View Full Version : Το Δίκιο βασιλεύει ή το Άδικο;
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό δύο αδελφοί που τσακώνονταν ποιος κυβερνάει τον κόσμο, το δίκιο ή το άδικο. Το δίκιο, έλεγε ο μικρός, το άδικο, έλεγε ο μεγάλος, και κάποια στιγμή ο μικρός εκνευρίστηκε κι είπε στον μεγάλο: «Ξέρεις κάτι; Θα βάλουμε στοίχημα και θα κρίνει ο δεσπότης, κι αν κυβερνάει το δίκιο θα σου βγάλω τα μάτια, αν κυβερνάει το άδικο θα μου βγάλεις εσύ τα μάτια». Ο μεγάλος δέχτηκε και ξεκίνησαν να ρωτήσουν το δεσπότη.
Στο δρόμο αντάμωσαν ένα γέρο και του είπαν: «Άκου, παππούλη, θέλουμε να σε ρωτήσουμε κάτι», κι αυτός αποκρίθηκε: «Αν με ρωτήσετε, θα σας απαντήσω». Τον ρώτησαν λοιπόν: «Ποιος κυβερνάει τον κόσμο, το δίκιο ή το άδικο», κι ο γέρος απάντησε: «Το άδικο, παλικάρια μου» «Τ’ ακούς, μικρέ;» είπε τότε ο μεγάλος αδελφός, «έλα τώρα να σου βγάλω τα μάτι». Αλλά ο μικρός απάντησε: Η συμφωνία μας ήταν ν’ αποφασίσει ο δεσπότης, όχι αυτός ο γέρος».
Συνέχισαν λοιπόν το δρόμο τους ώσπου αντάμωσαν έναν καλόγερο και του είπαν: «Άγιε πατέρα, θέλουμε να σε ρωτήσουμε κάτι», κι αυτός αποκρίθηκε: «Αν με ρωτήσετε θα σας απαντήσω». Τον ρώτησαν λοιπόν: «Πες μας, ποιος κυβερνάει τον κόσμο, το δίκιο ή το άδικο», κι αυτός απάντησε: «Το άδικο». Φώναξε τότε ο μεγάλος αδελφός. «Τ’ ακούς, μικρέ; Έλα τώρα να σου βγάλω τα μάτια» Αλλά ο μικρός του αντιγύρισε: «Θα κρίνει ο δεσπότης και κανένας άλλος».
Έφτασαν τέλος στο δεσπότη, τον προσκύνησαν και τον ρώτησαν: «Ποιος κυβερνάει τον κόσμο, Δέσποτα; Το δίκιο ή το άδικο», κι ο δεσπότης απάντησε: «Το άδικο». Είπε τότε ο μεγάλος αδελφός στον μικρό: «Κάτσε τώρα να σου βγάλω τα μάτια», κι ο μικρός αποκρίθηκε: «Πάμε ως εκείνο το πηγάδι, να κάτσω εκεί και να ζητιανεύω ψωμί απ’ τους περαστικούς, για να μην πεθάνω απ’ την πείνα. Πήγαν λοιπόν μαζί στο πηγάδι, που το ίσκιωνε ένας μεγάλος πλάτανος, κι εκεί ο μεγάλος αδελφός έβγαλε τα μάτια του μικρού κι έφυγε.
Ο μικρός αδελφός αφού κάθησε εκεί κάμποση ώρα, πείνασε πολύ κι είπε μέσα του: «Πριν πεθάνω απ’ την πείνα, καλύτερα να σκαρφαλώσω στο δέντρο και να φάω φύλλα». Καθώς λοιπόν καθόταν πάνω στο δέντρο κι έτρωγε τα φύλα του, νύχτωσε και μαζεύτηκαν από κάτω βελζεβούληδες, κι ο γεροντότερος απ’ αυτούς ρώτησε τον νεότερο: «Τι έκανε σήμερα;» «Διαόλισα δυο αδελφούς, που ο ένας έλεγε πως βασιλεύει το άδικο κι ο άλλος το δίκιο, και χόλιασα τον μεγάλο τόσο πολύ που έβγαλε τα μάτια του μικρού». Τότε ο γερο-διάβολος ρώτησε τον δεύτερο διάβολο: «Κι εσύ τι έκανες;» Αυτός απάντησε: «Εγώ διαόλισα δυο άλλους αδελφούς, που πρώτα ζούσαν μονοιασμένοι, , κι άρχισαν να τσακώνονται για ένα κλήμα που ανήκει και στους δύο. Τους πήρα το τσαπί για να μην μπορούν να κόψουν το κλήμα, κι ελπίζω αύριο να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο». Τότε ο γεροδιάβολος ρώτησε τον τρίτο διάβολο τι είχε καταφέρει, κι αυτός απάντησε: «Αναποδογύρισα το παιδί στην κοιλιά της βασίλισσας, για να μην μπορεί η βασίλισσα να γεννήσει και να πεθάνει». Ήρθε τότε η σειρά του τέταρτου διάβολου, που ήταν κουτσός, κι όταν ο αρχιδιάβολος τον ρώτησε τι είχε κάνει, αυτός απάντησε: «Δεν έκανα τίποτα». Τον άρπαξαν τότε οι άλλοι και τον έδειραν κι αυτός θύμωσε τόσο πολύ που φώναξε: «Μακάρι να έρθει εδώ ο άνθρωπος ου έχασε το φως του και να πάρει απ’ αυτή τη στάχτη, να την ανακατέψει με το νερό του πηγαδιού και ν’ αλείψει τα μάτι του , για να ξαναβρεί το φως του. Μακάρι να έρθουν εδώ οι αδελφοί και να πάρουν το τσαπί για να ξεριζώσουν το κλήμα, Μακάρι να έρθει εδώ η βασίλισσα και να πιει απ’ αυτό το νερό, για να ξεγεννήσει και να μείνει ζωντανή». Λάλησε τότε ο άσπρος πετεινός κι αμέσως οι διαβόλοι τα μάζεψαν για να φύγουν, λάλησε έπειτα ο μαύρος πετεινός και σκόρπισαν, και στο μεταξύ πήρε να χαράζει.
Ο τυφλός κατέβηκε τότε απ’ τον πλάτανο, έψαξε να βρει τη στάχτη, άλειψε τα μάτι μ’ αυτή και με το νερό του πηγαδιού και ξαναβρήκε το φως του. Γέμισε έπειτα με νερό τη νεροκολοκύθα του, πήρε μαζί του την τσάπα που είχαν αφήσει εκεί οι διαβόλοι, πήγε στο κλήμα, που έκανε του ς δυο αδελφούς να τσακώνονται, και το ξερίζωσε. Έπειτα πήγε στους δυο αδελφούς και τους ρώτησε για ποιο πράγμα μάλωναν. Αυτοί του απάντησαν: «Έχουμε ένα κλήμα που ανήκει και στους δυο μας και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στη μοιρασιά του. Τότε αυτός είπε: «Το κλήμα ξεριζώθηκε», και τα δυο αδέλφια φώναξαν με μια φωνή: «ο Θεός να στ’ ανταποδώσει!», κι από τότε άρχισαν να ζουν πάλι μονοιασμένοι.
Από εκεί ο μικρός αδελφός πήγε στη βασίλισσα και χτύπησε την πόρτα της. Οι υπηρέτες του βασιλιά δεν ήθελαν να τον αφήσουν να μπει, αυτός όμως επέμενε πως έπρεπε να μιλήσει στη βασίλισσα, κι εκεί που λογόφερνε με τους υπηρέτες ο βασιλιάς άκουσε το θόρυβο και πρόσταξε να τον αφήσουν να μπει. Σαν του έφεραν το ζητιάνο, τον ρώτησε: «Μήπως ξέρεις κανένα γιατρικό για τη βασίλισσα», κι αυτός αποκρίθηκε: «Ναι, ξέρω ένα και το έχω μαζί μου, και το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα ποτήρι νερό». Του έφεραν τότε ένα ποτήρι νερό, αυτό έχυσε το μισό νερό κι έριξε μέσα το νερό του πηγαδιού, που είχε μαζί του, και μόλις η βασίλισσα ήπιε το νερό έγινε καλά και γέννησε ένα αγόρι.
Ο βασιλιάς χάρηκε τόσο πολύ που φόρτωσε το γιατρό με πολύτιμα δώρα και του είπε να του ζητήσει μια χάρη. Αυτός απάντησε: «Ο τόπος μου δεν είναι παρά ένα χωριουδάκι. Θέλω να τον κάνεις ένα μεγάλο χωριό και να μου χτίσεις εκεί ένα αρχοντικό σπίτι». Τότε ο βασιλιάς του έδωσε τόσα χρυσά φλουριά όσα μπορούσε να κουβαλήσει ένα άλογο και του είπε: «Πάρε αυτά τα λεφτά και χτίσε το χωριό και το σπίτι σου όπως τα θέλεις».
Έπειτα από λίγο καιρό, ο μεγάλος αδελφός γύρισε σπίτι του και ρώτησε τη γυναίκα του. «Σε ποιόν ανήκουν όλ' αυτά τα καινούργια σπίτια;», κι αυτή του απάντησε: «Δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο απ' τον αδελφό σου». Φώναξε τότε αυτός: «Δεν είναι δυνατό, αφού του έβγαλα τα μάτια», κι έτρεξε να βεβαιωθεί μόνος του. Ο αδελφός του τον υποδέχτηκε πολύ φιλικά, τον έβαλε να καθήσει στην τιμητική θέση και του πρόσφερε καφέ και γλυκά. Ρώτησε τότε ο μεγάλος: «Για πες μου, πώς κατάφερες να ξαναβρείς το φως σου και να κερδίσεις τόσα λεφτά;». Ο μικρός αδελφός απάντησε τότε: «Πάντα σου το 'λεγα πως το δίκιο κυβερνάει τον κόσμο, ενώ εσύ επέμενες πως κυβερνάει το άδικο». Και πριν αποσώσει τα λόγια του, ο αδελφός του σωριάστηκε στο πάτωμα νεκρός.
(από το βιβλίο «Ελληνικά Παραμύθια» του Johann Georg von Hahn, εκδόσεις OPERA, επιλογή - μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ)
δλδ πρέπει να το διαβάσουμε Ντορ...?
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
δλδ πρέπει να το διαβάσουμε Ντορ...?
εσύ μην το διαβάσεις:lol: :lol: :lol:
και πρόσεχε τα λόγια σου σε παρακαλώ:winka: γιατί τα μπεδρεύεις λίγο:D Αλλά αν δεν έχεις τι να κάνεις, καλό θα σου κάνει Νικολάκι:wave2: να το διαβάσεις:wacko:
Αρχικά δημιουργήθηκε από nimbus
εσύ μην το διαβάσεις:lol: :lol: :lol:
και πρόσεχε τα λόγια σου σε παρακαλώ:winka: γιατί τα μπεδρεύεις λίγο:D Αλλά αν δεν έχεις τι να κάνεις, καλό θα σου κάνει Νικολάκι:wave2: να το διαβάσεις:wacko:
τότε να το διαβάσω Ντορο...
Αρχικά δημιουργήθηκε από DUKASII
ΆΔΙΚΟ.
(δε το διάβασα)
διάβασέ το βρε Σπύρο. Ένα ωραίο ελληνικό παραμύθι είναι:wave2:
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
τότε να το διαβάσω Ντορο...
βλέπω ξανοίγεσαι ε?:D
βλέπω ξανοίγεσαι ε?:D
sniper (και τα παράγωγα) ή Νίκος φτάνει :smilea:
tsiros_temp
19/07/2006, 15:59
Αυτό τώρα, είναι καλό;
γιατί εμένα μου φέρνει στο μυαλό την υπογραφή του conkark, "μικρούς μας μαθαίναν παραμύθια αντί να μας μαθαίνουν πάλη";
tsiros_temp
19/07/2006, 16:00
Αν είσαι δίκαιος και νοιώθεις δίκαιος, δε γίνεται να σε βασιλεύσει κανείς.
σε περιληψη δεν υπαρχει τιποτα, βρε συ Ντορ.....? :lol: :lol: :lol:
Το δίκαιο του ισχυρού
πάντα ο αδύναμος έχει άδικο.
Και τους νόμους τους φτιάχνουν οι δυνατοί.
Και την ιστορία γράφουν οι νικητές (άρα δικαιώνονται)
Και πάντα οι χαμένοι - αδύνατοι είναι οι κακοί.
:mad:
τα άλλα είναι για παραμύθια και ελπίδες για καλύτερο αυριο:wave2:
the_passenger
19/07/2006, 17:30
Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Στην ιστοριούλα τί νίκησε τελικά; Το δίκαιο γιατι τιμωρήθηκε ο μεγάλος αδελφός και σκοτώθηκε; Μα αυτό δεν είναι άδικο: δε θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη και να συγχωρεθεί; Μάλλον το άδικο...
Vezouvios
19/07/2006, 17:31
Αρχικά δημιουργήθηκε από the_passenger
Στην ιστοριούλα τί νίκησε τελικά; Το δίκαιο γιατι τιμωρήθηκε ο μεγάλος αδελφός και σκοτώθηκε; Μα αυτό δεν είναι άδικο: δε θα μπορούσε να ζητήσει συγγνώμη και να συγχωρεθεί; Μάλλον το άδικο...
+1000:)
Αρχικά δημιουργήθηκε από the_passenger
ναι δίκιο έχεις...
κι εγώ σκέφτηκα ότι ήταν ίσως άδικος ο χαμός του μεγάλου αδερφού. Γιατί το στοιχείο εκείνο της συγχώρεσης, δεν υπάρχει πουθενά. Κι η λύτρωση, θαρρώ πώς έρχεται με την συγχώρεση...
Άδοξα τελειώνει...
Αρχικά δημιουργήθηκε από tsiros_temp
Αυτό τώρα, είναι καλό;
γιατί εμένα μου φέρνει στο μυαλό την υπογραφή του conkark, "μικρούς μας μαθαίναν παραμύθια αντί να μας μαθαίνουν πάλη";
...ίσως επειδή τα παραμύθια, ένα είδος πάλης είναι, αν το καλοσκεφτείς...
Αρχικά δημιουργήθηκε από bartlal
σε περιληψη δεν υπαρχει τιποτα, βρε συ Ντορ.....? :lol: :lol: :lol:
εσύ τώρα γιατί παρασύρεσαι?:D
Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
Το δίκαιο του ισχυρού
πάντα ο αδύναμος έχει άδικο.
Και τους νόμους τους φτιάχνουν οι δυνατοί.
Και την ιστορία γράφουν οι νικητές (άρα δικαιώνονται)
Και πάντα οι χαμένοι - αδύνατοι είναι οι κακοί.
:mad:
τα άλλα είναι για παραμύθια και ελπίδες για καλύτερο αυριο:wave2:
επέτρεψέ μου να διαφωνήσω...
καλησπέρα!
Τους νόμους δεν τους φτιάχνουν οι δυνατοί. Υποκειμενικό είναι αυτό. Οι νικητές δεν είναι πάντα οι σωστοί, ή οι καλοί και οι δίκαιοι. Επομένως ούτε πάντα οι χαμένοι είναι οι κακοί...Πολλές φορές, συμβαίνει το αντίστροφο...
tsiros_temp
19/07/2006, 22:02
Πάλη δεν είναι. Ούτε πνευματική ούτε τίποτα. Παραμύθια είναι και τα περισσότερα είναι τελείως μα τελείως χαζα. (ποιά μάνα στέλνει την κόρη της να πάει μονάχη στη γιαγιά διασχίζοντας δάσος; (κοκκινοσκουφίτσα) Αυτό και άλλα κουλά.) Συγκινητικό μπορεί να είναι και ενδεχομένος να δημιουργήσει σε ένα μικρό παιδί κάποια "ώθηση" να θέλει να αποζητά το 'δίκαιο' και το 'σωστό' αλλά αμφιβάλλω αν θα το πετύχει κάτι τέτοιο. Αλλιώς μαθαίνεται αυτό... Έμμεσα, όχι άμεσα.
Τέλος πάντων.
Χαμένος-κερδισμένος είναι ασαφές τις περισσότερες φορές, ποιός είναι. Σχεδόν πάντα οι άνθρωποι ούτε χαμένοι είναι ούτε κερδισμένοι. Το μόνο κέρδος είναι η εσωτερική γαλήνη. Όχι να είσαι κοιμισμένος, ούτε αναίσθητος, μα να έχεις αποδεχθεί ότι η ζωή είναι χαρμολύπη. Όποιος γουστάρει η ορθοδοξία -σα φιλοσοφικό σύστημα πάρτε το- διδάσκει πολύ καλά πράματα. Ένα πολύ καλό είναι "συ τι κρίνεις τον αδελφόν σου" (βουλγαράκης, αν θυμάμαι καλά)
thewhiteowl
20/07/2006, 09:18
Ο μικρός αδελφός απάντησε τότε: «Πάντα σου το 'λεγα πως το δίκιο κυβερνάει τον κόσμο, ενώ εσύ επέμενες πως κυβερνάει το άδικο». Και πριν αποσώσει τα λόγια του, ο αδελφός του σωριάστηκε στο πάτωμα νεκρός.
Δεν κατάλαβα!
Ποιός αδελφός πέθανε και γιατί;
Μυρίζομαι βρωμοδουλειά του μούλικου! Του την είχε στημένη επείδη τον τύφλωσε και τον δηλητηριάσε (είμαι σίγουρος ότι ο ιατροδικαστής θα βρει ίχνη στριχνίνης στον καφέ ή στα κουλουράκια!).
Όσο για την απάντηση στο ερώτημα... διαβάστε την υπογραφή μου :cool:
Αρχικά δημιουργήθηκε από thewhiteowl
Δεν κατάλαβα!
Ποιός αδελφός πέθανε και γιατί;
Μυρίζομαι βρωμοδουλειά του μούλικου! Του την είχε στημένη επείδη τον τύφλωσε και τον δηλητηριάσε (είμαι σίγουρος ότι ο ιατροδικαστής θα βρει ίχνη στριχνίνης στον καφέ ή στα κουλουράκια!).
Όσο για την απάντηση στο ερώτημα... διαβάστε την υπογραφή μου :cool:
υποτίθεται οτι ο μεγάλος αδερφος πέθανε από την κακία του. Λέω τώρα εγώ...Ο μικρός προφανώς τον σύγχώρεσε...Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να έβρισκε ο ιατροδικαστής. Ξέρω μόνο ότι δεν μου αρέσει ο τρόπος που τελειώνει...Θα προτιμούσα να μην πέθαινε ο μεγάλος αδερφός και να ζούσαν μονιασμένοι...
thewhiteowl
20/07/2006, 10:12
και κάποια στιγμή ο μικρός εκνευρίστηκε κι είπε στον μεγάλο: «Ξέρεις κάτι; Θα βάλουμε στοίχημα και θα κρίνει ο δεσπότης, κι αν κυβερνάει το δίκιο θα σου βγάλω τα μάτια, αν κυβερνάει το άδικο θα μου βγάλεις εσύ τα μάτια». Ο μεγάλος δέχτηκε και ξεκίνησαν να ρωτήσουν το δεσπότη.
Ποιά κακία; Ο μικρός ήταν αυτός που έβαλε το στοίχημα. Σας το λέω, ήταν όλα προσχεδιασμένα από το μούλικο.
Παρ' όλα αυτά ο μικρός και την σκαπούλαρει με φόνο εκ προμελέτης και με τα λεφτά και με την έυνοια του Βασιλιά.
Ωραίος ο μικρός! Αν μη τι άλλο όμως έτσι αποδεικνύεται ότι ο μεγάλος αδελφός είχε δίκιο! :ninja:
Ούτε η Λάμψη να ήταν!
Ποιά κακία; Ο μικρός ήταν αυτός που έβαλε το στοίχημα. Σας το λέω, ήταν όλα προσχεδιασμένα από το μούλικο.
Παρ' όλα αυτά ο μικρός και την σκαπούλαρει με φόνο εκ προμελέτης και με τα λεφτά και με την έυνοια του Βασιλιά.
Ωραίος ο μικρός! Αν μη τι άλλο όμως έτσι αποδεικνύεται ότι ο μεγάλος αδελφός είχε δίκιο! :ninja:
Ούτε η Λάμψη να ήταν!
μήπως είσαι μεγύτερος αδερφός κάποιου μικρούτερου?:lol: :lol: :lol:
tsiros_temp
20/07/2006, 10:33
Μπα. Ούτε το άδικο ούτε το δίκιο κυριεύουν. Η μαλακία στην κάθε μορφή της κυριεύει τα πάντα.
Ο πατέρας μου είχε τσαντιστεί πάρα πολύ μαζί μου και μου έλεγε "υπάρχει πολλή ανθρωπιά κει έξω, περισσότερη απ'οση έχεις εσύ!". Βέβαια, ο πατέρας μου συνηθίζει να μη φοράει τα γυαλιά του...
Αρχικά δημιουργήθηκε από tsiros_temp
Μπα. Ούτε το άδικο ούτε το δίκιο κυριεύουν. Η μαλακία στην κάθε μορφή της κυριεύει τα πάντα.
Ο πατέρας μου είχε τσαντιστεί πάρα πολύ μαζί μου και μου έλεγε "υπάρχει πολλή ανθρωπιά κει έξω, περισσότερη απ'οση έχεις εσύ!". Βέβαια, ο πατέρας μου συνηθίζει να μη φοράει τα γυαλιά του...
προφανώς θα πρέπει να δώσει προσοχή στην μέγιστη πρεσβυωπία του:winka:
εσύ τώρα γιατί παρασύρεσαι?:D
εγω δεν παρασυρομαι. ισα ισα, χαρακτηριστικο μου ειναι να τσιγκλαω, και το ξερεις... Ντο! :lol: :lol: :lol:
εγω δεν παρασυρομαι. ισα ισα, χαρακτηριστικο μου ειναι να τσιγκλαω, και το ξερεις... Ντο! :lol: :lol: :lol:
αφήνεις να πέσει τίποτα κάτω εσύ?:nono: :winka: :lol:
thewhiteowl
20/07/2006, 11:18
μήπως είσαι μεγύτερος αδερφός κάποιου μικρούτερου?:lol: :lol: :lol:
Φαίνεται;
Αλλά δεν φοβάμαι, την έχω στην μπούκα του κανονιού!
Άμα μου συμβεί τίποτα θα βγουν στο κεντρικό δελτίο του ΣΤΑΡ όλα τα άπλυτα της στην φόρα! Και μετά πρώτο θέμα στην Λαμπίρη!
:a9:
Πάντως καλά έκανες και έφερες στην προσοχή μου αυτή την ιστορία, δίοτι όπως έλεγε και ο Niccolò Machiavelli: "Ο ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του, ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων" (ή κάτι τέτοιο)
:a012:
Φαίνεται;
Αλλά δεν φοβάμαι, την έχω στην μπούκα του κανονιού!
Άμα μου συμβεί τίποτα θα βγουν στο κεντρικό δελτίο του ΣΤΑΡ όλα τα άπλυτα της στην φόρα! Και μετά πρώτο θέμα στην Λαμπίρη!
Πάντως καλά έκανες και έφερες στην προσοχή μου αυτή την ιστορία, δίοτι όπως έλεγε και ο Niccolò Machiavelli: "Ο ανόητος μαθαίνει από τα λάθη του, ο έξυπνος μαθαίνει από τα λάθη των άλλων" (ή κάτι τέτοιο)
χωριό που φαίνεται....:winka:
όπως και να'χει χαίρομαι που μαθαίνουμε όλοι μας από μικρά ασήμαντα για τους πολλούς πτάγματα, καταστάσεις, ιστορίες...:wave2: :beer:
αφήνεις να πέσει τίποτα κάτω εσύ?:nono: :winka: :lol:
oxi, φυσικα και δεν αφηνω τιποτα να πεσει...Ντο! :winka:
:a22: :a22: :a22: :a22: :a22:
oxi, φυσικα και δεν αφηνω τιποτα να πεσει...Ντο! :winka:
:a22: :a22: :a22: :a22: :a22:
:beer: :beer: :beer: :wave2:
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
Ώωωπ, να'μαι κι εγώ, μιάς και αναφέρθηκε το nick μου εν απουσία μου :)
Ωραίο το παραμύθι αλλά δεν είχε λύκο!:lol: Αστειεύομαι.
-Στο συγκεκριμένο παραμύθι, το νόημα που εξάγεται είναι ότι τελικά υπερισχύει το δίκηο, εφόσον ο big brother υπέστη την καταδικαστική ετυμηγορία της "Θείας Δίκης". Προσωπικά, δεν συμφωνώ με τα happy ends των παραμυθιών, και αυτός είναι κι ο λόγος που τα αναφέρω στην υπογραφή μου. Η ζωή είναι αλλοιώς. Ή μάλλον η ανθρώπινη κοινωνία που διαμορφώνεται απ'τις φαύλες εξουσίες. Ποιός είν'αυτός που πιστεύει ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί; Αν αντίδικοι είναι ο ένας φτωχός και ο άλλος πλούσιος ή επώνυμος, συνήθως ποιός θα "βγει λάδι"; Στη κοινωνία που ζούμε, τα πάντα εξαγοράζονται. Άλλα ακριβότερα και άλλα πιο φτηνά. Τα πάντα έχουν το δικό τους τίμημα. Για να υπερισχύει το δίκαιο, πρέπει να υπάρχουν δίκαιοι άνθρωποι, κι ένα δίκαιο σύστημα. Τί εξ αμφοτέρων υπάρχει; Ακόμα και η ίδια η φύση είναι άδικη, αν τη δούμε και κρίνουμε με τα ανθρώπινα κριτήρια. Πχ. γεννιέται μωράκι με προβληματική καρδιά. Δεν είναι άδικο αυτό; Δυστυχώς η ζήση μας -αντί ζωής- έχει μεταλλαχτεί σε δύσβατη πορεία δια πυρός και σιδήρου, ανάμεσα από καθημερινές αδικίες από συμμαθητές, από δασκάλους, από συγγενείς, από "φίλους", από εργοδότες, από συναδέλφους, από επίορκους δικαστές, από πολιτικούς, από εκδότες μμε, από πολέμους, από προδότες, από τους έρωτές μας που σκοτώνονται στις γειτονιές του κόσμου...Ή μήπως δεν συμβαίνουν όλα αυτά και είναι αποκύημα της φαντασιοπληξίας μου; Ακόμα, ιστορικά μόνο κάποιος Αριστείδης έδωσε το στίγμα του δικαίου, κι ένας Χριστός. Μήπως ο θάνατος δεν αποτελεί αδικία; Και πόσω μάλλον ο θάνατος του γονέα. Ιδιαίτερα, αν υπήρξε καλός άνθρωπος. Ή ο πρόωρος θάνατος. Και το κακό είναι ότι όλα αυτά μας πονάνε. Μας πληγώνουν και μας στιγματίζουν για όλη μας τη ζωή, αν θέλετε. Αλλά επειδή δεν υπάρχουν διέξοδοι στα αδιέξοδα του ψυχικού μας πόνου-παρά μόνο υποκατάστατα-κάποιοι παίρνουν ψυχοφάρμακα, κάποιοι "πέφτουν" στα ναρκωτικά, κάποιοι αυτοκτονούν, και οι πιο ανθηροί παίρνουμε μια βαθειά ανάσα και προχωράμε στη ζωή με ακόμα ένα αγκάθι στην καρδιά μας...Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις ένα τεράστιο ΓΙΑΤΊ πλανάται και αιωρείται μετέωρο, χωρίς απάντηση, γύρω μας, στο ανέκφραστο βλέμμα μας, και στη ψυχή μας που κλαίει...
-Για να επανέλθω στο παρόν παραμυθάκι, δεν έχω ενστάσεις παρά μία μόνο, που αφορά τους δαίμονες και τον κουτσό διάβολο, που χάρις σαυτόν απονεμήθηκε η δικαιοσύνη. Ίσως να ωθήσει κάποιους να πιστέψουν ότι ο διάβολος φέρνει δικαιοσύνη, κι αυτό είναι κακό για τα μικρά παιδιά που κυρίως απευθύνεται. Θα ήταν πιο δόκιμη η αναφορά σε άγγελο και όχι σε δαίμονα. Εκτός, αν συμφωνείτε με την άποψη των Lordi στη γυρω-βίζιον :wave2:
Χωμάτινος
20/08/2006, 15:50
Πάντα το δίκιο. Δεν γίνεται αλλιώς..
:a6: Άσχετο, θυμίζω ότι μεγάλα κείμενα στο νετ μερικές φορές γίνονται πιο ευκολοδιάβαστα με "παραγραφοποίηση"...
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό δύο αδελφοί που τσακώνονταν ποιος κυβερνάει τον κόσμο, το δίκιο ή το άδικο. Το δίκιο, έλεγε ο μικρός, το άδικο, έλεγε ο μεγάλος, και κάποια στιγμή ο μικρός εκνευρίστηκε κι είπε στον μεγάλο: «Ξέρεις κάτι; Θα βάλουμε στοίχημα και θα κρίνει ο δεσπότης, κι αν κυβερνάει το δίκιο θα σου βγάλω τα μάτια, αν κυβερνάει το άδικο θα μου βγάλεις εσύ τα μάτια». Ο μεγάλος δέχτηκε και ξεκίνησαν να ρωτήσουν το δεσπότη.
Στο δρόμο αντάμωσαν ένα γέρο και του είπαν: «Άκου, παππούλη, θέλουμε να σε ρωτήσουμε κάτι», κι αυτός αποκρίθηκε: «Αν με ρωτήσετε, θα σας απαντήσω». Τον ρώτησαν λοιπόν: «Ποιος κυβερνάει τον κόσμο, το δίκιο ή το άδικο», κι ο γέρος απάντησε: «Το άδικο, παλικάρια μου» «Τ’ ακούς, μικρέ;» είπε τότε ο μεγάλος αδελφός, «έλα τώρα να σου βγάλω τα μάτι». Αλλά ο μικρός απάντησε: Η συμφωνία μας ήταν ν’ αποφασίσει ο δεσπότης, όχι αυτός ο γέρος».
Συνέχισαν λοιπόν το δρόμο τους ώσπου αντάμωσαν έναν καλόγερο και του είπαν: «Άγιε πατέρα, θέλουμε να σε ρωτήσουμε κάτι», κι αυτός αποκρίθηκε: «Αν με ρωτήσετε θα σας απαντήσω». Τον ρώτησαν λοιπόν: «Πες μας, ποιος κυβερνάει τον κόσμο, το δίκιο ή το άδικο», κι αυτός απάντησε: «Το άδικο». Φώναξε τότε ο μεγάλος αδελφός. «Τ’ ακούς, μικρέ; Έλα τώρα να σου βγάλω τα μάτια» Αλλά ο μικρός του αντιγύρισε: «Θα κρίνει ο δεσπότης και κανένας άλλος».
Έφτασαν τέλος στο δεσπότη, τον προσκύνησαν και τον ρώτησαν: «Ποιος κυβερνάει τον κόσμο, Δέσποτα; Το δίκιο ή το άδικο», κι ο δεσπότης απάντησε: «Το άδικο». Είπε τότε ο μεγάλος αδελφός στον μικρό: «Κάτσε τώρα να σου βγάλω τα μάτια», κι ο μικρός αποκρίθηκε: «Πάμε ως εκείνο το πηγάδι, να κάτσω εκεί και να ζητιανεύω ψωμί απ’ τους περαστικούς, για να μην πεθάνω απ’ την πείνα.
Πήγαν λοιπόν μαζί στο πηγάδι, που το ίσκιωνε ένας μεγάλος πλάτανος, κι εκεί ο μεγάλος αδελφός έβγαλε τα μάτια του μικρού κι έφυγε.
Ο μικρός αδελφός αφού κάθησε εκεί κάμποση ώρα, πείνασε πολύ κι είπε μέσα του: «Πριν πεθάνω απ’ την πείνα, καλύτερα να σκαρφαλώσω στο δέντρο και να φάω φύλλα». Καθώς λοιπόν καθόταν πάνω στο δέντρο κι έτρωγε τα φύλα του, νύχτωσε και μαζεύτηκαν από κάτω βελζεβούληδες, κι ο γεροντότερος απ’ αυτούς ρώτησε τον νεότερο: «Τι έκανες σήμερα;» «Διαόλισα δυο αδελφούς, που ο ένας έλεγε πως βασιλεύει το άδικο κι ο άλλος το δίκιο, και χόλιασα τον μεγάλο τόσο πολύ που έβγαλε τα μάτια του μικρού».
Τότε ο γερο-διάβολος ρώτησε τον δεύτερο διάβολο: «Κι εσύ τι έκανες;» Αυτός απάντησε: «Εγώ διαόλισα δυο άλλους αδελφούς, που πρώτα ζούσαν μονοιασμένοι, , κι άρχισαν να τσακώνονται για ένα κλήμα που ανήκει και στους δύο. Τους πήρα το τσαπί για να μην μπορούν να κόψουν το κλήμα, κι ελπίζω αύριο να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο».
Τότε ο γεροδιάβολος ρώτησε τον τρίτο διάβολο τι είχε καταφέρει, κι αυτός απάντησε: «Αναποδογύρισα το παιδί στην κοιλιά της βασίλισσας, για να μην μπορεί η βασίλισσα να γεννήσει και να πεθάνει».
Ήρθε τότε η σειρά του τέταρτου διάβολου, που ήταν κουτσός, κι όταν ο αρχιδιάβολος τον ρώτησε τι είχε κάνει, αυτός απάντησε:
«Δεν έκανα τίποτα».
Τον άρπαξαν τότε οι άλλοι και τον έδειραν κι αυτός θύμωσε τόσο πολύ που φώναξε: «Μακάρι να έρθει εδώ ο άνθρωπος ου έχασε το φως του και να πάρει απ’ αυτή τη στάχτη, να την ανακατέψει με το νερό του πηγαδιού και ν’ αλείψει τα μάτι του , για να ξαναβρεί το φως του. Μακάρι να έρθουν εδώ οι αδελφοί και να πάρουν το τσαπί για να ξεριζώσουν το κλήμα, Μακάρι να έρθει εδώ η βασίλισσα και να πιει απ’ αυτό το νερό, για να ξεγεννήσει και να μείνει ζωντανή». Λάλησε τότε ο άσπρος πετεινός κι αμέσως οι διαβόλοι τα μάζεψαν για να φύγουν, λάλησε έπειτα ο μαύρος πετεινός και σκόρπισαν, και στο μεταξύ πήρε να χαράζει.
Ο τυφλός κατέβηκε τότε απ’ τον πλάτανο, έψαξε να βρει τη στάχτη, άλειψε τα μάτι μ’ αυτή και με το νερό του πηγαδιού και ξαναβρήκε το φως του. Γέμισε έπειτα με νερό τη νεροκολοκύθα του, πήρε μαζί του την τσάπα που είχαν αφήσει εκεί οι διαβόλοι, πήγε στο κλήμα, που έκανε του ς δυο αδελφούς να τσακώνονται, και το ξερίζωσε.
Έπειτα πήγε στους δυο αδελφούς και τους ρώτησε για ποιο πράγμα μάλωναν. Αυτοί του απάντησαν: «Έχουμε ένα κλήμα που ανήκει και στους δυο μας και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στη μοιρασιά του. Τότε αυτός είπε: «Το κλήμα ξεριζώθηκε», και τα δυο αδέλφια φώναξαν με μια φωνή: «ο Θεός να στ’ ανταποδώσει!», κι από τότε άρχισαν να ζουν πάλι μονοιασμένοι.
Από εκεί ο μικρός αδελφός πήγε στη βασίλισσα και χτύπησε την πόρτα της. Οι υπηρέτες του βασιλιά δεν ήθελαν να τον αφήσουν να μπει, αυτός όμως επέμενε πως έπρεπε να μιλήσει στη βασίλισσα, κι εκεί που λογόφερνε με τους υπηρέτες ο βασιλιάς άκουσε το θόρυβο και πρόσταξε να τον αφήσουν να μπει. Σαν του έφεραν το ζητιάνο, τον ρώτησε: «Μήπως ξέρεις κανένα γιατρικό για τη βασίλισσα», κι αυτός αποκρίθηκε: «Ναι, ξέρω ένα και το έχω μαζί μου, και το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα ποτήρι νερό». Του έφεραν τότε ένα ποτήρι νερό, αυτό έχυσε το μισό νερό κι έριξε μέσα το νερό του πηγαδιού, που είχε μαζί του, και μόλις η βασίλισσα ήπιε το νερό έγινε καλά και γέννησε ένα αγόρι.
Ο βασιλιάς χάρηκε τόσο πολύ που φόρτωσε το γιατρό με πολύτιμα δώρα και του είπε να του ζητήσει μια χάρη. Αυτός απάντησε: «Ο τόπος μου δεν είναι παρά ένα χωριουδάκι. Θέλω να τον κάνεις ένα μεγάλο χωριό και να μου χτίσεις εκεί ένα αρχοντικό σπίτι». Τότε ο βασιλιάς του έδωσε τόσα χρυσά φλουριά όσα μπορούσε να κουβαλήσει ένα άλογο και του είπε: «Πάρε αυτά τα λεφτά και χτίσε το χωριό και το σπίτι σου όπως τα θέλεις».
Έπειτα από λίγο καιρό, ο μεγάλος αδελφός γύρισε σπίτι του και ρώτησε τη γυναίκα του. «Σε ποιόν ανήκουν όλ' αυτά τα καινούργια σπίτια;», κι αυτή του απάντησε: «Δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο απ' τον αδελφό σου». Φώναξε τότε αυτός: «Δεν είναι δυνατό, αφού του έβγαλα τα μάτια», κι έτρεξε να βεβαιωθεί μόνος του. Ο αδελφός του τον υποδέχτηκε πολύ φιλικά, τον έβαλε να καθήσει στην τιμητική θέση και του πρόσφερε καφέ και γλυκά. Ρώτησε τότε ο μεγάλος: «Για πες μου, πώς κατάφερες να ξαναβρείς το φως σου και να κερδίσεις τόσα λεφτά;». Ο μικρός αδελφός απάντησε τότε: «Πάντα σου το 'λεγα πως το δίκιο κυβερνάει τον κόσμο, ενώ εσύ επέμενες πως κυβερνάει το άδικο». Και πριν αποσώσει τα λόγια του, ο αδελφός του σωριάστηκε στο πάτωμα νεκρός.
(από το βιβλίο «Ελληνικά Παραμύθια» του Johann Georg von Hahn, εκδόσεις OPERA, επιλογή - μετάφραση: Δημοσθένης Κούρτοβικ)
Όσο για την άποψη μου για τα παραμύθια, τη θρησκολαγνεία, την εκκόλαψη τύψεων, τη διάπλαση συνειδήσεων, το καλο και το κακό κλπ, άστο καλύτερα, ας πω προς χάριν της συζήτησης ότι μια συνειδητή επιλογή στο να κάνεις κάτι πάντα κρύβει λιγότερες μετάνοιες, τύψεις κλπ.
afrotwin
20/08/2006, 23:22
ego den diavasa tipota apo kanena
ke exo na po to eksis oti ke na exo dikio i adiko an exo ena sarantapentari sto xeri ta pragmata ine dedomena...
blueblack
21/08/2006, 08:15
ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ............
Βρέ παιδιά.......ΑΛΛΑ......είναι.......ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ......!!!!!!!
Γιαυτό γίναν .....γιά νά μάς...........
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καί όλα τά γαμημένα έχουν μέσα ...ΠΑΝΤΑ....έναν καλό καί δίκαιο........ΒΑΣΙΛΙΑ......!!!!!!!!!!!!!
Καί πάντα ό πούστης ό βασιλιάς χαρίζει χρήμα καί μοιράζει εύτυχία.....λίγο πιό κάτω άπό τό Θεό δηλαδή.....!!!!!!!!!!!!!!!
Όσο γιά τό φίλο πού άναφέρθηκε στό Μακιαβέλι έχω νά πώ πώς
Έγώ προτιμώ.....τό...
ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ.....
ΑΣΕ ΜΕ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΩ.....!!!!!!!!
:wave2:
ΥΓ.Συγχωράτε με γιά τό είδος τής γραφής άλλά.....
είλικρινά πιστεύω πώς ΧΥΔΑΙΟΙ..είναι οί άνθρωποι....
καί όχι ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ......!!!!!
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω συνήθως είναι να χρειάζεται να εξηγώ ότι ΔΕΝ υπάρχει αντικειμενικό δίκαιο.
Ότι το δίκαιο το έχει ή καλύτερα πιστεύει ότι το έχει ο καθένας.
Το δίκαιο συνήθως, συμβαδίζει με το καλό. Σωστό? Σωστό!
Το καλό είναι πάντα συμφέρων (έστω και έμεσα) για εμάς. Σωστό? Σωστό!
Άρα το λογικό συμπέρασμα που βγαίνει (αλλά δεν τολμάμε να παραδεχτούμε) είναι ότι, το δίκαιο είναι το συμφέρων.
Όταν κερδίζει το δίκαιο-συμφέρων του ενός, τότε αυτομάτως χάνει το δίκαιο-συμφέρων του άλλου.
Το άδικο είναι πάντα το δίκαιο του άλλου. Άρα δεν κερδίζει ποτέ το δίκαιο αν δεν έχουμε κερδίσει εμείς. Γι αυτό είπα ότι το δίκαιο το έχει πάντα ο νικητής.
Για δοκιμάστε να αλλάξετε την σειρά των διασταυρώσεων.
Δίκαιο =Συμφέρων =Καλό
Καλό =Δίκαιο =Συμφέρων
Συμφέρων = Καλό = Δίκαιο
Αν μου βρείτε αντικειμενικό συμφέρoν τότε έχετε βρει και αντικειμενικό δίκαιο.
Και μην μου πείτε για το κοινό δίκαιο γιατί εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον.
:a024: :a024:
adam_tsouk
22/08/2006, 20:56
Αρχικά δημιουργήθηκε από afrotwin
ke na exo dikio i adiko an exo ena sarantapentari sto xeri ta pragmata ine dedomena...
εεεεεεετσιιιιιιιιιιι
Αρχικά δημιουργήθηκε από adam_tsouk
εεεεεεετσιιιιιιιιιιι
καλά μιλάμε οι τεκμηριωμένες απόψεις σου, με έχουν μαγέψει:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω συνήθως είναι να χρειάζεται να εξηγώ ότι ΔΕΝ υπάρχει αντικειμενικό δίκαιο.
Άρα το λογικό συμπέρασμα που βγαίνει (αλλά δεν τολμάμε να παραδεχτούμε) είναι ότι, το δίκαιο είναι το συμφέρων.
Όταν κερδίζει το δίκαιο-συμφέρων του ενός, τότε αυτομάτως χάνει το δίκαιο-συμφέρων του άλλου.
Το άδικο είναι πάντα το δίκαιο του άλλου. Άρα δεν κερδίζει ποτέ το δίκαιο αν δεν έχουμε κερδίσει εμείς. Γι αυτό είπα ότι το δίκαιο το έχει πάντα ο νικητής.
Δίκαιο =Συμφέρων =Καλό
Καλό =Δίκαιο =Συμφέρων
Συμφέρων = Καλό = Δίκαιο
Πωωωω!
Τι ειπε παλι ο ανθρωπας.......:a7: :a07:
Αρχικά δημιουργήθηκε από afrotwin
ego den diavasa tipota apo kanena
ke exo na po to eksis oti ke na exo dikio i adiko an exo ena sarantapentari sto xeri ta pragmata ine dedomena...
μπράβο αφρούλι:D εσύ έλυσες όλα σου τα προβλήματα:lol:
αν σε χρειαστώ θα σε φωνάξω, για αυτό μην απομακρύνεσαι:lol: :wave2: :winka:
adam_tsouk
22/08/2006, 22:28
καλά μιλάμε οι τεκμηριωμένες απόψεις σου, με έχουν μαγέψει:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
θες να πω τι με εχει μαγεψει εμενα Θοδωρα;
:rolleyes:
Χωμάτινος
23/08/2006, 00:54
Δίκαιο =Συμφέρων =Καλό
Καλό =Δίκαιο =Συμφέρων
Συμφέρων = Καλό = Δίκαιο
Φίλε Χρήστο, ο συλλογισμός σου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
Η μόνη μου ένσταση είναι ότι ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο Α έχει σωστά μέτρα και σταθμά, ενώ ο Β λανθασμένα. Εάν αναφερθούμε σε δύο ανθρώπους με ορθά κριτήρια, τότε το δίκαιο είναι κοινό και γιά τους δύο.
Στην φιλοσοφική σφαίρα βέβαια τα πράγματα είναι απλά, λέω "ορθά κριτήρια" και καθάρισα. Στον καθημερινό βίο όμως ποιά είναι αυτά τα "ορθά κριτήρια"; Έλα μου ντες :confused:
Εκεί άκριβώς χανόμαστε οι περισσότεροι.
Ο Πλάτων έλεγε "Ουδείς εκών κακός" - "Κανένας δεν είναι ηθελημένα κακός". Δεν υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει απουσία φωτός. Δεν υπάρχει κακό, υπάρχει απουσία καλού.
Δυστυχώς, οι προτάσεις που έγραψες περιγράφουν επ' ακριβώς την εποχή μας. Μακάρι να ξημερώσει μιά ημέρα όπου αυτά που έγραψες να μην ισχύουν. :sun:
Αρχικά δημιουργήθηκε από χωμάτινος
Πάντα το δίκιο. Δεν γίνεται αλλιώς..
Εάν είναι έτσι όπως τα λες, τότε έχουμε "κοινωνία δικαίου". Αυτό νιώθεις γύρω σου;
θες να πω τι με εχει μαγεψει εμενα Θοδωρα;
:rolleyes:
είτε το πεις, είτε όχι, εγώ μια χαρα θα κοιμηθώ το βράδυ καλέ μου:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
adam_tsouk
24/08/2006, 16:08
είτε το πεις, είτε όχι, εγώ μια χαρα θα κοιμηθώ το βράδυ καλέ μου:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
εγω τον βραδινο (υπνο) τον ξεκιναω απο το μεσημερι.. καληνυχτα!
εγω τον βραδινο (υπνο) τον ξεκιναω απο το μεσημερι.. καληνυχτα!
σε καλό δρόμο βρίσκεσαι:winka: :lol: :wave2:
Το Δίκιο βασιλεύει ή το Άδικο;
Αν το βρω τι κερδιζω;
Honest John
26/08/2006, 18:17
Δίκαιο =Συμφέρων =Καλό
Καλό =Δίκαιο =Συμφέρων
Συμφέρων = Καλό = Δίκαιο
Λάθος… Υπάρχει αντικειμενικό δίκαιο. Αυτό που αναλύεις εσύ φίλε tai δεν είναι το δίκαιο αλλά το εγωιστικό συμφέρον.
Το αντικειμενικό δίκαιο είναι αυτό από όπου επωφελούνται όλοι χωρίς να αδικείται κανείς. Αρκεί να γνωρίζει κανείς πιο είναι το πραγματικό "κοινό συμφέρον"-που λες και εσύ.
Αρχικά δημιουργήθηκε από lyk0s
Αν το βρω τι κερδιζω;
αν το βρεις, πές το μας να το μάθουμε:D
τώρα τι θα κερδίσεις, θα το μάθεις εκ των υστέρων:winka: :wave2:
Αρχικά δημιουργήθηκε από Honest John
Λάθος… Υπάρχει αντικειμενικό δίκαιο. Αυτό που αναλύεις εσύ φίλε tai δεν είναι το δίκαιο αλλά το εγωιστικό συμφέρον.
Το αντικειμενικό δίκαιο είναι αυτό από όπου επωφελούνται όλοι χωρίς να αδικείται κανείς. Αρκεί να γνωρίζει κανείς πιο είναι το πραγματικό "κοινό συμφέρον"-που λες και εσύ.
κάτι καλό λες εσύ και μου αρέσει...
συνέχατο:D καλά το πας:wave2:
Μια και ο πλούτος του κόσμου είναι συγκεκριμένος, αν εγω ή το 95% της γής ζητήσει ένα ψίχουλο τότε θα πρέπει να το πάρουμε από το 5%. Άδικο για το 5% αλλά δίκαιο για το κοινό συμφέρον. :nono:
Βρες μου ένα παράδειγμα που κάποιοι έχουν δίκιο χωρίς να αδικείτε κανείς, και το ξανασκέφτομαι.
Honest John
28/08/2006, 19:38
Μια και ο πλούτος του κόσμου είναι συγκεκριμένος, αν εγω ή το 95% της γής ζητήσει ένα ψίχουλο τότε θα πρέπει να το πάρουμε από το 5%. Άδικο για το 5% αλλά δίκαιο για το κοινό συμφέρον. :nono:
Βρες μου ένα παράδειγμα που κάποιοι έχουν δίκιο χωρίς να αδικείτε κανείς, και το ξανασκέφτομαι.
Άλλο κοινό συμφέρον και άλλο αντικειμενικό δίκαιο λοιπόν φίλε tai. Αυτές οι 2 έννοιες μπορούν να συμβαδίζουν αλλά μπορεί να είναι και αντίθετες.
Άλλωστε δεν λέω πως στα πάντα υπάρχει δίκαιο. Λέω απλά ότι με βρίσκεις αντίθετο σε αυτό που είσαι απόλυτος- ότι δηλαδή δεν υπάρχει αντικειμενικό δίκαιο.
Δίκιο πχ έχει κάποιος που φωνάζει να μην μολύνουμε το περιβάλλον όταν μπορούμε εύκολα να το διατηρήσουμε καθαρό. Παράλληλα είναι και για το κοινό καλό.
Θα ήθελα να κάνω μια διαιτησία ανάμεσά σας, αν μου επιτρέπετε, μήπως σας συμβιβάσω :) με ένα θεωρητικό εγχείρημα πολιτικής πράξης:
Να κάνουν μια θυσία οι πλούσιοι, για να μπορέσει η κατώτατη σύνταξη να γίνει 650 ευρώ. Ούτως ώστε και ο πλούσιος να μη παραχωρήσει σπουδαία πράματα, και να νοιώθει ότι κάνει και μια καλή πράξη, και οι παρά λίγο νεκροί συμπολίτες τους, να έχουν και κάποια αγοραστική δύναμη, για να λειτουργήσει η αγορά. Αποτέλεσμα: Θα έχουμε κοινό καλό, αλλά και αντικειμενικό καλό, διότι αν συνυπολογίσουμε ότι πριν, η κατάσταση θα ωδηγούσε σε εθνικό φαλιμέντο (με συντάξεις 200 ευρώ), ενώ τώρα υπάρχει σχετική άνεση, και προοπτική της χώρας, να συνεχίσει να υπάρχει. Διότι μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ένα καράβι. Αν βουλιάξει, τότε πάμε ΟΛΟΙ στο πάτο.
Προσπάθησα θεωρητικά να συγκεράσω το κοινό με το αντικειμενικά καλό. Και ΕΙΝΑΙ εφικτό, εάν κάποτε ξυπνήσουμε και ψηφίσουμε κόμμα με πολιτική βούληση υπέρ της Ελλάδας και της ευημερίας των πολιτών. ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο, εκτός βουλής. Βρείτε το.
Με αγάπη σε όλους. :a07: Ιδιαίτερα...ξέρει αυτή...
Άλλο κοινό συμφέρον και άλλο αντικειμενικό δίκαιο λοιπόν φίλε tai.
+100
Δίκιο πχ έχει κάποιος που φωνάζει να μην μολύνουμε το περιβάλλον όταν μπορούμε εύκολα να το διατηρήσουμε καθαρό. Παράλληλα είναι και για το κοινό καλό.
Ναι αλλα όταν ενας ιθαγενής καίει ξύλα για να μαγειρέψει, συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχει άδικο? Έχει επιλογή? Όχι! Όταν του απαγορέψεις με κάποιον τρόπο να το κάνει, εξυπηρετείς το κοινό συμφέρον αλλα του φέρεσαι άδικα.
Αρχικά δημιουργήθηκε από conkark
Θα ήθελα να κάνω μια διαιτησία ανάμεσά σας, αν μου επιτρέπετε, μήπως σας συμβιβάσω :) με ένα θεωρητικό εγχείρημα πολιτικής πράξης:
Να κάνουν μια θυσία οι πλούσιοι, για να μπορέσει η κατώτατη σύνταξη να γίνει 650 ευρώ. Ούτως ώστε και ο πλούσιος να μη παραχωρήσει σπουδαία πράματα, και να νοιώθει ότι κάνει και μια καλή πράξη, και οι παρά λίγο νεκροί συμπολίτες τους, να έχουν και κάποια αγοραστική δύναμη, για να λειτουργήσει η αγορά. Αποτέλεσμα: Θα έχουμε κοινό καλό, αλλά και αντικειμενικό καλό, διότι αν συνυπολογίσουμε ότι πριν, η κατάσταση θα ωδηγούσε σε εθνικό φαλιμέντο (με συντάξεις 200 ευρώ), ενώ τώρα υπάρχει σχετική άνεση, και προοπτική της χώρας, να συνεχίσει να υπάρχει. Διότι μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ένα καράβι. Αν βουλιάξει, τότε πάμε ΟΛΟΙ στο πάτο.
Προσπάθησα θεωρητικά να συγκεράσω το κοινό με το αντικειμενικά καλό. Και ΕΙΝΑΙ εφικτό, εάν κάποτε ξυπνήσουμε και ψηφίσουμε κόμμα με πολιτική βούληση υπέρ της Ελλάδας και της ευημερίας των πολιτών. ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιο, εκτός βουλής. Βρείτε το.
Με αγάπη σε όλους. :a07: Ιδιαίτερα...ξέρει αυτή... Η Ελλάδα είναι πιά ένα μικρό χωριό στην γή. Αν κλείσει το μαγαζί, θα είναι σαν να έκλυσε ένα ψιλικατζίδικο δίπλα από το carfure.
Οι πλούσιοι θα βγάλουν λεφτά από άλλο μαγαζί.
Τώρα για το δίκιο.
Αν αφαιρέσεις κάποιο έσοδο που προσδοκά από κάποιον θα το θεωρήσει αδικία, άσχετα με το πόσο μικρό θα είναι το ποσό. Από την μεριά του θα το δεί άδικο.
Η σωστή πολιτική είναι η προσπάθεια να αδικήσεις όσο μπορείς λιγότερους.
Η πολιτική βούληση είναι ΚΑΙ να το θέλεις.
Η Ελλάδα είναι πιά ένα μικρό χωριό στην γή. Αν κλείσει το μαγαζί, θα είναι σαν να έκλυσε ένα ψιλικατζίδικο δίπλα από το carfure.
Οι πλούσιοι θα βγάλουν λεφτά από άλλο μαγαζί.
Τώρα για το δίκιο.
Αν αφαιρέσεις κάποιο έσοδο που προσδοκά από κάποιον θα το θεωρήσει αδικία, άσχετα με το πόσο μικρό θα είναι το ποσό. Από την μεριά του θα το δεί άδικο.
Η σωστή πολιτική είναι η προσπάθεια να αδικήσεις όσο μπορείς λιγότερους.
Η πολιτική βούληση είναι ΚΑΙ να το θέλεις.
Θεωρείς "αδικία", αν ο κάθε Βαρδινογιάννης, παραχωρήσει ένα μικροποσό, για να μπορέσουν κάποιοι άνεργοι, άστεγοι και άποροι να έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν, όταν μάλιστα, ο κάθε Βαρδινογιάννης , και ο κάθε Κοντομηνάς, είναι ύποπτου πλουτισμού, και ούτως ή άλλως, από μας τα έχουν πάρει; Πιστεύω ότι το εγχείρημα θα ήταν ΚΑΙ ηθικό, αλλά ΚΑΙ δίκαιο.
Δηλαδή ποιό θα ήταν δίκαιο για σένα; Να πλουτίζουν οι κάθε Κοντομηνάδες-διαπλεκόμενοι με τους πολιτικάντηδες, επειδή τους "έφεξε" η μοίρα, ενώ όλοι εμείς που δεν τύχαμε της "ευκαιρίας" αυτής, να κάνουμε ζογκλερισμούς για να ζήσουμε;
Εκτός αν πιστεύεις ότι υπάρχει το απόλυτο: Και ο σκύλος χορτάτος, και η πίττα ολόκληρη! Το να καταπολεμηθεί η κοινωνική ανισότητα και η αδικία, αυτό είναι το δίκαιο και το ζητούμενο. Αυτό δίδαξε και ο Χριστός, αν θέλεις: "Ο έχων δύο χιτώνες, να δίνει τον ένα στον συνάνθρωπο που δεν έχει. Ή μήπως θεωρείς ότι ο Χριστός δεν ήξερε από δίκηο; Τα υπόλοιπα, είναι φιλοσοφικά θέματα που οδηγούν στο αδιέξοδο. Τώρα, αν οι Κοντομηνάδες δεν το θεωρούν "δίκαιο", πρόβλημά τους. Όσο για την πολιτική βούληση, αφορά σε κόμματα που δίνουν έμφαση στη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία,(υπάρχουν εκτός βουλής), και σε λαούς ώριμους και έχοντες παιδεία, για να τους δώσουν το έρεισμα.
Αυτά για την ώρα, my friend.:wave2:
Honest John
31/08/2006, 08:22
Ναι αλλα όταν ενας ιθαγενής καίει ξύλα για να μαγειρέψει, συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχει άδικο? Έχει επιλογή? Όχι! Όταν του απαγορέψεις με κάποιον τρόπο να το κάνει, εξυπηρετείς το κοινό συμφέρον αλλα του φέρεσαι άδικα.
Όταν οι πόροι της γης χρησιμοποιούνται με σύνεση.. δεν υπάρχει κίνδυνος για τίποτα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει πολύ μεγαλύτερους εχθρούς απο τη φωτιά μαγειρέματος. Σε κάθε περίπτωση έχει δίκιο ο κακομοίρης εφόσον λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. :beer:
Αυτό δίδαξε και ο Χριστός, αν θέλεις: "Ο έχων δύο χιτώνες, να δίνει τον ένα στον συνάνθρωπο που δεν έχει. Ή μήπως θεωρείς ότι ο Χριστός δεν ήξερε από δίκηο; Τα υπόλοιπα, είναι φιλοσοφικά θέματα που οδηγούν στο αδιέξοδο.
Νομίζω πως τα περι Χριστού και θρησκειών οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερο αδιέξοδο απο τα υπόλοιπα φιλοσοφικά θέματα.
Λοιπόν
Επειδή με πνίγει το άδικο και γαι να πω του στραβού το δίκιο
πρέπει να καταγγείλω τα εξής
Το παραμύθι είναι ψευδεπίγραφο ελληνικό
Ποτέ ένας Έλληνας δεν θα επινοούσε ένα τέτοιο ανοσιούργημα, μιας τέτοιας φρικτής λογικής, σαν αυτή που μας παρουσιάζει το παραμύθι αυτό
Μεταξύ ΣΟΒΑΡΟΥ και αστείου ενας έλληνας, δεν θα κατασκεύαζε ποτέ ένα παραμύθι σαν και αυτό (δεν θα πήγαινε να του βρει λύση ένας δεσπότης ,δεν θα σταμάταγε στον δρόμο να ρωτάει τον κάθε άσχετο στον δρόμο- αφού έτσι και αλλιώς η συμφωνία ήταν να ρωτήσουν έναν δεσπότη
δεν θα ανέβαινε σε ένα δένδρο για να φαει φύλλα
δεν θα καθόταν να του βγάλει τα μάτια ο αδερφός του και δεν θα έβαζε ποτέ ένα τέτοιο και φρικαλέο στοίχημα-Άκου εκεί να βγάλει τα μάτια ο αδερφός σε αδερφό....αφού μπορούμε και τα βγάζουμε μόνοι μας
Ποτέ δεν θα έβλεπε Βελζεβούληδες και διάβολους γιατί αυτοί υπάρχουν μόνο σε άλλη γνωστή:evil: θρησκεία- φιλοσοφία και αλλά πολλά που δεν συνάδουν με τον τρόπο σκέψης τους και την φιλοσοφία-ιδεολογία τους)
το παραμύθι πραγματικά αξίζει πολλαπλής ανάλυσης γιατί κρύβει
πολλά νοήματα πίσω από κάθε πρόταση και γιατί απευθύνεται σε παιδιά και τους διαμορφώνει την ηθική, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα
Τέτοιος νοσηρός τρόπος σκέψης είναι αδιανόητος για κάθε έλληνα και για κάθε άνθρωπο που σκέφτεται με τον ελληνικό τρόπο
και είναι γεγονός ότι οι επικυρίαρχοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά, για να μην σκέφτεται ο κόσμος με τον Ελληνικό τρόπο σκέψης
και δυστυχώς, σχεδόν το έχουν καταφέρει
υγ1 σκεφτείτε πόσο κακό έχει κάνει ο disney, στην ανθρωπότητα που έχει διαβάσει τα κόμικς του και έχει δει τις ταινίες του-όλοι μα όλοι οι χαρακτήρες του είναι απαράδεκτοι
υγ2 ήθελα να κάνω Δώρο τους Αισώπου Μύθους
σας πληροφορώ ότι ήταν πολύ δύσκολο να τους βρω και ότι οι εκδόσεις είναι ελάχιστες- γιατί άραγε?
(ακόμα και στο δια-δίκτυο, η αναζήτηση δίνει εξαιρετικά λίγα και ελλιπή στοιχεία)
Προσοχή στα παραμύθια που δίνεται και διαβάζουν τα παιδιά σας
Βλάπτουν Σοβαρά την Ψυχική Υγεία
τους:wacko:
Όταν οι πόροι της γης χρησιμοποιούνται με σύνεση.. δεν υπάρχει κίνδυνος για τίποτα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει πολύ μεγαλύτερους εχθρούς απο τη φωτιά μαγειρέματος. Σε κάθε περίπτωση έχει δίκιο ο κακομοίρης εφόσον λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. :beer:
Νομίζω πως τα περι Χριστού και θρησκειών οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερο αδιέξοδο απο τα υπόλοιπα φιλοσοφικά θέματα.
Συμφωνώ με το πρώτο σου σχόλιο, επειδή ΕΤΣΙ είναι.
Στο δεύτερο όμως γενικοποιείς αυθαίρετα, και αποφεύγεις να δώσεις απάντηση στο συγκεκριμένο που ετέθη: "Ο έχων δύο χιτώνες, να δίνει τον ένα στον συνάνθρωπο που δεν έχει". Μ' αυτό συμφωνείς, ότι δηλαδή, δι' αυτού του τρόπου, όλα θα ήταν καλύτερα, ή όχι; Γιατί εγώ προσωπικά, επ' αυτού δε βλέπω κανένα αδιέξοδο...:wave2:
αν το βρεις, πές το μας να το μάθουμε:D
Το αδικο βασιλευει με τη βοηθεια του δικαιου.
τώρα τι θα κερδίσεις, θα το μάθεις εκ των υστέρων:winka: :wave2:
Λοιπον,τι κερδισα;
Honest John
31/08/2006, 19:45
Συμφωνώ με το πρώτο σου σχόλιο, επειδή ΕΤΣΙ είναι.
Στο δεύτερο όμως γενικοποιείς αυθαίρετα, και αποφεύγεις να δώσεις απάντηση στο συγκεκριμένο που ετέθη: "Ο έχων δύο χιτώνες, να δίνει τον ένα στον συνάνθρωπο που δεν έχει". Μ' αυτό συμφωνείς, ότι δηλαδή, δι' αυτού του τρόπου, όλα θα ήταν καλύτερα, ή όχι; Γιατί εγώ προσωπικά, επ' αυτού δε βλέπω κανένα αδιέξοδο...:wave2:
Αυτό που ήθελα να πω είναι οτι αν αρχίσουμε αν μιλάμε για το Χριστό και τη θρησκεία, δεν θα τελειώναμε ποτέ και αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του Χριστού σαν υιο του Θεού και στην ύπαρξη ανώτατης οντότητας γενικότερα. Άσε καλύτερα γιατί θα ξεφύγουμε απο το θέμα.
Όσον αφορά αυτά που ενδεχομένως δίδασκε ο Χριστός. "Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα σε αυτόν που δεν έχει". Εξαρτάται πώς το παίρνεις αυτό. Για παράδειγμα, εγώ που ξεπατώνομαι στη δουλειά και έχω 2 μηχανές, να δώσω τη μία στο ρεμάλι που έχει επιλέξει να μην κάνει τίποτα στη ζωή του; Ή κάτι πιο απλό και γενικό... να έχω κουραστεί στη ζωή μου για να έχω αυτά που έχω και να "πρέπει" να δώσω τα μισά σε κάποιον που κατ'επιλογήν δεν κουράστηκε όσο εγώ;
Αν το πάρουμε αλλιώς το νόημα, δηλαδή να βοηθάμε το συνάνθρωπό μας που πραγματικά έχει ανάγκη.. ναι σε αυτό συμφωνώ (αν αξίζει να τον βοηθήσουμε). :beer:
Αυτό που ήθελα να πω είναι οτι αν αρχίσουμε αν μιλάμε για το Χριστό και τη θρησκεία, δεν θα τελειώναμε ποτέ και αυτό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του Χριστού σαν υιο του Θεού και στην ύπαρξη ανώτατης οντότητας γενικότερα. Άσε καλύτερα γιατί θα ξεφύγουμε απο το θέμα.
Όσον αφορά αυτά που ενδεχομένως δίδασκε ο Χριστός. "Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα σε αυτόν που δεν έχει". Εξαρτάται πώς το παίρνεις αυτό. Για παράδειγμα, εγώ που ξεπατώνομαι στη δουλειά και έχω 2 μηχανές, να δώσω τη μία στο ρεμάλι που έχει επιλέξει να μην κάνει τίποτα στη ζωή του; Ή κάτι πιο απλό και γενικό... να έχω κουραστεί στη ζωή μου για να έχω αυτά που έχω και να "πρέπει" να δώσω τα μισά σε κάποιον που κατ'επιλογήν δεν κουράστηκε όσο εγώ;
Αν το πάρουμε αλλιώς το νόημα, δηλαδή να βοηθάμε το συνάνθρωπό μας που πραγματικά έχει ανάγκη.. ναι σε αυτό συμφωνώ (αν αξίζει να τον βοηθήσουμε). :beer:
Αυτό ήταν το θέμα μας! Γιατί δυσκολεύτηκες να συμφωνήσεις; Αν και μπαίνουν πολλά αν θες να μιλήσουμε ΓΙΑΤΙ κάποιος σήμερα έχει δουλειά και άλλος δεν έχει. Το αν κάποιος σήμερα δεν έχει δουλειά, είναι μείζον κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα, και δεν παραπέμπει "και καλά", στην οκνηρία ή στην νωχέλεια. Υπάρχουν και οι τυχεροι στη ζωή και οι άτυχοι. Διότι γενικά δουλειές δεν υπάρχουν σήμερα, και ιδιαίτερα για πτυχιούχους. Αν θέλουμε τώρα να κάνουμε χειρωνακτικές εργασίες ενώ είμαστε πτυχιούχοι άνεργοι, κι εδώ πρέπει να εξετάσουμε το πόσο αντέχει ο κάθε οργανισμός, ο οποίος είναι διαφορετικός απ'τον άλλον. Εδώ ταξιτζής να θές να γίνεις, σου ζητάνε προϋπηρεσία. Ή το αν έχει κάποιος μπαμπά με εργοστάσιο ή επιχείρηση ή τα μέσα για να βρει δουλειά στο παιδί του. Άρα στη συζήτηση αυτή μπαίνουν πολλοί παράμετροι. Γιαυτό γενικά, αν ο πλούτος που ήδη υπάρχει, είχε μια δικαιότερη κατανομή, η κοινωνία θα δούλευε σα λαδωμένη αλυσίδα μοτο. Αν γιόκ δουλειά, άνεργοι, άποροι κλπ= μή αγοραστική δύναμη=κλείσιμο σιγά-σιγά η βιομηχανία=φαλλίρισαν επιχειρήσεις=βούλιαξε το πλοίο Ελλάδα. Πάπαλα! Άρα ο Χριστός δεν είχε δίκιο; Και πού είχε άδικο; Στο "αγαπάτε αλλήλους"; Στο "αγάπα τον πλησίον σου"; Στο "ειρήνη υμίν"; Στο "ου κλέψεις"; Στο "ου ψευδομαρτυρήσεις"; Στο "ου μοιχεύσεις";Στο "τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου"; Sorry, my friend, μα δεν μπορώ ν'αφορίσω τον Χριστό που είπε αλήθειες, επειδή είναι στη μόδα μιας μεταλλαγμένης κοινωνίας, ν'αφορίζουμε την κάθε διαχρονική αξία συλλήβδην. Και προσοχή: Μιλώ για την ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, απλά. Δεν κάνω σύγχιση της διδασκαλίας με τις εκκλησίες, ούτε με τους πορνόγερους που παριστάνουν τους ιερείς. Και ούτε έθιξα θέμα αν ο Χριστός είναι Θεός. Εξάλλου, ο Χριστός δεν υποχρέωσε κανέναν να τον πιστέψει:"Όστις βούλεται οπίσω μου ελθείν", είπε.
ΥΓ. Δεν είμαι θρησκόληπτος, ούτε θρησκειολάγνος, ούτε μισαλλόδοξος. Απλά σέβομαι το αληθινό, και τάσσομαι υπέρ της αποκατάστασης του δικαίου.
-----------------------------------------------------
:[QUOTE]Ωραία απάντηση κύριε Λύκε! "Το αδικο βασιλευει με τη βοηθεια του δικαιου", δηλαδή του "νόμου". Είσαι ωραίος. :a013:
Λοιπον,τι κερδισα;
Οσο γιαυτό που φαντάζεσαι ξέχνα το: Δεσμός γαρ η ιδιοκτήτης του θρεντακίου...:a07: ...:lol:
Φιλαλήθης
31/08/2006, 22:17
Αν μου βρείτε αντικειμενικό συμφέρoν
Η αισιοδοξία για τη ζωή.
Honest John
01/09/2006, 08:32
Αυτό ήταν το θέμα μας! Γιατί δυσκολεύτηκες να συμφωνήσεις; Αν και μπαίνουν πολλά αν θες να μιλήσουμε ΓΙΑΤΙ κάποιος σήμερα έχει δουλειά και άλλος δεν έχει. Το αν κάποιος σήμερα δεν έχει δουλειά, είναι μείζον κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα, και δεν παραπέμπει "και καλά", στην οκνηρία ή στην νωχέλεια. Υπάρχουν και οι τυχεροι στη ζωή και οι άτυχοι. Διότι γενικά δουλειές δεν υπάρχουν σήμερα, και ιδιαίτερα για πτυχιούχους. Αν θέλουμε τώρα να κάνουμε χειρωνακτικές εργασίες ενώ είμαστε πτυχιούχοι άνεργοι, κι εδώ πρέπει να εξετάσουμε το πόσο αντέχει ο κάθε οργανισμός, ο οποίος είναι διαφορετικός απ'τον άλλον. Εδώ ταξιτζής να θές να γίνεις, σου ζητάνε προϋπηρεσία. Ή το αν έχει κάποιος μπαμπά με εργοστάσιο ή επιχείρηση ή τα μέσα για να βρει δουλειά στο παιδί του. Άρα στη συζήτηση αυτή μπαίνουν πολλοί παράμετροι. Γιαυτό γενικά, αν ο πλούτος που ήδη υπάρχει, είχε μια δικαιότερη κατανομή, η κοινωνία θα δούλευε σα λαδωμένη αλυσίδα μοτο. Αν γιόκ δουλειά, άνεργοι, άποροι κλπ= μή αγοραστική δύναμη=κλείσιμο σιγά-σιγά η βιομηχανία=φαλλίρισαν επιχειρήσεις=βούλιαξε το πλοίο Ελλάδα. Πάπαλα! Άρα ο Χριστός δεν είχε δίκιο; Και πού είχε άδικο; Στο "αγαπάτε αλλήλους"; Στο "αγάπα τον πλησίον σου"; Στο "ειρήνη υμίν"; Στο "ου κλέψεις"; Στο "ου ψευδομαρτυρήσεις"; Στο "ου μοιχεύσεις";Στο "τίμα τον πατέρα και τη μητέρα σου"; Sorry, my friend, μα δεν μπορώ ν'αφορίσω τον Χριστό που είπε αλήθειες, επειδή είναι στη μόδα μιας μεταλλαγμένης κοινωνίας, ν'αφορίζουμε την κάθε διαχρονική αξία συλλήβδην. Και προσοχή: Μιλώ για την ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, απλά. Δεν κάνω σύγχιση της διδασκαλίας με τις εκκλησίες, ούτε με τους πορνόγερους που παριστάνουν τους ιερείς. Και ούτε έθιξα θέμα αν ο Χριστός είναι Θεός. Εξάλλου, ο Χριστός δεν υποχρέωσε κανέναν να τον πιστέψει:"Όστις βούλεται οπίσω μου ελθείν", είπε.
ΥΓ. Δεν είμαι θρησκόληπτος, ούτε θρησκειολάγνος, ούτε μισαλλόδοξος. Απλά σέβομαι το αληθινό, και τάσσομαι υπέρ της αποκατάστασης του δικαίου.
Φίλε conkark. Δεν δυσκολεύτηκα να συμφωνήσω πουθενά, απλά απέφυγα να ανοίξω συζήτηση για το Χριστό. Απο ότι φαίνεται όμως έκανα λάθος και παρεξήγησα αυτό που αρχικά ήθελες να πεις και sorry. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε αυτό.
Τώρα όπως είπες και εσύ, όσο και να προσπαθεί κάποιος και να θέλει να δουλέψει.. υπάρχουν οι τυχεροί και οι άτυχοι. Ίσως να ήταν ωραία αν μπορούσε όπως είπες να κατανεμηθεί ομοιόμορφα ο πλούτος (αν αυτό δεν προκαλούσε άλλου είδους διαταραχές) αλλά μάλλον είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Life is life στην τελική...
ps καλημέρα και καλό μήνα! πάει το καλοκαιράκι...
Λοιπον,τι κερδισα;
μια μπύρα, αλλά είμαι 300 χλμ μακρυά:winka: επομένως στην χρωστάω:beer:
-----------------------------------------------------
το άδικο, δεν χρειάζεται την βοήθεια του δίκαιου για να βασιλέψει:winka: Αυτό που υπερτερεί, είναι η προπαγάνδα και το "παιχνίδι" που κατέχουν οι λίγοι, για να κινούν τα νήματα των πολλών:wacko: Τώρα ποιός είναι τι, είναι άλλου παππά ευαγγέλιο:D Ίσως και του πιό ανύποπτου:rolleyes:
Αρχικά δημιουργήθηκε από Φιλαλήθης
Η αισιοδοξία για τη ζωή.
αυτό δεν είναι συμφέρον:D
Η αισιοδοξία, είναι συστατικό που παράγει και κεντάει ο ψυχισμός του κάθε υγιεί οργανισμού, προκειμένου να χτίσει τις ελπίδες, τα όνειρα και τους στόχους του:smokin:
Η αισιοδοξία, είναι συστατικό που παράγει και κεντάει ο ψυχισμός του κάθε υγιεί οργανισμού, προκειμένου να χτίσει τις ελπίδες, τα όνειρα και τους στόχους του:smokin:
...και η πολιτική πραγματικότητα τα γκρεμίζει...εκτός αν εθελοτυφλεί κάποιος, ή στρουθοκαμηλίζει, ή είναι απροβλημάτιστος, γόνος μεγιστάνα του πλούτου...διαφορετικά ο υγιής οργανισμός που είναι ευσυνείδητος και ενσυνείδητος, τί όνειρα μπορεί να κάνει και από πού ν'αντλήσει αισιοδοξία; Απ' τη φτώχεια, την ακρίβεια της καθημερινότητας, την εθνική προδοσία, το άνεργο μέλλον, την μη ύπαρξη ανιδιοτελής αγάπης, τα διαζύγια, τα παιδιά χωρισμένων γονιών, στους γάμους από έρωτα χωρίς σοβαρά κοινά, τη φιλία-μαϊμού, (στη "δύσκολη" φαίνεται), τη πολιτιστική παρακμή, τα χαλκευμένα μμε, τη διαιώνιση του δικομματισμού-λαμόγιο; Πώς μπορεί ένας ευαίσθητος κοινωνικά πολίτης να είναι αισιόδοξος, μέσα σ'αυτό το φόντο του μαύρου και του γκρίζου; Να αδιαφορεί για όλα αυτά; Αρα μιλάμε για αδιάφορο πολίτη, που ο φιλοτομαρισμός του αποδεικνύει το ποιόν του ψυχισμού του. εφόσον δεν αισθάνεται να συμμεριστεί το πρόβλημα γύρω του. Αισιοδοξία μπορεί να υπάρξει μόνο αν η πιο πάνω κατάσταση ανατραπεί με κατεύθυνση το καλό και αγαθό, όπως έλεγε και ο προ-παππούς μας ο Σωκράτης. Και οι ανατροπές χρειάζονται πολίτες ενεργούς, και όχι αδιάφορους κοινωνικά.
-Να με συμπαθάτε αλλά αυτά είναι που πιστεύω, και τα στήριξα στα πιο πάνω επιχειρήματα, τα οποία είναι εν ισχεί.
Φίλε conkark. Δεν δυσκολεύτηκα να συμφωνήσω πουθενά, απλά απέφυγα να ανοίξω συζήτηση για το Χριστό. Απο ότι φαίνεται όμως έκανα λάθος και παρεξήγησα αυτό που αρχικά ήθελες να πεις και sorry. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου σε αυτό.
Τώρα όπως είπες και εσύ, όσο και να προσπαθεί κάποιος και να θέλει να δουλέψει.. υπάρχουν οι τυχεροί και οι άτυχοι. Ίσως να ήταν ωραία αν μπορούσε όπως είπες να κατανεμηθεί ομοιόμορφα ο πλούτος (αν αυτό δεν προκαλούσε άλλου είδους διαταραχές) αλλά μάλλον είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Life is life στην τελική...
ps καλημέρα και καλό μήνα! πάει το καλοκαιράκι...
Ν α είσαι πάντοτε καλά φίλε :a013:
Θεωρείς "αδικία", αν ο κάθε Βαρδινογιάννης, παραχωρήσει ένα μικροποσό, για να μπορέσουν κάποιοι άνεργοι, άστεγοι και άποροι να έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν, όταν μάλιστα, ο κάθε Βαρδινογιάννης , και ο κάθε Κοντομηνάς, είναι ύποπτου πλουτισμού, και ούτως ή άλλως, από μας τα έχουν πάρει; Πιστεύω ότι το εγχείρημα θα ήταν ΚΑΙ ηθικό, αλλά ΚΑΙ δίκαιο.
Δηλαδή ποιό θα ήταν δίκαιο για σένα; Να πλουτίζουν οι κάθε Κοντομηνάδες-διαπλεκόμενοι με τους πολιτικάντηδες, επειδή τους "έφεξε" η μοίρα, ενώ όλοι εμείς που δεν τύχαμε της "ευκαιρίας" αυτής, να κάνουμε ζογκλερισμούς για να ζήσουμε;
Εκτός αν πιστεύεις ότι υπάρχει το απόλυτο: Και ο σκύλος χορτάτος, και η πίττα ολόκληρη! Το να καταπολεμηθεί η κοινωνική ανισότητα και η αδικία, αυτό είναι το δίκαιο και το ζητούμενο. Αυτό δίδαξε και ο Χριστός, αν θέλεις: "Ο έχων δύο χιτώνες, να δίνει τον ένα στον συνάνθρωπο που δεν έχει. Ή μήπως θεωρείς ότι ο Χριστός δεν ήξερε από δίκηο; Τα υπόλοιπα, είναι φιλοσοφικά θέματα που οδηγούν στο αδιέξοδο. Τώρα, αν οι Κοντομηνάδες δεν το θεωρούν "δίκαιο", πρόβλημά τους. Όσο για την πολιτική βούληση, αφορά σε κόμματα που δίνουν έμφαση στη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία,(υπάρχουν εκτός βουλής), και σε λαούς ώριμους και έχοντες παιδεία, για να τους δώσουν το έρεισμα.
Αυτά για την ώρα, my friend.:wave2:
Από την μεριά του θα το δεί άδικο.
Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε ότι από την μεριά του καθ’ενός υπάρχει δίκιο-συμφέρον.:wave2:
Αρχικά δημιουργήθηκε από ΚΑΝΕΝΑΣ
Λοιπόν
υγ1 σκεφτείτε πόσο κακό έχει κάνει ο disney, στην ανθρωπότητα που έχει διαβάσει τα κόμικς του και έχει δει τις ταινίες του-όλοι μα όλοι οι χαρακτήρες του είναι απαράδεκτοι
υγ2 ήθελα να κάνω Δώρο τους Αισώπου Μύθους
σας πληροφορώ ότι ήταν πολύ δύσκολο να τους βρω και ότι οι εκδόσεις είναι ελάχιστες- γιατί άραγε?
(ακόμα και στο δια-δίκτυο, η αναζήτηση δίνει εξαιρετικά λίγα και ελλιπή στοιχεία)
τους:wacko:
+1000 :wave2:
Η χιονάτη αφού την περιποιήθηκαν οι 7 νάνοι τους έφτυσε στην πρώτη ευκαιρία που της παρουσιάστηκε
Η ιστορία της σταχτομπούτας, μας διδάσκει την καταπίεση της μητριάς, την κακία των αδελφών, και την μαλακία της ηρωίδας, η οποία πηδιέται με τον πρίγκιπα για να γλυτώσει. Η πουτανιά για την καλοπέραση.
Η κοκκινοσκουφίτσα , το πώς διώχνουμε την γιαγιά στην άκρη του δάσους (μακριά από μας τα γηρατειά), πώς προστατεύουμε :D τα μικρά παιδιά στέλνοντάς τα στο δάσος μόνα τους, και πόσο κακά είναι τα ζώα και ιδιαίτερα ό λύκος.(Τελικά ο ξυλουργός αφού σκότωσε τον λύκο την πήδηξε την κοκκινοσκουφίτσα ή ήταν γκέι?)
ΠΡΟΣΟΧΗ ΔEN EINAI MONO O DISNEY
Αισιοδοξία είναι η πίστη ότι άμα το παλέψω κάτι θα αλλάξει. Απαισιοδοξία είναι η πεποίθηση ότι όσο και να αγωνιστώ δεν θα καλυτερέψει τίποτα. Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης τι οφείλει να είναι?:confused:
Και προσοχή: Μιλώ για την ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, απλά. Δεν κάνω σύγχιση της διδασκαλίας με τις εκκλησίες, ούτε με τους πορνόγερους που παριστάνουν τους ιερείς. Και ούτε έθιξα θέμα αν ο Χριστός είναι Θεός. Εξάλλου, ο Χριστός δεν υποχρέωσε κανέναν να τον πιστέψει:"Όστις βούλεται οπίσω μου ελθείν", είπε.
ΥΓ. Δεν είμαι θρησκόληπτος, ούτε θρησκειολάγνος, ούτε μισαλλόδοξος. Απλά σέβομαι το αληθινό, και τάσσομαι υπέρ της αποκατάστασης του δικαίου. Το μόνο που μπωρεί να παράγει το δικαιο, είναι η αγάπη.
Αν κάποιος δει την διδασκαλία του Χριστού σαν κοινωνική πρόταση, ή σαν προτροπή τρόπου ζωής όπως μας την Δίδαξε, (και αφαιρέσει την θεολογία,) τότε τον βλέπω με λάβαρα και ντουντούκες να διαδηλώνει για ένα καλύτερο αύριο.:smilea: :lol:
Φιλαλήθης
04/09/2006, 20:00
'υγιεί' ; :cry:
Το να νοιώθει ο άνθρωπος αισιοδοξία για τη ζωή είναι πολύ σπουδαίο. Τον άνθρωπο τον συμφέρει να νοιώθει αισιοδοξία. "Συμφέρον" πολλές φορές δεν είναι κάτι απτό και κάποιες φορές δεν είναι κάτι, έστω, καλώς ορισμένο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν, τι είναι αυτό που τους συμφέρει ουσιαστικά.
ένιγουέι, όπως λεν και στα σενεγαλέζικα.
Κάθε άνθρωπος πρέπει να πιστεύει σε κάτι. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να πιώ μια μπύρα ακόμα!
'υγιεί' ; :cry:Καλά ρε μη βαράς
εν τη ροή του λόγου, ενδεχομένως, σφαλώμενοι εκτεθήκαμεν :lol:
Το να νοιώθει ο άνθρωπος αισιοδοξία για τη ζωή είναι πολύ σπουδαίο. Τον άνθρωπο τον συμφέρει αν νοιώθει αισιοδοξία. "Συμφέρον" πολλές φορές δεν είναι κάτι απτό και κάποιες φορές δεν είναι κάτι, έστω, καλώς ορισμένο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν, τι είναι αυτό που τους συμφέρει ουσιαστικά.
ένιγουέι, όπως λεν και στα σενεγαλέζικα. ταιλανδέζικα είναι! :lol:
Κάθε άνθρωπος πρέπει να πιστεύει σε κάτι. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να πιώ μια μπύρα ακόμα!
:beer: :beer: :beer:
...και η πολιτική πραγματικότητα τα γκρεμίζει...εκτός αν εθελοτυφλεί κάποιος, ή στρουθοκαμηλίζει, ή είναι απροβλημάτιστος, γόνος μεγιστάνα του πλούτου...διαφορετικά ο υγιής οργανισμός που είναι ευσυνείδητος και ενσυνείδητος, τί όνειρα μπορεί να κάνει και από πού ν'αντλήσει αισιοδοξία; Απ' τη φτώχεια, την ακρίβεια της καθημερινότητας, την εθνική προδοσία, το άνεργο μέλλον, την μη ύπαρξη ανιδιοτελής αγάπης, τα διαζύγια, τα παιδιά χωρισμένων γονιών, στους γάμους από έρωτα χωρίς σοβαρά κοινά, τη φιλία-μαϊμού, (στη "δύσκολη" φαίνεται), τη πολιτιστική παρακμή, τα χαλκευμένα μμε, τη διαιώνιση του δικομματισμού-λαμόγιο; Πώς μπορεί ένας ευαίσθητος κοινωνικά πολίτης να είναι αισιόδοξος, μέσα σ'αυτό το φόντο του μαύρου και του γκρίζου; Να αδιαφορεί για όλα αυτά; Αρα μιλάμε για αδιάφορο πολίτη, που ο φιλοτομαρισμός του αποδεικνύει το ποιόν του ψυχισμού του. εφόσον δεν αισθάνεται να συμμεριστεί το πρόβλημα γύρω του. Αισιοδοξία μπορεί να υπάρξει μόνο αν η πιο πάνω κατάσταση ανατραπεί με κατεύθυνση το καλό και αγαθό, όπως έλεγε και ο προ-παππούς μας ο Σωκράτης. Και οι ανατροπές χρειάζονται πολίτες ενεργούς, και όχι αδιάφορους κοινωνικά.
-Να με συμπαθάτε αλλά αυτά είναι που πιστεύω, και τα στήριξα στα πιο πάνω επιχειρήματα, τα οποία είναι εν ισχεί.
καλά όλα αυτά που λες καλέ μου κωνσταντίνε.:wave2:
Αλλά, δεν μπορούμε να αυτοκτονσουμε ούτε να κλαψο.............τέτοιο, για την κατάντια ενός ολάκερου κόσμου:D Αν βελτιώσουμε την δική μαςσκέψη , ττον τρόπο ζωής μας και τα συναφή, μόνο τότε θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε κάποιους άλλους:winka:
θινκ ποσιτιβ:wave2:
Αισιοδοξία είναι η πίστη ότι άμα το παλέψω κάτι θα αλλάξει. Απαισιοδοξία είναι η πεποίθηση ότι όσο και να αγωνιστώ δεν θα καλυτερέψει τίποτα. Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης τι οφείλει να είναι?:confused:
άψογος:wave2:
καλησπέρα χρηστάρα:) :beer: :wave2:
'υγιεί' ; :cry:
Το να νοιώθει ο άνθρωπος αισιοδοξία για τη ζωή είναι πολύ σπουδαίο. Τον άνθρωπο τον συμφέρει να νοιώθει αισιοδοξία. "Συμφέρον" πολλές φορές δεν είναι κάτι απτό και κάποιες φορές δεν είναι κάτι, έστω, καλώς ορισμένο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν καν, τι είναι αυτό που τους συμφέρει ουσιαστικά.
ένιγουέι, όπως λεν και στα σενεγαλέζικα.
στην υγειά σου ετότενες:beer:
κι εγώ λέωνα πάω να φάω κανα σούβλακος:lol: :wave2:
φυσικά!:winka: πιστεύω οτι πεινάω τώρα δα:wacko:
Χωμάτινος
05/09/2006, 20:53
Εάν είναι έτσι όπως τα λες, τότε έχουμε "κοινωνία δικαίου". Αυτό νιώθεις γύρω σου;
Και βέβαια όχι. Όμως ο αγώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει..
Χωμάτινος
05/09/2006, 21:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από ΚΑΝΕΝΑΣ
...
τους:wacko: :wave2:
Βλέπε αδελφούς Γκρίμ. :a10:
+1000 xωματινε, κανενας αγωνας δεν τελειωνει...!!!:wave2:
Βλέπε αδελφούς Γκρίμ. :a10:
Φαντασια παντου!!!
...οχι μονο στην εξουσια
nassosxlvbros
05/09/2006, 21:59
χωριό που φαίνεται....:winka:
όπως και να'χει χαίρομαι που μαθαίνουμε όλοι μας από μικρά ασήμαντα για τους πολλούς πτάγματα, καταστάσεις, ιστορίες...:wave2: :beer:
συνηθως οποιος μαθαινει απο τα λαθη των αλλων ειναι τι καθικαι του δασκαλου το αυριανο καρφι και ο γλυφτης/δεξι χερι του εργοδοτη....
απαρχαιωμενες μαλακιες του Μακιαβελι....εκτος αν τοτε δεν υπηρχαν οι παραπανω κατηγοριες...(ναι καλα...) :lol:
καλα εισαι Ντοντο;
χαθηκαμαν
:beer:
καλά όλα αυτά που λες καλέ μου κωνσταντίνε.:wave2:
Αλλά, δεν μπορούμε να αυτοκτονσουμε ούτε να κλαψο.............τέτοιο, για την κατάντια ενός ολάκερου κόσμου:D Αν βελτιώσουμε την δική μαςσκέψη , ττον τρόπο ζωής μας και τα συναφή, μόνο τότε θα καταφέρουμε να επηρεάσουμε κάποιους άλλους:winka:
θινκ ποσιτιβ:wave2:
Θεοδωρούλα """""μου"""""",τα ίδια λέμε, γι αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου. Αρα λοιπόν, αυτό που βιώνουμε δεν θα πρέπει να είναι ζωή ανέμελης καλοπέρασης, αλλά εγχείρημα κοινωνικής προσφοράς, με κατεύθυνση "επί τα βελτίω".
χχχχχχχχχχχχχχχχχ
Από την μεριά του θα το δεί άδικο.
Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε ότι από την μεριά του καθ’ενός υπάρχει δίκιο-συμφέρον.:wave2:
My friend tai (βοχ):) ,
κουράζεσαι να βρεις την απάντηση που στηρίζεται στο ΑΠΟΛΥΤΟ.
Το ΑΠΟΛΥΤΟ όμως, δεν υπάρχει. Έτσι μας δίδαξαν οι φιλόσοφοι. Άρα, αυτό που οφείλουμε είναι να αναζητήσουμε το "καλο και το δίκαιο", στο επίπεδο του εφικτού, για να μπορέσει η κοινωνία να υπάρχει....
Επειδή μπορεί να σε μπέρδεψε το αντίστοιχο ποστ μου:
Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης οφείλει να αγωνίζεται ενάντια σε οτιδήποτε το φαύλο, και να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι το εγχείρημά του είναι δίκαιο και συνάδει με τον υπαρξιακό σκοπό του, που ίσως κατάφερενα αλλάξει κάποια πράγματα. Και όταν θα έρθει η ώρα του να ολοκληρώσει το επίγειο αυτό ταξιδάκι, να έχει το μειδίαμα της ικανοποίησης ότι ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ να προσφέρει, και δεν κάθησε άπρακτος να χαϊδεύει τη παχουλή κοιλάρα του, πριν φύγει για το ταξίδι στ'αστέρια...
Το μόνο που μπωρεί να παράγει το δικαιο, είναι η αγάπη.
Αν κάποιος δει την διδασκαλία του Χριστού σαν κοινωνική πρόταση, ή σαν προτροπή τρόπου ζωής όπως μας την Δίδαξε, (και αφαιρέσει την θεολογία,) τότε τον βλέπω με λάβαρα και ντουντούκες να διαδηλώνει για ένα καλύτερο αύριο.:smilea: :lol:
Τα τελικά σύμβολα, δεν με βοήθησαν να αντιληφθώ αν συμφωνείς ή ειρωνεύεσαι...
[QUOTE]Αρχικά δημιουργήθηκε από Φιλαλήθης
Συμφωνώ με τον φίλο Φιλαλήθη.:wave2:
:a013: Συμφωνούμε...όμως έχει ήδη τελειώσει για όσους δεν πρόλαβαν να δουν την αλλαγή,(ασφαλώς όχι του πασόκ):lol:
Εμείς τί θα προλάβουμε να δούμε; ένας Θεός ξέρει...Πάντως αν υπολογίσουμε τη γενική αδιαφορία και αποχαύνωση, το αποτέλεσμα θα είναι same shit (εις την βαρβαρικήν).