Σήμερα το απογευματάκι , έχοντας γυρίσει από την δουλειά ,είχαμε κάτσει με τον πιτσιρικά στο μπαλκόνι και ετοιμάζαμε τα βιβλία για αύριο (πρώτη δημοτικού και τα έχουμε δει όλα)…
Απέναντι , σε ένα μικρό παρκακι της Ν.Σμυρνης , υπάρχει ο κλασικός κάδος σκουπιδιών…
Κάποια στιγμή παρατηρώ ένα ΚΥΡΙΟ 50-55ρη καλοβαλμένο , με καλά ρούχα να αναμοχλεύει τα σκουπίδια , να ξεχωρίζει ένα-δυο αντικείμενα ,να τα βάζει σε μια πλαστική σακούλα και να φεύγει πεζός…
Προσπαθώντας να καταλάβω αν το έκανε από ανάγκη ή από «χόμπυ» (ξέρω ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που γουστάρουν να ψαρεύουν από τα σκουπίδια) ,μετά από κανένα μισάωρο εμφανίζεται ένα παλληκάρι 30-35 καθαρό και ντυμένο άψογα ,με ένα πεντακάθαρο και στην πένα inova και άρχισε κι αυτός να ψάχνει τα σκουπίδια..
Δεν μιλάμε για τους κλασσικούς ρακοσυλλέκτες , με τα καροτσάκια και τα τρίκυκλα…
Δεν ήταν ένας κάδος σκουπιδιών που θα μπορούσε να έχει κάτι «ενδιαφέρον» εκτός από τα κλασσικά οικιακά απορρίμματα..
Βγαίνοντας αργά το απόγευμα από το σπίτι , συνάντησα τρίτο(!!!!) άνθρωπο ,που και αυτός ήταν γύρω στα 55-60 με καθαρά ρούχα και με ένα καλοσυντηρημενο TOYOTA 10ετιας, να σκαλίζει με μια μεταλλική ράβδο τα σκουπίδια …
Είχα μείνει αποσβολωμένος να τον κοιταω …. Η γειτόνισσα (η κλασική συνταξιουχα)που είδε την σκηνή , μου είπε κουνώντας το κεφάλι της «αααχ , και που είσαι ακόμη …. Καθημερινά βλέπω να περνανε από το πρωί καμιά δεκαριά και να ψάχνουν τα σκουπίδια…. παλιά ήταν μόνο οι παλιατζήδες …τώρα είναι όλος ο κόσμος …»
Ανέχεια ; εμπόριο; «χόμπι»;
Εγώ πάντως ,για κάποιο λόγο, αισθάνθηκα ντροπή…
![]()