτικό οδοιπορικό σε αγαπημένα - περπατημένα μέρη!
Και με φοβερή μουσική επένδυση.
Κι επειδή, νομίζω δλδ, ότι είσαι και ροκάς,
κοντά στην Βάρνα βρίσκεται η Cavarna,
όπου στo κεντρικό πάρκο βρίσκεται άγαλμα-μνημείο του
Ronnie James Dio!
Συγχαρητήρια. Με το καλό το επόμενο.

SAVVAS62
08/10/2025, 11:17
Ρε φίλε, τι να πω!
Καταπληκτικό οδοιπορικό σε αγαπημένα - περπατημένα μέρη!
Και με φοβερή μουσική επένδυση.
Κι επειδή, νομίζω δλδ, ότι είσαι και ροκάς,
κοντά στην Βάρνα βρίσκεται η Cavarna,
όπου στo κεντρικό πάρκο βρίσκεται άγαλμα-μνημείο του
Ronnie James Dio!
Συγχαρητήρια. Με το καλό το επόμενο.

Ευχαριστώ πολύ τόσο για την πληροφορία στην οποία θα γίνει χρήση με την επομένη ευκαιρία όσο για τα καλά σου λόγια.
Πάντα όρθιοι και καλές βόλτες νάχουμε.:beer:

katsar
08/10/2025, 12:48
,, Φυσικά να προτείνω και το motocamp στο Idilevo, δίπλα στο Βέλικο Τάρνοβο, άλλη φάση!