PDA

View Full Version : ΠΕΡΙ ΤΟΥΜΠΑΣ

VLADx
12/05/2007, 16:37
ολοι την εχουμε φαει.

Ειναι το βαφτισμα του πυρος, αυτο σου δινει να καταλαβεις τι σημαινει να καβαλας μαχανη.
θυμαμε ακομα το παγωμα που ειχα μολις επεσα για πρωτη φορα. θυμαμε οτι το βραδυ δεν μπορουσα να κοιμηθω και το μονο που σκεφτομουνα ηταν ... γιατι;;; τι εκανα λαθος;

ενταξει ισως οκουγεται μελο ομως ολους μας πειραζει λιγο πολυ. ομως τι μας πειραζει περισσοτερο, το ο,τι πεσαμε ή οτι μας ειδαν να πεφτουμε;
πιστευω οτι ειναι κατι που πρεπει να το παθει κανεις γιατι η τουμπα, οχι μονο η πρωτη αλλα καθε τουμπα, εχει κατι να μας δωσει, ειναι ενα μαθημα.
γιατι υπαρχουν δυο κατηγοριες οδηγων:
-αυτοι που εχουν πεσει
&
-αυτοι που θα πεσουν

τελικα ποναει η πρωτη φορα.;)

stefanos
12/05/2007, 16:58
Και η δεύτερη πονάει και η τρίτη και όλες οι υπόλοιπες.
Επείσης πονάει οταν πέσεις πάνω σε πόρτα αυτοκινήτου, δέντρο.
Απλά πονάει λιγότερο όταν φοράς το κράνος σου, το μπουφάν σου ,κάτι καλύτερο απο σαγιονάρα και σορτσάκι, κανα γάντι......
Αν και ο πόνος δεν είναι το χειρότερο, μπορεί κάλιστα να μην νιώθεις πόνο στα πόδια χέρια κλπ (για πάντα) που είναι σίγουρα κακό.
Και υπάρχει μόνο μια κατηγορία οδηγών.
Αυτοί που θα πέσουν.
Για να μην κάνεις κανα λάθος λοιπόν πρίν βάλεις μπροστά την μηχανή σου κάτσε και σκέψου.
Είμαι έτοιμος να πέσω λίγο παρακάτω?
Αν η απάντηση είναι ναι συνέχισε....

sergiosm
12/05/2007, 17:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από VLADx
ενταξει ισως οκουγεται μελο ομως ολους μας πειραζει λιγο πολυ. ομως τι μας πειραζει περισσοτερο, το ο,τι πεσαμε ή οτι μας ειδαν να πεφτουμε;

Φίλε, δεν θα έπρεπε καν να το ρωτάς αυτό. Δηλαδή για πιο λόγο θα έπρεπε να σε πειράξει που σε είδαν να πέφτεις ;;
έκανες κανά έγκλημα ;;
Δηλαδή κριτήριο των αποφάσεών σου πρέπει να είναι τί θα που οι άλλοι που θα σε δουν να τις κάνεις πράξη ;;;

πιστευω οτι ειναι κατι που πρεπει να το παθει κανεις γιατι η τουμπα, οχι μονο η πρωτη αλλα καθε τουμπα, εχει κατι να μας δωσει, ειναι ενα μαθημα.

Φυσικά καί κάθε τούμπα (όπως και κάθε λάθος μας) έχει κάτι να μας μάθει.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μάθουμε χωρίς να πέσουμε.
Αυτό που, κατά την άποψή μου μας μαθαίνει μία πτώση, είναι ότι ΑΝ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (είτε τη δική μας βλακεία είτε τους άλλους) ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ.
Στην ουσία μας κάνει να συνειδοτοποίησουμε πόσο πιο εύκολη από ό,τι νομίζαμε είναι μια πτώση

-αυτοι που εχουν πεσει
&
-αυτοι που θα πεσουν

Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί και πάντα ντυμένοι σωστά.

VLADx
12/05/2007, 18:35
Αρχικά δημιουργήθηκε από sergiosm
Φίλε, δεν θα έπρεπε καν να το ρωτάς αυτό. Δηλαδή για πιο λόγο θα έπρεπε να σε πειράξει που σε είδαν να πέφτεις ;;
έκανες κανά έγκλημα ;;
Δηλαδή κριτήριο των αποφάσεών σου πρέπει να είναι τί θα που οι άλλοι που θα σε δουν να τις κάνεις πράξη ;;;

δεν εννοουσα αυτο. πρωτιστως πρεπει να προσεχουμε για μας και οχι για την μοστρα. αυτο πυ ηθελα να πω ειναι οτι αυτο που εχω παρατηρησει ειναι οτι πολλοι ειδικα οι μικροτεροι ( κι εγω μικρος ειμαι) χανουν το νοημα. η ερωτηση ηταν ρητορικη my friend.

Αρχικά δημιουργήθηκε από sergiosm

Φυσικά καί κάθε τούμπα (όπως και κάθε λάθος μας) έχει κάτι να μας μάθει.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μάθουμε χωρίς να πέσουμε.
Αυτό που, κατά την άποψή μου μας μαθαίνει μία πτώση, είναι ότι ΑΝ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (είτε τη δική μας βλακεία είτε τους άλλους) ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ.
Στην ουσία μας κάνει να συνειδοτοποίησουμε πόσο πιο εύκολη από ό,τι νομίζαμε είναι μια πτώση

κι εδω φιλε μου νομιζω με παρεξηγησες, αλλα ισως να φταιω κ εγω. σιγουρα πρεπει να μαθαινουμε απο τα λαθη των αλλων γιατι η μηχανη δεν ειναι παιχνιδι. ομως οταν σαβουρωθεις τοτε πιστευω οτι συνειδητοποιεις για τα καλα τι σου γινεται.

[/B][/QUOTE]

sergiosm
12/05/2007, 19:17
Φίλε Χρήστο,

τελικά πράγματι συμφωνούμε.

sapila racing
12/05/2007, 19:23
Eπίσης όσο μεγαλώνεις οι τούμπες λιγοστευουν σε ποσότητα αλλά βελτιώνονται σε ποιότητα!! :rolleyes:
Και πονάνε πιο πολύ....και σωματικά και ψυχικά. :sick:

stefanos
12/05/2007, 19:29
Αρχικά δημιουργήθηκε από sapila racing
Eπίσης όσο μεγαλώνεις οι τούμπες λιγοστευουν σε ποσότητα αλλά βελτιώνονται σε ποιότητα!! :rolleyes:

Είναι αυτό που λένε, μεγάλωσες και μυαλό δεν έβαλες.:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

:rotflmao: :rotflmao:

zireous
12/05/2007, 23:14
Κάνα εκατομύριο σελιδίτσες που έχουνε γραφτεί παντού κατά καιρούς πάνω στο θέμα 'Πως αποφεύγουμε τις τούμπες' σας διαφεύγουνε έ; :lol:

VLADx
12/05/2007, 23:33
Αρχικά δημιουργήθηκε από zireous
Κάνα εκατομύριο σελιδίτσες που έχουνε γραφτεί παντού κατά καιρούς πάνω στο θέμα 'Πως αποφεύγουμε τις τούμπες' σας διαφεύγουνε έ; :lol:

φιλτετε εγω κανω το post γιατι θελω να μοιραστω με αλλους τους προβληματισμους μου, καθως αν και μικρος ξερω πως ειναι.

αλλιως θα ειχα θεμα:

ΣΑΒΟΥΡΑ & 10απλοι τροποι να την αποφυγετε.:) :) :)

zireous
13/05/2007, 01:51
Προβληματισμός είναι να ξέρεις γιατί έπεσες και να το αποφύγεις στο μέλλον (το σύνολο των πραγμάτων που πρέπει να ξέρεις για να μη πέφτεις πάει στο κλάδο εκπαίδευση αναβάτη, που δεν έχεις στην Ελλάδα).

Αυτό που κάνεις εσύ εδώ, είναι να θεωρείς τον εαυτό σου αναβάτη επειδή έφαγες μια τούμπα...

Εγώ δηλαδής που έφαγα παραπάνω είμαι υπεροδηγός και όλοι ανοίγουνε δρόμο όπου περνάω;

:rotflmao:

VLADx
13/05/2007, 07:50

Αυτό που κάνεις εσύ εδώ, είναι να θεωρείς τον εαυτό σου αναβάτη επειδή έφαγες μια τούμπα...

:rotflmao:

σιγα man!!!
Αραξε.:a55:

:a6: δεν θεωρω τον ευτο μου τιποτα και προφανως εσυ συνεχιζεις να απαντας σε αλλο post.

το μονο που ειπα ειναι οτι κατα την ταπεινη μου γνωμη για να μαθεις πρεπει να παθεις (οσο πιο ανωδυνα τοσο το καλυτερο ). τωρα αν εσυ εμαθες απο τις μαμακιες των αλλων χωρις να παθεις ... you are the one!!!!:a46: :a46: :a46:

anf125
13/05/2007, 23:12
Οι πρώτες τούμπες συνήθως είναι ανωδυνες και... εκπαδευτικού χαρακτήρα. Δεν έχουμε βέβαια τη δυνατότητα όπως οι οδηγοί αγώνων να βλεπουμε τις κούρσες στο βίντεο, αλλά κάλο είναι μετά από κάποια πτώση να σκεφτόμαστε τι έφταιξε και πως να το βελτιώσουμε. Εγώ π.χ. μετά τις πρώτες τούμπες κατέληξα στα εξής :

1) Προσοχή στις στροφές, ειδικά αν είναι κλειστές και με κακό οδόστρωμα.

2) Μην υπερτιμάς τη δυνατότητα φρεναρίσματος. Κάποιες φορές είναι πιο ασφαλές να περάσεις γρήγορα με βαθύ πορτοκαλί παρά απότομο φρενάρισμα και μπλοκάρισμα τροχών.

3) Κοίτα να ξεπεράσεις γρήγορα το πεσμένο ηθικό από πρόσφατη προηγούμενη πτώση και απέβαλε άγχος και ανασφάλεια. Έλεγχε τυχόν αβαρίες από προηγούμενη ζημιά που μπορεί να μην είναι ορατές άμεσα (στράβωμα τιμονιού, ακτίνες, τακάκια).

4) Προσοχή στις αποστάσεις από προπορευόμενα οχήματα, ειδικά σε γλιστερές κατηφόρες.

5) Μην ξεχνάς ποτέ να κοιτάς καθρέφτες, ειδικά όταν είναι πολλά οχήματα γύρω σου.

Ευπρόσδεκτες όποιες προσθήκες του καταλόγου από προσωπικές εμπειρίες (ή και... απειρίες) :D

kiriakost
14/05/2007, 03:25
Τώρα υπάρχει περίπτωση να μου εξηγήσει κανείς πώς αυτό το τόπικ έφυγε από τους προβληματισμούς και έφτασε εδώ; :rolleyes:

Κάποιος μάλλον έφαγε τούμπα , και είναι ακόμα ζαλισμένος :lol: :lol: :lol: :lol:
Οχι δεν είσαι εσύ .. ;)

zireous
15/05/2007, 22:30
VLADx, επειδή δικαιούσαι και μια σοβαρή απάντηση από μένα, 3 φορές κόντεψα να μείνω σε σοβαρά ατυχήματα με μηχανές με πιο σοβαρή μία που 3 μέρες κανείς δεν ήξερε άμα θα ζήσω η όχι.

Άμα φόραγα κράνος, και στις τρεις θα είμουνα όρθιος σε δευτερόλεπτα και θα έβριζα είτε αυτόν που με έκλεισε ή την κουλαμάρα μου που νόμιζα ότι ήξερα να οδηγάω -ενώ στη πραγματικότητα είμουνα για τα μπάζα.

tati
17/05/2007, 08:10
Αρχικά δημιουργήθηκε από sapila racing

πραγματικά πολύ σωστό...

είναι όμως γεγονός πως απο τη στιγμή που καβαλάς θα πεσεις.....ετσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον

αναρωτιέμαι αν υπάρχει εστω και ενας μοτοσυκλετιστής που να μην έχει πεσει ποτε για οποιονδήποτε λόγο:rolleyes:

Pitsakos
17/05/2007, 09:34
Η τουμπα ειναι κατι το οποιο σε μαθαινει να προσεχεις περισσοτερο! Οπως την πατισα εγω με ταριφα=αποτομο φρεναρισμα!
Ακομη οταν καβαλας την μηχανη πρεπει το μυαλο σου να ειναι στο δρομο και οχι στα μουν@κι@ που περνανε απο το πεζοδρομιο...παθων και σ'αυτο το θεμα! Ειδατε τι εμαθα ο ατιμος:rotflmao: :rotflmao:

xris1
17/05/2007, 09:44
εγω δεν εχω πεσει ακομη ανηκω σαυτους που θα πεσουν:confused: :confused: το θεμα ειναι πως θα πεσω με ποιο τροπο δλδ

tati
17/05/2007, 10:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από xris1
εγω δεν εχω πεσει ακομη ανηκω σαυτους που θα πεσουν:confused: :confused: το θεμα ειναι πως θα πεσω με ποιο τροπο δλδ

κοιτα απο τη στιγμή που εισαι σε δυο ροδες, ειναι πολύ ευκολο να συμβεί, έστω και στο καβαλημα-ξακαβαλημα της μηχανής.........εγώ την έχω παθει και μια φορα ετσι.:alien: :lol:

απλα να εισαι οσοπιο προσεκτικός μπορεις;)

zireous
17/05/2007, 16:29
Άμα έβλεπες εμένα σε βουνίσιο χωματόδρομο με το 200άκιλο ονοφάκι να στρίβω και κουρασμένος να βαριέμαι να συμπλεκτάρω, να σβήνει η μηχανή και μετά από 3 δεύτερα να είμαι με πλάτη κάτω, τα χέρια να κρατάνε τιμόνι και τεπόζιτο ενω το πόδι πάσχιζε να κρατήσει τη σέλα πάντως θα γέλαγες για πολύ καιρό -δεν είναι πτώση, η μηχανή ουδέποτε ακούμπησε το έδαφος, ξύσιμο πλάτης ήτανε... :lol:

FZMAN
20/06/2007, 18:28
Eγώ πάντως δεν θα ξεχάσω την πρόσφατη τούμπα μου λόγω υδρολύσθησης. Έβρεχε και έριχνε χαλάζι και παρόλο που είχα κόψει ταχύτητα (στην εθνική περίπου 80 χλμ) προσπαθώντας να πάω κάπου για να προστατευτώ ξαφνικά είδα την ουρά να με προσπερνάει κι εγώ να σέρνομαι στην εθνική. Πάντως ευτυχώς το μανιτάρι(τα είδε όλα) και η μπαγκαζιέρα απέτρεψαν μεγάλες ζημιές (μόνο μια χοντρή γρατζουνιά στο φέριγκ).:(

yiagt
20/06/2007, 20:15
Ειδικά στο s2 που έχουμε εμείς, το πίσω φρένο είναι κάτω του μετρίου (απότι κατάλαβα έπεσες από φρενάρισμα πισινού) πόσο μάλλον όταν βρέχει.
Εγώ πλέον σχεδόν το έχω καταργήσει.
Όλα καλά με το s2 αλλά το πίσω είναι απαράδεκτο.Φεύγει με τη σκέψη και μόνο.(δεν έχω ABS)

zireous
20/06/2007, 23:03
Την έχω πατήσει πέρυσι με το ss, σε περιοχή με χαλάζι που δεν ξεχώριζε από την άσφαλτο (ίδιο χρώμα), το έσωσα καθαρά από φάρδος, φέτος προτίμησα πιο βρόχινα λάστιχα.

Έκανα training και με ψιλοκαραφλά σε βροχή, το ίδιο συναίσθημα (η υδρολίσθηση είναι μια πολύ κακιά λέξη), σα να πηγαίνεις σε λάδια, άρα το πίσω το ξεχνάς και ειδικά στη γλίτσα όταν πρωτοαρχίζει η βροχή, άμα έχανα το μπροστινό όμως θα έπεφτα ακαριαία.

Το γεγονός ότι αργούν υπερβολικά να ζεσταθούν τα λάστιχα με κρύο και βροχή, εκτός από το ότι φθείρονται πιο γρήγορα, κάνουν το μηχανάκι άχρηστο μέχρι να ζεσταθούν -η υπομονή ανταμοίβει.

Έχουν γραφτεί αρκετά σχετικά παρακάτω στο ίδιο υποφόρουμ, διαβάστε τα.

FZMAN
21/06/2007, 16:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από yiagt
Ειδικά στο s2 που έχουμε εμείς, το πίσω φρένο είναι κάτω του μετρίου (απότι κατάλαβα έπεσες από φρενάρισμα πισινού) πόσο μάλλον όταν βρέχει.
Εγώ πλέον σχεδόν το έχω καταργήσει.
Όλα καλά με το s2 αλλά το πίσω είναι απαράδεκτο.Φεύγει με τη σκέψη και μόνο.(δεν έχω ABS)
Όχι δεν έπεσα σε φρενάρισμα και μπορώ να πώ ούτε σε επιτάχυνση, απλά όπως πήγαινα μου γύρισε η ουρά χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο.

zireous
23/06/2007, 01:44
Η υδρολίσθηση προτιμάει τα ωραία τα λαστιχάκια με τις ελάχιστες γραμμούλες πάνω στο λάστιχο...

Αρκεί μια λιμνούλα με νεράκι (μιλάμε για 1-2 πόντους στάθμη και πολύ λέω), για ίσια ή φαγωμένα λάστιχα για να τη πατήσεις (είτε γκάζι πατήσεις είτε φρένο).

Μου έχει τύχει και το εξής σε στεγνό (ούτε διαγράμμιση ούτε τίποτα):

Κρύα λάστιχα, και σε ένα σημείο του δρόμου συχνά, άμα ανοίξω ελαφρά το γκαζάκι παραπάνω γλιστράει πάντα.

Δεν ξεχωρίζεις οπτικά τίποτα.

Και μιλάμε για στεγνή άσφαλτο...

Άμα πλησιάσεις όμως την άσφαλτο παρατηρείς ότι έχει λειανθεί με κάποιο τρόπο (πολλά μπορείς να υποθέσεις στην Ελλάδα) και ενώ δεν έχει χρωματική διαφορά, γλιστράει σα βούτυρο (άλλη λέξη θα έλεγα, αλλά δεν έχω ψιλά μαζί μου). :lol:

xampos
23/06/2007, 17:06
ολοι την εχουμε φαει.

Ειναι το βαφτισμα του πυρος, αυτο σου δινει να καταλαβεις τι σημαινει να καβαλας μαχανη.
θυμαμε ακομα το παγωμα που ειχα μολις επεσα για πρωτη φορα. θυμαμε οτι το βραδυ δεν μπορουσα να κοιμηθω και το μονο που σκεφτομουνα ηταν ... γιατι;;; τι εκανα λαθος;

-αυτοι που εχουν πεσει
&
-αυτοι που θα πεσουν

τελικα ποναει η πρωτη φορα.;)

φιλαρακι βαλτος εισαι :rotflmao: :rotflmao:

εγω ξερω απο πρωτο χερι οτι η πρωτη τουμπα ποναειιιιιιι :cry: :cry: :cry: :cry:

THEOD
23/06/2007, 17:42
Αρχικά δημιουργήθηκε από Bandit-akos

εγω ξερω απο πρωτο χερι οτι η πρωτη τουμπα ποναειιιιιιι :cry: :cry: :cry: :cry:

Ολες πονάνε... και η 1η και η 100η.... και πονάνε διπλά... και σωματικά και οικονομικά... :look:

Meyaleleth
15/08/2007, 18:30
Έπεσα εχθές για πρώτη φορά , στα 1300 χιλιόμετρα οδήγησης με ενός μηνός μηχανάκι... :(

Το άσχημο ήταν οτι είχα συνεπιβάτη και φοβήθηκα μήπως τον πάρω στο λαιμό μου.
Το δεύτερο άσχημο οτι το μηχανάκι γρατζουνίστηκε τρελά και το καινούριο μου κράνος γαμήθηκε ( ναι οκ προτιμώ να γαμιέτε το κράνος αντί για το κεφάλι μου αλλά ΠΡΙΝ 5 ΜΕΡΕΣ ΤΟ ΠΗΡΑ ΓΑΜΩΤΟ!!! ) και στεναχωρέθηκα πιο πολύ για αυτά παρά για το γόνατο που με πονάει, για τις μελανίες , για τον πονοκέφαλο και τον πόνο στο σβέρκο που έχω απο χθές.

Το καλό είναι πως τη βγάλαμε καθαρή χωρίς νοσοκομεία και τέτοια....
Anyway, μακάρι όλες οι τούμπες μου να είναι τόσο μικρές !!

:blush:

fantacid
15/08/2007, 19:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos

Και υπάρχει μόνο μια κατηγορία οδηγών.
Αυτοί που θα πέσουν.

+1000

γι'αυτο προσοχη χ1000!

anf125
15/08/2007, 22:01
Αρχικά δημιουργήθηκε από Meyaleleth

Το καλό είναι πως τη βγάλαμε καθαρή χωρίς νοσοκομεία και τέτοια....
Anyway, μακάρι όλες οι τούμπες μου να είναι τόσο μικρές !!

Δυστυχώς όλοι πέφτουν, ακόμα και οδηγοί MOTOGP.

Φαντάζομαι έκανες προληπτικα αντινογραφίες.

Περαστικά και στο κορνί και την... τσέπη. :wave2:

Meyaleleth
15/08/2007, 22:30
θα κάνω αύριο για το κεφαλι βασικά. το άργησα λιγάκι...:sad:

erwteumenos
08/09/2007, 22:31
Πιστευω οτι για να πεσεις(και το βλεπω απο τον εαυτο μου) πρεπει να γινουν πολλα μικρα

λαθη (η ισως κι ενα μεγαλο..) αλλα παντα ειναι συνδιασμος λαθος κινησεων(ειτε δικων σου ειτε

οχι).Επισης μεγαλο μερος ατυχηματων γενικοτερα οφειλεται στην κακοτεχνια των ελληνικων δρομων

και τελος θελουμε πιστες και λιγοτερα ατυχηματα=>ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ?ΟΕΟ ΤΙ ΣΤΟ Π____Ο

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ?(οτιδηποτε εκτως του να πηγαινουμε πιο αργα εννοειται..)
:eyepop: :eyepop: :eyepop: