PDA

View Full Version : Η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τί δεν μας λένε;;;;

efialtis
05/10/2006, 11:39
Με έπιασε και διαβάζω βιβλία για το Βυζάντιο τελευταία.
Λογικό επακόλουθο να ασχοληθώ με το τέλος της Πόλης.

Από τα λίγα που πρόφτασα να διαβάσω τις τελευταίες ημέρες και ώρες πριν να πέσει η Κωνσταντινούπολη συνέβησαν πολλά γεγονότα που δεν αναφέρονται παρά σε ελάχιστες πηγές και δυστυχώς έτσι δεν μπορούν να διασταυρωθούν.

Μερικά από τα ερωτήματα που μου γεννήθηκαν είναι τα ακόλουθα

Υπήρξε τελικά η Κερκόπορτα και ;
Εάν ναι, ήταν ανοικτή τις κρίσιμες ώρες ;
Ποιος την άνοιξε ;
Κάποιοι λένε ότι δεν ήταν ανοικτή, αλλά το γένος χρειαζόνταν μία προδοσία (έναν efialti) για να χωνέψει το πάρσιμο της Πόλης.

Κάπου διάβασα οτι οι Ανθενωτικοί που προτιμούσαν ΄΄σαρίκι τούρκικο παρά τιάρα παπική΄΄ είναι αυτοί που άνοιξαν την κερκόπορτα ή ότι ο Λουκάς Νοταράς (ανθενωτικός και αυτός) διέταξε τη δολοφονία του Γενοβένου Ιουστινιάνι (που τελικά τραυματίστηκε και πέθανε λίγο αργότερα). Προηγουμένως ο Ιουστινιάνι άν και καθολικός (ίσως και άθεος) λέγεται ότι έβαλε το ξιφος του στο λαιμό του Νοταρά, αγανακτησμένος γιατί ο Νοταράς με τη στάση του έβλαπτε το ηθικό των κατοίκων της Πόλης.

Για να μην σας κουράζω, θεωρώ ότι από τη γέννεση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας οι δολοπλοκίες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της..
Οι μαύρες σελίδες της ιστορίες του Βυζαντίου σίγουρα φτάνουν μέρχι την 29η Μαϊου του 1453.
Γεγονότα που δεν γίνονται γνωστά για να μην αμαυρωθεί το γένος.
Γεγονότα που οφείλουμε να γνωρίζουμε για να αντιληφθούμε ότι για τα δεινά αυτού του γένους φταίει η διαρκής διχόνια μεταξύ μας.

ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ;;;;;

Cpt. Haddock
05/10/2006, 11:45
Εγώ πάλι δεν θεωρώ το Βυζάντιο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας..

Άλλωστε μέχρι και το τέλος λεγόταν "Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" (ο όρος "Βυζαντινή" είναι μεταγενέστερος και δόθηκε από ιστορικούς)

Επίσης αυτο που είχαν πλεον σητν κατοχή τους οι Παλαιολόγοι ήταν ένα πολύ μικρό και θνησιγενές κομμάτι μιας άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας

Ο λοιπός ελλαδικός χώρος είχε ήδη περάσει από τους φράγκους στους τούρκους πριν την άλωση.

Κατα τα άλλα...

Ειναι ΠΟΛΛΑ τα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μας τα διδάσκουν (γιατί δεν "ακούγονται" ωραία)

:wave2:

latris mixanis
05/10/2006, 11:46
Γιατί σε ποιό Ιστορικό γεγονός ξέρουμε όλη την Αλήθεια και τελικά ποιά είναι η Αλήθεια??:confused:
Πάντα μας λένε αυτά που θέλουν, άρα πιστεύουμε αυτό που μας πλασάρουν?.Θέλει μεγάλο ψάξιμο από εμάς για να μάθουμε επιπλέον πληροφορίες.....

efialtis
05/10/2006, 11:51
Συμφωνώ και με τους δύο.

Αναφέρω Βυζαντινή γιατί έτσι καθιερώθηκε για να προσδιορίσω το χρονολογικό πεδίο.

Και φυσικά δεν μαθαίνουμε την αλήθεια. Ούτε καν πλησιάζουμε.
Μήπως θα ήταν καλό κάποτε να κάνουμε κάτι για αυτό.
Να ψαξουμε για την αλήθεια;; Και ότι βρούμε. Καμιά φορά μπορείς να βρεις πράγματα που δεν περιμένεις οτι γίνανε ή υπήρξανε.

Εξάλλου ότι γνωρίζουμε καλό είναι...

byron
05/10/2006, 11:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock

"Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" (ο όρος "Βυζαντινή" είναι μεταγενέστερος και δόθηκε από ιστορικούς)

Ειναι ΠΟΛΛΑ τα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μας τα διδάσκουν (γιατί δεν "ακούγονται" ωραία)

+1 captain
O σωστός όρος είναι ¨Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία¨
Π.Χ για την ευλογία των όπλων και της επανάστασης από τον Π.Π. Γερμανό....

@ efialtis> Μάλλον η κερκόπορτα σε έχει επηρεάσει αρκετά για να διαλέξεις τέτοιο nickname. Πάρε να διαβάσεις την ¨Πτώση της Κωνσταντινούπολης¨ ή κάπως έτσι από τις Μονογραφίες της Στρατιωτικής Ιστορίας εκδ. Περισκόπιο. Θα σου λυθούν αρκετές απορίες γρήγορα καθώς είναι εύκολο στην ανάγνωση του.

efialtis
05/10/2006, 11:54
Πάρε να διαβάσεις την ¨Πτώση της Κωνσταντινούπολης¨ ή κάπως έτσι από τις Μονογραφίες της Στρατιωτικής Ιστορίας εκδ. Περισκόπιο. Θα σου λυθούν αρκετές απορίες γρήγορα καθώς είναι εύκολο στην ανάγνωση του.

:wave2: [/B][/QUOTE]

Loud and clear

niewbe
05/10/2006, 11:54

Άλλωστε μέχρι και το τέλος λεγόταν "Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία" (ο όρος "Βυζαντινή" είναι μεταγενέστερος και δόθηκε από ιστορικούς)

Αρκετοί ιστορικοί αρέσκονται να τη λένε Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία αν και ο όρος αυτός ακούγεται αιρετικός

Edit. Με πρόλαβαν

byron
05/10/2006, 12:01
Αρχικά δημιουργήθηκε από efialtis
ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ;;;;;

Ένα άλλο πολύ καλό βιβλίο (ιστορικό μυθιστόρημα ) είναι ο ¨Μαύρος Άγγελος¨του Μίκα Βαλτάρι. Περιγράφει τις τελευταίες ημέρες της Κωνσταντινούπολης, μπλέκοντας τον ήρωα του με τα πραγματικά γεγονότα. Έξαιρετικό.

Cpt. Haddock
05/10/2006, 12:03
ένα άλλο ιστορικό μυθιστόρημα είναι "Οι τελευταίοι γαληνότατοι" του Α.Τερζάκη

Έργα και ημέρες της δυναστείας των Κομνηνών.

Φόνοι, ίντριγκες, τυφλώσεις, πόλεμοι, εξορίσεις, εμφύλιοι

(βυζαντινά) μεγαλεία! :lol: :lol:

byron
05/10/2006, 12:10

:rotflmao: :rotflmao: μια χαρά περνάγανε οι αυτοκράτορες. Για μεγάλη χρονική περίοδο, ο μέσος όρος ζωής τους ήταν δεν ήταν μήνας.

Tropeas
05/10/2006, 12:42
Εγώ πάλι πολύ χαίρομαι που υπάρχουν εδω μέσα άτομα ψαγμένα ή στο ψάξιμο ιστορικά... και μου δίνουν τις οδούς που δεν είχα κάποιον να μου δώσει για να διαβάσω και εγώ την κάποτε ανιαρή σαν μάθημα ιστορία και τώρα αναγκαία για ένα άτομο με υπόσταση και γνώμη στα δρώμενα της χώρας του κατα καιρούς...:a23:
Ευχαριστώ στον πρώτο ελεύθερό μου χρόνο θα πάω μια να πάρω τα παραπάνω βιβλία και να τα διαβάσω... (πιθανώς Χριστούγεννα.. διάβασμα με φόντο τάφους Βενιζέλου με όμορφη ομιχλώδες υγρασία χαράματα , είναι ότι πρέπει...) ;) :beer:

jp79
05/10/2006, 12:57
Καπου βρήκα έναν χάρτη της ευρώπης το 1400... δεν νομίζω να ήθελε και πολύ να πέσει η Πόλη... ήταν η μόνη περιοχή που είχε μείνει ελεύθερη μέχρι τότε. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έπεφτε. Το μεγάλο βυζάντιο τότε ήταν η πόλη και ένα κομάτι της πελλοπονήσου.

64239

latris mixanis
05/10/2006, 13:05
ένα άλλο ιστορικό μυθιστόρημα είναι "Οι τελευταίοι γαληνότατοι" του Α.Τερζάκη

Έργα και ημέρες της δυναστείας των Κομνηνών.

Φόνοι, ίντριγκες, τυφλώσεις, πόλεμοι, εξορίσεις, εμφύλιοι

Μια ελληνική καθημερινή σειρά:sick:
Κανείς δεν ήταν Άγιος.

LIBYKOS
05/10/2006, 13:14
Ενα άλλο πολύ καλό βιβλίο είναι το "γυναίκες στην πορφύρα" της Χέριν Τζούντιθ.
Περιγράφει τις περιόδους ηγεμονίας τριών γυναικών αυτοκράτειρων : της Ειρήνης, της Ευφοσύνης και της Θεοδώρας.
Μπορεί να είναι λίγο μεγάλο αλλά διαβάζεται πολύ εύκολα.

latris mixanis
05/10/2006, 13:20
Άσχετο και σχετικό αυτό που θα πω

Nα πω την αμαρτία μου από το σχολείο δεν έμαθα και πάρα πολλά.Μάθαμε για τους Θεούς του Ολύμπου, για το Μέγα Αλέξανδρο(χωρίς τις καταστροφές που έκανε),μάθαμε για το βυζάντιο, κάποια πράγματα για τον Ελληνικό διαφωτισμό,για τον Ε. Βενιζέλο, για την Μικρασιατική καταστροφή, για το 1821 και του σούβλισμα του Α. Διάκου κλπ... Μέχρι εκεί είναι η ιστορία μας??:confused: Γιατί δεν υπάρχει ένα βιβλίο που να μιλάει για τη νεότερη Ιστορία??
Με θεωρώ από τους τυχερούς μαθητές γιατί στο λύκειο είχα μια καθηγήτρια Ιστορίας που δεν έμενε μόνο στο βιβλίο, πάντα μας έδινε πληροφόριες και εκτός βιβλίου και φυσικά μας δάνειζε αρκετά βιβλία για να πάρουμε και άλλες πληροφορίες:)
Το θέμα είναι ότι δεν είναι όλοι έτσι και γιατί θα πρέπει από μόνη μου να ψάχνω πληροφορίες ενώ θα έπρεπε να τις παίρνω ήδη από το σχολείο??
Γιατί να κάνουν γκάλοπ σε πανεπιστήμια για τον Ναπολέων Ζέρβα και να μην το ξέρει σχεδόν κανείς, αλλά μόλις ρώτησαν για έναν αθλητή τον ήξεραν όλοι??

byron
05/10/2006, 13:35
Αρχικά δημιουργήθηκε από latris mixanis
κλπ... Μέχρι εκεί είναι η ιστορία μας??:confused: Γιατί δεν υπάρχει ένα βιβλίο που να μιλάει για τη νεότερη Ιστορία??
Με θεωρώ από τους τυχερούς μαθητές γιατί στο λύκειο είχα μια καθηγήτρια Ιστορίας που δεν έμενε μόνο στο βιβλίο, πάντα μας έδινε πληροφόριες και εκτός βιβλίου και φυσικά μας δάνειζε αρκετά βιβλία για να πάρουμε και άλλες πληροφορίες:)
Το θέμα είναι ότι δεν είναι όλοι έτσι και γιατί θα πρέπει από μόνη μου να ψάχνω πληροφορίες ενώ θα έπρεπε να τις παίρνω ήδη από το σχολείο??
Γιατί να κάνουν γκάλοπ σε πανεπιστήμια για τον Ναπολέων Ζέρβα και να μην το ξέρει σχεδόν κανείς, αλλά μόλις ρώτησαν για έναν αθλητή τον ήξεραν όλοι??

Φιλενάδα, η ιστορία μαθαίνεται από αγάπη και μόνο. Είναι πολύ δύσκολο να βρείς αντικειμενική καταγραφή της ιστορίας. Αρα πρέπει να ψαχτείς μόνη σου. Δεν θα μπορούσε να διδαχθεί όλη η ιστορία στα σχολεία. Δεν προλαβαίνουν να βγάλουν την ύλη στα υπάρχοντα βιβλία λόγω λίγων διδακτικών ωρών.
Κάτι αλλάζει στην ποιότητα των βιβλίων πάντως. Εριξα μια ματιά στο βιβλίο της Ε΄Δημοτικού, και είδα αναφορά στο Βυζάντιο ως Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. (!!!)
Τώρα για τον Ζέρβα και τους αθλητές τι να σου πω. Αποτελούν πρότυπα είτε το θέλουμε είτε όχι.

latris mixanis
05/10/2006, 13:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από srx6
Φιλενάδα, η ιστορία μαθαίνεται από αγάπη και μόνο. Είναι πολύ δύσκολο να βρείς αντικειμενική καταγραφή της ιστορίας. Αρα πρέπει να ψαχτείς μόνη σου. Δεν θα μπορούσε να διδαχθεί όλη η ιστορία στα σχολεία. Δεν προλαβαίνουν να βγάλουν την ύλη στα υπάρχοντα βιβλία λόγω λίγων διδακτικών ωρών.
Κάτι αλλάζει στην ποιότητα των βιβλίων πάντως. Εριξα μια ματιά στο βιβλίο της Ε΄Δημοτικού, και είδα αναφορά στο Βυζάντιο ως Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. (!!!)
Τώρα για τον Ζέρβα και τους αθλητές τι να σου πω. Αποτελούν πρότυπα είτε το θέλουμε είτε όχι.

Δεν αντιλέγω, αλλά κάποια πράγματα έπρεπε να μας τα κάνουν:sick:
Συγνώμη αλλά εγώ αν δεν είχα μιλήσει με τους γονείς μου, με τον παππού αλλά και με άλλους ανθώπους δεν θα ήξερα για τον Ζέρβα πχ
Η ύλη στα σχολεία δεν βγαίνει για άλλους λόγους που δεν είναι για το τόπικ!

zzr2005
05/10/2006, 13:43

Συγνώμη αλλά εγώ αν δεν είχα μιλήσει με τους γονείς μου, με τον παππού αλλά και με άλλους ανθώπους δεν θα ήξερα για τον Ζέρβα πχ
αν μιλώντας με τους γονείς σου έμαθες τον Ζέρβα κ όχι τον Βελουχιώτη έχεις μεγάλο πρόβλημα επιμόρφωσης...:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

latris mixanis
05/10/2006, 13:51
Αρχικά δημιουργήθηκε από zzr2005
αν μιλώντας με τους γονείς σου έμαθες τον Ζέρβα κ όχι τον Βελουχιώτη έχεις μεγάλο πρόβλημα επιμόρφωσης...:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Δεν μου έμαθαν μόνο τον Ζέρβα, απλά τον έφερα σαν παράδειγμα. Αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάτσω να γράψω όλα τα ιστορικά πρόσωπα έμαθα από άλλους.

efialtis
05/10/2006, 13:57

αστο μεγάλε...
μην κορδόνεσαι...

οταν ο ζερβας πολέμαγε τους γερμανους,
ο βελουχιωτης χτυπαγε πισωπλατα τον ζερβα.

τις πληροφοριες αυτες και πολλες άλλες μου τις έδωσε ο κυρ Βασίλης που διατηρούσε μέχρι πριν απο μερικά χρόνια καφενεδάκι υπόγειο στην Βουκουρεστίου δίπλα στο κατάστημα της Εμπορικής.
Ο κυρ Βασίλης είναι ο κυριούλης πάνω αριστερά στην παλιά διάφήμιση της Λεβενμπροϋ

byron
05/10/2006, 14:06
τις πληροφοριες αυτες και πολλες άλλες μου τις έδωσε ο κυρ Βασίλης που διατηρούσε μέχρι πριν απο μερικά χρόνια καφενεδάκι υπόγειο στην Βουκουρεστίου δίπλα στο κατάστημα της Εμπορικής.
Ο κυρ Βασίλης είναι ο κυριούλης πάνω αριστερά στην παλιά διάφήμιση της Λεβενμπροϋ

Μιλάμε για αξιόπιστη πηγή ο κυρ-βασίλης? Σαν να λέμε τα Ιστορικά αρχεία του Έθνους, ένα πράγμα.
:smokin:

zzr2005
05/10/2006, 14:11
αστο μεγάλε...
μην κορδόνεσαι...

οταν ο ζερβας πολέμαγε τους γερμανους,
ο βελουχιωτης χτυπαγε πισωπλατα τον ζερβα.

βρε τον Κυρ Βασίλη...:lol: :lol: :lol:
ήταν κ αυτός με εκείνους που περιμένανε να πέσουν τα βαρέλια με τις λίρες των Αγγλων για να πολεμήσουν???
και του έγλειφαν στα γόνατα το πέος μήπως κ τους δώσουν κανένα αξίωμα μετά τον πόλεμο???:lol: :lol:

zzr2005
05/10/2006, 14:11
Δεν μου έμαθαν μόνο τον Ζέρβα, απλά τον έφερα σαν παράδειγμα. Αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάτσω να γράψω όλα τα ιστορικά πρόσωπα έμαθα από άλλους.

συγνώμη τότε για την τοποθέτησή μου απλά δεν κρατήθηκα....:wave2:

latris mixanis
05/10/2006, 14:14
συγνώμη τότε για την τοποθέτησή μου απλά δεν κρατήθηκα....:wave2:

καλή καρδιά!
απλά να διαβάζεις πιο προσεχτικά τι γράφουμε:winka: είχα βάλει ένα πχ δίπλα από τον Ζέρβα, από το πρώτο ποστ που απάντησες

efialtis
05/10/2006, 14:15
βρε τον Κυρ Βασίλη...:lol: :lol: :lol:
ήταν κ αυτός με εκείνους που περιμένανε να πέσουν τα βαρέλια με τις λίρες των Αγγλων για να πολεμήσουν???
και του έγλειφαν στα γόνατα το πέος μήπως κ τους δώσουν κανένα αξίωμα μετά τον πόλεμο???:lol: :lol:

πάλι αδιάβαστο σε πιάνω

για τις καραβιες με τα φραγκα από τη μαμα ρωσια μέσω της ουδετερης τουρκίας φανταζομαι δεν εχει ακουσει

κριμα....

efialtis
05/10/2006, 14:18
Αρχικά δημιουργήθηκε από srx6
Μιλάμε για αξιόπιστη πηγή ο κυρ-βασίλης? Σαν να λέμε τα Ιστορικά αρχεία του Έθνους, ένα πράγμα.

συμφωνω εν μερει ,
αλλα για πες μου μια αξιοπιστη πηγη για τον εμφυλιο;;;;

zzr2005
05/10/2006, 14:18
πάλι αδιάβαστο σε πιάνω

για τις καραβιες με τα φραγκα από τη μαμα ρωσια μέσω της ουδετερης τουρκίας φανταζομαι δεν εχει ακουσει

κριμα....
πολύ λιακόπουλο βλέπεις....
αλήθεια τα καράβια σε ποιο λιμάνι έπιαναν???:lol: :lol: :lol:
στον Πειραιά ή στον Βόλο???
οι ρώσοι ήταν σε δεινή οικονομική θέση ...μόνο με όπλα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά ούτε αυτό το έκαναν

zzr2005
05/10/2006, 14:19
καλή καρδιά!
απλά να διαβάζεις πιο προσεχτικά τι γράφουμε:winka: είχα βάλει ένα πχ δίπλα από τον Ζέρβα, από το πρώτο ποστ που απάντησες

ναι μωρε εντάξει....έλεγα να το πάμε στις διαμάχες το thread αλλά δεν τα κατάφερα...:lol: :lol:

byron
05/10/2006, 14:24
συμφωνω εν μερει ,
αλλα για πες μου μια αξιοπιστη πηγη για τον εμφυλιο;;;;

¨Ελληνικός Εμφύλιος 1946-1946¨του Κούλογλου. Δεν το έχω τελειώσει ακόμα, αλλά είναι καλό.

efialtis
πολύ λιακόπουλο βλέπεις....
αλήθεια τα καράβια σε ποιο λιμάνι έπιαναν???:lol: :lol: :lol:
στον Πειραιά ή στον Βόλο???
οι ρώσοι ήταν σε δεινή οικονομική θέση ...μόνο με όπλα μπορούσαν να βοηθήσουν αλλά ούτε αυτό το έκαναν

κοψε λιγο την ειρωνία μεγάλε...

... σε πιο δεινη θεση απο την Ελλαδα δεν ήταν...

Τελος παντων.
Λεφτα στείλαν, δεν ξέρω εαν ήταν πολλά ή λίγα, αλλά στείλαν...

Για πες μου σε παρακαλώ θεωρείς ότι ο βελουχίωτης έκανε μονο αντισταση (όταν έκανε) ;;;

Λεωνίδας
Άσχετο και σχετικό αυτό που θα πω

Nα πω την αμαρτία μου από το σχολείο δεν έμαθα και πάρα πολλά.Μάθαμε για τους Θεούς του Ολύμπου, για το Μέγα Αλέξανδρο(χωρίς τις καταστροφές που έκανε),μάθαμε για το βυζάντιο, κάποια πράγματα για τον Ελληνικό διαφωτισμό,για τον Ε. Βενιζέλο, για την Μικρασιατική καταστροφή, για το 1821 και του σούβλισμα του Α. Διάκου κλπ... Μέχρι εκεί είναι η ιστορία μας??:confused: Γιατί δεν υπάρχει ένα βιβλίο που να μιλάει για τη νεότερη Ιστορία??
Γιατί να κάνουν γκάλοπ σε πανεπιστήμια για τον Ναπολέων Ζέρβα και να μην το ξέρει σχεδόν κανείς, αλλά μόλις ρώτησαν για έναν αθλητή τον ήξεραν όλοι?? Η νεότερη δε διδάσκεται (και καλώς νομίζω) γιατι "πονάει" ακόμα.
Το σχολείο σε μαθαίνει να μαθαίνεις, δεν υπάρχει λόγος να ανακινεί θέματα που διχάζουν ακόμα - θα χαθεί η ουσία.
Όποιος θέλει, ψάχνεται μόνος του :wave2:

sniper
05/10/2006, 14:27
Ιδού.....

50 χρόνια μετά ακόμα τα ίδια.....

Οι μεν ήταν με τους άγγλους οι δε με τους Σοβιετικούς...

το αποτέλεσμα; Μετά τον πόλεμο αντι να γίνουμε κράτος, γίναμε σκατά....

Σκοτωθήκαμε γιατί ΟΛΟΙ ήταν αγράμματοι και δεν ήξεραν τι τους γίνεται....

Τα κατάφεραν όλοι έτσι ώστε ακόμα και σήμερα να μην έχουμε καταλάβει ότι ΠΟΤΕ απο το 1821 μέχρι και σήμερα δεν ήμασταν ανεξάρτητοι....

Λίρες, Βελουχιώτης, Ζέρβας και 3 αυγά Τουρκίας....

Ρε δεν πάτε καλά....

efialtis
05/10/2006, 14:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
Ιδού.....

Τα κατάφεραν όλοι έτσι ώστε ακόμα και σήμερα να μην έχουμε καταλάβει ότι ΠΟΤΕ απο το 1821 μέχρι και σήμερα δεν ήμασταν ανεξάρτητοι....

Ρε δεν πάτε καλά....

εχεις δικιο...

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

stavrogin
05/10/2006, 14:46
Περι κυρ Βασιλη,
Αν το μαγαζακι στην Βουκουρεστιου το χε απο τη χουντα ας πουμε ,αποκλειεται να ηταν κομουνιστης και να τον αφησουν να ανοιξει μαγαζι τοσο κοντα στα ανακτορα.Σιγουρα θα ειναι δεξιος και πιθανον και ρουφιανος καθοτι ηταν οι περισσοτεροι καφετζηδες ψιλικατζηδες ,ταξιτζιδες ρουφιανοι της ασφαλειας.αυτο δεν ηταν απαραιτητα κακο γιατι ακριβως λογο αυτου του τρομερου δικτιου ρουφιανων δημοκρατιες και χουντες ελενχαν τους αριστερους χωρις τις ακραιες συμπεριφορες αλλων καθεστοτων οπως πχ Χιλης (εκατομβες νεκρων,ομαδικοι ταφοι,απειροι βασανισμοι ασχετων συγγενων)κλπ.

Αυτη η πληροφορια προερχεται κατευθειαν απο τους χουντικους οι οποιοι καυχωνταν οτι δεν ειχαν βιαιη διακυβερνηση.

Τωρα περι ρωσικων λυρων δεν το πολιπιστευω.Ολο και κατι εστελναν αλλα μετα την συμφωνια της τεχερανης(νομιζω) του 1943 δεν ξαναεστειλαν ουτε σφαιρα κι ο λογος ηταν οτι ο κοσμος ειχε μοιραστει και οι Ρωσοι ειχαν αποφασισει να μην στιρηξουν πλεον το ελληνικο αριστερο κινημα.

Περι Ζερβα
Οι αγγλοι δεν τον ηθελαν γιατι ηταν αντιβασιλικος.Οταν αλλαξοπιστησε αρχισαν να του στελνουν λεφτα αλλα καθηστερουσε να ανεβει στο βουνο κι οι Εγγλεζοι τον απειλησαν οτι θα τον εγγαταλειψουν κι επειτα ανεβηκε.
Πηγες :Ολες

Περι ΕΛΑΣ κι ΕΔΕΣ τι να πω;Σχεδον ολο το ανταρτικο το στηριξε στις πλατες του ο ΕΛΑΣ κι ειναι λογικο γιατι ηταν δεκαπλασιο σε μεγεθος του ΕΔΕΣ.

Ο ΕΛΑΣ στρατιωτικο σκελος του Εαμ που με την σειρα του στελαχωναν πληθος δημοκρατικου κοσμου αλλα δυστηχως με την υπογεια χειραφετηση της ανικανης ηγεσιας του ΚΚΕ.Ο Βελουχιωτης ειναι αλλη φαση.Αυτος το εφτιαξε το ανταρτικο κι οχι με ξενες λιρες.Φυσικα αδεισωπητος κι αδισταχτος αλλα πατριωτης ,ηρωας με πολιτικη αντιληψη αλλα και αφελεια προς την ηγεσια του.

Και σιγουρα τον χτυπησε μπαμπεσικα τον εδες,σε πολεμο ηταν ,τι ηθελες να του στειλει προσκληση;Αλλα ηταν σε πολεμο γιατι ηξερε πως ο εδες θα ανοιξει το δρομο στους αγγλους και τοτε θα ειναι αργα.Οπως κι εγινε

Οπως το εγραφε και στο εργο"Νομαρχια" αγνωστου :"Αλοιμονο στο εθνος που θα απελευθερωθει απο αλλο εθνος " οπως κι εγινε.

zzr2005
05/10/2006, 14:47

Για πες μου σε παρακαλώ θεωρείς ότι ο βελουχίωτης έκανε μονο αντισταση (όταν έκανε) ;;;
τι εννοείς αν έκανε μόνο αντίσταση???
όσο για το αν έκανε έχει μιλήσει η Ιστορία και μπορείς να ανατρέξεις στις Αγγλικές πηγές ακόμα και σε στοιχεία του foreign office για να δεις το ρόλο του Βελουχιώτη αλλά και αντίστοιχα σε πόση υπόληψη είχαν οι Άγγλοι τον Ζέρβα....

zzr2005
05/10/2006, 14:53
Ιδού.....

Ρε δεν πάτε καλά....
φαίνεται ότι δεν ξέρεις πολλά
ο Βελουχιώτης δεν ήταν καθόλου με το ΚΚΣΒ....
ο Βελουχιώτης πολέμησε για μια ελεύθερ ηελλάδα χωρίς επιρροές...
οι ΚΚΕεδες σίγουρα προσέβλεπαν στη βοήθεια του ΚΚΣΒ....τους έκραζε και μάλιστα έκραζε και τους έλληνες σπουδαγμένους στη USSR ΚΚΕδες
Ο ΕΛΑΣ είχε αρνηθεί τη συνεργασία με το αντάρτικο της Γιουγκοσλαβίας (γεγονός που θα δΥνάμωνε τον ΕΛΑΣ και θα τον έκανε κυρίαρχο παίχτη) γιατί οι Γιουγκοσλάβοι διεκδικούσαν μέρη της σημερινής Μακεδονίας.....
Ο βΕΛΟΥΧΙΏΤΗΣ πάλευε για αυτό ακριβώς που λες για να είναι η Ελλάδα ανεξάρτητη....δεν πάλευε για την επιβολή του κομμουνισμού....
αντίθετα ο Ζέρβας τα είχε κάνει πλακάκια με τους Αγγλους και την κυβέρνηση του Καίρου για να επιστρέψει ο Βασιλιάς

latris mixanis
05/10/2006, 14:53
Μήπως ξεφύγαμε από το αρχικό ποστ??:confused:

zzr2005
05/10/2006, 14:58
[i]

.Ο Βελουχιωτης ειναι αλλη φαση.Αυτος το εφτιαξε το ανταρτικο κι οχι με ξενες λιρες.Φυσικα αδεισωπητος κι αδισταχτος αλλα πατριωτης ,ηρωας με πολιτικη αντιληψη αλλα και αφελεια προς την ηγεσια του.

Κ [/B]
ΣΥΜΦΩΝΩ 100% σε όσα υπσοτηρίζεις εκτός από ένα
ο Βελουχιώτης δεν ήταν αφελής απέναντι στην ηγεσία του ΚΚΕ....την ηγεσία την αντιμετώπιζε με τρομερά κριτική διάθεση...όποιος έχει διαβάσει ή δει τις συνεντεύξεις των συναγωνιστών του το καταλαβαίνει αμέσως...
απλά ήταν έξυπνος και προσπαθούσε να το χειριστεί όπως καλύτερα μπορούσε....πάνω στο βουνό ήταν ο άρχοντας αλλά στην πολή δεν είχε επιρροή στους χαρτογιακάδες του ΚΚΕ γιατί ήταν δηλωσίας...

zzr2005
05/10/2006, 15:00
Μήπως ξεφύγαμε από το αρχικό ποστ??:confused:
ΟΝΤΩΣ ΤΟ Γ...ΣΑΜΕ
εγώ σταματάω μήπως και ξαναβρούμε το θέμα

:lol: :lol: :lol: :lol:

stavrogin
05/10/2006, 15:01
Ιδού.....

Ρε δεν πάτε καλά....

Δεν εχεται δικιο Κυριε:D

Ο κυριος Θανασης Κλαρας ηταν Πατριωτης ,Κομουνιστης μεν, Επαναστατημενος ανθρωπος δε.Μαλιστα αφησε τις ορχεις του ενεχειρο στο βασανηστη του.

Οταν ενας δικος του πηρε λαφειρο ενα πιστολι αυτοματο, του το δωσε για να πεταξει το Κολτ του 1900 που ειχε στο ζωναρι.
ακολουθησε ο παρακατω διαλογος

-Γιατι τα χουμε τα πιστολια ρε,ξερεις
-Για τον πολεμο ειπε ο αλλος
-Για τον πολεμο εχουμε τα πολυβολα και τις χειροβομβιδες του απαντα ο Βελ.
αυτα τα χουμε για δω(δειχνει το πιστολι κι επειτα τον κροταφο του)

Εξ ου κι ο χεραιτισμος του
"Ραντεβου στα γουναραδικα"

Το διαλογο θα τον βρει κανεις σε ολες τις βιογραφιες του.Τον χαιρετισμο του σε ολες τις γραμενες ιστοριες.

Οφειλουμε σεβασμο σ'αυτον τον ανθρωπο,ακομα κι αν δεν εγκρινουμε.

Κανεται υπεραπλουστευσεις κε Sniper (μπαμ και κατω) ,αν αυτο σας διευκοληνει...καντε οπως αγαπατε

div400
05/10/2006, 15:02
Ιδού.....

Ρε δεν πάτε καλά....

+1000:beer:

ακομα με παλιες διαμαχες ασχολουμαστε αντι κοιταξουμε το ΤΩΡΑ και ακομα περισσοτερο το ΜΕΛΛΟΝ.....

:sad: :sad:

sniper
05/10/2006, 15:06
Αρχικά δημιουργήθηκε από stavrogin
Δεν εχεται δικιο Κυριε:D

Ο κυριος Θανασης Κλαρας ηταν Πατριωτης ,Κομουνιστης μεν, Επαναστατημενος ανθρωπος δε.Μαλιστα αφησε τις ορχεις του ενεχειρο στο βασανηστη του.

Οταν ενας δικος του πηρε λαφειρο ενα πιστολι αυτοματο, του το δωσε για να πεταξει το Κολτ του 1900 που ειχε στο ζωναρι.
ακολουθησε ο παρακατω διαλογος

-Γιατι τα χουμε τα πιστολια ρε,ξερεις
-Για τον πολεμο ειπε ο αλλος
-Για τον πολεμο εχουμε τα πολυβολα και τις χειροβομβιδες του απαντα ο Βελ.
αυτα τα χουμε για δω(δειχνει το πιστολι κι επειτα τον κροταφο του)

Εξ ου κι ο χεραιτισμος του
"Ραντεβου στα γουναραδικα"

Το διαλογο θα τον βρει κανεις σε ολες τις βιογραφιες του.Τον χαιρετισμο του σε ολες τις γραμενες ιστοριες.

Οφειλουμε σεβασμο σ'αυτον τον ανθρωπο,ακομα κι αν δεν εγκρινουμε.

Κανεται υπεραπλουστευσεις κε Sniper (μπαμ και κατω) ,αν αυτο σας διευκοληνει...καντε οπως αγαπατε

Δεν έχετε δίκιο κύριε....

Τίποτα δεν απολουστεύω.... Ειδικά εγώ... αλλά μέσα σε 10 γραμμές σε ένα φόρουμ (με άσχετη θεματολογία) δεν μπορεί κάποιος να αναπτύξει θεωρήματα.... αντιθέτως πλακώνεσαι πολύ εύκολα γιατί παρεξηγούνται τα λεγόμεναν των υπολοίπων....

Αυτό που λέω δεν είναι ότι δεν υπήρξαν πατριώτες κάποιοι - ΙΣΩΣ και όλοι.... απλά χειραγωγήθηκαν ΟΛΟΙ από άλλους.... Και απόδειξη είναι ότι ακόμα και σήμερα το ίδιο γίνεται, αν δει κανείς την πολιτική μας σκηνή.....

Τσακωνόμαστε μεταξύ μας και θησαυρίζουν οι πετρελαιάδες.... Non?

efialtis
05/10/2006, 15:06
τι εννοείς αν έκανε μόνο αντίσταση???
όσο για το αν έκανε έχει μιλήσει η Ιστορία και μπορείς να ανατρέξεις στις Αγγλικές πηγές ακόμα και σε στοιχεία του foreign office για να δεις το ρόλο του Βελουχιώτη αλλά και αντίστοιχα σε πόση υπόληψη είχαν οι Άγγλοι τον Ζέρβα....

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΟ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.
ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

sniper
05/10/2006, 15:07
ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΟ ΝΑ ΧΤΥΠΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.
ΧΑΝΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Και ιδού η απλούστευση....

Σωστό μεν αλλά δεν γνωρίζεις το πως σκεφτόντουσαν εκείνοι οι άνθρωπΕς (και απο τις 2 μεριές) εκείνα τα χρόνια....

Gandalf dr685sm
05/10/2006, 15:31
Εμφύλιος και παπάρια μάντολες...

Δύο στρατοί αδερφών , καθοδηγούμενοι απο ματαιόδοξους "καρεκλάκηδες" για το ποιός θα είναι κυρίαρχος παίκτης σε μια χώρα που ήταν ημιθανής. Πέσανε και τα κοράκια μετά (βλ. ΕΣΣΔ και Βρετανία) και μας ρημάξανε... ρε ουρτ που κάθεστε και συζητάτε τι έκαναν τότε, αντί να τους ρίξουμε όλους μαζί στην πυρρά.

Για την κερκόπορτα...

Δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν μια προσθήκη , απο το Ελληνικό "φολκλορ" όπως και ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" και το "Κρυφό σχολειό" (με την έννοια του οργανωμένου κινήματος).

Το Βυζάντιο κατέπεσε στις αρχές της πρώτης χιλιετηρίδας μετά Χριστόν. Εκεί που η διαφθορά , αλλοίωσε μια ακόμα Αυτοκρατορία και την έστειλε βορρά συμμαχιών με ισχυρότερους της.(Βλ. Φεουδάρχες & Στρατεύματα Βατικανού).

Το Βυζάντιο , κατέπεσε τότε και απλά το κουφάρι του , το διαμέλισαν οι Σελτζούκοι, που ούτως ή άλλως , είχαν κυριαρχήσει στην περιοχή.

Οι Δυτικοί της εποχής εκείνοι μάλιστα ,επίσπευσαν την διαδικασία, καθώς , μια νέα και ανερχόμενη ισχυρή δύναμη , πρέπει να την προσεταιρίζεσαι και να της δίνεις την δυνατότητα να συνδιαλαγεί μαζί σου, για να βγούν όλοι κερδισμένοι.

Για την νεότερη Ελληνική ιστορία τώρα..

Δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να πείς..
Η Μικρασιατική καταστροφή είναι καταγεγραμένη.
Η εποποιία και η καταστροφή την περίοδο 1940-55 είναι και αυτή καταγεγραμμένη ακόμα και αν είναι μερικώς υποκειμενική.

Είναι απλά θέμα θέλησης και έρευνας για να βρείς κάποια πράγματα.

Gandalf

Χωμάτινος
05/10/2006, 16:05
Θα συμφωνήσω με τους συμμαθητές μου Captain και Sniper.

- Η ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία ΠΟΤΕ δεν ήταν κομμάτι της Ελλάδας.

- Η λέξη Βυζάντιο πρωτογράφτηκε 2 αιώνες ΜΕΤΑ την άλωση.

- και τέλος, ΠΟΤΕ δεν απελευθερωθήκαμε. Απλά αλλάξαμε αφεντικό.

byron
05/10/2006, 16:09
Αρχικά δημιουργήθηκε από χωμάτινος
- και τέλος, ΠΟΤΕ δεν απελευθερωθήκαμε. Απλά αλλάξαμε αφεντικό.

δεν είμαστε και τίποτα ιδιαίτερο. Εμείς και το 99% του πλανήτη, προς ενοικίαση είμαστε.

stavrogin
05/10/2006, 16:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
Εμφύλιος και παπάρια μάντολες...

Δύο στρατοί αδερφών , καθοδηγούμενοι απο ματαιόδοξους "καρεκλάκηδες" σωστα για το ποιός θα είναι κυρίαρχος παίκτης σε μια χώρα που ήταν ημιθανής]Λαθος ειχε απο τη Βαρκιζακριθει, το ποιος νικησε,αυτο το κανει ακομα ποιο ηλιθιο . Πέσανε και τα κοράκια μετά (βλ. ΕΣΣΔ και Βρετανία) και μας ρημάξανε...
λαθος η Αγγλοι μας γα...Οι Ρωσοι απλα μας τον ακουμπησαν

Gandalf

Κατι με ενοχλει σε αυτο που λες.Οι καρεκλαδες καθονται στις καρεκλες και οι αδερφοι βγαζουν τα ματια τους.Μην το ξεχνας αυτο.Αυτο λεει για το χαρακτηρα το δικο μου και τον δικο σου.Λεει οτι στις μια μιλαμε σα φιλοι στο φορουμ και στις δυο σκοτωνει ο ενας τον αλλο στο δρομο.

Κι αν τελικα εχει ενα ενδιαφερων ο εμφυλιος ειναι ακριβως αυτο.Το οτι οι Ελληνες ως ανθρωποι,ως θρυσκευομενοι κι ως πολιτικα οντα ηταν ,ειναι και θα ειναι κουραδες ή απλα ανθρωποι ,οπως ειναι και οι Ιρλανδοι και οι Γερμανοι.Και ιδου η αποδειξη ο εμφυλιος.Γι αυτο θελει μια ματια κριτικη αυτο το γεγονος,ενα ξεκαθαρισμα του τι ειναι ο καθενας και τι τι πρατει και πρεσβευει στην προκειμενη.Ανεφ ορων

Οποτε μη λες εμφυλιος και παπαρια Μαντολες.Γιατι τα παπαρια και οι Μαντολες ειμαστε εμεις και οι πολεμοι ειναι τα γεγονοτα που μας ξεβρακωνουν

Χωμάτινος
08/10/2006, 13:46
Και γιά να επανέλθουμε στο θέμα:

Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ;;;;

Δεν μας λένε το εξής:

1. Ο στρατός ήταν λίγος οπότε φύλαξη μέρους των τειχών είχε ανατεθεί στην εκκλησία.

2. Ο Νο2 στην ιεραρχία της εκκλησίας ήταν ο Γεώργιος -Γεννάδιος- Σχολάριος.

3. Η εν λόγω κερκόπορτα βρίσκονταν στον τομέα φύλαξης της εκκλησίας.

4. Αφού πάρθηκε η Πόλη μέσω της κερκόπορτας, μόνος ο Γεώργιος Σχολάριος έλαβε τιμητικό αξίωμα από τον Μωάμεθ Β' ενώ τους υπόλοιπους τους έφαγε η μαρμάγκα.

1+2+3+4=10 :winka: