Σύνδεση

View Full Version : γρανάζωμα...

Σελίδες : [1] 2

nelson
16/07/2007, 10:57
γεια χαρά,

έχω κάποιες απορίες σχετικά με την μεταβολή του βήματος...

η τελική ταχύτητα επιτυγχάνεται στις 7.000 σαλ με το κόκκινο να αρχίζει στις 8.000
(δηλ. με πέμπτη δεν γεμίζει πλπήρως).

αναρωτιέμαι τώρα το εξής: αν αλλάξω τον λόγο των γραναζιών (μπροστά 15 - πίσω 43)
κατα 7% δηλ. το πάω σε 14/46, αυτό σημαίνει οτι πέρα απο τα προφανή πλεονεκτήματα στην επιτάχυνση, θα μπορώ να έχω την ίδια τελική σε 7% στροφές παραπάνω απο τώρα (δηλ. στις 7500) ;

κάποιος γνωστός μου είπε οτι μεταβολή του βήματος κατά 7% είναι πολύ μεγάλη;

κάποιος που έχει ασχοληθεί με το άθλημα να μας πει την γνώμη του;

stefanos
16/07/2007, 11:14
Η μεταβολή της σχέσης μετάδοσης απο 1/2.87 στο 1/3.28 δεν είναι 7% είναι κοντά 14%.

Και δεν θα πρέπει να εξετάσεις τι γίνεται μόνο σε τελική αλλά στην 1η 2α που θα γίνουν σπαστικά κοντές.

runnerma
16/07/2007, 11:18
Για να είσαι κοντά στο 7% πρέπει να βάλεις 15/46

nelson
16/07/2007, 11:37
ο δαίμονας του πληκτρολογίου!!!

15/46 εννούσα που όντως είναι μια μεταβολή 7% σε σχέση με το 15/43
15/43=0,348
15/46=0,326

0.348/0.326= 1,067

η κοντή πρώτη δε νομίζω να γίνει ενοχλητική, μπαίνει πολύ σπάνια και μάλιστα ένας λόγος που θέλω να το μικρύνω το βήμα είναι για να αποφεύγω την πρώτη σε κάποιες περιπτώσεις...

ισχύει η αίσθηση οτι θα διατηρηθεί η μέγιστη τελική ταχύτητα αλλά σε ύψηλότερο κατα 7% αριθμό στροφών; ιδού η απορία...

OldMan
16/07/2007, 12:25
Ένας γενικός κανόνας (παλαιόθεν) για τα μηχανάκια που δεν γεμίζουν την 5η (ή 6η) τους είναι η αλλαγή γραναζώματος (κοντύτερο), αλλά αυτό έχει επίδραση σε ΟΛΕΣ τις ταχύτητες !!!

Αν αντέχεις να ακούς το μοτέρ να "ουρλιάζει" (εις μάτην...), no problem !!! :wave2:

harlek
16/07/2007, 12:27
Εξαρτάται που δίνει τη μέγιστη ισχύ ο κινητήρας σου (και όχι που έχει κόκκινο το στροφόμετρο).

Επειδή απ' ό,τι είδα έχεις μέγιστη ισχύ στις 7000σ.α.λ. (εκεί δηλαδή που πιάνεις τώρα τελική), οποιαδήποτε αλλαγή κάνεις στο γρανάζωμα θα σου μειώσει την τελική ταχύτητα.
Αν το κοντύνεις π.χ. 7% που λες, θα έχεις πιο ζωντανές ρεπρίζ και λίγο χαμηλότερη τελική.
Π.χ. αν έπιανες τελική 165 στις 7000σαλ, μπορεί με το νέο γρανάζωμα να πας στα 161-162 στις 7.200. Χοντρικά πάντα.

Η τελική δεν θα πρέπει βέβαια να σε απασχολεί και τόσο σε ένα τέτοιο μηχανάκι, σκέψου όμως το ταξίδι στην εθνική με 140, όπου το μοτέρ θα δουλεύει 7% πιο γρήγορα απ' ό,τι πριν.

nelson
16/07/2007, 12:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
αυτό έχει επίδραση σε ΟΛΕΣ τις ταχύτητες !!!
:wave2:

μα την αλλαγή δε θέλω να την επιφέρω στην 5η αλλά κυρίως σε 2α και 3η.

Αρχικά δημιουργήθηκε από harlek
το μοτέρ θα δουλεύει 7% πιο γρήγορα απ' ό,τι πριν.

συμφωνώ οτι με την ίδια σχέση θα δουλεύει 7% πιο γρήγορα για να επιτύχει την ίδια ταχύτητα,
αλλά στην πράξη αυτό θα γίνεται μόνο με την πέμπτη σχέση, στις καθημερινές μετακινήσεις (90+% της χρήσης της μηχανής) δε θα μπορώ αντίστοιχα να δουλεύω τις υπόλοιπες σχέσεις απο 7% χαμηλότερες στροφές; Αν αυτό ισχύει, δεδομένου ότι κάθε μια σχέση είναι κατα πολύ μεγαλύτερη απο 7% σε σχέση με την προηγούμενή της, δε θα έχω ουσιαστικά ένα μεγαλύτερο εύρος στο οποίο θα μπορώ να είμαι μια σχέση πάνω σε σχέση με τώρα και τα ίδια ή περισσότερα χλμ αλλά σίγουρα λιγότερες στροφές;

π.χ ενώ τώρα αναγκάζομαι να κατεβάσω 2α απο 3η στις 3.000-3.300 σαλ με την αλλαγή γραναζώματος δε θα μπορώ να διατηρήσω την 3η σε έως και 7% χαμηλότερες στροφές;

για την ιστορία η μέγιστη ταχύτητα (κοντέρ) που βγάζει με κάθε σχέση είναι :
1η. 50χλμ 8.000σαλ
2α. 95χλμ 8.000σαλ
3η. 122χλμ 8.000σαλ
4η. 144χλμ 8.000σαλ
5η. 162χλμ 7.200σαλ

harlek
16/07/2007, 13:34
Ουσιαστικά το πιο κοντό γρανάζωμα δεν σε γλιτώνει από αλλαγές ταχυτήτων. Μπορεί π.χ. να γλιτώσεις ένα κατέβασμα σε 2α, επειδή η 3η έχει κοντύνει και μπορείς να την κρατήσεις π.χ. και με 50χαω, από την άλλη όμως ίσως αναγκαστείς να βάλεις κάποια στιγμή 4η, ενώ με το πιο μακρύ (μαμα) γρανάζωμα θα κράταγες την τρίτη.

Από πλευράς επιδόσεων κερδίζεις μόνο ρεπριζ. Ανοίγοντας το γκάζι εν κινήσει με το κοντό γρανάζωμα έχεις πιο δυνατό κλώτσημα και "σπρώξιμο", αλλά μικρότερη διάρκεια. Γι' αυτό οι επιταχύνσεις από στάση που γίνονται με τέρμα γκάζι και γεμίζοντας όλες τις σχέσεις δεν πολυεπηρεάζονται από το κοντό γρανάζωμα.

Θα σου συνιστούσα να μην αλλάξεις γρανάζωμα, ιδιαίτερα αν οδηγείς συχνά με ταχύτητες πάνω των 120χαω.

OldMan
16/07/2007, 13:38
με το κοντό γρανάζωμα έχεις πιο δυνατό κλώτσημα και "σπρώξιμο"
Ροπή μετάδοσης, γμτ το καντήλι μου !!!:smokin:

(τι κλωτσιές και σπρωξίδια ανακατεύεις...???) :lol:

harlek
16/07/2007, 13:41
Ομιλώ λαϊκά, για να γίνομαι κατανοητός!! :winka:

stefanos
16/07/2007, 13:43
Και ίσως τα τρία δόντια να μην αρέσουν στην πίσω γλύστρα σου.
Νομίζω οτι κονταίνει πολύ 3 δόντια πίσω.

gcrook
16/07/2007, 13:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos

Νομιζω οτι υπαρχουν "μποσικα" στα περισσοτερα μηχανακια για μεχρι 3 δοντια...

OldMan
16/07/2007, 13:55
Αρχικά δημιουργήθηκε από gcrook
Μπερδεύεις την γλύστρα με την κ@λοτρυπίδα ...:blush:

stefanos
16/07/2007, 14:01
Αρχικά δημιουργήθηκε από gcrook

Για να πώ την αλήθεια στο δικό μου μόνο να μακρύνω την τελική έχω επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, αλλά εκεί μου έβγαλε πρόβλημα γι αυτό το αναφέρω (η περίπτωση που φυσάμε και το γιαούρτι):p

nelson
16/07/2007, 14:42

εναλλακτικά απο 15/43 θα μπορούσα να πάω αντί για 15/46 σε 14/43, η ίδια περίπου αναλογία είναι, ε;

αν και ίσως στην πράξη να μην αξίζει τελικά...
κάτι θα ξέρει και η κατασκευάστρια εταιρία...

harlek
16/07/2007, 14:51
Το να μικρύνεις και τα δυο γρανάζια στο ίδιο περίπου ποσοστό, διατηρώντας την ίδια σχέση μετάδοσης δεν συνιστάται γιατί θα αυξήσεις την καταπόνηση της αλυσίδας (για τη μετάδοση της ίδιας ροπής στρέψης από τον κινητήρα στον τροχό, θα δημιουργείται μεγαλύτερη τάση στην αλυσίδα - προσέχω τα λόγια μου για να μην έχουμε επέμβαση Ολντμαν! :smilea: )

Εγώ που έχω πήγασο (παρόμοιο μοτοσακό με το δικό σου, δηλαδή) άλλοτε θέλω λίγο πιο νευρική πρώτη και άλλοτε πιο μακριά και ταξιδιάρικη πέμπτη! Οι δυο αυτές απαιτήσεις είναι αντικρουόμενες κι έτσι καταλαβαίνω ότι για τις ανάγκες μου ο συμβιβασμός του κατασκευαστή είναι ο καλύτερος δυνατός.

OldMan
16/07/2007, 15:03
Το να μικρύνεις και τα δυο γρανάζια στο ίδιο περίπου ποσοστό, διατηρώντας την ίδια σχέση μετάδοσης δεν συνιστάται γιατί θα αυξήσεις την καταπόνηση της αλυσίδας (για τη μετάδοση της ίδιας ροπής στρέψης από τον κινητήρα στον τροχό, θα δημιουργείται μεγαλύτερη τάση στην αλυσίδα - προσέχω τα λόγια μου για να μην έχουμε επέμβαση Ολντμαν!
Εμμμ, δεν τα προσέχεις αρκετά... :smokin:

Καμιά σχέση δεν έχει η "τάση" της αλυσίδας με το μέγεθος των γραναζιών (εφόσον η αναλογία δοντιών διατηρείται ίδια) γιατί όσο αυξάνεται (ή μειώνεται) η ακτίνα του μπροστινού γραναζιού τόσο αυξάνεται (ή μειώνεται) αναλογικά και η ακτίνα του πίσω - κοινώς η ροπή μετάδοσης παραμένει ίδια !!!

Το πρόβλημα έγκειται στον ελάχιστο αριθμό δοντιών (κανονικά είναι 13, αλλά κάποιοι το κατεβάζουν μέχρι και 11), γιατί πέρα από αυτόν οι φυγοκεντρικές (πούσαι Κουτσέ ??? :lol: ) δυνάμεις που ασκούνται πάνω στους κρίκους την ώρα που περιστρέφονται γύρω από το γρανάζι είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ μεγάλες !!!

stefanos
16/07/2007, 15:19
Ρε old πώς γίνεται να είναι ίδια η ροπή στις δύο περιπτώσεις διαφορετική η ακτίνα και να μην αλλάζει η δύναμη (τάση)?

harlek
16/07/2007, 15:21
Καμιά σχέση δεν έχει η "τάση" της αλυσίδας με το μέγεθος των γραναζιών (εφόσον η αναλογία δοντιών διατηρείται ίδια) γιατί όσο αυξάνεται (ή μειώνεται) η ακτίνα του μπροστινού γραναζιού τόσο αυξάνεται (ή μειώνεται) αναλογικά και η ακτίνα του πίσω - κοινώς η ροπή μετάδοσης παραμένει ίδια !!!

Α, εδώ την πάτησες εσύ, φίλτατε! Η ροπή μετάδοσης ασφαλώς και παραμένει η ίδια, αλλά η ΤΑΣΗ της αλυσίδας που τη μεταδίδει (τη ροπή) διαφοροποιείται, όταν μεγαλώνουν ή μικραίνουν οι ακτίνες των γραναζιών. Διότι, ως γνωστόν, ροπή ίσον δύναμις επί την απόσταση από το κέντρο περιστροφής, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ακτίνα κάθε γραναζιού.

Με δυο μεγάλα γρανάζια η τάση της αλυσίδας για τη μετάδοση δεδομένης ροπής είναι μικρότερη, απ' ότι με δυο μικρότερα γρανάζια ίδιων αναλογιών. Όσο για τα περί φυγοκέντρου, που λες, ισχύει, αλλά δευτερευόντως!

:winka:

(παράδειγμα: Αν διπλασιάσουμε την ακτίνα και των δυο γραναζιών, η σχέση μετάδοσης παραμένει η ίδια, ο αναβάτης δεν καταλαβαίνει καμία διαφορά σε ροπή και επιτάχυνση, αλλά η αλυσίδα έχει τη μισή τάση κατά τις επιταχύνσεις/επιβραδύνσεις, "βασανίζεται" κατά το ήμισι).

Χωμάτινος
16/07/2007, 15:34
Ρε old πώς γίνεται να είναι ίδια η ροπή στις δύο περιπτώσεις διαφορετική η ακτίνα και να μην αλλάζει η δύναμη (τάση)?

Φαντάζομαι ότι ο σεβάσμιος :a024: εννοεί ότι ο συνολικός φόρτος που υφίσταται η αλυσίδα μοιράζεται σε λιγότερους κρίκους οπότε αυξάνεται η πιθανότητα κάποιος απ' αυτούς να ξεπεράσει τα όρια αντοχής του :look:

harlek
16/07/2007, 15:39
Όχι, ο παναγαθότατος :a024: ήταν σαφής και απλώς έκανε λάθος κι αυτός μια φορά καθότι άνθρωπος! Τι, μόνο εμείς θα κάνουμε;

OldMan
17/07/2007, 11:32
Ρε χρυσά μου παιδιά, πλάκα μΕ κάνετε ??? :D

Όσο "αυξάνει" η ροπή μετάδοσης του μπροστινού γραναζιού (λόγω μεγαλύτερης ακτίνας) τόσο "μειώνεται" η ροπή αντίστασης του πίσω γραναζιού (πάλι λόγω μεγαλύτερης ακτίνας). !!!

Κοινώς, όσο "ζορίζεται" παραπάνω το μπροστινό, τόσο το "ελαφρύνει από το ζόρι του" το πισινό !!!

Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ !!!

Υ.Γ.1
Για πιο κατανοητή ερμηνεία, ακούστε το "A Woop Loop A Wooloop A Loop Bam Boom" του LIttle Richard !!! :wave2:

Υ.Γ.2
Plz, μην μΕ αναγκάσετε να κάνω σχήματα για να αποδείξω το αυταπόδεικτο
(είναι απλή Μηχανική, όπου η ροπή του πίσω γραναζιού έχει αντίθετο πρόσημο με αυτήν του μπροστινού...)

harlek
17/07/2007, 13:25
Ρε χρυσά μου παιδιά, πλάκα μΕ κάνετε ??? :D

Όσο "αυξάνει" η ροπή μετάδοσης του μπροστινού γραναζιού (λόγω μεγαλύτερης ακτίνας) τόσο "μειώνεται" η ροπή αντίστασης του πίσω γραναζιού (πάλι λόγω μεγαλύτερης ακτίνας). !!!

Κοινώς, όσο "ζορίζεται" παραπάνω το μπροστινό, τόσο το "ελαφρύνει από το ζόρι του" το πισινό !!!

Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ !!!

Μα, κάτι έχετε μπερδέψει, αγαπητέ!

Η ΡΟΠΗ στο εμπρός γρανάζι δεν εξαρτάται από την ακτίνα του, αλλά από τη ροπή του κινητήρα. Αυτή η ΡΟΠΗ, μετατρέπεται σε ΔΥΝΑΜΗ (ΤΑΣΗ) στην αλυσίδα και φτάνει στο πίσω γρανάζι, το οποίο μετατρέπει την ΤΑΣΗ της αλυσίδας ξανά σε ΡΟΠΗ, γυρίζοντας τον πίσω τροχό.

Ο συσχετισμός των ροπών των δυο γραναζιών (κινητήρα-τροχού) εξαρτάται από το λόγο των ακτίνων τους (κατ' επέκταση του αριθμού των δοντιών τους).

Η ΤΑΣΗ της αλυσίδας, μέσω της οποίας μεταφέρεται δεδομένη ροπή από το ένα γρανάζι στο άλλο, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ (γραμμικά) από την ακτίνα των γραναζιών.

Ένα ακραίο παράδειγμα:

Έστω ότι έχεις μια μηχανή με γρανάζια 20/50 και μια δεύτερη με γρανάζια 4/10. Η τελική σχέση μετάδοσης προφανώς είναι η ίδια. Όμως είναι ίδια και η ΤΑΣΗ της αλυσίδας κατά τη μετάδοση δεδομένης ροπής από τον κινητήρα στο τροχό; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.

Σκέψου ότι στη δεύτερη περίπτωση έχεις ένα μικρό πίσω γραναζάκι (10άρι), το οποίο μεταδίδει στον πίσω τροχό την ΙΔΙΑ ΡΟΠΗ με το 50άρι της πρώτης μοτο (αφού η σχέση μετάδοσης είναι η ίδια). Λόγω της μικρής ακτίνας του (το 1/5 του 50αριου!) πρέπει να ασκηθεί πενταπλάσια τάση από την αλυσίδα στο γρανάζι για να πάρει ο τροχός την ίδια ροπή που θα έπερνε με το 50άρι.
Τα ανάλογα συμβαίνουν και στο μπροστινό μικρό γρανάζι της δεύτερης μοτο (το... 4άρι!), όπου η (δεδομένη) ροπή του κινητήρα μετατρέπεται σε πενταπλάσια τάση, λόγω της μικρής ακτίντας του γραναζιού (καθώς δύναμη ίσον ροπή δια απόσταστη από το κέντρο περιστροφής).

Αν και πάλι δεν πείστηκες.... ε τότε :beer: , αλλά βιβλία μηχανικής επιπέδου λυκείου δεν πρόκειται να ξανανοίξω, ειδικά για θέματα που γνωρίζω πολύ καλά!

nelson
17/07/2007, 13:29
εντάξει ρε παιδιά μην αρπάζεστε,
θα διατηρήσω την αναλογία των γραναζιών ως έχει...

ευχαριστώ για τις απαντήσεις :beer:

OldMan
17/07/2007, 13:40
:rolleyes: Θα κουραστούμε τελικά...:sad:

Αυτό που λέω είναι:
Η ροπή κίνησης του μπροστινού γραναζιού διαιρούμενη δια της ακτίνας του μας δίνει την δύναμη (τάση) που μέσω της αλυσίδας ασκείται στο πίσω γρανάζι για να μετατραπεί πάλι (επί την ακτίνα του) σε ροπή κίνησής του (η οποία "εξουδετερώνει" την - ίση και αντίθετη - ροπή αντίστασης στην κίνηση (παλιά συνήθεια της μάζας...).

Η ροπή αντίστασης ισούται με το γινόμενο της ακτίνας του πίσω γραναζιού επί την - ίση και αντίθετη - δύναμη που ασκείται πάνω σ'αυτό από το γρανάζι κίνησης (αφήνουμε τριβές και απώλεις στην μπάντα) !!!

Όσο μεγαλώνει η ακτίνα του γραναζιού κίνησης, τόσο μεγαλώνει η μεταφερόμενη ροπή λόγω αύξησης της ακτίνας (η δύναμη παραμένει Η ΙΔΙΑ), η αύξηση της οποίας "εξουδετερώνεται" από αντίστοιχη αύξηση της ροπής αντίστασης (πάλι λόγω αύξησης της πίσω ακτίνας).

:wave2: :beer: :wave2:

OldMan
17/07/2007, 13:42
Αρχικά δημιουργήθηκε από nelson
Ποιος αρπάχτηκε ρε ??? :mad: :D

Πας καλά, να 'ουμ' ??? :smokin:

:lol: :beer: :lol:

harlek
17/07/2007, 14:28
:rolleyes: Θα κουραστούμε τελικά...:sad:

Όσο μεγαλώνει η ακτίνα του γραναζιού κίνησης, τόσο μεγαλώνει η μεταφερόμενη ροπή λόγω αύξησης της ακτίνας (η δύναμη παραμένει Η ΙΔΙΑ)

Μην ξεχνάς ότι για το εμπρός γρανάζι, η ΡΟΠΗ του κινητήρα είναι το αίτιο και η ΤΑΣΗ στην αλυσίδα το αποτέλεσμα κι όχι το ανάποδο. Το μεγάλωμα της ακτίνας του γραναζιού κίνησης δεν επηρεάζει τη ροπή του! Αυτή είναι χαρακτηριστικό του κινητήρα και τη θεωρούμε σταθερή. Το μεγάλωμα της ακτίνας επηρεάζει (μειώνει) ΤΗΝ ΤΑΣΗ στην αλυσίδα, γι' αυτό και για τη μετάδοση δεδομένης ροπής δυο μεγάλα γρανάζια "τεντώνουν" λιγότερο την αλυσίδα, απ' ότι δυο μικρότερα ίδιων αναλογιών.

OldMan
17/07/2007, 14:34
Μην ξεχνάς ότι για το εμπρός γρανάζι, η ΡΟΠΗ του κινητήρα είναι το αίτιο και η ΤΑΣΗ στην αλυσίδα το αποτέλεσμα κι όχι το ανάποδο. Το μεγάλωμα της ακτίνας του γραναζιού κίνησης δεν επηρεάζει τη ροπή του! Αυτή είναι χαρακτηριστικό του κινητήρα και τη θεωρούμε σταθερή.
Απάνω που πήγαινα να σε πάρω στα σοβαρά, μου την έκανες γυριστή...:D

Η ροπή του κινητήρα ΔΕΝ εμπλέκεται στην υπόθεσή μας (θεωρείται δεδομένη και σταθερή...)!!!

Το μεγάλωμα της ακτίνας του γραναζιού ΣΑΦΩΣ και επηρρεάζει την ροπή που αυτό μεταδίδει (ήμαρτον !!!).

Υ.Γ.
Ρε μπας και "χανόμαστε" κάπου και δεν το καταλάβαμε ??? :confused:

stefanos
17/07/2007, 14:35
Πάντως εγώ έχω δίκιο σε όλες τις περιπτώσεις, αρκεί να αποφασίσετε τι μεταβάλεται και τι μένει σταθερό.:p

harlek
17/07/2007, 14:48

Η ροπή του κινητήρα ΔΕΝ εμπλέκεται στην υπόθεσή μας (θεωρείται δεδομένη και σταθερή...)!!!

Το μεγάλωμα της ακτίνας του γραναζιού ΣΑΦΩΣ και επηρρεάζει την ροπή που αυτό μεταδίδει (ήμαρτον !!!).

Οχι φίλε μου, οχι, οχι, ΟΧΙ!!!!

Η ροπή του εμπρός γραναζιού δεδομένη, συμφωνούμε 100%. Είναι χαρακτηριστικό του κινητήρα κι όχι του συστήματος μετάδοσης.

Από τη στιγμή που αυτή είναι δεδομένη, μεταβάλλοντας την ακτίνα του γραναζιού αλλάζεις τη δύναμη (=τάση αλυσίδας) στην περιφέρειά του!!! Μεγάλο γρανάζι εμπρός? Μικρή ΤΑΣΗ (ΔΥΝΑΜΗ), για ΔΕΔΟΜΕΝΗ, όπως είπαμε ΡΟΠΗ.

Αν τώρα και το πίσω γρανάζι είναι μεγάλο και μπόλικο :) η "μικρή" δύναμη (τάση) που θα φτάσει στην περιφέρειά του θα προκαλέσει μεγάλη ροπή στον τροχό. Αλλά η ΤΑΣΗ ΑΛΥΣΙΔΑΣ που χρειάστηκε γι' αυτή τη "μεταβίβαση ροπής" είναι μικρότερη, λόγω μεγάλων γραναζιών.

Έλα, πες μου ότι δεν διαφωνείς!! :winka:

ΥΓ: Να θυμίσω που νομίζω ότι διαφωνούμε, για να μην ταλαιπωρούμαστε άδικα: Με απλά λόγια, εγώ ισχυρίζομαι ότι θεωρητικά αν διπλασιάσω τις ακτίνες και των δυο γραναζιών της μηχανής μου, το σύστημα γραναζιών αλυσίδας θα εξακολουθήσει να μεταφέρει ακριβώς την ίδια ροπή, αλλά η τάση της αλυσίδας θα μειωθεί στο μισό.

OldMan
17/07/2007, 16:42
Η ροπή του εμπρός γραναζιού δεδομένη, συμφωνούμε 100%. Είναι χαρακτηριστικό του κινητήρα κι όχι του συστήματος μετάδοσης.
Σκ@τ@ στα μούτρα μας συμφωνούμε ...:lol:

Η ροπή του κινητήρα είναι μέγεθος που μετριέται στον στρόφαλο (ή στον πρωτεύοντα άξονα μετάδοσης).

Αυτή η ροπή - μέσω κιβωτίου και δευτερεύοντα άξονα - μεταδίδεται στο γρανάζι κίνησης (και για την ακρίβεια στον άξονα του γραναζιού).

Πρόσεξέ με τώρα, plz:
Η δύναμη της ροπής του άξονα του γραναζιού πολλαπλασιάζεται επί την ακτίνα του γραναζιού και παίρνουμε την ροπή κίνησης του μπροστινού γραναζιού !!!

(έχεις χρόνο μέχρι αύριο το πρωί - όχι αξημέρωτα - να το καταλάβεις και να συνεχίσουμε να διαφωνούμε ...) :wave2:

harlek
17/07/2007, 17:35
Πρόσεξέ με τώρα, plz:
Η δύναμη της ροπής του άξονα του γραναζιού πολλαπλασιάζεται επί την ακτίνα του γραναζιού και παίρνουμε την ροπή κίνησης του μπροστινού γραναζιού !!!

Να τα μας πάλι! Γιατί θέλεις σώνει και καλά να συνδέσεις τη ροπή κίνησης του εμπρός γραναζιού με την ακτίνα του; Δεν έχουν σχέση αυτά τα δυο μεγέθη! Και 5 μέτρα ακτίνας γρανάζι να βάλεις, με 850 δόντια, η ροπή του δεν θα αλλάξει! Γιατί η ροπή είναι δεδομένη και εξαρτάται μόνο από τις δυνατότητες του κινητήρα και τον υποπολλαπλασιασμό που γίνεται στο κιβώτιο!

kiriakost
17/07/2007, 18:31
Να τα μας πάλι! Γιατί θέλεις σώνει και καλά να συνδέσεις τη ροπή κίνησης του εμπρός γραναζιού με την ακτίνα του;

όπα μάστορα ... :)

Εχεις χάσει λίγο την μπάλα , και είναι φυσικό , ο Old τα μασάει και λίγο ως συνήθως :) ,
και άκρη δεν βγαίνει .

Τα γρανάζια .. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ... δημιουργούν μια ΣΧΕΣΗ μετάδοσης , δηλαδή πάνε πακέτο .
Προσπαθώ να απλοποιήσω τα πράγματα , και εξηγώ .

Δεν μπορείς να βάλεις ότι γρανάζι θέλεις μπροστά ... προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή ΣΧΕΣΗ μετάδοσης .

Η σωστή ΣΧΕΣΗ μετάδοσης εχει σκοπό να μεταδώσει την κίνηση στον τροχό , αξιοποιώντας την διάμετρο του .. ΑΚΤΙΝΑ που λέει και ο Oldman .
Ετσι ώστε να πάρουμε μια σωστά κατανεμημένη ροπή , από την στάση μέχρι την τελική ταχύτητα της μηχανής .

Η ακτίνα παίζει τον ρόλο της, σε ότι είναι στρόγγυλο , από γρανάζια μέχρι τροχό .

Για αυτό το λόγο , τους συσχετισμούς γραναζιών για την ΣΧΕΣΗ μετάδοσης , εάν θελήσουμε να τους αριθμοποιήσουμε ,
ξεκινάμε από πίσω προς τα εμπρός .... δηλαδή η πρώτη ερώτηση είναι πάντα,
Τι διάμετρο ζάντα έχουμε ? !!!!!

Η κατανόηση του θέματος δεν είναι εύκολη , αλλά δεν είναι και αδιανόητη .

harlek
17/07/2007, 18:50
Αρχικά δημιουργήθηκε από kiriakost
Δεν μπορείς να βάλεις ότι γρανάζι θέλεις μπροστά ... προκειμένου να διατηρηθεί η σωστή ΣΧΕΣΗ μετάδοσης .

Η σωστή ΣΧΕΣΗ μετάδοσης εχει σκοπό να μεταδώσει την κίνηση στον τροχό , αξιοποιώντας την διάμετρο του .. ΑΚΤΙΝΑ που λέει και ο Oldman .
Ετσι ώστε να πάρουμε μια σωστά κατανεμημένη ροπή , από την στάση μέχρι την τελική ταχύτητα της μηχανής .

Η κατανόηση του θέματος δεν είναι εύκολη , αλλά δεν είναι και αδιανόητη . [/B]

Ωραία όλα αυτά που λες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που "προβληματίζει" εμένα και τον δημογέροντα ;) Προφανώς δεν έκανες τον κόπο να διαβάσεις όλα τα ποστ.
Μιλάμε για το πως επηρεάζει την τάση της αλυσίδας το να αλλάξουμε γρανάζια μπρος πίσω κατά το ίδιο ποσοστό, διατηρώντας τη σχέση μετάδοσης σταθερή.

kiriakost
17/07/2007, 19:40
Μα καλέ μου φίλε , οι αλυσίδες πουλιούνται βάση της ελκτικής τους αντοχής , η οποία έχει να κάνει με το βάρος της μοτοσυκλέτας , όχι με την ταχύτητα της !!

harlek
17/07/2007, 19:51
Αρχικά δημιουργήθηκε από kiriakost
Μα καλέ μου φίλε , οι αλυσίδες πουλιούνται βάση της ελκτικής τους αντοχή , η οποία έχει να κάνει με το βάρος της μοτοσυκλέτας , όχι με την ταχύτητα της !!

Αγαπητοί μου, επειδή άρχισε να με κουράζει η προσπάθεια να πείσω για το αυτονόητο (τουλάχιστον για μένα), ξεκαθαρίζω άλλη μια φορά τα πράγματα κι από κει και πέρα, ας μείνει ο καθένας μας με την άποψή του.

Δεν διαφωνώ ότι οι αλυσίδες πωλούνται με βάση την ελκτική τους αντοχή. Ούτε το ξέρω, ούτε το αμφισβητώ. Επίσης, δεν πωλούνται με βάση την ταχύτητα της μηχανής. Αλλά, αναρωτιέμαι: Είπα εγώ πουθενά κάτι τέτοιο; Γράφω κάποια πράγματα και ξαφνικά βλέπω να αμφισβητούνται άλλα, που ουδέποτε ισχυρίστηκα!

Το λέω απλά και λαϊκά :D , για τελευταία φορά:

Αν σε μια μηχανή διπλασιάσεις τη διάμετρο των δυο γραναζιών (δε μας νοιάζει πως, έστω ότι...χωράνε, ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ μιλάμε), η σχέση μετάδοσης θα παραμείνει η ίδια (προφανώς), αλλά οι τάσεις που θα δέχεται η αλυσίδα θα είναι μισές σε σχέση με κείνες που θα δεχόταν από τον ίδιο κινητήρα, με τα μικρά γρανάζια.

:beer:

kiriakost
17/07/2007, 20:25
Απάντηση ... ΞΕΚΑΘΑΡΗ .... βάλε ότι γρανάζια θέλεις Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΝΤΕΧΕΙ :lol: :lol:

αρκεί να μην φας πολύ και παχύνεις .. τότε θα θέλεις ισχυρότερη αλυσίδα . ;)

STOYBI
17/07/2007, 20:37
θα διατηρήσω την αναλογία των γραναζιών ως έχει...

ευχαριστώ για τις απαντήσεις :beer:

:lol: :lol: :lol: :bawl: :lol: :lol: :lol:

:beer: :beer:

reinmeister
18/07/2007, 09:27
Να τα μας πάλι! Γιατί θέλεις σώνει και καλά να συνδέσεις τη ροπή κίνησης του εμπρός γραναζιού με την ακτίνα του; Δεν έχουν σχέση αυτά τα δυο μεγέθη! Και 5 μέτρα ακτίνας γρανάζι να βάλεις, με 850 δόντια, η ροπή του δεν θα αλλάξει! Γιατί η ροπή είναι δεδομένη και εξαρτάται μόνο από τις δυνατότητες του κινητήρα και τον υποπολλαπλασιασμό που γίνεται στο κιβώτιο!

μια μικρη παρενθεση απο μενα γιατι παντα μου αρεσε περισσοτερο να παρακολουθω παρα να συμμετεχω σε τσαμπουκαδες...:eyepop: (λεμε τωρα)...

αγαπητε...η ροπη ειναι σταθερη (με δεδομενη ταχυτητα στο κιβωτιο) ΜΟΝΟ στον αξονα του γραναζιου και κατ επεκτασιν στο σημειο που ενωνεται με το γραναζι...στο σημειο της επαφης με την αλυσιδα ΕΙΝΑΙ διαφορετικη τοσο οσο μεταβαλλεται η ακτινα του γραναζιου...για να το καταλαβεις ,δες την ακτινα ως μοχλοβραχιονα(που ειναι)...

procced.... :beer: :beer:

harlek
18/07/2007, 11:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από reinmeister
μια μικρη παρενθεση απο μενα γιατι παντα μου αρεσε περισσοτερο να παρακολουθω παρα να συμμετεχω σε τσαμπουκαδες...:eyepop: (λεμε τωρα)...

αγαπητε...η ροπη ειναι σταθερη (με δεδομενη ταχυτητα στο κιβωτιο) ΜΟΝΟ στον αξονα του γραναζιου και κατ επεκτασιν στο σημειο που ενωνεται με το γραναζι...στο σημειο της επαφης με την αλυσιδα ΕΙΝΑΙ διαφορετικη τοσο οσο μεταβαλλεται η ακτινα του γραναζιου...για να το καταλαβεις ,δες την ακτινα ως μοχλοβραχιονα(που ειναι)...

procced.... :beer: :beer:

Όχι φίλε μου, δεν είναι έτσι. Η ροπή του γραναζιού κίνησης δεν εξαρτάται από τη διάμετρο του γραναζιού, παρά μόνο από τον κινητήρα. Να σαι σίγουρος γι' αυτό.

zireous
18/07/2007, 11:15
Σπαμ, για το αρχικό θέμα του nelson.

Speed = (rpm X rear tire circumference X front sprocket) / (primary gear ratio X sixth gear ratio X rear sprocket X 1056)

από:
http://www.sportrider.com/tech/146_0008_gearing/
(αφορά πίστες φυσικά, και συγκεκριμένη χρήση)

Στη καλύτερη ρυθμίζεις το γρανάζωμα ανάλογα με τις απαιτήσεις των στροφών, άμα είσαι τουρίστας σου αρκεί και σου περισσεύει το μαμά -άντε να μακρύνεις το πίσω κάνα δυο δόντια για να μη χάλάσεις πχ και την ένδειξη στο κοντέρ.

Είσαι ευθειάκιας, κόντινε το μπροστινό, μάκρυνε το πίσω, και στις στροφές μπορεί να σου τελειώνει το γκάζι αν το παρακάνεις.

:beer:

Για τη κυριλάτη διαμάχη σας, δεν μπορείς να επέμβεις υπερβολικά όπως είπαν κι άλλοι στα γρανάζια με δεδομένο κινητήρα, ή θα σπινάρει υπερβολικά, ή δεν θα τραβάει.

patra_cbf
18/07/2007, 11:32
πραγματικα εχει πολυ μεγαλο ενδιαφερον η κουβεντα απο την αρχη και ας υπαρχουν διαφωνιες, αυτο δειχνει οτι το forum ειναι ενεργο!
Θα μου επιτρεψετε, με σεβασμό προς ολες τισ απόψεις που ακούστηκαν να συμφωνήσω απόλυτα και να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του "Ηarlek".
Η ροπή που κινεί ένα σύστημα 2 ή 1002 εμπλεκόμενων γραναζιών, θεωρητικά (διότι υπάρχουν και απώλειες λόγω τριβής) παραμένει σταθερή σε οποιον απο τους 2 ή 1002 άξονες και να μετρηθεί. Αυτό που μεταβάλλεται είναι η δύναμη που ασκείται στην αλυσίδα και η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη διάμετρο του γραναζιού, εάν φυσικά δεχθούμε οτι το 1ο γρανάζι είναι το κινητήριο και τα υπόλοιπα τα κινούμενα.
Η ροπή είναι μέγεθος που 'μεταφέρεται' αναλλοίωτο σε οποιδήποτε διάταξη γραναζιών, αλυσοτροχών , ιμάντων κλπ.

siakattackj
18/07/2007, 11:39
Δε θυμάμαι τώρα νούμερα και λεπτομέριες, αλλά ο αδερφός μου που έβαλε δύο δόντια μεγαλύτερο γρανάζι πίσω στο RSV Mille η τελική του αυξήθηκε γιατί φόρτωνε όλες τις στροφές.. βασικά κόφτη έπιανε με 6!!!!!!!! και από 265 ανέβηκε στα 279!!!!

Πιστεύω θα ισχύει και σε σένα το ίδιο...
Απλά πρέπει να κάτσεις να υπολογίσεις λίγο τις σχέσεις...

harlek
18/07/2007, 11:47
Αρχικά δημιουργήθηκε από patra_cbf

Η ροπή που κινεί ένα σύστημα 2 ή 1002 εμπλεκόμενων γραναζιών, θεωρητικά (διότι υπάρχουν και απώλειες λόγω τριβής) παραμένει σταθερή σε οποιον απο τους 2 ή 1002 άξονες και να μετρηθεί. Αυτό που μεταβάλλεται είναι η δύναμη που ασκείται στην αλυσίδα και η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη διάμετρο του γραναζιού, εάν φυσικά δεχθούμε οτι το 1ο γρανάζι είναι το κινητήριο και τα υπόλοιπα τα κινούμενα.
Η ροπή είναι μέγεθος που 'μεταφέρεται' αναλλοίωτο σε οποιδήποτε διάταξη γραναζιών, αλυσοτροχών , ιμάντων κλπ.

Φίλε μου δεν είναι ούτε έτσι τα πράγματα!

Έχεις π.χ. δύο γρανάζια, ένα κινητήριο κι ένα κινούμενο. Το ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ γυρίζει προφανώς από κάποια ροπή, η οποία ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από τη διάμετρό του. Ωστόσο, η ροπή που θα μετρηθεί στον άξονα του ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ γραναζιού εξαρτάται τόσο από τη ροπή του πρώτου, όσο και από τη ΣΧΕΣΗ των διαμέτρων κινούμενου/ακίνητου γραναζιού. Γι' αυτό και η ροπή δεν είναι η ίδια σε όποιον άξονα και να μετρηθεί.

harlek
18/07/2007, 11:50
Αρχικά δημιουργήθηκε από siakattackj
Δε θυμάμαι τώρα νούμερα και λεπτομέριες, αλλά ο αδερφός μου που έβαλε δύο δόντια μεγαλύτερο γρανάζι πίσω στο RSV Mille η τελική του αυξήθηκε γιατί φόρτωνε όλες τις στροφές.. βασικά κόφτη έπιανε με 6!!!!!!!! και από 265 ανέβηκε στα 279!!!!

Απλά πρέπει να κάτσεις να υπολογίσεις λίγο τις σχέσεις...

Όχι, και συ κάνεις λάθος!!! :D :D :D

Ο αδελφός σου έβαλε μεγαλύτερο γρανάζι πίσω, οπότε κόντυναν όλες οι σχέσεις του (και η έκτη). Αποτέλεσμα ήταν να γεμίζει (μάλλον να "σκάει", αφού έπιανε κόφτη) η έκτη, και το κοντέρ, που πιθανότατα παίρνει ένδειξη από το σασμάν, να αποκτήσει σφάλμα, δείχνοντας μεγαλύτερη ταχύτητα! Η πραγματική τελική ταχύτητα πιθανότατα μεταβλήθηκε ελάχιστα, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

patra_cbf
18/07/2007, 12:13
Φίλε μου δεν είναι ούτε έτσι τα πράγματα!

Έχεις π.χ. δύο γρανάζια, ένα κινητήριο κι ένα κινούμενο. Το ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ γυρίζει προφανώς από κάποια ροπή, η οποία ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ από τη διάμετρό του. Ωστόσο, η ροπή που θα μετρηθεί στον άξονα του ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ γραναζιού εξαρτάται τόσο από τη ροπή του πρώτου, όσο και από τη ΣΧΕΣΗ των διαμέτρων κινούμενου/ακίνητου γραναζιού. Γι' αυτό και η ροπή δεν είναι η ίδια σε όποιον άξονα και να μετρηθεί.

εχεις απόλυτο δίκιο , η ροπη στα κινούμενα γρανάζια ΔΕΝ θα είναι η ίδια, εγραψα μεγαλη μ@λ@κ... Το μεγεθος που παραμένει σταθερό σε τέτοιες περιπτωσεις ειναι η περιφερειακή ταχυτητα κινησης των εμπλεκομενων γραναζιων και μόνο.

harlek
18/07/2007, 12:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από patra_cbf
εχεις απόλυτο δίκιο , η ροπη στα κινούμενα γρανάζια ΔΕΝ θα είναι η ίδια, εγραψα μεγαλη μ@λ@κ... Το μεγεθος που παραμένει σταθερό σε τέτοιες περιπτωσεις ειναι η περιφερειακή ταχυτητα κινησης των εμπλεκομενων γραναζιων και μόνο.

Τώρα εμίλησες ορθά και σταράτα! :winka:

OldMan
18/07/2007, 14:23
:rolleyes: Πόσο το βλέπετε να τραβάει το θέμα ???

@harlek: Από την στιγμή που διαφωνείς ότι η ροπή που εξασκεί ένα κινητήριο γρανάζι εξαρτάται ΚΑΙ από την ακτίνα του, μάλλον πρέπει να σταματήσουμε....:sad:

nelson
18/07/2007, 15:38
πέρα απο πλάκα θα διατηρήσω το ίδιο γρανάζωμα,

αλλά για να εξελίξουμε την συζήτηση (γιατί κάπου συμφωνώ με τον έναν κάπου με τον άλλον εκ των δυο βασικών συνομικητών) να πώ τι πιστεύω με βάση την φυσική λυκείου (είχα και πάρει και στο πανέπι ένα μάθημα φυσική αλλά...) και τη λογική (μου)...

ας θεωρήσουμε ένα σύστημα 2 αβαρών γραναζιών χωρίς τριβές που συνδέονται με αλυσίδα

- στο πρώτο γρανάζι ασκείται σταθερή ροπή στρέψης
- η ροπή στρέψης είναι γινόμενο δύναμης στην περιφέρεια επι την ακτίνα άρα η δύναμη είναι το πηλίκο ροπής προς ακτίνα και άρα

1. όσο μεγαλύτερη ακτίνα στο κινητήριο γρανάζι τόσο μικρότερη η δύναμη που ασκείται στην αλυσίδα απο το κινητήριο γρανάζι
(συμφωνείτε μέχρι εδώ;)

- η δύναμη που ασκείται στην αλυσίδα μεταφέρεται αυτούσια στο δευτερεύον γρανάζι
- η ροπή που δημιουργείται στον άξονα του 2ου γραναζιού είναι το γινόμενο της δύναμης που μεταφέρεται μέσω της αλυσίδας επί την ακτίνα του 2ου γραναζιού
-το δεύτερο γρανάζι αβαρές και "άτριβο" δεν ασκεί δύναμη στην αλυσίδα (είμαστε ακόμα στην ιδανική περίπτωση)
άρα

2. η ροπή που αναπτύσεται στο 2ον γρανάζι είναι η ροπή που αναπτύσεται στο πρωτεύον επί την ακτίνα του 2ου διά την ακτίνα του 1ου.

3. με δεδομένη σταθερή ροπή στρέψης στο 1ο γρανάζι η δύναμη που αναπτύσεται στην αλυσίδα (ή τάση) είναι συνάρτηση αποκλειστικά της ακτίνας του 1ου γραναζιού

ΟΚ για την ιδανική περίπτωση - συμφωνείται μάστορες;

στην πραγματικότητα όπου όχι μόνο τα γρανάζια έχουν βάρος και αναπτύσουν τριβές αλλα επιπλέον έναν τροχός είναι συνδεδεμένος στο 2ον γρανάζι αναπτύσεται λόγω αδράνειας και τριβών μια επιπλέον δύναμη στην αλυσίδα, αυτή τη φορά η δύναμη ασκείται απο το 2ο γράνάζι στην αλυσίδα και είναι αντίροπη προς την δύναμη που ασκεί το 1ον γρανάζι στην αλυσίδα.

αν θεωρήσουμε σταθερή διάμετρο τροχού και σταθερή απώλεια λόγω τριβών τότε η νέα αντίροπη δύναμη είναι ανάλογη κάποιων σταθερών του τροχού/ελαστικού και αντιστρόφως ανάλογη της ακτίνας του 2οντος γραναζιού

σε αυτή την περίπτωση η τάση που αναπτύσεται στην αλυσίδα (ως μονόμετρο μέγεθος - μια τιμή) είναι το άθροισμα των τιμών των 2 αντίροπων δυνάμεων και άρα

5. η συνολική τάση στην αλυσίδα είναι συνάρτηση (γνησίως φθίνουσα) τόσο της ακτίνας του μπροστινού γραναζιού όσο και του πίσω αλλά ΟΧΙ του λόγου τους

συμπεραίνω λοιπόν οτι (αν δεν κάνω λάθος) αυξάνοντας τις ακτίνες των γραναζιών κατα ένα ποσοστό μειώνεις την συνολική τάση στην αλυσίδα αλλά όχι απαραίτητα κατα το ίδιο ποσοστό

ε, πως σας φαίνεται ;

θα έκανα και κανα σχήμα αλλά...

OldMan
18/07/2007, 16:02
ε, πως σας φαίνεται ;
Θέλεις ειλικρινή απάντηση ??? :blush:

nelson
18/07/2007, 16:04
Θέλεις ειλικρινή απάντηση ??? :blush:

όχι βέβαια, απλά πες κάτι καλό για να τονωθεί το ηθικό μου...
(και την ειλικρινή απάντηση σε πμ:rotflmao: )...

harlek
18/07/2007, 16:09

@harlek: Από την στιγμή που διαφωνείς ότι η ροπή που εξασκεί ένα κινητήριο γρανάζι εξαρτάται ΚΑΙ από την ακτίνα του, μάλλον πρέπει να σταματήσουμε....:sad: [/B]

Το κινητήριο γρανάζι περιστρέφεται λόγω κάποιας ροπής (που δεν εξαρτάται από την ακτίνα του) αλλά δεν "εξασκεί" ροπή. Εξασκεί ΔΥΝΑΜΗ, μέσω των δοντιών της περιφέρειας, η οποία (δύναμη) εξαρτάται από την ακτίνα του.

Ελπίζω τουλάχιστον να εντοπίσαμε την πηγή της διαφωνίας μας...!

OldMan
18/07/2007, 16:11
απλά πες κάτι καλό για να τονωθεί το ηθικό μου...
Βρήκες τον κατάλληλο άνθρωπο ...!!!:smokin:

Λοιπόν, επειδή αρχίζω να γουστάρω την φάση (θα φτάσει σε επίπεδα "Φυγόκεντρου"), ας θέσω ένα απλό παραδειγμα/ερώτηση:

Έχουμε ένα άξονα με 2 γρανάζια (έστω 15 και 30 δόντια).
Ο άξονας μεταδίδει μια σταθερή ροπή στρέψης και φέρνουμε σε επαφή διαδοχικά τα γρανάζια με ένα τρίτο (αδιάφορου αριθμού δοντιών).

Η ροπή που θα ασκηθεί στον άξονα του 3ου γραναζιού θα είναι η ίδια και στις 2 περιπτώσεις ???:D

harlek
18/07/2007, 16:14
Βρήκες τον κατάλληλο άνθρωπο ...!!!:smokin:

Λοιπόν, επειδή αρχίζω να γουστάρω την φάση (θα φτάσει σε επίπεδα "Φυγόκεντρου"), ας θέσω ένα απλό παραδειγμα/ερώτηση:

Έχουμε ένα άξονα με 2 γρανάζια (έστω 15 και 30 δόντια).
Ο άξονας μεταδίδει μια σταθερή ροπή στρέψης και φέρνουμε σε επαφή διαδοχικά τα γρανάζια με ένα τρίτο (αδιάφορου αριθμού δοντιών).

Η ροπή που θα ασκηθεί στον άξονα του 3ου γραναζιού θα είναι η ίδια και στις 2 περιπτώσεις ???:D

Όχι βέβαια! Με το μικρό γρανάζι (15άρι) θα δώσεις πιο μεγάλη ροπή στο 3ο γρανάζι (και μικρότερη ταχύτητα περιστροφής). Αλλά δεν συζητάμε αυτό, φίλτατε!

Πρόσεξε: Ξεκαθάρισε τι εξετάζουμε: Τη ροπή στο ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ γρανάζι ή αυτή που μεταδίδεται στο κινούμενο;

nelson
18/07/2007, 16:18
η ροπή που αναπτύσεται στο 2ον γρανάζι είναι η ροπή που αναπτύσεται στο πρωτεύον επί την ακτίνα του 2ου διά την ακτίνα του 1ου....

συμφωνείς με αυτό; αν ισχύει τότε το μικρότερο γρανάζι θα περάσει τελικά μεγαλύτερη ροπή στον άξονα του 3ου γραναζιού...

harlek
18/07/2007, 16:31
Λοιπόν, έστω το γρανάζι "1" είναι το κινητήριο και το "2" το κινούμενο. Έστω ότι το "1" έχει ακτίνα R1 και το "2" ακτίνα R2.

Ο Κινητήρας ασκεί ροπή Τ1 στον άξονα του γραναζιού "1". Η ροπή αυτή δημιουργεί στην αλυσίδα δύναμη (τάση) F1=T1/R1.

Το πίσω γρανάζι "2" δέχεται τάση F2 από την αλυσίδα, η οποία δημιουργεί ροπή στον άξονά του ίση με T2=F2*R2 -> F2=T2/R2.

Προφανώς, F1=F2, oπότε Τ1/R1=T2/R2 => T2=T1*(R2/R1).

H T1 είναι σταθερή (του κινητήρα). Στον τροχό, λοιπόν, θα λάβουμε ροπή εξαρτώμενη μόνο από τη σχέση των ακτίνων των δυο γραναζιών. Άρα, αλλάζοντας γρανάζια με ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ, ΙΔΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ (ίδιος λόγος R2/R1), η ροπή που φθάνει στον τροχό δεν αλλάζει.

ΑΛΛΑΖΕΙ, όμως, η ΤΑΣΗ της αλυσίδας (η αρχική μας διαφωνία). Οι τύποι F1=T1/R1 και F2=T2/R2 το φωνάζουν!!

OldMan
18/07/2007, 16:53
Πρόσεξε: Ξεκαθάρισε τι εξετάζουμε: Τη ροπή στο ΚΙΝΗΤΗΡΙΟ γρανάζι ή αυτή που μεταδίδεται στο κινούμενο;
Στο χωριό μου, η αλυσίδα μεταφέρει την ροπή από το κινητήριο στο κινούμενο γρανάζι !!!

(στο δικό σου, δεν ξέρω...) :wave2:

OldMan
18/07/2007, 16:58
Προφανώς, F1=F2....

ΑΛΛΑΖΕΙ, όμως, η ΤΑΣΗ της αλυσίδας (η αρχική μας διαφωνία). Οι τύποι F1=T1/R1 και F2=T2/R2 το φωνάζουν!!
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Για ξαναδές τα δεδομένα σου !!!

(ή είναι ίσες η F1 και F2 ή είναι άνισες...) :wave2:

Υ.Γ.
Θα πρότεινα να μην συνεχίσεις, γιατί αρχίζεις και παραλογίζεσαι...
(χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας !!!) :wave2: :beer: :wave2:

harlek
18/07/2007, 17:07
Στο χωριό μου, η αλυσίδα μεταφέρει την ροπή από το κινητήριο στο κινούμενο γρανάζι !!!

Η αλυσίδα μεταφέρει ροπή, αλλά ανάλογα με το λόγο των ακτίνων των δυο γραναζιών την πολλαπλασιάζει ή την υποπολλαπλασιάζει! Κι αυτό γίνεται σε όλα τα χωριά, στο υπογράφω!

OldMan
18/07/2007, 17:11
Η αλυσίδα μεταφέρει ροπή, αλλά ανάλογα με το λόγο των ακτίνων των δυο γραναζιών την πολλαπλασιάζει ή την υποπολλαπλασιάζει! Κι αυτό γίνεται σε όλα τα χωριά, στο υπογράφω!
Τελικά αποφάσισες αν είναι ίσες οι F1 και F2 ??? :confused:

OldMan
18/07/2007, 17:12
Η αλυσίδα μεταφέρει ροπή,
Τι μεταφέρει η αλυσίδα ??? :look: :eyepop: :look:

harlek
18/07/2007, 17:14
Για ξαναδές τα δεδομένα σου !!!

(ή είναι ίσες η F1 και F2 ή είναι άνισες...) :wave2:

Υ.Γ.
Θα πρότεινα να μην συνεχίσεις, γιατί αρχίζεις και παραλογίζεσαι...
(χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας !!!) :wave2: :beer: :wave2:

Φυσικά και είναι ίσες βρε Oldman, σου έχω δώσει την εντύπωση ΤΟΣΟ άσχετου που φάσκει και αντιφάσκει;
Όταν λέω αλλάζουν οι F1 και F2 δεν εννοώ προφανώς ότι διαφοροποιούνται μεταξύ τους αλλά ότι θα ήταν μεγαλύτερες ή μικρότερες (αλλά ΠΑΝΤΑ ΙΣΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ) αν αλλάζαμε τα γρανάζια με άλλα ίδιων αναλογιών.

Τέλος πάντων, ας μείνει ο καθένας μ' αυτά που έχει μάθει κι ας το κλείσουμε, γιατί έχω την αίσθηση ότι επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια.

Stergios69
18/07/2007, 17:14
Τι μεταφέρει η αλυσίδα ??? :look: :eyepop: :look:
Ελα ρε, πως κάνεις έτσι, σε κάτι εργοστάσια εδώ στη Βέροια, μέχρι και ροδάκινα μεταφέρουν... :eyepop: :wave2: :D
Επισης, όπως γυρνάς σπίτι, πέρνα από το μοτο μάρκετ, τους χρωστάς 40 ευρώ για ένα σταντ που πήρα... :smilea: :wave2:

harlek
18/07/2007, 17:16

Εσύ το είπες αυτό αρχικά. Και κατά μία έννοια είναι σωστό....

Αλλά επειδή βλέπω μια μικρή διάθεση ειρωνείας και διεκδίκησης του αλάθητου του Πάπα [σε πράγματα που διαπιστώνω ότι δεν γνωρίζεις απόλυτα] ας κλείσουμε εδώ το θέμα.

OldMan
18/07/2007, 17:23
Αλλά επειδή βλέπω μια μικρή διάθεση ειρωνείας και διεκδίκησης του αλάθητου του Πάπα [σε πράγματα που διαπιστώνω ότι δεν γνωρίζεις απόλυτα] ας κλείσουμε εδώ το θέμα.
Είναι κρίμα γιατί άρχιζα να το διασκεδάζω....:sad:

Anyway, :wave2: :beer: :wave2:

OldMan
18/07/2007, 17:26
Αρχικά δημιουργήθηκε από Stergios69
Επισης, όπως γυρνάς σπίτι, πέρνα από το μοτο μάρκετ, τους χρωστάς 40 ευρώ για ένα σταντ που πήρα...:smilea: :wave2:
Όλο το stand έκανε 40? ρε τσίπη ή αυτό το υπόλοιπο άφησες ??? :confused:

Stergios69
18/07/2007, 17:27
Όλο το stand έκανε 40? ρε τσίπη ή αυτό το υπόλοιπο άφησες ??? :confused:
Όλο το σταντ, τι, μισές δουλειές θα κάνουμε; :D

siakattackj
18/07/2007, 19:57
Όχι, και συ κάνεις λάθος!!! :D :D :D

Ο αδελφός σου έβαλε μεγαλύτερο γρανάζι πίσω, οπότε κόντυναν όλες οι σχέσεις του (και η έκτη). Αποτέλεσμα ήταν να γεμίζει (μάλλον να "σκάει", αφού έπιανε κόφτη) η έκτη, και το κοντέρ, που πιθανότατα παίρνει ένδειξη από το σασμάν, να αποκτήσει σφάλμα, δείχνοντας μεγαλύτερη ταχύτητα! Η πραγματική τελική ταχύτητα πιθανότατα μεταβλήθηκε ελάχιστα, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Ωχ ναι έχεις απόλυτο δίκιο!!!!!!!!!!!!!
το είχα ξεχάσει ότι το κοντέρ "πέρνει" από το γρανάζι!!!!!

ΣΩΣΤΟΣ....

ΩΠΑ ΩΠΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τώρα που το ξανασκέφτομαι....
το μίλλε έχει αισθητήρα του κοντέρ στον πίσω τροχό και πιο συγκεκριμένα στο πίσω δισκόφρενο, οπότε δείχνει ολόσωστα....... άρα έχω δίκιο......

OldMan
18/07/2007, 20:14
Ωχ ναι έχεις απόλυτο δίκιο!!!!!!!!!!!!!
το είχα ξεχάσει ότι το κοντέρ "πέρνει" από το γρανάζι!!!!!
ΣΩΣΤΟΣ....
ΩΠΑ ΩΠΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Τώρα που το ξανασκέφτομαι....
το μίλλε έχει αισθητήρα του κοντέρ στον πίσω τροχό και πιο συγκεκριμένα στο πίσω δισκόφρενο, οπότε δείχνει ολόσωστα....... άρα έχω δίκιο......
Είρωνας είμαι μόνο ΕΓΩ στα Τεχνικά !!!

(και ο Sniper στις Γενικές...) :D

harlek
18/07/2007, 20:32
το μίλλε έχει αισθητήρα του κοντέρ στον πίσω τροχό και πιο συγκεκριμένα στο πίσω δισκόφρενο, οπότε δείχνει ολόσωστα....... άρα έχω δίκιο...... [/B]

Όντως αν παίρνει από τον τροχό έχεις δίκιο, δεν υπάρχει σφάλμα.

Για να είδε τέτοια μεγάλη διαφορά στην τελική, πάντως, είτε διαφέρουν οι συνθήκες μέτρησης, είτε η έκτη του είναι θεόμακρη και δεν πλησίαζε καν τις στροφές μέγιστης ισχύος με το "μαμα" γρανάζι.

siakattackj
19/07/2007, 10:33
Όντως αν παίρνει από τον τροχό έχεις δίκιο, δεν υπάρχει σφάλμα.

Για να είδε τέτοια μεγάλη διαφορά στην τελική, πάντως, είτε διαφέρουν οι συνθήκες μέτρησης, είτε η έκτη του είναι θεόμακρη και δεν πλησίαζε καν τις στροφές μέγιστης ισχύος με το "μαμα" γρανάζι.

το συμπέρασμά μας είναι το δεύτερο.... τώρα δεν ξέρω αν είναι το σωστό, αλλά οι συνθήκες μέτρησης ήταν οι ίδιες...(οδηγός.... δρόμος, άρα και κλίση οδοστρώματος...... φαντάζομαι άνεμος...κτλ)

sniper
19/07/2007, 11:19
Είρωνας είμαι μόνο ΕΓΩ στα Τεχνικά !!!

(και ο Sniper στις Γενικές...) :D

O sniper είναι ειρωνικός όπου γουστάρει..... (το να ούμ δεν το χρησιμοποιώ εγώ)

Οπότε ερχόμαστε και στο θέμα γρανάζωμα..... (τα περι ροπών, τάσεων και λοιπών άλλων φιαδρών καταστάσεων δεν τα σχολιάζω γιατί θα πετάξουμε πτυχιία και θα πάμε στο Αφγανιστάν να πουλάμε Βίβλους)

Ερώτηση κρίσεως Κυρίες και Κύριοι : Έστω ότι είσαι με μαμά γρανάζι.... Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το γρανάζωμα απο μόνο του;

Δεκτές απαντήσεις:

1. Οχι
2. Ναι

Εάν απαντήσατε Ναι, παρακαλώ να το τεκμηριώσετε.

vic13r
19/07/2007, 11:49
γεια χαρά,

έχω κάποιες απορίες σχετικά με την μεταβολή του βήματος...

η τελική ταχύτητα επιτυγχάνεται στις 7.000 σαλ με το κόκκινο να αρχίζει στις 8.000
(δηλ. με πέμπτη δεν γεμίζει πλπήρως).

αναρωτιέμαι τώρα το εξής: αν αλλάξω τον λόγο των γραναζιών (μπροστά 15 - πίσω 43)
κατα 7% δηλ. το πάω σε 14/46, αυτό σημαίνει οτι πέρα απο τα προφανή πλεονεκτήματα στην επιτάχυνση, θα μπορώ να έχω την ίδια τελική σε 7% στροφές παραπάνω απο τώρα (δηλ. στις 7500) ;

κάποιος γνωστός μου είπε οτι μεταβολή του βήματος κατά 7% είναι πολύ μεγάλη;

κάποιος που έχει ασχοληθεί με το άθλημα να μας πει την γνώμη του; Πιστέυω πρέπει να το κοντήνεις αρκετά για να καταφέρεις να φτάσεις στα κόκκινα ή και στον κόφτη.Το 14/46 που προτείνεις είναι και λίγο μακρύτερο(ενα δόντι μπροστά = 2,75 δόντια πίσω).Κατά την γνώμη μου πρέπει να δοκιμάσεις 14/43 ή 14/42 εαν δεν μπαίνει κόφτη,αν παλι μπαίνει εύκολα βάλε 14/41 αν και από αυτά που λες πιστεύω το 14/42 είναι το ιδανικότερο .Να ξέρεις οτι το μηχανάκι(αλήθεια γιατί μηχανάκι μιλάμε?)θα είναι πολύ νευρικό,θα γεμίζουν πολύ γρήγορα οι ταχύτητες βέβαια θα βγάζουν λιγότερα χλμ(απο 1η εως 4η)και το σημαντικό κέρδος θα το έχεις στην 5η,πάντως εαν δεν βλέπεις κόφτη σίγουρα θα μπαίνεις στα κόκκινα.Το γρανάζωμα είναι η πιο φθηνή βελτίωση και είναι αρκετά αποδοτική

OldMan
19/07/2007, 11:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
Έστω ότι είσαι με μαμά γρανάζι.... Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει το γρανάζωμα απο μόνο του;
Εάν απαντήσατε Ναι, παρακαλώ να το τεκμηριώσετε.
Απάντηση : Ναι !!!

Τεκμηρίωση : Λόγω ανομοιόμορφης φθοράς των δύο γραναζιών (αυτό με τα λίγα δόντια φθείρεται πιο γρήγορα γιατί περνάνε περισσότεροι κρίκοι από το ίδιο βήμα ανά μονάδα χρόνου) έχουμε σαν αποτέλεσμα το "κόντυμα" της αρχικής σχέσης (μικραίνει η ακτίνα του κινητήριου γραναζιού) !!

Υ.Γ.1
Δεν αναφέρομαι στην φθορά των δοντιών (φάγωμα και καμπύλωση) αλλά στην αλλαγή του βάθους του βήματος (το διάστημα ανάμεσα σε δύο διαδοχικά δόντια) !!

Υ.Γ.2
Μπορώ να πάω τώρα για τσίσα μου ?? :D

sniper
19/07/2007, 12:01
Απάντηση : Ναι !!!

Τεκμηρίωση : Λόγω ανομοιόμορφης φθοράς των δύο γραναζιών (αυτό με τα λίγα δόντια φθείρεται πιο γρήγορα γιατί περνάνε περισσότεροι κρίκοι από το ίδιο βήμα ανά μονάδα χρόνου) έχουμε σαν αποτέλεσμα το "κόντυμα" της αρχικής σχέσης (μικραίνει η ακτίνα του κινητήριου γραναζιού) !!

Υ.Γ.1
Δεν αναφέρομαι στην φθορά των δοντιών (φάγωμα και καμπύλωση) αλλά στην αλλαγή του βάθους του βήματος (το διάστημα ανάμεσα σε δύο διαδοχικά δόντια) !!

Υ.Γ.2
Μπορώ να πάω τώρα για τσίσα μου ?? :D

Δεν αναφερόμουν στην τριβή των μετάλλων.....

Θεωρούμε ότι ΜΟΛΙΣ αγοράσαμε το μοτοσακό και πάμε την πρωτη βόλτα μας.... Αλλάζει το γρανάζωμα κατα την διάρκεια της βόλτας αυτής; :D

npat
19/07/2007, 12:14
Πάντως είναι προφανές ότι ο harlek έχει δίκιο.

Η τάση της αλυσίδας εξαρτάται από την ακτίνα των γραναζιών. Όταν η ακτίνα αυξάνεται η τάση ελαττώνεται, ακόμη και αν ο λόγος των ακτίνων γραναζιών παραμένει ίδιος.

Δες στο παρακάτω, χονδροειδές, σχήμα μια πιθανή πειραματική διάταξη. Οι δύο ράβδοι (πετάλια) έχουν ίδιο μήκος, και υπάρχουν προκειμένου να μετράμε δυνάμεις αντί για ροπές. Εξ´ αιτίας του δεύτερου δυναμομετρου, που είναι στερεωμένο στο έδαφος, το σύστημα δεν κινείται απλά μεταδίδει δυνάμεις.

Θεωρώντας δεδομένο το βάρος (FB) και το μήκος των ράβδων, η δύναμη F1 που μετράει το πρώτο δυναμόμετρο εξαρτάται από την ακτίνα του μεγάλου (στο σχήμα) γραναζιού R1. Η δύναμη που μετράει το δεύτερο δυναμόμετρο F2 εξαρτάται από τον λόγο των ακτίνων των γραναζιών R1/R2. Ακόμη και αν ο λόγος παραμείνει ίδιος, η μετρούμενη δύναμη F1 θα αλλάξει αν αλλάξει η ακτίνα του μεγάλου γραναζιού R1.

96945

vic13r
19/07/2007, 12:40

Απλά πρέπει να κάτσεις να υπολογίσεις λίγο τις σχέσεις... Οτι γραναζια και να χρησιμοποιεις στα οργανα σου θα βλεπεις στις ιδιες στροφες τα ιδια χλμ.Οσο το κοντενεις τοσο μεγαλωνει το σφαλμα οσο το μακρενεις τοσο πλησιαζει η ενδειξη τα πραγματικα χλμ.Σχετικα με το mille του αδερφου σου καποιο κερδος πρεπει να ειχε υποθετω αφου βλεπει η 6η κοφτη και αν τουλαχιστον κερδισε καμια 800αρια με 1000 στροφες.Υπαρχει περιπτωση να εχει και την ιδια τελικη αλλα εχει μεγαλο κερδος σε χρονο για να την πιασει.

OldMan
19/07/2007, 12:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από npat
Θεωρώντας δεδομένο το βάρος (FB) και το μήκος των ράβδων, η δύναμη F1 που μετράει το πρώτο δυναμόμετρο εξαρτάται από την ακτίνα του μεγάλου (στο σχήμα) γραναζιού R1. Η δύναμη που μετράει το δεύτερο δυναμόμετρο F2 εξαρτάται από τον λόγο των ακτίνων των γραναζιών R1/R2. Ακόμη και αν ο λόγος παραμείνει ίδιος, η μετρούμενη δύναμη F1 θα αλλάξει αν αλλάξει η ακτίνα του μεγάλου γραναζιού R1.
Αν είναι να κάνουμε αυθαίρετες παραδοχές, μπορεί να πετάξει και ο γάιδαρος...:lol:

Επειδή στα στοιχειώδη συστήματα αναφοράς δεν υπάρχουν ποτέ ΜΟΝΕΣ τους δυνάμεις (πάντα υπάρχει και η αντίδραση για να έχουμε στοιχειώδη ισορροπία ανά ελάχιστη μονάδα χρόνου...) στην δύναμη F1 αντιδράει μια ίση και αντίθετη που "παράγεται" από την αντίσταση του μικρού γραναζιού να κινηθεί (περιστραφεί).

Το μέγεθος της δύναμης αυτής (αντίστασης) εξαρτάται από την ακτίνα του μικρού γραναζιού, οπότε εφόσον ο λόγος των ακτίνων των δύο γραναζιών δεν αλλάζει, δεν αλλάζει και η τάση της αλυσίδας !!! :wave2:

npat
19/07/2007, 12:51

Το μέγεθος της δύναμης αυτής (αντίστασης) εξαρτάται από την ακτίνα του μικρού γραναζιού, οπότε εφόσον ο λόγος των ακτίνων των δύο γραναζιών δεν αλλάζει, δεν αλλάζει και η τάση της αλυσίδας !!! :wave2:

Δηλ. ισχυρίζεσαι ότι στο παραπάνω σχήμα (θεωρώντας δεδομένα το βάρος, και το μήκος των πεταλιών) η ένδειξη του δυναμομέτρου F1 εξαρτάται μόνο από τον λόγο των ακτίνων των γραναζιών, και ότι θα παραμείνει ίδια αν τα γρανάζια αντικατασταθούν με άλλα διαφορετικών ακτίνων αλλά ίδιου λόγου?

OldMan
19/07/2007, 12:53
Δηλ. ισχυρίζεσαι ότι στο παραπάνω σχήμα (θεωρώντας δεδομένα το βάρος, και το μήκος των πεταλιών) η ένδειξη του δυναμομέτρου F1 εξαρτάται μόνο από τον λόγο των ακτίνων των γραναζιών, και ότι θα παραμείνει ίδια αν τα γρανάζια αντικατασταθούν με άλλα διαφορετικών ακτίνων αλλά ίδιου λόγου?
Τι σε βολεύει να ισχυριστώ, να ξεμπερδεύουμε ??? :winka:

Nostra
19/07/2007, 12:55
εδώ είναι που συζητάμε για την φυγόκεντρο ?

:a014: :a014: :a014: :a014: :a014:

OldMan
19/07/2007, 12:58
Αρχικά δημιουργήθηκε από Nostra
εδώ είναι που συζητάμε για την φυγόκεντρο ?
Μπορεί να σου αρέσει να βάζεις π@ύτσες στο στόμα σου, αλλά μην μας λες ότι τις μπερδεύεις με τις (οδοντό)βουρτσες !!! :D

npat
Τι σε βολεύει να ισχυριστώ, να ξεμπερδεύουμε ??? :winka:

Ότι το μηχανάκι μου είναι το καλύτερο στον κόσμο, ότι είμαι απίστευτος οδηγάρας, γαμώ τα παιδιά, και ότι όλες οι γκόμενες χάνουν που δεν με έχουν... Μετά από αυτά οι δυνάμεις μπορεί να είναι ότι θέλεις εσύ, και σου φτιάχνω ολόκληρη θεωρεία να το υποστηρίξει :winka:

Πολλά είναι ε? Να κόψω?

harlek
Αρχικά δημιουργήθηκε από vic13r
Οτι γραναζια και να χρησιμοποιεις στα οργανα σου θα βλεπεις στις ιδιες στροφες τα ιδια χλμ.Οσο το κοντενεις τοσο μεγαλωνει το σφαλμα οσο το μακρενεις τοσο πλησιαζει η ενδειξη τα πραγματικα χλμ.

Όχι φίλε, αυτό ισχύει μόνο αν το κοντέρ παίρνει ένδειξη από την έξοδο του κιβωτίου. Αν παίρνει από αισθητήρα στον πίσω τροχό ή από τον εμπρός, δεν υπάρχει σφάλμα από την αλλαγή γραναζώματος.

@npat: Σου συνιστώ να μην προσπαθήσεις να αλλάξεις γνώμη στον αγαπητό Δημογέροντα! Είτε δεν μπορεί να κατανοήσει, είτε δεν μπορεί να αποδεχθεί κάποια πράγματα. Δικαίωμά του. :beer:

Nostra
19/07/2007, 13:00
Μπορεί να σου αρέσει να βάζεις π@ύτσες στο στόμα σου, αλλά μην μας λες ότι τις μπερδεύεις με τις (οδοντό)βουρτσες !!! :D

δε μου λες γλυκιέ μου?

πότε θα φύγεις για διακοπές?

:D :D :D

sniper
19/07/2007, 13:02
Ωραία όλα αυτά τα τεχνικά και θεωρητικά, αλλά επειδή το R&D του moto.gr έχει κλείσει για αναπαλαίωση, δεν προσπαθείτε να απαντήσετε στην ερώτησή μου να δούμε γιατί σκ@τά αλλάζουμε το γρανάζωμα; (εκτός του γεγονότος ότι είμαστε κοντράκηδες και γουστάρουμε να στήνουμε το μηχανάκι ανάλογα την κοντρα - ευθειάκηδες)....

Όταν κινούμαστε στον δρόμο, αλλάζει δυναμικά το γρανάζωμα της μηχανής;

OldMan
19/07/2007, 13:06
@npat: Σου συνιστώ να μην προσπαθήσεις να αλλάξεις γνώμη στον αγαπητό Δημογέροντα! Είτε δεν μπορεί να κατανοήσει, είτε δεν μπορεί να αποδεχθεί κάποια πράγματα. Δικαίωμά του. :beer:
Ρε συ, άμα είναι να παρεξηγιόμαστε και στα Τεχνικά, άστα να πάνε ... :wave2: :beer: :wave2:

harlek
19/07/2007, 13:06
Όταν κινούμαστε στον δρόμο, αλλάζει δυναμικά το γρανάζωμα της μηχανής; [/B]

Φυσικά και ΔΕΝ αλλάζει, αλλά επειδή μυρίζομαι κάποια (άκρως εκνευριστική) παγίδα-λεπτομέρεια στην ερώτηση, επιφυλάσσομαι! :D

OldMan
19/07/2007, 13:08
Ότι το μηχανάκι μου είναι το καλύτερο στον κόσμο, ότι είμαι απίστευτος οδηγάρας, γαμώ τα παιδιά, και ότι όλες οι γκόμενες χάνουν που δεν με έχουν...
Τώρα μιλάμε για ΑΞΙΩΜΑΤΑ !!! :beer: :beer: :beer:

nelson
19/07/2007, 13:09
Αρχικά δημιουργήθηκε από vic13r
Πιστέυω πρέπει να το κοντήνεις αρκετά για να καταφέρεις να φτάσεις στα κόκκινα ή και στον κόφτη.Το 14/46 που προτείνεις είναι και λίγο μακρύτερο(ενα δόντι μπροστά = 2,75 δόντια πίσω).Κατά την γνώμη μου πρέπει να δοκιμάσεις 14/43 ή 14/42 εαν δεν μπαίνει κόφτη,αν παλι μπαίνει εύκολα βάλε 14/41 αν και από αυτά που λες πιστεύω το 14/42 είναι το ιδανικότερο .Να ξέρεις οτι το μηχανάκι(αλήθεια γιατί μηχανάκι μιλάμε?)θα είναι πολύ νευρικό,θα γεμίζουν πολύ γρήγορα οι ταχύτητες βέβαια θα βγάζουν λιγότερα χλμ(απο 1η εως 4η)και το σημαντικό κέρδος θα το έχεις στην 5η,πάντως εαν δεν βλέπεις κόφτη σίγουρα θα μπαίνεις στα κόκκινα.Το γρανάζωμα είναι η πιο φθηνή βελτίωση και είναι αρκετά αποδοτική

εγώ έλεγα απο 15/43 να πάω σε 15/46, δε θέλω να το κάνω νευρικό, απλά θα ήθελα να γλυτώσω καποια κατεβάσματα (που γίνονται για 200-400 στροφές) σε κάποιες πολύ κλειστές στροφές...

για Suzuki Freewind λέμε, αν έχει κάποια σημασία...

sniper
19/07/2007, 13:11
Φυσικά και ΔΕΝ αλλάζει, αλλά επειδή μυρίζομαι κάποια (άκρως εκνευριστική) παγίδα-λεπτομέρεια στην ερώτηση, επιφυλάσσομαι! :D

Φυσικά και ναι.....

και καθόλου εκνευριστική..... Ουτε καν παγίδα...

Αφού ασχολούμαστε με φυσικά φαινόμενα εδώ μέσα, θα σας αφήσω να το ψάξετε λιγάκι....

Τι έγινε... όλοι γκαραζιέρηδες εδώ μέσα; Κανένας οδηγός;

reinmeister
19/07/2007, 13:12
Ωραία όλα αυτά τα τεχνικά και θεωρητικά, αλλά επειδή το R&D του moto.gr έχει κλείσει για αναπαλαίωση, δεν προσπαθείτε να απαντήσετε στην ερώτησή μου να δούμε γιατί σκ@τά αλλάζουμε το γρανάζωμα; (εκτός του γεγονότος ότι είμαστε κοντράκηδες και γουστάρουμε να στήνουμε το μηχανάκι ανάλογα την κοντρα - ευθειάκηδες)....

Όταν κινούμαστε στον δρόμο, αλλάζει δυναμικά το γρανάζωμα της μηχανής;

σαφεστατα κι αλλαζει οταν πλαγιαζεις ,αλλα ετσι οπως το εθεσες δεν κατεστησες σαφεις τις προϋποθεσεις....:beer: :beer:

sniper
19/07/2007, 13:14
σαφεστατα κι αλλαζει οταν πλαγιαζεις ,αλλα ετσι οπως το εθεσες δεν κατεστησες σαφεις τις προϋποθεσεις....:beer: :beer:

Θενκιου βερυ ματς!!!!

Άρα άμα κοντύνουμε το μηχανάκι πολύ.... και μπαίνουμε στις στροφές κοντά στους κόφτες.... θ ατους ξεπεράσουμε.... και θα μας κάνει κάτι κουνήματα το μπροστινό όλο χαρη και αδρεναλίνη μέσα στην στροφή....

Βρέθηκε κι ένας οδηγός..... :D :wave2:

OldMan
19/07/2007, 13:16
σαφεστατα κι αλλαζει οταν πλαγιαζεις ,
Γιατί να είμαι mod εδώ ???:sad: :bigcry: :bawl:

(θα πλακώσουν τα τόξα εφαπτομένων και οι πεπερασμένες απειροσύνες ...):sad:

nelson
19/07/2007, 13:16
Θενκιου βερυ ματς!!!!

Άρα άμα κοντύνουμε το μηχανάκι πολύ.... και μπαίνουμε στις στροφές κοντά στους κόφτες.... θ ατους ξεπεράσουμε.... και θα μας κάνει κάτι κουνήματα το μπροστινό όλο χαρη και αδρεναλίνη μέσα στην στροφή....

για κάνε μια ξήγα έτσι λίγο πιο κάπως να ούμε...

OldMan
19/07/2007, 13:17
Χειριστής ιαπωνικού κλαρκ, εννοείς ...:D

sniper
19/07/2007, 13:18
Γιατί να είμαι mod εδώ ???:sad: :bigcry: :bawl:

(θα πλακώσουν τα τόξα εφαπτομένων και οι πεπερασμένες απειροσύνες ...):sad:

Εσυ είναι λογικό να μην τα ξέρεις αυτά....

Το ΕXC δεν πλαγιάζει.... (εκτός όταν ξεκουράζεται μέσα στην λάσπη) και το Laverda αν πλαγιάσει αρχίζει και σκορπάει.....

Α... και τα μηχανάκια αγώνων ταχύτητας τα γραναζώνουν ανάλογα τις στροφές της πιστας.... όχι πόσα μέτρα ευθεία έχει.... :winka: :D

npat
19/07/2007, 13:19
Τώρα μιλάμε για ΑΞΙΩΜΑΤΑ !!! :beer: :beer: :beer:

:beer: :beer: :beer:

Λοιπόν μάγκες δεν θέλω να ακούω άλλες μαλακίες: Η τάση της αλυσίδας μένει ΠΑΝΤΑ ίδια. Αλλάζει μόνο αν και όταν της το επιτρέψει ο OldMan. Άντε για να να μην λέμε ότι να 'ναι...

reinmeister
19/07/2007, 13:39
επισης αλλαζει αν κατα την διαρκεια της βολτας κανεις καμια δεκαρια παντιλικια οποτε λογω φθορας μειωνεις την συνολικη διαμετρο του τροχου...κονταινει...βεβαια αν το παρακανεις και λεπτυνει πολυ οι τασεις των φθαρμενων ινων θα εξασθενησουν με αποτελεσμα ,λογω φυγοκεντρου, να μπαλονιασει,οποτε ξαναμακραινει...:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

βεβαια το γεροντι αποκλειεται να χει ζησει τετοιες καταστασεις με τα μηχανακια που καβαλαει πλην της περιπτωσης να ειχε φυγει το καροτσι απ τα χερια της μαμας του σε καμια κατηφορα οταν ηταν μωρο...

p.s.μια μικρη επιφυλαξη εδω αναφορικα με το ανωτερο συμβαν ,μια και δεν ειμαι σιγουρος οτι στα νιατα του ειχε ανακαλυφθει ο τροχος και κατ επεκτασιν καροτσια κι αλλα τροχοφορα....:rotflmao: :rotflmao:

OldMan
19/07/2007, 13:46
Όχι ρε ...:nono:

Εμείς στα νιάτα μας το μόνο κάναμε ήταν να μαζευόμαστε 5-6 σαλονοκάγκουρες γύρω από το δυναμόμετρα (με superflow, εννοείται) και να περνάμε ένα απόγευμα με "Αααα" και Ωωωω" και "τι λες ρε παιδί μου" !!! :beer: