PDA

View Full Version : Πόσο βοηθάει....

Gandalf dr685sm
16/11/2009, 19:06
Το έχουμε συζητήσει στο παρελθόν αλλά ώς συνήθως είναι ενα θέμα που δεν τελειώνει ποτέ.

Θεωρείτε οτι κάποιος είναι καλύτερος οδηγός μηχανής αν γνωρίζει και απο μηχανικά της μοτοσυκλέτας του ή οχι;

Μιλάμε για τον Μέσο Αναβάτη, όπου δεν έχει ομάδα απο πίσω με μετρητές και ηλεκτρονικά βοηθήματα, τηλεμετρίες κτλ. Τον μέσο Αναβάτη που θα πάρει μια μηχανή 600 κυβικών και θα βγεί στον δρόμο.

Ποιός θα ήταν πιο ικανός αν θέλετε...ο έχω γνώση της μηχανικής μιας μοτοσυκλέτας ή εκείνος που είναι απλός αναβάτης με βάρος κυρίως στο πως να οδηγεί την μηχανή του;

Προσωπική άποψη είναι πως αν γνωρίζεις το πως συμπεριφέρεται μηχανικά μια μοτοσυκλέτα συνήθως είσαι σε καλύτερη θέση να προσδιορίσεις το όριο της οδικής της συμπεριφοράς, άρα έχει και την καλύτερη δυνατότητα να εκμεταλλεύθει στο έπακρο αυτό που μπορεί απο την μηχανή του.

Θα έχει ενδιαφέρον φαντάζομαι.

Gandalf

Cpt. Haddock
16/11/2009, 19:37
Άμα έχεις ταλέντο... :wave2:

road spirit
16/11/2009, 19:50
και ναι και όχι ...

αν μιλάμε για γνώση μηχανολογίας και τεχνολογίας κινητήρα πχ, δλδ αν ξέρω να ρυθμίζω βαλβίδες, να αλλάζω λάδια φιλτρα, να τεντώνω αλυσίδα, τότε δεν είναι απαραίτητο ότι είμαι καλύτερος οδηγός. To να ξέρω όμως πως αποδίδει τη μέγιστη ισχύ του ο κινητήρας και πως αυτό μπορει να με οδηγήσει ή να με γλυτώσει από ένα highside, τότε παίζει.

Άλλο παράδειγμα, το να ξέρω να σετάρω αποσβέσεις αναρτήσεων απο την πρακτική πλευρά (πιάσε το κατσαβίδι και γύρνα το ρυθμιστή), δεν συνεπάγεται ότι γίνομαι ταχύτερος αναβάτης.

Αν μιλάμε όμως για συμπεριφορά μηχανής και το πως αυτή εξηγήται απο τη φυσική τότε ναι, γίνομαι καλύτερος οδηγός αν ξέρω ότι πρέπει να έχω sag και τι είναι αυτό.

Επίσης, άλλο παράδειγμα, ο κανόνας του σταθερά ανοιγόμενου γκαζιού, το πως αυτός επηρεάζει τη κατανομή 60-40 (πίσω-μπρός) και του πως αυτό επηρεάζει θετικά την ευστάθεια και τη δυναμική της μοτό μέσα στη στροφή. Σε αυτό το κανόνα πατάει όλο το 1ο level του CSS ...

Εχετλαίος
16/11/2009, 20:25
Ό,τι ξέρει κανείς καλό είναι.
Αν τώρα γνωρίζει και 5-6 πράματα παραπάνω για κάτι από τη λειτουργία του οποίου εξαρτάται το αν θα ταξειδέψει προς τον προορισμό του ή προς την Αχερουσία Λίμνη...ε, αυτό είναι ακόμα καλύτερο.
:wave2:

EVI
16/11/2009, 21:35
Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock

συμφωνω

αλλα χρειαζοντε και οι γνωσεις σε ορισμενα πραγματα οσον αφορα τα τεχνικα

:beer:

hidefnick
16/11/2009, 22:28
Το να μπορεις να οδηγήσεις την μηχανή με ενδεχόμενες ζημιές απο πτώση είναι πολυ πιο χρήσιμο από το να μπορεις να αλλάξεις καδένα εκεντροφόρου...

Operater
16/11/2009, 23:42
Kαι γιατί πρέπει να τον νοιάζει τον τελικό χρήστη τα μηχανολογικά της μοτοσυκλέτας του?
Κάνεις ό,τι σου λέει ο μάστορας, ο,τι συμβουλή σου δώσει...
"Ζέστανε τον κινητήρα πριν ξεκινήσεις, ξεκίνα με λίγες στροφές, σπρευ στην αλυσίδα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της, τσέκαρε πιέσεις" κτλ.
Υπάρχουν ανθρώποι που την αλυσίδα την λαδώνουν στον μάστορά τους. Καθόλου κακό!
Άλλο να ξέρεις να την φροντίζεις και να ξέρεις το μανουάλι της και αλλο να ξέρεις να ρυθμίζεις βαλβίδες.
Ο συνδυασμός βέβαια, προσωπικά, τον θαυμάζω!

EVI
16/11/2009, 23:46
Αρχικά δημιουργήθηκε από Operater
Kαι γιατί πρέπει να τον νοιάζει τον τελικό χρήστη τα μηχανολογικά της μοτοσυκλέτας του?
Κάνεις ό,τι σου λέει ο μάστορας, ο,τι συμβουλή σου δώσει...
"Ζέστανε τον κινητήρα πριν ξεκινήσεις, ξεκίνα με λίγες στροφές, σπρευ στην αλυσίδα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της, τσέκαρε πιέσεις" κτλ.
Υπάρχουν ανθρώποι που την αλυσίδα την λαδώνουν στον μάστορά τους. Καθόλου κακό!
Άλλο να ξέρεις να την φροντίζεις και να ξέρεις το μανουάλι της και αλλο να ξέρεις να ρυθμίζεις βαλβίδες.
Ο συνδυασμός βέβαια, προσωπικά, τον θαυμάζω!

ασχετο με το θεμα αλλα μολις σκευτηκα οτι δεν εχω μαστορα ΜΟΥ. Οσες φορες εχω παει συνεργειο και δεν πρεπει να ειναι και παρα πολλες εχω παει σε διαφορετικα καθε φορα.:eek: και κανεις μαστορας δε μου ειπε ποτε τι να κανω και τι οχι.Ποτε δεν καταλαβα τι παει να πει μαστορας ΜΟΥ.Παντα φοβαμαι οταν αφηνω την μηχανη συνεργειο :sick: δεν μπορω να το ξεπερασω με τιποτα αυτο.

Operater
16/11/2009, 23:48
Αρχικά δημιουργήθηκε από EVI
ασχετο με το θεμα αλλα μολις σκευτηκα οτι δεν εχω μαστορα ΜΟΥ. Οσες φορες εχω παει συνεργειο και δεν πρεπει να ειναι και παρα πολλες εχω παει σε διαφορετικα καθε φορα.:eek: και κανεις μαστορας δε μου ειπε ποτε τι να κανω και τι οχι.Ποτε δεν καταλαβα τι παει να πει μαστορας ΜΟΥ.Παντα φοβαμαι οταν αφηνω την μηχανη συνεργειο :sick: δεν μπορω να το ξεπερασω με τιποτα αυτο.

οκ! πάρε αλενόβιδες, ροπόκλειδα, κατσαβίδια και άρχισε το λύσιμο...

ΥΓ Γιατρό έχεις?

gixxerpap
17/11/2009, 00:09

ευχαριστώ καπετάνιο μου ....
:lol:

Operater
17/11/2009, 00:17
Αρχικά δημιουργήθηκε από gixxerpap

"μου"??? να και οι οικειότητες..... :lol: :lol: :rotflmao:

Cpt. Haddock
17/11/2009, 06:33
Αρχικά δημιουργήθηκε από gixxerpap

μα τι λέτε... :p

STOYBI
17/11/2009, 07:15

Τι να το κανεις οταν....

Δεν μπορεις να καταλαβεις οταν μπισταει το μηχανακι σου σε καθε λογης σαμαρακι και πρπει να κοβεις στο μισο απο τους υπολοιπους για να συνεχισεις ορθιος....

Δεν μπορεις να καταλαβεις οταν στριβεις, και το μηχανακι σου αρνειτε να βγαλει την δυναμη του στον δρομο (χωρις ανα πασα στιγμη να βραθεις φαρδυς-πλατυς......)

Δεν μπορεις να καταλαβεις γαιτι το μηχανακι σου σερνετε στις χαμηλες στροφες, και δεν μαζευετε στις ψηλες και στην ουσια δεν ευχαριστιεσε τιποτα........

Με αυτες τις εννοιες παραπανω σιγουρα ο "μηχανικος " αναβατης εχει μεγαλο πλεονεκτημα... Γιατι μονο στον αναβατη της και τα γουστα του μιλαει η καθε μοτο....!

Τωρα μηχανικος με την εννοια μαζι με την λιπανση της αλυσιδας, να ριξω και ενα ρυθμισμα στις βαλβιδες, δεν νομιζω οτι εκτος απο την τσεπη του εχει περισσοτερα οφελη....

:wave2:

GiannisBlessed
17/11/2009, 07:55
οσα περισοτερα ξερεις τοσο καλυτερα ειναι.η ζωη ειναι πολυπλοκη και το παραμικροο πραγμα που ξερεις παραπανω μπορει να σε βοηθησει λιγο η πολυ σε καποια φαση.θεωρω οτι καποιος που ξερει την μηχανη του κατανοει πως πρεπει να της συμπεριφερεται και ποτε να την παει στον μηχανικο(δεν ειναι αναγκη να κανει καποιος μονος του τα παντα αλλα πρεπει να ειναι σε θεση να ξερει ποτε θα χρειαστει τεντομα αυτη η αλυσιδα γιατι κανενας μαστορας δεν θα τον σταματισει στο φαναρι να του την τεντοσει).τωρα αν μπορει οταν προκειπτει κατι να το κανει μονος του δεν ειναι καλο μονο για την τσεπη του αλλα και για την μηχανη του.γνωστη η ιστορια με ολους τους μηχανικους...μην τα λεω τσαμπα ολοι ξερουμε οτι κανενας δεν νοιαζεται για την μηχανη μας οσο εμεις οι ιδιοι....και οποιος αναπαυεται στον "επαγγελματισμο" του μεσου ελληνα μηχανικου.....
....:lol:

TROOPER
17/11/2009, 08:40
σπιριτ +1000

McGyver
17/11/2009, 09:14
Είσαι καλύτερος οδηγός αν μπορείς να οδηγήσεις στο όριο της τη μοτοσικλέτα σου;
Αυτό κάπου δε μου κολλάει, προφανώς επειδή είμαι γνωστό κουλάδι...

Τες πα, θα συμφωνήσω πως αν ξέρεις πέντε πράγματα παραπάνω για τα μηχανικά αυτού που καβαλάς το ευχαριστιέσαι περισσότερο...

Όχι επειδή θα πας στο Stork 5 λεπτά νωρίτερα γνωρίζοντας το ιδανικό σημείο αλλαγής ταχύτητας βγαίνοντας από την αριστερή Κ132...
Ούτε επειδή θα έχεις 2 χ.α.ώ. μεγαλύτερη μέση ωριαία ταχύτητα ρυθμίζοντας ιδανικά το sag της μοτοσικλέτας με τα 13,26 κιλά των βαλιτσών και τα 5,8 κιλά του εξοπλισμού σου...

Επειδή θα μπορέσεις να αλλάξεις τη σκασμένη σαμπρέλα σε ένα ταξίδι γελώντας και βρίζοντας...
Επειδή ξέρεις πως αν ανάψει το λαμπάκι του ABS μετά από σύντομη πορεία στο χώμα είναι επειδή έχει μαζέψει τόσο χώμα που μπερδεύει τον αισθητήρα και δεν τρέχει τίποτα...

Και λοιπά και λοιπά...

reinmeister
17/11/2009, 09:44
καλυτερος οδηγος γινεσαι οταν δεν εισαι ηλιθιος...οπερ μεθερμηνευομενον...

να καταλαβαινεις δηλαδη οτι αυτο που καβαλας,παταει σε δυο ροδες και οτι διεπεται απο τους νομους της φυσικης...μιλαω γι αυτους που τους κατανοουν ολοι,οπως αυτον της τριβης...

απο κει και περα...οποιος ειναι μηχανικος,σαφεστατα και εχει τεραστιο πλεονεκτημα εναντι των υπολοιπων, μια και αντιλαμβανεται ολο το ευρος λειτουργιας,ειτε αυτο αφορα το στησιμο ,ειτε το δουλεμα και μπορει να προλαβει την στραβη η να προσαρμοστει αναλογως...

το κακο ειναι με αυτους που απλως ξερουν 5 πραγματα...το μονο που καταφερνουν ειναι να ζαλιζουν τα @@ του μαστορα τους νομιζοντας οτι μπορουν να εκφερουν αποψη...:rotflmao: :rotflmao:

TROOPER
17/11/2009, 09:45
Αρχικά δημιουργήθηκε από reinmeister
...το κακο ειναι με αυτους που απλως ξερουν 5 πραγματα...το μονο που καταφερνουν ειναι να ζαλιζουν τα @@ του μαστορα τους νομιζοντας οτι μπορουν να εκφερουν αποψη...:rotflmao: :rotflmao:

παλι ο παπ ε? :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Cpt. Haddock
17/11/2009, 09:46
Οι λογιστές (ειδικά οι ορκωτοί), έχουν πλεονέκτημα; :p

McZab
17/11/2009, 09:47
Προσωπικά πιστεύω ότι οι γνώσεις μηχανολογίας μπορούν να σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη σε κάποιες περιτπώσεις αλλά όχι καλύτερο οδηγό.
Καταρχήν σε διευκολύνουν να επιλέξεις αρχικά μια μηχανή με πιο ποιοτικά κριτήρια από τον "θόρυβο της εξάτμισης", "πόσα γκομενάκια τραβάει", κτλ.
Δεύτερον σε πιθανές μικρές βλάβες, σε βοηθούν να κάνεις ίσως διάγνωση και να μην πανικοβληθείς και πιθανά και μικροεπισκευές.

Αυτό που πραγματικά πιστεύω ότι σε κάνει καλύτερο οδηγό δεν είναι οι γνώσεις μηχανολογίας αλλά Φυσικής. Και καλύτερο οδηγό δεν εννοώ απαραίτητα γρηγορότερο. Εννοώ καλύτερο.
Η πληρέστερη κατανόηση των εννοιών τριβή, φυγόκεντρος, επιτάχυνση, επιβράδυνση, ορμή, κ.α. σε κάνουν να κατανοείς καλύτερα τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας σου υπό όλες τις συνθήκες και να οδηγάς ασφαλέστερα και πιθανά και γρηγορότερα.

Και πριν βιαστεί κάποιος να πει (δικαίως) ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιος μεταπτυχιακό για να οδηγήσει μηχανή, θα συμφωνήσω και θα πω ότι μιλάμε για φυσική επιπέδου λυκείου...
Αν στις εξετάσεις για δίπλωμα δεν ρωτούσαν ηλιθιότητες του τύπου "πώς συμπληρώνεις νερό στο ψυγείο;" αλλά "γιατί πρέπει να ανοίξεις γκάζι στη στροφή για να την πάρεις καλύτερα" ή "πώς στρίβει η μηχανή με countersteering" θεωρώ ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα...

reinmeister
17/11/2009, 09:48
Οι λογιστές (ειδικά οι ορκωτοί), έχουν πλεονέκτημα; :p

σαφεστατα...κατανοουν καλυτερα απο τον μεσο πολιτη το εκαστοτε φορολογικο αγγουρι που σκαει,οποτε οδηγουν ψυχραιμοτερα...:rotflmao:

reinmeister
17/11/2009, 09:50
Αρχικά δημιουργήθηκε από TROOPER
παλι ο παπ ε? :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

ο παπ ειναι σε δικη του κατηγορια...εχω προσπαθησει πολλακις να τον καταταξω καπου αλλα ες ματην...:sad:

TROOPER
17/11/2009, 09:51
Αρχικά δημιουργήθηκε από McZab
...........φυγόκεντρος........

:eyepop:
τι λεει αυτος ρε??????
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

TROOPER
17/11/2009, 09:52
Αρχικά δημιουργήθηκε από reinmeister
ο παπ ειναι σε δικη του κατηγορια...εχω προσπαθησει πολλακις να τον καταταξω καπου αλλα ες ματην...:sad:

δε σου τα σπαει απλα ε? :lol: :lol: :lol:

McZab
17/11/2009, 10:17
:eyepop:
τι λεει αυτος ρε??????
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

Είναι αυτή που σε στέλνει στις μπαριέρες στα ελληνικά...:lol:

sniper
17/11/2009, 10:20
Είναι αυτή που σε στέλνει στις μπαριέρες στα ελληνικά...:lol:

H φυγόκεντρος δεν υπάρχει.

:smokin:

30 σελιδες

Cpt. Haddock
17/11/2009, 10:21
now we 're talking business :smokin:

:a014:

McZab
17/11/2009, 10:39
Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
H φυγόκεντρος δεν υπάρχει.

30 σελιδες

Είναι μια θεωρητική (μη πειραματική) δύναμη αντίθετη της κεντρομόλου (F=mω^2*r). Η κεντρομόλος είναι η συνισταμένη όλων των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα όταν αυτό εκτελεί κυκλική κίνηση, σε μη αναδρειακά συστήματα αναφοράς πάντα. Το είπα καλύτερα τώρα...?

Cpt. Haddock
17/11/2009, 10:46
Είναι μια θεωρητική (μη πειραματική) δύναμη αντίθετη της κεντρομόλου (F=mω^2*r). Η κεντρομόλος είναι η συνισταμένη όλων των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα όταν αυτό εκτελεί κυκλική κίνηση, σε μη αναδρειακά συστήματα αναφοράς πάντα. Το είπα καλύτερα τώρα...?

Καλά τα είπες, αλλά έκοψες το πάρτι :p

TROOPER
17/11/2009, 10:49
φτουυυυυυ

μλκς εχει γουστο να ειναι ο μονολυκος με αλλο νικ!:look:

McZab
17/11/2009, 10:51
Καλά τα είπες, αλλά έκοψες το πάρτι :p

:rotflmao: :rotflmao:

Δεν μπορείς να "στήσεις" πάρτυ σε επιστημονικό θέμα...Τα πάρτυ τα στήνεις πάνω σε απόψεις του τύπου "Γιατί να υπάρχουν τα TDM", "ποιοι οδηγοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη φυσική, των TDM ή οι άλλοι", κτλ...:lol:

ΥΓ. Έχουν τελειώσει κι άλλοι το Φυσικό ή μου φάνηκε...?

sniper
17/11/2009, 11:01
:rotflmao: :rotflmao:

Δεν μπορείς να "στήσεις" πάρτυ σε επιστημονικό θέμα...Τα πάρτυ τα στήνεις πάνω σε απόψεις του τύπου "Γιατί να υπάρχουν τα TDM", "ποιοι οδηγοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη φυσική, των TDM ή οι άλλοι", κτλ...:lol:

Νομίζεις.....

ΥΓ. Έχουν τελειώσει κι άλλοι το Φυσικό ή μου φάνηκε...?

Δεν έχει σημασία.... εδώ μέσα όλοι έχουμε τελειώσει το Παντεπιστήμιο :rotflmao: :rotflmao: :lol: :bawl: :lol: :bawl: :lol:

motard
17/11/2009, 11:53
twra sovara... den eimai pro !
uparxei kapoio vivlio pou einai afieromeno stin mixani kai na milaei gia tin fisiki?
gia to otidipote einai panw stin mixani..
an xerete
euxaristw :)

sniper
17/11/2009, 11:59
Αρχικά δημιουργήθηκε από motard
uparxei kapoio vivlio pou einai afieromeno stin mixani kai na milaei gia tin fisiki?
an xerete

Στείλε ένα ΠΜ στον oldman.

:lol: :bawl: :lol: :bigcry: :lol: :bawl: :lol: :bigcry: :lol: :bawl: :lol:

Cpt. Haddock
17/11/2009, 12:02

180866

McZab
17/11/2009, 12:04
an xerete

Αυτό που έχω διαβάσει εγώ είναι αυτό
"Motorcycle Handling and Chassis Design"
Tony Foale

Δεν μιλάμε για βιβλίο επάνω στην οδήγηση αλλά καθαρά επάνω σε ανάλυση δυνάμεων, κτλ.

motard
17/11/2009, 12:06

kai auto mou einai polu xrisimo !!:D

sniper
17/11/2009, 12:09
kai auto mou einai polu xrisimo !!:D

Μόλις το τελειώσεις δώστο στον Αμάνικο....

McZab
17/11/2009, 12:11
Για να πάρεις μια ιδέα, αυτά είναι τα περιεχόμενα.

Contents

1 Function and history
Some basic definitions ................................................. 1-1
Function....................................................................... 1-3
History ......................................................................... 1-4
Front suspension ....................................................... 1-16
Rear suspension........................................................ 1-23
Spring types............................................................... 1-29
Load Compensation................................................... 1-30

2 Tyres
Weight support............................................................. 2-2
Suspension action ....................................................... 2-4
Tyre stiffness or spring rate.......................................... 2-8
Contact area .............................................................. 2-11
Area when cornering.................................................. 2-15
Friction (grip).............................................................. 2-15
Braking & driving........................................................ 2-17
Cornering................................................................... 2-17
Mechanisms of grip.................................................... 2-17
Under- and over-steer................................................ 2-27
Construction............................................................... 2-32
Materials .................................................................... 2-34
Summary ................................................................... 2-34

3 Geometric considerations
Basic motorcycle geometry .......................................... 3-1
Trail ............................................................................. 3-1
Rake or castor angle (steering axis inclination) ............ 3-5
Wheelbase................................................................. 3-15
Wheel diameter.......................................................... 3-16
Other considerations.................................................. 3-18
Angular motions......................................................... 3-22

4 Balance and steering
Balance........................................................................ 4-1
Steering ....................................................................... 4-3
Gyroscopic effects only................................................ 4-9
Gyroscopic with tyre camber force only...................... 4-12
Gyroscopic with tyre camber and steer forces............ 4-14
Tyre forces only – no gyroscopic effects. ................... 4-18
Body lean only – no steering...................................... 4-20
Conclusions: .............................................................. 4-23

5 Aerodynamics
Drag............................................................................. 5-1
Evolution of the racing fairing....................................... 5-9
Internal air flow .......................................................... 5-10
Lift.............................................................................. 5-11
Airflow evaluation....................................................... 5-18
Side wind stability (traditional view)........................... 5-21
Steady state directional stability. ................................ 5-24
Dynamic directional stability....................................... 5-28
Summary ................................................................... 5-31
Contents 3

6 Suspension principles
Springs ........................................................................ 6-1
Damping ...................................................................... 6-8
Sprung and unsprung mass ....................................... 6-21
Basic suspension principles ....................................... 6-21
Other factors.............................................................. 6-31
Lateral suspension..................................................... 6-42
Summary ................................................................... 6-49

7 Front suspension
Head stock mounted forks ........................................... 7-1
Alternatives to the head stock mounted fork............... 7-13
Hub centre steered .................................................... 7-14
Double link................................................................. 7-18
McPhearson strut based ............................................ 7-27
Virtual steering axis.................................................... 7-31

8 Rear suspension
Effective spring rate ..................................................... 8-3
Chain effects.............................................................. 8-11
Wheel trajectory......................................................... 8-15
Structural ................................................................... 8-16
Single or dual sided ................................................... 8-19
Summary ................................................................... 8-26
4 Contents

9 Squat and dive
Load transfer................................................................ 9-1
Squat and dive............................................................. 9-4
Shaft drive ................................................................... 9-4
Chain drive ................................................................ 9-13
Aerodynamic squat .................................................... 9-25
Braking reaction (rear) ............................................... 9-26
Dive (front)................................................................. 9-29
Dynamic effects ......................................................... 9-37
Summary ................................................................... 9-47

10 Structural considerations
Fatigue....................................................................... 10-1
Structural efficiency.................................................... 10-1
Triangulation.............................................................. 10-2
Beam frames ............................................................. 10-5
Triangulated frames................................................... 10-9
Tubular backbone .................................................... 10-11
Structural comparison…………………………………..10-12
Fabricated backbone ............................................... 10-14
Monocoque.............................................................. 10-15
Structural engine...................................................... 10-17
Conventional multi-tubular ....................................... 10-20
Twin-spar................................................................. 10-23
Other types .............................................................. 10-27
Summary ................................................................. 10-28

11 Engine Mounting
Contents 5

12 Braking
The basics ................................................................. 12-1
Effects of CoG height................................................. 12-7
Generation of torque .................................................. 12-9
Hardware................................................................. 12-10
Discs........................................................................ 12-11
Calipers ................................................................... 12-14
Pads ........................................................................ 12-15
Linked brakes .......................................................... 12-15
ABS ......................................................................... 12-17

13 Materials and properties
Typical properties of some common materials ........... 13-3
Frame ........................................................................ 13-5
Wheels....................................................................... 13-8
Fuel tank.................................................................. 13-13
Brake discs .............................................................. 13-13
Bodywork................................................................. 13-13

14 Stability & control
Under-/over-steer....................................................... 14-2
High-siding................................................................. 14-7
Stability under braking ............................................... 14-9
Instabilities............................................................... 14-10
Damping .................................................................. 14-14

McZab
17/11/2009, 12:12
15 Performance measurement
Track side .................................................................. 15-1
Laboratory ................................................................. 15-9
Strength analysis ....................................................... 15-9
Measurement and simulation ................................... 15-12
Future development................................................. 15-14
6 Contents

16 Practical frame building
Welding...................................................................... 16-1
Distortion ................................................................... 16-3
Gussets ..................................................................... 16-5
Jigging ....................................................................... 16-6
Tube profiling............................................................. 16-8
Tube types................................................................. 16-9
Tube sizes ............................................................... 16-10
Frame finishes ......................................................... 16-11
Design layout........................................................... 16-12

17 Case study
Measurement............................................................. 17-2
Main frame................................................................. 17-2
Engine mounting........................................................ 17-5
Results....................................................................... 17-5
Material...................................................................... 17-5
Swing arm.................................................................. 17-5
Forks ......................................................................... 17-6
Caution ...................................................................... 17-6
Tuning........................................................................ 17-6

18 Future developments
The status quo ........................................................... 18-1
Future possibilities ..................................................... 18-2
Active suspension...................................................... 18-2
Rheological Fluids...................................................... 18-4
Two wheel drive (2WD).............................................. 18-4
Two wheel steering (2WS) ......................................... 18-8
Feet-Forward motorcycles. (FF).............................. 18-12
Contents 7
Appendices
A1 Experiments with rake and trail
Rake .......................................................................... A1-1
Trail ........................................................................... A1-7
Conclusions ............................................................... A1-8
Post script.................................................................. A1-8
A2 Glossary of terms
A3 Units conversion
A4 Gyroscopic effects
A5 Basic physics of motorcycles
Basic Trigonometry.................................................... A5-1
Units of angle............................................................. A5-2
Velocity ...................................................................... A5-3
Acceleration............................................................... A5-4
Mass.......................................................................... A5-4
Momentum................................................................. A5-5
Newton’s laws............................................................ A5-6
Force and weight ....................................................... A5-7
Moments, couples and torque.................................... A5-8
Centripetal & centrifugal force.................................... A5-9
Addition and resolution of velocities and forces........ A5-10
Work, energy and power.......................................... A5-12
Nomenclature and sign conventions ........................ A5-13
Normalization........................................................... A5-14
A6 Analysis of mechanisms
A7 CoG and mass distribution of rider
A8 Typical data

TROOPER
17/11/2009, 12:12
Μόλις το τελειώσεις δώστο στον Αμάνικο....

ναι ο νικολακης μας το χει διαβασει δεν το χρειαζεται.:winka:

sniper
17/11/2009, 12:13
ναι ο νικολακης μας το χει διαβασει δεν το χρειαζεται.:winka:

:D

DUKASII
17/11/2009, 12:14
yparxoyn anthropoi poy DEN xerane oti an patiseis poly to mprostino freno mplokarei o troxos xanei ti prosfisi toy to lastixo me to dromo..kai pefteis.

molis to mathane..(diladi pesane epeidi patagan ti maneta toy frenoy opos paizoyne to poyulaki toys..) ginane kalyteroi odigoi...

opote oti matheneis perisotero gia ti leitoyrgia tis moto soy..kai to pos symperiferonte ola ayta ta sidera..

ginese kalyteros odigos..:D

OldMan
17/11/2009, 12:24
Αρχικά δημιουργήθηκε από DUKASII
opote oti matheneis perisotero gia ti leitoyrgia tis moto soy..kai to pos symperiferonte ola ayta ta sidera..
ginese kalyteros odigos..:D
Μπήκε κανείς με το account του Μπιμπίκου ..??? :look:

OldMan
17/11/2009, 12:25
Στείλε ένα ΠΜ στον oldman.
Είσαι σκατόψυχος ... :smokin: :evil:

DUKASII
17/11/2009, 12:28
Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
Μπήκε κανείς με το account του Μπιμπίκου ..??? :look: pernao ti fasi moy k ego...

ti na peis.

basika ..pos pernaei to suzuki moy tora ti fasi toy..nomizei pos einai ducati i ktm ena pramma...

kai de doyleyei POTE! ETSI K EGO..

stefanos
17/11/2009, 13:24
:beer:

180871

harris_x
17/11/2009, 14:07
φτουυυυυυ

μλκς εχει γουστο να ειναι ο μονολυκος με αλλο νικ!:look:

Δεν είναι.

val
17/11/2009, 14:53
Αρχικά δημιουργήθηκε από giannisblest
οσα περισοτερα ξερεις τοσο καλυτερα ειναι.η ζωη ειναι πολυπλοκη και το παραμικροο πραγμα που ξερεις παραπανω μπορει να σε βοηθησει λιγο η πολυ σε καποια φαση.θεωρω οτι καποιος που ξερει την μηχανη του κατανοει πως πρεπει να της συμπεριφερεται και ποτε να την παει στον μηχανικο(δεν ειναι αναγκη να κανει καποιος μονος του τα παντα αλλα πρεπει να ειναι σε θεση να ξερει ποτε θα χρειαστει τεντομα αυτη η αλυσιδα γιατι κανενας μαστορας δεν θα τον σταματισει στο φαναρι να του την τεντοσει).τωρα αν μπορει οταν προκειπτει κατι να το κανει μονος του δεν ειναι καλο μονο για την τσεπη του αλλα και για την μηχανη του.γνωστη η ιστορια με ολους τους μηχανικους...μην τα λεω τσαμπα ολοι ξερουμε οτι κανενας δεν νοιαζεται για την μηχανη μας οσο εμεις οι ιδιοι....και οποιος αναπαυεται στον "επαγγελματισμο" του μεσου ελληνα μηχανικου.....
....:lol:

+1000:beer: