Σύνδεση

View Full Version : Γ@μημένο Tank Slapping!!!

Σελίδες : [1] 2

DimChios
27/06/2008, 05:44
...χτες το βραδυ, πηγαινοντας για δουλεια!

Παραλιακή στο παλιό αεροδρομιο Ελληνικού, η 3η στη ροπή της και πλησιαζω τις γραμμες του τραμ!
Κραταω ανοιχτο το γκάζι να μη πιέσω τη μπροστινη αναρτηση, περναω τις γραμμές και μάλλον, ψιλοσηκώθηκε (ελάχιστα μιλάμε, σχεδον δεν ειμαι σιγουρος) το μπροστινό!
Κλασματα δευτερολέπτου μετα, αρχιζει να παιζει τρελλά το τιμόνι! Κράτησε για 3-4 δευτερόλεπτα!

Περιτό να σας πω οτι χεστηκα πάνω μου!
Το σωσα? Σωθηκε μόνο του? Τι σκατά εγινε ουτε που καταλαβα!
Στα 500 μετρα ειναι το μαγαζι... φτανω, παρκαρω και κατεβαινω!
Πρεπει να ετρεμα μεχρι και 2 ωρες μετα!

Δεν το εχω ξαναζησει αυτο το πραγμα μιλαμε! Δεν ηξερα τι να κανω! Εσφιξα το τιμόνι, ισως να εκλεισα και ελαχιστα (μαλλον λαθος κινηση,ε?) το γκάζι, και τα ματια μου καρφωθηκαν στο τιμονι που ετρεμε σαν μεσα σε νερωφαγωμα!

ΤΙ ΣΚΑΤΑ?

:confused:

Ουφ!!!!! :a35:

Cpt. Haddock
27/06/2008, 05:57
Απο τα λίγα που ξέρω δε πρέπει να είναι tank slapping. Μου το 'χει κανει και ο τίγρης σε αντίστοιχη φάση (αρκετα χλμ και ξαφνικη ανωμαλια στο δρόμο - συγκεκριμένα στη Γεφυρα ασπροπύργου) και δε νομιζω οτι ο τίγρης ειναι μηχανάκι για τανκσλαπινγκ :lol:

Μάλλον ειχες πολύ σφιχτό το τιμόνι :wave2: :winka:

:lexotanil: :lexotanil: :lexotanil: :lexotanil: :lexotanil:

:lol:

DimChios
27/06/2008, 06:03
Κατι τετοιο μου εκανε με μεγαλητερη διαρκεια...

http://uk.youtube.com/watch?v=OZ1i0cUK7Ew&feature=related

Και με το GS καποια στιγμη ειχα παθει κατι τετοιο, σε μικροτερο βαθμο που μαλλον λογω 19αρι τροχου δεν ηταν τοσο εντονο,τρομακτικο και πιο "του χεριου μου" να σωθει!

:sick:

dirtbird
27/06/2008, 06:11
Αρχικά δημιουργήθηκε από DimChios

Παραλιακή στο παλιό αεροδρομιο Ελληνικού, η 3η στη ροπή της και πλησιαζω τις γραμμες του τραμ!
Κραταω ανοιχτο το γκάζι να μη πιέσω τη μπροστινη αναρτηση, περναω τις γραμμές και μάλλον, ψιλοσηκώθηκε (ελάχιστα μιλάμε, σχεδον δεν ειμαι σιγουρος) το μπροστινό!
Κλασματα δευτερολέπτου μετα, αρχιζει να παιζει τρελλά το τιμόνι! Κράτησε για 3-4 δευτερόλεπτα!

Δεν το εχω ξαναζησει αυτο το πραγμα μιλαμε! Δεν ηξερα τι να κανω! Εσφιξα το τιμόνι, ισως να εκλεισα και ελαχιστα (μαλλον λαθος κινηση,ε?) το γκάζι, και τα ματια μου καρφωθηκαν στο τιμονι που ετρεμε σαν μεσα σε νερωφαγωμα!

ΤΙ ΣΚΑΤΑ?

Λαστιχάκια βάλαμε ή ακόμα?

Απο κει και πέρα παίζεις με αναρτήσεις...... μάλλον έχεις πολύ απόσβεση επαναφοράς πίσω ή τέλος πάντων είναι στη ρύθμιση που για εκείνο το σημείο του δρόμου δεν του κάθεται.

Γενικότερα μπορεί να είναι οι ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη προφίλ των ελαστικών σου.

Πάντως στο Φάληρο -όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες- τις γραμμές τις περνάω στην πίσω (το δύσκολο είναι να μην σπινιάρει).

Στο Ελληνικό όμως νομίζω ότι παίζει και ελαφριά αλλαγή επιπέδου (κάνει μία μικρή ανηφόρα). Παρόλο που δεν είχα ποτέ τίποτα παρόμοιο, είναι ένα σημείο που η αίσθηση που σου δίνει το μηχανάκι (σχήμα λόγου) δεν είναι σαφής.

Άντε να καταλάβεις μέσα στην κίνηση της παραλιακής θα μου πεις......

Anyway, πρώτος ύποπτος τα λάστιχα, αλλά πιστέυω ότι κάτι μπορείς να μαζέψεις παίζοντας; με τις αναρτήσεις.

alximistis
27/06/2008, 06:17

ΤΙ ΣΚΑΤΑ?

χεστήκαμε πάνω μας ε; Πήγε το σκατό στην κάλτσα; Καφέ λωρίδα πίσω;;; :D
Μετά ρώταγες σε ένα άλλο θρεντάκι... "τώρα μου την είπες"; Εμ είδες που είχα δίκιο ε;;; :lol: :lol: :lol:
Εγώ εν κατέω φιλαράκι ένα πράγμα. Πως "ψιλοσηκώθηκε" το μπροστινό;;; Ψιλοσηκώθηκε ή γλίστρησε; Το δεύτερο οκ εξηγείται αλλά το πρώτο... κάπου με μπερδεύει. Να κάνω μία αδιάκριτη. Μήπως πήγες να κάνεις καμιά καγκουριά΄ή μήπως ήσουν με παραπάνω χλμ απ' ότι έπρεπε;;;;; λέω εγώ τώρα...
πρόσεξε ότι ό Ηλίας λέει κάτι πολύ σημαντικό. Του είχε κάνει ο τίγρης αλλά... ανωμαλία ο δρόμος και αρκετά χλμ. Οι γραμμές του τραμ εξηγούν εν μέρει την "ανωμαλία". Τα χλμ πόσα ήταν;;;;

DimChios
27/06/2008, 06:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από dirtbird
Λαστιχάκια βάλαμε ή ακόμα?

Απο κει και πέρα παίζεις με αναρτήσεις...... μάλλον έχεις πολύ απόσβεση επαναφοράς πίσω ή τέλος πάντων είναι στη ρύθμιση που για εκείνο το σημείο του δρόμου δεν του κάθεται.

Γενικότερα μπορεί να είναι οι ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη προφίλ των ελαστικών σου.

Πάντως στο Φάληρο -όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες- τις γραμμές τις περνάω στην πίσω (το δύσκολο είναι να μην σπινιάρει).

Στο Ελληνικό όμως νομίζω ότι παίζει και ελαφριά αλλαγή επιπέδου (κάνει μία μικρή ανηφόρα). Παρόλο που δεν είχα ποτέ τίποτα παρόμοιο, είναι ένα σημείο που η αίσθηση που σου δίνει το μηχανάκι (σχήμα λόγου) δεν είναι σαφής.

Άντε να καταλάβεις μέσα στην κίνηση της παραλιακής θα μου πεις......

Anyway, πρώτος ύποπτος τα λάστιχα, αλλά πιστέυω ότι κάτι μπορείς να μαζέψεις παίζοντας; με τις αναρτήσεις.

Tα λάστιχα τα εβαλα χτες και τους ειχα 170 χλμ πριν από αυτό! Γυρισα ολο το κηφισο, Αγ Στεφανο, Διονυσο, Νεα Μακρη...Αττικη Οδο, περιφερειακο κτλ...
Τα πατησα καλά! :winka:

Σιγουρα κατι ηταν, τωρα αναρτησεις ειναι, μλκια δικια μου ειναι...
Τωρα που εβαλα τα λαστιχα πρεπει να τις ξαναρυθμισω απο την αρχη, το θεμα ειναι οτι και με τα παλια δεν ειχα κανενα τετοιο συμπτωμα, εκτος απο μια ατσαλη προσγειωση σε ...σουζα... :blush:

Αν το σηκωνα εκει, που με 3η και τις στροφες που ειχα, δεν επαιζε...θα ηταν χειροτερα! Δεν ειναι GS που το εχω κανει και δε μασαει!

Ειναι λιγο ανισοπεδο το θεμα εκει αλλα το βασικο ειναι πως μπορω να μη μου ξανατυχει! Χεστηκα στ αληθεια λεμε!

Θυμαμαι την πρωτη φορα που με το αφρικα εχασα λιγο το πισω ειχα φοβηθει! Μετα, με το χωμα δε μασαγα καθολου... με αφηνε ανεπηρεαστο κατι τετοιο!
Με αυτο, τι μπορω να κανω? Αν εφευγα εκει πραγματικα δε ξερω πως θα εσκαγα και τι ζημια μπορει να παθαινα εγω και το μηχανακι! :sick:

notakos600
27/06/2008, 06:22
Κοσκινίζει τρελλά ο μπροστινός τροχός, χαλαρώνουμε ελαφρά την λαβή του τιμονιού και κλείνουμε το γκάζι, αλλιώς έχουμε σίγουρη πτώση. Ο κανόνας αυτός είναι πιστεύω, που εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες.

DimChios
27/06/2008, 06:26
Αρχικά δημιουργήθηκε από alximistis
χεστήκαμε πάνω μας ε; Πήγε το σκατό στην κάλτσα; Καφέ λωρίδα πίσω;;; :D

Ναι ειπαμε!

Μετά ρώταγες σε ένα άλλο θρεντάκι... "τώρα μου την είπες"; Εμ είδες που είχα δίκιο ε;;; :lol: :lol: :lol:

Εδω δε κανουμε πλακα Στελιο! Λεμε παλι καλα που γλιτωσαμε και μηπως σωσουμε και κανεναν αλλο!

Εγώ εν κατέω φιλαράκι ένα πράγμα. Πως "ψιλοσηκώθηκε" το μπροστινό;;; Ψιλοσηκώθηκε ή γλίστρησε; Το δεύτερο οκ εξηγείται αλλά το πρώτο... κάπου με μπερδεύει.

Σηκωθηκε (μαλλον ειπα, δεν ειμαι και 100% σιγουρος) από την ανισοπέδια του οδοστρωματος! Λογικό!

Να κάνω μία αδιάκριτη. Μήπως πήγες να κάνεις καμιά καγκουριά΄ή μήπως ήσουν με παραπάνω χλμ απ' ότι έπρεπε;;;;; λέω εγώ τώρα...
πρόσεξε ότι ό Ηλίας λέει κάτι πολύ σημαντικό. Του είχε κάνει ο τίγρης αλλά... ανωμαλία ο δρόμος και αρκετά χλμ. Οι γραμμές του τραμ εξηγούν εν μέρει την "ανωμαλία". Τα χλμ πόσα ήταν;;;;

Με 3η και στη ροπη... ξερω γω, καμποσα ηταν αλλα τις εχω περασει και με παραπανω! Μλκια απο τη μια αλλα λεω τα πραγματα ως εχουν!
Δε πηγα να κανω τπτ πιο περιεργο! Απλα δεν εκλεισα το γκαζι πριν για να μη φορτισω περισσοτερο το μπροστινο μου! Ουτε ομως και συμπλεκταρισα για να το ελαφρυνω κι αλλο!

DimChios
27/06/2008, 06:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από notakos600
Κοσκινίζει τρελλά ο μπροστινός τροχός, χαλαρώνουμε ελαφρά την λαβή του τιμονιού και κλείνουμε το γκάζι, αλλιώς έχουμε σίγουρη πτώση. Ο κανόνας αυτός είναι πιστεύω, που εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες.

Κατα 70% το γκαζι πρεπει να το ελλατωσα!

Για τη λαβη δεν εχω ιδεα να σου πω!

:rolleyes:

dirtbird
27/06/2008, 06:30
Tα λάστιχα τα εβαλα χτες και τους ειχα 170 χλμ πριν από αυτό! Γυρισα ολο το κηφισο, Αγ Στεφανο, Διονυσο, Νεα Μακρη...Αττικη Οδο, περιφερειακο κτλ...

Τωρα που εβαλα τα λαστιχα πρεπει να τις ξαναρυθμισω απο την αρχη, το θεμα ειναι οτι και με τα παλια δεν ειχα κανενα τετοιο συμπτωμα, εκτος απο μια ατσαλη προσγειωση σε ...σουζα... :blush:

Αν το σηκωνα εκει, που με 3η και τις στροφες που ειχα, δεν επαιζε...θα ηταν χειροτερα! Δεν ειναι GS που το εχω κανει και δε μασαει!

Ειναι λιγο ανισοπεδο το θεμα εκει αλλα το βασικο ειναι πως μπορω να μη μου ξανατυχει! Χεστηκα στ αληθεια λεμε!

Θυμαμαι την πρωτη φορα που με το αφρικα εχασα λιγο το πισω ειχα φοβηθει! Μετα, με το χωμα δε μασαγα καθολου... με αφηνε ανεπηρεαστο κατι τετοιο!
Με αυτο, τι μπορω να κανω? Αν εφευγα εκει πραγματικα δε ξερω πως θα εσκαγα και τι ζημια μπορει να παθαινα εγω και το μηχανακι! :sick:

Μάλιστα....

Δεν είναι εύκολη η απάντηση και πιθανώς δεν είναι μόνο μία η λύση (όσον αφορά την εμφάνιση του tank slapping). Όσον αφορά το σήκωμα του μπροστινού, σε εκείνο το σημείο δεν παίζει -εκτός εάν έχεις GSXR1000- και με την κίνηση που έχει συνήθως.

Πάντως στρώσε λίγο ακόμα τα λάστιχα σου και κάνε λίγο πιο γρήγορη την απόσβεση επαναφοράς πίσω (1-2 κλικ ή 1/4 με 1/2 μισή στροφή έξω).

Και προς θεού, μην προσπαθήσεις σώνει και καλά να το 'ξανααναπαράγεις' σήμερα, φτάνει που θα είσαι υποψιασμένος.

caesarsk
27/06/2008, 06:30
Ρε συ Δημητράκο το GS έχει και ένα μέτρο τιμόνι πλάτος και κάνεις μοχλό...Τι να περιμένεις από το CBR...Την επόμενη φορά (μακάρι να μην υπάρξει)....φρόντισε να μην ξανασφίξεις το τιμόνι!!! Πως το έσωσες??? Μάλλον σε έσωσαν 15 άγιοι και 32 άγγελοι! Χαλάρωσε λιγάκι και μην ξεχνάς το λόγο που πήρες το CBR...

dirtbird
27/06/2008, 06:34
Ρε μιτς.....

μετά την αλλαγή ελαστικών (και υποθέτοντας ότι βάζεις ίδιες πιέσεις)...
ένοιωσες το μηχανάκι να σηκώνεται λίγο?

(με την παραδοχή ότι το πίσω φθείρεται πιο πολύ, πρέπει να νοιώθεις το πίσω να έχει ανέβει λίγο...)

alximistis
27/06/2008, 06:34

Εδω δε κανουμε πλακα Στελιο! Λεμε παλι καλα που γλιτωσαμε και μηπως σωσουμε και κανεναν αλλο!

Συμφωνώ αλλά τώρα που είσαι οκ λίγο χιούμορ έτσι για να χαλαρώσει η κατάσταση δεν χαλά κανέναν νομίζω. :)

Με 3η και στη ροπη... ξερω γω, καμποσα ηταν αλλα τις εχω περασει και με παραπανω! Μλκια απο τη μια αλλα λεω τα πραγματα ως εχουν!
Δε πηγα να κανω τπτ πιο περιεργο! Απλα δεν εκλεισα το γκαζι πριν για να μη φορτισω περισσοτερο το μπροστινο μου! Ουτε ομως και συμπλεκταρισα για να το ελαφρυνω κι αλλο!

Οκ... κοίτα την άλλη φορά να πηγαίνεις με... ΛΙΓΟΤΕΡΑ!!!!!!!! Καλούς δρόμους. :)

DimChios
27/06/2008, 06:36
Μάλιστα....

Δεν είναι εύκολη η απάντηση και πιθανώς δεν είναι μόνο μία η λύση (όσον αφορά την εμφάνιση του tank slapping). Όσον αφορά το σήκωμα του μπροστινού, σε εκείνο το σημείο δεν παίζει -εκτός εάν έχεις GSXR1000- και με την κίνηση που έχει συνήθως.

Πάντως στρώσε λίγο ακόμα τα λάστιχα σου και κάνε λίγο πιο γρήγορη την απόσβεση επαναφοράς πίσω (1-2 κλικ ή 1/4 με 1/2 μισή στροφή έξω).

Και προς θεού, μην προσπαθήσεις σώνει και καλά να το 'ξανααναπαράγεις' σήμερα, φτάνει που θα είσαι υποψιασμένος.

Σωτο, μιλαω για ελαχιστο σηκωμα και δεν ειναι δυκολο! Σκεψου...3η στη ροπη του, υψομετρικη, εστω και ελαχιστη, διαφορα και καθολου κινηση! Ειχα φυγει πρωτος απο το φαναρι!

Νομιζω η επαναφορα ειναι 1/2 μεσα...να την ανοιξω εντελως? Σωβρακο εντελως θα γινει!

Τρελος εισαι που θα το ξαναπροσπαθησω?

Παντως, πριν απο μερες θυμαμαι, δεν ειχα βεβαια τοσα χλμ, ειχα σηκωθει ορθιος σε εκεινο το σημειο... δεν εκανε κιχ!

DimChios
27/06/2008, 06:37
Αρχικά δημιουργήθηκε από caesarsk
Ρε συ Δημητράκο το GS έχει και ένα μέτρο τιμόνι πλάτος και κάνεις μοχλό...Τι να περιμένεις από το CBR...Την επόμενη φορά (μακάρι να μην υπάρξει)....φρόντισε να μην ξανασφίξεις το τιμόνι!!! Πως το έσωσες??? Μάλλον σε έσωσαν 15 άγιοι και 32 άγγελοι! Χαλάρωσε λιγάκι και μην ξεχνάς το λόγο που πήρες το CBR...

το ειπα ρε Σοφ! Και τιμονι και 19αρι τροχο, το ξερω, δε συγκρινω κατι!

Για τα υπολοιπα, ξερω! :blush: Ολοι μας ομως εχουμε τις στιγμες μας... :blush:

DimChios
27/06/2008, 06:39
Ρε μιτς.....

μετά την αλλαγή ελαστικών (και υποθέτοντας ότι βάζεις ίδιες πιέσεις)...
ένοιωσες το μηχανάκι να σηκώνεται λίγο?

(με την παραδοχή ότι το πίσω φθείρεται πιο πολύ, πρέπει να νοιώθεις το πίσω να έχει ανέβει λίγο...)

Αυτο που εχω νιωσει ειναι καλυτερο στριψιμο, ακομα και στα πρωτα 100χλμ που ημουν αρκετα σφιγμενος και μαζεμενος, καλυτερο φρεναρισμα, καλυτερη αισθηση! Υψος οχι, δεν νομιζω!

Πιεσεις, 42 Π και 36 Ε

alximistis
27/06/2008, 06:46
Ρε παίδες για μισό λεπτάκι γιατί θα τρελλαθώ. Για να σηκωθεί η ρόδα έστω και ελάχιστο πρέπει να συμβούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δεν το παίζω γνώστης γιατί δεν μπορώ δεν είμαι. Τίμια πράγματα. Αλλά η λογική λέει τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι πως για να σηκωθεί ο τροχός πρέπει να ασκηθούν πολύ συγκεκριμένες δυνάμεις. Δεν γλιστρά ας πούμε μια μηχανή και σηκώνεται ο τροχός. Ούτε βρίσκεις ας πούμε ένα σαμαράκι και συμβαίνει το ίδιο. Νομίζω χωρίς να θέλω να θίξω το φίλο Μητσάρα πως... πήγαινε με αρκετά ή αφαιρέθηκε και άνοιξε απότομα το γκάζι λίγο πριν το σημείο με αποτέλεσμα αυτό το ολίγον τι σήκωμα και το... χέσιμο. :D
Όλα αυτά το ξαναλέω χωρίς να λέω πως ξέρω και χωρίς να έχω την παραμικρή όρεξη να θίξω τον Dim Λήμνος. :)
(Κουλάδι)!!! :lol:

dirtbird
27/06/2008, 06:49
ΔΛλδ. , τι λες ρε Στέλιο? :confused: :confused:

DimChios
27/06/2008, 06:50
Ρε παίδες για μισό λεπτάκι γιατί θα τρελλαθώ. Για να σηκωθεί η ρόδα έστω και ελάχιστο πρέπει να συμβούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Δεν το παίζω γνώστης γιατί δεν μπορώ δεν είμαι. Τίμια πράγματα. Αλλά η λογική λέει τουλάχιστον όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι πως για να σηκωθεί ο τροχός πρέπει να ασκηθούν πολύ συγκεκριμένες δυνάμεις. Δεν γλιστρά ας πούμε μια μηχανή και σηκώνεται ο τροχός. Ούτε βρίσκεις ας πούμε ένα σαμαράκι και συμβαίνει το ίδιο. Νομίζω χωρίς να θέλω να θίξω το φίλο Μητσάρα πως... πήγαινε με αρκετά ή αφαιρέθηκε και άνοιξε απότομα το γκάζι λίγο πριν το σημείο με αποτέλεσμα αυτό το ολίγον τι σήκωμα και το... χέσιμο. :D
Όλα αυτά το ξαναλέω χωρίς να λέω πως ξέρω και χωρίς να έχω την παραμικρή όρεξη να θίξω τον Dim Λήμνος. :)
(Κουλάδι)!!! :lol:

Που γλιστρισε ρε Στελιο? Που εγραψα οτι γλιστρισε?

:confused: :confused:

ΔΕΝ συμπλεκταρισα για να σουζαρω!
ΔΕΝ ανοιξα περισσοτερο το γκαζι!

Αλαφρωσε πολυ το μπροστινο, πιθανα να σηκωθηκε (ξαναλεω, ΕΛΑΧΙΣΤΑ) και ...

Και σε σενα εχει τυχει, ισως δλδ απλα δε το χεις παρει χαμπαρι!

Βεβαια μπορει κι εγω να λεω μλκιες γιατι με 30 που πας συνεχεια, δυσκολο! :lol:

Μη συνεχισουμε την πλακα, στο θεμα μας! ;)

:wave2:

Ζεύκας
27/06/2008, 07:15
Α κ 2 λύσεις από ένα αρχάριο: σταμπιλιζατέρ και χαλαρά χέρια. :wave2:

devil's animal
27/06/2008, 08:08
Μητσακο απλα μην το ξαναεπιχειρησεις και μαλλον πρεπει να το μαθεις λιγο καλυτερα για να ανοιγεις την τριτη στην ροπη (170+ χλμ) πανω σε ανωμαλιες.

nikos force
27/06/2008, 08:21
εγω δεν μπορω το καταλαβω ολο αυτο ... τανκ σλπινκ στα καλα καθουμενα ... το βιδεο που εβαλεσ ειχε σουζα καλουτσικη ... ειχε χασει ο μπροστα ταχυτητα σε σχεση με το πισω και οταν προσγειωθηκε, η ανακτηση της ιδιασ ταχυτητασ του μπροστα με του πισω ,οδηγει σε τανκ ... εσενα η μονη εξηγηση που μπορω να δωσω ειναι οτι φταις εσυ 100% ... δεν εχεισ συνηθησει ακομα τη θεση οδηγησης ... κρεμεσε υπερβολικα (εν αγνοια σου) απο το τιμονι ...και στη προκειμενη το κραταγεσ αρκετα σφικτα και δεν το αφησες να ''μαζεψει'' μονο του και αυτο ''αντεδρασε'' ... οποτε ΧΑΑΑΑΑΛΑΡΑ πολυ η λαβη μας πανω στο τιμονι

yannis24
27/06/2008, 08:45
Μητς, απ΄οτι ειδα και στο βιντεο αν σου εκανε ετσι το τιμονι ειναι κλασικη περιπτωση tank slapping....δεν σηκωνει συζητηση ...

τωρα σε τετοιες περιπτωσεις ΔΕΝ σφιγγεις το τιμονι , το κρατας και περιμενεις να εκτονωθει το φαινομενο ( κανεις και την προσευχη σου συγχρονως !) ... οσο σφιγγεις εσυ το τιμονι και προσπαθεις να το κρατησεις, τοσο αντιδρα αυτο ( ειναι κλασικη περιπτωση δρασης-αντιδρασης!) ...οποτε χαλαρα χερια εκεινη την ωρα.....
δεν σφιγγεσαι ουτε εσυ πανω στην μηχανη....κλεινεις και το γκαζι αλλα οχι αποτομα....
τωρα για τα 3-4 δευτερολεπτα που σου κρατησε ειναι ο οριακος χρονος για να το σωσεις και σωθεις απο μια πτωση.... αμ ακρατησει παραπανω....δυστηχως πεφτεις !

το tank slapping δεν εμφανιζεται μονο του αλλα απ΄οτι εχω παρατηρησει οφειλεται κατα 90% τουλαχιστον στις τυχον ανωμαλιες του δρομου...
περασες οπως ειπες και τις γραμμες του τραμ.....μπορει να ειχε ο δρομος καποιο βαθουλωμα διαμηκες ( παραλληλο με την πορεια σου ) , μπορει να σε χτυπησε καποια δυνατη ριπη αερα στο μπροστινο......

tank slapping εμφανιζεται στανταρ στην Λεωφ Βουλιαγμενης μετα τα φαναρια της Βουτας στην αριστερη λωριδα....
εκει ο δρομος εχεις καποια βουναλακια μικρα που δεν φαινονται ..... την εχω πατησει 2 φορες στο συγκεκριμενο σημειο με το TDM ωσπου ειδα οτι και καπιοι αλλοι καπου αλλου το συζητουσαν....

DUKASII
27/06/2008, 08:47
Μήτσε...

δε το πουλάς ρε φιλε να παρεις κανα τρικυκλο??

αυτο που λες το παθαινω μερα παρα μερα για να γουσταρω λεμε...αμα δε το κανω ..δε νιωθω καλα για να καταλάβεις..

βαλε στραμπιλιζατερ τελοσπαντων..
και μην οδηγεις με το βαρος στα κλιπ ον δεν ειναι παπορι σα το μπιεμνταμπλιγιου ...:uplate: :wave2: :beer:

sober
27/06/2008, 09:11
Ευτυχως τη γλιτωσες Ντιμακο!!

Προσοχη και μονο καλα χλμ απο δω και περα!!:beer: :wave2:

catmaster
27/06/2008, 09:26
Μήτσο .... tank slapping είναι αυτό (η αρχή της γέννησης του φαινομένου ... )

ευτυχώς δεν ζόρισες τα clipon (αυτό είναι λάθος) και ηρέμησε μόνο του ....

πάντως το να κλείσεις το γκάζι η να πατήσεις φρένο η να σφίξεις το τιμόνι είναι επίσης λάθος ... (με άλλα λόγια , αν προλάβεις όταν ξεκινήσει .... καρύδι .... )

περισσότερα από κοντά ... να δούμε λίγο τις αναρτήσεις τώρα που μπήκαν τα λάστιχα (και ίσως ένα αμορτισέρ τιμονιού... )

p.s. οι γρήγοροι από πάνω που ανέφεραν ότι το παθαίνουν κάθε μέρα , η ότι στην πίστα συμβαίνει συνέχεια να ξανασκεφτούν μία γύρα καλύτερα πιά είναι η πιό κοινή κατάληξη του φαινομένου ....που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά (στην οδήγησή μας - setup μηχανής - απειρία αναβάτη - κατασκευή δρόμου .....εκτός και αν δε μιλάμε για tank slapping και λέμε για κάτι άλλο που ίσως δεν έχουμε καταλάβει... ):rolleyes:

Ταξιδευτής
27/06/2008, 09:42
Να πω και εγω τη προσωπικη μου αποψη Μητσακο;

Πιστευω απολυτα το ιδιο που σου ειπε κ ο Νικος Force παραπανω: το tank slapping εγινε απο δικο λαθος χειρισμο.
Ολοι μας οταν ξεκιναμε να καβαλαμε κλιπονατα μηχανακια καθομαστε στην κλασσικη θεση στυλ "Μποτσαρης": κολλητα στο ντεποζιτο, ψιλοορθιοι και τεντωμενα χερια στα κλιπον.
Αυτο μπορει να ειναι σχετικα βολικη θεση, αλλα ειναι παντελως λαθος!

Ριχνεις το βαρος του σωματος στους καρπους (σε πονανε; ) και κατα συνεπεια και στο τιμονι/μπροστινο. Περνοντας απο την ανωμαλια με ανοιγομενη 3η το μπροστινο αναπηδησε, κλωτσοντας τα χερια σου παραλληλα.
Εσυ υποθετω οτι δεν αφησες το τιμονι να εκτονωθει γλυκα οπως θα μπορουσε αλλα με την κλωτσια κ κουνημα απο την αναπηδηση τρανταχτηκες κ το μετεφερες ΠΙΣΩ στο τιμονι κανοντας τα πραγματα ακομα χειροτερα!

Ε απο εκει και περα, αρχιζει το tank slapping και βεβαια οσο το πολεμας τοσο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ γινεται. Κλασσικη δραση/αντιδραση.

Η λυση; Προσαγωγοι! Δυναμωσε προσαγωγους για να μπορεις να κρατας το βαρος σου σφιγγοντας το ντεποζιτο. Στην αρχη θα δεις οτι θα κανεις προσπαθεια να το συνηθισεις, αλλα συντομα θα δεις οτι θα γινεται αυτοματα.

Γενικα στα SS (χωρις να το παιζω ξερολας):
Θεση κωλου πισω στη σελα (οχι κολλητα στο ντεποζιτο),

κρατημα του βαρους του σωματος με σφιξιμο ποδιων στο ντεποζιτο

ΧΑΛΛΛΛΑΡΟ σωμα απο τη μεση κ πανω

σκυψιμο προς τα κλιπον (οι αγκωνες πρεπει παντα να λυγιζουν -ιδανικα ο βραχιονας θα επρεπε να ειναι παραλληλα με το εδαφος, αλλα κ ενα πιο ελαφρυ λυγισμα χεριων ειναι οκ για πολη)

Αυτο θα σου επιτρεψει να εχεις καταρχας καλυτερο μοχλο στα κλιπον απο οτι αν εισαι απο πανω κ εχεις τεντωμενα χερια. Επισης, θα μπορεις να εχεις χαλαρο πιασιμο στο τιμονι οποτε αφηνεις το μηχανακι ησυχο να δουλεψει οπως θελει κ μπορει.

Αν ησουν σε μια τετοια θεση περνωντας πανω απο τις γραμμες, το τιμονι μπορει να κοσκινιζε αλλα η μηχανη δεν θα κουνιοταν σχεδον καθολου.

Just my 2 cents! :wave2: :beer:
Να σαι καλα κ να προσεχεις αδερφε!

ΥΓ. Δεν παμε μια βολτιτσα κανενα Σουνιακι ρε;

DUKASII
27/06/2008, 10:00
Αρχικά δημιουργήθηκε από catmaster
Μήτσο .... tank slapping είναι αυτό (η αρχή της γέννησης του φαινομένου ... )

ευτυχώς δεν ζόρισες τα clipon (αυτό είναι λάθος) και ηρέμησε μόνο του ....

πάντως το να κλείσεις το γκάζι η να πατήσεις φρένο η να σφίξεις το τιμόνι είναι επίσης λάθος ... (με άλλα λόγια , αν προλάβεις όταν ξεκινήσει .... καρύδι .... )

περισσότερα από κοντά ... να δούμε λίγο τις αναρτήσεις τώρα που μπήκαν τα λάστιχα (και ίσως ένα αμορτισέρ τιμονιού... )

p.s. οι γρήγοροι από πάνω που ανέφεραν ότι το παθαίνουν κάθε μέρα , η ότι στην πίστα συμβαίνει συνέχεια να ξανασκεφτούν μία γύρα καλύτερα πιά είναι η πιό κοινή κατάληξη του φαινομένου ....που σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά (στην οδήγησή μας - setup μηχανής - απειρία αναβάτη - κατασκευή δρόμου .....εκτός και αν δε μιλάμε για tank slapping και λέμε για κάτι άλλο που ίσως δεν έχουμε καταλάβει... ):rolleyes:

:wave2: ..ΟΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΤΟ ΣΤΡΑΜΠΙΛΙΖΑΤΕΡ ΣΤΗ ΜΟΤΟ..ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝΕ ΠΑΛΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ..

catmaster
27/06/2008, 10:23
Αρχικά δημιουργήθηκε από DUKASII
..ΟΙ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΟΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΤΟ ΣΤΡΑΜΠΙΛΙΖΑΤΕΡ ΣΤΗ ΜΟΤΟ..ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΒΑΛΟΥΝΕ ΠΑΛΙ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ..

Μην αρπάζεσαι με την μία ρε Μπιμπίκο .... καλά κάνεις ότι κάνεις και όπως το κάνεις .... μάλλον φταίω εγώ που απάντησα απότομα και sorry γι' αυτό .... :beer:

.... αλλά επειδή το tank slapping είναι επικίνδυνο φαινόμενο που οδηγεί πολύ συχνά σε άσχημη πτώση και εδω μέσα διαβάζουν και παιδιά που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε οδήγηση και πλήρη κατανόηση των συνθηκών του δρόμου ... μην το παρουσιάζουμε σαν κάτι σύνηθες και εύκολο στην εξάλειψή του ....

MitsosNaked
27/06/2008, 10:23
Μιά φορά μονο μου έχει τύχει εμένα tank slapping με το Φέηζερ και αυτό σε πολύ κουλό σημείο(νομίζω δηλαδή). Ανέβαινα τη Λαρίσης στους Αμπελόκηπους και στρίβω δεξιά για Τριφυλλίας(εντελώς κωλόδρομος) και πάνω στη στροφή έχει κάτι μπαλώματα. Ε κάπου δέν την πήρα καλά και μου κάνει ένα ξεγυρισμένο tank slapping αλλά ήμουν ψύχραιμος, χαλάρωσα το τιμόνι και εκτονώθηκε, ευτυχώς εγκαίρως βέβαια γιατί θα έσκαγα σε ένα παρκαρισμένο βανάκι(εκεί με έσωσε το ABS).

Μία άλλη φορά βράδυ αργα ανέβαινα γκαζωτός την Αμφιθέας προς Συγγρού και δέν είχα προσέξει τις γραμμές του τράμ(σε εκείνο το σημείο εξέχουν πολύ από τη μία μεριά) και κάνω άλμα με τη μηχανή στον αέρα Hollywood-style:sun: !! Δέν έπαθα τίποτα, ούτε tank slapping όταν η μηχανή ακούμπησε κάτω αλλά χέστηκα εντελώς.

Απο κάτι τέτοια και γενικά όπου γνωρίζω ότι ο δρόμος έχει χοντρές ανωμαλίες(και ειδικά γραμμές τράμ) κόβω τρελλά και πηγαίνω πολύ προσεκτικα. Πέραν του κινδύνου, στενοχωριέμαι για τη μηχανή όταν περνάω από τις γραμμές του τράμ και ακούω το δυνατό 'ντακ ντουκ' οπότε κόβω.

Μήτσο προσοχή.:beer:

sniper
27/06/2008, 10:25
Λοιπόν.... Μήτσε....

Με 3η το 600F δεν σουζάρει ό,τι και να κάνεις. Άρα μιλάμε για μια μικρή ανωμαλία στον δρόμο που με τα χλμ που είχες ελάφρωσε το μπροστινό σου πολύ.

Εσύ 3 μέτρα παλικάρι που μόλις έχεις πάρει το μηχανάκι γουστάρεις μεν να το ανοίγεις αλλά δεν το κατέχεις ακόμα το άθλημα κι αντί να στηρίζεσαι κανονικά (κάνει και ζέστη και δεν σου αρέσει να ζεσταίνονται ακόμα τα γόνατα) ρίχνεις το βάρος σου στο τιμόνι με αποτέλεσμα μόλις ο τροχός ξαναβρήκε πρόσφρυση άρχισε τον χορό της κοιλιάς....

Μην κάνεις καμμιά μαλακία και κλεισεις το γκάζι ΠΟΤΕ σε παρόμοια φάση γιατί θα δεις μετά πως είναι να πετάς!

Κρατάς σταθερό το γκάζι και χαλαρώνεις το κράτημα του τιμονιου... το γαμήδι θα επανέλθει μόνο του...... το κακό είναι ότι αυτά γίνονται μέσα στην πόλη.... για σκέψου να σου πεταγόταν κάτι εκείνη τη στιγμή και να έπρεπε να φρενάρεις..... :eyepop:

Stabilizater είναι μια καλή αλλά ακριβή λύση για ένα μηχανάκι σαν το 600F

Μάθε να το πηγαίνεις και να μην σε πηγαίνει man..... :wave2:

DUKASII
27/06/2008, 10:25
Μην αρπάζεσαι με την μία ρε Μπιμπίκο .... καλά κάνεις ότι κάνεις και όπως το κάνεις .... μάλλον φταίω εγώ που απάντησα απότομα και sorry γι' αυτό .... :beer:

.... αλλά επειδή το tank slapping είναι επικίνδυνο φαινόμενο που οδηγεί πολύ συχνά σε άσχημη πτώση και εδω μέσα διαβάζουν και παιδιά που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε οδήγηση και πλήρη κατανόηση των συνθηκών του δρόμου ... μην το παρουσιάζουμε σαν κάτι σύνηθες και εύκολο στην εξάλειψή του ....

:wave2: ναι ρε τι αρπαζομαι?επεξηγηση εκανα..μακαρι να μη το παθαινα ποτε..:beer: :wave2:

DimChios
27/06/2008, 10:35
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
Λοιπόν.... Μήτσε....

Με 3η το 600F δεν σουζάρει ό,τι και να κάνεις. Άρα μιλάμε για μια μικρή ανωμαλία στον δρόμο που με τα χλμ που είχες ελάφρωσε το μπροστινό σου πολύ.

Αυτο λεω απο την αρχη ρε! δεν ειπα οτι το σηκωσα! :lol:

Εσύ 3 μέτρα παλικάρι που μόλις έχεις πάρει το μηχανάκι γουστάρεις μεν να το ανοίγεις αλλά δεν το κατέχεις ακόμα το άθλημα κι αντί να στηρίζεσαι κανονικά (κάνει και ζέστη και δεν σου αρέσει να ζεσταίνονται ακόμα τα γόνατα) ρίχνεις το βάρος σου στο τιμόνι με αποτέλεσμα μόλις ο τροχός ξαναβρήκε πρόσφρυση άρχισε τον χορό της κοιλιάς....

Προφανως, αυτο καταλαβαινω κι εγω οσο το συζηταμε, αλλα να επισημανω μιας και το θελω και απο αλλες απαντησεις, οτι το προσπαθω καθε στιγμη να μη στιριζομαι στα χερια! Ξερω οτι θελει δουλεια ακομη μιας και εχω μαθει αλλιως, αλλα δεν ειμαι μακρυα! Ισως με το τρανταγμα να ξανασφιξαν τα χερια μου...

Μην κάνεις καμμιά μαλακία και κλεισεις το γκάζι ΠΟΤΕ σε παρόμοια φάση γιατί θα δεις μετά πως είναι να πετάς!

Κρατάς σταθερό το γκάζι και χαλαρώνεις το κράτημα του τιμονιου... το γαμήδι θα επανέλθει μόνο του...... το κακό είναι ότι αυτά γίνονται μέσα στην πόλη.... για σκέψου να σου πεταγόταν κάτι εκείνη τη στιγμή και να έπρεπε να φρενάρεις..... :eyepop:

:smilea: :winka:

Stabilizater είναι μια καλή αλλά ακριβή λύση για ένα μηχανάκι σαν το 600F

Αυτο σκεφτομαι κι εγω! :rolleyes:

Vstrommer71
27/06/2008, 10:40

Και με το GS καποια στιγμη ειχα παθει κατι τετοιο, σε μικροτερο βαθμο που μαλλον λογω 19αρι τροχου δεν ηταν τοσο εντονο,τρομακτικο και πιο "του χεριου μου" να σωθει!

Οπως βλεπεις ο Μεγαλος Μανιτου σε διαταζει να απομακρυνθεις απο τα παλιοασφαλτινα μηχανακια και να αφοσιωθεις αποκλειστικα στα onoff
Ουγκ!:lol:

sober
27/06/2008, 10:42
Τωρα εγω ψιλοχα8ηκα....

Τελικα δινουμε γκαζακι ή το αφηνουμε να επανελ8ει μονο του?? Γιατι αφου 8α χαλαρωσουμε τα χερια λογικο δεν ειναι να ''κοψει'' και το γκαζι μας???

Απο οσα εχω διαβασει στο φορουμ κατα καιρους και εχω καταληξει πως σχεδον ολες τις φορες το κλεισιμο του γκαζιου = τουμπα ...

sniper
27/06/2008, 10:44
Αρχικά δημιουργήθηκε από sober
Τωρα εγω ψιλοχα8ηκα....

Απ' ότι ακούω ο TROOPER είναι καλός πλοηγός...

Τελικα δινουμε γκαζακι ή το αφηνουμε να επανελ8ει μονο του?? Γιατι αφου 8α χαλαρωσουμε τα χερια λογικο δεν ειναι να ''κοψει'' και το γκαζι μας???

Άλλο χαλαρώνουμε τα χέρια κι άλλο χαλαρώνουμε το γκάζι....

Απο οσα εχω διαβασει στο φορουμ κατα καιρους και εχω καταληξει πως σχεδον ολες τις φορες το κλεισιμο του γκαζιου = τουμπα ...

Σωστά.... ή για να το πουμε διαφορετικά... Όποτε έχουμε κάποιο ενδοιασμό, ανοίγουμε το γκάζι και το σωνουμε. Αν δεν το σώσουμε τελειώνει γρηγορότερα....

sober
27/06/2008, 10:49
Απ' ότι ακούω ο TROOPER είναι καλός πλοηγός...

..........

Αν δεν το σώσουμε τελειώνει γρηγορότερα....

:lol: :lol: :lol: :lol:

οκ...8ενκς!

catmaster
27/06/2008, 10:51
Γκάζι , γκάζι , γκάζι , γκάζι ......

(αν προλάβουμε όμως ... )

δεν πατάμε φρένο (μπρός η πίσω )

δεν στεκόμαστε όρθιοι (ναι το έχω διαβάσει κάπου και αυτό ... ) :look: :cry:

δεν πιέζουμε πιό δυνατά το τιμόνι μήπως και καταφέρουμε να το μαζέψουμε ... οι δυνάμεις είναι τεράστιες ....

ερώτηση ....

αν παρατηρήσετε βίντεο με tank slapping θα δείτε ότι το τιμόνι χορέυει από τέρμα σε τέρμα (μπορεί ακόμη να σπάσει μέχρι και τα στοπ στις τιμονόπλακες ... :eyepop: ) .... και όμως το γυροσκοπικό φαινόμενο δεν δουλεύει (δηλαδή η μηχανή δεν αλλάζει καθόλου κλήση ).... γιατί ;;;

sniper
27/06/2008, 10:52
.... γιατί ;;;

Γιατί.... ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ (τελειως) Ο ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΣ! τι λέμε τόση ώρα;

catmaster
27/06/2008, 10:54
Γιατί.... ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ (τελειως) Ο ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΣ! τι λέμε τόση ώρα;

ρε ΜΑΕΘΡΑΤ .... :confused:

στο σχολείο πρέπει να ήσουν ο καλύτερος μαθητής μΕ φαίνεται ...

άσε λίγο και τους άλλους ... αμέσως να πείς ...

:smokin:

dimokritos
27/06/2008, 11:20
καταρχήν Δημήτρη περαστικά στη ψυχολογία σου.. θα πηγαίνεις για λίγο καιρό σα χεσμένος αλλά θα ξεπεραστεί απο μόνο του.

τώρα να ρωτήσω και εγώ κάτι...

η μηχανή είπατε ότι δεν αλλάζει κλίση γιατί ο τροχός δεν πατάει καλά κάτω. ενας τροχός όμως που περιστέφεται ακόμα και όταν τον κρατάμε στον αέρα απο τον άξονά του και τον στρέψουμε, πάλι δεν παρατηρείται το γυροσκοπικό? :confused:

sniper
27/06/2008, 11:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από dimokritos
.... ενας τροχός όμως που περιστέφεται ακόμα και όταν τον κρατάμε στον αέρα απο τον άξονά του και τον στρέψουμε, πάλι δεν παρατηρείται το γυροσκοπικό? :confused:

ΟΧΙ!

nikos force
27/06/2008, 11:32
ΟΧΙ! for sure ????????

zephyr1
27/06/2008, 11:35
Ωχ!!!:alien:

Cpt. Haddock
27/06/2008, 11:36
Αρχικά δημιουργήθηκε από zephyr1
Ωχ!!!:alien:

+1 :sick:

(πάνω που είχαμε βρει την άκρη.... )

hornet
27/06/2008, 11:37
μητσο αγορι μου απλα σηκωθηκε το μηχανακι ειτε απο την ανωμαλια ειτε ο συναδδυασμος οτι κουμουτσωσες το γκαζι σε λαθος σημειο...απο εκει και περα υποθετω πως οταν ξαναπροσγειωθηκε (και προσγειωθηκε γιατι ισως εκοψες το γκαζι, αποτομα?) δεν ειχες το τιμονι ευθεια αλλα ηταν στραβο και κατευθειαν αρχισε να χτυπαει αριστερα δεξια...επειδη ησουν τυχερος και μειωθηκε η ταχυτητα δεν επιδεινωθηκε το κακο και ηρεμησε...πρεπει να θυμομαστε πως οι γεωμετριες στα street ειναι ακραιες και δεν συγχωρουν ευκολα...
το οτι αλλαξες λαστιχα δεν σημαινει οτι το μπροστινο σου λαστιχο δεν ειναι στραβο αυτο το βρισκεις ευκολα αμα αφησεις χερια σε ταχυτητες 60-80 χλμ αμα τρεμει πολυ πολυ και εχει αυξανομενη περιοδο το φαινομενο τοτε εχεις στραβο μπροστινο ελαστικο...επισης πρεπει να τσεκαρεις και τα λαδια του μπροστινου σου μηπως ειναι σουπα τελειως...και τελος δεν ειναι enduro μην το ξεχναμε!

Mr.T
27/06/2008, 11:38
Egw pantos me to RR to exw pathei, kai eimoyn 100% egw gia to lathos afto.
Mallon phgaines grigora (perisotera apo oti eprepe opos otan to epatha k'egw)
egine pio elafris to empros troxo logo dromo (egw o blaks eimoyn deksi lorida
opote einai sinithos xalia h asfalto) kai sugoyra esfiga poly to timoni.

Ee... ean den thn pathaineis den mathaineis :rotflmao:

Topa pantos afinw to timonh poly pio xalara kai prosexw poy anoigw gkazi :)

edmarios
27/06/2008, 11:38

ακριβως το ιδιο πραγμα οπως το Ρ1 στο βιντεο το επαθα με την μηχανη του ξαδερφου μου την πρωτη φορα που την πηρα βολτα.... Καλα μιλαμε για πολυ χεσιμο ετσι.... Εχασα και 10 χρονια απο την ζωη μου..... Αλλα επειδη φοραω ενα καλο ζευγαρι χερια το εσωσα.....:smokin:

sniper
27/06/2008, 11:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από nikos force
for sure ????????

Απλές υποθέσεις κάνουμε.....

Βασισμένες στην θεωρία της Φυσικής Επιστήμης.....

Μπορεί όμως ο Νewton να έλεγε μαλακίες.....

nikos force
27/06/2008, 11:42

Μπορεί όμως ο Νewton να έλεγε μαλακίες..... http://uk.youtube.com/watch?v=Ajjp6i5rMOE

γυροσκοπικο δεν ειναι αυτο ... στριβει τιμονι αντιθετα απο κει που θελει να στριψει τη μηχανη ... και ο καρετσος την ιδια διαδικασια περιγραφει στην εκτελση του whip

...
δεν ξερω ρωταω

dimokritos
27/06/2008, 11:42

Μπορεί όμως ο Νewton να έλεγε μαλακίες.....

είμαι σχεδόν σίγουρος όμως ότι και στον αέρα να είναι ο τροχός πάλι έχει εφαρμογή το γυροσκοπικό.

sniper
27/06/2008, 11:45
είμαι σχεδόν σίγουρος όμως ότι και στον αέρα να είναι ο τροχός πάλι έχει εφαρμογή το γυροσκοπικό.

Τι να σου πω..... προσπαθώ να μην στρίβω όταν κάνω σούζα....

Θα πιάσουμε και τα αδρανειακά περιβάλλοντα σε λιγο....

Μαλ@κα Διμ Χίε....

catmaster
27/06/2008, 11:49
η μηχανή είπατε ότι δεν αλλάζει κλίση γιατί ο τροχός δεν πατάει καλά κάτω. ενας τροχός όμως που περιστέφεται ακόμα και όταν τον κρατάμε στον αέρα απο τον άξονά του και τον στρέψουμε, πάλι δεν παρατηρείται το γυροσκοπικό? :confused:

.....and the plot thickens .... :smokin: :smokin:

το ερώτημα το έθεσα μήπως και μπορέσουμε να κατανοήσουμε μερικά πράγματα καλύτερα ... πως δηλαδή ξεκινάει το tank slapping και γιατί συμβαίνει ....

(πάντως το "γυροσκοπικό" φαινόμενο περιστροφής του τροχού εφαρμόζεται παντού ... )

(αν ο τροχός ήταν στον αέρα και γυροσκοπικές δυνάμεις δεν έπαιζαν .... τότε ίσως να είμασταν απλώς σε μια θεωρία περί κίνησης εκκρεμούς , όπου η δυναμική ενέργεια μειώνεται κατά την κίνησή του... )

sniper
27/06/2008, 12:03
...

(πάντως το "γυροσκοπικό" φαινόμενο περιστροφής του τροχού εφαρμόζεται παντού ... )

....

Ναι αλλά με τον μπροστινό στον αέρα (περιστρεφόμενο ή μη) με το τιμόνι δεξιά ή αριστερά, το μηχανάκι πάει ευθεία..... (αν δεν κάνουμε κάτι άλλο)

:a55:

sapila racing
27/06/2008, 12:10
Αρχικά δημιουργήθηκε από hornet
μητσο αγορι μου απλα σηκωθηκε το μηχανακι ειτε απο την ανωμαλια ειτε ο συναδδυασμος οτι κουμουτσωσες το γκαζι σε λαθος σημειο...απο εκει και περα υποθετω πως οταν ξαναπροσγειωθηκε (και προσγειωθηκε γιατι ισως εκοψες το γκαζι, αποτομα?) δεν ειχες το τιμονι ευθεια αλλα ηταν στραβο και κατευθειαν αρχισε να χτυπαει αριστερα δεξια...επειδη ησουν τυχερος και μειωθηκε η ταχυτητα δεν επιδεινωθηκε το κακο και ηρεμησε...πρεπει να θυμομαστε πως οι γεωμετριες στα street ειναι ακραιες και δεν συγχωρουν ευκολα...
το οτι αλλαξες λαστιχα δεν σημαινει οτι το μπροστινο σου λαστιχο δεν ειναι στραβο αυτο το βρισκεις ευκολα αμα αφησεις χερια σε ταχυτητες 60-80 χλμ αμα τρεμει πολυ πολυ και εχει αυξανομενη περιοδο το φαινομενο τοτε εχεις στραβο μπροστινο ελαστικο...επισης πρεπει να τσεκαρεις και τα λαδια του μπροστινου σου μηπως ειναι σουπα τελειως...και τελος δεν ειναι enduro μην το ξεχναμε!

+ 1

AntoD
27/06/2008, 12:13
Η συζητηση μου θυμισε την ωρα της φυσικης στο σχολειο.....

Λυστε το προβλημα κλπ!!

Ευγε!

catmaster
27/06/2008, 12:29
Αρχικά δημιουργήθηκε από AntoD
Η συζητηση μου θυμισε την ωρα της φυσικης στο σχολειο.....

Λυστε το προβλημα κλπ!!

Ευγε!

Κάτσε γιατί οταν έρθει η ώρα να πάρουμε απουσίες θα αμολήσω τον Npat .... :smokin:

:lol: :lol:

dirtbird
27/06/2008, 12:43
an excerpt....

:D

134901

sniper
27/06/2008, 12:47
an excerpt....

Ο ποιος; :confused: :lol:

Cpt. Haddock
27/06/2008, 12:55
Ο ποιος; :confused: :lol:

τι σε μπερδεψε; :confused:

sniper
27/06/2008, 12:57
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
τι σε μπερδεψε; :confused:

Μπερδεύτηκα με το expert.... :rolleyes:

Sorry πουλί :lol:

catmaster
27/06/2008, 13:07
an excerpt....

nice :D

με απλά λόγια ο Μήτσος για την μηχανή θεωρείται "έρμα" και είτε πρέπει να το ρίξει στη δίαιτα είτε να πηδήξει από πάνω ... :smokin:

νομίζω καλά το κατάλαβα ... :D :D

dirtbird
27/06/2008, 13:10

με απλά λόγια ο Μήτσος για την μηχανή θεωρείται "έρμα" και είτε πρέπει να το ρίξει στη δίαιτα είτε να πηδήξει από πάνω ... :smokin:

Παιδιά αυτός κλέβει....

:smokin: :smokin:

η απάντηση του βασίζεται στις υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου τις οποίες βεβαίως τις έχει δουλεμένες εδώ και καιρό.... :bigcry: :bigcry: :rotflmao: :rotflmao:

catmaster
27/06/2008, 13:17
Παιδιά αυτός κλέβει....

:smokin: :smokin:

η απάντηση του βασίζεται στις υπόλοιπες σελίδες του βιβλίου τις οποίες βεβαίως τις έχει δουλεμένες εδώ και καιρό.... :bigcry: :bigcry: :rotflmao: :rotflmao:

Αν υποψιαστώ ότι αναφέρεσαι στις σελίδες που έχει τη φωτό του Μήτσου με το Cbr να πηγαίνει μίξερ....

:lol: :lol: :lol: :lol:

AntoD
27/06/2008, 13:32

Μήτσο.....κοψε τους πρωινους πατσαδες και την καντινα με τα βρωμικα, γιατι μας πηραν χαμπάρι...

Κακοηθιες ......η κοιλια ειναι αρχοντια....δεν βλεπετε και μενα..!!!!

:rotflmao:

reinmeister
27/06/2008, 13:49
dim chicken ,welcome to the world of sport bikes...:rotflmao: :rotflmao:

περαν της πλακας κουλαδι...:D

εγω δεν θα σου εξηγησω τι συνεβη,απλως θα σου πω να πηγαινεις αρκετα πιο αργα μεχρι να "μαθεις" τι σημαινει ελαφρυ, τετρακυλινδρο,υψηλορροπο,δυνατο και με γρηγορη γεωμετρια μηχανακι...

χιλιομετρα πολλα,και στριβοντας και στην πολη και βολτες με ανθρωπο που κατεχει το σπορ εξηγωντας σου τι πρεπει να κανεις και να προσεξεις...

εχε υπ οψιν οτι εχεις ενα απο τα πλεον φιλικα και ενδοτικα σπορ μηχανακια και παρολα αυτα πηγες να τσακιστεις απο tank slapping...εαν ειχες κανα gixxer τωρα θα ψαχναμε ανταλλακτικα...

εαν σε τρομαζω με αυτα που λεω,καλα κανω...πλεον καβαλας οπλο και πρεπει να του δειχνεις τον σεβασμο που του αρμοζει...καλυτερα χεσμενος παρα να βλεπεις τα ραδικια αναποδα...

υ.γ.αν αυριο τα πουμε απο κοντα στο θεσις,θα σου εξηγησω την αισθηση tank slapping στα στοπ του σκελετου σε επιταχυνομενη δεξια με τεταρτη στην μεγιστη ροπη 9.000 rpm(14 κιλα) με 260 χιλ. σε μηχανακι 200 ιππων με 4/5 γκαζιερα...βλεπεις την ζωη με αλλο ματι...

τετοιο...

:hypnotize

φιλακια για την ωρα και χαλαρωσε...:beer:

sniper
27/06/2008, 13:53
Αρχικά δημιουργήθηκε από reinmeister
...

εχε υπ οψιν οτι εχεις ενα απο τα πλεον φιλικα και ενδοτικα σπορ μηχανακια και παρολα αυτα πηγες να τσακιστεις απο tank slapping...εαν ειχες κανα gixxer τωρα θα ψαχναμε ανταλλακτικα...

....

φιλακια για την ωρα και χαλαρωσε...:beer:

Σκεφτόταν να πάρει και το 954 το δικό μου.... :lol: (που έχει Stab αλλά με κάτοχο BMW ποτέ δεν ξέρεις) :lol: :lol: :lol: :lol:

AntoD
27/06/2008, 13:54
Εχει χρονια να μου συμβει κατι τετοιο, κυριως λόγω της αναρτησης της μοτο μου και του σταμπιλιζατερ....

Τελευταια φορα ηταν στην ευθεία στον σειριο με ενα καβασακι που ειχα τοτε, σχεδον τελικιασμενος, αρχισε να χτυπαει στοπ...
Εκει αυτο που χρειαζεται ειναι να κρατησεις ανοιχτο το γκαζι αλλα λιγοτερο και να χαλαρωσεις το τιμονι....(εαν προλαβαινεις να πεις και το πατερ ημων, και το πιστευω ακομη καλυτερα)

AntoD
27/06/2008, 13:56
Σκεφτόταν να πάρει και το 954 το δικό μου.... :lol: (που έχει Stab αλλά με κάτοχο BMW ποτέ δεν ξέρεις) :lol: :lol: :lol: :lol:

Εαν ηταν BMW και οχι χοντα δεν θα κουνουσε καθολου!!!!

Road67
To εχω παθει, ειναι απιστευτο το σοκ και τελικα και εγω δεν ξερω αν το εσωσα εγω η αν σωθηκε απο μονο του.

sniper
..
Τελευταια φορα ηταν στην ευθεία στον σειριο με ενα καβασακι που ειχα τοτε....

Όλοι έχουμε κάνει μία μαλακία στην ζωή μας....

AntoD
27/06/2008, 14:01
Μονο μια μαλακια.....

οχι οχι δεν ειμαι τοσο μετριοφρων.....

sniper
27/06/2008, 14:02
Μονο μια μαλακια.....

οχι οχι δεν ειμαι τοσο μετριοφρων.....

Πήρες Αdv.... Κατ' εξακολούθηση.... :rolleyes: :lol:

sapila racing
27/06/2008, 14:03
Εχει χρονια να μου συμβει κατι τετοιο, κυριως λόγω της αναρτησης της μοτο μου και του σταμπιλιζατερ....

Τελευταια φορα ηταν στην ευθεία στον σειριο με ενα καβασακι που ειχα τοτε, σχεδον τελικιασμενος, αρχισε να χτυπαει στοπ...
Εκει αυτο που χρειαζεται ειναι να κρατησεις ανοιχτο το γκαζι αλλα λιγοτερο και να χαλαρωσεις το τιμονι....(εαν προλαβαινεις να πεις και το πατερ ημων, και το πιστευω ακομη καλυτερα)

Το θέμα είναι οτι οταν είναι αγριο και σου φύγει τελείως το τιμόνι απ τα χέρια, δεν γίνεται να κρατήσεις το γκάζι.

Εχω φαει πολύ γερό στα γνωστα (αργότερα) σαμαράκια απο τα εργα της γέφυρας στην βούτα.
Με εσωσε το SR500 και η 19ρα ρόδα.

dimokritos
27/06/2008, 14:21
και δημιουργείται το ερώτημα.. να βάλει κανείς stabilizer και στο fz6 που είναι υπερβολή αλλά ίσως σε σώσει κάποια στιγμή?? :confused:

απότι βλέπω όλοι λίγο πολύ το έχετε πάθει..

sniper
27/06/2008, 14:23
και δημιουργείται το ερώτημα.. να βάλει κανείς stabilizer και στο fz6 που είναι υπερβολή αλλά ίσως σε σώσει κάποια στιγμή?? :confused:

απότι βλέπω όλοι λίγο πολύ το έχετε πάθει..

Αν σου περισσεύουν περίπου 500 Ευρωπαικά ,γιατί όχι;

reinmeister
27/06/2008, 14:34
οση προσοχη χρειαζεται χωρις σταμπιλιζατερ,αλλη τοση χρειαζεται και με...θελει πολλη προσοχη στην ρυθμιση διοτι καλιστα μπορει λανθασμενη ρυθμιση να οδηγησει σε πτωση...

dimokritos
27/06/2008, 14:38
500 δε μπορώ να πώ ότι μου περισσεύουν αλλά πόσο μπορείς να κοστολογήσεις μια πτώση με ενδεχόμενο (μαλλον σίγουρο) τραυματισμο..?

sniper
27/06/2008, 14:39
500 δε μπορώ να πώ ότι μου περισσεύουν αλλά πόσο μπορείς να κοστολογήσεις μια πτώση με ενδεχόμενο (μαλλον σίγουρο) τραυματισμο..?

Κάτσε και μάθε να οδηγείς, χωρίς να υπερβάλλεις εαυτόν.

dimokritos
27/06/2008, 14:40
είναι και αυτή η παράμετρος στο παιχνίδι... :blush: :blush:

sniper
27/06/2008, 14:41
είναι και αυτή η παράμετρος στο παιχνίδι... :blush: :blush:

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: ναι είναι..... δεν φτάνεις να αγοράσεις το μηχανάκι....

Band(age)it
27/06/2008, 14:42
1.Εκει που πηγαινα μου κουνηθηκε το τιμονι (Εκδοσεις Παξιμαδι)

2.Τι ειναι το τιμονι και πως να το κρατησετε ακινητο (Μπουζοπιπα εκδοτικη)

3.Στριψιμο δια του μπροστινου τροχου κατα τη διαρκεια εκτελεσης σουζας κεκτημενης ταχυτητος ανω των 200 χλμ/ωρα ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ (Εκδοσεις Ψοφος)

4.Top Test Ιουλιου - BMW 1200 GS VS HONDA CBR600F το απολυτο συγκριτικο (Περιοδικο 0100)

5.Η τεχνη της μπηχτης και πως να το σωσετε (Λαικη σοφια)

6.Φτιαχτο μονος σου ! Σταμπιλιζατερ για τη Vespa 250 gts .

Παραθετω τη βιβλιογραφια στην οποια στηριζεται το παρον ποστ :bigcry:

sniper
27/06/2008, 14:44
Αρχικά δημιουργήθηκε από Band(age)it
....

Παραθετω τη βιβλιογραφια στην οποια στηριζεται το παρον ποστ :bigcry:

Μας παραθέτεις και την δική σου σοφία ή δεν είμαστε άξιοι;

dimokritos
27/06/2008, 14:45
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: ναι είναι..... δεν φτάνεις να αγοράσεις το μηχανάκι....

γμτ :( :(

και είμουν σίγουρος ότι είχα γίνει χεράς μόλις κατα τη μεταβίβαση.. :sad:

Band(age)it
27/06/2008, 14:45
Μας παραθέτεις και την δική σου σοφία ή δεν είμαστε άξιοι;

Ναι μη χασεις τσακωμο εσυ θα σου χαλασει το high score ..:wave2:

sniper
27/06/2008, 15:20
Αρχικά δημιουργήθηκε από Band(age)it
Ναι μη χασεις τσακωμο εσυ θα σου χαλασει το high score ..:wave2:

Ποιος τσακώθηκε; :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

blackbusa
27/06/2008, 15:25
Αρχικά δημιουργήθηκε από sapila racing

Εχω φαει πολύ γερό στα γνωστα (αργότερα) σαμαράκια απο τα εργα της γέφυρας στην βούτα.
Με εσωσε το SR500 και η 19ρα ρόδα.

ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΛΩΡΙΔΑ...ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ZZR ΜΕ ΕΣΩΣΕ,ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΙΠΟΤΑ (Η ΜΑΛΛΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΟ ΓΚΑΖΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΝΟΙΓΟΜΕΝΟ)....ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ....ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΠΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΜΕΤΑ....:lol: :lol: :lol:

gcrook
27/06/2008, 15:29
Αρχικά δημιουργήθηκε από blackbusa
ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΟ ΓΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ

Να μου τον γνωρισεις αυτον τον γκομενο σου.
Πληθωρικος ακουγεται....:blush: :look: :alien: :alien: :look:

blackbusa
27/06/2008, 15:31
Αρχικά δημιουργήθηκε από gcrook
Πληθωρικος ακουγεται....

πωπωπω ρομπα γιναμε....και αποκαλυφτηκαμε....:blush:

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

boussias
27/06/2008, 15:39

Έχω πάθει ακριβώς το ίδιο στο ίδιο σημέιο με το VTR. Την επόμενη μέρα πήγα και παράγγειλα Αμορτισέρ τιμονιού (Stabilizater). Ο τεχνικός όρος στα Αγγλικά λέγεται "Head shake", η ψάρωμα τιμονιού. Με Stabilizater το μηχανακι δεν πρόκειται να το ξανα-κάνει :beer:

devil's animal
27/06/2008, 16:04
Αρχικά δημιουργήθηκε από gcrook
Πληθωρικος ακουγεται....:blush: :look: :alien: :alien: :look:

:lol: :bigcry: :lol: :bigcry: :lol: :bigcry:

Ταξιδευτής
27/06/2008, 16:19
Ναι αλλά με τον μπροστινό στον αέρα (περιστρεφόμενο ή μη) με το τιμόνι δεξιά ή αριστερά, το μηχανάκι πάει ευθεία..... (αν δεν κάνουμε κάτι άλλο)

:a55:

Αυτο δεν ειναι απαραιτητα αληθες. Δες εδω στο βιντεακι πως ενα ελαφρυ μηχανακι στριβει με τον μπροστινο στον αερα. http://www.youtube.com/watch?v=qegU2t2bxEU

Αν δεις στο S-ακι που στριβει σουζαροντας ο μπροστινος τροχος ειναι γυρισμενος απο την αντιθετη μερια οπως κανουμε στο γυροσκοπικο.
Σιγουρα παιζει ρολο και η κινηση σωματος στην προκειμενη αλλα οπωσδηποτε η κατευθυνση επηρεαζεται και απο τον μπροστινο τροχο.

sniper
27/06/2008, 16:25
Αρχικά δημιουργήθηκε από Ταξιδευτής
Αυτο δεν ειναι απαραιτητα αληθες. Δες εδω στο βιντεακι πως ενα ελαφρυ μηχανακι στριβει με τον μπροστινο στον αερα. http://www.youtube.com/watch?v=qegU2t2bxEU

Αν δεις στο S-ακι που στριβει σουζαροντας ο μπροστινος τροχος ειναι γυρισμενος απο την αντιθετη μερια οπως κανουμε στο γυροσκοπικο.
Σιγουρα παιζει ρολο και η κινηση σωματος στην προκειμενη αλλα οπωσδηποτε η κατευθυνση επηρεαζεται και απο τον μπροστινο τροχο.

Ρε Νίκο..... Γαμώ την φυσική μου μέσα.... με το σώμα την κατευθύνει όταν είναι στον αέρα. Το τιμόνι γυρίζει για την ισορροπία του αναβάτη....

Τι γυροσκοπικό να εφαρμόσεις όταν δεν ακουμπάει ο τροχός στην άσφαλτο;

Εκτός αν στρίβουμε όπως παλιά με την σκέψη.

Εκτείθεστε....

Απλό πείραμα: Πας σε ευθεία έρημη, και σηκώνεις την μηχανή..... ε γυρίστε το τιμόνι όπου θέλετε με ίσιο τον κορμό σας. Το μηχανάκι ΔΕΝ ΣΤΡΙΒΕΙ ΛΕΜΕ!

Daemon
27/06/2008, 16:39
Παντος οι πιτσιρικαδες που πανω στη σουζα με το παπι κλειδωνουν το τιμονι δεν πανε σε κυκλο, ευθεια πανε..:wave2:

npat
28/06/2008, 00:21
Αχέμ... είπα να κρατηθώ αλλά δεν μ´ αφήνεται ν' αγιάσω:

Κατ' αρχή να δούμε γιατί δεν στρίβει το μηχανάκι όταν κουνάμε το τιμόνι με τον τροχό στον αέρα:

Το έχω πει πολλές φορές και σε λίγο θα μαλλιάσει η γλώσσα μου:

Η έκφραση "στρίβω με γυροσκοπικό" είναι μια από τις χειρότερες και λιγότερο ακριβείς εκφράσεις που δυστυχώς έχουν καθιερωθεί στην ελληνική μοτοσυκλετιστική διάλεκτο. Αυτό που κάνουμε όταν "στρίβουμε με γυροσκοπικό" δεν έχει καμία μα καμία σχέση με αυτό που στην φυσική ονομάζουμε "γυροσκοπικό φαινόμενο"---μια ειδική εφαρμογή, δηλαδή, της αρχής διατήρησης της στροφορμής.

Το ξαναλέω: Το γυροσκοπικό φαινόμενο δεν έχει τίποτε να κάνει με τον τρόπο που στρίβει μια μοτοσυκλέτα. Ο μόνος λόγος που λέμε "στρίβω με γυροσκοπικό" είναι γιατί κάποιος που νόμιζε ότι ξέρει φυσική θεώρησε ότι ο όρος είναι πολύ κυριλέ και τον καθιέρωσε. Στην αγγλική αυτό που εδώ ονομάζουμε "γυροσκοπικό" το λένε "counter steering" που είναι χιλιάδες φορές ακριβέστερος όρος. Αν θέλετε λοιπόν να γλυτώσετε από πολύ σύγχυση, αντί να λέτε "στρίβω με γυροσκοπικό" θα ήταν πολύ καλύτερο να λέτε "στρίβω με ανάποδο τιμόνι" ή κάτι τέτοιο.

Ας δούμε όμως πως προέκυψε η παρεξήγηση, κάτι που ίσως μας διαφωτίσει λίγο:

Η μοτοσυκλέτα έχει δυο περιστρεφόμενους τροχούς. Απ' την στιγμή που περιστρέφονται (περί του άξονα που περνά από το κέντρο τους) και έχουν μια κάποια μάζα δεν μπορούν παρά να έχουν και μια κάποια στροφορμή.

Μια χαρά μέχρι εδώ.

Η αρχή διατήρησης της στροφορμής λέει ότι αν πειράξεις τον άξονα περιστροφής του συστήματος, τότε το σύστημα θα αντιδράσει με αντίθετη δύναμη προσπαθώντας να επαναφέρει τον άξονα στην αρχική του θέση (περίπου τέλος πάντων).

Και εδώ καλά.

Όταν λοιπόν στρίψουμε τον τροχό προς τα δεξιά χρησιμοποιώντας το τιμόνι, η αντίθετη δύναμη που θα ασκηθεί από αυτόν---προσπαθώντας να διατηρήσει την στροφορμή του---θα πλαγιάσει την μοτοσυκλέτα προς τα αριστερά.

Έτσι δεν είναι;
ΑΜ ΔΕ!.

Όλα αυτά είναι ωραία και καλά από ποιοτική σκοπιά, αλλά οι γυροσκοπικές αυτές δυνάμεις είναι τόσο ασθενείς που ούτε για πλάκα δεν θα μπορούσαν να πλαγιάσουν μια μοτοσυκλέτα 200 κιλών με την ταχύτητα που παρατηρούμε στην πράξη.

Επιπρόσθετα, αν η μοτοσυκλέτα πλάγιαζε εξ´ αιτίας των γυροσκοπικών δυνάμεων τότε το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε και όταν ο τροχός είναι στον αέρα---κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Τι είναι λοιπόν αυτό που πλαγιάζει την μοτοσυκλέτα αριστερά όταν στρίβουμε το τιμόνι δεξιά?

Μα απλούστατα το γεγονός ότι στρίβοντας το τιμόνι δεξιά μετατοπίζουμε τους τροχούς της μοτοσυκλέτας προς δεξιά με αποτέλεσμα το σύστημα να βγεί εκτός ισορροπίας και "πέσει" προς τα αριστερά. Δεν χρειάζονται ούτε αρχές διατήρησης της στροφορμής ούτε άλλες μπούρδες για να εξηγηθεί το πολύ απλό αυτό φαινόμενο.

Συνοψίζοντας λοιπόν:

1. Το πλάγιασμα μιας μοτοσυκλέτας δεν έχει τίποτε να κάνει με την "αρχή διατήρησης της στροφορμής" και το "γυροσκοπικό φαινόμενο". Το γυροσκοπικό φαινόμενο συμβάλει μεν αλλά απειροελάχιστα. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, μια μοτοσυκλέτα δεν πλαγιάζει όταν στρίβουμε το τιμόνι ενώ ο τροχός βρίσκεται στον αέρα: Οι γυροσκοπικές δυνάμεις υπάρχουν και τότε---όπως ακριβώς υπάρχουν και όταν ο τροχός είναι στο έδαφος---αλλά έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μικρές για να κάνουν την μοτοσυκλέτα να πλαγιάσει.

2. Η έκφραση "στρίβω με γυροσκοπικό" είναι πολύ λάθος και αποτελεί πηγή σύγχυσης όταν σκεφτόμαστε τέτοια φαινόμενα. Πολύ καλό θα ήταν να αντικατασταθεί με την έκφραση "στρίβω με ανάποδο τιμόνι".

Θέλετε να επεκταθούμε και στο τι είναι αυτό που προκαλεί το tank-slapping?

Druuna
28/06/2008, 00:30
Αρχικά δημιουργήθηκε από npat
.

Συνοψίζοντας λοιπόν:

1. Το πλάγιασμα μιας μοτοσυκλέτας δεν έχει τίποτε να κάνει με την "αρχή διατήρησης της στροφορμής" και το "γυροσκοπικό φαινόμενο". Το γυροσκοπικό φαινόμενο συμβάλει μεν αλλά απειροελάχιστα. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, μια μοτοσυκλέτα δεν πλαγιάζει όταν στρίβουμε το τιμόνι ενώ ο τροχός βρίσκεται στον αέρα: Οι γυροσκοπικές δυνάμεις υπάρχουν και τότε---όπως ακριβώς υπάρχουν και όταν ο τροχός είναι στο έδαφος---αλλά έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μικρές για να κάνουν την μοτοσυκλέτα να πλαγιάσει.

2. Η έκφραση "στρίβω με γυροσκοπικό" είναι πολύ λάθος και αποτελεί πηγή σύγχυσης όταν σκεφτόμαστε τέτοια φαινόμενα. Πολύ καλό θα ήταν να αντικατασταθεί με την έκφραση "στρίβω με ανάποδο τιμόνι".

ναι βρε Νικο να επεκταθεις...γιατι μ αρεσει να σε διαβαζω κι ας μην καταλαβαινω Χριστό...δεν χρειαζεται αλλωστε....

:beer: :beer: :beer: :wave2:

doctor x
28/06/2008, 00:41
Αχέμ... είπα να κρατηθώ αλλά δεν μ´ αφήνεται ν' αγιάσω:

Κατ' αρχή να δούμε γιατί δεν στρίβει το μηχανάκι όταν κουνάμε το τιμόνι με τον τροχό στον αέρα:

Το έχω πει πολλές φορές και σε λίγο θα μαλλιάσει η γλώσσα μου:

Η έκφραση "στρίβω με γυροσκοπικό" είναι μια από τις χειρότερες και λιγότερο ακριβείς εκφράσεις που δυστυχώς έχουν καθιερωθεί στην ελληνική μοτοσυκλετιστική διάλεκτο. Αυτό που κάνουμε όταν "στρίβουμε με γυροσκοπικό" δεν έχει καμία μα καμία σχέση με αυτό που στην φυσική ονομάζουμε "γυροσκοπικό φαινόμενο"---μια ειδική εφαρμογή, δηλαδή, της αρχής διατήρησης της στροφορμής.

Το ξαναλέω: Το γυροσκοπικό φαινόμενο δεν έχει τίποτε να κάνει με τον τρόπο που στρίβει μια μοτοσυκλέτα. Ο μόνος λόγος που λέμε "στρίβω με γυροσκοπικό" είναι γιατί κάποιος που νόμιζε ότι ξέρει φυσική θεώρησε ότι ο όρος είναι πολύ κυριλέ και τον καθιέρωσε. Στην αγγλική αυτό που εδώ ονομάζουμε "γυροσκοπικό" το λένε "counter steering" που είναι χιλιάδες φορές ακριβέστερος όρος. Αν θέλετε λοιπόν να γλυτώσετε από πολύ σύγχυση, αντί να λέτε "στρίβω με γυροσκοπικό" θα ήταν πολύ καλύτερο να λέτε "στρίβω με ανάποδο τιμόνι" ή κάτι τέτοιο.

Ας δούμε όμως πως προέκυψε η παρεξήγηση, κάτι που ίσως μας διαφωτίσει λίγο:

Η μοτοσυκλέτα έχει δυο περιστρεφόμενους τροχούς. Απ' την στιγμή που περιστρέφονται (περί του άξονα που περνά από το κέντρο τους) και έχουν μια κάποια μάζα δεν μπορούν παρά να έχουν και μια κάποια στροφορμή.

Μια χαρά μέχρι εδώ.

Η αρχή διατήρησης της στροφορμής λέει ότι αν πειράξεις τον άξονα περιστροφής του συστήματος, τότε το σύστημα θα αντιδράσει με αντίθετη δύναμη προσπαθώντας να επαναφέρει τον άξονα στην αρχική του θέση (περίπου τέλος πάντων).

Και εδώ καλά.

Όταν λοιπόν στρίψουμε τον τροχό προς τα δεξιά χρησιμοποιώντας το τιμόνι, η αντίθετη δύναμη που θα ασκηθεί από αυτόν---προσπαθώντας να διατηρήσει την στροφορμή του---θα πλαγιάσει την μοτοσυκλέτα προς τα αριστερά.

Έτσι δεν είναι;
ΑΜ ΔΕ!.

Όλα αυτά είναι ωραία και καλά από ποιοτική σκοπιά, αλλά οι γυροσκοπικές αυτές δυνάμεις είναι τόσο ασθενείς που ούτε για πλάκα δεν θα μπορούσαν να πλαγιάσουν μια μοτοσυκλέτα 200 κιλών με την ταχύτητα που παρατηρούμε στην πράξη.

Επιπρόσθετα, αν η μοτοσυκλέτα πλάγιαζε εξ´ αιτίας των γυροσκοπικών δυνάμεων τότε το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε και όταν ο τροχός είναι στον αέρα---κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Τι είναι λοιπόν αυτό που πλαγιάζει την μοτοσυκλέτα αριστερά όταν στρίβουμε το τιμόνι δεξιά?

Μα απλούστατα το γεγονός ότι στρίβοντας το τιμόνι δεξιά μετατοπίζουμε τους τροχούς της μοτοσυκλέτας προς δεξιά με αποτέλεσμα το σύστημα να βγεί εκτός ισορροπίας και "πέσει" προς τα αριστερά. Δεν χρειάζονται ούτε αρχές διατήρησης της στροφορμής ούτε άλλες μπούρδες για να εξηγηθεί το πολύ απλό αυτό φαινόμενο.

Συνοψίζοντας λοιπόν:

proskino!!!!!!!!!:beer: :beer: :beer:

npat
28/06/2008, 02:05
Τι είναι το tank-slapping?

Εν συντομία: Θετική ανατροφοδότηση της περιστροφικής (περί του άξονα διεύθυνσης) ταλάντωσης του μπροστινού συστήματος της μοτοσυκλέτας, που σε συνδυασμό με ανεπαρκή απόσβεση οδηγεί την ταλάντωση στα φυσικά όρια του συστήματος (στα στοπ του τιμονιού), με αποτέλεσμα την απώλεια γραμμικότητας και τελικά την πτώση.

Τι προκαλεί την ταλάντωση εξ αρχής? Το θετικό ίχνος (trail).

Το θέλουμε το trail? Ναι γιατί χωρίς αυτό μια μοτοσυκλέτα δεν οδηγιέται. Όταν ο μπροστινός τροχός στρίψει, απειροελάχιστα, προς τα δεξιά, εξαιτίας πρόσκρουσης υπό γωνία σε μια μικρο-ανωμαλία του δρόμου, το θετικό ίχνος είναι αυτό που θα τον επαναφέρει προς τα αριστερά. Σε μια τέτοια περίπτωση με το ίχνος και μόνο (και χωρίς κανέναν παράγοντα απόσβεσης) το τροχός θα ταλάντωνε μονίμως λίγες μοίρες αριστερά και δεξιά της ευθείας θέσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς είναι τα ροδάκια των καροτσιών του σούπερ-μαρκετ (με θετικό ίχνος και μηδενική γωνία κάστερ) που αν και πηγαίνουν γενικώς ευθεία ταλαντώνουν περί της ευθείας διεύθυνσης σαν τρελά.

Τι αποσβένει την ταλάντωση? H γωνία κάστερ (όσο μεγαλύτερη, τόσο περισσότερο). Η γωνία caster λοιπόν του μπροστινού συστήματος της μοτοσυκλέτας δρα ως παράγοντας απόσβεσης στην ταλάντωση που προκαλεί το trail. Έτσι, αντί ο τροχός να ταλαντώνει για πάντα δεξιά και αριστερά ως αποτέλεσμα μιας αρχικής ανατάραξης, η ταλάντωση πολύ γρήγορα αποσβένεται και ο τροχός παραμένει στην ευθεία διεύθυνση. Όσο μεγαλύτερο caster έχουμε, τόσο γρηγορότερα αποσβένεται η ταλάντωση.

Για κάτσε όμως... μπορούμε να έχουμε θετικό ίχνος με μηδενική γωνία caster? Περιέργως ναι! Αν και η αύξηση της γωνίας caster προκαλεί απο μόνη της αύξηση του ίχνους (και το αντίθετο), την τιμή του ίχνους μπορούμε να την ελέγξουμε επιπρόσθετα χρησιμοποιώντας offset (είτε wheel offset, είτε steering head offset).

Γιατί να μην κάνουμε, λοιπόν, τα μηχανάκια μας τσόπερ, με τεράστιες γωνίες caster? Γιατί πέρα από την απόσβεση που παρέχει, η αύξηση της γωνίας caster κάνει το μηχανάκι ράθυμο στις αλλαγές κατεύθυνσης (όσο δηλαδή μεγαλύτερη γωνία caster έχεις, τόσο περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται για να πλαγιάσει το μηχανάκι).

Τι ακριβώς συμβαίνει τώρα στην περίπτωση του tank-slapping? Συνήθως συμβαίνει κάτι τέτοιο:

Ο τροχός συναντά μια ανωμαλία. Ως αποτέλεσμα αυτού χάνει απειροελάχιστα την επαφή του με το έδαφος (αν συναντήσει την ανωμαλία υπό μη-ορθή γωνία δεν είναι καν απαραίτητο να χάσει την επαφή με το έδαφος).

Όταν ξανά-προσγειώνεται συναντά το έδαφος ελάχιστα στριμμένος (σε σχέση με την κατεύθυνση κίνησης της μοτοσυκλέτας). Η απόκλιση αυτή θέτει σε λειτουργία τον "μηχανισμό" του ίχνους ο οποίος για να την διορθώσει στρίβει τον τροχό προς την αντίθετη κατεύθυνση και τον θέτει σε ταλάντωση περί του άξονα διεύθυνσης.

Το κάστερ, τώρα, προσπαθεί να αποσβέσει αυτήν την ταλάντωση, αλλά όσο μικρότερο είναι τόσο λιγότερο αποτελεσματική δουλειά κάνει.

Ενώ όμως το μπροστινό σύστημα κάνει αυτήν την φθίνουσα ταλάντωση ο τροχός συναντά και άλλες ανωμαλίες (όχι απαραίτητα μεγάλες). Αν αυτές οι ανωμαλίες (σε συνδυασμό με την ταλάντωση της ανάρτησης) πλησιάσουν την ιδιοσυχνότητα του ταλαντωνόμενου μπροστινού συστήματος...

Μπίνγκο! Θετική ανατροφοδότηση!

Αν οι παράγοντες απόσβεσης δεν μπορούν να εξουδετερώσουν την ενέργεια που εισέρχεται στο σύστημα από τις μικρο-ανωμαλίες τότε το πλάτος της ταλάντωσης συνεχώς αυξάνεται και το tank-slapping---και η πτώση---είναι αναπόφευκτα.

Συνήθως βέβαια αυτό δεν συμβαίνει και η αρχική ταλάντωση παραμένει φθίνουσα---έστω και βραδέως φθίνουσα---με αποτέλεσμα τελικά να αποσβεστεί. Το φαινόμενο, δηλαδή, δεν εξελίσσεται σε tank-slapping, και παραμένει ένα ωραίο, τρομακτικότατο, head-wobble.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό:

1. Παίρνουμε μοτοσυκλέτα με μεγαλύτερη γωνία καστερ... έτσι κι αλλιώς κουλάδια είμαστε, τι να την κάνουμε την ακραία γεωμετρία.

2. Προσθέτουμε άλλους παράγοντες απόσβεσης (βλέπε steering stabilizer)

3. Πειράζουμε τις ρυθμίσεις στην μπροστινή κυρίως ανάρτηση, μήπως αυτό μας βοηθήσει να γλυτώσουμε τον συντονισμό. Χρυσός κανόνας δεν υπάρχει αλλά γενικά μεγαλύτερη απόσβεση μάλλον βοηθάει.

4. Αφήνουμε το μπροστινό σύστημα στην ησυχία του να κάνει την δουλειά του και ελπίζουμε να αποφευχθεί ο συντονισμός και να μην καταλήξουμε σε πραγματικό tank-slapping: Πολύ χαλαρά το τιμόνι και ίσως λίγο άνοιγμα στο γκάζι---πάντως σίγουρα χαλαρά το τιμόνι.

4. Αν τη σκαπουλάρουμε και καβαλάμε Ηonda ανάβουμε ένα κεράκι στον τάφο του Soihiro που όλα τα σκέφτηκε ο μεγάλος δάσκαλος και μας γλύτωσε άλλη μία φορά.

[[ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αυτά είναι η δικιά μου κατανόηση των φαινομένων, και το αλάθητο δεν το διεκδικώ από κανέναν. Αν κάπου κάνω λάθος πείτε το να μαθαίνω. Αν ακολουθήσετε τις όποιες συμβουλές μου και τσακιστείτε... εσείς φταίτε που ακούτε έναν μαλάκα σαν και μένα. Ξηγημένοι να 'μαστε ]]]

dirtbird
28/06/2008, 06:28
......
3. Πειράζουμε τις ρυθμίσεις στην μπροστινή κυρίως ανάρτηση, μήπως αυτό μας βοηθήσει να γλυτώσουμε τον συντονισμό. Χρυσός κανόνας δεν υπάρχει αλλά γενικά μεγαλύτερη απόσβεση μάλλον βοηθάει.

Επειδή σε ένα όχημα έχουμε και pitching moments (άξονας ψ με κέντρο περιστροφής το ΚΒ) με συνεχή ανακατανομή της μάζας μεταξύ του εμπρός και πίσω τροχού, είτε λόγω επιτάχυνσης-επιβράδυνσης, είτε λόγω της μορφολογίας του εδάφους)και επειδή στην μοτοσυκλετα (με συμβατικό μπροστινό σύστημα γιατί στα τύπου Hossack αλλάζουν τα πράματα) η λειτουργία της διεύθυνσης δεν διαχωρίζεται από αυτή της ανάρτησης, πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να αρχίσεις την αντιμετώπιση του φαινομένου από την πίσω ανάρτηση ....εφόσον βέβαια έχουμε ένα μπροστινό σύστημα που στις άλλες περιπτώσεις μας ικανοποιεί με τη λειτουργία του.

Έτσι κι αλλιώς ΠΑΝΤΑ προσπαθούμε να πετύχουμε τον καλύτερο συμβιβασμό και την ποιό ομοιογενή συμπεριφορά...

Πάρα πολύ όμορφα και προσιτά τα υπόλοιπα ....:a013:

DimChios
28/06/2008, 06:30
Νομιζω οτι, με αποκορυφωμα τα 2 ποστ του npat, το παρων καλο θα ηταν να γινει sticky!

Ειχε την πορεια που πραγματικα ηθελα το παρων θρεντ!

Να πω, αν και εννοειται, οτι διαβασα πολυ προσεκτικα οσα γραφτηκαν και σας ευχαριστω ολους!

Συμπληρωματικα δε, npat...καλο θα ηταν να βαλεις ενα σχεδιαγραμμα, εστω προχειρο, που να δειχνει και να εξηγει ποια ειναι η καστερ, ποιο το τρεϊλ κτλ για οσους δε γνωριζουν!

Αν παλι, καποιος εχει αμφιβολιες-διαφωνιες για οσα γραφτηκαν, σαφως και μπορει να συνεχιστει η κουβεντα..

Τελος, αν νομιζετε οτι πρεπει να μετακομισει στα tip&tricks, you are welcome from me!