PDA

View Full Version : Urban Myth ή πραγματικότητα;

Trans
29/05/2007, 11:12
Η απορία μου είναι η εξής:

Όλοι μας έχουμε ακούσει ότι κάποιου του μετά από ατύχημα του βγάλανε το κράνος και το κεφάλι του άνοιξε στα δύο. Εμένα το συγκεκριμένο μου μοιάζει λίγο με αστικό μύθο (urban myth). Μου φαίνεται περίεργο να μην έχει τίποτα το κράνος εξωτερικά και το κόκκαλο να έχει κοπεί. Ακόμα και να είχε κοπεί κοπεί όμως το κόκκαλο δεν θα υπήρχε αίμα ή υγρό που να υποδηλώνει τέτοια ζημιά; Ξέρει κανείς τίποτα παραπάνω ή απλά είναι κάτι που όλοι έχουμε ακούσει και το έχουμε πάρει σαν δεδομένο;;;

Βασικά το κράνος δεν το βγάζουμε μετά από ατύχημα μόνοι μας γιατί υπάρχει διαδικασία που γίνεται αποκλειστικά από ανθρώπους που ξέρουν πως να το βγάζουν. Θεωρητικά πάντα. Αυτό όμως για να μην τραυματίσουμε περισσότερο τον άνθρωπο που έχει εμπλακεί στο ατύχημα.

jasondakar
29/05/2007, 11:29
περί μύθου πρόκειται λογικά. αποκλείεται να άνοιξε το κεφάλι σου από την μια στην άλλη για να ανοίξει στα 2. και γενικός πιστεύω οτι άμα το κράνος δεν έχει σπάσει κάπου ώστε να βρει το κεφάλι σε κάποιο σημείο δεν είναι δυνατό να έχει σπάσει το κεφάλι του θύματος το μονό που μπορεί να έχει είναι να έχει διάσειση και γενικός να έχει πάθει ζημιά ο εγκέφαλος λόγο αδράνειας στο χτύπημα.

όμως γιατί μερικές φορές οι γιατροί επιμένουν να σου βγάλουν ακτινογραφία με το κράνος? λες να ξέρουν κατι παραπάνω?

siakattackj
29/05/2007, 11:40
Σαφώς και δεν είναι μύθος!

Επιβεβαιώνετε με το παράδειγμα που έφερες με τους γιατρούς......(το έχω δει εγώ, γιατρό να φωνάζει από το τέλος του διαδρόμου "μην του βγάζετε το κράνος...)

επίσης το κρανίου (το καθ'αυτού κόκκαλο) είναι χωρισμένο σε κομμάτια....
αν σπάσει και ανοίξει δεν πονάει.....
οι εγχειρήσεις εγκεφάλου γίνονται χωρίς αναισθησία για να μπορούν να βλέπουν αντιδράσεις του σώματος κατά τη διάρκεια αυτών!

Trans
29/05/2007, 11:41
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ.... ακτινογραφίες με το κράνος θα βγάζουν για να δουν μήπως έχεις καμιά ζημιά σε κανα σπόνδυλο, αυχένα, μην έχει καρφωθεί τίποτα στο κράνος, μην έχει σπάσει τίποτα εσωτερικά από το κράνος κι έχει καρφωθεί κτλ. Βασικά όμως δεν ξέρω για αυτό ρωτάω κι εγώ.

Pitsakos
29/05/2007, 11:44
Το σηγκεκριμενο περιστατικο πρεπει να ειναι μυθος γιατι πολυ απλα εχι συμβει σε ολες τις περιοχες τις Ελλαδος! Πρωτη φορα το ακουσα στα 15 μου αυτο και απο τοτε το ακουω απο πολλους απο ασχετες περιοχες μεταξυ τους! οποτε μυθος!!
Αλλα για να μην λεμε και οτι ναναι δεν στελνουμε κανενα email στους Mythbusters να τελειωνουμε;:rotflmao: :rotflmao: :lol: :lol:

Trans
29/05/2007, 11:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από siakattackj

Θεωρητικά όμως αν "χωριστεί" το κόκκαλο δεν θα τρέξει αίμα ή εγκεφαλικό υγρό; Κάποιο "σημάδι" δεν θα υπάρχει; Είπαμε ότι το κράνος μπορεί να συγκρατεί τα δυο κομμάτια του κόκκαλου αλλά δεν φαντάζομαι τόσο σφιχτά όσο να περιορίζει και την αιμορργία.

Κανάς γιατρός (ορθ/κός) κατά προτίμηση;

Trans
29/05/2007, 11:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από siakattackj

Θεωρητικά όμως αν "χωριστεί" το κόκκαλο δεν θα τρέξει αίμα ή εγκεφαλικό υγρό; Κάποιο "σημάδι" δεν θα υπάρχει; Είπαμε ότι το κράνος μπορεί να συγκρατεί τα δυο κομμάτια του κόκκαλου αλλά δεν φαντάζομαι τόσο σφιχτά όσο να περιορίζει και την αιμορργία.

Κανάς γιατρός (ορθ/κός) κατά προτίμηση;

GIXXERAKIAS
29/05/2007, 12:00
Δεν νομιζω και γω να ειναι μυθος παιδια.Σαφως και το εχουν μαθει ολοι απο στομα σε στομα σε ολη την ελλαδα αλλα δεν πρεπει να ειναι μυθος.Αν ηταν μυθος δεν θα το ελεγαν οι γιατροι να μην βγαζουμε το κρανος και καλα να αισθανομαστε μετα απο μεγαλο τρακο.Αυτο που κανουν οι γιατροι ειναι να πανε κατευθειαν για ακτινογαφια και μετα αν δουν οτι εχει προβλημα ο ασθενης κοβουν το κρανος περιμετρικα η στο σημειο που εχειο φανει οτι υπαρχει προβλημα και ξυριζουν το σημειο αυτο απο τα μαλλια και στην συνεχεια κανουν τα απαραιτητα για να συγκρατησουν το κρανιο σε ενα κομματι.Μην ρωτατε πως και τι δεν ξερω.:D

fantacid
29/05/2007, 13:15
Το να βγαλεις το κρανος σε τετοιες περιπτωσεις ειναι επικίνδυνο γιατι μπορει να δημιουργησεις μεγαλυτρες ζημιες στον τραυματια.

τωρα εαν παιζει να ανοιξει ή οχι το κεφαλι του στα δυο δεν εχει σημασια, σημασια εχει οτι εαν εισαι ανειδίκευτος για να κανεις μια δουλεια μπορεις να τα κανεις πολυ χειροτερα χωρις λογο.
κ στη συγκεκριμενη περιπτωση ενα λαθος μπορει να στοιχησει μια ανθρωπινη ζωη!

raistlin
29/05/2007, 13:15
Το λέει και στις ερωτήσεις-σήματα για το δίπλωμα ότι δε βγάζουμε το κράνος, αν και δε νομίζω ότι γίνεται για να μην ανοίξει το κεφάλι στα δύο...δεν είναι καρπούζι...

el_hymador
29/05/2007, 13:46
Για να ανοιξει ενα κεφαλι στα δυο θα πρεπει να υπαρχει τομη απο τον αυχενα, να διατρεχει ολο το κρανιο, να κατεβαινει στο κουτελο , στο προσωπο, στο πηγουνι και να φτανει μεχρι τον λαιμο....χωρια που θα πρεπει να εχουν κοπει ολοι οι ιστιοι και οι χονδροι που εχουμε μεσα στην κεφαλα μας....αν προκληθει τετοιο τραυμα, εισαι ηδη νεκρος δεν χρειαζεται να σου βγαλουν το κρανος για να πεθανεις...

...αν και το ειχα δει να συμβαινει τοτε που πηγαν την Βισση για πρωκτοραφη...ημουν και εγω εκει!!! μετα φεραν την αδερφη με την τσιπουρα στο κ*λο που δεν μπορουσαν να την βγαλουν επειδη κοντραραν τα λεπια, τον τυπο που εφυγαν οι μπουκαλες μετα απο αλμα με μοτοκρος και του εκοψαν τα αυτια, εκεινο που σκαλιζε την μυτη του στο αυτοκινητο και στουκαρε με αποτελεσμα να σφηνωθει το δαχτυλο στο ρουθουνι του κτλ-κτλ... :lol: :lol: :rotflmao: :rotflmao: :lol: :lol:

el_hymador
29/05/2007, 13:47
α! και το κρανος δεν το βγαζουμε για να μην προκαλεσουμε μεγαλυτερη ζημια (αν υπαρχει)στον αυχενα η στις κακωσεις του κρανιου. :wave2:

Aggelos_SV
29/05/2007, 14:12
Αρχικά δημιουργήθηκε από el_hymador

...αν και το ειχα δει να συμβαινει τοτε που πηγαν την Βισση για πρωκτοραφη...ημουν και εγω εκει!!!

:lol: :rotflmao: :lol: :rotflmao: :lol:

Τελικά όντως ήταν Amstel???:beer:

:lol: :rotflmao: :lol:

byron
29/05/2007, 14:23
O τύπος πάντως που το φόραγε, λέει πως είναι ζωντανός :eyepop:

90535

fantacid
29/05/2007, 14:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από Aggelos_SV
:lol: :rotflmao: :lol: :rotflmao: :lol:

:lol: :rotflmao: :lol:

mythos.....

:winka:

necromayhem
29/05/2007, 15:05
Εμενα παντως ενας γνωστος μου που Δ Ε Ν φοραγε κρανος του εφυγε ενα κομματι απο το κρανιο!!!! Ευτυχως σωθηκε αλλα μετα το τρακαρισμα ειναι σα να γερασε 10 χρονια. Οποτε φτανουμε στο γνωστο συμπερασμα ΠΑΝΤΑ ΚΡΑΝΟΣ.

alximistis
29/05/2007, 15:27
Μύθος 100%!!! Δεν συζιτιέται καν αυτό.
Αλλά μια και το αναφέρουμε, που να οδηγείτε μοτοσικλέτα να πηγαίνετε σε πάρτι και μόλις μπαίνετε μέσα με το κράνος, εξάρτηση και τα ρέστα να πετάγεται ο γνωστός μαλάκας και να σου λέει αφού σου αναφέρει πρώτα για τους κινδύνους της μοτοσικλέτας ότι είδε φίλο του ΜΠΡΟΣΤΑ στα μάτια του να το παθαίνει αυτό!
Να χτυπάει να σηκλωνεται και μόλις βγάζει το κράνος να γίνεται το κεφάλι του κομμάτια.
Αν πετύχει η μαλακία...

HolyDiver
29/05/2007, 15:40
α! και το κρανος δεν το βγαζουμε για να μην προκαλεσουμε μεγαλυτερη ζημια (αν υπαρχει)στον αυχενα η στις κακωσεις του κρανιου. :wave2:

+1000
Helmet.pdf (http://www.facs.org/trauma/publications/helmet.pdf)

blackbusa
29/05/2007, 18:35
Αρχικά δημιουργήθηκε από Aggelos_SV

Mπουκαλι μπυρας ειταν σιγουρα.......:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Τοτε δουλευα παραλιακη και ειχε γινει της πουτανας απο πληροφορηση αφου το μαθαμε το ιδιο βραδυ που εγινε η πιο σωστα ξημερωμα πρωι.....:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Δεν ξερω αν ο ρουφιανος ελεγε μαλακιες,το θεμα ειναι οτι με το που μας το ειπε μετα απο καμμια εβδομαδα εγινε και αναπαραγωγη απο τις αναλογες κουτσομπολιστικες φυλλαδες......:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Οσο αφορα το κρανος,το εχουμε ακουσει σχεδον ολοι απο οτι φαινεται,αλλα πρεπει να ειναι απολυτη μπουρδα.....:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

zireous
29/05/2007, 18:45
Το εφέ του να ανοίγει το κεφάλι στα δύο έτσι δεν το έχω δεί, αλλά κάπου στα 80s σε μια από τις παλιές μου γειτονιές (Αιγάλεω), μετά από τράκο ο τύπος με τη μηχανή σηκώθηκε και ενώ έλεγε 'Εντάξει είμαι.', έβγαλε το κράνος και έπεσε μετά από λίγο νεκρός -εγώ είδα τη φάση μόνο όταν μαζεύανε το παιδί στο φορείο νεκρό, τα υπόλοιπα μου τα είπανε φίλοι που ήταν εκεί.

Αλλά έχω δεί και δύο ξεκράνωτα παιδιά στη τσούντας με πολλά (πάλι 80s) να χτυπάνε ο ένας σε δέντρο και ο άλλος στο φανάρι πάνω στη νησίδα -και οι μπάτσοι δεν άφηναν τη πυροσβεστική να σκουπίσει τα μυαλά από την άσφαλτο, για παραδειγματισμό...

TROOPER
29/05/2007, 20:13
αυτο που ολοι τα ξερουμε ολα πολυ μου αρεσει !
(εκτος αν οσοι απαντησανε ειναι γιατροι η τελως παντων σχετιζονται με τον χωρο της υγειας οποτε ζηταω ταπεινα συγγνωμη !!!)

:wave2:

alximistis
29/05/2007, 20:43
Αρχικά δημιουργήθηκε από TROOPER
αυτο που ολοι τα ξερουμε ολα πολυ μου αρεσει !
(εκτος αν οσοι απαντησανε ειναι γιατροι η τελως παντων σχετιζονται με τον χωρο της υγειας οποτε ζηταω ταπεινα συγγνωμη !!!)

Ε για πες μας εσύ ρε γιατί εμείς δεν ξέρουμε!
Τι λες γίνεται; :)

HolyDiver
29/05/2007, 21:10
Κάνας γιατρός δεν παίζει να μας πει? :confused:

STOYBI
29/05/2007, 21:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από HolyDiver
Κάνας γιατρός δεν παίζει να μας πει? :confused:

Γιατι ????? Τι σημασια εχει αν ειναι μυθος η πραγματικοτητα ??? :confused:

HolyDiver
29/05/2007, 21:43
Αρχικά δημιουργήθηκε από STOYBI
Γιατι ????? Τι σημασια εχει αν ειναι μυθος η πραγματικοτητα ??? :confused:
Απλή περιέργεια. :smokin:

saratoga
29/05/2007, 22:19
Αθανατη "δημοτικη παραδοση"... :lol: ,που παιρνης το τοσο και το κανης τοσο ...!!! :a024:

Υπ'οψιν οτι:
τα κρανη στεις δεκαετιες 70ς,60ς (πιο πισω φοραγαν αεροποριας...!), ηταν απο πλαστικο (πολυεστερας)+φενιζολ (και υφασμα) με την οποια (για την εποχη) κατασκευη, και την οποια (για την εποχη) προστασια. :confused: ,οποτε αναλογα την εποχη και τη φυση του ατυχηματος (δεν θα διεφερε και πολλη με τα σημερινα ατυχηματα),μπορη και να "στεκη" σε ενα βαθμο (δυστυχως...) :(

.... :a38:

el_hymador
29/05/2007, 22:36
Συνδεόμαστε με τον πλανήτη Άρη, για να ακούσουμε την άποψη του Elvis επί του θέματος...

90599

blackbusa
29/05/2007, 22:43
Συνδεόμαστε με τον πλανήτη Άρη, για να ακούσουμε την άποψη του Elvis επί του θέματος...

:lol: :rotflmao: :rotflmao: :lol: :rotflmao: :rotflmao: :lol:
:bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry:

giobazolias
30/05/2007, 04:19

:a18:

ΕΝΑΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ..................

υπο κανονικες συνθηκες, οταν βγαζουμε το κρανος -ασυναισθητα- μαζευουμε το κεφαλι προς τους ωμους!
αυτο το κανουμε για να σφιξουμε τους μυες του αυχενα, και αυτοι με τη σειρα τους να κρατησουν κοντρα για να βγει το κρανος ΧΩΡΙΣ να τραβιεται και το κεφαλι μαζι!

αν ο αναβατης ειναι ζαλισμενος η αναισθητος, οι μυες ειναι χαλαροι!
οταν οι αυχενικοι μυες ειναι χαλαροι, ΔΕΝ φερουν την απαιτουμενη αντισταση στο τραβηγμα του κρανους.................
ετσι το κεφαλι μη εχοντας αντισταση απο τους μυες, τραβαει το νωτιαιο μυελο και τους αυχενικους σπονδυλους...........
οι 2 πρωτοι αυχενικοι σπονδυλοι εχουν πολυ ευαισθητη συνδεση μεταξυ τους, και μπορει να προκληθει ΣΟΒΑΡΗ ζημια, απ το τραβηγμα του κρανους χωρις αντισταση!

γι αυτο και οχι μονο...................ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ..............παρα μονο στο νοσοκομειο (ΑΝ αυτο ειναι δυνατο να γινει).......................αν οχι, το κρανος κοβεται!

Nikoskazer2000
30/05/2007, 04:34

Μλκ έλιωσα!

:bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry:

TROOPER
30/05/2007, 07:13

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

TROOPER
30/05/2007, 07:14
Αρχικά δημιουργήθηκε από alximistis
Ε για πες μας εσύ ρε γιατί εμείς δεν ξέρουμε!
Τι λες γίνεται; :)

οχι ετσι οπως το φανταζεσαι στελιο.αλλα δεν συνεχιζω μια και βλεπω οτι δεν ειναι απαραιτητο...:cool: