View Full Version : Ο πιτσιρικάς με συγκίνησε...
Είμαι σήμερα κατά τις 17,30 στο ΑΒ της Εθνικής Οδού και ψωνίζω πράγματα για το σπίτι . ο κόσμος σχετικά αρκετός ...Σχεδόν τρακάρουμε τα καροτσάκια μας . Εκεί που γυρνάω από διάδρομο σε διάδρομο ακούω σπαραχτικές φωνές παιδιού να καλεί σε βοήθεια και αν φωνάζει "τον μπαμπά μου" . Τρέχω να δω τι συμβαίνει μαζί με κάποιους άλλους και βρίσκομαι στον διπλανό διάδρομο όπου ένας άνδρας κοντά στα 45 έχει πέσει κάτω και σφαδάζει βγάζοντας αφρούς από το στόμα ενώ τα μάτια του έχουν γυρίσει και το χρώμα του προσώπου του είναι μπλε δείγμα ότι έχει πάθει ασφυξία . Ενα παιδάκι γύρω στα 9 - 10 να κλαίει και να χτυπιέται αγκαλιά , μια κυρία προσπαθούσε να το ηρεμήσει ...δίπλα στον άνδρα μια άλλη γυναίκα που έκλαιγε ( η γυναίκα του ) και ο κόσμος να έχει σοκαριστεί . Φώναξα αμέσως για κλειδιά ώστε να ανοίξουμε το στόμα του και να του γυρίσουμε τη γλώσσα όπως και έγινε . Πήραν κάποιοι το 166 και εγώ στράφηκα στο πιστιρικά ο οποίος είχε λιώσει στο κλάμα και του λέω "μην φοβάσαι όλα πάνε καλά ήδη ο πατέρας σου συνήλθε " Με κοιττούσε μέσα στα μάτια με αγωνία αν του έλεγα αλήθεια ......δεν ξέρω συγκινήθηκα βλέποντας ένα πιστιρικά να αντιμετωπίζει στην πιο αθώα ηλικία του το σοκ του πατέρα που σχεδόν έσβηνε μπροστά του ... Θυμήθηκα πως όταν με ρωτάει η κόρη μου αν εμείς γερνάμε ( βλέποντας γέρους και γριές γύρω της ) της απαντάω ..."άντε βρε εμείς θα είμαστε πάντα νέοι και πάνω από όλα παιδιά για αν γελάμε και να πηγαίνουμε μαζί βόλτες με τη μηχανή μας". Πάντως φαίνεται πως στα 43 μου γίνομαι πιο ευαίσθητος .......κάηκα :rolleyes:
stellita
28/12/2007, 20:42
oso megalwnoume sigoura ginomaste kai pio euaisthitoi..
polla bravo gia tin praksi sou auti...sigoura to paidaki den tha se ksexasei...
:a19:
emathes telika an i katastasi tou patera itan sobari?
:beer:
μπράβο για την ευαισθησία που δείχνεις !!!
και θα έπρεπε να την έχουμε όλοι μας
καλή χρονιά
και του χρόνου καλύτεροι :beer: :wave2:
gousgoun_69
28/12/2007, 21:09
Χίλια μπράβο ρε φίλε:wave2: :wave2:
catmaster
28/12/2007, 23:15
Μπράβο ρε Α νθρωπε....
:beer: :beer: :beer:
dodos 900
28/12/2007, 23:48
Ωραίος!:beer:
Να σε ρωτήσω,για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις ή μπορεί να ''αυτοσχεδιάσει''
κάποιος με τον παραπάνω τρόπο. πχ κλειδιά που ανέφερες.
GIXXERAKIAS
29/12/2007, 00:17
Μπραβο για την ενεργεια σου αυτη φιλε! :winka:
Εγω το εχω σηνιθισει πλεον γιατι μελος της οικογενειας μου εχει παθει επιληψια απο λακαμια γιατρου σε ναρκωση και το παθαινει ευτυχως αραια και που πολυ ελαφρα,απλα σαν να λυποθυμαει με κινδυνο να του γυρισει η γλωσσα(μονο αυτο ειναι το επικυνδυνο και πρεπει να ξερεις πως να το αποτρεψεις,δοξα το θεο δεν το εχει παθει).Μετα συνερχεται κανονικα αλλα πρεπει να ειναι παντα καποιος γνωριμος διπλα του γιατι χανει στιγμιαια την μνημη του και κλαιει σαν μικρο παιδι μεχρι να συνελθει και πρεπει να πιει αμεσως νερο γιατι στεγνωνει το στομα του.:sad: :sad:
Γενικα ειναι πολυ λυπηρο να βλεπεις τετοια πραγματα και ειδικα σε νεους ανθρωπους να παθαινουν κρισεις επηληψιας χωρις να το εχουν και να γινει απο βλακεια καποιου αχρηστου γιατρου-αναισθησιολογου.:(
Δεν ξερω γιατι αλλα ηθελα να το γραψω αυτο...οτι δεν ειναι αυτοι οι ανθρωποι αρρωστοι και ειναι σαν ολους εμας και εχουν δικαιωμα στην ζωη και στην αγαπη μας....
Να στε καλα ολοι και μπραβο και παλι στο φιλο που βοηθησε εναν συνανθρωπο του,μπορει να μην ηταν επιληψια αλλα ισως να ηταν ο δικος μου ανθρωπος εκεινη την στιγμη που βοηθουσε....:sad:
Η εικόνα του πιτσιρικά έτσι όπως την περιγράφεις... :(
Ευτυχώς που ήσουν εκεί και πήγαν όλα καλά!
Αρχικά δημιουργήθηκε από catmaster
Μπράβο ρε Α νθρωπε....
+750
Δεν θα ηταν πολυ ενδιαφερον να ειχαμε ενα sticky ποστ με οδηγιες για πρωτες βοηθειες οπως πχ σε αυτη την περιπτωση?Πιστευω πολλοι απο εμας δεν θα ηξεραν να αντιδρασουν σε αυτη την περιπτωση.
Αν ξερουν καποιοι 5 πραγματα παραπανω απο εμας,καλο θα ηταν αν τους ειναι ευκολο να φτιαξουν ενα τετοιο ποστ κ να συμπληρωνετε απο τον καθενα που εχει τετοιες γνωσεις:)
Ισως αν βρισκαμε κ καποιες φωτογραφιες με οδηγιες να ηταν ακομα πιο καλα.
Ισως και να μην ήξερα πως να αντιδράσω αν στη πορεία της ζωή μου ο δρόμος μου δεν με έφερνε κοντά σε ανθρώπους , φίλους μετέπειτα , που είχαν επιληψία και κάποιος απο αυτούς πέθανε από αυτή την πάθηση και μάλιστα νεότατος . Επιπλέον η εικόνα ενός παιδιού που σαστίζει καθώς αντικρύζει τον άνθρωπό του να πέφτει σε κρίση και να σφαδάζει είναι τραγικά συγκινητικό . Αντέδρασα έτσι ίσως επειδή από το μυαλό μου πέρασε κάποιο φλας από τον φίλο που 'έφυγε". Ωστόσο το κυρίαρχο κίνητρο του να βοηθήσω εκείνη τη στιγμή ήταν τα γεμάτα τρόμο και απελπισία δακρυσμένα μάτια του πιτσιρικά και η απόγνωσή του για το τι συμβαίνει στον πατέρα του .....
LsKostas
29/12/2007, 23:34
Η πραξη σου αυτη ας γινει παραδειγμα για ανθρωπους που καθε μερα διπλα μας υποφερουν
αλλα οι περισσοτεροι λεμε ας βγαλει "ο αλλος το φιδι απ την τρυπα".
δεν εμεινες στην σκεψη "πω πω γαμωτο τι τον βρηκε" και βοηθησες οσο μπορουσες
Σε ξεχωριζει και σε τιμα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ φιλε kaps.
Το ξερω οτι κινηθηκες κατω απο εντονα συναισθηματα εκεινη την στιγμη και μαλλον
θα ηξερες καποια πραγματα απο πρωτες βοηθειες.
Χιλια μπραβο,στα ματια των παιδιων πρεπει να ειμαστε ηρωες...:)
υγ.Εγκυκλοπεδικα το αναφερω,δεν διαβασα ολα τα post μπορει να το χει πει και αλλος.
Σε τετοιες περιπτωσεις ,οπου υπαρχει σε δημοσιο χωρο πχ ενα επιληπτικο επεισοδιο(η οτιδηποτε αλλο) φωναζουμε παντα αν υπαρχει και ΓΙΑΤΡΟΣ.
:wave2:
mprabo file ,makari na mastan oloi etsi
tsoukas77
01/01/2008, 19:52
Μπραβο σου...
Αρχικά δημιουργήθηκε από catmaster
Μπράβο ρε Α νθρωπε....
+1
dammed_kittin
05/01/2008, 15:18
Αρχικά δημιουργήθηκε από dodos 900
Να σε ρωτήσω,για να το κάνεις αυτό πρέπει να έχεις κάποιες γνώσεις ή μπορεί να ''αυτοσχεδιάσει''
βασικα ΔΕΝ βαζεις ξενο αντικειμενο στη γλωσσα-στομα του
γιατι η γλωσσα του ΔΕΝ γυριζει
αυτο που μας ειπαν ειναι οτι χαλαρωνει ο μυς της γλωσσας που ειναι στο πισω μερος
κ του πιανεις το κεφαλι απ το μετωπο
κ του το γερνεις λιγο πισω κ ετσι ανοιγει ο αεραγωγος
αν κ δεν καταλαβα τι εγινε τελικα με αυτον τον ανθρωπο
ελπιζω πως τωρα ειναι μια χαρα με την οικογενεια του
SUPERMARIO
05/01/2008, 16:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από dodos 900
εκεινη την στιγμη αν δεν υπαρχει καποιος που να ξερει τι να κανει και εισαι μονος σου λογικο ειναι να αυτοσχεδιασεις.τα κλειδια ο φιλος προφανως τα ηθελε για να μπορεσει να φτασει την γλωσσα και να την "γυρισει" ωστε να γλυτωσει ο ανθρωπος απο ασφυξια.το δυσκολο σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι να καταφερεις ν ανοιξεις το στομα (κλειδωνει κατα καποιο τροπο) και υπαρχει τεχνικη "πιεσης" στο σημειο οπου ενωνει η κατω με την πανω γναθο.συνηθως με τον δεικτη μπορεις να ελευθερωσεις την γλωσσα αλλιως χρησιμοποιεις κουταλι η' κατι που να σου δεινει ευκολοτερη προσβαση χωρις αιχμηρες επιφανεια.
εχω ακουσει για περιστατικο που του εσπασαν μεχρι και τα δοντια για να μπορεσουν να του ανοιξουν το στομα.(δεν ξερω αν αληθευει.)
η κιανωση του προσωπου (το μπλεδακι χρωμα) ειναι απο την ασφυξια.δεν μπορει να παρει αερα γιατι η γλωσσα εχει φραξει τις αναπνευστικες οδους.ο ανθρωπος θεωριτικα μπορει να ζησει σε αυτη την κατασταση (χωρις αερα) απο 4 εως 6 λεπτα.
σε περιπτωση που καταφερουμε και γυρισουμε την γλωσσα και παρ'ολα αυτα δεν ανακτησει τις αισθησεις του ξεκιναμε τεχνικη αναπνοη.
SUPERMARIO
05/01/2008, 16:09
Αρχικά δημιουργήθηκε από dammed_kittin
βασικα ΔΕΝ βαζεις ξενο αντικειμενο στη γλωσσα-στομα του
γιατι η γλωσσα του ΔΕΝ γυριζει
αυτο που μας ειπαν ειναι οτι χαλαρωνει ο μυς της γλωσσας που ειναι στο πισω μερος
κ του πιανεις το κεφαλι απ το μετωπο
κ του το γερνεις λιγο πισω κ ετσι ανοιγει ο αεραγωγος
αν κ δεν καταλαβα τι εγινε τελικα με αυτον τον ανθρωπο
ελπιζω πως τωρα ειναι μια χαρα με την οικογενεια του
εχεις δικιο οτι πρεπει να γερνεις το κεφαλι ελαφρα προς τα πισω και να καθαριζεις την στοματικη κοιλοτητα απο ξενα αντικειμενα (π.χ τεχνιτες οδοντοστοιχιες...) αλλα επιμενω οτι ενα κουταλακι βοηθαει.:wave2:
dammed_kittin
05/01/2008, 16:23
Αρχικά δημιουργήθηκε από SUPERMARIO
εχεις δικιο οτι πρεπει να γερνεις το κεφαλι ελαφρα προς τα πισω και να καθαριζεις την στοματικη κοιλοτητα απο ξενα αντικειμενα (π.χ τεχνιτες οδοντοστοιχιες...) αλλα επιμενω οτι ενα κουταλακι βοηθαει.:wave2:
δεν χρειαζεται να επιμενεις
ΔΕΝ γυριζει η γλωσσα
τουλαχιστον ετσι μας ειπαν στα μαθηματα πρωτων βοηθειων
μπορει κ να κανουν κ λαθος:wave2:
SUPERMARIO
05/01/2008, 16:48
δεν χρειαζεται να επιμενεις
ΔΕΝ γυριζει η γλωσσα
τουλαχιστον ετσι μας ειπαν στα μαθηματα πρωτων βοηθειων
μπορει κ να κανουν κ λαθος:wave2:
o.k δεν θα επιμεινω:lol:
δεν λεω οτι σας τα ειπαν λαθος αλλα καμια φορα στην ιατρικη (σχεδον παντα:p )οι αποψεις διαφερουν.
δεν ειναι τυχαια τα ιατρικα συμβουλια και οι διαφορετικες γνωμες που θα μπορουσε να ακουσει κανεις αν ειχε την δυνατοτητα να βρεθει μεσα.
dammed_kittin
05/01/2008, 17:17
o.k δεν θα επιμεινω:lol:
δεν λεω οτι σας τα ειπαν λαθος αλλα καμια φορα στην ιατρικη (σχεδον παντα:p )οι αποψεις διαφερουν.
δεν ειναι τυχαια τα ιατρικα συμβουλια και οι διαφορετικες γνωμες που θα μπορουσε να ακουσει κανεις αν ειχε την δυνατοτητα να βρεθει μεσα.
δλδ εσυ πιστευεις οτι η γλωσσα εμποδιζει την αναπνοη επειδη γυριζει
κ οχι οπως μας ειπαν εμας ο μυς ο οποιος χαλαρωνει
κ πιστευεις επεισης οτι με ενα κουταλακι θα του φερεις μπροστα
τη γλωσσα κ θα αναπνευσει..
κ ολο αυτο ειναι επιστημονικη αποψη απο γιατρο...
:confused: :confused:
SUPERMARIO
05/01/2008, 18:00
δλδ εσυ πιστευεις οτι η γλωσσα εμποδιζει την αναπνοη επειδη γυριζει
κ οχι οπως μας ειπαν εμας ο μυς ο οποιος χαλαρωνει
κ πιστευεις επεισης οτι με ενα κουταλακι θα του φερεις μπροστα
τη γλωσσα κ θα αναπνευσει..
κ ολο αυτο ειναι επιστημονικη αποψη απο γιατρο...
:confused: :confused:
λοιπον φιλε μου για να τελειωνουμε με αυτο το θεμα.
1.δεν ειμαι γιατρος (φυσικοθεραπευτης ειμαι ο ανθρωπος)
2.ο μυς παθαινει μετα απο εναν σπασμο μια "Α" βραχυνση (χαλαρωση-μαζεμα κ.τ.λ) και τραβαει την γλωσσα προς τα πισω ΦΡΑΖΟΝΤΑΣ τις αναπνευστικες οδους.
3.η τεχνικη για να επαναφερεις ενα τετοιο ατομο ονομαζεται ΚΑΡΠΑ=ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΝΗΣΗ και εχει συγκεκριμενα βηματα.
4.δεν φραζει κανενας μυς τον λαρυγγα (ξεχειλωσε και τον εφραξε;;;) αλλα η γλωσσα σαν επακολουθο αυτης της βραχυνσης.
5.το θεωρω μια επιστημονικη αποψη
dammed_kittin
05/01/2008, 23:32
λοιπον φιλε μου για να τελειωνουμε με αυτο το θεμα.
1.δεν ειμαι γιατρος (φυσικοθεραπευτης ειμαι ο ανθρωπος)
2.ο μυς παθαινει μετα απο εναν σπασμο μια "Α" βραχυνση (χαλαρωση-μαζεμα κ.τ.λ) και τραβαει την γλωσσα προς τα πισω ΦΡΑΖΟΝΤΑΣ τις αναπνευστικες οδους.
3.η τεχνικη για να επαναφερεις ενα τετοιο ατομο ονομαζεται ΚΑΡΠΑ=ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΝΗΣΗ και εχει συγκεκριμενα βηματα.
4.δεν φραζει κανενας μυς τον λαρυγγα (ξεχειλωσε και τον εφραξε;;;) αλλα η γλωσσα σαν επακολουθο αυτης της βραχυνσης.
5.το θεωρω μια επιστημονικη αποψη
κατ αρχας φιλη :wave2:
κοιτα να δεις επειδη με τσαντιζει η παραπληροφορηση
πραγμα που συμβαινει συχνα εδω μεσα
εμας μας ειπαν
η γλωσσα δεν γυριζει αρα δεν χρειαζεται κουτουλι για να την επαναφερεις
κ αν θυμαμαι καλα καρπα κανεις σε καποιον που ΔΕΝ αναπνεει για τον χ ή ψ λογο
οχι σε καποιον που δεν αναπνεει γιατι εχει κλεισει ο αεραγωγος του
μπορει να ειχε μελανιασει κ το μονο που να χρειαζοταν ειναι ενα κουνημα
για να μπορεσει να αναπνευσει
SUPERMARIO
06/01/2008, 07:33
κατ αρχας φιλη :wave2:
κοιτα να δεις επειδη με τσαντιζει η παραπληροφορηση
πραγμα που συμβαινει συχνα εδω μεσα
εμας μας ειπαν
η γλωσσα δεν γυριζει αρα δεν χρειαζεται κουτουλι για να την επαναφερεις
--------------------------------------------------------------------------------------
και εγω νομιζα οτι μιλαμε για ατομα που τους εχει γυρισει η γλωσσα, η' ειναι εκφραση για ολο τον κοσμο (οπως λενε τα "αλατα" οστεοφυτα:p )
----------------------------------------------------------------------------------------
κ αν θυμαμαι καλα καρπα κανεις σε καποιον που ΔΕΝ αναπνεει για τον χ ή ψ λογο
οχι σε καποιον που δεν αναπνεει γιατι εχει κλεισει ο αεραγωγος του
μπορει να ειχε μελανιασει κ το μονο που να χρειαζοταν ειναι ενα κουνημα
για να μπορεσει να αναπνευσει
------------------------------------------------------------------------------------------
η τεχνικη προσεγγισης ειναι περιπου η ιδια.
βλεποντας και κανοντας. (ακουω,αφουγκραζομαι,αισθανομαι)
-μπορει να χρειαστει να του ανοιξεις το στομα και να παρει αερα
-μπορει να χρειαστει να φερεις το κεφαλι σε υπερεκταση γιατι η γλωσσα πλαταινει και φραζει την αναπνευτικη οδο
-μπορει να χρειαστει να του φερεις μποστα την γλωσσα
-μπορει να εχει περασει η ωρα και να χρειαστει να του κανεις ΚΑΡΠΑ (δεν εχει σφυγμο απο την παρατεταμενη ελειψη οξυγονου)
-μπορει να μην χρειαστει να του κανεις και τιποτα πιανοντας σφιξεις και βλεποντας θωρακικη κινηση
-κτλ...
-κτλ...
αλλα επειδη το κουρασαμε "φιλη" (σε πετυχα τωρα) το θεμα ας το αφησουμε καλυτερα.εχεις κολλησει με ενα "κουταλι" τωρα εσυ ετσι:lol:
αστο το κουταλι δεν πειραζει το κανεις και με το δαχτυλο.ο.κ τωρα;;;;
devil's animal
07/01/2008, 08:03
:a013: :a013:
μπραβο σου!
:a20:
Η μυτη παιζει κανενα ρολο στην αναπνοη;;;;;:confused:
Οχι αφού ο βασικός αεραγωγός δηλαδή ο φάρυγγας έχει κλείσει από τη γλώσσα που γυρνάει από ανακλαστική αντίδραση.
Οχι αφού ο βασικός αεραγωγός δηλαδή ο φάρυγγας έχει κλείσει από τη γλώσσα που γυρνάει από ανακλαστική αντίδραση. Ισως πάλι να έχει να κάνει και η αιτία της κρίσης σε αυτή την αντίδραση ..
Αρχικά δημιουργήθηκε από kaps
Οχι αφού ο βασικός αεραγωγός δηλαδή ο φάρυγγας έχει κλείσει από τη γλώσσα που γυρνάει από ανακλαστική αντίδραση.
Αλλος περιμενα να απαντησει!!!!:) :wave2:
Πάντως το βασικότερο πρόβλημα των επιληπτικών δεν είναι ο πνιγμός ... αλλά η πτώση μετά από το επεισόδιο (ε) με αποτέλεσμα να χτυπήσουν το κεφάλι τους η το λιγότερο να σπάσουν κάποιο χέρι πόδι... κτλ ανάλογα που βρίσκονται πχ σκάλα ...
GIXXERAKIAS
11/01/2008, 18:13
Ευτυχως μεχρι στιγμης δεν εχει παθει κατι καποιος που ξερω και εχει την συγκεκριμενη παθηση.Δοξα το θεο.:winka:
Πεφτει δηλαδη αλλα δεν εχει χτυπησει ασχημα και συνηθως τυχαινει να ειναι σε καρεκλα η στο κρεβατι οποτε δεν εχει τυχει και ουτε θελω να συμβει ποτε.Μακαρι νε ειναι παντα τυχερος.
Η μ@Λ@κια ειναι οτι γενηθηκε χωρις αυτο και το απεκτησε μετα απο λακαμια γιατρου αναισθησιολογου σε ηλικια 15χρονων.:sad: :sad:
Μακαρι ολοι οι ανθρωποι να σκεφτονται οπως ο φιλος που βοηθησε τον κυριο αυτον.:beer:
project.breeze
12/01/2008, 04:54
Μπράβο στον Kaps για την ανθρωπιά που επέδειξε αλλά αν τον ρωτήσετε θα του φανεί περίεργο που του λέτε μπράβο γιατί προφανώς θεώρησε καθήκον του να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.Βοηθάτε τους συνανθρώπους σας όσο μπορείτε,ίσως κάποια μέρα βρεθείτε/βρεθούμε στην θέση τους,σε κάποια άλλη κατάσταση.Αυτό που θέλετε να σας κάνουν κάντε το:wave2: