PDA

View Full Version : αεροψυκτος κινητηρα-ψυξη

Σελίδες : 1 [2]

stefanos
23/03/2009, 16:40
Αρχικά δημιουργήθηκε από toyar
Άλλο το φορτίο λειτουργίας του κινητήρα άλλο το φορτίο του οχήματος .
οι γεννήτριες που είναι ακίνητες δεν δουλεύουν υπό φορτίο;
-50άρι παπί με ένα άτομο ανοίγει τέρμα γκάζι με 2α και ανεβαίνει ανηφόρα
-τριαξονική νταλίκα φορτωμένη τσιμεντοσωλήνες πηγαίνει σε επίπεδο δρόμο με σταθερή ταχύτητα και λίγο γκάζι
ποιός κινητήρας δουλεύει υπό φορτίο και ποιος ζεσταίνεται περισσότερο;

Σε όλες τις περιπτώσεις το κρίσιμο δεν είναι το φορτίο λειτουργίας αλλά η δυνατότητα του ψυγείου και του περιβάλλοντος να διαθέσει την θερμότητα που παράγεται απο το καύσιμο.

toyar
23/03/2009, 16:55
Το σύστημα ψύξης είναι σχεδιασμένο να δουλεύει σε ακραίες συνθήκες και με μεγάλες ανοχές.
Μόνο σε περίπτωση βλάβης κινδυνεύει ο κινητήρας από υπερθέρμανση. Στα αερόψυκτα δεν υπάρχει περιπτώσει βλάβης αφού δεν υπάρχει κάτι για να χαλάσει

OldMan
24/03/2009, 10:42
Το σύστημα ψύξης είναι σχεδιασμένο να δουλεύει σε ακραίες συνθήκες και με μεγάλες ανοχές.
Μόνο σε περίπτωση βλάβης κινδυνεύει ο κινητήρας από υπερθέρμανση. Στα αερόψυκτα δεν υπάρχει περιπτώσει βλάβης αφού δεν υπάρχει κάτι για να χαλάσει
Μπορούμε να το τραβήξουμε όσο γουστάρουμε (μαγαζί μας είναι άλλωστε...:p ) και σε ανύποπτο χρόνο να γίνει ένα "χραπ" και να πάμε για φρέσκα ...:winka:

Επειδή έχουν εμπλακεί ανατριχιαστικοί παραλογισμοί όσον αφορά σε στοιχειώδεις Μηχανολογικούς όρους, όπως "φορτίο κινητήρα" , "θερμικό φορτίο", "θετικό ή αρνητικό φορτίο", πράσινο ή κόκκινο φορτίο", "πετί καρό ή ριγέ φορτίο" κ.λ.π. καλό θα είναι να το γυρίσουμε εντελώς στην πλάκα (που βασικά αυτό κάνουμε...:winka: ), αλλιώς θα αρχίσουμε το "The answer my friend is blowing in the wind..." !!

:beer: :wave2: :beer:

DrBig
24/03/2009, 11:08
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Μπορούμε να το τραβήξουμε όσο γουστάρουμε (μαγαζί μας είναι άλλωστε...:p ) και σε ανύποπτο χρόνο να γίνει ένα "χραπ" και να πάμε για φρέσκα ...:winka:

Επειδή έχουν εμπλακεί ανατριχιαστικοί παραλογισμοί όσον αφορά σε στοιχειώδεις Μηχανολογικούς όρους, όπως "φορτίο κινητήρα" , "θερμικό φορτίο", "θετικό ή αρνητικό φορτίο", πράσινο ή κόκκινο φορτίο", "πετί καρό ή ριγέ φορτίο" κ.λ.π. καλό θα είναι να το γυρίσουμε εντελώς στην πλάκα (που βασικά αυτό κάνουμε...:winka: ), αλλιώς θα αρχίσουμε το "The answer my friend is blowing in the wind..." !!

:beer: :wave2: :beer:

Η γνωμη μου παντως ειναι οτι αν και οταν καποιος ξερει πεντε πραγματα παραπανω, η εστω νομιζει οτι ξερει, τοτε να προσπαθει να εξηγει αντι να ειρωνευεται. Και το συγκεκριμενο θρεντ δεν ηταν δα και τοσο κακο, εγω τουλαχιστον εμαθα κατι.

OldMan
24/03/2009, 11:18
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Η γνωμη μου παντως ειναι οτι αν και οταν καποιος ξερει πεντε πραγματα παραπανω, η εστω νομιζει οτι ξερει, τοτε να προσπαθει να εξηγει αντι να ειρωνευεται.
Επειδή η "Ειρωνεία" είναι πράγμα ευκόλως παρεξηγήσιμο, θα πρέπει ίσως να ξέρουμε εκ των προτέρων αν και σε ποιούς απευθύνεται ... :winka:

Αν υπήρξε ειρωνεία από πλευράς μου, αυτό έγινε με την ιδιότητα του Διαχειριστή (κάτι σαν κατάχρηση εξουσίας...:winka: ) μπας και καταλάβουν κάποιοι ότι η στείρα προσκόληση σε "γνώμες" και "ιδέες" είναι μεν δικό τους ζήτημα αλλά η συνεχής επανάληψή τους μάλλον οδηγεί την όλη συζήτηση στον Καιάδα ... :beer:

DrBig
24/03/2009, 11:30
point taken. :beer:

toyar
24/03/2009, 11:33
Αν η γνώμη μου δημιουργεί πρόβλημα την αποσύρω και την κρατάω για πάρτη μου αν και θα προτιμούσα έναν εμπεριστατωμένο και άρα χρήσιμο αντίλογο

OldMan
24/03/2009, 11:51
Αν η γνώμη μου δημιουργεί πρόβλημα την αποσύρω και την κρατάω για πάρτη μου
Και εγώ θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω ...:lol:

Ρε σεις, πριν τεντώσετε την τριχιά δείτε λίγο τι γράφετε (και με ποια σειρά...) και αφήστε τα "παρεξηγιάρικα" ...

Αν δεις τα posts σου, είναι ένα μπλέξιμο από μηχανικά και θερμικά φορτία και - παρόλο που σου επισημαίνεται αυτό - συνεχίζεις να γράφεις σαν να είχες πάντα δίκιο ...!!!

:beer:

toyar
24/03/2009, 11:56
Καμμία παρεξήγηση:beer:
Θα σε παρακαλούσα να με διορθώσεις εκεί που πιστεύεις πως έχω λάθος

dirtbird
24/03/2009, 12:40
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Ποιός κυβερνήτης νομίζετε ότι υπήρξε ο πιο επιτυχημένος αλλά και ποιός εκμεταλλευόταν καλύτερα το impulse?

Aν και προφανώς μόνο ο Cpt. είναι σε θέση να μου απαντήσει....:o :o

DrBig
24/03/2009, 12:47
Αρχικά δημιουργήθηκε από dirtbird

Ποιός κυβερνήτης νομίζετε ότι υπήρξε ο πιο επιτυχημένος αλλά και ποιός εκμεταλλευόταν καλύτερα το impulse?

Slartibartfast?

Tpap
24/03/2009, 12:48
Παρακαλώ και εγώ με την σειρά μου,

τον αξιότιμο πλην είρωνα αρχιδιαχειριστή να νε διορθώνει αν κάμω κανά λάθος...

:rotflmao: :bigcry: :beer:

dirtbird
24/03/2009, 12:52
Slartibartfast?

Έχεις κάνει Ουαλία? :confused: :confused:

DrBig
24/03/2009, 12:54
Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Παρακαλώ και εγώ με την σειρά μου,

τον αξιότιμο πλην είρωνα αρχιδιαχειριστή να νε διορθώνει αν κάμω κανά λάθος...

:rotflmao: :bigcry: :beer:

ελπιζω να μη το λες αυτο 'αρνητικα φορτισμενος' :p

[τελικα μ'αρεσουν τα παιχνιδακια με εμοτικον :cool: ]

toyar
24/03/2009, 13:03
ΟΚ παραδέχομαι πως ότι έγραψα παραπάνω ήταν λάθος:cry:
Τουλάχιστον τώρα ανοίξαν τα μάτια μου και κατάλαβα ότι:
-το αερόψυκτο μοτέρ μου υποφέρει στην αττική οδό και ικετέυει να το βγάλω βόλτα στη Σταδίου μια μέρα με κλειστό το Σύνταγμα
-τα αερόψυκτα πάσχουν από υπερθέρμανση στο ταξίδι όπως αυτά τα ρημάδια τα boxer της BMW και τα παπάκια που κολλάνε το ένα μετά το άλλο:lol: :lol:

dirtbird
24/03/2009, 13:14
ΟΚ παραδέχομαι πως ότι έγραψα παραπάνω ήταν λάθος:cry:
-το αερόψυκτο μοτέρ μου υποφέρει στην αττική οδό και ικετέυει να το βγάλω βόλτα στη Σταδίου μια μέρα με κλειστό το Σύνταγμα
-τα αερόψυκτα πάσχουν από υπερθέρμανση στο ταξίδι όπως αυτά τα ρημάδια τα boxer της BMW και τα παπάκια που κολλάνε το ένα μετά το άλλο:lol: :lol:

Keep on writing (your profile is not ready yet...)

για την ώρα γνωρίζουμε ότι έχει GS1000 (όχι Suzuki ρεεεε) και 2CV...

:D :bigcry:

Cpt. Haddock
24/03/2009, 13:21

Δύο:

Ο James T. Kirk όταν έφευγε, κατα παράβαση κανονισμών, απο το Space dock με impulse power, "Thank you lieutenant, 1/4 impulse", "Sir, May I...", "Thank you lieutenant"

O Jean-Luc Picard σε πεδίο αστεροειδών

(αν και κανείς δεν πιλοτάρει καλυτερα σε πεδίο αστεροειδών απο τον Han Solo... :D )

toyar
24/03/2009, 13:32
Keep on writing (your profile is not ready yet...)

για την ώρα γνωρίζουμε ότι έχει GS1000 (όχι Suzuki ρεεεε) και 2CV...

:D :bigcry:

Δεν υπάρχει λόγος
:nono:

Κάποιοι εδώ μέσα τα ξέρουν όλα οπότε οι υπόλοιποι μπορούν μόνο να τους θαυμάζουν:bigcry:

Tpap
24/03/2009, 13:34
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
Δύο:

Ο James T. Kirk όταν έφευγε, κατα παράβαση κανονισμών, απο το Space dock με impulse power, "Thank you lieutenant, 1/4 impulse", "Sir, May I...", "Thank you lieutenant"

O Jean-Luc Picard σε πεδίο αστεροειδών

(αν και κανείς δεν πιλοτάρει καλυτερα σε πεδίο αστεροειδών απο τον Han Solo... :D )

το έχετε κάψει...:rotflmao:

dirtbird
24/03/2009, 13:37
Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
το έχετε κάψει...:rotflmao:
Όχι φίλε, στο 1/4 impulse power δεν τραβάει ζόρι το εργαλείο...:nono: :nono:

Παίζει βέβαια κάποιο ρόλο η αλλαγή της αστρικής σκόνης καθώς την κάνει απο γαλαξία σε γαλαξία αλλά σχδιάζεται ΥΔΡΟΨΥΚΤΟ ακροφύσιο εισαγωγής που θα φιλτράρει τα ανεπιθύμητα particles .... :wacko: :wacko:

DrBig
24/03/2009, 16:12
Έχεις κάνει Ουαλία? :confused: :confused:

13 χρονια βρετανια, το κοντυτερο που εζησα στην ουαλια ειναι το μπριστολ....αλλα τι σχεση εχει ο slartibartfast με wales;

dirtbird
24/03/2009, 20:10
Δεν υπάρχει λόγος
:nono:

Κάποιοι εδώ μέσα τα ξέρουν όλα οπότε οι υπόλοιποι μπορούν μόνο να τους θαυμάζουν:bigcry:

Απ'έξω να δεις τι γίνεται....:dizzy:

dirtbird
24/03/2009, 20:20
....αλλα τι σχεση εχει ο slartibartfast με wales;

Έχουν σχέση? :) :)

TOLISTOLAROS
24/03/2009, 21:12
Τα φορτία που καλείται να ξεπεράσει ο κινητήρας είναι
-εσωτερικές τριβές
-τριβή κύλισης
-αεροδυναμική αντίσταση
-αδράνεια
Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η αδράνεια η οποία εμφανίζεται μόνο κατά την επιτάχυνση
γιαυτό η γνώμη μου είναι ότι ο κινητήρας ζεσταίνεται πιο πολύ στην κίνηση γιατί του ζητάμε συνεχείς επιταχύνσεις με ανοικτό γκάζι άρα μεγάλο φορτίο (+ ότι λόγω χαμηλών ταχυτήτων δεν αποβάλλεται εύκολα θερμότητα)
τα υπόλοιπα φορτία μεγαλώνουν πολύ μόνο σε ακραίες συνθήκες κίνησης σε ανοικτό δρόμο όπως σε παρατεταμένη κίνηση κοντά στην τελική κάτι που είναι σπάνιο. Σε τέτοιες συνθήκες υποφέρουν όλοι οι κινητήρες ανεξάρτητα πως ψύχονται
:nono: :nono: :nono:
Το μεγαλύτερο είναι η αεροδυναμική αντίσταση,ειδικά όσα αυξάνεται η ταχύτητα.
Πχ SV 650s ισχύς 70 άλογα πραγματική τελική 220
SV 1000s ισχύς 120 άλογα πραγματική τελική 245-250
Χρειάστηκαν 50 επιπλέον άλογα για να κερδίσει περίπου 25 km/h τελικής.
Αν μάλιστα θέλαμε αύξηση 25 ενώ είχαμε ήδη παραπάνω,πχ 280 θα θέλαμε πολύυυυ περισσότερα άλογα για να πάμε στα 305.

Την αδράνεια δε γίνεται να την υπερνικήσει μόνος του ο κινητήρας αν δεν έχει καλό λάστιχο,κλιμάκωση,συμπλέκτη,ελαφρύ και προφανώς καλό οδηγό.
Η αεροδυναμική αντίσταση όμως(όταν μιλάμε για μηχανάκια με ίδιο συντελεστή οπισθέλκουσας) είναι θέμα δύναμης καθαρά(εννοείται και τα 2 μηχανάκια να έχουν κλιμάκωση της προκοπής:ούτε να κοφτιάζει την 6η ούτε να μην μπορεί να τη στροφάρει μέχρι τις στροφές της max ισχύος)

ΟΚ παραδέχομαι πως ότι έγραψα παραπάνω ήταν λάθος
-τα αερόψυκτα πάσχουν από υπερθέρμανση στο ταξίδι όπως αυτά τα ρημάδια τα boxer της BMW και τα παπάκια που κολλάνε το ένα μετά το άλλο
Το παράδειγμα που γράφτηκε πριν με το παπί που ενώ πάει για ώρα τέζα όταν σταματά/κόβει απότομα ρυθμό την ακούει άσχημα ισχύει, επειδή παύει απότομα η ροή του αέρα η οποία το ψύχει.
Κάτι τέτοιο ισχύει για οποιοδήποτε μοτέρ(υδροψυκτο ή αερόψυκτο) που σταματά
απότομα. Δεν έχεις προσέξει ποτέ στην F1 όταν το pit stop κρατήσει παραπάνω απ'το αναμενόμενο έχουμε δράματα;Γιατί νομίζεις ότι στον τελευταίο γύρο ΜΕΤΑ τον τερματισμό κόβουν ρυθμό όσο πιο προοδευτικά γίνεται;Αν το τσαρουχώνανε αμέσως μετά το finish line το μοτέρ δε θα την πάλευε,ας έχει ψυγείο γιατί θα στερούνταν μια παράμετρο ψύξης (αέρας).
Τ'αερόψυκτα λοιπόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις(μαμιώντας και STOP ξαφνικά) στερούνται τη μία και μοναδική παράμετρο ψύξης τους,οπότε επηρρεάζονται παραπάνω.
Αν δεν κάνεις τέτοια χρήση όμως δε θα'χεις πρόβλημα.

DrBig
24/03/2009, 21:31
Αρχικά δημιουργήθηκε από TOLISTOLAROS
:nono: :nono: :nono:
Το μεγαλύτερο είναι η αεροδυναμική αντίσταση,ειδικά όσα αυξάνεται η ταχύτητα.
Πχ SV 650s ισχύς 70 άλογα πραγματική τελική 220
SV 1000s ισχύς 120 άλογα πραγματική τελική 245-250
Χρειάστηκαν 50 επιπλέον άλογα για να κερδίσει περίπου 25 km/h τελικής.
Αν μάλιστα θέλαμε αύξηση 25 ενώ είχαμε ήδη παραπάνω,πχ 280 θα θέλαμε πολύυυυ περισσότερα άλογα για να πάμε στα 305.

Ενω δεν εχεις αδικο σε αυτο που λες για την αεροδυναμικη αντισταση (εν γενει), οσον αφορα το θεμα της αδρανειας, ο toyar ειναι σαφης και εχει απολυτο δικιο. Απλα δεν ανεφερε εκπεφρασμενα οτι αναφερεται σε συνθηκες χαμηλων ταχυτητων (το οποιο ομως εξηπακουεται εφ'οσον μιλαει για συνεχεις επιβραδυνσεις και επιταχυνσεις)

Η ισχυς που δαπαναται γα να υπερνικηθει η αεροδυναμικη αντισταση, μιας και εξαρταται απο τον κυβο της ταχυτητας, αρχιζει να ειναι σημαντικη σε ταχυτητες ταξιδιου και οχι πολης.
Για παραδειγμα αν ενα χαχαμπουσα χρειαζεται 200 αλογα για 300 κμ/ωρα, τοτε στα 100κμ/ωρα χρειαζεται (χοντρικα) μονο 7 1/2 αλογα. Οποτε οπως καταλαβαινεις σε συνθηκες πολης δεν τιθεται καν θεμα παραγωγης θερμοτητας λογω αεροδυναμικων αντιστασεων. Σε αυτες τις συνθηκες οι αντιστασεις αδρανειας ειναι κατα πολυ μεγαλυτερες των αεροδυναμικων.

dirtbird
25/03/2009, 07:49

Η ισχυς που δαπαναται γα να υπερνικηθει η αεροδυναμικη αντισταση, μιας και εξαρταται απο τον κυβο της ταχυτητας, αρχιζει να ειναι σημαντικη σε ταχυτητες ταξιδιου και οχι πολης.
Για παραδειγμα αν ενα χαχαμπουσα χρειαζεται 200 αλογα για 300 κμ/ωρα, τοτε στα 100κμ/ωρα χρειαζεται (χοντρικα) μονο 7 1/2 αλογα. Οποτε οπως καταλαβαινεις σε συνθηκες πολης δεν τιθεται καν θεμα παραγωγης θερμοτητας λογω αεροδυναμικων αντιστασεων. Σε αυτες τις συνθηκες οι αντιστασεις αδρανειας ειναι κατα πολυ μεγαλυτερες των αεροδυναμικων.

Χωρίς να διαφωνώ με τα παραπάνω (έτσι κι αλλιώς τα έχω αναφέρει 2-3 σελίδες πίσω και φυσικά όχι ως προσωπική γνώμη) , ποια είναι η υψηλότερη θερμοκρασία λαδιού που έχεις δει κινούμενος υπό υψηλό φορτίο μέσα στην πόλη ?
Είναι αντίστοιχες αυτών που έχεις δει κινούμενος με υψηλό φορτίο σε ανοιχτό δρόμο?

Δύο παρατηρήσεις.
Οποιοδήποτε σύγχρονο 750 1000 1100 1300, μπαίνει στην 'ζώνη' υψηλών αεροδυναμικών φορτίων ακόμα και με 2α ταχύτητα ή και με 1η. Μέσα σε πόλη. Σε απειροελάχιστο χρόνο.

Επίσης, και ένα παπί με 7.5 άλογα φτάνει τα 100-105 χαω. Τα ίδια πάνω-κάτω με το χαγιαμπούρδα (το οποίο σύμφωνα με εμπειρικό τεστ του Performance Bikes αλλά και σχετικώς επιστημονικό τεστ του Sport Rider, έχει τις καλύτερες αεροδυναμικές ιδιότητες).

Γιατί άραγε?

stefanos
25/03/2009, 09:24
Φορτίο κινητήρα ορίζεται το ποσοστό άνοίγματος της πεταλούδας.
Εάν όλοι μιλάμε με τους ίδιου όρους θα συνενοηθούμε.
Δεν έχει σχέση με τις στροφές η την ταχύτητα η την σχέση στο κιβώτιο.

DrBig
25/03/2009, 09:45
Χωρίς να διαφωνώ με τα παραπάνω (έτσι κι αλλιώς τα έχω αναφέρει 2-3 σελίδες πίσω και φυσικά όχι ως προσωπική γνώμη) , ποια είναι η υψηλότερη θερμοκρασία λαδιού που έχεις δει κινούμενος υπό υψηλό φορτίο μέσα στην πόλη ?
Είναι αντίστοιχες αυτών που έχεις δει κινούμενος με υψηλό φορτίο σε ανοιχτό δρόμο?

Δύο παρατηρήσεις.
Οποιοδήποτε σύγχρονο 750 1000 1100 1300, μπαίνει στην 'ζώνη' υψηλών αεροδυναμικών φορτίων ακόμα και με 2α ταχύτητα ή και με 1η. Μέσα σε πόλη. Σε απειροελάχιστο χρόνο.

Επίσης, και ένα παπί με 7.5 άλογα φτάνει τα 100-105 χαω. Τα ίδια πάνω-κάτω με το χαγιαμπούρδα (το οποίο σύμφωνα με εμπειρικό τεστ του Performance Bikes αλλά και σχετικώς επιστημονικό τεστ του Sport Rider, έχει τις καλύτερες αεροδυναμικές ιδιότητες).

Γιατί άραγε?

Δεν νομιζω να διαφωνουμε πουθενα, αλλα καπου χανω την επιχειρηματολογια σου. Εγω δεν ανεφερα το λογο που ζεσταινεται ενας κινητηρας στην πολη, απλα ειπα οτι αν κινησαι με χαμηλες σχετικα ταχυτητες στη πολη, τοτε η θερμοτητα που παραγει ο κινητηρας για να υπερνικησει τις δυναμεις αδρανειας ειναι κατα πολυ μεγαλυτερη απο την θερμοτητα που παραγει λογω αεροδυναμικων αντιστασεων, γιατι απλα οι τελευταιες ειναι αμελητεες.

Τωρα με το παπι και και το χαγιαμπουσα τι θελεις ακριβως να πεις?

DrBig
25/03/2009, 09:53
Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos
Εάν όλοι μιλάμε με τους ίδιου όρους θα συνενοηθούμε.
Δεν έχει σχέση με τις στροφές η την ταχύτητα η την σχέση στο κιβώτιο.

Λεγοντας φορτιο Στεφανε τι ακριβως εννοεις? Το μηχανικο/θερμικο φορτιο? Αν ναι, τοτε δεν θα συμφωνισω, διοτι με νεκρα στο κιβωτιο και τερμα γκαζι (=φουλ ανοιχτη πεταλουδα) τοτε η ροη καυσιμου στον κινητηρα ειναι πολυ μικροτερη απο αυτην που θα ειχες με 6η και τερμα γκαζι στο δρομο. Απλα για τον λογο οτι στην νεκρα χρειαζεται τοσο καυσιμο οσο ειναι απαραιτητο να περιστρεψει τον κινητηρα ενω στη δευτερη περιπτωση πρεπει να υπερνικηθουν εκτος απο τις εσωτερικες τριβες του κινητηρα και οι τριβες κυλισης και οι αεροδυναμικες.

Αν παλι ως φορτιο οριζεται η γωνια της πεταλουδας οπως λες, τοτε παω πασο, αλλα εμας μας ενδιαφερει στη συζητηση αυτη το μηχανικο/θερμικο φορτιο, οποτε ας αποφασισουμε να εννουμε αυτο.

dirtbird
25/03/2009, 10:02
Δεν νομιζω να διαφωνουμε πουθενα, αλλα καπου χανω την επιχειρηματολογια σου. Εγω δεν ανεφερα το λογο που ζεσταινεται ενας κινητηρας στην πολη, απλα ειπα οτι αν κινησαι με χαμηλες σχετικα ταχυτητες στη πολη, τοτε η θερμοτητα που παραγει ο κινητηρας για να υπερνικησει τις δυναμεις αδρανειας ειναι κατα πολυ μεγαλυτερη απο την θερμοτητα που παραγει λογω αεροδυναμικων αντιστασεων, γιατι απλα οι τελευταιες ειναι αμελητεες.

Τωρα με το παπι και και το χαγιαμπουσα τι θελεις ακριβως να πεις?

oK.

H επιχειρηματολογία μου έγκειται στο ότι η καταπόνηση που δέχεται ένας κινητήρας σε υψηλές ταχύτητες είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δέχεται μέσα σε συνθήκες πόλης (με την πιθανή εξαίρεση της παρατεταμένης λειτουργίας σε ρελαντί αλλά καλύτερα αυτό να μην το βάλουμε στη συζήτηση).

Με το παπί και το μπούσα, απλά εκανα την παρατήρηση (με την έννοια της σημείωσης) ως παράδειγμα αφού μία συχνή παρεξήγηση είναι ο συσχετισμός της μέγιστης ταχύτητας με το βάρος.

dirtbird
25/03/2009, 10:10
Λεγοντας φορτιο Στεφανε τι ακριβως εννοεις? Το μηχανικο/θερμικο φορτιο? Αν ναι, τοτε δεν θα συμφωνισω, διοτι με νεκρα στο κιβωτιο και τερμα γκαζι (=φουλ ανοιχτη πεταλουδα) τοτε η ροη καυσιμου στον κινητηρα ειναι πολυ μικροτερη απο αυτην που θα ειχες με 6η και τερμα γκαζι στο δρομο. Απλα για τον λογο οτι στην νεκρα χρειαζεται τοσο καυσιμο οσο ειναι απαραιτητο να περιστρεψει τον κινητηρα ενω στη δευτερη περιπτωση πρεπει να υπερνικηθουν εκτος απο τις εσωτερικες τριβες του κινητηρα και οι τριβες κυλισης και οι αεροδυναμικες.

Αν παλι ως φορτιο οριζεται η γωνια της πεταλουδας οπως λες, τοτε παω πασο, αλλα εμας μας ενδιαφερει στη συζητηση αυτη το μηχανικο/θερμικο φορτιο, οποτε ας αποφασισουμε να εννουμε αυτο.

Συνήθως ως φορτίο θεωρούμε αυτό που υπόκειται ο κινητήρας για να κινήσει το όχημα (tractive effort κ.ο.κ.).
Νομίζω ότι αυτό πρέπει να εννοούμε. (μήπως αρχίζεις να καταλαβαίνεις το 'discipline gap' ? ;) )

DrBig
25/03/2009, 10:13
oK.

H επιχειρηματολογία μου έγκειται στο ότι η καταπόνηση που δέχεται ένας κινητήρας σε υψηλές ταχύτητες είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δέχεται μέσα σε συνθήκες πόλης (με την πιθανή εξαίρεση της παρατεταμένης λειτουργίας σε ρελαντί αλλά καλύτερα αυτό να μην το βάλουμε στη συζήτηση).

Με το παπί και το μπούσα, απλά εκανα την παρατήρηση (με την έννοια της σημείωσης) ως παράδειγμα αφού μία συχνή παρεξήγηση είναι ο συσχετισμός της μέγιστης ταχύτητας με το βάρος.

Αντεληφθειν. Εν προκειμενω βεβαια, νομιζω η μεγαλυτερη καταπονιση οφειλεται σε θερμικα φορτια λογω περιορισμενης δυνατοτητας αποβολης θερμοτητας και οχι σε μηχανικη καταπονιση λογω παραγωγης μεγαλης ισχυος.

DrBig
25/03/2009, 10:14
Συνήθως ως φορτίο θεωρούμε αυτό που υπόκειται ο κινητήρας για να κινήσει το όχημα (tractive effort κ.ο.κ.).
Νομίζω ότι αυτό πρέπει να εννοούμε. (μήπως αρχίζεις να καταλαβαίνεις το 'discipline gap' ? ;) )

Συμφωνω.

dirtbird
25/03/2009, 10:14

By the way....

Στα συστήματα ψεκασμού, από τη γωνία της πεταλούδας (ή από το ποτενσιόμετρο γκαζιού στα σύγχρονα συστήματα) , ο εγκέφαλος ψεκασμού (και ουχί η 'ηλεκτρονική') αντιλαμβάνεται την πρόθεση του οδηγού.

Το φόρτίο καθορίζεται -κυρίως- από την υποπίεση εισαγωγής.

DrBig
25/03/2009, 10:18
By the way....

Στα συστήματα ψεκασμού, από τη γωνία της πεταλούδας (ή από το ποτενσιόμετρο γκαζιού στα σύγχρονα συστήματα) , ο εγκέφαλος ψεκασμού (και ουχί η 'ηλεκτρονική') αντιλαμβάνεται την πρόθεση του οδηγού.

Το φόρτίο καθορίζεται -κυρίως- από την υποπίεση εισαγωγής.

Δεν ισχυει κατι παρομοιο και στα καρμπυρατερ υποπιεσης? Δηλαδη ακομα και αν εχεις τερμα ανοιχτο γκαζι και συνεπως πεταλουδα, η υποπιεση που θα ανεβασει το σλαιντ, δεν θα ειναι μικροτερη σε νεκρα?

THEOD
25/03/2009, 10:25
Μερικές σκέψεις...

Φορτίο είναι η ΑΠΑΙΤΗΣΗ που έχουμε από τον κινητήρα για παραγωγή ΕΡΓΟΥ...Για το τι την χρειαζόμαστε αυτήν την απαίτηση είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ...Μπορεί να θέλουμε μεγάλη επιτάχυνση για να σηκώσουμε τον μπροστά τροχό, μπορεί και να θέλουμε να κερδίσουμε 2 επιπλέον χιλιόμετρα τελικής....Το φορτίο είναι φορτίο άσχετα πως θα χρησιμοποιήσουμε το έργο που θα παραχθεί κατ' απαίτησή μας... Άρα από άποψη "μηχανικού ζορίσματος" ε'ιτε ανοίγουμε τέρμα το γκάζι για απότομη επιτάχυνση, είτε το ανοίγουμε τέρμα και να τσιμπήσουμε 2 χιλιομετράκια τελικής ακόμα, για τον κινητήρα είναι το ίδιο και το αυτό...ΤΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΙΣΧΥ....αυτό είναι το φορτίο.
Από άποψη "θερμικού ζορίσματος" τα πράγματα είναι απλά....Το "μηχανικό ζόρισμα" σημαίνει ότι ο κινητήτας παράγει μεγάλη ισχύ άρα και μεγάλη θερμότητα την οποία πρέπει να αποβάλλει. Αν λοιπόν λειτουργούμε συνεχώς τον κινητήτα σε πλήρη ισχύ για μεγάλο και συνεχές χρονικό διάστημα τότε από ένα σημείο και μετά το σύστημα ψύξης (ΟΠΟΙΟ και να είναι αυτό...) έρχεται στην δύσκολη θέση να μην μπορεί να αποβάλλει όλη την παραγόμενη θερμότητα με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση....Το σημείο που το "θερμικό φορτίο" από φυσιολογική λειτουργία περνάει στην δύσκολη περιοχή εξαρτάται από την δυνατότητα απαγωγής της θερμότητας μέσω του συστήματος ψύξης και των συνθηκών κίνησης. Που μας φέρνει στην επόμενη ενότητα...

Όλοι οι κινητήρες είναι ΑΕΡΟΨΥΚΤΟΙ, αφού τελικά η θερμότητά τους διαχέεται στο περιβάλλον μέσω της ροής του αέρα. Η διαφορά είναι ότι στα υδρόψυκτα ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ-ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ επιπλέον και το σύστημα ψύξης. Η διαφορά είναι ότι με την παρεμβολή ένος επιπλέον ψυκτικού μέσου όπως του νερού με συγκεκριμένες και σταθερές ιδιότητες (ρευστότητα, θερμοχωριτικότητα κλπ), και με την βοήθεια ηλεκτρομηχανικών διατάξεων (ανεμιστήρες, θερμοστάτες κλπ) μπορούμε πλέον να έχουμε πολύ πιο αποτελεσματική και ελεγχόμενη ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ της ψύξης σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τις συνθήκες και τον τρόπο κίνησης. Που σημαίνει ότι ο ρυθμός απαγωγής θερμότητας δεν είναι σταθερός και εξαρτώμενος μόνο από την ταχύτητα κίνησης (και την θερμοκρασία του αέρα ) όπως στα καθαρά αερόψυκτα αλλά μπορούμε να παρέμβουμε και να τον ελένξουμε-μεταβάλλουμε σε μεγάλο βαθμό ανάλογα τις απαιτήσεις μας.
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ελεγχόμενο σε μεταβολές και εύρος πεδίο θερμοκρασιακής διακύμανσης άρα γρηγορότερη προθέρμανση, αντοχή στην υπερθέρμανση, σε μεγάλο βαθμό ανεξαρτητοποίηση της απαγωγής θερμότητας σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία κλπ, πράγματα ευεργετικά τόσο για την λειτουργία-μακροζωία του κινητήρα (ως γνωστό οι κινητήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν και να αποδίδουν τα μέγιστα σε ένα συγκεκριμένο και μικρό εύρος θερμοκρασιακής λειτουργίας), όσο και για το κυνήγι των επιδόσεων (όσο πιο μεγάλα θερμικά φορτία μπορείς ελεγχόμενα να απάγεις από τον κινητήρα τόσο μπορείς να επιτρέψεις την αύξηση της θερμοδυναμικής του απόδοσης).

Ένας καλοσχεδιασμένος κινητήρας είτε είναι υδρόψυκτος, είτε αερόψυκτος κανονικά δεν υπερθερμένεται και σίγουρα δεν "κολλάει" από υπερθέρμανση αν δεν συντρέξουν 2-3 παράγοντες ταυτόχρονα...άρα αν ένας κινητήρας κολλήσει δεν φταίει το σύστημα ψύξης του αλλά κάτι άλλο (βλέπε αγκύλωση δεξιού χεριού και εγκεφάλου, έλλειψη λιπαντικού, ΕΝΤΕΛΩΣ παράλογος τρόπος χρήσης κλπ)

Συνήθως οι αερόψυκτοι κινητήρες ακριβώς επειδή δεν μπορούν να ελένξουν την απαγωγή θερμότητας αναγκαστικά αρκούνται σε χαμηλότερες θερμοδυναμικές αποδόσεις. Σε αυτό συντελεί σε έναν βαθμό και το ότι κατά κανόνα πρόκειται για φθηνού budget ινητήρες που φοριούνται σε επίσης φθηνού budget μοτοσυκλέττες....Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι αναξιόπιστοι ή έχουν πρόβλημα...Αλίμονο...Εκατομμύρια αερόψυκτοι κινητήρες 20ετίας και βάλε βρίσκονται ακόμα ανάμεσά μας έχοντας τραβήξει τα πάνδεινα από ημιάγριους χρήστες...

Αυτά για την ώρα...Πάω για μάσα τώρα... :wave2:

dirtbird
25/03/2009, 10:27
Δεν ισχυει κατι παρομοιο και στα καρμπυρατερ υποπιεσης? Δηλαδη ακομα και αν εχεις τερμα ανοιχτο γκαζι και συνεπως πεταλουδα, η υποπιεση που θα ανεβασει το σλαιντ, δεν θα ειναι μικροτερη σε νεκρα?

Αν και δεν έχω ασχοληθεί ιδιατέρως με τα εν λόγω νομίζω πως ναι.

Πιστεύω ότι ο γεράνθρωπΑς έχει σφαιρικότερη άποψη επί του θέματος...

σε sober mode γιατί αλλιώς μπερδεύει λαβέρντες και σάκηδες.... :bigcry:

the who
25/03/2009, 10:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από THEOD
Μερικές σκέψεις...

Φορτίο είναι η ΑΠΑΙΤΗΣΗ που έχουμε από τον κινητήρα για παραγωγή ΕΡΓΟΥ...Για το τι την χρειαζόμαστε αυτήν την απαίτηση είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ...Μπορεί να θέλουμε μεγάλη επιτάχυνση για να σηκώσουμε τον μπροστά τροχό, μπορεί και να θέλουμε να κερδίσουμε 2 επιπλέον χιλιόμετρα τελικής....Το φορτίο είναι φορτίο άσχετα πως θα χρησιμοποιήσουμε το έργο που θα παραχθεί κατ' απαίτησή μας... Άρα από άποψη "μηχανικού ζορίσματος" ε'ιτε ανοίγουμε τέρμα το γκάζι για απότομη επιτάχυνση, είτε το ανοίγουμε τέρμα και να τσιμπήσουμε 2 χιλιομετράκια τελικής ακόμα, για τον κινητήρα είναι το ίδιο και το αυτό...ΤΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΙΣΧΥ....αυτό είναι το φορτίο.
Από άποψη "θερμικού ζορίσματος" τα πράγματα είναι απλά....Το "μηχανικό ζόρισμα" σημαίνει ότι ο κινητήτας παράγει μεγάλη ισχύ άρα και μεγάλη θερμότητα την οποία πρέπει να αποβάλλει. Αν λοιπόν λειτουργούμε συνεχώς τον κινητήτα σε πλήρη ισχύ για μεγάλο και συνεχές χρονικό διάστημα τότε από ένα σημείο και μετά το σύστημα ψύξης (ΟΠΟΙΟ και να είναι αυτό...) έρχεται στην δύσκολη θέση να μην μπορεί να αποβάλλει όλη την παραγόμενη θερμότητα με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση....Το σημείο που το "θερμικό φορτίο" από φυσιολογική λειτουργία περνάει στην δύσκολη περιοχή εξαρτάται από την δυνατότητα απαγωγής της θερμότητας μέσω του συστήματος ψύξης και των συνθηκών κίνησης. Που μας φέρνει στην επόμενη ενότητα...

Όλα οι κινητήρες είναι ΑΕΡΟΨΥΚΤΟΙ, αφού τελικά η θερμότητά τους διαχέεται στο περιβάλλον μέσω της ροής του αέρα. Η διαφορά είναι ότι στα υδρόψυκτα ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΕΤΑΙ-ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ επιπλέον και το σύστημα ψύξης. Η διαφορά είναι ότι με την παρεμβολή ένος επιπλέον ψυκτικού μέσου όπως του νερού με συγκεκριμένες και σταθερές ιδιότητες (ρευστότητα, θερμοχωριτικότητα κλπ), και με την βοήθεια ηλεκτρομηχανικών διατάξεων (ανεμιστήρες, θερμοστάτες κλπ) μπορούμε πλέον να έχουμε πολύ πιο αποτελεσματική και ελεγχόμενη ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ της ψύξης σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τις συνθήκες και τον τρόπο κίνησης. Που σημαίνει ότι ο ρυθμός απαγωγής θερμότητας δεν είναι σταθερός και εξαρτώμενος μόνο από την ταχύτητα κίνησης (και την θερμοκρασία του αέρα ) όπως στα καθαρά αερόψυκτα αλλά μπορούμε να παρέμβουμε και να τον ελένξουμε-μεταβάλλουμε σε μεγάλο βαθμό ανάλογα τις απαιτήσεις μας.
Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ελεγχόμενο σε μεταβολές και εύρος πεδίο θερμοκρασιακής διακύμανσης άρα γρηγορότερη προθέρμανση, αντοχή στην υπερθέρμανση, σε μεγάλο βαθμό ανεξαρτητοποίηση της απαγωγής θερμότητας σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία κλπ, πράγματα ευεργετικά τόσο για την λειτουργία-μακροζωία του κινητήρα (ως γνωστό οι κινητήρες είναι σχεδιασμένοι να λειτουργούν και να αποδίδουν τα μέγιστα σε ένα συγκεκριμένο και μικρό εύρος θερμοκρασιακής λειτουργίας), όσο και για το κυνήγι των επιδόσεων (όσο πιο μεγάλα θερμικά φορτία μπορείς ελεγχόμενα να απάγεις από τον κινητήρα τόσο μπορείς να επιτρέψεις την αύξηση της θερμοδυναμικής του απόδοσης).

Ένας καλοσχεδιασμένος κινητήρας είτε είναι υδρόψυκτος, είτε αερόψυκτος κανονικά δεν υπερθερμένεται και σίγουρα δεν "κολλάει" από υπερθέρμανση αν δεν συντρέξουν 2-3 παράγοντες ταυτόχρονα...άρα αν ένας κινητήρας κολλήσει δεν φταίει το σύστημα ψύξης του αλλά κάτι άλλο (βλέπε αγκύλωση δεξιού χεριού και εγκεφάλου, έλλειψη λιπαντικού, ΕΝΤΕΛΩΣ παράλογος τρόπος χρήσης κλπ)

Συνήθως οι αερόψυκτοι κινητήρες ακριβώς επειδή δεν μπορούν να ελένξουν την απαγωγή θερμότητας αναγκαστικά αρκούνται σε χαμηλότερες θερμοδυναμικές αποδόσεις. Σε αυτό συντελεί σε έναν βαθμό και το ότι κατά κανόνα πρόκειται για φθηνού budget ινητήρες που φοριούνται σε επίσης φθηνού budget μοτοσυκλέττες....Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι αναξιόπιστοι ή έχουν πρόβλημα...Αλίμονο...Εκατομμύρια αερόψυκτοι κινητήρες 20ετίας και βάλε βρίσκονται ακόμα ανάμεσά μας έχοντας τραβήξει τα πάνδεινα από ημιάγριους χρήστες...

Mε τις λιγες τεχνικες γνωσεις που εχω (κατι ψιλα στο γυμνασιο και τα υπολοιπα εμπειρικα) νομιζω οτι συμφωνω μαζι σου.Η μονη "κακη" εμπειρια που εχω απο αεροψυκτο ηταν οταν πηγαινα ταπα το srx,πουσαρισμενο στα 680 cc και στην ουσια χωρις λαδια.Για την ακριβεια ειχε μονο 800 ml.Το αποτελεσμα ηταν να ανεβει το χιτωνιο και να κοπαναει το πιστονι.Παρ ολα αυτα δεν κολησε και με γυρισε πισω (60 χλμ) εστω και χαλαρα.
Αρα αν ειχε τα σωστα λαδια και δεν το ειχα ξεπατωσει (μιλαμε για 60 χλμ με την ταυτοτητα στο στομα)θα δουλευε μια χαρα.

DrBig
25/03/2009, 10:45
Κοιτα να δεις που ολοι συμφωνουμε! Κατι δεν παει καλα...

the who
25/03/2009, 10:51

Στις αντιπαραθεσεις γρηγορα.Ακου εκει συμφωνουμε :mad:
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

dirtbird
25/03/2009, 10:58

Εχμ.....

Μάλλον δεν συμφωνώ με τον THEOD στην πρώτη παράγραφο, αλλά επειδή εκεί το θέμα προς το τέλος του θα χρειαστεί και sfc diagrams (που έχω να τα πιάσω από τότε...), είπα να τον αφήσω να χωνέψει...:D :D

the who
25/03/2009, 10:58
Εδω και καιρο σκεφτομουν μηπως εβαζα εναν ανεμιστηρα 12βολτο κατω απο το ντεποζιτο και πανω απο την κεφαλη.Το καλοκαιρι παραζεσταινεται το μηχανακι κι ας εεχω βαλει μεγαλυτερο ψυγειο λαδιου.Στεκει μια τετοια πατεντα κι αν αποδιδει πως βρισκω τι ανεμιστηρα θα βαλω?Σκεφτομουν απο pc που υπαρχουν διαφορα μεγεθη και για σκληρη χρηση.Με ενα διακοπτακι με οπτικη ενδειξη για το on για να το ανοιγοκλεινω οποτε θελω.
Για πειτε γνωμες και ιδεες.

DrBig
25/03/2009, 10:59

Καλη ορεξη.
Πρωινο η μεσημεριανο?

camen
25/03/2009, 12:13
Αρχικά δημιουργήθηκε από srx400
Εδω και καιρο σκεφτομουν μηπως εβαζα εναν ανεμιστηρα 12βολτο κατω απο το ντεποζιτο και πανω απο την κεφαλη.Το καλοκαιρι παραζεσταινεται το μηχανακι κι ας εεχω βαλει μεγαλυτερο ψυγειο λαδιου.Στεκει μια τετοια πατεντα κι αν αποδιδει πως βρισκω τι ανεμιστηρα θα βαλω?Σκεφτομουν απο pc που υπαρχουν διαφορα μεγεθη και για σκληρη χρηση.Με ενα διακοπτακι με οπτικη ενδειξη για το on για να το ανοιγοκλεινω οποτε θελω.
Απο υπολογιστη θα μπορουσες να βαλεις.Αλλα δε ξερω τι θα γινει με τα νερα γτ δε νομιζω να ειναι αδιαβροχος.Μην κανει κανενα "τσαφ" και θες πυροσβεστηρα μετα:bigcry:
Να μπει δε νομιζω οτι θα ειναι δυσκολο...

the who
25/03/2009, 12:22
Αρχικά δημιουργήθηκε από camen
Απο υπολογιστη θα μπορουσες να βαλεις.Αλλα δε ξερω τι θα γινει με τα νερα γτ δε νομιζω να ειναι αδιαβροχος.Μην κανει κανενα "τσαφ" και θες πυροσβεστηρα μετα:bigcry:
Να μπει δε νομιζω οτι θα ειναι δυσκολο...

Αυτο ειναι οντως ενα προβλημα αλλα πιστευω οτι με την καταλληλη σιλικονη στεγανοποιειται.Το θεμα ειναι η αναλογια μεγεθους και ισχυος γιατι ο χωρος δεν ειναι και τεραστιος.

camen
25/03/2009, 12:27
Αυτο ειναι οντως ενα προβλημα αλλα πιστευω οτι με την καταλληλη σιλικονη στεγανοποιειται.Το θεμα ειναι η αναλογια μεγεθους και ισχυος γιατι ο χωρος δεν ειναι και τεραστιος.

Αν θυμαμαι καλα βγαινουν σε τετραγωνο σχημα με 10εκ ή 12 εκ πλευρα.
Μπες μια στο e-shop και θα βρεις αμεσως... Δεν ξερω αν θα πετυχει η μονωση με σιλικονη...:confused:

the who
25/03/2009, 12:30
Αν θυμαμαι καλα βγαινουν σε τετραγωνο σχημα με 10εκ ή 12 εκ πλευρα.
Μπες μια στο e-shop και θα βρεις αμεσως... Δεν ξερω αν θα πετυχει η μονωση με σιλικονη...:confused:

Ειναι σιλικονη που χρησιμοποιουν σε κινητηρες αεροσκαφων:winka: .Οπου την εχω βαλει κανει θαυματα.:wave2:

camen
25/03/2009, 12:37
Ειναι σιλικονη που χρησιμοποιουν σε κινητηρες αεροσκαφων:winka: .Οπου την εχω βαλει κανει θαυματα.:wave2:
Δεν εννοω οτι δεν θα πετυχει η στεγανοποιηση λογω σιλικονης!Απλα δεν ξερω μηπως εκει που θα πρεπει να την βαλεις δεν θα επιτρεπει στο ανεμιστηρακι να γυρισει.
Κ με απασχολει και το αλλο!Πανω απο την κεφαλη η θερμοκρασια θα ειναι αρκετα μεγαλη και αν το ανεμιστηρακι ειναι κοντα,μολις σταματας που δεν θα υπαρχει ροη αερα το πιο πιθανο ειναι να λιωσει... :smokin: Καταλαβες τι εννοω?!

camen
25/03/2009, 12:41
Aπο μια γρηγορη ματια που εριξα υπαρχουν σε διαφορα μεγεθη.Βρηκα και 8εκ αλλα και 14 εκ.
Οποτε εχεις επιλογες!Και εχουν τροφοδοσια 12V οποτε οκ και αυτο.
Μενει η στεγανοποιηση και η αντοχη στην υψηλη θερμοτητα:confused:

camen
25/03/2009, 12:47
Θα χρειαστεις στεγανοποιηση στο σημειο με το κιτρινο κυκλακι και αν βαλεις σιλικονη δε ξερω μηπως κολλησει και ο ανεμιστηρας μαζι!!!Γιατι εκει ειναι το σημειο που περιστρεφεται...

159134

the who
25/03/2009, 14:07
Θα το τσεκαρω απο βδομαδα γιατι προηγουνται αλλα κι αν βγαλω ακρη θα το ποσταρω.Ευχαριστω για τις υποδειξεις.:beer: :beer: :beer:

DrBig
25/03/2009, 14:21
ακομα και σωστα και χωρις προβληματα να στεγανοποιηθει δεν θα εχει προβλημα με τη σκονη? Θα προτεινα να βρεις κανα μεταχειρισμενο απο μηχανη για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Αν βαλεις μια αγγελια στα προς ζητηση ολο κατι θα προκυψει.

camen
25/03/2009, 14:23
ακομα και σωστα και χωρις προβληματα να στεγανοποιηθει δεν θα εχει προβλημα με τη σκονη? Θα προτεινα να βρεις κανα μεταχειρισμενο απο μηχανη για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο. Αν βαλεις μια αγγελια στα προς ζητηση ολο κατι θα προκυψει.
Απο σκονη οχι δεν θα εχει προβλημα...
Αν δεις πως γινονται στο εσωτερικο ενος υπολογιστη απο την σκονη θα παθεις πλακα!!!:hypnotize

stefanos
25/03/2009, 14:49

Αντί για ανεμιστήρες μόνωσε τους σωλήνες της εξάτμησης μπροστά απο τον κύλινδρο και την κεφαλή.Ζεστάινουν τον αέρα πρίν πέσει πάνω στην κεφαλή.

the who
25/03/2009, 15:18
Αντί για ανεμιστήρες μόνωσε τους σωλήνες της εξάτμησης μπροστά απο τον κύλινδρο και την κεφαλή.Ζεστάινουν τον αέρα πρίν πέσει πάνω στην κεφαλή.

Aυτο το εχω δει απο Ιαπωνες αλλα με χαλαει αισθητικα.Ειναι σαν ναχεις τυλιξει με γαζες τις εξατμισεις.

stefanos
25/03/2009, 15:45
Aυτο το εχω δει απο Ιαπωνες αλλα με χαλαει αισθητικα.Ειναι σαν ναχεις τυλιξει με γαζες τις εξατμισεις.

Σωστά και είναι δύσκολο στο πλύσιμο (δεν καθαρίσει με τίποτα δηλαδή) αλλά δουλεύει.

stefanos
25/03/2009, 15:58
Μερικές σκέψεις...

:wave2:

Μόνο εδώ διαφωνούμε λίγο.
Πρώτα απ όλα σε μεγάλο φορτίο έχουμε και μεγάλο συντελεστή θερμοδυναμικής απόδοσης οπότε η αύξηση της θερμότητας δεν είναι ανάλογη με την αύξηση του φορτίου.
Από την αλλη η ένταση της απαγωγής θερμότητας μέσω κίνησης ρευστού γύρω απο το σώμα απο το οποίο απάγεται η θερμότητα είναι ανάλογη της διαφοράς θερμοκρασίας και της έντασης της τύρβης.
Επί της ουσίας λοιπόν δεν υπάρχει κάποια δύσκολη περιοχή.
Απλά πρέπει να υπάρχει επαρκής ταχύτητα ώστε να έχουμε φρέσκο κρύο αεράκι γύρω απο το ψυγείο μας η τις ψύκτρες μας.

camen
25/03/2009, 17:51
Σωστά και είναι δύσκολο στο πλύσιμο (δεν καθαρίσει με τίποτα δηλαδή) αλλά δουλεύει.

Δεν με χαλαει καθολου αισθητικα αν τυλιχτει ομορφα ο λαιμος.Ισα ισα που κανει το μηχανακι να φαινεται πιο "αγριο".Ομως, οπως μου ειχες ξαναπει(το ειχαμε συζητησει στο παρελθον) Στεφανε λερωνει και δεν καθαριζει με τιποτα.
Επιπλεον, δεν θυμαμαι που διαβαζα οτι ειναι αρκετα επικυνδινο και μπορει να προκαλεσει βλαβη γτ ο λαιμος δεν αεριζεται και ανεβαζει πολυ θερμοκρασια...

DrBig
25/03/2009, 17:59
Δεν με χαλαει καθολου αισθητικα αν τυλιχτει ομορφα ο λαιμος.Ισα ισα που κανει το μηχανακι να φαινεται πιο "αγριο".Ομως, οπως μου ειχες ξαναπει(το ειχαμε συζητησει στο παρελθον) Στεφανε λερωνει και δεν καθαριζει με τιποτα.
Επιπλεον, δεν θυμαμαι που διαβαζα οτι ειναι αρκετα επικυνδινο και μπορει να προκαλεσει βλαβη γτ ο λαιμος δεν αεριζεται και ανεβαζει πολυ θερμοκρασια...

Δεν εχω διαβασει κατι σχετικο αλλα φανταζομαι πως η θερμοκρασια τηξης των λαιμων ειναι αρκετα υψηλοτερη απο αυτη των καυσαεριων.
Ακομα επειδη οι λαιμοι δεν ψυχονται, ενδεχεται ο κινητηρας να εχει λιγο βελτιωμενη αποδοση λογω μεγαλυτερης κινητικης ενεργειας καυσαεριων.

sapila racing
25/03/2009, 18:08
Παρακολουθω τα όσα λέτε και συμφωνω, διαφωνω κλπ. :lol:

Μια που φτάσαμε(τε) στο σημείο που όλοι συμφωνούν οτι το CBFακι δεν θα εχει πρόβλημα, και μιλάμε για τον ελεγχο των συστημάτων ψύξης να πω οτι η ειδοποιός διαφορά στο αν θα ζοριστεί η οχι το αερόψυκτο (μια που το υδρόψυκτο δεν εχει πρόβλημα ούτως η άλλως) είναι ο σχεδιασμός.

Αν το οχημα εχει σχεδιαστεί ωστε να μην εχει πρόβλημα να λειτουργεί για ώρες σε ρυθμό βάδην κι ας εχει φορτίο δεν παθαίξει τίποτα, απλά είναι σχεδιασμένο να εχει χαμηλή και ροπάτη απόδοση και μεγάλες κατάλληλες ψύκτρες, πολύ λάδι κλπ.

πχ Στρατιωτικά τρύκυκλα, που επρεπε να κινούντια σε αμμο, παρελάσεις, βούρκο κλπ με πλήρες φορτίο 3 ατόμων και οπλισμό.

Το λάδι και η ψύξη του παιζει σημαντικό ρόλο, και χρησιμοποιήθηκε και σην ψυξη των εμβόλων στα πρωτα GSXR. Εδω η Suzuki εδειξε οτι το μελετησε το πράγμα και οι ψύκτρες των GSXR της εποχής ειναι αλλο πράγμα και φαίνεται απο μακριά.
Επίσης πρόσφατα στο GSX1400 εβαλε βεντιλατερ στο τεράστιο ψυγείο λαδιού, είναι πρωτη φορά που γίνεται απο κατασκευαστη και δίνει νεο τρόπο ελέγχου θερμοκρασίας και στα αερόψυκτα.

PS δεν κανει για το SRX θα του εκοβε τελικη! :lol:

camen
25/03/2009, 18:08
Δεν εχω διαβασει κατι σχετικο αλλα φανταζομαι πως η θερμοκρασια τηξης των λαιμων ειναι αρκετα υψηλοτερη απο αυτη των καυσαεριων.
Ακομα επειδη οι λαιμοι δεν ψυχονται, ενδεχεται ο κινητηρας να εχει λιγο βελτιωμενη αποδοση λογω μεγαλυτερης κινητικης ενεργειας καυσαεριων.
Και το ενα σωστο μου ακουγεται και το αλλο σωστο μου ακουγεται...:winka:
Και σωστο μου ακουγεται να υπερθερμαινονται οι λαιμοι χωρις να ξερω τι επιπτωσεις μπορει να εχει αυτο...
Και σωστο μου ακουγεται και αυτο που λες φιλε μου...
Οποιος γνωριζει περισσοτερα ας μιλησει αλλιως ας σιωπησει για παντα :lol: :lol: :lol:

sapila racing
25/03/2009, 18:09

Ο λαιμός δεν παθαίνει τίποτα, ο μόνος κίνδυνος είναι να κάψει βαλβίδα εξαγωγής.

camen
25/03/2009, 18:10
Αρχικά δημιουργήθηκε από sapila racing
Ο λαιμός δεν παθαίνει τίποτα, ο μόνος κίνδυνος είναι να κάψει βαλβίδα εξαγωγής.
Μπραβο ακριβως αυτο ειχα διαβασει:beer: :beer:

DrBig
25/03/2009, 18:12
Μόνο εδώ διαφωνούμε λίγο.
Πρώτα απ όλα σε μεγάλο φορτίο έχουμε και μεγάλο συντελεστή θερμοδυναμικής απόδοσης οπότε η αύξηση της θερμότητας δεν είναι ανάλογη με την αύξηση του φορτίου.
Από την αλλη η ένταση της απαγωγής θερμότητας μέσω κίνησης ρευστού γύρω απο το σώμα απο το οποίο απάγεται η θερμότητα είναι ανάλογη της διαφοράς θερμοκρασίας και της έντασης της τύρβης.
Επί της ουσίας λοιπόν δεν υπάρχει κάποια δύσκολη περιοχή.
Απλά πρέπει να υπάρχει επαρκής ταχύτητα ώστε να έχουμε φρέσκο κρύο αεράκι γύρω απο το ψυγείο μας η τις ψύκτρες μας.

Επιτελους αρχισαμε τις διαφωνιες...ειπα και γω!

μεγαλυτερο φορτιο=περισσοτερη βενζινη=μεγαλυτερη παραγωμενη θερμοτητα, οποτε δεν νομιζω ο συντελεστης αποδοσης να παιζει ρολο εν προκειμενω.

Το επιπεδο τυρβης επηρεαζει ως ενα βαθμο, αυτο που παιζει τον βασικο ρολο ειναι η ταχυτητα του αερα.

sapila racing
25/03/2009, 18:18

μεγαλυτερο φορτιο=περισσοτερη βενζινη=μεγαλυτερη παραγωμενη θερμοτητα, οποτε δεν νομιζω ο συντελεστης αποδοσης να παιζει ρολο εν προκειμενω.

Το επιπεδο τυρβης επηρεαζει ως ενα βαθμο, αυτο που παιζει τον βασικο ρολο ειναι η ταχυτητα του αερα.

Nαι αλλά το αερόψυκτο μπορεί να δουλευει, αναλογα τον σχεδιαμό του, απο πολύ εως απειρο στο ρελαντι σταματημένο.

Το υδρόψυκτο χωρις βεντιλατερ εχιε μικρη διαρκεια ζωής σταματημενο.

Αρα η ταχυτητα του αέρα δεν ειναι ο βασικός παράγοντας. Συμφωνείτε η διαφωνείτε?

p@nos
25/03/2009, 18:37
Nαι αλλά το αερόψυκτο μπορεί να δουλευει, αναλογα τον σχεδιαμό του, απο πολύ εως απειρο στο ρελαντι σταματημένο.

Αρα η ταχυτητα του αέρα δεν ειναι ο βασικός παράγοντας. Συμφωνείτε η διαφωνείτε?

βασικα το ντιζελ μπορει να δουλευει ''απειρα'' στο ρελαντι...

τωρα βεβαια σε αυτο που λες, και το υγροψυκτο αναλογα με τη σχεδιαση του μπορει να δουλευει ρελαντι χωρις να χρειαστει να αναψει το βεντιλατερ...

:o

sapila racing
25/03/2009, 18:42
Αρχικά δημιουργήθηκε από p@nos
βασικα το ντιζελ μπορει να δουλευει ''απειρα'' στο ρελαντι...

τωρα βεβαια σε αυτο που λες, και το υγροψυκτο αναλογα με τη σχεδιαση του μπορει να δουλευει ρελαντι χωρις να χρειαστει να αναψει το βεντιλατερ...

:o

Το ντίζελ δεν εχει να κάνει. Απλά οι ντίζελ δουέυουν χαμηλά.
Το υδρόψυκτο όντως μπορεί να δουλευει και σταματημένο χωρις βεντιλατερ, αρκεί να εχει σχεδιαστεί το σύστημα ωστε με φυσική κυκλοφορία νερού να επαρκεί.

p@nos
25/03/2009, 18:43
Το ντίζελ δεν εχει να κάνει. Απλά οι ντίζελ δουέυουν χαμηλά.
Το υδρόψυκτο όντως μπορεί να δουλευει και σταματημένο χωρις βεντιλατερ, αρκεί να εχει σχεδιαστεί το σύστημα ωστε με φυσική κυκλοφορία νερού να επαρκεί.

καλα μην αγχονεσαι απλα επειδη σας ειδα να τσακωνεστε ειπα να πω κι εγω κατι...

:lol: :beer:

sapila racing
25/03/2009, 18:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από p@nos
καλα μην αγχονεσαι απλα επειδη σας ειδα να τσακωνεστε ειπα να πω κι εγω κατι...

:lol: :beer:

Δεν αγχώνομαι βρε pano :wave2:

Ποιος τσακώθηκε? Εγω τώρα ήρθα :look:

camen
25/03/2009, 18:47
Δεν αγχώνομαι βρε pano :wave2:

Aστα αυτα...Εχεις ωρα εδω:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :winka:

p@nos
25/03/2009, 18:49

de ξερω δεν το εχω διαβασει ολο το θρεντ, απλα εσυ ειχες το τελευταιο ποστ:lol:

the who
25/03/2009, 19:30
Παρακολουθω τα όσα λέτε και συμφωνω, διαφωνω κλπ. :lol:

Το λάδι και η ψύξη του παιζει σημαντικό ρόλο, και χρησιμοποιήθηκε και σην ψυξη των εμβόλων στα πρωτα GSXR. Εδω η Suzuki εδειξε οτι το μελετησε το πράγμα και οι ψύκτρες των GSXR της εποχής ειναι αλλο πράγμα και φαίνεται απο μακριά.
Επίσης πρόσφατα στο GSX1400 εβαλε βεντιλατερ στο τεράστιο ψυγείο λαδιού, είναι πρωτη φορά που γίνεται απο κατασκευαστη και δίνει νεο τρόπο ελέγχου θερμοκρασίας και στα αερόψυκτα.

PS δεν κανει για το SRX θα του εκοβε τελικη! :lol:

:evil: Το μονο0 που κοβει τελικη απο το SRX ειναι

ο κινητηρας του.:rotflmao: :rotflmao:
Βεντιλατερ στο ψυγειο εεεε?Παω να ξεκινησω το μετρημα.Κι εχω και βαση που αν ταιριαζει εκανα τη μιση δουλεια.:wave2:

DrBig
26/03/2009, 02:44

Για το πρωτο δεν γνωριζω, κανενα απο τα αεροψυκτα μηχανακια μου δεν το αφησα ποτε πολυ ωρα στο ρελαντι. Αν παντως ισχυει, θα ηθελα πολυ να ξερω το γιατι.

Για το δευτερο νομιζω πως ναι. Ο υδροψυκτος θα τα παιξει γιατι θα βρασει και θα εξατμιστει το νερο, και οταν γινει αυτο, το διπλο χιτωνιο θα ειναι ουσιαστικα μονωτικο μεσο στην απαγωγη θερμοτητας απο τον κυλινδρο.

Παμε στο τριτο (συμπερασμα). Ακομα και εν σταση, δημιουργειται ρευμα αερα (φαινομενο καμιναδας, η αλλιως φυσικη κυκλοφορια οπως ειπε και ο σαπιλα) το οποιο ψυχει το χιτωνιο. Η απαγωγη θερμοτητας με ακτινοβολια απο μονη της θα ελεγα οτι ειναι πολυ μικρη για να σωσει την κατασταση. Για παραδειγμα, σε ενα τζακι, το 10% της θερμοτητας απο τα καιομενα ξυλα ζεσταινει το δωματιο (ακτινοβολια) ενω το 90% χανεται απο την καμιναδα εξαιτιας του γεγονοτος οτι το ζεστο σωμα (τα καρβουνα) δημιουργουν ενα ρευμα θερμου αερα απο κατω προς τα πανω. Οποτε εδω θα διαφωνισω, μιας και νομιζω οτι και παλι το μεσο ψυξης ειναι ουσιαστικα η ταχυτητα του αερα (εν προκειμενω μεσω της φυσικης κυκλοφοριας), που στην περιπτωση του αεροψυκτου εχει αποτελεσμα, ενω στου υδροψυκτου οχι.

stefanos
26/03/2009, 10:26

.

Παίζει μόνο στο γεγονός οτι δεν είναι ανάλογη η αυξήση του φορτίου και κατανάλωσης.

dirtbird
26/03/2009, 10:29
Παίζει μόνο στο γεγονός οτι δεν είναι ανάλογη η αυξήση του φορτίου και κατανάλωσης.

Χιλιάδες χειριστές κινητήρων εσωτερικής καύσης το έχεουν αντιληφθεί αυτό.

Ε λοιπόν..... άλλος ένας......:o :o

DrBig
26/03/2009, 10:41

Επειδη εμεις εδω ειμαστε ψειρες με τους ορους και ορισμους, ας αποφασισουμε οτι ειναι αναλογη, απλα ο συντελεστης αναλογιας ειναι μια συναρτηση και οχι μια σταθερα. :D
:beer: (οι μπυρες δηλωνουν ευτραπελη διαθεση)

stefanos
26/03/2009, 13:45
Και η dkw είχε βγάλει κύλινδρο στο εσωτερικό του χαλύβδινο και εξωτερικά χάλκινο για καλύτερη απαγωγή θερμότητας.

dirtbird
26/03/2009, 13:54
:look: :look: :look: (http://www.autospeed.com/cms/A_110216/article.html?popularArticle)

:smokin:

Tpap
26/03/2009, 14:57
:look: :look: :look: (http://www.autospeed.com/cms/A_110216/article.html?popularArticle)

Πολύ χρήσιμη η παραπομπή σου Σωτήρη...:a013:

Ρε Στέφανε,
γιατί μας μπλέκεις και φτάσαμε σε διαγράμματα ειδικών καταναλώσεων δεν πολυκατάλαβα... :confused:

OldMan
27/03/2009, 11:08
Θέλεις να σΕ πω τι έπαθε το ΚΤΜ όταν το άφησα στο ρελαντί ένα - δροσερό σημειωτέον - βράδυ για να έχω φωτα να στήσω αντίσκηνο ??? :winka:

(ξέρω ότι τώρα διακαιώνω το Αδερφάτο με τα Βεντιλατέρ, αλλά η αλήθεια είναι πικρή...) :(

camen
27/03/2009, 11:24
Θέλεις να σΕ πω τι έπαθε το ΚΤΜ όταν το άφησα στο ρελαντί ένα - δροσερό σημειωτέον - βράδυ για να έχω φωτα να στήσω αντίσκηνο ??? :winka:

(ξέρω ότι τώρα διακαιώνω το Αδερφάτο με τα Βεντιλατέρ, αλλά η αλήθεια είναι πικρή...) :(
Ναι ναι για πε...:lol:

sapila racing
27/03/2009, 11:33

Εγινε εξώθερμη σύντηξη χιτωνίου-πιστονιού και πήρε φωτιά το απόθεμα πόσιμων καυσίμων με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το δάσος?? :lol:

stefanos
27/03/2009, 11:40

Ναι αλλά μην παραβλέπεις το γεγονός οτι έχει φώτα που χρησιμεύουν σε κάτι.:p

OldMan
27/03/2009, 12:36
Εγινε εξώθερμη σύντηξη χιτωνίου-πιστονιού και πήρε φωτιά το απόθεμα πόσιμων καυσίμων με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά το δάσος?? :lol:
Όχι αλλά τίναξε όλα τα "νερά" από την υπερχείλιση με αποτέλεσμα να φτάσει η στάθμη του ψυγείου στο μισό όταν κρύωσε και να αναγκαστώ να συμπληρώσω με πόσιμο καύσιμο (χωρίς γλυκάνισο, εννοείται...) και να έχω και τον Βρωμόπουλο να πουλάει μαγκιές του τύπου: " Πάρε ΧΤ να βρεις την υγειά σου" (*)

(*) Πράγμα που ανακάλεσε πλήρως μόλις ξήλωσε τον λαιμό της εξάτμισης πάνω στα σκαλιά της πλατείας ...:winka:

camen
27/03/2009, 12:42
Όχι αλλά τίναξε όλα τα "νερά" από την υπερχείλιση με αποτέλεσμα να φτάσει η στάθμη του ψυγείου στο μισό όταν κρύωσε και να αναγκαστώ να συμπληρώσω με πόσιμο καύσιμο (χωρίς γλυκάνισο, εννοείται...) και να έχω και τον Βρωμόπουλο να πουλάει μαγκιές του τύπου: " Πάρε ΧΤ να βρεις την υγειά σου" (*)

(*) Πράγμα που ανακάλεσε πλήρως μόλις ξήλωσε τον λαιμό της εξάτμισης πάνω στα σκαλιά της πλατείας ...:winka:
Την επομενη κατουρα μεσα:smokin:

dirtbird
27/03/2009, 12:49

(*) Πράγμα που ανακάλεσε πλήρως μόλις ξήλωσε τον λαιμό της εξάτμισης πάνω στα σκαλιά της πλατείας ...:winka: ......που προσπαθούσε να βρει το best compromise μεταξύ σωστού (γλυκού...) ανοίγματος γκαζιού λόγω επικείμενου ρονταρίσματος και όρθιας θέσης α-λα Dick Burleson (θα έλεγα Larry Roeseler αλλά είναι 2-3 νούμερα μικρότερος) η οποία δεν επιτεύχθη λόγω της παρουσίας σακ-βουαγιάζ δεμένου με ιμάντες* στη θέση του συνεπιβάτη.

Ας είναι καλά το γερασμένο μαντεμένιο παρακείμενο παγκάκι .....

*χρώματος πορτοκαλί....:bigcry: :bigcry:

dirtbird
27/03/2009, 12:50

r u talking to me? :confused: :confused:

μέχρι τώρα είχα ακούσει μόνο το 'χιέσε μέσα'.... :confused:

OldMan
27/03/2009, 12:51
Αφού είστε άσχετοι, γιατί μιλάτε ...??? :smokin:

(το κάτουρο παγώνει στους -2βC - χώρια που κρυσταλλώνεται στους +4βC και κάθεται πάνω στον άξονα της φτερωτής...)

camen
27/03/2009, 13:09
r u talking to me? :confused: :confused:

μέχρι τώρα είχα ακούσει μόνο το 'χιέσε μέσα'.... :confused:
:nono: :nono: :nono: :nono:

camen
27/03/2009, 13:10
Αφού είστε άσχετοι, γιατί μιλάτε ...??? :smokin:

(το κάτουρο παγώνει στους -2βC - χώρια που κρυσταλλώνεται στους +4βC και κάθεται πάνω στον άξονα της φτερωτής...)
:lol: :lol: :lol:
Εχω αεροψυκτο μιστερ και δεν εχω τετοιες σκοτουρες:winka: :smokin:

sapila racing
27/03/2009, 14:30

:lol: :rotflmao:

Πάντως έπεσα μέσα ως προς το οτι ποσότητα των πόσιμων καυσίμων ειχε συμμετοχή στο συμβάν :beer: :beer:

Χα, ο Βρωμόπουλος επικαλείται δικαιολογίες τύπου 'το στρωνα κι ετσ' :rolleyes:

:lol: :rotflmao: