PDA

View Full Version : Ηλιακη ενεργεια



alex14
24/10/2006, 10:13
Οι δικοι μας αραγε εχουν κανενα τετοιο προγραμμα ? Ξεχασα, αυτοι εχουν αλλα σοβαροτερα θεματα να ασχοληθουν π.χ. ποσους δημους εχασαν/κερδισαν στις δημοτικες εκλογες :(

Απο in.gr

Η Ισπανία θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο θερμοηλιακό σταθμό στην Ευρώπη

H Ισπανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εγκατάσταση κοντά στη Σεβίλη που σταδιακά θα επεκταθεί και θα γίνει ο μεγαλύτερος θερμοηλιακός σταθμός στην Ευρώπη. Χιλιάδες καθρέπτες ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και τη συγκεντρώνουν σε μια μικρή εστία.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η πρώτη μονάδα της εγκατάστασης στο Σανλουκάρ Λα Μαγιόρ θα εγκαινιαστεί τους επόμενους μήνες και θα προσφέρει ισχύ 11 Megawatt. Έως το 2010 θα έχουν κατασκευαστεί οκτώ μονάδες με συνολική ισχύ 302MW, αρκετή για την τροφοδοσία 180.000 νοικοκυριών.

«Έχουμε 320 ημέρες λιακάδας το χρόνο στην Ανδαλουσία» σχολιάζει ο καθηγητής Βαλεριάνο Ρουίζ, διευθυντής του εργαστηρίου Θερμοδυναμικής στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης. Όπως εξήγησε, η τεχνολογία του ηλιο-θερμοδυναμισμού είναι πιο αποδοτική από ό,τι τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, πίνακες που απορροφούν αντί να ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.

Ο όμιλος Abengoa έχει επενδύσει 35 εκατ. ευρώ για την πρώτη μονάδα, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στα 1,3 δισ. και για τις οκτώ επιμέρους εγκαταστάσεις.

Η πρώτη μονάδα καταλαμβάνει έκταση 700 στρεμμάτων, με 624 κινούμενους καθρέπτες με επιφάνεια 121 τετραγωνικών μέτρων ο καθένας. Τα κάτοπτρα κατευθύνουν την ακτινοβολία στην κορυφή ενός κεντρικού πύργου, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται μέχρι τους 600 έως 1000 βαθμούς Κελσίου. Η θερμότητα προκαλεί το βρασμό ενός υγρού και παράγει ατμό που κινεί τις ηλεκτρογεννήτριες.

Η εγκατάσταση απαιτεί τουλάχιστον 20 στρέμματα για κάθε MW παραγωγής και προσφέρει ετήσια παραγωγή ενέργειας 1.900 KWh ανά τετραγωνικό μέτρο, αναφέρει ο Ρουίζ.

Η Ισπανία, που εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρουσίασε πέρυσι ένα πρόγραμμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το οποίο μεταξύ άλλων προσφέρει φοροαπαλλαγές στις εταιρείες που χρησιμοποιούν καθαρές τεχνολογίες.

Η χώρα είναι επίσης δεύτερη στον κόσμο μετά τη Γερμανία στην αιολική ενέργεια, με συνολική ισχύ 8.155MW το 2004.

----------

:(

road spirit
24/10/2006, 10:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από alex14
Οι δικοι μας αραγε εχουν κανενα τετοιο προγραμμα ?



Εχουμε. Έχει ψηφισθεί ο νόμος Ν.3468/06 για την προώθηση των ΑΠΕ (ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - αιολική, ηλιακή κ.α.) και επιπλέον μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο και άλλα προγράμματα του υπουργείου ανάπτυξης παρέχονται ενισχύσεις για επενδύσεις σε τέτοιες μονάδες παραγωγής. Ήδη από όσο ξέρω έχουν συσταθεί αρκετές εταιρείες με σκοπό την εκμετάλευση ηλιακών πάρκων και γενικά υπάρχει αρκετή κινητικότητα το τελευταίο καιρό (από ιδιώτες πάντα)

Desperado
24/10/2006, 19:15
Nα συμπληρώσω κι εγώ ότι οι διαδικασίες για την απόκτηση σχετικής άδειας για ηλεκτροπαραγωγή μέσω ΑΠΕ δυστυχως είναι πολύ χρονοβόρες με αποτέλεσμα πολλά έργα να έχουν καθυστερήσει - ματαιωθεί......:mad:

Φιλαλήθης
24/10/2006, 19:36
Εδώ εμείς πρέπει να μάθουμε πρώτα να χρησιμοποιούμε μόνο όσο χρειαζόμαστε και μετά να στραφούμε προς ηλιακή ενέργεια.

Οι περισσότεροι βάζουν το κλιματιστικό το καλοκαίρι στους 16 για να δροσιστούν...

Χωμάτινος
24/10/2006, 21:38
Αρχικά δημιουργήθηκε από Φιλαλήθης
Εδώ εμείς πρέπει να μάθουμε πρώτα να χρησιμοποιούμε μόνο όσο χρειαζόμαστε και μετά να στραφούμε προς ηλιακή ενέργεια.
...


Δυστυχώς, σιγά-σιγά, γινόμαστε αυτό που κοροϊδεύαμε παλιότερα..

ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ :(

Φιλαλήθης
24/10/2006, 22:15
Τους ακούω να γκρινιάζουν...

- ε ρε πούστη μου που έχει πάει η βενζίνη!
- α ναι...; Δε με λες, πόσα κυβικά είναι το αμάξι σου;
- 1800, γιατί;
- όχι, τπτ...

Τους βλέπω στην κίνηση. Από φανάρι σε φανάρι τέρμα γκάζι. ΤΕΡΜΑ.:confused:

Στην πολυκατοικία... κατακαλόκαιρο, καταμεσήμερο, ο γείτονας βγαίνει από το σπίτι του *κλικ* το κοινόχρηστο φως για να βρει την πόρτα του ασανσέρ :confused:... γυρίζει, *κλικ* όταν μπαίνει στην πολυκατοικία... *κλικ* όταν ξαναβγαίνει από το ασανσέρ για να βρει την πόρτα του σπιτιού του.:cry:

soundstorm
01/11/2006, 08:07
Αρχικά δημιουργήθηκε από χωμάτινος
Δυστυχώς, σιγά-σιγά, γινόμαστε αυτό που κοροϊδεύαμε παλιότερα..

ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ :(
Γινομαστε?Δυστηχως φιλε μου,δυστηχως.

Και οσο για την ηλιακη ενεργεια.Η Μυτιληνη εχει προβλημε με την δεη γιατι λογο παλαιοτητας των μηχανων και λογο του οτι δουλευουν στα ορια αν μια χασει την ταση της επετε το μλακ αουτ.Γιαυτο λοιπον ειπαν να κανουν μια μελετη και να μπουν ανεμογεννητριες.Ξεχασαν ομως στη μελετη οτι η ανεμογεννητρια λειτουργει απο 4 εως 7 μποφορ.Με αποτελεσμα το καλοκαιρι οταν τεθουν εκτος λειτουργιας 11 ανεμογεννητριες στη περιοχη του σιγριου λογο χαμηλης εντασης του αερα,η δεη φορτονετε σε δευτερολεπτα κατι εκατονταδες KWA.To αποτελεσμα?Ακομα πιο πολλα μπλακ αουτ.Στην πολη της μυτιληνης παλι (οπου υπαρχουν 3 ανεμογεννητριες)ενω ο αερας ξεπερασε τα 7 μποφορ τις αφησαν να λειτουργουν.Το αποτελεσμα ηταν η μια να πεσει σαν τσιγαροχαρτο και η δευτερη να χασει το ελικα της.

yiagt
06/11/2006, 20:46
Και να φανταστεί κανείς οτι τη δεκαετία του ΄80 η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στην αιολίκή ενέργεια τόσο στην σύλληψη της ιδέας (με τα αιολικά πάρκα) όσο και στην παραγωγή αυτής.Και μιλάμε για πανευρωπαϊκό επίπεδο.κάπου εκεί όμως έμεινε η όλη ιστορία.20 χρόνια μετά η συγκεκριμένη παραγωγή έχει παραμείνει στάσιμη κ βρισκόμαστε στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά.Η ηλιακή δε ενέργεια είναι ακόμα πιο πονεμένη ιστορία μιας κ βρισκόμαστε στη χώρα με τις περισσότερες ηλιόλουστες μέρες τον χρόνο στην Ευρώπη.
Τι συμβαίνει λοιπόν?Οι Νορβηγοί για παράδειγμα που τις μισές μέρες του χρόνου έχουν συννεφιά είναι τόσο πιο έξυπνοι από εμάς και εκμεταλεύονται την ηλιακή ενέργεια?φυσικά και όχι.απλά εδώ κυριαρχεί το συμφέρον και το χρήμα από τα μεγάλα κεφάλαια.Είναι ικανοί μέχρι και να καταστρέψουν τον πλανήτη για να φουσκώσει η τσέπη τους.

MikeG
27/11/2006, 16:20
Από pathfinder :

Θεσσαλονίκη: Μέχρι και 30% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας απαιτείται για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα στα κτίρια, στην Ελλάδα, τα οποία διαπιστώνεται ότι στην πλειονότητα τους «πάσχουν» από έλλειψη επαρκούς μόνωσης, ιδιαίτερα όσα κατασκευάστηκαν πριν από το 1980.

Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σταδιακά τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά κτίρια, ενόψει της εφαρμογής ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία σύντομα θα ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Η οδηγία προβλέπει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων, που θα διασφαλίζουν συγκεκριμένες συνθήκες ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος για τους χρήστες και θα εξοικονομούν ενέργεια, επιβάλλει την σήμανση των κτιρίων με ένα δελτίο ενεργειακής ταυτότητας, παρόμοιο με αυτό που φέρουν οι ηλεκτρικές συσκευές για την κατανάλωση ενέργειας και θεσμοθετεί την υποχρέωση για ετήσια συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, εάν εφαρμόζονταν ο κανονισμός θερμομόνωσης και βελτίωσης της απόδοσης συστημάτων θέρμανσης, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση, ενδεικτικά, μόνο στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, θα μειώνονταν κατά 815.000 MWh (μεγαβατώρες) στις κατοικίες και κατά 210.000 mwh στα υπόλοιπα κτίρια (γραφεία, εμπορικά, δημόσια κ.ά.).

«Η πλημμελής εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% περισσότερο» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου, Αγης Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή της οδηγίας κρίνεται σημαντική καθώς στα κτίρια γίνεται η κατανάλωση του 40% της ενέργειας της χώρας, ενώ μέσα σε αυτά ο άνθρωπος δαπανά το 80 -85% της ζωής του.

Μόνο το 20% των κτιρίων εξοικονομεί ενέργεια

Όπως προκύπτει από μετρήσεις, τα κτίρια της Βόρειας Ελλάδας, που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 (η θερμομόνωση κατέστη υποχρεωτική το 1979) χρειάζονται κατά μέσο όρο 150 κιλοβατώρες ανά τ.μ. σε ετήσια βάση για να θερμανθούν, ενώ θα δαπανούσαν μόνο 80 κιλοβατώρες, σε περίπτωση που εφαρμόζονταν ο κανονισμός θερμομόνωσης. Το ποσοστό των κτιρίων των αστικών κέντρων που δαπανά την ενδεδειγμένη ποσότητα ενέργειας δεν ξεπερνά το 20%.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης το 20-22% των κτιρίων (εκτός της περιοχής του κέντρου), κατασκευάστηκε μετά το 1980, ωστόσο, παρουσιάζει ελλείψεις στην εφαρμογή μελετών θερμομόνωσης, στο 40% των περιπτώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα τυπικό διαμέρισμα (100 τ.μ.) θα χρειαστεί περίπου έναν τόνο πετρελαίου για την ετήσια θέρμανσή του, δηλαδή περίπου 600 ευρώ, ενώ εάν ήταν κατάλληλα θερμομονωμένο, θα απαιτούνταν τα 2/3 της ενέργειας, δηλαδή περίπου 400 ευρώ.

Η εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας είναι σημαντική για τα ελληνικά νοικοκυριά, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι μία μέση ελληνική οικογένεια δαπανά περίπου 1.200 ευρώ ετησίως στην ενέργεια, ενώ τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, δαπανούν έως και το 15% του εισοδήματός τους σε αυτή.

Η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει, εξάλλου, την βελτίωση της ποιότητας του αέρα, με κατάλληλα συστήματα εξαερισμού, καθώς οι ρύποι στους εσωτερικούς χώρους επιβαρύνονται από αντικείμενα όπως χαμηλής ποιότητας πλαστικά, μοκέτες, χρώματα, βερνίκια κ.ά.

Σύμφωνα με μελέτες, το λεγόμενο σύνδρομο των ασθενούντων κτιρίων με κακής ποιότητας αέρα, επιφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ευεξία του ανθρώπου, στην υγεία του (ξηροφθαλμία, αλλεργικές αντιδράσεις) αλλά και στην απόδοσή του.

Στροφή στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εργαστηρίου, το δίκτυο εγκατάστασης φυσικού αερίου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται δυναμικά μεταβαλλόμενο, καθώς καλύπτει το 40% των κτιρίων (στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο).

Τα κτίρια που χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας το πετρέλαιο φτάνουν το 60%, ενώ σταθερά πτωτικό είναι το ποσοστό χρήσης θερμοσυσσωρευτών (μικρότερο του 5%, όταν το 1985 αντιστοιχούσε στο 15%).

gloum
01/12/2006, 16:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από yiagt
Και να φανταστεί κανείς οτι τη δεκαετία του ΄80 η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στην αιολίκή ενέργεια τόσο στην σύλληψη της ιδέας (με τα αιολικά πάρκα) όσο και στην παραγωγή αυτής.Και μιλάμε για πανευρωπαϊκό επίπεδο.κάπου εκεί όμως έμεινε η όλη ιστορία.20 χρόνια μετά η συγκεκριμένη παραγωγή έχει παραμείνει στάσιμη κ βρισκόμαστε στην τελευταία θέση πανευρωπαϊκά.Η ηλιακή δε ενέργεια είναι ακόμα πιο πονεμένη ιστορία μιας κ βρισκόμαστε στη χώρα με τις περισσότερες ηλιόλουστες μέρες τον χρόνο στην Ευρώπη.
Τι συμβαίνει λοιπόν?Οι Νορβηγοί για παράδειγμα που τις μισές μέρες του χρόνου έχουν συννεφιά είναι τόσο πιο έξυπνοι από εμάς και εκμεταλεύονται την ηλιακή ενέργεια?φυσικά και όχι.απλά εδώ κυριαρχεί το συμφέρον και το χρήμα από τα μεγάλα κεφάλαια.Είναι ικανοί μέχρι και να καταστρέψουν τον πλανήτη για να φουσκώσει η τσέπη τους.

Aπλά κάποιες μικρές διορθώσεις φίλε μου. Το ελλαδιστάν μας είναι τρίτο και όχι πρώτο σε ηλιόλουστες μέρες(Πορτογαλία και ισπανία προηγούνται),Επίσης αυτό για τα αιολικά πάρκα και την Ελλάδα είναι μύθος.Η Ελλάδα απλά εκμεταλευόταν πολύ καλά το αιολικό της δυναμικό με πίο παλιές εφαρμογές (πχ για άρδευση).Σε ότι αφορά ηλεκτροπαραγωγή απο αιολικά πάντως δεν είμαστε τόσο άσχημα.Μου φαίνεται είμαστε 5 ή 6 στην ευρώπη(με τους άγγλους να έχουν το μεγαλύτερο δυναμικό και την μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ).Αν θες λεπτομέριες ευχαρίστως να σου στείλω αναλυτικούς πίνακες(απο δευτέρα που ξαναπάω δουλειά :) )