Λοιπον, ηθελα να ανοιξω αυτο το θεμα εδω, γιατι πιστευω οτι ειναι κατι πολυ σημαντικο και θα αξιζε να το γνωριζουν οι ιδιοκτητες των Ζ.
Ξερω οτι ειμαι πολυλογας αλλα καντε τον κοπο και διαβαστε το: αξιζει!
Εδω και χρονια οι κατασκευαστες ετρωγαν το κεφαλι τους να βρουν τροπο να βγαζουν μηχανες που να πληρουν τις νορμες περι ρυπων, να εχουν καλη οικονομια καυσιμου ΚΑΙ το ανοιγμα του γκαζιου να δινει ομαλη και στρωτη επιταχυνση.
Ετσι βρηκαν τη λυση της δευτερευουσας πεταλουδας. Αυτη ειναι μια πεταλουδα που βρισκεται στην εισαγωγη, ακριβως ΠΡΙΝ την κυριως πεταλουδα (που ελεγχεται μηχανικα απο τον αναβατη) και ελεγχεται ηλεκτρονικα απο τον εγκεφαλο της μηχανης.
Αξιζει να σημειωθει οτι αυτη η πεταλουδα λειτουργει εντελως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ απο το τι κανει ο αναβατης στο δεξι γκριπ και ακολουθει το οτι προγραμμα εχει θεσει ο κατασκευαστης.
Οπως σημειωθηκε σε πολλα τεστ, το ZZR1400 ενω ειναι τερας δυναμης, χαμηλα εγινε εσκεμμενα υποτονικο απο την μαμα Kawasaki ωστε να ειναι ευκολοδηγητο και ομαλο.
Αυτο εγινε με την μεθοδο αυτη της δευτερης πεταλουδας.
Αυτη η πεταλουδα παραμενει κλειστη μεχρι τις 4,500 περιπου στροφες και μετα ανοιγει σε πολυ μικρο βαθμο, πνιγοντας την αποτομη παροχη δυναμης στις χαμηλες στροφες.
Ακομα και αν ο αναβατης στιψει το γκαζι, η μηχανη θα ανοιξει γραμμικα και γλυκα, αλλα καπως νωθρα...
Αφαιροντας λοιπον την δευτερη αυτη πεταλουδα εχεις ενα μοτερ εντελως ελευθερο, που ελεγχεται πληρως απο το δεξι γκριπ. Ειδικα στο 1400 η διαφορα στις χαμηλες στροφες δεν ειναι απλα εμφανης αλλα ΧΑΟΤΙΚΗ! Η μηχανη πραγματικα μεταμορφωνεται.
Το ιδιο ακριβως συστημα η Kawasaki εχει τοποθετησει και στο Ζ.
Η δευτερη πεταλουδα οπως ειδα και σε φωτογραφιες της εν δρασει, παραμενει κλειστη η σχεδον κλειστη μεχρι τις 6,000 στροφες, και μετα κρατοντας τερμα γκαζι ανοιγει πληρως, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ομως απο τις ορεξεις του αναβατη.
Σε καποιους μπορει να αρεσει αυτη η συμπεριφορα αλλα εμενα τουλαχιστον παντα μου θυμιζε το lag των μοτερ τουρμπο.
Πολλες φορες ειχε τυχει να ανοιξω αποτομα το γκαζι αλλα δεν ειχε την κλωτσια που περιμενα, εκτος και αν ημουν σε υψηλες στροφες ηδη.
Μεχρι να διαβασω το εν λογω θεμα, δεν εδινα και τοσο σημασια σε αυτη την συμπεριφορα γιατι πιστευα οτι στις χαμηλες στροφες το ανοιγμα ειναι νωθρο γιατι μπουκωνει απο καυσιμο...
Στο εξωτερικο λοιπον και περνοντας αφορμη απο το ZZR1400 οπου αφαιρουν αυτη τη δευτερευουσα πεταλουδα, οι ιδιοκτητες Ζ αφαιρεσαν και αυτοι την δευτερη πεταλουδα.
http://www.riderforums.com/showthrea...hrottle+plates
Οι περισσοτεροι ανεφεραν οτι το αποτελεσμα ηταν τρομερα εμφανες, σε βαθμο που καθιστουσε την μηχανη επικινδυνη.
Ετσι ημουν περιεργος να την δοκιμασω και εγω αυτη την μετατροπη.
Πηγα μια μεγαλη βολτα μεχρι Σουνιο δοκιμαζοντας την μηχανη πριν και μετα. Μαλιστα ειχα διαλεξει μεγαλη διαδρομη για να μπορεσω να δω οποιαδηποτε διαφορα οσο μικρη και αν ηταν.
Ε λοιπον τσαμπα πηγα τοσο μακρυα! Η διαφορα ηταν τοσο εμφανης που θα φαινοταν και στο γυρο του τετραγωνου μου!
Ανοιγοντας αποτομα το γκαζι με 2α και 3η στις 3,000 στροφες, τρως ΑΚΑΡΙΑΙΑ μια κλωτσια και φευγεις μπροστα χωρις ιχνος lag.
Λογω και του οτι δεν κραταω το τιμονι σφιχτα, λιγο ελειψε να φυγει απο τα χερια μου!![]()
![]()
Το "μπαμ" που εχει τωρα ειναι τοσο μεγαλο που μερικες φορες πιστεψα οτι μπορει να εσπαγε καμια αλυσιδα. (Οτι μπορει να κανει ζημια δεν αμφιβαλλω καθολου).
Αληθινα δεν θελω να υπερβαλλω, αλλα η μηχανη μεταμορφωθηκε εντελως.
ΟΜΩΣ! Εδω υπαρχει κατι που θελω να τονισω.
Μετα την μετατροπη αυτη η μηχανη μπορει να γινει επικινδυνη!!!
Το γκαζι πλεον ελεγχεται ΠΛΗΡΩΣ απο τον δεξι καρπο. Το ποσο ομαλα η αποτομα θα ανοιξει η μηχανη εξαρταται 101% απο το τι κανεις στο γκριπ.
Το ειχαν επισημανει και οι ξενοι, το επισημαινω και εγω.
Ειλικρινα περασα ολο το υπολοιπο απογευμα γυριζοντας πισω ΠΡΟΣΠΑΘΟΝΤΑΣ να μαθω ξανα να ελεγχο τον δεξι καρπο μου.
Η μηχανη στο ανοιγμα του γκαζιου και λιγοτερο στο κλεισιμο αντιδρα ακαριαια ως και αποτομα!
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ περαν απο ενα απειροελαχιστο κλικ ειχε ως αποτελεσμα μια σεβαστη κλωτσια, ακομα και απο τις 2000 στροφες!
Αυτο σε μια ευθεια μπορει να ειναι ωραιο και θεμιτο, αλλα στις στροφες μπορει να σε στειλει πριν προλαβεις να καταλαβεις τι εκανες!
Μηπως ομως αυτο εχει επιπτωσεις στην υγεια του μοτερ;
Στο Riderforums.com οπου το θεμα εχει αναλυθει διεξοδικοτατα (17 σελιδες), εγιναν μετρησεις λογου αερα/καυσιμου και βρηκαν οτι το μειγμα ΔΕΝ φτωχαινει μετα την μετατροπη ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ POWERCOMMANDER και να φοραει ενα καταλληλο (βλ. πλουσιο) προγραμμα.
Ακομα και καποιος που εκανε μετρησεις ΧΩΡΙΣ Powercommander, βρηκε οτι το μειγμα δεν φτωχαινε σημαντικα, αλλα αυτο ειναι κατι για το οποιο εγω προσωπικα δεν θα ρισκαρα. Ο καθενας μελεταει και αποφασιζει για παρτη του...
Παντως επιπτωσεις στο μοτερ ΔΕΝ φαινονται να υπαρχουν...
Θα μου πειτε "μα τοτε χαζη ηταν η Kawasaki να βαλει ενα συστημα που εμποδιζει την μηχανη αντι να την βελτιωνει";
Η απαντηση ειναι οτι δεν ειναι καθολου χαζη. Η δευτερη πεταλουδα βοηθαει στην οικονομια καυσιμων, λιγοτερους ρυπους και το πιο σημαντικο: καθιστα την μηχανη πολυ φιλικη και γλυκεια στο γκαζι. Ακομα και ΠΟΛΥ ατσαλες κινησεις δεν προκαλουν δραματα ιδιως στις χαμηλες στρφες...
Εγραψα το θεμα αυτο για να αναφερω κατι που κανει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα στο Ζ, και ΙΣΩΣ κανει παρομοια διαφορα σε αλλες μηχανες με δευτερη πεταλουδα (οπως πολλα Yamaha)...
Συστηνω ομως και παλι ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μετατροπη αυτη εχει πολυ εμφανη αποτελεσματα και κανει την μηχανη να αντιδρα (ισως υπερβολικα για μερικους) ακαριαια.
Αν κανετε αυτη την μετατροπη την ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ και εχετε το νου σας ιδιως σε στροφες. Η παραμικρη ατσαλη κινηση μπορει να εχει σοβαρες επιπτωσεις...![]()
Οπως και να εχει ομως, εγω πραγματικα εμεινα με το στομα ανοιχτο και ΣΙΓΟΥΡΑ η μηχανη θα μεινει ετσι.
Χανει σε φιλικοτητα και σιγουρα απαιτει μεγαλο ελεγχο στο δεξι γκριπ, αλλα αυτη η τρελη κλωτσια και η αμεσοτητα ειναι ΤΟΣΟ διασκεδαστικη που δεν γυριζω πισω με τιποτα...![]()
![]()
![]()