PDA

View Full Version : ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ!!

LIBYKOS
24/01/2006, 14:32
Παραθέτω το editorial του περιοδικού του REUTERS, που αφορά την ομιλία του Κου Larry Ellison, προέδρου της ORACLE, και ενός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο στην τάξη αποφοίτων του Yale University το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000.

« ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ YALE, θέλω να κάνετε κάτι για μένα. Σας παρακαλώ, κοιτάξτε προσεκτικά γύρω σας. Κοιτάξτε τον συμφοιτητή σας στα αριστερά σας. Κοιτάξτε το συμφοιτητή σας στα δεξιά σας. Τώρα σκεφτείτε το εξής : σε πέντε χρόνια από τώρα, σε δέκα χρόνια, ακόμη και σε τριάντα χρόνια από τώρα, οι πιθανότητες είναι πως αυτό το άτομο που βλέπετε θα είναι ένας αποτυχημένος. Την ίδια στιγμή, και το άτομο στα δεξιά σας θα είναι αποτυχημένος. Και εσείς στη μέση; Τι μπορείτε να περιμένετε για τους εαυτούς σας; Θα είστε αποτυχημένοι. Αποτυχίες. Καθώς κοιτάζω αυτή την αίθουσα σήμερα δεν βλέπω χίλιες ευκαιρίες σήμερα για ένα καλύτερο αύριο. Δεν βλέπω χίλιους ηγέτες χιλίων διαφορετικών βιομηχανιών. Βλέπω χίλιους αποτυχημένους. Έχετε ταραχτεί. Είναι απόλυτα κατανοητό. Άλλωστε πως μπορώ εγώ, ο Λόρενς ( Λάρι ) Ελισον, ένας άνθρωπος που παράτησε το κολέγιο, να είμαι τόσο αυθάδης ώστε να αγορεύω αιρετικά στην τάξη αποφοίτων ενός εκ των καλυτέρων πανεπιστημίων της χώρας; Θα σας πω γιατί μπορώ να είμαι αυθάδης. Διότι εγώ, ο Λόρενς ( Λάρι ) Ελισον, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, παράτησα το κολέγιο - κάτι που εσείς δεν κάνατε. Διότι ο Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, παράτησε το κολέγιο ενώ εσείς όχι. Επειδή ο Πωλ Αλεν, ο τρίτος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, παράτησε το κολέγιο – κάτι που εσείς δεν κάνατε.
Θέλετε ένα καλύτερο μέτρο σύγκρισης; Ο Μάικλ Ντελ. Το νούμερο 9 στη λίστα των ανερχόμενων στελεχών έχει παρατήσει το κολέγιο ενώ εσείς όπως γνωρίζετε, δεν το κάνατε. Χμμμ....Βλέπω πως είστε ιδιαίτερα ταραγμένοι. Είναι απόλυτα κατανοητό. Αφήστε με λοιπόν να ικανοποιήσω λίγο τον εγωισμό σας, με το να τονίσω με πάσα ειλικρίνεια πως τα διπλώματά σας τα κερδίσατε επάξια. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι από σας έχετε ξοδέψει εδώ τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια και αυτά που μάθατε και υπομείνατε θα σας υπηρετήσουν καλά τα προσεχή χρόνια. Αποκτήσατε καλή εργασιακή συμπεριφορά καθώς και ένα κύκλωμα ανθρώπων που θα σας βοηθήσουν στην πορεία. Έχετε εδραιώσει σχέσεις ζωής, κάτι που είναι πολύ καλό. Διότι η αλήθεια είναι πως θα χρειαστείτε αυτούς τους ανθρώπους. Θα χρειαστείτε αυτές τις δυνατές επαγγελματικές συνήθειες. Θα τα χρειαστείτε όλα αυτά διότι δεν παρατήσατε το κολέγιο, κάτι που συνεπάγεται πως δεν θα είστε ποτέ ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Εντάξει, μπορεί ίσως να ανεβείτε ως το νούμερο δέκα της λίστας ή το έντεκα, όπως ο Στιβ Μπάλμερ. Υποθέτω όμως πως δεν χρειάζεται να σας πω για ποιόν εργάζεται αυτός, έτσι δεν είναι; Οφείλω να σας πω πάντως, πως ακόμη και αυτός παράτησε το πανεπιστήμιο τη χρονιά της αποφοίτησης, Άργησε κάπως αλλά τα κατάφερε.
Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι από σας αναρωτιέστε αυτή τη στιγμή αν μπορείτε να κάνετε κάτι. Αν υπάρχει ελπίδα για σας. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν υπάρχει. Είναι πολύ αργά. Έχετε απορροφήσει πάρα πολλά. Έχετε την εντύπωση πως γνωρίζετε ακόμη περισσότερα. Δεν είστε 19 ετών πια. Σας έχουν φορέσει σκούφους – και δεν εννοώ αυτούς της αποφοίτησης. Είστε πάρα πολύ ταραγμένοι τώρα! Είναι απολύτως κατανοητό. Η ομιλία όμως δεν απευθύνεται τόσο σε σας, τους τελειόφοιτους. Εσείς είστε ξεγραμμένοι. Καταδικασμένοι στις αξιολύπητες δουλειές σας των 200.000 δολαρίων το χρόνο, τις επιταγές των οποίων θα υπογράφουν παλιοί συμφοιτητές σας που τα παράτησαν δυο χρόνια πριν. Σκοπός μου είναι να σώσω τους νεότερους που βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα. Σας το λέω όσο πιο δυνατά μπορώ: φύγετε. Μαζέψτε τα πράγματά σας και τις ιδέες σας και φύγετε χωρίς επιστροφή. Παρατήστε τα. Πιάστε δουλειά. Διότι μπορώ να σας εγγυηθώ πως το καπέλο και ο μανδύας της αποφοίτησης θα εμποδίσουν την πρόοδό σας , θα σας «κατεβάσουν», όπως ακριβώς προσπαθούν οι securities να κατεβάσουν εμένα από το βήμα αυτή τη στιγμή."

idi
24/01/2006, 14:45
.....

he said!!!

sad but true...

gdevelek
24/01/2006, 14:48
Βλακώδη λόγια, θα έλεγα...

Είναι σαν να αναφέρω 3 άτομα που έχουν πέσει χωρίς κράνος και έχουν σωθεί, και άλλα 3 που έχουν πέσει με κράνος και έχουν σκοτωθεί, και να φωνάξω "ηλίθιοι, βγάλτε το κράνος, θα σκοτωθείτε!!"

Αλλά ο Ellison είναι γνωστός για τη μεγαλομανία του και τα κουφά που πετάει συχνά-πυκνά.

LIBYKOS
24/01/2006, 14:56
Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και δεν μπορεί να αποδοθεί με ακραία παραδείγματα. Πιστεύω πως αυτό το κείμενο θέλει να πει πολλά περισσότερα πράγματα από το να τα παρατάμε από τα πανεπιστήμια.

bartlal
24/01/2006, 15:01
Αρχικά δημιουργήθηκε από gdevelek

Είναι σαν να αναφέρω 3 άτομα που έχουν πέσει χωρίς κράνος και έχουν σωθεί, και άλλα 3 που έχουν πέσει με κράνος και έχουν σκοτωθεί, και να φωνάξω "ηλίθιοι, βγάλτε το κράνος, θα σκοτωθείτε!!"

Αλλά ο Ellison είναι γνωστός για τη μεγαλομανία του και τα κουφά που πετάει συχνά-πυκνά.

δεν νομιζω οτι ειναι τα ιδια παραδειγματα περι κρανους και περι "εκπαιδευσης"... :winka: :beer: :beer: :wave2:

stavrogin
24/01/2006, 19:20
Εγω παρατησα το Τει δυο φορες.απο το πρωτο εξαμηνο.
Διπλωματακιδες σας εχω λεμε
:a01: :a43: :a36: :a029: :a029: :a09: :a01: :a25: :a25: :a9:

adam_tsouk
24/01/2006, 19:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από bartlal
δεν νομιζω οτι ειναι τα ιδια παραδειγματα περι κρανους και περι "εκπαιδευσης"... :winka: :beer: :beer: :wave2:

Έτσι ακριβώς...

και όσο μεγαλομανής να είναι..... του αξίζει με τα όσα έχει καταφέρει....

:winka:

Dodok edessa
24/01/2006, 19:51
εγω παντως βλέπω μονο λόγια γεματα αλήθεια.μηπως δεν ειναι ετσι παντου.?
Μόνο οι τσάτσοι και αυτοι που εχουνε τις γνωριμιες σκαρφαλώνουν..ολα τα αλλα ειναι απλά το περιτυλιγμα :D
δε πα να χεις δεκα πτυχια ...:sick:

tai
24/01/2006, 20:15
Εκεί χρειάζεται καθηγητής πανεπιστημίου για να τα πει?
Εδώ το έχουμε αναγάγει σε επιστήμη.
Και η γιαγιά στο πιο απομακρυσμένο χωριό το ξέρει.
:wave2: :wave2:

gdevelek
24/01/2006, 21:07
Αρχικά δημιουργήθηκε από bartlal

Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω πως η αντιπαραβολή ήταν πετυχημένη.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει κανείς να βγει στην αγορά εργασίας εξοπλισμένος με ένα τουλάχιστον πτυχίο.

Είναι επίσης δεδομένο ότι ένας μοτοσυκλετιστής πρέπει να οδηγεί φορώντας κράνος.

Είναι γνωστό πως ορισμένοι έχουν πετύχει στη ζωή τους εγκαταλείποντας το πανεπιστήμιο, ενώ πολλοί πτυχιούχοι είναι στο ταμείο ανεργίας (αν και ο αμερικάνος δεν αναφέρεται σ' αυτό, αντίθετα θεωρεί δεδομένο ότι ο πτυχιούχος θα βρεί μια μίζερη δουλειά με $200.000 το χρόνο!!!).

Όπως επίσης είναι γνωστό πως ορισμένοι την έχουν βγάλει καθαρή σε τράκο παρότι δεν φορούσαν κράνος, ενώ άλλοι που φορούσαν έφυγαν για το μεγάλι ταξίδι.

Ωστόσο:

Από τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα γεγονότα ΔΕΝ μπορεί να βγει το συμπέρασμα ότι καλό είναι κανείς να εγκαταλείπει τις σπουδές του, ή ότι ένας μοτοσυκλετιστής καλό είναι να οδηγεί χωρίς κράνος.

LIBYKOS
25/01/2006, 08:48
Είπαμε και προηγουμένως ότι δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα γενικεύοντας και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι σύγκρισης δύο ανόμοια πράγματα. Η ουσία των παραδειγμάτων δεν φαίνεται μόνο στο αποτέλεσμα

cityfly
25/01/2006, 10:58
το συμπέρασμα κατά τη γνώμη μου είναι ένα:

μη νομίζετε ότι επειδή μπήκατε σε (και κάποια στιγμή βγήκατε από) ένα πανεπιστήμιο αυτό σημαίνει εξασφάλιση για κάτι.

Η ζωή και οι αγώνες της δεν σταματούν τη στιγμή που μπαίνεις στο πανεπιστήμιο

Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο ειδικά σε σχολές που έχεις δυσκολευτεί να μπεις, με το που μπαίνεις να αράζεις και να νομίζεις ότι όλη η ουσία ήταν το να μπεις

Η επιτυχία στη ζωή (όπως θέλει να την ερμηνεύσει κανείς) δεν σχετίζεται με την κατοχή ή όχι ενός (ή περισσοτέρων) πτυχίων

Και τέλος και το κυριώτερο όλων νομίζω ότι ο "ποιητής" ήθελε να πει

"ΜΗ ΜΠΑΙΝΕΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟΥΠΙΑ"

το είπε ξεκάθαρα άλλωστε,
"Σας έχουν φορέσει σκούφους – και δεν εννοώ αυτούς της αποφοίτησης"

gdevelek
25/01/2006, 11:08
Αρχικά δημιουργήθηκε από LIBYKOS
Είπαμε και προηγουμένως ότι δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα γενικεύοντας και βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι σύγκρισης δύο ανόμοια πράγματα. Η ουσία των παραδειγμάτων δεν φαίνεται μόνο στο αποτέλεσμα

Δεν έβαλα το παράδειγμα για να βγάλω συμπέρασμα αλλά για να εξηγήσω γιατί απορρίπτω τα λόγια του τυπά.

Και βέβαια τα παραδείγματα πάντα από ανόμοια πράγματα είναι.

KnT
25/01/2006, 11:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από gdevelek

Συμφωνώ.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ήθελε να προκαλέσει, για αυτό μίλησε έτσι.
Η ουσία είναι αυτά που έγραψε ο cityfly ;)

kapoulos
26/01/2006, 16:41
Κι εγώ συμφωνώ με τον cityfly,αλλά δεν θα βιαζόμουν να τα χαρακτηρίσω "βλακώδη" τα λόγια αυτά...

sonic22
26/01/2006, 18:11
auto pou thelei na pei to palikari einai oti kamia sxoli den tha sas mathei to pws na vgalete leuta kai na ginete petiximenoi...

ta prixia (os bebaiwseis) einai kala mono gia na gemizoun to viografiko sas...

an thelete na ginete kati parapanw apo iplaliloi prepei na psaxtite allios...

apla parelipse na pei o filos posoi apo autous pou paratisan to panepistimio katelijan na pernoun mistho poli katw apo 200.000 to xrono...:winka:

stavrogin
26/01/2006, 19:34
Αυτο που θελει να πει ο ποιητης ειναι το εξης:

Το πανεπιστημιο σου μαθαινει πειθαρχια και υπομονη,και γι αυτο οποιος τελειωνει το Γιεηλ ειναι ηδη ενταγμενος και προσαρμοσμενος στο Συστημα και ειναι πολυ λιγοτερο πιθανο να το ανατρεψει μεθαυριο.
Οσοι ηταν σε θεση να το εγκαταληψουν νωρις κι επειτα "προκοψαν" οπως ο εν 'λογο κυριος, το εκαναν επειδη ηταν ανυποταχτοι με δικο τους μπα'ι'ρακι και γι αυτο μετεπειτα ηταν αρκετα δημιουργικοι και ανατρεπτικοι ωστε να υπερισχυσουν και να φερουν το Συστημα στα μετρα τους κι οχι να προσαρμοστουν αυτοι απο το Συστημα.

Δηλαδη ισχυριζεται οτι προκοβει μονον αυτος που δεν παει ...by the book, και οτι αυτο φαινεται απο τα γενοφασκια μας.

Οπως λεει κι ενας φιλος μου:
"Ο κανονας σεβεται μονον αυτον που τον παραβενει και περιφρονει τους υπολοιπους"

EKEINOS
28/01/2006, 14:48
Υπολογιστε το εξης: αυτος που μιλαει και τα παραδειγματα που αναφερει, ανηκουν ολα στον κοσμο των υπολογιστων και στην Αμερικη. Ο κοσμος αυτος εχει στο ευρυ κοινο ζωη γυρω στα 22-23 χρονια. Οταν πηρα τον πρωτο μου υπολογιστη το 1982 αυτος ισως να εψαχνε τι θα κανει με την ζωη του. Το βρηκε ομως και πονταρε στο σωστο αλογο. Ο δε Gates πηρε και τροποποιησε την Amiga & Apple και εγινε ο πλουσιοτερος, περασε και τον σουλτανο του Μπρουνει. Ειναι αληθεια παντως οτι οι ποιο επιτυχημενοι επειχηρηματιες ειναι κυριως μεσαιου μορφωτικου επιπεδου ανα τον κοσμο. Στην Ελλαδα δεν νομιζω οτι εχουν εφαρμογη τα λογια του. Εχουμε το μεγαλυτερο ποσοστο ανεργων πτυχιουχων 25% στην Ευρωπη. Αν ο Gates γεννιωταν εδω θα ηταν δικηγορος οπως ο πατερας του.Το ανεκδοτο που κυκλοφορουσε για τις τραπεζες πριν 15 χρονια ηταν : Φανταστητε να ζητουσε δανειο ο κυριος παραθυρα για να πραγματοποιηση την ιδεα του. Ο γιος μου ειναι 14 και προβληματιζομαι για το μελον του,εχω αρχισει και ψαχνω σχολες του εξωτερικου ειδικα στις σκανδιναβικες χωρες,ειναι οικονομικοτερα απο εδω με καλυτερο επιπεδο και κυριως με ζωντανες και συνχρονες επιλογες.Κρυφη μου ελπιδα ειναι να μεινει εκει και εδω να'ρχετε μονο για διακοπες.Στην Ελλαδα δεν υπαρχει ερευνα και νεες τεχνολογιες,μονο με κομπινες του δημοσιου εχεις ελπιδες να πετυχεις οικονομικα για μεγαλη κλιμακα εννοω. Δειτε την Δανια κοντινη σε πλυθησμο και πρωτες υλες χωρα που ειναι αυτοι και που ειμαστε εμεις. Οταν ξεκινησε η apple σ'ενα υπογειο γκαραζ δεν ειχανε φραγκα και προτεινανε στον ιδιοκτητη του γκαραζ (σπιτιου γκαραζ) να του δωσουν το 20% της εταιριας τους για τα ενοικια (ευτελες ποσο, σημαντικο ομως για 3 φοιτητες) και τους πεταξε εξω.4 χρονια αργοτερα το 20% ηταν 5 δις δολαρια,αυτα συμβαινουν μονο στην Αμερικη και τα καλα και τα ασχημα.