Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 2 από 2

Θέμα: τεχνολογία

  1. #1
    μια σκιά μ' ακολουθάει Το avatar του/της cityfly
    Εγγραφή
    07/05/2003
    Μηνύματα
    3.614

    τεχνολογία

    αυτό θα πει σωστή χρήση τεχνολογίας

    όχι κάμερες και λοιπές μαλακίες

    Άλλο ένα σύνορο αποτελεί παρελθόν για την επιστήμη. Το πρώτο όργανο - ουροδόχος κύστη - που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο από ανθρώπινα κύτταρα μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία και χωρίς παρενέργειες στον ασθενή. H εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις μεταμοσχεύσεις οργάνων σώματος.

    Χιλιάδες ασθενείς χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη για τη ζωή, αναμένοντας όργανα δωρητών τα οποία ποτέ δεν λαμβάνουν, λόγω της μικρής προσφοράς ή της ακαταλληλότητας των μοσχευμάτων. Χιλιάδες άλλοι βρίσκονται στις λίστες αναμονής, πολλοί μάλιστα χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα που θα τους διατηρήσει ζωντανούς ή θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής τους. Τώρα, ύστερα από την επιτυχημένη μεταμόσχευση ουροδόχων κύστεων - που είχαν δημιουργηθεί στο εργαστήριο - σε ασθενείς, οι ελπίδες για τη δημιουργία περισσότερων κατάλληλων μοσχευμάτων αυξάνονται. Την ίδια ώρα, ένα νέο ερευνητικό κεφάλαιο ανοίγει για τους επιστήμονες στον τομέα της χειρουργικής των μεταμοσχεύσεων.

    Τι έγινε

    Οι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην εξής διαδικασία: μεταμόσχευσαν σε επτά ασθενείς με δυσλειτουργικές κύστεις, ηλικίας 4 έως 19 ετών, νέες ουροδόχους κύστεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο. Αυτό το πέτυχαν με την καλλιέργεια κυττάρων τα οποία έλαβαν από τις «άρρωστες» κύστεις των ασθενών. Μάλιστα οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν ειδικά φάρμακα για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος, ακριβώς επειδή το μόσχευμα προήλθε από τα δικά τους κύτταρα. Οι πρώτες μεταμοσχεύσεις στους 7 ασθενείς πραγματοποιήθηκαν πριν από 7 χρόνια και οι υπόλοιπες ακολούθησαν. Στο διάστημα αυτό οι λήπτες των μοσχευμάτων βρίσκονταν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

    Οι ασθενείς παρουσίαζαν πλημμελή λειτουργία της ουροδόχους κύστεως επειδή έπασχαν από μια εκ γενετής ανωμαλία, που λέγεται μυελομηνιγγοκήλη. Πρόκειται για μια γενετική ατέλεια της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία τουλάχιστον ένας σπόνδυλος παραμένει ανοικτός, με αποτέλεσμα, ο νωτιαίος μυελός να παραμένει εκτεθειμένος, προκαλώντας διαταραχές νευρολογικής φύσεως.

    Επτά χρόνια ύστερα από τις πρώτες μεταμοσχεύσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νέες ουροδόχοι κύστεις λειτουργούν φυσιολογικά και δεν προκαλούν παρενέργειες, όπως δημιουργία πέτρας στους νεφρούς. Αυτή η παρενέργεια έχει συνδεθεί με τη συμβατική μέθοδο αποκατάστασης της δυσλειτουργικής ουροδόχου κύστεως, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ιστοί από το λεπτό έντερο ή το στομάχι του ασθενούς. «Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι οι τεχνικές αναγεννητικής ιατρικής μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν ουροδόχοι κύστεις με μακρά διάρκεια ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Άντονι Άταλα, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής στην Πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικής Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό σημαίνει ότι η αναγεννητική ιατρική μπορεί μια μέρα να αποτελέσει τη λύση στην έλλειψη οργάνων από δωρητές για όσους χρειάζονται μοσχεύματα». Ο ίδιος εξήγησε ότι κατά τη διαδικασία της δημιουργίας του μοσχεύματος στο εργαστήριο αξιοποιήθηκε μια ομάδα ανώριμων κυττάρων από τις ουροδόχους κύστεις των ασθενών. Τα κύτταρα αυτά είναι γνωστά ως προγονικά και διαφέρουν από τα βλαστικά - δηλαδή από τα αρχέγονα κύτταρα του σώματος - και ως προς το ότι είναι περισσότερο εξελιγμένα.

    Μέγας στόχος η καρδιά

    Ο ΔΡ. ΑΤΑΛΑ εργάζεται τώρα για την ανάπτυξη 20 οργάνων και ιστών. Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργηθούν στο εργαστήριο - μεταξύ άλλων - καρδιές, αιμοφόρα αγγεία, νεφροί, πάγκρεας και νεύρα.

    Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα, αν και χαιρέτησε ως «καταπληκτικά» τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, εμφανίστηκε συγκρατημένη ως προς τη δημιουργία περισσότερο περίπλοκων οργάνων. «Το ήπαρ αναπτύσσεται από μόνο του σαν την ουρά της σαύρας. Όμως η ανάπτυξη οργάνων με περίπλοκα διαφορετικά τμήματα είναι δυσκολότερη. Όσον αφορά στην καρδιά, για παράδειγμα, το σημαντικό είναι να επιτευχθεί ο παλμός και να υπάρχει συγχρονισμός. Θα ήμουν επιφυλακτικός σε σχέση με αυτήν την προοπτική», τόνισε ο καθηγητής Τζον Νταρκ, καρδιοχειρουργός στο Νοσοκομείο Φρίμαν του Νιούκαστλ.Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο ανθρώπινο δέρμα, χόνδρος, οστό και ήπαρ. Σύντομα αναμένεται να αρχίσουν στον άνθρωπο και οι δοκιμές στις μεταμοσχεύσεις βαλβίδων καρδιάς, που έχουν επίσης αναπτυχθεί στο εργαστήριο και έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στα ζώα.

    Το ιστορικό των μεταμοσχεύσεων

    * 1954: Πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού σε 23χρονα δίδυμα στις ΗΠΑ.

    * 1963: Πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος σε ένα 3χρονο αγοράκι στις ΗΠΑ. Το παιδί πέθανε, όμως οι γιατροί απέκτησαν χρήσιμη γνώση για την αποτροπή της απόρριψης μοσχευμάτων δωρητών, ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί στις περιπτώσεις λήψης ξένου μοσχεύματος.

    *1967: Πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από τον δρα Κρίστιαν Μπάρναρντ στο Κέιπ Τάουν της N. Αφρικής. Ο 55χρονος ασθενής έζησε 18 ημέρες μετά τη λήψη του μοσχεύματος.

    * 1973: Πραγματοποείται η πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών στην Ευρώπη σε 7χρονο στη Βρετανία.

    * 1987: Πραγματοποιείται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση ήπατος, καρδιάς και πνεύμονα στο Κέιμπριτζ. Ο ασθενής έζησε 10 χρόνια.

    * 1992: Δύο γυναίκες υποβάλλονται σε «προσωρινή» μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο, μέχρι να βρεθεί ανθρώπινο μόσχευμα. H μία ασθενής έζησε και υποβλήθηκε στη δεύτερη επέμβαση με μόσχευμα ανθρώπου. Όχι όμως και η άλλη...

    * 1998: Στη Γαλλία πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση χεριού. Τρία χρόνια αργότερα ο ασθενής ζήτησε να του αφαιρεθεί το μόσχευμα, επικαλούμενος προβλήματα υγείας.

    * 2005: Στη Γαλλία πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου, στην 38χρονη Ιζαμπέλ Ντινουάρ, η οποία είχε παραμορφωθεί από την επίθεση του σκύλου της.

    ΤΑ ΝΕΑ , 05/04/2006 , Σελ.: N42
    Κωδικός άρθρου: A18505N421
    ID: 514145

    http://ta-nea.dolnet.gr/print_articl...505&m=N42&aa=1

  2. #2
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της koutroulis
    Εγγραφή
    01/02/2006
    Μηνύματα
    357
    πολύ ενδιαφέρον άρθρο
    Common Sense is not that COMMON after all!!!!


Παρόμοια θέματα

  1. Τεχνολογια κρανων.
    από ktm640lc4 στο forum Εξοπλισμός και αξεσουάρ αναβάτη
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 28/06/2005, 09:03
  2. τι σου είναι η τεχνολογία
    από cityfly στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 01/04/2005, 12:47
  3. Τεχνολογία Live CD
    από dxeavy στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 8
    Τελευταίο μήνυμα: 08/10/2004, 22:56
  4. Ρε Παιδια, ΤεΧνολογια Και Ιστορια Δεν Ταιριαζουν
    από kalgeorge στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο μήνυμα: 06/06/2004, 15:11
  5. Γυναικεσ..και ΤεΧνολογια...
    από DUKASII στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 9
    Τελευταίο μήνυμα: 11/03/2004, 20:12

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF