View Full Version : Και εμείς τον περδίκο!
Εχετλαίος
21/09/2009, 13:13
(από τη zougla.gr)
Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2009, 12:41
Κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στο κόσμο στη Βόρεια Θάλασσα, από τη δανέζικη εταιρεία Dong Energy.
Το αιολικό πάρκο ονομάζεται Horns Rev 2, έχει έκταση 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται από 91 ανεμογεννήτριες κατασκευής Siemens,με ικανότητα παραγωγής 2.3 μεγαβάτ ανά ώρα έκαστη, που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και θα τροφοδοτούν 200,000 νοικοκυριά. Το κόστος κατασκευής του εν λόγω πάρκου, έφτασε τα 420 εκατομμύρια στερλίνες και είναι το ένατο θαλάσσιο αιολικό πάρκο που φτιάχτηκε στη Δανία από το 1991. Είναι η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική εγκατάσταση τόσο ως προς τον αριθμό των ανεμογεννητριών όσο και ως προς την έκταση, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στο θαλάσσιο αιολικό πάρκο βρίσκεται μια πλατφόρμα με κατοικίες για 24 ανθρώπους που θα επιβλέπουν το έργο. Σχεδόν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας παράγεται από την αιολική ενέργεια, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης
Στα εγκαίνια που έγιναν πρόσφατα παραβρέθηκαν ο πρίγκιπας της Δανίας Φρέντερικ καθώς και η υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Κόνι Χεντεγκαάρντ, η οποία σημείωσε ότι το έργο «επισφραγίζει τη θέση της Δανίας ως παγκόσμιου πρωταθλητή της αιολικής ενέργειας».
Διαβάζω αυτά, σκέπτομαι ότι εδώ έχουμε ηλιοφάνεια 900 μέρες το χρόνο και στα νησιά αέρα 500 μέρες το χρόνο και διαολίζομαι!
Γήπεδα και mall χρειαζόμαστε, όχι φθηνή ενέργεια για τον κόσμο!
Αλλά εκλογές έρχονται, εμπρός για νέες μ@λακίες!
:yuck:
Λεωνίδας
21/09/2009, 13:20
κάτι γίνεται αλλά είμαστε πίσω
τουλάχιστον προχωράμε έστω και αργά...
http://tech.pathfinder.gr/tech/771954.html
Εχετλαίος
21/09/2009, 13:25
Oκ. Βόκαςτόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ισχυρά αντικίνητρα, με δαιδαλώδεις αδειοδοτικές διαδικασίες από 17 διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου.
17; Μόνο;
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
Gandalf dr685sm
βρε μαζί σου , αλλά...
Το κόστος κατασκευής του εν λόγω πάρκου, έφτασε τα 420 εκατομμύρια στερλίνες
τουτέστιν κοντά 500 εκ. ευρώ , και επειδή ειμαστε και Ελλάδα θα έφτανε ακόμα περισσότερο. Με τι χρήματα θα το έκαναν αυτό;.. χώρια που θα είχανε και 15 μαλακισμένες οργανώσεις και γραφειοκρατικές διατυπώσεις και ενστάσεις. Εδώ αδερφέ σε ενα νησί πήγαν να το κάνουν αυτόνομο σε ενέργεια (αν θυμάμαι καλά την Μήλο) και ξεσηκωθήκαν διότι λέει θα χαλάει την "αισθητική" τους.!!!!!:uplate: :hypnotize :look:
Έτσι συνεχίζουν και πληρώνουν ΔΕΗ και την μόλυνση των λιγνιτοεργοστασίων.
Δυστυχώς σε τέτοια θέματα που αφορούν το κοινό καλό η πολύ δημοκρατία που έχουμε στην χώρα μας βλάπτει.
Σαφώς τώρα και αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην το κάνουν.. αλλά και μόνο οτι ενα έργο απο τέτοιο κόστος θα ανέβαινε εώς και 40-50% πιο πάνω απο τέτοιες καθυστερήσεις, συν ΜΙΖΕΣ για πολιτικούς-εργολάβους κοκ... ε δεν θέλει και πολύ να μπείς στο νόημα οτι πλέον στην Ελλάδα ειλικρινά θέλει κάποιον με ματσούκι να σκάει μια δυνατή στην κεφάλα όποιου νομίζει οτι μπορεί να βάζει χέρι σε τσέπες του κράτους αλλά και να τραινάρει τέτοια έργα για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του.
Gandalf
el_hymador
Μπα ενοχλουνται μερικοι απο τις ανεμογεννητριες...μεχρι και στο ΣτΕ εχεουν φτασει γιατι λεει δεν πηδανε τα τραγια και δεν κατεβαζουν γαλα τα προβατα...(μα το Θεο, αυτα ειναι οντως τα προβληματα τους)...
Κατα τα αλλα οτι γραφει ο Εχετλαιος...
:beer:
Λεωνίδας
21/09/2009, 13:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από Gandalf dr685sm
(...)
Gandalf μάγε δε νομίζω ότι είναι τόσο πολύπλοκα τα πράγματα
δεν υπάρχει πίεση από τους πολίτες απλά
(ακόμα)
γνώμη μου :wave2:
ΥΓ πόσοι από εμάς μπήκαν στη διαδικασία να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους;
οι διαδικασίες απλοποιήθηκαν, τα δάνεια δίνονται, η επένδυση επιστρέφεται σε κάποια χρόνια... τι μας εμποδίζει :confused:
Εχετλαίος
21/09/2009, 13:30
Αρχικά δημιουργήθηκε από Λεωνίδας
τι μας εμποδίζει :confused:
Το κόστος βάση των Ελληνικών μισθών...
super_toto
21/09/2009, 13:32
Τι το ψάχνεις φίλε μου.
Δεν μπορούμε να συγκριθούμε με την Δανία. Οι άνθρωποι είναι εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο απλά πράγματα.
Λεωνίδας
21/09/2009, 13:33
Αρχικά δημιουργήθηκε από Εχετλαίος
Το κόστος βάση των Ελληνικών μισθών... δάνειο...
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4517869&ct=3
super_toto
21/09/2009, 13:35
μάγε δε νομίζω ότι είναι τόσο πολύπλοκα τα πράγματα
δεν υπάρχει πίεση από τους πολίτες απλά
(ακόμα)
γνώμη μου :wave2:
ΥΓ πόσοι από εμάς μπήκαν στη διαδικασία να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στο σπίτι τους;
οι διαδικασίες απλοποιήθηκαν, τα δάνεια δίνονται, η επένδυση επιστρέφεται σε κάποια χρόνια... τι μας εμποδίζει :confused:
Δεν είναι τόσο απλό το θέμα των φωτοβολταϊκών. Όντως έχει απλοποιηθεί η διαδικασία, όντως έχουν δωθεί κίνητρα αλλά είναι ασύμφορο οικονομικά και αδύνατο να υλοποιήθει από την πλειονότητα των πολιτών.
Λεωνίδας
21/09/2009, 13:37
Αρχικά δημιουργήθηκε από super_toto
Δεν είναι τόσο απλό το θέμα των φωτοβολταϊκών. Όντως έχει απλοποιηθεί η διαδικασία, όντως έχουν δωθεί κίνητρα αλλά είναι ασύμφορο οικονομικά και αδύνατο να υλοποιήθει από την πλειονότητα των πολιτών. τι εννοείς ασύμφορο :confused:
Εχετλαίος
21/09/2009, 13:38
Και άλλο δάνειο! Ε όχι ρε κοπέλια!
Τον Ιούλιο που μας πέρασε ήλθαν 3 ξένοι που έχουν χτίσει μεγάλα σπίτια σε μεγάλα οικόπεδα (>4 στρέμματα) στα Χανιά και μου είπαν ότι επειδή τα σπίτια τους γειτνιάζουν θέλουν να εκμεταλευθούν τα νέα εξαγγελθέντα μέτρα και να βάλουν φωτοβολταικά και/ή ανεμογεννήτριες στα οικόπεδά τους να παράγουν από κοινού ρεύμα.
Επικοινωνήσαμε αρχικά με τη νομαρχία, μας έστειλαν στην πολεοδομία (?) από εκεί μας παρέπεμψαν στην γραμματεία της περιφέρειας. Από την περιφέρεια μας παρέπεμψαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Απο εκεί στην Ρυθμιστική αρχή ενέργειας η οποία μας δήλωσε ότι άδειες για Κρήτη δεν χορηγούνται.
Αυτά.
road spirit
21/09/2009, 13:44
μη συγκρίνετε την Ελλαδίτσα με την παγκόσμια δύναμη στα αιολικά Δανία, είναι σαν να συγκρίνεις zastava με ferrari :lol:
και ούτε το ίδιο αιολικό δυναμικό έχουμε :smilea:
Λεωνίδας
21/09/2009, 13:47
Και άλλο δάνειο! Ε όχι ρε κοπέλια!
Τον Ιούλιο που μας πέρασε ήλθαν 3 ξένοι που έχουν χτίσει μεγάλα σπίτια σε μεγάλα οικόπεδα (>4 στρέμματα) στα Χανιά και μου είπαν ότι επειδή τα σπίτια τους γειτνιάζουν θέλουν να εκμεταλευθούν τα νέα εξαγγελθέντα μέτρα και να βάλουν φωτοβολταικά και/ή ανεμογεννήτριες στα οικόπεδά τους να παράγουν από κοινού ρεύμα.
Επικοινωνήσαμε αρχικά με τη νομαρχία, μας έστειλαν στην πολεοδομία (?) από εκεί μας παρέπεμψαν στην γραμματεία της περιφέρειας. Από την περιφέρεια μας παρέπεμψαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Απο εκεί στην Ρυθμιστική αρχή ενέργειας η οποία μας δήλωσε ότι άδειες για Κρήτη δεν χορηγούνται.
Αυτά. σωστά, η Κρήτη είναι ακόμα εκτός
αλλά η υπόλοιπη Ελλάδα :confused:
Εχετλαίος
21/09/2009, 13:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από road spirit
μη συγκρίνετε την Ελλαδίτσα με την παγκόσμια δύναμη στα αιολικά Δανία, είναι σαν να συγκρίνεις zastava με ferrari :lol:
και ούτε το ίδιο αιολικό δυναμικό έχουμε :smilea:
Τη (μη) διάθεση για βήμα εμπρός στυλιτεύουμε περισσότερο :wave2:
road spirit
21/09/2009, 13:49
σωστά, η Κρήτη είναι ακόμα εκτός
αλλά η υπόλοιπη Ελλάδα :confused:
τι ακόμα? ρε σεις, ξέρετε για αυτά που γράφετε? ή απλά κουβέντα να γίνεται ?
:confused:
road spirit
21/09/2009, 13:49
Τη (μη) διάθεση για βήμα εμπρός στυλιτεύουμε περισσότερο :wave2: δεκτόν :)
Εχετλαίος
21/09/2009, 13:56
σωστά, η Κρήτη είναι ακόμα εκτός
:confused:
Ενδεχομένως να αναμένουν να γονατίσουν τα παγκόσμια αποθεματικά σε πετρέλαιο και μετά να εγκρίνουν άδειες για ιδιωτικά φωτοβολταικά και ιδιωτικές ανεμογεννήτριες για την Κρήτη.
Μου αρέσει που το παράλογο έχουμε αρχίσει de facto να το απολαμβάνουμε!
(χωρίς παρεξήγηση Λεωνίδα, δεν το λέγω για εσένα):wave2:
Λεωνίδας
21/09/2009, 13:58
τι ακόμα? ρε σεις, ξέρετε για αυτά που γράφετε? ή απλά κουβέντα να γίνεται ?
:confused: είδες το link που έβαλα και παραπάνω;
παραθέτω:
Εξαιρούνται προς το παρόν από το πρόγραμμα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά (π.χ. Κυκλάδες, Κρήτη), για τεχνικούς λόγους. Δεν προβλέπεται επιδότηση του κόστους εγκατάστασης των πάνελ.
Λεωνίδας
21/09/2009, 14:01
Ενδεχομένως να αναμένουν να γονατίσουν τα παγκόσμια αποθεματικά σε πετρέλαιο και μετά να εγκρίνουν άδειες για ιδιωτικά φωτοβολταικά και ιδιωτικές ανεμογεννήτριες για την Κρήτη.
Μου αρέσει που το παράλογο έχουμε αρχίσει de facto να το απολαμβάνουμε!
(χωρίς παρεξήγηση Λεωνίδα, δεν το λέγω για εσένα):wave2: εγώ ξέρω ότι για το καινούριο bmw πολλοί βρήκαν 30 40 χιλιαρικάκια
για μία επένδυση που θα βγάλει εγγυημένα τα λεφτά της και θα ελαφρύνει και το περιβάλλον, ελάχιστοι
Εχετλαίος
21/09/2009, 14:02
είδες το link που έβαλα και παραπάνω;
παραθέτω:
Εξαιρούνται προς το παρόν από το πρόγραμμα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά (π.χ. Κυκλάδες, Κρήτη), για τεχνικούς λόγους. Δεν προβλέπεται επιδότηση του κόστους εγκατάστασης των πάνελ.
Ναι αλλά εγώ ο λχ καλοπροαίρετος και φίλα προσκείμενος προς το δύσμοιρο περιβάλλον θέλω να βάλω φωτοβολταικό ή ανεμογεννήτρια ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ μου, δε με γνοιάζει να πουλάω στη ΔΕΗ! Γιατί πρέπει να μείνω απέξω; Πες ότι δε θέλω ούτε την επιδότηση, μια ρημαδιασμένη άδεια θέλω! Γιατί μου τη στερούν;
Λεωνίδας
21/09/2009, 14:03
και για να μη νομίζετε ότι αντιδικώ, σίγουρα μπορούμε και σαν κράτος να κάνουμε πάρα πολλά περισσότερα αλλά και οι πολίτες δεν έχουμε τις ΑΠΕ ψηλά στις προτεραιότητές μας...
Εχετλαίος
21/09/2009, 14:03
εγώ ξέρω ότι για το καινούριο bmw πολλοί βρήκαν 30 40 χιλιαρικάκια
για μία επένδυση που θα βγάλει εγγυημένα τα λεφτά της και θα ελαφρύνει και το περιβάλλον, ελάχιστοι
Nα πω ότι δεν έχεις και γι αυτό δίκιο; Ψέμματα θα πω...
super_toto
21/09/2009, 14:05
τι εννοείς ασύμφορο :confused:
Κοίτα, δεν ξερω αυτή τη στιγμή που μιλάμε ποιό είναι το καθεστός, αλλά πρίν από μερικούς μήνες που το έψαχνα, το ζήτημα είχε ως εξής.
Μιλάμε πάντα για μονοκατοικίες καθώς στην περίπτωση πολυκατοικιών οι απαιτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα είναι τόσο μεγάλες που δεν είναι δυνατη η τοποθέτηση(ελλείψει χώρου) αρκετών πάνελ, ωστε να καλύπτωνται οι ανάγκες.
Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε μια μονοκατοικία, με αυλή στην οποία μπορείς να τοποθετήσεις όλα τα αναγακαία πανελ ωστε να καλύπτεις τις ανάγκες σου.
Το κράτος σου λέει. Βάλε εσύ τον εξοπλισμό και μετά όσο ρεύμα σου περισσεύει το πουλάς στην ΔΕΗ σε πρόνομιακές τιμές. Αν για κάποιο λόγο δεν επαρκεί το ρευμα που παράγεις για τις ανάγκες σου, τότε αγοράζεις όσο χρειάζεσαι από τη ΔΕΗ.
Πρακτικά εκτός αν έχεις αρκετά μεγάλη έκταση ωστε να τοποθετήσεις αρκετά πάνελ, το ρεύμα που θα παράγεις δεν θα είναι αρκετό ωστε να σου περισσεύει και να το πουλάς. Αρα αυτό που κερδίζεις είναι το ότι δεν αγοράζεις ρευμα από τη ΔΕΗ.
Όμως το κόστος του εξοπλισμού είναι τέτοιο που δεν σε συμφέρει να το κάνεις. Με δεδομένο ότι ο εξοπλισμός σου θα έχει διάρκεια ζωής 25-30 χρόνια, πρέπει μέσα σε αυτά τα χρόνια το ποσό που θα έδινες στη ΔΕΗ να είναι μικρότερο από το κόστος του εξοπλισμού. Αυτό όμως δεν γίνεται. Στην καλύτερη περίπτωση έρχεται μια η άλλη.
Εγώ είχα ζητήσει να μάθω πόσο είναι το κόστος για μια μονοκατοικία 120 τμ. Η καλύτερη προσφορά που είχα ήταν 40.000? χωρίς μάλιστα να καλύπτει όλες τις ανάγκες του σπιτιου. Για παράδειγμα δεν θα μπορούσα να κάνω χρήση κλιματισμού σε όλο το σπίτι αλλά μόνο σε ένα δωμάτιο κάθε φορά. Επίσης θα έπρεπε να ξεχάσω ενεργοβόρες συσκευές όπως θερμοσίφωνες, φούρνο κτλ.
Σε αυτά τα 25-30 χρόνια αν χρησιμοποιούσες το δίκτυο της ΔΕΗ θα είχες με μια νορμάλ κατανάλωση γύρω στα 1200? ετησίως. Άρα ζημιωμένος θα έβγαινες οικονομικά για αυτό και λέω ότι είναι ασύμφορο.
Λεωνίδας
21/09/2009, 14:06
Ναι αλλά εγώ ο λχ καλοπροαίρετος και φίλα προσκείμενος προς το δύσμοιρο περιβάλλον θέλω να βάλω φωτοβολταικό ή ανεμογεννήτρια ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ μου, δε με γνοιάζει να πουλάω στη ΔΕΗ! Γιατί πρέπει να μείνω απέξω; Πες ότι δε θέλω ούτε την επιδότηση, μια ρημαδιασμένη άδεια θέλω! Γιατί μου τη στερούν; μάλλον δεν το έψαξες αρκετά....
μόνο στην πολεοδομία ζητάς άδεια για τέτοια δουλειά (αλλά δε θα βγάλεις ποτέ τα λεφτά σου πίσω αν δεν πουλάς στη ΔΕΗ :( )
road spirit
21/09/2009, 14:08
είδες το link που έβαλα και παραπάνω;
παραθέτω:
οκ, αυτό για τους οικιακούς παραγωγούς/χρήστες. Διότι σε επίπεδο επενδυτών-εταιρικών πάρκων οι αιτήσεις για τη Κρήτη σταμάτησαν να υποβάλλονται επειδή υπερκαλύφθηκε το μέγιστο όριο διαθέσιμων MW που είχε θεσπιστεί αρχικά. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν να υλοποιηθούν πάρκα στη Κρήτη που έχουν πάρει αρχική έγκριση.
εγώ ξέρω ότι για το καινούριο bmw πολλοί βρήκαν 30 40 χιλιαρικάκια
για μία επένδυση που θα βγάλει εγγυημένα τα λεφτά της και θα ελαφρύνει και το περιβάλλον, ελάχιστοι αυτό είναι το μεγάλο γλυφιτζούρι που πασάρουν στο κόσμο (και 1-2 συμβουλευτικές εταιρείες το εκμεταλεύτικαν και χρυσάφισαν πουλώντας παραμύθια και παίρνοντας τελικά στο λαιμό τους πολλούς μικροεπενδυτές). Τίποτα δεν είναι εγγυημένο! Το σύστημα αμοιβής που θεσπίζει το νομοθετικό πλαίσιο έχει παραθυράκι για να προσβληθεί απο τη ΔΕΗ και επιπλέον, ΑΝ δεν αλλάξει, απλά κάνεις απόσβεση των χρημάτων σου σε 20 χρόνια. Καμία επένδυση (με την έννοια του χρηματικού κέρδους)!
κάτι αριθμητικά παραδείγματα που κυκλοφορούν σε εφημερίδες και net είναι πιο μπακάλικα και απο του μπακάλη της γειτονιάς
Εχετλαίος
21/09/2009, 14:09
super_toto κάπως έτσι ήταν όταν το έψαξα και εγώ. Και μάλιστα με τους μηχανολόγους συναδέλφους είχαμε χτίσει ένα πολύ καλό σύστημα αλλά σπάνια θα πέφταμε κάτω από τα 35-40χιλιάρικα στο κόστος και η αλλαγή συσωρευτών κάθε 3-5 χρόνια έκανε απαγορευτική την επένδυση, ειδικά εδώ που δε θα μπορούσαμε να πουλάμε στη ΔΕΗ.
Λεωνίδας
21/09/2009, 14:10
Κοίτα, δεν ξερω αυτή τη στιγμή που μιλάμε ποιό είναι το καθεστός, αλλά πρίν από μερικούς μήνες που το έψαχνα, το ζήτημα είχε ως εξής.
Μιλάμε πάντα για μονοκατοικίες καθώς στην περίπτωση πολυκατοικιών οι απαιτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα είναι τόσο μεγάλες που δεν είναι δυνατη η τοποθέτηση(ελλείψει χώρου) αρκετών πάνελ, ωστε να καλύπτωνται οι ανάγκες.
Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε μια μονοκατοικία, με αυλή στην οποία μπορείς να τοποθετήσεις όλα τα αναγακαία πανελ ωστε να καλύπτεις τις ανάγκες σου.
Το κράτος σου λέει. Βάλε εσύ τον εξοπλισμό και μετά όσο ρεύμα σου περισσεύει το πουλάς στην ΔΕΗ σε πρόνομιακές τιμές. Αν για κάποιο λόγο δεν επαρκεί το ρευμα που παράγεις για τις ανάγκες σου, τότε αγοράζεις όσο χρειάζεσαι από τη ΔΕΗ.
Πρακτικά εκτός αν έχεις αρκετά μεγάλη έκταση ωστε να τοποθετήσεις αρκετά πάνελ, το ρεύμα που θα παράγεις δεν θα είναι αρκετό ωστε να σου περισσεύει και να το πουλάς. Αρα αυτό που κερδίζεις είναι το ότι δεν αγοράζεις ρευμα από τη ΔΕΗ.
Όμως το κόστος του εξοπλισμού είναι τέτοιο που δεν σε συμφέρει να το κάνεις. Με δεδομένο ότι ο εξοπλισμός σου θα έχει διάρκεια ζωής 25-30 χρόνια, πρέπει μέσα σε αυτά τα χρόνια το ποσό που θα έδινες στη ΔΕΗ να είναι μικρότερο από το κόστος του εξοπλισμού. Αυτό όμως δεν γίνεται. Στην καλύτερη περίπτωση έρχεται μια η άλλη.
Εγώ είχα ζητήσει να μάθω πόσο είναι το κόστος για μια μονοκατοικία 120 τμ. Η καλύτερη προσφορά που είχα ήταν 40.000? χωρίς μάλιστα να καλύπτει όλες τις ανάγκες του σπιτιου. Για παράδειγμα δεν θα μπορούσα να κάνω χρήση κλιματισμού σε όλο το σπίτι αλλά μόνο σε ένα δωμάτιο κάθε φορά. Επίσης θα έπρεπε να ξεχάσω ενεργοβόρες συσκευές όπως θερμοσίφωνες, φούρνο κτλ.
Σε αυτά τα 25-30 χρόνια αν χρησιμοποιούσες το δίκτυο της ΔΕΗ θα είχες με μια νορμάλ κατανάλωση γύρω στα 1200? ετησίως. Άρα ζημιωμένος θα έβγαινες οικονομικά για αυτό και λέω ότι είναι ασύμφορο. πουλάς πολύ περισσότερο απ' ότι αγοράζεις όμως
ξαναβάζω για 3η φορά το link...
σε 10 χρόνια πρέπει να τα 'χεις πάρει τα λεφτά σου πίσω σύμφωνα μ' αυτά που γράφει
Εχετλαίος
21/09/2009, 14:12
μάλλον δεν το έψαξες αρκετά....
μόνο στην πολεοδομία ζητάς άδεια για τέτοια δουλειά (αλλά δε θα βγάλεις ποτέ τα λεφτά σου πίσω αν δεν πουλάς στη ΔΕΗ :( )
Όχι το έψαξα. Η εδώ πολεοδομία δήλωσε αρχικά άγνοια, πέσανε τηλέφωνα και εντέλη δήλωσε αναρμόδια και με έστειλε στην περιφέρεια Κρήτης και αυτή στο ΥΠΕΧΩΔΕ και αυτό στη ΡΑΕ και μετά πόρτα!
Λεωνίδας
21/09/2009, 14:12
αυτό είναι το μεγάλο γλυφιτζούρι που πασάρουν στο κόσμο (και 1-2 συμβουλευτικές εταιρείες το εκμεταλεύτικαν και χρυσάφισαν πουλώντας παραμύθια και παίρνοντας τελικά στο λαιμό τους πολλούς μικροεπενδυτές). Τίποτα δεν είναι εγγυημένο! Το σύστημα αμοιβής που θεσπίζει το νομοθετικό πλαίσιο έχει παραθυράκι για να προσβληθεί απο τη ΔΕΗ και επιπλέον, ΑΝ δεν αλλάξει, απλά κάνεις απόσβεση των χρημάτων σου σε 20 χρόνια. Καμία επένδυση (με την έννοια του χρηματικού κέρδους)!
κάτι αριθμητικά παραδείγματα που κυκλοφορούν σε εφημερίδες και net είναι πιο μπακάλικα και απο του μπακάλη της γειτονιάς δηλαδή χάνεις τελικά (σε λεφτά) :confused:
πιθανόν να μην κάνεις break even σε 9 χρόνια που γράφουν π.χ. 'ΤΑ ΝΕΑ' αλλά σε 15
λοιπόν; έβαλες το λιθαράκι σου για το περιβάλλον;
Λεωνίδας
21/09/2009, 14:14
Όχι το έψαξα. Η εδώ πολεοδομία δήλωσε αρχικά άγνοια, πέσανε τηλέφωνα και εντέλη δήλωσε αναρμόδια και με έστειλε στην περιφέρεια Κρήτης και αυτή στο ΥΠΕΧΩΔΕ και αυτό στη ΡΑΕ και μετά πόρτα! ψάχνω το άρθρο για έναν στο Ακρωτήρι που είναι ενεργειακά αυτόνομος (μετάφραση : δεν έχει καν συνδεθεί με τη ΔΕΗ) αλλά πάνε κάποια χρόνια και δεν το βρίσκω :sick: :sick:
δηλαδή αν πιάσεις 10 πάνελ και σκεπάσεις τα κεραμίδια ποιος θα σ' ενοχλήσει; μόνο η πολεοδομία, και αν
hidefnick
21/09/2009, 14:15
Λοίπόν:
Panel και ανακύκλωση ΤΣΟΥ.
Panel - διάρκεια ζωής 10-15 χρόννια.
Panel = ΜΑΥΡΑ και έλκουν λίγο θερμότητα παραπάνω απο ότι πρεπει.
Ηλεκτροπαραγωγή στο σπίτι (με παράλληλο ξεμπρίζωμα απο την ΔΕΗ) = Μπαταρίες (πλαστικό - οξέα - ανακύκλωση κλπ κλπ) Και ίσως το μόνο με πραγματικό οικονομικό όφελος.
Ανεμογεννήτρια στο σπίτι= ψάχτε τι έγινε στην Αγγλία, που αρχισαν τα ψυχωσικά απο το συνεχες "βουητό" των προπελών.
Απόσβεση πραγματική δεν κάνεις ποτέ (αν φας και κανένα καλό χαλάζι...) . Και σίγουρα δεν έχεις κέρδος απο αυτή την ιστορία.
Για την ιστορία το πιο αποτελεσματικό είναι οι προπέλες , που μπαίνουν παντού και δεν έχουν και ημερομηνία λήξης.
Και το βασικότερο απο όλα να κάνουμε οικονομία.
Εχετλαίος
21/09/2009, 14:15
δηλαδή χάνεις τελικά (σε λεφτά) :confused:
πιθανόν να μην κάνεις break even σε 9 χρόνια που γράφουν π.χ. 'ΤΑ ΝΕΑ' αλλά σε 15
Ναι, ίσως, αλλά εσύ ο μισθοσυντήρητος ξεβρακώθηκες από ρευστό ! Αν είσαι large προφανώς δε θα σε γνοιάζει και τόσο αλλά αν κάθε μήνα τα μετράς και τα ξαναμετράς και δε βγαίνουνε...
road spirit
21/09/2009, 14:17
δηλαδή χάνεις τελικά (σε λεφτά) :confused:
break even σε 20 και βάλε λέμε! και ΑΝ δεν αλλάξει το τιμολογιακό καθεστώς... ήδη έχει αλλάξει μια φορά (προς όφελος ΔΕΗ, εις βάρος ιδιώτη) μετά την αρχική νομοθετική ρύθμιση... και θα εγγυηθεί ποιός για 20ετία? χχαχαχαχ αχαχαχαχα
το λιθαράκι μου για το περιβάλλον είναι άλλο θέμα και δεν θα διαφωνήσει κανείς επι της ουσίας. Απλά το παραμύθι "περιβάλλον+κέρδος" για τον ιδιώτη στην Ελλάδα είναι καλόοοοοοο
Εχετλαίος
21/09/2009, 14:20
ψάχνω το άρθρο για έναν στο Ακρωτήρι που είναι ενεργειακά αυτόνομος (μετάφραση : δεν έχει καν συνδεθεί με τη ΔΕΗ) αλλά πάνε κάποια χρόνια και δεν το βρίσκω :sick: :sick:
δηλαδή αν πιάσεις 10 πάνελ και σκεπάσεις τα κεραμίδια ποιος θα σ' ενοχλήσει; μόνο η πολεοδομία, και αν
Με 10 πάνελ (και πες ότι βρίσκεις να τα βάλεις και δεν τρως καταγγελία από το γείτονα), ξέρεις, ότι δεν κάνεις και πολλά. Άντε να παίζει καμιά τηλεόραση και κάνα ράδιο. Ούτε φούρνος στηρίζεται, ούτε όμορη ενεργοβόρα συσκευή. Θες χώρο για τα λοιπά "βαριά" στοιχεία του κυκλώματος.
Δε λέω ότι δεν γίνεται, γίνεται και παραγίνεται. Απλά δε συμφέρει με τις τρέχουσες τιμές των υλικών (και των πολιτικών)!
τουτέστιν κοντά 500 εκ. ευρώ , και επειδή ειμαστε και Ελλάδα θα έφτανε ακόμα περισσότερο. Με τι χρήματα θα το έκαναν αυτό;.. χώρια που θα είχανε και 15 μαλακισμένες οργανώσεις και γραφειοκρατικές διατυπώσεις και ενστάσεις. Εδώ αδερφέ σε ενα νησί πήγαν να το κάνουν αυτόνομο σε ενέργεια (αν θυμάμαι καλά την Μήλο) και ξεσηκωθήκαν διότι λέει θα χαλάει την "αισθητική" τους.!!!!!
επειδη τα πραματα δεν ειναι τοσο απλα οσον αφορα τα αιολικα παρκα, παραθετω λινκ απο συζητηση οπου γραφουν και οι δυο πλευρες.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=689250
δεν εκφερω αποψη μιας και δεν το χω ψαξει το θεμα. παντως κλινω προς το οτι οι εναλλακτικες πηγες δεν μειωνουν τα επιπεδα παραδοσιακης παραγωγης ρευματος, απλα δημιουργουν επιπροσθετα αποθεματα ενεργειας,
Gandalf dr685sm
21/09/2009, 14:34
Δεν μπορώ να διαβάζω μαλακίες ειλικρινά..
1. Τα panel δεν εκλύουν θερμότητα.. πόσο μάλλον τα νέας γεννιάς με κινούμενα κάτοπτρα για να εστιάζουν καλύτερα οι ακτίνες. Το μόνο πρόβλημα που θα έχεις έιναι όταν μαζεύουν πολύ σκόνή και λάσπη απο λασποβροχή που θέλουν καθάρισμα. Το χαλάζι δεν τα σπάει εκτός και αν πέσει καμιά μπάλα σε μέγεθος πεπονιού!!!
2. Με 15-20m2 επιφάνεια panel καλύπτεις όλες τις ανάγκες ενός σπιτιού με κάποιους συμβιβασμούς (γκάζι αντί για ρεύμα, για κουζίνα και θέρμανση) και έχεις και πλεόνασμα σε συσωρευτές που θέλουν αλλαγή κάθε 10 χρόνια και οχι 4-5. Μαζί με τα panel δηλαδή ενα πράγμα. Και αν... εξαρτάται και απο άλλους παράγοντες.
3. Εχετλαίος... πες στους γνωστούς σου αν δεν θέλουν επιδότηση να γράψουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι την άδεια και να προχωρήσουν μόνοι τους στην τοποθέτηση των panel μέσω εταιρίας για τέτοια έργα. Τα γραφειοκρατικά θα τους βοηθήσουν αυτοί να τα διεκπεραιώσουν.
4. Οι ανεμογεννήτριες τώρα είναι ενα θέμα κυρίως λόγω του cavitation (βομβο) που δημιουργούν , αλλά δεν είναι και απαραίτητες εκτός και αν μιλάμε για τεράστια εγκατάσταση.
Για την ιστορία... έχω και panel στο σπίτι και ανεμμογενήτρια (πάμε για 5 συναπτά έτη πλέον) και πλήρη αυτονομία απο ΔΕΗ κτλ.. Χωρίς όμως επιδότηση έτσι; Αυτόνομος όνομα και πράγμα. ΑΝ.. ΑΝ.. χρειαστεί επιπλέον φορτίο μετά απο 3 συνεχείς μέρες συννεφιάς και νηνεμίας, τότε υπάρχει μια βενζινογεννήτρια 10KW που αναλαμβάνει για 2 ώρες να δώσει ρεύμα στους συσωρευτές προς αποθήκευση.
Για την ιστορία παρακάτω είναι η εγκατάσταση μας.
http://www.alexakisenergy.com/works2.asp?catid=152
Όλα μπορούν να γίνουν , αν υπάρχουν χρήματα και θέληση.
Gandalf
Λεωνίδας
21/09/2009, 14:36
1. Τα panel δεν εκλύουν θερμότητα.. πόσο μάλλον τα νέας γεννιάς με κινούμενα κάτοπτρα για να εστιάζουν καλύτερα οι ακτίνες. Το μόνο πρόβλημα που θα έχεις έιναι όταν μαζεύουν πολύ σκόνή και λάσπη απο λασποβροχή που θέλουν καθάρισμα. Το χαλάζι δεν τα σπάει εκτός και αν πέσει καμιά μπάλα σε μέγεθος πεπονιού!!!
2. Με 15-20m2 επιφάνεια panel καλύπτεις όλες τις ανάγκες ενός σπιτιού με κάποιους συμβιβασμούς (γκάζι αντί για ρεύμα, για κουζίνα και θέρμανση) και έχεις και πλεόνασμα σε συσωρευτές που θέλουν αλλαγή κάθε 10 χρόνια και οχι 4-5. Μαζί με τα panel δηλαδή ενα πράγμα. Και αν... εξαρτάται και απο άλλους παράγοντες.
3. Εχετλαίος... πες στους γνωστούς σου αν δεν θέλουν επιδότηση να γράψουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι την άδεια και να προχωρήσουν μόνοι τους στην τοποθέτηση των panel μέσω εταιρίας για τέτοια έργα. Τα γραφειοκρατικά θα τους βοηθήσουν αυτοί να τα διεκπεραιώσουν.
4. Οι ανεμογεννήτριες τώρα είναι ενα θέμα κυρίως λόγω του cavitation (βομβο) που δημιουργούν , αλλά δεν είναι και απαραίτητες εκτός και αν μιλάμε για τεράστια εγκατάσταση.
Για την ιστορία... έχω και panel στο σπίτι και ανεμμογενήτρια (πάμε για 5 συναπτά έτη πλέον) και πλήρη αυτονομία απο ΔΕΗ κτλ.. Χωρίς όμως επιδότηση έτσι; Αυτόνομος όνομα και πράγμα. ΑΝ.. ΑΝ.. χρειαστεί επιπλέον φορτίο μετά απο 3 συνεχείς μέρες συννεφιάς και νηνεμίας, τότε υπάρχει μια βενζινογεννήτρια 10KW που αναλαμβάνει για 2 ώρες να δώσει ρεύμα στους συσωρευτές προς αποθήκευση.
Gandalf :a19: :a19: :a19: :a19: :a19:
Με 10 πάνελ (και πες ότι βρίσκεις να τα βάλεις και δεν τρως καταγγελία από το γείτονα), ξέρεις, ότι δεν κάνεις και πολλά. ....
Δεν είναι ακριβώς έτσι ρε παιδιά.
Μην ακυρώνετε και μην υπεραπλουστεύετε τα πράγματα.
Τα φωτοβολταικά πλέον μπορούν και παράγουν 500W/m2 με μιά ηλιοφάνεια βόρειας ευρωπαικής χώρας.
Με τα στοιχεία αυτά μπορείς να καλύψεις από σκεπές μέχρι κάγκελα μπαλκονιών, μέχερι και να αντικαταστήσεις με αυτά τα τζάμια σου στις μπαλκονόπορτες.
Το αν θα σε ικανοποιήσουν ενεργειακά, έχει να κάνει με την κάλυψη (σε τμ) και την απαίτηση της οικία σου.
Μόνα τους όμως μπορεί να μην λένε και πολλά, συνδυάζοντας τα με γεωθερμία και ηλιοθερμία αρχίζεις να κλείνεις τον κύκλο εξάρτησης.
Ανεμογενήτρια ''οικιακής χρήσεως'' δεν προτείνεται από κανέναν για κανέναν, τουλάστιχον ακόμη.
....
Μάγε, αποθηκεύεις σε στοιχεία ή το ρίχνεις όλο κατευθείαν στην κατανάλωση...?
Μπράβο, για το έργο σου...!
:beer: :beer: :beer:
Εχετλαίος
21/09/2009, 14:40
Kαι ποιός θα διαφωνήσει; Στο κόστος κολλάει, βασικά, το θέμα αλλιώς το σπίτι μου θα ήταν αυτόνομο 100%...
super_toto
21/09/2009, 14:43
Gandalf
air condition έχεις?
Εχετλαίος
21/09/2009, 14:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από Tpap
Δεν είναι ακριβώς έτσι ρε παιδιά.
Μην ακυρώνετε και μην υπεραπλουστεύετε τα πράγματα.
Τα φωτοβολταικά πλέον μπορούν και παράγουν 500W/m2 με μιά ηλιοφάνεια βόρειας ευρωπαικής χώρας.
Με τα στοιχεία αυτά μπορείς να καλύψεις από σκεπές μέχρι κάγκελα μπαλκονιών, μέχερι και να αντικαταστήσεις με αυτά τα τζάμια σου στις μπαλκονόπορτες.
Το αν θα σε ικανοποιήσουν ενεργειακά, έχει να κάνει με την κάλυψη (σε τμ) και την απαίτηση της οικία σου.
Μόνα τους όμως μπορεί να μην λένε και πολλά, συνδυάζοντας τα με γεωθερμία και ηλιοθερμία αρχίζεις να κλείνεις τον κύκλο εξάρτησης.
Ανεμογενήτρια ''οικιακής χρήσεως'' δεν προτείνεται από κανέναν για κανέναν, τουλάστιχον ακόμη.
Δεν τίθεται θέμα υπεραπλούστευσης, σε καμία περίπτωση.
Αλλά δες.
Ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνήθως σε πολυκατοικίες. Ελάχιστες οι μονοκατοικίες πια και πλέον ελάχιστες αυτές με ακάλυπτους χώρους. Που στο καλό να βάλουμε τα πάνελ; Στα μπαλκόνια και στις πόρτες; Ποιός θα το κάνει αυτό;
Ναι, σύμφωνοι, στην περιφέρεια ίσως τα πράγματα να είναι καλύτερα αν υπάρχουν χώροι πάνω στο σπίτι ή στο οικόπεδο. Για τί ποσοστό πληθυσμού μιλάμε όμως; Τι συμβολή θα έχει στο όλο εγχείρημα;
Gandalf dr685sm
21/09/2009, 14:49
Το φορτίο αποθηκεύεται όλο... δεν έχει σύνδεση με ΔΕΗ.
Air condition στο βουνό;;; τι να το κάνω;;;; Α και υπόψη οτι το περισσότερο ρεύμα στο τρώει... όσο και αν δεν το ξέρατε.. οχι τόσο ο θερμοσίφωνας (καιει και αυτός βέβαια αρκετά) αλλά η κουζίνα!!! Είναι απίστευτο το τι ρεύμα τραβάει ειδικά αν έχετε ενα-δυο μάτια αναμένα.
Για θέρμανση και κουζίνα λοιπόν , γκάζι.
Για λάμπες, μόνο οικονομίας.
Όλα τα άλλα είναι κανονικά.
Εχετλαίος.. panel μπαίνουν στην ταράτσα ή στην σκεπή. Το πρόβλημα είναι στις πολυκατοικίες βέβαια που οι χώροι είναι ελάχιστοι. Ακόμα και έτσι όμως μπορεί να μπεί για κοινόχρηστα και αντίστοιχη κατανάλωση, αλλά και στην δική σου βεράντα (μιλάμε για 1-2 μικρά panel έτσι; ) που αν μη τι άλλο θα καλύπτουν ενα 10-20% της κατανάλωσης σου.. κέρδος είναι και αυτό.
Gandalf
Λεωνίδας
21/09/2009, 14:51
air condition έχεις? βάλε ανεμιστήρες οροφής και θα με θυμηθείς :wave2:
Για άλλη μια φορά τα σέβη μου στον μάγο.
:a10: :a013:
βάλε ανεμιστήρες οροφής και θα με θυμηθείς :wave2:
αυτα ειναι κολπα αμερικανικα ... :winka: http://www.solarroofvent.com/
super_toto
21/09/2009, 15:03
Το φορτίο αποθηκεύεται όλο... δεν έχει σύνδεση με ΔΕΗ.
Air condition στο βουνό;;; τι να το κάνω;;;; Α και υπόψη οτι το περισσότερο ρεύμα στο τρώει... όσο και αν δεν το ξέρατε.. οχι τόσο ο θερμοσίφωνας (καιει και αυτός βέβαια αρκετά) αλλά η κουζίνα!!! Είναι απίστευτο το τι ρεύμα τραβάει ειδικά αν έχετε ενα-δυο μάτια αναμένα.
Για λάμπες, μόνο οικονομίας.
Όλα τα άλλα είναι κανονικά.
Εχετλαίος.. panel μπαίνουν στην ταράτσα ή στην σκεπή. Το πρόβλημα είναι στις πολυκατοικίες βέβαια που οι χώροι είναι ελάχιστοι. Ακόμα και έτσι όμως μπορεί να μπεί για κοινόχρηστα και αντίστοιχη κατανάλωση, αλλά και στην δική σου βεράντα (μιλάμε για 1-2 μικρά panel έτσι; ) που αν μη τι άλλο θα καλύπτουν ενα 10-20% της κατανάλωσης σου.. κέρδος είναι και αυτό.
Gandalf
Άρα δεν μιλάμε για κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει ο καθένας. Μιλάμε για κάτι που πορεί να το κάνει κάποιος που ζεί στο βουνό και έχει αποφασίσει ότι κάποιες συσκευές δεν θα τις χρησιμοποιεί.
Με λίγα λόγια για το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του Λεκανοπεδίου είναι αδύνατο, να είναι αυτόνομοι από τη ΔΕΗ όπως είσαι εσύ.
Όσο για την οικολογική πλευρά του ζητήματος, εφόσον χρησιμοποιείς και γκάζι ή πετρέλαιο το ίδιο και το αυτό είναι με το να χρησιμποιείς ΔΕΗ. Επίσης οι μπαταρίες είναι μεγάλο ζήτημα που θα καταλήξουν εφόσον πάψουν να λειτουργούν.
Η δική μου αποψη. Ο καθένας μας θα πρέπει να περιορίσει τις ανάγκες στου σε ηλεκτρισμό, να αποφεύγει τις σπατάλες. Από κει και πέρα αν μπορεί χρησιμοποιώντας ένα πάνελ για να καλύπτει μέρος των αναγκών του ( όπως ηλεκτροφωτισμό και μικρων ηλ. απαιτήσεων συσκευές) καλό είναι και βοηθάει.
Όμως η εκμετάλλευση των φυσικών πηγών ενέργειας και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, τους γαιάνθρακες και τα πυρινικά, είναι εφικτή μόνο σε επίπεδο κράτους και όχι των πολιτών.
Η πεποίθηση ότι θα παράγουμε ρευμα στα σπίτια μας και θα το πουλάμε κι όλας είναι όνειρα θερινής νυκτός.
Gandalf dr685sm
21/09/2009, 15:14
super_toto said:
Μιλάμε για κάτι που πορεί να το κάνει κάποιος που ζεί στο βουνό και έχει αποφασίσει ότι κάποιες συσκευές δεν θα τις χρησιμοποιεί.
Δεν υπάρχει συσκευή που να μην χρησιμοποιώ. Που είπα οτι δεν χρησιμοποιώ κάτι; Το air condition δεν μου χρειάζεται λόγω περιβάλλοντος για αυτό δεν το έχω. Οχι οτι δεν μπορώ.
Τώρα για την χρήση σε αστικό περιβάλλον, δεν έχεις και άδικο... αλλά δεν χρειάζεται ολική απαλοιφή της ιδέας.
Τώρα άλλο λάθος σου είναι πως το ίδιο είναι πετρέλαιο και γκάζι... ΕΕΕΕ.;;;;;;.... καινούρια επιστήμη είναι αυτό;
Ποιά είναι τα κατάλοιπα ρύππων γκαζιού σε σχέση με πετρέλαιο ξέρεις; Μήπως το κόστος εξόρυξης;... μήπως την συντήρηση λέβητα του ενός σε σύγκριση με το άλλο; Μήπως ενίστασαι απλά για να ενίστασαι;
Και συνεχίζεις μάλιστα παρακάτω και λες...
Όμως η εκμετάλλευση των φυσικών πηγών ενέργειας και η απεξάρτηση από το πετρέλαιο, τους γαιάνθρακες και τα πυρινικά, είναι εφικτή μόνο σε επίπεδο κράτους και όχι των πολιτών.
ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ... 5 ..5 ..5 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ.. σε θέματα ρεύματος. Η μόνη μου εξάρτηση έχει να κάνει με το γκάζι που είναι σε δεξαμενή και οχι ΔΕΠΑ αλλά και στο νερό που έτσι και αλλιώς αν είχα και αντλιοστάσιο κτλ.. θα έκανα το δικό μου κράτος ύστερα!!! :D :lol: :lol: :lol:
Σαφώς τώρα και θέλει χώρο .. σαφώς και κοστίζει (κάτι όμως που έχει απόσβεση). Αλλά το οτι δεν μπορείς να το κάνεις δεν ισχύει. Για αυτό και αναφέρω , όπως το είπες και εσύ , οτι σε αστικό περιβάλλον με 1-2 panel μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση αρκετά.
Γιατί πρέπει λοιπόν να τα περιμένουμε όλα απο το κράτος;.. και δη το Ελληνικό που σίγουρα πιο πολύ θα μας δυσκολέψει και λιγότερο θα βοηθήσει; Αν μπορεί κάποιος να το κάνει , ας το κάνει. Το όφελος δικό του θα είναι. Ακόμα και αν δεν το πουλάει πίσω στην ΔΕΗ.
Gandalf
super_toto
21/09/2009, 15:32
Δεν υπάρχει συσκευή που να μην χρησιμοποιώ. Που είπα οτι δεν χρησιμοποιώ κάτι; Το air condition δεν μου χρειάζεται λόγω περιβάλλοντος για αυτό δεν το έχω. Οχι οτι δεν μπορώ.
Τώρα για την χρήση σε αστικό περιβάλλον, δεν έχεις και άδικο... αλλά δεν χρειάζεται ολική απαλοιφή της ιδέας.
Τώρα άλλο λάθος σου είναι πως το ίδιο είναι πετρέλαιο και γκάζι... ΕΕΕΕ.;;;;;;.... καινούρια επιστήμη είναι αυτό;
Ποιά είναι τα κατάλοιπα ρύππων γκαζιού σε σχέση με πετρέλαιο ξέρεις; Μήπως το κόστος εξόρυξης;... μήπως την συντήρηση λέβητα του ενός σε σύγκριση με το άλλο; Μήπως ενίστασαι απλά για να ενίστασαι;
Και συνεχίζεις μάλιστα παρακάτω και λες...
ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ... 5 ..5 ..5 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ.. σε θέματα ρεύματος. Η μόνη μου εξάρτηση έχει να κάνει με το γκάζι που είναι σε δεξαμενή και οχι ΔΕΠΑ αλλά και στο νερό που έτσι και αλλιώς αν είχα και αντλιοστάσιο κτλ.. θα έκανα το δικό μου κράτος ύστερα!!! :D :lol: :lol: :lol:
Σαφώς τώρα και θέλει χώρο .. σαφώς και κοστίζει (κάτι όμως που έχει απόσβεση). Αλλά το οτι δεν μπορείς να το κάνεις δεν ισχύει. Για αυτό και αναφέρω , όπως το είπες και εσύ , οτι σε αστικό περιβάλλον με 1-2 panel μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση αρκετά.
Γιατί πρέπει λοιπόν να τα περιμένουμε όλα απο το κράτος;.. και δη το Ελληνικό που σίγουρα πιο πολύ θα μας δυσκολέψει και λιγότερο θα βοηθήσει; Αν μπορεί κάποιος να το κάνει , ας το κάνει. Το όφελος δικό του θα είναι. Ακόμα και αν δεν το πουλάει πίσω στην ΔΕΗ.
Gandalf
Φέεεεταααα,
Κάτσε ρε μάγε, δηλαδή την παραγωγή γκαζιού δεν την λαμβάνεις υπ όψη? Δεν έχει κόστος για το περιβάλλον δεν έχει οικονομικό κόστος, δεν έχει κόστος μεταφοράς? Μόνο την κατανάλωση σκέφτεσαι?
Από κει και πέρα το ότι εσύ είσαι αυτόνομος σου εξήγησα ότι είναι θέμα συνθηκών, τις οποίες εσύ διαθέτεις αλλά το 95% των ανθρώπων δεν τις διαθέτει. Δεν γνωρίζω ποιά είναι η δική σου περίπτωση και πόσο ανάγκη έχεις τις συσκευές. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής σου, τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν αυτόνομα στο σπίτι σου, το πόσο χρόνο αυτοί οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και πολλά άλλα.
Για να πείς ότι εσύ αντιπροσωπεύεις τον μέσο όρο, θα πρέπει να είσαι μια τουλάχιστον τετραμελής οικογένεια που ζει στην πόλη, σε πολυκατοικία.
Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, αλλά η ενεργειακή πολιτική είναι θέμα κράτους πως να το κάνουμε. Για αυτό το λόγο υπάρχει το κράτος. Δεν μπορεί να επιφορτιστεί ο πολίτης με αυτό το βάρος. Υπάρχει κάτι που λέγεται οικονομία κλίμακας. Άλλο να παράγεις μία μονάδα για ένα άτομο και άλλο 1000 μονάδες για 1000 άτομα. Στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστείς λιγότερους πόρους.
Gandalf dr685sm
21/09/2009, 15:45
Κάτσε ρε μάγε, δηλαδή την παραγωγή γκαζιού δεν την λαμβάνεις υπ όψη? Δεν έχει κόστος για το περιβάλλον δεν έχει οικονομικό κόστος, δεν έχει κόστος μεταφοράς? Μόνο την κατανάλωση σκέφτεσαι?
Νομίζω οτι αυτο σου είπα και πιο πάνω... πολύ λιγότερο κόστος μεταφοράς, πολύ λιγότερα έξοδα για εξορύξεις και αποθηκεύσεις κτλ. Επιπρόσθετα η κατανάλωση του δεν αφήνει κατάλοιπα στο περιβάλλον. Ανακυκλώσιμη ενέργεια δεν είναι σίγουρα, αλλά αν μη τι άλλο έχει μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σε πρόσθεση της πρόσθεσης όλων αυτών τώρα, έχεις και την καλύτερη απόδοση της ενέργειας αυτής συν το χαμηλότερο κόστος για την τσέπη μας. Τι σχέσει μπορεί να έχει με το πετρέλαιο σαν υλικό καύσης - απόδοσης ενέργειας;
Επίσης δεν είπα οτι ειμαι ο μέσος όρος... αλλά έχοντας στο μυαλό οτι είμαι απλός ιδιώτης και τηρουμένων των συνθηκών στον χώρο μου κατόρθωσα και έγινα αυτόνομος, θεωρητικά μια πολυκατοικία θα μπορούσε ...
1. Να διαγράψει το κόστος κοινόχρηστου ρεύματος με κεντρικό panel. Υπάρχει και κρατικός σχεδιασμός-επιδότηση για αυτό.Υπάρχουν δεκάδες πολυκατοικίες (περιφερειακά του κέντρου) που έχουν χώρους να διαθέσουν για μια μικρή εγκατάσταση 15-20m2 αν είδες το link δίνουν περίπου 3,5kwh ... ενα δυάρι διαμέρισμα πλήρως αυτόνομο λέμε τώρα. Ή ξεχνάμε κοινόχρηστα.
2. Ο κάθε ιδιώτης να μπορεί να έχει μια μείωση του κόστους ενέργειας για αυτόν έστω και ενα 10% με ενα απλό panel στην βεράντα-ταράτσα του. Το πως μπορεί να τοποθετηθεί αν ψάξεις στο web μπορείς να βρείς χιλιάδες σχετικές εικόνες.
3. Το σκεπτικό δεν είναι να γίνουν όλοι επειχηρηματίες που θα πουλάνε πίσω ρεύμα. Βλέπεις αμέσως ο Ελληναράς αυτό σκέφτηκε. Να κονομήσει εύκολα. Το σκεπτικό είναι να μειώσει τόσο το κόστος καταναλώσης , όσο και αυτό της παραγωγής αλλά και μαζί με αυτό , τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτά βέβαια πάνε συνδιαστικά... να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος παραγωγής απο κάρβουνο-λιγνίτη , να αλλάξεις λυχνίες με οικονομίας, να απαγκιστρωθείς όσο μπορείς απο το πετρέλαιο ... να αλλάξεις συνήθειες και να κλείνεις ίσως διακόπτες σε χώρους που δεν είσαι αλλά απλά τους έχεις αναμένους για γούστο κοκ...
Βλέπεις το οικονομικό εδώ οτι πάει χέρι-χέρι με το οικολογικό. Και εδώ οτι και να σου κάνει το κράτος, όσες εγκαταστάσεις και αν κάνει, αν ο βλαχο-Έλληνας δεν μπεί στην νοοτροπία και στην συνείδηση οτι πρέπει να δραστηριοποιηθεί και ο ίδιος , στο θέμα αυτό και να αλλάξει συνήθειες , τότε δεν υπάρχει λύση. Όλα θα φταίνε και δεν θα ικανοποιούν/επαρκούν.
Gandalf
fantacid
21/09/2009, 16:10
υπαρχουν τα thin film panels που ειναι ευκαμπτα κ μπορεις να χρισιμοποιησεις οπου θες (συνηθως παιζουν σε σκαφη) μπορεις να τα τοθετησεις οπου θελεις οπως θελεις, στο μπαλκονι στη τεντ ή στην απλωστρα για τα ρουχα(!!) αρκει να μη μενεις στον πρωτο οροφο!
ομως γιατι να μη πουλας στη δεη για 0,45 κ να αγοραζεις απο αυτη με 0,8?
super_toto
22/09/2009, 08:07
Νομίζω οτι αυτο σου είπα και πιο πάνω... πολύ λιγότερο κόστος μεταφοράς, πολύ λιγότερα έξοδα για εξορύξεις και αποθηκεύσεις κτλ. Επιπρόσθετα η κατανάλωση του δεν αφήνει κατάλοιπα στο περιβάλλον. Ανακυκλώσιμη ενέργεια δεν είναι σίγουρα, αλλά αν μη τι άλλο έχει μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σε πρόσθεση της πρόσθεσης όλων αυτών τώρα, έχεις και την καλύτερη απόδοση της ενέργειας αυτής συν το χαμηλότερο κόστος για την τσέπη μας. Τι σχέσει μπορεί να έχει με το πετρέλαιο σαν υλικό καύσης - απόδοσης ενέργειας;
Επίσης δεν είπα οτι ειμαι ο μέσος όρος... αλλά έχοντας στο μυαλό οτι είμαι απλός ιδιώτης και τηρουμένων των συνθηκών στον χώρο μου κατόρθωσα και έγινα αυτόνομος, θεωρητικά μια πολυκατοικία θα μπορούσε ...
1. Να διαγράψει το κόστος κοινόχρηστου ρεύματος με κεντρικό panel. Υπάρχει και κρατικός σχεδιασμός-επιδότηση για αυτό.Υπάρχουν δεκάδες πολυκατοικίες (περιφερειακά του κέντρου) που έχουν χώρους να διαθέσουν για μια μικρή εγκατάσταση 15-20m2 αν είδες το link δίνουν περίπου 3,5kwh ... ενα δυάρι διαμέρισμα πλήρως αυτόνομο λέμε τώρα. Ή ξεχνάμε κοινόχρηστα.
2. Ο κάθε ιδιώτης να μπορεί να έχει μια μείωση του κόστους ενέργειας για αυτόν έστω και ενα 10% με ενα απλό panel στην βεράντα-ταράτσα του. Το πως μπορεί να τοποθετηθεί αν ψάξεις στο web μπορείς να βρείς χιλιάδες σχετικές εικόνες.
3. Το σκεπτικό δεν είναι να γίνουν όλοι επειχηρηματίες που θα πουλάνε πίσω ρεύμα. Βλέπεις αμέσως ο Ελληναράς αυτό σκέφτηκε. Να κονομήσει εύκολα. Το σκεπτικό είναι να μειώσει τόσο το κόστος καταναλώσης , όσο και αυτό της παραγωγής αλλά και μαζί με αυτό , τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αυτά βέβαια πάνε συνδιαστικά... να μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος παραγωγής απο κάρβουνο-λιγνίτη , να αλλάξεις λυχνίες με οικονομίας, να απαγκιστρωθείς όσο μπορείς απο το πετρέλαιο ... να αλλάξεις συνήθειες και να κλείνεις ίσως διακόπτες σε χώρους που δεν είσαι αλλά απλά τους έχεις αναμένους για γούστο κοκ...
Βλέπεις το οικονομικό εδώ οτι πάει χέρι-χέρι με το οικολογικό. Και εδώ οτι και να σου κάνει το κράτος, όσες εγκαταστάσεις και αν κάνει, αν ο βλαχο-Έλληνας δεν μπεί στην νοοτροπία και στην συνείδηση οτι πρέπει να δραστηριοποιηθεί και ο ίδιος , στο θέμα αυτό και να αλλάξει συνήθειες , τότε δεν υπάρχει λύση. Όλα θα φταίνε και δεν θα ικανοποιούν/επαρκούν.
Gandalf
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου για το γκάζι. Μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν έχει οπως λες. Σου ξαναλέω ότι λαμβάνεις υπ όψη σου μόνο την κατανάλωση. Η παραγωγή του δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον, το αντίθετο. Σίγουρα είναι προτιμότερο από το πετρέλαιο δεν το συζητάμε αυτο.
Με τα υπόλοιπα που λες θα συμφωνήσω πλήρως.
Αρχικά δημιουργήθηκε από fantacid
ομως γιατι να μη πουλας στη δεη για 0,45 κ να αγοραζεις απο αυτη με 0,8?
Γιατί θα καταστραφείς :lol: (αν είναι σωστά τα νούμερα...:wave2: )
Ανάποδα τα νούμερα, έχει κάνει λάθος προφανώς Βύρωνα.
Το ελβενιζελ ξέρει καλά το κόλπο. Χρόνια τώρα.
fantacid
22/09/2009, 11:49
σωστα ειναι τα νουμερα, απλα ξεχασα ενα ψηφειο
η δεη αγοραζει απο παραγωγους 0,45
ενω πουλαει στα νοικοκυρια 0,07
Kazolinos
22/09/2009, 11:53
...... Εδώ αδερφέ σε ενα νησί πήγαν να το κάνουν αυτόνομο σε ενέργεια (αν θυμάμαι καλά την Μήλο) και ξεσηκωθήκαν διότι λέει θα χαλάει την "αισθητική" τους.!!!!!:uplate: :hypnotize :look:
Έτσι συνεχίζουν και πληρώνουν ΔΕΗ και την μόλυνση των λιγνιτοεργοστασίων.
....Gandalf
Εχεις δικιο
ετσι ειναι η Μηλος ηταν .....
Εχετλαίος
22/09/2009, 11:58
ενω πουλαει στα νοικοκυρια 0,07
Tσου! 0,1520€+ΦΠΑ την kwh προκειμένου για τριφασικό.
0,14002€+ΦΠΑ την kwh προκειμένου για μονοφασικό.
Τουλάχιστον αυτά πλερώνουμε στην Κρήτη.
Για την υπόλοιπη χώρα δε γνωρίζω την τιμολογιακή πολιτική που ενδεχομένως να διαφέρει. Παίζει κάτι τέτοιο; Είχα ακούσει για ενιαίο τιμολόγιο αλλά δεν μπορώ τώρα να το επιβεβαιώσω.
fantacid
22/09/2009, 12:28
Tσου! 0,1520€+ΦΠΑ την kwh προκειμένου για τριφασικό.
0,14002€+ΦΠΑ την kwh προκειμένου για μονοφασικό.
Τουλάχιστον αυτά πλερώνουμε στην Κρήτη.
Για την υπόλοιπη χώρα δε γνωρίζω την τιμολογιακή πολιτική που ενδεχομένως να διαφέρει. Παίζει κάτι τέτοιο; Είχα ακούσει για ενιαίο τιμολόγιο αλλά δεν μπορώ τώρα να το επιβεβαιώσω.
εστω κ 0,15 να ειναι
σε σχεση με το 0,45......ειναι καλα!
Εχετλαίος
22/09/2009, 12:32
εστω κ 0,15 να ειναι
σε σχεση με το 0,45......ειναι καλα!
Καμία αντίρρηση φυσικά.:)