View Full Version : Επτά σημεία για την κρίση στο Ιράν
Ας απαλλαγούμε κάποτε από τις ιδεοληψίες κι ας δούμε την νέα κυοφορούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή από πιο ρεαλιστική οπτική:
* Πρώτον, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να επιχειρήσουν πλήρη στρατιωτική εισβολή στο Ιράν. Δεν έχουν ούτε τις δυνάμεις ούτε τις εφεδρείες ούτε την εσωτερική ανοχή να το αποτολμήσουν, κόντρα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο
* Από την άλλή πλευρά δεν μπορούν να σταθεροποιήσουν το Ιράκ αν δεν αυτονομήσουν τους πληθυσμούς του. Και δεν μπορούν να αυτονομήσουν το Σιιτικό νότο του Ιράκ, όπου ασκεί μεγάλη επιρροή η Τεχεράνη, αν δεν αλλάξει το αντιδυτικό καθεστώς της Τεχεράνης.
* Αυτή την καθεστωτική αλλαγή επιχειρούν οι ΗΠΑ σήμερα, μέσω κλιμάκωσης πιέσεων που φθάνουν ως την απειλή ή χρήση βίας με την μορφή αεροπορικών πληγμάτων κατά των Ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αλλά τέτοια κλιμάκωση είναι αδύνατη χωρίς τη συγκατάθεση της Ρωσίας. Αν οι Αμερικανοί προχωρήσουν σε αεροπορικά πλήγματα, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει πλήρη στήριξη από Ευρωπαίους και Ρώσους, θα κινδυνεύουν με πανωλεθρία στο Ιράκ, με ήττα και εξαναγκασμό σε άνευ όρων αναδίπλωση από την περιοχή. Η οποία, στη συνέχεια, θα σαρωθεί από κύματα ισλαμικών επαναστάσεων.
* Η Ρωσία θα συναινούσε στην αποσταθεροποίηση του θεοκρατικού Ιράν και τη μεταπολίτευση στη χώρα αυτή, αν έπαιρνε σημαντικά ανταλλάγματα. Κυρίως τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της Ασίας, που ήδη χρηματοδοτούν την ανόρθωση της Ρωσίας, ξανά σε στάτους διεθνούς υπερδύναμης. Αυτή είναι η βάση μιας νέας στρατηγικής σύγκλισης ΗΠΑ-Ρωσίας, με άμεσες επιπτώσεις στο Ιράν και το Ιράν και με μακροχρόνια αποτελέσματα πολύ πέραν της Μέσης Ανατολής.
* Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη αυτή τη στρατηγική σύγκλιση με τη Ρωσία, για να σταθεροποιήσουν το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Και για να κατανικήσουν το «πολεμικό Ισλάμ» στην Κεντρική Ασία. Όμως οι Αμερικανοί σήμερα κάνουν το στρατηγικό σφάλμα να κρατάνε ταυτόχρονα δύο μέτωπα ανοικτά – και έναντι της Ρωσίας και έναντι του Ισλάμ – ενώ για να νικήσουν στο δεύτερο πρέπει να κλείσουν το πρώτο. Η Ουάσιγκτων είτε θα προχωρήσει σε «ιστορικό συμβιβασμό» με την Μόσχα είτε θα απειληθεί με άνευ όρων αναδίπλωση από το Ιράκ, χάνοντας ερείσματα και στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη και παντού…
* Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της περιοχής, που εύχεται διακαώς να μην υπάρξει σύγκλιση ΗΠΑ-Ρωσίας και να μην κλιμακωθούν οι πιέσεις κατά του Ιράν. Διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τότε θα ξεσηκώνονταν και οι Κούρδοι του Ιράν, θα ενώνονταν με τους Κούρδους του Ιράκ και θα έφερναν πιο κοντά το χειρότερο εφιάλτη της ?γκυρας: ανεξάρτητο Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Η Τουρκία ελπίζει πλέον στην πλήρη χρεοκοπία της Αμερικανικής πολιτικής και τον εξαναγκασμό των αμερικανικών στρατευμάτων σε αποχώρηση από το Ιράκ, πράγμα που θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την περιοχή και θα επιτρέψει στην ?γκυρα να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ για να συντρίψει τους Κούρδους. Απ’ όλες τις χώρες της περιοχής οι μόνες που ελπίζουν πλέον στην ήττα των ΗΠΑ είναι το θεοκρατικό Ιράν και η Τουρκία.
* Αντίθετα η σύγκλιση ΗΠΑ-Ρωσίας συμφέρει πρωτίστως την ίδια την Ευρώπη, αφού θα οδηγήσει σε καθεστωτική αλλαγή το Ιράν, σε σταθεροποίηση του Ιράκ, ενώ θα επιταχύνει και την επίλυση του Παλαιστινιακού. Όλα αυτά θα σταθεροποιήσουν τις διεθνείς αγορές ενεργείας, θα επιφέρουν σημαντική υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου, θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να ανασάνει, και την Ολοκλήρωσή της να προχωρήσει. Αν, αντίθετα, οι ΗΠΑ αναδιπλωθούν κακήν-κακώς από το Ιράκ και ακολουθήσει χάος σε ολόκληρη την περιοχή με κύματα ισλαμιστικών επαναστάσεων να σαρώνουν τα καθεστώτα της περιοχής, το βαρύτερο πλήγμα θα το υποστεί η Ευρώπη που θα βρεθεί εξαρτημένη από το φλεγόμενο πετρέλαιο.
Η Ελλάδα που τοποθετείται σε όλο αυτό το σκηνικό.?
Μακάρι να ’ξερε…:( :p
ela na paei pio psila to post giati einai swsto...
:beer: :beer: :beer:
Σωστό φαίνεται αλλά αν δεν είναι δικό σου το κείμενο τότε είναι σωστό να αναφέρεις και τις πηγές σου........
:beer:
makis206
05/05/2006, 07:27
Σωστός Χρήστο !:winka:
:beer: :beer: :beer:
Oχι δεν είναι σωστό , :nono:
είναι ενα σενάριο που εν μέρη τρομοκρατή την Ευρώπη και σκοπό έχει να την φέρη σε τέτοια θέση ουτος ώστε να σκεφτή και να αναγκαστή να συμαχήσει με την "αδύναμη" αυτη την στιγμη Αμερική
:smokin:
mat borei ta siberasmata kai oi diasindeseis pou vgazei na einai lathos alla stinei to skiniko kai tous prwtagonistes swsta.
den tha ginei epihtesi (an ginei) gia ta pirinika tou IRAN kai den tin stamataei tin ameriki to simvoulio kai oi elegxtes tou OHE...
exei sigoura poli vathos to thema alla einai mia arxi.
:beer: :wave2: :beer:
Gandalf dr685sm
05/05/2006, 11:23
Να το ξαναπάμε απο την αρχή;
Καταρχάς οι αιτίες , συγκλίνουν στην εξής μια:
Ενέργεια!!!!!... και η εξάρτηση απο αυτήν.
Το πετρέλαιο, είναι η μοναδική πηγή ενέργειας αυτή την στιγμή στον πλανήτη , όπου ουσιαστικά τροφοδοτεί το 75% του μηχανολογικού (και οχι μόνο) εξοπλισμού μας. Απλά μαθηματικά λοιπόν... όποιος κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό στον έλεγχο του , κερδίζει.
Ιράκ και Ιράν , αποτελούν το 55-65% παραγωγής , παγκοσμίως. Το Ιράν αυτή την στιγμή , δεν συναλλάσσεται ευνοικά με τις ΗΠΑ , οπότε και έχει δημιουργηθεί θέμα ισχύος στην περιοχή.
ΑΠο την άλλη , η Ρωσία με μια κίνηση ματ, έχει καταφέρει , να συνάψει συμφωνία με την Ε.Ε , για αγωγό φυσικού αερίου , που και μηδαμιμό κόστος εξόρυξης επεξεργασίας έχει (σε σχέση με το πετρέλαιο) και μεγάλη απόδοση σε κέρδος. Συμπληρωματικά, αποδυναμώνει την ισχύ του ΟΠΕΚ και των ΗΠΑ (καθώς αυτά τα δύο πάνε μαζί) δημιουργώντας νέες δυνάμεις και δεδομένα.
Αν τώρα με την "συμμαχία" της με το Ιράν, καταφέρει και το πλήγμα στο στρατιωτικό γόητρο (επιβολή διά της βίας) των ΗΠΑ, τότε έχει πάρει όλο το χαρτί όπως λέμε.
Αυτό είναι πάνω κάτω το θέμα... ούτε πολύπλοκα μαθηματικά, ούτε θεωρίες επι θεωριών.
Οι υπόλοιποι απλά θα αρπάξουν τα ψίχουλα που θα πέσουν απο το τραπέζι.
Μάλιστα προς υποστήριξη των επειχηρημάτων παραπάνω , να υπενθυμίσω
1) την πρεμούρα των ΗΠΑ, για το αέριο εκ Ρωσίας, με την συμβουλή , αποτροπή χρήσης του προς Ε.Ε
2) Την υπόγεια υποστήριξη προς Ιράν απο Ρωσία, αν και είναι δεκτικοί στην τροπή αφοπλισμού του απο πυρρηνικά (κανείς δεν θέλει κάποιον τόσο ισχυρό που να μην μπορεί να ελέγχει σε συμφωνίες)
3) Τις ΗΠΑ, που ακόμα και τώρα κρατούν τα αποθέματα τους , κλειστά για να ενισχύσουν το παιχνίδι του πετρελαίου, μέχρι και να δούν πως θα αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.
4) Την πρόσφατη "υποτιθέμενη" αποχώρηση της Βουλγαρίας, που τράπηκε σε άτακτη υποχώρηση, αμέσως μετά τις πιέσεις του διπλωματικού μας σώματος (!!!!!). ΄΄Οταν ακριβώς πριν δύο εβδομάδες, η Ρωσία επισημοποιήσε αρκετά σημεία για τον αγωγό μαζί μας. (Μην μου πείτε οτι δεν γνώριζαν εξ αρχής τι θα προσπαθούσε να κάνει η Βουλγαρία!!)
5) Υπόλοιποι..
Τουρκία... έτσι και αλλιώς κερδισμένοι είναι. Την μια ο αγωγός κοντά της, την άλλη οι ΗΠΑ, σύμμαχοι της και ενισχύονται.
Ελλάδα.. Πρώτης τάξεως ευκαιρία, με τον αγωγό αερίου , να κερδίσουμε έδαφος. Απο την άλλη όμως, είναι και ευκαιρία, να κερδίσουμε χαμένο έδαφος απο τις ΗΠΑ, κάνοντας τα καλά παιδιά και προσφέροντας "Γη και ύδωρ" στο στρατό τους.
Ε.Ε. .. Ίσως η μόνη φορά που δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Απέναντι σε δύο μεγαθήρια (Ρωσία & ΗΠΑ) , ίσως είναι η μόνη φορά , που δεν έχει ισχύ. Άλλωστε το μόνο της όπλο , είναι το χρήμα, κάτι που δεν έχει δώσει σε κανένα απο τους δύο.
Κίνα... Εδώ είναι ομιχλώδες το τοπίο. Το πετρέλαιο, είναι σίγουρα , αναγκαιότατο για την ανάπτυξη της. Ίσως μια επιβολή ενός status quo των ΗΠΑ , στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, να τρενάρει , τις ανεπτυσσόμενες δυνατότητες της , λόγω και του φόβου που έχουν οι ΗΠΑ προς αυτή , την εγειρόμενη Υπερδύναμη.
Όλα λοιπόν είναι στο θέμα ενέργεια. Η μόνη ελπίδα , ίσως, για το μέλλον , να αλλάξουν οι καταστάσεις και να γλυτώσουμε απο τέτοιες εξαρτήσεις είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά πόσες χώρες θα μπορούσαν να αναπτύξουν κανονικά , κάτι τέτοιο, έτσι ώστε να συντηρήσουν πληθυσμούς;
Τόσο η αιολική όσο και η ηλιακή ενέργεια , θέλουν πολλά χρήματα, για εγκαταστάσεις εκ νέου και φυσικά εκπαίδευση ατόμων στην συντήρηση αυτών. Πόσο μάλλον και στους χρήστες που θα πρέπει να εξικοιωθούν με αυτές.
Είναι σίγουρο οτι χώρες του Γ κόσμου, δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν σύντομα κάτι τέτοιο (ίσως και ποτέ).
Οπότε , το παιχνίδι στην διεθνή σκακιέρα , για την ενέργεια , θα διαιωνίζεται...
Και σύντομα θα προστεθεί και αυτό του πόσιμου νερού
Gandalf
Η αιολική και η ηλιακή δεν είναι οι μόνες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας.
Not by a long shot που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι......
Gandalf dr685sm
05/05/2006, 11:43
οχι δεν είναι....
αλλά είναι οι μόνες πηγές , που πραγματικά μπορούν να δώσουν μεγάλη παροχή , σε μαζικό πλυθησμό.
Οι άλλες πηγές (άεριο, ύδατα, φυτικά έλαια, κτλ.), είτε είναι πηγές, που υφίστανται σε περιορισμένες τοποθεσίες, είτε δεν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν ενέργεια σε μεγάλη διαθεσιμότητα.
Gandalf
Βιοενέργεια και βιοαέριο
είναι μια σχετικά καλή και εφικτή λύση ...
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
οχι δεν είναι....
αλλά είναι οι μόνες πηγές , που πραγματικά μπορούν να δώσουν μεγάλη παροχή , σε μαζικό πλυθησμό.
Οι άλλες πηγές (άεριο, ύδατα, φυτικά έλαια, κτλ.), είτε είναι πηγές, που υφίστανται σε περιορισμένες τοποθεσίες, είτε δεν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν ενέργεια σε μεγάλη διαθεσιμότητα.
Gandalf
Κάνεις λάθος, το ανάποδο είναι........
Gandalf dr685sm
05/05/2006, 12:04
πας να μας τρελάνεις έτσι;
Στην Αφρική μπορείς να δώσεις υδροηλεκτρική ενέργεια;
Βιοενέργεια;
Πόσο τηγανόλαδο ή άλλο φυτικό έλαιο μπορείς να μαζέψεις;
ίσως το μόνο που έχω ξεχάσει είναι το υδρογόνο , αλλά εκεί μιλάμε για άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής του...
Για το φυσικό αέριο, μόνο πολύ λίγες χώρες στο κόσμο το διαθέτουν , εξού και οι κατασκευές αγωγών.
Τώρα ήλιο και αέρα...έχουν ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ... μάλιστα όπως έχω πεί πολλές φορές, στο δικό μου σπίτι , υπάρχει μονάδα, με αυτό το σύστημα , που μου δίνει αυτάρκεια απο θέρμανση, ηλεκτρισμό και ενέργεια γενικά, ικανή για 6 μέρες!!! χωρίς άλλη φόρτιση.
Gandalf
Στην Αφρική μπορείς να δώσεις υδροηλεκτρική ενέργεια; ΝΑΙ
Βιοενέργεια;ΝΑΙ
Πόσο τηγανόλαδο ή άλλο φυτικό έλαιο μπορείς να μαζέψεις; Πολύ περισότερο απο ότι φαντάζεσε
ίσως το μόνο που έχω ξεχάσει είναι το υδρογόνο , αλλά εκεί μιλάμε για άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής του...
Για το φυσικό αέριο, μόνο πολύ λίγες χώρες στο κόσμο το διαθέτουν , εξού και οι κατασκευές αγωγών.
Τώρα ήλιο και αέρα...έχουν ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ... μάλιστα όπως έχω πεί πολλές φορές, στο δικό μου σπίτι , υπάρχει μονάδα, με αυτό το σύστημα , που μου δίνει αυτάρκεια απο θέρμανση, ηλεκτρισμό και ενέργεια γενικά, ικανή για 6 μέρες!!! χωρίς άλλη φόρτιση.
Gandalf
Το θέμα είναι οτι δεν συμφέρη τις μεγάλες πολυεθνικές
Gandalf dr685sm
05/05/2006, 12:20
υδροηλεκτρική στην Αφρική;...μου αρέσει που είσαστε και σίγουροι...
Όταν στο σύνολο της Ηπείρου , υπάρχουν μόνο 4 μεγάλοι ποταμοί , με ισχυρή ροή.
Βιοενέργεια εκεί... χμμμ... οκ...ίσως. Με τόση βλάστηση.
Το τηγανόλαδο που λέμε, θέλει ενέργεια για να παραχθεί , οπότε ουσιαστικά θα το έλεγα προϊόν ενέργειας, παρα ενέργεια.
Το κόστος τώρα επεξεργασίας των παραπάνω είναι υπέρογκο, ειδικά αν προσθέσεις τον εξοπλισμό.
Στο θέμα αιολικής και ηλιακής, ο εξοπλισμός υπάρχει εκτός απο ανεμόμυλους και συλλέκτες/κυψέλες, μιας και η προσαρμογή τους , στα ήδη υπάρχοντα δίκτυα, είναι πάρα πόλυ εύκολη και σαφώς φθηνότερη. Να τονίσω και παλι , οτι δεν υπάρχει χώρα σε σπηλιά, οπότε ήλιος και αέρας , υπάρχουν παντού!!!
Gandalf
Στην Αφρική μπορείς να δώσεις υδροηλεκτρική ενέργεια;
Βιοενέργεια;
Πόσο τηγανόλαδο ή άλλο φυτικό έλαιο μπορείς να μαζέψεις;
Gandalf
Επέτρεψε μου να έχω αντίθετη γνώμη (και γνώση) μια και το περιβάλλον δουλειάς μου είναι σχετικό με το θέμα ενέργεια......
Δεν διαφωνούμε επι της ουσίας αλλά ως προς την πραξη οπότε ο συνδιασμός ΄
των τεχνολογιών αυτών θα ηταν το ιδανικό
Βρε Gandalf το ξέρεις το θέμα λόγω επαγγέλματος, σοβαρής ενασχόλησης διαβάζοντας άρθρα και βιβλία ή απλά από κουβέντες του καφέ?
Εντελώς φιλικά το λέω αυτό, μην το πάρεις στραβά, απλά αν δεν έχεις ασχοληθεί σοβαρά γιατί τόση επιμονή?
κοιτάτε τώρα τι γίνεται λογομαχούμε
( σχεδόν ) τρία ατομα για κάτι που δεν έχουμε δυνατότητα να κάνουμε
πόσο μάλον ενα σωρό χώρες που θα λύναν
το ενεργειακό πρόβλημα τους με χαμηλό κόστος και ευεργετικές επιπτώσεις για τον Πλανήτη
Πάρτε το χαμπάρι είμαστε ολοι εξαρτημένοι απο το Πετρέλαιο τις πολυεθνικές και τους ανεγκέφαλους φονιάδες των λαών
Αυτά !!!!
Χωμάτινος
05/05/2006, 23:46
Συμφωνώ απόλυτα με τα προφανή που ειπώθηκαν περί της ενεργείας που κατευθύνει την παγκόσμια γεωπολιτική.
Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχει άλλο ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ κίνητρο και αυτό είναι το άνοιγμα των εμπορικών εταιρειών σε νέες αγορές-πελάτες.
-Όταν κατέρευσε η κομουνιστική Ρωσία, το πρώτο πράγμα που έγινε την "επόμενη μέρα" ήταν να ανοίξουν αλυσίδες McDonalds και να εισαχθεί Coca Cola.
-Τα μεγαλύτερα οικονομικά ωφέλη από την εισβολή στο Ιράκ τα είχαν οι φαρμακοβιομηχανίες που πούλησαν τα άντερά τους στον αμερικανικό στρατό και μέσω των μετέπειτα οργανικών δομών που δημιουργήθηκαν, στους Ιρακινούς πολίτες. ( Πρόεδρος της εταιρείας που ανέλαβε την προμήθεια των φαρμάκων ήταν ο Donald Ramsfeld )
Αν προσθέσουμε και το δεδομένο ότι στην αμερικανική πολιτική σκηνή, οι πολιτικοί χρηματοδοτούνται απροκάλυπτα από εταιρείες κολοσσούς που κατασκευάζουν πετρέλαιο, φάρμακα, όπλα, αναψυκτικά κλπ. , η εικόνα που σχηματίζεται είναι σαφής.
Αρχικά δημιουργήθηκε από χωμάτινος
Συμφωνώ απόλυτα με τα προφανή που ειπώθηκαν περί της ενεργείας που κατευθύνει την παγκόσμια γεωπολιτική.
Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχει άλλο ένα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ κίνητρο και αυτό είναι το άνοιγμα των εμπορικών εταιρειών σε νέες αγορές-πελάτες.
-Όταν κατέρευσε η κομουνιστική Ρωσία, το πρώτο πράγμα που έγινε την "επόμενη μέρα" ήταν να ανοίξουν αλυσίδες McDonalds και να εισαχθεί Coca Cola.
-Τα μεγαλύτερα οικονομικά ωφέλη από την εισβολή στο Ιράκ τα είχαν οι φαρμακοβιομηχανίες που πούλησαν τα άντερά τους στον αμερικανικό στρατό και μέσω των μετέπειτα οργανικών δομών που δημιουργήθηκαν, στους Ιρακινούς πολίτες. ( Πρόεδρος της εταιρείας που ανέλαβε την προμήθεια των φαρμάκων ήταν ο Donald Ramsfeld )
Αν προσθέσουμε και το δεδομένο ότι στην αμερικανική πολιτική σκηνή, οι πολιτικοί χρηματοδοτούνται απροκάλυπτα από εταιρείες κολοσσούς που κατασκευάζουν πετρέλαιο, φάρμακα, όπλα, αναψυκτικά κλπ. , η εικόνα που σχηματίζεται είναι σαφής.
+1
Αρχικά δημιουργήθηκε από stako
Σωστό φαίνεται αλλά αν δεν είναι δικό σου το κείμενο τότε είναι σωστό να αναφέρεις και τις πηγές σου........
:beer: Δεν είναι δικό μου.
Αλλά, μου το στείλανε και δεν ξέρω την πηγή.
:rolleyes:
Τα κείμενα και οι απόψεις είναι ή λάθος ή δικά μας.
Αν δεν συμφωνούμε μαζί τους τα θεωρούμε λάθος.
Αν συμφωνούμε, τα οικειοποιούμαστε άρα γίνονται δικά μας.
Με αυτήν την λογική είναι δικό μου
:p :p
:) :)
νυχτερινος
06/05/2006, 23:11
Το ζητημα για μενα ειναι οτι δεν μπορουμε να μενουμε απαθεις σε αυτα που συμβαινουν.Δεν γινεται να αποφασιζουν 'ερημην μας',και εμεις να παρακολουθουμε απο τον καναπε μας.Ανεξαρτητα απο τα πολιτικα πιστευω του καθενος,πρεπει να αντιδρασουμε και να εναντιωθουμε στις πολιτικες τους(με οποιο τροπο νομιζει ο καθενας σωστο).Κυριος στοχος και σκοπος τους ειναι να αποβλακωθουμε,να αποπροσανατολιστουμε και να αδρανησουμε ,ωστε να 'λειτουργουν' ανενοχλητα.........................................
Αρχικά δημιουργήθηκε από νυχτερινος
Το ζητημα για μενα ειναι οτι δεν μπορουμε να μενουμε απαθεις σε αυτα που συμβαινουν.Δεν γινεται να αποφασιζουν 'ερημην μας',και εμεις να παρακολουθουμε απο τον καναπε μας.Ανεξαρτητα απο τα πολιτικα πιστευω του καθενος,πρεπει να αντιδρασουμε και να εναντιωθουμε στις πολιτικες τους(με οποιο τροπο νομιζει ο καθενας σωστο).Κυριος στοχος και σκοπος τους ειναι να αποβλακωθουμε,να αποπροσανατολιστουμε και να αδρανησουμε ,ωστε να 'λειτουργουν' ανενοχλητα.........................................
Ωραία όλα αυτά.
Πήγε κανείς στο φόρουμ χτες???
Gandalf dr685sm
08/05/2006, 09:12
stako...
Και έχω ασχοληθεί αρκετά... (οχι δεν είναι τομέας της δουλειάς μου).. και έχω ολόκληρη εγκατάσταση στο σπίτι μου, που όποτε θες...με καφεδάκι , έρχεσαι και την βλέπεις... έχει φτιαχτεί απο ομάδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
47175
stako...
Και έχω ασχοληθεί αρκετά... (οχι δεν είναι τομέας της δουλειάς μου).. και έχω ολόκληρη εγκατάσταση στο σπίτι μου, που όποτε θες...με καφεδάκι , έρχεσαι και την βλέπεις... έχει φτιαχτεί απο ομάδα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Είσαι πολύ ωραίος που έφτιαξες τέτοια εγκατάσταση!
Μπορεί να τα πούμε από κοντά να ανταλλάξουμε απόψεις λοιπόν κάποια στιγμή. :)
:wave2: :wave2: :wave2:
Το προβλημα με τα αιολικά πάρκα είναι περισσότερο σύνθετο από το να βάλεις πχ, 100 ανεμογενήτριες στη σειρά. Εκτός από την χωροθέτηση έχει να κάνει και με την αισθητική αλλά και με την διάρκεια των φαινομένων. Ο ρουφιάνος ο Αίολος είναι τρελόπαιδο και χειρότερος απο ΚαΤιΜακια στο βουνό....όπου, όταν, όποτε και όσο θέλει. Παρομοίως και με τον ήλιο.
Η "κρίσιμη μάζα" με αυτές τις εγκαταστάσεις ήταν και θα παραμείνει ο βαθμός απόδοσης. Αν βρεθεί κάποιο κόλπο ώστε να γίνει εφικτός β.α. πάνω από 35% τότε υπάρχει μέλλον. Αλλεώς κλάφτα Χαράλαμπε. Αν ενθυμούμε καλώς ο β.α. της αποδοτικότερης ανεμογεννήτριας δεν ξεπερνά το 20%... τα φωτοβολταικά ακόμα λιγότερο.
Το άλλο μεγάλο προβλημα έχει να κάνει με την ρημάδα την αντοχή των υλικών. Να την εγκαταστήσεις τη ανεμογεννήτρια αλλά πρέπει και να την κάνεις να μην μπορεί να πετάξει λόγω έντασης ανέμου (υπερστροφή - δομική καταπόνηση). Πες όμως ότι τα προβλήματα αυτά τα ξεπεράσαμε (βλέπε κατασκευές από ανθρακονήματα) παραμένει αυτό της διάρκειας. Για το λόγο αυτό τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών τα χρησιμοποιούμε για την κάλυψη αναγκών αιχμής. Ποτέ για το φορτίο βάσης.
Από την άλλη το εγγενές προβληματάκι του ηλεκτρισμού να μην μην μπορεί να "αποθηκευτεί" σε ικανές ποσότητες είναι ο άλλος άγνωστος Χ στην εξίσωση. Και όταν ¨αποθηκεύετει" προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που λύνει. Λέγεμε απόσυρση και διαχείρηση μπαταριών και των τοξικών παραγώγων τους.
Και σημειωτέων ότι αυτά έχουν να κάνουν με την παραχή ενέργειας στο σπίτι και ουχί σε κινητά μέσα όπως μοτό, αυτό, καράβι, αεροπλάνο και τελος πάντων ότι άλλο κινείτε σε ρόδες. Εκτός από το κάρο του τρίσπαππού μου του μάγου, λέει, που ήθελε νερό και τροφή σε είδος (διαφόρων τύπων πρασινάδες) για τον κυρ Μήτσο τον μπιρμπιλομάτη.
Οπότες καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πάντα θα εξαρτώμαστε από τις μη ανανεώσημες - κακές πηγές ενέργειας όπως κάρβουνο, πετρέλειο, ουράνιο. Και μιας και δεν είχαμε την τύχη να καθόμαστε πάνω σε μια λίμνη από πετρέλαιο πάντα θα έχουμε εξάρτηση από την όποια υπερδύναμη του πλανήτη.
Ένα ακόμα μέρος της εξίσωσης είναι και η δική μας συμπεριφορά την οποία μάλλον θα έκρινα ενεργοβόρα σε βαθμό κακουργήματος.
Τέλος πάντων να τα πούμε και από κοντά μια μέρα μιας και έχει "ψωμί" αυτή η κουβέντα...
Ρε παιδιά έχετε κόλλημα με την αιολική και την ηλιακή......
ΔΕΝ είναι οι μόνες ανανεώσιμες!
Το ξέρετε ότι στην Σουηδία το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα προέρχονται από ανανεώσιμες?????
Gandalf dr685sm
10/05/2006, 09:11
να πω κάτι για τις μπαταρίες απο προσωπική εμπειρία.
Για την αποθήκευση παραγωγής , μ.ο. 9KW την ημέρα , χρησιμοποιούνται μέσα στο δωματιάκι στην φωτογραφία , 12 μπαταρίες , που συντηρούν σταθερή παροχή ρεύματος για 6 μέρες, σε σπίτι 160m2 καθώς και σε εξωτερικές τροφοδοσίες (βλ. ποτιστικά, προβολείς, κτλ.)
Κατά τα λεγόμενα της ομάδας εγκατάστασης, οι μπαταρίες δεν έχουν όριο ζωής, αρκεί να μην "εξαντλούνται" κατά την απορρόφηση ενέργειας απο αυτές.
Ο ανεμόμυλος που υπάρχει στην φωτό , έχει τοποθετηθεί με ατσαλόσυρμα σε τσιμεντένια βάση και στριφόνια , περίπου 15cm, καθώς και κεντρικό στύλο , όπου στηρίζεται σε τετράεδρο. Η συντήρηση του περιορίζεται σε ετήσιο γρασσάρισμα του ρότορα και μηνιαίο σφίξιμο βιδών.
Για την ιστορία να τονίσω οτι η τοποθεσία , είναι σε κορυφή βουνού, στην ΒΑ Αττική , όπου και δέχεται ριπές ανέμου, απο την "διχάλα" που σχηματίζουν τα βουνά της Εύβοιας, απο την απέναντι μεριά. Οπότε το θέμα αντοχής , νομίζω οτι το καλύψαμε.
Για τα φωτοβολταϊκά , θα συμφωνήσω μόνο εν μέρει. Σαφώς και δε θα υπάρχει 100% ήλιος πάντα. Για αυτό και υπάρχουν και οι δύο εγκαταστάσεις ταυτόχρονα.
Εναλλακτικά ,τώρα , και για να είμαι ειλικρινής, και να μην ακούγομαι μαλ...ας, υπάρχει γεννήτρια καυσίμου, ...ΑΛΛΑ.... οι φορές που έχει λειτουργήσει απο το διάστημα που οριστικοποιήθηκαν οι παράμετροι λειτουργίας της εγκατάστασης, (1 έτος) είναι 10 ή 12..οχι παραπάνω... Δηλαδή μόνο μια φορά τον μήνα.
Αν τώρα αποδεχτούμε το σκεπτικό , οτι όντως , το ορυκτό καύσιμο (άνθρακας , πετρέλαιο κτλ) είναι αναγκαίο...
Πόσο θα μειωνόταν η εξάρτηση μας απο αυτό , αν απο μια τέτοια εγκατάσταση (τροφοδοτεί δύο οικίες) , το ποσοστό κατανάλωσης πετρελαίου , γινόταν απο 100% , ενα 10% (1 φορά τον μήνα γεννήτρια);
Αν για κατανάλωση καυσίμου οχήματος , κατά 100% είχαμε υδρογόνο, φυτικά έλαια, έστω και ηλεκτρισμό;
Η μη ικανότητα παροχής σταθερής τάσης είναι παραμύθι, μιας και όπως είπα, κερνάω καφέ και έρχεστε να δείτε, πως λειτουργούν ψυγεία, τηλεοράσεις, υπολογιστής (!!!!) σε αυτή την τάση. Δεν υπάρχουν spikes, δεν υπάρχουν μειώσεις..όπως είναι απο την ΔΕΗ.
Για θέρμανση , όπως βλέπετε στην φωτό υπάρχει , φυσικό αέριο σε δεξαμενή που θερμαίνει όντως κατά 20-25% καλύτερα και με αρκετά λιγότερη κατανάλωση απο το πετρελαίο. Να επισημάνω , οτι και η κουζίνα (συσκευή) δουλεύει με αυτή την παροχή.
Στο θέμα ασφάλειας για το αέριο, απλά θα πώ οτι υπάρχουν 15-20 βαλβίδες εκτόνωσης , όπως και μια κεντρική στην δεξαμενή , αν παρατηρηθεί διαρροή.
Για το θέμα ενεργειακής συμπεριφοράς, μόνο θα συμφωνήσω απόλυτα. Δυστυχώς όλοι μας , έχουμε μάθει , να φεύγουμε και να κινούμαστε στον χώρο του σπιτιού μας, με αλόγιστη σπατάλη σε ενέργεια. Φώτα ανοιχτά, τηλεοράσεις ανοιχτές , όταν εμείς δεν είμαστε εκεί.
Προσοχή δεν μιλάω για ταυτόχρονη λειτουργία τους , επειδή πρέπει.. π.χ. pc+notebook+TV+πάγια κατανάλωση (ψυγεία-λέβητας-κτλ.)
Μιλώ για σπατάλη. Δηλαδή , να αφήνουμε συσκευές εν λειτουργία, χωρίς να υπάρχει λόγος.
Αυτό είναι πρόβλημα , όμως που δεν αφορά μόνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και την ίδια την ΔΕΗ, που δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέρθει στις ανάλογες ζητήσεις.
Η προσωπική μου εμπειρία και επαφή με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τώρα, μου έχουν δώσει τα εξής συμπεράσματα...
1) Κόστος λειτουργίας οικίας ... -60 εώς και 70%
2) Αυτάρκεια ....85-90% σε ενέργεια.
3) Περιβαλλοντικές επιβαρρύνσεις... -100% (καμία απολύτως)
4) ηρεμία στο τέλος του μήνα...ανεκτίμητη... μιας και οι λογαριασμοί παραμένουν για άλλους... α ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΡΤ...!!!!:D
Gandalf
Αρχικά δημιουργήθηκε από matmat
Oχι δεν είναι σωστό , :nono:
συμφωνώ απολύτα κ επαυξάνω