PDA

View Full Version : Ελβετια 10passes "οι [3]00 και ο είλωτας"



dimitroylias
04/08/2009, 16:50
Οι είλωτες* ήταν το κατώτερο κοινωνικό στρώμα στην Αρχαία Σπάρτη**. Οι είλωτες δεν ήταν οι τυπικοί δούλοι, που υπήρχαν στην υπόλοιπη Αρχαία Ελλάδα, όπως στην Αθήνα. Η μορφή της δουλείας τους δεν ήταν ιδιωτική, αλλά ανήκαν στο Σπαρτιατικό κράτος, γιά το οποίο και δούλευαν. Η καταγωγή των ειλώτων δεν είναι απόλυτα διευκρυνισμένη, πιστεύεται ότι ήταν απόγονοι των παλαιότερων κατοίκων της Αρχαίας Σπάρτης πού υποδουλώθηκαν με την άφιξη των Δωριέων. Είναι επίσης γνωστό, ότι και οι Μεσσήνιοι έγιναν είλωτες, όταν υποδουλώθηκαν στους Σπαρτιάτες μετά τις ήττες τους, στους Μεσσηνιακούς Πολέμους. Οι Σπαρτιάτες δεν μπορούσαν ούτε να πουλήσουν, ούτε να τους ελευθερώσουν, ενώ αυτοί κάνανε κυρίως τις γεωργικές δουλιές στην γή των ομοίων και έπρεπε να δίνουν μέρος της σοδειάς τους στην πολιτεία χωρίς να έχουνε κανένα δικαίωμα. Ζούσανε με τις οικογενειές τους και μερικές φορές ακολουθούσανε στην μάχη τον Σπαρτιατικό Στρατό ως ελαφρά οπλισμένοι στρατιώτες. Διάκριση στην μάχη μπορούσε να σημάνει την απελευθέρωση τού είλωτα και της οικογενειάς του. Λόγω της αριθμητικής τούς υπεροχής, (πιστεύεται ότι ήταν περίπου είκοσι φορές περισσότεροι από τους όμοιους), ήταν ικανοί να δημιουργούν εξεγέρσεις, πράγμα πού ήταν ο παλαιός φόβος των Σπαρτιατών, που κρατούσαν πάντα μεγάλο αριθμό στρατιωτών στην Σπάρτη ώστε να καταπνίξουν της εξεγέρσεις. Παρόλο πού ο Επαμεινώνδας*** απελευθέρωσε τους Μεσσήνιους είλωτες με την κατάληψη της Μεσσηνίας από την Σπάρτη, ο θεσμός των ειλώτων διατηρήθηκε μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ.

*Καλαμάτα (Δημήτρης) Yamaha Dragstar 400cc
**Σπάρτη (Σωτήρης, Αντώνης, Πάνος) CBF 600cc, V-Storm 650cc, z750cc
***Maurizio, Honda CB 1000cc R "we leave to lead us" Ο Ελβετός «5 γλώσσες συνεννόηση μηδέν» κοινή λέξη Cappuccino (Φίλος και οδηγός μας).

Photo Album maps and routs
http://dimitroylias.blogspot.com/2009/07/switzerland.html

Sotirios
05/08/2009, 16:51
Κατ΄αρχήν φίλε μου θεωρώ πως την πήρες την διάκριση στην μάχη της οδήγησης μοτισυκλέτας αφού οδήγησες την πρηγκιπέσα σου (dragstar400) στα βουνά της Ελβετίας, οπότε παύεις να θεωρείσαι είλωτας.....lol

κατά δεύτερον δεν έχω προλάβει να φτιάξω τις φώτο μου ακόμη, επιφυλάσομαι για το προσεχες μέλλον

alexxxcbr
24/07/2010, 07:10
Πολυ ωραιο παιδια.



:beer: :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

PanVas
19/08/2010, 02:55
Όμορφα..!!!!!


:beer: :beer: :beer: :beer: :beer:

damien
19/08/2010, 04:56
Ωραιος!

:beer: