PDA

View Full Version : Η Φυγοκεντρος (δυναμη) πεθανε ...

Σελίδες : 1 2 [3] 4

crs-k
15/11/2006, 15:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Γιατί ρε κ@ριόλη κουτσέ θέλεις σώνει και καλά να την πεθάνεις την Φυγόκεντρο ??? :D :mad: :D

Υ.Γ.
Ζει...ζει...ζει...ζει...ζει...ζει...!!!

Εεεεετσι μπραβο εσυ ... :D

Σιγα να μιλας γιατι μπορει ν' ακουσει απο πουθενα κι ο Κωστας ... :evil:

:lol: :rotflmao: :lol:

Υπαρχουν ρουφιανοι ενα γυροοο ... :sick:

psaxioti
15/11/2006, 16:04
Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k
ΔΕΝ το πιστευω αυτο που ακουω ... :eek: :eyepop:

Ελπιζω να ασχολεισαι με κατι αλλο κι ΟΧΙ με το να διδασκεις ... :( :a7:

Οσο για μενα...

ΔΕΝ ασχοληθηκα ΠΟΤΕ με το να διδαξω μιας και μαλλον εχω προβλημα (το διαπιστωνω και τωρα) μεταδοτικοτητας ... :sick:

Μπα σε καλο σου ...

Ακους τι λες? :confused:

Ακινητη μια πλαγιασμενη μηχανη?

Ελεος !!!

Κι αν τελος παντων επιμενεις να μιλας για ΑΚΙΝΗΤΕΣ μηχανες, εχεις μπει σε ΛΑΘΟΣ thread!

Εδω μιλαμε για μηχανες ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ που εκτελουν ΚΥΚΛΙΚΗ πορεια, αρα εχουν ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ το διανυσμα (κατα κατευθυνση) της κινησης, πραγμα το οποιο απλα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ οταν ΟΛΕΣ οι δυναμεις ειναι σε ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ !!!

ΔΕΝ ειπα πουθενα οτι εχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ μετρο ...

Εγραψα αυτο ...

Για οποιον (οπως ξαναπα) εχει παρει ποτε πανω απο 3 (με αριστα το 20) στην Φυσικη, ειναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ το οτι η Αντιδραση (Fα) ειναι ΙΣΗ με το Βαρος (Β) επομενως και οι συνιστωσες τους (λογω παραλληλογραμμου) ειναι ΙΣΕΣ (κατα μετρο)!

Το οτι εχω γραψει "Β2 = Fa2" ειναι ΠΛΕΟΝΑΣΜΟΣ (για τους ασχετους) αλλα και απο αυτο προκυπτει το συμπερασμα ...

Παρακατω ειπα οτι το σχημα που εκανα απλως ΔΕΝ ειναι καλα σχεδιασμενο (γιατι θα μου εβγαινα απ' εξω οι δυναμεις), χωρις αυτο να αλλαζει την ουσια!

Κουραστηκα ... :a35:

Λοιπόν επειδή προφανώς είμαι βλακας και είμαι σε λάθος thread δεν θα ξανα ασχοληθώ, όχι τίποτα άλλο αλλά δεν θέλω να σε κουράζω (βασικά κουράζομαι και εγώ και σαν φυγόπονος (όχι φυγόκεντρος) που είμαι...).

Μια πλαγιασμένη μηχανη στο σύστημά της μπορεί να είναι ακίνητη, ενώ σε κάποιο άλλο σύστημα να κινείται.
Παρ.: Ο αστροναύτης είναι ακίνητος στο διαστημόπλοιό του, παρ' όλ' αυτά το διαστημόπλοιο (μαζί με αυτόν) κινείται, όταν βρήσκεται σε τροχιά γύρο από τη γη.
Προφανώς έχω πρόβλημα να κατανοήσω την διαφορά μεταξύ διαφορετικών συστημάτων αναφοράς και του μετασχηματισμού μεταξύ αυτών (η βλακεία μου είναι απεριόριστη, σε αντίθεση με το έλεος που δίχνω το οποίο είναι μηδαμινό).

Εφόσων όπως λες (και συμφωνώ) ότι Fa=B (σε μέτρα εννοούμε) και Β2 = Fa2 τότε πρέπει και Β1 = Fa1 με αποτέλεσμα Fk=Fτ και όχι Fk=Β1 + Fτ - Fα1
Το σχήμα είναι απόλυτα σωστό για μια χρονική στιγμή σε εξωτερικό αδρανειακό σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχει η φυγόκεντρος. Τώρα τί γίνεται στο μη αδρανειακό σύστημα της μηχανής προφανώς διαφωνούμε.

Αυτές είναι οι λανθασμένες γνώσεις μου.
Χαιρετώ και καλά να περνάτε

:beer: :beer: :beer: :beer:

karamoto
15/11/2006, 16:06
Μια που διάβασα 14 σελίδες από δαύτο :eyepop: ας την πω την μαλακία μου. :a1:

Παρότι μΕ αρέσουν τα κόλιβα τείνω προς το ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει. :a22:
Ή όπως λέει και ο Καζαντζίδης "Υπάρχω".

Βέβαια πάντα υπάρχει ένα παραθυράκι για την ερμηνεία του "πραγματική" δύναμη. Άμα θέτε ντε και καλά μία δύναμη να την ασκεί κάποιος (όπως π.χ. το βάρος μας το ασκεί η γη) τότε σίγουρα η φυγόκεντρη είναι λίγο μούφα. :sad:

Από την άλλη αν βρείτε ένα πείραμα στο οποίο θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε τις αδρανιακές δυνάμεις (π.χ. φυγόκεντρος) από τις "παραδοσιακές" (π.χ. βάρος) μόλις καταρίψατε μια βασική αρχή της φυσικής και παίρνετε Mv Agusta. (διότι Νομπελ Φυσικής συνοδεύεται από κάμποσα ευρώπουλα). :cool:

Γενικά οι διαφωνίες ξεκινάνε από το τι εννοεί ο καθένας "πραγματική" δύναμη και ποιό σύστημα αναφοράς "καβαλάει".
:beer:

crs-k
15/11/2006, 16:13
Αρχικά δημιουργήθηκε από psaxioti
......................
βλακας
.....................
η βλακεία μου είναι απεριόριστη
.....................

Με ΕΝΟΧΛΟΥΝ οι χαρακτηρισμοι και ΔΕΝ τους εχω χρησιμοποιησει ΠΟΤΕ στα τοσα χρονια ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ !!!

ΜΗ μου τους βαζεις λοιπον στο "στομα" μου σε παρακαλω ...

Επισης ΔΕΝ επιθυμω μια συζητηση να μετατρεπεται σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ αντιπαραθεση !!!

Οσο για συστηματα αναφορας ξερω και ειναι το πρωτο πραγμα που ανεφερα για την βαμημενη την Φυγοκεντρο!

Οτι την ΕΠΙΝΟΟΥΜΕ και ειναι μια "Φανταστικη" (ανυπαρκτη) δυναμη και επισης χρησιμοποιησα τον ορο "ως προς παρατηρητη"!

Χαλαστηκα και ΔΕΝ επιθυμω κι εγω να συνεχισω σε στυλ αντιπαραθεσης "προσωπων"! :sick:

:wave2:

OldMan
15/11/2006, 16:15
Αρχικά δημιουργήθηκε από karamoto
Γενικά οι διαφωνίες ξεκινάνε από το τι εννοεί ο καθένας "πραγματική" δύναμη και ποιό σύστημα αναφοράς "καβαλάει".:beer:

Χέσε μας ρε karamoto τώρα ...!!!

Δεν θέλουμε "ειρηνοποιούς" εδώ !!! :D

crs-k
15/11/2006, 16:17
Μια που διάβασα 14 σελίδες από δαύτο

.......................................

Γενικά οι διαφωνίες ξεκινάνε από το τι εννοεί ο καθένας "πραγματική" δύναμη και ποιό σύστημα αναφοράς "καβαλάει".

Απλως, αφορμης δοθεισης και για να ΜΗΝ μπλεκουμε με πολυπλοκα συστηματα και σχεδιακια ... :wacko:

Οποιος μου πει στο ΠΑΝΑΠΛΟ Σχημα του 1ου ποστ που εβαλα, που στο διαλο ειναι η "Φυγοκεντρη" εχει κερασμα !!! :smokin:

dirtbird
15/11/2006, 16:18
Η ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ ΖΕΙ - ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ

(ουφ, εκφράστηκα κι εγώ) :cry: :cry: :bigcry: :wave2:

crs-k
15/11/2006, 16:23
Αρχικά δημιουργήθηκε από dirtbird
Η ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ ΖΕΙ - ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ

(ουφ, εκφράστηκα κι εγώ) :cry: :cry: :bigcry: :wave2:

Να μεταφερω μια κουβεντα με καποιον Κωστα (ξερει ο ΠαλιανθρωπΑς), επαγγελματια Φυσικο (Φροντιστηριάς) που ειχα σημερα το πρωι τηλεφωνικα ...

Χρηστος: Ξερεις ρε φιλε, εβαλα ενα ποστ στο Μοτο με θεμα την "ανυπαρξια" της Φυγοκεντρου ...
Κωστας: Τι πηγες κι εκανες ρε μ@λακα? ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΑΣΧΗΜΑ! Εγω σε οποιον το λεω με κοιταει σαν να 'μαι ΟΥΦΟ! Ωρες τρωω για να τους το εξηγησω ... :sick:

psaxioti
15/11/2006, 16:25
Με ΕΝΟΧΛΟΥΝ οι χαρακτηρισμοι και ΔΕΝ τους εχω χρησιμοποιησει ΠΟΤΕ στα τοσα χρονια ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ !!!

ΜΗ μου τους βαζεις λοιπον στο "στομα" μου σε παρακαλω ...

Επισης ΔΕΝ επιθυμω μια συζητηση να μετατρεπεται σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ αντιπαραθεση !!!

Οσο για συστηματα αναφορας ξερω και ειναι το πρωτο πραγμα που ανεφερα για την βαμημενη την Φυγοκεντρο!

Οτι την ΕΠΙΝΟΟΥΜΕ και ειναι μια "Φανταστικη" (ανυπαρκτη) δυναμη και επισης χρησιμοποιησα τον ορο "ως προς παρατηρητη"!

Χαλαστηκα και ΔΕΝ επιθυμω κι εγω να συνεχισω σε στυλ αντιπαραθεσης "προσωπων"! :sick:

Sorry, δεν εννοούσα ότι έδωσες κανέναν χαρακτηρισμό. Έχει να κάνει με την αυτοεκτίμησή μου, η οποία είναι που είναι ..., με έκανες να αμφιβάλω γι' αυτά που έχω μάθει τόσα χρόνια.

Πάντως ως προς παρατηρητή δεν υπάρχει φυγόκεντρος (ούτε πραγματική ούτε φανταστική). Η μόνη δύναμη που χρειάζεται το σώμα για να κινηθεί κυκλικά είναι η κεντρομόλος.
Η φυγόκεντρος μπαίνει στο παιχνίδι στο σύστημα της μηχανής. Δεν ξέρω τί εννοούμε πραγματική ή φανταστική, πάντως την δουλειά της την κάνει.

Πάντα φιλικά χωρίς να χαλάμε τις καρδιές μας. Στο κάτω κάτω υπάρχει δεν υπάρχει (ανεξαρτήτου συστήματος αναφοράς) η μηχανή μας προχωράει, στρίβει και μας διασκεδάζει, αυτό αρκεί.

karamoto
15/11/2006, 16:27
Χέσε μας ρε karamoto τώρα ...!!!

Δεν θέλουμε "ειρηνοποιούς" εδώ !!! :D

Καλά σε λένε παλιάνθρωπο. Τέτοιος είσαι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να υπονομεύσω το ταχύτερα αναπτυσόμενο θέμα του forum.

Άμα λάχει και ζει την σκοτώνω με τα ίδια μου τα χέρια και άμα την δείτε γράφτε μου.

Αλλά ο μόνος τρόπος για να πεθάνει είναι να την σκοτώσουμε τώρα. Και μάλλον τα καταφέρνουμε.

OldMan
15/11/2006, 16:28
Κωστας: Εγω σε οποιον το λεω με κοιταει σαν να 'μαι ΟΥΦΟ!

Και νομίζεις ότι φταίει η "ανυπαρξία" της φυγόκεντρου και όχι η προβοσκίδα, τα 9 μάτια και το τριγωνικό κεφάλι που έχει ???

:D :a31: :D

crs-k
15/11/2006, 16:30
Sorry, δεν εννοούσα ότι έδωσες κανέναν χαρακτηρισμό. Έχει να κάνει με την αυτοεκτίμησή μου, η οποία είναι που είναι ..., με έκανες να αμφιβάλω γι' αυτά που έχω μάθει τόσα χρόνια.

Πάντως ως προς παρατηρητή δεν υπάρχει φυγόκεντρος (ούτε πραγματική ούτε φανταστική). Η μόνη δύναμη που χρειάζεται το σώμα για να κινηθεί κυκλικά είναι η κεντρομόλος.
Η φυγόκεντρος μπαίνει στο παιχνίδι στο σύστημα της μηχανής. Δεν ξέρω τί εννοούμε πραγματική ή φανταστική, πάντως την δουλειά της την κάνει.

Πάντα φιλικά χωρίς να χαλάμε τις καρδιές μας. Στο κάτω κάτω υπάρχει δεν υπάρχει (ανεξαρτήτου συστήματος αναφοράς) η μηχανή μας προχωράει, στρίβει και μας διασκεδάζει, αυτό αρκεί.

No offense ... :smilea:

Απαντηστε μου επιτελους ΚΑΠΟΙΟΣ και στο 1ο ποστ και θα παραδεχτω κι εγω την "υπαρξη" της! :a018:

Λεμε τωρα ... :dizzy:

crs-k
15/11/2006, 16:32
Και νομίζεις ότι φταίει η "ανυπαρξία" της φυγόκεντρου και όχι η προβοσκίδα, τα 9 μάτια και το τριγωνικό κεφάλι που έχει ???

:D :a31: :D

:lol: :rotflmao: :bawl: :rotflmao: :lol:

Τι μαλακα ειναι ...

Τον παιρνω (τηλεφωνο ρε) τωρα για να μαθει τους φιλους του! :evil:

Nostra
15/11/2006, 16:34
Καλά σε λένε παλιάνθρωπο. Τέτοιος είσαι.
τα λέω εγώ αλλά ποιος με ακούει... :winka: :lol: :lol:

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να υπονομεύσω το ταχύτερα αναπτυσσόμενο θέμα του forum.
μη χαλιέσαι... μπες στο πνεύμα... υπονόμευσε ό,τι θες... :evil: :evil:

Άμα λάχει και ζει την σκοτώνω με τα ίδια μου τα χέρια και άμα την δείτε γράφτε μου.
:lol: :lol: :rotflmao: :bawl: :lol:

Αλλά ο μόνος τρόπος για να πεθάνει είναι να την σκοτώσουμε τώρα. Και μάλλον τα καταφέρνουμε.
:a18:

την κάνω τώρα... είμαι φυγόδουλος και γίνομαι κεντρομόλος...

κοινώς... γεια σας...

ΥΓ: μην κολλάτε και μη φεύγετε έτσι εύκολα από συζητήσεις... συνήθως δε λέγονται πράγματα με κακία εδώ μέσα... ειδικά αν συμμετέχει ο Ντουζλαμάν aka παλιάνθρωπος aka Ντολμάν :yuck: :yuck:

:lol: :lol:

bartlal
15/11/2006, 16:43
...

Η αλήθεια είναι ότι δεν θα ήθελα να υπονομεύσω το ταχύτερα αναπτυσόμενο θέμα του forum...

τα προβατα εχουν μακραν τη καλυτερη παραδοση εδω μεσα ως το ταχυτερα αναπτυσομενο θεμα του forum.

αν μπορεις, κοψε τη ροη εκει μεσα!

:winka:

:lol: :lol: :lol:

OldMan
15/11/2006, 16:44
Οποιος μου πει στο ΠΑΝΑΠΛΟ Σχημα του 1ου ποστ που εβαλα, που στο διαλο ειναι η "Φυγοκεντρη" εχει κερασμα !!! :smokin:

:beer: :beer: :beer:

69606

crs-k
15/11/2006, 16:51

Να πεις πως ΔΕΝ τον προειδοποιησα να ΜΗΝ εκτιθεται ... :sad:

Ρε Παπαριδη (Παπαρακη μαλλον :rolleyes: ), σε αυτο εχω απαντηση ΗΔΗ 20 φορες ΕΔΩ ΜΕΣΑ!

Αν υπαρχει μια τετοια δυναμη που σχεδιασες τοτε το Σωμα ΔΕΝ εκτελει κυκλικη κινηση, μιας και το αθροισμα των δυναμεων ειναι Μηδεν (0) (στην "Φυγοκεντρο" δινουν μετρο ισο και αντιθετο απο την Κεντρομολο) !!!

Επομενως ΔΕΝ υπαρχει κατι που θα αλλαξει την διευθυνση του διανυσματος της ταχυτητας !!!! :a018:

Παρε ρε μ@λακα τον Κωστα ενα τηλεφωνο! ΤΩΡΑ !!! :smokin:

crs-k
15/11/2006, 16:53
Αρχικά δημιουργήθηκε από bartlal
τα προβατα εχουν μακραν τη καλυτερη παραδοση εδω μεσα ως το ταχυτερα αναπτυσομενο θεμα του forum.
..........................

Ναι αλλα αυτο εδω δεν εκλεισε ακομα 29 ωρες ... :winka:

OldMan
15/11/2006, 16:59
ΔΕΝ υπαρχει κατι που θα αλλαξει την διευθυνση του διανυσματος της ταχυτητας !!!! :a018:

Βρε Λάκη μου...

Θες να το πάρουμε αλλιώς ??? :D

Η Κεντρομόλος ΔΕΝ υπάρχει !!!

Υπάρχει ΜΟΝΟ η Φυγόκεντρος (όταν αρχίσουμε να στρίβουμε), την οποία και προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε μετατοπίζοντας το διάνυσμα του βάρους στο εσωτερικό, ώστε ένα μέρος του να "κοντράρει" την Φυγόκεντρο !!!

Την πουτάνα μου μέσα...!!! :smokin:

crs-k
15/11/2006, 17:06
Βρε Λάκη μου...

Θες να το πάρουμε αλλιώς ??? :D

Η Κεντρομόλος ΔΕΝ υπάρχει !!!

Που 'σαι Καπετανιε να χαρεις παπαριες ... :rolleyes:

Υπάρχει ΜΟΝΟ η Φυγόκεντρος (όταν αρχίσουμε να στρίβουμε), την οποία και προσπαθούμε να αντισταθμίσουμε μετατοπίζοντας το διάνυσμα του βάρους στο εσωτερικό, ώστε ένα μέρος του να "κοντράρει" την Φυγόκεντρο !!!

Την πουτάνα μου μέσα...!!! :smokin:

Στο ΠΡΩΤΟ σχημα μας παρακαλω ... :D

Να καταλαβουμε τα ΑΠΛΑ πρωτα κι υστερα παμε και στις Πουτανες ... εεε... στις μηχανες ηθελα να πω ... :dizzy:

Λες ν' ακουσε η αλλη? :(

Δε μΕ λες ρε καρνταση, το 1ο Σχημα λοιπον να το ΣΒΗΣΟΥΜΕ απο ΟΛΑ τα βιβλια Φυσικης Γυμνασιων και Λυκειων ανα τον κοσμο εεε? :hypnotize

psaxioti
15/11/2006, 17:09
Άρχισαν πάλι, δεν το πιστεύω και γω που νόμιζα ότι τα βρήκαμε

Τέλος πάντων

Η ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ ΠΕΘΑΝΕ στο σύστημα του εξωτερικού παρατηρητή
LONG LIVE CENTRIFUGAL FORCE

69608

OldMan
15/11/2006, 17:12
Να καταλαβουμε τα ΑΠΛΑ πρωτα κι υστερα παμε και στις Πουτανες

Αν αργήσεις λίγο ακόμη να καταλάβεις τα απλά, θάχουν φύγει οι Πουτάνες ...!!! :wave2:

Υ.Γ.
Πες μΕ (με απλά λόγια) τι ακριβώς θέλεις για να ησυχάσεις, λεβέντη μου ..??? :blush:

Να ανοίξουμε ένα thread όπου ΟΛΑ τα μέλη του forum (επί ποινή Ban) να δηλώσουν υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει η φυγόκεντρος και ότι δεν αναγνωρίζουν καμιά τέτοια δύναμη ??? :p

crs-k
15/11/2006, 17:14
Άρχισαν πάλι, δεν το πιστεύω και γω που νόμιζα ότι τα βρήκαμε

Τέλος πάντων

Η ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ ΠΕΘΑΝΕ στο σύστημα του εξωτερικού παρατηρητή
LONG LIVE CENTRIFUGAL FORCE

Καλο τ' ανεκδοτο, αλλα ο καθενας μπορει να γραψει οοοοτι θελει (οπως εμεις καλη ωρα) ... :D

Στο 1ο Σχημα παρακαλω οι απαντησεις, που υπαρχει σε ΟΛΑ τα Σχολικα (και οχι μονο) βιβλια ανα τον κοσμο ... :smokin:

crs-k
15/11/2006, 17:17
........................................
Πες μΕ (με απλά λόγια) τι ακριβώς θέλεις για να ησυχάσεις, λεβέντη μου ..??? :blush:

Να ανοίξουμε ένα thread όπου ΟΛΑ τα μέλη του forum (επί ποινή Ban) να δηλώσουν υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει η φυγόκεντρος και ότι δεν αναγνωρίζουν καμιά τέτοια δύναμη ??? :p

Θα το κανεις αυτο για μενα? :eek:

Τι γλυκας που εισαι ... :a07: :blush:

Παρε τηλεφωνο σΕ λεω ρε τσικιριτζη που λυπασαι τα 5 λεπτα ... :mad:

OldMan
15/11/2006, 17:24
Παρε τηλεφωνο σΕ λεω ρε τσικιριτζη που λυπασαι τα 5 λεπτα ...

Μόλις μίλησα ρε φούλη και μΕ είπε ότι η φυγόκεντρος ΔΕΝ υπάρχει για ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ παρατηρητή !!!

ΕΣΥ που στρίβεις με το μηχανάκι σου ΔΕΝ είσαι εξωτερικός παρατηρητής !! !

(εγώ που σε βλέπω να πέφτεις, είμαι ...) :D

crs-k
15/11/2006, 17:28
Μόλις μίλησα ρε φούλη και μΕ είπε ότι η φυγόκεντρος ΔΕΝ υπάρχει για ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ παρατηρητή !!!

ΕΣΥ που στρίβεις με το μηχανάκι σου ΔΕΝ είσαι εξωτερικός παρατηρητής !! !

(εγώ που σε βλέπω να πέφτεις, είμαι ...) :D

Κατεβα ρε μαζι του κατω το ΠΣΚ να δουμε αν σΕ ειπε αυτο ή οχι !!! :mad:

psaxioti
15/11/2006, 17:29

Καλο τ' ανεκδοτο, αλλα ο καθενας μπορει να γραψει οοοοτι θελει (οπως εμεις καλη ωρα) ... :D

Στο 1ο Σχημα παρακαλω οι απαντησεις, που υπαρχει σε ΟΛΑ τα Σχολικα (και οχι μονο) βιβλια ανα τον κοσμο ... :smokin:

Αφού τα είπαμε. Στο 1ο σχήμα και γενικώς για αδρανειακό παρατηρητή δεν υπάρχει φυγόκεντρος (εκτός αν κάποιος θέλει να ορίσει την αντίδραση της κεντρομόλου έτσι, υπ' όψην ότι ασκείται σε διαφορετικό σώμα).

Αν τώρα μετασχηματίσεις τους νόμους του νεύτωνα σε κινούμενο (επιταχυνόμενο για την ακρίβεια) σύστημα προκύπτει η φυγόκεντρος (ναι είναι σε άλλο σύστημα αναφοράς και όχι δεν μας το μαθαίνουν στα σχολικά βιβλία, αλλά σε βιβλία κλασσικής μηχανικής 1ου έτους πτυχίου φυσικής).

Αν θες διαβάζεις και εδώ (http://observe.arc.nasa.gov/nasa/space/Centrifugal/centrifugal_entry2.html). Είναι γραμμένο από ανθρώπους της NASA. Το λένε καθαρά (και εφαρμόζοντας τους μετασχηματισμούς εδώ (http://observe.arc.nasa.gov/nasa/space/Centrifugal/centrifugal62.html) την εξάγουν), άλλο δεν μπορώ να σου πω.

OldMan
15/11/2006, 17:31
και για να ξεμπερδεύουμε κάπως....

Να κι αν υπάρχει, να κι αν δεν υπάρχει !!! :wave2:

karamoto
15/11/2006, 17:32

Δεν ξέρω τί εννοούμε πραγματική ή φανταστική, πάντως την δουλειά της την κάνει.

Μπακαλίστικα μπορούμε να πούμε ότι "πραγματικές" είναι αυτές που ασκούνται από ένα σώμα σε ένα άλλο (π.χ. το βάρος που μας ασκεί η γή) ενώ για τις αδρανειακές κωλιόμαστε να πούμε ποιός τις ασκεί. (όποιος βρεί ποιός ασκεί την φυγόκεντρο κερδίζει λεκούμι). Αυτές οι αδρανιακές εμφανίζονται λέει σε παρατηρητές οι οποίοι επιταχύνονται (όπως ένας αναβάτης κατά την δάρκεια της στροφής). Είναι όμως "ψεύτικες"?

Υπάρχει μία βασική αρχή (η αρχή της ισοδυναμίας) που λέει ότι δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις αδρανιακές δυνάμεις από τις "πραγματικές".

Ολοι κάπου στο σχολείο θα θυμάστε ένα μπαρμπαδάκι μέσα σε ένα ασανσέρ το οποίο εκτελεί ελεύθερη πτωση (και άρα το μπαρμπαδάκι βρίσκεται σε συνθήκες έλειψης βαρύτητας) και από κάτω να λέει ότι δεν υπάρχει πείραμα ώστε το μπαρμπαδάκι να μπορεί να ξεχωρήσει αν είναι μέσα στο βαρυτικό πεδίο της γης και πέφτει (και γιαυτό δεν ασκούνται δυνάμεις πάνω του) ή αν ο θεός (με το που μπήκε το μπαρμπαδάκι στο ασανσέρ) αποφάσισε να εξαφανίσει όλη την ύλη από το σύμπαν (εκτός από το μπαρμπαδάκι και το ασανσέρ) και γιαυτο δεν ασκείτε πάνω του καμία δύναμη (νομίζω στο σχολείο το χρησιμοποιούν για να καταλήξουν στην ισότητα βαρυτικής και αδρανειακής μάζας). Όλα αυτά μας λένε ότι δεν μπορείς να πεις ποιές δυνάμεις είναι "πραγματικές" και ποιές αδρανειακές. Ισχύει στην Νευτώνια μηχανική (αλλά και στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας). Αδρανιακές και "πραγματικές" όλες του θεού.

Άρα η φυγόκεντρος, ως αδρανιακή δύναμη, είναι μια ωραιότατη δύναμη.

Συζητιέται δε σε όλα τα βιβλία μηχανικής πανεπιστημιακού επιπέδου.

Κατά την γνώμη του αναβάτη ο εαυτός του είναι ακίνητος (σύμφωνα με ένα σύστημα αναφοράς που περνάει από την δεξιά του μπότα, ο αναβάτης έχει διαρκώς θέση (x,y,z)=(0,0,0) και άρα και ταχύτητα και επιτάχυνση μηδενική) Άρα κατά την γνώμη του πρέπει το σύνολο των δυνάμεων να είναι μηδέν. Και αφού στην στροφή του ασκείται η κεντρομόλος σύμφωνα με το δικό του σύστημα συντεταγμένων θα υπάρχει και μία ίση και αντίθετη για να την εξουδετερώνει (γιατί αν δεν την εξουδετερώνει πως θα μείνει ακίνητος?). Και μαντέψτε πως την βάπτισαν. Φυγόκεντρο.

Άρα το "εσύ πέθανες νωρίς" μάλλον δεν κολλάει για την φυγόκεντρο.

crs-k
15/11/2006, 17:35
Επειδη μαλλον ΔΕΝ μπηκατε στον κοπο να διαβασετε απ' το λινκ που εχει βαλει πιο πανω ο Σταθης (hornet), απο το University of Virginia (Physics Show), παρτε το εδω!

(Τα "μεγαλα" ειναι δικα μου)

Fc = mv²/r, where Fc = centrifugal force, m = mass, v = speed, and r = radius.

An object traveling in a circle behaves as if it is experiencing an outward force. This force is known as the centrifugal force. It is important to note that the centrifugal force does not actually exist. Nevertheless, it appears quite real to the object being rotated. For instance, a child on a merry-go-round is not experiencing any real force outward, but he/she must exert a force to keep from flying off the merry-go-round. The child believes that he/she is in an inertial frame of reference, when in fact he/she is not. An object traveling in a circular motion is constantly accelerating and is therefore never in an inertial frame of reference. Since the centrifugal force appears so real, it is often very useful to use as if it were real. The equation above shows that the force depends on v-squared over r. Because v increases with radius, the force will actually increase with radius as well. If you are standing on the merry-go-round, you will have a harder time staying on as you move further away from the center if the merry-go-round rotates at a constant speed.

Καλα κρασια (που λεει κι ο Μητσος)!

:smokin: :beer: :wave2:

dirtbird
15/11/2006, 17:40

Τα πρόβατα ΔΕΝ έχουν θέμα .
Και σιγά μην μπούμε.......

Αφού όποιος μπαίνει δεν ξαναβγαίνει

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

dirtbird
15/11/2006, 17:42
Ρε παιδιά (τρόπος του λέγειν), δε μιπατε?

από ήνγγλιση πως τα πάτε

:bigcry: :bigcry: :bigcry:

psaxioti
15/11/2006, 17:44
Επειδη μαλλον ΔΕΝ μπηκατε στον κοπο να διαβασετε απ' το λινκ που εχει βαλει πιο πανω ο Σταθης (hornet), απο το University of Virginia (Physics Show), παρτε το εδω!

Συγνώμη αλλά το διαβάσαμε, εσύ διάβασες έστω τα τελευταια link που έστειλα; ή διαλέγουμε μόνο ότι μας βολεύει;
Μήν παραθέσει τώρα ο καθένας ότι βρίσκει στο δύκτιο.

crs-k
15/11/2006, 17:49
Αφού τα είπαμε. Στο 1ο σχήμα και γενικώς για αδρανειακό παρατηρητή δεν υπάρχει φυγόκεντρος (εκτός αν κάποιος θέλει να ορίσει την αντίδραση της κεντρομόλου έτσι, υπ' όψην ότι ασκείται σε διαφορετικό σώμα).
..........................

Που και πως "οριζεται" τοτε αυτη η αντιδραση της Κεντρομολου (αφου ΔΕΝ ασκειται στο Σωμα)?

Πιανομαι κι απ' το πιο πολυπλοκο θεμα που εγραψε κι ο karamoto πιο πανω και κανω μια γενικοτερη διαπιστωση.

Ειναι μια "τεχνικη" που μπορει να εχω χρησιμοποιησει κι εγω (δεν θυμαμαι :rolleyes: ) αλλα δεν παυει να ΜΗΝ ειναι σωστη ...

Δηλαδη, οταν δεν μπορουμε να απαντησουμε σε κατι απλο, ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΥΟΥΜΕ τα πραγματα ωστε οι οποιεσδηποτε απαντησεις να ειναι ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ δυσνοητες και μπερδεμενες! :sick:

Σε τετοιο παιχνιδι εγω ΔΕΝ θελω να μπω τωρα, μιας κι απο αυριο θα εχω πιο πολυ δουλεια και ΔΕΝ θα μπορω να ασχοληθω μαλλον ... :(

Πιο πανω εβαλα κειμενο απο το Πανεπιστημιο της Βιρτζινια.

Ελπιζω να μην λενε παπαριες κι αυτοι ... :smokin:

Η αληθεια ειναι οτι μαλλον το κουρασαμε και μαλλον δεν ειναι σωστο να μπαινουμε σε Πανεπιστημιακου επιπεδου χωραφια, για πραγματα που μπορουν να εξηγηθουν απλα και να γινουν κατανοητα απο ΟΛΟΥΣ! :wacko:

crs-k
15/11/2006, 17:50
Συγνώμη αλλά το διαβάσαμε, εσύ διάβασες έστω τα τελευταια link που έστειλα; ή διαλέγουμε μόνο ότι μας βολεύει;
Μήν παραθέσει τώρα ο καθένας ότι βρίσκει στο δύκτιο.

Τα εχω διπλα και τα διαβαζω.

Αλλα για μενα εχει ΜΕΓΑΛΗ σημασια η "πηγη" πραγμα που ψαχνω να βρω στα δικα σου Λινκς. :winka:

karamoto
15/11/2006, 18:07

Όλα τα παραπάνω με την παραδοχή ότι οι πραγματικές δυνάμεις είναι μόνο αυτές που μας τις ασκεί κάποιο άλλο σώμα.

Στην φυσική δεν υπάρχει τρόπος ούτε για τον διαχωρισμό των δυνάμεων ούτε και στο καθορισμό ενός αδρανειακού συστήματος συντεταγμένων. Ο ισχυρισμός που παραθέτεις υπάρχει σε αρκετά βιβλία (κυρίως σε όσα διδάσκονται σε τμήματα μηχανικών όπου δεν έχει νόημα να αμφισβητηθεί η ύπαρξη αδρανιακών συστημάτων, και δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν κοσμολογίες και άλλα διεστραμένα) και μπορώ (να είναι ανοιχτή και η βιβλιοθήκη όχι βραδυάτικα) να σου πω πολλά που λεν το αντίθετο. Ένα που έχω πρόχειρο λέει: (από ΑΠΘ)

.....Οι δυνάμεις αυτές είναι υποθετικές για τον αδρανειακό παρατηρητή αλλά εξίσου πραγματικές για τον μη αδρανειακό ....

επίσης

.......Η φύση των δυνάμεων αδράνειας δεν είναι γνωστή. Κατά μία άποψη οι δυνάμεις αυτές προέρχονται από την επίδραση όλων των σωμάτων του σύμπαντος..........

Όπως είπα και στο πρώτο post είναι θέμα παραδοχών. Αλλά το θεωρητικά σωστό είναι ότι απλά η φυγόκεντρος είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει (και αρκετά σκληρή για να μας ρίχνει κάτω)

Υ.Γ.
Όλη η κουβέντα παραπάνω είναι για να πω ότι οι αδρανειακές δυνάμεις δεν είναι δυνάμεις ενός κατώτερου θεού. Ακόμα και να μπορούσαν να διαχωριστούν σε υποδιέστερες "ψέυτηκες" δυνάμεις και παλι θα ήταν μία έννοια-εργαλείο χρησιμότατο για την μελετη της κίνησης σε περιστρεφόμενα συστήματα αναφοράς το οποίο θα έδινε απόλυτα σωστά αποτελέσματα. Αυτό ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

kostisthegreek
15/11/2006, 19:30
Θα τα πω με απλά λόγια δίχως σχήματα κλπ.

Μια μηχανή όταν κυλάει μόνη της σε ένα τέλειο οριζόντιο επίπεδο δεν θα στρίψει ποτέ.
Πρέπει να ασκηθεί πάνω της μία δύναμη που θα την αναγκάσει να στρίψει.
Η κάθε δύναμη έχει και αντίδραση.
Εδώ θα μπει στο παιχνίδι ο αναβάτης που θα ασκήσει τη δύναμη και με συνδιασμό της δύναμης του βάρους που αλλάζει γωνία σε σχέση με τη μηχανή θα υπερνικήσει την αντίδραση (φυγόκεντρο) και η μηχανή θα στρίψει.

κάτι τέτοια γράφω και με παρακαλάει η ΝΑΣΑ να πάω κοντά της!

BELZEBOYLIS
15/11/2006, 20:09
Στειλε τα λουλουδια εσυ και ζητα και συγνωμη που καθυστερησες! :sick:

Τιποτα ΔΕΝ ειχες γνωρισει πιτσιρικας, εκτος κι αν ειχες κατω απο 3 (με αριστα το 20) στην Φυσικη! :p

Αν υποψιαστώ ότι με κορόιδευε ο δάσκαλος μου :bawl: :bawl: :bawl:

........Εμείς και ο κόσμος λεγόταν τότε....δεν είχε βαθμούς!!!:smokin:

BELZEBOYLIS
15/11/2006, 20:29
και για να ξεμπερδεύουμε κάπως....

Να κι αν υπάρχει, να κι αν δεν υπάρχει !!! :wave2:

Οι φίλοι μας λεν ΝΝ ....αυτοί ξέρουν:lol:

STOYBI
15/11/2006, 21:00
Η συγκεκριμενη ραμπα στην φωτο ειναι σχεδον καθετα προς το εδαφος στημενη, και πρεπει να περασεις με αρκετη ταχυτητα και χωρις να γερνεις για να στριψεις ( προς τα αριστερα στην συγκεκριμενη περιπτωση) για να μην πεσεις στο εσωτερικο της !!! Ποια φυσικη δυναμη πρεπει να ασκειτε για να περασεις με ασφαλεια την ραμπα ?? :confused: Αν με ρωταγατε χτες θα ελεγα η φυγοκεντρος... Αλλα αφου πεθανε η πουτ@ν@ .. :( Η κεντρομολος δυναμη ομως εδω που ισχυει ???

69634

dirtbird
15/11/2006, 22:15
Αρχικά δημιουργήθηκε από STOYBI
Αν με ρωταγατε χτες θα ελεγα η φυγοκεντρος... Αλλα αφου πεθανε η πουτ@ν@ ..

Δεν πέθανε, τη σκότωσε ο chris-man :( :(

crs-k
16/11/2006, 06:43
Επειδη ΔΕΝ κρατιεμαι γαμωτη μου ... :sick:

Παραθετω ενα κομματια απο την Διαλεξη των Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου καθηγητων του Πανεπιστημιου Αθηνων (!) με θεμα ...

Γαλιλαίος και Νεύτωνας:
Τα πρώτα πνευματικά άλματα προς μια θεωρία φυσικής

(Τα Bold δικα μου)

Ο 2ος νόμος του Νεύτωνα, όπως προείπαμε, αναφέρεται μόνο σε αδρανειακούς παρατηρητές, δηλαδή σε μετρητές της κίνησης των σωμάτων βάσει αδρανειακών συστημάτων αναφοράς. Οποιοδήποτε απόπειρα εφαρμογής αυτού του νόμου από μη αδρανειακούς παρατηρητές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Παρά ταύτα, κυρίως επειδή η εξέδρα όλων των γήινων πειραμάτων αλλά και της μελέτης των φαινομένων που συμβαίνουν πάνω σε αυτή, τυγχάνει να είναι περιστρεφόμενη και επομένως μη αδρανειακή, συνηθίζουμε να τη χρησιμοποιούμε ως σύστημα αναφοράς. Φροντίζουμε, όμως, όταν κάτι τέτοιο πρόκειται να επιφέρει σημαντικές διορθώσεις, να επινοούμε τεχνητές δυνάμεις ή ψευδοδυνάμεις (όπως για παράδειγμα η φυγόκεντρος δύναμη) που μοναδικό στόχο έχουν να κάνουν το μη αδρανειακό σύστημα να «λειτουργεί» ως αδρανειακό, ώστε να μπορεί τελικά κανείς να χρησιμοποιεί το δυναμικό νόμο του Νεύτωνα για τη διερεύνηση της κίνησης των σωμάτων σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς.

Την πληρη διαλεξη θα την βρειτε εδω (http://www.cc.uoa.gr/~pji/lecture1.01.doc)

crs-k
16/11/2006, 07:37
Απο αλλη διαλεξη των ιδιων κι απ' το κομματι ...

Περί θεμελιωδών νόμων και δυνάμεων

(Δεν βαζω καν Bold :D )

Τέλος, εκτός των θεμελιωδών δυνάμεων-αλληλεπιδράσεων και των δυνάμεων που προκύπτουν ως στατιστικό σύνολο θεμελιωδών δυνάμεων υπάρχουν και ψευδοδυνάμεις∙ δυνάμεις οι οποίες κάνουν την εμφάνιση τους όταν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τους νόμους του Νεύτωνα σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς, όπως για παράδειγμα η φυγόκεντρος δύναμη σε περιστρεφόμενα συστήματα αναφοράς. Στην ουσία τέτοιες δυνάμεις δεν υπάρχουν καν∙ είναι καθαρή «ψευδαίσθηση» των μη αδρανειακών παρατηρητών και εμφανίζονται να παίζουν το ρόλο δυνάμεων όταν γράψει κανείς τον 2ο νόμο του Νεύτωνα για ένα μη αδρανειακό σύστημα. Το κάθε μη αδρανειακό σύστημα εμπεριέχει εν δυνάμει τέτοιες «δυνάμεις» και παράλληλα μοναδική πηγή αυτών των «δυνάμεων» είναι η μη αδρανειακότητα του συστήματος.

Το πληρες κειμενο θα το βρειτε εδω (http://www.cc.uoa.gr/~pji/lecture2.00.doc) !

crs-k
16/11/2006, 08:12
Αναγκάστηκα να ψαξω για κειμενα καθηγητων Πανεπιστημιου γιατι το πολυπλοκεψαμε το πραγμα με τα "αδρανειακα συστηματα".

Να πω εδω οτι ΔΕΝ προσπαθησα να ανακαλυψω τον τροχο, αλλα προσπαθησα απλα να μεταφερω αυτα που εχω διδαχτει κι εχω κατανοησει! :cool:

Με αγωνιστικους χαιρετισμους ... :D

Τελος απο μενα!

karamoto
16/11/2006, 08:45
Λοιπόν ας διαχωρίσουμε το ερώτημα σε δύο σκέλη.

α) Έχει νόημα να μιλάμε για φυγόκεντρο δύναμη? Μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να καταλήξουμε σε σωστά αποτελέσματα? Υπάρχουν παρατηρητές που την αισθάνονται?

β) (Φιλοσοφικής φύσεως) Αν το α) είναι σωστό και πράγματι είναι χρήσιμο πράγμα η φυγόκεντρος είναι δύναμη ίση και όμοια με τις άλλες ή είναι ντίπ τζούφια.

Στο α) συμφωνούμε όλοι (και τα κείμενα που έχουμε παραθέσει) ότι η απάντηση είναι ναι. Όταν στρίβουμε με το αμάξι (και παρατηρούμε τα πάντα από σύστημα συντεταγμένων βιδομένο στο αμάξι) η δύναμη που κάνει το πακέτο το των τσιγάρων στο ταμπλό να γλυστράει προς τα έξω είναι η φυγόκεντρος (και ας μην μπορούμε να βρούμε ποιός κερατάς την ασκεί). Αν μάλιστα κάνω την μελέτη της κίνησης των τσιγάρων στο συστημα αναφοράς του αυτοκινήτου λαμβάνοντας υπόψην την φυγόκεντρο καταλήγω σε αποτελέσματα ολόσωστα και σε πλήρη συμφωνία με τα αποτελέσματα ενός αδρανειακού παρατηρητή (ο οποίος φυσικά αν μιλήσει για φυγόκεντρο λέει μπούρδες).

Όποια και να είναι η απάντηση στο β) αυτό αρκεί για να χρησιμοποιούμε την έννοια της φυγόκεντρου για να καταλάβουμε την δυναμική της μηχανής (και των τσιγάρων που την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια πάνω στο ταμπλό).

Άρα η φυγόκεντρος ζει.

Το β) είναι πράγματι μπερδεμένη ιστορία. Πρακτικά η βαρύτητα (η οποία είναι επίσης ανάλογη της μάζας του σώματος όπως και οι αδρανειακές δυνάμεις) μπλέκει με τις αδρανειακές. Και μία που δεν θα καταλήξουμε σε αυτό ας μην το ζορίζουμε και φάμε λεμονόκουπες.

crs-k
16/11/2006, 08:49
..................
Άρα η φυγόκεντρος ζει.
.................

Οτι πεις! :D

Μπορουμε να βγαλουμε και καινουργιες θεωρειες αν θελετε, αλλα αμφιβαλω αν θα μας δωσουν Εδρα σε Πανεπιστημιο ... :p

karamoto
16/11/2006, 08:58
Οτι πεις! :D

Μπορουμε να βγαλουμε και καινουργιες θεωρειες αν θελετε, αλλα αμφιβαλω αν θα μας δωσουν Εδρα σε Πανεπιστημιο ... :p

Συμφωνώ και εγώ ότι την έδρα την χάσαμε.

Γαμώτη μου τελικά με τις μαλακίες μου την έκοψα την πελατία στο θέμα.

Δίκιο είχε ο παλιάνθρωπος.

Υπάρχει δεν υπάρχει πάλι σουπίτσες θα τρώμε.

Όπως λένε και οι Άγγλοι
Η φυγόκεντρος πέθανε
ζήτω η φυγόκεντρος

stefanos
16/11/2006, 09:06
Δεν ξέρω αν πέθανε η ζεί η φυγόκεντρος, και δεν νομίζω να με νοιάζει.
Σαν χρήστης Honda βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί την επόμενη φορά που κάποιος πονηρός με
ΚΤΜ ισχυριστεί οτι το πλαίσιο μου έχει ελαστικότητες, θα του πετάξω στα μούτρα αυτο το ποστ που αποδεικνύει περίτρανα οτι το πλαίσιο μου φορτίζεται μόνο απο το ίδιο βάρος του (και μάλιστα μόνο μια μικρή συνιστώσα του) οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθεί στο ελάχιστο.

karamoto
16/11/2006, 09:11

Αν τώρα μετασχηματίσεις τους νόμους του νεύτωνα σε κινούμενο (επιταχυνόμενο για την ακρίβεια) σύστημα προκύπτει η φυγόκεντρος (ναι είναι σε άλλο σύστημα αναφοράς και όχι δεν μας το μαθαίνουν στα σχολικά βιβλία, αλλά σε βιβλία κλασσικής μηχανικής 1ου έτους πτυχίου φυσικής).

Αν θες διαβάζεις και εδώ (http://observe.arc.nasa.gov/nasa/space/Centrifugal/centrifugal_entry2.html). Είναι γραμμένο από ανθρώπους της NASA. Το λένε καθαρά (και εφαρμόζοντας τους μετασχηματισμούς εδώ (http://observe.arc.nasa.gov/nasa/space/Centrifugal/centrifugal62.html) την εξάγουν), άλλο δεν μπορώ να σου πω.

Επηδή κανείς δεν κάνει συνήθως το κλίκ κάνω μεταφορά από το λίνκ της NASA που δίνει παραπάνω ο psaxioti.

Because the centrifugal force exists only in rotating reference frames, but not in inertial reference frames, it's sometimes called a "fictitious" or "pseudo" force.

We don't like this characterization because there is nothing fictitious or pseudo about it when your car goes off the road and crashes, or when your bicycle skids out from under you when cornering a slippery curve. The Earth's equatorial bulge is not a fiction, nor is the problem an engineer confronts when designing turbine blades of jet engines that have to stay together at rotation rates of up to 100,000 revolutions per minute.

Έτσι ένα τελευταίο φιλί της ζωής για την φυγόκεντρο που μας αφήνει χρόνους.

karamoto
16/11/2006, 09:13
Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos
Δεν ξέρω αν πέθανε η ζεί η φυγόκεντρος, και δεν νομίζω να με νοιάζει.
Σαν χρήστης Honda βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί την επόμενη φορά που κάποιος πονηρός με
ΚΤΜ ισχυριστεί οτι το πλαίσιο μου έχει ελαστικότητες, θα του πετάξω στα μούτρα αυτο το ποστ που αποδεικνύει περίτρανα οτι το πλαίσιο μου φορτίζεται μόνο απο το ίδιο βάρος του (και μάλιστα μόνο μια μικρή συνιστώσα του) οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθεί στο ελάχιστο.

Νομίζω ότι έτσι όπως το κάναμε και να του πείς ότι εδώ δίνουμε παραδοσιακές συνταγές για λουκουμάδες πάλι θα σε πιστέψει. Άκρη πάνως δεν θα βγάλει και οι λουκουμάδες θα του βγούνε χάλια.

Cpt. Haddock
16/11/2006, 09:20
Μαστρο-Χρήστο....

Διάβασε ΚΑΛΑ ΤΙ θέλει να πει...

:D

Ο 2ος νόμος του Νεύτωνα, όπως προείπαμε, αναφέρεται μόνο σε αδρανειακούς παρατηρητές, δηλαδή σε μετρητές της κίνησης των σωμάτων βάσει αδρανειακών συστημάτων αναφοράς. Οποιοδήποτε απόπειρα εφαρμογής αυτού του νόμου από μη αδρανειακούς παρατηρητές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Παρά ταύτα, κυρίως επειδή η εξέδρα όλων των γήινων πειραμάτων αλλά και της μελέτης των φαινομένων που συμβαίνουν πάνω σε αυτή, τυγχάνει να είναι περιστρεφόμενη και επομένως μη αδρανειακή, συνηθίζουμε να τη χρησιμοποιούμε ως σύστημα αναφοράς. Φροντίζουμε, όμως, όταν κάτι τέτοιο πρόκειται να επιφέρει σημαντικές διορθώσεις, να επινοούμε τεχνητές δυνάμεις ή ψευδοδυνάμεις (όπως για παράδειγμα η φυγόκεντρος δύναμη) που μοναδικό στόχο έχουν να κάνουν το μη αδρανειακό σύστημα να «λειτουργεί» ως αδρανειακό, ώστε να μπορεί τελικά κανείς να χρησιμοποιεί το δυναμικό νόμο του Νεύτωνα για τη διερεύνηση της κίνησης των σωμάτων σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς.

crs-k
16/11/2006, 09:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
Μαστρο-Χρήστο....

Διάβασε ΚΑΛΑ ΤΙ θέλει να πει...

:D

Εγω τα εχω διαβασει ΠΟΛΥ καλα Μαστρο-Ηλια και τα εχω ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ και μαλιστα εδω και πολλααα χρονια !!! :winka:

dirtbird
16/11/2006, 09:28
αποδεικνύει περίτρανα οτι το πλαίσιο μου φορτίζεται μόνο απο το ίδιο βάρος του (και μάλιστα μόνο μια μικρή συνιστώσα του) οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθεί στο ελάχιστο.

Τελικά δεν άντεξες και την πέταξες...

Δεν πας να κάνεις καμμιά στατική να χαλαρώσεις (στο λέω καιρό τώρα)

:D :D

Cpt. Haddock
16/11/2006, 09:29
Εγω τα εχω διαβασει ΠΟΛΥ καλα Μαστρο-Ηλια και τα εχω ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ και μαλιστα εδω και πολλααα χρονια !!! :winka:

Οκ. Πάμε πάλι.

Ο 2ος νόμος του Νεύτωνα, όπως προείπαμε, αναφέρεται μόνο σε αδρανειακούς παρατηρητές, δηλαδή σε μετρητές της κίνησης των σωμάτων βάσει αδρανειακών συστημάτων αναφοράς.

Οποιοδήποτε απόπειρα εφαρμογής αυτού του νόμου από μη αδρανειακούς παρατηρητές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Παρά ταύτα, κυρίως επειδή η εξέδρα όλων των γήινων πειραμάτων αλλά και της μελέτης των φαινομένων που συμβαίνουν πάνω σε αυτή, τυγχάνει να είναι περιστρεφόμενη και επομένως μη αδρανειακή, συνηθίζουμε να τη χρησιμοποιούμε ως σύστημα αναφοράς.

Αρχικά δημιουργήθηκε από crs-k Φροντίζουμε, όμως, όταν κάτι τέτοιο πρόκειται να επιφέρει σημαντικές διορθώσεις, να επινοούμε τεχνητές δυνάμεις ή ψευδοδυνάμεις (όπως για παράδειγμα η φυγόκεντρος δύναμη) που μοναδικό στόχο έχουν να κάνουν το μη αδρανειακό σύστημα να «λειτουργεί» ως αδρανειακό,

ώστε να μπορεί τελικά κανείς να χρησιμοποιεί το δυναμικό νόμο του Νεύτωνα για τη διερεύνηση της κίνησης των σωμάτων σε μη αδρανειακά συστήματα αναφοράς.

Καλύτερα τώρα;

Είναι πιο ξεκάθαρο ΓΙΑΤΙ θεωρούμε οτι επινοείται η φυγόκεντρος;

crs-k
16/11/2006, 09:35
Οκ. Πάμε πάλι.

Καλύτερα τώρα;

Είναι πιο ξεκάθαρο ΓΙΑΤΙ θεωρούμε οτι επινοείται η φυγόκεντρος;

Ρε Καπετανιε ...

Αφου ΔΕΝ εισαι χαζος για προσποιεισαι ? :sick:

Θελω ν' αγιασω (διαβαζε σταματησω) και ΔΕΝ μ' αφηνεις! :(

Η "επινοηση" ΔΕΝ σημαινει ΟΥΤΕ "υπαρξη" ΟΥΤΕ "ανακαλυψη" καποιας "κρυμενης" δυναμης !!!

Καλα ρε Μπουστη μου ουτε να διαβαζουμε δεν μπορουμε ? :a24: :lol:

Cpt. Haddock
16/11/2006, 09:49
τεσπα...

ξαναδιάβασε (between the lines) και εδώ είμαστε.

Για την ιστορία:

Κι εγώ όπως εσύ, όπως πολλοί άλλοι διδαχτήκαμε στο σχολείο (φυσική α' γυμνασίου, συγγραφέας τότε ο Μάζης - ένα μάλλον μέτριο βιβλίο) οτι - σε αντίθεση με την λογική - η φυγόκεντρος ΔΕΝ υπάρχει αλλα υπάρχει η κεντρομόλος. Θυμάμαι μάλιστα πιτσιρικάς να κάνω τον έξυπνο σε γνωστούς για το θέμα :wacko:
(είχα ΠΑΝΤΑ πολύ καλό βαθμό στη φυσική)

ωραίαααααα....

περάσαν τα χρόνια, δεν ξανασχολήθηκα με το θέμα (εκτός αν κάποιος μιλαγε για φυγόκεντρο, οπότε δεν έχανα ευκαιρία να τον "στριμώξω" :D :evil: :smokin: )

Έλα όμως που (δεν είναι 2 ή 3 χρόνια ) που διάβασα τη νέα θεώρηση που αντιστρέφει την ως τώρα οπτική μας για το ζήτημα. Δυστυχώς δεν θυμάμαι αν ήταν στο Scientific American (αμερικάνικη έκδοση) ή στο (πολύ καλό αλλα πιο "βαρύ") ελληνικό Quantum.

Ψαχνω στο τελευταίο (μήπως βρω το τεύχος) και αν τα καταφέρω θα σΕ ενημερώσω.

:wave2: :wave2:

Υ.Γ. Θεωρώ λάθος και "χονδροειδές" τη συνεχή αναφορά εκ μέρους σου το "όποιος είχε πάνω από 3/20 στη φυσική"

edit: λίγο ακόμα και τα φάγαμε τα γ@μωπρόβατα! :evil:

karamoto
16/11/2006, 10:00
Η φυγόκεντρος υπάρχει από παλαιότατα χρόνια. Ρωτήστε και τον παπού σας.

Είναι απαραίτητη όταν μελετά την κίνηση ένας περιστρεφόμενος παρατηρητής (ζβούρος).

Το μόνο που έχει αλλάξει στην φυσική είναι το πόσο "ψευδοδύναμη" είναι.

Ότι την αισθάνονται οι περιστρεφόμενοι (πριν ζάλιστουν από το γύρισμα και ξεράσουν) δεν είναι θέμα συζήτησης εδώ και μερικούς αιώνες.

Πράγματι όμως είναι τρελά παρεξηγημένη αφού ανάλογα με τον παρατηρητή μπορεί να εμφανίζεται ή να εξαφανίζεται. Επιτέλους και μια δύναμη με αίσθηση του χιούμορ. Βέβαια όταν μας ξαπλώνει δεν έχει και πολύ πλάκα.

karamoto
16/11/2006, 10:04
Παρεπιπτόντως ο Μάζης σωστά τα έλεγε. Από εκεί που κοιτούσε αυτός φυγοκεντρος δεν εμφανίστηκε ποτέ (ούτε ένα γράμμα ούτε τίποτις)

crs-k
16/11/2006, 10:06
.......................
Κι εγώ όπως εσύ, όπως πολλοί άλλοι διδαχτήκαμε στο σχολείο (φυσική α' γυμνασίου, συγγραφέας τότε ο Μάζης - ένα μάλλον μέτριο βιβλίο)

Για την ιστορια ...

Ο Μαζης ηταν σε Ε' και ΣΤ' Γυμνασιου (οταν πηγαινα εγω ΔΕΝ υπηρχε Λυκειο) κι ηταν ενα απο τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ βιβλια που περασαν ποτε απο την Δευτεροβαθμια εκπαιδευση ... :sick:

Σ' αυτες τις δυο ταξεις (κι επειδη ειμασταν Πρακτικο) αναγκαστηκαμε να αγοραζουμε εξωσχολικα (Φροντιστηριακα) βιβλια για να κανουμε μαθημα ... :(

.........................
(εκτός αν κάποιος μιλαγε για φυγόκεντρο, οπότε δεν έχανα ευκαιρία να τον "στριμώξω" :D :evil: :smokin: )

Αλλα μΕ ελεγες ομως κατ' ιδιαν ... :evil: :lol:

Έλα όμως που (δεν είναι 2 ή 3 χρόνια ) που διάβασα τη νέα θεώρηση που αντιστρέφει την ως τώρα οπτική μας για το ζήτημα. Δυστυχώς δεν θυμάμαι αν ήταν στο Scientific American (αμερικάνικη έκδοση) ή στο (πολύ καλό αλλα πιο "βαρύ") ελληνικό Quantum.

Ψαχνω στο τελευταίο (μήπως βρω το τεύχος) και αν τα καταφέρω θα σΕ ενημερώσω.

Η Φυσικη "επεκτεινεται" συνεχεια!

ΔΕΝ "αλλαζει" ακριβως, αλλα γινονται προσθηκες που μας δινουν μια καλυτερη κατανοηση του κοσμου γυρω μας.

Η πιο προσφατη θεωρια ειναι η "ενοποιημενη" που προσπαθει να "δεσει" τον Μακροκοσμο με τον Μικροκοσμο.

Ιδωμεν. :rolleyes:

Οταν ομως αλλαξει η Νευτωνια, που κυριαρχει στην καθημερινη μας ζωη, θα ηθελα παρα πολυ να το μαθω ... :look:

Θεωρώ λάθος και "χονδροειδές" τη συνεχή αναφορά εκ μέρους σου το "όποιος είχε πάνω από 3/20 στη φυσική"

Ειναι η λεγομενη "λεκτικη υπερβολη" για να τονισει κανεις κατι, αν θυμαμαι καλα, γιατι ημουν και του "Πρακτικου" ... :dizzy: :lol:

Cpt. Haddock
16/11/2006, 10:14
Ο Μαζης ηταν σε Ε' και ΣΤ' Γυμνασιου (οταν πηγαινα εγω ΔΕΝ υπηρχε Λυκειο) κι ηταν ενα απο τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ βιβλια που περασαν ποτε απο την Δευτεροβαθμια εκπαιδευση ... :sick:

:a024: :a024: :a024:

(τι κάθομαι και μιλάω...αφού ζούσε ο Lorentz ακόμα )

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

εγώ το πρόλαβα στις πρώτες τάξεις του γυμνασίου (εμείς ΕΙΧΑΜΕ λύκειο και μάλιστα μικτό! )

Αλλα μΕ ελεγες ομως κατ' ιδιαν ...

ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕ ΕΛΕΓΑ !!!!

(αλλά που να θυμάσαι με τόσο γκούντα... :sad:

Η Φυσικη "επεκτεινεται" συνεχεια!
ΔΕΝ "αλλαζει" ακριβως, αλλα γινονται προσθηκες που μας δινουν μια καλυτερη κατανοηση του κοσμου γυρω μας.
Ιδωμεν.

ακριβώς

Οταν ομως αλλαξει η Νευτωνια, που κυριαρχει στην καθημερινη μας ζωη, θα ηθελα παρα πολυ να το μαθω ...

όπως λέει και η διάλεξη που παρέθεσες, η Νευτώνεια κυριαρχεί με πολλές προσεγγίσεις και παραδοχές

:wave2: :beer: :wave2:

πρόβατα, τρέμετε! :evil:

crs-k
16/11/2006, 10:19
...........................
εμείς ΕΙΧΑΜΕ λύκειο και μάλιστα μικτό!

:eek: :eyepop:

Κωλοφαρδοι !!! :mad:

πρόβατα, τρέμετε! :evil:

Αντε ρε παλιανθρωπΑ και σΕ εκανα το μεγαλυτερο thread ever στα "Τεχνικα" με διαφορά! :D

crs-k
16/11/2006, 10:20
Μορω να φυγω τωρα? :look:

May the Force be with you!

Cpt. Haddock
16/11/2006, 10:21
Μορω να φυγω τωρα? :look:

Η ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ !

για φύγε να σε δω :evil: :evil: :D

iziogas
16/11/2006, 10:22
Τόση διαμάχη για φυγόκεντρο??!!! :eyepop:

Φίλε crs-k δεν είσαι μόνος. Είμαι μαζί σου. :beer:

Ακους εκεί... το πακέτο με τα τσιγάρα φεύγει αριστερά στις δεξιές στροφές λόγο της φυγόκεντρου! lol :rotflmao:

αντί να αντιληφθούμε ότι το αυτοκίνητο φεύγει δεξιά και το πακέτο ΑΠΛΑ θέλει να πάει ευθεία!

και μη μου πείτε για περιστρεφόμενους παρατηρητές γιατί την εν λόγο ΣΤΡΟΦΗ αδρανειακά την μελετάμε.

Cpt. Haddock
16/11/2006, 10:22
May the Force be with you!

May the CENTRIFUGAL force be with you!

:lol: :rotflmao: :rotflmao: :smokin:

bartlal
16/11/2006, 10:26
Τα πρόβατα ΔΕΝ έχουν θέμα .
Και σιγά μην μπούμε.......

Αφού όποιος μπαίνει δεν ξαναβγαίνει

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

και ειναι κακο να μην εχουν θεμα τα προβατα? δηλαδη στο παρον thread Που υπαρχει θεμα, ο μαστρο crs εβγαλε ακρη ή τον πεισατε για το αντιθετο του ισχυρισμου του?

η φυγοκεντρος ΖΕΙ, viva la figokentros! :lol: :lol: :bawl: :lol: :lol:

crs-k
16/11/2006, 10:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από iziogas
........................
Ακους εκεί... το πακέτο με τα τσιγάρα φεύγει αριστερά στις δεξιές στροφές λόγο της φυγόκεντρου! lol :rotflmao:

αντί να αντιληφθούμε ότι το αυτοκίνητο φεύγει δεξιά και το πακέτο ΑΠΛΑ θέλει να πάει ευθεία!
......................

Να συμπληρωσω ...

Και ΔΕΝ μπορει λογω ΑΝΕΠΑΡΚΟΥΣ Κεντρομολου που του ασκειται απο την Μειωμενη Τριβη στο ταμπλο! :evil:

Ενω αν στο ταμπλο εχουμε (π.χ.) μοκετα και στο πακετο Velcro, η ΠΟΛΥ μεγαλυτερη τριβη θα ηταν αρκετη Κεντρομολος Δυναμη ωστε να το αναγκασει να στριψει ΜΑΖΙ με το αυτοκινητο! :D

Αλλα γιατι εγω ειμαι ακομα εδω ? :confused:

Κουφαλα Καπετανιε! :mad:

karamoto
16/11/2006, 10:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από iziogas
Τόση διαμάχη για φυγόκεντρο??!!! :eyepop:

Φίλε crs-k δεν είσαι μόνος. Είμαι μαζί σου. :beer:

και μη μου πείτε για περιστρεφόμενους παρατηρητές γιατί την εν λόγο ΣΤΡΟΦΗ αδρανειακά την μελετάμε.

Αφού σΕ είπα γεια ότι το μελετάμε από το σύστημα αναφοράς του αυτοκινήτου.

Έτσι εμένα καθόλου δεν με παραξενεύει η φυγόκενδρος. Το πακέτο με παραξενεύει γιατί δεν καπνίζω.

Άμα όμως πάω τάπα στις στροφές με ανοιχτό παράθυρο το πακέτο θα μας αφήσει χρόνους. Μάλιστα από την πτώση μπορεί να χτυπήσει και να κακαρώσει και η φυγοκεντρος που μας τα έχει κάνει τσουρέκια.

crs-k
16/11/2006, 10:30
η φυγοκεντρος ΖΕΙ, viva la figokentros! :lol: :lol: :bawl: :lol: :lol:

Εσυ τι δουλεια εχεις στα "Τεχνικα", μΕ λες ??? :mad:

Cpt. Haddock
16/11/2006, 10:30
και ειναι κακο να μην εχουν θεμα τα προβατα?

αντιθέτως!

ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ λογικό να μην έχουν κανένα θέμα!

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Nostra
16/11/2006, 10:34

Θυμήθηκα, ξαναδιάβασα, ανέτρεξα στις παραπομπές σας, το έψαξα, πείστηκα...

Η φυγόκεντρος είναι ψευδοδύναμη.

Η (θεώρηση ή δικαιολόγηση) της ύπαρξής της ή όχι εξαρτάται από το ποιος είναι ο παρατηρητής του κινούμενου συστήματος.

έξοδο στις στροφές έχουμε όταν η δύναμη της τριβής μειωθεί ή εξουδετερωθεί, όπως και όταν κόβεται το νήμα στο εκκρεμές.

Για μένα τέλος.

:wave2: :wave2: :wave2: :wave2: :wave2: :wave2:

ΥΓ: Η φυσική αλλάζει. Βασιζόμαστε σε κάποια θεωρήματα από παλιά που μας διευκολύνουν να εξηγούμε κάποια φαινόμενα. Ελπίζω να προλάβω να ζήσω την κατάρρευση της τωρινής φυσικής και την επεξήγηση φαινομένων που τα καλύπτουμε με θεωρήματα και αξιώματα. Το ίδιο ισχύει και στη χημεία.

karamoto
16/11/2006, 10:42
Να συμπληρωσω ...

Και ΔΕΝ μπορει λογω ΑΝΕΠΑΡΚΟΥΣ Κεντρομολου που του ασκειται απο την Μειωμενη Τριβης στο ταμπλο! :evil:

Ενω αν στο ταμπλο εχουμε (π.χ.) μοκετα και στο πακετο Velcro, η ΠΟΛΥ μεγαλυτερη τριβη θα ηταν αρκετη Κεντρομολος Δυναμη ωστε να το αναγκασει να στριψει ΜΑΖΙ με το αυτοκινητο! :D

Αλλα γιατι εγω ειμαι ακομα εδω ? :confused:

Κουφαλα Καπετανιε! :mad:

Πολύ με αρέσει που συμφωνούμε αλλά δεν το λέμε κανενού.

Τα επιχειρηματά σας ολόσωστα αφού με βλεπετε από την στάση να κάνω κολίδια και με μουτζώνετε.

Εγώ όμως είμαι ο οδηγός. Μετράω την μετατόπιση του κώλου μου ως προς το αυτοκίνητο και την βρίσκω μηδέν. Άρα δεν επιταχύνομαι παρότι ασκείται πανω μου η κεντρομόλος (από το κάθισμα το οποίο μου έχει σπάσει τα πλευρά). Άρα πρέπει να ασκείται και μία αντίθετη. Και κοίτα να δεις πως την βαπτίσανε. Φυγόκεντρο (ρε φαντασία οι μπαγάσιδες)

Το ίδιο και το πακέτο. Βάλτου και βέλκρο άμα θες βάλε του και λόγκο (αφού δεν καπνίζω τι με νοιάζει). Αφού και το πακέτο είναι ακίνητο και του ασκείτε η κεντρομόλος ποιός κερατάς το κρατάει ακίνητο? Δεν σας λέω να μείνετε με την αγωνία.

bartlal
16/11/2006, 10:42
Εσυ τι δουλεια εχεις στα "Τεχνικα", μΕ λες ??? :mad:

λειπει ο ντουζλαμαν, και ειπα να περασω 1 βολτουλα! :D :smilea: :D

karamoto
16/11/2006, 10:46
Το καλύτερο (πως το ξέχασα ρε γαμώτο) είναι ότι όταν το πακέτο γλυστρήσει και αποκτήσει και ακτινική ταχύτητα θα δώ και δυνάμεις κοριόλις. Εσείς βέβαια από την στάση τίποτα δεν θα δείτε. Της κοριόλης το κάγκελο θα γίνει λέμε.

crs-k
16/11/2006, 10:47
............................
Μετράω την μετατόπιση του κώλου μου ως προς το αυτοκίνητο και την βρίσκω μηδέν. Άρα δεν επιταχύνομαι παρότι ασκείται πανω μου η κεντρομόλος (από το κάθισμα το οποίο μου έχει σπάσει τα πλευρά).

Μην παμε παλι στα σχολικα ... :sick:

Οταν ειναι ΚΑΘΕΤΗ στο διανυσμα της ταχυτητας, ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ επιταχυνεσαι!

Αλλαζει διευθυνση το διανυσμα της ταχυτητας σου απλως ...

Στριβεις στην καθομιλουμενη ... :wacko:

OldMan
16/11/2006, 10:49
Αρχικά δημιουργήθηκε από Nostra
Θυμήθηκα, ξαναδιάβασα, ανέτρεξα στις παραπομπές σας, το έψαξα, πείστηκα...

Τασούλη μας, καλέ μας Τάσε...

Το θέλεις ΟΛΟ στους Προβληματισμούς ??? :confused:

crs-k
16/11/2006, 10:50
Ηρθε κι ο αλλος κι εγω πρεπει να την κανω ρε γαμωτ ... :sick:

crs-k
16/11/2006, 10:52
Τασούλη μας, καλέ μας Τάσε...

Το θέλεις ΟΛΟ στους Προβληματισμούς ??? :confused:

Γιατι ρε χαμενε?

Για να το πετσοκοψει? :( :sick:

Δεν "Τεχνικο" (εστω θεωρητικο) το θεμα? :dizzy:

karamoto
16/11/2006, 10:57
Μην παμε παλι στα σχολικα ... :sick:

Οταν ειναι ΚΑΘΕΤΗ στο διανυσμα της ταχυτητας, ΦΥΣΙΚΑ και ΔΕΝ επιταχυνεσαι!

Αλλαζει διευθυνση το διανυσμα της ταχυτητας σου απλως ...

Στριβεις στην καθομιλουμενη ... :wacko:

Αναγκαστικά πάμε στα σχολικά.

Επιτάχυνση έχω όταν αλλάζει το δυάνυσμα της ταχύτητας. Π.χ. όταν αλλάζει το μέτρο της ταχύτητας (αυτό που συνήθως λέει ο κόσμος επιτάχυνση) ή όταν αλλάζει η διεύθηνση του διανύσματος =στροφή.

Στο δικό μου σύστημα ο εαυτός μου βρίσκεται στην αρχή των αξόνων για κάθε χρονική στιγμή. Άρα αφού δεν αλλάζει η θέση μου έχω και μηδενική ταχύτητα και μηδενική επιτάχυνση. Αυτό ότι κάνοντας ότι παπαριά μου έρθει με γκάζι φρένο και τιμόνι. Αφού κουβαλάω το σύστημα αναφοράς πάνω μου έιμαστε προφανώς ακίνητοι ο ένας προς τον άλλο.

Φυγόκεντρο ζεις εσύ μας οδηγείς

crs-k
16/11/2006, 11:01
Αναγκαστικά πάμε στα σχολικά.

Επιτάχυνση έχω όταν αλλάζει το δυάνυσμα της ταχύτητας. Π.χ. όταν αλλάζει το μέτρο της ταχύτητας (αυτό που συνήθως λέει ο κόσμος επιτάχυνση) ή όταν αλλάζει η διεύθηνση του διανύσματος =στροφή.

Στο δικό μου σύστημα ο εαυτός μου βρίσκεται στην αρχή των αξόνων για κάθε χρονική στιγμή. Άρα αφού δεν αλλάζει η θέση μου έχω και μηδενική ταχύτητα και μηδενική επιτάχυνση. Αυτό ότι κάνοντας ότι παπαριά μου έρθει με γκάζι φρένο και τιμόνι. Αφού κουβαλάω το σύστημα αναφοράς πάνω μου έιμαστε προφανώς ακίνητοι ο ένας προς τον άλλο.

Φυγόκεντρο ζεις εσύ μας οδηγείς

Ναι αλλα εμει μελεταμε το αυτοκινητο απ' εξω (αν θυμαμαι καλα :dizzy: ) στα βιβλια και "χεστηκαμε" για τον Οδηγο! :wacko:

Αν παλι θυμαμαι καλα, ΟΛΑ τα αυτοκινητα στα βιβλια ηταν ΧΩΡΙΣ οδηγο! :eek: :eyepop:

dirtbird
16/11/2006, 11:03

Το ίδιο και το πακέτο. Βάλτου και βέλκρο άμα θες βάλε του και λόγκο (αφού δεν καπνίζω τι με νοιάζει). Αφού και το πακέτο είναι ακίνητο και του ασκείτε η κεντρομόλος ποιός κερατάς το κρατάει ακίνητο? Δεν σας λέω να μείνετε με την αγωνία.

Τα καημένα τα τσιγάρα τα σκέφτηκε κανείς, που τους έχει φύγει ο καπνός με τις δυνάμεις σας? :bigcry: :bigcry:

crs-k
16/11/2006, 11:05
Τα καημένα τα τσιγάρα τα σκέφτηκε κανείς, που τους έχει φύγει ο καπνός με τις δυνάμεις σας? :bigcry: :bigcry:

Τωρα που το λες ... :rolleyes:

Πρεπει να παω ΚΑΙ για τσιγαρα! :dizzy:

dirtbird
16/11/2006, 11:13
Τωρα που το λες ... :rolleyes:

Πρεπει να παω ΚΑΙ για τσιγαρα! :dizzy:

ΠΑΚΤΑΙΝ, ΠΑΚΤΑΙΝ

Δέχομαι συγχαρητήρια

(and the kafrila goes on)

karamoto
16/11/2006, 11:42

Ναι αλλα εμει μελεταμε το αυτοκινητο απ' εξω (αν θυμαμαι καλα :dizzy: ) στα βιβλια και "χεστηκαμε" για τον Οδηγο! :wacko:

Αν παλι θυμαμαι καλα, ΟΛΑ τα αυτοκινητα στα βιβλια ηταν ΧΩΡΙΣ οδηγο! :eek: :eyepop:

Γιαυτό δεν βλέπετε πουθενά την φυγόκεντρο. Για μπείτε μέσα στο αυτοκίνητο να σας πω εγώ.
Διότι μπαίνεις μέσα στο αυτοκίνητο και συ χύνονται οι καφέδες, χτυπάς το κούτελο στο παράθυρο, και σου προκαλεί ναυτία στα στροφιλίκια ώστε να ξερνάνε. Όλοι την έχουν ζήσει την φυγόκεντρο και γιαυτό την συζητάνε. Στα γονατά της μας έχει μεγαλώσει. Που θα αφήσουμε τόσα ορφανά?Άμα τελικά την σκοτώσουμε θα γίνει κηδεία δημοσία δαπάνη και ο κόσμος θα είναι μιλιούνια.

Το λέει και το λαικό σύνθημα:
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο Αθήνα
Φυγοκέντρηση τώρα

karamoto
16/11/2006, 11:46

Τέτοια μαθαίνουν τα παιδάκια και μετά έχουμε τόσα ατυχήματα.

Cpt. Haddock
16/11/2006, 11:48
ΠΑΚΤΑΙΝ, ΠΑΚΤΑΙΝ

Δέχομαι συγχαρητήρια

(and the kafrila goes on)

ΕΥΓΕ ΝΕΕ ΜΟΥ !!!

:lol: :lol:

Cpt. Haddock
16/11/2006, 11:49

Θυμάσαι πως ξεκίναγε το μάθημα;

"Ας υποθέσουμε οτι εχουμε ένα κινητό" (και τότε ΔΕΝ εννοούσαν το τηλέφωνο...) :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

karamoto
16/11/2006, 11:51
Θυμάσαι πως ξεκίναγε το μάθημα;

"Ας υποθέσουμε οτι εχουμε ένα κινητό" (και τότε ΔΕΝ εννοούσαν το τηλέφωνο...) :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Είτε έχεις κινητό χωρίς οδηγό ή οδηγό με κινητό το ένα και το αυτό. Μερικά πράγματα είναι διαχρονικά.

OldMan
16/11/2006, 11:56
Μερικά πράγματα είναι διαχρονικά.

Όπως το " Τοίχος κατευθύνεται προς ακίνητον παρατηρητήν ..." :a31:

karamoto
16/11/2006, 12:06
Όπως το " Τοίχος κατευθύνεται προς ακίνητον παρατηρητήν ..." :a31:

Παλιάνθρωπε αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι υπάρχουν οι γνωστές "φυγότοιχες" δυνάμεις που εμφανίζονται σε κατάλληλους παρατηρητές (κυρίως παρατηρητές που έχουν δεχτεί υπερβολική δόση τηλεόρασης. Η ακτινοβολία της (κυρίως στο ορατό φάσμα) έχει τραγικές συνέπειες στους ανυποψίαστους θεατές).

Άλλα οι φυγότοιχες δυνάμεις είναι ακόμα θέμα μεγάλου ερευνητικού ενδιαφέροντως και δεν μπορώ να αποκαλύψω άλλα.
Γιαυτό και εγώ φεύγω από εδώ μπας και κάνω καμία δουλιά σήμερα.

Διότι όπως λέει και ο ποιητής
Το κέντρον φυγείν αδύνατον

stefanos
16/11/2006, 12:20
οτι σας κατέβει λέτε.
Το πακέτο πάει ευθεία επειδή δεν ασκείται τίποτα πάνω του οπότε συνεχίζει την κίνησή του ευθεία.
εκεί που μου την χαλάει η θεωρία σας είναι οτι δεν βρίσκω πια δύναμη δημιουργεί την τριβή.
Γιατί για να έχουμε τριβή πρέπει να έχουμε και μια δύναμη η οποία να είναι αντίθετη με την τριβή.

dirtbird
16/11/2006, 12:20
Εγώ θυμάμαι τι έλεγε στο κουκλάκι...

Το πετρωμένον, φαγείν αδύνατον :uplate: :uplate:

Cpt. Haddock
16/11/2006, 12:23
Γιατί για να έχουμε τριβή πρέπει να έχουμε και μια δύναμη η οποία να είναι αντίθετη με την τριβή.

τα λέμε μέρες τώρα αλλα ο κουτσός έχει μουλαρώσει... :sad: :sick: :(

crs-k
16/11/2006, 13:51
...................................
εκεί που μου την χαλάει η θεωρία σας είναι οτι δεν βρίσκω πια δύναμη δημιουργεί την τριβή.

Ψαξε λιγο καλυτερα ρε Πατερα ... :wacko:

Το Βαρος σε συνδιασμο με τις "ανωμαλες" επιφανειες σου λεει τιποτα? :(

Εεεεεε? :look: :confused:

crs-k
16/11/2006, 13:54
.......................
Το πετρωμένον, φαγείν αδύνατον :uplate: :uplate:

Εγω το ξερω (το εχω ακουσα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΣΟΒΑΡΑ απο σοβαροφανη τυπο) αλλοιως ...

Το πετρωμενο φιδι να βγει, ΑΔΥΝΑΤΟΝ ! :eek: :eyepop: :a018:

dirtbird
16/11/2006, 13:54
Nα σας πω

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ :smokin: :smokin: :smokin:

crs-k
16/11/2006, 13:55
τα λέμε μέρες τώρα αλλα ο κουτσός έχει μουλαρώσει... :sad: :sick: :(

Τι λες κι εσυ μωρε ασχετε που ΟΥΤΕ να διαβαζεις σωστα (κι αναμεσα στις γραμμες :dizzy: ) ΔΕΝ ξερεις !!! :mad:

stefanos
16/11/2006, 15:01
Ψαξε λιγο καλυτερα ρε Πατερα ... :wacko:

Το Βαρος σε συνδιασμο με τις "ανωμαλες" επιφανειες σου λεει τιποτα? :(

Εεεεεε? :look: :confused:

Εε τι εεεεεεεεεε??
Αντε να μου πείς τώρα ότι υπάρχει τριβή (δύναμη με μέτρο διεύθυνση και φορά οχι συντελεστής τριβής) σε σώμα που δεν εφαρμόζεται πάνω του δύναμη.
Σκοτώσαμε τη φυγόκεντρο άντε και την τριβή τώρα.

latris mixanis
16/11/2006, 15:06
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το θέμα!! Ας πω και γω μια χαζομάρα.... συγνώμη old

Η φυγόκεντρος δύναμη είναι ανάλογη του τετραγώνου της ταχύτητας του σώματος και έχει φορά προς το εξωτερικό μέρος της στροφής που ακολουθεί το σώμα.

OldMan
16/11/2006, 15:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από latris mixanis
Η φυγόκεντρος δύναμη είναι ανάλογη του τετραγώνου της ταχύτητας του σώματος και έχει φορά προς το εξωτερικό μέρος της στροφής που ακολουθεί το σώμα.

Στον κουτσό πέστα ...!!! :smokin: