View Full Version : οπαδος ή φιλαθλος;
μετα απο τα τελευταια ποστ που εχουν γραφτει και εχω διαβασει μου ερχεται αυτο το ερωτημα συνεχως στο μυαλο...τελικα τι απο τα δυο ειμαστε;μπορει κανεις να απαντησει;μηπως το χουλιγκανιλικι εχει γινει επαγγελμα πλεον;μηπως εξυπηρετει τους διαφορους παραγοντες του ποδοσφαιρου(και οχι μονο) να μην υπαρχουν φιλαθλοι αλλα οπαδοι-χουλιγκανια;μπορειτε να απαντησετε;εγω παντως βαρεθηκα να βλεπω αυτα τα παιδακια να πετανε,σπανε,καινε,τραυματιζουν(ται)για καποιο λογο που δεν υπαρχει.Τελικα η μονη κερκιδα που γουσταρω ειναι του καναπε μου.
ΥΓ.ειμαι γαυρος αλλα εχω κοψει το γηπεδο απο το 1993.αν θελετε το αναλυουμε και αυτο.
Εγω φιλε το κοψα σε εναν τελικο με τον παναθηναικο στο κυπελο στο ΟΑΚΑ,εγω ειμαι ΑΕΚ και καθομουν διπλα απο τους Παναθηναικους οπου σε καποια φαση ακουω πανω τους και αρχισε ο πολεμος με τις καρεκλες,εκει χτυπησε η πλατη μιας καρεκλας τον μπροστινο μου που επεσε κατω και γεμισε αιματα.Αμεσως σκεφτηκα πως αν δεν ηταν αυτος θα ειχα ξαπλωσει εγω και αποφασισα να μην ξαναπατησω αλλωστε δεν αξιζει και το θεαμα για να κινδυνευει η ζωη σου.Παντως πιστευω πως αυτοι που τα ξεκινανε εχουν καποιο λογο αλλα αυτοι που χτυπιουνται ειναι θυματα οπως γινεται στις πορειες:(
Vstrommer71
24/10/2006, 11:16
Καλυτερα σπιτι ή καφετερια με φιλαρακια και χαβαλε,παρα γηπεδο να βλεπεις τους μπαχαλακηδες να τα σπανε.Αλλα απο την αλλη αν δεν μπουζουριασουνε και μερικους να τους κοψουν το γηπεδο ΔΕΝ θα φτιαξει η κατασταση
εγω ειμαι οπαδος.... αλλα οπαδος με "οπαδος" εχει μεγαλη διαφορα...
στηρίζω την ομαδα μου γιατι την αγαπω, θελω να ανεβει ψηλα και οπως μπορω την βοηθαω με φωνη και με γκαφρα! με την παρουσια μου στο γηπεδο, με αγορα των επίσημων ειδών της και με στήριξη των χορηγών της
ειμαι εκει στα δυσκολα και στις χαρες
ΑΛΛΑ
ποτε δε θα τα κανω λαμπόγυαλο... δε θα πεταω πετρες και καπνογόνα και δε θα μοιάσω στους αλλους "οπαδους" δηλ χειροκροτητής και τσιρακι της διοίκησης
εχω αποψη και αποδοκιμάζω αν δε μου αρεσει κατι γιατι κανενας δεν μου εχει δωσει τιποτα ... εγω μονο δινω και απαιτω να με σεβονται
παράδειγμα οτι 2 ολόκληρα χρονια έλειψα απο το πλαι της ομαδας μου (δε πηγα ουτε σε 1 αγωνα 2 χρονια) γιατι δε με αντιπροσώπευε η κατάσταση στο εσωτερικο της ομαδας (επιστροφή Μπαγεβιτς + διοικητική κατάσταση)
Αρχικά δημιουργήθηκε από idi
εγω ειμαι οπαδος.... αλλα οπαδος με "οπαδος" εχει μεγαλη διαφορα...
στηρίζω την ομαδα μου γιατι την αγαπω, θελω να ανεβει ψηλα και οπως μπορω την βοηθαω με φωνη και με γκαφρα! με την παρουσια μου στο γηπεδο, με αγορα των επίσημων ειδών της και με στήριξη των χορηγών της
εδω idi θα διαφωνησω.για να την ακουσουν οι ΠΑΕ θα πρεπει να κανεις το αντιθετο διαφορετικα θα μας εχουν γραμμενους κανονικα.μην παρετε διαρκειας,μην αγορασετε τα επισημα ειδη,κλπ.θελει αποχη απο ολα.οταν π.χ. ο ολυμπιακος εχει πουλησει χιλιαδες διαρκειας και περιμενουν στην ουρα κι αλλοι για να αγορασουν,περιμενεις να αλλαξει κατι;...εγω παντως δεν περιμενω να γινει κατι απο τι στιγμη που υπαρχει μεθοδευση απο τις ΠΑΕ με τα τηλεοπτικα χουλιγκανια ανεξαρτητου χρωματος για να φανατιζουν τον κοσμο και να μην βλεπουν τα στραβα των ομαδων που υποστηριζουν...στα υπολοιπα που λες περι υγιη οπαδου ειμαι μαζι σου.
alximistis
24/10/2006, 12:23
Κι εγώ διαφωνώ φίλε μου idi.
Οκ δεν είσαι κάφρος δεν σπας δεν πλακώνεσαι κλπ αλλά οπαδός σημαίνει και έλλειψη αμεροληψίας. Έλλειψη αντικειμενικότητας.
Κι εδώ που τα λέμε idako μου φοράς λίγο τις κίτρινες παρωπίδες. Λίγο ε...
Τώρα για τα υπόλοιπα για μένα η ιστορία του χουλιγκανισμού-καφρισμού είναι εδδομένη. Το πως γίνεται.
Υπάρχουν τα γνωστά καλόπαιδα ανερμάτιστα ανώριμα και με προβλήματα εκτόνωσης. Αντιδραστικά και με έντονο πρόβλημα κοινωνικότητας. Αυτά είναι η πλειοψηφία νομίζω τα πιτσιρίκια που λέμε. Δεν είναι εγκληματίες πιστεύω αλλά σίγουρα χρειάζονται παρακολούθηση... ιατρική κυρίως...
δυστυχώς όμως πίσω από αυτά υπάρχει ένας ολόκληρος στρατός. Ένας στρατός καθόλου ηλιθίων (το αντίθετο) που χρηματοδοτείται κανονικότατα από παράγοντες των ομάδων.
Αυτοί είναι που λέει ο φίλος dodos1.
Και αυτοί είναι οι πραγματικά επικίνδυνοι. Είναι βαλτοί αφήνονται από τους συλλόγους λάσκα γιατί τους συμφέρει και βέβαια μέσα στις... εργασίες τους είναι και η διαπαιδαγώγηση των νέων...
οι νέοι στρατιώτες δηλαδή...
o_gavros
24/10/2006, 12:42
θα δηλώσω και εγώ οπαδός.
οπαδός δεν σημαίνει αυτομάτως χουλιγκανος.
λέει ο φίλος απο πάνω,ότι με τα μάτια του οπαδισμού χάνεται η αμεροληψία.
πόσο λάθος εισαι φίλε δεν φαντάζεσαι.
εγώ τις καλύτερες κουβέντες και αναλύσεις για μπάλα τις έχω κάνει με αρρωστάκια άλλων ομάδων!χωρίς τσακωμούς,χωρίς εντάσεις.
σε αντίθεση με τους υπολοιπους -Ολυμπιακούς και μη- που το παίζουν φίλαθλοι και αντικειμενικοί,και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου,διαμορφώνοντας άποψη απο αυτό που λέει η "εφημερίδα" (δεν έχει σημασία τι χρώμα έχει η "εφημερίδα").
οι οπαδοί -κατ'εμέ- είναι αυτοί που πονάνε την ομάδα πιο πολύ!
οι φίλαθλοι,τουλάχιστον όπως τους ορίζω στο μυαλό μου,δεν θα κάτσουν και να σκάσουν για το άσχημο αποτέλεσμα.δεν θα σκιστούν να βρούν εισητήριο για την εκδρομή στην Τούμπα/το Καυτατζογλειο/την Πάτρα/το Ηράκλειο/το εκτός έδρας ευρωπαϊκό ματς,μέσα στο καταχείμωνο.
ο φίλαθλος θα διαλέξει τη ζεστασιά του καναπέ απο την υγρασία της βροχής και το πάγωμα του χιονιού.
οπαδός λοιπόν.παραέχουμε γίνει(ή μας κάνανε) μαλθακοί σαν κοινωνία.ας κρατήσουμε τουλάχιστον τη φλόγα μας για τον αθλητισμό.
Ξαναλέω ότι οπαδός δεν σημαίνει χουλιγκάνος!!!
alximistis
24/10/2006, 12:56
[εγώ τις καλύτερες κουβέντες και αναλύσεις για μπάλα τις έχω κάνει με αρρωστάκια άλλων ομάδων!χωρίς τσακωμούς,χωρίς εντάσεις.
σε αντίθεση με τους υπολοιπους -Ολυμπιακούς και μη- που το παίζουν φίλαθλοι και αντικειμενικοί,και κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου,διαμορφώνοντας άποψη απο αυτό που λέει η "εφημερίδα" (δεν έχει σημασία τι χρώμα έχει η "εφημερίδα").
οι οπαδοί -κατ'εμέ- είναι αυτοί που πονάνε την ομάδα πιο πολύ!
οι φίλαθλοι,τουλάχιστον όπως τους ορίζω στο μυαλό μου,δεν θα κάτσουν και να σκάσουν για το άσχημο αποτέλεσμα.δεν θα σκιστούν να βρούν εισητήριο για την εκδρομή στην Τούμπα/το Καυτατζογλειο/την Πάτρα/το Ηράκλειο/το εκτός έδρας ευρωπαϊκό ματς,μέσα στο καταχείμωνο.
ο φίλαθλος θα διαλέξει τη ζεστασιά του καναπέ απο την υγρασία της βροχής και το πάγωμα του χιονιού.
οπαδός λοιπόν.παραέχουμε γίνει(ή μας κάνανε) μαλθακοί σαν κοινωνία.ας κρατήσουμε τουλάχιστον τη φλόγα μας για τον αθλητισμό.
Ξαναλέω ότι οπαδός δεν σημαίνει χουλιγκάνος!!! [/B][/QUOTE]
Νομίζω ότι δεν είμαι λάθος και φαίνεται αυτό μέσα από τα λόγια σου...
θα συμφωνήσω ότι οπαδός δεν είναι ταυτόσημο του χουλιγκανισμού! Αυτό το είπα και πιο πάνω.
Αλλά δεν είναι δυνατόν είναι εντελώς αδύνατο για την ακρίβεια να μιλάς για "αρρωστάκια" και συγχρόνως να λες για τις καλύτερες κουβέντες και αναλύσεις. Είναι αντίθετες έννοιες.
Όσο για την αντικειμενικότητα φίλε μου δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Τα πάντα είναι υποκειμενικά.
Και οι οπαδοί μπορεί πράγματι να πονάνε την ομάδα πιο πολύ. Δεκτόν. Αλλά ο τρόπος τους είναι λάθος!!!
Ξέρεις πόσα χρόνια οπαδοί της ΑΕΚ συγκεκριμένοι και γνωστοί πονάνε την ομάδα; Ξέρεις πόσα χρόνια πονάνε και νοιάζονται γι' αυτήν την ομάδα; Πολλά! Πάρα πολλά!!!
Συγχρόνως όμως ξέρεις για πόσα χρόνια κάνουν και έχουν κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στην ομάδα;
Μην μπερδεύεις το πάθος με την αμεροληψία. είμαι πολύ απαιτητικός από την ομάδα μου. Το λέω όπου βρεθώ κι όπου σταθώ.
Οι οπαδοί λένε τα πράγματα με πολύ έντονο τρόπο και πάθος. Πάθος που εγώ μπορεί να μην δείχνω και οι υπόλοιποι φίλαθλοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οιοπαδοί βλέπουν πιο σωστά...
Gandalf dr685sm
24/10/2006, 13:30
Είναι όντως σοβαρό θέμα....
Καταρχάς να πάμε στις αγγλικές ερμηνείες απο όπου προέκυψε και το hooligan;
Η λέξη hooligan ερμηνεύεται απο το wikipedia ώς προέλευση απο τα;
The first use of the term is unknown, but it appeared in an 1898 London police report. One theory is that the word came from the name of an Irish hoodlum from Southwark, London named Patrick Hooligan. Another theory is that it came from a street gang in Islington named Hooley. A third theory is that it's based on an Irish word, Hooley, which means a wild, spirited party.
Στην συνέχεια αναφέρει οτι αποδίδεται κυρίως σε ανθρώπους που επιδίδονται σε βίαιες κυρίως πράξεις στο όνομα κάποιας αιτίας (συνήθως ομάδας ποδοσφαίρου ή rugby).
Ο οπαδός τώρα αποδίδεται στον όρο (Fan) που δείχνει σε εκείνον που θεωρείται υποστηρικτής μια ομάδος πάλι.
Τέλος ο φίλαθλος , ερμηνεύεται ώς sportsman , που δείχνει τον πιο "ήπιο" τρόπο έκφρασης μέσα απο τον αθλητισμό ΓΕΝΙΚΑ , χωρίς την υποκειμενική υποστήριξη σε μια ομάδα.
Στην πρώτη κατηγορία λοιπόν , έχουμε κάποιους που γενικώς τα σπάνε με την χρήση αφορμής κυρίως βασισμένη σε ομάδες. Ξεπηδάνε μέσα απο τις οπαδικές τάξεις, καθώς εκεί βρίσκουν βάση σε άτομα που λόγω του πάθους της ομάδος τους, είναι πιο εύκολο να παρασυρθούν σε λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις την ώρα ενός παιχνιδιού.
Οι οπαδοί πάλι , είναι εκείνοι που υποστηρίζουν με πάθος την ομάδα τους, αλλά είναι και εκείνοι που λόγω ακριβώς αυτού του πάθους, θα κάνουν και ακούσιες λάθος κρίσεις χωρίς όμως να ξεφύγουν , στο μεγαλύτερο ποσοστό τους , σε ακραίες καταστάσεις. (idi, εδώ είσαι φίλε μου!)
Οι φίλαθλοι πάλι , ακριβώς επειδή δεν βασανίζονται απο πάθη, μπορούν και έχουν αντικειμενική οπτική γωνία του τι συμβαίνει σε ενα παιχνίδι και κρίνουν με γενικά πρότυπα (standards). Σε καμία περίπτωση δεν θα ξεφύγουν απο τα όρια. Σε περιπτώσεις μάλιστα είτε θα φύγουν απο το γήπεδο, είτε απλά θα "επικροτήσουν" το ποιοτικό και καλο παιχνίδι.
Οι παράγοντες τώρα διατείνονται οτι θέλουν τους δύο τελευταίους. Οι πρώτοι όμως αποτελούν και τον προσωπικό τους στρατό για να περάσουν πράγματα που σε άλλες περιπτώσεις , ούτε κατά διάννοια δεν θα ίσχυαν.
Προσωπικά δηλώνω φίλαθλος λοιπόν και προσπαθώ να είμαι....
Οι αιτίες είναι πολλές..
- Πρώτον το οικονομικό... όταν πληρώνω για θέαμα όταν πηγαίνω γήπεδο , απαιτώ να υπάρχει... αλλιώς κάθομαι σπίτι και αν τύχει παρακολουθώ.
- Δέυτερον ...δεν βρίσκω λόγο του να κραυγάσω και να εκτονωθώ μέσα σε ενα γήπεδο , όπου 24 εκατομυριούχοι κλωτσάνε μπάλα ή την ντριμπλάρουν με το χέρι, ειδικά όταν αυτοί θα πάρουν το πριμ ή το πρόστιμο αν θέλετε, ενώ εγώ στην καλύτερη ενα κλεισμένο λαιμό.
- Τρίτον... Υπήρξα μέσα στο γήπεδο (σε παρκέ!). Όταν λοιπόν έχει περάσει μέσα απο το γήπεδο , δεν μπορείς να αγχωθείς ή να τσαντιστείς, πέρα ίσως απο το οτι θα έπρεπε κατά την γνώμη σου να κάνει εκείνο και οχι το άλλο. Οι απέναντι υποστηρικτές ποσώς σε ενδιαφέρει τι κάνουν. Η ψυχολογία είναι εντελώς διαφορετική. Στενοχωριέσαι παροδικά ίσως, γιατί θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω ο παίκτης/ομάδα.... αλλά μέχρι εκεί. Ακόμα και σε σκληρά παιχνίδια, που έπεφταν κορμιά στο γήπεδο , στο τέλος στα αποδυτήρια , η πιο συνιθισμένη σκηνή , ήταν τα πειράγματα μεταξύ μας... και φυσικά οχι οι καρπαζιές. Τουλάχιστον στο basket που ασχολήθηκα.
Τέταρτον.... Γιατί όταν αγαπάς ενα άθλημα, δεν μπορείς να μην χειροκροτήσεις προσπάθειες που δείχνουν κάτι πολύ πιο δουλεμένο και ανώτερο απο εσένα εκείνη την στιγμή. (π.χ. Όταν βλέπεις την Μίλαν μέσα στο γήπεδο να δείχνει γιατί είναι μέσα στις 5 καλύτερες ομάδες του κόσμου)
Gandalf
Αρχικά δημιουργήθηκε από alximistis
Κι εγώ διαφωνώ φίλε μου idi.
Οκ δεν είσαι κάφρος δεν σπας δεν πλακώνεσαι κλπ αλλά οπαδός σημαίνει και έλλειψη αμεροληψίας. Έλλειψη αντικειμενικότητας.
Κι εδώ που τα λέμε idako μου φοράς λίγο τις κίτρινες παρωπίδες. Λίγο ε...
δε καταλαβα γιατι να ειμαι αμεροληπτος? παρουσιαστης αθλητικης εκπομπης ειμαι? αθλητικογραφος? πολιτικος ? τι ??? και φυσικα και ειμαι οπαδος και θελω το καλο της ομαδας μου και οχι "του αθληματος" :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: ποιος το γαμα το αθλημα? ουτε οι "αλλες ελληνικες ομαδες" δε με ενδοιαφερουν να πανε να μαμηθουνε ολες! ειναι ανταγωνιστες της ομαδας μου. καθε τι που παιρνουν ειναι κατι που μπορουσε να παρει ο ομαδα μου
μονο ΑΕΚ και εθνικη Ελλαδας ειμαι
δε καταλαβα γιατι πρεπει να δειχνουμε σοβαροφανεις... ναι ειμαι ΑΕΚΑΡΑ και το φωναζω! οεοεοεοεο
Ξύλο
Πάντοτε στην Ελλάδα υπήρχε πρόβλημα βίας στα γήπεδα του ποδοσφαίρου. Ποτέ το γηπεδικό κοινό δεν αποτελείτο από παιδιά και οικογένειες. Παρά τα παραμύθια με τα οποία μας έχουν μεγαλώσει, ο Ελληνας δεν ήταν ποτέ φίλαθλος –ήταν πάντοτε οπαδός και μάλιστα οπαδός της νίκης, διότι στο γήπεδο έψαχνε να βρει ό,τι έλειπε από τη σχεδόν άδεια ζωή του. Ούτε ποτέ στα ντέρμπι πήγαιναν στο γήπεδο όλοι μαζί και κάθονταν δίπλα δίπλα, ανεξαρτήτως της ομάδας που υποστήριζαν. Οι φίλοι είχαν συνηθίσει όταν ανήκαν σε διαφορετικές ομάδες να πηγαίνουν σε διαφορετικές εξέδρες ήδη από τη δεκαετία του '60 –όποιος βρισκόταν για κακή του τύχη σε εξέδρα αντίπαλων οπαδών, το βούλωνε ή προσποιείτο τον ομοϊδεάτη. Και πάντοτε έφτανε ένα φιτίλι για να ανάψει η φωτιά και να πέσει ξύλο.
Διαφορά
Ποια είναι η διαφορά με αυτό που συμβαίνει φέτος; Οτι όλα αυτά τα στραβά, τα χυδαία και τα θλιβερά απασχολούσαν και προβλημάτιζαν τις ομάδες (και κατά δεύτερο λόγο το κράτος), όπως όλα τα προβλήματα. Κανείς δεν ήθελε να γίνεται το γήπεδό του κόλαση, κανείς δεν επαιρόταν για την αθλιότητα των οπαδών και κυρίως κανείς δεν έβαζε το κεφάλι του στην άμμο για να μη βλέπει τα στραβά. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία, όχι απλώς του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, ένα πρόβλημα νομιμοποιήθηκε από όσους έπρεπε να το αντιμετωπίσουν: η Σούπερ Λίγκα, με την κατάργηση των τιμωριών και τον ουσιαστικό έλεγχο των αθλητικών δικαστών άναψε το «πράσινο φως» για το χάλι που βλέπουμε. Στην πραγματικότητα, η μόνη έγνοια των παραγόντων ήταν να σταματήσουν να πληρώνουν τον λογαριασμό. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!
Κάλυψη
Πριν αρχίσει το πρωτάθλημα σας είχα γράψει ότι ο ένας εκ των διευθυντών της, ο Γιώργος Κυργιακός, είχε πάει στο SuperSport και είχε ζητήσει να μην καλύπτονται τηλεοπτικά τα επεισόδια: το αν θα γίνονται, δεν έμοιαζε να τον απασχολεί! Χθες, ενώ ο αγωνιστικός χώρος του ΟΑΚΑ είχε γίνει πεδίο μάχης, έβλεπα τον έτερο διευθυντή, Πατρίκ Κομνηνό, να ρωτάει τον Γιώργο Κασναφέρη τι ώρα θα αρχίσει τελικά ο αγώνας. Λίγο αργότερα ο υπεύθυνος Τύπου της Σούπερ Λίγκας, ο (φίλος μου) Αλέξης Δέδες, έλεγε πως για ό,τι έγινε φταίει η αστυνομία. Στην ίδια γραμμή είμαι βέβαιος ότι θα κινηθούν και οι υπόλοιποι: η αστυνομία παίρνει τα εισιτήρια και η αστυνομία φροντίζει για τη διάθεσή τους, η αστυνομία συντηρεί τους οργανωμένους, η αστυνομία έχει την ευθύνη τήρησης των αγώνων του πρωταθλήματος, η αστυνομία άλλαξε τον ΚΑΠ ώστε να μην τιμωρείται κανένας. Ωραίο ποίημα, εύχομαι γρήγορα να γίνει και μυθιστόρημα…
Κατάντια
Είναι προφανές ότι όσοι έχουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου αυτό το ποδόσφαιρο θέλουν. Θέλουν χορηγίες από το κράτος, ονειρεύονται τη λεηλασία του ΟΠΑΠ, ζουν για τη μέρα που η ΕΡΤ, πιεσμένη πολιτικά, θα τους δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ για το υπερθέαμα που μας σερβίρουν. Την πρώτη χρονιά που η πολιτεία τους παραχώρησε το δικαίωμα να κάνουν ό,τι γουστάρουν, το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν πώς θα κάνουν σήμα κατατεθέν του πρωταθλήματος τη χυδαιότητα: τα έχουν καταφέρει, μια και στα δύο πρώτα ντέρμπι του πρωταθλήματος έγινε κόλαση. Η ερώτηση είναι «μέχρι πότε θα ανέχεται αυτή την κατάντια το κράτος;».
Θάτσερ
Στην Αγγλία –για πολύ λιγότερα– η Θάτσερ πήρε πρωτοβουλίες που αποδείχτηκαν η σωστή συνταγή. Κανείς δεν μπορεί πια να ανακαλύψει την Αμερική: ας παραδειγματιστούμε επιτέλους από αυτούς που ξέρουν. Αν η κυβέρνηση ανησυχεί γι' αυτή την αθλιότητα, αύριο κιόλας ο Γιώργος Ορφανός πρέπει να πάει στον Μπλάτερ και να διαπραγματευτεί μαζί του τους όρους μιας αυτοεξορίας των ελληνικών συλλόγων από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις –η Εθνική δεν κινδυνεύει, μια και θυμίζω ότι τον καιρό του βρετανικού αποκλεισμού και η εθνική Αγγλίας έπαιζε κανονικά. Μένοντας έξω από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όπως η συμπεριφορά που έχουμε επιτάσσει, θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις –αν δεν τις βρούμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε ποδόσφαιρο.
ΚΑΡΠΕΤ
ξεχασα να πω οτι θελω μεν να κερδιζει ΜΟΝΟ η ομαδα μου αλλα ΚΑΘΑΡΑ και ΤΙΜΙΑ.... ή εστω με τη βοηθεια της τυχης και οχι....
οποιοσδήποτε υποστηρίζει μια ομάδα είναι κατα ορισμό οπαδός της...
δεν υπάρχει φίλαθλος της ΑΕΚ....υπάρχει οπαδός της ΑΕΚ, του ΠΑΟ κτλ ....
το φίλαθλος της ΑΕΚ κτλ είναι αδόκιμο
φίλαθλος είναι ο ξεκάρφωτος που δεν υποστηρίζει καμία ομάδα και βλέπει όλους τους αγώνες από αγάπη για το άθλημα ....
η διαφορά του οπαδού με τον φανατισμένο οπαδό είναι καθαρά ποιοτική ...είναι θέμα παιδείας, μόρφωσης, και φυσικά θέμα χαρακτήρα....ο οπαδός θα πάει στο γήπεδο θα χειροκροτήσει οταν παίζει η ομάδα καλά , θα αποδοκιμάσει όταν παίζει χάλια...είναι η φυσιολογική αντίδραση,....
ο φανατισμένος θα βρίζει τους αντιπάλους όταν πέζει καλά ....όταν πέζει άσχημα η ομάδα θα βρίζει κ θα κυνηγάει κ τους αντιπάλους και τους δικούς του .....η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων στο γήπεδο δεν διαφέρει από την συμπεριφορά τους στην καθημερινή ζωή....στο γήπεδο εκφράζουν την επιθετικότητα που εκφράζουν κ στην καθημερινή ζωή για διαφόρους λόγους,,,άλλος γιατί είναι απόκληρος της κοινωνίας , άλλος γιατι τα έχει όλα κ βαριέται που ζει κτλ κτλ....
απο εκεί και πέρα είναι χρέος της πολιτείας να προσφέρει την απαραίτητη παιδεία για να μειωθούν τα φαινόμενα και επικουρικά να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την πάταξη του φαινομένου μέσω των κατασταλτικών μηχανισμών...
oiko1979
24/10/2006, 21:35
ΘΑ ΘΕΛΑ ΚΑΙ ΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΦΙΛΑΘΛΟΣ:rotflmao: :rotflmao:
ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ....(ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΑ)...:D
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΕΣΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑΣ...
ΤΡΑΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΑΤΣΕΡ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΖΕΛ...
ΝΥΧΤΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΑΝΕ ΤΑ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ ΤΟΥΣ...
ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ...
ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ...:sad: :sad:
alximistis
25/10/2006, 11:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από idi
δε καταλαβα γιατι να ειμαι αμεροληπτος? παρουσιαστης αθλητικης εκπομπης ειμαι? αθλητικογραφος? πολιτικος ? τι ??? και φυσικα και ειμαι οπαδος και θελω το καλο της ομαδας μου και οχι "του αθληματος" :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: ποιος το γαμα το αθλημα? ουτε οι "αλλες ελληνικες ομαδες" δε με ενδοιαφερουν να πανε να μαμηθουνε ολες! ειναι ανταγωνιστες της ομαδας μου. καθε τι που παιρνουν ειναι κατι που μπορουσε να παρει ο ομαδα μου
μονο ΑΕΚ και εθνικη Ελλαδας ειμαι
δε καταλαβα γιατι πρεπει να δειχνουμε σοβαροφανεις... ναι ειμαι ΑΕΚΑΡΑ και το φωναζω! οεοεοεοεο
Κι εγώ αεκάρα είμαι φίλε μου!!! Και καλά κάνεις και το φωνάζεις. Άλλο σου είπα.
Διάβασε ξανά το δεύτερο ποστ μου τι γράφω.
Σου είπα ότι πολλές φορές οι αντδράσεις των οπαδών κάνουν κακό στην ομάδα και όχι καλό.
Και φίλε μου για να πηγαίνει καλά η ομάδα μας πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από αυτήν. Για να έχουμε απαιτήσεις στη συνέχεια πρέπει να έχεις ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οπότε εκ των πραγμάτων σε ενδιαφέρει και το άθλημα!!!
AFROPANTELOS
25/10/2006, 13:00
Ειτε οπαδος ειτε φιλαθλος ενα πρεπει να ξερεις ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΣ τον σκοπο των κρατουντων πολιτικων - προεδρων οι οποιοι οι μεν πρωτοι σκοπο εχουν το κοπαδιασμα το μαντρωμα με οποιονδηποτε τροπο οι δε δευτεροι την προβολη και κατεπεκταση την κονομα ειδικα τα ξεπλημενα.
Ο μονος τροπος αντιδρασης ειναι τα αδεια γηπεδα και οι κλειστες τηλεορασεις κατα την προβολη των αγωνων ωστε οι μεν πρωτοι να χασουν εναν τροπο μαντροματος και οι δευτεροι το χρημα .
Μονο τοτε θα κατσουν να σκευτουν και να προβληματιστουν.
Οσο για τον χουλιγκαμισμο αυτος θα υπαρχει οπου η μαζα παρακολουθει θεαματα χαμηλου πνευματικου επιπεδου .
Οτι συμβαινει στον χωρο του θεαματος αυτοματος περναει και στην ψυχολογια του θεατη ανεξαρτητως μορφωσης και επιπεδου .
Βλεπε το βιβλιο -η ψυχολογια της μαζας-
Βαρβαρο το ποδοσφαιρο απο μονο του βαρβαρη και η συμπεριφορα των θεατων
Ας σταματησουμε καποτε να ειμαστε οι χρηματοδοτες των ΒΑΡΔΗΝΟΓΙΑΝΝΗΔΩΝ ΤΩΝ ΚΟΣΚΟΤΑΔΩΝ ΤΩΝ ΣΑΛΙΑΡΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΨΩΜΙΑΔΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΩΝ ΑΛΛΩΝ.
:beer: :beer: :beer:
Θάτσερ
Στην Αγγλία –για πολύ λιγότερα– η Θάτσερ πήρε πρωτοβουλίες που αποδείχτηκαν η σωστή συνταγή.
Για πολυ λιγοτερα ;
39 νεκροι Ιταλοι λιγο ειναι ;
Η ποσοι αλλοι απο τις κερκιδες που επεσαν στο Λιβερπουλ νομιζω.
Κατα τα αλλα ναι , ηταν η σωστη συνταγη.
:wave2:
alximistis
26/10/2006, 12:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από Boxer
Θάτσερ
Στην Αγγλία –για πολύ λιγότερα– η Θάτσερ πήρε πρωτοβουλίες που αποδείχτηκαν η σωστή συνταγή.
Για πολυ λιγοτερα ;
39 νεκροι Ιταλοι λιγο ειναι ;
Η ποσοι αλλοι απο τις κερκιδες που επεσαν στο Λιβερπουλ νομιζω.
Κατα τα αλλα ναι , ηταν η σωστη συνταγη.
:wave2:
Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς το σχόλιο σου.
Θες να πεις ότι δεν βοήθησε η Θάτσερ ή 'ότι το τίμημα ήταν βαρύ;
Είσαι λάθος! Τα πολύ σκληρά μέτρα ξεκίνησαν στην Αγγλία ΜΕΤΑ το Χέιζελ! Εκεί ήταν που υιοθετήθηκαν πολύ αυστηρά μέτρα καταστολής και συγχρόνως δούλεψε πολύ ο τομέας της πρόληψης. Από κει και μετά είναι εμφανές ότι δεν έχεις τα ίδια κρούσματα βίας στην Αγγλία ούτε όμως στην ολλανδία που ήταν επίσης βραχνάς ο χουλιγκανισμός.
Είσαι λάθος! Τα πολύ σκληρά μέτρα ξεκίνησαν στην Αγγλία ΜΕΤΑ το Χέιζελ! Εκεί ήταν που υιοθετήθηκαν πολύ αυστηρά μέτρα καταστολής και συγχρόνως δούλεψε πολύ ο τομέας της πρόληψης. Από κει και μετά είναι εμφανές ότι δεν έχεις τα ίδια κρούσματα βίας στην Αγγλία ούτε όμως στην ολλανδία που ήταν επίσης βραχνάς ο χουλιγκανισμός.
μετα το Χεϊζελ η αγγλια αποκλειστηκε απο ευρωπαϊκες διοργανωσεις για 7 χρονια.ηταν η σταγονα που ξεχειλησε το ποτηρι.να φανταστειτε οτι το γηπεδο στης Τσελσι ειχε ηλεκτροφορα συρματα στις κερκιδες.δεν λεμε και για το ξυλο που επεφτε γενικοτερα μεταξυ των οπαδων.για οσους θελουν να μαθουν περι χουλιγκανισμου στην Αγγλια την δεκαετια του '80 υπαρχει μια ταινια βρετανικης παραγωγης με τιτλο "χωρις ταυτοτητα".παντως η τοτε κυβερνηση επρεπε να κανει κατι δραστικο γιατι η κατασταση ειχε φτασει στο απροχωρητο.
ΥΓ.το επεισοδιο με τους 99 νεκρους της Λιβερπουλ το 1989 στο γηπεδο της μιντλεσμπρο οφειλεται στους διοργανωτες διοτι τα ατομα πεθαναν απο ασφυξια και οχι απο επεισοδια.κατι αναλογο με την θυρα 7 το 1981.
Θελω να πω αυτο ακριβως που ειπα.
Οτι τα μετρα παρθηκαν ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ αλλα για παρα πολυ περισσοτερα.
Φυσικα μετα το Χειζελ που ηταν η σταγονα που ξεχειλεισε το ποτηρι.Και τι σταγονα ε ; 39 νεκροι.
Φυσικα και βοηθησε η Θατσερ. Νομιζω οτι εκει που λέω οτι ηταν η σωστη συνταγη εννοειται.
Προς dodos
Τα μετρα της Θατσερ περιλαμβαναν εκσυχρονισμο των γηπεδων , καταργηση ορθιων για να αποφευγονται τετοιες τραγωδιες οπως στο Λιβερπουλ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εννοειτε οτι δεν πρεπει να φτασουμε σε αυτο το επιπεδο για να παρθουν μετρα.
Αλλα ακομα και η σιδηρα κυρια της πολιτικης χρειαστηκε 39 νεκρους για να βρει τα αρχιδια να τα βαλει με το κατεστημενο και να υοθετησει σκληρα μετρα χωρις μα μου σου του απο κανενα "παραγοντα".