PDA

View Full Version : Γρηγορότερα απ΄όσο περιμέναμε;



el_hymador
05/11/2007, 10:59
Πήγα ΣΚ στην Δημητσάνα…

Λογικά θα έπρεπε να έχω γυρίσει ‘‘γεμάτος’’, ήρεμος και με πολλές όμορφες εικόνες να παίζουν στο μυαλό μου.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι, προβληματισμένος γύρισα!

Αρχές Νοέμβρη και θερμοκρασία 18 – 20C στο βουνό!! Στο χιονοδρομικό του Μαίναλου (1600+ υψόμετρο) 12 βαθμοί!!!

Ο Λούσιος ένα απλό ρεματάκι, στο μουσείο της υδροκίνησης ίσα που κινούνται οι νερόμυλοι.

Οι ντόπιοι τα έχουν διαπιστώσει εδώ και καιρό…το κλίμα έχει αλλάξει και μάλιστα πολύ γρηγορότερα από όσο περιμέναμε. Δεν έχουν ξαναβιώσει λέει τέτοια εποχή συνεχιζόμενες ζέστες, εκεί από Σεπτέμβρη άρχιζε το κρύο και τον Νοέμβρη ‘‘θέριζε’’…Οκτώβρη πέφτανε τα πρώτα χιόνια. Η στάθμη των νερών λένε πως είναι σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.

Ανακαλώ και εγώ στην μνήμη μου μαθητικές παρελάσεις 28 Οκτωβρίου όπου τουρτουρίζαμε από το κρύο…χιονόνερο, βροχή και εμείς με το classic μπλε σκούρο πουλόβερ να τρέμουμε.

Τώρα;

Είναι απλά συγκυρίες οι τελευταίοι ζεστοί χειμώνες;

Οι συνέπειες δυστυχώς είναι άμεσες!

Πριν από δύο εβδομάδες στα δάση της Ευρυτανίας και τώρα στην Πελοπόννησο, είδα το ίδιο φαινόμενο. Τα έλατα ‘‘πνίγονται’’ στην κυριολεξία από ένα είδος μύκητα που ευνοείται από τους ζεστούς χειμώνες. (Στην φώτο μέσα στον κόκκινο κύκλο). Μιλάμε για πολλά άρρωστα έλατα μεγάλα – μικρά, ξεραμένα με τον μύκητα επάνω τους…αφανισμός του δάσους κανονικός!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ‘‘traffic’’ στους δασικούς δρόμους από τις τζιπούρες των κυνηγών, δεκάδες μ@λ@κες με καραμπίνες να αφανίζουν την εναπομείναντα πανίδα της Πελοποννήσου…όπου φέτος θυμόμαστε όλοι τι έγινε με τις φωτιές….

Μπάζα και αυτοσχέδιες χωματερές στην καρδιά του δάσους, σκουπίδια παντού, σε ένα από τα λιγοστά ανέπαφα βουνά της Πελοποννήσου.

Πάμε κατά διαόλου…και μας αξίζει!

Ίσως τα σενάρια των περιβαλλοντολόγων σχετικά με τις επιπτώσεις από τον βιασμό του πλανήτη να είναι λάθος, μπορεί τελικά να συμβούν τα πράγματα πολύ νωρίτερα.


111153

Cpt. Haddock
05/11/2007, 11:21
Απο τη μία μπορεί να έχει αλλάξει το κλίμα, απο την άλλη μπορώ να θυμηθώ αρκετές περιπτώσεις φθινοπώρου ή άνοιξης με μεγάλες ζέστες...

1994, ιστιοπλοϊκός αγώνας Ύδρας, 25η Μαρτίου. Λιαζόμαστε με τα κοντομάνικα στους 30 βαθμούς...

Γεγονός είναι επίσης οτι η χρονική καταγραφή δεδομένων ειναι αμελητέο κλάσμα του χρόνου μπροστά σε μεγάλες κλιματικές αλλαγές που μπορεί να συμβαίνουν στον πλανήτη...

Η τελευταια εποχή παγετώνων κράτησε μερικές χιλιάδες χρόνια, ενώ εμείς προσπαθούμε να αντλήσουμε δεδομένα μερικών δεκαετιών που δύσκολα δίνουν μια γενικη εικόνα.

Μπορεί απλά να είναι ένα παροδικό φαινόμενο της φύσης (κάτι ανάλογο των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον 15ο-16ο-17ο αιώνα και επέτρεψαν τις μεγάλες θαλάσσιες εξερευνήσεις), το οποίο φαινόμενο δυστυχώς η ανιρώπινη δραστηριότητα το επιταχύνει/χειροτερεύει

kaps
05/11/2007, 11:29
Μην ανησυχείς αυτά που κρέμονται είναι απλά βρύα που παρασιτούν στο κλαδί των ελάτων και όχι μόνο. Αλλοι είναι οι μύκητες και τα βακτήρια . Τα έλατα π.χ της Πάρνηθας έχουν προ πολλών ετών προσβληθεί από μύκητα λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και της αλλαγής του κλίματος . Στην Ευρυτανία ακόμα δεν έχει φτάσει αλλά που θα πάει με τόσο άναρχη τουριστική ( τρομάρα τους ) ανάπτυξη ( υποβάθμιση) θα χτυπηθούν και αυτά .

nimbus
05/11/2007, 19:06
δημητσάνα, στεμνίτσα, λαγκαδιές, ειναι αγαπημένες διαδρομές...
νεραϊδοδάση αγκίζουν της ψυχής τα μονοπάτια..
Θαρρεί κανείς πώς δεν υπάρχει τίποτα αλλο πέρα από εκεί..
Οσο για το κλίμα, εχει διαπιστωθεί αυτό και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Kι όχι μόνο...
Να φανταστεί κανείς, ότι πριν από 35 χρόνια, τέτοια εποχή στο vancouver ειχε χιόνια μέχρι και την άνοιξη. Πλέον για να δούμε χιόνια στο b.c πρέπει να κάνουμε ταμα:look:

vangelis 64
05/11/2007, 20:18
Όσο καθησυχαστικοί και να θέλουμε να είμαστε,τα πράγματα είναι σίγουρα δύσκολα.

Οι κλιματολογικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 40-50 χρόνια,δεν έχουν γίνει σε χιλιετίες.

Οπωσδήποτε η αιτία τού κακού είναι η ανθρώπινη απληστία και ματαιοδοξία.Έχουμε πιστέψει ότι είμαστε το κυρίαρχο είδος πάνω στον πλανήτη,αψηφώντας τη μάνα Γη μού μάς τρέφει και μάς κάνει τη χάρη να μάς κουβαλάει πάνω της.

Κάποια στιγμή θα βαρεθεί αυτό το καρκίνωμα και απλά θα το πετάξει από πάνω της,συνεχίζοντας την αρμονική της ζωή στο σύμπαν.
Το θέμα είναι πότε θα συμβεί αυτό.Κατά τη γνώμη μου,δεν είναι μακρυά αυτή η εποχή.Ίσως και νά'μαστε οι "τυχεροί" που θα τα δούνε όλα.Θα δείξει.

Όταν καιγόταν η Ελλάδα το καλοκαίρι,έβλεπα κι εγώ στενοχωρημένος τίς δορυφορικές φωτογραφίες,ώσπου το μάτι μου έπεσε στην περιοχή τού Αμαζονίου.
Εκεί φίλοι μου καίγεται μια Ελλάδα την ημέρα.Εκεί φρίκαρα τελείως.:sad: :sad:

Δεν μάς χρειάζεται η γη για να ζήσει,εμείς τη χρειαζόμαστε αλλά όταν θα το καταλάβουμε θα περνάμε απέναντι.Τόσο έξυπνοι είμαστε.