Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 10 από 10

Θέμα: Οβελίας στα κάρβουνα...service manual!

  1. #1
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της tsompanis
    Εγγραφή
    16/08/2009
    Μηνύματα
    469

    Οβελίας στα κάρβουνα...service manual!

    Mε αφορμή το θέμα του χαλβά...
    αλλά και τις διευκρινήσεις του Χυμαδόρ για το μέλι,,
    σκέφτηκα να ανεβάσω και εδώ ένα θέμα που είχα γράψει πέρσι σε γειτονικό φόρουμ.



    Δύο πραγματάκια απο μένα,προς ενημέρωση,λόγω ημερών.
    θα σας φανούν χρήσιμα.

    πάσχα λοιπόν και οι περισσότεροι απο εσάς θα αναγκαστείτε να κάνετε την άχαρη δουλειά.
    να ψάξετε και να εντοπίσετε τον οβελία που θα βάλετε στο πασχαλινό τραπέζι.
    έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις για τα ντόπια ή τα εισαγόμενα.για το ποιό είναι καλό και πιο όχι.
    το πρόβλημα όμως δεν είναι,αν το αρνί ή το κατσικάκι είναι εισαγωγής,αλλά....
    άν έχει μεγαλώσει με μητρικό γάλα.
    θα έτρωγα πολύ ευχαρίστως ένα αρνάκι εισαγωγής,αν γνώριζα ότι είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα δίπλα απο την μάνα του και όχι με τεχνικές σκόνες γάλακτος και ισορροπιστές απο ένα μηχάνημα.
    δυστυχώςαυτό,ισχύει και για τα δικά μας...τα ντόπια!
    είναι πολλές πλέον οι σύγχρονες μονάδες που διαθέτουν συστήματα απογαλακτισμού,όπου το αρνάκι 3 ημερών φεύγει απο την μάνα του και περνάει στο μηχάνημα,μέχρι να φτάσει τα κιλά που πρέπει.αυτό το κάνουν για να κερδίσουν το γάλα που είναι πολύ πιο ακριβό απο την σκόνη.
    παρόλα αυτά,υπάρχουν ακόμη αρκετές μονάδες που μεγαλώνουν με μητρικό γάλα και εδώ αλλά και στις γειτονικές χώρες.και για τα ντόπια αλλά και για τα εισαγόμενα,μπορώ να πώ,πως παίζει 50-50..

    πως θα αναγνωρίσετε ένα σφάγιο,αν είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα??

    υπάρχουν τρόποι για να το καταλάβετε αλλά είναι λίγο πολύπλοκο.
    για κάποιον που δεν ξέρει,αυτοί οι τρεις είναι οι καλύτεροι
    ας υποθέσουμε πως θέλετε να ψήσετε ένα αρνί στην σούβλα και θέλετε να είναι γύρω στα 12 κιλά.(έχει σημασία το 12).

    συνήθως τα αρνιά της μηχανής,λόγω κοστολογίου δεν είναι παχιά.φροντίζουν να έρθουν σε αυτά τα κιλά,μόνο με το αναγκαίο σητηρέσιο και τα περισσότερα απο αυτά δεν έχουν πολύ λίπος.
    μάλιστα οι νοικοκυρές τα προτιμούν γιατί δεν έχουν πολύ φύρα.κούνια που τις κούναγε!

    πρώτον,προτιμήστε λοιπόν αυτά που έχουν αρκετό λίπος πάνω τους.εξάλλου θα φύγει στο ψήσιμο.αν δείτε το κρέας στεγνό και ινώδες,τότε κάτι τρέχει.μεγαλόσωμα και αδύνατα,κόψτε πέρα!

    το δεύτερο,έχει να κάνει με το χρώμα του.όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του προς το κόκκινο,τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα.

    αν δεν σας βοήθησαν πολύ αυτά τα δύο,έχετε ...
    και το τρίτο,τα δόντια!
    ενα αρνί που έχει μεγαλώσει με μητρικό γάλα για να γίνει 12 κιλά,δεν χρειάζεται πολύ καιρό.30 έως 40 μέρες,είναι αρκετές,σε αντίθεση με αυτό που μεγάλωσε με σκόνη γάλακτος.
    και το αρνί και το κατσίκι,έχουν μπροστά και μόνο στην κάτω γνάθο,8 δόντια,που έχουν απόσταση απο τους πίσω κόφτες.τα δόντια τα βγάζει σιγά σιγά.πρώτα τα 6 και μετα τα άλλα δύο (τα δύο ακριανά).η όλη διαδικασία χρονικά είναι γύρω στις 60 μέρες για να έχει ομοιόμορφα και τα 8 δόντια.
    αν λοιπόν τα δύο ακριανά μπροστινά δόντια είναι πολύ πιο μικρά απο τα υπόλοιπα 6 και ζυγίζει πάνω απο 12 κιλά τότε σίγουρα είναι γάλακτος
    αν είναι και τα 8 δόντια ίδια και είναι κάτω απο 11 κιλά,προσπεράστε χαλαρά.




    ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ...

    Εγω στο σούβλισμα εφαρμοζω ενα τροπο που χρησιμοποιώ και στο φουρνο οταν ψήνω κρέατα.

    Τύλιγμαπρωτα με λαδοκολλα (την καλη) στη συνεχεια αλουμινόχαρτο και τελευταιο χαρτι σκληρο δυο ή τρια φυλλα απο τσουβαλι αλευρου (ιδιο περίπου με το τσουβαλι του τσιμεντου, μην το χρησιμοποιησετε ομως του τσιμεντου για ευνοητους λογους, πηγαιντε στον τοπικο φουρνο και με χαρα ο φουρναρης θα σας δωσει δυο τρια, ουτως ή αλλως τα πεταει)

    Αφου τυλιξω και με το τσουβαλι και με δεδομενο οτι οι προηγουμενες στρωσεις ειναι καλα τυλιγμενες παιρνω το λαστιχο και το βρεχω καλα, πολυ καλα, μα παρα πολυ καλα. Και το βαζω στη σουβλα.

    Το νερο μεχρι μεχρι να εξατμιστει δεν αφηνει το αρνι να αρπαξει και οι απο κατω στρώσεις το κρατανε υγρο και ζουμερο, σιγοβραζει με λιγα λογια.

    Ετσι το αφηνω για καποιες ωρες μεχρι να φτασει η θερμοκρασια στο κεντρο του γυρω στους 78 βαθμους. Στη συνεχεια ξετυλιγμα και λιγο πιο πανω απο τη φωτια για να παρει και χρωμα.

    Επειδη καποιος θα ρωτησει πως μετραω τη θερμοκρασια, ειναι ευκολο. Κυκλοφορουν στην αγορα μεταλλικα θερμομετρα που εχουν καπου στα 8€ και εχει ενδειξεις απο 0-100 βαθμους Στους 67 ψηνεται το μοσχαρι στους 75 το κατσικι στους 78 το αρνι στους 83 το χοιρινο και στους 90 τα πουλερικα. Οταν η θερμοκρασια στο κεντρο φτασει εκει, το κρεας ειναι ετοιμο. Και το θερμομετρο δεν ειναι μιας χρησης. Ειναι για μια ζωη. Πολυ χρησιμο!!!!



    ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά και όπως λέει και ο μπουλούκος της τηλεόρασης,,,
    και καλή σας όρεξη! χρόνια πολλά!

  2. #2
    moto chef.....

    τέλος.....

  3. #3
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της skylaros
    Εγγραφή
    16/04/2011
    Μηνύματα
    726
    Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω μπορείς να φανταστείς τη ζωή ενός πλάσματος που ζεί φυλακισμένο, τεκνοποιεί συνεχώς, του παίρνουν βίαια συνέχεια το μωρό του, το αρμέγουν ατελείωτες ώρες μέχρι να τους είναι άχρηστο και να πάει για σφαγή... μπορείς να φανταστείς ένα βρέφος πού δεν έχει ακόμα απογαλακτιστεί να πηγαίνει για σφαγή... δεν είναι σκληρός ο κόσμος εμείς τον κάναμε.

    ps: τρώω κρέας

  4. #4
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από skylaros Προβολή μηνύματος
    Χωρίς να θέλω να σε προσβάλω μπορείς να φανταστείς τη ζωή ενός πλάσματος που ζεί φυλακισμένο, τεκνοποιεί συνεχώς, του παίρνουν βίαια συνέχεια το μωρό του, το αρμέγουν ατελείωτες ώρες μέχρι να τους είναι άχρηστο και να πάει για σφαγή... μπορείς να φανταστείς ένα βρέφος πού δεν έχει ακόμα απογαλακτιστεί να πηγαίνει για σφαγή... δεν είναι σκληρός ο κόσμος εμείς τον κάναμε.

    ps: τρώω κρέας
    Δεν τον κάναμε, είναι http://www.youtube.com/watch?v=BlbY5z5FDWg

    απλά τον κάναμε ελαφρώς ανήθικο.

  5. #5
    Solomostrongos Το avatar του/της byron
    Εγγραφή
    20/10/2005
    Μηνύματα
    13.723
    tsopanis

    Καλά που χουμε το moto και ξεστραβωνόμαστε λίγο
    SRX6 & Tuono Rulezzz
    Επί αμφιβολίας άνοιξε τέρμα το γκάζι. Μπορεί να μη δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά θα δώσει τέλος στην αγωνία..

  6. #6
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της DimChios
    Εγγραφή
    24/01/2006
    Μηνύματα
    11.606


    (αν και απο εμπειρια, ποτε δεν εχω αποτυχει στο ψησιμο, αλλα οι συμβουλες σου σταζουν...λίπος!)


    Καλη Ανασταση Κωσταντινε και καλα ψησιματα!


  7. #7
    M.A.E.Θ.Ρ.Α.Τ. Το avatar του/της sniper
    Εγγραφή
    11/11/2002
    Μηνύματα
    15.787
    Για να μην αρπάξει το αρνί πρέπει να είσαι μάστορας στη φωτιά. Οι λαδόκολλες κλπ είναι για τους "τεμπέληδες" (δεν πάει σε σένα αυτό tsompanis).

    Ποτέ (και ψήνω κάτι αιώνες σχεδόν πλέον) δεν μου έχει αρπάξει αρνί/κατσίκι/γουρουνάκι στη σούβλα..

    Για ψάρια δεν ξέρω και πολλά.. αλλά αυτά τα τρώω κι ωμά οπότε δεν με νοιάζει.

    Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.

  8. #8
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της DimChios
    Εγγραφή
    24/01/2006
    Μηνύματα
    11.606
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από sniper Προβολή μηνύματος
    Για να μην αρπάξει το αρνί πρέπει να είσαι μάστορας στη φωτιά.
    +φωνω

  9. #9
    Στρογγυλοφάναρος Το avatar του/της sapila racing
    Moderator
    Εγγραφή
    26/07/2005
    Μηνύματα
    18.227
    Αντε καλό Πάσχα! Την φωτό μου την εστειλε ενας φίλος απο Κέρκυρα.


    Συνημμένες μικρογραφίες εικόνων Συνημμένες μικρογραφίες εικόνων norton_grilled.jpg‎  
    sapila racing team

    bimota SB6 1995

    Hornet 900 2005
    Yamaha SR500 1981
    BMW R75/6 1975
    BMW R26 1957

  10. #10
    O Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Εγγραφή
    29/12/2009
    Μηνύματα
    6.764
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από sapila racing Προβολή μηνύματος
    Αντε καλό Πάσχα! Την φωτό μου την εστειλε ενας φίλος απο Κέρκυρα.


    Α, αυτό είναι που λένε ψήσιμο του χρώματος για να ''δέσει'';
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

Παρόμοια θέματα

  1. Service manual στα Αγγλικά...
    από SAC στο forum Honda CB series
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 06/04/2013, 16:54
  2. Service Manual για 650gs στα αγγλικά??
    από dio650gs στο forum BMW
    Απαντήσεις: 4
    Τελευταίο μήνυμα: 10/02/2006, 07:57
  3. Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο μήνυμα: 07/05/2004, 14:50
  4. service manual πού;
    από cityfly στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 11
    Τελευταίο μήνυμα: 28/03/2004, 13:05
  5. Plirofories apo service manual gia ZRX 1100 97'
    από KRHTIKOS στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 10/01/2004, 19:24

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF