View Full Version : λαδια τουτου σε μοτο
TOLISTOLAROS
05/05/2009, 20:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από DrBig
Ναι το ξερω, 10-40 παιρνει και εβαλε στην καρδια του καλοκαιριου 10-30 (πιθανον ποιοτητας της πλακας μιας και το πηρε σε νησι, αλλα δεν ξερουμε ακομα και δεν εχει και σημασια)
Δεν υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΝ.Ήσουνα μπροστά;Είδες;
ΟΧΙ.
Άρα δεν έχεις γνώμη και πιστεύουμε τα γραφόμενα του gandalf.
Αυτο που ξεπερνα την φαντασια μου ομως ειναι οτι εδω και χχχ ποστ αποφευγεις να σχολιασεις το λαδι που προτεινει το μανουαλ του ρ1 (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΗΣ)
Ξαναλέω ότι τα μάνιουαλ δε λένε πάντα την αλήθεια.
Θες παράδειγμα;
Για το αμάξι μου προτείνουν αλλαγή λαδιών κάθε 30000χλμ!
Αν τ'αφήσω τόσο θα βγουν κάρβουνο και το μοτέρ δε θα'χει πολύ ψωμί ακόμα.
Εκτός και αν το μηγαίνω με 6η και 70 σε ιδανικό περιβάλλον-που δεν υπάρχει στην ουσία.
Όχι μόνο η FIAT αλλά πολλές εταιρείες το κάνουν για λόγους marketing=να δείξουν ότι το προϊόν τους δε χρειάζεται συχνή=ακριβή συντήρηση.
Αλήθεια λένε μόνο τα αποτελέσματα στην πράξη(κάτι αντίστοιχο με την-εντελώς ανεφάρμοστη στην πράξη- διαδρομή της τάξης 0.5-1m για να βγει η γραμμική ταχύτητα όπως πρέπει).
Κάνε ένα πείραμα με το R1 και να πληρώσεις πιθανή ζημιά/φθορές που θα εμφανιστούν-αφού είσαι τόσο σίγουρος.
Αρχικά δημιουργήθηκε από TOLISTOLAROS
Δεν υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΝ.Ήσουνα μπροστά;Είδες;
ΟΧΙ.
Άρα δεν έχεις γνώμη και πιστεύουμε τα γραφόμενα του gandalf.
Θες παράδειγμα;
Αν τ'αφήσω τόσο θα βγουν κάρβουνο και το μοτέρ δε θα'χει πολύ ψωμί ακόμα.
Εκτός και αν το μηγαίνω με 6η και 70 σε ιδανικό περιβάλλον-που δεν υπάρχει στην ουσία.
Όχι μόνο η FIAT αλλά πολλές εταιρείες το κάνουν για λόγους marketing=να δείξουν ότι το προϊόν τους δε χρειάζεται συχνή=ακριβή συντήρηση.
Αλήθεια λένε μόνο τα αποτελέσματα στην πράξη(κάτι αντίστοιχο με την-εντελώς ανεφάρμοστη στην πράξη- διαδρομή της τάξης 0.5-1m για να βγει η γραμμική ταχύτητα όπως πρέπει).
Κάνε ένα πείραμα με το R1 και να πληρώσεις πιθανή ζημιά/φθορές που θα εμφανιστούν-αφού είσαι τόσο σίγουρος.
Ο,τι πεις :beer:
Gandalf dr685sm
05/05/2009, 21:31
μιας και αναφερθήκα να πώ και πάλι οτι ήταν ημισυνθετικό 0-30w SAE (Mobil 4t αν θυμάμαι καλά) ... λαδάκι δηλαδή προορισμένο για μοντέρνους κινητήρες αυτοκινήτων και οχι και τόσο "μάπα".
Στο ακατάληλο θα συμφωνήσω... αλλά οχι μόνο όσον αφορά το ιξώδες αλλά και γενικά για την χρήση του που βίωσα διά εμπειρίας...
Αλλά όπως είπα.. μην πάρετε την γνώμη μου, κάντε το στην δική σας μηχανή και μας λέτε εντυπώσεις. Έστω και με το προτεινόμενο για την μηχανή σας , ιξώδες.
Gandalf
sakisvolos
05/05/2009, 21:44
Αν κάποιος δεν πιστεύει ας πειραματιστεί με το μηχανάκι του.Του κάνω δώρο τα Selenia του Punto μου!
Ωχ! το λάδι αυτό που λες πείραμα είναι και στο τουτού να το βάλεις! :eyepop:
orcinious
05/05/2009, 21:52
πλακα πλακα
τα σελενια ρασινγκ Γ@Μ@Μ#
10 - 60
αυτα εβαζα μονο στο saxo vts μου και καναν τρομερη δουλεια.
sakisvolos
05/05/2009, 22:07
Αρχικά δημιουργήθηκε από orcinious
πλακα πλακα
10 - 60
Δοκίμασες κάποιο άλλο? Τα περισσότερα σελένια μετά από 3000κμ είναι απλά για πέταμα! και αρκετά
υπερτιμημένα σε σχέση με την ποιότητα τους!
TOLISTOLAROS
05/05/2009, 22:09
Αρχικά δημιουργήθηκε από sakisvolos
Ωχ! το λάδι αυτό που λες πείραμα είναι και στο τουτού να το βάλεις! :eyepop:
Έχω 29000χλμ me Selenia(κόκκινο κουτί).Περιβάλλον καθόλου καλό(μικρές αστικές βόλτες,τρελλή ζέστη το καλοκαίρι κλπ).Ευχαριστημένος είμαι:κατανάλωση λαδιού μια χαρά,όχι ιδιαίτερος θόρυβος στο μοτέρ μέχρι να ζεσταθεί.Οι περισσότεροι με Grande το προτιμάνε.Αν τώρα βγει κάτι αποδεδειγμένα καλύτερο γιατί να μη δοκιμάσω;
Αρχικά δημιουργήθηκε από
orcinious
πλακα πλακα
10 - 60
Πάντως σε ροδίτικο Punto GT τρελλά φτιαγμένο(290 ρόδα στη μικρή πίεση) που συμμετείχε και σε dragster σε πίστα(και όχι μόνο.. :D ) ήταν απαίσια:μαυρίζανε μετά από 2 πατήματα και ήταν για πέταμα.Με το που βρήκε ο φίλος τα Amsoil(δε θυμάμαι κωδικό να σου πω) έμεινε πάρα πολύ ευχαριστημένος.
Ξαναλέω όμως ότι το συγκεκριμένο Punto ελάχιστη σχέση είχε με μαμα.
YΓ:εξωτερικά πάντως ήταν ΚΑΡΑΜΑΜΑ!Διακριτικότατο!Ούτε τεράστιες ζάντες ούτε τπτ.Μόνο η μπούκα διαμέτρου ίσης με κανόνι Leopard και ο ήχος της σε ψυλλιάζανε...
stefanos
05/05/2009, 22:15
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
μιας και αναφερθήκα να πώ και πάλι οτι ήταν ημισυνθετικό 0-30w SAE (Mobil 4t αν θυμάμαι καλά) ... λαδάκι δηλαδή προορισμένο για μοντέρνους κινητήρες αυτοκινήτων και οχι και τόσο "μάπα".
Στο ακατάληλο θα συμφωνήσω... αλλά οχι μόνο όσον αφορά το ιξώδες αλλά και γενικά για την χρήση του που βίωσα διά εμπειρίας...
Αλλά όπως είπα.. μην πάρετε την γνώμη μου, κάντε το στην δική σας μηχανή και μας λέτε εντυπώσεις. Έστω και με το προτεινόμενο για την μηχανή σας , ιξώδες.
Gandalf
Να βάλουμε σε μονοκύλινδρο 600 0W-30?
:rotflmao: :rotflmao:
Πάντως στην μηχανή μου βάζω χρόνια τώρα 15W-50 μηχανόλαδο σαν αυτο που προτείνει το βιβλίο της honda, που το παίρνω σε συσκευασίες των 24lt σκάρτα 50€
Είμαι στα 120.000 χιλ.
Τι εντυπώσεις περιμένεις να ακούσεις?
Η διαφορά του χειρότερου από το καλύτερο λάδι στον κινητήρα φαίνεται μετά από πολλές 10άδες χιλιάδες χιλιόμετρα και μόνο με άνοιγμα και μέτρηση ανοχών.Κανένας κινητήρας δεν παθαίνει τίποτα αν τηρούμε αυτά που λέει ο κατασκευαστής (προδιαγραφές λαδιού, ιξώδες, διαστήματα αλλαγής, στάθμη) χρησιμοποιώντας ακόμα και το φθηνότερο λάδι της αγοράς.
Ειδικά στις μοτοσυκλέτες λόγω υγρού πολύδισκου συμπλέκτη προσωπικά δεν θα δοκίμαζα λάδι αυτοκινήτου. Ακόμα και αν κάποιος έμπρακτα μου αποδείξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δεν βρίσκω και καμμία ωφέλεια για να το κάνω:beer:
+Arxiereas+
06/05/2009, 02:22
Αλλά ρε Τόλη θέλω να μου εξηγήσεις γιατί πιστεύεις ότι το λάδι που χρησιμοποιείτε στα τουτού
είναι υποδιέστερο από το λάδι των μοτό? Δηλαδή τι; μόνο η γραμμική ταχύτητα των εμβόλων
είναι αποκλειστικά που μετράει σε ένα κινητήρα; το βάρος των κινούμενων μερών δεν μετράει;
Το βάρος των εμβόλων και των μπιελών στα τουτού είναι μεγαλύτερα από ότι σε μια μοτό για να
μην πω πολλαπλάσια μερικές φορές στα ίδια κυβικά και ειδικότερα στην περίπτωση του impreza
''βάζει'' και η τουρμπίνα το ''χεράκι'' της στην καταστροφή του λαδιού γιατί δηλαδή το μοτέρ του
subaru να θέλει πιο ''μάπα'' λάδι?????????:confused: :confused:
Εννοείτε πάντα φιλικά καλησπέρα! :wave2:
Δεν λέει κανείς ότι τα λιπαντικά αυτοκινήτου είναι υποδιαίστερα. Δεν πληρούν τις προδιαγραφές που υπάρχουν για τις μοτοσυκλέτες αλλά και την απόδοση που θέλει ο λαδάς να έχει το λάδι του στον κινητήρα. Τι να κάνουμε ρε παιδιά άλλοι ανακάλυψαν τον τροχό πριν από εμάς. Περισσότερα εδώ:
http://www.smartsynthetics.com/articles/motorcycle_oil_technical_facts.htm
Αν γνωρίζεις κανέναν με impreza ρώτα τον τι λάδι βάζει και πόσο το πληρώνει. Γνωστός μου χρησιμοποιεί το 300V "για αυτοκίνητα" και του βγαίνει 25Ε το λίτρο όταν ένα 300V για moto κοστίζει γύρω στα 18. Άρα όποιος νομίζει ότι άδικα πληρώνουμε ακριβά τα καλά λάδια μοτοσυκλέτας, ιδού η Ρόδος...
Κάποιοι subarάκηδες όμως τρέχουν και σε εργαστήρια για να αναλύσουν τα λάδια τους. Δείτε λοιπόν ένα link για να καταλάβετε τι εστί καλό λάδι (το ρεζουμέ στον επίλογο του ποστ #1)
http://www.clubwrx.net/forums/engine-modifications/35715-motul-300v-5w40-oil-analysis.html
Που να δεις τι ζόρι τραβάει το λάδι σε αερόψυκτα μοτέρ που τη θερμοκρασία τους δεν τη μετράς
με θερμόμετρο αλλά με πυρόμετρο! Σε κατάσταση μποτιλιαρίσματος μέσα στην πόλη έχω
μετρήσει θερμοκρασία μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα 180 βαθμούς κελσίου ...
Για ποιο μηχανάκι λες?
Π.Χ. όλα τα λάδια για μοτό δεν αναγράφουν πουθενά τι προδιαγραφές πληρούν για το κιβώτιο!
Δεν αναγράφουν προδιαγραφές για το κιβώτιο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν προδιαγραφές για το κιβώτιο.
Οι προδιαγραφές (API και JASO) των λιπαντικών μοτοσυκλέτας είναι οδηγίες που περιγράφουν τις καταστάσεις τους, τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς αυτής μέσα σε έναν κινητήρα.
Για να το πω απλά, το API και το JASO είναι ο Μαμαλάκης. Δεν τον νοιάζει τι φασόλια έχει μέσα η φασολάδα, αρκεί να του φέρνει κλανιές.
Στο λάδι περιέχεται ΠΡΟΣΘΕΤΟ για το σασμάν που ο λαδάς βάζει για την ομαλότερη λειτουργία του και για μεγαλύτερη αντοχή του λαδιού του στο κομμάτι αυτό του κινητήρα που το καταπονεί εντονότατα. Η πίστα -όπου χορεύεις κλακέτες στο λεβιέ των ταχυτήτων- είναι το καλύτερο έδαφος για να καταλάβεις πόσο καλό είναι το λάδι και πότε σπάει. Πολλοί λαδάδες το γράφουν στη συσκευασία. Δεν σημαίνει ότι όσοι το γράφουν το έχουν ή ότι είναι επαρκές και αποδοτικό.
Θες παράδειγμα;
Ένα τέτοιο manual κοιτούσα και έγραφε αυτό που λες συμπληρώνοντας και την προϋπόθεση ότι κάθε τόσο πρέπει να τραβάς δείκτη, να ελέγχεις και αν χρειαστεί (...) να συμπληρώσεις. Αν θυμάμαι καλά ήταν από την πρώτη γενιά FSI.
Τα manual λοιπόν δεν λένε πάντα ψέματα αλλά δεν λένε και όλη την αλήθεια. Καμιά φορά την "αφήνουν" να εννοηθεί. Σου βγάζει ένα πινακάκι SAE για το τι λάδι να χρησιμοποιείς ανάλογα με τις εξωτερικές θερμοκρασίες κι αν γίνει καμιά στραβή πας αδιάβαστος αφού δεν άλλαξες λάδι το καλοκαίρι που είχες μόλις 5000km από την τελευταία αλλαγή που έκανες το χειμώνα. Όπα σου λέει φίλε να εμείς το λέμε εδώ. Το ακούς και γίνεσαι Τούρκος.
Άλλη συγκάλυψη είναι το ότι δικαιολογούν να καίει πχ μισό λίτρο στα 1000km και άντε τράβα μετά να βρεις αυτόν τον κερατά που το 'γραψε να του ζητήσεις το λογαριασμό. Φυσικά μην περιμένεις να πει κανείς ότι τα 30000 km που λένε τα έχουν κάνει (αν τα έκαναν και δεν τα υπολόγισαν απλά) σε οβάλ πίστες δοκιμών χωρίς σκόνη και σε ιδανικές συνθήκες και θερμοκρασίες.
Το φιάσκο των long life services δεν έχει αρχή και τέλος. Τρανή απόδειξη ότι ούτε οι αντιπροσωπίες τηρούν τα διαστήματα αυτά. Κατόπιν εντολών από "πάνω" βέβαια...
εχω 100000κμ σε dr750 με καλα λαδια αυτοκινητου.
Ποια λάδια και πόσο σου κοστίζουν?
Αρχικά δημιουργήθηκε από stefanos
Το c50 έχει ειδική ιπποδύναμη 160 HP/lt.
Δεν είναι παράδειγμα αδύναμου κινητήρα:p
Είπε κανείς το αντίθετο?
dirtbird
06/05/2009, 06:24
πλακα πλακα
10 - 60
Mάλλον ο TU σου ήταν ξεχειλωμένος....:o :o
dirtbird
06/05/2009, 06:25
Αρχικά δημιουργήθηκε από toyar
...... Ακόμα και αν κάποιος έμπρακτα μου αποδείξει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δεν βρίσκω και καμμία ωφέλεια για να το κάνω:beer:
+1
:beer:
dirtbird
06/05/2009, 06:41
Αρχικά δημιουργήθηκε από Arximandritis
Άλλη συγκάλυψη είναι το ότι δικαιολογούν να καίει πχ μισό λίτρο στα 1000km και άντε τράβα μετά να βρεις αυτόν τον κερατά που το 'γραψε να του ζητήσεις το λογαριασμό. Φυσικά μην περιμένεις να πει κανείς ότι τα 30000 km που λένε τα έχουν κάνει (αν τα έκαναν και δεν τα υπολόγισαν απλά) σε οβάλ πίστες δοκιμών χωρίς σκόνη και σε ιδανικές συνθήκες και θερμοκρασίες.
Σε αστικές μετακινήσεις με τα συχνά άναψε-σβήσε, αυξάνεται η κατανάλωση λαδιού. Οι λόγοι φαντάζομαι ότι είναι αντιληπτοί.... Όπως επίσης άλλοι κινητήρες τσιμπάνε λίγο παραπάνω και άλλοι καθόλου (ακόμα και διαφορετικού τύπου κινητήρες του ίδιου κατασκευαστή).
Τα -ομολογουμένως- μεγάλα διαστήματα αλλαγής εκφράζονται σε χιλιομετρική απόσταση ή χρονικό διάστημα, δλδ. ότι έρθει πρώτο. Και για να το πούμε και αλλιώς, 30000 χλμ σε 2 χρόνια, δεν βγαίνουν μέσα στην πόλη. Πρέπει να χρησιμοποιείς το τουτού πολύ σε ανοικτό δρόμο.
Εκεί -με μέσες ταχύτητες...- και η φθορά και η κατανάλωση λαδιού είναι πολύ χαμηλότερη από τις αστικές συνθήκες.
Επίσης για ξαναδείτε το παράδειγμα του ΤΟLIS με το φαινομενικά άκακο Punto....
Δεν είναι μόνο οι hp/lt που παίζουν σημασία στη γρήγορη γήρανση του λαδιού αλλά και άλλοι παράμετροι όπως η bmep που μέχρι στιγμής τις αγνοείτε....:confused: :confused:
Gandalf dr685sm
06/05/2009, 08:05
Stefanos... δεν είπα ρε φίλε να βάλεις το ίδιο λάδι... εκτός και αν δεν πρόσεξες είπα πολύ συγκεκριμένα οτι το 0-30 ήταν ΛΑΘΟΣ ΙΞΩΔΕΣ... αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια..
Εν πάσει περιπτώση δεν το συνεχίζω... ο καθένας μπορεί να λέει οτι θέλει μέχρι να έρθει η ώρα να δεί τι απίδια χωράει ο σάκκος ... αλήθεια έχεις μετρήσει το μοτέρ σου μετά απο τόσο μεγαλη και συνεχή χρήση τέτοιου λιπαντικού σε σύγκριση με μια μηχανή που κάνει χρήση του λιπαντικού για μοτοσυκλέτες να δείς διαφορές;... δεν το λέω με ειρωνία.. ρωτάω πραγματικά απο ενδιαφέρον!!!
Τώρα για τα υπόλοιπα , όπως είπε και φίλος εξωτικά μοτέρ Ι.Χ. παίρνουν πολύ ακριβότερης σύνθεσης και τύπο λιπαντικού απο οτι ενα απλό μέσο Ι.Χ. με νορμάλ μοτέρ.
Gandalf
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
Stefanos... δεν είπα ρε φίλε να βάλεις το ίδιο λάδι... εκτός και αν δεν πρόσεξες είπα πολύ συγκεκριμένα οτι το 0-30 ήταν ΛΑΘΟΣ ΙΞΩΔΕΣ... αλλά τέτοιες ώρες τέτοια λόγια..
Εν πάσει περιπτώση δεν το συνεχίζω... ο καθένας μπορεί να λέει οτι θέλει μέχρι να έρθει η ώρα να δεί τι απίδια χωράει ο σάκκος ... αλήθεια έχεις μετρήσει το μοτέρ σου μετά απο τόσο μεγαλη και συνεχή χρήση τέτοιου λιπαντικού σε σύγκριση με μια μηχανή που κάνει χρήση του λιπαντικού για μοτοσυκλέτες να δείς διαφορές;... δεν το λέω με ειρωνία.. ρωτάω πραγματικά απο ενδιαφέρον!!!
Τώρα για τα υπόλοιπα , όπως είπε και φίλος εξωτικά μοτέρ Ι.Χ. παίρνουν πολύ ακριβότερης σύνθεσης και τύπο λιπαντικού απο οτι ενα απλό μέσο Ι.Χ. με νορμάλ μοτέρ.
Gandalf
Ναι βρε Gandalf αλλα χρησιμοποιησες το συγκεκριμενο γεγονος ως εμπειρικο παραδειγμα ακαταλληλοτητας λαδιου αυτοκινητου σε μηχανη, ενω δε θα επρεπε διοτι το ιξωδες ηταν πολυ οφ για τις συνθηκες ωστε να συνιστα βασιμο πειραματισμο.
Μετα παραθετει ο Στεφανος απο το μανουαλ του ρ1 το οτι δεν αναφερεται πουθενα οτι το λαδι πρεπει να ειναι 'μηχανης' και περναει στο ντουκου. Ο Τολης λεει οτι τα μανουαλ των μηχανων δεν λενε την αληθεια, αλλα επιλεγει να πιστεψει την ταμπελα στα κουτια του λαδιου. Κανεις δεν εχει παραθεσει καποια αναφορα οπου να φαινεται οτι οντως υπαρχει διαφορα μεταξυ των δυο τυπων λαδιου με μετρησεις.
Δυο συμφορουμιτες μεχρι στιγμης εχουν αναφερει προσωπικες εμπειριες απο χρηση λαδιου αυτοκινητου σε μηχανες για πολλες χιλιαδες χιλιομετρα χωρις προβλημα και ειτε περναει και αυτο στο ντουκου ειτε λεμε πως πρεπει να ανοιξουν τα μοτερ τους για να δουν τι γινεται. Και μαλιστα οι συγκεκριμενοι ανθρωποι δεν ειναι πρωταρηδες ουτα στα δικυκλα ουτε στα βασικα της μηχανολογιας ωστε να αμβισβητουμε την αισθηση καλης λειτουργιας που εχουν για τα μηχανακια που καβαλαν.
Βρισκω την ολη αντιμετωπιση του θεματος απο καποιους εδω λιγο παραλογη, οχι λογω αμφισβητησης (που ειναι ΠΑΝΤΑ ΥΓΙΗΣ ΣΤΑΣΗ) αλλα λογω επιλεκτικης πιστης σε καποια απο τις δυο αποψεις.
Gandalf dr685sm
06/05/2009, 11:34
Το τραχύ δούλεμα φίλε μου δεν έχει να κάνει τόσο με το ιξώδες (που αφορά περιβαντολογικές θερμοκρασίες κυρίως) ειδικά όταν ξεκινάς και έχεις πάλι εκείνο το περίεργο "τραχύ & σκληρό" δούλεμα κινητήρα και κιβωτίου.
Η ερώτηση που έχει να κάνει με την σύγκριση μοτέρ των παληκαριών με κάποια που έχουν συντηρηθεί με λάδι μοτοσυκλέτας , δείχνει τις διαφορές που αποκτά ο κινητήρας εν καιρώ. Σαφώς και κανένας δεν θα σπάσει αφού λιπαίνεται... αλλά το τι θα αποδίδει και το πόσο λάδι θα καίει (αν είναι μονοκύλινδρο), όπως και τις φθορές σε κιβώτιο , είναι κάτι που αποτελεί ικανό επιχείρημα απο μόνο του.
Μην ξεχνάς οτι το "είναι οκ το μοτέρ μου" το λέμε όλοι ακόμα και αν έχει μικροζημιά κυρίως επειδή το έχουμε κάθε μέρα σε χρήση και συνιθίζουμε τις όποιες αποκρίσεις και συμπεριφορές του (μιλάμε πάντα σε λογικά επιπεδα έτσι; ). Αλλά η αλήθεια βρίσκεται πάντα, όταν κάνεις την σύγκριση με κάποιο άλλο που έχει πάνω κάτω τα ίδια χλμ, με αναβάτη που του συμπεριφερόταν όπως και εμείς το δικό μας , και είχε μοναδική διαφορά το λιπαντικό. Εκεί μόνο μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα.
Απο εκεί και πέρα όπως είπα... ο καθείς ας βάλει οτι πιστεύει... κουμάντο δεν κάνουμε σε κανέναν. Άλλωστε οτι και αν πάθει το μοτέρ (αν το πάθει λέμε!!! ) εμείς θα τα χώσουμε... κανείς άλλος!
Gandalf
SeNNinhA
06/05/2009, 11:55
Εγώ πάντως τείνω να πιστέψω την έρευνα (αν και δεν είναι σε καμιά περίπτωση πλήρης και δεν καλύπτει πολλές παραμέτρους). Και μένω όμως σε 2 σημεία:
1)
The detailed study that went into this article bring up many valid points over the costs of motorcycle specific oils. Here at the Motorcycle Performance Guide, we tend to believe the validity of the science used in the study, but we still use high quality, synthetic oil in our race bike. Our street bike does not take the level of abuse that the race bike does, so we feel the choice of oil is not quite as critical.
Άρα ούτε και αυτοί είναι πολύ σίγουροι για το τι ακριβώς υποδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους...
2)
The results of these tests seem to support some of the long-standing theories about oils while casting serious doubt on others. Going by these tests it would seem logical to assume that:
1.The viscosity of synthetic-based oils generally drops more slowly than that of petroleum-based oils in the same application.
2.Comparing these figures to viscosity retention for the same oils when used in an automobile (see later text by Prof. Woolum) would indicate that motorcycles are indeed harder on oils than cars.
3.The fastest and most significant drop in the viscosity of petroleum-based oils used in motorcycles occurs during the first 800 miles (or less) of use.
All of these results (1-3) agree with everything the oil companies have been telling us all along. However, the same test data also indicates that:
4.The viscosity of petroleum-based oils, whether designed for auto or motorcycle application, drop at approximately the same rate when used in a motorcycle.
5.There is no evidence that motorcycle-specific oils out-perform their automotive counterparts in viscosity retention when used in a motorcycle.
Οπότε η ουσία για εμενα εαν πιστέψουμε την έρευνα είναι:
- Χρήση ΗΜΙΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ λαδιών καλής ποιότητας άσχετα εαν είναι αυτοκινήτου ή όχι
- Αλλαγή λαδιών μετά τα 1000 χλμ (κανονικά έτσι θα έπρεπε αλλιώς και στα 5000χλμ θα είναι περίπου όπως στα 2500χλμ σύμφωνα με την μελέτη)
- Χρήση των καλύτερων δυνατών λαδιών ΜΗΧΑΝΗΣ για χρήση πίστας
Αρχικά δημιουργήθηκε από SeNNinhA
Εγώ πάντως τείνω να πιστέψω την έρευνα (αν και δεν είναι σε καμιά περίπτωση πλήρης και δεν καλύπτει πολλές παραμέτρους). Και μένω όμως σε 2 σημεία:
1)
The detailed study that went into this article bring up many valid points over the costs of motorcycle specific oils. Here at the Motorcycle Performance Guide, we tend to believe the validity of the science used in the study, but we still use high quality, synthetic oil in our race bike. Our street bike does not take the level of abuse that the race bike does, so we feel the choice of oil is not quite as critical.
Άρα ούτε και αυτοί είναι πολύ σίγουροι για το τι ακριβώς υποδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους...
2)
The results of these tests seem to support some of the long-standing theories about oils while casting serious doubt on others. Going by these tests it would seem logical to assume that:
1.The viscosity of synthetic-based oils generally drops more slowly than that of petroleum-based oils in the same application.
2.Comparing these figures to viscosity retention for the same oils when used in an automobile (see later text by Prof. Woolum) would indicate that motorcycles are indeed harder on oils than cars.
3.The fastest and most significant drop in the viscosity of petroleum-based oils used in motorcycles occurs during the first 800 miles (or less) of use.
All of these results (1-3) agree with everything the oil companies have been telling us all along. However, the same test data also indicates that:
4.The viscosity of petroleum-based oils, whether designed for auto or motorcycle application, drop at approximately the same rate when used in a motorcycle.
5.There is no evidence that motorcycle-specific oils out-perform their automotive counterparts in viscosity retention when used in a motorcycle.
Οπότε η ουσία για εμενα εαν πιστέψουμε την έρευνα είναι:
- Χρήση ΗΜΙΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ λαδιών καλής ποιότητας άσχετα εαν είναι αυτοκινήτου ή όχι
- Αλλαγή λαδιών μετά τα 1000 χλμ (κανονικά έτσι θα έπρεπε αλλιώς και στα 5000χλμ θα είναι περίπου όπως στα 2500χλμ σύμφωνα με την μελέτη)
- Χρήση των καλύτερων δυνατών λαδιών ΜΗΧΑΝΗΣ για χρήση πίστας
Σχετικα με το (1) δεν καταλαβαινω γιατι βγαζεις το συμπερασμα αυτο. Το μονο που λενε ειναι οτι τα καλα συνθετικα λαδια αποδιδουν καλυτερα στο χρονο και τη χρηση και ακριβως αυτο δειχνουν και οι μετρησεις που παρατιθενται. Αρα δικαιολογημενα βαζουν καλα συνθετικα λαδια στο αγωνιστικο τους και αν προσεξες δεν λενε πουθενα οτι τα λαδια αυτα θα πρεπει να ειναι λαδια μηχανης.
Και το αυτο σχολιο για το τελευταιο συμπερασμα σου, απο που συναγεται το οτι τα καλυτερα δυνατα λαδια θα πρεπει να ειναι μηχανης?
ARISPEED1
06/05/2009, 12:41
Παιδιά τις κουκλάρες μας πρέπει να τις αγαπάμε κ να τις προσέχουμε :wave2: :lol:
Μόνο μοτοσυκλέτας λάδια χρησιμοποιούμε ,γνωστών εταιρειών ,τα αλλάζουμε με νέο φίλτρο κ νωρίτερα απο το προβλεπόμενο αλλιώς δεν θα μας κάνουνε κ αυτές τα γούστα μας κ τα κόλπα μας !:eek: :D
SeNNinhA
06/05/2009, 12:41
Να σου πω την αλήθεια τυπικά έχεις δίκιο.
Αλλά όπως το διαβάζει κανείς...
"...we tend to believe the validity of the science used in the study, but we still use high quality, synthetic oil in our race bike..."
...από αυτό το "but" τι συμπεραίνει? Αφού λέει ότι πιστεύουν μεν στην έρευνα αυτή ΑΛΛΑ αυτοί συνεχίζουν να βάζουν high quality synthetic oil στα αγωνιστικά τους. Μπορεί να έχεις δίκιο και να εννοούν συνθετικά οποιασδήποτε κατηγορίας (μοτο ή αυτοκινήτου) αλλά εμένα μου φαίνεται σαν να λένε ότι μόνο για τα αγωνιστικά χρησιμοποιούν τα ειδικά σχεδιασμένα για αυτά λάδια. Αλλιώς γιατί διαχωρίζουν τα συνθετικά από τα υπόλοιπα. Αφού η μελέτη δεν αναφέρεται ουσιαστικα στο εαν τα συνθετικά είναι καλύτερα από τα απλά αλλά στο αν τα λάδια αυτοκινήτου και τα λάδια μοτό έχουν διαφορά στην απόδοση που να δικαιολογεί την τιμή τους.
Να σου πω την αλήθεια τυπικά έχεις δίκιο.
Αλλά όπως το διαβάζει κανείς...
"...we tend to believe the validity of the science used in the study, but we still use high quality, synthetic oil in our race bike..."
...από αυτό το "but" τι συμπεραίνει? Αφού λέει ότι πιστεύουν μεν στην έρευνα αυτή ΑΛΛΑ αυτοί συνεχίζουν να βάζουν high quality synthetic oil στα αγωνιστικά τους. Μπορεί να έχεις δίκιο και να εννοούν συνθετικά οποιασδήποτε κατηγορίας (μοτο ή αυτοκινήτου) αλλά εμένα μου φαίνεται σαν να λένε ότι μόνο για τα αγωνιστικά χρησιμοποιούν τα ειδικά σχεδιασμένα για αυτά λάδια. Αλλιώς γιατί διαχωρίζουν τα συνθετικά από τα υπόλοιπα. Αφού η μελέτη δεν αναφέρεται ουσιαστικα στο εαν τα συνθετικά είναι καλύτερα από τα απλά αλλά στο αν τα λάδια αυτοκινήτου και τα λάδια μοτό έχουν διαφορά στην απόδοση που να δικαιολογεί την τιμή τους.
ΟΚ καταλαβα πως το βλεπεις. Παντως στο τεστ υπαρχουν και ημισυνθετικα οπου φαινεται η μειωμενη αποδοση τους και εικει νομιζω αναφερονται. Γενικα το αρθρο ειναι καλα δομημενο λογικα και με ακριβη γλωσσα, οποτε δεν νομιζω να αφηναν κατι τετοιο στο αερα. Αποψη μου, βεβαια.
SeNNinhA
06/05/2009, 12:55
Και μιας και μιλάμε και για λάδια και τριβές κλπ, πάρτε και ενα ριζοσπαστικό άρθρο για το στρώσιμο του κινητήρα. Εγώ το πιστεύω όπως πιστεύω και αυτά τα σχετικά με τα λάδια μηχανής τελικα και εαν είχα καινούργια μηχανή έτσι θα έκανα το στρώσιμο.
http://www.mototuneusa.com/break_in_secrets.htm
!!!! Είμαι εκτός θέματος οπότε εαν πρέπει να μεταφερθεί μου το λέτε ή το σβήνω....
SeNNinhA
06/05/2009, 12:58
Εγώ πάντως μιας και θα μπαίνω πίστα όσο μπορώ, θα δοκιμάσω να βάζω ημισυνθετικά αυτοκινήτου και να τα αλλάζω στα αν όχι μετά από κάθε επίσκεψη, μετά από 2 σίγουρα.
Έχει κανείς να προτείνει πιο λάδι ημισυνθετικό αυτοκινήτου είναι το καλύτερο?
Εγώ πάντως μιας και θα μπαίνω πίστα όσο μπορώ, θα δοκιμάσω να βάζω ημισυνθετικά αυτοκινήτου και να τα αλλάζω στα αν όχι μετά από κάθε επίσκεψη, μετά από 2 σίγουρα.
Έχει κανείς να προτείνει πιο λάδι ημισυνθετικό αυτοκινήτου είναι το καλύτερο?
Σε ημισυνθετικα προτεινω τα Helix της shell, αλλα για χρηση πιστας θα εβαζα τα ιδια σε συνθετικα, η τα μομπιλ 1.
Για το στρωσιμο συμφωνω και επαυξανω και το εχω δοκιμασει και σε ενα 1150GS με πολυ καλα αποτελεσματα. Ειναι δε απο τα πολυ λιγα που ξερω που δεν καταναλωνουν λαδι μετα πο 100.000κμ.
Καπου ειχα βρει και ενα αλλο παρομοιο αρθρο στην ιδια λογικη που ομως ηταν καπως πιο διεξοδικο και γραμμενο απο σχεδιαστη κινητηρων. Εν ολιγοις προτεινε το στρωσιμο να γινει σε 4 20-λεπτα σταδια, με αλλαγη λαδιων (βαλβολινων) και φιλτρων μετα απο καθε 20-λεπτο και πληρη αποθερμανση μεταξυ αυτων. Δυστηχως δεν θυμαμαι αλλες λεπτομερειες, αλλα τα σταδια αυτα ειχαν να κανουν με χρηση κιβωτιου, στροφαρισματος και διαρκειας σε ψηλες στροφες.
SeNNinhA
06/05/2009, 13:37
Full συνθετικά Ok, αλλά δεν έχει πρόβλημα το κιβώτιο με αυτά ή κάτι άλλο? Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε καμία μηχανή και δεν ξέρω.
Full συνθετικά Ok, αλλά δεν έχει πρόβλημα το κιβώτιο με αυτά ή κάτι άλλο? Δεν τα έχω χρησιμοποιήσει ποτέ σε καμία μηχανή και δεν ξέρω.
Απο προσωπικη εμπειρια σε dr750 και cbr954 (στο τελευταιο εχω ομως πολυ λιγα κμ μεχρι στιγμης) κανενα προβλημα, αρκει να μην ειναι 'energy conserving'. Απ'οτι εχω διαβασει ομως, μονο απο 30 και κατω μπορει να ειναι energy conserving, ενω απο 40 και πανω, πολυ σπανια. Ακομα, αν δεις προβλημα ολισθησης συμπλεκτη, λογικα θα το δεις στα πρωτα κμ της αλλαγης (απ'οτι λενε οι γκουρου των φορουμ) και θα εξαφανιστει μολις αλλαξεις λαδια. Στο 954 παντως μολις εβαλα τα μομπιλ 1 (0-40) το κιβωτιο εγινε βουτηρο (με την καλη εννοια).
SeNNinhA
06/05/2009, 13:54
Ok. Θα τα δοκιμάσω.
:a013: :a013: :a013: :a013:
Πάντως στην μηχανή μου βάζω χρόνια τώρα 15W-50 μηχανόλαδο σαν αυτο που προτείνει το βιβλίο της honda, που το παίρνω σε συσκευασίες των 24lt σκάρτα 50€
Είμαι στα 120.000 χιλ.
Τι εντυπώσεις περιμένεις να ακούσεις?
Αφού ρε Πατέρα ότι λάδι και να βάλεις φεύγει από τη τρύπα στο κάρτερ... :winka:
reinmeister
06/05/2009, 14:20
χωρις να θελω να εμπλακω αμεσα στην συζητηση,ριξτε μια ματια στο παρακατω που αφορα τα προσθετα λαδιων της αγορας και θα καταλαβετε αρκετα πραγματα αμεσα σχετιζομενα με το συζητηθεν...
http://www.thegsresources.com/garage/gs_additive.htm
Αρχικά δημιουργήθηκε από reinmeister
χωρις να θελω να εμπλακω αμεσα στην συζητηση,ριξτε μια ματια στο παρακατω που αφορα τα προσθετα λαδιων της αγορας και θα καταλαβετε αρκετα πραγματα αμεσα σχετιζομενα με το συζητηθεν...
http://www.thegsresources.com/garage/gs_additive.htm
Εξαιρετικο αρθρο, να σαι καλα! :beer:
TOLISTOLAROS
06/05/2009, 17:34
Ο Τολης λεει οτι τα μανουαλ των μηχανων δεν λενε την αληθεια, αλλα επιλεγει να πιστεψει την ταμπελα στα κουτια του λαδιου αλλα επιλεγει να πιστεψει την ταμπελα στα κουτια του λαδιου
Eίπα δε λένε ΠΑΝΤΑ την αλήθεια.
δεν τα γείωσα.Ούτε πιστεύω καμμιά ταμπέλα(ειλικρινά πες μου που το έγραψα αυτό ; ) πριν δω εφαρμογή του προϊόντος.
Την αλήθεια σε τεχνικές εφαρμογές τη λεεί ΜΟΝΟ η ΠΡΑΞΗ.
Ούτε οι ουτοπικές ιδανικές συνθήκες της FIAT(και της κάθε FIAT) ούτε η ανεφάρμοστη διαδρομή εμβόλου της τάξης του 1m.
Επιπλέον όλα τα λάδια (ακόμα και του ίδιου ιξώδους και αντίστοιχης τιμής) δεν κάνουν την ίδια δουλειά σε κάθε μοτέρ(βλ. παράδειγμα του καραφτιαγμένου GT2).
Πάντως δεν είδα κάποιον με πραγματικά πολύστροφο μηχανάκι να έχει θετικές εμπειρίες με χρήση αυτοκινητόλαδου σε μηχανή(τα DR δεν είναι αυτό που λέμε πολύστροφα μοτέρ).
stefanos
07/05/2009, 10:53
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Αφού ρε Πατέρα ότι λάδι και να βάλεις φεύγει από τη τρύπα στο κάρτερ... :winka:
Υπάρχουν μάστοροι που κολάνε πολύ πετυχημένα κάρτερ όπως αποδεικνύετε.:p
dirtbird
07/05/2009, 11:23
Υπάρχουν μάστοροι που κολάνε πολύ πετυχημένα κάρτερ όπως αποδεικνύετε.:p
Eμείς?
Εσείς?
Οι άλλοι?
:confused: :confused:
+Arxiereas+
07/05/2009, 14:50
Ξεκίνησε η κουβέντα μας από τον MrBig με αφορμή μια έρευνα που έγινε από πριν από 15 χρόνια για το αν ο ισχυρισμός της διατήρησης ιξώδους και μόνο αυτός είναι ο λόγος που τα λιπαντικά μοτοσυκλέτας είναι ακριβότερα από τα αυτοκινήτου.
http://www.nightrider.com/
Το άρθρο αναρτήθηκε στο ερασιτεχνικό αυτό site το οποίο ασχολείται... με Harley Davidson που είναι από τα ελάχιστα μοτέρ που ο κατασκευαστής του ζητά ένα "ταπεινό' 20W-50 ορυκτό λάδι και αυτό από μόνο του λέει πολλά για τη σκοπιμότητα της ανάρτησής του (προφανώς κάποιοι θα επέμεναν σε ημισυνθετικά-συνθετικά μοτοσυκλέτας).
Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως όταν αναφέρεται σε "motorcycle specific oil" εννοεί προφανώς ό,τι και οι VW, OPEL, MB κτλ. δηλαδή λάδι με προδιαγραφή ΤΗΣ HARLEY! (ναι υπάρχει τέτοια προδιαγραφή).
Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, το αγαπημένο λάδι των χαρλεάδων όπως είδα σε φόρουμ του εξωτερικού είναι αυτο ΤΟ ΝΤΙΖΕΛΟΛΑΔΟ που αναφέρει ότι κάνει και για μοτοσυκλέτες (γενικά κι αόριστα):
http://www.shell.com/home/Framework?siteId=rotella-en&FC2=/rotella-en/html/iwgen/products/zzz_lhn.html&FC3=/rotella-en/html/iwgen/products/product_rotellamulti.html
το φόρουμ είναι αυτό:
http://www.v-twinforum.com/forums/engine-oils-lubrication/99647-rotella-15-40-harley-engines.html
O MrBig κατέθεσε και την προσωπική του εμπειρία από χρήση λιπαντικού auto με το παράδειγμά του που αφορούσε μοτοσυκλέτα 20ετίας. Η κουβέντα εξελίχθηκε στο αν είναι γενικότερα οκ να χρησιμοποιούμε λάδια αυτοκινήτου αντί μοτοσυκλέτας, βάζοντας στο ίδιο "τσουβάλι" όλα τα μηχανάκια και όλα τα λάδια, κάτι για το οποίο το άρθο είναι τουλάχιστον ανεπαρκές για να στηρίξει κάτι τόσο γενικευμένο.
Την απάντηση στο γιατί ο MrBig δεν αντιμετώπισε προβλήματα, αλλά δεν στέκει στην περίπτωση μιας σύγχρονης μοτοσυκλέτας μας τη δίνει στα γρήγορα -με το επιχείρημα των στροφών που προσπαθήσαμε να προωθήσουμε κι εμείς- η shell ΕΔΩ (http://www.shell.com/home/Framework?siteId=gr-el&FC2=/gr-el/html/iwgen/leftnavs/zzz_lhn3_4_2.html&FC3=/gr-el/tailored/shell_for_motorists/motorcycles/advance/getting_more/dedicated_ga_2101.html)
Δεν λέμε για αντλητική ικανότητα, πιέσεις, δείκτες HTHS και άλλα σημαντικά που βρίσκονται στο data sheet κάθε λιπαντικού και ξεχωρίζουν το λαδάκι από τη λαδάρα.
Είδαμε και άρθρο αναλυτικότατο (thanx stefanos :beer: ) από το Sport Rider με γραφήματα και μετρήσεις το οποίο επιβεβαιώνει 2 βασικά πράγματα γνωστά στους περισσότερους και αυτά πρέπει να προσέξουμε (παράγραφος conclusions):
http://www.sportrider.com/tech/146_0310_oil/index.html
1) ΔΕΝ είναι όλα τα λιπαντικά μοτοσυκλέτας κατάλληλα για όλες τις μοτοσυκλέτες. Πολλές φορές δεν είναι καν για μοτοσυκλέτες.
2) Υπάρχει ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ διαφορά στη σύνθεση ενός λαδιού που προορίζεται για moto με το αντίστοιχο της ίδιας εταιριας που προορίζεται για αυτοκίνητα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις απάτης όπου η σύνθεση παραμένει ίδια και αλλάζει απλώς η ετικέτα αλλά δε συμβαίνει σε καμία (όπως δείχνει το άρθρο) από τις "μεγάλες" εταιρίες, τα "επώνυμα" που λέγαμε.
Τέλος το άρθρο αυτό δικαιώνει με τις δυναμομετρήσεις του κάποιους που "τα χώνουν" για ακριβά επώνυμα συνθετικά λάδια, μετρώντας έως και 3,3hp περισσότερα με χρήση 100% συνθετικού λιπαντικού μοτοσυκλέτας. Τα σχόλια εδώ νομίζω περιτεύουν αφού δίνοντας 1000+ ευρώ για μια εξάτμιση ελπίζουμε να πάρουμε 5+ άλογα...
Ξέρω ότι για μιά φορά ακόμη κάνατε τα πάντα όλα-ένα.
ντηζελόλαδα, μοτο με ξεχωριστό κιβώτιο/συμπλέκτη, μοτό με κιβώτιο/συμπλέκτη υγρό, λάδια συνθετικά, ημί, τηγανόλαδα, σπορέλαια, προδιαγραφές, τρύπια κάρτερ, 3,3 άλογα+, αξιοπιστία σε εκατομύρια χλμ, θερμοκρασίες, πιέσεις, επώνυμα, ανώνυμα.
και όποιος κατάλαβε-κατάλαβε...:wave2:
Ρε Αρχιμανδριτα, αντι να κανεις μια επιλεκτικη συνοψιση του θρεντ την στιγμη που μπορει ο καθεις να την κανει για τον εαυτο του και καλυτερα, για τι δεν μας βγαζεις απο την αγωνια μας?
Μιας και το κατεχεις το θεμα, το μονο που αρκει να πεις σε δομημενη επιστημονικη γλωσσα, ειναι οτι:
Δεν μπορει να χρησιμοποιηθει λαδι αυτοκινητου σε μηχανη διοτι:
Οι κινητηρες μοτο στροφαρουν ψηλοτερα και εχουν μεγαλυτερη ειδικη ισχυ αρα γινονται αυτα:
α)
β)
....
ω)
και συνεπως χρειαζονται αυτα τα προσθετα:
α)
β)
...
ω)
που πληρουν τις προδιαγραφες αυτες
α)
β)
...
ω)
και τα οποια δεν υπαρχουν στα λαδια αυτοκινητου.
Ειναι τοσο απλο!
ΥΓ
1)Το JASO MA για τα κιβωτια το γνωριζουμε ηδη.
2)Και που,σαι, μη ξεχασεις να παραθεσεις και κανα προσφατο αρθρο με ολες τις σχετικες μετρησεις, αλλα οχι σα το αρθρακι κωμωδια της σελ που παρεθεσες στο προηγουμενο ποστ σου.
+Arxiereas+
07/05/2009, 15:44
-Αυτό που εσύ λες σύνοψη είναι αυτό που δεν είδαμε καθόλου. Σε ποιούς δηλαδή απευθύνεται το link που έδωσες.
- Είπαμε τόσες φορές αλλά ακόμα δεν έμαθες ότι το jaso ma ΔΕΝ είναι για τα κιβώτια. Είναι για το συμπλέκτη και ναι υπάρχουν λάδια που δεν έχουν την προδιαγραφή αυτή γιατί δεν πλήρωσαν για να την έχουν και όχι απαραίτητα γιατί δεν την καλύπτουν.
-Έχω ήδη γράψει ότι είναι διαφορετικές οι αναλογίες πρόσθετων στα μοτοσυκλέτας. Αν ήξερα και ποσοστά δε θα ήμουν εδώ τώρα.
-Έχουν ήδη πουν άλλοι για το πόσο σημαντικό είναι το στροφάρισμα του κινητήρα.
-Έχω ήδη πει πως όσα γνωρίζω αφορούν μηχανάκια SS αλλά ο αντίλογός σου ήταν ότι την έχεις μεγαλύτερη, την πείρα στις μηχανές.
Γιατί συνεχίζεις την ειρωνία δεν μπορώ να καταλάβω...
Αλλά μπορώ αν θες να σου απαντώ στο ίδιο ύφος.
-Αυτό που εσύ λες σύνοψη είναι αυτό που δεν είδαμε καθόλου. Σε ποιούς δηλαδή απευθύνεται το link που έδωσες.
- Είπαμε τόσες φορές αλλά ακόμα δεν έμαθες ότι το jaso ma ΔΕΝ είναι για τα κιβώτια. Είναι για το συμπλέκτη και ναι υπάρχουν λάδια που δεν έχουν την προδιαγραφή αυτή γιατί δεν πλήρωσαν για να την έχουν και όχι απαραίτητα γιατί δεν την καλύπτουν.
-Έχω ήδη γράψει ότι είναι διαφορετικές οι αναλογίες πρόσθετων στα μοτοσυκλέτας. Αν ήξερα και ποσοστά δε θα ήμουν εδώ τώρα.
-Έχουν ήδη πουν άλλοι για το πόσο σημαντικό είναι το στροφάρισμα του κινητήρα.
-Έχω ήδη πει πως όσα γνωρίζω αφορούν μηχανάκια SS αλλά ο αντίλογός σου ήταν ότι την έχεις μεγαλύτερη, την πείρα στις μηχανές.
Γιατί συνεχίζεις την ειρωνία δεν μπορώ να καταλάβω...
Αλλά μπορώ αν θες να σου απαντώ στο ίδιο ύφος.
Ναι φιλε μου συμπλεκτες εννουσα, σληπ οφ δε τονγκ (νοτ δε κλατς).
Τωρα για τα υπολοιπα, αν διαβασεις προσεκτικα και χωρις να εισαι κολλημενος θα δεις οτι πουθενα δεν προσπαθω να αποδειξω οτι ξερω κατι παραπανω απο τους αλλους, αλλα να ξεκινησω ενα θρεντ δικηγορο του διαβολου σε μια παγια τακτικη που ενδεχομενως να μην ευσταθει. Και μεχρι τωρα μονο αυτο κανω, τον δικηγορο του διαβολου σε αποψεις που μου φαινονται ελλιπεις. Απο λαδια ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΜΙΑ και με καμαρι το λεω. Μεχρι τωρα το μονο που εκανα στις μηχανες μου ειναι να παιρνω τα καλυτερα που μπορουσα να βρω και να τα αλλαζω τακτικα.
Σε αυτο το θρεντ, τα μονα σοβαρα-σοβαροφανη αρθρα και αποψεις που εχουν εκφραστει, συνηγορουν οτι τα μεν και τα δε λαδια δεν εχουν διαφορα. Αν το πιστευω, μακαρι να ηξερα, αλλα δεν εχω δει κατι που να ειναι αντιθετο με την προαναφερθεισα αποψη, παρα μονο λογια του αερα, οπως οτι οι μηχανες στοφαρουν πολυ. Ε και λοιπον? Και που στοφαρουν τι σημαινει αυτο? Πες μου να ξερω, μη μου πετας ενα διαφηστικο σποτακι της σελ που δειχνει μια μηχανη να τραβαει την ανηφορα σε ενα διαγραμμα και το οποιο πουλαει λαδια, μαντεψε τι, σελ!
Λοιπον, αν θες να συμμετασχεις δημιουργικα στη συζητηση, παρεθεσε δικαιολογημενες αποψεις και μετρησεις οι οποιες να συνηγορουν ειτε στη μια ειτε στην αλλη αποψη. Κοιτα και το πρωτο ποστ στο θρεντ για να δεις οτι το νοημα του δεν ειναι να υποστηριξει την μια η την αλλη αποψη αλλα να φερει στη επιφανεια γνωσεις που καποιοι εχουν και καποιοι αλλοι οχι. Η δικη σου σταση μεχρι τωρα ειναι 'τι παπαριες ειναι αυτες' και κατι ουσιας δεν ακουσαμε.
Και τελος, αν θεωρεις ειρωνια το παραπανω μου ποστ τι να πω? Ενας ανθρωπος με την σιγουρια σου στο προκειμενο θεμα θα περιμενα να ειναι τουλαχιστον ετοιμος να αναφερει τις λεπτομερειες που ζητησα. Αν παλι δεν μπορεις, εξηγησε μας, ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ?
+Arxiereas+
07/05/2009, 16:41
Και συμβουλές στους άλλους για το τι να βάλουν στην πίστα πώς δίνεις?
Σαν δικηγόρος του διαβόλου ή σαν άσχετος?
Εγώ πριν 20 χρόνια έπαιζα ακόμα με ποδήλατο και δεν ξέρω τι βάζανε στα μηχανάκια. Βάλε εσύ άλλο λινκ που να λέει.
Καταλαβαίνω ότι οι γνώσεις σου στα λάδια είναι ποδοσφαιρικού επιπέδου αλλά δεν είναι ανάγκη να ειρωνεύεσαι για να το καταλάβουμε.
Όποιος έχει όρεξη να μάθει υλικό έπαιξε μπόλικο. Και για όποιον θέλει να γελάσει υπάρχει.
Όποιος δεν θέλει να καταλάβει τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμύδια κάνει ερωτήσεις που άλλοι είναι αρμόδιοι να απαντήσουν...
Να πάρεις 2 μπουκάλια λάδι και να τα πας σε χημείο αν περιμένεις υπεύθυνη απάντηση σ αυτά που ρωτάς.
Αφήνω εσένα που είσαι πιο δημιουργικός να καθοδηγήσεις τον κόσμο στο τι τρακτερόλαδα πρέπει να βάζει στη μηχανή του
Έφυγα!
Και συμβουλές στους άλλους για το τι να βάλουν στην πίστα πώς δίνεις?
Σαν δικηγόρος του διαβόλου ή σαν άσχετος?
Εγώ πριν 20 χρόνια έπαιζα ακόμα με ποδήλατο και δεν ξέρω τι βάζανε στα μηχανάκια. Βάλε εσύ άλλο λινκ που να λέει.
Καταλαβαίνω ότι οι γνώσεις σου στα λάδια είναι ποδοσφαιρικού επιπέδου αλλά δεν είναι ανάγκη να ειρωνεύεσαι για να το καταλάβουμε.
Όποιος έχει όρεξη να μάθει υλικό έπαιξε μπόλικο. Και για όποιον θέλει να γελάσει υπάρχει.
Όποιος δεν θέλει να καταλάβει τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμύδια κάνει ερωτήσεις που άλλοι είναι αρμόδιοι να απαντήσουν...
Να πάρεις 2 μπουκάλια λάδι και να τα πας σε χημείο αν περιμένεις υπεύθυνη απάντηση σ αυτά που ρωτάς.
Αφήνω εσένα που είσαι πιο δημιουργικός να καθοδηγήσεις τον κόσμο στο τι τρακτερόλαδα πρέπει να βάζει στη μηχανή του
Έφυγα!
Δεν εδωσα σε κανενα συμβουλη να βαλει λαδια αυτο στη πιστα αντι για μοτο. Απλα ο Σενινια ειπε οτι θα βαλει λαδια αυτο (δικη του αποφαση) και ρωτησε απο λαδια αυτο πια προτεινουμε. Του ειπα ποια εχω χρησιμοποιησει εγω και συνιστω. Υπαρχει μεγαλη διαφορα μεταξυ αυτου που λες εσυ οτι ειπα και αυτου που πραγματικα ειπα. Η μιση αληθεια ειναι ψεμα φιλε μου.
Οπως ακομα φαινεται, δεν εισαι διατεθιμενος να συμμετασχεις σε λογικη ανταλλαγη αποψεων, οποτε εγω προσωπικα σε χαιρετω. :wave2:
orcinious
07/05/2009, 17:10
να σας χαιρετησω και εγω ολους μαζι αχαχαχαα
εινα απλο το θεμα
ΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΚ (MHXANEΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ) Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΕΚ ΟΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΛΔ ΟΧΙ ΒΑΣΙΚΕΣ
το καλυτερο λοιπον τεστ ειναι αυτο το οποιο υποβαλω εγω τα λαδια αυτο. ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΣΑΣΜΑΝ ΤΟΥ ΔΙΧΡΟΝΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΒΑΛΒΟΛΙΝΗ ΓΙΑ ΣΑΣΜΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ.
αλλη αληθεια ειναι οτι τα απορυματα του συστηματος συμπλεξης μενουν μεσα στο λαδι οποτε χρειαζεται πιο συχνες αλλαγες απο αυτες που λενε τα λαδια
οποτε καλυτερα ημισυνθετικα και γρηγορες αλλαγες παρα φουλ συνθετικα και 10000 χλμ
που κανουν μερικοι
επισης οποιος ρωτησει καποιον αγωνιζομενο τουλαχιστον στα αυτο θα του πει οτι το βασικοτερο για το λαδι ειναι να βαλεις ενα ψυγειο λαδιου ωστε να μην ανεβαζει ακραιες θερμοκρασιες....
SeNNinhA
07/05/2009, 18:18
Και κάτι άλλο που σε παρόμοια συζήτηση είχε ειπωθεί από άτομο πολύ σχετικό με το θέμα και χημικό:
Τη βασική δουλειά, τη (λίπανση) την κάνει το λάδι. Τα πρόσθετα απλά βοηθούν αλλά λάδι δεν είναι. Δηλαδή εάν βγάλεις το λάδι και βάλεις μόνο πρόσθετα δεν θα έχεις λίπανση. Όσα πιο πολλά πρόσθετα σε ποσότητα, τόσο λιγότερο λάδι και άρα μικρότερη δυνατότητα λίπανσης.
Για να μην χάνουμε και την ουσία
+Arxiereas+
07/05/2009, 19:18
Και κάτι άλλο που σε παρόμοια συζήτηση είχε ειπωθεί από άτομο πολύ σχετικό με το θέμα και χημικό:
Τη βασική δουλειά, τη (λίπανση) την κάνει το λάδι. Τα πρόσθετα απλά βοηθούν αλλά λάδι δεν είναι. Δηλαδή εάν βγάλεις το λάδι και βάλεις μόνο πρόσθετα δεν θα έχεις λίπανση. Όσα πιο πολλά πρόσθετα σε ποσότητα, τόσο λιγότερο λάδι και άρα μικρότερη δυνατότητα λίπανσης.
Για να μην χάνουμε και την ουσία
Απαντάω στο thread για τελευταία φορά αφού θίγεις μια ακραία περίπτωση. Την "απόλυτη λίπανση".
Για το αληθές αυτού που έγραψες αρκεί κάποιος να δει ένα κουτί λαδιού για αγωνιστικά αυτοκίνητα. Στα περισσότερα προδιαγραφή δεν υπάρχει. Ο αγωνιστικός κινητήρας χρειάζεται την "απόλυτη λίπανση" και όχι τα αντιοξειδωτικά, απορρυπαντικά, αντιθερμικά κτλ. πρόσθετα που υπάρχουν εις βάρος της περιεκτικότητας σε λάδι. Είναι φτιαγμένος για να αποδίδει, όχι να αντέχει. Ο δικός μας κινητήρας θέλουμε και να αντέξει στο χρόνο και να μην αλλάζουμε μετά από κάθε βόλτα λάδια. Γι αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα πρόσθετα για εμάς. Αυτή είναι η ουσία της ύπαρξής τους για εμάς. Δεν είπε κανείς ότι όσο περισσότερα τόσο καλύτερα ούτε ότι το τάδε έχει παραπάνω αναλογία ή παρακάτω από το τάδε. Είναι διαφορετικές οι αναλογίες + αυτό που ξέρουμε για το σασμαν. Απλά και ξεκάθαρα.
orcinious
07/05/2009, 19:31
Απαντάω στο thread για τελευταία φορά αφού θίγεις μια ακραία περίπτωση. Την "απόλυτη λίπανση".
Για το αληθές αυτού που έγραψες αρκεί κάποιος να δει ένα κουτί λαδιού για αγωνιστικά αυτοκίνητα. Στα περισσότερα προδιαγραφή δεν υπάρχει. Ο αγωνιστικός κινητήρας χρειάζεται την "απόλυτη λίπανση" και όχι τα αντιοξειδωτικά, απορρυπαντικά, αντιθερμικά κτλ. πρόσθετα που υπάρχουν εις βάρος της περιεκτικότητας σε λάδι. Είναι φτιαγμένος για να αποδίδει, όχι να αντέχει. Ο δικός μας κινητήρας θέλουμε και να αντέξει στο χρόνο και να μην αλλάζουμε μετά από κάθε βόλτα λάδια. Γι αυτό έχουν μεγάλη σημασία τα πρόσθετα για εμάς. Αυτή είναι η ουσία της ύπαρξής τους για εμάς. Δεν είπε κανείς ότι όσο περισσότερα τόσο καλύτερα ούτε ότι το τάδε έχει παραπάνω αναλογία ή παρακάτω από το τάδε. Είναι διαφορετικές οι αναλογίες + αυτό που ξέρουμε για το σασμαν. Απλά και ξεκάθαρα.
ετσι λοιπον με απλη συνεπαγωγη θα συμφωνησουμε οτι αμα αλλαζω συχνα λαδια δεν παιζει συμαντικο ρολο για του που προοριζονται :wave2:
SeNNinhA
07/05/2009, 19:46
Δεν νομίζω να απέχεις και πολύ από την αλήθεια με αυτό που λες. Εγώ αυτό εχω συμπεράνει. Ότι τελικά εάν πάρεις ένα καλό λάδι αυτοκινήτου με το σωστό ιξωδες και στη μισή τιμή και το αλλάξεις 2 φορές στα 2500 χλμ θα έχεις με το ίδιο κόστος όχι μόνο την ίδια αλλά καλύτερη προστασία από ένα για μοτο που θα το αλλάξεις στα 5000. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω
ετσι λοιπον με απλη συνεπαγωγη θα συμφωνησουμε οτι αμα αλλαζω συχνα λαδια δεν παιζει συμαντικο ρολο για του που προοριζονται :wave2:
να και κάποιος που κατανοεί... :wave2:
Αυτό που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν οι περισσότεροι είναι ότι την στιγμή που αλλάζουμε λάδια στο μισό και ακόμα λιγότερο απ' ότι προτείνει ο ίδιος ο κατασκευαστής, το τι βάζουμε μέσα έχει πολύ μικρότερη σημασία απ' ότι νομίζουν... Απλά διαλέγεις αυτό που σου δίνει την "αισθηση" ότι δουλεύει γλυκά στο κιβώτιο (χωρίς να σημαίνει ότι αυτό ντε και καλά είναι το καλύτερο σαν λάδι, αλλά αυτό είναι το μόνο κριτήριο που μπορούμε να "αποδείξουμε") προσέχοντας απλά να έχει το σωστό ιξώδες και φυσικά να υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές του κατασκευαστή...
Τώρα αν κάποιοι γουστάρουν να τα σκάνε χοντρα για το δήθεν σούπερ-ντούπερ λάδι που έχει βγεί ειδικά για τα μηχανάκι τους και περιέχει περισσότερα πρόσθετα απ' ότι μπλέ και πράσινους κόκκους και να το αλλάζουν κάθε 3.000 χλμ...εμένα δεν μου πέφτει λόγος... Εξ'άλλου το χρήμα πρέπει να κινείται... :D
Εχουμε και λεμε.
Το 954 εχει γραψει περιπου 200κμ με λαδια αυτοκινητου MOBIL 1 0W40 (protection formula).
Ειναι πανακριβα στα 57 ευρω /4λιτρο απο PRAKTIKER.
Η κινητηρας δουλευει παρα πολυ καλα. Υπαρχει εμφανης διαφορα στο ποσο ελευθερα στροφαρει, οι θερμοκρασιες ειναι μερικοι βαθμοι κατω σε συνθηκες λεωφορου βουλιαγμενης, οι δισκοι του συμπλεκτη δε πατιναρουν και το κιβωτιο εχει απιστευτα γλυκεια λειτουργια. Συγκεκριμενα ποτε δεν οδηγησα μηχανη με τετοια αισθηση στις αλλαγες ταχυτητων και ουτε φανταζομουνα οτι το 954 μπορει να ειναι μια απο αυτες.
Σημ. Δεν εχω οδηγησει και τις απειρες μηχανες.
Συμπερασμα:
Η ποιοτητα λαδιου ειναι πολυ σημαντικη για το 954. Συγκεκριμενα, τα προηγουμενα λαδια ηταν Bel-Ray EXP 10W40 τα οποια ποτε δεν μου εδωσαν την ιδια αισθηση ποιοτητας λειτουργιας. Αλλαχτηκαν δε στα 1500κμ οπου ειχαν ηδη αρχισει να μου δημιουργουν αισθηση τραχυτητας και στον κινητηρα, αλλα κυριως στο κιβωτιο.
Εικασια:
Ενδεχεται τα καλα λαδια αυτοκινητου να μην εχουν σε τιποτα να ζηλεψουν απο τα καλα λαδια μηχανης, και σε μερικες περιπτωσεις μεταξυ διαφορετικων μαρκων να ειναι και καλυτερα. Εχω βαλει και τα 300V τα οποια επισης μου αρεσαν αλλα οχι οσο τα MOBIL 1.
Αποφαση:
Επειδη ειμαι ψειρας, επειδη τις μηχανες μου τις παντρευομαι και επειδη το κοστος αλλαγης λαδιων (για τα ακριβοτερα) ειναι το 15% περιπου του κοστους βενζινης (για αλλαγες καθε 3000κμ) στο εξης η συγκεκριμενη μηχανη θα βλεπει μονο αυτα, εκτος και αν καποια στιγμη παρω τον κινητηρα στο χερι.
Ευχαριστω για το χρονο σας.
:beer:
MOBIL 1 0W40
Το "1" πηγαίνει στο Mobil ή στο 0 ??
(γιατί αν εννοείς 10W40 O.K. αλλά για 0W40 θα ήθελα να μου εξηγήσεις την λογική του να βάζεις λάδι Ανταρκτικής ...) :confused:
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Το "1" πηγαίνει στο Mobil ή στο 0 ??
(γιατί αν εννοείς 10W40 O.K. αλλά για 0W40 θα ήθελα να μου εξηγήσεις την λογική του να βάζεις λάδι Ανταρκτικής ...) :confused:
Το 1 πηγαινει στο MOBIL! Tα 0-40 τα πηρα γιατι δεν τα βρηκα σε 10-40. Παντως κοιταξα τις προδιαγραφες κινηματικου ιξωδους και τοσο στους 100C οσο και στους 40C ειναι ακριβως οι ιδιες με τα 10-40. Απλα τα 0-40 διατηρουν την ρευστοτητα τους και σε χαμηλοτερες θερμκρασιες που προφανως δεν μου χρειαζεται.
Εχω την ενυπωση παντως (διορθωσε με αν κανω λαθος) οτι τα συγκεκριμενα 0-40 χρησιμοποιουνται για αγωνιστικη χρηση για να προσφερουν την απαιτουμενη λιπανση σε κινητηρες απο τους οποιους απαιτειται υψηλη ισχυς πριν ακομα φτασουν τις ιδανικες θερμοκρασιες.
τα συγκεκριμενα 0-40 χρησιμοποιουνται για αγωνιστικη χρηση για να προσφερουν την απαιτουμενη λιπανση σε κινητηρες απο τους οποιους απαιτειται υψηλη ισχυς πριν ακομα φτασουν τις ιδανικες θερμοκρασιες.
Αν με το "ιδανικές θερμοκρασίες" αναφέρεσαι στις ανοχές των κινούμενων μερών, δεν βρίσκω κάτι ιδιαίτερο στα συγκεκριμένα λάδια (από πλευράς ιξώδους) ώστε να καλύπτουν τέτοιες απαιτήσεις...
(οποιοδήποτε 40άρι λάδι - αν υποθέσουμε ότι αυτό το ιξώδες χρειάζεται το μοτέρ - θα κάνει την δουλειά...)
Εδώ μάλλον μπαίνουμε σε αναζητήσεις του τύπου: Ένα κρύο μοτέρ χρειάζεται "χοντρό" λάδι (για να καλύπτει τα κενά των συναρμογών και να μην "βροντάνε") ή "λεπτό" λάδι (για μικρότερη αντίσταση στις κινήσεις) ??
αλλά έιναι Παρασκευή μεσημέρι και ο Βρωμιάρης έχει ήδη σερβίρει τις ρακές... :wave2:
reinmeister
08/05/2009, 13:37
Εχω την ενυπωση παντως (διορθωσε με αν κανω λαθος) οτι τα συγκεκριμενα 0-40 χρησιμοποιουνται για αγωνιστικη χρηση για να προσφερουν την απαιτουμενη λιπανση σε κινητηρες απο τους οποιους απαιτειται υψηλη ισχυς πριν ακομα φτασουν τις ιδανικες θερμοκρασιες.
οχι...
μην βαζεις τα αγωνιστικα μοτερ στην συνιστωσα αποφασης καλυτερου ιξωδους για το καθημερινο σου μηχανακι...
ο λογος...
τα αγωνιστικα χρησιμοποιουν το πιο λεπτορευστο λαδι που μπορουν αποσκοπωντας στην αποκτηση και του τελευταιου πεταλου αλογου που μπορουν να παρουν,απο οπου μπορουν να το παρουν(μειωση τριβων ελαιου στην παρουσα) χωρις να διαλυθουν (οσο κραταει ο αγωνας φυσικα)...
σκεψου οτι τα περισσοτερα αγωνιστικα dragster τρεχουν με singlegrade 5αρι η το πολυ 10αρι...
μην σου πω τι θα γινει αν το βαλεις στο μηχανακι σου...
κινηματικο ιξωδες βλεπεις στους 40 και 100 celsium...δεν αρκει για να κρινεις κατα ποσο εισαι ασφαλης...βοηθαει μεν ,δεν αρκει δε...
εχει δικιο ο reinmeister...
καπου ειχα ακουσει οτι αν βαζαμε λαδια Φ1 στα αυτοκινητα, ο κινμητηρας θα ζουσε για 10 λεπτα:lol:
επισης να πω οτι εχω παρατηρισει διαφορα στην αποδοση με 50 και 40αρι λαδι, μικρη μεν, αλλα υπηρχε καποια διαφορα...
Προσωπικά για το ιξώδες ακολουθώ 2 αρχές
1 Αποφεύγω τα λάδια που καλύπτουν πολύ μεγάλο εύρος πχ κάτι περίεργα 0-40, 5-50 κλπ. Δεν ξέρω πως μου έχει κάτσει αλλά θεωρώ ότι όσο πιο μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος θα προσπαθεί να καλύψει ένα λάδι τόσο λιγότερο καλή δουλειά θα κάνει στο κρίσιμο φάσμα
2. Προσπαθώ να συνδυάσω τις αλλαγές με την εποχή του χρόνου. Δηλαδή αλλάζοντας λάδια τον Νοέμβριο-Δεκλεμβριο έχοντας μπροστά μου τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα βάζω 10-40... Αντίθετα τον Απρίλη-Μαη και μετά έχοντας μπροστά μου τους καλοκαιρινούς μήνες βάζω το 20-50
οχι...
κινηματικο ιξωδες ειναι στους 40 και 100 celsium...δεν αρκει για να κρινεις κατα ποσο εισαι ασφαλης...βοηθαει μεν ,δεν αρκει δε...
Οποτε αν καταλαβα καλα, το 0-40 δεν ειναι απλα ενα λαδι πιο 'ευρειας' λειτουργιας και δεν υπερκαλυπτει το 10-40 στις συνθηκες για τις οποιες το 10-40 εχει φτιαχτει. Σωστο η λαθος?
Οποτε εχετε λιγο χρονο η εσυ η ο Ολντμαν εξηγειστε το μου αυτο, γιατι δεν εχω καταλαβει ακομα τι στο καλο γινεται με το 0-40 και αν θα επρεπε να το αλλαξω (οσον αφορα το ιξωδες παντα!) :beer:
Αρχικά δημιουργήθηκε από THEOD
1 Αποφεύγω τα λάδια που καλύπτουν πολύ μεγάλο εύρος πχ κάτι περίεργα 0-40, 10-50 κλπ. Δεν ξέρω πως μου έχει κάτσει αλλά θεωρώ ότι όσο πιο μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος θα προσπαθεί να καλύψει ένα λάδι τόσο λιγότερο καλή δουλειά θα κάνει στο κρίσιμο φάσμα
2. Προσπαθώ να συνδυάσω τις αλλαγές με την εποχή του χρόνου. Δηλαδή αλλάζοντας λάδια τον Νοέμβριο-Δεκλεμβριο έχοντας μπροστά μου τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα βάζω 10-40... Αντίθετα τον Απρίλη-Μαη και μετά έχοντας μπροστά μου τους καλοκαιρινούς μήνες βάζω το 20-50
μου φαινονται απολυτα λογικα και τα δυο. Αν ειχα βρει 10-40 στο πρακτικερ οταν πηγα, θα το ειχα τσιμπησει! :beer:
Αρχικά δημιουργήθηκε από THEOD
1 Αποφεύγω τα λάδια που καλύπτουν πολύ μεγάλο εύρος πχ κάτι περίεργα 0-40, 10-50 κλπ. Δεν ξέρω πως μου έχει κάτσει αλλά θεωρώ ότι όσο πιο μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος θα προσπαθεί να καλύψει ένα λάδι τόσο λιγότερο καλή δουλειά θα κάνει στο κρίσιμο φάσμα
:a013:
Οποτε αν καταλαβα καλα, το 0-40 δεν ειναι απλα ενα λαδι πιο 'ευρειας' λειτουργιας και δεν υπερκαλυπτει το 10-40 στις συνθηκες για τις οποιες το 10-40 εχει φτιαχτει. Σωστο η λαθος?
Οποτε εχετε λιγο χρονο η εσυ η ο Ολντμαν εξηγειστε το μου αυτο, γιατι δεν εχω καταλαβει ακομα τι στο καλο γινεται με το 0-40 και αν θα επρεπε να το αλλαξω (οσον αφορα το ιξωδες παντα!) :beer:
Και να σας κουρασω και με μια αλη ερωτηση. Το γεγονος οτι το κιβωτιο με το 0-40 ειναι εξαιρετικα γλυκο τοσο οταν ξεκιναει κρυα η μηχανη οσο και οταν ζεσταθει, ειναι ενδειξη του οτι το '0' στο 0-40 δεν ειναι 'λιγο' αλλα αντιθετα επαρκες?
reinmeister
08/05/2009, 14:03
ριξε εδω μια ματια αρχικα ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil
To 0W40 δηλώνει ότι το συγκεκριμένο λάδι σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συμπεριφέρεται σαν λάδι μηδενικού ιξώδους :p , ενώ σε κανονικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος συμπεριφέρεται σαν 40άρι...
(αν θυμάμαι καλά, το εύρος του είναι από λιγότερο από -30βC μέχρι +40βC...).
Κοινώς, τα πολύτυπα λάδια υπόσχονται ότι θα δίνουν σταθερα χαρακτηριστικά λίπανσης σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών περιβάλλοντος ...
Όταν, για ένα συγκεκριμένο μέρος, οι συνθήκες είναι τέτοιες που ένα 15W40 αρκεί για τις απαιτήσεις λίπανσης, το 5W50 δεν προσφέρει απολύτως τίποτε παραπάνω !!! :winka:
Επίσης, πολύ σωστά είπε ο Ορκωτός ότι οι ενδείξεις κινηματικού ιξώδους στους 40 και 100 βC αποτελούν μεν ένα πρώτο "μπούσουλα" αλλά δεν αποτελούν και την "απόλυτη αλήθεια"...
(ουσιαστικά, δείχνουν τις διαφορές που μπορεί να έχουν μεταξύ τους τα λάδια με το ΙΔΙΟ κατά SAE ιξώδες...).
stefanos
08/05/2009, 14:22
ριξε εδω μια ματια αρχικα ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil
Ωραία εγώ κόβω ένα κομματάκι μόνο και παραθέτω για προβληματισμό.
The latest API service standard designation is SM for gasoline automobile and light-truck engines. The SM standard refers to a group of laboratory and engine tests, including the latest series for control of high-temperature deposits. Current API service categories include SM, SL and SJ for gasoline engines. All previous service designations are obsolete, although motorcycle oils commonly still use the SF/SG standard. The obsolete SH standard was the last standard to contain the integral zinc and phosphorus (ZDDP) levels needed for proper lubrication of approx. pre-1990 cars[citation needed]. Oils with higher ZDDP levels are still available from some manufactures, although much information is proprietary.
Ωραία εγώ κόβω ένα κομματάκι μόνο και παραθέτω για προβληματισμό.
The latest API service standard designation is SM for gasoline automobile and light-truck engines. The SM standard refers to a group of laboratory and engine tests, including the latest series for control of high-temperature deposits. Current API service categories include SM, SL and SJ for gasoline engines. All previous service designations are obsolete, although motorcycle oils commonly still use the SF/SG standard. The obsolete SH standard was the last standard to contain the integral zinc and phosphorus (ZDDP) levels needed for proper lubrication of approx. pre-1990 cars[citation needed]. Oils with higher ZDDP levels are still available from some manufactures, although much information is proprietary.
Εγώ έχω καταλάβει πως αυτό το ZDDP είναι πολύ χρήσιμο για τις μοτοσυκλέτες αλλά επειδή βλάπτει τους καταλύτες το χρησιμοποιούν όλο και λιγότερο στα λιπαντικά.
Το mobil 1 έχει καλή περιεκτικότητα σε ZDDP σε μερικές από τις εκδόσεις του (όπως πχ στην έκδοση για αερόψυκτους V2 με ιξώδες 20w-50), στις άλλες εταιρίες δεν έχω βρει στοιχεία.
Στο εξωτερικό κάνουν ευρεία χρήση (και "ορκίζονται") στα μηχανάκια και στα σούπερκαρ στο συνθετικό rotela 6 της shell (που είναι για βαρέα οχήματα) αλλά τα τελευταία χρόνια κανείς δεν το βρίσκει επειδή μάλλον αντικαταστάθηκε από το rimula, το οποίο βγαίνει σε πολλές εκδόσεις, η μία τουλάχιστον από αυτές έχει υψηλή περιεκτικότητα σε zddp αλλά κάτι δεν είναι τόσο σωστό με το "Sulphated Ash" το οποίο δεν ξέρω τη διάολο είναι (μάλλον έχει σχέση με κατάλοιπα από την καύση του που μένουν σε μεγάλη ποσότητα στο μοτερ)
Σε κανένα service/owners manual δεν έχω δει να προτείνεται "motorcycle oil" αλλά "engine oil" που να μην είναι :energy concerving" "χαμηλής καταναλωσης καυσίμων" κτλ και να είναι ΑΡΧΑΙΩΝ προδιαγραφών...
Πιθανότατα τα "ειδικά" λάδια μοτοσυκλέτας είναι 99% κλασσική περίπτωση αρπαχτής (μόνο στα mobil1 αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας έχω δει στοιχεία που δημοσιεύει η εταιρία και δείχνουν λίγο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε zddp για το "μοτοσυκλετιστικό")
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το ZDDP κατάλαβα πως έχει περιοριστεί δραματικά από όλα τα λιπαντικά επειδή κάνει ζημιά στους καταλύτες, είναι σίγουρο πως το ίδιο συμβαίνει και με τα υποτιθέμενα "λάδια μοτοσυκλέτας" αφού κι αυτές πια έχουν καταλύτες.
Αν οι προδιαγραφές του λαδιού είναι πολύ μοντέρνες (πχ API: SM/CF) τότε το λάδι δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα από το πολύτιμο zddp, αν είναι λίγο παλαιότερες (πχ API: SL/CF) τότε έχει.
Στον σύγχρονο κατάλογο της SHELL βρήκα στη σειρά με τα "συνθετικής τεχνολογίας" το Helix HX7 K 15W-50 (που το προτείνει για "παλαιότερα οχήματα) το οποίο είναι API: SL/CF ενώ το αντίστοιχο Helix HX7 10W-40 είναι API: SM/CF !