ΔΕΗ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ
Οι ενέργειες που ακολουθούν έχουν βοηθητικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζουμε ότι ο βασικός τρόπος για να πολεμήσουμε τα κάθε είδους «χαράτσια» είναι η έμπρακτη ακύρωσή τους μέσα από τη συλλογική δράση. Επίσης, κατά την άποψή μας, οι παρακάτω ενέργειες μπορούν, για τον περιορισμό των εξόδων, να γίνουν και ομαδικά.
1Ο ΒΗΜΑ
Α) Πληρώνουμε σε ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών τράπεζας (ΑΤΜ) το υπόλοιπο ποσό εκτός από το ΕΕΤΗΔΕ (επειδή –τελείως παράνομα- το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρνείται να το εισπράξει).
Β) Καταθέτουμε στη ΔΕΗ της περιοχής μας (ή στα γραφεία τυχόν άλλου προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, τον οποίο χρησιμοποιούμε), παίρνοντας αριθμό πρωτοκόλλου, ένα…
έγγραφο συνταγμένο από εμάς, όπου εξηγούμε γραπτώς ότι δεν πληρώσαμε το ΕΕΤΗΔΕ επειδή δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα και επειδή είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, ενώ αντίθετα πληρώσαμε τον υπόλοιπο λογαριασμό (ρεύμα, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ), επισυνάπτουμε δε σε αυτό φωτοτυπία του λογαριασμού και της απόδειξης πληρωμής του μηχανήματος ΑΤΜ,
Γ) Αν η ΔΕΗ (ή ο άλλος προμηθευτής ρεύματος) αρνηθεί να παραλάβει το παραπάνω έγγραφο, το στέλνουμε με δικαστικό επιμελητή (κόστος 30 έως 50 ευρώ).
2Ο ΒΗΜΑ
Καταθέτουμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία ζητάμε να απαγορευθεί η διακοπή ρεύματος λόγω μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ. Για να είμαστε καλυμμένοι μέχρι τη δίκη, ζητάμε προσωρινή διαταγή με το ίδιο περιεχόμενο.
Αρμόδιο δικαστήριο κατά μία άποψη –η οποία μάλλον είναι η σωστότερη- είναι πάντοτε το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου βρίσκεται το ακίνητο, ενώ κατά άλλη άποψη είναι άλλοτε το Ειρηνοδικείο (όταν το οφειλόμενο ΕΕΤΗΔΕ είναι μέχρι και 20.000 ευρώ) και άλλοτε το Μονομελές Πρωτοδικείο (όταν το ποσό είναι άνω των 20.000 ευρώ). Στο Ειρηνοδικείο όλες οι ενέργειες μπορούν να γίνουν από τον ίδιο τον αιτούντα, χωρίς δικηγόρο.
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εκ μέρους είτε του ιδιοκτήτη είτε του ενοικιαστή, αφού αυτός θα υποστεί τις συνέπειες της διακοπής ρεύματος, είτε και των δύο. Ανάλογα με τον ποιος την υποβάλλει, θα γίνονται και οι απαραίτητες αλλαγές.
Ένα προτεινόμενο κείμενο είναι το εξής:
ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ……………..
(Ασφαλιστικά Μέτρα)
Α Ι Τ Η Σ Η
Του …………………………………………….., κατοίκου ………………………….
ΚΑΤΑ
Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.» (ΔΕΗ), που εδρεύει στην Αθήνα (Χαλκοκονδύλη 30) και εκπροσωπείται νόμιμα. (ή κατά του άλλου προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος).
Στις …………………… έλαβα ταχυδρομικά τον υπ’ αριθ. ……………… λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, στον οποίο περιλαμβάνεται και η απαίτηση να πληρώσω μέχρι τις ………………….. το παράνομο και αντισυνταγματικό ΕΕΤΗΔΕ, ύψους ……………… ευρώ, το οποίο αφορά το ακίνητό μου …………… (ακολουθεί σύντομη αναφορά της ταυτότητας του ακινήτου μας), υπό την απειλή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Α._ Αυτή η απαίτηση και αυτή η απειλή είναι παράνομες για τους εξής λόγους: