View Full Version : Εισαγωγή και "εκτελωνισμός";
Έχω μια CBR 600F του '00-'01. Είμαι Κύπρο (την έχω αγοράσει εδώ και 3 χρόνια περίπου, κυπριακές πινακίδες) και λέω να την φέρω Ελλάδα για μόνιμα. Από την μεταφορική εδώ μου είπαν ότι θα κατέβει στο Κερατσίνι. Και ρωτάω.... υπάρχει θέμα "εκτελωνισμού" και πόσο μπορεί να είναι η λυπητερή; Διάβασα διάφορα άλλα post, αλλά από ότι κατάλαβα παίζει να αλλάξαν οι "φορολογίες". Κανένα καλό παληκάρι να με ενημερώσει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Δε παιζει να τη φερεις με κυπριακες πινακιδες, εφοσον ειναι ασφαλισμενη σε κυπριακη ασφαλιστικη και σε καλυπτει στην Ελλαδα?
Με κυπριακές λέω να την φέρω, αλλά και πάλι δεν ξέρω τι "παίζει" μετά.
Πήρα ένα φιλαράκι μου, Κύπριο που έφερε τη μηχανή του "πάνω".
Πρίν 2 χρόνια πλήρωσε 100Λίρες για μεταφορικά +10λιρες από τελωνείο για χαρτιά και μ@λακίες στη Κύπρο και άλλα 24Ε Ελλάδα. Αλλά μετά έχει αρκετό τρέξιμο, στις αποθήκες ή πληρώνεις κάποιον εκέι να στα κάνει.
Το πρόβλημα που μου είπε είναι οτι οι ασφαλιστικές εδώ δεν ασφαλίζουν άν έχει Κυπριακά νούμερα, και πρέπει να έρθεις με Κυπριακή, που γίνεται εξωτερικού. Τώρα για μια Shadow 750 πληρώνει 180Λίρες χωρίς οδική και άλλα καλούδια. Οπότε μάλλον συμφέρει να αλλάξεις νούμερα μόλις ανέβεις.
Οποτε δε χρειαζεται να την εκτελωνισεις
Θα ρωτησεις τον ασφαλιστη σου οτι θα πας μια βολτα στο Ελλαντα και αν σε καλυπτει η ασφαλεια εκει αν τυχον συμβει κατι (φτου κακα)
Το αν θα μεινεις εδω 10 χρονια, δε νομιζω οτι χρειαζεται να το μαθει, αρκει να σου πει οτι σε καλυπτει. Απο κει και περα, θα πρεπει να κανονισεις πως θα πληρωνεις τα ασφαλιστρα εκει αφου θα εισαι εδω
Η μεταφορική μου ζήτησε 220 ευρό μέχρι Κερατσίνι. Δεν έχω πρόβλημα να αλλάξω πινακίδες (έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα γίνει). Κύπρο έχω άτομο που μπορεί να κανονίζει τις πληρωμές. Και ας πούμε οτι το κάνω έτσι όπως λεει ο ΟΚΤΑΝΙΟ. Όταν πάω να αλλάξω σε ελληνικές πινακίδες θα είναι οκ μετά από πχ μερικούς μήνες;
lamoun όταν λέει τρέξιμο στις αποθήκες ο φίλος σου τι εννοεί;. Ο τελικός προορισμός της θα είναι η Ρόδος και θα πάει άλλος στο κερατσίνι να μου την στείλει εκεί.
Μόλις μου το είπε μου ήρθε ΑΥΤΟ (http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=49944) στο μυαλό.
Όχι τόσο τρέξιμο όσο του gcrook, αλλά τρέξιμο παρ'όλα αυτά. :sick:
Ρε Βασίλη....
Αφού αυτά είναι τα βασικά, και τα έχουμε πει στον καφέ.
Αυτά που κυρίως πρέπει να μάθεις είναι οι τιμές ειδικά για ν'αλλάξεις πινακίδες.
Πρώτον, για να την οδηγείς με κυπριακά νούμερα, μπορείς για τους 6 πρώτους μήνες, και να πάρεις παράταση άλλους 3+3. Μετά πρέπει να γραφτεί με ελληνικά νούμερα ή να την βγάλεις εκτός κυκλοφορίας ή εκτός χώρας.
Δευτερον. Τα 220 ευρώ, λογικά είναι η τιμή του καραβιού. Φόρτω-εκφωρτοτικά , ή τα λεγόμενα "λιμανιάτικα", δεν είναι μέσα. Ούτε τα εκτελωνιστικά του Πειραιά. Άρα ,δεν καθάρισες με 220, και δεν θέλω να σε τρομάξω, απλά να σου ξαναπω ότι θέλει ψάξιμο.
Τρίτον, έχω κι άλλα να σου πω, και ειδικά κάτι που αν το ψαξεις και πληρεί τις προυποθέσεις,μπορει να σου βγει σε πολύ καλό αλλά βαριέμαι να γράφω και θέλω να πιω και καφέ. Θα σε πάρω σε κανένα 20λεπτο για παραλιακό καφέ, και τα λέμε εκει.
:beer: :beer: :beer:
:wave2:
Lupo XAMENE!!!!!!!!!!!!! Έπρεπε να postάρω εδώ για να εμφανιστείς; Και εγώ τα υπόλοιπα ρωτάω... "λιμανιάτικα", πινακίδες κτλπ. Το μαμισι θα το φάει άλλος στο κερατσίνι αλλά και πάλι πίκρα (μπορεί και να μου την παρατίσει εκεί και να φύγει). Διάβασα του gcrook και δεν ξαναλέω τίποτα κακό για την γραφειοκρατεία της Κύπρου! :p
SeNNinhA
23/02/2008, 19:55
Να υπολογίζεις ότι ο εκτελωνισμός θα σου βγεί γύρω στα 400 ευρώ περίπου
yannis24
23/02/2008, 20:01
παιδια για να αλλαξει πινακιδες θα πρεπει να εκτελωνιστει !
δεν παιζει αυτο που λετε......οποτε μετα ειναι σαν να εισαγαγεις μεταχειρισμενο απο το εξωτερικο....εκτελωνιζεται κανονικα και παιρνει ελληνικη αδεια κυκλοφοριας και καινουργιες ελληνικες πινακιδες !!
siraxanz
23/02/2008, 20:21
http://ektelonismos.com.gr/
siraxanz
23/02/2008, 20:21
http://ektelonistis.freegr.net/services.htm
siraxanz
23/02/2008, 20:23
http://www.auto-trader.gr/forum/index.php?sid=a9d8444b38dd49ef4ca34e13c5887b86
Αρχικά δημιουργήθηκε από yannis24
παιδια για να αλλαξει πινακιδες θα πρεπει να εκτελωνιστει !
δεν παιζει αυτο που λετε......οποτε μετα ειναι σαν να εισαγαγεις μεταχειρισμενο απο το εξωτερικο....εκτελωνιζεται κανονικα και παιρνει ελληνικη αδεια κυκλοφοριας και καινουργιες ελληνικες πινακιδες !!
Ως εδώ, σωστά.
Με την διαφορά όμως, ότι το τελωνείο δίνει άδεια σε κάτοικο εξωτερικού ή επαναπατριζόμενο, να κυκλοφορήσει για τους μήνες που έγραψα παραπάνω. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μείνει και να πάρει ελληνικές πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας, τότε ξαναπερνάς από το τελωνείο και κάνεις την διαδικασία που λές.:beer: :beer:
Ο Lupo έχει δίκιο. Σήμερα έμαθα από τελωνειακό υπάλληλο (Ελλάδα), ότι μπορώ να την πάρω έτσι (μόνο τα λιμανιάτικα τους θα πληρώσω) και να μου δώσει το τελωνείο ένα χαρτί (δεν θυμάμαι πως λέγεται τώρα), για να την κυκλοφορώ για 3+3 (ή 6 απευθείας) μήνες. Μετά μπορώ να την εκτελωνήσω με ένα ποσοστό 7% επί της τιμής της. Τώρα ποιας τιμής αναφέρωνται δεν γνωρίζω, εφόσον όπως έχω αναφέρει την έχω αγοράσει εδώ και 3 χρόνια και η τιμή της έχει πέσει.
Σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια σας :) :wave2:
Τελικα ρε μαγκες για εκτελωνισμο μηχανης μειωθηκε καθολου η φορολογια η μονο για κουτια ισχυει??
:confused: :confused:
Η τιμή είναι των τελωνειακών καταλόγων, που έχουν (θεωρητικά) όλα τα οχήματα, ανά χρονολογίες, και τις ανάλογες τιμές.
Συνήθως είναι λίγο περισσότερο από τις τιμές του ίδιου μοντέλου, σαν μεταχειρισμένο, στην αγορά.
C104 μήπως είναι το χαρτί που σου είπε?
@Lazio
Μακάρι να ήξερα να σου απαντούσα :p :dizzy:
@Lupo
Όχι, κάτι σαν "ΕΔΧ".. δεν θυμάμαι .. και όσο για τις τιμές έχω διαβάσει εδώ άλλο topic και ο θεός και η ψυχή τους. Βλέπω να την "σκοτώνω" :sad: :cry:
Αρχικά δημιουργήθηκε από spec
Βλέπω να την "σκοτώνω"
:nono:
Αρχικά δημιουργήθηκε από SeNNinhA
Να υπολογίζεις ότι ο εκτελωνισμός θα σου βγεί γύρω στα 400 ευρώ περίπου
:smilea:
ΥΓ Senna, βάλε το link με την αναλυτική περιγραφή από Ιταλία. :wave2:
Αρχικά δημιουργήθηκε από SeNNinhA
1) ΦΠΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ
α) εαν αγοράσεις από έμπορο τότε υποχρεωτικά πληρώνεις το ΦΠΑ εκεί και φέρνεις το τιμολόγιο αγοράς εδώ και είσαι ΟΚ
β) εαν αγοράσεις από ιδιώτη όπως εγώ, πάλι δεν πληρώνεις ΦΠΑ λόγω ιδιώτη αλλά... πρέπει να πας στο Προξενείο ή Πρεσβεία της Ελλάδας εκεί, με τον ιδιώτη πωλητή, φωτοτυπία επικυρωμένη της ταυτότητάς του, το διαβατήριό σου, και όλα τα χαρτιά της μηχανής, (για Ιταλία όποιος ενδιαφέρεται θα του πω αναλυτικά) και να υπογράψετε ενα ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης (θα σας το κανουν στην πρεσβεία) το οποίο και θα επικυρωθεί από αυτούς. Με αυτό πας στο τελωνείο και δεν έχεις ΦΠΑ
2) Δασμοί έχουν σχέση με την παλαιότητα, την αξία και τα κυβικά. Σε εμένα θα έρθει περίπου 350 ευρώ. Εδώ μπορείς να κάνεις και λίγο τρίπλα. Βάζεις μικρότερη αξία στο παραπάνω συμφωνητικό και αν είναι σχετικά νεα μηχανή, πριν να την πας στο τελωνείο, βγάζεις κανένα πλαστικό ή ότι άλλο ώστε να φαίνεται σε κακή κατάσταση και ώστε να την εκτιμησουν χαμηλά.
3) Πινακίδες βγάζεις κανονικά από εκεί προσωρινές. Αλλά οι μαλάκες θέλουν 200 ευρώπουλα. Οπότε πας εδώ με τον αριθμό πλαισίου στην εφορία, πληρώνεις 1,90 ευρώ ανα ημέρα παραβολο, βγάζεις και προσωρινή ασφάλεια για 2-3 ημέρες (ανάλογα την ασφαλιστική μπορεί να σου κάνουν τον δύσκολο), και πας στην τροχαία που σου δίνει προσωρινή πινακίδα χάρτινη για 2 ημέρες. Κανονικά μπορείς να βγάλεις και κανονικές προσωρινές πινακίδες αλλά γίνεται τέτοιος χαμός που κανένας δεν ξερει ποιος είναι υπεύθυνος (κανονικά το τελωνείο) και θα σου παίξουν τα νεύρα. Οποτε βγάζεις την χάρτινη 2 ημερών και στην Ιταλία κάνεις τον τρελό (αν και εφόσον) και παράνομος δεν είσαι πάντως.
4) Υπολόγησε και γύρω στα 100 ευρώ σε γραφείο στην Ιταλία για να σου κάνουν μεταβίβαση της άδειας και να σου εκδόσουν τα χαρτιά που χρειάζονται για το προξενείο. Αυτά θέλουν 2 ημερες να έχεις υπόψην σου αλλά σου κάνει την διαδικασία ο πωλητής οπότε τα βρίσκεις έτοιμα όταν πας.
Δεν είναι δύσκολα τα πράγματα. Και σε όποια άλλη χώρα απλά παίρνεις τηλέφωνο την πρεσβεία/προξενείο εκεί και σου λένε τις διαδικασίες ακριβώς και θα σε βοηθήσουν όπου χρειάζεται.