PDA

View Full Version : Ιστορία Επιστημονικών Ανακαλύψεων (1450 μ.χ.-Σήμερα)

Χωμάτινος
18/07/2006, 20:33
Ανακαλύπτω:
- φανερώνω, ξεσκεπάζω
- αίρω το κάλλυμα, ευρίσκω πρώτος προϋπάρχον τί.
(Λεξικό Δημητράκου)

Όλοι μας μεγαλώσαμε σε μία κοινωνία που έχει θεοποιήσει αυτό που λανθασμένα ονομάζουμε τεχνολογία.
Πρότυπά μας και μπροστάρηδες αυτής της μετέπειτα "τρελής" κούρσας, ο Γαλιλαίος, ο Κοπέρνικος, ο Νεύτων, ο Άινστάιν και τόσοι άλλοι.

Από τότε που ξεκίνησα να διαβάζω αρχαία ελληνικά κείμενα ένα πράγμα μου έκανε εντύπωση. Αραιά και πού, έβρισκα μικρά "μαργαριτάρια" που ανέτρεπαν ότι μου είχαν μάθει μέχρι τότε αλλά δεν έδινα σημασία, απλά τα σημείωνα σε ένα χαρτί. Μέχρι που ο κατάλογος άρχισε να μεγαλώνει..

Γιά λόγους οικονομίας χώρου και χρόνου δεν παραθέτω αυτούσια τα χωρία. Όποιος δυσπιστεί δεν έχει παρά να διαβάσει τα αντίστοιχα έργα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο.

ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ:
Κοπέρνικος (1473-1543 μ.χ.)
Αρίσταρχος Σάμιος (310-250 π.χ.)

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΗΣ:
Γαλιλαίος (1564-1642 μ.χ.)
Πυθαγόρας, Φιλόλαος, Φιλώτας (6ος αι. π.χ.)

ΘΕΩΡΙΑ ΒΑΡYΤΗΤΑΣ:
Νεύτων (1642-1727 μ.χ.)
Εμπεδοκλής Ακραγαντινός (495-435 π.χ.)

ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ:
Ντάλτον (1766-1844 μ.χ.)
Δημόκριτος (460-370 π.χ.)

ΘΕΩΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ:
Δαρβίνος (1809-1882 μ.χ.)
Αναξαγόρας Κλαζομενεύς (499-427 π.χ.)

ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:
Άινσταΐν (1879-1955 μ.χ.)
Πλάτων (427-348 π.χ.) * σημείωση 1
Αριστοτέλης (384-322 π.χ.) ** σημείωση 2

ΘΕΩΡΙΑ ΤΡΟΧΙΑΚΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ (οι τροχιακές αποστάσεις από τον ήλιο στον 1ο πλανήτη, από τον 1ο στον 2ο, κ.ο.κ. είναι πολλαπλάσια του αριθμού φ=1,618:
Titius-Bonde (1772 μ.χ.)
Πυθαγόρας, Φιλόλαος, Φιλώτας (6ος αι. π.χ.)

ΤΡΙΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΡΙΟΥ:
Μόλις το 1980 κατασκευάστηκαν τηλεσκόπια αρκετά ισχυρα για να διαπιστωθεί ότι ο Σείριος είναι τριπλό άστρο και όχι μονό. Οι συνήθεις ύποπτοι Πυθαγόρας, Φιλόλαος, Φιλώτας το γνώριζαν από τον 6ο αι π.χ.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ:
Μόλις τον 20ο αιώνα οι αστρονόμοι μέσω ισχυρών τηλεσκοπίων ανακάλυψαν τον 10ο πλανήτη.
Οι "συνήθεις ύποπτοι" έλεγαν ότι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι "δέκα εν τω συνόλω".

* Σημείωση 1: Ο Πλάτων πρώτος αναφέρει ότι η μέτρηση μίας κίνησης είναι σχετική και εξαρτάται από την θέση του παρατηρητή.
** Σημειωση 2: Το 1945 στην τοποθεσία Οξύρυγχος της Μαύρης Θάλασσας, ανακαλύφθηκαν πολλές χιλιάδες αρχαίων χειρογράφων που τώρα βρίσκονται σε συγκεκριμένο βρετανικό πανεπιστήμιο και όποιος ερευνητής θέλει, μπορεί να τα δει. Ένα από αυτά, του Αριστοτέλη, είχε γραμμένο το εξής: "Ενέργεια εστι μάζης πολλαπλότητα (Ε=Μ x ..) δυσί (εις το τετράγωνο δηλαδή), τριών μυρίων μυριάδων τριπλών ποδών [3 x 10.000 x 10.000 x(3 x 33cm=1m)]=300.000 Km, ανά μονάδα χρόνου"

Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά δεν τα φαντάζομαι και δεν είναι κάποια μυστική γνώση που έχουν μόνο λίγοι. Όποιος θέλει αγοράζει τα κείμενα των προαναφερθέντων, τα διαβάζει και ο νοών νοήτω..

ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΣΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ;

Υ.Γ. υπάρχουν πολλά άλλα..

alex14
18/07/2006, 20:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από χωμάτινος

Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά δεν τα φαντάζομαι και δεν είναι κάποια μυστική γνώση που έχουν μόνο λίγοι. Όποιος θέλει αγοράζει τα κείμενα των προαναφερθέντων, τα διαβάζει και ο νοών νοήτω..

Υ.Γ. υπάρχουν πολλά άλλα..

Που θα παει, καποια στιγμη θα μαθουμε γιατι υπαρχει αυτη η παραπληροφορηση η οποια προφανως εξυπηρετει συμφεροντα.

Μπραβο σου για το post.

:wave2:

p.s. μιας και εχεις ασχοληθει, δεν μας λες κανενα καλο βιβλιο ? (οχι στα αρχαια Ελληνικα γιατι ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν ....)

Noela
19/07/2006, 09:58
Εξαιρετικά ενδιαφέρον πόστ! :)

kxIII
19/07/2006, 10:01
:a20:

adam_tsouk
19/07/2006, 10:03
Πολυ καλο Μανο...

byron
19/07/2006, 10:32
Αρχικά δημιουργήθηκε από adam_tsouk
Πολυ καλο Μανο...

....να προσθέσω και εγώ κάτι, αν και υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Απλώς το συγκεκριμένο μου είχε κάνει εντύπωση, για το πως μπορεί κάποιος να αντιγράψει χωρίς συνέπειες και να αφήσει το όνομα του στην ιστορία.

Περί Μοντεσκιέ ο λόγος. Ο πιό γνωστός εκφραστής της πολιτικής επιστήμης κατά τον Διαφωτισμό. Το έργο που τον καθιέρωσε είναι το ¨Πνεύμα των Νόμων¨, που υποστηρίζει ότι η κρατική εξουσία διακρίνεται σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική (διάκριση των εξουσιών)...
Οι ιδέες του επηρέασαν τους ανθρώπους που σχεδίασαν το Αμερικανικό σύνταγμα του 1787 και αργότερα την Γαλλική επανάσταση...

Καλά τα είπε μεν, αλλά τον είχε προλάβει ο Αριστοτέλης κάμποσους αιώνες πριν στο έργο του ¨Πολιτικά¨, όπου σαφώς ορίζει τις τρείς εξουσίες. Το Βουλευόμενον, το περί τας αρχάς και το Δικάζον........

Χωμάτινος
19/07/2006, 11:59
Σωστός :a013:

tsiros_temp
19/07/2006, 12:40
Να διακρίνετε ποιοί κατέβασαν κάποια ιδέα και ποιοί την εξέλιξαν.

Άλλη η αξία της ανακάλυψης ή της σύλληψης ιδέας και άλλη η αξία της μετέπειτα εργασίας που έγινε πάνω σε αυτή την ιδέα.

Ακόμα, από τη στιγμή που γεννιέται μια ιδέα μέχρι να είμαστε βέβαιοι ότι είναι σωστή, χρειάζεται κόπος και προσπάθεια και ΆΛΛΟΣ ΚΌΠΟΣ και ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ , συχνά όχι μόνο ενός ανθρώπου και όχι μόνο για μια γενιά.

Όσο για το 'λογική' και τέτοια, πριν λίγο καιρό συνειδητοποίησα κάτι.

Η λογική είναι μια ψευδαίσθηση, ο άνθρωπος δε δύναται να είναι λογικός.
Δεν υπάρχει λογική, υπάρχει μόνο αγάπη.

byron
19/07/2006, 12:51
Αρχικά δημιουργήθηκε από tsiros_temp
Να διακρίνετε ποιοί κατέβασαν κάποια ιδέα και ποιοί την εξέλιξαν.

Άλλη η αξία της ανακάλυψης ή της σύλληψης ιδέας και άλλη η αξία της μετέπειτα εργασίας που έγινε πάνω σε αυτή την ιδέα.

Η λογική είναι μια ψευδαίσθηση, ο άνθρωπος δε δύναται να είναι λογικός.
Δεν υπάρχει λογική, υπάρχει μόνο αγάπη.

Την διακρίνω, και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία σε αυτούς που κατέβασαν την ιδέα (αν συνυπολογίσουμε τα μέσα και τις γνώσεις που υπήρχαν στον αρχαίο κόσμο)

Δλδ μια ιδέα έχει αξία, μόνο αν αποδειχθεί εργαστηριακά? Ναι μεν, αλλά...

Και εμείς σε αγαπάμε....:blush:

tsiros_temp
19/07/2006, 13:35
Ναι ρε! Μια ιδέα έχει αξία αν αποδειχθεί αξιόλογη! Γιατί αν κάτι το πας στο εργαστήριο και η ιδέα σου δε συμφωνεί με τα πειραματικά δεδομένα, σημαίνει ότι είναι μπαρούφα. Τί θα την κάνεις τη θεωρία όταν είναι λάθος;

Έχω βαρεθεί πια να ακούω το ίδιο επιχείρημα και το ίδιο, με διαφορετικά λόγια μόνο!

Ο ένας λέει "είσαι απόλυτος" ο άλλος λέει "δεν πειράζει που δεν απεδείχθει σωστή/ απεδείχθη εσφαλμένη"

Η πράξη καθορίζει την πραγματικότητα (πράξη <-> πράγμα), όχι η θεωρία!

Αν δε γαμηθείς στη δουλειά, αποτέλεσμα δεν βγαίνει. Αν δε σου βγει η παναγία στη συστηματική μελέτη, θα αδυνατείς να ξεχωρίσεις το γκιόλβα από τον καραθοδωρή.

Σιχάθηκα να ακούω τον κάθε άσχετο να ισχυρίζεται το κάθε τι θεοπάλαβο και όταν του λες "αυτό είναι αδύνατο ή/και παιδιάστικο, και να γιατί" να σου απαντάει με μαλακίες του στυλ "ε μην είσαι απόλυτος" ή "και τί πειράζει που το πείραμα δε συμφωνεί με τι θεωρία;"

byron
19/07/2006, 13:43
???? :eyepop: :eyepop: τι σχέση έχουν αυτά που λές με το thead του χωματινου??

Σαν απάντηση στο thread του Γκιόλβα μου φαίνεται...:wave2:

tsiros_temp
19/07/2006, 14:08
Είπες:

...και απάντησα.

byron
19/07/2006, 14:19
Είπες:

...και απάντησα.

....και συμφώνησα.

Αυτό που θέλω να πώ είναι: Που στο διάολο να βρούν τα εργαστήρια 2500 χρόνια πριν?????

tsiros_temp
19/07/2006, 14:57
Αν δεν έχεις τρόπο να βρεις αν η θεωρία σου στέκει ή όχι, ψάχνεις να βρεις. Αυτό τουλάχιστο κάνουμε οι φυσικοί.

Ή, μεγαλύτερη μαγκιά και μεγαλύτερο ρίσκο (να κάνεις λάθος, δηλαδή), κάνεις ένα ιδεατό πείραμα (http://en.wikipedia.org/wiki/Thought_experiment)

Και ναι, πολλές θεωρίες που είχαν οι αρχαίοι έλληνες περάσαν από έλεγχο. Παραδείγματα υπάρχουν.

ktm640lc4
19/07/2006, 15:08
καταπληκτικο ποστ.:a20: :a20:

tsiros_temp
19/07/2006, 15:35
Λεπτομέρειες, λεπτομέρειες...

"* Σημείωση 1: Ο Πλάτων πρώτος αναφέρει ότι η μέτρηση μίας κίνησης είναι σχετική και εξαρτάται από την θέση του παρατηρητή."

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη "σχετικότητα". Πράγματι η μέτρηση της κίνησης εξαρτάται από τη θέση του παρατηρητή, αλλά αυτό δεν ονομάζεται "σχετικότητα". Αυτό λέγεται "παράλλαξη". "Σχετικότητα" είναι κάτι άαααλλο. Η όλη θεωρία προσπαθεί να εξηγήσει γιατί όλα τα συστήματα σε ό,τι σχετική κίνηση και αν βρίσκονται, όλα μα όλα υπόκεινται σε ακριβώς τους ίδιους φυσικούς νόμους.

Προσέχτε τι διαβάζετε, γιατί από τον ενθουσιασμό και γω παρασύρθηκα και μόλις τώρα καταλαβαίνω τι ακριβώς λέει ο Πλάτωνας.

tsiros_temp
19/07/2006, 15:39
Πάντως, οι έλληνες έχουν βουλώσει πολλές κωλότρυπες νέων επιστημόνων... Τώρα, τύχη θα το πεις; Απλότητα σκέψης και ταυτόχρονη εμπιστοσύνη στην απλότητα του σύμπαντος;

Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό απεδείχθη ότι ο χώρος είναι, τελικά, χωρίς καμία αμφιβολία, ευκλείδιος: δηλαδή, παρ'όλες τις προσπάθειες (Λομπατσέφσκι κ.ά.) για τη δημιουργία μη-ευκλείδιας γεωμετρίας, ο Ευκλειδάκος είχε δίκιο. Παρ'τα.

ktm640lc4
19/07/2006, 15:39
Εμενα με εστειλε αυτο με το αστρο του σειριου.

Αυτο αν ειναι αληθεια πως ειναι δυνατον να το ηξεραν??????:eyepop:

tsiros_temp
19/07/2006, 15:41
άλλοι λαοί ήταν δέσμιοι των διάφορων πεποιθήσεών τους. Δηλαδή πιστεύαν , για παράδειγμα, ότι ο άνθρωπος έχει (πες) 3χ3χ3 δόντια (3 είναι ιερός αριθμός! :mad: χμ! ) άρα 27.

Οι έλληνες κάναν το απλούστερο.
Άνοιξε ρε το στόμα σου να μετρήσουμε!!!

tsiros_temp
19/07/2006, 15:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από ktm640lc4
Εμενα με εστειλε αυτο με το αστρο του σειριου.

Αυτο αν ειναι αληθεια πως ειναι δυνατον να το ηξεραν??????:eyepop:

Παίζει και να εικάζαν και να πέσαν μέσα. Το 3 κατέχει ιδιαίτερη θέση και στον κόσμο και στις διάφορες πεποιθήσεις. (3 διαστάσεις, 3 σημεία ορίζουν ένα επίπεδο, 3 και ο κούκος, το 3ο το μακρύτερο, 3αδικός θεός, 3 λαλούν και δυό χωρεύουν, αλί αλί και τρις-αλί, κ.ά.)

Πάντως, δεν έχει αξία να πεις "είναι τόσο!" και να το πετύχεις. Αξία έχεις να βρεις τρόπο να το επαληθεύσεις. Αλλιώς και συ και ο άλλος που πιστεύει ότι ο κόσμος είναι στην πλάτη μιας τεράστιας χελώνας που πατάει στην πλάτη 3 (να'το πάλι!) ελεφάντων (ή μήπως είναι το ανάποδο; χμ... αδιάφορο) κουβαλάτε τα ίδια μυαλά. Αυτό (δηλαδή την επαλήθευση, το πείραμα) το κάναν οι έλληνες. Γι'αυτό θεωρούνταν ανώτεροι άλλων.

(Άσχετο) οι βαβυλώνιοι ήξεραν να υπολογίζουν τη ρίζα του 2 σε αρκετά ψηφία. Αυτό που αδυνατούσαν να κατανοήσουν όμως έιναι πως ο συγκεκριμένος αριθμός έχει μια πολύ σπουδαία ιδιότητα και ότι το να ξέρεις πως ένας αριθμός έχει αυτή την ιδιότητα είναι μεγαλύτερης σημασίας από το να ξέρεις να υπολογίζεις χιλιάδες ψηφία.

Ερώτηξη... σε τί σημαντικό διαφέρει το π από τη ρίζα του 2; Άρρητος ο ένας, άρρητος και ο άλλος ε; Σε κάτι διαφέρουν όμως.

:beer: σε όποιον το εξηγήσει με απλά λόγια

Χωμάτινος
19/07/2006, 17:06
Παίζει και να εικάζαν και να πέσαν μέσα. Το 3 κατέχει ιδιαίτερη θέση και στον κόσμο και στις διάφορες πεποιθήσεις. (3 διαστάσεις, 3 σημεία ορίζουν ένα επίπεδο, 3 και ο κούκος, το 3ο το μακρύτερο, 3αδικός θεός, 3 λαλούν και δυό χωρεύουν, αλί αλί και τρις-αλί, κ.ά.)
.
.

Κατά τύχη; Τότε πως εξηγήται κι αυτό:

Ήταν κοινή γνώση ανάμεσα στους πυθαγόρειους αστρονόμους ότι στο μακρινό παρελθόν υπήρχε ένας πλανήτης ονόματι Φαέθων μεταξύ Άρη και Δία ο οποίος καταστράφηκε. Εννοείται ότι την εποχή που τα έλεγαν αυτά δεν υπήρχε κάτι ορατό στην συγκεκριμένη τροχιά.

Περνάνε τα χρόνια και οι αστρονόμοι του 20ου αι. χρησιμοποιώντας κάτι τηλεσκόπια ΝΑ (με το συμπάθειο :lol: ), ανακαλύπτουν αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως ζώνη αστεροειδών. Ένας δακτύλιος από μεγάλους βράχους, που είναι σκορπισμένοι κατά μήκος της τροχιάς που θα είχε ένας πλανήτης εάν βρίσκονταν μεταξύ Άρη και Δία. Μετά από κοπιώδεις έρευνες και μελέτες έφτασαν στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι πρόκειται γιά τα απομεινάρια ενός πλάνήτη που καταστράφηκε.

Σαν πολλές συμπτώσεις να μαζεύονται..

OldMan
19/07/2006, 17:11
Πάντως, οι έλληνες έχουν βουλώσει πολλές κωλότρυπες νέων επιστημόνων... Τώρα, τύχη θα το πεις; Απλότητα σκέψης και ταυτόχρονη εμπιστοσύνη στην απλότητα του σύμπαντος;

Μπαααα...

Μάλλον "μερακλήδες" θα το πω ...!!! :winka:

tsiros_temp
19/07/2006, 17:13
άκυρο.

γω δε πιστεύω ότι οι αρχαίοι έλληνες ήταν παντογνώστες και κατάφερναν πράματα που σήμερα δε μπορούμε επειδή ήταν υπερέξυπνοι και μεις χαζοί.

κάτι άλλο συμβαίνει, πολύ πιο πεζό. Σχετικά με αυτό το τελευταίο με τον φαέθων. Τί άλλη εξήγηση υπάρχει, εκτός από το ότι ήταν σύμπτωση;

Χωμάτινος
19/07/2006, 18:01
..
κάτι άλλο συμβαίνει, πολύ πιο πεζό. Σχετικά με αυτό το τελευταίο με τον φαέθων. Τί άλλη εξήγηση υπάρχει, εκτός από το ότι ήταν σύμπτωση;

OK. Πάρε άλλη μία "σύμπτωση" :

Ο Πίρι Ρεις (1465-1554 μ.χ.) ήταν ένας Τούρκος Ναύαρχος που έφτιαξε έναν παγκόσμιο γεωγραφικό άτλαντα, βασιζόμενος -όπως μας λέει ο ίδιος στα σχόλιά του- σε έναν αρχαίο ελληνικό χειρόγραφο χάρτη που έπεσε στα χέρια του. Το περίεργο είναι ότι σε κάποιον χάρτη απεικονίζει την ήπειρο της Ανταρκτικής με τις ακτογραμμές ακριβώς όπως είναι στην πραγματικότητα. Πως το ήξεραν αυτό, δεδομένου ότι η Ανταρκτική είναι καλλυμένη με εκατο-διακόσια φεύγα μέτρα πάγου εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ εμείς χρειαστήκαμε super-duper μηχανήματα και δορυφόρους για να το βρούμε μόλις πριν λίγες δεκαετίες;

Οι χάρτες του Πίρι Ρέις ανακαλύφθηκαν το 1929 στην Κωνσταντινούπολη και εκτείθενται, εάν δεν απατώμαι, στο Τοπ Καπί.

tai
19/07/2006, 18:18
Να προσθέσω
1ον ότι αυτοί οι χάρτες δείχνουν και τα ανατολικά παράλια της Αμερικής.
2ον ότι ο Κολόμβος θεωρείτε πως ήξερε αυτούς τους χάρτες, και γι αυτόν τον λόγο είχε μαζί του εφόδια για της συγκριμένες μέρες ταξιδιού που χρειαζότανε για να φτάσει στην Αμερική.
Ξέροντας προφανώς τα μίλια.
Οι πρώτες αναφορές για τους χάρτες μιλάνε για τον φάρο της Αλεξάνδρειας, και την μεταφορά τους στην Κωνσταντινούπολη τον καιρό του Ιουστινιανού.

Χωμάτινος
19/07/2006, 18:21
Υπ' όψιν, έχει σωθεί μόνο το 2% της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Οπότε όπως καταλαβαίνετε το δείγμα δεν είναι αρκετό για να μεταφέρει μία πλήρη εικόνα για το γνωστικό επίπεδο της εποχής.

π.χ.
Επιστήμονες και χρυσοχόοι μελέτησαν Μυκηναϊκά και Μακεδονικά κοσμήματα σε ένα πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο χρυσοχοΐας και απεφάνθησαν ομόφωνα ότι ο μοναδικός τρόπος να δημιουργηθεί με τα σημερινά μέσα μία τόσο υπέρλεπτη επιχρύσωση, είναι ΜΟΝΟ μέσω ηλεκτρόλυσης. :eyepop:

Σε κανένα σωζώμενο κείμενο δεν βρίσκουμε αναφορά για την ηλεκτρόλυση. Έλα όμως που τα ίδια τα αντικείμενα καθώς και η θέση των σημερινών επιστημόνων μας λένε άλλα..

Χωμάτινος
19/07/2006, 18:34
Χρηστάρα, ένα μόνο θα σου πω.

Αν αύριο το πρωΐ κάποιος βγάλει αεροπορικό εισητήριο και πάει στο Rio de la plata και επισκεφθεί το εκεί αρχαιολογικό μουσείο, θα δεί έκθαμβος 100% γνήσια Μινωϊκά αγγεία* χρονολογημένα με C14, του 3.000 π.χ.
Μετά πηγαίνεις στα νησιά Bimini (ανοιχτά της Καραϊβικής), επισκέπτεσαι ξανά το τοπικό μουσείο και βλέπεις ακριβώς τα ίδια.

*Δεν το λέω εγώ. Οι αρχαιολόγοι το λένε.

tai
19/07/2006, 18:39
MAIOΣ 1978 OHE επίσημη καταγγελία από την διευθύντρια του μητροπολιτικού μουσείου της νέας Υόρκης, για καταστροφή αρχαιοελληνικών ναών στης ΗΠΑ:eyepop:

Χωμάτινος
19/07/2006, 18:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
MAIOΣ 1978 OHE επίσημη καταγγελία από την διευθύντρια του μητροπολιτικού μουσείου της νέας Υόρκης, για καταστροφή αρχαιοελληνικών ναών στης ΗΠΑ:eyepop:

Πρώτη φορά το ακούω αυτό! :eek:

BELZEBOYLIS
19/07/2006, 19:01
[

Υ.Γ. υπάρχουν πολλά άλλα.. [/B]

Παραφροσύνη ήθελες να πεις ….:wave2:

Χωμάτινος
19/07/2006, 19:50

Εγω δε πιστεύω ότι οι αρχαίοι έλληνες ήταν παντογνώστες και κατάφερναν πράματα που σήμερα δε μπορούμε επειδή ήταν υπερέξυπνοι και εμεις χαζοί.

κάτι άλλο συμβαίνει, πολύ πιο πεζό..

Συμφωνώ απολύτως.

O Sir Arthur Conan Doyle διά στόματος του χαρακτήρα του Sherlock Holmes είχε πει:
"Εάν υπολογίσεις ΟΛΑ τα πιθανά σενάρια και αποκλείοντας αυτά που ΔΕΝ μπορεί να ισχύουν μείνει μόνο ενα, τότε αυτό, ΟΣΟ απίθανο κι αν φαίνεται, ΠΡΕΠΕΙ να είναι η αλήθεια."

Πως είναι δυνατόν να έχεις τόση γνώση γιά υλικά θέματα, χωρίς να έχεις υλικά μέσα;

1. Τα ανακάλυψες μόνος σου. (χωρίς τεχνικά μέσα; Μάλλον γελοίο)

2. Ως διά μαγείας-Θεία επιφοίτηση. (ας σοβαρευτούμε)

3. Τα διδάχτηκα.

Γιά να λειτουργήσει αυτός ο συλλογισμός, πρέπει πρωτίστως να υπάρχουν ΟΛΑ τα λογικά πιθανα σενάρια. Εάν μου έχει διαφύγει κάτι, παρακαλώ συμπληρώστε με.

tsiros_temp
19/07/2006, 21:02
δε ξέρω, αλλά μου αρέσει ότι σκέφτεσαι καλά.

αλλά μπορείς να μου πεις γιατί στην άλλη συζήτηση μου πέταξες το απίστευτο "το απόλυτο είναι κακός σύμβουλος"; Το έκανες για πλάκα επειδή παρατήρησες ότι όταν κάποιος το λέει "τα παίρνω";

tsiros_temp
19/07/2006, 21:08
Όσο για αυτό που είπε ο ντόιλ, δε δυνάμεθα να κάνουμε λίστα με όλα τα πιθανά σενάρια, αλλά συνήθως η απλούστερη εξήγηση είναι η σωστή.

Εγώ έχω αυτα:

*Ξέραν περισσότερα απ'όσα νομίζουμε.
*Συμπτώσεις.
*Ψέματα/Υπερβολές/Λάθος συσχετισμοί.

crs-k
19/07/2006, 21:13
Αρχιζει να μυριζει "Τριτο Ματι" η δουλεια καμαρια και ΔΕΝ μ' αρεσει ... :smokin:

tsiros_temp
19/07/2006, 21:53
το θεωρώ πιθανότερο να λένε ανακρίβειες ή υπερβολές αυτοί που τα κάνουν τους αρχικούς ισχυρισμούς (όχι ο χωμάτινος, αλλά από κει που τα διαβάζει ο χωμάτινος ή και πιό πριν στην "αλυσίδα"), παρά οι αρχαίοι έλληνες να καταλάβαν την ύπαρξη απομειναριών πλανήτη στου διαόλου τον κώλο... και δε ξέρω γω τι άλλο.

Μια σημαντική σημείωση: Οι έλληνες ήταν (υπό)δειγμα λαού που με ελάχιστα μέσα και κατακάθαρη σκέψη κατάλαβαν πράγματα που άλλοι "πιάσαν" μετά από χιλιετίες. Π.χ. η απόσταση Ηλίου-Γης, Η διάμετρος της γης κτλ κτλ (με το πηγάδι και την άλλη παπαριά, δε θυμάμαι ακριβώς... πάει καιρός)

THEOD
19/07/2006, 22:04
Πριν πάθουμε τίποτα από την απότομη τόνωση της εθνικής μας υπερηφάνειας ας αναλογιστούμε ότι πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς είναι ΚΑΙ αποτέλεσμα ερμηνείας που ως γνωστόν "χωράει" πολύ υποκειμενικότητα...

tsiros_temp
19/07/2006, 22:10
...σφάλμα στο οποίο πέφτει όποιος δεν είναι απόλυτος και αντικειμενικός... :rolleyes:

σε πολύ καλή στιγμή ήρθε το σχόλιό σου THEOD... σε ποιόν πάς και κάνεις το χρονισμό βαλβίδων;;; πρέπει να είναι καλός!:rotflmao: :rotflmao: :beer:

THEOD
19/07/2006, 22:16
... σε ποιόν πάς και κάνεις το χρονισμό βαλβίδων;;; πρέπει να είναι καλός!:rotflmao: :rotflmao: :beer:

Mην μου το θυμίζεις γιατί τώρα διαθέτω 20 :eyepop: από δαύτες :a08: και προβλέπεται "σκίσιμο" όταν θάρθει εκείνη η αποφράδα ώρα...:sad:

Ευτυχώς που αργεί ακόμα... :D :D :D

Χωμάτινος
20/07/2006, 08:32
Όλα όσα έχω αναφέρει δεν προέρχονται από περιοδικά, ούτε μου τα είπαν ούτε τα άκουσα. Τα έχω διαβάσει με τα ματάκια μου από τα κείμενα των ανθρώπων που τα έγραψαν.

Όπου να 'ναι μου βγάζουν χρυσή κάρτα μέλους στις εκδόσεις Κάκτος :lol:

byron
20/07/2006, 09:01
Αρχικά δημιουργήθηκε από tai

R U sure christos ????:confused:

tsiros_temp
20/07/2006, 09:02
Τα έχω διαβάσει με τα ματάκια μου από τα κείμενα των ανθρώπων που τα έγραψαν.

Δηλαδή τα έχεις διαβάσει από το πρωτότυπο; Από μετάφραση; Ποιός την έκανε τη μετάφραση;

crs-k
20/07/2006, 09:19
Αδελφια ...

Τετοια θεματα που εχουν να κανουν με "ερμηνιες" ειναι ΠΟΛΥ ευκολο να ξεφυγουν και να το γυρισουν στο ζεϊμπεκικο ... :winka:

Σκεφτειτε οτι εκει ακριβως στηριζονται και τα διαφορα "Τριτα Ματια" που κυκλοφορουν, σε παρερμηνιες και παραπληροφορησεις ... :smilea:

Το οτι εχουν γραφει βιβλια και μονο, ΔΕΝ "νομιμοποιει" κατι.

Τρανταχτο παραδειγμα τα 13 (εχω διαβασει εγω) βιβλια του Ντενικεν ...

Το θεμα ειναι ΚΑΙ το ποιος γραφει ενα βιβλιο, αλλα ΚΑΙ το πως το τεκμηριωνει.

Οταν πιανομαστε απο ΜΙΑ "φραση" (ακομα χειροτερα "λεξη") και φτιαχνουμε ενα κατεβατο που ξεκιναει με το "ηθελε να πει", ειναι σχεδον σιγουρο (η πρακτικη αυτο εχει δειξει) οτι κανουμε παραποιηση ...

Αυτα τα λεω ετσι ... γενικα ...

Δεν θελω να αντιπαρατεθω σε κατι συγκεκριμενο, αλλα απλως να τονισω το να ειμαστε πιο "μαζεμενοι" με τετοια θεματα ... :cool:

tsiros_temp
20/07/2006, 09:28
Θα συμφωνήσω, με μιά αλλάγη. Δεν έχει και τόση σημασία ποιός λέει τι, αρκεί αυτός που λέγει να έχει τεκμηριώσει σαφώς και πλήρως τους ισχυρισμούς του. Μη δέχεσαι καμία "αυθεντία" σε τίποτα.

τον κοκ τον έμαθες; όχι για τίποτα άλλο... μη σε τρακάρουν και νομίζεις ότι έχεις δίκιο...

byron
20/07/2006, 09:32

Ο Πίρι Ρεις (1465-1554 μ.χ.) .... Το περίεργο είναι ότι σε κάποιον χάρτη απεικονίζει την ήπειρο της Ανταρκτικής με τις ακτογραμμές ακριβώς όπως είναι στην πραγματικότητα...

Για τον συγκεκριμένο χάρτη, ρίξτε μια ματιά εδώ, (http://www.world-mysteries.com/sar_1.htm) και εδώ. (http://paranormal.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3A%2F%2Fwww.viewzone.com%2Fpirireis.html)

@tsiros_temp μην ακούσω σχόλιο για τα link. Δεν ξέρω αν ο χάρτης είναι γνήσιος ή όχι, αλλά δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω καθώς δεν ξέρω να διαβάζω αρχαίους χάρτες....

Ο crs-k μήπως μπορεί να δώσει τα φώτα του? :rotflmao:

55957

crs-k
20/07/2006, 09:35
......................
τον κοκ τον έμαθες; όχι για τίποτα άλλο... μη σε τρακάρουν και νομίζεις ότι έχεις δίκιο...

Οπως ειδες ΔΕΝ το συνεχισα το θεμα γιατι ΔΕΝ ειχε νοημα!

Εχω τρεις (αριθμος: "3") αποζημιωσεις απο ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ την περιπτωση και το ξερω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!

Εσυ μαλλον δεν ξερεις οτι παντα υπαρχουν και "ερμηνευτικες εγκυκλιοι" ...

Και παλι δεν θα δωσω αλλη συνεχεια.

thewhiteowl
20/07/2006, 09:37
Παιδάκια μην ξεχνάτε ότι πολλοί αρχαίοι λαοί (Έλληνες, Ρωμαίοι, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Καρχηδόνιοι, Κινέζοι) είχαν κάνει σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις αλλά και εφευρέσεις οι οποίες χάθηκαν στο πέρασμα των χρόνων λόγω πολέμων, καταστροφών, κατακτήσεων, σκοταδισμού, κλπ, κλπ.

Αν για παράδειγμα τα έργα του Αριστοτέλη, Πλάτωνα, την ποίηση του Αισχύλου, Ευριπίδη, Σοφοκλή, δεν τα είχαν διασώσει οι Άραβες, δεν θα ξέραμε ούτε για αυτά.

Συνεπώς δεν είναι και τόσο περιέργο ότι μερικές επιστημονικές αλήθειες, επανανακαλύπτονται. Και προσωπικά δεν πιστεύω ότι είναι και η τελευταία φορά που γίνεται κάτι τέτοιο.

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και σήμερα δίαφορα βιβλία με θεωρίες που θεωρούνται γραφικές ή αστείες και μπορεί σε 100, 200 ή και 1000 χρόνια να αναδυθούν από κάποιον άλλον στου οποιού τα χέρια θα πέσει τυχαία ένα ξεχασμένο σημερινό αντίγραφο.

Ας μην ξεχνάμε ότι η επιστημονική φαντασία ως είδος αποτελεί ανέκδοτο για μεγάλο κομμάτι του ανθρωπίνου πλυθησμού.
(βλ. Ιούλιος Βέρν, Gene Roddenberry - παράδειγμα: στην σειρά του "Star Trek" (1966) υπάρχει διάλογος όπου αναφέρεται ότι η πρώτη προσεδάφιση ανθρώπου σε άλλο πλανήτη έγινε το 1969. Πράγματι σαν σήμερα, το 1969, ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στην Σελήνη)

byron
20/07/2006, 09:42
:alien:

tsiros_temp
20/07/2006, 09:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από thewhiteowl
σε άλλο πλανήτη έγινε το 1969. Πράγματι σαν σήμερα, το 1969, ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στην Σελήνη)

Η σελήνη δεν είναι πλανήτης.

Αν αρχίσεις να παραβλέπεις ανακρίβειες...

crs-k
20/07/2006, 09:49
Αρχικά δημιουργήθηκε από srx6
..................................
Ο crs-k μήπως μπορεί να δώσει τα φώτα του? :rotflmao:

Ο Χαρτης (συμφωνα με μαρτυριες-ομολογια) φτιαχτηκε με πληροφοριες ...

Η "λεπτομερης ακτογραμμη" των ακτων της Ανταρκτικης, που ειναι και το "κλου" του χαρτη, ειναι η ακτογραμμη ΚΑΤΩ απο τους παγους ...

Και ρωταω εγω τωρα ο ασχετος ...

Απο που ειχε αυτες τις "πληροφοριες"?

Απο τους Φοινικες?

Τους Αιγυπτιους?

Τους Ελληνες?

Αλλους?

Που τις βρηκε και γιατι δεν τις παραθετει?

Και ΠΩΣ στο διαλο ολοι (ή καποιοι) αυτοι καταφεραν να δουν την ακτογραμμη κατω απο παγους που ΠΡΟΫΠΗΡΧΑΝ της εμφανισης τους?

Αυταααα ...

Τι αλλο?

Η οικογενεια τα παιδια καλα? :dizzy:

:lol: :rotflmao: :lol:

byron
20/07/2006, 09:50

Ο χαρακτηρισμός από την επιστημονική κοινότητα σε πείραξε? Δηλαδή ο Τιτάνας τι είναι? Δορυφόρος σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει όμως διπλάσιο μέγεθος από τον Ερμή, που θεωρήται πλανήτης....

tsiros_temp
20/07/2006, 09:51
1. Ο τιτάνας είναι δορυφόρος. Περιφέρεται γύρω από πλανήτη. Δεν έχει καμία σχέση το μέγεθος.

2. Ο crs-k δεν ξέρει βασικά πράματα για τον κοκ και είτε τον πιάσανε κορόιδο είτε αυτός έπιασε άλλους κορόιδο με το "ερμηνευτικοί κύκλοι" που είπε και το αφήνει να πλανάται "μυστηριακώς" το τι σημαίνει. Δε ξέρω τι πας να πετύχεις με αυτό, και όχι, δεν το αφήνω.

3. Δεν έχουμε πατήσει πόδι σε πλανήτη εκτός της γης.

4. Μέχρι να δω σύγκριση του χάρτη του Piri και της ακτογραμμής, δε λέω τίποτα.

tsiros_temp
20/07/2006, 10:02
http://www.ufodigest.com/piri.html

"How can this be explained? Piri Reis obligingly gives us the answer in a series of notes written in his own hand on the map itself. Here he tells us that he was not responsible for the original surveying and cartography. On the contrary he honestly admits that his role was merely that of compiler and copyist and that his own map was derived from a large number of source maps. Some of these had been drawn by contemporary or near-contemporary explorers (including Christopher Columbus), who had by then reached South America and the Caribbean, but others were documents of great antiquity dating back to the fourth century BCE or earlier"

http://www.unexplained-mysteries.com/forum/lofiversion/index.php/t73478.html

"The geographical detail shown in the lower part of the map agrees very remarkably with the results of the seismic profile made across the top of the ice-cap by the Swedish-British Antarctic Expedition of 1949.
This indicates the coastline had been mapped before it was covered by the ice-cap.
The ice-cap in this region is now about a mile thick.We have no idea how the data on this map can be reconciled with the supposed state of geographical knowledge in 1513."

tsiros_temp
20/07/2006, 10:05
Και η μέχρι τώρα καλύτερη (πληρέστερη εκτενέστερη) ανάλυση:

http://www.uwgb.edu/dutchs/PSEUDOSC/PiriRies.HTM

tsiros_temp
20/07/2006, 10:09
Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο Piri ήταν μάγκας χαρτογράφος, ναυτικός και δε ξέρω γω τι άλλο.

Τίποτα το εξωφρενικό, εκτός από το έργο ενός ανθρώπου πολύ ικανού και εξίσου αφιερωμένου.

crs-k
20/07/2006, 10:12
..............
"ερμηνευτικοί κύκλοι"
..............

Η Εγκυκλιος με το Κυκλο εχουν ειδοποιους διαφορες.

Απο το υφος σου και μονο καταλαβαινεις (φανταζομαι) γιατι ουτε και τοτε αλλα ουτε και τωρα θα συνεχισω!

tsiros_temp
20/07/2006, 10:14
Κύκλοι εγκύκλιοι, στο διάολο όλα αυτά. Συ δε γνωρίζεις τον κώδικα. Δεν υπάρχει κάτι παραπέρα.

byron
20/07/2006, 10:15
1. Ο τιτάνας είναι δορυφόρος. Περιφέρεται γύρω από πλανήτη. Δεν έχει καμία σχέση το μέγεθος.

2. Ο crs-k δεν ξέρει βασικά πράματα για τον κοκ και είτε τον πιάσανε κορόιδο είτε αυτός έπιασε άλλους κορόιδο με το "ερμηνευτικοί κύκλοι" που είπε και το αφήνει να πλανάται "μυστηριακώς" το τι σημαίνει. Δε ξέρω τι πας να πετύχεις με αυτό, και όχι, δεν το αφήνω.

3. Δεν έχουμε πατήσει πόδι σε πλανήτη εκτός της γης.

4. Μέχρι να δω σύγκριση του χάρτη του Piri και της ακτογραμμής, δε λέω τίποτα.

1. Και αυτό τι σημαίνει? Το τι όνομα δίνουμε δεν αλλάζει τα χαρακτηριστικά του σώματος.
Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας τι είναι? Δίδυμοι πλανήτες? Πλανήτης και δορυφόρος? αστεροειδής από την ζώνη Κουιπερ που ξέφυγαν από την ζώνη? Από όσο ξέρω οι γνώμες στην επιστημονική κοινότητα διίστανται, παρόλο που αναφέρονται ως πλανητης δορυφόρος.

2 Κάτι προσωπικό σας ?

3 Its a matter of time, my friend.

4 Ούτε και γω.

thewhiteowl
20/07/2006, 10:18

Ναι έκανα λάθος. Ως προς τον διάλογο που υπάρχει στην σειρά. Ο διάλογος ανέφερε ότι ο άνθρωπος πατησε πρώτη φορά το πόδι του στην Σελήνη το 1969.

tsiros_temp
20/07/2006, 10:21
Ο "τάδε" είπε ότι θα έχουμε πατήσει σε πλανήτη. Δεν πατήσαμε σε πλανήτη. Ο "τάδε" έκανε λάθος. Ο βερν με τα μυθιστορήματά του περιέργαφε τα όνειρα των ανθρώπων για εξερεύνηση σε απρόσβατες περιοχές (άβυσσος, σελήνη, κτλ). έκανε 800.000 λάθη και πέτυχε ελάχιστα στις προβλέψεις του.

Δηλαδή τί; Αν πω ότι σε λίγο καιρό θα προσεδαφιστούμε στον άρη, θα αποκτήσω και γω τη φήμη του βερν;

Το μόνο που παρατηρώ είναι πως οι ελπίδες και ο ενθουσιασμός του ανθρώπου ("Its a matter of time, my friend."), κατά μεγάλο μέρος, τον ελέγχουν με ένα τόσο υπέροχα διάφανο τρόπο...

tsiros_temp
20/07/2006, 10:22
thewhiteowl: ok.

byron
20/07/2006, 10:26
Το μόνο που παρατηρώ είναι πως οι ελπίδες και ο ενθουσιασμός του ανθρώπου ("Its a matter of time, my friend."), κατά μεγάλο μέρος, τον ελέγχουν με ένα τόσο υπέροχα διάφανο τρόπο...

Δηλαδή ??? για κάντο τάλληρα, γιατί δεν σ΄ακολουθώ...

tsiros_temp
20/07/2006, 10:28
Σας βαρέθηκα όλους εσάς που το μόνο που κάνετε είναι να αναζητάτε επιχειρήματα για να στηρίξετε μόνο τη μία πλευρά. Αυτό δεν είναι έρευνα.

Σας βαρέθηκα. νικήσατε. Το χάρτη του piri reis τον έφτιαξαν εξωγήινοι και τους κύκλους στους καλαμπόκαμπους στην αμερική επίσης.

nimbus
20/07/2006, 10:29
άψογο το ποστ:winka: με ταξιδέψατε πάλι:wave2:

tsiros_temp
20/07/2006, 10:30
Α, και όταν πλησιάζετε σε Τ από την κάθετο, δεν έχετε προτεραιότητα ποτέ! Δεν έχει σημασία αν ο κοκ λέει αλλιώς, ο crs-k και οι εγκύκλιοί του ξέρουν την πραγματική αλήθεια!

RapidShade
20/07/2006, 10:37
Α, και όταν πλησιάζετε σε Τ από την κάθετο, δεν έχετε προτεραιότητα ποτέ! Δεν έχει σημασία αν ο κοκ λέει αλλιώς, ο crs-k και οι εγκύκλιοί του ξέρουν την πραγματική αλήθεια!

Επειδή σου αρέσει να ακριβολογείς...

Το ποτέ είναι ΛΑΘΟΣ...
Αν έχεις σήμανση που σου δίνει προτεραίοτητα ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ...
ακόμα και αν έρχεσαι από την κάθετο του Τ...

Επίσης αν στην ευθεία του Τ υπάρχει ΣΤΟΠ, επίσης έχεις προτεραιότητα...

Υπάρχουν προφανώς κι άλλες περιπτώσεις, όπου έχεις προτεραιότητα,
ανάλογα με τη σήμανση, αλλά μετά
πάμε σε μελέτη των περιπτώσεων και
πάει μακριά η βαλίτσα...

ΥΓ. Πολύ ενδιαφέρον πόστ...

crs-k
20/07/2006, 10:40
Κύκλοι εγκύκλιοι, στο διάολο όλα αυτά. Συ δε γνωρίζεις τον κώδικα. Δεν υπάρχει κάτι παραπέρα.

Σας βαρέθηκα όλους εσάς που το μόνο που κάνετε είναι να αναζητάτε επιχειρήματα για να στηρίξετε μόνο τη μία πλευρά. Αυτό δεν είναι έρευνα.

Σας βαρέθηκα. νικήσατε. Το χάρτη του piri reis τον έφτιαξαν εξωγήινοι και τους κύκλους στους καλαμπόκαμπους στην αμερική επίσης.

Επειδη 20 χρονια τωρα ΔΕΝ εχω βρισει ή εκφραστει χυδαια πισω απο ενα πληκτρολογιο, ΔΕΝ θα το κανω και τωρα.

Ειναι χαρακτηριστικο των θρασυδειλων αυτο και μονο!

Το "ποιον" σου (οσο καταλαβαινεις την Ελληνικη γλωσσα) το εχει δειξει.

Αν εχεις κατι αλλο "προσωπικο", σε πληροφορω οτι "κυκλοφορω" συνεχεια και με βρισκεις ΠΟΛΥ ευκολα ...

ΜΗΝ συνεχιζεις να βρωμιζεις το φορουμ σε παρακαλω.

Εξ' αλλου ΕΣΥ εχεις και προϊστορια (εξ ου και το "tsiros_temp") ενω ΕΜΕΙΣ εχουμε ΜΝΗΜΗ!

crs-k
20/07/2006, 10:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από RapidShade
Επειδή σου αρέσει να ακριβολογείς...

Το ποτέ είναι ΛΑΘΟΣ...
Αν έχεις σήμανση που σου δίνει προτεραίοτητα ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ...
ακόμα και αν έρχεσαι από την κάθετο του Τ...

Επίσης αν στην ευθεία του Τ υπάρχει ΣΤΟΠ, επίσης έχεις προτεραιότητα...

Υπάρχουν προφανώς κι άλλες περιπτώσεις, όπου έχεις προτεραιότητα,
ανάλογα με τη σήμανση, αλλά μετά
πάμε σε μελέτη των περιπτώσεων και
πάει μακριά η βαλίτσα...

ΥΓ. Πολύ ενδιαφέρον πόστ...

Αστο ρε Γιωργο γιατι ειναι ΣΠΑΜ στο παρον thread ... :sick:

tsiros_temp
20/07/2006, 10:44
Αρχικά δημιουργήθηκε από RapidShade
...

Άρα συμφωνείς μαζί μου. (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=23012&perpage=15&pagenumber=6)

crs-k, εγώ ένα πράμα είπα μόνο το οποίο μάλιστα δεν ήταν καν δικό μου. αντιγραφή έκανα από τον κοκ και απέδειξα ότι είπες κάτι ξεκάθαρα εσφαλμένο (και προσβλητικό). ("άντρα μου"; και υπόνοια ότι παίρνω ναρκωτικά ή ότι είμαι μεθυσμένος; )

crs-k
20/07/2006, 10:47
Άρα συμφωνείς μαζί μου. (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=23012&perpage=15&pagenumber=6)

crs-k, εγώ ένα πράμα είπα μόνο το οποίο μάλιστα δεν ήταν καν δικό μου. αντιγραφή έκανα από τον κοκ και απέδειξα ότι είπες κάτι ξεκάθαρα εσφαλμένο (και προσβλητικό). ("άντρα μου"; και υπόνοια ότι παίρνω ναρκωτικά ή ότι είμαι μεθυσμένος; )

ΔΕΝ υπαρχεις για μενα και ΜΗΝ κανεις τον κοπο να ξαναφερθεις σε μενα!

Αυτο ηταν και το τελευταιο ποστ μου προς εσενα!

thewhiteowl
20/07/2006, 11:01
Η επιστημονική φαντασιά δεν είναι "προβλέπω το μέλλον με την γυάλινη σφαίρα μου", αλλά συμπερασμός με βάση τα δεδομένα της εκάστοτε εποχής. Συνεπώς ο Βέρν δεν έκανε λάθη, διότι πολύ απλά δεν έκανε προβλέψεις.
Περιέγραψε με επιστημονική μέθοδο συγκεκριμένες εφευρέσεις με βάση τα στοιχεία που είχε στην διάθεση του στα τέλη του 19ου αιώνα. (extrapolation)
Και πρέπει να παραδεχθείς ότι τα κατάφερε αρκετά καλά.

byron
20/07/2006, 11:02
Παράκληση

Λόγω του ότι το Thread του Χωμάτινου, είναι πολύ ενδιαφέρον, μήπως θα μπορούσε κάποιος modator, να καθαρίσει τα άσχετα ποστ?

byron
20/07/2006, 11:04
:blush:

tsiros_temp
20/07/2006, 11:13
Ξανά τα ίδια; Απάντησα με αρκετά ποστ πριν. Τουλάχιστο εγώ. Δε ξέρω αν θες απάντηση από κάποιο άλλο.

Δεν ξέρω αν ο χάρτης είναι γνήσιος ή όχι, αλλά δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω καθώς δεν ξέρω να διαβάζω αρχαίους χάρτες....

Α. Και επειδή δεν μπορείς να κρίνεις αν είναι αλήθεια, το δέχεσαι ότι είναι αλήθεια. Χμ. Δε μου κάθεται καλά εμένα αυτό.

byron
20/07/2006, 11:27
Ξανά τα ίδια; Απάντησα με αρκετά ποστ πριν. Τουλάχιστο εγώ. Δε ξέρω αν θες απάντηση από κάποιο άλλο.

Α. Και επειδή δεν μπορείς να κρίνεις αν είναι αλήθεια, το δέχεσαι ότι είναι αλήθεια. Χμ. Δε μου κάθεται καλά εμένα αυτό.

Το ποστ που μπήκε παραπάνω και ρωτάς ¨ξανά τα ίδια¨, είναι ένα μήνυμα που κόλλησε πρίν μια ώρα, και έφθασε τώρα μισό.... Apologies

Ναί. Όταν δεν ξέρω κάτι και αυτός που μου το λέει ξέρει, το δέχομαι. Αυτοί που ερμηνέυουν τον χάρτη, φαντάζομαι ξέρουν να διαβάζουν χάρτη.
Δλδ αν πας στον γιατρό, και σου πεί μια διάγνωση, τον αμφισβητείς ?

tsiros_temp
20/07/2006, 11:35
Όχι, αλλά απαιτώ να μου εξηγήσει σε αρκετή λεπτομέρια μέχρις ώτου μάθω σχεδόν ό,τι χρειάζεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί ο γιατρός να είναι αυτός που θα προτείνει θεραπεία ή κάτι άλλο, αλλά θα περάσει από φιλτράρισμα.

Πολλές φορές ο γιατρός δε μου γέμισε το μάτι και έφυγα και πήγα σε άλλον ο οποίος απεδείχθει καλύτερος. Η ένδειξη ήταν ότι ό ένας δεν με ικανοποίησε με τις εξηγήσεις του.

Χρειάζεται καιρός μέχρι να έχεις αρκετές γνώσεις και πρέπει να το εξασκείς συνέχεια. Εμένα μου έχει γίνει συνήθεια.

Είναι ρίσκο να δέχεσαι κάτι επειδή το είπε κάποιος που "ξέρει" (=αυθεντία).

Να, διάβασε κάτι που θα σου φανεί χρήσιμο: Πως να ξεχωρίζετε τα καλά από τα κακά επιχειρήματα (http://www4.tpgi.com.au/users/tps-seti/baloney.html)

Χωμάτινος
20/07/2006, 17:13
το θεωρώ πιθανότερο να λένε ανακρίβειες ή υπερβολές αυτοί που κάνουν τους αρχικούς ισχυρισμούς (όχι ο χωμάτινος, αλλά από κει που τα διαβάζει ο χωμάτινος ή και πιό πριν στην "αλυσίδα"), παρά οι αρχαίοι έλληνες να καταλάβαν την ύπαρξη απομειναριών πλανήτη στου διαόλου τον κώλο... και δε ξέρω γω τι άλλο.

Δηλαδή τα έχεις διαβάσει από το πρωτότυπο; Από μετάφραση; Ποιός την έκανε τη μετάφραση;

Πρωτότυπα. Βασισμένα σε πολλαπλούς χειρόγραφους κώδικες που εκτίθενται σε διάφορα μουσεία παγκοσμίως και όλοι οι κώδικες συμφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά το περιεχόμενο.

tsiros_temp
20/07/2006, 21:05
Και ποιός έκανε τη μετάφραση;

Την ερμηνεία;

Πως μπορώ να δω και γω τα πρωτότυπα και τους "κώδικες" για τους οποίους μιλάς;

Δε σε αμφισβητώ. Αναζητώ την αλήθεια και πάω ψάχνοντας. Να το κάνεις και εσύ αυτό. Προσεκτικά.

γιατί γράφεις με μικρά γράμματα;

Χωμάτινος
21/07/2006, 09:28
Στις περισσότερες εκδόσεις βάζουν το αρχαίο κείμενο στην αριστερή σελίδα και νεοελληνική απόδοση στην δεξιά. Το αρχαίο κείμενο είναι πιστή μεταφορά από κάποιον χειρόγραφο κώδικα (με τα όποια κενά μπορεί να έχει) και σε κάποιο σημείο, συνήθως στην εισαγωγή, αναφέρουν σε ποιόν κώδικα βασίστηκαν και που βρίσκεται π.χ. Κώδικας AB 1234 C, βιβλιοθήκη Χαιδελβέργης.

tsiros_temp
21/07/2006, 10:02
το ξέρω πως το κάνουν.

Και από κει έβγαλες εσύ το συμπέρασμα ότι είχαν βρει οι αρχαίοι έλληνες το e=mc^2 ?

Χωμάτινος
21/07/2006, 16:56
Δεν ερμηνέυω, δεν παρερμηνέυω, δεν νουθετώ και σίγουρα δεν προσηλυτίζω. Απλά αναφέρομαι σε ΥΠΑΡΚΤΑ αρχαια κείμενα.

Εγώ φταίω δηλαδή που ο Πλούταρχος (1ος αι. μ.χ.) λέει ότι δυτικά της Ευρώπης υπάρχει ήπειρος στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένας τεράστιος κυκλικός κόλπος γεμάτος νησιά (Κόλπος Μεξικό); Τι θέλεις να κάνω δηλαδή, να το ξεχάσω.

Δεν ξεκίνησα να διαβάζω τους αρχαίους γιά να κάνω τον έξυπνο σε κάποιο forum. Αλλά όταν διαβάζεις το ένα κουλό μετά το άλλο λες "ρε μπας και μου τα 'μαθαν λάθος;".

Αν όλα αυτά τα έλεγε κάποιος στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζάντιο), τον είχαν "καθαρίσει". Ευτυχώς στην εποχή μας είμαστε, αν μη τι άλλο, ελεύθεροι να συζητάμε.

Υ.Γ. Την περίοδο 1994-1999, ήμουν έμπορος παλαιών βιβλίων και χαρτών και εμπορευόμουν πρωτότυπους χάρτες και κείμενα αρχαίων Ελλήνων τυπωμένα από τον 15ο - 19ο αι. Λόγω του αντικειμένου ταξίδευα σε όλη την Ευρώπη και πήγαινα από δημοπρασία σε δημοπρασία (γιά αγορές) και από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη (γιά έρευνα). Ουδέποτε αρνήθηκαν να μου δείξουν κάτι που ζήτησα. Είναι όλα εκεί.

tsiros_temp
21/07/2006, 22:19
Εγώ φταίω δηλαδή που ο Πλούταρχος (1ος αι. μ.χ.) λέει ότι δυτικά της Ευρώπης υπάρχει ήπειρος στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένας τεράστιος κυκλικός κόλπος γεμάτος νησιά (Κόλπος Μεξικό);

Πρόσεχεεεε... :nono: (γενικά μιλάω, γιατί απ'ότι βλέπω you're jumping to conclusions)

zireous
28/07/2006, 20:37
Περαστικός ήμουνα και διάβασα για τον Sagan και θυμήθηκα ότι παλιά είχα δει ένα επεισόδιο της αρχαίας (79) σειράς του Cosmos, όπου αναφερόταν στον Αρίσταρχο -σε άλλα επεισόδια λέει και για άλλους αρχαίους.

Η σειρά απευθυνόταν σε παιδιά, κρίμα που δε παίχτηκε κι εδώ...

Κατα διαβολική (μόνο στο κεφάλι σου παίζει ο διάολος μπάρμπα) σύμπτωση όλη η σειρά με μερικές διορθώσεις (που γίνανε από τον C.Sagan το 89) έιναι στα τορεντάδικα μαζί με το βιβλίο από όπου προέρχεται το απόσπασμα του tsirou -γιατί άραγε το 3ο επεισόδιο που ο Sagan τα χώνει στην εκκλησία είναι δύσκολο να κατέβει;

Θα μου επιτραπεί να απέχω από το λάθος συμπέρασμα ότι όλα οι αρχαίοι έλληνες τα σκεφτήκαν, παρόλο που μου αρέσει ο Ηράκλειτος (ξεπεσμένος μπλουζάς κι αυτός).

Έχει (γενικά) δίκιο ο tsiros πιο πάνω για τις μεταφράσεις, πχ αν δεις τη γνωστή τσόντα (βίβλος) στην έκδοση του Μήτσου (King James Version), και τη συγκρίνεις με τη πρώτη στη καθαρεύουσα στα ελληνικά, θα φρίξεις... άλλο βίπερ πλήρωσα, άλλο διάβασα -άσε τι κάνανε στις συνόδους για αυτά που ταΐζουνε τους σύγχρονους λέω.

Παίζει πάντα η παράμετρος κω#οφαρδία όπως λέει και ο Sagan στις εφευρέσεις (ή καινοτομίες), και συχνά οι μεταγενέστεροι αξιοποιούν καλύτερα τέτοιες περιπτώσεις. Εγώ πάντως θέλω το 600άρι μου να καίει CO και να βγάζει κατάλοιπα πίτσα με άις τι (χώρια) σε περίπτωση που παίζει παρανοϊκός επιστήμων κοντά...

Καλή συνέχεια, και tsire σταμάτα να μας σπας τα... νεύρα -κόλλα σε μένα δε μασάω.

tsiros_temp
29/07/2006, 09:36
Αρχικά δημιουργήθηκε από zireous
γιατί άραγε το 3ο επεισόδιο που ο Sagan τα χώνει στην εκκλησία είναι δύσκολο να κατέβει;

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για μαλακίες, απλούστατα.

tai
29/07/2006, 13:17
R U sure christos ????:confused: Μαλακία που δεν κράτησα την διεύθυνση.
Είναι(?) ΟΗΕ.org(?) και κατι νούμερα .sory

tai
29/07/2006, 13:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
Ο Χαρτης (συμφωνα με μαρτυριες-ομολογια) φτιαχτηκε με πληροφοριες ...

Η "λεπτομερης ακτογραμμη" των ακτων της Ανταρκτικης, που ειναι και το "κλου" του χαρτη, ειναι η ακτογραμμη ΚΑΤΩ απο τους παγους ...

Και ρωταω εγω τωρα ο ασχετος ...

Απο που ειχε αυτες τις "πληροφοριες"?

Απο τους Φοινικες?

Τους Αιγυπτιους?

Τους Ελληνες?

Αλλους?

Που τις βρηκε και γιατι δεν τις παραθετει?

Και ΠΩΣ στο διαλο ολοι (ή καποιοι) αυτοι καταφεραν να δουν την ακτογραμμη κατω απο παγους που ΠΡΟΫΠΗΡΧΑΝ της εμφανισης τους?

Πιθανολογείται........ ότι καταγράφηκαν προ των πάγων, στηριζόμενοι στο ‘χρυσό γένος’ που αναφέρει ο Πλάτων στο συμπόσιο.

tai
29/07/2006, 13:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από zireous
.....................................................
Θα μου επιτραπεί να απέχω από το λάθος συμπέρασμα ότι όλα οι αρχαίοι έλληνες τα σκεφτήκαν, παρόλο που μου αρέσει ο Ηράκλειτος (ξεπεσμένος μπλουζάς κι αυτός).

Έχει (γενικά) δίκιο ο tsiros πιο πάνω για τις μεταφράσεις, πχ αν δεις τη γνωστή τσόντα (βίβλος) στην έκδοση του Μήτσου (King James Version), και τη συγκρίνεις με τη πρώτη στη καθαρεύουσα (Aυτή είναι από τα εβραϊκά 300 χρόνια πρό Χριστού. Και δεν είναι καθαρεύουσα καρδιά μου είναι η κοινή αλεξανδρινή ) στα ελληνικά, θα φρίξεις... άλλο βίπερ πλήρωσα, άλλο διάβασα -άσε τι κάνανε στις συνόδους για αυτά που ταΐζουνε τους σύγχρονους λέω.(Αυτό δεν μπορέσανε να το αλλάξουνε ςτης συνόδους γιατι ήταν εβραϊκό και τους περιμένανε στην γωνία με το ντουφέκι όλοι οι αιρετικοί για να τους βγάλουνε άχρηστους. Βλέπεις έχει μπόλικη μάσα η θέση.)

Εγώ πάντως θέλω το 600άρι μου να καίει CO και να βγάζει κατάλοιπα πίτσα με άις τι (χώρια) σε περίπτωση που παίζει παρανοϊκός επιστήμων κοντά...Τι να τα κάνεις ? αφου μέχρι να στρίψεις για να τα πάρεις θα έχουνε χαλάσει. :rotflmao: :rotflmao:

:wave2: :wave2:

tai
29/07/2006, 13:46
Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για μαλακίες, απλούστατα. την μαλακια πολλλλοι την αγαπησαν τον μαλακα ομως ουδεις:lol: :lol:

tsiros_temp
29/07/2006, 15:21
Φυσικότατα.

Όλοι μαλακίζονται είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά μα κανείς δεν το παραδέχεται και ούτε δέχεται αν το κάνει κάποιος άλλος.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

tai
29/07/2006, 15:28
οχι ρε συ δεν ειναι υποκριτες, δεν θελουν να κανουν διαφήμηση στης επιδόσεις τους καποιοι:lol: :lol: :lol:

zireous
29/07/2006, 23:33
Εννοούσα τη πρώτη μετάφραση στα ελληνικά που διάβασα το 70κάτι (όχι όλη), μία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα μετάφραση (στη δημοτική) ξεφύλλισα χρόνια αργότερα σε μια θεούσα συγγενή όπου οι "λόγιοι" ρίχνανε τα σόλα της αρκούδας -εκεί το βίπερ κόντεψε να γίνει κόμικ και μετά καπάκι ταινία με τον ροζ ριβς.

sotpag
05/08/2006, 16:32
Την διακρίνω, και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία σε αυτούς που κατέβασαν την ιδέα (αν συνυπολογίσουμε τα μέσα και τις γνώσεις που υπήρχαν στον αρχαίο κόσμο)

Και εμείς σε αγαπάμε....:blush:

ναι ο τρικουπης ειχε πει για την γεφυρα (του Ριου) αλλα οι Γαλλοι την εφτιαξα.....

και οι αρχαιοι ειχα αρχισει τον ισθμο αλλα δεν εγινε....

δεν λεω πολλοι απο τους αρχαιους φιλοσοφους μας ηταν "κεφαλια" με μεγαλες ιδεες αλλα απο την θεωρια στην πραξη ειπαρχει μεγαλο χασμα ....

δεν θελω σε καμια περιπτωση να μειωσω τους προγονους μας , που εκαναν πολλα και βρεικαν πολλα , αλλα οχι πως ηταν οι μονοι...

και κατι ακομα που εχω θεσει και παλιοτερα ... με τι δεδομενα και τι απολειες εχουμε αυτα τα στοιχεια....

:wave2:

tsiros_temp
06/08/2006, 16:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από thewhiteowl
Και πρέπει να παραδεχθείς ότι τα κατάφερε αρκετά καλά.

Όχι.

Η αξία των έργων του Βερν είναι σχεδόν αποκλειστικά λογοτεχνική. Αγνοούσε επιστημονικές μελέτες που είχαν γίνει δεκαετίες πριν τον καιρό του. Το να εξυμνείς τον βερν για το επιστημονικό του έργο, είναι σα να ισχυρίζεσαι ότι τρως παγωτό για τη διατροφική του αξία.

Κάποιες από τις ιστορίες του πραγματοποιήθηκαν, με κάποια ακρίβεια. Άλλες, όμως, όχι. Το ταξίδι στο κέντρο της γης, για παράδειγμα. Άνθρωπος τόσο διαβασμένος αγνόησε ότι η βαρύτητα θα έπρεπε να μειώνεται όσο πλησιάζει κάποιος στο κέντρο της γης. Πιθανότατα να το αγνόησε εν γνώσει του :look: γιατί τον ενδιέφερε πολύ περισσότερο η φαντασία παρά η επιστημονική ακρίβεια. Θεωρώ ότι θα προτιμούσε ο ίδιος να διαβάζουν τα έργα του με γνώμονα ότι ήταν λογοτέχνης.

Και κάτι ολίγον τι άσχετο:
Είναι λάθος να λαμβάνουμε υπ'όψη μας μόνο τις επιτυχίες στις 'προβλέψεις' του. Αν είναι έτσι, τότε οποιοσδήποτε πει 10 πράματα και πετύχει τα 5 είναι 'σπουδαίος μελλοντολόγος' ή κάτι παρεμφερές, αν δε σας αρέσει το 'σπουδαίος μελλοντολόγος'.