Σύνδεση

View Full Version : Βαλκάνια ...status quo



Gandalf dr685sm
24/11/2006, 08:25
Το πιο κρίσιμο χρονικό σημείο στην ιστορία για τα Βαλκάνια μετά το 1912;

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
- H επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ,
- το κρίσιμο στοιχείο των σχέσεων της Τουρκιας με τις ΗΠΑ και Ε.Ε.
- Η τροπή του εσωτερικού κλίματος στην Τουρκία με τους Ισλαμιστές να κερδίζουν έδαφος.
- το status quo πλέον εμπιστοσύνης προς το Κουρδιστάν.
- Η αντιμετώπιση της Ελλάδος στα διεθνή της θέματα.

Ανέκαθεν για τον χώρο των Βαλκανίων , η γεωστρατιωτική τους σημασία , ήταν αδιαμφισβήτητη. Κατά καιρούς η Περσία, η Ελλάδα με τον Μ.Αλέξανδρο , Η Ρώμη, το Βυζάντιο, η Οθωμανική Τουρκία, οι Ναζί , η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ, ....όλες ήταν χώρες που ήθελαν να κυριαρχήσουν στον χώρο αυτό. Ενα σύνολο Γης που μπορεί και ελέγχει το κέντρο της Ευρώπης, την Μ.Ανατολή και ταυτόχρονα αποτελεί τη σημαντικότερη είσοδο για την Ασία. Ειδικά τον τελευταίο αιώνα το πετρέλαιο και η χρήση του έδωσε ακόμα μεγαλύτερη σημασία στον έλεγχο της. Ακόμα περισσότερο με την νέα πλέον διέλευση του φυσικού αερίου απο αυτή την έκταση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αποτελεί ίσως τον σύγχρονο ομφαλό του Πλανήτη.
Σημαντικότερες χώρες και εδάφη για τον έλεγχο αυτόν αποτελούσαν πάντα οι εξής 3.
- Τουρκία
- Ελλάδα
- Κύπρος

Δεν υπήρξε χρονικό διάστημα που οι εκτάσεις που καταλαμβάνουν αυτές οι χώρες σήμερα, να μην αποτελέσαν έριδα για τους ισχυρούς ανά τους αιώνες σε αυτόν τον πλανήτη. Πόλεμοι, εμφύλοι, εγχώριοι, εξωτερικοί , πιέσεις για ανακατατάξεις συνόρων και συνθήκες πάντα άλλαζαν τα σύνορα και ταυτόχρονα και τις σφαίρες ελέγχου της περιοχής.

Καλά όλα αυτά , αλλά είναι εν πάσει περιπτώσει γνωστά. Τι είναι εκείνο που θα έπρεπε να μας προκαλέσει το ενδιαφέρον σε σχέση με τους προαναφερθέντες παράγοντες σήμερα;
Μόνοι τους σαν γεγονότα, πραγματικά δεν δείχνουν τίποτα. Αλλά τι θα γινόταν αν κάποιος , τα συσχέτιζε και έβαζε μέσα στην «σούπα» και τα ανάλογα στοιχεία που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια;

Οι χώρες Ελλάδα και Κύπρος , σήμερα αποτελούν ίσως το μόνο ουσιαστικά πολιτικά σταθερό σύμμαχο για τους ισχυρούς του πλανήτη. Δεν είναι άλλώστε κρυφό , οτι τον καιρό του Ιράκ, η «φιλία» της Ελλάδος και Κύπρου με την Ε.Ε. μας είχε βάλει αντιμετώπους με τις ΗΠΑ , όσον αφορά αρκετά διεθνή και διπλωματικά πεδία. Σαν μέλη όμως πλέον και οι δύο πίσω απο το έγγραφο της Ε.Ε μπόρεσαν και βρήκαν ισχυρή συμμαχία, όσο τόσο , στην στρατιωτική ή οικονομική υποστηρίξη σε επίπεδο πολιτικών. Όσο στις αντιδράσεις του κοινού κόσμου που στηρίζει την Ε.Ε στα πρώτα της βήματα και σίγουρα αν υπήρχε κάποια «προδοσία» ή «αδιαφορία» απο εκείνες τις χώρες (ισχυρές) προς την Ελλάδα, επαγωγικά θα προκαλούσε αντιδράσεις απο χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία που σχεδόν αντιμετωπίζονται στο ίδιο επίπεδο με εμάς. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλει το μπλοκ Γαλλίας-Γερμανίας να υπάρξει και έτσι , με διπλωματικές κινήσεις , δείχνουν πως οι χώρες Ελλάδα και Κύπρο αποτελούν κομμάτι , καθόλα , της Ε.Ε.
Η μοναδική χώρα λοιπόν που μένει και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή , είναι η Τουρκία. Το μειονέκτημα είναι οτι δεν έχει σταθερό πολίτευμα και σίγουρα διακατέχεται απο παλαιά «αυτοκρατορικά» σύνδρομα που περιλαμβάνουν και διπλωματική αλαζονεία. Οι ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενες απο την εποχή Marshal οτι η Στρατιωτική Δημοκρατία (sic) που έχει η Τουρκία βολεύει σε πολλά επίπεδα, έσπευσαν να την χρησιμοποιήσουν , ειδικά απέναντι σε ΕΣΣΔ, και για τους σκοπούς απέναντι στην Μ.Ανατολή , σε συνδυασμό με την συμμαχία του Ισραήλ.
Σήμερα όμως τι γίνεται;

Απο την δεκαετία του 70 και 80 , που η Τουρκία έπαιξε κυριάρχο ρόλο, ενα μόνο γεγονός άλλαξε δραματικά τις καταστάσεις στην περιοχή. Ο πόλεμος με το Ιράκ και η διαφαινόμενη κόντρα με το Ιράν μετά την παρέλευση των επιδράσεων απο το πολίτευμα του Σάχη. Η κυριαρχία των ΗΠΑ, στην περιοχή που παράγει το 40% της ενεργειας για τον πλανήτη , είναι το ζητούμενο. Ειδικά όταν μέσω αυτών θα είναι ικανή να ελέγχει και την εξέλιξη τρίτων χωρών, ανερχόμενες οικονομικά ,όπως είναι η Κίνα και η Ινδία. Η Τουρκία όμως όπως ειπώθηκε παραπάνω διατηρεί και «αυτοκρατορικά» σύνδρομα. Βάση αυτών λοιπόν , αιτήθηκε όπως προχωρήσει στην απόκτηση των βορείων εδάφων του Ιράκ που υπάρχει και το περισσότερο πετρέλαιο , με την δικαιολογία των Κουρδικών επιδρομών που γίνονται απο εκεί.
Φυσικά οι ΗΠΑ και οι συμμάχοι της, δεν έδωσαν τόση μάχη και τόσα εκατομμύρια, για να αποκτήσουν άλλο ενα στρατιωτικό καθεστώς να ελέγχει αυτό που πήραν απο το Ιράκ και τον Χουσεϊν. Άλλωστε το Ιράκ στην πρωτη φάση του καθεστώς του, ο Σαντάμ είχε λάβει υποστήριξη απο την CIA για ακριβώς αυτό το λόγο. Η επόμενη τροπή, λοιπόν ήταν να στραφούν προς το σύνολο των Κούρδων , δίνοντας σάρκα και οστά στο αιώνιο όνειρο τους.. Ενα κράτος με σύνορα στον παγκόσμιο χάρτη... με αντίτιμο τον έλεγχο της περιοχής για αυτούς.
Γιατί Κουρδιστάν και οχι Ισραήλ;
Αντίθετα με οτι γνωρίζουμε και είναι φανερό, το Ισραήλ μπορεί να αποτελέι τον ισχυρότερο , ίσως και ισότιμο σύμμαχο στην περιοχή, αλλά με την ανάκτηση ελέγχου των πετρελαιοπηγών , θα ερχόταν ως η ανώτερη δύναμη στην περιοχή και πιθανόν να αμφισβητούσε σε κάποιο σημείο τις ΗΠΑ και τις αποφάσεις της , βασιζόμενο σε αυτήν ακριβώς την δύναμη , συν την ικανότητα παράγωγων πυρρηνικής δύναμης.Εξού και ο κίνδυνος απο το Ιράν δεν αντιμετωπίζεται δραστικά, αλλά μένει εκεί ώς αντίβαρο απασχόληση του Ισραήλ και δίνοντας την ευκαιρία στις ΗΠΑ να τηρήσουν κάποιες αναλογικές ισορροπίες προς όφελος τους εκεί.
Αντίθετα μια χώρα , νεοδημιουργητη σαν το Κουρδιστάν θα είναι εκείνη που δεν θα μπορεί να σταθεί αυτόνομη, για τουλάχιστον 50-60 χρόνια. Διάστημα ανεκτό και ικανό για την πολιτική των ΗΠΑ. Μην ξεχνάτε οτι το ίδιο σχέδιο διατηρεί για το Αφγανιστάν (Όπιο) και για το Ιράκ (Πετρέλαιο). Θα είναι πολύ εύκολο να ελεγχθεί και να διατηρήσει ενα συσχετισμό , εξάρτιση με τις ΗΠΑ , ασκώντας και πιέσεις προς την Ε.Ε. και τις ανάγκες της για ενέργεια.
Απο την άλλη όμως , είναι άμεσα αναμενόμενο αυτό να επιφέρει προβλήματα με την Τουρκία. Τι γίνεται λοιπόν όταν θέλεις να κάνεις μια χώρα να διασπαστεί;

1) Διασπάς την συνοχή της. Με την προτροπή των δυνάμεων των ισχυρών (ΗΠΑ) σπρώχνεται η Τουρκία στις αγκάλες της Ε.Ε. που ασκεί με την δική της σειρά πιέσεις προς τις πολιτικές και παγιωμένες πεποιθήσεις της , εδώ και 60 χρόνια περίπου. Να τις αλλάξει λέει αν θέλει να μπεί στην Ε.Ε και να πάρει οικονομική βοήθεια... αλλά να το κάνει μέσα σε 1 χρόνο το πολύ. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει ακόμα και σε μια χώρα με σταθερό πολίτευμα. Παρόλα αυτά , μεγάλη μερίδα του εσωτερικού της Τουρκίας , θεώρησε αυτή την ευκαιρία σαν κάτι που δεν πρέπει να χαθεί. Έτσι αρχίζουν εσωτερικά προβλήματα και τριβές στο εσωτερικό και ραγίζεις πιθανότατα ενα αρραγές διεθνές πολιτικό και διπλωματικό μέτωπο.
2) Αμφισβητείς καταστάσεις στο εσωτερικό που έχει παγιώσει. Στις ΗΠΑ, μεγάλο κύμα ορθοδόξων υπάρχει και κατευθύνει πιέσεις για τον εκεί Αρχιεπίσκοπο που διατηρεί σχέσεις με το οικουμενικό πατριαρχείο. Τι καλύτερο απο την ικανοποίηση αυτής της μερίδας πληθυσμού , προς ενα πάγιο αίτημα για την αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ,σαν αυτόνομη οντοτητα, αλλά ταυτόχρονα να ασκήσεις και τις ανάλογες πιέσεις που χρειάζονται;. Η επίσκεψη του Πάπα , ενισχύει μάλιστα αυτό το σημείο , δείχνοντας πως οι δύο ισότιμοι Ιεράρχες , θα συναντηθούν σε χώρο (Πατριαρχείο) δηλωνοντας το, ώς έδρα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, δηλώνοντας το ώς αυτόνομο πλέον , έμμεσα.
3) Οι πιέσεις της Ε.Ε. προς την αναγνώριση της Κύπρου , σπρώχνει για πρώτη φορά την Τουρκία , στην πρώτη ήττα της σε διπλωματικό αν αρνηθεί ή σε εδαφικό αν δεχθεί επίπεδο, κάτι που θα ανοίξει ούτως ή άλλως τον ασκό του Αιόλου στο εσωτερικό της. Πιέσεις με την αναγνώριση της Αρμενοκτονίας είναι κομμάτι μόνο απο αυτές τις ενέργειες.
4) Η Ελλάδα εδώ έπαιξε τον πιο σωστό ρολο για εμένα. Ουδετερότητα και στάση απομακρυσμένη αλλά τυπική, που της έδωσε το δικαίωμα να αρνηθεί οτι μετέχει στις πιέσεις προς την Τουρκία , όσον αφορά την ένταξη της στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα να μην γίνεται η ασπίδα των εταιρών μας. Απο την άλλη , παίζει διπλό ταμπλό, αφού με την συγκατάβαση της προς την ένταξη της Τουρκίας αφού συμφωνήσει και τηρήσει τους όρους κάνει το χατήρι όλων και κερδίζει απο όλους. Το καπέλο μου βγαίνει , για πρώτη φορά σε μια εξαιρετική κίνηση διεθνούς διπλωματίας που φαίνεται οτι μελετήθηκε πολύ καλά.
5) Κύπρος.... αποτέλεσε μαρτυρική χώρα λόγω της εισβολής απο την Τουρκία , αλλά ειδικά με την Ε.Ε. φαίνεται να ενισχύει πλεόν την θέση της και πραγματικά να αποτελέι το όπλο που έχει κολήσει στον κρόταφο της Τουρκίας.

Gandalf dr685sm
24/11/2006, 08:26
Οκ.. και ας πούμε οτι αυτά ισχύουν 100%. Μπορεί να προβλέψει κάποιος τι πρόκειται να γίνει απο εδώ και πέρα;. Ειλικρινά;;;;........οχι! Το πεδίο στα Βαλκάνια , είναι σε άμεση αλληλεπίδραση με την κατάσταση στην Μ.Ανατολή, το Ισραήλ , και το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ, καθώς η διαφαινόμενη απόρριψη του Bush, είναι σίγουρο οτι θα αλλάξει και πάλι κάποια πράγματα στο διεθνές στερέωμα , ειδικά μη γνωρίζοντας το τι θα σκεφτεί και θα κάνει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα , έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσει κάτι πολύ ισχυρό σε αυτό το διάστημα. Το δικαίωμα να ελέγχει το status quo της σφαίρας ελέγχου της περιοχής των Βαλκανιων , σαν η μόνη χώρα, με ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, με σταθερό πολίτευμα και σαν πόλος έλξης των προσφύγων απο τις γύρω χώρες. Αν όμοι γέννοιτο , η χώρα μας υποστέι επίθεση απο την Τουρκία το κύμα μεταναστών θα είναι τόσο μεγάλο προς την Ε.Ε και τον υπόλοιπο κόσμο που, πιστέψτε με , ούτε να το σκέφτονται δεν θέλουν. Αλβανοί , Τούρκοι , Ρουμάνοι, Πολωνοί συν τους αυτόχθονες θα φτάσουν τα 3-4 εκατομμύρια που θα σπεύσουν να περάσουν σε Ιταλία και άλλες χώρες... θα επιφέρει μεγάλη αναταραχή κάτι τέτοιο.


Η Τουρκία απο την άλλη , είναι η πρώτη φορά μετά απο δεκάδες χρόνια που φαίνεται να πληρώνει την αδιάλλακτη στάση της , σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αλλαζονικής διπλωματίας. Η διαφαινόμενη διάσπαση της, έχει προκαλέσει κάποια έξαρση εθνικιστών , που τονίζεται απο τα εκεί ΜΜΕ , προς έμφαση εντυπώσεων. Απο την στιγμή όμως που μια χώρα απαρτίζεται κατά 70% απο διαφορετικούς πληθυσμούς , είναι αναμενόμενο , ακόμα και αν δεν γίνει τώρα, να διασπαστεί σε μικρά κρατίδια, όπως διδάσκει η ιστορία , με το παράδειγμα του Βυζάντιου, της Πρωσίας, της ΕΣΣΔ κτλ.

Μήπως είναι λοιπόν τελικά το σημείο κλειδί για το status quo των Βαλκανίων;


Gandalf

Xrider
24/11/2006, 09:12
Χθες το βραδι εβλεπα μια εκπομπη στην Rai με θεμα τα επεισοδια στην Τουρκια για την αφιξη του Παπα Βενεδικτου στην Κωνσταντινουπολη...
Ειχε πολυ ενδιαφερων γιατι ηταν και εκπροσωποι κομματων και σαν προεκταση των επεισοδιων ηταν αν πρεπει να μπει η Τουρκια στην Ευρωπη....
Με εκπληξη ακουσα οτι και ακομα και οι Κομμουνιστες δεν την θελουν σαν πληρες μελος...το πιο ωραιο το ειπε τυπος της Lega Nord (αυτοι που θελουν την Ιταλια σε Βορρα και Νοτο)..Δεν θελουμε τους Τουρκους στην Ευρωπη για λογους κουλτουρας,θρησκειας...και γιατι ειναι οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΛΛΟΥΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΡΧΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ!!!:eyepop: :eyepop:
Απο αυτα που ειπαν καταλαβα οτι μονο οι Στρατηγοι της Τουρκιας ΔΕΝ θελλουν ενα Μουσουλμανικο κρατος ολοι οι υπολοιποι Τουρκοι ομως ειναι αντιθετοι.
Υπαρχουν 2 τασεις στη Τουρκια
1.Ειναι οι γκριζοι λυκοι οι οποιοι σκοπο εχουν την διατηρηση του Τουρκικου εθνους με σλογκαν ο καλητερος φιλος του τουρκου ειναι ο Τουρκος και δεν ενδιαφεροναται τοσο για το θρησκευμα αλλα περισσοτερο για την Εθνοτητα.
2,Δεν θυμαμαι το ονομα αυτης της οργανωσης αλλα αυτη εχει σκοπο την διαδωση και τηρηση της Τουρκικης κουλτουρας και θρησκειας.
Αυτες οι 2 τασεις δεν ειναι παντα συμμφωνες αλλα με την μελλουσα επισκεψη του Παπα ενωθηκαν!!
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ
Αν κανουν μαλακιες οι Τουρκοι οταν ο Παπας παει θα φανε Φουλο απο την ΕΕ (μακαρι!!!)
Αν ο Παπας φιλησει το εδαφος σημαινει οτι ειναι Χριστιανικο και οι Τουρκοι θα τα παρουν στο κρανιο!!
Δεν βλεπω την ωρα να γινει η επισκεψη!!!:ninja:

Cpt. Haddock
24/11/2006, 09:18
Η Τουρκία έχει ένα εσωτερικό πρόβλημα που είναι σχεδόν σχιζοφρενικό: Οι θεματοφύλακες του κοσμικού/κεμαλικού κράτους είναι κατά της ΕΕ, ενώ οι μουσουλμάνοι υπέρ...

Άντε βρες άκρη...



Για να είμαστε δίκαιοι πάντως και ΕΔΩ έγιναν διαδηλώσεις κατά του πάπα όταν ήρθε :rolleyes: :a31:

(παλαιοημερολιγίτες και σια...) :sick:

cityfly
24/11/2006, 09:30
η τουρκία είναι χρόνια τώρα μια δημοκρατία πολιτικών που κατευθύνεται και λειτουργεί από μια άτυπη χούντα στρατιωτικών

bored
24/11/2006, 10:34
αυτός ο πάπας! πιό επικίνδυνος και από τον χίτλερ... χωρίς να κάνει τίποτα, ένας άνθρωπος μόνος του, πατάει το ένα πόδι του (αυτό που δεν είναι στον τάφο, για τους προηγούμενους) σε μια χώρα και όλοι τρέμουν τι στο διάτανο θα συμβεί.

Γιατί τον αφήνουμε να μας επηρρεάζει;; Γιατί να μας νοιάζει που πάει;

zzr2005
24/11/2006, 18:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Ελλάδα , έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κερδίσει κάτι πολύ ισχυρό σε αυτό το διάστημα. Το δικαίωμα να ελέγχει το status quo της σφαίρας ελέγχου της περιοχής των Βαλκανιων , σαν η μόνη χώρα, με ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο, με σταθερό πολίτευμα και σαν πόλος έλξης των προσφύγων απο τις γύρω χώρες.
Gandalf

αυτό που ανέφερες πιστεύω ότι είναι κ η ουσία του θέματος...η επιδίωξη της Ελλάδας (ή μάλλον του ελληνικού περιφερειακού κεφαλαίου) να παίξει αυτόνομο ρόλο στον έλεγχο των αγορών των Βαλκανίων...
αυτή η επιδίωξη έχει ήδη ξεκινήσει με τη θετική στάση της Ελλάδας απέναντι στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας...
με τη διάλυσή της γιουγκ/κής οικονομίας οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει ένα μονάδικό άνοιγμα σε παρθένες αγορές...με πρώτη την τραπεζική αγορά....
η στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν έχει να κάνει με την επίλυση των διμερών διαφορών...έχει να κάνει με την αναβάθμιση του οικονομικού ρόλου της Ελλάδος στην περιοχή ....
η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ θα επιφέρει τρομερές επιπτώσεις στη διανομή των κοινοτικών πόρων, εις βάρος μεγάλων χωρών όπως η Γαλλία κ η γΕΡΜΑΝΊΑ..για αυτό κ τάσσονται κατά...
η Αγγλία τάσσεται υπέρ μόνο κ μόνο για να μπορεί να έχει μία ακόμα χώρα σύμμαχο στα πλαίσια της ΕΕ (λόγω της στενής σχέσης Τουρκίας-ΗΠΑ)

Xrider
24/11/2006, 18:50
Αρχικά δημιουργήθηκε από zzr2005
....
η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ θα επιφέρει τρομερές επιπτώσεις στη διανομή των κοινοτικών πόρων, εις βάρος μεγάλων χωρών όπως η Γαλλία κ η γΕΡΜΑΝΊΑ..για αυτό κ τάσσονται κατά...
η Αγγλία τάσσεται υπέρ μόνο κ μόνο για να μπορεί να έχει μία ακόμα χώρα σύμμαχο στα πλαίσια της ΕΕ (λόγω της στενής σχέσης Τουρκίας-ΗΠΑ)
Αν δεν κανω λαθος ετσι ομως χωρες σαν Αγγλια,Γαλλια,Γερμανια,Ιταλια,Ισπανια θα εχουν προβλημα στην Ευρωβουλη με τις εδρες αφου πανε αναλογα με τον πληθυσμο των μελων κρατων,που σημαινει οτι ετσι η Τουρκια θα εχει μεγαλη δυναμη στην Ευρωπη αφου θα ειναι ρυθμιστης εκ των πραγματων.

zzr2005
24/11/2006, 19:06
Αρχικά δημιουργήθηκε από Xrider
Αν δεν κανω λαθος ετσι ομως χωρες σαν Αγγλια,Γαλλια,Γερμανια,Ιταλια,Ισπανια θα εχουν προβλημα στην Ευρωβουλη με τις εδρες αφου πανε αναλογα με τον πληθυσμο των μελων κρατων,που σημαινει οτι ετσι η Τουρκια θα εχει μεγαλη δυναμη στην Ευρωπη αφου θα ειναι ρυθμιστης εκ των πραγματων.

οι έδρες δεν καθορίζονται με απλά πληθυσμιακά κριτήρια αν δεν κάνω λάθος...
αλλιώς η Ρουμανία, Πολωνία κτλ που θα μπουν στην ΕΕ θα τους πάρουν φαλάγγι...

Xrider
24/11/2006, 19:25
Αρχικά δημιουργήθηκε από zzr2005
οι έδρες δεν καθορίζονται με απλά πληθυσμιακά κριτήρια αν δεν κάνω λάθος...
αλλιώς η Ρουμανία, Πολωνία κτλ που θα μπουν στην ΕΕ θα τους πάρουν φαλάγγι...
Ειναι ανω των 60 εκ. κατοικων η καθε μια?

zzr2005
24/11/2006, 19:35
Αρχικά δημιουργήθηκε από Xrider
Ειναι ανω των 60 εκ. κατοικων η καθε μια?

λάθος η Ρουμανία έχει γύρω στα 30 κ η Πολωνία γύρο στα 40 εκατομμύρια
αλλά ούτως η άλλως οι αποφάσεις στην ΕΕ δν έχουν να κάνουν με την Ευρωβουλή...
η Ευρωπϊκή Επιτροπή κ οι σύνοδοι των υπουργών πέρνουν τις αποφάσεις...

Xrider
24/11/2006, 19:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από zzr2005
λάθος η Ρουμανία έχει γύρω στα 30 κ η Πολωνία γύρο στα 40 εκατομμύρια
αλλά ούτως η άλλως οι αποφάσεις στην ΕΕ δν έχουν να κάνουν με την Ευρωβουλή...
η Ευρωπϊκή Επιτροπή κ οι σύνοδοι των υπουργών πέρνουν τις αποφάσεις...

Κατι ειχα ακουσει οτι γινεται αναλογικα με τον πλυθησμο σε καθε κρατος μελος και γιαυτο υπαρχουν και οι συμμαχιες των μικρων κρατων...δεν θυμαμαι ομως ακριβως τον λογο.:sick:

Χωμάτινος
24/11/2006, 20:07
(άσχετο)

Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι αν - ο μη γένητω - η Τουρκία μπει στην ΕΕ, θα μπορούν κανονικά και με τον νόμο να στείλουν π.χ. στην Θράκη όσα εκατομμύρια κόσμο θέλουν και δεν θα υπάρχει τίποτα που θα μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό. Συνέπειες; Τούρκοι δήμαρχοι, νομάρχες, βουλευτές και πάει λέγοντας.


πριν σπεύσετε να με χαρακτηρίσετε κινδυνολόγο, να θυμίσω ότι η Τουρκία έχει ΗΔΗ κάνει στο παρελθόν μαζικές μεταφορές πλυθησμού, όταν από το '70 και μετά έφερε βάσει κυβερνητικού σχεδίου γύρω στα 16 εκ. κόσμο από την ανατολική Τουρκία στα παράλιά της.

byron
24/11/2006, 20:40
Αρχικά δημιουργήθηκε από zzr2005
οι έδρες δεν καθορίζονται με απλά πληθυσμιακά κριτήρια αν δεν κάνω λάθος...
αλλιώς η Ρουμανία, Πολωνία κτλ που θα μπουν στην ΕΕ θα τους πάρουν φαλάγγι...

H Πολωνία είνα ήδη μέλος της ΕΕ.

Διαβάστε και το ακόλουθο :

Η πλειοψηφία των Αυστριακών δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ
23/11/2006
18:38

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το απόλυτο "ρεκόρ" στην απόρριψη της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταρρίπτει εκ νέου η Αυστρία, αφού ούτε ο ένας στους δέκα Αυστριακούς δεν θέλει να δει την Τουρκία μέσα στην Ενωση, όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο για λογαριασμό της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ποσοστό μόλις 9% των Αυστριακών θα έβλεπε ευχαρίστως την Τουρκία στους κόλπους της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο από εκείνο κατά τις τελευταίες πανευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις στο πλαίσιο του "Ευρωβαρόμετρου", όπου σε μέσο όρο το 80% των Αυστριακών φέρονταν να απορρίπτουν την τουρκική ένταξη και μόλις το 13% να την επικροτούν.

Στη βάση των αποτελεσμάτων τόσο του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου όσο και των προηγούμενων, η Αυστρία βρίσκεται στην πρώτη θέση από όλες τις 25 χώρες-μέλη της ΕΕ ως προς την απόρριψη της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, από το 2002 μέχρι σήμερα, το ποσοστό αποδοχής μιας τουρκικής ένταξης έχει μειωθεί στην Αυστρία κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Xrider
24/11/2006, 21:08
Για τις θπολοιπες χωρες εχεις βρει καμια καταταξη?

byron
27/11/2006, 09:26
Αρχικά δημιουργήθηκε από Xrider
Για τις θπολοιπες χωρες εχεις βρει καμια καταταξη?

Δεν έχω κάτι πρόχειρο. Θυμάμαι ότι το Βήμα της Κυριακής είχε δημοσιεύσει μια σχετική έρευνα, αλλά η σελίδα τους δεν λειτουργεί για να το ψάξω.

Χονδρικά θυμάμαι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης υπήρχε στην Αυστρία, Γαλλία και το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής στις Βαλτικές χώρες και στην Ισπανία.

Όταν βρώ κάτι (ή όποιος άλλος βρεί) ας το κάνουμε post.


:wave2:

zzr2005
27/11/2006, 12:44
πάντως η απόρριψη της Τουρκίας δεν νομίζω ότι θα εξαρτηθεί από την επιθυμία των πολιτών της ΕΕ...
αν τους ένοιαζε θα διενεργούσαν ένα ωραίο δημοψήφισμα κ θα πήγαινε άπατη η ΤΟΥΡΚΊΑ...όπως πήγε το ευρωσύνταγμα...:lol: :lol: :lol:

άλλα πράγματα καθορίζουν τη στάση των κρατών-μελών...το καθένα για διαφορετικούς λόγους δεν επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας....

mrklyk
27/11/2006, 14:16
τους αυστριακούς δεν μπορούμε να τους παίρνουμε στα σοβαρά καθότι είναι κάργα ρατσιστές και αναπολοι της αυτοκρατορίας τους. ασε που εχουν και παρελθόν σε τέτοια εναντίων μια άλλης φυλής βαλκάνιων - βλέπε Φαλμεραιερ κτλ