Είναι κάποιοι προορισμοί για ταξίδια οι οποίοι μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν αμιγώς μοτοσικλετιστικοί και τις περισσότερες φορές μετά από μία πρώτη χλιαρή ανάγνωση αρχίζουν να υφέρπουν υποσυνείδητα, να ελλοχεύουν συνειδητά και να καραδοκούν κάθε άνοιξη σαν κατακόκκινα διαβολάκια πάνω στον αριστερό σου ώμο, που με την πιρούνα τους σε τσιγκλάνε αδιάκοπα σαν μία σκλήθρα μέσα στο μυαλό σου
Η Σαρδηνία λοιπόν ήταν πάντα για εμένα ένας τέτοιος προορισμός κι έτσι ένα πρωί αποφάσισα να τινάξω τους ώμους και να σχεδιάσω ένα ταξίδι με σωστή κατανομή του χρόνου και των αποστάσεων, όμορφους προορισμούς και αντικειμενικό σκοπό φυσικά την οδηγική απόλαυση στους διάσημους φιδωτούς δρόμους του νησιού με την καλοκαιρία εξασφαλισμένη.
Με το πλάνο ήδη επί (νοητού) χάρτου λοιπόν εστίασα στην εβδομάδα μεταξύ των δύο αργιών, του Πάσχα των Καθολικών και της Πρωτομαγιάς, ώστε να αποφύγω τυχόν εκδρομικές εξάρσεις των Ιταλών αλλά και να εκμεταλλευτώ τις χαμηλότερες τιμές στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις πριν τη full season αλλά και τις επερχόμενες μεγάλες αυξήσεις.
Ο καιρός λοιπόν ήταν η μόνη εκκρεμότητα, με την κλασική ανοιξιάτικη αστάθεια να κάνει δύσκολες τις μακροχρόνιες προβλέψεις, αλλά το θαύμα έγινε και με τις πιθανότητες με το μέρος μου έκλεισα εισιτήριο και Τετάρτη μεσημέρι ξεκίνησα για Ηγουμενίτσα
Η μυρωδιά των κατακίτρινων μάηδων που στολίζουν περιοδικά την Εγνατία και εισβάλει λαχταριστή μέσα στο κράνος είναι πάντα το πρώτο σημάδι της απόδρασης που φέρνει αβίαστα το χαμόγελο αυτή την εποχή. Φύγαμε!
Ο καιρός ήταν ιδανικός για φουλ ενδιάμεσο εξοπλισμό και με τα καλοκαιρινά μου ισοθερμικά να με κρατούν στην τέλεια θερμοκρασία, έφτασα στο λιμάνι το απόγευμα μετά από μία μόνο στάση στο Strata έξω από τα Γρεβενά. Ο ήλιος που χάιδευε απαλά την πρόσοψη του ναού του Ευαγγελισμού και η χαρά του ταξιδιού αφαιρούσε ήδη τη χειμερινή σκουριά και διέλυε τον λήθαργο της ρουτίνας και των μονότονων ημερών που σύντομα θα αντικαθιστούνταν από οδήγηση, εξερεύνηση και απόλαυση στην επαρχία της Μπαζιλικάτα και το νησί της Σαρδηνίας!
Μέσα στο λιμάνι οι μοτοσικλέτες λίγες και εκλεκτές και μετά το Harley show στο οποίο συμμετείχα κι εγώ άθελά μου την προηγούμενη φορά, ομολογώ ότι δεν μου κακοφάνηκε καθόλου που άκουσα ξανά το γνωστό ντάπα - ντούπα έστω και μεμονωμένα
Για μια φορά το πλοίο έφτασε στην ώρα του στο Μπάρι το πρωί, αλλά με την πρότερη κακή εμπειρία των απαράδεκτων καθυστερήσεων ο πρώτος προορισμός που έθεσα επί ιταλικού εδάφους ήταν η κοντινή Ματέρα, την οποία προσέγγισα μέσω των ολάνθιστων επαρχιακών δρόμων ταχείας κυκλοφορίας, και μετά την εγκατάσταση στο δωμάτιο που είχα κλείσει ήταν ώρα να γνωρίσω το μοναδικό αυτό μέρος.
Η πανάρχαια πέτρινη πόλη που από τη ντροπή της Ιταλίας μεταμορφώθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και σκηνικό ταινιών είναι ένας ιστορικός προορισμός πέρα από το συνηθισμένα!
Το Σάσι, η παλιά πόλη της Ματέρα δηλαδή, πέρα από τα μνημεία και την κλασική καρτ ποστάλ…
…είναι γεμάτη από απίστευτες γωνιές με το φως του ήλιου να μεταμορφώνει τα χρώματα και τις υφές των επιφανειών ανάλογα με την ώρα της ημέρας
![]()