Σύνδεση

View Full Version : Laptop or Desktop???

anf125
19/07/2007, 00:54
Επι πολλά χρόνια χρήστης επιτραπέζιων υπολογιστών, αποφάσισα τελικά να πάρω έναν φορητό, λόγω της πτώσης του κόστους (έχουν σχεδόν παραπλήσιες τιμές επιτραπέζιοι και φορητοί με παρόμοια χαρακτηριστικά) και επειδή η φορητότητα θα με εξυπηρετήσει λόγω συχνών μετακινήσεων σε δύο σπίτια.

Ενώ αρχικά ήμουν ενθουσιασμένος που μπήκα επιτέλους στη φορητή εποχή, αρχίζω να διαπιστώνω δυσκολία στην προσαρμογή... Κυριότερα προβλήματα το πληκτρολόγιο και η οθόνη. Για ποντίκι δεν αναφέρω γιατί διορθώνεται πολύ εύκολα με ένα ασύρματο. ;)

Το πληκτρολόγιο λοιπόν είναι πιο "συμπυκνωμένο"... Τα γράμματα είναι μεν στις ίδιες θέσεις, αλλά δε βολέυει καθόλου η απουσία numeric pad (τα νούμερα δεξιά), όπως και κάποια shift, alt κλπ που είναι μικρότερα και σε άλλες θέσεις :evil: Μπορείς βέβαια να συνδέσεις και εξωτερικό πληκτρολόγιο, αλλά γίνεται θέλει και ειδική βάση για να μην αναγκάζεσαι να κάθεσαι πολύ πίσω.

Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα με την οθόνη (15,4''). Πολύ ωραία δείχνει όταν βλέπεις την... ταπετσαρία των windows, αλλά λιγότερο χρηστική. Σε διαστάσεις είναι λίγο πιο μεγάλη σε μήκος αλλά αρκετά πιο μικρή σε ύψος σε σχέση με την 17αρα του desktop. Ίσως βολεύει να βλέπεις ταινίες, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά δε βολεύει σε εφαρμογές office και για το internet, να διαβάζεις και να γράφεις email και σε fora κυρίως. Μπορείς και πάλι να το συνδέσεις με άλλη οθόνη αλλά τότε το μετατρέπεις σε επιτραπέζιο ουσιαστικά :lol:

Ρωτώ κυρίως όσους έχουν χρησιμοποιήσει αρκετά και τα δύο, είναι παρωδικό το στάδιο της προσαρμογής ή δεν ενδείκνυνται τα laptop σαν αποκλειστικοί υπολογιστές;

kalesin
19/07/2007, 01:00
τα ιδια προβληματα ειχα κ εγω.. ομως ξεπερνιουνται ευκολα
η λιγοτερα ευκολα αναλογα με το ποσο θα καθεσαι να το σκεφτεσαι

αλλα θα το συνηθισεις ετσι κ αλλιως

προσωπικα εχω φτασει στο σημειο να γραφω πιο γρηγορα τωρα στο φορητο απο οτι στο επιτραπεζιο, ισως γιατι τα πληκτρα ειναι πιο συμπυκνωμενα...

σε οτι εχει να κανει με την οθονη με εκπλησεις

ειναι πολυ καλες κ δεν εχω αντιμετωπισει προβληματα. Εκτος κ αν εννοεις το μεγεθος, ειδικα αν εχεις wide screen...

εκει ισως να εχεις προβλημα, εγω εχω 15" στο φορητο οποτε ειμαι οκ

:wave2:

anf125
19/07/2007, 01:23
Αρχικά δημιουργήθηκε από kalesin
σε οτι εχει να κανει με την οθονη με εκπλησεις

ειναι πολυ καλες κ δεν εχω αντιμετωπισει προβληματα. Εκτος κ αν εννοεις το μεγεθος, ειδικα αν εχεις wide screen...

εκει ισως να εχεις προβλημα, εγω εχω 15" στο φορητο οποτε ειμαι οκ

Για το μέγεθος εννοώ. Δε βολεύει να γράφεις κείμενο ή να κάνεις τσατ γιατί η οθόνη απέχει ακόμα περισσότερο από τη σελίδα Α4 που έχουμε συνιθίσει οι περισσότεροι από μια κλασική οθόνη 4/3. Εμένα δεν είναι ακριβώς wide screen, είναι κοντά στο 3/2 η αναλογία διαστάσεων.

Ελπίζω κι εγώ ναα συνιθίσω. Αλλωστε δε σκοπέυω να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή πολλές ώρες και να γράφω όπως τότε που ήμουν φοιτητής.

Gandalf dr685sm
19/07/2007, 07:47
θέμα συνήθειας και αναγκών είναι...

Ο φορητός για μένα ας πούμε είναι εργαλείο δουλειάς και βολεύει καθώς η φορητότητα είναι το Α και το Ω για κάποιον στον τομέα της τεχνολογίας.
Δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα με την οθόνη καθώς είναι αρκετά ξεκούραστες όπως και μπορείς να επιλέξεις εύκολα την φωτεινότητα , χωρίς να μπαίνεις σε OSD menu.

Σε τι δεν κάνει το φορητό;

- Παιχνίδια...ξέχασε το απλά... ποτέ δεν θα φτάσουν τα desktop.
- Πολλαπλές εργασίες σε πολλά επίπεδα multimedia (βλ. DVD ripping, movie encoding, 3D animation, etc.)... Η ισχύς τους δεν είναι ικανή για κάτι τέτοιο, όπως και η αρχιτεκτονική που αφορά τα hard drives μιας και τα παραπάνω θέλουν τουλάχιστον SCSI, SATA2 bus για να αρχίσουν να αποδίδουν και μάλιστα σε RAID5 διάταξη.
- Πολυχρηστικότητα... σε ενα laptop για να έχεις φορητότητα , αίντε να βάλεις ενα 2.5'' δίσκο εξωτερικό και να δουλέψεις... παραπάνω περιφερειακά απλά το "βιδώνουν" στο γραφείο. Τα περιφερειακά σε πληθυσμό μεγάλο , είναι μόνο για desktop.
- Αναβάθμιση... ποτέ σε laptop...δεν συμφέρει με τίποτα... αντίθετα στο dekstop όλο και κάτι θα σώσεις...

Αυτά και μπορεί να ξεχνάω και άλλα όπως το overclocking. Η επιλογή είναι θέμα καθαρά αναγκών που έχεις σε χρήση υπολογιστή.

Gandalf

CIRUS
19/07/2007, 08:06
ΠΑΝΤΩΣ ΦΙΛΕ ΑΝ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑ DOCKING STATION ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΩ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΚΑΙ ΟΘΟΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΟΣΟ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗ ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ DESKTOP, ΠΑΝΤΩΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙΣ!!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΕ ΚΑΛΥΨΕ Ο GANDALF!!!! :) :wave2:

CIRUS
19/07/2007, 08:16
- Πολλαπλές εργασίες σε πολλά επίπεδα multimedia (βλ. DVD ripping, movie encoding, 3D animation, etc.)... Η ισχύς τους δεν είναι ικανή για κάτι τέτοιο, όπως και η αρχιτεκτονική που αφορά τα hard drives μιας και τα παραπάνω θέλουν τουλάχιστον SCSI, SATA2 bus για να αρχίσουν να αποδίδουν και μάλιστα σε RAID5 διάταξη.

TO RAID5 ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ!!! ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ ΤΟ RAID 0 ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ!!! ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΩ!!!

:beer:

Gandalf dr685sm
19/07/2007, 09:09
δίνει και απόδοση (εντάξει οχι σαν raid0)... σε σύγκριση με το απλό SATA που θα έχει πάνω το φορητό , είναι η μέρα με την νύχτα... θυμίσου οτι το RAID5 δουλεύει σωστά μόνο σε SCSI bus.

Όσον αφορά την ασφάλεια συμφωνώ.

Gandalf

Nik0s
19/07/2007, 09:10
Desktop.-

runnerma
19/07/2007, 09:40
Δεν αλλάζω το desktop και την 24" dell μου με τπτα άλλο.
Υπάρχει και φορητό, αλλά κάθετε και σκονίζεται από την ημέρα αγοράς του.

gdevelek
19/07/2007, 09:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
δίνει και απόδοση (εντάξει οχι σαν raid0)... σε σύγκριση με το απλό SATA που θα έχει πάνω το φορητό , είναι η μέρα με την νύχτα... θυμίσου οτι το RAID5 δουλεύει σωστά μόνο σε SCSI bus.

Όσον αφορά την ασφάλεια συμφωνώ.

Gandalf

όχι, έχεις μείνει λίγο πίσω

το raid5 δουλεύει μια χαρά ΚΑΙ με SATA δίσκους, το έχω κάνει σε ΙΒΜ

επίσης προσφέρει καλύτερη απόδοση από ένα και μοναδικό δίσκο ΜΟΝΟ στην ανάγνωση, όχι στην εγγραφή, αφού στην εγγραφή πρέπει να υπολογιστεί και να καταγραφεί ΚΑΙ η πληφορορία parity (πέραν της πραγματικής πληροφορίας)

Gandalf dr685sm
19/07/2007, 09:54
σίγουρα έχω μείνει πίσω , μιας και δεν ασχολούμαι πλέον με hardware καθόλου.

Φίλε gdevelek... έχεις δυνατότητα με SATA controller να κάνεις και hot swap διαδικασία σε RAID5;

Gandalf

gdevelek
19/07/2007, 10:00
μα δεν θα πρόκειται για ΣΑΤΑ κοντρολερ αλλά για ρέιντ κοντρολερ που δουλεύει με ΣΑΤΑ δίσκους

ΔΕΝ ξέρω να σου απαντήσω πάνως, δεν το έχω ψάξει

CIRUS
19/07/2007, 10:05
σίγουρα έχω μείνει πίσω , μιας και δεν ασχολούμαι πλέον με hardware καθόλου.

Φίλε gdevelek... έχεις δυνατότητα με SATA controller να κάνεις και hot swap διαδικασία σε RAID5;

Gandalf

ME RAID CONTROLER ΓΙΑ SATA ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ RAID 5 MIA ΧΑΡΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ HOT SWAP ΑΠΟ ΟΤΙ ΞΕΡΩ (ΑΣ ΜΕ ΔΙΩΡΘΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ) ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ SERVER ΑΛΛΑ ΓΙΑ PC ΜΙΑ ΧΑΡΑ!!

Λεωνίδας
19/07/2007, 10:14
Αρχικά δημιουργήθηκε από Nik0s
Desktop.- +1

dez
19/07/2007, 11:44
SAS! Οντως εχεις μεινει πολυ πισω...

Μη σχολιασω και για το raid τωρα... τo performance ΔΕΝ ειναι χαρακτηριστικο του raid5, ουτε η ασφαλεια. To raid5 προσφερει καλυτερο fault tolerance και expandability.

τωρα, οσον αφορα το υστερημα των laptops σε παιχνιδια και τα CPU-intensive applications... ειναι τουλαχιστον αστειο, δε το σχολιαζω (αλλιως θα πρεπει να το πεις σ εκεινους που κανουν 3d-animation και rendering με laptops :rolleyes: ). Επισης, βαριεμαι να βαζω links με παιχνιδο-laptops... Διαφωνω και για το ποσο αναβαθμισιμα ειναι τα laptops ή για την ακριβεια, ποσο συμφεερι ν αναβαθμισεις ενα laptop (συμφερει πλεον)

argi6argi
19/07/2007, 11:47
Αρχικά δημιουργήθηκε από anf125
Επι πολλά χρόνια χρήστης επιτραπέζιων υπολογιστών, αποφάσισα τελικά να πάρω έναν φορητό, λόγω της πτώσης του κόστους (έχουν σχεδόν παραπλήσιες τιμές επιτραπέζιοι και φορητοί με παρόμοια χαρακτηριστικά) και επειδή η φορητότητα θα με εξυπηρετήσει λόγω συχνών μετακινήσεων σε δύο σπίτια.

Οι τιμές ναι μεν έχουν πέσει αλλά για να πάρεις το αντίστοιχο Desktop σου σε Laptop θα δώσεις αρκετά παραπάνω χρήματα.

Ενώ αρχικά ήμουν ενθουσιασμένος που μπήκα επιτέλους στη φορητή εποχή, αρχίζω να διαπιστώνω δυσκολία στην προσαρμογή... Κυριότερα προβλήματα το πληκτρολόγιο και η οθόνη. Για ποντίκι δεν αναφέρω γιατί διορθώνεται πολύ εύκολα με ένα ασύρματο. ;)

Όλα συνηθίζονται. Το είχα κι εγώ το πρόβλημα και κράτησε κανα μήνα το πολύ. Μπορείς να πάρεις περιφερειακά όπως numpad για το laptop αλλά αμα το φορτώσεις δεν θα είναι φορητό πλέον. Θα θες και μια βαλιτσούλα αφού η τσάντα του laptop δεν θα φτάνει.

Το πληκτρολόγιο λοιπόν είναι πιο "συμπυκνωμένο"... Τα γράμματα είναι μεν στις ίδιες θέσεις, αλλά δε βολέυει καθόλου η απουσία numeric pad (τα νούμερα δεξιά), όπως και κάποια shift, alt κλπ που είναι μικρότερα και σε άλλες θέσεις :evil: Μπορείς βέβαια να συνδέσεις και εξωτερικό πληκτρολόγιο, αλλά γίνεται θέλει και ειδική βάση για να μην αναγκάζεσαι να κάθεσαι πολύ πίσω.

Σοβαρότερο είναι το πρόβλημα με την οθόνη (15,4''). Πολύ ωραία δείχνει όταν βλέπεις την... ταπετσαρία των windows, αλλά λιγότερο χρηστική. Σε διαστάσεις είναι λίγο πιο μεγάλη σε μήκος αλλά αρκετά πιο μικρή σε ύψος σε σχέση με την 17αρα του desktop. Ίσως βολεύει να βλέπεις ταινίες, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά δε βολεύει σε εφαρμογές office και για το internet, να διαβάζεις και να γράφεις email και σε fora κυρίως. Μπορείς και πάλι να το συνδέσεις με άλλη οθόνη αλλά τότε το μετατρέπεις σε επιτραπέζιο ουσιαστικά :lol:

Εδώ πάει και το θέμα κόστους που είπα παραπάνω. Άν έπαιρνες με 17αρα οθόνη όπως το Desktop θα ανέβαινε η τιμή. Απ'την άλλη laptop με 17αρα ή 19αρα δεν είναι και το πλέον πιο χρηστικό αφού είναι βαρύ για συνεχείς μετακινήσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πάρεις laptop με 19αρα οθόνη(λέμε τώρα). Εγω όταν άρχισα να ψάχνω, έψαχνα με 12αρα μέχρι το πολύ 2 κιλά.

Ρωτώ κυρίως όσους έχουν χρησιμοποιήσει αρκετά και τα δύο, είναι παρωδικό το στάδιο της προσαρμογής ή δεν ενδείκνυνται τα laptop σαν αποκλειστικοί υπολογιστές;
Για το σπίτι πάρε Desktop. Πιο φτηνό, αναβαθμήσιμο, εύχρηστο. Για μετακινήσεις πάρε ενα μικρό laptop που να κάνει μόνο αυτά που χρειάζεσαι. Για παιχνίδια πάρε Desktop. Δεν είναι οτι δεν συνιθίζεται απλά το κάθε ενα φτιάχτηκε για συγκεκριμένο σκοπό. Φυσικά και ενα καλό laptop μπορεί να αντικαταστήσει ενα Desktop (με περισσότερα χρήματα όμως)

Φιλικά Αργύρης

Rezeguet
19/07/2007, 13:18
2 συμβουλιτσες καθαρα για λαπτοπ>

1) ενεργοποιηση Clear Type γραμματοσειρας (υποθετω εχεις γουιντος), θα δεις τεραστια διαφορα στην ποιοτητα γραμματων. Χωρις αυτην την επιλογη ειναι πολυ κουραστικες οι οθονες.

2) ΒΙΟS password ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Με αυτο το πασ. εχεις το κεφαλι σου ησυχο σε περιπτωση κλοπης. Δεν παραβιαζεται, ουτε μεσω σοφτ ουτε μεσω αλλαγες στο χαρντ, οποτε τα δεδομενα σου ειναι αρκετα ασφαλη σ επεριπτωση κλοπης (γιατι συνηθως κλεβουν λαπτοπ για να τα πουλησουν, και αμα λαχει, να παρουν κανα προσωπικο αρχειο, αλλα με αυτο το πασ, μπορουν μονο ν'ανοιξουν το λαπτοπ για να βγαλουν το σκληρο οποτε χανεται η εγγυηση και η μεταπωληση του λαπτοπ).
Παραλληλα δηλωσε το στην κατασκευαστικη εταιρια, ωστε αμα κλαπει και το στειλει καποιος για επισκευη, η ζητησει ανταλακτικα κλπ ενω το εχεις δηλωσει κλεμενο, θα το κρατησουν και θα στο επιστρεψουν.

εκτος αυτων, ισχυουν τα υπολοιπα τιπς που ισχουν και για επιτραπεζια πισι.

α, ναι, τα λινουξ δουλευουν μια χαρα στα κανινουργια λαπτοπ, και συνιστωνται ανεπιφυλακτα (ειδικα αμα δε χρησιμοποιεις τη μπαταρια)

anf125
19/07/2007, 16:26
[QUOTE]Αρχικά δημιουργήθηκε από argi6argi
Οι τιμές ναι μεν έχουν πέσει αλλά για να πάρεις το αντίστοιχο Desktop σου σε Laptop θα δώσεις αρκετά παραπάνω χρήματα.

/QUOTE]

Κοίτα, εγώ πήρα Fujitsu-Siemens Amilo PA 1538 με

AMD Turion 1,86Ghz x2
2 GB RAM
120 GB HD
128MB VM
4 USB

με € 675,00.

Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που έκανα δε θα έδινα λιγότερα για αντίστοιχη σύνδεση Desktop, με 17αρα TFT οθόνη. Ήταν ειδική προσφορά επειδή τους είχε μείνει τελευταίο κομμάτι στο κατάστημα. Και το καλύτερο, είχε λειτουργικό ΧΡ αντί για Vista. :beer:

Είδα μετά στο πακέτο έλεγε promotion period (Sept 2006 - Mar 2007)

Alchimistis
26/07/2007, 20:59
Καλα το εχετε κάψει εσεις εκει κάτω ρε μ@λακες γιατι πήγε το θρέντ στις διαμάχες?

Alki_Viades
26/07/2007, 22:18
Γιατι οι φορητοι ειναι για το π@υτσο! Ειναι πολυ βαριοι ή πολυ ψοφιοι, εχουν μικρη οθονη, εχουν μικρα και λιγοτερα πληκτρα, κολανε πανευκολα, χαλανε πανευκολα, εχουν πανακριβα ανταλλακτικα και αξεσουαρ και δεν αναβαθμιζονται - οκ αναβαθμιζονται αλλα ειναι σα να εχεις ντουκατι διβαλβιδη και να δωσεις 1500 ευρω και ροικη εξελιξη κινητηρα, παλι θα σερνεται :rotflmao: :rotflmao: :a9:

Ασε που τωρα εχουν γινει της μοδας οι ασπροι και καθε γκομενιτσα ονειρευεται ενα διπλα στη μπιζουτιερα της κι ας γινει σκατα μετα απο δυο μερες χρηση!

ΣΤΗ ΠΥΡΑ ΛΕΜΕ!!!!!!!!!

:a016::a016::a016:

argi6argi
27/07/2007, 03:11
Κοίτα, εγώ πήρα Fujitsu-Siemens Amilo PA 1538 με
AMD Turion 1,86Ghz x2
2 GB RAM
120 GB HD
128MB VM
4 USB
με 675,00.
Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που έκανα δε θα έδινα λιγότερα για αντίστοιχη σύνδεση Desktop, με 17αρα TFT οθόνη. Ήταν ειδική προσφορά επειδή τους είχε μείνει τελευταίο κομμάτι στο κατάστημα. Και το καλύτερο, είχε λειτουργικό ΧΡ αντί για Vista. :beer:
Είδα μετά στο πακέτο έλεγε promotion period (Sept 2006 - Mar 2007) [/B]
Σωστός, προσωπικά όμως δεν θα έπαιρνα:
1. Turion or Celeron (Ούτε σε desktop. Πόσο μάλλον σε laptop)
2. Fujitsu

ΥΓ. Τί προσφορά ήταν λόγω τελευταίου κομματιού αφού υπήρχε promotion period Sept 2006 - Mar 2007; Άν όντως ήταν προσφορά τελευταίου κομματιού, είσαι στις εξαιρέσεις των τιμών.